Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Δεκέμβριος 2008

31 Δεκεμβρίου

Η εσωτερική φωνή είναι ένα ακόμα όνομα για τη Διάνοια (Μπούντι). Από αυτή την εσωτερική φωνή καθοδηγείται ο άνθρωπος για το πώς να συμπεριφέρεται στη ζωή του. Όποτε παρουσιάζονται προβλήματα, περιμένει τις οδηγίες της εσωτερικής φωνής. Εάν δεν έρχονται ικανοποιητικές απαντήσεις απ’ αυτήν, δεν θα έχει καμιά ικανοποίηση στη ζωή. Με άλλα λόγια, η ικανοποίηση του ανθρώπου από τον εξωτερικό κόσμο είναι συνάρτηση της ικανοποίησής του από τον εσωτερικό του κόσμο, τον οποίο αντιπροσωπεύει η εσωτερική φωνή. Μερικές φορές ακούτε ανθρώπους να λένε, «η συνείδησή μου δεν είναι ευχαριστημένη», ή «η συνείδησή μου δεν το εγκρίνει αυτό». Εδώ, η λέξη συνείδηση αναφέρεται σ` αυτή την εσωτερική φωνή. Μόνον όταν ακολουθείτε τις επιταγές της συνείδησής σας θα μπορέσετε να φθάσετε στη σωστή απόφαση ή τη σωστή πράξη.


Μπάμπα

30 Δεκεμβρίου

Κανενός ανθρώπου οι κακές ιδιότητες δεν είναι αδιόρθωτες. Με συνειδητή προσπάθεια, μπορεί να αλλάξει τις συνήθειές του και να εξευγενίσει τον χαρακτήρα του. Με ανιδιοτελή υπηρεσία, αυταπάρνηση, αφοσίωση στον Θεό και προσευχή μπορεί να αποβάλει της παλιές του συνήθειες που τον δεσμεύουν στο υλικό πεδίο, και να ενσταλάξει στη ζωή του νέες συνήθειες που θα τον φέρουν πλησιέστερα και θα τον κρατούν στην οδό του Θεού.


Μπάμπα

29 Δεκεμβρίου

Ο άνθρωπος είναι ένα κράμα από σώμα, νου και πνεύμα. Οι αισθήσεις της αντίληψης και της δράσης, που συγκροτούν τα στοιχεία του σώματος, αναλαμβάνουν την επικοινωνία με τον αντικειμενικό κόσμο. Ο νους εξετάζει, βιώνει και κρίνει. Αποφασίζει, μέσω της διάκρισης, ποιες λέξεις ή πράξεις θα είναι ωφέλιμες. Επιχειρεί να ξεχωρίσει το καλό από το κακό, τις ενάρετες πράξεις από τις άνομες, το αληθινό από το ψεύτικο, και το μόνιμο από το στιγμιαίο και παροδικό. Το Πνεύμα όμως ή Άτμα, είναι το ανεπηρέαστο θεμέλιο του ανθρώπου. Η φύση Του είναι ή Απόλυτη Ύπαρξη (Στα) αλλά είναι πάντοτε Γνωρίζον, πάντοτε Συνειδητότητα (Τσιτ). Και όταν η Συνειδητότητα είναι αγνή και αμετάβλητη, αυτή η κατάσταση είναι η Θεϊκή Ευδαιμονία(Άναντα). 


Μπάμπα

28 Δεκεμβρίου

Κατά την επιδίωξή του να ζήσει μια καλή και θεοσεβή ζωή  ο άνθρωπος μπορεί να συναντήσει πολλές δυσκολίες και προβλήματα. Ανακύπτουν πλείστες όσες αμφιβολίες και ερωτήματα. Μόνον όταν αντιμετωπίσει θαρραλέα αυτές τις δυσκολίες, και τα προβλήματα που ανακύπτουν με υπομονή και καρτερία, θα μπορέσει να κατανοήσει την αληθινή φύση της Θείας Πραγματικότητας. Δεν πρέπει να επιτρέπετε στον εαυτό σας να καταβάλλεται με κανέναν τρόπο από τις δυσκολίες και τις θλίψεις, τις αμφιβολίες και τις απογοητεύσεις. Πρέπει να έχετε πίστη. Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και να προσπαθείτε να κατανοήσετε πλήρως τη φύση της Αγάπης του Θεού. Το να εξασφαλίσετε αυτή την αγάπη είναι ο ιερός σκοπός της ανθρώπινης ζωής. Η δύναμη αυτής της αγάπης να μεταμορφώσει τον άνθρωπο, δεν γνωρίζει όρια.


