Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Νοέμβριος 2016

30 Νοεμβρίου

Η συναναστροφή με τους ευσεβείς και τους καλούς σας οδηγεί στο να αποσυρθείτε βαθμιαία από εκείνες τις εγκόσμιες δραστηριότητες που σας παγιδεύουν. Όταν ένα κομμάτι σβηστό κάρβουνο το τοποθετήσουμε ανάμεσα σε κάρβουνα που καίνε και λάμπουν και χρησιμοποιήσουμε τον φυσητήρα για να αναζωπυρώσουμε την φωτιά, σε λίγο κι αυτό το κάρβουνο θ’ ανάψει και θα λάμπει. Η φωτιά της σοφίας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Η προσωπική προσπάθεια και η χάρη του Θεού είναι αλληλένδετες. Δίχως την προσωπική προσπάθεια, δεν θα υπάρξει μετάδοση της χάρης, δίχως την χάρη η προσπάθεια είναι ‘άγευστη’. Για να κερδίσετε αυτήν την πολύτιμη χάρη από τον Κύριο, το μόνο που χρειάζεται να έχετε είναι πίστη και αρετές. Δεν χρειάζονται αίνοι για να κερδίσετε την εύνοιά Του – ο έπαινος τροφοδοτεί την φωτιά του εγωισμού και καλύπτει την γνήσια πίστη με ομίχλη. Ο Θεός δεν ευαρεστείται μόνο με εξωτερικούς προφορικούς αίνους και με υλικά αναθήματα. Είναι δικός σας και είστε δικοί Του. Ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι η οικογένειά Του! Χτυπήστε με πίστη και οι θύρες της χάρης Του θ’ ανοίξουν! Ανοίξτε και τις θύρες της καρδιάς σας. Οι ακτίνες του ηλίου που περιμένουν απέξω, θα μπουν σιωπηλά μέσα και θα πλημμυρίσουν ολόκληρη την καρδιά σας με φως.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 27 Μαρτίου 1966. 


29 Νοεμβρίου

Οι νέοι και οι σπουδαστές πρέπει να φθάσουν ως την τελευταία γωνιά της  πατρίδας μας και να καθαρίσουν όλα τα χωριά. Επίσης πρέπει να φροντίσουν η προσωπική τους καθαριότητα να είναι άψογη, έτσι ώστε να μην χρειαστούν ποτέ  γιατρό. Αν ο σκοπός σας είναι το να κάνετε καλό στους συνανθρώπους σας, τότε ο ίδιος ο Θεός θα προστατεύσει και θα προωθήσει αυτόν τον ανιδιοτελή στόχο σας να κάνετε το καλό. Αυτή είναι και η πεμπτουσία των δεκαοκτώ ιερών κειμένων Πουράνας που συνέγραψε ο σοφός Βγιάσα. Το να μπορεί κανείς να κάνει καλό στους άλλους είναι μία μεγάλη αρετή, αλλά έστω και το να μπορεί να απέχει από το να βλάψει συνανθρώπους του, είναι αξιέπαινο. Επομένως, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κάνετε το καλό στους άλλους, απλά μείνετε ήσυχοι και σιωπηλοί –αλλά μην τους προκαλέσετε κακό, ούτε να τους βλάψετε. Πρέπει ακόμα να φροντίζετε και τα πέντε όργανα δράσης του σώματός σας να είναι αγνά και άσπιλα: με τα μάτια σας δεν πρέπει να βλέπετε τίποτα το κακό, η γλώσσα σας δεν πρέπει να εκστομίζει άσχημα λόγια, ούτε τα χέρια σας να πιάνουν μιασμένα πράγματα και να κάνουν κακές πράξεις. Με μία λέξη, έχετε χρέος να διατηρείτε και τα πέντε όργανα δράσης του σώματός σας σε αγνή, ιερή κατάσταση.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 15.


28 Νοεμβρίου

Βγείτε από το βαθύ πηγάδι του εγώ σας και ενωθείτε με τον ωκεανό του Οικουμενικού Θείου, του οποίου είστε μέρος! Επιβάλλετε στον νου σας να ζει μέσα στην ιερή ατμόσφαιρα του Υψίστου, θυμίζοντάς του τον Κύριο τον Θεό και τη Δόξα Του κάθε δευτερόλεπτο, με κάθε σας αναπνοή, καθώς επαναλαμβάνετε οποιοδήποτε από τα άπειρα Ονόματά Του. Ή, αφοσιωθείτε σε κάποια απασχόληση η οποία θα σας βγάλει από τα στενά όρια του εγώ σας και θα σας οδηγήσει σ’ ένα φωτεινό εύρος δράσης, όπου θα αφιερώνετε τον χρόνο και την ενέργειά σας στο να μοιράζεστε τη χαρά σας, αλλά και τις γνώσεις ή την ειδικότητά σας με τους συνανθρώπους σας. Επίσης, φροντίστε να περιβάλλεστε πάντα από άτομα αφιερωμένα στην ανώτερη ζωή, άτομα που θα σας ενθαρρύνουν να προχωρείτε σταθερά προς τον πνευματικό στόχο. Με την βοήθεια  όλων αυτών θ’ αποκτήσετε έναν αγνό νου και τότε η Θεία Αλήθεια θ’ αντικατοπτρίζεται μέσα του με κρυστάλλινη διαύγεια.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 27 Μαρτίου 1966.


27 Νοεμβρίου

Στις μέρες μας τα διαθέσιμα αγαθά είναι περιορισμένα, οι επιθυμίες αντιθέτως είναι απεριόριστες. Καθώς λοιπόν τα ‘θέλω’ μας και οι επιθυμίες μας αυξάνονται περισσότερο από την διαθεσιμότητα αγαθών, παρατηρούμε στον κόσμο μία οικονομική ανισορροπία. Πολλοί προσπαθούν να διορθώσουν αυτήν την κατάσταση αυξάνοντας την ποσότητα των διαθέσιμων αγαθών. Αν όμως αντί γι’ αυτό, οι άνθρωποι μάθαιναν να ελέγχουν τα ‘θέλω’ τους και τις επιθυμίες τους, δεν θα υπάρχει ανάγκη ούτε για περισσότερη προσπάθεια, ούτε για μεγαλύτερη δαπάνη για αγαθά. Αυτή η διαδικασία του να μειώνουμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας αποκαλείται στα ιερά κείμενα ‘μη-προσκόλληση’ (βαϊράγκια). Ο όρος ‘μη-προσκόλληση’ δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε την οικογένειά σας και την εγκόσμια ζωή και να πάτε να μονάσετε, κάνοντας αυστηρές ασκητικές πειθαρχίες που βασανίζουν το σώμα. Το αληθινό νόημα της ‘μη-προσκόλλησης’ είναι ότι πρέπει να παραμείνετε στην κοινωνία, να εκπληρώνετε τα καθήκοντά σας ως μέλος της και να μάθετε να περιορίζετε τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας. Η ζωή είναι ένα μακρύ ταξίδι. Σ’ αυτό το μακρύ ταξίδι της ζωής, να κάνετε κάθε δυνατή προσπάθεια να ελαττώσετε τα ‘θέλω’ και τις επιθυμίες σας. Η πνευματική άσκηση της μη-προσκόλλησης συμπεριλαμβάνει  επίσης το να χρησιμοποιείτε μόνο όσα τρόφιμα σας χρειάζονται και να αποφεύγετε τη σπατάλη τους.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ.15.


