Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Νοέμβριος 2021

30 Νοεμβρίου

Οι ιερές γραφές διδάσκουν το μονοπάτι της αφοσίωσης και της παράδοσης. Ζητούν από τον άνθρωπο να πράττει με πνεύμα αφιέρωσης. Αφήστε τον άνεμο της αμφιβολίας ή τον ήλιο της απελπισίας να επιδράσουν στο δοχείο της ευδαιμονίας που έχετε γεμίσει, και αυτή θα εξατμιστεί γρήγορα. Αν όμως κρατήσετε το δοχείο στα δροσερά νερά της καλής συντροφιάς και των ενάρετων πράξεων, το περιεχόμενο μπορεί να διατηρηθεί αμείωτο για πάντα. Η θεία ευδαιμονία επίσης αυξάνει, όταν εστιάζεστε σιωπηλά σ’ αυτήν και προσπαθείτε να επαναφέρετε τις περιστάσεις που την απέδωσαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μελέτη και ο στοχασμός θεωρούνται τόσο σημαντικό μέρος της πνευματικής άσκησης. Όπως το παιδί που πετάει τα παιχνίδια του και αρχίζει να κλαίει, έτσι και εσείς πρέπει να συνειδητοποιήσετε την ευτελή αξία των παιχνιδιών της φήμης και της περιουσίας και να φωνάξετε τη Μητέρα. Το παιδί αισθάνεται ότι όλα τα άλλα είναι σκουπίδια μπροστά στην αγάπη της Μητέρας και την ευλογία της παρουσίας της. Δεν πρέπει να φιλοδοξεί κανείς για τίποτα λιγότερο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Ιουλίου 1966


29 Νοεμβρίου

Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ευγενείς, μεγαλόψυχοι και ηθικά ακέραιοι άντρες και γυναίκες. Τα έθνη θα ευημερήσουν μόνο όταν υπάρχουν τέτοια άτομα με ευγενή νου και καρδιά. Τέτοια άτομα θα αναδυθούν στην κοινωνία μόνο όταν υπάρχει αγνότητα και ηθική. Μόνο μια κοινωνία με ηθικά θεμέλια μπορεί να αναθρέψει τέτοιες μεγάλες ψυχές. Το μέσον για τη λύτρωση είναι η πνευματικότητα. Η ηθική και η ακεραιότητα βασίζονται στην πεποίθηση ότι η φύση του ανθρώπου είναι πνευματική. Μόνο η πνευματικότητα μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην εκπλήρωση του ιερού πεπρωμένου του. Μόνο η πνευματικότητα μπορεί να εξυψώσει τον άνθρωπο σε υψηλότερα επίπεδα. Είναι το μόνο μέσον για πραγματική εθνική πρόοδο και ευημερία. Η παγκόσμια ειρήνη μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της πνευματικότητας. Αλλά ο άνθρωπος ξεχνά την πνευματική του φύση και ζει μια τεχνητή ζωή βασισμένη στις κοσμικές απολαύσεις. Η εκπαίδευση πρέπει να χρησιμοποιείται για την προώθηση της ευημερίας του έθνους. Η γνώση που αποκτάται μέσω της εκπαίδευσης πρέπει να χρησιμοποιείται ανιδιοτελώς για την προώθηση της ευημερίας της ανθρωπότητας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1992


28 Νοεμβρίου

Επηρεάζεστε από τη θλίψη, επειδή αισθάνεστε ότι δεν αποκτήσατε τη χαρά που αξίζατε. Μάθετε, όμως, ότι υπάρχει Κάποιος που διανέμει τη χαρά και τη θλίψη, ο οποίος σας δίνει μάλλον αυτό που χρειάζεστε και όχι αυτό που επιθυμείτε. Μπορεί να χρειάζεστε το τονωτικό της τραγωδίας για να σας βάλει στο δρόμο της ανάκαμψης. Ο Συμπονετικός, ο Αιώνιος Παντογνώστης Θεός γνωρίζει καλύτερα. Καλωσορίστε την τραγωδία και αγωνιστείτε να την ξεπεράσετε, με την πανοπλία της Θείας Ενθύμησης. Όπως όλα τα ποτάμια ρέουν  προς τη θάλασσα, αφήστε όλες τις φαντασιώσεις σας να πάρουν το δρόμο τους προς το Θεό. Το έργο είναι δικό Του, ο ρόλος είναι Δώρο Του, το σενάριο γράφεται από Εκείνον, Εκείνος αποφασίζει για τα κοστούμια και τη διακόσμηση, τις κινήσεις και τον ήχο, την είσοδο και την έξοδο. Πρέπει να παίξετε καλά το ρόλο σας και να δεχθείτε την επιδοκιμασία Του, όταν πέσει η αυλαία. Κερδίστε με την αποτελεσματικότητα και τον ενθουσιασμό σας το δικαίωμα να παίζετε όλο και σημαντικότερους ρόλους. Αυτό είναι το νόημα και ο σκοπός της ζωής!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Ιουνίου 1970


27 Νοεμβρίου

Όσον αφορά την ομιλία, πρέπει να ασκηθείτε στο να αποφεύγετε τις άσκοπες συζητήσεις και τη φλυαρία. Κρατήστε τη γλώσσα υπό έλεγχο, μην εκφράζετε όλα όσα έχετε την παρόρμηση να πείτε, περιορίστε την προδιάθεση αυτή στο ελάχιστο. Η σιωπή φορτίζει τις ‘μπαταρίες’ σας. Αυτή τη σιωπή μπορείτε να την κερδίσετε μέσω μιας μεγαλύτερης περιόδου διαλογισμού. Γεμίστε από αγνή αγάπη και τότε τα λόγια σας θα μεταδίδουν αγάπη. Θα είναι γλυκά και καταπραϋντικά σαν βάλσαμο για όσους υποφέρουν. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος καλλιέργειας της αγάπης είναι η άσκηση της ενθύμησης του Ονόματος ή, ακόμα καλύτερα, του Oμ. Το Ομ ταυτίζεται με την προέλευση της Δημιουργίας –είναι η πηγή και η δύναμη που συντηρεί. Αποτελεί τη ζωτική ενέργεια κάθε όντος. Ακριβώς όπως ο αέρας που περνάει μέσα από τις χορδές ενός αρμόνιου παράγει τις επτά μουσικές νότες, το Oμ είναι η ρίζα όλων των ήχων σε όλους τους κόσμους. Γνωρίστε τη σημασία του και ασκηθείτε στην απαγγελία του!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1966


