Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Νοέμβριος 2015

30 Νοεμβρίου

Όταν θέλετε να μετατρέψετε ένα ασημένιο άγαλμα σε άγαλμα του Κρίσνα, δεν μπορείτε να το κάνετε με το να το σκεπάσετε απλά μ’ ένα πολύτιμο ύφασμα και μετά από λίγα δευτερόλεπτα να το ξεσκεπάσετε! Πρέπει να σπάσετε το ασημένιο άγαλμα σε κομμάτια, να τα λειώσετε στην κάμινο και μετά να χύσετε το ασήμι σε καλούπι του Κρίσνα! Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν λαχταράτε να μεταμορφωθείτε σε θεία ύπαρξη, πρέπει πρώτα να σπάσετε τον παλιό εαυτό σας με τη βοήθεια της μη-προσκόλλησης στα υλικά και εγκόσμια πράγματα, να λειώσετε τα κομμάτια του στην κάμινο της σοφίας και να διαπλάσετε τον νέο σας πια νου μέσα στο καλούπι της αφοσίωσης στον Θεό. Τότε ολόκληρη η συνειδητότητά σας θα έχει προσλάβει το όνομα,  τη μορφή και την πεμπτουσία του Θεού. Τότε πια, ό,τι λέτε ή κάνετε ή σκέφτεστε, προσλαμβάνει τη λαμπρότητα, την ακτινοβολία και την αγνότητα του Θεού. Και να θυμάστε: τίποτα δεν ευαρεστεί περισσότερο τον Θεό από το να βαδίζετε στη ζωή σας σταθερά και χωρίς αποκλίσεις στην οδό της αρετής και δικαιοσύνης, στην οδό του Ντάρμα. Όμως, θα μπορείτε να παραμένετε σταθερά στην οδό του Ντάρμα μόνο όταν σε οτιδήποτε βλέπετε, ακούτε, αγγίζετε ή γεύεστε, συνειδητοποιείτε την ύπαρξη του Θεού.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε τον Νοέμβριο 1970.

29 Νοεμβρίου

Η λαμπρότητα του θείου Eαυτού σας επισκιάζεται από τον εγωισμό. Επομένως, το τέλος του εγωισμού σημαίνει και το τέλος όλων των προβλημάτων, οπότε η θεία ευδαιμονία γίνεται επιτέλους προσιτή. Όπως ο ήλιος επισκιάζεται από την ομίχλη, τα συναισθήματα εγωισμού υπερκαλύπτουν την αιώνια, την απανταχού ευδαιμονία. Ακόμα κι αν τα μάτια είναι ανοιχτά, ένα κομμάτι χαρτί αρκεί για να εμποδίσει την αποτελεσματική λειτουργία της όρασης. Το ίδιο και ο τοίχος του εγωισμού: σας εμποδίζει να βλέπετε τον Θεό, που στην πραγματικότητα είναι πλησιέστερα σε σας απ’ οτιδήποτε και οποιονδήποτε άλλον. Αναπτύξτε τα χαρακτηριστικά της αλήθειας, καλοσύνης, αγάπης, υπομονής, ανεκτικότητας και ευγνωμοσύνης. Το εγώ δεν μπορεί να συνυπάρχει με όλες αυτές τις θετικές  ιδιότητες, ακριβώς όπως το σκοτάδι εξαφανίζεται με την ανατολή του ήλιου. Πολλοί οι αναζητητές, οι μοναχοί κι οι ερημίτες που επέτρεψαν στα επιτεύγματα που είχαν κερδίσει μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες και θυσίες, να εκμηδενιστούν εξαιτίας αυτής της προσκόλλησής τους στο «εγώ». Διότι η δύναμη χωρίς την ευδαιμονία που χαρίζει η βιωματική εμπειρία του Θεού είναι τοίχος χωρίς θεμέλια.
Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘ Prema Vahini’),  Κεφ.15.

28 Νοεμβρίου

Η Δημιουργία του σύμπαντος άρχισε, όπως αναφέρουν οι Ουπανισάντ, όταν το Ένα εβουλήθη: «Είμαι Ένα, ας γίνω πολλά.» Είναι ο ακέραιος αριθμός Ένα (1) που γεμίζει με αξία και εγκυρότητα τα μηδενικά μετά απ’ αυτό! Η συνειδητοποίηση της ύπαρξης του Ενός και η αγνόηση όλων των μηδενικών που έρχονται μετά απ’ αυτό, είναι ο στόχος και ο σκοπός κάθε ανθρώπινης προσπάθειας. Όταν ο νους είναι ατάραχος και η διάνοια οξεία, αυτή η συνειδητοποίηση θα γεννηθεί μέσα σας φυσικά. Μέσω της πνευματικής άσκησης της προσφοράς υπηρεσίας στον συνάνθρωπο, μπορείτε εύκολα ν’ αναγνωρίσετε το Ένα που προσλαμβάνει τη μορφή των πολλών. Για ν’ αποκτήσετε αυτό το βίωμα, την υπηρεσία σας πρέπει να την προσφέρετε είτε από μέγιστη αίσθηση καθήκοντος, είτε ως ταπεινό αφιέρωμα σ` αυτό το Ένα, τον Ύψιστο Θεό, είτε με πνεύμα απόλυτης αυτο-παράδοσης στο Θέλημα του Θεού, αφήνοντας το αποτέλεσμά της στη χάρη Του. Κάθε πράξη υπηρεσίας που προσφέρετε με αυτά τα αγνά κίνητρα, θα αναπτύξει μέσα σας τη μη-προσκόλληση και θα σας χαρίσει ύψιστη πνευματική ανταμοιβή.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε τον Νοέμβριο 1970.

27 Νοεμβρίου

Οι άνθρωποι δημιουργούν και αναπτύσσουν μια ατέλειωτη ποικιλία από εγωιστικές τάσεις και ροπές, εξασφαλίζοντας έτσι όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μόνιμη δυσαρέσκεια και  δυστυχία. Αυτό που τους ωθεί έτσι τυφλά στην καταστροφή τους είναι το σύμπλεγμα δύναμης, η απληστία για την απόκτηση εξουσίας και κυριαρχίας, δηλ. πράγματα εφήμερα. Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατο να τα αποκτήσει ο άνθρωπος σε επίπεδο που να τον ικανοποιεί. Η παντοδυναμία ανήκει μόνο στον Θεό. Μπορεί ο άνθρωπος να νιώθει υπερήφανος που κατέχει όλες τις τέχνες, όλο τον πλούτο, όλες τις γνώσεις, ή και την πεμπτουσία των γραφών, αλλά από ποιόν τα απέκτησε όλα αυτά; Ίσως να ισχυρίζεται ότι τα απέκτησε με τον μόχθο και τις προσπάθειές του. Σίγουρα όμως κάποιος του τα δίνει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο – αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί. Πηγή κάθε εξουσίας, κάθε δύναμης και κάθε γνώσης  είναι ο Θεός, ο Κύριος των πάντων. Το να αγνοεί κανείς την παντοδυναμία του Θεού και να αυταπατάται πιστεύοντας ότι η λίγη δύναμη που έχει αποκτήσει είναι δική του είναι απροκάλυπτος εγωισμός, έπαρση και αλαζονεία. Ένας γνήσιος αναζητητής αναγνωρίζεται εύκολα από χαρακτηριστικά όπως η ειλικρίνεια, η καλοσύνη, η αγάπη, η υπομονή, η ανεκτικότητα και η ευγνωμοσύνη. Όπου υπάρχουν αυτά, δεν μπορεί να συνυπάρξει ο εγωισμός – δεν υπάρχει θέση γι’ αυτόν. Προσπαθήστε λοιπόν να τα αναπτύξετε. 
Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 15.

