Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Νοέμβριος 2018

30 Νοεμβρίου

Στην εποχή μας, η πνευματική άσκηση περιορίζεται στην ακρόαση και όχι στην εφαρμογή. Η ακρόαση έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής και μετά απ’ αυτήν οι άνθρωποι επαίρονται πως γνωρίζουν τα πάντα. Αυτή η παράλογη αλαζονεία βαθαίνει την άγνοιά σας. Θα πρέπει να αναλογίζεστε τα όσα ακούτε. Αφού τα συλλογιστείτε, οφείλετε να εφαρμόσετε τα όσα διδαχθήκατε. Τότε μόνο θα μπορέσετε να κατακτήσετε την αγνότητα στη σκέψη, στους λόγους και στις πράξεις. Για ν’ αναπτυχθείτε πνευματικά και να εμπνεύσετε με τη στάση σας τους άλλους, πρέπει να αποκτήσετε αγνότητα καρδιάς. Η πνευματική γνώση έρχεται όταν υπάρχει αγνότητα καρδιάς. Με τον ίδιο τρόπο που η απομάκρυνση των ζιζανίων, το όργωμα, η σπορά και η άρδευση της γης είναι απαραίτητες ενέργειες πριν από τη συγκομιδή των καρπών, έτσι και η κάθαρση του πεδίου της καρδιάς από τις κακές σκέψεις και τ’ αρνητικά συναισθήματα, η σπορά με τους σπόρους του θεϊκού Ονόματος, το πότισμα με αγάπη και το όργωμα με πνευματικές ασκήσεις είναι οι αναγκαίοι όροι. Μόνον τότε θα έχετε το δικαίωμα να ευλογηθείτε με τη συγκομιδή της Θείας Γνώσης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1993


29 Νοεμβρίου

Ο Άντι Σάνκαρα έχει υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα του να περνάει κανείς τον χρόνο του με καλή συντροφιά. Δίδαξε, πως στον δρόμο για την απελευθέρωση, η ενάρετη συντροφιά είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα. Ορίστε ένα μικρό παράδειγμα: Όταν ένα κομμάτι κάρβουνου κρατιέται σε μικρή απόσταση από μια ζωηρή κόκκινη φωτιά, η περιοχή κατά μήκος της οποίας αυτό το κάρβουνο βρίσκεται σ’ επαφή με τη φωτιά, αρχίζει να φεγγοβολά. Κατ’ αναλογία, το κάρβουνο αντιπροσωπεύει την άγνοιά σας. Η λαμπερή κόκκινη φωτιά είναι οι καλές συναναστροφές. Όταν αυτά τα δύο έρθουν σε επαφή, μόνον το μέρος της άγνοιας , το οποίο εκτίθεται στην επιρροή της ενάρετης συντροφιάς, θα διαλυθεί. Όμως εάν χρησιμοποιήσετε την πνευματική άσκηση σαν έναν ανεμιστήρα, ώστε ν’ αυξήσετε την επιφάνεια επαφής, τότε ολόκληρο το κομμάτι της άγνοιας θα φωτιστεί. Επομένως δεν είναι αρκετό το να είστε απλώς μέλος της συντροφιάς καλών ανθρώπων. Οφείλετε επίσης να καλλιεργήσετε την αγάπη και να επιδιώξετε να είστε αγαπητοί στους ενάρετους ανθρώπους. Είναι απαραίτητο να είστε οι στενοί φίλοι και τα προσφιλή άτομα αυτών των ανθρώπων.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 1973


28 Νοεμβρίου

Μη-βία δεν σημαίνει απλώς το ν’ αποφεύγετε να βλάπτετε ή να τραυματίζετε τους άλλους. Σημαίνει επίσης το ν’ αποφεύγετε να βλάπτετε τον εαυτό σας. Πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε κάτι τέτοιο; Ελέγχοντας διαρκώς το πόσο σωστή ή λανθασμένη είναι η συμπεριφορά σας. Για παράδειγμα, οφείλετε να εξετάζετε για το εάν τα λόγια σας προκαλούν πόνο στους άλλους ή όχι. Πρέπει να είστε βέβαιοι πως το βλέμμα σας δεν είναι μολυσμένο από κακές προθέσεις ή σκέψεις. Αποφεύγετε να γίνεστε ακροατές αρνητικών συζητήσεων. Όλ’ αυτά προκαλούν κακό πρώτα σε σας κι έπειτα στους άλλους. Πώς μπορείτε να προσδιορίσετε το τι είναι κακό; Συμβουλευόμενοι τη συνείδησή σας. Οποτεδήποτε ενεργείτε ενάντια στις επιταγές της συνείδησής σας, ακολουθούν κακά αποτελέσματα. Η συνείδηση εντός σας είναι η μορφή του Θεού που υπάρχει σε όλους. Ό,τι κι αν πράττετε, η συνείδησή σας σάς πληροφορεί για το αν αυτό είναι σωστό ή λάθος. Για να εξακριβώσετε το ποιες είναι οι οδηγίες της συνείδησής σας, πρέπει να περιμένετε για λίγο. Πριν πείτε κάτι, δοκιμάστε να σκεφτείτε για ένα λεπτό την ορθότητα αυτού που προτίθεστε να πείτε και έπειτα μιλήστε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1996


27 Νοεμβρίου

Η κάθε δραστηριότητα σήμερα, σ’ αυτόν τον κόσμο, στοχεύει στο κέρδος. Ζητήστε από κάποιον να τραγουδήσει ή να κάνει κάτι για σας και αμέσως θ’ αρχίσει να διαπραγματεύεται το ποσόν με το οποίο θ’ αμειφθεί για τις υπηρεσίες του. Σήμερα, η κάθε ενέργεια έχει μεταβληθεί σε επιχείρηση, σε τέτοιο βαθμό, ώστε η επιχειρηματικότητα έχει εισέλθει και στο πεδίο της πνευματικότητας επίσης. Δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να προσεγγίσετε τον Θεό με χρήματα, πράγμα το οποίο ασφαλώς δεν μπορείτε να κάνετε. Στην πραγματικότητα, εσείς οι ίδιοι είστε ο Θεός. Είστε προικισμένοι με τεράστια θεϊκή δύναμη. Όμως πρέπει να κρατάτε τον νου σας σταθερό. Μην του επιτρέπετε να πετάει από την μια σκέψη στην άλλη. Στις εξετάσεις, εάν οι απαντήσεις σας είναι σωστές, ο βαθμός που θα πάρετε θα είναι καλός. Εάν έχετε θετικό νου, όλα θα καταλήγουν να είναι καλά. Αν όμως διακατέχεστε από αρνητικές σκέψεις, το αποτέλεσμα θα είναι επίσης αρνητικό. Πριν απ’ όλα, κατανοήστε την φύση του νου σας. Μπορείτε να αντιληφθείτε το μυστικό της ανθρώπινης ζωής, μόνο όταν κατανοήσετε την λειτουργία του νου σας. Να είστε ενάρετοι, να κάνετε το καλό, να βλέπετε το καλό. Τότε όλα θα βαίνουν καλώς στην ζωή σας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Μαΐου 2006


