Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Νοέμβριος 2019

30 Νοεμβρίου

Επιθυμώ την απλότητα. Θα ήθελα ο τρόπος που ντύνεστε, να μην αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να σας πλησιάσουν για έναν καλό λόγο, κάποια υπηρεσία, ένα χέρι βοήθειας. Ό,τι φοράτε θα πρέπει να είναι καθαρό και αξιοπρεπές, όχι εκκεντρικό και αλλόκοτο. Μην ντύνεστε για να ελκύετε την προσοχή. Όπως ακριβώς θέλετε να περιβάλλετε το σώμα σας με καθαρά και άνετα ρούχα, κατά τον ίδιο τρόπο να επιθυμείτε  ασκήσεις που στοχεύουν στην αγνότητα και την ανακούφιση του νου, όπως η επανάληψη του ονόματος του Θεού και ο διαλογισμός. Χρησιμοποιείτε την όρασή σας για να βλέπετε υγιή θεάματα, τα πόδια για να πορεύεστε στον δρόμο του Θεού, τα χέρια για να υπηρετούν τις θεϊκές ενσαρκώσεις που κινούνται γύρω σας ως ανθρώπινες υπάρξεις, τη γλώσσα για να απαλύνει τον πόνο, να επαινεί την αρετή και να δοξάζει τον Θεό. Μη χρησιμοποιείτε τα μάτια σας για να μειώνετε τη νοημοσύνη σας και τα πόδια σας για να στέκεστε στην ουρά περιμένοντας να παρακολουθήσετε κάποια επιβλαβή ταινία. Ο χαρακτήρας είναι το πλέον πολύτιμο δώρο που μπορεί ν’ αποκομίσει κάποιος από την εκπαίδευση. Θεωρώ την ευγνωμοσύνη ως το σημαντικότερο δομικό του στοιχείο. Όλοι οφείλετε να εκφράζετε ευγνωμοσύνη στους γονείς σας για το δώρο της ζωής.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Ιουλίου 1970


29 Νοεμβρίου

Είναι εύκολο να εγκαταλείψετε την πνευματική άσκηση. Το έργο σας, όμως, είναι να μην αποκλίνετε απ’ αυτήν. Να θυμάστε επίσης ότι δεν υπάρχει όφελος στο ν’ ανεβείτε ένα μόνο σκαλοπάτι. Να ανεβαίνετε όλο και ψηλότερα, εκεί που ο αέρας είναι πιο καθαρός. Να ανεβαίνετε, έως ότου δείτε τους λόφους και τις κοιλάδες να μοιάζουν μ’ επίπεδη γη και όλες τις διακυμάνσεις της τύχης να μοιάζουν αδιάφορες. Μιλάτε σαν να έχετε παραδώσει στον Θεό τα πάντα, αλλά όταν χάνετε ένα στυλό, κάνετε αναφορά στην αστυνομία και περιμένετε απ’ αυτήν να σας το ξαναβρεί. Θα είστε ένας ήρωας, ένα λιοντάρι στο δάσος του κόσμου, μόνον όταν ούτε πανηγυρίζετε ούτε κάμπτεσθε, ευρισκόμενοι αντιμέτωποι με την καλοτυχία ή την κακοτυχία. Προκειμένου να βελτιωθείτε και να προοδεύσετε στην πνευματική σας άσκηση, πρέπει να μειώσετε τις επιθυμίες σας και να εγκαταλείψετε το εγώ σας. Να αντιμετωπίζετε τα πάντα ως αμέτοχος παρατηρητής. Μη βυθίζεστε και μην εμπλέκεστε στο γίγνεσθαι. Όταν τα δεσμά χαλαρώσουν, θα νιώσετε χαρά και ανακούφιση. Να ταξιδεύετε με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη, ακόμη και στο ταξίδι της ζωής. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1970


28 Νοεμβρίου

Η απογοήτευση προκαλείται από την εσφαλμένη διάγνωση της ρίζας της αιτίας της οδύνης. Μπορείτε άραγε ν’ ανακουφίσετε έναν πολύ έντονο πόνο στο στομάχι κάποιου κάνοντας μασάζ στο κεφάλι του; Το ότι έχετε χάσει χρόνο δεν έχει  σημασία. Ανακαλύψτε την πραγματική αιτία του προβλήματος και προχωρήστε στη θεραπεία. Η αληθινή αιτία για όλα τα προβλήματα είναι η προσκόλληση και η ψευδαίσθηση. Τα παντρεμένα ζευγάρια θεωρούν πως θα ευτυχήσουν, όταν αποκτήσουν ένα παιδί. Όμως αυτό δεν είναι παρά η αρχή μιας σειράς ανησυχιών. Η αγωνία για την υγεία του παιδιού, τις συνήθειες, την εκπαίδευση, τις παρέες, τον γάμο, τις προοπτικές σταδιοδρομίας και τόσα άλλα, σε μια ατέρμονη σειρά. Ο νους πολλαπλασιάζει τις ρίζες της ανησυχίας, του άγχους και της θλίψης. Καλλιεργήστε την απόσπαση, όχι την προσκόλληση. Εστιάστε στη μεγάλη κληρονομιά της ανθρωπότητας. Τότε θα εγκαταλείψετε την προσκόλληση και δεν θα εμπλέκεστε σε ταπεινές σκέψεις, λόγια ή πράξεις! Να αναλογίζεστε τη Δικαιοσύνη, την Αλήθεια και την Αγάπη, που είναι τα θεμέλια του ανθρωπισμού και αυτό θα συντελέσει ώστε όλες οι πράξεις σας να είναι σωστές και δίκαιες.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1967


27 Νοεμβρίου

Υπάρχει ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος. Η κάθε πράξη επισύρει και μία συνέπεια, είτε σας είναι αποδεκτή και την περιμένετε, είτε όχι! Μια θετική πράξη παράγει καλά αποτελέσματα. Αντίστοιχα, μια αρνητική παράγει αρνητικά αποτελέσματα. Η γέννηση αποτελεί συνέπεια πράξεων που έχουν συντελεστεί πριν από τον θάνατο. Εάν ερωτηθείτε τι συμβαίνει σε κάποιον μετά τον θάνατό του, μπορείτε να δείξετε τον εαυτό σας και να δηλώσετε: «Αυτό που συμβαίνει είναι η επαναγέννηση!» Δεν πρόκειται για μια θρησκεία απελπισίας. Είναι θρησκεία ελπίδας, βεβαιότητας, ενθάρρυνσης, ώστε να ζήσετε μια δραστήρια, χρήσιμη και ωφέλιμη ζωή. Διότι το μέλλον είναι στα χέρια σας. Αν και το σήμερα έχει ήδη διαμορφωθεί από το χθες, το αύριο μπορεί να διαμορφωθεί από το σήμερα! Διάφορες μορφές δράσεων μπορούν να επιφέρουν την αποπροσκόλληση, να διοχετεύσουν την επιθυμία σε αιώνιες και οικουμενικές επιδιώξεις, να προσφέρουν λατρεία στον Θεό που επιστατεί όλων των δυνάμεων της Φύσης, της κάθε ανθρώπινης ενέργειας και του κάθε μέλους της ανατομίας του ανθρώπου.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1967