26 Νοεμβρίου

Ο κόσμος όλος είναι εκδήλωση του Θείου. Σε κάθε άνθρωπο υπάρχει έμφυτη η Θεότητα, λεπτοφυής και αόρατη. Η συναναστροφή με καλούς ανθρώπους και η πνευματική άσκηση είναι απαραίτητες για την αποκάλυψη της Θεότητας που ενυπάρχει λανθάνουσα σε κάθε άτομο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1980


25 Νοεμβρίου

Η Γκίτα διδάσκει τη διαδικασία του διαλογισμού με μια συγκεκριμένη και σύντομη διατύπωση: «Κράτα Με στη μνήμη σου και αγωνίσου!» Το σύνθημα: «Δώστε τη μάχη της ζωής, με τον Θεό στη συνείδησή σας ως ηνίοχο», δεν είναι απλώς μια κατεύθυνση για τον Αρτζούνα, είναι μια συνταγή για όλη την ανθρωπότητα. «Εδραιώστε τον νου σας σε Μένα και πολεμήστε! Εγώ θα είμαι η Βούληση πίσω από τη βούλησή σας, τα Μάτια πίσω από το μάτια σας, ο Νους μέσα στον νου σας και η Ανάσα στην ανάσα σας. Ο αγώνας είναι δικός Μου, η δύναμη είναι δική Μου, οι δοκιμασίες και οι θρίαμβοι είναι δικοί Μου, οι καρποί της νίκης είναι δικοί Μου, η ταπείνωση της ήττας είναι δική Μου –είσαι Εγώ και Εγώ είμαι εσύ». Αυτή είναι η ολοκλήρωση του διαλογισμού –η ταύτιση, η άρνηση της διαφορετικότητας. Μη διακρίνετε το ένα ως καθήκον εξύμνησης του Θεού, το άλλο ως καθήκον λήψης τροφής, και το άλλο ως καθήκον λατρείας του Θεού –όλα είναι πράξεις λατρείας, γιατί η τροφή δίνεται από Αυτόν, τρώγεται από Αυτόν, για χάρη Του, ώστε να παράσχει δύναμη για την επίτευξη του έργου Του. Όταν Αυτός γίνεται ένα μαζί σας με κάθε  σας αναπνοή, μπορείτε να επιτύχετε τον κυρίαρχο στόχο της συγχώνευσης σε Αυτόν.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Ιουνίου 1970


24 Νοεμβρίου

Η αγνή Αγάπη είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσετε το Υπέρτατο. Αγάπη είναι η απουσία μίσους, αντιπάθειας και προκατάληψης· σημαίνει επίσης τις θετικές αρετές της συμπόνιας και της στοργής, έτσι ώστε να θλίβεστε όταν οι άλλοι λυπούνται και να αγαλλιάζετε όταν είναι χαρούμενοι. Ο Θεός έχει τέσσερις ιδιότητες και μόνο όταν τις καλλιεργήσετε μπορείτε να Τον κατανοήσετε. Αυτές είναι η Αγάπη, η Ομορφιά, η Γλυκύτητα και το Μεγαλείο. Η ανάπτυξη της Αγάπης είναι αρκετή για να σας προσθέσει τα άλλα τρία. Όταν είστε τόσο γεμάτοι από αγάπη για τον Θεό σε όλη τη δημιουργία, αυτό το στάδιο ταυτίζεται με την ομορφιά· όταν βυθίζεστε στη θάλασσα της οικουμενικής Αγάπης φτάνετε στο αποκορύφωμα της Γλυκύτητας· όταν ο νους σας χάνει την ταυτότητά του και συγχωνεύεται με τον οικουμενικό Νου, τότε υπάρχει άφατο Μεγαλείο! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1966


23 Νοεμβρίου

Ο Αβατάρ είναι η Δύναμη του Θείου Εαυτού  που έχει ενδυθεί τη δύναμη της δράσης και τη δύναμη της θείας κοινωνίας. Γενικά, η διαδικασία της θείας ενσάρκωσης, περιγράφεται ως «κάθοδος» από μια ανώτερη κατάσταση σε μια κατώτερη. Αλλά, όχι! Όταν το μωρό στην κούνια  κλαίει γοερά και φωνάζει για βοήθεια, η μητέρα σκύβει και το παίρνει στην αγκαλιά της. Η κάμψη του σώματός της δεν μπορεί να περιγραφεί ως «κάθοδος». Αν κερδίσετε τα απαραίτητα διαπιστευτήρια, η Ενσάρκωση θα έρθει να σας λυτρώσει. Αν, από την άλλη πλευρά, πολλαπλασιάζετε τα ελαττώματά σας και πέφτετε όλο και πιο χαμηλά, πώς θα μπορέσετε να σωθείτε; Να έχετε αγάπη και θεϊκή ευδαιμονία στην καρδιά σας. Η ευδαιμονία προέρχεται από την καθαρή όραση, την καθαρή ακοή, την  αγνή ομιλία και τις ενάρετες πράξεις. Την ημέρα που θα εδραιωθείτε σε αυτή την ευδαιμονία, εκείνη θα είναι η ημέρα των γενεθλίων Μου για εσάς. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1978