26 Νοεμβρίου

Είχατε ένα σπίτι και ζούσατε σ’ αυτό. Το φροντίζατε πολύ, για να εξασφαλίσετε ότι θα είναι άνετο, όμορφο και εντυπωσιακό – τόσο, που θυμώνατε αν κάποιος κολλούσε μια αφίσα στους τοίχους του. Αργότερα όμως, το πουλήσατε. Οπότε, σήμερα πια δεν αποτελεί αντικείμενο της προσκόλλησής σας – αντιθέτως, ακόμα κι αν το χτυπήσει κεραυνός, εσείς δεν θα ταραχτείτε! Τώρα, ονομάζετε τα χρήματα που πήρατε από την πώλησή του «δικά σας»: τα βάλατε στην τράπεζα κι έχετε προσκολληθεί στο βιβλιάριο αποταμίευσής τους. Φυλάτε το βιβλιάριο αυτό σ’ ένα σιδερένιο χρηματοκιβώτιο και κάθε τόσο το παίρνετε στα χέρια σας και το φυλλομετράτε με αγάπη! Η τράπεζα τώρα, μπορεί να έχει δανείσει τα χρήματά σας σε κάποιον που αντιπαθείτε σφόδρα, αλλά αυτό δεν σας νοιάζει – έχετε το βιβλιάριο επάνω σας. Σας ρωτώ λοιπόν τώρα: τι ακριβώς απ’ όλα αυτά είναι «δικό σας»; Σε ποιο απ’ όλα είσαστε προσκολλημένοι τόσο έντονα; Στο σπίτι, στο αντίτιμο της πώλησής του, ή στο βιβλιάριο του ταμιευτηρίου; Ήσασταν προσκολλημένοι στο γόητρο του σπιτιού, στις ανέσεις του, στην επίδειξή του και στην απληστία – όλα τους πράγματα που γεννήθηκαν μέσα στον νου σας σαν επιθυμίες.  Στην ουσία λοιπόν, ήσασταν προσκολλημένοι στο εγώ σας. Το εγώ σας ήταν αυτό που σας παρακινούσε να θεωρείτε όλα αυτά τα πράγματα, το ένα μετά το άλλο, «δικά σας»! Επομένως, ο καθένας σας πρέπει να στραφεί σε κάποια πνευματική άσκηση για να εξαγνίσει τον νου του από την λαγνεία, την πλεονεξία, τον φθόνο και το μίσος.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 27 Μαρτίου 1966.


25 Νοεμβρίου

Οφείλετε να διασφαλίσετε το ότι η συνείδησή σας είναι καθαρή, επίσης οφείλετε να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Η συνείδησή σας είναι ο οδηγός σας στην ζωή και πρέπει να σας υπαγορεύει την συμπεριφορά σας. Εκείνη κρίνει την ορθότητα κάθε πράξης. Οι κακές πράξεις προκαλούν μέσα σας το αίσθημα της ενοχής. Γι’ αυτό, ν’ ακολουθείτε τη συνείδησή σας, που σας παροτρύνει να κάνετε μόνο πράξεις που προάγουν την πίστη και την εμπιστοσύνη στον θείο εαυτό σας. Αυτός είναι ο λόγος που σας έχω πει επανειλημμένως ότι πρέπει ν’ ακολουθείτε τις εξής τέσσερεις θεμελιώδεις αρχές: η πρώτη είναι «Ακολουθείτε τον Διδάσκαλο» που δεν είναι άλλος από την συνείδησή σας. Η δεύτερη είναι «Αντισταθείτε στο κακό», η τρίτη είναι «Αγωνιστείτε έως το τέλος» και η τέταρτη «Ολοκληρώστε τον αγώνα[1]». Αν εντυπώσετε στην μνήμη σας και τις τέσσερεις αυτές οδηγίες έτσι που να αντηχούν μέσα σας κάθε στιγμή, δεν θα έχετε λάβει ιερότερο δώρο απ’ αυτές στην ζωή σας.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ.15.[1] Στα Αγγλικά λέγονται  “The Four Fs”: “Follow the Master, Face the Devil, Fight to the end, Finish the game”. 


24 Νοεμβρίου

Να θυμάστε: οι λεγόμενες πνευματικές ασκήσεις δεν έχουν από μόνες τους κάποια ειδική αξία – κάθε πράξη της καθημερινής ζωής σας πρέπει να την καθαγιάζετε κάνοντάς την με τρόπο που να μπορεί ν’ αποτελεί μία προσφορά στον Θεό. Π.χ. ο γεωργός που οργώνει το χωράφι του, πρέπει να αισθάνεται ότι οργώνει τον αγρό της καρδιάς του. Ενόσω σπέρνει, πρέπει νοερά να σπέρνει και καλές ιδιότητες στην καρδιά του. Ενόσω ποτίζει, πρέπει να αισθάνεται ότι διαποτίζει τον αγρό της καρδιάς του με αγάπη. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας σας πρέπει ν’ ακολουθεί το μονοπάτι της πνευματικότητας δίχως να γυρίζει το κομποσκοίνι, ή ν’ αποσυρθεί στον μοναχισμό. Ο Θείος Εαυτός, ο Άτμα, βρίσκεται μέσα σε όλους τους ανθρώπους, ασχέτως των σωματικών ή ιδεολογικών διαφορών τους. Πρέπει ν’ αναγνωρίσετε ότι κάθε πλάσμα μέσα στο σύμπαν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κοινωνικό σύνολο, ακριβώς όπως τα διάφορα όργανα μέσα στο σώμα. Η ίδια η ανθρωπότητα είναι ένα μέλος του σώματος της Φύσης και η Φύση είναι ένα μέλος του σώματος του Θεού. Εάν κατανοείτε αυτήν την άρρηκτη και ζωτική συγγένεια, πού υπάρχει χώρος για μίσος μεταξύ σας; Επομένως να φέρεστε σε όλους τους συνανθρώπους σας με υποδειγματικό τρόπο.

-       Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1992, ημέρα του εορτασμού των γενεθλίων του. 