26 Νοεμβρίου

Τα σύννεφα του εγωισμού κρύβουν τον Θεό και εμποδίζουν την εκδήλωσή Του. Η πνευματική άσκηση πρέπει να στοχεύει στο να απαλλαγείτε από τον εγωισμό. Πάρτε το μάθημα που σας δίνει το δέντρο. Δεν ανασηκώνει το κεφάλι ψηλά με αλαζονεία όταν είναι φορτωμένο με καρπούς· σκύβει χαμηλά και λυγίζει, σαν να μην αισθάνεται καμία ανάγκη για επιβράβευση και σαν να θέλει να σας βοηθήσει να μαζέψετε τους καρπούς του. Πάρτε άλλο ένα μάθημα από τα πουλιά. Ταΐζουν εκείνα που δεν μπορούν να πετάξουν μακριά· ξύνοντας τον βούβαλο με το ράμφος τους τον ανακουφίζουν από τη φαγούρα· βοηθούν και υπηρετούν το ένα το άλλο χωρίς την προσδοκία της ανταμοιβής. Σε πόσο μεγαλύτερη άραγε επαγρύπνηση πρέπει να τελεί ο άνθρωπος, ο οποίος διαθέτει ανώτερες επιδεξιότητες και δυνατότητες; Η προσφορά υπηρεσίας είναι η καλύτερη γιατρειά για την ασθένεια που ονομάζεται εγωισμός· απασχοληθείτε λοιπόν με αυτήν ώστε ν’ ανακουφίσετε, όσο περισσότερο μπορείτε, τους συνανθρώπους σας από τον πόνο και τη δυστυχία. Προσπαθήστε, με όλη σας τη δύναμη, να καταπραΰνετε τη θλίψη των άλλων. Αυτή είναι η καλύτερη πνευματική άσκηση για τον αναζητητή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1968


25 Νοεμβρίου

Η ενότητα είναι δύναμη. Προάγει την ευημερία όλων. Αν δεν αγωνίζεστε για ενότητα και πρόοδο, πώς μπορείτε να υπηρετήσετε την κοινωνία; Ακόμη και τα μικροσκοπικά μυρμηγκάκια, δρώντας συντονισμένα, μπορούν να εξοντώσουν ένα φίδι. Σήμερα η ενότητα στη χώρα υπονομεύεται. Υπάρχουν διαφωνίες σε  κάθε οικογένεια. Τα ιδρύματα που δεν λειτουργούν σε πνεύμα ενότητας καταρρέουν. Ένα διηρημένο έθνος θα βρεθεί αντιμέτωπο με την καταστροφή. Επομένως όλοι πρέπει να ζείτε αρμονικά προς χάριν της ευημερίας του έθνους. Διακρίσεις μεταξύ ανωτέρων και κατωτέρων πρέπει να εκλείψουν. Μόνον η ευδοκίμηση του  έθνους πρέπει ν’ απασχολεί τον νου σας. Εάν η ενότητα χαθεί, τι μπορείτε να επιτύχετε; Όταν σε ένα σπίτι κατοικούν τρεις άνθρωποι, υπάρχει ηρεμία υπό τον όρο πως αυτοί οι τρεις ζουν αρμονικά. Το κάθε άτομο διακατέχεται από τρεις οντότητες: τον νου, τη γλώσσα και τα όργανα της δράσης. Μόνον όταν αυτές οι τρεις οντότητες δρουν με αρμονία, το άτομο μπορεί να βιώνει την ειρήνη

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1992


24 Νοεμβρίου

Τα άτομα συνδέονται αναπόσπαστα με την κοινωνία όπως τα διάφορα όργανα σ’ ένα σώμα. Η ανθρωπότητα είναι ένα μέλος της φύσης και η φύση ένα μέρος του Θεού. Εάν κατανοηθεί αυτή η καίριας σημασίας σχέση, πού μπορεί να υπάρξει χώρος για το μίσος; Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ως ασήμαντο και επουσιώδη. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, είναι ζωτικά μέρη του όλου και ουσιώδεις για την καλή του λειτουργία, όπως τα εξαρτήματα ενός πυραύλου. Οποιοδήποτε μικρό ελαττωματικό μέρος μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη του πυραύλου. Ομοίως, σ’ αυτό το τεράστιο σύμπαν η κάθε ύπαρξη έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει, ώστε να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του. Όλοι μπορείτε ν’ ακολουθήσετε το πνευματικό μονοπάτι χωρίς τη βοήθεια που προσφέρει ένα κομποσκοίνι ή η φυγή στο δάσος. Για παράδειγμα, ένας αγρότης που οργώνει το χωράφι, πρέπει να σκέφτεται πως οργώνει το χωράφι της καρδιάς του. Όταν σπέρνει θα πρέπει να θεωρεί πως σπέρνει τους σπόρους των καλών ιδιοτήτων στην καρδιά του και ενώ ποτίζει πρέπει να έχει στον νου του πως ποτίζει το χωράφι της καρδιάς του με αγάπη. 