Μπάμπα

27 Δεκεμβρίου

Η πνευματική σοφία (Γκνιάνα) είναι η επίτευξη της Ενότητας με  τον Θεό, της πραγμάτωσης ότι δεν υπάρχει τίποτα ανώτερο ή ποταπό. Αυτή η Ενότητα είναι η αληθινή Θεϊκή Αρχή, ο Θεός ((Μπράμαν). Η πνευματική σοφία (Γνώση) είναι η πανάκεια για όλες τις αντιξοότητες και τα προβλήματα της ζωής. Στη σοφία αυτή οδηούν πολλά μονοπάτια, αλλά το καλύτερο είναι αυτό της αφοσίωσης στον Θεό (Μπάκτι). Ό,τι είναι το λάδι για τη φλόγα του καντηλιού, είναι η αφοσίωση για τη φλόγα της Γνώσης. Το ουράνιο δέντρο της ευδαιμονίας που χαρίζει αυτή η Γνώση ευδοκιμεί από τα αναζωογονητικά ύδατα της αφοσίωσης.


Μπάμπα

26 Δεκεμβρίου

Όπως ακριβώς ο ήλιος μπορεί να ιδωθεί μόνο με το δικό του φως, έτσι και η Θεϊκή αγάπη μπορεί να αποκτηθεί μόνο από τη Θεία Χάρη και όχι με το να ασχολείστε με ασήμαντες πνευματικές ασκήσεις. Οι πνευματικές ασκήσεις που κάνει ο κάθε πνευματικός αναζητητής, ωθούνται ανεξαιρέτως από εγωιστικούς σκοπούς. Το στοιχείο του εγωισμού ενυπάρχει σε κάθε πράξη υπηρεσίας που αναλαμβάνει ο άνθρωπος. Όλα του τα εγχειρήματα είναι χρωματισμένα από εγωισμό ή από την έντονη επιθυμία ν’ αποκτήσει κάτι. Μόνον όταν η καρδιά του πνευματικού αναζητητή είναι γεμάτη Θεό, θα μπορεί να τρέφει μέσα του αγνή και ιερή αγάπη. 


Μπάμπα

25 Δεκεμβρίου

Καλλιεργείστε μέσα σας αγάπη για τον Θεό! Όλες οι άλλες μορφές αγάπης δεν είναι καν αγάπη, είναι μόνο εφήμερες, φευγαλέες προσκολλήσεις. Η μεγαλύτερη απερισκεψία του ανθρώπου είναι το ότι λησμονεί την ενδογενή Θειότητά του. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι προέρχεστε από τον Θεό. Όλοι είστε τέκνα του Θεού. Ο καθένας σας πρέπει να προσπαθεί να έρθει όλο και πιο κοντά στον Θεό-αυτή είναι η πραγματική πνευματική άσκηση. Πρέπει να αισθάνεστε ότι ο Θεός κατοικεί στην καρδιά σας. Πρέπει να γεμίσετε την καρδιά σας συμπόνια, διότι χωρίς αυτήν η καρδιά δεν είναι παρά μια πέτρα. Αυτό είναι το μήνυμα του Ιησού: το μήνυμα της αγάπης. Η αγάπη είναι ο ίδιος ο Θεός. Ζείτε με αγάπη. Αρχίζετε την ημέρα σας με αγάπη, γεμίζετε την ημέρα σας με αγάπη, τελειώνετε την ημέρα σας με αγάπη. Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στον Θεό. Μόνο ο άνθρωπος που είναι γεμάτος αγάπη είναι αγαπητός στον Θεό.