26 Νοεμβρίου

Αλλάξτε την οπτική σας γωνία. Όταν ασκείστε στο να βλέπετε τον κόσμο από τη σκοπιά της πανταχού παρουσίας του Θεού, θα μεταμορφωθείτε. Θα βιώσετε τη θεϊκή δύναμη παντού στη Δημιουργία. Τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό από τον Θεό. Πολλοί φαντάζονται πως ο Σουάμι δεν γνωρίζει τα όσα πράττουν. Δεν αντιλαμβάνονται πως ο Σουάμι έχει μυριάδες μάτια. Όμως ακόμα και τα δικά σας μάτια είναι θεϊκά, αλλά εσείς δε γνωρίζετε την αληθινή σας φύση. Όταν πιστεύετε στον εαυτό σας, πιστεύετε στον Θεό. Συνειδητοποιήστε πως δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τη δύναμη του Θεού. Αγαπήστε τον Θεό μ’ αυτήν την υπέρτατη πίστη. Τότε θα νιώσετε να έλκεστε προς Αυτόν. Όμως χρειάζεται αγνότητα. Ένας μαγνήτης δεν μπορεί να έλξει ένα κομμάτι σίδερο καλυμμένο με σκουριά. Ομοίως, ο Θεός δεν θα έλξει προς Αυτόν ένα ανήθικο άτομο. Επομένως, αλλάξτε τα αισθήματα και τις σκέψεις σας και καλλιεργήστε την πεποίθηση πως ο Θεός είναι το παν.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1995


25 Νοεμβρίου

θα πρέπει να έχετε λιγότερες αποσκευές (επιθυμίες) στο μακρύ αυτό ταξίδι της ζωής. Γι’ αυτό λένε: «Οι λιγότερες αποσκευές χαρίζουν μεγαλύτερη άνεση και κάνουν το ταξίδι ευχάριστο». Επομένως, εκείνο που πρέπει να υιοθετήσετε είναι το όριο στις επιθυμίες. Πρέπει να περικόπτετε τις επιθυμίες σας μέρα με τη μέρα. Διακατέχεστε από την αντίληψη πως η ευτυχία βρίσκεται στην εκπλήρωση των επιθυμιών. Όμως στην πραγματικότητα, η ευτυχία αρχίζει ν’ αναδύεται όταν οι επιθυμίες εξαλείφονται παντελώς. Όταν μειώνετε τις επιθυμίες σας, πορεύεστε πλέον προς την κατάσταση της απάρνησης. Έχετε πολλές επιθυμίες. Τι αποκομίζετε απ’ αυτές; Όταν αξιώνετε κάτι ως δικό σας, είστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζετε τις συνέπειες. Όταν διεκδικείτε ένα κομμάτι γης ως δικό σας, τότε θα πρέπει να καρπωθείτε και τη σοδειά. Το ένστικτο του εγώ και η προσκόλληση θα σας οδηγήσουν στο να υποφέρετε. Ποτέ μα ποτέ μη ξεχνάτε, πως θα είστε πλήρεις ευδαιμονίας από τη στιγμή που θα παραιτηθείτε από τον εγωισμό και την προσκόλληση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Μαρτίου 1999


24 Νοεμβρίου

Όταν η συνείδησή σας σάς λέει ότι κάτι είναι λάθος, θα πρέπει ν’ αποφεύγετε να το κάνετε. Προδίδετε την ουσία της ανθρωπιάς σας, όταν αποτυγχάνετε να πράττετε σύμφωνα με τις επιταγές της συνείδησής σας. Όταν τα λόγια σας συνάδουν με τις σκέψεις σας, τα λόγια ταυτίζονται με την αλήθεια. Όταν τα λόγια, που βγαίνουν απ’ το στόμα σας, μεταφράζονται σε πράξεις, τότε πρόκειται για πράξεις δικαιοσύνης. Η βάση και για τις δύο, αλήθεια και δικαιοσύνη, είναι η Συνείδηση, το ενυπάρχον Πνεύμα. Οι σκέψεις που αναδύονται από τη Συνείδηση θα πρέπει να εκφράζονται μέσω της ομιλίας. Όταν τα εσώτερα αισθήματα είναι διαφορετικά από εκείνα που δηλώνονται μέσω του λόγου, μπορούν ν’ αντιμετωπίζονται ως αλήθεια ή αναλήθεια; Σαφέστατα, ως αναλήθεια. Όταν οι πράξεις δεν εναρμονίζονται με τα λόγια, τότε πρόκειται για άδικες πράξεις. Η αλήθεια στους λόγους και η δικαιοσύνη στις πράξεις είναι εκφράσεις της ώθησης εκείνης που προέρχεται από τα βάθη της Συνείδησης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Μαρτίου 1994


23 Νοεμβρίου

Τι είναι αυτό που μπορείτε να προσφέρετε στον Κύριο, που είναι παντοδύναμος, πανταχού παρών και παντογνώστης; Ο Κύριος σας έχει προικίσει με όλα Του τα πλούτη και τις θεϊκές Του δυνατότητες. Είστε οι κληρονόμοι της περιουσίας Του. Πρέπει ν’ ανακαλύψετε τι είδους είναι αυτή η κληρονομιά. Τα πλούτη του Σάι δεν αφορούν τίποτε άλλο παρά αγνή, ανιδιοτελή και απεριόριστη Αγάπη. Πρέπει ν’ αποδεχθείτε αυτήν την κληρονομιά, να γεμίσετε με αυτήν και να την αποδώσετε στον κόσμο. Αυτή είναι η ύψιστη ευθύνη σας. Ενσαρκώσεις του Θεού! Για ν’ αποκτήσετε ενσυνείδητη γνώση του Θείου, η Αγάπη είναι το πλέον βατό μονοπάτι. Όπως ακριβώς μπορείτε να βλέπετε το φεγγάρι μόνο με το φως του ίδιου του φεγγαριού, μπορείτε να προσεγγίσετε τον Θεό, ο οποίος είναι η ενσάρκωση της Αγάπης, μόνον μέσω της Αγάπης. Θεωρήστε την ανιδιοτελή αγάπη ως την αναπνοή της ζωής σας, Η Αγάπη υπήρξε η πρώτη ποιότητα που αναδύθηκε μέσα από τη διαδικασία της δημιουργίας. Όλες οι υπόλοιπες ποιότητες ακολούθησαν σε ύστερο χρόνο. Επομένως, πληρώστε τις καρδιές σας με αγνή, ανιδιοτελή αγάπη και ζήστε τις ζωές σας με αυτήν την αγάπη, που δεν προσδοκά ανταπόδοση, θεωρώντας την ως το θεμέλιο της ζωής σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1986


22 Νοεμβρίου

Αγαπητοί σπουδαστές!

