Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Νοέμβριος 2017

30 Νοεμβρίου

Η μέλισσα τριγυρίζει γύρω από τον λωτό, κάθεται επάνω του και πίνει το νέκταρ. Καθώς πίνει τον γλυκό, μεθυστικό χυμό, είναι σιωπηλή, ακίνητη, συγκεντρωμένη και έχει ξεχάσει όλα τα άλλα. Αυτή η αγνή αγάπη, βιώνεται με το εσώτερο Εγώ, που είναι η αντανάκλαση του αληθινού Εγώ, του θεϊκού Εαυτού (Άτμα). Κάθε άτομο, όταν βυθίζεται στην παρουσία του Θεού, συμπεριφέρεται ακριβώς όπως η μέλισσα. Το βουητό της μέλισσας παύει και μένει σιωπηλή, μόλις αυτή αρχίσει να πίνει το νέκταρ. Με τον ίδιο τρόπο οι άνθρωποι διαπληκτίζονται, συγκρούονται, καταδικάζουν και διεκδικούν, μόνον μέχρι ν’ ανακαλύψουν τη γλυκιά ουσία της Θεότητας. Η θεϊκή ουσία είναι η ουσία της αγάπης, η γλυκύτητα της αγνής αγάπης. Όπου υπάρχει αγάπη δεν μπορεί να υπάρχει φόβος, άγχος, αμφιβολία και ταραχή. Όταν ταλαιπωρείστε από ανησυχία και σύγχυση να είστε σίγουροι πως η αγάπη σας είναι ρηχή, περιορισμένη και αναμεμειγμένη με ψήγματα εγωκεντρισμού και εγωπάθειας.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1968


29 Νοεμβρίου

Μην ευτελίζετε τα ταλέντα σας. Όταν βυθίζεστε βαθιά μέσα σας, μπορείτε ν’ ανακαλύψετε την πηγή όλης της δύναμης. Τα μυρμήγκια, περπατώντας αργά πάνω σ’ έναν τεράστιο βράχο και όντας εκατομμύρια, μπορούν να χαράξουν ένα βαθύ αυλάκι κατά μήκος του μονοπατιού τους. Τα λεπτά τους πόδια έχουν αυτή τη δύναμη. Ίσως να έχετε δει στα τοιχώματα, γύρω απ’ τα πηγάδια του χωριού, βαθιές τρύπες πάνω στις γρανιτένιες πλάκες, προερχόμενες από τη συνεχή τοποθέτηση των δοχείων νερού. Τα δοχεία είναι φτιαγμένα από πηλό, αλλά με τα χρόνια κατατρώγουν ακόμη και τον σκληρότερο γρανίτη. Η ενσάρκωση του Εαυτού (Άτμα σβαρούπα), η οποία είστε εσείς, δεν είναι μια ενσάρκωση της ασημαντότητας (άλπα σβαρούπα). Ο Άτμα δεν είναι ασθενικός. Είναι μια πανίσχυρη γεννήτρια  που παράγει τεράστια δύναμη. Ο πνευματικός διδάσκαλος (γκουρού) σας υποδεικνύει τον στόχο (γκούρι). Όμως εσείς πρέπει να παράγετε τη δύναμη, με τη δική σας πνευματική προσπάθεια.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1964


28 Νοεμβρίου

Ο θεός Κρίσνα απέδειξε πως αν ασκείστε στην πνευματική άσκηση του να ζείτε στη συνεχή παρουσία του Θεού, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επιτύχετε. Πάρτε τον Θεό ως ηνίοχο του άρματος της ζωής σας. Θα σας οδηγήσει μέσα από τις δυσμενέστερες συνθήκες. Εκείνος δεν έχει αγαπημένους και αντιπάλους. Όπως και η φωτιά, σκορπίζει ζεστασιά σε όλους όσους είναι κοντά Του. Αν δεν νιώθετε αυτήν τη ζεστασιά, μην κατηγορείτε Αυτόν, κατηγορήστε τον εαυτό σας. Ο Χιρανιακασίπου είπε: «Δεν είναι πουθενά» και έτσι ο Θεός δεν υπήρχε γι’ αυτόν. Ο Πραχλάντα ισχυριζόταν: «Είναι παντού» και έτσι ο Θεός εμφανίστηκε μέσα από την κολόνα, για να τον επαληθεύσει. Ο Θεός δεν μπήκε στην κολόνα, για να βγει έπειτα απ’ αυτήν! Ήταν πάντοτε εκεί, όπως ακριβώς μέσα σε οτιδήποτε άλλο. Απλώς κατέστη ορατός! Λειτουργώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Εάν Με αποδεχθείτε και πείτε ‘ναι’, ανταποκρίνομαι και λέω ‘ναι, ναι, ναι!’ Εάν Με αρνηθείτε και πείτε ‘όχι’, επαναλαμβάνω επίσης ‘όχι’. Ελάτε, εξετάστε, βιώστε και πιστέψτε. Είναι ο καλύτερος τρόπος να ωφεληθείτε από Εμένα.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1964


27 Νοεμβρίου

Σήμερα θα σας πω τι είναι ευεργετικό για σας, το οποίο θα πρέπει να εντάξετε στην καθημερινή σας πρακτική. Αναπτύξτε την απάρνηση όσον αφορά τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Εξετάστε την κάθε μια στη λυδία λίθο της ουσίας της. Όταν συσσωρεύετε πράγματα στο διαμέρισμά σας, το μόνο που κάνετε είναι να προάγετε το σκοτάδι και τη σκόνη. Για τον ίδιο λόγο, μη μαζεύετε και μην αποθηκεύετε πολλές υλικές σκέψεις στον νου σας. Ταξιδεύετε χωρίς βάρη. Να έχετε απλώς τα απαραίτητα για να συντηρείτε τη ζωή και να διατηρείτε την υγεία. Ένα πιάτο φαγητό πρέπει να έχει μόνον το απαραίτητο αλάτι για να είναι νόστιμο. Μη σπαταλάτε την τροφή βάζοντας υπερβολικό αλάτι. Είναι δύσκολο ν’ αντέξετε τη ζωή, όταν τη φορτώνετε με υπερβολικές επιθυμίες. Περιορίστε τις επιθυμίες σας στο μέτρο των δυνατοτήτων σας και ανάμεσά τους επιλέξτε εκείνες που προσφέρουν διαρκή χαρά. Μην τρέχετε πίσω από τη μόδα και τη δημόσια επιδοκιμασία, εξαντλώντας τους πόρους σας. Μείνετε σταθεροί στον δικό σας κώδικα κανόνων που ρυθμίζει τη ζωή σας και είναι βασισμένος στην πνευματική σας πρόοδο. Να δίνετε προτεραιότητα στις ανάγκες και στις χαρές των άλλων, θεωρώντας τες σημαντικότερες από τις δικές σας.