Μπάμπα

24 Δεκεμβρίου

Στη ζωή σας, τα χρόνια από 16 μέχρι 30 είναι τα πιο πολύτιμα. Αυτή είναι η περίοδος όπου όλες οι ικανότητες και οι ενέργειές σας βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Γι’ αυτό πρέπει κανείς να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να επιτύχει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτής της περιόδου. Τότε πρέπει να αποκτήσει τις ανώτερες και ευγενείς ιδιότητες χαρακτήρα όπως την αυτοπεποίθηση, την αυτοθυσία, τις αγνές φιλοδοξίες και το θάρρος. Εάν ο νέος χαραμίσει αυτά τα χρόνια της ζωής του, αργότερα θα έχει μόνο αποτυχίες. Πρέπει να αποφεύγει εντελώς τις κακές σκέψεις και τις κακές συνήθειες. Κατά τη διάρκεια αυτής της ζωτικής περιόδου,  ο νέος πρέπει να προσπαθήσει να κατανοήσει τον σκοπό της ζωής και να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στο να επιτύχει τα ιδανικά του. Καμία πνευματική προσπάθεια δεν θα είναι πια δυνατή εάν σπαταλήσει τις σωματικές και διανοητικές του ικανότητες.


Μπάμπα

23 Δεκεμβρίου

Ο άνθρωπος πρέπει να θεωρεί όλους τους ανθρώπους ως ίσους. Καθετί στη Δημιουργία πρέπει να φαίνεται στα μάτια του εξίσου καλό και θετικό. Πρέπει να περιβάλλει όλα τα όντα με τόση πίστη και αγάπη όση έχει για τον εαυτό του. Διότι, δεν υπάρχει τίποτε το κακό στη Δημιουργία, ούτε στο ελάχιστο. Το κακό φαίνεται ως τέτοιο μόνο μέσα από την λανθασμένη όραση κάποιων ανθρώπων. Η Δημιουργία χρωματίζεται ανάλογα με το είδος των γυαλιών μέσα από τα οποία την ατενίζετε. Στην πραγματικότητα είναι αιώνια αγνή και Ιερή.


Μπάμπα

22 Δεκεμβρίου

Λέγεται: "Η επιτυχία φέρνει επιτυχία." Πώς όμως μπορείτε να κατορθώσετε να επιτύχετε, και σε ποια επιτυχία πρέπει να στοχεύετε; Η Μπάγκαβαντ Γκίτα διδάσκει: "Ο αναζητητής που έχει πνευματικό ζήλο και σταθερή πίστη θα κατακτήσει τη Γνώση (Γκνιάνα)". Αυτό σημαίνει ότι χωρίς επιμονή και ειλικρινή, σοβαρή  προσπάθεια δεν μπορείτε να φθάσετε στην επιτυχία. Ο άνθρωπος δεν κατορθώνει να κάνει σημαντική πρόοδο προς τον Θεό, ακριβώς επειδή δεν έχει σταθερότητα και ζήλο στο πνευματικό πεδίο. Χωρίς τη συστηματική πνευματική εφαρμογή τους, η ανάγνωση βιβλίων και η ακρόαση πνευματικών ομιλιών δεν έχουν καμία αξία. Η μελέτη των Γραφών και η απαγγελία του Ονόματος του Θεού μπορεί μεν καθαυτές να είναι σημαντικές πνευματικές ασκήσεις, αλλά εάν εκείνος που τις κάνει δεν έχει μέσα του αγάπη, η οποία  είναι το θεμέλιο κάθε πνευματικής άσκησης, δεν έχουν καμία αξία.


Μπάμπα

21 Δεκεμβρίου

Η μη-προσκόλληση εξαρτάται από το επίπεδο της Γνώσης ή πνευματικής σοφίας καθώς και από την αφοσίωση στον Θεό. Εάν στερείται αυτών των θεμελίων, θα διαπιστώσετε ότι καταρρέει. Η μη-προσκόλληση είναι το πρώτιστο ζητούμενο για την πνευματική πρόοδο. Και στα τρία αυτά - αφοσίωση στον Θεό,  Γνώση και  μη-προσκόλληση - πρέπει να δίνει κανείς ιδιαίτερη έμφαση κατά την πνευματική του άσκηση. Είναι αλληλένδετα - δεν μπορεί να τα χωρίσει και να προσπαθεί να επιτύχει στο καθένα απ’ αυτά ξεχωριστά.