Πριν απ’ όλα κάνετε το σπίτι σας φωτεινό, κρατώντας τους γονείς σας ευχαριστημένους. Μην υιοθετείτε υπεροπτική στάση απέναντί τους, επειδή έχετε μελετήσει και σπουδάσει κάποια πράγματα. Η συμβουλή που δινόταν από τους διδασκάλους τα παλιά χρόνια, ήταν πάντοτε η ίδια: «Η Μητέρα και η Πατρίδα αξίζουν τον σεβασμό σας πιο πολύ κι από αυτόν τον Παράδεισο. Οι γονείς σας θυσιάζουν τις ανέσεις, ακόμα και τις ανάγκες τους, για να εξασφαλίσουν την πρόοδό σας. Είναι καθήκον σας να τους σέβεστε και να τους κάνετε χαρούμενους. Να μετέχετε σε δράσεις που προκαλούν τον σεβασμό των άλλων και όχι σε εκείνες για τις οποίες νιώθετε ντροπή. Να τιμάτε τους πρεσβύτερους, να αγαπάτε τη γενέτειρά σας». Θα σας παρότρυναν επίσης: «Να θεωρείτε τη Μητέρα σας ως Θεό, τον Πατέρα σας ως Θεό, τον Δάσκαλό σας ως Θεό και τον φιλοξενούμενό σας ως Θεό». Ακολουθήστε την τετραπλή αυτή προτροπή με απόλυτη πίστη στην εγκυρότητά της, αποκομίστε ευδαιμονία απ’ αυτήν και εμπνεύστε τους άλλους με το παράδειγμά σας, ώστε η Πατρίδα να έχει την ευκαιρία να προοδεύσει και να ευημερήσει. Εκπληρώστε αυτή μου την επιθυμία, έχοντας τις ευλογίες Μου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1986


21 Νοεμβρίου

Η εκπαίδευση πρέπει ν’ αποκαλύπτει το μονοπάτι, που θα σας επιτρέψει να κτυπήσετε την αδρανή φλέβα της Θεότητας εντός σας, αποφεύγοντας την εμπλοκή με το πλήθος των δημιουργημάτων. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην πνευματική μεταμόρφωση ως θεμελιωδέστερης ακόμη και από την ηθική εξύψωση. Το αληθινό σημάδι ενός μορφωμένου ανθρώπου είναι η ομοιόμορφη στάση του προς όλους. Πρέπει να βλέπετε την κοινωνία ως εκδήλωση του Θεού. Η εκπαίδευση δεν οδηγεί κατευθείαν από την υλική φύση στον πανταχού παρόντα Εαυτό-Άτμα. Σας οδηγεί στην μελέτη της φύσης μέσα από την ενοποιητική οπτική του Εαυτού-Άτμα. Όταν οι δυνάμεις τις Φύσης εξετάζονται μέσα από τα στενά όρια του εγωκεντρισμού, αντανακλώνται στην υλική μας πραγματικότητα ως μάστιγα. Αντίθετα, όταν αντιμετωπίζονται με σεβασμό, ως εκδηλώσεις του Άτμα, τότε η επίδρασή τους είναι ευεργετική. Η Εκπαίδευση σας εξοπλίζει με αυτήν την ενορατική γνώση. Η διαδικασία, μέσω της οποίας αρνείστε την ελευθερία σας και αιχμαλωτίζεστε στο δίχτυ της επιθυμίας, δεν μπορεί ν’ αποκαλείται εκπαίδευση. Η αληθινή εκπαίδευση οφείλει να στοχεύει στο να εξασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα μέσω διδαγμάτων παντοτινής ισχύος και της στάσης εκείνης που εμπνέεται από την πίστη στην ενότητα της δημιουργίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1986


20 Νοεμβρίου

Στις μέρες μας οι άνθρωποι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι, αλλά χωρίς να ζουν με ιδανικά. Οι γονείς, για παράδειγμα, δεν δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους. Στη σύγχρονη εποχή, ο μεν πατέρας δεν καθοδηγεί το παιδί του σωστά, το δε παιδί δε λαμβάνει υπ’ όψιν τα λόγια της μητέρας. Όπου υπάρχουν κάποια καλά παιδιά, που ζουν μια ενάρετη ζωή, οι πατέρες τα επιπλήττουν λέγοντας: «Τρελάθηκες και συμμετέχεις στις ψαλμωδίες και στις ομάδες προσφοράς κοινωνικής υπηρεσίας;» Οι γονείς που συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο μοιάζουν στον Χιρανιακασίπου, ο οποίος δεν μπορούσε ν’ ανεχτεί τον γιο του, που λάτρευε τον Θεό. Σήμερα έχουμε πολλούς γονείς όπως ο Ντριταράστρα και ο Χιρανιακασίπου, αλλά λίγους που ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τηρούν τον νόμο της δικαιοσύνης. Τα παιδιά στην εποχή μας δεν αρέσκονται σε έργα που διαπαιδαγωγούν, όπως η Ραμάγιανα, η Μαχαμπάρατα και η Μπαγκαβάτα. Σπαταλούν τον χρόνο τους διαβάζοντας ‘σκουπίδια’. Οι γονείς πρέπει να βεβαιώνονται πως τα παιδιά τους δεν διαβάζουν ακατάλληλα αναγνώσματα. Εάν θέλουμε το έθνος να ευημερήσει, η ανοδική του πορεία θα πρέπει να ξεκινήσει από τους γονείς.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1995