Μπάμοα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Αυγούστου 1964


26 Νοεμβρίου

Σήμερα όλοι αναζητούν άνεση και ευχαρίστηση. Αυτά φαίνεται να είναι το Α και το Ω της αναζήτησης τους. Αν πείτε στους ανθρώπους ότι μπορούν να τρώνε οτιδήποτε και όσο τους αρέσει, θα είναι πολύ ευχαριστημένοι. Εάν προσθέσετε, πως ως συνέπεια αυτού μπορεί ν’ αναπτύξουν τη μία ή την άλλη ασθένεια, θα σας συμπεριφερθούν σαν σε εχθρό. Κανένα πρόγραμμα ή έλεγχος δεν είναι αρεστός. Όμως η δύναμη πηγάζει μόνον από τον έλεγχο, την αυτοκυριαρχία και τους κανόνες. Οι άνθρωποι σκληραγωγούνται και γίνονται ανθεκτικοί, μόνον όταν καλωσορίζουν τις κακουχίες. Αγωνιστείτε και θα λάβετε τη δύναμη που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία. Αναζητήστε τη βάση που θα σας δώσει τη δυνατότητα να βλέπετε το αόρατο. Ο ψηλός ουρανοξύστης έχει τα θεμέλια του, τη βάση του, βαθιά μέσα στη γη. Αυτός ο ορατός κόσμος έχει ως βάση του τον αόρατο Θεό. Το σώμα σας είναι ένα όργανο, δοσμένο ως δώρο από τον Θεό, μέσω του οποίου μπορείτε ν’ αναζητήσετε, να ερευνήσετε και ν’ ανακαλύψετε το θεμέλιο σας.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1964


25 Νοεμβρίου

Μπορεί να λέτε πως το κάρμα των προηγούμενων γεννήσεων οφείλει να αναλωθεί στην παρούσα γέννηση και πως καμία χάρη, όσο μεγάλη κι αν είναι, δεν μπορεί να σας σώσει. Προφανώς κάποιος σας έχει διδάξει να το πιστεύετε. Όμως, σας διαβεβαιώνω πως δεν χρειάζεται να υποφέρετε μ’ αυτόν τον τρόπο από το κάρμα. Όταν βασανίζεστε από έναν οξύ πόνο, ο γιατρός σας κάνει μια ένεση μορφίνης και δεν αισθάνεστε τον πόνο, παρόλο που αυτός υπάρχει στο σώμα. Η θεία χάρη μοιάζει με τη μορφίνη. Ο πόνος δεν γίνεται αισθητός, παρόλο που τον υφίστασθε. Η Χάρη απομακρύνει την κακή ενέργεια του κάρμα υπό την επιρροή του οποίου βρίσκεστε. Όπως ακριβώς τα φάρμακα κρίνονται αναποτελεσματικά μετά από την ημερομηνία λήξης τους, το ίδιο συμβαίνει και με τη Χάρη· εξουδετερώνει την επίδραση του κάρμα παρόλο που το περνάτε! Επομένως είναι λάθος να λέγεται πως το πεπρωμένο είναι γραμμένο στο μέτωπο και δεν μπορεί ν` ακυρωθεί. Η θεία Χάρη μπορεί να υπερνικήσει τα πάντα. Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο της. Να θυμάστε πως πρόκειται για τη Χάρη του Παντοδύναμου Θεού!

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1964


24 Νοεμβρίου

Στους καιρούς που ζούμε, δεν υπάρχει κανείς απόλυτα καλός, έτσι ποιος αξίζει την προστασία του Θεού; Όλα είναι μολυσμένα από την κακία. Θα επιβίωνε κανείς, αν ο Θεός αποφάσιζε να ξεριζώσει το κακό; Γι’ αυτό πρέπει να διορθώσω τη διάνοιά σας με διάφορα μέσα. Χρειάζεται να συμβουλεύσω, να βοηθήσω, να επιβάλω, να καταδικάσω, να συμπαρασταθώ σαν σύντροφος και φίλος σε όλους, έτσι ώστε ίσως να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τις κακές τους τάσεις, ν’ αναγνωρίσουν το σωστό μονοπάτι, να το ακολουθήσουν και να φθάσουν στον στόχο. Χρειάζεται ν’ αποκαλύψω στους ανθρώπους την αξία των Βεδών και τα γραπτά κείμενα που θέτουν τους κανόνες. Ο ευκολότερος δρόμος προς την αυτοπραγμάτωση είναι η παράδοση του εγώ. Ο Αρτζούνα παραδόθηκε κι έτσι ο πόλεμος στον οποίο ενεπλάκη μετατράπηκε σε γιάγκνα, σε θυσία! Ο Ντάκσα προσέφερε γιάγκνα, όμως ήταν τόσο γεμάτος εγωισμό που διάλεξε να μην παραδοθεί. Έτσι η γιάγκνα μεταβλήθηκε σ` έναν πόλεμο γεμάτο μίσος. Μην αντιπαραθέτετε το ασήμαντο εγώ σας ενάντια στον Παντοδύναμο. Παραδώστε το στο θέλημά Του και θ’ απολαμβάνετε διαρκή ειρήνη.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1964


23 Νοεμβρίου

Ενσαρκώσεις του θεϊκού Εαυτού!

Γιορτάζετε τη σημερινή ημέρα ως τη γενέθλια ημέρα του Σουάμι, αποκομίζοντας θεϊκή ευδαιμονία μέσα από τα διάφορα προγράμματα που συνεχίζονται με ενθουσιασμό. Όμως στην πραγματικότητα δεν επιθυμώ καθόλου να θεωρώ αυτήν την ημέρα ξεχωριστή. Δεν με διακατέχει καμία τέτοια επιθυμία, σε καμία χρονική στιγμή σ’ αυτή ή σε κάποια άλλη ενσάρκωση. Δεν χρειάζομαι τίποτα μέσα σ’ ολόκληρο το Σύμπαν, όσο σημαντικό ή ασήμαντο κι αν είναι. Έχω έρθει μ’ έναν σκοπό. Ν’ αποκαλύψω στον καθένα από εσάς το μυστήριο της πραγματικότητάς σας και τον σκοπό της ζωής σας! Εκείνο που πρέπει ν’ αποθέσετε μπροστά Μου, ως προσφορά, είναι αγνή αγάπη προερχόμενη απ’ την καρδιά σας. Όταν μου προσφέρετε αγάπη, αποκομίζω ευδαιμονία. Από σήμερα να περνάτε τις μέρες και τα χρόνια σας με δραστηριότητες που βοηθούν και φροντίζουν εκείνους που βρίσκονται σε δεινή ανάγκη ώστε αυτή η ανθρώπινη ενσάρκωσή σας ν’ αξίζει και να είναι γόνιμη. Να συμπεριφέρεστε κατάλληλα και να πραγματώσετε τον σκοπό της ζωής σας. Οι ευλογίες Μου μαζί σας!