22 Νοεμβρίου

Η εκπαίδευση προσδίδει ομορφιά στον άνθρωπο. Είναι ο πολυτιμότερος πλούτος του ανθρώπου. Του χαρίζει ευτυχία και κύρος. Είναι ο δάσκαλος των δασκάλων. Όταν ένας άνθρωπος ταξιδεύει στο εξωτερικό, η εκπαίδευση του συμπαραστέκεται σαν συγγενής. Η εκπαίδευση είναι εκείνη που λατρεύεται από τους ηγέτες, όχι ο πλούτος. Κάποιος χωρίς παιδεία είναι σαν ένα ζώο. Τα πτυχία από μόνα τους δεν σημαίνουν μόρφωση. Η εκπαίδευση που περιορίζεται στις φυσικές επιστήμες είναι παρωδία της αληθινής παιδείας. Μαζί με τη γνώση των φυσικών επιστημών, πρέπει κανείς να αποκτήσει ταπεινότητα, πειθαρχία και καλό χαρακτήρα. Οφείλετε να αναγνωρίζετε αυτόν τον ιερό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Οι σημερινοί σπουδαστές ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πλούτο, δύναμη και θέση, αλλά όχι καλές ιδιότητες. Η παιδεία έχει σκοπό να καταστήσει κάποιον ικανό να αποκτήσει τη γνώση των καλών ιδιοτήτων. Ο κάθε σπουδαστής πρέπει να το λάβει υπόψιν του. Η εκπαίδευση δεν αποσκοπεί απλώς στο να γεμίζει τον εγκέφαλο με πληροφορίες. Οφείλει να μεταμορφώνει την καρδιά και να την εξαγνίζει. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1990


21 Νοεμβρίου

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν τον χρόνο της ζωής που τους δόθηκε ή που κέρδισαν,  καταναλώνοντας άφθονη και βλαβερή τροφή και ποτό και  επίσης επιδιδόμενοι σε  ελκυστικές και ακόμη πιο βλαβερές ασχολίες. Τι θλιβερή σπατάλη πολύτιμων ευκαιριών! Αν και ανήκει στο ζωικό βασίλειο, ο άνθρωπος διαθέτει πολύ περισσότερα φυσικά, διανοητικά και ηθικά εφόδια από όλα τα άλλα πλάσματα. Διαθέτει μνήμη, γλώσσα, συνείδηση, ευσέβεια, δέος, θαυμασμό και μια ανεξήγητη αίσθηση ανικανοποίητου, πρόδρομο της μη-προσκόλλησης. Έχει μια λαμπρή ευκαιρία να οραματιστεί την ταυτότητά του με το Μυστήριο που εκδηλώνεται με τη μορφή αυτού του Σύμπαντος, αλλά είναι τόσο βυθισμένος στην άγνοια, που συμπεριφέρεται σαν ζώο, όπως τα υπόλοιπα και κυλιέται στη θλίψη και την κακία! Είναι σαν η φωτιά να έχει ξεχάσει την ικανότητά της να καίει ή το νερό τη φύση του να  υγραίνει! Παρομοίως, ο άνθρωπος έχει ξεχάσει τη φύση του να φθάνει στον Θεό, την ικανότητά του να αναζητά και να πραγματώνει την Αλήθεια του Σύμπαντος του οποίου είναι μέρος, την ικανότητά του να εκπαιδεύεται με την αρετή, τη δικαιοσύνη, την αγάπη και την αυτογνωσία, για να δραπετεύει από το επιμέρους στο Οικουμενικό. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Ιουλίου 1996


20 Νοεμβρίου

Λόγω των μειονεκτημάτων του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος, η αγάπη φθίνει στον άνθρωπο μέρα με τη μέρα. Το μίσος αυξάνεται. Ο άνθρωπος ξεχνάει την αλήθεια, με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο. Έχει ξεχάσει τις ανθρώπινες ιδιότητες αναπτύσσοντας ζωώδεις τάσεις. Η αληθινή πνευματικότητα έγκειται στην καταστροφή των ζωωδών τάσεων  και στη μετατροπή του ανθρώπινου όντος σε Θεό. Δεν είναι δυνατόν να πραγματώσετε τον Θεό χωρίς να απαλλαγείτε από τη ζωώδη φύση σας. Σήμερα ο άνθρωπος συμπεριφέρεται σαν ζώο εξαιτίας της εγωιστικής του αγάπης. Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να απολαύσει την ευτυχία. Θα είναι πάντα βυθισμένος στη δυστυχία. Όσο περισσότερο αγαπάτε τους άλλους, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η χαρά που θα βιώνετε! Όσο περισσότερο αναπτύσσετε μίσος, τόσο πιο μίζερη θα είναι η ζωή σας! Καταλάβετε ότι ο Θεός είναι η ενσάρκωση της Αγάπης και το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο. Επομένως, είστε Θεός! Ο Θεός είναι παρών ακόμη και στα ζώα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2001


19 Νοεμβρίου

Από την αρχαιότητα, η θηλυκή όψη του Θείου λατρευόταν με διάφορους τρόπους. Οι Βέδες δηλώνουν ότι όπου οι γυναίκες τιμώνται και εκτιμώνται, εκεί o Θεός είναι παρών με όλη του την ισχύ. Δυστυχώς, σήμερα οι άνδρες θεωρούν ότι είναι υποτιμητικό να τιμούν τις γυναίκες. Αυτό είναι εντελώς λάθος και αποτελεί ένδειξη άγνοιας. Η Γυναίκα είναι η θεά της ευημερίας του σπιτιού. Τη χαιρετίζουν ως τη «σύζυγο του ντάρμα». Αποκαλείται «αρχόντισσα του σπιτιού» και το «καλύτερο ήμισυ». Οι άνθρωποι καμαρώνουν για τους ασήμαντους τίτλους που τους απονέμονται. Αλλά στις γυναίκες έχουν απονεμηθεί οι υψηλότεροι τίτλοι που ισχύουν για πάντα. Ένα σπίτι χωρίς γυναίκα είναι ζούγκλα. Οι άνδρες πρέπει να συνειδητοποιήσουν την υψηλή θέση των γυναικών και να τις τιμούν και να τις σέβονται ανάλογα. Δεν πρέπει να κάνουν τις γυναίκες να λυπούνται και να χύνουν δάκρυα. Ένα σπίτι, όπου η γυναίκα θρηνεί, θα καταστραφεί. Οι άνδρες πρέπει να δίνουν τιμητική θέση στις γυναίκες και να ζουν μια ευυπόληπτη  ζωή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1995