19 Νοεμβρίου

Μελετήστε τις ζωές σπουδαίων γυναικών, οι οποίες αποτέλεσαν πρότυπα υπομονής, ψυχικού σθένους, συμπόνιας και αυτοθυσίας. Η θηλυκή αυτή όψη του Θεού λατρεύεται από τ’ αρχαία χρόνια. Στις Βέδες δηλώνεται: «Όπου οι γυναίκες τιμώνται και εκτιμώνται, εκεί ο Θεός είναι παρών σε όλο Του το μεγαλείο. Δυστυχώς, στις μέρες μας οι άνθρωποι θεωρούν υποτιμητικό το να τιμούν γυναίκες. Αυτό είναι λανθασμένο και συγχρόνως σημάδι άγνοιας. Οι άνδρες οφείλουν να δώσουν στις γυναίκες τη θέση που τους αξίζει. Η γυναίκα είναι η θεά της ευημερίας για το σπιτικό της, η ενάρετη σύζυγος και το άριστο έτερον ήμισυ, η αρχόντισσα του σπιτιού. Οι άνθρωποι κομπάζουν για τους ασήμαντους τίτλους που τους απονέμονται, αλλά οι ανώτεροι τίτλοι, που απονέμονται στις γυναίκες, ισχύουν στο διηνεκές. Ένα σπίτι χωρίς γυναίκα μοιάζει με ζούγκλα. Οι άντρες δεν θα έπρεπε να προκαλούν δάκρυα στις γυναίκες. Ένα σπίτι, όπου οι γυναίκες για κάποιο λόγο κλαίνε, οδηγείται στην καταστροφή. Αλλά και οι γυναίκες επίσης οφείλουν να προσπαθήσουν ν’ αναπτύξουν τις ποιότητες της κατανόησης, της συμπόνιας, της αγάπης και της θυσίας. Θα πρέπει ν’ αλλάξουν τους εαυτούς τους και να βοηθήσουν έτσι στη μεταμόρφωση των ανδρών και των παιδιών.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1995


18 Νοεμβρίου

Το ανθρώπινο σώμα είναι όπως το άρμα και ο Εαυτός-Άτμα είναι ο αρματηλάτης. Χιλιάδες εκατομμύρια σώματα στο Σύμπαν μπορεί να έχουν ποικίλες μορφές και ονόματα. Ο Άτμα όμως είναι ένας και ο ίδιος παντού. Είναι ουσιαστικό αναγνωρίζετε αυτή την ενότητα που αποτελεί το θεμέλιο της φαινομενικής ποικιλομορφίας. Για παράδειγμα, η πείνα είναι ένα κοινό αίσθημα, αν και η τροφή, μέσω της οποίας αυτή κατευνάζεται, μπορεί να διαφέρει από ένα ηγεμόνα σ’ έναν ζητιάνο. Με τον ίδιο τρόπο η χαρά και η θλίψη, η γέννηση και ο θάνατος είναι κοινά σε όλους. Ο Άτμα είναι κοινός σε όλους. Αναγνωρίζοντας αυτή την ενότητα, οφείλετε να συμμετέχετε σε δράσεις υπηρεσίας. Η υπηρεσία ως μια πράξη πνευματικού καθήκοντος, πρέπει να προσφέρεται μόνον από εκείνον που διακρίνεται για την αγνότητα της καρδιάς του και την ανιδιοτελή και ισότιμη στάση του προς όλους. Όλες οι ευκαιρίες υπηρεσίας θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως προσφορά στον Θεό και κάθε ευκαιρία υπηρεσίας θα πρέπει να καλωσορίζεται ως δώρο από τον Θεό. Όταν υπηρετείτε με αυτό το πνεύμα, όταν φθάσει η σωστή στιγμή, θα οδηγηθείτε στην επίτευξη της αυτοπραγμάτωσης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1987


17 Νοεμβρίου

Όταν έχετε υιοθετήσει λανθασμένη στάση, η υπηρεσία προσφέρεται μ’ ένα πνεύμα υπεροψίας και είναι στην πραγματικότητα μια παρωδία υπηρεσίας. Εξαλείψτε τον εγωισμό, ο οποίος είναι η αιτία του δυισμού και του ζεύγους των αντιθέτων, της χαράς και της λύπης, της αρέσκειας και της απαρέσκειας κ.ο.κ. Πρέπει ν’ απαλλαγείτε από την αίσθηση του «δικού μου» και του «δικού σου». Εάν ο νους σας είναι γεμάτος από μίσος, φθόνο, προκατάληψη και μεροληψία, τότε δεν είστε κατάλληλοι να ξεκινήσετε δράσεις υπηρεσίας. Οι δραστήριοι εργάτες στο κίνημα Σάι δεν πρέπει να διακατέχονται από κανένα αίσθημα έπαρσης ή τάση επίδειξης, ενώ πραγματοποιούν δράσεις υπηρεσίας. Είναι πράγματι ο νωτιαίος μυελός της οργάνωσης Σάι. Ως ενεργά μέλη, πρέπει να κατανοήσετε τη σπουδαιότητα των ανθρωπίνων αξιών και να τις εφαρμόζετε στη ζωή σας. Πρέπει να εκπαιδεύετε σταθερά τον εαυτό σας, ώστε να γίνετε καλοί άνθρωποι, ικανοί ν’ αναλαμβάνετε ευγενή καθήκοντα. Όλα τα ενεργά μέλη πρέπει να διακρίνεστε από ευρύτητα πνεύματος, να είστε απαλλαγμένοι από εγωιστικές έννοιες και να καλλιεργείτε αγάπη προς όλους. Η συνταγή για να βιώσετε τη Θεότητα πρέπει να είναι: «Προσφέρετε υπηρεσία και λάβετε αγάπη».

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1987


16 Νοεμβρίου

Η διαρκής ενασχόληση με την ευημερία και την καλοζωία σας είναι το χειρότερο χαρακτηριστικό της δυϊστικής αντίληψης των πραγμάτων. Γεννά δυσαρέσκεια και θλίψη. Αισθήματα προσκόλλησης και αποστροφής σκιάζουν τον νου. Ο νους μπορεί να εξαγνιστεί μέσω της υπηρεσίας. Εξωτερικοί κανόνες, όπως το λουτρό πολλές φορές την ημέρα, η επίχριση με βιμπούτι και η μηχανική ψαλμωδία μάντρας δεν μπορεί να χρησιμεύσουν στο να εξαγνίσουν τον νου. Αυτά είναι μόνον για το φαίνεσθαι χωρίς ίχνος πνευματικότητας. Η υπερβατική γνώση, που θα βοηθήσει να εξυψωθεί ο άνθρωπος από το επίπεδο του ζώου, μπορεί να επιτευχθεί με επιμελή έρευνα και ακλόνητη πίστη. Αυτό σήμερα αγνοείται. Εκλαμβάνοντας την αναλήθεια ως αλήθεια και αντιμετωπίζοντας την αλήθεια ως αναλήθεια, οι άνθρωποι τελματώνουν, συσσωρεύοντας εφήμερα αποκτήματα, τα οποία θεωρούν ως μόνιμα. Πρέπει να δραπετεύσετε απ’ αυτήν τη στενή αντίληψη, ξεπερνώντας τις εγωιστικές σας τάσεις και μαθαίνοντας να θεωρείτε όλη την ανθρωπότητα ως μία οικογένεια. Αυτή είναι αληθινή υπηρεσία. Λίγοι έχουν σήμερα μια τέτοια μεγαλόψυχη προσέγγιση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1987