23 Νοεμβρίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης του Θεού! Κάθε άνθρωπος ποθεί την ευτυχία και θέλει ν’ αποφεύγει την θλίψη. Όμως, σ’ αυτόν τον κόσμο η ευτυχία και η δυστυχία, η αλήθεια και το ψέμα, η δικαιοσύνη και η αδικία, η αρετή και η κακία με την πάροδο του χρόνου και παρέρχονται, αλλά και μεταβάλλονται. Ο άνθρωπος οφείλει να έχει πίστη στην Θεία Πηγή από την οποία αναβλύζει τόσο το καλό, όσο και το κακό. Κάθε μέρα της ζωής του ο άνθρωπος δοκιμάζει και την ευτυχία και την θλίψη. Έτσι όπως είναι παγιδευμένος στα δεσμά της προσκόλλησης και της αποστροφής, αληθώς ο ίδιος κυριολεκτικά προσκαλεί τις ανησυχίες και την δυστυχία να μπουν στην ζωή του. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, πώς μπορεί να έχει ψυχική γαλήνη; Αληθινό ανθρώπινο ον είναι μόνο ο άνθρωπος εκείνος που χαρακτηρίζεται από γαλήνη του νου – οφείλει να καλωσορίζει στην ζωή του τη δυστυχία με τον ίδιο τρόπο που καλωσορίζει την ευτυχία. Πρέπει επίσης να έχετε εμπιστοσύνη στον Θεό και να βιώνετε την Αγάπη Του μέσα στην καρδιά σας. Αν θέλετε να σας σέβονται, πρέπει κι εσείς να σέβεστε όλους τους συνανθρώπους σας. Κάθε άνθρωπος τρέφει εκτίμηση στον εαυτό του, είτε πλούσιος είναι, είτε φτωχός, είτε επώνυμος είτε όχι. Πάντα πρέπει να προσπαθείτε να προστατεύετε τον αυτοσεβασμό σας. Διότι, αν σέβεστε τον εαυτό σας, θα σέβεστε αυτομάτως και όλους τους άλλους. Δεν έχω τίποτα το νέο να σας διδάξω σήμερα. Όλοι έχετε χρέος να φθάσετε στην θεία ευδαιμονία, όλοι έχετε χρέος να υπερνικήσετε τις θλίψεις, ν’ αναπτύξετε μέσα σας αληθινή αγάπη και να βιώσετε την ενότητα με τον Θεό. Αυτό είναι το κύριο μήνυμά μου σε όλους σας σήμερα.

- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2001, κατά τον εορτασμό των γενεθλίων του. 


22 Νοεμβρίου

Η εκπαίδευση είναι για σας ένα κόσμημα, είναι ο μυστικός πλούτος σας ο οποίος σας χαρίζει ευμάρεια και φήμη. Είναι ο πιστός σας συγγενής και σύντροφος όταν ταξιδεύετε στα ξένα. Σας εξασφαλίζει τον σεβασμό των ηγεμόνων πολύ περισσότερο απ’ ό, τι ο πλούτος. Η εκπαίδευση είναι το θεμέλιο για να ζήσετε μία ζωή με σκοπό και νόημα σε τούτο τον γήινο υλικό κόσμο, στο πεδίο του νου, αλλά και μέσα στην κοινωνία. Σας εξοπλίζει με νοητική δύναμη και ψυχική σταθερότητα για ν’ αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις της ζωής και να κατανοείτε τις μυριάδες εκδηλώσεων της Φύσης. Μόνον όταν κατανοήσετε ποια είναι η δύναμη του νου  σας, θα μπορείτε ν’ αναγνωρίσετε την σχέση μεταξύ του κόσμου και της κοινωνίας. Η εκπαίδευση πρέπει να προάγει την διάκριση και την ταπεινοφροσύνη σας και να σας κάνει ικανούς να συνειδητοποιείτε τις υποχρεώσεις σας προς τους γονείς σας και όλους τους άλλους που συνέβαλαν στο να γίνετε αυτό που είστε σήμερα. Η ευγνωμοσύνη είναι μία ύψιστη αρετή. Να είστε ευγνώμονες στους γονείς σας! Να διευρύνετε το οπτικό σας πεδίο, έτσι ώστε να συνειδητοποιείτε ότι μέσα σε κάθε πλάσμα ενοικεί ο Θεός. Καλλιεργήστε το πνεύμα της αγάπης –τότε η ζωή σας θα πλημμυρίσει χαρά!

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1988. 


21 Νοεμβρίου

Σπουδαστές και σπουδάστριες! Ενσαρκώσεις της Αγάπης του Θεού! Εκεί όπου είναι παρούσες οι έξι ιδιότητες χαρακτήρα: ζήλος, αποφασιστικότητα,  θάρρος, ευφυΐα, ικανότητα και ηρωισμός, εκεί θα εκδηλωθεί και η βοήθεια του Θεού! Σε οποιονδήποτε τομέα δραστηριότητας, σε οποιονδήποτε χρόνο, για οποιονδήποτε άνθρωπο ο οποίος είναι προικισμένος μ’ αυτές τις έξι πολύτιμες ιδιότητες χαρακτήρα, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Ωστόσο, αυτές οι ιδιότητες από καιρό σε καιρό βρίσκονται αντιμέτωπες με διάφορες δυσκολίες. Ακριβώς όπως ένας φοιτητής πρέπει να περάσει διάφορες εξετάσεις για να αποφοιτήσει, έτσι και αυτές οι ανώτερες ιδιότητες χαρακτήρα αντιμετωπίζουν δοκιμασίες, τις οποίες όμως πρέπει να θεωρείτε μόνο ως σκαλοπάτια που οδηγούν στις υψηλές επιτεύξεις σας. Οι δοκιμασίες αυτές εμφανίζονται υπό μορφήν απωλειών, προβλημάτων, πόνου, βασάνων και συκοφαντιών. Εσείς όμως πρέπει να τις υπερνικάτε όλες με θάρρος και αυτοπεποίθηση και να προχωρείτε. Δίχως αυτοπεποίθηση, δεν μπορείτε ν’ αποκτήσετε αυτές τις έξι ευγενείς ιδιότητες χαρακτήρα. Εσείς οι σπουδαστές έχετε χρέος να καλλιεργήσετε και ν’ αναπτύξετε την αυτοπεποίθησή σας και ν’ αρχίσετε το ταξίδι της ζωής στον έξω κόσμο με πίστη στον Θεό.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1997. 


20 Νοεμβρίου

Κανείς σας δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ασήμαντο ή αμελητέο. Ο καθένας σας, μικρός ή μεγάλος, είναι ένα ζωτικό μέρος του συνόλου και είναι σημαντικός για την λειτουργία αυτού του συνόλου, ακριβώς όπως όλα τα μέρη ενός πυραύλου. Ένα ελαττωματικό εξάρτημα, οσοδήποτε μικρό κι αν είναι, μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη του πυραύλου. Παρομοίως, σ’ αυτό το απέραντο σύμπαν, κάθε ύπαρξη έχει έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του. Πρώτιστη όμως ανάγκη σήμερα είναι να προάγετε την ενότητα μεταξύ σας, έτσι ώστε να προστατεύετε την ανθρωπιά. Σήμερα εορτάζουμε πολλές διαφορετικές εορτές, είτε για επέτειο γενεθλίων, είτε για άλλες χαρμόσυνες αφορμές. Όμως, δεν είναι οι ίδιοι οι εορτασμοί αυτό που έχει σημασία, ούτε τα επίσημα ρούχα, ούτε οι εορταστικές ομιλίες – τα αισθήματα είναι αυτό που έχει σημασία. Δίχως την αγνότητα των σκέψεων, δεν μπορεί κανείς ν’ αποκτήσει αγνότητα διάνοιας και πραγματική σοφία. Γι’ αυτό, προσπαθείτε να εξαγνίσετε τον νου σας. Να καλλιεργείτε την ανιδιοτελή αγάπη προς όλους και να ασχολείστε με την προσφορά κοινωνικής υπηρεσίας. Έχω διακηρύξει επανειλημμένως ότι η προσφορά υπηρεσίας προς εκείνους τους συνανθρώπους σας που την έχουν ανάγκη είναι ταυτόσημη με προσφορά υπηρεσίας στον ίδιο τον Θεό.