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1974


22 Νοεμβρίου

Είναι σημαντικό για τους σπουδαστές να κατανοήσουν τον λόγο που η ηθική και η πνευματικότητα έχουν χαθεί από την κοινωνία. Η εκπαίδευση χωρίς την καλλιέργεια του χαρακτήρα, η επιστήμη χωρίς τις ανθρώπινες αξίες, το εμπόριο χωρίς ήθος και η πολιτική χωρίς την αλήθεια, φέρουν την ευθύνη για τον μαρασμό της αρετής. Οι σπουδαστές έχουν το καθήκον ν’ αναπτύξουν πατριωτισμό και ν’ αποκαταστήσουν τις ξεχασμένες αξίες. Η σημερινή εκπαίδευση μπορεί να ασκεί την ευφυΐα, αλλά δεν εμπνέει την αρετή. Οι σπουδαστές μετατρέπουν τα κεφάλια τους σε βιβλία χωρίς ν’ ασκούν τους εαυτούς τους στις ανθρώπινες αξίες. Δεν υπάρχει κανένα όφελος στο να μετατρέπετε τα κεφάλια σας σε βιβλία. Αναγνωρίστε το μονοπάτι της Αλήθειας και αποδείξτε το στην καθημερινότητά σας. Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους με ακεραιότητα. Όλες οι γνώσεις που αποκτάτε πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση της συμπεριφορά σας. Σήμερα η ζωή βασίζεται στην επίδειξη, στον καταναλωτισμό και την άνεση. Τα προβλήματα της ανθρωπότητας μπορούν να λυθούν, όχι μέσω των χρημάτων και της επιστήμης, αλλά μόνον μέσω του ανθρωπισμού. Πρέπει να μεταμορφωθείτε για να μπορέσετε να ζήσετε ως ανθρώπινες υπάρξεις.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Μαίου 1991


21 Νοεμβρίου

Εξαγιάστε τη ζωή σας, αναπτύσσοντας τον έλεγχο των αισθήσεων. Επειδή οι άνθρωποι δεν ασκούν κανέναν έλεγχο στις αισθήσεις τους και δεν έχουν κανένα όριο στις επιθυμίες τους, υπάρχει ταραχή και σύγχυση στην κοινωνία. Πολλοί άνθρωποι περιφέρονται στην κοινωνία όπως τα ζώα. Δεν μπορείτε να συμπεριφέρεστε μ’ αυτόν τον τρόπο. Οποτεδήποτε κάποιες κακές σκέψεις αναδύονται μέσα σας, θα πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας πως είστε άνθρωπος και όχι ζώο. Ο θυμός είναι μια ζωώδης ιδιότητα. Όταν τα ζώα θυμώνουν, τσακώνονται μεταξύ τους. Δυστυχώς στις μέρες μας και οι άνθρωποι επίσης φιλονικούν μεταξύ τους, όπως τα ζώα. Τα ζώα έχουν μια αιτία και μια εποχή που συμπεριφέρονται έτσι. Οι άνθρωποι όμως δεν έχουν ούτε λόγο ούτε εποχή και η συμπεριφορά τους είναι χειρότερη από εκείνη των ζώων. Όντας άνθρωποι οφείλετε να καλλιεργείτε τις ανθρώπινες ποιότητες και να μη θυμώνετε. Ακόμη κι αν ο θυμός σας κατακυριεύει, θα πρέπει να προσπαθείτε να μένετε γαλήνιοι και ήσυχοι. Μη χάνετε την ψυχραιμία σας. Όταν καλλιεργείτε την ήρεμη διάθεση, δεν θα είστε ποτέ αναστατωμένοι, δεν θα νιώθετε ποτέ
ανήσυχοι.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Μαΐου 2006


20 Νοεμβρίου

Η Αλήθεια είναι αναλλοίωτη και ανεξάρτητη από τον χρόνο και τον τόπο. Όπου κι αν είστε, η αλήθεια είναι αλήθεια, η αγάπη είναι αγάπη! Εάν σας διακατέχει η αγάπη, η αλήθεια αυτομάτως θα γίνει μέρος της ύπαρξής σας και αντίστροφα. Όμως, ατυχώς, καθώς μεγαλώνετε, η ανιδιοτελής αγάπη εντός σας αρχίζει βαθμιαία να ελαττώνεται, ενώ το μίσος και ο φθόνος αρχίζουν να αναδύονται. Ο φθόνος είναι μια πολύ αρνητική ιδιότητα. Δεν βλάπτει μόνον τους άλλους, αλλά ζημιώνει κι εσάς τους ίδιους. Επομένως μην αφήνετε χώρο να βλασταίνουν μέσα σας τέτοιες αρνητικές ιδιότητες. Προσπαθήστε να καλλιεργείτε θετικές ιδιότητες, όπως η αγάπη και η αλήθεια. Μόνον τότε θα μπορείτε να βιώνετε αδιάλειπτη ειρήνη. Όταν εδραιωθείτε στη σταθερή πίστη πως ο Θεός είναι μέσα σας κι εσείς οι ίδιοι είστε ο Θεός και πως το σώμα σας είναι ο ναός του Θεού, τότε τα πεδία του θυμού, του φθόνου, της αλαζονείας και των άλλων παθών, θα πάψουν να σας δημιουργούν προβλήματα, θα εκλείψουν. Επομένως, αγαπημένοι Μου, αναπτύξτε  αγάπη και συμπόνια.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Μαΐου 2006


20 Νοεμβρίου

Η Αλήθεια είναι αναλλοίωτη και ανεξάρτητη από τον χρόνο και τον τόπο. Όπου κι αν είστε, η αλήθεια είναι αλήθεια, η αγάπη είναι αγάπη! Εάν σας διακατέχει η αγάπη, η αλήθεια αυτομάτως θα γίνει μέρος της ύπαρξής σας και αντίστροφα. Όμως, ατυχώς, καθώς μεγαλώνετε, η ανιδιοτελής αγάπη εντός σας αρχίζει βαθμιαία να ελαττώνεται, ενώ το μίσος και ο φθόνος αρχίζουν να αναδύονται. Ο φθόνος είναι μια πολύ αρνητική ιδιότητα. Δεν βλάπτει μόνον τους άλλους, αλλά ζημιώνει κι εσάς τους ίδιους. Επομένως μην αφήνετε χώρο να βλασταίνουν μέσα σας τέτοιες αρνητικές ιδιότητες. Προσπαθήστε να καλλιεργείτε θετικές ιδιότητες, όπως η αγάπη και η αλήθεια. Μόνον τότε θα μπορείτε να βιώνετε αδιάλειπτη ειρήνη. Όταν εδραιωθείτε στη σταθερή πίστη πως ο Θεός είναι μέσα σας κι εσείς οι ίδιοι είστε ο Θεός και πως το σώμα σας είναι ο ναός του Θεού, τότε τα πεδία του θυμού, του φθόνου, της αλαζονείας και των άλλων παθών, θα πάψουν να σας δημιουργούν προβλήματα, θα εκλείψουν. Επομένως, αγαπημένοι Μου, αναπτύξτε  αγάπη και συμπόνια.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Μαΐου 2006


