Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Νοέμβριος 2020

30 Νοεμβρίου

Το πουλί τσακόρα (ειδος πέρδικας) είναι ένα παράδειγμα για τον άνθρωπο όσον αφορά την επιδίωξη της αγνότητας. Δεν πίνει νερό παρά μόνο απ’ αυτό που πέφτει με τη βροχή  από τον ουρανό. Βλέπει σε ένα σκοτεινό σύννεφο, φορτωμένο με βροχή, τη θεϊκή μορφή του Κυρίου. Ο άνθρωπος οφείλει ν’ αναζητά τη θέαση και το βίωμα του Θεού σε κάθε αντικείμενο και σε κάθε ον. Οι σπουδαστές θα πρέπει να βιώνουν τον Θεό μέσα από τις σπουδές τους και την άθληση. Έχει ειπωθεί: Η ζωή είναι ένα παιχνίδι, παίξτε το! Η ζωή πρέπει να διαποτίζεται από αγάπη. Μέσω της αγάπης, μπορείτε να πραγματώσετε την αλήθεια και να ζήσετε μια δίκαιη ζωή. Οι βοσκοπούλες του Μπριντάβαν δίνουν το υπέρτατο παράδειγμα του πώς να ζήσετε μια ζωή αφιερωμένη στον Θεό. Το επεισόδιο της αποστολής του Ουντάβα στις βοσκοπούλες και η αντίδρασή τους σε αυτό, όπως περιγράφεται στη Μπαγκαβάταμ, δείχνει τι σήμαινε για τις βοσκοπούλες η αληθινή και έντονη αφοσίωση τους στον Κρίσνα. Είχαν παραδώσει εντελώς το νου και την καρδιά τους σ’ Εκείνον. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1998


29 Νοεμβρίου

Γίνεστε μάρτυρες κάθε είδους πόνου και θλίψης σ` αυτόν τον κόσμο. Αλλά κανένα από αυτά δεν είναι μόνιμο. Κάθε πόνος ακολουθείται από κάποια χαρά. Η εμπειρία της ευχαρίστησης  εξευγενίζεται από την προηγούμενη εμπειρία του πόνου. Όπως ο εξευγενισμός του χρυσού ακολουθεί το λιώσιμό του στο χωνευτήριο, ο πόνος εξαγιάζεται στην ευχαρίστηση που τον ακολουθεί! Στην καθημερινή ζωή, έχετε την τάση να αντιμετωπίζετε  την ήττα, την απώλεια ή τη θλίψη ως συμφορές. Όμως, τίποτα δεν συμβαίνει στον κόσμο χωρίς αιτία. Η πείνα είναι η αιτία για το φαγητό. Η δίψα είναι η αιτία για την πόση. Οι δυσκολίες είναι η αιτία της θλίψης. Αν ο άνθρωπος θέλει να απολαμβάνει διαρκή ευτυχία, πρέπει να ανακαλύψει την πηγή αυτής της ευτυχίας. Αυτή η πηγή είναι η αγάπη. Δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από την αγάπη. Όλα έχουν μια τιμή. Το τίμημα που πρέπει να πληρώσετε για τη διαρκή ευτυχία είναι η Θεϊκή Αγάπη. Χωρίς Αγάπη, κανένα αντικείμενο δεν μπορεί να σας δώσει πραγματική ευτυχία. Ως εκ τούτου, ο  πρωταρχικός πλούτος για τον άνθρωπο είναι η Αγάπη. Όλοι πρέπει να αποκτήσουν αυτόν τον πλούτο. Με αυτόν τον πλούτο ο καθένας σας μπορεί να απολαμβάνει διαρκή ευδαιμονία! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1998


28 Νοεμβρίου

Κάποτε, ενώ οι Πάνταβας ήταν στο δάσος, τους επισκέφτηκε ο Κρίσνα. Ο Κρίσνα έμαθε ότι τα πέντε αδέλφια κατά τη διάρκεια της νύχτας φρουρούσαν, ο καθένας με τη σειρά του, εξαιτίας των κακών πνευμάτων και των δαιμόνων. Ένα βράδυ, που ένα κακό πνεύμα εμφανίστηκε στους Πάνταβας, δυσκολεύτηκαν πολύ να το αντιμετωπίσουν. Λαμβάνοντας αυτό υπόψιν, ο Ντάρματζα, ο μεγαλύτερος από τους αδελφούς, προσπάθησε να αποτρέψει τον Κρίσνα από το να συμμετάσχει στα καθήκοντα της φρούρησης. Ο Κρίσνα, ωστόσο, επέμεινε να πάρει μέρος. Κατά τη διάρκεια της βάρδιας του, δεν εμφανίστηκε κανένα κακό πνεύμα. Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του Aρτζούνα και ο Kρίσνα παρακολουθούσε τη σκηνή από απόσταση. Προς έκπληξη του Aτζούνα, δεν εμφανίστηκε κανένα κακό πνεύμα για όσο ο Kρίσνα ήταν εκεί. Στη συνέχεια, ο Κρίσνα εξήγησε στον Αρτζούνα ότι τα κακά πνεύματα ήταν μόνο η αντανάκλαση του μίσους και του φόβου του καθενός, και όταν κάποιος έχει απαλλαγεί από αυτά, κανένα κακό πνεύμα δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί ούτε και να προκαλέσει κάποια βλάβη. Ο Κρίσνα αποκάλυψε ότι ο Θεός υπάρχει ακόμη και στα λεγόμενα κακά πνεύματα και ότι όταν ένα άτομο απαλλαγεί από τις κακές ιδιότητες εντός του, τα κακά πνεύματα δεν μπορούν να του κάνουν κακό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1998