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1992


23 Νοεμβρίου

Υπάρχουν πολλοί που δεν κατανοούν την πραγματικότητα του Σάι. «Ποιος είναι αυτός ο Σάι;» «Γιατί κάποια πράγματα συμβαίνουν με αυτόν τον τρόπο;» Τέτοια είναι τα ερωτήματα που τίθενται. Δεν είμαι αναχωρητής. Δεν είμαι γιόγκι. Δεν είμαι κάποιος που αναζητά την ευχαρίστηση. Δεν είμαι αυτός που προσφέρει θυσίες. Είμαι ‘Εγώ’. Αυτό το ‘Εγώ’ είναι το πρώτο όνομα που δόθηκε στον Εαυτό (Άτμα). Ένας αναχωρητής δεσμεύεται από κάποιους περιορισμούς. Αυτός που αναζητά την απόλαυση περιορίζεται με άλλους τρόπους. Εγώ δεν έχω περιορισμούς. Η απεριόριστη ευδαιμονία είναι κτήμα Μου. Το όνομά Μου είναι ‘Εγώ’. Δεν είναι ένα όνομα που δίνεται σε κάποιον μετά τη γέννησή του. Για να Με κατανοήσετε πρέπει ν’ αντιληφθείτε πως το ‘Εγώ’ είναι παρόν σε όλους. Το ‘Εγώ’ χρησιμοποιείται από όλους και κάτω απ` όλες τις περιστάσεις, είτε πρόκειται για εκατομμυριούχους είτε για πάμπτωχους. Αυτό το ‘Εγώ’ όμως είναι ο Θεός. «Είμαι Θεός» (Aham Brahmasmi). Όλοι πρέπει να προσπαθείτε ν’ αναγνωρίσετε τον Θεό τον παρόντα στους πάντες. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί από όλους. Η γέννησή σας ως άνθρωποι σας δόθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό. Δεν μπορεί ν’ αφεθεί στον Θεό.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1992


22 Νοεμβρίου

Σπουδαστές! Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία οφείλουν να πρωτοστατούν στο να προάγουν την ευημερία του έθνους, οδηγούν τη χώρα σε λάθος κατεύθυνση. Οι ανθρώπινες αξίες, όπως η θυσία, η ακεραιότητα, η αμεροληψία και η ηθική έχουν σχεδόν εκλείψει. Η ευλάβεια και ο σεβασμός προς τους πρεσβύτερους απουσιάζουν ολοκληρωτικά. Αυτό που χρειάζεται στις μέρες μας δεν είναι ένα καινούριο σύστημα εκπαίδευσης, ένα νέο κοινωνικό μοντέλο, ούτε καν μια νέα θρησκεία. Χρειαζόμαστε άνδρες και γυναίκες με ακέραιο χαρακτήρα. Μόνον τότε το έθνος θα ευημερήσει. Όποια κι αν είναι η κατάσταση στα άλλα πανεπιστήμια, οι σπουδαστές του Ινστιτούτου Σρι Σάτυα Σάι πρέπει να συμπεριφέρονται με έναν υποδειγματικό και ιδανικό τρόπο. Ενισχύστε τις ηθικές, πνευματικές και κοινωνικές αρχές. Αφιερώστε τις ζωές σας στην θεμελίωση της ηθικής. Αγαπητοί σπουδαστές! Στηρίξτε τα ιδανικά της εκπαίδευσης, καλλιεργήστε την αγάπη του Θεού και εμπνεύστε σε όλους την αφοσίωση στον Θεό. Ζήστε εν Θεώ και μεταλαμπαδεύστε και στους άλλους την επιθυμία για μια τέτοια ζωή!

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1992


21 Νοεμβρίου

Να συμπεριφέρεστε σε όλους σαν να ήταν αδελφοί και αδελφές σας. Ενίοτε μπορεί να υπάρχουν διαφορές απόψεων, αλλά αυτό δεν επιτρέπεται να σας οδηγεί στο μίσος και την εχθρότητα. Οι διαφωνίες δεν πρέπει να σας χωρίζουν. Τα μέλη του Οργανισμού Σάι πρέπει να ενθαρρύνουν την ενότητα. Ας μην υπάρχουν διαμάχες. Να ζείτε σαν να είστε παιδιά της ίδιας οικογένειας. Δημιουργήστε ένα καλό όνομα, έτσι που να μην υπάρχει άλλος οργανισμός στον κόσμο που να μπορεί να συγκριθεί με τον Οργανισμό Σάι. Αναπτύξτε αγάπη και να εργάζεστε συντονισμένα. Μόνον όταν τα πέντε δάχτυλα του χεριού κινούνται ταυτόχρονα, μπορεί να επιτευχθεί οποιαδήποτε εργασία. Κάποιος μπορεί να είναι  ο πρόεδρος του Οργανισμού, αλλά αυτό δε σημαίνει πως μπορεί να λειτουργεί κατά τις διαθέσεις και τις  επιθυμίες του. Είμαι γνώστης του γεγονότος πως δεν υπάρχουν τέτοιου είδους άνθρωποι στον Οργανισμό. Ωστόσο σας εφιστώ την προσοχή. Όλες οι πτέρυγες του Οργανισμού —πνευματική, υπηρεσίας, εκπαίδευσης— πρέπει να λειτουργούν αρμονικά. Θεωρήστε τους διάφορους τομείς σαν τα δάχτυλα του ίδιου χεριού και εργαστείτε σε πνεύμα ενότητας.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1998


20 Νοεμβρίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Ο πλούτος, που κάποτε χάθηκε, μπορεί ν’ ανακτηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εάν χάσετε έναν φίλο, μπορείτε ν’ αποκτήσετε πολλούς περισσότερους μέσα από τη θετική σας στάση. Όταν όμως χαθεί η υγεία σας, θα υποφέρετε με πολλούς τρόπους. Το σώμα είναι ένας συνδυασμός πολλών οργάνων και μελών. Μόνον όταν όλα τα μέλη χρησιμοποιούνται για ιερούς σκοπούς,  θ’ απολαμβάνετε καλή υγεία και  χαρά. Ένα υγιές ανθρώπινο σώμα είναι το ίδιο το θεμέλιο για όλες τις ενάρετες πράξεις. Είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την πραγμάτωση των τεσσάρων στόχων της ανθρώπινης ζωής —της δικαιοσύνης, της ευμάρειας, της επιθυμίας και της απελευθέρωσης. Διερευνήστε τους λόγους που χάνετε την υγεία σας. Η υπέρμετρη σκέψη, η ανησυχία και η εργασιομανία είναι οι κύριες αιτίες των ασθενειών σας. Η υπερβολική δραστηριότητα σε οποιοδήποτε πεδίο είναι επιβλαβής. Κρατήστε στον νου σας τους περιορισμούς του σώματος και πράττετε ανάλογα. Μη γίνεστε υπερβολικοί με την υγεία σας. Εκτελείτε τα καθήκοντά σας με ηρεμία και ευχαρίστηση και τότε όλα θα είναι καλά.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1998