15 Νοεμβρίου

Μην ενθουσιάζεστε με τα πλούτη, την κοινωνική θέση, την εξουσία, την ευφυΐα κ.λπ., που μπορεί να κατέχετε. Λάβετε υπ’ όψιν σας πως σας έχουν δοθεί εμπιστευτικά, έτσι ώστε να μπορείτε να ωφελείτε τους άλλους. Είναι όλα σημάδια της Χάρης Του, ευκαιρίες για υπηρεσία και σύμβολα που σας υπενθυμίζουν την ευθύνη σας. Αντιμετωπίστε με συμπάθεια τα λάθη των άλλων. Αναζητάτε το καλό στους άλλους, να έχετε ευήκοα ώτα μόνον για τις καλές ειδήσεις που τους αφορούν και να κωφεύετε στα σκάνδαλα. Υπάρχει ένα περιστατικό για ένα δηλητηριώδες φίδι στην εποχή του Αβατάρ Κρίσνα. Η εσωτερική σημασία αυτού του περιστατικού είναι: Το φίδι Καλίγια και οι ακόλουθοί του είναι οι επιθυμίες που ελλοχεύουν στα βάθη της καρδιάς. Ο Κρίσνα βρίσκεται μ’ ένα άλμα σ’ αυτό το βάθος ή μάλλον το κατακλύζει με τη Χάρη Του και το δηλητήριο εξουδετερώνεται και ο τόπος γίνεται ασφαλής και καθαρός. Όταν ο Κρίσνα χορεύει πάνω στις κουκούλες των φιδιών, αυτά εξημερώνονται και καθίστανται αβλαβή. Αν δεν αφανίσετε τις επιθυμίες σας, δεν μπορείτε να γίνεται θεϊκοί. Ποιο είναι το όφελος να επαναλαμβάνετε «Είμαι ο Σίβα», όταν δεν έχετε καταβάλλει προσπάθειες να εξοπλιστείτε με τις ποιότητες του Σίβα;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1965


14 Νοεμβρίου

Αγαπητά αγόρια και κορίτσια! Στην παράδοσή μας εμπεριέχονται τέσσερις εντολές: «Να θεωρείτε τη μητέρα, τον πατέρα, τον δάσκαλο και τον φιλοξενούμενο ως θεούς». Από τη στιγμή που ήρθατε σ’ αυτόν τον κόσμο, η μητέρα σας αγάπησε, σας ανέθρεψε με το αίμα της και προσεύχεται διαρκώς για την ευημερία σας. Επομένως πρώτα και κύρια, οφείλετε να μάθετε να τη σέβεστε. Ο πατέρας σας προστατεύει και μεριμνά διαρκώς για το μέλλον, την ευμάρεια και την ευτυχία σας. Άρα έχετε υποχρέωση να δείχνετε στοργή και φροντίδα και σ’ αυτόν επίσης. Η μητέρα σας δίνει το σώμα και ο πατέρας σας υποδεικνύει πώς να το προστατεύετε και να το ανατρέφετε, αλλά ο δάσκαλος δίνει τη δυνατότητα στη διάνοιά σας ν’ ανθίσει. Η ζωή δεν συνίσταται απλά και μόνον στην κατανάλωση  τροφής. Η εκπαίδευση είναι αυτή που παρέχει τις γνώσεις για τον τρόπο που οφείλετε να συμπεριφέρεστε στην κοινωνία. Επομένως ο δάσκαλος, ο οποίος  δίνει αυτή τη δυνατότητα, πρέπει να τιμάται. Η δε κοινωνία είναι ο χώρος όπου ολ’ αυτά μπορούν να τεθούν σ’ εφαρμογή. Ως εκ τούτου, θεωρώντας τον φιλοξενούμενο ως εκπρόσωπο της κοινωνίας, θα πρέπει να του αποδίδουμε τον δέοντα σεβασμό και την οφειλόμενη τιμή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1975


13 Νοεμβρίου

Κάποιοι λένε πως εφόσον διανύουμε την εποχή της Κάλι Γιούγκα, μόνον η αναλήθεια μπορεί να επικρατήσει. Όμως παρά τα φαινόμενα, η ειλικρίνεια και η εντιμότητα είναι η καλύτερη τακτική. Ένα ψέμα πρέπει να υποστηρίζεται από εκατοντάδες άλλους, ενώ την ίδια στιγμή το να είστε αληθινοί είναι εύκολο, ασφαλές και απλό. Είναι δύσκολο εγχείρημα το να συντηρείτε μια λάθος θέση και άρα είναι πάντοτε ασφαλές να είστε ευθείς και έντιμοι. Μην κάνετε το πρώτο λανθασμένο βήμα, διότι αναπότρεπτα θα οδηγηθείτε στην απώλεια. Η Αλήθεια είναι η αληθινή σας φύση και όταν είστε ο εαυτός σας, τότε πλημμυρίζετε από χαρά που αναβλύζει από μέσα σας. Όταν αρνείστε κι εξαπατάτε τον  εαυτό σας, η ντροπή σκιάζει τον νου σας και αναπαράγει φόβο. Επιλέγετε το λάθος μονοπάτι εξαιτίας της λαγνείας, της απληστίας, του μίσους και της αλαζονείας. Η πληρότητα, η ταπεινότητα και η μη προσκόλληση —όλ’ αυτά σας κρατούν στο μονοπάτι της Αλήθειας. Η Αλήθεια θριαμβεύει πάντα, μην αμφιβάλλετε γι’ αυτό στο ελάχιστο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1965