27 Νοεμβρίου

Αυτό που πρέπει να αναζητήσει ο άνθρωπος σήμερα δεν είναι η ευχαρίστηση. Ούτε η θλίψη είναι ο στόχος του. Από πού προέρχεται η ευχαρίστηση; Όταν απαλλάσσεστε από τον πόνο, εξασφαλίζετε την ευχαρίστηση. Ο άνθρωπος πρέπει να θέσει υπό τον έλεγχό του τις πηγές της ευχαρίστησης και του πόνου. Περισσότερο από την ευχαρίστηση, είναι ο πόνος που ξυπνά τη σοφία στον άνθρωπο. Εάν μελετήσετε τις ζωές των μεγάλων ανδρών, θα διαπιστώσετε ότι μέσα  από τις ταλαιπωρίες και τον πόνο αποκόμισαν τη σοφία. Χωρίς θλίψη δεν μπορεί να υπάρξει σοφία. Είναι ο πόνος που διδάσκει στον άνθρωπο πολλά σοφά μαθήματα. Μη συνειδητοποιώντας αυτήν τη βαθιά αλήθεια, επιδιώκετε την ευχαρίστηση ασταμάτητα. Χωρίς αμφιβολία ο άνθρωπος πρέπει να είναι ευτυχισμένος. Αλλά πώς μπορεί να επιτευχθεί η ευτυχία; Ο άνθρωπος μπορεί να βιώσει την ευτυχία, όταν υπερβεί τη θλίψη. Ως εκ τούτου, πρέπει να καλωσορίζετε τη θλίψη με το ίδιο πνεύμα με το οποίο υποδέχεστε τη χαρά. Κάθε άνθρωπος έχει την καταγωγή του στην Αλήθεια. Συντηρείται από την Αλήθεια και συγχωνεύεται στην Αλήθεια. Είναι η ενσάρκωση της Αλήθειας. Όταν κάθε άτομο αναγνωρίσει αυτήν την αλήθεια, τότε η Αλήθεια θα διαποτίσει ολόκληρο τον κόσμο. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1998


26 Νοεμβρίου

Oι σκέψεις τείνουν να έλκονται μεταξύ τους όταν ρέουν προς την ίδια κατεύθυνση ή σχετίζονται με ομοειδείς επιθυμίες. Οι γερανοί πετούν μαζί σε σμήνη. Δεν αναμιγνύονται με τα κοράκια. Τα κοράκια σχηματίζουν τις δικές τους ομάδες. Μεταξύ των θηρίων του δάσους, οι βίσωνες έχουν κοπάδια αποτελούμενα από άτομα του δικού τους είδους. Δεν κάνουν συντροφιά με ελέφαντες, οι οποίοι κρατούν μακριά τους βίσωνες και αναμιγνύονται μόνο με ελέφαντες. Τα ελάφια σχηματίζουν επίσης  ομάδες του ιδίου είδους. Ομοίως, ένας μουσικός προσελκύει μουσικούς γύρω του. Οι εκπαιδευτικοί αναζητούν εκπαιδευτικούς για συντροφιά. Οι αποφάσεις που λαμβάνει ο νους, είτε για να κάνει είτε για να αμελήσει κάτι, εκπλήσσουν, γιατί ο Κόσμος και όλο το περιεχόμενό του μπορεί να περιγραφεί ως συνέπεια τους. Ο νους αποφασίζει για το γεγονός  ή την πλευρά του αντικειμενικού κόσμου που θέλει να παρατηρήσει. Οι σκέψεις παράγουν καρπούς και ο καρπός εναρμονίζεται με τον σπόρο από τον οποίο προέρχεται. Αργά ή γρήγορα θα αποκαλύψει τη φύση του. Ο άνθρωπος πρέπει λοιπόν να αποφεύγει τις αρνητικές σκέψεις και να καλλιεργεί τις θετικές! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Ιουλίου 1986


25 Νοεμβρίου

Κάποτε, όταν ο Ντουργιόντανα  τρομοκρατούσε τον κόσμο λέγοντας πως δεν φοβάται ούτε άνθρωπο ούτε Θεό, ο Kρίσνα του είπε ότι ήταν πράγματι αξιολύπητος! Το ζώο φοβάται. Το τέρας τρομοκρατεί. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι κανένα από τα δύο. Δεν πρέπει ούτε να τρομοκρατεί ούτε να τρομοκρατείται. Δεν πρέπει να είναι ούτε δειλός ούτε τρομοκράτης. Αν είναι δειλός είναι ένα ζώο. Αν είναι τρομοκράτης, είναι ένα τέρας. Κάθε ένας από εσάς είναι ένας ναός, με τον Κύριο εδραιωμένο στην καρδιά σας, είτε το γνωρίζετε είτε όχι. Ο Θεός περιγράφεται στον βεδικό ύμνο «Πούρουσα  Σούκτα» ως έχων χιλιάδες κεφάλια. Δεν σημαίνει ότι έχει μόλις χιλιάδες κεφάλια, ούτε περισσότερα, ούτε λιγότερα. Αυτό σημαίνει ότι τα χιλιάδες κεφάλια, που είναι  μπροστά μου τώρα,  έχουν μόνο μία καρδιά, η οποία δίνει ζωή και ενέργεια σε όλους, και ότι η καρδιά αυτή είναι ο Θεός. Κανείς δεν είναι ξεχωριστός από τον γείτονά του. Όλοι είστε δεμένοι με το ίδιο αίμα ζωής που ρέει στα αμέτρητα σώματα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1966


24 Νοεμβρίου

Ο Θεός έχει προικίσει τον άνθρωπο με το σώμα και έτσι, κάθε μέλος και κάθε αισθητήριο όργανο αξίζει ευλαβούς προσοχής. Όλα οφείλουν να χρησιμοποιούνται προς χάριν της δόξας Του. Το αυτί πρέπει να πανηγυρίζει όταν έχει την ευκαιρία να ακούσει τις υπέροχες ιστορίες του Θεού. Η γλώσσα πρέπει να ενθουσιάζεται όταν μπορεί να Τον εξυμνεί. Αλλιώς, η γλώσσα του ανθρώπου είναι αναποτελεσματική, όπως εκείνη των βατράχων, που κοάζουν μέρα και νύχτα, καθισμένοι στην βαλτώδη όχθη. Το ανθρώπινο σώμα σας έχει δοθεί για έναν σπουδαίο σκοπό –να συνειδητοποιήσετε την παρουσία  του Θεού εντός σας. Εάν είχατε ένα πλήρως εξοπλισμένο αυτοκίνητο σε καλή κατάσταση λειτουργίας, θα το κρατούσατε στο γκαράζ; Το αυτοκίνητο προορίζεται κυρίως για ταξίδια. Μπαίνετε σε αυτό και φεύγετε. Τότε μόνο αξίζει να το αποκτήσετε. Το ίδιο συμβαίνει και με το σώμα. Προχωρήστε, πορευθείτε προς τον στόχο. Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τις ικανότητες του σώματος, τις αισθήσεις, τη διάνοια και τον νου για την επίτευξη του στόχου και  προχωρήστε αποφασιστικά. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1966