26 Νοεμβρίου

Η μητέρα του Μαχάτμα Γκάντι, Πουτλιμπάι, πέρασε ολόκληρη τη ζωή της με τη σκέψη της συγκεντρωμένη στον Θεό. Τηρούσε ένα τάμα: να μην αρχίζει το πρωινό της γεύμα πριν ακούσει το κελάιδισμα του κούκου ν’ αναγγέλλει την χαραυγή της καινούργιας μέρας. Μια μέρα όμως, έτυχε να μην ακουστεί το λάλημα του κούκου τα ξημερώματα. Ο Γκάντι, ακόμα μικρό παιδάκι τότε, δεν άντεχε να βλέπει τη μητέρα του να μένει νηστική τόση ώρα. Πήγε λοιπόν κρυφά πίσω από το σπίτι κι άρχισε να μιμείται το κελάιδισμα του κούκου. Η Πουτλιμπάι όμως, που κατάλαβε το τέχνασμα του μικρού της, στενοχωρήθηκε τόσο πολύ με το ψέμα του, που αναφώνησε: «Αχ, Θεέ μου! Τι αμαρτίες πρέπει να έχω κάνει για να φέρω στον κόσμο ένα παιδί που λέει ψέματα;» Συνειδητοποιώντας πόσο είχε λυπήσει τη μητέρα του, ο μικρός Γκάντι  έκανε τότε ο ίδιος ένα τάμα: να μην ξαναπεί ψέματα στη ζωή του. Βλέπετε λοιπόν ότι είναι επιτακτικό οι μητέρες να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στις ηθικές αξίες ήδη από τα πρώτα τους χρόνια. Ποτέ μην παραβλέπετε τα λάθη των παιδιών σας - να τα διορθώνετε αμέσως όταν αποκλίνουν από τον σωστό δρόμο, αλλά και να τα επιβραβεύετε για τις καλές τους πράξεις.
Μπάμπα,  Ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2000, κατά τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας.

25 Νοεμβρίου

Εάν δεν ελέγχετε τις αισθήσεις σας, οι πνευματικές ασκήσεις δεν θα σας δώσουν κανένα αποτέλεσμα - είναι σαν να φυλάτε νερό σ’ ένα τρύπιο δοχείο. Ο Πατάντζαλι, ο επιφανής λόγιος και συγγραφέας των Γιόγκα Σούτρας, είπε ότι όταν κατορθώσετε να κατακτήσετε τη γλώσσα σας, η νίκη στη ζωή θα είναι δική σας. Ενώ τα μάτια, τα αυτιά και η μύτη είναι όργανα που το καθένα τους μας βοηθά να γνωρίσουμε ένα μόνο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της Φύσης, δηλ. μορφές, ήχους και οσμές, η γλώσσα έχει διττή χρησιμότητα: κρίνει τις γεύσεις και εκστομίζει λέξεις, οι οποίες είναι σύμβολα επικοινωνίας. Γι` αυτό πρέπει να ελέγχετε τη γλώσσα σας με διπλάσια φροντίδα, διότι μπορεί να σας βλάψει διττά: όταν π.χ. λαχταρά κάποια λιχουδιά, αποφασίστε δυναμικά ότι δεν θα υποκύψετε στα καπρίτσια της. Εάν συνεχίσετε με θέληση το απλό σας διαιτολόγιο, που δεν περιέχει μεν πικάντικες ή καυτερές ουσίες, είναι όμως εξαιρετικά υγιεινό, η γλώσσα μπορεί να διαμαρτυρηθεί για λίγες μέρες, αλλά σύντομα θα προσαρμοστεί σ’ αυτές τις τροφές και θα τις καλοδεχτεί. Αυτός είναι ο τρόπος να την δαμάσετε και να υπερνικήσετε τις κακές συνέπειες της κυριαρχίας της επάνω σας! 
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1968, κατά τον εορτασμό των Γενεθλίων του.

24 Νοεμβρίου

Να είστε αγνοί, πάντα σε εγρήγορση, πάντα γεμάτοι ταπεινοφροσύνη. Εγώ είμαι μέσα σας κι εσείς είστε μέσα μου. Όταν υψώνετε τη σημαία της Υπέρτατης Γαλήνης (Πρασάντι) εδώ, στην Κατοικία της Υπέρτατης Γαλήνης (Πρασάντι Νίλαγιαμ), να θυμάστε, ότι η σημαία είναι ένα σύμβολο ύψιστης σπουδαιότητας για τον κάθε έναν από σας. Σας  θυμίζει από ψηλά το καθήκον που έχετε απέναντι στον εαυτό σας, επομένως όταν την υψώνετε, πρέπει να την ξεδιπλώνετε νοερά μέσα από την καρδιά σας. Είναι για σας μια ζωντανή υπενθύμιση ότι πρέπει να υπερνικάτε την παρόρμηση να ικανοποιείτε κατώτερες επιθυμίες, επίσης να υπερνικάτε τον θυμό και το μίσος κάθε φορά που οι επιθυμίες σας δεν εκπληρώνονται. Το σύμβολο της σημαίας σάς παροτρύνει έντονα να διευρύνετε την καρδιά σας, να την ανοίξετε τόσο, που ν’ αγκαλιάζει μέσα της όλη την ανθρωπότητα, όλη τη ζωή και όλη τη δημιουργία. Η σημαία σας δίνει επίσης την εντολή να κατασιγάζετε τις παρορμήσεις σας και να διαλογίζεστε γαλήνια στην εσώτερη πραγματικότητά σας. Τέλος, σας διαβεβαιώνει ότι όταν το κάνετε αυτό, ο λωτός της καρδιάς σας θα ανθίσει, και από το κέντρο του θα ξεπηδήσει η φλόγα της θεϊκής ενόρασης, η οποία εγγυάται την υπέρτατη και άπειρη γαλήνη στον καθένας σας. 
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1986.

23 Νοεμβρίου

Δεν σας ωφελεί σε τίποτε μόνο το να αναγνωρίζετε ότι ο Θεός έχει έρθει στη γη, αλλά να μην λαχταράτε να ωφεληθείτε από την έλευση και την παρουσία του. Προσφέρετέ του ολόκληρο τον εαυτό σας, ολόκληρη τη ζωή σας! Τότε η λατρεία σας θα μεταμορφωθεί, και θα σας μεταλλάξει τόσο γρήγορα και τόσο ολοκληρωτικά, που θα ενωθείτε μ’ Εκείνον. Αυτός θα σκέπτεται, θα αισθάνεται και θα δρα, όπως δράτε - εσείς θα σκέφτεστε, θα αισθάνεστε και θα δράτε όπως Εκείνος. Θα μεταμορφωθείτε ακριβώς όπως ένας βράχος μεταμορφώνεται από τον γλύπτη σ΄ ένα πανέμορφο άγαλμα, και θα αξίζετε τη λατρεία γενεών ευσεβών ανθρώπων. Κατά τη διαδικασία αυτή όμως, πρέπει να ανεχτείτε πολλά χτυπήματα από το σφυρί, πολλές πληγές από το σκαρπέλο, διότι Αυτός είναι ο γλύπτης – δεν κάνει τίποτε άλλο από το να σας λυτρώνει από την απολίθωση! Γι` αυτό σήμερα, προσφέρετε την καρδιά σας στον Θεό, και γεμάτοι χαρά αφήστε Τον να σας μεταμορφώσει. Εφαρμόστε στη ζωή σας τις τρεις πνευματικές πειθαρχίες: σιωπή, καθαριότητα και ανεκτικότητα. Μέσα στη σιωπή μπορείτε ν’ ακούσετε τη φωνή του Θεού. Μέσω της καθαριότητας κερδίζετε την αγνότητα. Μέσω της ανεκτικότητας, καλλιεργείτε την αγάπη.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1968.