-        Μπάμπα,  Ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1992, στο Στάδιο Βίντγιαγκίρι, κατά τον εορτασμό των γενεθλίων του. 


19 Νοεμβρίου

Σήμερα δυστυχώς, εξαιτίας της επίδρασης της Εποχής Κάλι, πολλοί άνδρες περιφρονούν τις γυναίκες και τους φέρονται σαν να είναι απλώς υπηρετικό προσωπικό. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Όσο περισσότερο ένας άνδρας σέβεται τις γυναίκες, τόσο περισσότερο ο κόσμος θα σέβεται αυτόν. Οι άνδρες δεν πρέπει να φέρονται στις γυναίκες με υπεροπτικό και απότομο τρόπο, θεωρώντας τους εαυτούς τους δυνατότερους και ισχυρότερους. Σήμερα απονέμονται στους άνδρες τιμητικοί τίτλοι όπως Πάντμασρι, Πάντμα Βιμπούσαν κ.ά. Αλλά οι τίτλοι που απονέμονται στις γυναίκες όπως Γκρίχαλάξμι, δηλ. ‘θεά της εστίας’, Ιλλάλου, Ντάρμαπάτνι, δηλ. ‘ενάρετη σύζυγος’, Αρντάνγκι, δηλ. ‘το έτερον ήμισυ του ανδρός’ κ.ά., είναι πολύ υψηλοί και ιεροί. Πώς μπορεί λοιπόν γυναίκες, τιμημένες με τόσο υψηλούς τίτλους, να είναι κατώτερες των ανδρών; Κάθε άνδρας πρέπει να φροντίζει οι γυναίκες μέσα στο σπίτι του ποτέ να μη χύνουν δάκρυα εξαιτίας του. Ο σύζυγος έχει το δικαίωμα να υποδεικνύει στην γυναίκα του τα λάθη της, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιεί σκληρά λόγια και να πληγώνει τα αισθήματά της. Ποτέ να μην χρησιμοποιείτε σκληρά και απότομα λόγια για κανέναν. Πάντα να μιλάτε γλυκά και απαλά. Από τη στιγμή που θα τηρήσετε αυτές τις αρχές, η οικογένειά σας θ’ αποκτήσει γαλήνη και ευημερία.

- Μπάμπα, Ομιλία  που δόθηκε στις 11 Αυγούστου 2000. 


18 Νοεμβρίου

Σήμερα, η τροφή που τρώτε, το νερό που πίνετε και ο αέρας που αναπνέετε είναι όλα μολυσμένα. Αλλά και οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό, και τούτο διότι έχουν γεμίσει τον νου τους με αρνητικά αισθήματα και υλικές, εγκόσμιες  επιθυμίες. Αναμφίβολα, είναι φυσικό να έχετε επιθυμίες, αλλά πρέπει να παραμένουν εντός λογικών ορίων. Σήμερα, οι καρδιές των ανθρώπων έχουν γίνει μία σπηλιά από κακές ιδιότητες χαρακτήρα όπως ο θυμός, το μίσος, η απληστία, η ζήλεια, η μεγαλομανία, η επίδειξη κλπ., που πηγάζουν μόνο από τις προσκολλήσεις του σώματος και τις λανθασμένες συνήθειες διατροφής. Μόνη η αγάπη μπορεί να εξαλείψει τέτοια αρνητικά χαρακτηριστικά. Επομένως, οφείλετε να κυριαρχείτε στις προσκολλήσεις σας και στις επιθυμίες σας. Τα γράμματα που γράφετε θα εμφανιστούν μπλε όταν ο στυλογράφος σας είναι γεμάτος μπλε μελάνι και κόκκινα όταν είναι γεμάτος κόκκινο μελάνι. Παρομοίως, όλα όσα βλέπετε,  ακούτε και λέτε θα γίνουν αρνητικά όταν η καρδιά σας είναι γεμάτη αρνητικά συναισθήματα. Γι’ αυτό, πριν από καθετί άλλο, γεμίστε την καρδιά σας αγάπη. Τότε, όλα όσα βλέπετε, ακούτε, λέτε και κάνετε θα είναι διαποτισμένα με αγάπη και θα βιώνετε παντού αγάπη.

- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 11 Αυγούστου 2000. 


17 Νοεμβρίου

Όλες οι θρησκείες διδάσκουν μία βασική πνευματική πειθαρχία: την εξάλειψη από τον νου της κηλίδας του εγωισμού και της επιδίωξης κάθε μηδαμινής απόλαυσης. Κάθε θρησκεία διδάσκει τον άνθρωπο να γεμίσει την καρδιά του με την δόξα του Θεού και να εκδιώξει από μέσα της την μικροπρέπεια της υπεροψίας. Σας εκπαιδεύει στις πνευματικές μεθόδους της μη-προσκόλλησης και της άσκησης της διάκρισής σας, έτσι ώστε να θέτετε στον εαυτό σας ανώτερους και ευγενείς στόχους και να φθάσετε στην απελευθέρωση. Πιστέψτε ότι οι καρδιές όλων των ανθρώπων παρακινούνται από τον Ένα και μοναδικό Θεό, ότι όλες οι θρησκείες δοξολογούν τον Ένα και μοναδικό Θεό, ότι όλα τα Ονόματά Του και οι Μορφές Του χαρακτηρίζουν τον Ένα και μοναδικό Θεό και ότι ο βέλτιστος τρόπος να Τον λατρεύετε είναι μέσω της αγάπης. Καλλιεργήστε αυτήν την νοοτροπία της Ενότητας μεταξύ των λαών όλων των θρησκειών, όλων των χωρών και όλων των ηπείρων! Αυτό είναι το Μήνυμα της Αγάπης που σας φέρνω. Αυτό είναι το μήνυμα που επιθυμώ να ενστερνισθείτε. Προάγετε την αγάπη, ζείτε με αγάπη, διαδίδετε ολόγυρά σας την αγάπη –αυτή είναι η πνευματική άσκηση που θα σας ωφελήσει τα μέγιστα.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 4 Ιουλίου 1968. 


16 Νοεμβρίου

Επιλέξτε όποιο Όνομα και όποια Μορφή του Θεού αγαπάτε ιδιαίτερα και κάθε μέρα, μόλις σας ξυπνήσει το κάλεσμα του ήλιου που ανατέλλει, να επαναλαμβάνετε το Όνομα και να διαλογίζεστε στην Μορφή. Κατόπιν, να έχετε το Όνομα και την Μορφή στο πλευρό σας σαν σύντροφο, οδηγό και φύλακα, όλες τις ώρες της εργάσιμης ημέρας σας. Και το βράδυ, όταν πια επιστρέψετε στο σπίτι σας, προσφέρετε γεμάτοι ευγνωμοσύνη φόρο τιμής στον Θεό μ’ αυτήν την Μορφή και μ’ αυτό το Όνομα, ευχαριστώντας Τον που ήταν μαζί σας, στο πλευρό σας, μπροστά σας και πίσω σας όλη την ημέρα. Αν τηρήσετε απαρέγκλιτα αυτήν την πνευματική πειθαρχία, ποτέ δεν θα παραπατήσετε, ποτέ δεν θ’ αποτύχετε. Να προσπαθείτε πάντοτε να προάγετε την χαρά και την ευτυχία των συμπατριωτών σας, να συμμερίζεστε πρόθυμα την χαρά και την ευτυχία τους. Πάρτε την ακλόνητη απόφαση να συνεχίσετε την διερεύνηση της πραγματικότητάς σας. Αποφασίστε επίσης ακλόνητα να ζήσετε διαποτισμένοι από την έμπνευση που χαρίζει η αδιάλειπτη ενθύμηση του Θεού. Να καλλιεργείτε την αγάπη, να την μοιράζεστε με τους άλλους. Σας δίνω την ευλογία μου να επιτύχετε σ’ αυτήν την πνευματική προσπάθεια και ν’ αντλείτε βαθιά χαρά απ’ αυτήν.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 4 Ιουλίου 1968.