23 Νοεμβρίου

Δεν μιλώ χωρίς νόημα. Δεν πράττω άσκοπα. Δεν σχεδιάζω δράσεις χωρίς σημασία. Ποτέ δεν εμπλέκομαι σε ανίερες δραστηριότητες. Δεν υπάρχει τίποτα που να χρειάζομαι. Η χαρά μου συνίσταται στην εκπλήρωση των στόχων σας και στο να σας ενισχύω ώστε να τους επιτύχετε. Το μόνο πράγμα που ζητώ είναι μια καρδιά γεμάτη αγάπη. Πιστέψτε και μείνετε σταθερά προσηλωμένοι, χωρίς να εμπλέκεστε σε  κυκεώνες κενών εξηγήσεων και πλασματικών επιχειρημάτων –αυτός είναι ο τρόπος να ωφεληθείτε. Μην αναπτύσσετε προσκόλληση σε αυτό το σώμα. Γιατί, η προσκόλληση σε οποιοδήποτε σώμα δεν είναι επιθυμητή. Αυτό το χέρι σας προσφέρει πράγματα, αλλά το χέρι Μου είναι αυτό που δημιουργεί όλα αυτά. Το μάθημα που σας δίνω είναι μοναδικό, διαφορετικό από όλα όσα γνωρίζετε. Δεν ταυτίζομαι με τίποτα. Ο πάγος είναι νερό, το νερό είναι πάγος. Η Μορφή είναι χωρίς μορφή, το χωρίς μορφή είναι αυτή η μορφή. Είμαι ακατάληπτος. Η μορφή του Κυρίου μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο μέσω του οφθαλμού της αγάπης ή του οφθαλμού της σοφίας ή του οφθαλμού της ένωσης, όχι με τα μάτια των αισθητηριακών δράσεων. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1961


22 Νοεμβρίου

Η  αποχαιρετιστήρια τελετή στα πνευματικά κέντρα σηματοδοτούσε το τέλος ενός γλυκού κεφαλαίου στη ζωή, κατά τη διάρκεια του οποίου εμφυτευόντουσαν τα ιδανικά που θα έπρεπε να επιδιωχθούν τα επόμενα χρόνια. Οι συμβουλές που σας έδωσαν οι πνευματικοί δάσκαλοι  κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων  ήταν: «Να θεωρείτε  τη μητέρα ως Θεό, να θεωρείτε τον πατέρα ως Θεό, να θεωρείτε τον διδάσκαλο ως Θεό και να θεωρείτε τον φιλοξενούμενο  ως Θεό». Ακολουθήστε αυτήν την τετραπλή προτροπή με πλήρη πίστη στην εγκυρότητά της, αντλήστε ευδαιμονία από αυτή και εμπνεύστε άλλους από το παράδειγμά σας, έτσι ώστε η πατρίδα να προοδεύσει και να ευημερήσει. Οι γονείς σας θυσιάζουν τις ανέσεις τους, ακόμη και τις ανάγκες τους, για να εξασφαλίσουν την πρόοδό σας. Είναι καθήκον σας να τους τιμάτε και να τους κάνετε χαρούμενους. Κατ’ αρχάς, γεμίστε τα τα σπίτια σας με φως ευχαριστώντας τους γονείς σας. Μην είστε υπερόπτες απέναντι τους επειδή σπουδάσατε κάποια πράγματα. Συμμετέχετε σε πράξεις που θα προκαλούν σεβασμό στους άλλους και όχι σε πράξεις για τις οποίες θα ντρέπεστε. Μην αφήνετε τον νου σας να ταλανίζεται από απεριόριστες επιθυμίες. Αγαπήστε την πατρίδα σας. Εκπληρώστε αυτήν την επιθυμία μου, με τις ευλογίες Μου! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1986


21 Νοεμβρίου

«Πάντα να βοηθάτε, πότε να μη βλάπτετε» –αυτή είναι αληθινή απελευθέρωση! Η απαλλαγή από την προσκόλληση είναι αληθινή απελευθέρωση. Μην προσπαθείτε να βρείτε λάθη στους άλλους. Εάν δείχνετε κάποιον επιτιμητικά με το ένα σας δάχτυλο, να θυμάστε ότι τρία σας δάχτυλα δείχνουν εσάς. «Η αλήθεια είναι το πραγματικό στολίδι για το λαιμό σας» και «η φιλανθρωπία είναι το αληθινό  στολίδι για το χέρι σας». Τα χέρια σας δεν είναι χρήσιμα εάν δεν εκτελούν πράξεις φιλανθρωπίας. Οφείλετε να εξαγιάσετε κάθε μέλος του σώματός σας μέσα από ιερές δραστηριότητες. Πρέπει να συμπάσχετε με εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και να προσπαθείτε να τους δώσετε παρηγοριά. Ανακουφίστε και παρηγορήστε τους με καθησυχαστικούς λόγους. Εκείνοι που μιλούν με σκληρά λόγια είναι πραγματικά δαίμονες. Εάν πληγώνετε τα αισθήματα των άλλων, θα πληγωθείτε δύο φορές περισσότερο. Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τις συνέπειες των πράξεών σας. Πρέπει να έχετε  κατά νου αυτήν την αλήθεια. Η ζωή σας θα εξαγιαστεί μόνο όταν συμπεριφέρεστε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην πληγώνετε τους άλλους! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2002


20 Νοεμβρίου

Ελάτε, είμαι ο θεραπευτής των ραγισμένων καρδιών και του  κατεστραμμένου τετραμερούς οργάνου –του νου, της διάνοιας, της μνήμης και του εγώ. Είμαι σαν τον σιδηρουργό, που συγκολλά, διορθώνει και ισιώνει. Ο Κύριος περιμένει έξω από την πόρτα του χώρου λατρείας του πιστού, ανυπόμονος να εκπληρώσει την επιθυμία του! Πράγματι, αυτός που έχει τον Κύριο ως Υπηρέτη του –αυτός είναι ο πραγματικός Κύριος! Μόνο μην αφήσετε την πίστη σας να κλονιστεί. Μην γίνετε σκλάβοι των άλλων. Όχι, ούτε καν του Θεού. Εξετάστε. Δοκιμάστε, εξετάστε και βιώστε. Όταν βρείτε τον Θεό, απαιτείστε σαν να ήταν δικαίωμα σας. Αλλά προτού αποκτήσετε αυτό το δικαίωμα, θα πρέπει να εμφανιστείτε για να εξεταστείτε και να περάσετε, έτσι δεν είναι; Θέτω δοκιμασίες όχι ως τιμωρία ή γιατί μου αρέσει να σας βάζω μπροστά από δυσκολίες, αλλά απλώς για να σας δώσω τη χαρά του να επιτύχετε! Επίσης, μην υποκύπτετε στην απελπισία ή  την απόγνωση. Είναι η θέλησή Μου που σας ωθεί να προοδεύσετε στον πνευματικό δρόμο. Έχω συγκεντρώσει όλους εσάς για να θέσω τα θεμέλια, να  κτίσω τους τοίχους, να  ανεγείρω τη στέγη και να ολοκληρώσω το αρχοντικό. Η θέλησή Μου ποτέ δεν αποδεικνύεται αναποτελεσματική.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1961