22 Νοεμβρίου

Αγαπημένοι μου σπουδαστές! Οι πολιτισμικές και θρησκευτικές παραδόσεις της Ινδίας είναι ανώτερες και ανυπέρβλητες, γεμάτες λαμπρότητα, ιερότητα και θειότητα. Εκπληρώνουν όλες σας τις ευγενείς επιθυμίες και σβήνουν ακόμη και την πιο βαθιά πνευματική σας δίψα. Πρώτα όμως πρέπει να βάζετε σε έμπρακτη εφαρμογή τις γνώσεις που έχετε για τον πολιτισμό μας, και να διατηρείτε άσβεστο  το βίωμά του στις καρδιές σας. Κατόπιν να μοιράζεστε τη χαρά αυτού του βιώματος με τους συνανθρώπους σας. Ποτέ μην επιτρέπετε στον νου σας να χάνει τη γαλήνη του και να αναστατώνεται από απεριόριστες επιθυμίες. Να κάνετε τα σπιτικά σας φωτεινά και χαρούμενα, με το να ευχαριστείτε τους γονείς σας. Αν τους στενοχωρείτε και τους θλίβετε, ολόκληρη η ζωή σας θα ποτίζεται με θλίψη, αλλά και τα δικά σας παιδιά με τη σειρά τους, είναι βέβαιο ότι θα βυθίζουν εσάς σε θλίψεις. Ποτέ μη φέρεστε υπεροπτικά στους γονείς σας, απλώς και μόνο επειδή αποκτήσατε ένα πτυχίο. «Να θεωρείτε τη μητέρα σας Θεό, τον πατέρα σας Θεό, τον δάσκαλό σας Θεό, τον φιλοξενούμενό σας Θεό.» Να ακολουθείτε στη ζωή σας αυτήν την τετραπλή παρότρυνση με πλήρη πίστη στην εγκυρότητά της, να αντλείτε απ’ αυτήν ευδαιμονία και να εμπνέετε και τους άλλους με το παράδειγμά σας - έτσι η πατρίδα μας θα προοδεύσει και θα ευημερήσει. Εκπληρώστε αυτή την επιθυμία μου με τις ευλογίες μου.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1986.

21 Νοεμβρίου

Στον σημερινό μοντέρνο πολιτισμό, οι παράφωνες νότες που ακούγονται από παντού έχουν σιγάσει τη φωνή του Θεού που σας καλεί από μέσα σας. Οι άνθρωποι ανυπομονούν να κάνουν τη ζωή τους έναν διαρκές γαϊτανάκι εορτών και απολαύσεων, δυστυχώς όμως, η ζωή αυτή γρήγορα μετατρέπεται σ’ έναν οδυνηρό κυκεώνα προβλημάτων και βασάνων. Παρ’ όλα αυτά, δεν λαμβάνουν τον κόπο ν’ ανακαλύψουν την αιτία αυτής της αντίθεσης και σπαταλούν τα χρόνια τους σε κενή, εφήμερη μεγαλομανία και προσποίηση. Πραγματική πρόοδος είναι το να εξυψώσει κανείς το επίπεδο της ηθικής ζωής του και να λαμπρύνει την καθημερινότητά του εμπλουτίζοντάς την με καλοσύνη και ευσέβεια, έτσι ώστε να ακτινοβολεί. Η ζωή σας πρέπει να είναι μια ακατάπαυστη διαδικασία βελτίωσης και μεταμόρφωσης, απόρριψης του κακού και καλλιέργειας ακόμη περισσότερης καλοσύνης. Από τη σοδειά του  ρυζιού πρέπει πρώτα να απορριφθεί το κέλυφος των κόκκων για να γίνουν βρώσιμο ρύζι. Το βαμβάκι πρέπει να μετατραπεί σε νήμα για να γίνει ύφασμα κατάλληλο για ένδυση. Ακόμη και τα ψήγματα χρυσού πρέπει να υποστούν την κάμινο για ν’ απαλλαγούν από τα κράματα. Κατά παρόμοιο τρόπο, όλοι σας πρέπει να εξαγνίσετε τα ένστικτά σας, τις ροπές, τα πάθη, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σας. Μόνο τότε μπορείτε να προοδεύσετε σε ακόμα ανώτερες σκέψεις, πράξεις και λόγια. Η πραγματική σας αξία είναι άμεσα ανάλογη προς το επίπεδο της αλλαγής προς το καλύτερο που επιτυγχάνετε.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1986.

20 Νοεμβρίου

Πάντοτε στη διαδρομή του χρόνου, τόσο στο παρελθόν, όσο στο παρόν και το μέλλον, οι γυναίκες είναι η σπονδυλική στήλη της προόδου, η καρδιά του έθνους, η ίδια του η πνοή. Προικισμένες με αγιοσύνη, παίζουν τον κύριο ρόλο για την εφαρμογή του Ντάρμα στην καθημερινή ζωή. Κανένα έθνος δεν μπορεί να οικοδομηθεί αν δεν βασιστεί στην παιδεία των γυναικών. Η αυριανή γενιά διαμορφώνεται από τις σημερινές μητέρες. Επομένως, η πρόοδος του έθνους, της κοινότητας και της οικογένειας βασίζεται στην κατάλληλη εκπαίδευση της γυναίκας. Μια χώρα μπορεί να εξυψωθεί στο παλιό της μεγαλείο με τη βοήθεια της γυναίκας που κατέχει τη γνώση του Θείου, δηλ. την επιστήμη της συνειδητοποίησης της θείας πραγματικότητας. Για να εξασφαλίσει ένα έθνος διαρκή ευημερία και ειρήνη, οι γυναίκες πρέπει να καταρτίζονται με τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα που να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ηθικές αξίες. Κάθε γυναίκα χρειάζεται να μπορεί να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα της χώρας της και να προσφέρει τις υπηρεσίες και τη βοήθειά της στη χώρα, στην κοινότητα και στην οικογένειά της, μέσα στα όρια των μέσων και των  δυνατοτήτων που διαθέτει. Αιτία της σημερινής πτώσης των ηθικών αξιών και της έλλειψης κοινωνικής ειρήνης, είναι η παραμέληση αυτής της πλευράς της παιδείας της γυναίκας. 
Μπάμπα, από το βιβλίο «Θεία Τάξη» (‘Dharma Vahini’), Κεφ. 5.