15 Νοεμβρίου

Τούτο τον καιρό μία ύπουλη αρρώστια οργιάζει μεταξύ των περισσότερων ανθρώπων – η απιστία. Βάζει φωτιά στα μικροσκοπικά φύτρα της πίστης τους και μετατρέπει τη ζωή τους σε κάρβουνα και στάχτες. Δεν διαθέτετε κανένα κριτήριο σαν βάση για να κρίνετε, κι όμως προσποιείστε ότι είστε δικαστές. Την αμφιβολία και τον θυμό, όπως και τη δηλητηρίαση και την αρρώστια,  πρέπει να τα καταπολεμήσετε και να τα θέσετε εκτός μάχης προτού αναπτυχθούν. Να επαναλαμβάνετε το Όνομα του Κυρίου, είτε έχετε πίστη είτε όχι. Αυτό από μόνο του θα ζωντανέψει την σπίθα της πίστης μέσα σας, από μόνο του θα δημιουργήσει την μαρτυρία πάνω στο θεμέλιο της οποίας μπορείτε να οικοδομήσετε την πίστη σας. Εσείς αποδίδετε σημασία στην ποσότητα, αλλά ο Θεός εξετάζει μόνο την ποιότητα: δεν μετρά πόσες μερίδες γλυκό ρύζι προσφέρατε, αλλά πόσες γλυκές λέξεις εκστομίσατε και πόση γλυκύτητα περιείχαν οι σκέψεις σας. Γι’ αυτό,  προσφέρετέ Του τα ευωδιαστά φύλλα της αφοσίωσης, τα άνθη των αισθημάτων και των παρορμήσεών σας, αγνά και απαλλαγμένα από τα ζιζάνια της λαγνείας, του θυμού κ.α. Προσφέρετέ Του τα φρούτα από τον οπωρώνα του νου σας, αδιάφορο αν είναι ξινά ή γλυκά, ζουμερά ή στεγνά, πικρά ή γλυκά.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1963. 


14 Νοεμβρίου

Γονείς και παιδιά πρέπει να ψάλλουν μαζί και να υμνούν την δόξα του Θεού. Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Η ζωή σας πρέπει να είναι αφιερωμένη στον Θεό: σαν πρώτο βήμα, πρέπει κάθε μέρα ν’ αφιερώνετε λίγα λεπτά στην λατρεία της δόξας Του και ν’ αγαλλιάζετε με το μεγαλείο και το βάθος αυτής της δόξας. Σιγά-σιγά, όταν η συνήθεια αυτή γλυκάνει την καρδιά σας, θα της αφιερώνετε ολοένα περισσότερο χρόνο και η αγαλλίασή σας απ’ αυτήν θα αυξάνεται. Ο σκοπός του ‘ζην’ δεν είναι άλλος από το να επιτύχετε το ‘ζην εν Θεώ’. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αφιερώσει την ζωή του σ’ αυτό το υψηλό ιδανικό και να επιτύχει την εκπλήρωσή του. Είστε η Θεία Αλήθεια, μην χάνετε την πίστη και το θάρρος σας, μην υποβιβάζετε τον εαυτό σας. Είστε θείοι, ασχέτως του πόσο συχνά γλιστράτε από την ανθρώπινη κατάσταση στην ζωώδη, κι ακόμα χαμηλότερα. Να καλλιεργείτε την αγάπη, να μοιράζεστε αυτήν την αγάπη με όλους τους συνανθρώπους σας. Πώς μπορείτε να δίνετε στον έναν άνθρωπο περισσότερα και στον άλλον λιγότερα, όταν αμφότεροι είναι ταυτόσημοι μ’ εσάς; Αν λησμονήσετε την θεμελιώδη Θειότητά σας, θα φυτρώσουν μέσα σας το μίσος και ο φθόνος. Να βλέπετε τον Θείο Εαυτό μέσα στον καθένα  -τότε θα φυτρώσει μέσα σας το άνθος της Αγάπης, και η Ειρήνη θα κατέλθει πάνω του σαν δροσοσταλίδα.  

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 4 Ιουλίου 1968.


13 Νοεμβρίου

Τίποτε άλλο δεν μπορεί να σας χαρίσει την ευδαιμονία, το θάρρος και την δύναμη που αποκομίζετε από την πνευματική άσκηση Νάμασμάρανα, την επανάληψη του Θείου Ονόματος. Ακόμα και αν κάποιοι σας περιγελούν όταν την κάνετε, εσείς ούτε να ενοχλείστε, ούτε να την διακόπτετε. Είτε είστε νέοι ή ηλικιωμένοι, πλούσιοι ή φτωχοί, όλοι σας πρέπει να κάνετε την πνευματική άσκηση της επανάληψης του Θείου Ονόματος. Να εξυμνείτε τη δόξα του Θεού ολόψυχα, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό, με πλήρη συγκέντρωση και απόλυτη αφοσίωση, δίχως να φοβάστε κανέναν. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να έχετε το βίωμα της Θείας ευδαιμονίας. Αρχίστε αυτή την ιερή πνευματική άσκηση από τούτη κιόλας τη στιγμή, φροντίζοντας το Όνομα του Θεού να βγαίνει από τα βάθη της καρδιάς σας, τον πυρήνα της ύπαρξής σας. Δεν χρειάζεστε μουσικά όργανα –οι ευαίσθητες χορδές της καρδιάς σας αρκούν για να συνοδεύσουν τον λατρευτικό σας ύμνο στη δόξα του Κυρίου. Προσέχετε μόνο να μην δημιουργείτε παράφωνες νότες προερχόμενες από τυχόν κακόβουλες σκέψεις σας. Μόνο τότε θα γίνετε αποδέκτες της Θείας Χάρης και Ενέργειας. Σας ευλογώ να έχετε μία ζωή γεμάτη ευτυχία! Δεν χρειάζεται να αναζητείτε την ευτυχία στον εξωτερικό κόσμο. Υπάρχει μέσα σας. Από σήμερα, αναπτύξτε περισσότερο την αφοσίωσή σας και την αυτοπαράδοση σας στον Θεό. Να είστε άφοβοι και να ψάλλετε την δόξα του Θεού οπουδήποτε και αν είστε. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να ζήσετε σαν πραγματικοί άνθρωποι.

- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 2002 στο Μπριντάβαν. 