18 Νοεμβρίου

Αποδίδετε διάφορα ονόματα και μορφές στον Θεό για τη δική σας ικανοποίηση, αλλά ο Θεός είναι ουσιαστικά ένας. Είτε πρόκειται για τον Ράμα, τον Κρίσνα, τον Αλλάχ ή τον Ιησού, όλες οι διδασκαλίες τους έχουν σκοπό τη χειραφέτηση του ανθρώπου. Καμία θρησκεία δεν κηρύσσει τη βία ή το να βλάψετε κάποιον. Κάποιοι κακοπροαίρετοι άνθρωποι παρερμηνεύουν τις ιερές διδασκαλίες και επιδίδονται σε κακές πράξεις. Όλες οι ευγενείς ψυχές έχουν διδάξει ιερά πράγματα. Είπαν: «Αγαπάτε τους πάντες». Δεν κήρυτταν το μίσος. Ο Θεός δεν λέει ποτέ σε κανέναν να σκοτώσει τους άλλους. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σκοτώνει τους άλλους, επειδή ο ίδιος Εαυτός είναι παρόν σε όλους. Στο όνομα του Θεού, οι άνθρωποι διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα. Αυτό δεν είναι καλό για κανέναν. Δεν υπάρχει Θεός μεγαλύτερος από την αγάπη. Η αγάπη είναι  Θεός, ο Θεός είναι αγάπη. Ζήστε με αγάπη. Καταστρέψτε τις κακές ιδιότητες. Οι κακοπροαίρετοι άνθρωποι προσπαθούν να αποδώσουν την κακία τους στον Θεό. Αυτός είναι σημάδι άγνοιας. Μη δίνετε σημασία σε τέτοιους ανθρώπους. Να έχετε πίστη στον ίδιο σας τον Εαυτό. Διαφορετικά, δεν μπορείτε να αγαπήσετε τον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2007


17 Νοεμβρίου

Η δύναμη του θεϊκού ονόματος είναι απαράμιλλη. Οι άνθρωποι συχνά το παίρνουν ελαφρά. Αυτό είναι λάθος. Ένα γυαλιστερό κομμάτι γυαλιού δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως διαμάντι. Το πραγματικό διαμάντι είναι εντελώς διαφορετικό. Ποιο είναι αυτό το διαμάντι (diamond); Είναι αυτό που εξουδετερώνει τον νου (die mind). Το όνομα του Θεού είναι το πραγματικό διαμάντι! Κρατήστε το ασφαλές και προστατευμένο. Μην ενοχλείστε ποτέ από τον πόνο και τα βάσανα, τις απώλειες και τις δυσκολίες. Όλ’ αυτά απλώς έρχονται και φεύγουν. Δεν είναι αυτή η πραγματική σας φύση. Ο εσώτερος Εαυτός σας είναι δυνατός, αιώνιος και αληθινός. Μην ακολουθείτε φευγαλέα και απατηλά κύματα, απαρνούμενοι τη δική σας αληθινή και αιώνια φύση. Δυστυχώς, σήμερα οι άνθρωποι ακολουθούν μόνο ψευδή και παροδικά κύματα. Αν στηρίζεστε σε φευγαλέα και μη ρεαλιστικά πράγματα, θα εξαπατάστε πάντα. Από τη στιγμή που αναζητήσετε καταφύγιο στα  λώτινα πόδια του Θεού, όπου κι αν πάτε, τα Θεϊκά πόδια θα σας προστατεύουν. Αν εδραιώσετε το Θείο όνομα σταθερά στην καρδιά σας, η ζωή σας θα εξαγιαστεί. Αυτό είναι αφοσίωση. Αυτό είναι η δύναμή σας. Αυτό είναι απελευθέρωση! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2007


16 Νοεμβρίου

Οι άνθρωποι λατρεύουν τον Θεό με αφοσίωση και ειλικρίνεια, αλλά ο Θεός δεν ικανοποιείται με την εξωτερική λατρεία. Πρέπει να υπηρετείτε την κοινωνία. Μόνο η υπηρεσία μπορεί να σας χαρίσει ευδαιμονία. Προσφέροντας υπηρεσία στην κοινωνία, όχι μόνο μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο των ανθρώπων, αλλά μπορείτε επίσης να επιφέρετε μεταμόρφωση στη ζωή τους. Τα αποτελέσματα είναι ανάλογα με τα συναισθήματα. Αν υπηρετείτε με ιερά συναισθήματα, είναι βέβαιο ότι θα έχετε ιερά αποτελέσματα. Υπηρετείτε την κοινωνία με όλες σας τις δυνάμεις. Ψάλλετε λατρευτικούς ύμνους πρωί και βράδυ. Η ικανοποίηση που λαμβάνετε συμμετέχοντας στους ψαλμούς είναι προσωρινή, ενώ η υπηρεσία σας δίνει μόνιμη ικανοποίηση. Ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο δώρο του Θεού, αλλά τον σπαταλάτε σε μάταιες αναζητήσεις και σε ανόσια συναισθήματα. Εξαγιάστε τον χρόνο που σας δίνεται υπηρετώντας την κοινωνία. Μόνο μέσω της υπηρεσίας μπορεί κανείς να απαλλαγεί από τις ανησυχίες, τον εγωισμό, τη μεγαλομανία, την τάση για επίδειξη και άλλες κακές ιδιότητες. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Αυγούστου 2007