Μπάμπα

20 Δεκεμβρίου

Ο πνευματικός αναζητητής υπηρετεί τον Θεό, ή ο Θεός υπηρετεί τον πνευματικό αναζητητή; Η υπηρεσία που προσφέρει ο πνευματικός αναζητητής είναι ασήμαντη. Διότι, εφόσον προσφέρει στον Θεό αυτά που ο Θεός του έχει χαρίσει, είναι σαν να προσφέρει στον ποταμό το ίδιο το νερό του! Η αλήθεια είναι ότι ο Θεός είναι Εκείνος που προσφέρει υπηρεσία στον πιστό. Γι’ αυτό, όλες τις ικανότητες που σας έχει χαρίσει ο Θεός πρέπει να τις χρησιμοποιείτε για να Του προσφέρετε υπηρεσία. Δεν χρειάζεται να αναζητείτε τον Θεό. Στην πραγματικότητα, ο Θεός είναι Εκείνος που αναζητεί συνεχώς έναν γνήσιο και προσηλωμένο πιστό… Ο αναζητητής προσεγγίζει τον Θεό για την εκπλήρωση των επιθυμιών του. Προσδοκεί όμως ευτελή και εφήμερα οφέλη. Δεν προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση της αληθινής αγάπης ή το Θείο που διαποτίζει τα πάντα και αποτελεί το θεμέλιο και την πεμπτουσία τους.


Μπάμπα

19 Δεκεμβρίου

Πόσο αγνή είναι η καρδιά που είναι γεμάτη αφοσίωση στον Θεό και γεμάτη αγάπη για όλα τα όντα! Η ανιδιοτελής υπηρεσία είναι δυνατή μόνον από τέτοιους ανθρώπους. Οι υπόλοιποι απλώς φλυαρούν γι’ αυτήν προσποιούμενοι ότι είναι η κινητήριος δύναμή τους. Μόνον εκείνοι που είναι σταθερά εδραιωμένοι στην πίστη πως όλοι είναι τέκνα του Θεού και ότι Εκείνος είναι η Εσωτερική Κινητήριος Δύναμη κάθε όντος, ανήκουν πραγματικά στην κατηγορία των ανθρώπων που προσφέρουν γνήσια ανιδιοτελή υπηρεσία.


Μπάμπα

18 Δεκεμβρίου

Οι νέοι σήμερα αγνοούν τελείως το πόσο σημαντικό είναι να αφιερώνουν τη ζωή τους σε ανώτερα ιδανικά. Αυτό όμως εξαρτάται από το πόσο προσπαθούν οι γονείς να μάθουν στα παιδιά τους να ζουν μια χρήσιμη και ενάρετη ζωή. Και οι δάσκαλοι από την πλευρά τους, πρέπει να δίνουν το παράδειγμα και να ενσταλάζουν στους μαθητές τους τις ορθές αξίες. Διότι, μόνο ένα αναμμένο κερί μπορεί να βοηθήσει να ανάψουν κι άλλα κεριά. Εάν οι δάσκαλοι στερούνται ιδανικών, τότε πώς μπορούν να εμπνεύσουν τους μαθητές τους να διάγουν ενάρετες ζωές; Οι άνθρωποι μιλούν για τις αρχές της πνευματικής ζωής, αλλά πολύ σπάνια τις εφαρμόζουν. Πολύ συχνά μάλιστα, συμπεριφέρονται αντίθετα προς αυτές. Η αιτία γι` αυτό είναι η έλλειψη αρετής και καλών ιδιοτήτων χαρακτήρα. Χωρίς αυτά όμως, όλα τα άλλα προσόντα είναι άχρηστα. Είναι σαν να ρίχνει κανείς νερό σε ένα δοχείο γεμάτο τρύπες.


Μπάμπα

17 Δεκεμβρίου

Θύματα της πλάνης γίνονται μόνο εκείνοι που ακολουθούν λανθασμένο τρόπο ζωής. Ο εγωισμός είναι η κύρια αιτία που κάνει τους ανθρώπους να λησμονούν τη θεμελιώδη Αλήθεια. Μόλις το ‘εγώ’ αποκτήσει κυριαρχία πάνω στον άνθρωπο, τότε αυτός παραστρατεί από τον ορθό δρόμο και αρχίζει να ολισθαίνει βήμα προς βήμα με ιλιγγιώδη ρυθμό από τον ιδανικό στον ποταπό τρόπο ζωής. Ο εγωισμός γεννά τον διχασμό, το μίσος και τις προσκολλήσεις.