19 Νοεμβρίου

Μεγάλες μορφές σαν τον Άντι Σάνκαρα, τον Βιβεκάναντα και τον Ραμακρίσνα Παραμαχάμσα έφθασαν σε υψηλά πνευματικά επίπεδα μόνο χάρη στα αγιασμένα και ιερά συναισθήματα των μητέρων τους. Η αγνή και γεμάτη αγάπη μητέρα του Μαχάτμα Γκάντι είχε μια νταντά, τη Ράμπα, η οποία φρόντιζε τα παιδιά με αγάπη και στοργή. Μια μέρα, ο μικρούλης Γκάντι ήρθε τρέχοντας και χώθηκε στην αγκαλιά της λέγοντάς της ότι φοβόταν πολύ. Τότε  η Ράμπα τον αγκάλιασε σφιχτά και του είπε: «Αγαπημένο μου παιδί, ποιος ο λόγος να φοβόμαστε όταν ο παντοδύναμος Θεός, ο Ράμα, που μας προστατεύει όλους, είναι πάντα στο πλευρό μας; Όποτε σε πιάνει φόβος, να επαναλαμβάνεις το όνομα του Ράμα!» Από κείνη την ημέρα, ο Γκάντι απάγγελλε πάντοτε το όνομα του Ράμα, πράγμα που έκανε και αφήνοντας την τελευταία του πνοή. Ο λόγος που σας αναφέρω όλα αυτά τα παραδείγματα είναι για να σας τονίσω ότι οι γυναίκες και οι μητέρες είναι προικισμένες με ευγενή και ιερά συναισθήματα. Από τα βάθη των αιώνων, οι γυναίκες είναι θησαυροφυλάκια της αλήθειας και της πνευματικής καλλιέργειας. Τα παιδιά στρέφονται στον δρόμο της αρετής και δικαιοσύνης μόνο χάρη στις ενάρετες και άγιες μητέρες τους. Εμείς εδώ εορτάζουμε την 19η Νοεμβρίου ως ‘Ημέρα της Γυναίκας’, για να σας εμπνεύσουμε να στοχάζεστε βαθιά τα ιερά συναισθήματα των γυναικών και να τους φέρεστε με σεβασμό.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2000.

18 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχει τίποτε ανώτερο από την αγάπη της μητέρας. Τα λόγια της μητέρας είναι πάντοτε τρυφερά και γλυκά. Μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιεί αυστηρά και απότομα λόγια, αλλά πρέπει να κατανοήσετε ότι αυτά της τα λόγια έχουν σκοπό να σας διορθώσουν και όχι να σας πληγώσουν. Σ’ αυτόν τον κόσμο μπορεί να υπάρξει ένας κακός γιος ή κόρη, ποτέ όμως δεν μπορεί να υπάρξει μια κακή μητέρα. Όλοι σας έχετε χρέος να κατανοήσετε την αξία της αγάπης της μητέρας και την έγνοια της για σας. Μεταξύ της μητέρας, του πατέρα, του δασκάλου και του Θεού, η θρησκευτική μας παράδοση δίνει στη μητέρα την ύψιστη και πρώτιστη θέση. Δυστυχώς, στην εποχή μας οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τη μητέρα τους ή και τους δύο γονείς τους. Πολλοί νέοι μάλιστα πιστεύουν ότι οι ίδιοι έχουν ανώτερη μόρφωση ενώ η μητέρα τους είναι τελείως αμόρφωτη. Είναι μεγάλο και σοβαρό λάθος το να σκέφτεστε περιφρονητικά και άσχημα για οποιονδήποτε. Ποτέ να μην βλέπετε αφ` υψηλού την μητέρα σας. Πάντα να θυμάστε την αγάπη που σας τρέφει και σε όλες τις περιστάσεις ανεξαιρέτως να προσπαθείτε με όλες σας τις δυνάμεις, ναι, κυριολεκτικά να αγωνίζεστε, να την κάνετε ευτυχισμένη. Ο Θεός θα είναι ευχαριστημένος μαζί σας μόνο όταν αληθώς κάνετε τη μητέρα σας ευτυχισμένη. 
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1999.

17 Νοεμβρίου

Κάθε πνευματικός αναζητητής που αναζητά το Αιώνιο μέσα από το μονοπάτι της αφοσίωσης, οφείλει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις ν’ αποφεύγει τις αναταραχές, τις ωμότητες και τα ψεύδη αυτού του κόσμου. Η συμπεριφορά του πρέπει να καθοδηγείται από την αλήθεια, την ενάρετη συμπεριφορά, την αγάπη και την ειρήνη. Αυτό είναι το μονοπάτι της αφοσίωσης. Αυτοί που επιδιώκουν την ένωση με τον Θεό κι εκείνοι που στοχεύουν στο καλό και την ευημερία του κόσμου οφείλουν να μην επηρεάζονται από τον έπαινο και την κατηγορία, την εκτίμηση και τον εμπαιγμό, την ευμάρεια και την κακοδαιμονία. Πρέπει με γενναιότητα να διατηρούν ακλόνητη την πίστη τους στην εσώτερη πραγματικότητά τους, τη θεϊκή υπόστασή τους και να αφιερώνουν τον εαυτό τους, ολόκληρη τη ζωή τους, στην πνευματική άνοδο. Κανείς, μα κανείς, ούτε ο μεγαλύτερος σοφός, ακόμα ούτε ένας Αβατάρ δεν μπορεί ν’ αποφεύγει πάντα την επίκριση και την κατηγορία. Αλλά αυτοί οι τελευταίοι δεν λυγίζουν. Εμμένουν στην Αλήθεια που δεν ενδίδει στις απειλές και ζουν με αυτή. Διδαχθείτε από τη ζωή τους. Εκείνοι που επικρίνουν τους μεγάλους σοφούς και τον Αβατάρ, θα συνειδητοποιήσουν με τον καιρό το μεγαλείο τους. Μένετε λοιπόν σαν αναζητητές μακριά από τέτοια αμφίρροπα και αδαή πρόσωπα και αποφεύγετε πάση θυσία να συζητάτε μαζί τους για την πίστη και τις πεποιθήσεις σας. Απορροφηθείτε στη μελέτη  των ιερών κειμένων και τη συναναστροφή με πιστούς του Θεού. 
Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘ Prema Vahini’), Κεφ. 17.

16 Νοεμβρίου

Από μία και μόνο φλόγα μπορείτε ν’ ανάψετε χιλιάδες κεριά. Να θυμάστε όμως: μόνο μια αναμμένη λυχνία ή ένα αναμμένο κερί μπορεί ν’ ανάψει άλλα κεριά. Ένα σβηστό κερί δεν μπορεί ν’ ανάψει άλλα σβηστά κεριά. Παρομοίως, μόνο όποιος με την πνευματική προσπάθειά του έχει κερδίσει τη Σοφία μπορεί να φωτίσει άλλους που έχουν πνευματική άγνοια. Αυτός που δεν έχει φωτιστεί ο ίδιος, δεν μπορεί να φωτίσει τους άλλους που κατοικούν ακόμα στο σκοτάδι της πλάνης: γι` αυτό πρέπει να προσπαθείτε με όλες σας τις δυνάμεις ν’ ανάψετε τη δική σας λυχνία από το Οικουμενικό Φως της Αγάπης, και απ’ αυτήν να μεταδώσετε τη φώτιση σε όλους εκείνους που την αναζητούν και αγωνίζονται να την αποκτήσουν. Όλες οι λυχνίες εκπέμπουν το ίδιο φως, εφόσον όλες τους είναι σπίθες του Υπέρτατου Φωτός, που είναι ο ίδιος ο Θεός. Οι λυχνίες είναι πολλές, αλλά το φως είναι Ένα. Κάθε λακκούβα νερού επάνω στη γη αντανακλά τον ήλιο, αλλά ο αληθινός ήλιος είναι ένας. Ακριβώς όπως ο ένας ήλιος είναι ορατός σαν αντανάκλαση σε εκατομμύρια λακκούβες νερού, λίμνες ή πηγάδια, έτσι και το ένα Θείο Φως λάμπει σαν Σοφία μέσα από εκατομμύρια καρδιές.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1981.