15 Νοεμβρίου

Να εκτελείτε πάντα τα καθήκοντά σας με χαρούμενο και χαμογελαστό πρόσωπο. Δεν έχει νόημα να έχετε ένα ‘ξινισμένο’ ύφος. «Ευτυχία είναι η ένωση με τον Θεό». Αυτή είναι η αληθινή πραγμάτωση του Θεού. Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις, μην αναστατώνεστε ανησυχώντας συνεχώς: «Ω, πώς θα ξεπεράσω αυτή τη δύσκολη κατάσταση!» Για παράδειγμα, οι νέοι άνθρωποι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με το άγχος του γάμου. Μια τέτοια ανησυχία επιδεινώνει την κατάσταση. Εναποθέστε την πίστη σας στον Θεό. Σκεφτείτε ότι δεν πρόκειται για γάμο, αλλά για μια ευκαιρία για την εξέλιξή σας. Αν αναπτύξετε μια τέτοια στάση, η ζωή σας θα εξαγιαστεί. Όποιος επαναλαμβάνει το Όνομα του Θεού, όποιο κι αν είναι αυτό το όνομα και όπου κι αν βρίσκεται, η ζωή του θα εξαγιάζεται. Θα  απαλλάσσεται από την αμαρτία. Δεν χρειάζεται να ασχολείστε υπερβολικά με τη μελωδία και τον ρυθμό. Υπάρχει μόνο μία μελωδία, εκείνη  που αναδύεται από την ίδια την καρδιά σας. Είναι το Σο-χαμ, που σας υπενθυμίζει ότι εσείς οι ίδιοι (αχάμ) είστε ο Θεός (Σο). Αφήστε τη ζωή σας να συντονιστεί με αυτή τη μελωδία του Σο-χαμ. Τότε, όποια  δραστηριότητα κι αν αναλαμβάνετε, θα καταλήγει σε επιτυχία. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2007


14 Νοεμβρίου

Πρέπει ν’ αντιληφθείτε τι σημαίνει ο όρος Aκάντα Μπάτζανς. Υπάρχουν δύο είδη λατρευτικών ύμνων –το ένα είναι τα Κάντα Μπάτζανς και το άλλο τα Ακάντα Μπάτζανς. Τα Kάντα Μπάτζανς  ψάλλονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για μια περιορισμένη χρονική περίοδο είτε το πρωί είτε το βράδυ. Από την άλλη πλευρά, τα Ακάντα Μπάτζανς προϋποθέτουν συνεχή διαλογισμό του Θεού το πρωί, το βράδυ ή ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για συνεχή στοχασμό του Θεού κατά τη διάρκεια και των τριών καταστάσεων – της εγρήγορσης, του ονείρου και του βαθύ ύπνου. Το θεϊκό Όνομα είναι εξαιρετικά ισχυρό. Κάθε ένα από τα διάφορα ονόματα του Θεού έχει ένα είδος δύναμης που του αναλογεί ειδικά. Αν επιθυμείτε να κάνετε καλή χρήση αυτής της δύναμης και να αποκομίσετε μόνιμο όφελος από αυτήν, πρέπει να συμμετέχετε στα Ακάντα Μπάτζανς

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2007


13 Νοεμβρίου

Στην καρδιά σας, η οποία μπορεί να συγκριθεί με φωλιά, υπάρχουν πολλά φίδια με κακές ιδιότητες. Όταν ενθυμείστε το Θεϊκό Όνομα όλα τα «φίδια» βγαίνουν έξω. Η ενθύμηση του Θεϊκού Ονόματος είναι σαν το μουσικό όργανο, το οποίο προσελκύει τα φίδια και τα βγάζει έξω από τις φωλιές. Αυτό το μουσικό όργανο είναι η ζωή και η αναπνοή σας. Πρέπει να επαναλαμβάνετε το Όνομα του Θεού για να απαλλαγείτε από τις κακές ιδιότητες. Στις μέρες μας, πολλοί δεν αποδίδουν καμία σημασία σ’ αυτήν την επανάληψη. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Το να τραγουδάτε τη δόξα του Κυρίου είναι άκρως ιερό. Σήμερα, ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα επειδή οι άνθρωποι απέχουν από αυτήν την πνευματική άσκηση. Ας αντηχήσουν όλα τα μέρη από τη θεϊκή δόξα Του. Ας γεμίσει το κάθε κύτταρο του σώματός σας με το Θεϊκό Του Όνομα. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να σας δώσει την ευδαιμονία, το κουράγιο και τη δύναμη που αντλείτε από την επανάληψη του θεϊκού Ονόματος. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Απριλίου 2002


12 Νοεμβρίου

Το όγδοο λουλούδι που πρέπει να προσφερθεί στον Θεό είναι η Αλήθεια και είναι πολύ σημαντικό. Ολόκληρος ο κόσμος έχει προέλθει από την Αλήθεια, συντηρείται από την Αλήθεια και τελικά συγχωνεύεται στην Αλήθεια. Δεν υπάρχει χώρος χωρίς την αρχή της Αλήθειας. Η Αλήθεια είναι αναλλοίωτη και στις τρεις περιόδους του χρόνου –στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Τα πάντα μπορεί να χαθούν, αλλά η Αλήθεια παραμένει για πάντα. Έτσι, η Αλήθεια είναι ο Θεός, ζήστε στην Αλήθεια. Ο Θεός θα είναι ευχαριστημένος μόνο όταν Τον λατρεύετε με αυτά τα οκτώ είδη λουλουδιών (μη βία, έλεγχος των αισθήσεων, συμπόνια, ανεκτικότητα, ειρήνη, πνευματική άσκηση, διαλογισμός και αλήθεια). Οι ιερείς στους ναούς λατρεύουν τον Θεό με διάφορα είδη λουλουδιών. Αλλά ο Θεός δεν θέλει αυτά τα λουλούδια. Λέει: «Ω ιερέα, αυτό είναι που έμαθες όλα αυτά τα χρόνια; Μου προσφέρεις λατρεία με πολλά τριαντάφυλλα και γιασεμιά, τα οποία μαραίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτά δεν είναι τα λουλούδια που περιμένω από εσάς. Λατρέψτε Με με αυτά τα οκτώ λουλούδια που δεν θα μαραθούν ποτέ».