19 Νοεμβρίου

Εκείνοι οι οποίοι κατέχουν κάποιες θέσεις πρέπει να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους ανάλογα με τους μισθούς με τους οποίους αμείβονται. Οι γυναίκες θέτουν ένα  πρότυπο κρίνοντας με αυτή τη λογική.  Οι γυναίκες είναι πιο αποφασισμένες, πιο  αφιερωμένες και πιο αφοσιωμένες, τόσο στην εργασία τους στο σπίτι όσο και στο γραφείο, σε σύγκριση με τους άντρες. Σε χώρες όπως η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία, η Γερμανία κ.λπ, οι γυναίκες εφαρμόζουν τις ανθρώπινες αξίες περισσότερο από τους άντρες. Ακολουθούν τις εντολές του Σουάμι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Υπάρχουν εκατομμύρια τέτοιων ευσυνείδητων εργαζομένων στον κόσμο. Αγωνίζονται, όχι για το όνομα και τη φήμη, αλλά για την αγάπη του Σουάμι και τη χάρη Του. Αυτό αποδεικνύει ότι εκλαμβάνουν τη διδασκαλία του Σουάμι στο σωστό της πνεύμα. Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Αναπτύξτε την ανιδιοτελή αγάπη, φροντίστε την υγεία σας και υπηρετείτε την κοινωνία. Τότε ο Θεός θα σας παρέχει τη δύναμη και τη χαρά που σας είναι απαραίτητη. Όταν ο Θεός μπορεί να κάνει τον κωφάλαλο να μιλήσει και τον χωλό ν’ ανεβαίνει βουνά, γιατί θα εγκαταλείψει εκείνους που είναι ειλικρινείς και εργάζονται σκληρά;

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1998


18 Νοεμβρίου

Όλες οι προσπάθειες, όλες οι συζητήσεις και όλες οι απολαύσεις τελειώνουν στο νεκροταφείο. Το κάθε βήμα φέρνει τον άνθρωπο όλο και πιο κοντά στο τέλος, δεν τον απομακρύνει. Τότε γιατί πανηγυρίζετε όσο ζείτε, πιστεύοντας πως όλ’ αυτά είναι αληθινά και διαρκή; Ίσως να έχετε ακούσει αυτό:  «Ασκηθείτε σε δύο πράγματα και εγκαταλείψτε άλλα δύο». Τα δύο πράγματα που πρέπει να εγκαταλείψετε είναι: η ανάμνηση α) του κακού που οι άλλοι σας έκαναν και β) του καλού που εσείς κάνατε στους άλλους. Εκείνα στα οποία πρέπει να ασκηθείτε είναι α) η πίστη πως ο θάνατος είναι βέβαιος και αναπόφευκτος και β) πως ο Θεός υπάρχει και ενδίδει στην προσευχή και την αγνότητα. Συνήθως οι άνθρωποι κάνουν το αντίθετο. Δεν ξεχνούν το κακό που τους έκαναν οι άλλοι ούτε το καλό που οι ίδιοι έκαναν. Ξεχνούν τη βεβαιότητα του θανάτου και το γεγονός της ύπαρξης του Θεού. Αν επιδιώκετε το κέρδος με κάθε σας πράξη, τότε ποιο είναι το όφελος; Οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα, τα πτυχία, οι τίτλοι και τα πλούτη πρέπει όλα ν’ αφεθούν πίσω. Μαζί με την τελευταία σας πνοή, το σώμα σας μετατρέπεται σ’ ένα πράγμα που αναδίδει απαίσια οσμή και ταυτίζεται με την κακοτυχία. Απομακρύνεται από το ίδιο το σπίτι  που  εσείς χτίσατε και αγαπήσατε!

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Δεκέμβριο 1966


17 Νοεμβρίου

Το όγδοο λουλούδι, που ο Θεός αγαπά βαθιά, είναι η αλήθεια. Η αλήθεια εκείνη που μένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Μόνον ο Θεός παραμένει αμετάβλητος στη ροή του χρόνου από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον. Όταν αυτό το λουλούδι ανθίσει στην καρδιά σας, θ’ ανταμειφθείτε με το αιώνιο άρωμά του. Λατρέψτε τον Κύριο, προσφέροντας Του αυτά τα οκτώ άνθη της μη βίας, του ελέγχου των αισθήσεων, της συμπόνιας, της ανεκτικότητας, της εσωτερικής ειρήνης, της αυτοκυριαρχίας, του διαλογισμού και της αλήθειας, που ανθίζουν στην καρδιά σας! Σήμερα προσφέρετε δροσερά λουλούδια και η αφοσίωσή σας δεν διαρκεί ούτε μέχρι να βγείτε από το ιερό!  Μόλις τελειώνετε με το τυπικό της λατρείας, ο θυμός, το μίσος και η αγωνία σας κυριαρχούν και σας υποβιβάζουν. Πώς μπορείτε να κερδίσετε τη χάρη του Θεού, αν δεν αναπτύξετε ενάρετες ποιότητες; Αφοσιωμένοι στη λατρεία της αναλήθειας επί 364 ημέρες, ποιο είναι το όφελος που ελπίζετε ν’ αποκομίσετε με τη λατρεία της Αλήθειας για μία ημέρα; Όταν δηλώνετε πως είστε αφοσιωμένοι στον Σάι, δικαιολογήστε τη δήλωσή σας καλλιεργώντας αυτά τα άνθη της αρετής και προσφέροντάς τα στον Θεό.  

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1981


16 Νοεμβρίου

Το έκτο άνθος, που είναι αγαπητό στον Θεό, είναι η αυτοπειθαρχία. Αυτοπειθαρχία δεν σημαίνει το να εγκαταλείψετε  τη σύζυγο  και τα παιδιά σας και να δραπετεύσετε στη μοναξιά του δάσους. Η πραγματική αυτοπειθαρχία είναι ο αληθινός συντονισμός μεταξύ σκέψεων, λόγων και πράξεων. Το άτομο με κακές έξεις δεν μπορεί να επιτύχει κάτι τέτοιο. Συμπεριφέρεται με ανειλικρίνεια στον ίδιο του τον εαυτό. Όταν κάποιος επιτύχει την αυτοπειθαρχία, τα λόγια που εκφέρει θα έχουν τέτοια δύναμη, που οτιδήποτε αρθρώνει, θα μετουσιώνεται σε προσευχή. Το έβδομο άνθος, το αγαπητό στον Θεό, είναι ο διαλογισμός. Σήμερα υπάρχουν πολλές μέθοδοι διαλογισμού. Να θυμάστε, πως το να κάθεστε ήσυχα και να μεταφέρετε τα συναισθήματά σας στον Θεό δεν είναι διαλογισμός. Πρέπει να μεταμορφώνετε ειλικρινά τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σας με τη βοήθεια του Θεού σε θεϊκές ποιότητες. Αυτό είναι αληθινός διαλογισμός. Βοηθούμενοι από τον διαλογισμό, μην επιχειρείτε να κατεβάσετε τον Θεό στο δικό σας επίπεδο. Αντίθετα, πρέπει ν’ ανυψώνετε τον εαυτό σας στο επίπεδο του Θεού!