12 Νοεμβρίου

Θεωρώντας το Όνομα ως την ίδια την πνοή της ζωής σας, να εμπλέκεστε σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής χωρίς τον φόβο της πτώσης. Εάν ψάλλετε το όνομα του Κυρίου έχοντας ευγενείς στόχους, η ζωή σας θα εξαγνιστεί. Όποια κι αν είναι η εργασία που αναλαμβάνετε, να την εκτελείτε ως προσφορά στον Θεό, επαναλαμβάνοντας το Όνομά Του. Ακόμη κι όταν περπατάτε, να σκέπτεστε πως είναι ο Θεός εκείνος που σας έδωσε τη δυνατότητα του βαδίσματος, εφόσον Εκείνος είναι παρών, με μια λεπτοφυή μορφή, σε κάθε κύτταρο και άτομο αυτού του Σύμπαντος. Αδύναμοι ν’ αναγνωρίσουν αυτήν την αλήθεια οι άνθρωποι σκέπτονται: «Ήρθα περπατώντας, διάνυσα μίλια ολόκληρα...».  Τέτοιες σκέψεις πηγάζουν από τη σφαίρα του φυσικού, όχι του πνεύματος. Επομένως, ό,τι κι αν σκέπτεστε, λέτε ή κάνετε, κάνετέ το με τον αρμόζοντα τρόπο, θεωρώντας την κάθε εργασία ως θεϊκή εντολή και θεϊκό έργο. Υιοθετώντας αυτήν την στάση, υμνείτε κάθε θείο όνομα ολόψυχα και εξαγιάστε έτσι τη ζωή σας. Τότε η κάθε δράση που θ’ αναλαμβάνετε θ’ αποβαίνει επιτυχής.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2007


11 Νοεμβρίου

Είστε εξαιρετικά τυχεροί που μπορείτε να συμμετέχετε στα ακάντα μπάτζανς. Μη χάσετε αυτήν τη μεγάλη ευκαιρία, του να υμνήσετε με αγάπη το όνομα του Κυρίου. Η Μίρα ήπιε το ποτήρι με το δηλητήριο με το Όνομα στα χείλη της κι εκείνο μεταβλήθηκε σε νέκταρ. Ο Μπαρτριχάρι θρηνούσε τη μοίρα του: «Κύριε, αυτές οι απολαύσεις κατατρώγουν τη σάρκα μου. Δεν μ’ αφήνουν να είμαι ο εαυτός μου. Όχι! Θ’ απελευθερωθώ από τα νύχια τους. Θα καταφύγω στην ευδαιμονία εκείνη που δεν γνωρίζει τέλος, στη δεξαμενή της χαράς, τον Θεό. Δεν θα επιθυμώ αντικείμενα. Θα λαχταρώ το Υπέρτατο Αγαθό». Η αφοσίωση και η πίστη εξασφαλίζουν το δώρο της γνώσης του Εαυτού, που είναι το μεγαλύτερο βραβείο στην περιπέτεια της γέννησης, της ζωής και του θανάτου. Προσπαθήστε να θυμάστε αυτήν την πραγματικότητα, όταν ψάλλλετε. Ό,τι κι αν κάνετε, όποιος κι αν είστε, όποια κι αν είναι η εργασία σας, είναι βέβαιο πως θα επιτύχετε, υπό τον όρο πως δεν θα εγκαταλείψετε την, με αγάπη και αφοσίωση, αδιάλειπτη επανάληψη του Ονόματος του Κυρίου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2007


10 Νοεμβρίου

Υπάρχουν δύο είδη ύμνων (μπάτζανς). Το πρώτο είναι τα κάντα μπάτζανς και το άλλο τα ακάντα μπάτζανς. Το πρώτο είδος αφορά τους ύμνους που ψάλλονται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως τα μπάτζανς που γίνονται σε ορισμένο χρόνο το πρωί ή το βράδυ. Από την άλλη πλευρά τα ακάντα μπάτζανς εμπερικλείουν τον διαρκή στοχασμό του Θεού το πρωί, το βράδυ ή ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας. Είναι ο σταθερός διαλογισμός του Θεού στη διάρκεια και των τριών σταδίων: της εγρήγορσης, του ονείρου και του βαθύ ύπνου. Είναι το να σκέπτεστε τον Θεό σταθερά, ανά πάσα στιγμή και σε όλους τους τόπους. Το θεϊκό όνομα διαθέτει εξαιρετική ισχύ. Το καθένα από τα ποικίλα ονόματα του Θεού ενέχει ένα ιδιαίτερο είδος δύναμης. Εάν επιθυμείτε τη χρήση αυτής της δύναμης για καλό σκοπό και για ν’ αποκομίσετε μόνιμο όφελος, πρέπει να συμμετέχετε στα ακάντα μπάτζανς. Για να επιτευχθεί η αγνότητα δεν αρκεί η περιορισμένης διάρκειας ψαλμωδία του Θείου Ονόματος σε μια ορισμένη χρονική περίοδο. Θα πρέπει να είναι μια συνεχής πνευματική άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο το θεϊκό όνομα αποτυπώνεται στην καρδιά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2007


9 Νοεμβρίου

Μην ενθουσιάζεστε με τον πλούτο, την κοινωνική θέση, την εξουσία ή την ευφυΐα που σας έχει δοθεί. Θεωρήστε τα ως σημάδια της Χάρης Του, ως ευκαιρίες για υπηρεσία και ως σύμβολα που σας υπενθυμίζουν την ευθύνη που σας δόθηκε με εμπιστοσύνη, έτσι ώστε να μπορέσετε να ωφελήσετε τους άλλους. Μην επιδιώκετε να θριαμβολογείτε πάνω από τα λάθη των άλλων. Αντιμετωπίστε συμπονετικά τα ελαττώματα και τις αστοχίες τους. Ν’ αναζητάτε πάντα το καλό μέσα τους, να έχετε πάντα ανοικτά τ’ αυτιά σας στις καλές ειδήσεις που τους αφορούν και να κωφεύετε στα σκάνδαλα. Η μη-προσκόλληση προσφέρει αφοβία και χαρίζει δύναμη και κουράγιο, διότι είναι η επιθυμία που σας αποδυναμώνει και σας καθιστά δουλοπρεπείς ενώπιον όσων κατέχουν εξουσία και ασκούν επιρροή. Η μη-προσκόλληση σας προικίζει με αυτοσεβασμό και την ικανότητα να ορθώνετε ανάστημα μπροστά στη συκοφαντία και τη διαβολή. Κάποιοι μεμψιμοιρούν στην παραμικρή υποψία αποτυχίας ή απογοήτευσης. Αυτή είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά. Γιατί θα πρέπει να φοβάστε και να θλίβεστε, όταν ο Κύριος είναι εγκατεστημένος στον βωμό της καρδιάς σας; Εκείνος βρίσκεται σε όλα τα όντα, ανά πάσα στιγμή. Δεν γνωρίζετε πως Αυτός είναι εκεί για να σας προστατεύει και να σας καθοδηγεί;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1965