20 Νοεμβρίου

Η Αλήθεια είναι αναλλοίωτη και ανεξάρτητη από τον χρόνο και τον τόπο. Όπου κι αν είστε, η αλήθεια είναι αλήθεια, η αγάπη είναι αγάπη! Εάν σας διακατέχει η αγάπη, η αλήθεια αυτομάτως θα γίνει μέρος της ύπαρξής σας και αντίστροφα. Όμως, ατυχώς, καθώς μεγαλώνετε, η ανιδιοτελής αγάπη εντός σας αρχίζει βαθμιαία να ελαττώνεται, ενώ το μίσος και ο φθόνος αρχίζουν να αναδύονται. Ο φθόνος είναι μια πολύ αρνητική ιδιότητα. Δεν βλάπτει μόνον τους άλλους, αλλά ζημιώνει κι εσάς τους ίδιους. Επομένως μην αφήνετε χώρο να βλασταίνουν μέσα σας τέτοιες αρνητικές ιδιότητες. Προσπαθήστε να καλλιεργείτε θετικές ιδιότητες, όπως η αγάπη και η αλήθεια. Μόνον τότε θα μπορείτε να βιώνετε αδιάλειπτη ειρήνη. Όταν εδραιωθείτε στη σταθερή πίστη πως ο Θεός είναι μέσα σας κι εσείς οι ίδιοι είστε ο Θεός και πως το σώμα σας είναι ο ναός του Θεού, τότε τα πεδία του θυμού, του φθόνου, της αλαζονείας και των άλλων παθών, θα πάψουν να σας δημιουργούν προβλήματα, θα εκλείψουν. Επομένως, αγαπημένοι Μου, αναπτύξτε  αγάπη και συμπόνια.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Μαΐου 2006


19 Νοεμβρίου

Η ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται σήμερα ώστε να έχετε την ευκαιρία να εμβαθύνετε στις εξαγιασμένες ιδιότητες των γυναικών και να τις διαδώσετε. Αν και η Γη είναι μία, τα φυτά ποικίλουν ανάλογα με τους σπόρους που έχουν σπαρθεί. Η μήτρα της μητέρας συμβολίζει τη Μητέρα Γη. Όπως είναι ο σπόρος της σκέψης που έχει φυτευτεί μέσα της, έτσι θα είναι και ο καρπός που θα συλλεγεί. Επομένως η μητέρα θα πρέπει να προάγει ενάρετες σκέψεις, λόγους και πράξεις. Μόνον τότε μπορεί να φέρει στον κόσμο ενάρετα παιδιά. Η Αργιάμπα ήταν ένα πρότυπο αρετής. Πέρασε όλη της τη ζωή με τον στοχασμό του Θεού και αναλαμβάνοντας ευγενείς πράξεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φέρει στον κόσμο τον Σανκαρατσάρια. Ο Σανκαρατσάρια μπόρεσε να γίνει ένας παγκόσμιος δάσκαλος εξ αιτίας των ενάρετων σκέψεων της μητέρας του. Ευγενείς ψυχές, όπως ο Βιβεκάναντα και ο Ράμακρίσνα Παραμαχάμσα, μπόρεσαν να επιτύχουν διακεκριμένες θέσεις στη ζωή τους, μόνον λόγω των αγνών αισθημάτων των μητέρων τους. Από τα αισθήματα της μητέρας εξαρτάται η στροφή των παιδιών προς το καλό ή το κακό. Επειδή υπάρχουν τέτοιες γυναίκες, τα παιδιά οδηγούνται στον δρόμο της δικαιοσύνης.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2000


18 Νοεμβρίου

Όταν χτίζετε ένα σπίτι, βάζετε πόρτες. Έτσι δεν είναι; Αφού βάλετε τις πόρτες, θα επιτρέπετε σε κάθε είδους ζώα και ερπετά να μπαίνουν στο σπίτι, μόνον και μόνον επειδή υπάρχουν πόρτες; Όχι! Ακόμη κι αν προσπαθήσουν να εισέλθουν, θα τα απομακρύνετε και θα κλείσετε τις πόρτες. Έτσι δεν είναι; Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να ελέγχετε και την είσοδο της καρδιάς σας. Εάν κλείσετε την πόρτα στις κακές ποιότητες, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν. Δεν πρέπει να θυμώνετε με κανέναν, ούτε να κρίνετε, ούτε να βλάπτετε κανέναν. Εάν για οποιοδήποτε λόγο βρεθείτε εν μέσω τέτοιων περιστάσεων, ελέγξτε τον εαυτό σας. Όταν σας καταλαμβάνει ο θυμός, να τον καταστέλλετε άμεσα, θεωρώντας τον ως τον χειρότερο εχθρό σας. Λέγεται πως «ο θυμός είναι ο εχθρός σας, η υπομονή είναι η ασπίδα προστασίας σας και η ευδαιμονία ο παράδεισος σας». Γεμίστε την καρδιά σας με αγάπη και συμπόνια. Όταν η καρδιά είναι γεμάτη από αγάπη, θα βλέπετε παντού τον Θεό. Στερημένοι από αγάπη θ’ αντικρίζετε δαίμονες παντού.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Μαίου 2006


17 Νοεμβρίου

Αλλάξτε τη γωνία από την οποία βλέπετε τα πράγματα. Όταν ασκείστε στο να βλέπετε τον κόσμο από τη θέση του πανταχού παρόντος Θεού, θα επέλθει η μεταμόρφωσή σας. Θα έχετε την εμπειρία της δύναμης του Θεού, στα πάντα μέσα στη δημιουργία. Δεν μπορείτε να κρύψετε τίποτα από τον Θεό. Πολλοί φαντάζονται πως ο Σουάμι δεν βλέπει το πώς πράττουν. Δεν αντιλαμβάνονται πως ο Σουάμι έχει ένα εκατομμύριο μάτια. Ακόμη και τα δικά σας μάτια είναι θεϊκά. Όμως δεν γνωρίζετε την αληθινή σας φύση. Όταν έχετε πίστη στον εαυτό σας, θα έχετε πίστη στον Θεό. Συνειδητοποιήστε πως δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τη δύναμη του Θεού. Αγαπάτε τον Θεό, έχοντας αυτήν την υπέρτατη πίστη. Τότε θα πλησιάσετε προς Αυτόν. Χρειάζεται αγνότητα. Ένας μαγνήτης  δεν μπορεί να έλξει ένα κομμάτι σιδήρου καλυμμένου από σκουριά. Όμοια ο Θεός δεν θα έλξει προς τον Εαυτό Του ένα ανήθικο άτομο. Επομένως, αλλάξτε τα αισθήματα και τις σκέψεις σας και αναπτύξτε τη βεβαιότητα πως ο Θεός είναι παντού και σε κάθε ύπαρξη.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1995 