19 Νοεμβρίου

Η Τσαντραμάτι ήταν μια γυναίκα με εξαίρετο χαρακτήρα. Ακολουθούσε πάντα τον σύζυγό της, τον Χαριστσάντρα. Όταν περνούσαν δυσκολίες, του έδινε κουράγιο λέγοντας: «Ω, βασιλιά, είσαι πολύ έξυπνος και μορφωμένος. Δεν πρέπει ποτέ να δίνεις περιθώρια στην αδυναμία και να αμφιταλαντεύεσαι σε σχέση με την πορεία που έχεις επιλέξει. Κολυμπάμε στον ωκεανό της αλήθειας. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την αποφασιστικότητά μας μέχρι να φτάσουμε στην ακτή.» Με αυτόν τον τρόπο, οι γυναίκες εκείνης της εποχής ενθάρρυναν τους συζύγους τους να ακολουθήσουν το μονοπάτι της αλήθειας. Η Σίτα δεν δάκρυσε ακόμη και στις εξαιρετικά δύσκολες περιστάσεις. Αν και περιστοιχισμένη από δαίμονες, δεν τους φοβήθηκε ποτέ. Περνούσε τον χρόνο της στοχαζόμενη τον Ράμα, και έτσι έθεσε ένα ιδεώδες. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την Νταμαγιάντι. Ήταν μια από τις ενάρετες γυναίκες. Με την ισχυρή της αποφασιστικότητα, βοήθησε τον σύζυγό της να ανακτήσει το βασίλειό του. Με αυτόν τον τρόπο, οι γυναίκες εκείνης της εποχής κέρδισαν ένα όνομα για τον εαυτό τους έχοντας έναν εξαιρετικό χαρακτήρα και ως ιδανικές μητέρες επίσης. Οι σημερινές γυναίκες πρέπει να τις θεωρούν πρότυπα συμπεριφοράς. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2002


18 Νοεμβρίου

Το πρώτο βήμα στην πνευματική πειθαρχία είναι ο εξαγνισμός του λόγου. Να μιλάτε γλυκά χωρίς θυμό. Μην κομπάζετε για τις ακαδημαϊκές σας γνώσεις ή τα επιτεύγματά σας. Να είστε ταπεινοί και πρόθυμοι να προσφέρετε υπηρεσία. Μη μιλάτε πολύ. Ασκηθείτε στη σιωπή. Αυτό θα σας σώσει από λογομαχίες, ανούσιες σκέψεις και διχόνοιες. Και πάλι, υιοθετήστε τη στάση της χαράς όταν οι άλλοι είναι χαρούμενοι, και της θλίψης όταν άλλοι γύρω σας θρηνούν. Αφήστε την καρδιά σας να κτυπάει  με συμπόνια. Η χαρά και η θλίψη πρέπει να μετουσιωθούν σε υπηρεσία. Δεν πρέπει να μένουν  απλά συναισθήματα! Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας τη σπίθα της σοφίας που είναι έμφυτη εντός σας. Όταν προσπαθείτε με όλη σας τη δύναμη, η χάρη του Κυρίου θα είναι εκεί για να σας βοηθήσει να προχωρήσετε! Όταν ανατέλλει ο ήλιος, δεν ανθίζουν όλοι οι λωτοί στη λίμνη. Μόνο τα ανεπτυγμένα μπουμπούκια ανοίγουν τα πέταλά τους. Τα άλλα περιμένουν τον σωστό χρόνο. Είναι το ίδιο και με τους ανθρώπους. Υπάρχουν διαφορές λόγω της ανωριμότητας, αν και κάποια μέρα όλα τα φρούτα θα ωριμάσουν και θα πέσουν. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Απριλίου 1961


17 Νοεμβρίου

Είναι δική σας μια λαμπρή ευκαιρία να γίνετε καθοδηγητές της ανθρωπότητας. Εσείς, που ανήκετε στην Αδελφότητα Σάτυα Σάι έχετε αυτήν την ευθύνη σε ένα ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, αφού πρέπει να ζήσετε υποδειγματικές ζωές με ειλικρινή προσπάθεια. Έχοντας πάρει το Όνομα, είστε δεσμευμένοι να ενεργείτε σύμφωνα με την εντολές Μου και να ρίχνετε το φως της αφοσίωσης σε όλους όσους έρχονται κοντά σας. Δεν χρειάζεται να κάνετε προσπάθεια να ξεφύγετε από τα καθήκοντα της κοινωνικής σας θέσης και της οικογενειακής σας κατάστασης. Θυμηθείτε πως αυτά τα καθήκοντα πρέπει να εκτελούνται ως λατρεία, ως προσφορά της διάνοιας και των ικανοτήτων, των ιδιωμάτων, των σκέψεων και των συναισθημάτων σας στα πόδια του Κυρίου με πνεύμα ευγνωμοσύνης για την ευκαιρία που σας δόθηκε, χωρίς ίχνος εγωισμού ή αίσθηση προσκόλλησης στους καρπούς των πράξεών σας. Η ρίζα του όλου προβλήματος είναι ο ανεξέλεγκτος νους, ο προσανατολισμένος σε λάθος κατεύθυνση. Οι πράξεις που σας επιβάλλουν οι υποχρεώσεις σας πρέπει να εκτελούνται, όπου κι αν βρίσκεστε, με προσοχή και ειλικρίνεια. Σας επιβραβεύουν με την απαιτούμενη διάκριση και αποταύτιση. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Απριλίου 1961


16 Νοεμβρίου

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε καλή χρήση των πνευματικών και σωματικών δυνατοτήτων που σας έχουν δοθεί. Εάν είστε τόσο οκνηροί, ώστε να μην τις χρησιμοποιείτε, τι σκέπτεστε να κάνετε με τις θεϊκές δυνάμεις; Ας υποθέσουμε ότι η θεϊκή χάρη και η δύναμη του Κυρίου σας παρέχει τροφή και νερό. Επειδή ο Θεός σας έχει δώσει αρκετή τροφή στο πιάτο σας, είναι πολύ οκνηρή ιδέα το να πιστεύετε ότι ο Θεός οφείλει επίσης να σας βοηθήσει στη μεταφορά αυτού του φαγητού στο στομάχι σας. Για να φτάσει το φαγητό στο στομάχι σας, ο Θεός σας έδωσε χέρια, ουρανίσκο και στόμα. Θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε σωστά. Για να μάθετε να κάνετε καλή χρήση των ψυχικών και σωματικών σας δυνάμεων και των άλλων σας οργάνων, ο Θεός κατεβαίνει με ανθρώπινη μορφή. Δείχνει πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το κύριο χαρακτηριστικό ενός Aβατάρ είναι το να σας διδάξει το πώς θα κάνετε καλή και σωστή χρήση της σκέψης, του λόγου και των πράξεών σας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε κατά τη διάρκεια του θερινού σεμιναρίου 1976, κεφ. 6