8 Νοεμβρίου

Η Ντραούπαντι δεν έστειλε καμία άμαξα για να καλέσει τον Κρίσνα, ώστε να σπεύσει προς σωτηρία της. Άρθρωσε το όνομά Του την ώρα της βαθιάς αγωνίας της και ο Κρίσνα ανταποκρίθηκε άμεσα και την έσωσε από την επικείμενη ατίμωσή της. Στην Τρέτα Γιούγκα, στην εποχή της Ραμάγιανα, ο αρχιτέκτονας Νάλα και οι πίθηκοί του έκτιζαν μια γέφυρα πάνω από τη θάλασσα της Λάνκα. Οι βράχοι, πάνω στους οποίους είχαν χαράξει το ιερό όνομα του Ράμα, παρασύρονταν από τον άνεμο και τα κύματα. Έτσι δεν μπορούσαν να φτιάξουν μια συνεχή γέφυρα, ώστε να μπορεί να περάσει ο στρατός. Κάποιος σοφός πρότεινε να γράψουν ‘Ρα’ σε έναν βράχο και ‘Μα’ σ’ έναν άλλο και τότε είδαν πως οι δύο βράχοι συνενώθηκαν σταθερά μεταξύ τους. Αυτό λειτουργεί επίσης στις μέρες μας και στην εποχή μας! Ψάλλετε διαρκώς το όνομα του Κυρίου. Αυτό θα χρησιμεύσει ως γέφυρα ανάμεσα σε σας κι σ’ Εκείνον. Θα σας κρατήσει εστιασμένους σ’ Αυτόν και θα επισύρει την απεριόριστη Χάρη Του!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1964


7 Νοεμβρίου

Το σπίτι όπου το Όνομα του Κυρίου δεν ακούγεται, είναι μια σκοτεινή σπηλιά. Καθώς μπαίνετε στο σπίτι, όσο είστε μέσα σ’ αυτό και όταν φεύγετε, αρωματίστε το, φωτίστε το και εξαγνίστε το με τ’ Όνομά Του. Ανάψτε το, όπως ανάβετε μια λάμπα το σούρουπο και καλωσορίστε το την αυγή, όπως καλωσορίζετε τον Ήλιο. Αυτό είναι το γνήσιο Ντιπάβαλι, η γιορτή των φώτων. Να πιστεύετε σταθερά πως το Όνομα είναι η βάρκα που θα σας βοηθήσει να διασχίσετε τη θάλασσα της εγκόσμιας ζωής. Το Όνομα είναι πιο αποτελεσματικό από τον στοχασμό της Μορφής. Ανήμερα της γιορτής Ντιπάβαλι, αποφασίστε ν’ ανάψετε τη λάμπα, ψάλλοντας το Όνομα του Θεού και τοποθετήστε τη στο κατώφλι σας, τα χείλη σας. Τροφοδοτήστε την με το λάδι της αφοσίωσης και αφήστε τη σταθερότητα να είναι το φιτίλι. Φροντίστε, ώστε η λάμπα να φωτίζει κάθε λεπτό της ζωής σας. Η λαμπρότητα του Ονόματος θα διώξει το σκοτάδι τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Θα μεταδίδετε χαρά και γαλήνη ανάμεσα σε όλους εκείνους που έρχονται κοντά σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1965


6 Νοεμβρίου

Τα ανθρώπινα όντα είναι μια σύνθεση ανθρώπου, θηρίου και Θεού και στον αναπόφευκτο αγώνα μεταξύ των τριών για επιβολή και κυριαρχία, πρέπει να εξασφαλίσετε πως ο Θεός θα είναι ο νικητής, εκτοπίζοντας τον απλό άνθρωπο και το ταπεινό θηρίο. Η γιορτή Ντιπάβαλι σκοπό έχει να εκφράσει ευγνωμοσύνη για την ήττα των δαιμονικών τάσεων στον άνθρωπο, που τον υποβιβάζουν σ’ ένα επίπεδο κατώτερο του Θεού. Η λέξη Νάρακα σημαίνει κόλαση και ο Ναρακασούρα είναι ο δαίμονας του οποίου ο θάνατος στα χέρια του Κρίσνα γιορτάζεται την ημέρα αυτή. Είναι η προσωποποίηση των γνωρισμάτων του χαρακτήρα τα οποία εμποδίζουν την ανοδική τάση του ανθρώπου. Πώς βρήκε τον θάνατο; Πέθανε με το όραμα του Κρίσνα. Πραγματικά αυτό το τέλος είναι αξιοθαύμαστο. Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας πως θα πρέπει να επιδιώκετε την καταστροφή των δαιμονικών σας ποιοτήτων σ’ αυτήν την παρούσα γέννηση. Αυτό είναι το αληθινό πνεύμα του Ντιπάβαλι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1965


5 Νοεμβρίου

Μπορείτε ν’ αποκτήσετε διάφορα είδη γνώσεων και να ταξιδέψετε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Όμως παρ’ όλα τα κοσμικά σας επιτεύγματα, δεν είστε σε θέση να κατανοήσετε την αρχή της αγάπης. Όταν δοκιμάσετε τη γεύση της ανιδιοτελούς αγάπης, θ’ αντικρίσετε τον κόσμο στην πραγματική του μορφή. Μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεστε πραγματικά ενσαρκώσεις της αγάπης. Αφήστε την αγάπη να ρέει αδιάκοπα από την καρδιά σας. Βυθιστείτε στο ρεύμα της αγάπης. Από την αγάπη αναδύεται η αλήθεια και η δικαιοσύνη. Ας είναι ο λόγος σας αλήθεια και οι πράξεις σας δίκαιες. Η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το οικοδόμημα της ανθρώπινης ζωής. Λατρέψτε την αγάπη και ζήστε με αγάπη. Καμία εκπαίδευση δεν είναι σημαντικότερη απ’ αυτή. Διαβείτε το μονοπάτι της αγάπης. Γευτείτε την τροφή της αγάπης. Δεν είναι αρκετό να μετέχετε απλά σε σχέσεις αγάπης. Θα πρέπει να την αφομοιώσετε και να τη μετουσιώσετε. Μόνον τότε η ουσία της θα διεισδύσει σε κάθε κύτταρο του σώματός σας, χαρίζοντας σας απέραντη δύναμη και σοφία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2003