16 Νοεμβρίου

Η ζωή σας είναι ένα μακρύ ταξίδι.  Σ’ αυτό το ταξίδι της ζωής, θα πρέπει να έχετε λιγότερες αποσκευές (επιθυμίες). Γι’ αυτό λέγεται: «Με λιγότερες αποσκευές έχετε περισσότερη άνεση, το ταξίδι γίνεται πιο ευχάριστο». Αλλά έχετε πολλές επιθυμίες. Τι αποκομίζετε απ’ αυτές; Υπάρχουν κανόνες που καθορίζουν τα ανώτατα όρια σε ότι αφορά τη γη και την ιδιοκτησία. Σε ότι αφορά όμως το ανώτατο όριο στις επιθυμίες σας, τηρείτε κάποιους κανόνες; Το όριο αυτό είναι σήμερα άμεση ανάγκη.  Σημαίνει την άσκηση ελέγχου επί των επιθυμιών σας. Μπορείτε να είστε αληθινά ευτυχείς, μόνον όταν οι τάσεις σας για απόλαυση βρίσκονται υπό έλεγχο. Κυριαρχείστε από την εσφαλμένη αντίληψη πως η ευτυχία έγκειται στην εκπλήρωση των πόθων σας. Όμως στην πραγματικότητα η ευτυχία αρχίζει ν’ αναδύεται, όταν οι πόθοι σας εξαλείφονται πλήρως. Μειώνετε τις επιθυμίες σας μέρα με τη μέρα. Όταν ελαττώνετε τις επιθυμίες, προχωράτε ταχύτατα προς την κατάκτηση της απάρνησης, της ειρήνης, της ευδαιμονίας.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Μαΐου 1999


15 Νοεμβρίου

Στις μέρες μας δεν υπάρχει αγάπη ανάμεσα στους ηλικιωμένους και τους νεότερους στην ηλικία μέσα στην ίδια οικογένεια. Τα παιδιά δεν σέβονται τους γονείς. Αυτή η ηθική έκπτωση υπονομεύει την ενότητα και τη αντοχή σας. Η ηθική πτώση είναι χειρότερη από τη στρατιωτική παρακμή μια χώρας. Θα οδηγήσει σε όλεθρο. Εάν περιστρέφεστε διαρκώς γύρω από την ιδέα του «εγώ» και του «δικό μου», πώς μπορείτε να είστε χρήσιμοι στους άλλους; Η θυσία είναι το «αλάτι» της ζωής. Είναι το μυστικό στο δρόμο προς την ειρήνη και τη χαρά. Η συλλαβή «Γκο» στη λέξη «Γκοπάλα» (ένα Όνομα του Θεού) σημαίνει τις αισθήσεις. Επομένως Γκοπάλα σημαίνει εκείνον που ελέγχει τις αισθήσεις. Και γιατί θα πρέπει να βρίσκονται υπό έλεγχο οι αισθήσεις; Για να μη σταθούν εμπόδιο στον δρόμο της θυσίας. Όλες οι αισθήσεις τροφοδοτούν τον εγωκεντρισμό και τον εγωισμό. Πρέπει να εκπαιδεύονται ώστε να στρέφονται προς τα έσω με κατεύθυνση τον Οικουμενικό Εαυτό. Αυτό επιτυγχάνεται όταν εμπιστεύεστε τις αισθήσεις στον Γκοπάλα, τον Θεό. Όλοι, μέσα από καλές πράξεις, θα πρέπει να περάσουν στη σφαίρα της διευρυμένης αγάπης και μέσω της αγάπης να πάρουν το μάθημα της θυσίας, της αφοσίωσης και της παράδοσης στον Υπερούσιο Κύριο.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Μαρτίου 1965


14 Νοεμβρίου

Οι άνθρωποι ζουν επιφανειακές ζωές, χωρίς να εμβαθύνουν στη σημασία όλων όσων συμβαίνουν γύρω τους. Μόνον εάν διαλογιστείτε στην πραγματικότητα της ίδιας σας της ύπαρξης, της γνώσης και της χαράς, θα εδραιώσετε μια σταθερή επαφή με την Πηγή του συνόλου της ύπαρξης, της γνώσης και της ευδαιμονίας. Αν δεν κάνετε το πρώτο βήμα προς την αναζήτηση του εαυτού σας , πώς μπορείτε ν’ αντλήσετε ικανοποίηση, απεριόριστη δύναμη και σοφία; Είναι στο χέρι σας να κάνετε τις μέρες σας στη γη ένα μονοπάτι στρωμένο με λουλούδια αντί για ένα πέρασμα γεμάτο αγκάθια. Να αναγνωρίζετε τον Θεϊκό Ένοικο της κάθε καρδιάς και η ζωή θα κυλάει ήρεμα, ήπια, γλυκά. Ο Θεός θα είναι η πηγή της Αγάπης στην καρδιά σας και στις καρδιές όλων εκείνων με τους οποίους έρχεστε σε επαφή. Να λατρεύετε τον καθένα όπως λατρεύετε τον Σάι. Επιτρέψτε στον άλλον άνθρωπο την ίδια ελευθερία που θα θέλατε κι εσείς ν’ απολαμβάνετε. Κάνετε στους άλλους αυτά ακριβώς που θα θέλατε να κάνουν εκείνοι για σας. Αυτό είναι το αθροιστικό αποτέλεσμα και η ουσία της πνευματικής άσκησης.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Μαΐου 1975


13 Νοεμβρίου

Η Αλήθεια είναι Θεός, η Πίστη είναι Θεός, η Αγάπη είναι Θεός. Ζήστε στην Αγάπη. Όταν καλλιεργείτε αυτά τα τρία μπορείτε να κατορθώσετε οτιδήποτε. Έχετε την δυνατότητα να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε αριθμό απωλειών ή δυσκολιών στη ζωή. Μπορείτε να υποστείτε πολλά δεινά. Όμως ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείψετε την αλήθεια, την πίστη και την αγάπη. Οι απώλειες, τα βάσανα και οι δυσκολίες είναι όπως τα κύματα στον ωκεανό της ζωής. Απλώς έρχονται και φεύγουν. Όμως το νερό παραμένει μόνιμα στον ωκεανό. Ως εκ τούτου αναπτύξτε την πίστη του ‘νερού’ δηλαδή της Θεότητας. Οι σκέψεις μοιάζουν με τα περαστικά σύννεφα. Γι’ αυτό κρατήστε την πίστη σας σταθερά εδραιωμένη στον Θεό. Αν αναπτύξετε αγάπη και πίστη προς τον Θεό, δεν υπάρχει τίποτε στον κόσμο που δεν μπορείτε να κατορθώσετε. Με πίστη και αγάπη μπορείτε να μετατρέψετε τη γη σε ουρανό και τον ουρανό σε γη. Η δύναμη του θεϊκού ονόματος είναι ασύγκριτη. Οι άνθρωποι συχνά δεν το παίρνουν πολύ σοβαρά και αυτό είναι λάθος.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2007