15 Νοεμβρίου

Μην παρασύρεστε από τις κοσμικές απολαύσεις. Πάρτε το ιερό μονοπάτι και εξαγιάστε το χρόνο σας ψάλλοντας το θεϊκό όνομα. Δεν χρειάζεται να διαθέτετε έναν συγκεκριμένο χρόνο ή τόπο για την επανάληψη του Ονόματος. Μπορείτε να το κάνετε όπου κι αν βρίσκεστε και ό,τι κι αν κάνετε. Για την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να πληρώνετε φόρους, αλλά δεν υπάρχει φόρος για την επανάληψη του Ονόματος. Κανείς δεν μπορεί να σας εμποδίσει να το κάνετε. Είναι πολύ απλό, ωστόσο πολύ αποτελεσματικό. Όμως οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν την αξία της επανάληψης του Ονόματος, καθώς είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστεί. Πιστεύουν ότι μπορούν να φθάσουν τον Θεό μόνο μέσα από αυστηρές πειθαρχίες. Αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Χωρίς να δημιουργείτε προβλήματα στον εαυτό σας ή να ενοχλείτε τους άλλους, μπορείτε να ψάλλετε το θεϊκό όνομα. Καλλιεργήστε την αγάπη για τον Θεό. Αυτή είναι η αληθινή αφοσίωση. Αναπτύξτε την ιερή αγάπη. Μην επικρίνετε και μην περιπαίζετε κανέναν. Δώστε χαρά σε όλους μοιράζοντας την αγάπη σας μαζί τους. Αυτό είναι αληθινή πνευματική άσκηση. Ακολουθήστε αυτό το απλό μονοπάτι, βιώστε την ευδαιμονία κι εξαγιάστε τη ζωή σας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2002


14 Νοεμβρίου

Σήμερα έχουμε τα Ακάντα Μπάτζανς (εξύμνηση των ονομάτων του Θεού επί 24 ώρες, σε όλο τον κόσμο). Αυτό γίνεται όχι για χάρη ενός ατόμου, ενός έθνους ή μιας κοινότητας. Είναι προς χάριν της ευημερίας της ανθρωπότητας στο σύνολό της. Τα μπάτζανς που ψάλλονται διαπερνούν τον αιθέρα με τη μορφή ηχητικών κυμάτων και γεμίζουν ολόκληρη την ατμόσφαιρα. Έτσι εξαγνίζεται όλο το περιβάλλον. Αναπνέοντας σε αυτήν την καθαρή ατμόσφαιρα, οι καρδιές μας εξαγιάζονται. Η απαγγελία του ονόματος του Κυρίου είναι μια διαδικασία δούναι και λαβείν. Η εξύμνηση του ονόματος του Κυρίου πρέπει να γίνει μια άσκηση αμοιβαίας ανταλλαγής χαράς και αγιότητας. Να θυμόμαστε ότι οι ήχοι που παράγουμε αντηχούν στην ατμόσφαιρα. Παραμένουν μόνιμα στον αιθέρα ως κύματα και ξεπερνούν σε διάρκεια το άτομο που αρθρώνει τους ήχους. Σήμερα η ατμόσφαιρα είναι μολυσμένη από ανίερους και φαύλους ήχους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων, που οδηγούν σε κακές πράξεις. Για να εξαγνιστεί η ατμόσφαιρα, πρέπει να γεμίσει με αγνούς και ιερούς ήχους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1986

 


13 Νοεμβρίου

Πρέπει να εξετάσουμε τον λόγο για τον οποίο ο άμορφος Θεός παίρνει ανθρώπινη μορφή κι έρχεται ανάμεσα στους ανθρώπους. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αναμιγνύεται με τα ανθρώπινα πλάσματα, να δίνει παραδείγματα, να μεταδίδει ιδανικά και να μεταφέρει στους ανθρώπους όλες τις όψεις της αλήθειας που πρέπει να γνωρίσουν. Πολλοί ρωτούν πολύ αθώα και έχοντας πλήρη άγνοια, γιατί ένας Aβατάρ, ο οποίος διαθέτει όλες τις δυνάμεις, πρέπει να υποβάλει τον εαυτό Tου σε όλες αυτές τις δυσκολίες και γιατί αυτός ο Αβατάρ ανέχεται την πείνα και τα βάσανα σε όλον τον κόσμο. Ένας Aβατάρ που έχει όλες τις δυνάμεις θα πρέπει να μπορεί να απομακρύνει όλα αυτά τα δεινά σε μια μόνο στιγμή. Εάν υπάρχει κάποιο νόημα σε μια τέτοια ερώτηση, τότε γιατί πρέπει ένας Aβατάρ να παίρνει ανθρώπινη μορφή; Θα μπορούσε ο Αβατάρ να παραμένει ως το άμορφο Θείο και να κάνει όλα αυτά τα πράγματα από την ίδια εκείνη θέση. Αλλά ό,τι χρειάζεται να γίνει πρέπει να γίνεται, στον σωστό χρόνο και τόπο και στις κατάλληλες συνθήκες, και τέτοιες ενέργειες πρέπει ν’ αναλαμβάνονται στο ανθρώπινο επίπεδο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε κατά τη διάρκεια του θερινού σεμιναρίου του 1976. Από το βιβλίο“Summer Roses on the Blue Mountains, 1976”, Ch. 6