Μπάμπα

16 Δεκεμβρίου

Κάθε άνθρωπος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο σκοπός της ανθρώπινης ζωής του είναι να επιτύχει την ενότητα με τον Θεό. Συνεπώς καθήκον κάθε ανθρώπου είναι να καλλιεργήσει πίστη στον Θεό. Αν, παράλληλα με την ανάπτυξη της πίστης, διάγει μια ζωή αφιερωμένη στην Ενάρετη συμπεριφορά (Ντάρμα), στην Αλήθεια και στη Δικαιοσύνη, θα επιτύχει τον σκοπό της ζωής. Όταν ακολουθείτε στη ζωή σας την οδό της Αρετής, τότε ο Θεός που υπάρχει μέσα σας θα εκδηλωθεί αυθορμήτως. Ο άνθρωπος που δεν εφαρμόζει στη ζωή του το Ντάρμα δεν είναι παρά ένα βάρος επάνω στη γη. Είναι πολύ σημαντικότερο το να κερδίσετε τη Χάρη του Θεού από το να κερδίσετε όλα τα πλούτη του κόσμου. Αναπτύξτε πίστη και αγάπη για τον Θεό και θα βιώσετε την ευδαιμονία εκείνη, που είναι πέρα από κάθε περιγραφή.


Μπάμπα

15 Δεκεμβρίου

Ο άνθρωπος πιστεύει ότι όσα περισσότερα υλικά αγαθά έχει, τόσο ευτυχέστερος θα είναι. Όμως, καθώς αυξάνονται οι επιθυμίες του, αυξάνονται και οι απογοητεύσεις και τα προβλήματά του. Πρέπει να υπάρχει ένα όριο στις επιθυμίες, στις προσκολλήσεις και στις φιλοδοξίες σας. Ο κόσμος σήμερα υποφέρει από αμέτρητα προβλήματα, ακριβώς επειδή οι άνθρωποι δεν θέτουν ένα όριο στις επιθυμίες τους. Η φύση έχει καθορίσει όρια για τα πάντα – για την θερμοκρασία του σώματος, για την αντοχή των ματιών στο φως ή των αυτιών στον ήχο. Όταν ο άνθρωπος παραβιάζει αυτά τα όρια, προκαλούνται βλάβες στα αισθητήρια όργανά του. Κάθε πράξη στη ζωή πρέπει να διέπεται από τα όρια που έχει καθορίσει η φύση. Όταν ο άνθρωπος θέτει τις επιθυμίες του υπό έλεγχο, απολαμβάνει το αίσθημα της γνήσιας, της αληθινής ευτυχίας.


Μπάμπα

14 Δεκεμβρίου

Με οποιαδήποτε δραστηριότητα κι αν ασχολείται κανείς πρέπει πάντοτε, τόσο αυθόρμητα κι αβίαστα όπως αναπνέει, να συνειδητοποιεί ότι: "Γεννήθηκα για να υπηρετώ τον Θεό και για να πραγματώσω τον αληθινό μου εαυτό". Όλες του τις πράξεις – είτε τρώει, είτε περπατάει, είτε διαβάζει, είτε προσφέρει κοινωφελή υπηρεσία κ.λ.π., πρέπει να τις κάνει έχοντας την πίστη ότι τον φέρνουν ενώπιον της Παρουσίας του Θεού. Το καθετί πρέπει να το κάνει με πνεύμα αφιέρωσης στον Θεό.


Μπάμπα

13 Δεκεμβρίου

Κατευθύνετε την αγάπη πού πηγάζει μέσα σας στον Θεό. Αφιερώστε το σώμα σας στον Θεό. Αυτό είναι το αληθινό γνώρισμα της αφοσίωσης. Ο άνθρωπος αποτελείται από τον νου, τη δύναμη του λόγου και το σώμα. Αυτά τα τρία είναι τα ενεργά στοιχεία του (Τρικάρανας). Μόνον όταν και τα τρία τα χρησιμοποιεί για ιερούς σκοπούς, εξαγιάζεται. Η πνευματικότητα  εξαγνίζει την καρδιά και τον νου του. Η τήρηση των κανόνων της ηθική βοηθά στον εξαγνισμό της ομιλίας του. Οι ενάρετες πράξεις καθαγιάζουν το σώμα του. Μέσω της πνευματικότητας, των ηθικών αρχών και της ενάρετης συμπεριφοράς εξαγνίζονται τα τρία ανωτέρω ‘εργαλεία’ με τα οποία έχει προικιστεί από τον Θεό. Μόνον εκείνος που έχει επιτύχει αυτή την τριπλή αγνότητα μπορεί να βιώσει τον Θεό. Αν κάποιο απ’ αυτά τα ‘εργαλεία’ δεν είναι αγνό, δεν μπορεί να βιώσει τον Θεό. 