12 Νοεμβρίου

Υπάρχουν δύο είδη μπάτζανς. Το ένα είναι τα κάντα μπάτζανς, που ψάλλονται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και το άλλο είναι  τα ακάντα μπάτζανς, όπου περιλαμβάνεται ο διαλογισμός στον Θεό, τόσο το πρωί και το βράδυ όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για τον αδιάκοπο στοχασμό του Θεού κατά τη διάρκεια και των τριών καταστάσεων —της εγρήγορσης, του ονείρου και του βαθύ ύπνου. Αυτό σημαίνει το να σκέφτεστε τον Κύριο όλες τις στιγμές, σε όλους τους τόπους. Το θεϊκό όνομα είναι εξαιρετικά ισχυρό. Το καθένα από τα ποικίλα θεϊκά ονόματα φέρει ένα ιδιαίτερο είδος δύναμης. Εάν επιθυμείτε να κάνετε σωστή χρήση αυτής της δύναμης και ν’ αποκομίσετε μόνιμα οφέλη, πρέπει να συμμετέχετε στα ακάντα μπάτζανς. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Εάν τη χρησιμοποιήσετε ορθά, η ζωή σας θα εξαγιαστεί. Σε όλον τον κόσμο, τα ακάντα μπάτζανς πραγματοποιούνται κάθε χρόνο γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2007


11 Νοεμβρίου

Η δύναμη του θεϊκού ονόματος είναι ασύγκριτη. Από τη στιγμή που θα αναζητήσετε καταφύγιο στα λώτινα πόδια του Κυρίου, δεν θα πρέπει να το εγκαταλείψετε ποτέ. Οπουδήποτε κι αν πάτε, τα θεϊκά πόδια θα σας προστατεύουν. Αν εγκαταστήσετε το θεϊκό όνομα σταθερά στην καρδιά σας, η ζωή σας θα εξαγιαστεί. Αυτό είναι αληθινή αφοσίωση. Αυτό είναι η δύναμή σας. Αυτό θα σας οδηγήσει στην απελευθέρωση. Είναι μόνον για να ωθήσει τους ανθρώπους ν’ αντιληφθούν αυτή την αλήθεια, που η πνευματική άσκηση των ακάντα μπάτζανς υποδεικνύεται  στους πιστούς για τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Η λέξη ‘ακάντα’ σημαίνει την χωρίς διακοπή εξύμνηση του θείου ονόματος επί είκοσι τέσσερις ώρες. Κατά τη διάρκεια των ακάντα μπάτζανς μπορείτε να πάτε στο σπίτι σας για κάποιο λόγο, π.χ. για να πάρετε φαγητό. Όμως συνεχίστε την επανάληψη ενώ ασχολείστε με οποιαδήποτε εργασία. Μπορείτε να εξυπηρετείτε όλες σας τις ανάγκες, ενθυμούμενοι τον Θεό σταθερά στη διάρκεια των όσων κάνετε. Αυτή είναι η ουσία του μηνύματος του Κρίσνα στη Γκίτα. «Κρατήστε Με για πάντα στον νου σας και αγωνιστείτε μέχρι το τέλος».

 Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2007


10 Νοεμβρίου

Δεν έχει νόημα να μετράτε τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα που ψάλλετε το όνομα του Θεού, υπολογίζοντας από μέσα σας: «Έχω ψάλλει το όνομα του Θεού τόσα λεπτά και τόσα δευτερόλεπτα.» Η Μίρα προσευχόταν στον Κρίσνα από τα βάθη της καρδιάς της: «Σουάμι, βούτηξα βαθιά στον ωκεανό και κατόρθωσα να ανασύρω το μαργαριτάρι του θείου Ονόματός Σου. Βοήθησέ με να το κρατήσω, να μη μου γλιστρήσει και πέσει ξανά στον ωκεανό. Αφού γεννήθηκα σ’ αυτόν τον κόσμο βοήθησέ με να ψάλλω το Όνομά Σου συνεχώς και αδιαλείπτως, κι έτσι να εξαγνίσω τη ζωή μου.» Μερικοί συμμετέχουν στα μπάτζανς λέγοντας: «Σήμερα δεν νιώθω καλά, έχω κρυώσει και με πονάει ο λαιμός μου. Δεν μπορώ να ψάλλω.» Εντάξει, μπορεί να έχετε αρρωστήσει και να μην μπορείτε να ψάλλετε, μπορείτε όμως σίγουρα να ψάλλετε από μέσα σας. Κάντε το. Θα σας δώσει μεγάλη δύναμη. Το όνομα του Θεού είναι πολύ ιερό.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2007


9 Νοεμβρίου

Μιλώντας για τον Εαυτό Μου, μπορώ να σας πω ότι λούζω με τις ευλογίες μου περισσότερο εκείνους που με επικρίνουν και με δυσφημούν. Διότι εκείνοι που διαδίδουν αναλήθειες για μένα, αντλούν χαρά απ` αυτό. Είμαι ευτυχής που είμαι η αιτία της αγαλλίασης και της χαράς τους. Κι εσείς επίσης θα πρέπει να δέχεστε αυτήν την τακτική αντιπαράθεσης και να νιώθετε μεγάλη ευχαρίστηση, όταν κάποιος αποκομίζει χαρά συκοφαντώντας σας. Μην απαντάτε δυσφημίζοντας αυτό το άτομο. Αν το κάνετε, η αλυσίδα του μίσους θα δέσει και τους δύο και θα σας τραβήξει βαθιά. Η ζωή θα μετατραπεί σε τραγωδία. Γίνετε κύριοι του θυμού με το ψυχικό σας σθένος. Νικήστε το μίσος με την αγάπη. Μην τροφοδοτείτε τον θυμό με την εκδίκηση. Μην ενισχύετε το μίσος με την οργή. Λησμονήστε και συγχωρήστε όλα όσα έχουν συμβεί ανάμεσά σας μέχρι τώρα. Από εδώ και στο εξής ανοίξτε ένα νέο κεφάλαιο αγάπης και αδελφοσύνης. Η καλοσύνη είναι αγιοσύνη. Μην κακολογείτε τους άλλους. Να περνάτε τον χρόνο σας σκορπώντας αγάπη και να βοηθάτε ο ένας τον άλλον. Αγάπη, αγάπη, αγάπη... Αγαπάτε για τόσο όσο διαρκεί η ζωή σας.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Απριλίου 1975