4 Νοεμβρίου

Δεν έχει κανένα νόημα να μιλάτε γλυκά, αν δεν υπάρχει γλυκύτητα στην καρδιά σας. Η γλυκύτητα στον λόγο με πικρία στην καρδιά δεν είναι ποιότητα που χαρακτηρίζει τον αληθινό άνθρωπο. Η γλυκύτητα θα πρέπει να διακρίνει και τις σκέψεις και τα λόγια και τις πράξεις σας. Αυτό είναι το αληθινό σημάδι της ανθρώπινης οντότητας. Η αγάπη υπάρχει μέσα σας, αλλά δεν είστε σε θέση να την εκφράσετε με τον σωστό τρόπο. Η ζωή σας θα πρέπει να γεμίσει με ανιδιοτελή αγάπη, γιατί δεν υπάρχει τίποτα υπέρτερο της αγάπης σ’ αυτόν τον κόσμο. Τα ανθρώπινα όντα θεωρούνται ιερά, διότι φέρουν εντός τους τη μοναδική ποιότητα της αγάπης. Όμως δεν έχετε τη δυνατότητα ν’ αντιληφθείτε την αξία της γέννησής σας ως άνθρωποι. Ο Θεός ενσαρκώνεται με ανθρώπινη μορφή για να διαδώσει το μήνυμα μιας αγάπης χωρίς την προσδοκία ανταμοιβής. Από τη στιγμή που θα γεμίσετε την καρδιά σας με ανιδιοτελή αγάπη, θα μπορείτε να κατακτήσετε τον κόσμο ολόκληρο. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2003


3 Νοεμβρίου

Οφείλετε ν’ αντιμετωπίζετε τους συνανθρώπους σας ως αδελφούς σας. Είστε άξιοι του ονόματος «άνθρωπος», μόνον όταν καλλιεργείτε το πνεύμα της ενότητας. Όταν η ενότητα απουσιάζει, τον χώρο της καταλαμβάνει η εχθρότητα και το μίσος. Ως εκ τούτου, η αρχή της αγάπης χάνεται παντελώς. Η ενότητα και η αγάπη θα πρέπει να υπάρχει, όχι μόνον ανάμεσα στ’ αδέλφια, αλλά επίσης μεταξύ συζύγων και όλων των συγγενών στα πλαίσια της οικογένειας. Το πρωταρχικό σας καθήκον είναι να μοιράζεστε την Αγάπη Του με τους άλλους. Μόνον τότε θα είστε σε θέση ν’ αντιληφθείτε τη σημασία της ρήσης: «Η αδελφότητα των ανθρώπων και η πατρότητα του Θεού». Δυστυχώς, όμως, αυτό το ιδανικό δεν συναντάται στις μέρες μας. Ακόμα κι αν δεν πιστεύετε στην πατρότητα του Θεού, θα πρέπει παρά ταύτα να έχετε πίστη στην αδελφική σχέση των ανθρώπων. Υιοθετήστε αυτή την πίστη και αποκτήστε την εμπειρία τη ευδαιμονίας μέσω αυτής. Η χώρα μας θ’ ανακτήσει την παλιά της δόξα, αν καταφέρουμε να έχουμε μια τέτοια ενότητα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2003


2 Νοεμβρίου

Αλήθεια σας λέω, είστε οι ίδιες οι ενσαρκώσεις της Αγάπης. Αφήστε το ρεύμα της Αγάπης να κυλήσει από τη μία καρδιά στην άλλη. Θεωρήστε την αγάπη ως την ίδια τη ζωή σας. Αυτό είναι το πρωταρχικό σας καθήκον. Μπορείτε να ψάξετε παντού στον κόσμο. Δεν θα μπορέσετε να βρείτε τίποτα μεγαλειωδέστερο από την αγάπη. Η Αγάπη είναι η θεϊκή μαγνητική δύναμη που είναι παρούσα στον άνθρωπο. Σε όλα τα ιερά έπη όπως η Ραμάγιανα, η Μαχαμπάρατα και η Μπαγκαβάτα, η αγάπη είναι το υπόγειο ρεύμα. Είναι η μαγνητική δύναμη που μπορεί να μεταμορφώσει ακόμα και τον χειρότερο εχθρό σας σ’ έναν αγαπημένο φίλο. Αναπτύξτε αγάπη. Αυτό θ’ αποβεί σημαντικότερο από την κοσμική σας μόρφωση. Η Αγάπη είναι ζωή και όχι μόνον αυτό. Είναι φως. Φωτίζει την πορεία σας και σας βοηθά να φθάσετε στον στόχο. Το ταξίδι της ζωής σας θα είναι ασφαλές και προστατευμένο, όταν φέρετε μαζί σας το φως της. Έτσι, ποτέ δεν θα συναντήσετε το σκοτάδι. Γεμίστε την καρδιά σας με αγάπη. Η Αγάπη είναι Θεός. Ζήστε με αγάπη. Αυτό είναι εκείνο που πρέπει να μάθετε σήμερα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2003


1 Νοεμβρίου

Να σέβεστε τη Γνώση. όπως σέβεστε τον πατέρα σας. Να λατρεύετε την Αγάπη, όπως λατρεύετε τη μητέρα σας. Να δεσμεύεστε στον Θεϊκό Νόμο σαν αυτός να ήταν ο αδελφός σας. Να εμπιστεύεστε τη Συμπόνια σαν να ήταν ο πιο αγαπημένος φίλος σας. Να θεωρείτε τη Γαλήνη σαν το άλλο σας μισό και να χειρίζεστε το ψυχικό σας Σθένος σαν να ήταν ο αγαπημένος σας γιος. Αυτά είναι οι αληθινοί σας συγγενείς και φίλοι. Να πορεύεστε μαζί τους, να ζείτε μαζί τους, μην τα αρνείστε και μην τα αμελείτε. Το να ζείτε με τέτοιους συγγενείς, είναι η καλύτερη επιλογή. Είναι η καλύτερη ατμόσφαιρα για να εξασφαλιστεί η πειθαρχία και η αποστασιοποίηση που είναι απαραίτητες για τον έλεγχο του νου. Η απλή προσευχή δεν θα λειτουργήσει. Θα πρέπει να καταπιείτε και να αφομοιώσετε την μπουκιά που μπαίνει στο στόμα σας. Η επανάληψη του ονόματος του φαγητού δεν ωφελεί. Η μητέρα ταΐζει με αγάπη το παιδί αλλά κι εκείνο πρέπει να δεχτεί την τροφή με λαχτάρα κι ευχαρίστηση. Όταν μια γήινη μητέρα διαθέτει τόσο πολλή αγάπη, ποιος μπορεί να εκτιμήσει την αγάπη της θείας Μητέρας, που είναι Μητέρα όλων των όντων; 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1964