Μπάμπα

12 Δεκεμβρίου

Μερικοί ισχυρίζονται ότι η μόρφωση είναι πολύτιμη, όμως ο ακέραιος χαρακτήρας είναι πολύ πιο πολύτιμος από τη μόρφωση. Μπορεί κανείς να είναι ένας βαθιά μορφωμένος λόγιος, ή να κατέχει υψηλά αξιώματα, ή να είναι πολύ πλούσιος ή να είναι διακεκριμένος επιστήμονας, εάν όμως δεν έχει ακέραιο χαρακτήρα, όλα τα άλλα δεν έχουν την παραμικρή αξία. Η αυτοθυσία, η αγάπη, η συμπόνια και η καρτερία είναι οι αδαμάντινες ανθρώπινες αρετές που πρέπει να καλλιεργήσετε, και να αποβάλετε τη ζήλια, το μίσος, τον εγωισμό και τον θυμό που είναι ιδιότητες των ζώων.


Μπάμπα

11 Δεκεμβρίου

Μόνον όταν ο άνθρωπος απαλλαγεί από την προσκόλληση στα αποτελέσματα των πράξεών του θα γίνουν οι πράξεις του Γιόγκα, δηλ. ένα μέσο για να επιτύχει την ένωσή του με τον Θεό. Αυτοί που αναλαμβάνουν δραστηριότητες κοινωφελούς υπηρεσίας πρέπει να υπερνικήσουν το αίσθημα του “δικό μου” και “δικό σου”. Πρέπει να θεωρούν την προσφορά υπηρεσίας στον συνάνθρωπο ένα προνόμιο που τους έχει δοθεί από τον Θεό και να την βλέπουν σαν μια ακόμα μορφή λατρείας Του. Πρέπει να την θεωρούν το μέσο που τους βοηθά να βρουν ολοκλήρωση στη ζωή τους. Πρέπει να αντιμετωπίζουν όσα προβλήματα τυχόν προκύψουν κατά την προσφορά της με πίστη και θάρρος, και να αναλαμβάνουν τις δραστηριότητες κοινωφελούς υπηρεσίας όχι για να προβληθούν ή να εντυπωσιάσουν, αλλά με πνεύμα ταπεινοφροσύνης και αυτοπαράδοσης.


Μπάμπα

10 Δεκεμβρίου

Στην ατραπό της αφοσίωσης στον Θεό (bhakti),  ο άνθρωπος πρέπει να υπομένει όλες τις δοκιμασίες παραδίδοντας τον εαυτό του ολοκληρωτικά στα χέρια του Θεού. Πρέπει να έχει τον νου του σταθερά εστιασμένο στο Όνομά Του κάθε στιγμή και σε κάθε περίσταση, δίχως το παραμικρό ίχνος δυσαρέσκειας ή θυμού. Πρέπει να υπομένει τον εμπαιγμό και την επίκριση του κόσμου και να νικά τα συναισθήματα της ντροπής και της ηττοπάθειας.


Μπάμπα

9 Δεκεμβρίου

Η πρώτιστη ανάγκη για τον άνθρωπο είναι να συνειδητοποιήσει και να πραγματώσει τη θεία δύναμη μέσα του, η οποία είναι η πηγή όλων των ικανοτήτων και χαρισμάτων του. Κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς αυτή τη δύναμη, είτε είναι άθεος είτε πιστεύει στον Θεό είτε είναι αγνωστικιστής. Μπορεί να την αποκαλείτε με διάφορα ονόματα, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Η θεία αυτή ενέργεια είναι μία. Αυτή είναι που κατευθύνει την ανθρωπότητα στον ορθό δρόμο. Οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν ειλικρινά να αντιληφθούν την παρουσία του Θεού μέσα στα πάντα.