8 Νοεμβρίου

Πρέπει να γίνετε ο δάσκαλος του εαυτού σας. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας, κάνοντας χρήση της σπίθας της σοφίας που έχει φυτευτεί εντός σας. Από τη στιγμή που προσπαθείτε με όλες σας τις δυνάμεις, η Χάρη του Κυρίου θα είναι εκεί για να σας συνδράμει στην πορεία σας. Το πρώτο βήμα στην πνευματική πειθαρχία αφορά τον εξαγνισμό της ομιλίας σας. Να εκφράζεστε γλυκά, χωρίς θυμό. Μην κομπάζετε για την ευρυμάθεια και τα επιτεύγματά σας. Να είστε ταπεινοί και πρόθυμοι να προσφέρετε υπηρεσία. Να είστε συντηρητικοί στην ομιλία σας και να ασκείτε τη σιωπή. Θα σας γλυτώσει από λογομαχίες, ανούσιες σκέψεις και διχόνοιες. Να είστε χαρούμενοι όταν οι άλλοι χαίρονται και να θλίβεστε όταν οι άνθρωποι γύρω σας είναι λυπημένοι. Αφήστε την καρδιά σας να συναισθάνεται την ψυχική κατάσταση των άλλων. Όμως η χαρά ή η λύπη σας οφείλουν να μεταφραστούν σε υπηρεσία. Δεν πρέπει να παραμείνουν απλά συναισθήματα. Όταν ο ήλιος ανατέλλει, δεν ανθίζουν όλοι οι λωτοί σε μια λίμνη. Μόνον τα ανεπτυγμένα μπουμπούκια ανοίγουν τα πέταλά τους. Τα άλλα περιμένουν την ώρα τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Οι διαφορές υπάρχουν εξ αιτίας της ανωριμότητας, αλλά να θυμάστε πως όλοι οι καρποί  κάποτε ωριμάζουν και πέφτουν. Όλες οι υπάρξεις φτάνουν στον στόχο τους, όσο αργή κι αν είναι η πορεία τους, όσο πλάγιοι κι αν είναι οι δρόμοι που ακολουθούν.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Απριλίου 1961


7 Νοεμβρίου

Μην παγιδεύεστε στα δίχτυα του «Εγώ και το δικό μου». Μόλις κατασταλεί ο εγωισμός σας, δύο είναι οι συνέπειες που θ’ ακολουθήσουν άμεσα: Λύτρωση από τη θλίψη και απελευθέρωση από το κυνήγι της χαράς. Για να φτάσετε να εκπληρώσετε αυτόν τον σπουδαίο στόχο, θα πρέπει να κάνετε βήματα συνεχώς, το ένα μετά το άλλο. Οι καλές πράξεις όπως η τελετουργική λατρεία, η επανάληψη των άγιων ονομάτων, ο διαλογισμός, η τήρηση των υποσχέσεων κ.λπ., είναι τα ουσιώδη ‘βήματα’. Οι καλές σκέψεις όπως η προσευχή για περισσότερη διάκριση, περισσότερες ευκαιρίες για υπηρεσία προς τους άλλους κ.λπ., θα σας βοηθήσουν πέρα από κάθε προσδοκία. Καθαρίστε τον νου σας αργά και σταθερά, οξύνετε τη διάνοια σας, εξαγνίστε τις αισθήσεις σας και θα κερδίσετε τη χάρη. Να συμπεριφέρεστε στους ηλικιωμένους και τους ασθενείς που βρίσκονται ανάμεσά σας με ιδιαίτερη φροντίδα. Σε όσους από εσάς είναι νέοι και υγιείς, να παρέχετε διευκολύνσεις και τις ευκαιρίες που τους αξίζουν. Τηρείτε τους κανόνες πειθαρχίας που έχουν θεσπιστεί προς χάριν σας και επωφεληθείτε. Έχετε έρθει στον Κύριο υποκινούμενοι από την Αγάπη. Καλλιεργήστε την Αγάπη εντατικά και ζήστε μέσα της.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1966


6 Νοεμβρίου

Παρακολουθείτε τον θάνατο ν’ αρπάζει μακριά ανθρώπους από το περιβάλλον σας, όμως δεν εκπαιδεύετε τον εαυτό σας για να τον συναντήσετε ήρεμα, γενναία και πρόθυμα όταν θα έρθει για σας. Η πλειοψηφία των ανθρώπων κοιτά φευγαλέα και περιστασιακά προς την διάκριση και την απόσπαση, αλλά σύντομα ξεχνά το κάλεσμα, το αγνοεί ή το συγκαλύπτει με υπερβολές και δικαιολογίες. Ένα βήμα εμπρός κι ένα βήμα πίσω - το ταξίδι αυτό δεν σας πηγαίνει μακριά. Ακόμη και  εάν κάποιοι υιοθετούν πνευματικές ασκήσεις , η σταθερότητα είναι απούσα. Όπως ακριβώς ένα κουβάρι από νήμα γλιστρά από τα χέρια στο πάτωμα και το νήμα χαλαρώνει, διότι δεν έχει τυλιχτεί αρκετά σφικτά, έτσι εξασθενούν και οι πνευματικές σας ασκήσεις. Μόνον η σταθερή προσπάθεια θα σας οδηγήσει στην επιτυχία τόσο σ’ αυτή την περίπτωση, όσο και σε κάθε άλλη. Πώς μπορείτε να προσδοκάτε μια γρήγορη επιτυχημένη έκβαση όσον αφορά το ζήτημα του ελέγχου του νου; Είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράστε τις ιδιοτροπίες του, γιατί είναι πολυσύνθετος και επίμονος. Η συνεπής, επίμονη προσπάθεια από μόνη της θα τιθασεύσει τον νου σας και μόνον δαμάζοντας τον νου, μπορείτε να έχετε την εμπειρία του Θεού.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Απριλίου 1961


5 Νοεμβρίου

H συνάντηση με συνοδοιπόρους αναζητητές στον πνευματικό δρόμο είναι δείγμα μιας σπάνιας, καλής τύχης. Ο καθένας σας είναι ένας ναός  με τον Θεό βαθιά εγκατεστημένο στην καρδιά του, είτε έχετε την αίσθηση αυτού του γεγονότος είτε όχι. Ο Θεός περιγράφεται στον βεδικό ύμνο Πουρούσα Σούκτα, ως έχων «χίλια κεφάλια». Αυτό σημαίνει πως είναι Παρών μέσα σε όλους ως μία καρδιά που αγαπά και δίνει ζωή και ενέργεια. Κανείς σας δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ξεχωριστό από τους άλλους. Όλοι είστε συνδεδεμένοι με την ίδια ζωτική δύναμη, το ίδιο αίμα, που ρέει μέσα σε αμέτρητα σώματα. Αυτό είναι ένα πολύτιμο μήνυμα, μια εξαιρετική διδασκαλία της αιώνιας σοφίας, την οποία οι περισσότεροι από εσάς έχουν δυστυχώς ξεχάσει. Αυτό είναι εκείνο που χρειάζεται ο κόσμος σήμερα. Προσκολληθείτε στο Θείο με όλη σας την καρδιά. Έτσι όλοι οι άνθρωποι, πάντοτε, θα είναι αγαπητοί και ιεροί για σας.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1966