12 Νοεμβρίου

Όταν η δίψα για απελευθέρωση και για την αποκάλυψη του αληθινού εαυτού σας είναι σφοδρή, μια παράξενη και μυστηριώδης δύναμη της φύσης αρχίζει να ενεργεί. Όταν το χώμα είναι έτοιμο, ο σπόρος εμφανίζεται από κάπου! Ενεργοποιείται ο πνευματικός δάσκαλος με σκοπό να σβήσει τη δίψα. Ο δέκτης έχει αναπτύξει τη δύναμη να έλκει τον Δότη της φώτισης. Αυτή η δύναμη είναι ισχυρή και πλήρης. Τότε, κατά τρόπο φυσικό, το Φως που προσδίδει φώτιση θα ετοιμαστεί να χαρίσει την ευλογία του. Αν και οι κοινοί πνευματικοί δάσκαλοι έχουν αυξηθεί σε αριθμό, υπάρχει ένας Πνευματικός Δάσκαλος πολύ καλύτερος και ευσπλαχνικότερος από όλους. Δεν είναι άλλος από τον Αβατάρ του Θεού. Αυτός έχει τη δύναμη, με την απλή έκφραση της θέλησής Του, να χορηγεί την ύψιστη πνευματική εκπλήρωση. Μπορεί να τη χαρίσει και να καταστήσει τον άνθρωπο ικανό να τη δεχτεί. Ακόμη και ο πιο ασήμαντος μπορεί να αποκτήσει την ύψιστη σοφία, σε μια στιγμή. Είναι ο Γκουρού όλων των γκουρού, ο Δάσκαλος όλων των δασκάλων. Είναι η πληρέστερη ενσάρκωση του Θεού ως άνθρωπος. Ο άνθρωπος μπορεί να γνωρίσει τον Θεό μόνον μέσω της ανθρώπινης εκδήλωσής Του. Εάν ο Θεός δεν  ενσαρκωθεί ως άνθρωπος,  ο άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να ελπίζει να Τον δει, να συνομιλήσει μαζί Του και ν’ ακούσει τον θείο Λόγο Του. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «SathyaSaiVahini - ο Ποταμός της Αλήθειας», κεφ. 13


11 Νοεμβρίου

Σας έχω πει πολλές φορές ότι η ζωή μου είναι το μήνυμά μου. Οι Αβατάρ διακηρύσσουν και καταδεικνύουν τη Θεότητά τους με αυτόν τον τρόπο. Είναι παιδιά μεταξύ των παιδιών, άντρες μεταξύ των ανδρών και γυναίκες μεταξύ των γυναικών, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στη χαρά και τη θλίψη τους, να τους παρηγορήσουν, και να εμπνεύσουν την εμπιστοσύνη και το θάρρος στις θλιμμένες καρδιές τους. Οι Αβατάρ εμφανίζονται μεταξύ των ανθρώπων αφού τα πουλιά, τα θηρία, τα δέντρα και τα παρόμοια δεν έχουν ολισθήσει στο αφύσικο και το παράδοξο. Μόνο οι άνθρωποι που, επιδιώκοντας το είδωλο της κοσμικής ευτυχίας και της αισθησιακής απόλαυσης, έχουν ξεχάσει την αποστολή για την οποία έχουν έρθει στη γη. Εφόσον ο Θεός ενδύεται την ανθρώπινη μορφή για να αποκαταστήσει τη θεϊκή δικαιοσύνη και να οδηγήσει τον άνθρωπο πίσω στο μονοπάτι της αρετής και της σοφίας, τίποτα δεν μπορεί να Τον ευχαριστήσει περισσότερο από την  αυστηρή προσήλωση στο νόμο της Δικαιοσύνης. Μπορείτε να προσκολληθείτε στο μονοπάτι της, αν  έχετε τη συνείδηση του Θείου σε όλα όσα βλέπετε ή ακούτε, αγγίζετε ή δοκιμάζετε. Αυτό θα γεμίσει κάθε στιγμή της ζωής σας με την ευδαιμονία της αυτοπραγμάτωσης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Νοέμβριο του 1970


10 Νοεμβρίου

Ο νους επιθυμεί, λαχταρά, θέλει και επιμένει στην προσπάθεια και τη δράση. Αυτή είναι η λειτουργία της σκέψης που διαμορφώνει τη θέληση για δράση. Ο καθένας πρέπει να έχει επίγνωση της ποικιλίας και της εγκυρότητας των ενεργειών που προκαλούνται από αυτές τις προτροπές. Ο νους φιλοξενεί πενήντα εκατομμύρια τέτοιου είδους προτροπές! Από όλες τις σκέψεις που εμφανίζονται και εξαφανίζονται σαν σύννεφα που περνούν σιωπηλά, πολλές παραμένουν και διεγείρουν τον νου. Μέχρι να γίνουν κατανοητές σε σχέση με το απέραντο υπόβαθρό τους, δεν μπορεί κανείς να ζήσει με χαρά και ειρήνη. Οι καλές σκέψεις εκμαιεύουν  ό,τι καλό υπάρχει εντός σας και σας βοηθούν να χρησιμοποιήσετε  όλη σας τη δύναμη, ώστε να ανυψώσετε τον εαυτό σας. Ένα άτομο πρέπει να αναγνωρίζει τις αρνητικές σκέψεις και τάσεις μόλις αυτές εμφανιστούν και να τις καταστήσει αναποτελεσματικές  με τη συστηματική καλλιέργεια των θετικών και ευεργετικών σκέψεων. Μόνον αυτές οι τελευταίες μπορούν να σας σώσουν από την καταστροφή και να σας κρατήσουν κοντά στην κατάσταση της αδιατάραχτης ειρήνης. Τα πλοία στη θάλασσα καθοδηγούνται από την πυξίδα προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Χωρίς αυτήν, κινδυνεύουν να ναυαγήσουν. Ο άνθρωπος πρέπει να πλέει με ασφάλεια στον ωκεανό της εγκόσμιας ύπαρξης. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Ιουλίου 1968


9 Νοεμβρίου

Η συνεχής ανάμνηση της δόξας και του μεγαλείου του Θεού, που είναι ο Ένοικος, μέσω του Ονόματος, βοηθά στον εξαγνισμό της καρδιάς. Αυτή είναι η βιταμίνη Β12 που προάγει την πνευματική υγεία. Δεν υπάρχει ανάγκη για άλλο χάπι. Η ζωή είναι ένα προσκύνημα, όπου πορεύεστε με δυσκολία κατά μήκος του τραχέος και γεμάτου αγκάθια  δρόμου. Με το Όνομα του Θεού στα χείλη, δεν θα νιώσετε δίψα. Με τη μορφή του Θεού στην καρδιά, δεν θα αισθανθείτε εξάντληση. Η συντροφιά των αγίων θα σας εμπνεύσει να ταξιδέψετε με ελπίδα και πίστη. Η βεβαιότητα ότι ο Θεός είναι μέσα σε όλους, ότι είναι πάντα κοντά, θα δώσει δύναμη στα μέλη σας και θάρρος στα μάτια σας. Να θυμάστε ότι με κάθε ένα  βήμα πλησιάζετε τον Θεό και ο Θεός επίσης κάνει δέκα βήματα προς εσάς. Δεν υπάρχει στάση  σ’ αυτό το προσκύνημα. Είναι ένα συνεχές ταξίδι, μέρα και νύχτα, μέσα από κοιλάδες και ερήμους, μέσα από δάκρυα και χαμόγελα, μέσα  από τον θανάτο και τη γέννηση και μέσα από τον τάφο και τη μήτρα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Μαρτίου 1968