Μπάμπα

8 Δεκεμβρίου

Για να φθάσετε στην κατάσταση του Σοφού (Γνώστη της Υπέρτατης Αλήθειας), τα αρχικά βήματα είναι οι ενάρετες πράξεις και η λατρεία του Θεού. Εάν δεν ακολουθήσει κανείς αυτά τα δύο στάδια και δεν επιτύχει σε αυτά, τότε δεν μπορεί να αποκτήσει τη Σοφία, όπως ακριβώς ένας μαθητής δεν μπορεί να αποκτήσει κάποιο πτυχίο χωρίς να αποφοιτήσει πρώτα από το σχολείο. Πριν να ενηλικιωθεί  κανείς, πρέπει πρώτα να περάσει από τα στάδια της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Είναι μάταιο για οιονδήποτε να ισχυρίζεται ότι είναι σοφός, εάν δεν έχει ασκηθεί πρώτα στις πειθαρχίες αυτές.  Οι Βέδες λοιπόν διδάσκουν εξίσου και τα τρία στάδια της ενάρετης δράσης, της αφοσίωσης στον Θεό και της γνώσης, για να μπορέσει να πραγματώσει κανείς τον ένα Θεό που υπάρχει στα πάντα. Τότε θα φθάσει στην κατάσταση του Σοφού, που το διακριτικό γνώρισμά του είναι η διαρκής χαρά.


Μπάμπα

7 Δεκεμβρίου

Όλες οι θρησκείες διδάσκουν μόνον ό,τι είναι καλό για την ανθρωπότητα. Πρέπει να εφαρμόζετε τη θρησκευτική παράδοση με αυτή την επίγνωση. Αν ο νους σας είναι αγνός, τότε πώς μπορεί η θρησκεία να είναι κακή; Είναι σημάδι άγνοιας το να θεωρείτε μια θρησκεία ανώτερη από κάποια άλλη, κι έτσι να δημιουργείτε θρησκευτικές διαφορές. Οι διδασκαλίες όλων των θρησκειών είναι ιερές. Τα βασικά δόγματά τους είναι θεμελιωμένα πάνω στη μία Αλήθεια. Η Αλήθεια του Θείου Πνεύματος είναι η ουσία όλων των θρησκειών, το μήνυμα όλων των Γραφών και η βάση κάθε φιλοσοφίας.


Μπάμπα

6 Δεκεμβρίου

Ολόκληρος ο κόσμος είναι πλημμυρισμένος με Αγάπη. Ο κόσμος είναι Αγάπη και η Αγάπη είναι ο κόσμος. Σε κάθε άνθρωπο, η αγάπη υπάρχει σαν  λάμψη η οποία ακτινοβολεί στην καρδιά του. Η αγάπη είναι ζωή και η ζωή είναι αγάπη. Η αγάπη είναι η αληθινή φύση του ανθρώπου. Είναι η ίδια η πνοή της ζωής του. Όπως η δύναμη της καύσης είναι η φυσική ιδιότητα της φωτιάς και η δύναμη της ψύξης είναι η φυσική ιδιότητα του νερού, έτσι και η αγάπη είναι η φυσική ιδιότητα του ανθρώπου. Χωρίς αυτήν, παύει να είναι άνθρωπος.


Μπάμπα

5 Δεκεμβρίου

Μόνον ο άνθρωπος που έχει υπομονή και καρτερία μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι προικισμένος με αγνή αγάπη. Αυτή η αγάπη δεν μπορεί να διδαχθεί από τα κείμενα των βιβλίων, ούτε μπορεί να αποκτηθεί από διδασκάλους. Μόνον όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα και δυσκολίες μπορεί να αναπτύξετε αυτή την αρετή της καρτερικότητας και της συγχώρεσης. Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με προβλήματα και δυσκολίες, δεν πρέπει να αναστατώνεστε και να καταθλίβεστε - αυτό είναι ένδειξη αδυναμίας. Αντιθέτως, πρέπει να αντιμετωπίζετε τις δύσκολες περιστάσεις με μια στάση ανεκτικότητας και συγχώρεσης, χωρίς να ταράζεστε ή να εκδηλώνετε θυμό και μίσος ή να καλλιεργείτε εκδικητικές σκέψεις.