4 Νοεμβρίου

Η βασική αιτία όλων των προβλημάτων είναι ο ανεξέλεγκτος και άρρωστα κατευθυνόμενος νους. Όπως ο ποταμός Γκοντάβαρι κατά τη διάρκεια των πλημμυρών, έτσι και ο νους κυλά προκαλώντας ολισθήσεις και καταστρέφοντας τεράστιες εκτάσεις και στις δύο όχθες. Η διάκριση και η μη-προσκόλληση είναι οι δύο όχθες όπου τιθασεύουν την τρομερή ορμή της πλημμύρας του νου σας και οδηγούν τα μανιασμένα νερά του στη θάλασσα της Θεότητας, η οποία είναι πραγματικά, ο προορισμός που αναζητούν. Κανείς από εσάς δεν πρέπει να προσπαθεί να ξεφύγει από τα καθήκοντα που απορρέουν από την οικογενειακή του κατάσταση και την κοινωνική του θέση.  Αντί γι’ αυτό, να θυμάστε να εκτελείτε τα καθήκοντά σας ως λατρεία και ως προσφορά της ευφυΐας, των ικανοτήτων, των ποιοτήτων, των σκέψεων και των συναισθημάτων σας στα πόδια του Κυρίου μέσα σ’ ένα πνεύμα ευγνωμοσύνης, χωρίς ίχνος εγωισμού ή αίσθηση προσκόλλησης στους καρπούς των πράξεών σας. Οι υποχρεώσεις σας πρέπει να εκτελούνται, όπου κι αν βρίσκεστε, με φροντίδα και ειλικρίνεια. Όταν ενεργείτε έτσι θα σας απονείμουν τις τόσο απαραίτητες αρετές της διάκρισης και της μη-προσκόλλησης.

Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε στις 23 Απριλίου 1961


3 Νοεμβρίου

Ο Θεός σας έχει ευλογήσει μ’ ένα σώμα και γι αυτό το κάθε μέλος και το κάθε αισθητήριο όργανο αξίζει ευλαβική προσοχή. Το καθένα απ’ αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τη δόξα Του. Το αυτί πρέπει να αγάλλεται όταν έχει την ευκαιρία ν’ ακούει διηγήσεις σχετικές με τον Θεό. Η γλώσσα πρέπει να αγάλλεται, όταν μπορεί να Τον δοξάζει. Αλλιώς η γλώσσα σας είναι τόσο ωφέλιμη όσο κι αυτή των βατράχων στις όχθες του έλους, που κοάζουν ημέρα και νύχτα. Ένα ζώο φοβάται, ένα θηρίο τρομοκρατεί. Το να φοβάστε κάποιον ή κάτι είναι μια ζωώδης τάση, το να εκφοβίζετε άλλους είναι μια τάση δαιμονική. Τίποτα από τα δύο δεν πρέπει να συμβαίνει. Το ανθρώπινο σώμα σας δωρήθηκε για έναν σπουδαίο σκοπό: ν’ αντιληφθείτε τον Κύριο εντός σας. Εάν είχατε ένα αυτοκίνητο γεμάτο καύσιμα και σε καλή κατάσταση λειτουργίας, θα το κρατούσατε στο γκαράζ; Δεν θα το οδηγούσατε εκεί που θα χρειαζόταν να πάτε; Με τον ίδιο τρόπο μάθετε να χρησιμοποιείτε τις ικανότητες του σώματος, τις αισθήσεις, τη διάνοια και τον νου και επιτύχετε τον στόχο σας.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1966    


2 Νοεμβρίου

Σε όλον τον κόσμο, η έμφαση δίνεται στο επίπεδο και όχι στην ποιότητα της ζωής. Από τη στιγμή που θα στραφείτε προς την πλευρά της εγκόσμιας ευτυχίας θα οδηγείστε σε όλο και μεγαλύτερη δυσφορία, ανταγωνισμό, αλαζονεία και φθόνο. Σταματήστε για ένα λεπτό και εξετάστε την εμπειρία σας. Δηλαδή, εάν είστε ευτυχέστεροι όταν ο πλούτος σας αυξάνει και εάν νιώθετε περισσότερο γαλήνιοι όταν οι επιθυμίες σας ικανοποιούνται. Τότε θα γίνετε μάρτυρες της αλήθειας, πως ένα βελτιωμένο επίπεδο ζωής δεν εγγυάται την ευτυχία. Ούτε η εκπαίδευση, ούτε η άριστη κατάρτιση σε επίπεδο πληροφοριών ή η απόκτηση δεξιοτήτων είναι εγγύηση για την  ψυχική σας γαλήνη. Στην πραγματικότητα παντού μπορείτε να συναντήσετε έναν μορφωμένο άνθρωπο  πιο δυσαρεστημένο και πιο ανταγωνιστικό απ’ ό,τι  μπορεί να είναι ένας αμόρφωτος. Επομένως, στις μέρες μας, η αποκατάσταση της ηθικής τάξης (ντάρμα) είναι επείγουσα ανάγκη σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Απριλίου 1961


1 Νοεμβρίου

Μην ενδίδετε, πέφτοντας στις παγίδες των φίλων ή της κοινωνίας ή στις παγίδες των κακώς εννοουμένων κοινωνικών συμβάσεων και γίνεστε έτσι θύματα του καπνίσματος και άλλων βλαπτικών συνηθειών. Καταστρέφουν την υγεία, την ευημερία, την ενέργεια και ακόμη κι αυτή τη γοητεία ενός ανθρώπου. Ο καπνός παραμορφώνει το πρόσωπό σας και αποδυναμώνει τους πνεύμονές σας. Σας εξασθενεί και σας αρρωσταίνει. Το σώμα είναι ο ναός του Κυρίου. Κρατήστε το υγιές και δυνατό. Αυτό το οστέινο κλουβί του σώματος είναι η Χαστιναπούρα, όπου ζει ο τυφλός βασιλιάς Ντριταράστρα, το σύμβολο της άγνοιας, και ο Γιουντιστίρα, το σύμβολο της Γνώσης. Επιτρέψτε στις δυνάμεις του Γιουντιστίρα να υπερισχύσουν με τη βοήθεια του Σρι Κρίσνα. Αφήστε τη γλώσσα που είναι συνηθισμένη στην πικρία του καρπού των κοσμικών θριάμβων και καταστροφών, να γευτεί τη γλυκύτητα από το μέλι της ενθύμησης του Ονόματος του Κυρίου. Πειραματιστείτε μ’ αυτό και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Θα μπορέσετε να νιώσετε την τεράστια βελτίωση της γαλήνης και της σταθερότητας εντός σας και γύρω σας. Αφομοιώστε αυτό το εύκολο μάθημα, βυθιστείτε στη χαρά και επιτρέψτε και στους άλλους να μοιραστούν αυτήν τη χαρά μαζί σας.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1958