12 Νοεμβρίου

Σήμερα πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν δίνουν σημασία στην πνευματική άσκηση της απαγγελίας του Ονόματος του Θεού. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Και απ’ αυτούς πολλοί αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων ακριβώς επειδή δεν επαναλαμβάνουν αδιάκοπα το Όνομα του Θεού (Νάμασμάρανα). Στην σημερινή ‘Σιδηρά Εποχή’ μόνο η εξύμνηση του Θείου Ονόματος μπορεί να λυτρώσει τη ζωή σας – δεν υπάρχει άλλη καταφυγή! Η υμνωδία για την δόξα του Θεού είναι κάτι το εξόχως ιερό. Μέσα στην ‘μυρμηγκοφωλιά’ της καρδιάς σας υπάρχουν πολλά φίδια κακών ιδιοτήτων, όταν όμως απαγγέλλετε το Όνομα του Θεού, όλα αυτά τα ‘φίδια’ βγαίνουν έξω και φεύγουν από μέσα της. Αυτή η πνευματική άσκηση Νάμασμάρανα είναι ακριβώς σαν το πνευστό  όργανο ναντασβάραμ που η μελωδία του γητεύει τα φίδια και τα ελκύει να βγαίνουν από τις μυρμηγκοφωλιές, στις οποίες συνηθίζουν να φωλιάζουν. Κάνετε το γλυκό, μελωδικό Όνομα του Κυρίου πνοή της ζωής σας! Να επαναλαμβάνετε ακατάπαυστα το Όνομα του Θεού για να απαλλαγείτε από τις κακές ιδιότητες του χαρακτήρα σας. Κάνετε όλους τους δρόμους της κοινότητάς σας να αντηχούν από τις ιερές δονήσεις της ψαλμωδίας του μεγαλείου Του. Κάνετε ακόμα και το τελευταίο κύτταρο του σώματός σας να δονείται από το Όνομα του Θεού!

Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 14 Απριλίου 2002.


11 Νοεμβρίου

Η κατοικία σας πρέπει να αντηχεί από το Όνομα του Θεού, αλλιώς δεν είναι παρά μία σπηλιά στην οποία κατοικούν άγρια ζώα! Η ψυχή σας χρειάζεται επίσης μία κατοικία, η οποία είναι το ίδιο το σώμα σας. Και σ’ αυτήν την κατοικία πρέπει ν’ ακούγεται το Όνομα του Θεού, ειδάλλως δεν είναι παρά ένα πήλινο δοχείο, όχι το σώμα ενός ανθρώπινου όντος. Εάν τηρήσετε αυτήν την εντολή του Κυρίου, αμφότερες οι κατοικίες σας θα είναι βυθισμένες στην ύψιστη γαλήνη. Η υπακοή στις εντολές του Θεού είναι το μυστικό που θα σας οδηγήσει στη λύτρωση. Από τη στιγμή που θ’ αποφασίσετε ότι ο οπωρώνας του νου σας Του ανήκει, όλοι οι καρποί του θα είναι γλυκοί! Η αναζήτηση καταφυγής στην προστασία Του, θα κάνει όλους τους καρπούς του αποδεκτούς στον Θεό, επομένως είναι αδύνατον να είναι πικροί. Όσο δε για το πότισμά του, ποιο νερό μπορεί να είναι αγνότερο και πολυτιμότερο από τα δάκρυά σας –όχι δάκρυα θλίψης, αλλά αυτά που χύνετε γεμάτοι έκσταση και αγαλλίαση για την ευκαιρία που σας δόθηκε να υπηρετείτε τον Θεό και να πορεύεστε στην ζωή σας επάνω στο μονοπάτι που οδηγεί σ’ Εκείνον!

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1963.


10 Νοεμβρίου

Ο Αρτζούνα κέρδισε την Χάρη της πνευματικής διδασκαλίας από τον ίδιο τον Κύριο, διότι ένιωσε βαθιά λύπη για τον επικείμενο πόλεμο και επέτυχε την αποδέσμευση, την αυτοπαράδοση και την απόλυτη συγκέντρωση του νου στον Θεό. Όταν η βαθιά επιθυμία σας για λύτρωση γίνεται ανείπωτα έντονη, μπορείτε να παρακάμψετε όλους τους κοινωνικούς κανόνες και τα εγκόσμια πρότυπα που δεν εξυπηρετούν αυτόν τον ανώτερο και ευγενή σκοπό! Ακριβώς έτσι ο Πραχλάντα απαρνήθηκε τον πατέρα του, ο Μπίσμα αντιμίλησε στον πνευματικό του δάσκαλο, η Μίρα εγκατέλειψε τον σύζυγό της και ο Σάνκαρατσάρια έπεισε την μητέρα του ξεγελώντας την. Το καλύτερο πνευματικό μονοπάτι για να καλλιεργήσετε αυτήν την επιθυμία για λύτρωση, είναι η επανάληψη του Ονόματος του Θεού. Αφήστε την γλυκύτητα του Ονόματος του Θεού, την διαποτισμένη με το νέκταρ της λαμπρότητάς Του να ευφραίνει εσαεί την γλώσσα και τον νου σας. Αυτήν την απλή, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική πνευματική άσκηση μπορούν να την κάνουν όλοι οι άνθρωποι ανά πάσα στιγμή, ασχέτως φυλής, θρησκείας, γένους και κοινωνικού ή οικονομικού επιπέδου.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966.


9 Νοεμβρίου

Από τις 24 ώρες της ημέρας, να χρησιμοποιείτε τις έξι για να κερδίζετε και να ξοδεύετε χρήματα, τις έξι για στοχασμό  του Θεού, τις έξι για ύπνο και τις έξι για προσφορά υπηρεσίας στους συνανθρώπους σας. Όμως, οι περισσότεροι από σας δεν διαθέτετε καν 5 λεπτά για αληθινό στοχασμό του Θεού και ούτε ντρέπεστε γι’ αυτό –τι τραγωδία! Συλλογιστείτε ποια είναι η παρούσα κατάστασή σας, ποια η κατεύθυνση προς την οποία πορεύεστε, ποιες οι ικανότητές σας και ποιες οι τάσεις και οι ροπές σας. Κατόπιν αρχίστε ν’ ακολουθείτε το μονοπάτι της πνευματικής άσκησης βήμα-βήμα, έτσι ώστε να πλησιάζετε τον στόχο σταθερά και γρήγορα, μέρα με την ημέρα. Η Ινδική θρησκευτική παράδοση συμβουλεύει τον έλεγχο των αισθήσεων, όχι την ικανοποίησή τους. Το αυτοκίνητο το οδηγούμε με το τιμόνι που βρίσκεται εντός του, έτσι ώστε όταν το εσωτερικό τιμόνι στρίβει, οι εξωτερικοί τροχοί να στρίβουν αναλόγως. Το να προσπαθεί κανείς να κινήσει μόνο τους εξωτερικούς τροχούς αποτελεί σημάδι άγνοιας! Πρέπει να προσπαθήσετε ν’ αναπτύξετε εσωτερική αυτοσυγκέντρωση, αντί να προτιμάτε τον περισπασμό από τα εξωτερικά πράγματα. Καλλιεργήστε την ησυχία, την απλότητα και την ταπεινοφροσύνη, αντικαθιστώντας μ’ αυτές τις θετικές ιδιότητες τον θόρυβο, την πολυπλοκότητα και την υπεροψία.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966. 