15 Νοεμβρίου

Δεν είναι εύκολο για τον ανθρώπινο νου που είναι βυθισμένος σε εγκόσμια ενδιαφέροντα και ασχολίες, να στραφεί προς τον Θεό. Μόνο όταν ο νους μεταμορφωθεί και τεθεί υπό τον έλεγχο της Θεϊκής Ψυχής, του Άτμα, θα μπορέσει το σώμα να βιώσει τη θεία ευδαιμονία, την Άναντα. Ο τρόπος με τον οποίο μεταμορφώνεται ο νους είναι η έντονη και βαθιά αγάπη για τον Θεό ή αφοσίωση. Αρχίστε να στρέφετε τον νου σας ολοένα περισσότερο προς τον Θεό, έως ότου συγχωνευθεί μ’ Εκείνον! Ο διαλογισμός, η επανάληψη των ονομάτων του Θεού, οι ομαδικοί ψαλμοί, η ανάγνωση των γραφών και άλλες συναφείς δραστηριότητες έχουν μοναδικό σκοπό τον εξαγνισμό του νου, έτσι ώστε να μπορεί να συγκεντρωθεί στον Θεό. Ακριβώς όπως ένα χωράφι ο γεωργός πρέπει να το οργώσει καλά και να το προετοιμάσει τέλεια για τη σπορά, ώστε να έχει μια καλή συγκομιδή, έτσι και το χωράφι της καρδιάς σας πρέπει να γίνει αγνό και ιερό μέσω καλών και αγιασμένων πράξεων αλλά και πνευματικών ασκήσεων, αν θέλετε να σας δώσει τη συγκομιδή της θεϊκής Σοφίας.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1984.

14 Νοεμβρίου

Γεννημένος το 1469 μ.Χ., ο Γκουρού Νανάκ, ο πρώτος πνευματικός διδάσκαλος των Σίχ, άρχισε τον θεσμό της ομαδικής ψαλμωδίας δοξαστικών ύμνων ‘μπάτζαν’. Με την πάροδο των ετών, αυτοί οι ύμνοι έγιναν ιδιαίτερα αγαπητοί και διαδόθηκαν ευρύτατα. Ο μεγάλος άγιος και συνθέτης δοξαστικών ύμνων Τυαγκαράτζα, γύρω στα 1700 εμπλούτισε τα μπάτζαν με μελωδία και ρυθμό. Έκτοτε τα μπάτζαν έγιναν δημοφιλή και εδραιώθηκαν σαν μορφή λατρείας σε όλα τα μέρη της Ινδίας. Αλλά και όλες οι μεγάλες θρησκείες τονίζουν τη σπουδαιότητα των ομαδικών προσευχών για το καλό και την ευημερία τόσο του ατόμου, όσο και ολοκλήρου του κόσμου. Τα μπάτζαν έχουν σκοπό να εναρμονίζουν τα συναισθήματα, την ψαλμωδία και τον μουσικό ρυθμό που τηρούν οι συμμετέχοντες, έτσι ώστε να βιώνουν ενωμένοι την ενότητα με τον Θεό. Η αφοσίωση στον Θεό πρέπει να έχει την πρώτιστη θέση στα μπάτζαν – μόνο τέτοια μπάτζαν έχουν πνευματικό όφελος για τον πιστό. Επομένως, να φορτίζετε τις ψαλμωδίες σας με αγάπη και να κάνετε την έντονη αγάπη σας για τον Θεό και την αγνή αφοσίωση σας να ρέει μέσα από κάθε ύμνο που ψάλλετε. 
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1986.

13 Νοεμβρίου

Ο αγρότης αδιαφορεί για το φαγητό του και τον ύπνο του και αφιερώνεται ολοκληρωτικά στο όργωμα, το στρώσιμο της γης, τη σπορά, το πότισμα, το ξεχορτάριασμα και γενικά την προστασία της καλλιέργειάς του και την προώθηση της ανάπτυξής της. Γνωρίζει ότι η οικογένειά του εξαρτάται για την επιβίωσή της από τη σοδειά που θα φέρει στο σπίτι κι ότι αν χαραμίσει τον πολύτιμο χρόνο του σε περιττές και ανώφελες ασχολίες, το σπιτικό του θ’ αντιμετωπίσει πείνα και αρρώστια. Γι` αυτό, παραμερίζει ή αναβάλλει όλες τις άλλες ασχολίες του και δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην καλλιέργεια της γης. Υπομένει όλες τις δυσκολίες και τις στερήσεις, μοχθεί μέρα - νύχτα, παρακολουθεί άγρυπνα την ανάπτυξη των δημητριακών του και τελικά αποθηκεύει τη σοδειά. Σαν αποτέλεσμα, μπορεί να περνά τους επόμενους μήνες με γαλήνη και χαρά μαζί με την ευτυχισμένη οικογένειά του. Όλοι οι σπουδαστές και οι πνευματικοί αναζητητές οφείλουν να διδαχθούν αυτό το μάθημα από τον αγρότη! Η περίοδος της νεότητας είναι η βέλτιστη εποχή για την καλλιέργεια και τον εξευγενισμό του νου. Αξιοποιήστε αυτά τα χρόνια εντατικά και έξυπνα για την πρόοδό σας, αδιαφορώντας για τις δυσκολίες και υπερνικώντας τα εμπόδια. Επιβάλλετε σιωπή στις απαιτητικές φωνασκίες των αισθήσεων, κυριαρχήστε στην πείνα και τη δίψα και επικεντρωθείτε στη μελέτη. Ακόμα και τον ύπνο και την ξεκούραση πρέπει να περιορίσετε, έως ότου δρέψετε την πνευματική συγκομιδή.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις  26 Οκτωβρίου 1981

12 Νοεμβρίου

Να χρησιμοποιείτε την εξουσία που ασκείτε επάνω στο σώμα σας με σκοπό την προώθηση της ευημερίας του κόσμου. Αυτό σας το σώμα δεν είναι παρά ένα όργανο, ένα εργαλείο δοσμένο από τον Θεό. Αφήστε το λοιπόν να υπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται. Μέχρι να ολοκληρωθεί όμως το έργο για το οποίο είναι ταγμένο, είναι καθήκον σας να το επιβλέπετε άγρυπνα και να το προφυλάσσετε από τυχόν βλάβες και αναπηρίες. Κατά  τη διάρκεια του χειμώνα φοράμε μάλλινα ρούχα για ν’ αντέχουμε τη δριμύτητα του κρύου, αλλά παύουμε να τα φοράμε μόλις σταματήσει το κρύο. Έτσι επίσης, όταν οι σφοδροί άνεμοι της υλικής ζωής παύουν να μας επηρεάζουν, το υλικό σώμα παύει να είναι απαραίτητο. «Εσύ είσαι Εκείνο» - αυτό είναι το υψηλότερο και ιερότερο πνευματικό αξίωμα! Εσείς είστε η αναλλοίωτη, η άφθαρτη Θεϊκή Ψυχή, ο Άτμα, και μόνο χάριν αυτής, για να τη συνειδητοποιήσετε και να τη βιώσετε, έχετε αυτό το σώμα! Επομένως, στην προσπάθειά σας να πραγματώσετε τον Θεό εδώ και τώρα, πρέπει να φροντίζετε και να συντηρείτε καλά το σώμα σας. 
Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘ Prema Vahini’), Κεφ. 12