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Αυγούστου 2000


11 Νοεμβρίου

Η ανθρώπινη γέννηση είναι η πιο σπάνια ανάμεσα σε όλα τα έμβια όντα. Δεν μπορείτε να την αγοράσετε ή να τη δανειστείτε. Η ανθρώπινη ζωή είναι δώρο του Θεού. Αξιοποιήστε την σωστά προσφέροντας υπηρεσία στην κοινωνία. Μην ενδίδετε σε συκοφαντίες. Η συκοφαντία είναι η χειρότερη από τις αμαρτίες –πάντοτε βρίσκουμε κάποιους ανθρώπους να επιδίδονται σε αυτήν. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα των αμέτρητων αμαρτιών στις οποίες υπέπεσαν σε προηγούμενες ζωές. Η φιλανθρωπία είναι το αληθινό στολίδι των χεριών, η αλήθεια είναι το αληθινό στολίδι του λαιμού και η ακρόαση των ιερών κειμένων είναι το αληθινό στολίδι των αυτιών. Τα χέρια έχουν δοθεί για να αναλαμβάνουν ιερές πράξεις, όχι για να πολεμούν με τους άλλους. Γιατί ο Θεός σας έχει δώσει αυτιά; Γίνεστε ακροατές μάταιων  σχολίων με εκστατική προσοχή, αλλά όταν πρόκειται να ακούσετε για τη δόξα του Κυρίου, τα αυτιά σας είναι κλειστά! Αναγνωρίστε την αλήθεια ότι τα αυτιά είναι προορισμένα να ακούνε τη  δόξα του Κυρίου!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Απριλίου 2000


10 Νοεμβρίου

Το έβδομο λουλούδι είναι το άνθος του διαλογισμού. Διαλογισμός δεν σημαίνει να κάθεστε  σταυροπόδι με κλειστά μάτια, διαλογιζόμενοι τον Θεό. Αυτό είναι μια φυσική, κοσμική δραστηριότητα. Αναμφίβολα, είναι απαραίτητη, αλλά ο αληθινός διαλογισμός έγκειται στην ενότητα του νου με τον Θεό. Ακριβώς όπως το γάλα και το νερό δεν μπορούν να διαχωριστούν, ομοίως, όταν ο νους συγχωνεύεται με τον Θεό, δεν μπορεί να διαχωριστεί. Μια σιδερένια σφαίρα που ρίχνεται στη φωτιά θα γίνει ένα με αυτήν.  Παρομοίως, η αγάπη σας πρέπει να γίνει ένα με τη θεϊκή αγάπη. Αυτή η αλήθεια περιέχεται στη βεδική ρήση «Αυτός που γνωρίζει τον Θεό γίνεται ο ίδιος Θεός». Μερικοί άνθρωποι, διαλογίζονται στον Θεό για κάποιο χρονικό διάστημα το πρωί και το βράδυ. Αυτό δεν μπορεί να ονομαστεί διαλογισμός. Να συλλογίζεστε τον Θεό ανά πάσα στιγμή, σε όλους τους τόπους και κάτω από όλες τις συνθήκες. Να εκτελείτε όλα σας τα καθήκοντα με το νου σας σταθερά προσηλωμένο στο Θεό. Αυτός είναι ο αληθινός διαλογισμός.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Αυγούστου 2000


9 Νοεμβρίου

Πρώτον, πρέπει να εκπαιδευτείτε στην τέχνη της ειρήνης και της ευδαιμονίας. Αυτές δεν εξαρτώνται από τον απώτερο, τον εξωτερικό ή τον ορατό αντικειμενικό κόσμο. Έτσι, δεν υπάρχει κανένα κέρδος στο να ανησυχείτε ή να συζητάτε γι’ αυτά τα θέματα. Πρέπει να βρείτε καταφύγιο στον Εαυτό και στην ενατένιση της φύσης Του, δηλαδή στο αληθινό Εγώ. Όλος αυτός ο αντικειμενικός κόσμος λάμπει μόνο μέσα από τη δόξα του Εαυτού. Το σώμα δεν αξίζει να ταυτίζεται με το αθάνατο –είναι αδρανής ύλη και τίποτα περισσότερο. Δεν είστε το ξεχωριστό πρόσωπο που νομίζετε όταν λέτε Εγώ. Είστε το Ένα, χωρίς δεύτερο. Το σώμα υπόκειται σε αλλαγές, είναι εφήμερο και επιρρεπές στην παρακμή. Πώς μπορεί να είναι ο  Εαυτός; Όχι, ο Εαυτός είναι το Ένα και Μοναδικό. Δεν μπορεί να συνυπάρξει με άλλη οντότητα. Μόνον όταν κάθε πνευματικός αναζητητής και στην πραγματικότητα κάθε άνθρωπος γνωρίσει αυτή την αλήθεια, μόνο τότε μπορεί να εδραιωθεί στη γη η ισότητα, η αταραξία και η αγαλλίαση. Επομένως, διαλογιστείτε στην Πραγματικότητα. Αφήνοντας στην άκρη αυτό το οποίο βλέπετε, επικεντρωθείτε σ’ Αυτόν ο οποίος το βλέπει. Αυτό θα φωτίσει την Αλήθεια. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini»