8 Νοεμβρίου

Οι άνθρωποι σήμερα υποφέρουν έντονα από τον πυρετό των αισθήσεων και δοκιμάζουν τις ψευτοθεραπείες της αναψυχής, της διασκέδασης, των διακοπών, των πικνίκ, των εορταστικών γευμάτων, των χορών κλπ., με μόνο αποτέλεσμα το να διαπιστώνουν ότι ο πυρετός υποχωρεί μεν, αλλά μετά από ένα διάλειμμα επανέρχεται –δεν σταματά. Όταν εξετάσετε το θέμα αντικειμενικά, θα διαπιστώσετε ότι όλες οι ποικιλίες γεύσης, χρώματος και ευωδιάς των διαφόρων εκλεπτυσμένων εδεσμάτων, στην ουσία είναι απλώς ένα φάρμακο για την ίαση της αρρώστιας της πείνας. Όλα δε τα ποτά που έχουν εφεύρει οι άνθρωποι δεν είναι παρά φάρμακα για να κατασιγάσουν την αρρώστια της δίψας. Αυτό που σήμερα ονομάζετε πολυτέλεια, είναι μόνο κάτι που παρασύρει τους ανθρώπους στην υπερδιέγερση και στις παρανοϊκές επιδιώξεις. Ο πυρετός θα σταματήσει μόνο όταν ο κρυφός ιός που τον προκαλεί έχει καταστεί ανενεργός μέσω κάποιας θεραπείας. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο ιός ή η ασθένεια του νου σας θα εξουδετερωθούν όταν πέσουν επάνω τους οι ακτίνες της σοφίας. Γι’ αυτό, να χρησιμοποιείτε την διάκρισή σας και πάντοτε να προσπαθείτε να προτιμήσετε το ωφέλιμο αντί το ευχάριστο, διότι το ευχάριστο μπορεί να σας παρασύρει στο ολισθηρό μονοπάτι που θα σας ρίξει σ’ έναν λάκκο χωρίς πυθμένα.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966.


7 Νοεμβρίου

Αν η αγάπη, η εμπιστοσύνη και η στοργή μας περιορίζονται στους στενότερους συγγενείς και φίλους μας, τότε η αγάπη μας είναι εγωιστική και βρίσκεται στην χαμηλότερη βαθμίδα. Αν όμως προχωρήσετε λίγο πιο πέρα από το στενό οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον και επεκτείνετε την πίστη και την εμπιστοσύνη σας στους συμπατριώτες σας, τότε η αγάπη σας θα φθάσει σ’ ένα μέσο επίπεδο. Αν κατορθώσετε να βλέπετε ολόκληρο τον κόσμο ως ένα ενιαίο σύνολο και θεωρείτε όλους τους ανθρώπους που ζουν μέσα σ’ αυτόν ως ένα και επεκτείνετε την εμπιστοσύνη και την συμπόνια σας σε όλους, τότε αυτή σας η αγάπη θα έχει γίνει η ύψιστη κατηγορία ανιδιοτελούς αγάπης. Οφείλουμε να προχωρήσουμε βαθμιαία από τον περιορισμένο οικογενειακό και φιλικό μας κύκλο, στον ευρύτερο κύκλο της πατρίδας μας και μετά να επεκταθούμε στο σύμπαν. Όταν αναφερόμαστε στην ανθρωπότητα, δεν πρέπει να περιορίζουμε τον όρο αυτόν σε ένα μικρό σύνολο ανθρώπων. Υπάρχει μόνο μία κοινωνική τάξη, η κοινωνική τάξη της ανθρωπότητας, οπότε όταν αναφερόμαστε στην ανθρωπότητα, πρέπει να επεκτείνουμε την ανιδιοτελή αγάπη μας ώστε να συμπεριλαμβάνει και όλα τα είδη όντων που ζουν μέσα στο σύμπαν.

-       Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 15.


6 Νοεμβρίου

Οι άνθρωποι σήμερα μπορούν να ταξιδεύουν αεροπορικώς, αλλά και να κάνουν ερευνητικές πτήσεις μέσα στα απέραντα ύψη του αχανούς ουρανού. Κάνουν επίσης καταδύσεις στα βάθη του ωκεανού και κατορθώνουν απίστευτα πράγματα σε πολλούς άλλους τομείς και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Με την βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, ανακαλύπτουν και εφευρίσκουν πράγματα στα οποία ο μέσος άνθρωπος του παρελθόντος δεν είχε την παραμικρή πρόσβαση. Καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να διερευνήσουν και να κατανοήσουν διάφορα φαινόμενα και να διδαχθούν απ’ αυτά, δυστυχώς όμως επιτυγχάνουν μόνο εν μέρει τον στόχο αυτό. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι εφευρίσκουν πολύπλοκους και εξελιγμένους υπολογιστές και άλλες μηχανές και μέσω αυτών προσπαθούν να κατακτήσουν το σύμπαν. Αν όμως, αφού αποκτήσουν όλες αυτές τις δυνατότητες και επιστημονικές γνώσεις, δεν διαθέτουν την πνευματική σοφία να τις αξιοποιήσουν σωστά, έτσι ώστε αυτές να τους εξασφαλίσουν ευτυχία και ειρηνική ζωή, τότε όλες αυτές οι εφευρέσεις τους γίνονται άχρηστες και ανώφελες.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ.15.


5 Νοεμβρίου

Η μάχη του κάθε ανθρώπου εναντίον των εσωτερικών εχθρών του είναι διαφορετική. Καθένας δρέπει το αποτέλεσμα που του αξίζει ανάλογα με τις πνευματικές του ασκήσεις και τις πράξεις του στην παρούσα και σε προηγούμενες ενσαρκώσεις του. Η ζωή δεν είναι ένας μαθηματικός τύπος που μηχανικά μας δίνει το αποτέλεσμα 2+2=4. Για μερικούς το 2+2 μπορεί να είναι είτε 3 είτε 5, ανάλογα με την αξία που έχει γι’ αυτούς το 2. Στην πνευματική οδό, ο καθένας πρέπει να προχωρήσει, από το σημείο στο οποίο ήδη βρίσκεται, με τον δικό του ρυθμό και με την δύναμη του φωτός που δέχεται από την πνευματική λυχνία που κρατά στο χέρι του. Γι’ αυτό, επισημάνετε ποια ελαττώματα υπονομεύουν την πνευματική σας πρόοδο και διορθώστε τα, έτσι ώστε να προχωρήσετε απρόσκοπτα στο ταξίδι σας προς τον Θεό. Συχνά οι άνθρωποι αγοράζουν σκούρα ρούχα διότι αυτά δεν αποκαλύπτουν την σκόνη ή τους λεκέδες. Δεν προτιμούν τα λευκά ρούχα, διότι σ’ αυτά οι λεκέδες φαίνονται αμέσως! Εσείς όμως, να μην προσπαθείτε να κρύψετε τα μειονεκτήματά σας στο σκοτάδι – αντιθέτως, να ντρέπεστε για τον κηλιδωμένο χαρακτήρα σας και να σπεύδετε να τον εξαγνίσετε.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966. 