11 Νοεμβρίου

Η Εορτή των Φώτων (Ντιπάβαλι) σας διδάσκει να θυμάστε πώς η ποιότητα του χαρακτήρα καθορίζει το πεπρωμένο, σχεδιάζει τις επιτεύξεις και σημαδεύει τον άνθρωπο είτε ως θεϊκό, είτε ως δαιμονικό! Η οκνηρία είναι ένας δαίμονας που κατακυριεύει και αποδυναμώνει τον άνθρωπο. Ο αδελφός του είναι η έπαρση. Προσθέστε και τον δαίμονα της οξυθυμίας  - αυτοί οι τρεις οδηγούν τον άνθρωπο στην πλήρη εξασθένηση και τον καταντούν ανήμπορο! Ο θυμός αποδυναμώνει τα νεύρα σας και υπερθερμαίνει το αίμα σας, αλλάζοντας τη σύστασή του. Ένα απλό ξέσπασμα οργής καταναλώνει τη δύναμη και την ενέργεια που κερδίσατε μέσα σε τρεις μήνες! Ο Κύριος επέλεξε να εισβάλει επανειλημμένα στο βασίλειο του δαίμονα Ναρακασούρα, προκαλώντας του έτσι πολλαπλές εκρήξεις οργής! Μ’ αυτόν τον τρόπο εκμηδένισε την αντίστασή του. Διδαχθείτε απ’ αυτή τη στρατηγική του Κυρίου! Την Εορτή των Φώτων οι άνθρωποι συνηθίζουν να φορούν καινούργια ρούχα. Κάνετε όμως και τις καρδιές σας να ευφρανθούν, ενδύοντάς τες με ολοκαίνουργια ιδανικά και συναισθήματα κι ολόφρεσκες αποφάσεις. Αρχίστε από σήμερα ν’ απολαμβάνετε τα εορταστικά γλυκίσματα των αρετών, και κάνετε τη ζωή σας γεμάτη γλυκιά αγάπη για όλους τους συνανθρώπους σας.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1981

10 Νοεμβρίου

Από τούτη την ημέρα και στο εξής, πρέπει να κερδίσετε όλους τους συνανθρώπους σας με την αγάπη σας και τη συμπόνια σας. Ο άνθρωπος (Νάρα) γλιστρά προς την κόλαση (Νάρακα) από την υπερβολική και δίχως μέτρο ικανοποίηση των αισθήσεών του. Γενικά οι αισθήσεις έχουν την τάση να εκτροχιάζονται και σαν κατακλυσμιαίες πλημμύρες προκαλούν την καταστροφή. Το βαθύτερο νόημα της εορτής των Φώτων (Ντιπάβαλι) είναι να εκφράζει ο άνθρωπος την ευγνωμοσύνη του για το ότι κατορθώνει να υπερνικήσει τις δαιμονικές τάσεις του, που τον παρασύρουν προς τα κάτω, μακριά από τον Θεό. Η λέξη ‘Νάρακα’ σημαίνει κόλαση και ο δαίμονας, ο θάνατος του οποίου από τα χέρια του Σρι Κρίσνα εορτάζεται σήμερα, ονομάζεται ‘Ναρακασούρα’ και συμβολίζει όλα εκείνα τα γνωρίσματα του χαρακτήρα που γίνονται εμπόδιο στην πνευματική εξύψωση κάθε ανθρώπου. Το σπίτι μέσα στο οποίο δεν ακούγεται το όνομα του Θεού είναι μία σκοτεινή σπηλιά και τίποτα παραπάνω. Όταν μπαίνετε ή βγαίνετε και όσο βρίσκεστε μέσα σ’ αυτό, να το αρωματίζετε, να το φωτίζετε και να το εξαγνίζετε με το όνομα του Θεού. Να το φωτίζετε με το όνομα του Θεού, τόσο το σούρουπο όπως ανάβετε το φως της λάμπας, όσο και το χάραμα όπως χαιρετίζετε το φως του ήλιου. Αυτός είναι ο σωστός και γνήσιος εορτασμός του ‘Ντιπάβαλι’, της Εορτής των Φώτων. 
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1965.

9 Νοεμβρίου

Το ανθρώπινο ον είναι μία σύνθεση των στοιχείων του ανθρώπου, του κτήνους και του Θεού, και στον αναπόφευκτο αγώνα μεταξύ των τριών για επικράτηση, πρέπει να εξασφαλίσετε ότι ο Θεός θα νικήσει, υπερβαίνοντας το ανθρώπινο στοιχείο και κατανικώντας αυτό του κτήνους. Ο άνθρωπος πρέπει να γνωρίσει ότι το σύμπαν είναι βασικά θεϊκό. Εσείς και το σύμπαν είστε ένα, τα πάντα εντάσσονται στην ίδια μοναδική οντότητα. Το όραμα του σύμπαντος μπορείτε να το αποκτήσετε είτε παρατηρώντας το σύμπαν είτε τον δικό σας εσωτερικό κόσμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανακαλύψετε τον εαυτό σας: μέσα στο περίβλημα του σώματος υπάρχει ο όμορφος σαν τον λωτό ναός της καρδιάς σας, που φυλά σαν θησαυρό στον λεπτοφυή του χώρο τον ουρανό και τη γη, τη φωτιά και τον αέρα, τον ήλιο και τη σελήνη, τους αστέρες και τους πλανήτες - όλα όσα υπάρχουν στον ορατό κόσμο και όλα όσα τον στηρίζουν, με τα οποία αποτελεί μια και μοναδική ενότητα. Αντί ο άνθρωπος να περιστρέφεται γύρω από τη γη στο απόμακρο διάστημα και να προγραμματίζει να πάει στη σελήνη ή στον Άρη, αν σχεδίαζε και προετοιμαζόταν να ταξιδέψει μέσα στον δικό του εσωτερικό κόσμο, τι υπέροχη, ανυπέρβλητη χαρά και γαλήνη θα αποκτούσε! 
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1965.