8 Νοεμβρίου

Το έκτο είναι το λουλούδι της πνευματικής άσκησης. Πνευματική άσκηση δεν σημαίνει το να αποσυρθείτε στο δάσος και να ζείτε με φρούτα και βολβούς. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια ζωή μπορεί να ονομαστεί ζωή νωθρότητας και όχι ζωή εξιλέωσης. Η αληθινή πνευματική άσκηση συνίσταται στον έλεγχο των συναισθημάτων, των σκέψεων, των λόγων και των πράξεων που προκύπτουν από τις σατβικές, ρατζασικές και ταμασικές ιδιότητες. Θα πρέπει κανείς να συλλογίζεται τον Θεό ανά πάσα στιγμή και να επιτυγχάνει την αρμονία της σκέψης, του λόγου και των πράξεων. Αυτός του οποίου οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις βρίσκονται σε πλήρη αρμονία είναι πράγματι ο ενάρετος. Μην παρασύρεστε από τον πόνο ή την ευχαρίστηση. Η Μπάγκαβαντ Γκίτα διδάσκει ότι πρέπει να είναι κανείς ισότιμα διακείμενος απέναντι στη χαρά ή τη θλίψη, στο κέρδος ή την απώλεια, στη νίκη ή την ήττα. Θα πρέπει να εκπληρώνει κανείς το καθήκον του και να υπηρετεί την κοινωνία χωρίς καμία προσδοκία ανταμοιβής. Μια τέτοια ατάραχη στάση και μια κατάσταση χωρίς επιθυμίες είναι η αληθινή πνευματική άσκηση! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Αυγούστου 2000


7 Νοεμβρίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Ακολουθήστε την καρδιά, μην ακολουθείτε τον νου, για να μην παγιδεύεστε στον βάλτο της κοσμικής ζωής. Ο νους σας εκθέτει σε πολλούς κινδύνους. Αν ακολουθήσετε τον νου, μπορεί να χάσετε την ίδια σας τη ζωή! Στρέψτε το βλέμμα σας εντός. Ακολουθήστε την καρδιά, η οποία είναι η πηγή όλων των ευγενών ιδιοτήτων, όπως η αλήθεια, η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η αγάπη και η μη-βία. Σε αυτή την αίθουσα βλέπουμε πολλούς λαμπτήρες να λάμπουν. Πως; Το ρεύμα ρέει μέσα από το καλώδιο, εισέρχεται στη λάμπα και μας δίνει φως. Παρομοίως, όταν το ρεύμα της αλήθειας ρέει μέσα από τον αγωγό της δικαιοσύνης και εισέρχεται στη λάμπα της ειρήνης, παίρνουμε το φως της αγάπης. Αληθινός άνθρωπος είναι αυτός στον οποίο ο συνδυασμός αυτών των πέντε ανθρωπίνων αξιών είναι τέλειος. Αυτές είναι, στην πραγματικότητα, η ίδια η πνοή της ζωής του ανθρώπου και χωρίς αυτές είναι σαν ένα πτώμα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Απριλίου 2000


6 Νοεμβρίου

Όλοι, λόγω της ίδιας της ανθρώπινης φύσης σας, έχετε την απαιτούμενη διάκριση, ώστε να προσπαθήσετε για το ιδανικό. Δεν πρέπει να επιτρέψετε στην παραμικρή ιδέα αμέλειας να σας εμποδίσει ή να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο σας. Η ειρήνη που βασίζεται στην πνευματική σοφία μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την πραγματική εμπειρία –ο στόχος και η συνέπεια κάθε πράξης είναι και πρέπει να είναι η σοφία. Η πρόοδος του ατόμου συνίσταται στη δράση που γίνεται με διάκριση. Ένα μικρό παράδειγμα: Ακόμα και ένα άτομο που έχει όλα τα μέσα για άνετες μετακινήσεις με τη χάρη του Κυρίου, δηλαδή αυτοκίνητα, αεροπλάνα ή άλλες ευκολίες, παρ’ όλα αυτά, πρέπει αναγκαστικά να περπατάει,  για χάρη της υγείας του! Έτσι, επίσης, όποιος κι αν είναι κανείς, όποια κι αν είναι η πνευματική πειθαρχία με την οποία ασχολείται, πρέπει αναγκαστικά να έχει την εμπειρία της δράσης και της συνέπειάς της για χάρη της ψυχικής του υγείας! Διαφορετικά, η πνευματική αδυναμία δεν μπορεί να θεραπευτεί.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini»


5 Νοεμβρίου

Πολλές ιδέες παίρνουν μορφή στην ανθρώπινη καρδιά –περιπλανώνται μέχρι τα πέρατα των οκτώ κατευθύνσεων. Ορισμένες από αυτές αλληλοϋποστηρίζονται και άλλες είναι αμοιβαία καταστροφικές. Αλλά χωρίς να τις αφήνετε ελεύθερες, πρέπει όλες να τις διοχετεύετε και να τις πειθαρχείτε ώστε να εξυπηρετούν κάποιον υψηλό σκοπό. Μόνο τότε θα μπορέσετε να εδραιωθείτε στην ειρήνη. Πρέπει να έχετε την ευφυΐα που απαιτείται για αυτή τη μετουσίωση. Δεν πρόκειται απλώς για έξυπνη χρήση των εξωτερικών πραγμάτων –έγκειται περισσότερο στον έλεγχο και την υποταγή των διανοητικών ικανοτήτων– αυτό είναι απαραίτητο για την άνθιση του Εαυτού. Για να κατανοήσετε τις ικανότητες του δικού σας νου, πρέπει να κινείστε ανάμεσα σε γηραιότερους, έμπειρους σε αυτή την πορεία της μετάλλαξης των ιδιοτροπιών του νου. Έως ότου καθορίσετε έξυπνα μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για όλες τις σκέψεις και τις δραστηριότητές σας, θα χτίζετε μόνο ψεύτικα κάστρα στον αέρα και θα περιπλανιέστε σε αυτά.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini»