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1981


15 Νοεμβρίου

Το τέταρτο λουλούδι που πρέπει να προσφέρετε στον Θεό είναι η συγχώρεση, η ανεκτικότητα, η μακροθυμία (Kshama). Η αρετή αυτή είναι αλήθεια, δικαιοσύνη, γνώση, θυσία και χαρά. Χωρίς αυτήν κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος ακόμη και για μια στιγμή! Η μακροθυμία προάγει θεϊκές ιδιότητες και αποκαλύπτει τη Θεότητα μέσα σας. Πρέπει να ασκηθείτε προκειμένου να την κερδίσετε και να εδραιωθείτε σε αυτήν. Καλλιεργήστε την ιδέα ότι ο Θεός είναι εξίσου παρών σε όλους, παρά τις κοροϊδίες των αδαών και τις σαρκαστικές κριτικές των πνευματικά τυφλών ή ακόμη και τους επαίνους των θαυμαστών. Το πέμπτο λουλούδι είναι η εσωτερική ειρήνη (Shanti). Ειρήνη δεν σημαίνει πως οτιδήποτε λένε ή πράττουν οι άλλοι, όσο υβριστικό κι αν είναι, δεν πρέπει να αντιδρούμε καθόλου. Δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να είναι σιωπηλός σαν βράχος. Σημαίνει τον έλεγχο των αισθήσεων και των παθών. Η εσωτερική ειρήνη πρέπει να γίνει η φύση σας. Η Ειρήνη έχει την απόσπαση ως βασική της ποιότητα. Η θάλασσα, που της αρέσει να συγκεντρώνει και να κατέχει, είναι χαμηλά. Το σύννεφο, που του αρέσει να παραιτείται και να αποσπάται, είναι ψηλά στον ουρανό.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1981


14 Νοεμβρίου

Ενσαρκώσεις της αγάπης!

Η Μπάρατ (Ινδία) είναι το κέντρο της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της ηθικής, της αρετής, της εξιλέωσης και της θυσίας. Έχει προικιστεί με τον πλούτο της πνευματικότητας και της ευδαιμονίας. Πρόκειται για πολύ μεγάλη και καλή τύχη το να έχετε γεννηθεί σ’ αυτή την ιερή γη. Αγαπητά μου παιδιά, πρέπει ν’ ανταποκριθείτε στη φήμη των τέκνων της μητρικής σας γης. Μη γίνεστε ανόητοι ή κακοί. Η μητέρα πατρίδα θα νιώθει υπερήφανη για σας μόνον όταν γίνετε ευγενείς και ιδανικοί. Πρέπει ν’ αποφασίσετε να προάγετε τις πνευματικές αρετές και το πνεύμα της θυσίας. Θεωρήστε την υπηρεσία ως καθήκον σας. Η υπηρεσία είναι Θεός. Μέσω της υπηρεσίας μπορείτε να βιώσετε τον Θεό. Ερευνώντας βαθιά, θ’ ανακαλύψετε πως υπάρχετε μέσα στον Θεό, ο Θεός υπάρχει εντός σας και ότι εσείς είστε Θεός. Πρέπει να είστε σε θέση ν’ αντιληφθείτε και να πράττετε έχοντας την πεποίθηση πως δεν είστε παρά μια σπίθα του Θεού.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2000


13 Νοεμβρίου

Η ηθική στάση της μη βίας είναι το πρώτο άνθος της αρετής που αγαπά περισσότερο ο Θεός. Αυτή η στάση συνεπάγεται πολλά περισσότερα από την αποφυγή πρόκλησης βλάβης σε ζωντανές υπάρξεις. Πρέπει ν’ αποφεύγετε να προκαλείτε πόνο σε οποιοδήποτε ζωντανό ον, όχι μόνο μέσω των πράξεων σας, αλλά ακόμα και με τα λόγια ή τις σκέψεις σας. Δεν πρέπει ούτε καν να σας περνά από τον νου η ιδέα του να πληγώσετε ή να ταπεινώσετε κάποιον. Το δεύτερο άνθος που επιθυμεί ο Θεός είναι ο έλεγχος και η κυριαρχία επί των αισθήσεων. Μην τρέχετε πίσω από τις αισθητηριακές απολαύσεις και χαρές. Το τρίτο άνθος, που είναι εξαιρετικά αγαπητό στον Θεό, είναι η συμπόνια. Η συμπόνια απέναντι σε όλα τα ζωντανά πλάσματα και όλα τα πράγματα αποτελεί ευχαρίστηση για τον Κύριο, διότι «τα πάντα είναι Θεός» στ’ αλήθεια! Πρέπει να θυμάστε πάντα πως οι γραφές διδάσκουν ότι η λατρεία και ο σεβασμός που αποδίδεται σε οποιονδήποτε θεό φθάνει στον Υπέρτατο. Πρέπει επίσης να αποδίδετε λατρεία με την ίδια δύναμη και ειλικρίνεια σε όλα τα όντα, διότι η προσβολή που απευθύνεται σε οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα φθάνει στον Υπέρτατο.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1981


12 Νοεμβρίου

Πόσο καιρό μπορεί ν’ ανεχθεί κανείς ένα παιδί που μένει στην ίδια τάξη στο σχολείο; Χρόνο με τον χρόνο πρέπει να προχωράει από τη μία τάξη στην επόμενη. Το ίδιο και ο πνευματικός αναζητητής δεν πρέπει να τελματώνει σε μια μορφή πνευματικής άσκησης. Από τη μορφή της σχέσης ``Κυρίου-υπηρέτη`` με τον Θεό, ο αναζητητής οφείλει να προχωρήσει στη σχέση ``σώματος-μέλους`` και τελικά να φθάσει στο στάδιο της συγχώνευσης  με το Ένα που περιέχει το Παν - δηλαδή, από τον δυϊσμό, μέσω του υπό όρους μη δυϊσμού, στον μονισμό ή μη δυϊσμό. Στα αρχικά στάδια, οι άνθρωποι λατρεύουν εικόνες ή ομοιώματα του Θεού με όλες τις δεξαέξι μορφές απότισης τιμής. Όμως πρέπει να προχωρήσετε από αυτό το επίπεδο σε εκείνο της επίγνωσης του Εαυτού-Άτμα. Τα λουλούδια μαραίνονται και πεθαίνουν σύντομα. Το αποτέλεσμα της προσφοράς λουλουδιών ίσως δεν διαρκέσει πολύ. Εκείνο που ο Θεός αγαπά περισσότερο είναι τα λουλούδια που ανθίζουν στο δέντρο της ίδιας σας της ζωής. Αυτά που τρέφονται και μεγαλώνουν με την ικανότητα και την ειλικρίνεια σας. Είναι τα άνθη των αρετών, τα καλλιεργημένα στον κήπο της καρδιάς σας.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1981