8 Νοεμβρίου

Για τον επιπόλαιο παρατηρητή, εκείνον που δεν βλέπει πέρα από την επιφάνεια, η ανθρώπινη ζωή μοιάζει μ’ έναν ατέλειωτο κύκλο δραστηριοτήτων, όπως η κατανάλωση τροφής και ποτού, ο μόχθος, ο ύπνος κλπ. Αληθινά σας λέω, η ζωή έχει ένα πολύ μεγαλύτερο και βαθύτερο νόημα. Η ζωή είναι μια θυσιαστική προσφορά προς τον Θεό. Ακόμα και η παραμικρή πράξη αποτελεί προσφορά προς τον Θεό. Αν ο άνθρωπος γεμίζει την ημέρα του με τέτοιες πράξεις αυτοπαράδοσης,  τι άλλο θα μπορούσε να είναι ο ύπνος του εκτός από πραγματική ευδαιμονία, από μια ολοκληρωτική βύθιση στη συνειδητότητα του Θείου (σαμάντι); Συχνά κάνετε το μεγάλο λάθος να ταυτίζεστε με το σώμα σας. Συσσωρεύετε μία μεγάλη ποικιλία αντικειμένων για την άνεση και τη συντήρησή του. Ακόμα κι’ όταν εξασθενήσει κι αρχίσει να καταβάλλεται από τον χρόνο, κάνετε το παν για να το αναζωογονήσετε. Αλλά για πόσον καιρό  μπορείτε ν’ αναβάλλετε τον θάνατο; Όταν έρθει το ένταλμά του, ο καθένας πρέπει ν’ αναχωρήσει. Μπροστά στον θάνατο η κοινωνική θέση, τα πλούτη, η υπεροψία και η δύναμη, τα πάντα υποχωρούν και χάνονται. Να θυμάστε πάντα ότι δεν είστε αυτό το σώμα! Είναι μόνο το όχημά σας για να υπηρετείτε και να βοηθάτε όλες τις εν ζωή υπάρξεις. Αφού αναγνωρίσετε αυτήν την αλήθεια, πρέπει να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια, ναι, να αγωνίζεστε μέρα και νύχτα, με αγνό σώμα, νου και πνεύμα, για να συνειδητοποιήσετε  και να βιώσετε τον Ανώτερο Εαυτό σας. 
Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 6.

7 Νοεμβρίου

Μερικοί ισχυρίζονται ότι εφόσον ζούμε στην αρνητική ‘Εποχή του Σιδήρου’ (Κάλι Γιούγκα), μόνο με την απάτη και το ψέμα μπορεί να επιτύχει κανείς. Εγώ όμως σας λέγω ‘Όχι’ ! Παρά τα φαινόμενα, η εντιμότητα είναι ακόμα η καλύτερη τακτική στη ζωή. Ένα ψέμα πρέπει να κουκουλωθεί από άλλα εκατό, ενώ το να λέτε την αλήθεια είναι η ευκολότερη, απλούστερη και ασφαλέστερη τακτική. Να είστε όντως αυτό που ισχυρίζεστε ότι είστε, να λέτε αυτό που όντως σκοπεύετε να κάνετε, να μιλάτε μόνο για πράγματα των οποίων έχετε προσωπική εμπειρία – τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία το να υποστηρίξετε ένα ψέμα και μία εξαπάτηση, ενώ είναι πάντοτε ασφαλές το να είστε ειλικρινείς και έντιμοι. Μην κάνετε το πρώτο λανθασμένο βήμα, το οποίο μετά από τα επόμενα που αναπόφευκτα θ’ ακολουθήσουν, θα σας οδηγήσει στην καταστροφή σας. Η αλήθεια είναι η πραγματική σας φύση και όταν είστε ο αληθινός εαυτός σας, αναβλύζει από μέσα σας ένας καταρράκτης χαράς. Αντιθέτως, όταν απαρνείστε τον εαυτό σας και τον εξαπατάτε, η ντροπή σκοτεινιάζει τον νου σας και γεννά μέσα σας τον φόβο. Παρασύρεστε στον δρόμο του ψέματος και της απάτης εξαιτίας των παθών της λαγνείας, της απληστίας, του μίσους και της υπεροψίας. Η ικανοποίηση με τα όσα έχετε, η ταπεινοφροσύνη και η μη-προσκόλληση σας κρατούν προστατευμένους στον δρόμο της Αλήθειας. 
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1965.

6 Νοεμβρίου

Ο αδιάκοπος μόχθος κάθε ημέρας που περνά δικαιώνεται μόνο εφόσον καθιστά γλυκές κι ευχάριστες τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ανθρώπου. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι κάθε ημέρα έχει και το βράδυ της. Αν περάσουμε την ημέρα κάνοντας πράξεις καλές, έρχεται η νύχτα να μας ευλογήσει με ύπνο βαθύ, δυναμωτικό, αναζωογονητικό, έναν ύπνο για τον οποίο λέγεται ότι μοιάζει με το σαμάντι, την ένωση με την Υπέρτατη Ψυχή. Η διάρκεια της παραμονής του ανθρώπου πάνω στη γη είναι μικρή. Αν όμως χρησιμοποιήσει ακόμα και αυτόν τον λίγο χρόνο του με σύνεση, θα μπορέσει ν’ αποκτήσει τη Θεία Ευδαιμονία. Δύο άνθρωποι, με την ίδια εξωτερική εμφάνιση, φαινομενικά φτιαγμένοι στο ίδιο καλούπι, μεγαλώνουν με τις ίδιες συνθήκες, αλλά, ενώ ο ένας εξελίσσεται σε σωστό άγγελο, ο άλλος παραμένει στο ζωώδες επίπεδο της φύσης του. Ποιος είναι ο λόγος γι’ αυτή την εκ διαμέτρου διαφορετική εξέλιξη; Είναι οι συνήθειες, η συμπεριφορά που διαμορφώνεται απ’ αυτές και ο χαρακτήρας στον οποίο σταθεροποιείται αυτή η συμπεριφορά. Ο άνθρωπος είναι καθαρά δημιούργημα του χαρακτήρα του. Επομένως, η πρώτιστη πνευματική άσκηση είναι το να αναζητήσετε τα ελαττώματα και τις αδυναμίες μέσα σας, και να αγωνίζεστε να τα διορθώσετε και να γίνετε τέλειοι. 
Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘Prema Vahini’), Κεφ. 5.

5 Νοεμβρίου

Σήμερα, κατακλυζόμαστε από παντού με στατιστικές και αναφορές που αραδιάζουν με υπερηφάνεια τις ποσότητες που έχουν επιτευχθεί σε διαφόρους τομείς. Εσείς όμως να μην ενδιαφέρεστε να προσθέσετε ακόμα μία μονάδα σ’ αυτές τις στατιστικές ή να επιτύχετε κάποιον στόχο. Εγώ αποδίδω αξία στην ποιότητα, όχι στην ποσότητα. Η γνήσια και εντατική ανιδιοτελής υπηρεσία στους κατοίκους της υπαίθρου, που θα προσφέρετε με αφοσίωση σήμερα σε μερικά χωριά ή απομακρυσμένα υποστατικά, είναι πιο καρποφόρα από μια επιπόλαιη υπηρεσία σε μεγαλύτερο αριθμό τους. Να είστε πεπεισμένοι ότι η ζωή θα είναι αδύνατο να συνεχιστεί για πολύ, αν συνάνθρωποί σας δεν βοηθούν εσάς και αντιστοίχως εσείς δεν βοηθάτε άλλους. Κάθε ανθρώπινη σχέση, κυρίου-υπηρέτη, κυβερνώντος-κυβερνωμένου, δασκάλου-μαθητή, εργοδότη-εργαζομένου, γονιών-παιδιών κλπ., στηρίζεται στα θεμέλια της αμοιβαίας υπηρεσίας και βοήθειας. Κάθε άνθρωπος, σε κάποια πλευρά της ζωής του, είναι ένας υπηρέτης. Ο αγρότης και ο βιοτέχνης στους οποίους θα προσφέρετε υπηρεσία σήμερα, παράγουν με τον μόχθο τους τα τρόφιμά σας και τον ρουχισμό σας, σαν μορφή υπηρεσίας σε σάς. Να θυμάστε διαρκώς ότι το σώμα, με το σύμπλεγμα  αισθήσεις-νους-εγκέφαλος σάς έχει δοθεί από τον Θεό για να το χρησιμοποιείτε για βοήθεια εκείνων που έχουν ανάγκη. Η ανιδιοτελής υπηρεσία είναι η ανώτερη από τις οδούς της αφοσίωσης στον Θεό και κερδίζει τη χάρη Του. Η υπηρεσία προάγει την αγνότητα του νου σας, μειώνει τον εγωκεντρισμό σας και σας κάνει ικανούς να βιώσετε την ενότητα της ανθρωπότητας με το να μπαίνετε στη θέση του άλλου και να κατανοείτε το πρόβλημά του. 
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1986.