4 Νοεμβρίου

Πολλοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν την ανιδιοτελή αγάπη και αφοσίωση που οι βοσκοπούλες έτρεφαν για τον Κρίσνα κι έτσι παρερμηνεύουν όλες τους τις πράξεις, προσδίδοντάς τους λανθασμένα νοήματα. Οι βοσκοπούλες είχαν ανώτερες, ευγενείς σκέψεις και η αγάπη τους και η αφοσίωσή τους στον Κρίσνα ήταν απόλυτα αγνή και ανιδιοτελής. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ακόμα και μετά από τόσους αιώνες η μνήμη τους παραμένει ζωντανή στον νου εκατομμυρίων πιστών στην Ινδία. Το ιερό κείμενο Μπαγκαβάτα μας αφηγείται την ιερότητα της αφοσίωσής τους στον Κρίσνα. Η δε Αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο δεν έχει ούτε ίχνος μίσους, ζήλειας, ή θυμού, γι’ αυτό μπορεί να χαρίζει ευτυχία σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε χρέος ν’ αποδεχθούμε την ανιδιοτελή αγάπη σαν ουσιώδη μορφή αφοσίωσης στον Θεό και να την προάγουμε στην πατρίδα μας. Πρέπει να αποτελεί ένα ιδεώδες μας όσον αφορά στην σχέση μας με τον Θεό. Από τούτη κιόλας την στιγμή, να αποβάλλετε τυχόν ανίερες σκέψεις ή εγωισμό από την καρδιά σας και στη θέση τους να καλλιεργήσετε ανιδιοτελή, θεϊκή αγάπη – έτσι θα εξαγνίσετε την καρδιά σας.

«Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 14.


3 Νοεμβρίου

Πρέπει να αγωνίζεστε να διαγνώσετε τον χαρακτήρα σας και ν’ ανακαλύψετε τα ελαττώματα που τον μολύνουν –μην προσπαθείτε ν’ αναλύσετε τον χαρακτήρα των άλλων και μην ψάχνετε να επισημάνετε τα μειονεκτήματά τους. Η ζωή είναι μία εκστρατεία εναντίον εχθρών, είναι μία μάχη που έχει εμπόδια, πειρασμούς, κακουχίες και δισταγμούς. Αυτές οι αρνητικές δυνάμεις υπάρχουν μέσα στον κάθε άνθρωπο, επομένως η μάχη πρέπει να είναι ακατάπαυστη και αδιάκοπη. Ακριβώς σαν τον ιό που τρέφεται μέσα στο κυκλοφοριακό σύστημα, έτσι και οι κακοποιές δυνάμεις της λαγνείας, της απληστίας, του μίσους, της μοχθηρίας και της υπεροψίας απομυζούν την ενέργεια και την πίστη του ανθρώπου και τον οδηγούν σε πρόωρη καταστροφή. Ο Ράβανα ήταν επιφανής λόγιος, είχε πλούτο, εξουσία, κύρος, είχε ακόμη και την Χάρη του Θεού. Όμως οι ιοί της λαγνείας και της αλαζονείας που φώλιαζαν στον νου του, τον οδήγησαν στην ολοκληρωτική καταστροφή του. Από τη στιγμή που οι ιοί αυτοί άρχισαν να τον κατατρώγουν, δεν μπορούσε πια να ζήσει γαλήνιος και χαρούμενος ούτε για μία στιγμή. Να θυμάστε: η αρετή αποτελεί δύναμη, ενώ η κακία και η ανηθικότητα αποτελεί αδυναμία.

- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966.


2 Νοεμβρίου

Υπάρχουν έθνη που, μολονότι έχουν αφθονία αγαθών, δεν έχουν ειρήνη. Διακατέχονται από φόβους και άγχη εξαιτίας της ίδιας της αφθονίας που απέκτησαν. Ο μόνος εγγυητής της ειρήνης του ατόμου και της κοινωνίας είναι η πνευματική πρόοδος και η πνευματική πειθαρχία. Στην Ινδία, αλλά και σε άλλες χώρες, παρατηρούμε μία θλιβερή παραμέληση ακριβώς αυτών των δύο στόχων. Η εξασφάλιση στέγης, ένδυσης και τροφής χαρίζει στον άνθρωπο μόνο υλική ευτυχία. Η εξασφάλιση εκπαίδευσης για την απόκτηση ειδικοτήτων ή πληροφοριών για τον κόσμο βοηθά τον άνθρωπο μόνο να κερδίζει τα προς το ζην. Όμως, η αρχαία ρήση μας διδάσκει ότι «Η αληθινή και μόνιμη ευτυχία δεν μπορεί ν’ αποκτηθεί μέσω της υλικής ευημερίας και ευτυχίας». Η μόνιμη ευτυχία, η ευτυχία που δεν κλονίζεται, ελαττώνεται ή επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις και αντιξοότητες της ζωής, μπορεί να προκύψει μόνο από έναν πειθαρχημένο νου και από την πίστη σε μία Ανώτερη Δύναμη, η οποία καθοδηγεί σοφά όλες τις πράξεις, τα λόγια και τις σκέψεις του ανθρώπου. Για τον σκοπό αυτό ο άνθρωπος πρέπει ν’ ανάψει μέσα του την λυχνία της πνευματικότητας και να την τροφοδοτεί, έτσι ώστε τα βήματά του να οδηγηθούν σ’ αυτό το μονοπάτι και να προχωρήσει στη ζωή του άτρωτος.

Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στο Λύκειο Θηλέων της Ανάνταπουρ κατά την Τελετή Απονομής Πτυχίων το 1966. 


1 Νοεμβρίου

Το μίσος και ο φθόνος μειώνουν την έμφυτη χάρη και γοητεία ενός ατόμου, ο δε θυμός είναι το καύσιμο κάθε αμαρτίας. Δεν έχετε παρά να κοιτάξετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη όταν σας ‘επιτίθεται’ ο θυμός - θ’ ανακαλύψετε ότι είστε όμοιοι με την μυθική Σουρπανάκχα, την αδελφή του δαίμονα Ράβανα! Η υπερδραστήρια και επιθετική ιδιότητα (ράτζο γκούνα) που σας καταλαμβάνει εκείνη την στιγμή, είναι δαιμονική και πρέπει να μάθετε να την αποφεύγετε. Εκείνοι που φιλοδοξούν να επιτύχουν στον πνευματικό τομέα, πρέπει ν’ αποφασίσουν να κυριαρχούν στον θυμό τους και να κατασιγάζουν τον άστατο νου τους. Πρέπει ακόμη να κυριαρχήσουν στις ταραχές και ανησυχίες του νου τους και να φροντίσουν να μην δημιουργούν μέσω αυτών ανησυχίες και στους γύρω τους. Πρέπει να πείσουν τον εαυτό τους ότι ο Θεός ενυπάρχει στον καθένα, αναγνωρίσιμος ως αναπνοή, γι’ αυτό πρέπει όλοι σας να καλλιεργήσετε μέσα σας την Οικουμενική Αγάπη και να την εκδηλώνετε με τα λόγια και τις πράξεις σας. Σήμερα σας δίνω την ευλογία μου να κερδίσετε την αλήθεια, την εσωτερική ειρήνη και την ευτυχία και, μέσω αυτών, να ενωθείτε με τον Θεό, που είναι η Πηγή της Ευδαιμονίας.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Sathya Sai Speaks», Τόμ. 6, Κεφ. 38.