8 Νοεμβρίου

Ο Θεός είναι ο πιο στενός, ο πιο αγαπητός και ο πιο αξιόπιστος σύντροφος. Αλλά ο άνθρωπος, τυφλωμένος, Τον αγνοεί και αναζητά τη συντροφιά των άλλων. Ο Θεός είναι πανταχού παρών, ανά πάσα στιγμή. Είναι ο πλουσιότερος και ο ισχυρότερος προστάτης σας. Ωστόσο, Τον αγνοείτε. Ο Κύριος είναι εδώ, στοργικός, προσιτός και τρυφερός. Αλλά πολλοί δεν ανοίγουν τα μάτια τους σε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία! Το Όνομα θα Τον φέρνει πλησιέστερα σε σας. Τώρα, το Όνομα είναι στη γλώσσα σας, ο κόσμος είναι στο νου σας και ο κάτοχος του Ονόματος είναι στην καρδιά σας. Ο κόσμος και τα  θέλγητρά του σας αποσπούν την προσοχή, εξαλείφοντας την ανταπόκριση του  Κυρίου στο  κάλεσμα του Ονόματος! Το Όνομα του Θεού, με όλο το φωτοστέφανο της δόξας και του μεγαλείου, μπορεί να εξαγνίσει τον νου σας από τα πάθη και το συναίσθημα και να τον κάνει ατάραχο και ενάρετο. Όταν όμως το Όνομα επαναλαμβάνεται χωρίς συγκέντρωση και χωρίς σεβασμό, χάνει τη ικανότητα να επιφέρει την κάθαρση  στον  νου σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 26 Φεβρουαρίου 1968


7 Νοεμβρίου

Το όργανο μέσω του οποίου είστε σε θέση να κυριαρχήσετε στη φύση δεν είναι πραγματικά αντιληπτό. Όταν γίνει αντιληπτό, όλα αυτά που κατανοούνται μέσω αυτού θα γίνουν σαφή. Αυτό έκαναν οι σοφοί της Ινδίας. Προσπάθησαν να γνωρίσουν εκείνο που αν γίνει κατανοητό, όλα τα άλλα μπορούν να γίνουν γνωστά. Οι Ουπανισάδες καθορίζουν τη διαδικασία αυτής της ανακάλυψης. Η έκφραση αυτής της ανακάλυψης στην πρακτική ζωή είναι η αγάπη. Γιατί, είναι η αγάπη που δημιουργεί, συντηρεί και κατακλύζει τα πάντα. Χωρίς αγάπη, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τον Θεό και το έργο Tου, το σύμπαν. Ο Θεός είναι αγάπη. Ζήστε στην αγάπη –αυτή είναι η κατεύθυνση που υποδεικνύουν οι σοφοί. Η αγάπη μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε μια καρδιά που έχει καλλιεργηθεί και είναι απαλλαγμένη από τ’ αγκάθια. Έτσι, η καρδιά πρέπει να προετοιμαστεί μέσω της συνεχούς νοερής επανάληψης του Ονόματος. Αυτό είναι μίας μορφής γιόγκα, όπως είναι η αφοσίωση, η γνώση ή η δράση. Μπορεί επίσης να ονομαστεί «Το μονοπάτι του εξαγνισμού  της συνείδησης». 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Μαρτίου 1968


6 Νοεμβρίου

Ο ψαράς χρησιμοποιεί ένα καλάμι και μια πετονιά. Aυτή η πετονιά  έχει έναν φελλό από τον οποίο κρέμεται μέσα στο νερό ένα κοφτερό αγκίστρι με ένα σκουλήκι. Το ψάρι έλκεται από το σκουλήκι στο αγκίστρι, ο φελλός  κουνιέται, ο ψαράς αισθάνεται το τράβηγμα του ψαριού στην πετονιά και το τραβάει στη στεριά, όπου  βρίσκεται αβοήθητο και δεν μπορεί να αναπνεύσει. Το σώμα είναι το καλάμι, η λαχτάρα, ο πόθος, είναι η πετονιά. Η διάνοια  είναι ο φελλός. Η διάκριση είναι το αγκίστρι. Η γνώση είναι το σκουλήκι. Ο Εαυτός-Άτμα, το ψάρι, πιάνεται έτσι από τον έξυπνο ψαρά. Όταν δέχεστε την  πνευματική σοφία, η κατάσταση της θέωσης πλησιάζει. Ταξιδέψτε πέρα από τις σφαίρες της λαγνείας, του θυμού και του μίσους, στη θεϊκή κατάσταση, η οποία είναι το βασίλειο όπου θα έχετε την εμπειρία του Θεού ως τα πάντα Πληρούντα, ως Θέληση, Δράση, Ευδαιμονία, Γνώση, Ύπαρξη. Πρέπει να ελέγξετε τη νωθρότητά σας, να εξευγενίσετε τα πάθη σας και να καλλιεργήστε την αγνότητα, για να εδραιωθείτε στο θεϊκό επίπεδο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1968


5 Νοεμβρίου

Ο νους των ανθρώπων είναι υπερβολικά  γεμάτος από τον κόσμο. Το στομάχι απαιτεί πολύ από τον χρόνο και την ενέργεια σας. Οι επιθυμίες και τα ‘θέλω’ σας πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα σε σχέση με την ικανότητά σας να τα ικανοποιήσετε, τα όνειρά σας είναι υπερβολικά αληθινά για σας. Σας οδηγούν σε ψευδείς νίκες και παράλογες περιπέτειες. Απορροφημένοι στην ανάλυση του υλικού κόσμου, έχετε χάσει όλη την αίσθηση του πνεύματος, της γλυκύτητας και του μεγαλείου. Κάτω από αυτήν τη νέα  θεώρηση, η αλήθεια έχει γίνει απλώς μια λέξη στο λεξικό. Η συμπόνια υποβιβάστηκε σε μια ασήμαντη παρωδία. Ταπεινότητα, υπομονή, σεβασμός –αυτά αξίζουν όσο μια σβηστή  λάμπα σε μεγάλη απόσταση. Το μόνο από το οποίο μπορείτε να κρατηθείτε σ’ αυτό το φοβερό σκοτάδι είναι το όνομα του Θεού. Αυτή είναι η σχεδία που θα σας βοηθήσει να διασχίσετε αυτή τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, που σκοτεινιάζει  από το μίσος και τον φόβο, και ταράζεται από το άγχος και τον τρόμο!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1968