Μπάμπα

4 Δεκεμβρίου

Όπου υπάρχει Αγάπη,  υπάρχει Ειρήνη.  Όπου υπάρχει Ειρήνη,  υπάρχει Αλήθεια.  Όπου υπάρχει Αλήθεια,  υπάρχει Ευδαιμονία.  Όπου υπάρχει Ευδαιμονία,  υπάρχει ο Θεός.  Για να αναπτύξετε Αγάπη το πρώτο που χρειάζεται είναι πίστη.  Τη μητέρα σας την αγαπάτε επειδή έχετε ακλόνητη πίστη πως είναι η μητέρα σας. Εάν δεν την θεωρούσατε μητέρα σας, δε θα αισθανόσαστε αγάπη γι αυτήν.  Πρωτίστως λοιπόν, ενδυναμώστε την πίστη σας στον Θεό. Χωρίς πίστη κάθε είδους λατρεία  ή πνευματική πειθαρχία δεν έχει καμιά αξία,  είναι απλά χάσιμο χρόνου.  Έτσι θα μπορέσετε να αναπτύξετε Αγάπη.  Όλα πηγάζουν από την Αγάπη.  Αυτή η Αγάπη θα σας αποκαλύψει τον αληθινό σας Εαυτό.  Αυτή η Αγάπη θα σας χαρίσει ευδαιμονία.


Μπάμπα

3 Δεκεμβρίου

Το να  διασχίσει κανείς έναν ποταμό κολυμπώντας μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά κάθε κίνηση των χεριών τον φέρνει πιο κοντά στον σκοπό του. Για να υπερνικήσει την κόπωση, πρέπει να χρησιμοποιήσει τη σχεδία που ονομάζεται διαλογισμός. Με τον διαλογισμό, μπορεί να ξεπεράσει τις αδυναμίες του σώματός του και να ελέγξει την τάση του νου να «τρέχει» από δω κι από κει, κι έτσι η πορεία του προς την πηγή της Θείας Χάρης γίνεται πλέον εύκολη. Μ` αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να πραγματώσει τον Θεό.


Μπάμπα

2 Δεκεμβρίου

Συνειδητοποιήστε ότι έχετε μέσα σας την πηγή της δύναμης, της σοφίας και της χαράς. Βεβαιώστε τους εαυτούς σας ότι είστε ανίκητοι και ελεύθεροι, ότι δεν γίνεται να μπείτε σε πειρασμό ή να  φοβηθείτε και να πέσετε σε σφάλμα. Όσο υπάρχει μέσα σας έστω και ένα ίχνος σωματικής συνειδητότητας, πρέπει να συνεχίζετε την έρευνά σας για τον Θεό. Μην εμπλέκεστε στις  αρνητικές καταστάσεις του εξωτερικού κόσμου. Μη σκληραίνετε την καρδιά σας με απληστία και μίσος. Αντ΄ αυτού, κάντε την τρυφερή και γεμάτη αγάπη. Εξαγνίστε την τηρώντας αγνές  συνήθειες στην καθημερινή σας ζωή και καλλιεργώντας αγνές σκέψεις. Κάντε την τόπο ιερό, όπου θα εγκαταστήσετε και θα λατρεύετε τον Θεό. Τότε θα μπορέσετε να εισέλθετε στο βασίλειο της Απελευθέρωσης.


Μπάμπα

1 Δεκεμβρίου

Ό,τι λέτε είναι αντανάκλαση των σκέψεών σας. Ό,τι κάνετε εξωτερικά είναι αντανάκλαση της εσωτερικής δραστηριότητάς σας. Ως εκ τούτου, το να πράττετε σύμφωνα με την εσωτερική σας παρότρυνση είναι Ντάρμα (ενάρετη συμπεριφορά). Το να λέτε αυτό που αισθάνεστε βαθιά μέσα στην καρδιά σας είναι Αλήθεια. Το να στοχάζεστε πάνω σ’ αυτά που βιώνετε στην καρδιά σας είναι  Ειρήνη. Το να κατανοείτε ορθά τις προτροπές της καρδιάς είναι Μη-βία. Το να εξετάζετε προσεκτικά ό,τι πηγάζει από την καρδιά είναι Αγάπη. Ως εκ τούτου οι πέντε αξίες είναι αντανακλάσεις των ανώτερων αισθημάτων που πηγάζουν από την καρδιά. Για να είναι κανείς αληθινά άνθρωπος πρέπει να έχει πλήρη αρμονία μεταξύ των σκέψεων, των λόγων και των πράξεών του. Εάν υπάρχει απόκλιση μεταξύ σκέψεων, λόγων και πράξεων, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;  Άκαρπη δράση.


Μπάμπα