 


11 Νοεμβρίου

Θέλω να σας πω ότι ωφέλιμα είναι όχι αυτά που ακούτε, αλλά εκείνα που θέτετε σ’ εφαρμογή στην καθημερινότητά σας. Απαρνηθείτε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Εξετάστε την καθεμία απ’ αυτές στη βάση της αναγκαιότητάς της. Όταν στοιβάζετε αντικείμενα στα διαμερίσματά σας, προάγετε το σκοτάδι και τη σκόνη. Κατά τον ίδιο τρόπο, μη συσσωρεύετε και αποθηκεύετε υλικές επιθυμίες στον νου σας. Να ταξιδεύετε όντας ελαφρείς. Να έχετε απλώς τα αναγκαία, για να συντηρείτε τη ζωή και να διατηρείτε την υγεία. Ένα πιάτο φακές πρέπει να περιέχει το απαραίτητο αλάτι για να είναι νόστιμο. Αυτό σημαίνει, πως δεν πρέπει να χαλάσετε το φαγητό  προσθέτοντας υπερβολική ποσότητα αλατιού. Η ζωή γίνεται πολύ δύσκολη, για να την αντέξει κανείς, όταν εμπεριέχει υπερβολικές επιθυμίες. Περιορίστε τις επιθυμίες σας στο μέτρο των δυνατοτήτων σας και ανάμεσα σ’ αυτές, κρατήστε εκείνες που θα σας χαρίσουν χαρά που διαρκεί. Μην κυνηγάτε τη μόδα και τη δημόσια αποδοχή εξαντλώντας τους πόρους χωρίς δυνατότητα αποκατάστασης. Εστιαστείτε στο δικό σας καθήκον και στον κώδικα κανόνων που ρυθμίζει τη ζωή σας στο επίπεδο που έχετε κατακτήσει.

 Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1964


10 Νοεμβρίου

Ενσαρκώσεις της θεϊκής Αγάπης!

Όταν υμνήσετε το θεϊκό Όνομα με αγάπη, έστω και  μια φορά, θα βιώσετε ανεξήγητη και ακατανίκητη ευδαιμονία στην καρδιά σας. Το θεϊκό Όνομα λιώνει ακόμη και μια καρδιά από πέτρα. Και ο πάγος ακόμη χρειάζεται χρόνο για να λιώσει, αλλά η καρδιά του Θεού λιώνει αυτοστιγμεί όταν υμνείτε το Όνομά Του με αγάπη. Επομένως τραγουδάτε το Όνομα του Κυρίου. Ακόμα και στη διάρκεια ενός ταξιδιού πρέπει να Τον υμνείτε σιωπηλά, χωρίς να προσελκύετε την προσοχή των άλλων. Παντού, πάντα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, οφείλετε να διαλογίζεστε στο θεϊκό Όνομα. Δεν υπάρχει σπουδαιότερη πνευματική άσκηση απ’ αυτή. Η πεμπτουσία όλων των πνευματικών πρακτικών περιέχεται στην ακατάπαυστη εξύμνηση του Ονόματος του Κυρίου. Στη παρούσα εποχή, η εξύμνηση του θεϊκού Ονόματος είναι ο μόνος βασιλικός δρόμος προς την επίτευξη της απελευθέρωσης. Αναπτύξτε ευγενή αισθήματα. Να διαλογίζεστε στον Θεό γεμάτοι πίστη και Εκείνος θα σας παρέχει όλα όσα χρειάζεστε. Έχετε τις ευλογίες Μου, ώστε να ζήσετε μια ζωή  γεμάτη από αγάπη, ειρήνη και χαρά! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 2003


9 Νοεμβρίου

Η δύναμη του θεϊκού ονόματος είναι πέρα από κάθε σύγκριση. Ο άνθρωποι συχνά δεν δίνουν την αρμόζουσα σημασία σ’ αυτό! Κάνουν το λάθος να εκλαμβάνουν ένα γυαλιστερό κομμάτι γυαλί ως διαμάντι. Το αληθινό διαμάντι είναι διαφορετικό. Ποιο είναι αυτό το «αληθινό διαμάντι»; Εξολοθρεύστε τον νου. Το θεϊκό όνομα είναι το αληθινό διαμάντι! Επομένως κρατήστε το ασφαλές και αναζητήστε καταφύγιο στα Λώτινα Πόδια του Κυρίου! Είστε πολύ τυχεροί που έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε στα Ακάντα Μπάτζανς. Μόνον εάν κάνετε καλή χρήση αυτής της ευκαιρίας, θα εξαγιαστεί η ζωή σας. Από τη στιγμή που θ’ αναζητήσετε καταφύγιο σ’ Εκείνον, μην το εγκαταλείψετε ποτέ. Όπου κι αν πάτε, τα θεϊκά πόδια θα σας προστατεύουν! Κλείστε το θεϊκό όνομα ερμητικά στην καρδιά σας και η ζωή σας θα εξαγνιστεί!  Αυτό είναι αφοσίωση. Αυτή είναι η δύναμή σας. Αυτό είναι απελευθέρωση. Τα Ακάντα Μπάτζανς διοργανώνονται σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο, για να σας υπενθυμίσουν και ν’ αναζωπυρώσουν το Πνεύμα!

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2007


8 Νοεμβρίου

Αναλογιστείτε την τροφή που καταναλώνετε —είναι ευεργετική (Σίβαμ) όταν την καταναλώνετε με σύνεση και σε μέτριες ποσότητες. Εάν καταναλωθεί με λαιμαργία και σε ακατάλληλες αναλογίες, μετατρέπεται σε βίαιες μορφές ενέργειας με καταστρεπτικές συνέπειες (Ρούντραμ). Στην πραγματικότητα, το κάθε πράγμα ή η κάθε σκέψη που παρεμποδίζει το κύμα της θείας ευδαιμονίας είναι Ρούντραμ. Το κάθε βήμα προς την τήρηση των ορίων, τη ρύθμιση, τον έλεγχο, την πρόοδο και τη μετουσίωση είναι Σίβαμ (ευοίωνο, αποδοτικό, ευεργετικό). Είναι η επιθυμία που κατακυριεύει κάποιον, η οποία μετατρέπει την τροφή σε ευλογία ή κατάρα. Είναι ο νους που δομεί την επιθυμία και την κατευθύνει. Ένα κοφτερό μαχαίρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον τεμαχισμό ενός φρούτου ή για έναν φόνο. Στα χέρια ενός χειρούργου μπορεί να σώσει παρά να καταστρέψει μια ζωή. Μην ξεχνάτε ποτέ, πως ο νους μπορεί να σας απελευθερώσει από τα δεσμά ή να σας δέσει πιο σφιχτά με τον αντικειμενικό κόσμο. Αφουγκραστείτε τη φωνή του πανταχού παρόντα Θεού, ο οποίος υπάρχει εντός σας ως ο εσωτερικός υποκινητής και επιτρέψτε Του να σας καθοδηγήσει. 

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Μαΐου 1974


7 Νοεμβρίου

Ο εκθαμβωτικός Ήλιος μπορεί να γίνει ορατός μόνο μέσω του δικού του φωτός. Ομοίως, μόνο μέσα από τη χάρη του Θεού μπορείτε ν’ αποκτήσετε το όραμά Του. Καμία ικανότητα, διανοητική προσπάθεια ή ευρυμάθεια δεν απαιτείται για να βιώσετε τον Θείο. Όπως τα σύννεφα μπορούν να σκιάσουν τον Ήλιο, τα νέφη του εγωισμού, η προσκόλληση και το μίσος σας εμποδίζουν από το να δείτε τον Θεό. Η προσευχή και η πνευματική άσκηση είναι τα μέσα με τα οποία τα σύννεφα διαλύονται. Η πνευματική άσκηση είναι ο βασιλικός δρόμος για να φθάσετε σ’ Εκείνον. Η ανθρώπινη ιδιοσυστασία είναι ένα μείγμα καλών και κακών ιδιοτήτων. Σ’ εκείνον τον οποίο τα θετικά στοιχεία υπερτερούν τείνει να βλέπει μόνον το καλό στους άλλους. Εκείνοι στους οποίους τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία ισορροπούν παρατηρούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των άλλων με τρόπο αντικειμενικό. Επομένως είναι απαραίτητο να καλλιεργήσετε καλές ιδιότητες. Ο κόσμος πρέπει να θεάται ως η ανακλώμενη εικόνα του Θεού. Όλες σας οι πράξεις θα πρέπει να γίνονται με τρόπο τέτοιον, ώστε ν’ αποτελούν προσφορά σ` Εκείνον.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1983


6 Νοεμβρίου

Εάν μείνετε ξύπνιοι επί δώδεκα ώρες στο Σιβαράτρι εξαιτίας μιας ασθένειας, η ολονυκτία δεν θα επιβραβευτεί με τη χάρη Του. Αν φιλονικήσετε με τη σύζυγό σας και απέχετε από το φαγητό για μια ολόκληρη ημέρα, αυτό δε θα καταγραφεί από τον Θεό ως νηστεία. Να θυμάστε πως κανένας από εκείνους που επιδιώκουν την απόλαυση δεν μπορεί να θεωρείται αφιερωμένος. Όποιος επικεντρώνεται στο κέρδος,  που μπορεί να προκύψει από την υπηρεσία στον Θεό, δεν θα μπορεί ποτέ να είναι ένας αληθινός πιστός. Οι άνθρωποι εξυμνούν τον Ράμα στους ουρανούς τη μία ημέρα και την επόμενη, όταν η τύχη τους εγκαταλείψει, τον επικρίνουν. Ομοίως, εκείνοι που δηλώνουν: «Ο Θεός μου είναι μεγάλος ενώ οι θεοί των άλλων είναι ασήμαντοι», αγνοούν τα στοιχεία της πνευματικής πειθαρχίας και είναι ακατάλληλοι να εισέλθουν στον χώρο της πνευματικής υπηρεσίας. Το χρήμα είναι το νόμισμα του κόσμου. Η πνευματική άσκηση είναι το νόμισμα του Πνεύματος. Ο Θεός αναζητά την αγνότητα, την ειλικρίνεια, την απλότητα και τη διαρκή χαρά στην πνευματική άσκηση, στον διαλογισμό του Ονόματος και της Μορφής Του.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1964


5 Νοεμβρίου

O υλικός πλούτος φέρνει μαζί του, όχι μόνο τη χαρά αλλά και τη θλίψη επίσης. Η συσσώρευση αγαθών και ο πολλαπλασιασμός των επιθυμιών οδηγεί στην εναλλαγή μεταξύ χαράς και λύπης. Η προσκόλληση είναι η ριζική αιτία τόσο της ευχαρίστησης όσο και της δυσαρέσκειας. Η απόσπαση είναι η σωτηρία. Η προσκόλληση είναι θάνατος. Η απόσπαση σώζει. Ένας εκατομμυριούχος πληρώνει τον φόρο εισοδήματος με δάκρυα στα μάτια. Ένας διευθυντής σχολείου με χαρά εγκαταλείπει τα έπιπλα και τον εξοπλισμό του εργαστηρίου του σχολείου, όταν μετατίθεται σε κάποιο άλλο μέρος. Γιατί; Διότι ο διευθυντής γνωρίζει πως είναι μόνον ο υπεύθυνος, όχι ο ιδιοκτήτης. Δεν είναι προσκολλημένος σ’ αυτά τα αντικείμενα. Ξέρει ότι ανήκουν στην πολιτεία. Ομοίως κι εσείς, να νιώθετε πως η οικογένεια σας, το σπίτι σας, τα χωράφια σας, το αυτοκίνητό σας και όλα τα άλλα είναι περιουσία του Κυρίου κι εσείς είστε μόνον οι διαχειριστές. Να είστε έτοιμοι να τα παραδώσετε, χωρίς να δυσανασχετείτε καθόλου, όταν έρθει η στιγμή.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1964


4 Νοεμβρίου

Οι δοκιμασίες είναι μάλλον ενδείξεις χάριτος παρά θυμού. Η διάσταση εκείνη του Θεού που προκαλεί φόβο, στην ουσία δεν είναι τρομακτική. Ο Θεός περιγράφεται ως η ίδια η γλυκύτητα. Πώς μπορεί η γλυκύτητα να έχει πικρή γεύση; Ο Θεός είναι ένας πεντακάθαρος καθρέφτης, όπου μέσα του αντικρίζετε την αντανάκλασή σας. Όταν διακατέχεστε από τάσεις που τρομάζουν, η αντανάκλαση που βλέπετε σας προκαλεί τρόμο. Όταν οι ροπές σας είναι ήπιες και αβλαβείς, η αντανάκλαση θα είναι τρυφερή και γλυκιά. Μην κατηγορείτε τον Θεό, όπως κάνουν οι περισσότεροι. Όταν όλα πάνε καλά, λέτε πως ο Θεός είναι κοντά σας. Όταν όμως κάτι πάει στραβά, θεωρείτε πως ο Θεός σας έχει εγκαταλείψει και είναι μακριά σας! Ο Θεός δεν είναι ποτέ μακριά ή κοντά. Η απόσταση ανάμεσα σ’ Εκείνον και σε σας είναι ακριβώς η ίδια απόσταση που υπάρχει ανάμεσα σε σας και σε Εκείνον. Ο Θεός είναι παντού. Βρίσκεται πάντα στην καρδιά σας. Αναγνωρίστε Τον εκεί. Νιώστε Τον ως τον πλησιέστερο, τον εγγύτερο προς εσάς. Είναι ο ίδιος σας ο Εαυτός, ούτε τρομακτικός ούτε τρυφερός, απλώς είναι.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Μαΐου 1974


3 Νοεμβρίου

Κάποιος που κλαίει γιατί τον δάγκωσε μια κόμπρα στο όνειρό του, μπορεί να θεραπευτεί αμέσως μόλις ξυπνήσει. Δεν χρειάζεται γιατρός.  Έτσι και ο Αρτζούνα, ο οποίος υπέφερε από άγνοια, όταν απέκτησε πνευματική γνώση επανέκαμψε κι έκανε το καθήκον του. Ο πόνος και το φίδι εξαφανίζονται όταν εκείνος που ονειρεύεται «ξυπνάει». Για ν’ ανοίξετε μια πόρτα πρέπει να στρέψετε το κλειδί δεξιά! Ομοίως πρέπει να στραφείτε εσωτερικά προς τον Θεό και τον Νόμο Του κι έπειτα η κλειδαριά της καρδιάς σας θ’ ανοίξει και τα δεσμά θα λυθούν. Γυρίστε το κλειδί αριστερά και θα εγκλωβιστείτε, καθώς η πόρτα θα κλειδώσει! Για την πνευματική αφύπνιση, πρωταρχική ανάγκη είναι η πίστη στον Θεό και η πίστη στον εαυτό σας! Εάν κυριαρχήσετε στον νου σας, μπορείτε να μετακινήσετε βουνά! Χαλιναγωγήστε τις αισθήσεις σας και διοχετεύστε τις δυνατότητες του σώματός σας σε χρήσιμα κανάλια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χαρά τόσο για σας όσο και για τους άλλους.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Αυγούστου 1963


2 Νοεμβρίου

Όσο υπάρχει ζωή θα είστε παγιδευμένοι  στα ύψη και τα βάθη, στο καλό και το κακό, στο σωστό και το λάθος. Η δυαδικότητα είναι αναπόφευκτη  και απαραίτητη επίσης. Όμως, για ν’ απολαύσετε τον γλυκό καρπό της αγάπης, πρέπει ν’ αφαιρέσετε το φλούδι  του θυμού, της κακίας, του φθόνου και της απληστίας. Χρησιμοποιείστε την πικρία που κρύβετε μέσα σας για να διατηρήσετε και ν’ αναπτύξετε τη γλυκύτητα εντός σας. Από την εμπειρία των αγίων και των σοφών μπορείτε ν’ αντιληφθείτε πως η χαρά η προερχόμενη από τον εξωτερικό κόσμο είναι απειροελάχιστη συγκρινόμενη με την ευδαιμονία που πηγάζει από την πνευματική πειθαρχία. Για ν’ αποκτήσετε αυτήν την ευδαιμονία, είναι απαραίτητη η πνευματική προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται με απόσπαση. Για ν’ αντλήσετε νερό από τη γη μέσα από ένα πηγάδι, η αντλία πρέπει να έχει εκκενωθεί από τον αέρα, έτσι ώστε το νερό να μπορεί ν’ ανέβει. Εάν ο αέρας εισέλθει, το νερό δεν θ’ ανέβει. Με τον ίδιο τρόπο, φροντίστε να βεβαιωθείτε πως η προσκόλλησή σας στα πράγματα του κόσμου δεν φθείρει τις πνευματικές σας προσπάθειες. Η αγάπη δεν θ’ αναβλύσει, εάν η επιθυμία για αισθητηριακές απολαύσεις και η αλαζονεία εισβάλλουν στον νου.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Αυγούστου 1963


1 Νοεμβρίου

Οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο άπληστοι ως προς την επιθυμία τους να γνωρίσουν πράγματα για τις ζωές των άλλων. Θέλουν να ξεφύγουν από τους εαυτούς τους με το να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τους άλλους. Δεν θέλουν ν’ ανησυχούν για τις λεπτομέρειες της δικής τους ζωής ή για τα προβλήματά τους, ούτε να διορθώσουν και ν’ αποκαταστήσουν τον εαυτό τους. Ποιο είναι το όφελος όλου του όγκου των πληροφοριών που επιδιώκετε να μεταφέρετε στο κεφάλι σας ή της γνώσης των διαφόρων περιοχών του κόσμου, όταν αγνοείτε την περιοχή του εαυτού σας, που είναι στην πραγματικότητα το κέντρο όλου του ενδιαφέροντος που εκδηλώνετε; Δεν ωφελεί να  περιπλανιέστε σε όλον τον κόσμο, ερχόμενοι σε επαφή με ανθρώπους διαφόρων φυλών και να απορροφάστε από κέρδη και δαπάνες, ενώ δεν έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε τη δική σας ταυτότητα! Συνειδητοποιήστε και εσωτερικεύστε  το γεγονός πως το δέντρο του ανθρωπίνου σώματος φθάνει στην καρποφορία μόνον όταν αποδίδει αγάπη. Αυτό το γλυκό δώρο είναι ο λόγος που ανατρέφεται και μεγαλώνει.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Αυγούστου 1963