4 Νοεμβρίου

Η ιστορία της ζωής του δαίμονα Ναρακασούρα αποκαλύπτει το μέγεθος της μοχθηρίας του. Ολόκληρο το βασίλειό του βυθίστηκε στο σκοτάδι. Δεν υπήρχαν φώτα στα σπίτια ή στους δρόμους. Είχε φυλακίσει χιλιάδες πριγκίπισσες και είχε βασανίσει αμέτρητες γυναίκες. Μη μπορώντας να αντέξουν αυτές τις ταπεινώσεις, οι γυναίκες απευθύνθηκαν στον Κρίσνα για βοήθεια. Καθώς ο Ναρακασούρα είχε προκαλέσει βάσανα σε γυναίκες, έπρεπε να τιμωρηθεί από μια γυναίκα. Για το λόγο αυτό, ο Κρίσνα πήρε μαζί του τη Σατυαμπάμα και τον κατέστρεψε στη μάχη. Το Ντιπαβάλι πρέπει να εορτάζεται ως μια ημέρα που στοχεύει στην απαλλαγή μας από όλες τις κακές ιδιότητες εντός μας, που συμβολίζονται από τον δαίμονα Ναρακασούρα. Οι βοσκοπούλες που απελευθερώθηκαν εκείνη την ημέρα αντιπροσωπεύουν τις καλές ιδιότητες που βρίσκονται φυλακισμένες μέσα μας. Θα πρέπει να εκδηλωθούν με λαμπρότητα. Αυτή είναι η εσωτερική σημασία της γιορτής. Όσο παραμένουν οι δαιμονικές ιδιότητες, θα βυθίζεστε στο σκοτάδι. Επιθυμώ οι γιορτές μας και οι άγιες ημέρες να τιμώνται με το σωστό πνεύμα και την κατανόηση της εσωτερικής τους σημασίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1998


3 Νοεμβρίου

Να αντιμετωπίζετε ό,τι σας συμβαίνει ως δώρο από τον Θεό. Η ευχαρίστηση και ο πόνος πρέπει να αντιμετωπίζονται εξίσου ως θεϊκά δώρα. Υπάρχει μια μοναδική χαρά σε αυτή τη διαδικασία. Στην καθημερινή ζωή, τείνουμε να αντιμετωπίζουμε την ήττα, την απώλεια ή τη θλίψη ως συμφορές. Όμως, τίποτα δεν συμβαίνει στον κόσμο χωρίς αιτία. Η πείνα μας ωθεί στο να φάμε και η δίψα μας ωθεί στο να πιούμε. Οι δυσκολίες είναι η αιτία της θλίψης. Αν ο άνθρωπος θέλει να απολαύσει διαρκή ευτυχία, πρέπει να ανακαλύψει την πηγή αυτής της ευτυχίας. Αυτή η πηγή είναι η αγάπη. Δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από την αγάπη σε αυτόν τον κόσμο. Τα πάντα έχουν μια τιμή. Το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για τη διαρκή ευτυχία είναι η Θεία Αγάπη. Χωρίς αγάπη, κανένα αντικείμενο δεν μπορεί να σας δώσει πραγματική ευτυχία.  Ως εκ τούτου, ο πρωταρχικός πλούτος για τον άνθρωπο είναι η Αγάπη. Αυτόν τον πλούτο να επιδιώκετε να αποκτήσετε. Με αυτόν τον πλούτο μπορείτε να απολαύσετε διαρκή ευδαιμονία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1998


2 Νοεμβρίου

Ο Διαλογισμός στο Όνομα και τη Μορφή του Θεού δεν πρέπει να διχάζεται ή να αμφιταλαντεύεται από το ένα ιδεώδες  στο άλλο. Δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε απλά τυπικά μοτίβα  βιβλίων οδηγιών, σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα αναπνοής από εναλλασσόμενα ρουθούνια ή σε ανούσια βλέμματα στην άκρη της μύτης. Είναι μια αυστηρή πειθαρχία των αισθήσεων, του νευρικού συστήματος και των φτερών της φαντασίας. Γι’ αυτό λέγεται, ότι ο διαλογισμός είναι η κοιλάδα της ειρήνης που βρίσκεται στην άλλη πλευρά μιας τεράστιας οροσειράς, με τις κορυφές της να ονομάζονται «Έξι Εχθροί». Αυτοί είναι η λαγνεία, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση, η αλαζονεία και ο φθόνος. Πρέπει κανείς να αναρριχηθεί και να φτάσει στις πεδιάδες πέρα από αυτήν. Πρέπει να σκίσει κανείς τα πέπλα πριν το φως μπορέσει να λάμψει στο μονοπάτι. Πρέπει να αφαιρέσει κανείς τον καταρράκτη από τα μάτια για να μπορέσει να δει την Αλήθεια. Μάγια είναι το όνομα αυτής της ομίχλης της άγνοιας, η οποία βασανίζει το νου που προσπαθεί να βυθιστεί στα βάθη του Εαυτού!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Ιουνίου 1960


1 Νοεμβρίου

Όσο κι αν αποφεύγετε τη δράση, δεν είναι αναγκαίο να ασχοληθείτε τουλάχιστον με την ενθύμηση του Κυρίου, με τον διαλογισμό ή την επανάληψη του Ονόματος; Και αυτό επίσης είναι δράση! Αν αυτά εγκαταλειφθούν, δεν υπάρχει χαρά στη ζωή. Ο καθένας οφείλει να αναλάβει κάποια δραστηριότητα, όποια κι αν είναι η μορφή της! Εκείνος που ασχολείται με τη γιόγκα της δράσης, απαρνούμενος όλους τους καρπούς της και ακολουθώντας την πειθαρχία της σιωπής, μπορεί να πραγματώσει τον Θεό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η δράση για ένα τέτοιο άτομο μοιάζει με την αναπνοή. Η ζωή είναι αδύνατη χωρίς τη δραστηριότητα της αναπνοής–έτσι και για τους αναζητητές, η εργασία είναι απαραίτητη. Η αναταραχή προκύπτει μόνον όταν υπάρχει επιθυμία για τους καρπούς της δράσης. Αν οι καρποί αγνοηθούν και η χαρά αντλείται από την ίδια τη δράση, τότε αποκτά κανείς γαλήνη. Κανείς δεν σκέφτεται τα αποτελέσματα και τα οφέλη της διαδικασίας της αναπνοής, έτσι δεν είναι; Έτσι και όταν πράττετε, μην ανησυχείτε ποτέ για τα αποτελέσματα της δράσης σας –αυτό θα σας χαρίσει αληθινή γαλήνη!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini»