Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Δεκέμβριος 2009

31 Δεκεμβρίου

O άνθρωπος όταν γεννιέται είναι εφοδιασμένος με ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής. Έχοντάς το στη κατοχή του, κερδίζει και ξοδεύει, ανυψώνεται και πέφτει, τραγουδάει και χορεύει, κλαίει και οδύρεται, λησμονώντας το τέλος του ταξιδιού. Όμως, παρόλο που αυτός ξεχνάει, το βαγόνι της ζωής του κινείται προς το νεκροταφείο, το οποίο είναι ο  τερματικός σταθμός. Δεν κερδίζει καμιά δόξα ο άνθρωπος αν δένεται απροστάτευτα στον τροχό της γέννησης και του θανάτου. Η δόξα και η μεγαλειότητά του συνίστανται στο να απαλλαγεί από αυτόν τον περιστρεφόμενο τροχό.

30 Δεκεμβρίου

Οι δραστηριότητες υπηρεσίας που αναλαμβάνετε αποβλέπουν στο να βιώσετε την ενότητα της κοινωνίας. Είναι μεγάλο σφάλμα το να νομίζετε ότι υπηρετείτε τους άλλους. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να θεωρείτε κανέναν ως «άλλον», διότι όλοι είναι ενσαρκώσεις του Θεού. Ο άνθρωπος όμως δεν κάνει καμία προσπάθεια για να συνειδητοποιήσει αυτή την αλήθεια. Ως εκ τούτου, αντιμετωπίζει δυσκολίες. Μόλις ο άνθρωπος συνειδητοποιήσει ότι ο Θεός είναι πανταχού παρών, τότε θα απελευθερωθεί από τα βάσανα. Για να απαλλαγεί απ` όλα τα δεινά, ο άνθρωπος πρέπει να εφαρμόζει στην πράξη την αρχή της ενότητας της κοινωνίας. Μόλις κατανοήσει την αρχή της ενότητας, τότε θα μπορέσει να πραγματώσει την Κοσμική Αρχή.

29 Δεκεμβρίου

Οι ερωτήσεις που σας κατατρύχουν για όσο ζείτε είναι - από που έχουμε έρθει; Προς τα πού πηγαίνουμε; Πως προήλθε το σύμπαν; Όλες οι θρησκείες προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις. Οι άνθρωποι έχουν θεσπίσει σε όλες τις χώρες συγκεκριμένους κανόνες και κανονισμούς ώστε να εξασφαλιστεί η εύτακτη και ομαλή ροή των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες ζωής. Εφόσον έχουν γίνει μέρος του κώδικα συμπεριφοράς, χαρακτηρίζονται επίσης ως  πειθαρχίες .

28 Δεκεμβρίου

Αληθινός πιστός είναι αυτός που θεωρεί την ευτυχία του Θεού σαν δική του. Πάντοτε λαχταρά να δίνει ευτυχία στον Κύριο και δεν επιθυμεί ποτέ να Τον ενοχλεί. Μόνο εκείνος ο οποίος δίνει πάντοτε ευτυχία στον Κύριο είναι αληθινός πιστός. Δεν πρέπει ποτέ να ενοχλείτε τον Θεό χάρη της αφοσίωσης. Να θεωρείτε ότι η ευτυχία του Θεού είναι δική σας ευτυχία και ότι η ευτυχία σας είναι ευτυχία του Θεού. Διαποτιστείτε με το πνεύμα της ενότητας. Σήμερα οι περισσότεροι πιστοί είναι ιδιοτελείς. Έχουν αφοσίωση που αποσκοπεί μόνο για τα εγωιστικά τους οφέλη. Ενδιαφέρονται μόνο για τη δική τους ευτυχία και όχι για την ευτυχία του Θεού. Πρέπει να φροντίζετε ώστε η αγάπη σας να είναι πάντοτε αγνή. Ο Θεός είναι η ενσάρκωση της αγάπης. Αυτή η θεϊκή αγάπη βρίσκεται σε όλους. Να μοιράζεστε την αγάπη σας με όλους. Αυτό περιμένει ο Θεός από εσάς.