4 Νοεμβρίου

Η μέλισσα πετάει γύρω από τον λωτό, κάθεται επάνω του και πίνει το νέκταρ. Ενώ πίνει το γλυκό μεθυστικό μέλι, είναι σιωπηλή, σταθερή, εστιασμένη, έχοντας ξεχάσει όλα τα άλλα. Ο άνθρωπος γίνεται έτσι επίσης, όταν βρίσκεται στην παρουσία του Θεού. Το βουητό της μέλισσας παύει και γίνεται σιωπηλή όταν αρχίζει να πίνει το νέκταρ. Και ο άνθρωπος τραγουδά, επαινεί, κρίνει, επιχειρηματολογεί, αξιώνει, μόνον μέχρι να ανακαλύψει τη γλυκιά ουσία. Αυτή η γλυκιά ουσία είναι η γλυκιά ουσία της αγάπης. Όπου υπάρχει αγάπη, δεν μπορεί να υπάρχει φόβος, αγωνία, αμφιβολία και αναταραχή. Όταν πάσχετε από την έλλειψη της γαλήνης, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η αγάπη σας είναι περιορισμένη, η αγάπη σας είναι αναμεμειγμένη με κάποιο αίσθημα εγωισμού. Οι αισθήσεις είναι οι θανατηφόροι εχθροί σας, γιατί σύρουν την προσοχή σας μακριά από την πηγή της χαράς εντός σας, σε αντικείμενα έξω από εσάς. Όταν έχετε πλέον πεισθεί ότι βρίσκονται στη ρίζα αυτής της συνωμοσίας, με σκοπό να σας παραπλανήσουν, σίγουρα θα σταματήσετε να τις τροφοδοτείτε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1968


3 Νοεμβρίου

Η ζωή μοιάζει με ένα ταξίδι με τρένο. Τα μικρά παιδιά έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν. αλλά οι μεγαλύτεροι πρέπει να αποβιβαστούν από το τρένο πολύ σύντομα. Πρέπει να μάθετε να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και χαρούμενο. Μην έχετε μαζί σας βαριές κι ανεπιθύμητες αποσκευές. Αυτό θα κάνει το ταξίδι σας δυσάρεστο. Ο θυμός, το μίσος, ο φθόνος, η ζήλια κ.λπ. είναι οι βαριές αποσκευές που σας ζήτησα να αποφύγετε να πάρετε μαζί σας σε αυτό το ταξίδι. Μην επιδίδεστε στη διαπίστωση σφαλμάτων και στην πρόκληση διενέξεων με τους άλλους. Μην επιθυμείτε να έχετε τα καλύτερα πράγματα μόνο για εσάς. Μοιραστείτε με άλλους γύρω σας τα αγαθά που σας δίνονται. Πρέπει να δώσω κάποιες συμβουλές στους ηλικιωμένους και τους γονείς που πολλοί απ’ αυτούς είναι εδώ. Μη γίνεστε το κακό παράδειγμα που θ’ ακολουθήσουν αυτά τα παιδιά. Εάν είστε αληθινοί και δίκαιοι, διατηρήστε την ηρεμία σας ακόμα και όταν σας προκαλούν και εφόσον είστε γεμάτοι αγάπη σε όλες τις σχέσεις σας με τους άλλους, τα παιδιά θα μεγαλώσουν επίσης με αλήθεια, δικαιοσύνη, ειρήνη και αγάπη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1975


2 Νοεμβρίου

Πρέπει να κατανοήσετε τα μαθηματικά της πνευματικότητας, για να μάθετε ότι ο Θεός είναι ένας. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε την αρχή αυτή της ενότητας και να συμπεριφερθείτε ανάλογα. Όταν συνειδητοποιήσετε αυτήν την ενότητα, θα βιώσετε τον Θεό. Όταν βάλετε ένα μηδέν μετά τον αριθμό 1 γίνεται 10. Βάλτε ένα ακόμη μηδέν και θα γίνει 100. Με αυτόν τον τρόπο, αν συνεχίσετε να προσθέτετε μηδενικά, η τιμή αυξάνεται σε 1.000, 10.000 και ούτω καθεξής. Τα μηδενικά κερδίζουν αξία μόνο όταν τοποθετούνται δίπλα στον αριθμό 1. «Εγώ», «η γυναίκα μου», «τα παιδιά μου», «η περιουσία μου» κ.λπ., όλα αυτά είναι σαν τα μηδενικά. Αποκτούν αξία μόνο όταν συνδέονται με τον Θεό που είναι σαν τον αριθμό «ένα». Ολόκληρος ο κόσμος αντιστοιχεί στο μηδέν. Αναδύθηκε από τον Θεό. Λόγω της αυταπάτης σας, όμως, δίνετε αξία στον κόσμο αντί για τον Θεό. Για όσο θα είστε βυθισμένοι σ’ αυτήν την αυταπάτη, δεν θα μπορέσετε ποτέ να συνειδητοποιήσετε τον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2006

 


1 Νοεμβρίου

Το καλό και το κακό βρίσκονται στον νου σας. Δεν υπάρχουν έξω από εσάς. Ως εκ τούτου, κατά πρώτον, διορθώστε τα συναισθήματά σας. Απαλλαγείτε από όλες τις ζωώδεις ιδιότητες, ώστε να ανθίσει μέσα σας ή ανθρωπιά. Εάν παρατηρήσετε ακόμη και ένα ίχνος μίσους στον εαυτό σας, απομακρύνετε το αμέσως. Έχοντας επιτύχει να γεννηθείτε ως άνθρωποι, είναι ντροπή εκ μέρους σας να είστε φορείς αρνητικών ιδιοτήτων όπως το μίσος. Μην πέφτετε θύματα αυτής της εμμονής. Πρέπει να προσελκύεστε μόνο από τον Θεό και κανέναν άλλο. Αγαπάτε τον γιο σας, γιατί τον θεωρείτε αντανάκλασή σας. Στην πραγματικότητα, αυτός που σας αγαπά, αυτός που σας μισεί ή αυτός που σας επικρίνει –όλοι είναι οι δικές σας σκέψεις. Κάποια στιγμή, κάποιος μπορεί να είναι θυμωμένος και αργότερα ο θυμός μπορεί να δώσει τη θέση του στην αγάπη. Αγαπήστε τον Θεό με όλη σας την καρδιά. Η αγάπη για τον Θεό θα μεταμορφώσει την καρδιά σας. Θα απομακρύνει το μίσος και άλλες κακές ιδιότητες. Μέσα από την αγάπη μπορείτε να επιτύχετε οτιδήποτε. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2006