27 Δεκεμβρίου

Ο άνθρωπος δεν ζει μόνο από την τροφή. Στην πραγματικότητα ζει από τη δύναμη του Άτμα. Γι` αυτό πρέπει να χρησιμοποιείτε τη δύναμη του σώματος και του νου σας, τα αγαθά και την εκπαίδευσή σας με ευφυΐα, για να πραγματώσετε τη δύναμη της Ψυχής(Άτμα). Χωρίς διάκριση, τι αξία έχει η σωματική δύναμη; Κάθε μέρα, όταν τρώτε την τροφή σας, την προσφέρετε στη φωτιά που ο Θεός έχει τοποθετήσει μέσα σας έτσι για να τη χωνεύετε. Πρέπει να τρώτε με ευλάβεια και αμέτρητη ευγνωμοσύνη. Η Μπαγκαβάντ Γκίτα λέει ότι η φωτιά που μαγείρεψε την τροφή είναι Θεός. Η τροφή είναι Θεός, αυτός που τρώει είναι Θεός. Ο σκοπός που τρώτε είναι για να εκτελέσετε την εργασία που σας έχει εμπιστευτεί ο Θεός, ή για να ευχαριστήσετε τον Θεό. Και ο καρπός αυτής της εργασίας είναι η εξέλιξη προς τον Θεό.

26 Δεκεμβρίου

Κατά τη χρήση των αισθητήριων οργάνων πρέπει να υπάρχει πρέπουσα μέριμνα για μετριότητα και αγνότητα. Αυτό ισχύει για την τροφή καθώς επίσης και για άλλα πράγματα τα οποία μπορεί να καταναλώνετε. Ο άνθρωπος σήμερα συμπεριφέρεται σαν ένα ασθενή που προτιμά τα φάρμακα που του αρέσουν, και όχι τα φάρμακα που μπορούν να τον θεραπεύσουν σύμφωνα με τους ειδήμονες γιατρούς. Ο ασθενής επιλέγει την δίαιτα και την αγωγή που του είναι ευχάριστες. Αποχαιρετά μακριά του τις οδηγίες που του δίνει ο γιατρός, γιατί αυτές περιορίζουν και δεσμεύουν με κανόνες.

25 Δεκεμβρίου

Όταν γεννήθηκε ο Ιησούς οι τρεις σοφοί ακολούθησαν ένα αστέρι για να φθάσουν στο μέρος της γέννησής Του. Βλέποντας το νεογέννητο μωρό υποκλίθηκαν στην καρδιά τους στο Θείο παιδί. Ο πρώτος σοφός  είπε στη Μαρία: «Αγαπάει τον Θεό». Ο δεύτερος σοφός είπε: «Ο Θεός το αγαπάει». Ο τρίτος σοφός είπε: «Είναι ο Θεός». Ποια είναι η εσωτερική σημασία αυτών των τριών δηλώσεων για τον Ιησού; Η πρώτη δήλωση σημαίνει ότι ο Ιησούς είναι ένας Αγγελιοφόρος του Θεού. Ένας Αγγελιοφόρος μπορεί να αγαπά τον κύριό  του, αλλά ο κύριος μπορεί να μην αγαπήσει τόσο εύκολα τον αγγελιοφόρο του. Η δεύτερη δήλωση σημαίνει ότι είναι ο Υιός του Θεού, γιατί ένας πατέρας αγαπάει τον υιό του με μεγάλη στοργή. Η τρίτη δήλωση διακηρύσσει την ενότητα του Πατέρα και του Υιού. Σημαίνει ότι ως Υιός του Θεού δικαιούται να ανέλθει στον τόπο του Πατέρα Του.

24 Δεκεμβρίου

Αν ένας άνθρωπος επιθυμεί να είναι ευτυχισμένος, η πρώτη άσκηση που πρέπει να κάνει είναι να απομακρύνει από τον νου του κάθε κακή σκέψη, συναίσθημα και συνήθεια. Η λύπη και η χαρά είναι η μια και η αντίθετη πλευρά της ίδιας εμπειρίας. Η χαρά υπάρχει όταν τελειώνει η λύπη. Η λύπη υπάρχει όταν τελειώνει η χαρά. Τι ακριβώς είναι λύπη; Είναι απλά και μόνο μια αντίδραση από την απώλεια κάποιου πράγματος που είχατε ή η αποτυχία να κερδίσετε κάτι που επιθυμείτε. Ως εκ τούτου, ο μόνος τρόπος για να γλιτώσετε από τη λύπη είναι να κατανικήσετε τις επιθυμίες σας για απατηλά πράγματα. Το μυστικό της ευτυχίας δεν έγκειται στο να κάνει κανείς ό,τι του αρέσει, αλλά στο να του αρέσει αυτό που πρέπει να κάνει. Όποια εργασία κι αν πρέπει να κάνετε, πρέπει να την κάνετε με ευχαρίστηση και αρέσκεια.

23 Δεκεμβρίου

Είστε όλοι σας προικισμένοι με διάκριση, έχετε μια συνείδηση που ψιθυρίζει την Αρετή στα αυτιά σας. Γι` αυτό εσείς μόνοι σας πρέπει να διαλέξετε και να επιλέξετε. Εξευγενίστε τον νου σας και τότε το ανυπέρβλητο μεγαλείο του Κυρίου θα ανακλαστεί  στην καρδιά σας. Όπως τρέφετε το σώμα και φροντίζετε για τη διατήρηση και τη συντήρησή του, πρέπει επίσης να τρέφετε τη συνειδητότητα και τη διάνοια με καλή θρεπτική τροφή. Εάν δεν το κάνετε, τότε θα πεινάνε και θα κυνηγούν όλα τα είδη ρυπαρής τροφής. Δώστε τους την κατάλληλη θρέψη και τότε θα έχουν τη σωστή λειτουργία, η οποία είναι να διαφωτιστούν για να δουν τον Άτμα και να σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε ότι ο Άτμα υπάρχει σε όλους.

22 Δεκεμβρίου

O άνθρωπος ποτέ δεν θα κερδίσει την ευτυχία με το να αφήνει αχαλίνωτες τις αισθήσεις του. Ο άνθρωπος επιτρέπει στον νου - που είναι μόνο ένα συνονθύλευμα από σκέψεις και επιθυμίες - να οδηγεί τις πράξεις του, αντί για τη διάνοια, η οποία μπορεί να διακρίνει, να ερευνά και να αναλύει. Ενώ ο νους θα ακολουθεί τυφλά κάθε καπρίτσιο και αρέσκεια, η διάνοια βοηθά τον άνθρωπο να προσδιορίσει το καθήκον και την ευθύνη του. Δύο πράγματα είναι ουσιώδη για μια ευτυχισμένη ζωή: Η τροφή-σιτηρά (Ντάνια) και ο διαλογισμός (Ντιάνα). Τροφή για την επιβίωση του σώματος και στοχασμός του Κυρίου και  συγχώνευση στη Δόξα Του.

21 Δεκεμβρίου

Η ζωή που στηρίζεται από την τροφή είναι σύντομη. Η ζωή που στηρίζεται από τον Άτμα είναι αιώνια. Να μην προσδοκάτε μια μακρόχρονη ζωή, αλλά μια θεϊκή ζωή. Μην αγωνίζεστε για να μείνετε περισσότερα χρόνια στη γη, αλλά για περισσότερες αρετές στην καρδιά. Ο Βούδας γνώριζε και κατέστησε  γνωστή στον κόσμο την Αλήθεια. Τα πάντα είναι θλίψη. Τα πάντα είναι κενά. Τα πάντα είναι εφήμερα και μολυσμένα. Γι αυτό ο σοφός άνθρωπος πρέπει να εκτελεί τα καθήκοντα που του ανατίθενται με διάκριση, επιμέλεια και χωρίς προσκόλληση. Παίξτε τον ρόλο σας, αλλά κρατήστε τον εαυτό σας ανεπηρέαστο.

20 Δεκεμβρίου

Η ζωή είναι ένα συνονθύλευμα από απολαύσεις και πόνους - η θλίψη είναι ένα διάλειμμα ανάμεσα σε δύο στιγμές χαράς. Η ειρήνη είναι η ανάπαυλα ανάμεσα σε δύο πολέμους. Δεν υπάρχει τριαντάφυλλο χωρίς αγκάθια. Ο επιμελής συλλέκτης θα αποφύγει τα τσιμπήματα  και θα μαζέψει τα λουλούδια. Δεν υπάρχει μέλι χωρίς κεντρί. Η επιδεξιότητα βρίσκεται στο να συγκεντρώσει κανείς το μέλι παρόλα αυτά. Προβλήματα και βάσανα θα σας κατατρύχουν. Δεν πρέπει όμως να τα αφήνετε να σας εκτρέπουν από την οδό του καθήκοντος και της αφιέρωσης. Ο κόσμος σήμερα δοκιμάζεται από ανησυχίες, φόβους, κατάθλιψη, μίσος, απληστία και καχυποψίες. Ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί ο κόσμος είναι να αντιληφθεί ο άνθρωπος το ύψιστο πεπρωμένο του. Διότι κάθε άνθρωπος λαχταρά για δύο χάρες - την επίτευξη της χαράς και την απαλλαγή από τη λύπη.

19 Δεκεμβρίου

Πρέπει να εφαρμόζετε μετριότητα στην τροφή, τον ύπνο και την άσκηση. Πρέπει να παίρνετε καλή τροφή σε μέτριες ποσότητες και σε κανονικά διαστήματα. Αυτή είναι η συνταγή. Η Σατβική-αγνή τροφή βοηθά στον αυτοέλεγχο και την ευφυΐα περισσότερο από  την Ρατζασική (αυξάνει τα πάθη) και την Ταμασική (προκαλεί νωθρότητα). Ο ύπνος επίσης, πρέπει να είναι μέτριος και σωστά ρυθμισμένος. Είναι το ίδιο σημαντικός με την εργασία και την τροφή. Η τροφή πρέπει να είναι καθαρή και αγνή και να φτιάχνεται με αγνούς τρόπους και μέσα, και τη δύναμη που παίρνετε από αυτήν πρέπει να τη κατευθύνετε προς ιερούς σκοπούς.

18 Δεκεμβρίου

Ο Άτμα είναι ανεπηρέαστος από οποιοδήποτε πρόσωπο ή πράγμα. Ακόμα και όταν οι αισθήσεις, ο νους και η διάνοια είναι ανενεργά, αυτό δεν επηρεάζει τον Άτμα. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τον Άτμα που είστε στην πραγματικότητα. Το μυστικό της σοφίας είναι να γνωρίσετε τον Άτμα ως όντως είναι - ανεπηρέαστος και αδέσμευτος. Ο άνθρωπος στην ουσία του είναι ευτυχισμένος και υγιής. Η φύση του είναι η χαρά. Γι` αυτό όταν είναι ευτυχισμένος και υγιής, κανένας δεν εκπλήσσεται γι` αυτό, ούτε ανησυχεί. Όμως οι θλίψεις και οι λύπες είναι ξένες προς τη συγκρότησή του. Αυτές είναι το αποτέλεσμα μιας ψευδαίσθησης που έχει κατακλύσει τη φύση του.  Γι’ αυτό ακριβώς οι άνθρωποι ενοχλούνται και καταπιάνονται να ανακαλύψουν πως έχουν παραπλανηθεί έτσι

17 Δεκεμβρίου

Ένα αποδεδειγμένο ρητό λέει «η αληθινή και αιώνια ευτυχία δεν μπορεί να αποκτηθεί από τις σωματικές απολαύσεις». Η ακατάλυτη ευτυχία μπορεί να έρθει μόνο από την πειθαρχία του νου και την πίστη στον Θεό, η οποία δεν μπορεί να ελαττώνεται από το καλό ή κακό ριζικό. Ο άνθρωπος πρέπει να χρησιμοποιεί τη δύναμη της διάκρισης που του έχει δοθεί για να πολεμά τις φαύλες δυνάμεις μέσα του και να προάγει με τις προσπάθειές του τα θεϊκά στοιχεία μέσα του, ακούγοντας τη φωνή της συνείδησής του. Ο άνθρωπος πρέπει να χρησιμοποιεί το δικαίωμα που έχει να διακρίνει ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, στο καλό και το κακό.

16 Δεκεμβρίου

Η Εκπαίδευση πρέπει να καλλιεργεί την ταπεινότητα και την πειθαρχία. Σήμερα όμως δρέπει τους καρπούς της υπερηφάνειας και του φθόνου. Εκπαίδευση (βίντ-για στα σανσκριτικά) σημαίνει αυτό που δίνει (-για) φως (βιντ-). Επομένως η εκπαίδευση πρέπει να φωτίζει το σκοτάδι του νου και της διάνοιας. Πρέπει να διευκρινίζει τη συγγενική σχεση που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους και τη σχέση που έχουν οι άνθρωποι με τη φύση. Πρέπει να εναρμονίζει τις εμπειρίες του παρελθόντος με τις εμπειρίες του παρόντος και να ωθεί τον άνθρωπο σε ωφέλιμες και θετικές εμπειρίες στο μέλλον. Πρέπει να επιβεβαιώνει τη γνώση των βιβλίων με την αποκτηθείσα εμπειρία και να οδηγεί τον άνθρωπο να αναπτύσσεται μέχρι που να γίνει Θείος.

15 Δεκεμβρίου

Πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να προάγουμε τον πολιτισμό, να καλλιεργήσουμε τη γλώσσα και να κρατήσουμε ψηλά τη φήμη της χώρας μας. Αλλά στην προσπάθειά μας αυτή δεν θα πρέπει να αφήσουμε την υπερηφάνεια να μας οδηγήσει στην αντιπάθεια και την αποστροφή για τους άλλους πολιτισμούς και τις άλλες γλώσσες. Οι γλώσσες με τις οποίες εκφράζονται οι σκέψεις μπορεί να διαφέρουν, αλλά οι σκέψεις, τα αισθήματα και τα συναισθήματα είναι τα ίδια! Η γλώσσα της καρδιάς είναι η ίδια, απλά όταν εκφράζεται με τη γλώσσα του στόματος παίρνει διαφορετικές μορφές.

14 Δεκεμβρίου

`Οσον καιρό ο άνθρωπος ζει με σκοπό να απολαμβάνει εγκόσμιες χαρές και να ικανοποιεί υλιστικές φιλοδοξίες, δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τη θλίψη, το φόβο και το άγχος. Δεν υπάρχει αντικείμενο χωρίς κάποιο ελάττωμα. Δεν υπάρχει απόλαυση χωρίς πόνο. Δεν υπάρχει πράξη που να μην είναι σημαδεμένη από τον εγωισμό. Γι αυτό να είστε αγνοί και να καλλιεργείτε την απάρνηση. Μόνον έτσι θα ξεφύγετε από τη θλίψη. Οι δυστυχίες της ζωής δεν τελειώνουν με την ανταπόδωση του κακού και της αδικίας. Το κακό γεννά κι άλλο κακό και η αδικία φέρνει κι άλλη αδικία. Οι θλίψεις μπορούν να σταματήσουν μόνο με ευγενείς και ανώτερες σκέψεις και μέσα από εμπειρίες που προέρχονται από μια αγνή καρδιά, που είναι η κατοικία του Κυρίου.


13 Δεκεμβρίου

Όσοι επιθυμούν να διαδώσουν τις αξίες της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης, της Ειρήνης, της Αγάπης και της Μή-βίας στους άλλους, θα πρέπει να προσπαθούν να τις εφαρμόζουν οι ίδιοι με όλη τους την καρδιά. Το να πιστεύει κανείς ότι οι αξίες μπορούν να εδραιωθούν στις καρδιές των ανθρώπων από δασκάλους που δεν τις έχουν κάνει κτήμα τους, είναι πλάνη. Αυτής η μορφή της διδασκαλία δεν μπορεί ποτέ να έχει μόνιμα αποτελέσματα. Προκειμένου να επιτύχουμε τη μεταμόρφωση των ανθρώπων θα πρέπει να αρχίσουμε τη διαδικασία από την πολύ μικρή τους ηλικία.

12 Δεκεμβρίου

Οι θλίψεις και οι συμφορές είναι τα σύννεφα που διασχίζουν φευγαλέα τον ουρανό. Δεν μπορούν να βλάψουν το βαθύ μπλε του χώρου της πίστης. Να βλέπετε τη χαρά και τη λύπη σαν δασκάλους ευψυχίας και ευστάθειας. Η λύπη είναι ένας φιλικός υπενθυμιτής, ένας καλός επιστάτης, και είναι ακόμα καλύτερος δάσκαλος από τη χαρά. Μην σκιάζεστε από τις θλίψεις. Να καλωσορίζετε τα τεστ (δοκιμασίες) διότι στη συνέχεια θα ανταμειφτείτε με το πτυχίο. Οι δοκιμασίες επιβάλλονται για να εκτιμηθεί η πρόοδός σας.

11 Δεκεμβρίου

Tα πάντα μεταβάλλονται συνεχώς στον κόσμο. Αυτός ο συνεχώς μεταβαλλόμενος κόσμος βασίζεται στον αμετάβλητο Θεό. Μόνο όταν κατανοήσει κανείς αυτή την θεϊκή βάση θα μπορέσει να αποκομίσει ευδαιμονία από το βίωμα αυτού στο οποίο βασίζεται. Σε οποιεσδήποτε πράξεις κάνουν οι άνθρωποι και όποια πορεία κι να ακολουθούν, πρέπει να έχουν επίγνωση του Θεού. Η κύρια πηγή της ευδαιμονίας είναι η αφιέρωση στον Θεό. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να χαρίσει αυτή την γνήσια και ακατάλυτη χαρά. Αποκτείστε επίγνωση της συγγένειάς σας με τον Κύριο. Αυτή η συγγένεια δεν είναι μια απλή αόριστη ιδέα ή μια απατηλή θεωρία. Έχει κατέλθει εδώ και αιώνες, από την ίδια την αρχή του χρόνου. Θα διατηρηθεί μέχρι το απώτερο τέλος του χρόνου.

10 Δεκεμβρίου

Όταν ο άνθρωπος σκέπτεται, μιλάει και πράττει σύμφωνα με την ενάρετη οδό, η συνείδηση του θα είναι καθαρή και θα έχει ειρήνη. Όποιος υποτάσσει τον εγωισμό του, κατακτά τις εγωιστικές του επιθυμίες, καταστρέφει τα ζωώδη του συναισθήματα και ένστικτα, και εγκαταλείπει τη φυσική τάση να θεωρεί το σώμα ως εαυτό του, τότε είναι σίγουρα στον δρόμο του Ντάρμα (Αρετής). Γνωρίζει ότι ο σκοπός του Ντάρμα είναι η συγχώνευση του κύματος στον ωκεανό. Η συγχώνευση του εαυτού στον Ανώτερο εαυτό.

9 Δεκεμβρίου

H ζωή πάνω στη γη είναι, όπως στην επιφάνεια του ωκεανού, με τα κύματα της χαράς και της λύπης, και των κερδών και απωλειών, τις δίνες των επιθυμιών, και τις ρουφήχτρες των παθών, της απληστίας και του μίσους. Για να διασχίσετε τον ωκεανό, η μόνη αξιόλογη λέμβος είναι μια καρδιά γεμάτη με την Αγάπη Θεού και του ανθρώπου. Ο άνθρωπος γεννιέται για ένα ύψιστο πεπρωμένο, ως ο κληρονόμος μιας πλούσιας κληρονομιάς. Δεν πρέπει να χαραμίζει τις ημέρες του σε ευτελείς επιδιώξεις και σε χυδαίες ματαιοδοξίες. Το πεπρωμένο του είναι να γνωρίσει την Αλήθεια, να ζει μέσα της και για αυτήν. Μόνο η Αλήθεια μπορεί να κάνει τον άνθρωπο ελεύθερο και ευτυχισμένο. Εάν δεν ωθείται από αυτόν τον ύψιστο σκοπό, τότε η ζωή του είναι άχρηστη - μια εκτίναξη μόνο πάνω στα κύματα -, γιατί η θάλασσα της ζωής δεν είναι ποτέ ήρεμη.

8 Δεκεμβρίου

Οι ηθικές και πνευματικές αξίες πρέπει να τιμώνται το ίδιο, αν όχι περισσότερο, από τις οικονομικές και υλικές αξίες. Η ζωή πρέπει να είναι ένας εναρμονισμένος συνδυασμός αυτών των αξιών με έμφαση στη δύναμη της ηθικής. Η τιμή ενός έθνους εξαρτάται από την ηθική του. Ένα έθνος χωρίς ηθική είναι καταδικασμένο. Η ηθική πρέπει να καλλιεργείται στην καρδιά με το να την τρέφετε με αγάπη. Μόνο τότε θα μπορέσει να υπάρξει δικαιοσύνη, ασφάλεια, νόμος και τάξη. Εάν η αγάπη φθίνει μεταξύ των ανθρώπων, τότε τα έθνη θα αποδυναμώσουν και η ανθρωπότητα θα αφανιστεί.

7 Δεκεμβρίου

Tα πάντα μεταβάλλονται συνεχώς στον κόσμο. Αυτός ο συνεχώς μεταβαλλόμενος κόσμος βασίζεται στον αμετάβλητο Θεό. Μόνο όταν κατανοήσει κανείς αυτή την θεϊκή βάση θα μπορέσει να αποκομίσει ευδαιμονία από το βίωμα αυτού στο οποίο βασίζεται. Σε οποιεσδήποτε πράξεις κάνουν οι άνθρωποι και όποια πορεία κι να ακολουθούν, πρέπει να έχουν επίγνωση του Θεού. Η κύρια πηγή της ευδαιμονίας είναι η αφιέρωση στον Θεό. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να χαρίσει αυτή την γνήσια και ακατάλυτη χαρά. Αποκτείστε επίγνωση της συγγένειάς σας με τον Κύριο. Αυτή η συγγένεια δεν είναι μια απλή αόριστη ιδέα ή μια απατηλή θεωρία. Έχει κατέλθει εδώ και αιώνες, από την ίδια την αρχή του χρόνου. Θα διατηρηθεί μέχρι το απώτερο τέλος του χρόνου.

6 Δεκεμβρίου

Όταν ο άνθρωπος σκέπτεται, μιλάει και πράττει σύμφωνα με την ενάρετη οδό, η συνείδηση του θα είναι καθαρή και θα έχει ειρήνη. Όποιος υποτάσσει τον εγωισμό του, κατακτά τις εγωιστικές του επιθυμίες, καταστρέφει τα ζωώδη του συναισθήματα και ένστικτα, και εγκαταλείπει τη φυσική τάση να θεωρεί το σώμα ως εαυτό του, τότε είναι σίγουρα στον δρόμο του Ντάρμα (Αρετής). Γνωρίζει ότι ο σκοπός του Ντάρμα είναι η συγχώνευση του κύματος στον ωκεανό. Η συγχώνευση του εαυτού στον Ανώτερο εαυτό.

5 Δεκεμβρίου

H ζωή πάνω στη γη είναι, όπως στην επιφάνεια του ωκεανού, με τα κύματα της χαράς και της λύπης, και των κερδών και απωλειών, τις δίνες των επιθυμιών, και τις ρουφήχτρες των παθών, της απληστίας και του μίσους. Για να διασχίσετε τον ωκεανό, η μόνη αξιόλογη λέμβος είναι μια καρδιά γεμάτη με την Αγάπη Θεού και του ανθρώπου. Ο άνθρωπος γεννιέται για ένα ύψιστο πεπρωμένο, ως ο κληρονόμος μιας πλούσιας κληρονομιάς. Δεν πρέπει να χαραμίζει τις ημέρες του σε ευτελείς επιδιώξεις και σε χυδαίες ματαιοδοξίες. Το πεπρωμένο του είναι να γνωρίσει την Αλήθεια, να ζει μέσα της και για αυτήν. Μόνο η Αλήθεια μπορεί να κάνει τον άνθρωπο ελεύθερο και ευτυχισμένο. Εάν δεν ωθείται από αυτόν τον ύψιστο σκοπό, τότε η ζωή του είναι άχρηστη - μια εκτίναξη μόνο πάνω στα κύματα -, γιατί η θάλασσα της ζωής δεν είναι ποτέ ήρεμη.

4 Δεκεμβρίου

Οι ηθικές και πνευματικές αξίες πρέπει να τιμώνται το ίδιο, αν όχι περισσότερο, από τις οικονομικές και υλικές αξίες. Η ζωή πρέπει να είναι ένας εναρμονισμένος συνδυασμός αυτών των αξιών με έμφαση στη δύναμη της ηθικής. Η τιμή ενός έθνους εξαρτάται από την ηθική του. Ένα έθνος χωρίς ηθική είναι καταδικασμένο. Η ηθική πρέπει να καλλιεργείται στην καρδιά με το να την τρέφετε με αγάπη. Μόνο τότε θα μπορέσει να υπάρξει δικαιοσύνη, ασφάλεια, νόμος και τάξη. Εάν η αγάπη φθίνει μεταξύ των ανθρώπων, τότε τα έθνη θα αποδυναμώσουν και η ανθρωπότητα θα αφανιστεί.

3 Δεκεμβρίου

Όταν ο άνθρωπος σκέπτεται, μιλάει και πράττει σύμφωνα με την ενάρετη οδό, η συνείδηση του θα είναι καθαρή και θα έχει ειρήνη. Όποιος υποτάσσει τον εγωισμό του, κατακτά τις εγωιστικές του επιθυμίες, καταστρέφει τα ζωώδη του συναισθήματα και ένστικτα, και εγκαταλείπει τη φυσική τάση να θεωρεί το σώμα ως εαυτό του, τότε είναι σίγουρα στον δρόμο του Ντάρμα (Αρετής). Γνωρίζει ότι ο σκοπός του Ντάρμα είναι η συγχώνευση του κύματος στον ωκεανό. Η συγχώνευση του εαυτού στον Ανώτερο εαυτό.

2 Δεκεμβρίου

H ζωή πάνω στη γη είναι, όπως στην επιφάνεια του ωκεανού, με τα κύματα της χαράς και της λύπης, και των κερδών και απωλειών, τις δίνες των επιθυμιών, και τις ρουφήχτρες των παθών, της απληστίας και του μίσους. Για να διασχίσετε τον ωκεανό, η μόνη αξιόλογη λέμβος είναι μια καρδιά γεμάτη με την Αγάπη Θεού και του ανθρώπου. Ο άνθρωπος γεννιέται για ένα ύψιστο πεπρωμένο, ως ο κληρονόμος μιας πλούσιας κληρονομιάς. Δεν πρέπει να χαραμίζει τις ημέρες του σε ευτελείς επιδιώξεις και σε χυδαίες ματαιοδοξίες. Το πεπρωμένο του είναι να γνωρίσει την Αλήθεια, να ζει μέσα της και για αυτήν. Μόνο η Αλήθεια μπορεί να κάνει τον άνθρωπο ελεύθερο και ευτυχισμένο. Εάν δεν ωθείται από αυτόν τον ύψιστο σκοπό, τότε η ζωή του είναι άχρηστη - μια εκτίναξη μόνο πάνω στα κύματα -, γιατί η θάλασσα της ζωής δεν είναι ποτέ ήρεμη.

1 Δεκεμβρίου

Οι ηθικές και πνευματικές αξίες πρέπει να τιμώνται το ίδιο, αν όχι περισσότερο, από τις οικονομικές και υλικές αξίες. Η ζωή πρέπει να είναι ένας εναρμονισμένος συνδυασμός αυτών των αξιών με έμφαση στη δύναμη της ηθικής. Η τιμή ενός έθνους εξαρτάται από την ηθική του. Ένα έθνος χωρίς ηθική είναι καταδικασμένο. Η ηθική πρέπει να καλλιεργείται στην καρδιά με το να την τρέφετε με αγάπη. Μόνο τότε θα μπορέσει να υπάρξει δικαιοσύνη, ασφάλεια, νόμος και τάξη. Εάν η αγάπη φθίνει μεταξύ των ανθρώπων, τότε τα έθνη θα αποδυναμώσουν και η ανθρωπότητα θα αφανιστεί.