4 Νοεμβρίου

Μεταξύ των ιδιοτήτων που εμπνέουν και συγκροτούν έναν άψογο, ακηλίδωτο χαρακτήρα, οι σπουδαιότερες και ευγενέστερες είναι η αγάπη, η υπομονή, η ανεκτικότητα, η σταθερότητα και επιμονή και η φιλανθρωπία. Οι εκατοντάδες μικρές πράξεις της καθημερινότητάς μας γίνονται με τον χρόνο συνήθειες. Αυτές οι συνήθειες διαπλάθουν τη νοημοσύνη, διαμορφώνουν τη γενική νοοτροπία και θέτουν τα γενικά πλαίσια της ζωής μας. Το παρόν του ανθρώπου δεν είναι παρά το αποτέλεσμα του παρελθόντος του και των συνηθειών που απέκτησε κατά τη διάρκεια αυτής τη μεγάλης περιόδου. Οποιαδήποτε όμως κι αν είναι η φύση του χαρακτήρα που έχει διαμορφώσει, ο άνθρωπος μπορεί ν’ αλλάξει. Δεν υπάρχει ελάττωμα που δεν διορθώνεται. Δεν μεταμορφώθηκε ο Ανγκουλιμάλα, ο διαβόητος ληστής, με τη βοήθεια του Βούδδα, σ’ έναν  καλοκάγαθο άνθρωπο; Και ο κλέφτης Ρατνάκαρα  δεν έγινε αργότερα ο σοφός Βαλμίκι, ο συγγραφέας της Ραμάγιανα; Με συνειδητή προσπάθεια, όλες οι κακές συνήθειες μπορούν ν’ αλλάξουν και ο χαρακτήρας να εξευγενιστεί. Ο άνθρωπος έχει πάντα τη δυνατότητα ν’ αντιστέκεται στις ροπές του και ν’ αλλάζει τις ανάρμοστες συνήθειές του. Η προσφορά ανιδιοτελούς υπηρεσίας, η αυταπάρνηση, η αφοσίωση και η προσευχή, του δίνουν τη δυνατότητα ν’ απαλλάσσεται από τις παλιές συνήθειες που τον δένουν στη γη και ν’ αποκτά νέες που τον οδηγούν στην απελευθέρωση από τα δεσμά και στην πραγμάτωση της θείας φύσης του.
Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (‘ Prema Vahini»’)  Κεφ. 2

3 Νοεμβρίου

Οι άνθρωποι σήμερα σπαταλούν ένα μεγάλο μέρος της πολύτιμης ζωής τους με ρηχά και μάταια κουτσομπολιά  και παρακολουθώντας στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο σκηνές ωμής βίας και σκληρότητας. Πολλοί απ’ αυτούς δεν γνωρίζουν καν ότι ο χρόνος που αγιάζεται με προσφορά ανιδιοτελούς υπηρεσίας χαρίζει μεγάλη πνευματική ανταμοιβή τόσο στους ίδιους, όσο και σ’ εκείνους τους οποίους βοηθούν. Ωστόσο, όλες οι πράξεις υπηρεσίας δεν σας εξαγιάζουν το ίδιο, ούτε είναι ομοιόμορφες ως προς το πνευματικό όφελος που σας χαρίζουν. Όταν η υπηρεσία προσφέρεται από άτομα που είτε διψούν για εξουσία και δύναμη, ή από εξαναγκασμό, ή από επιθυμία μίμησης, βλάπτουν τον προσφέροντα περισσότερο απ’ ότι τον ωφελούν. Ένας ειλικρινής πνευματικός αναζητητής που αναλαμβάνει υπηρεσία πρέπει να αποφεύγει τον εγωισμό, την επίδειξη, επίσης την πρόθεση εύνοιας και διάκρισης του βοηθούμενου από τους υπόλοιπους αναξιοπαθείς. Γι’ αυτό, πριν συμμετάσχετε σε κάποιο πρόγραμμα υπηρεσίας, κάνετε μία εσωτερική διερεύνηση και εξετάστε: είναι η καρδιά σας πράγματι γεμάτη ανιδιοτελή αγάπη, ταπεινοφροσύνη και συμπόνια; Είναι ο νους σας γεμάτος ευφυή κατανόηση και γνώση του προβλήματος και των τρόπων επίλυσής του;  Έχουν τα χέρια σας την προθυμία να προσφέρουν το άγγιγμα που καταπραΰνει και θεραπεύει; Και τέλος, εξετάστε σε ποιο βαθμό μπορείτε να διαθέσετε και να μοιράζεστε πρόθυμα τον χρόνο σας, την ενέργειά σας και τις ικανότητές σας για να βοηθήσετε εκείνους που έχουν δεινά προβλήματα και άμεση ανάγκη συμπαράστασης. 
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1986.

2 Νοεμβρίου

Η αχαλίνωτη ελευθερία είναι βλαπτική για το Ντάρμα. Εξάλλου τέτοιου είδους ελευθερία θα ζημίωνε και τις ίδιες τις γυναίκες. Η ανάμειξή τους στην κοινωνία χωρίς καμία διάκριση θα προξενούσε καταστροφικά αποτελέσματα. Ασφαλώς υπήρξαν στο παρελθόν γυναίκες με ανώτερη παιδεία, αλλά ποτέ δεν αγνόησαν το Ντάρμα τους, ποτέ δεν λησμόνησαν τον στόχο του θείου Ντάρμα. Η παιδεία πρέπει να οικοδομείται στο θεμέλιο της διάκρισης. Η Σάβιτρι, η Ανασούγια, η Γκάργκι και άλλες γυναικείες μορφές ήταν υποδείγματα ψυχικής αγνότητας.  Όλες τους ήταν αφοσιωμένες στον Θεό. Αυτές οι γυναίκες γεννήθηκαν σε τούτη τη χώρα του Θεού και εδραίωσαν το Ντάρμα με την προσήλωσή τους σ’ αυτό. Η απλότητα, η ταπεινοφροσύνη και η αφοσίωση ακτινοβολούν ακόμα και σήμερα στις καρδιές των γυναικών της Ινδίας ύστερα από το παράδειγμα που άφησαν εκείνες οι μεγάλες άγιες γυναικείες μορφές που ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά τους εμπνέονταν από την αφοσίωση και τη θεία φώτιση. Οι σημερινές γυναίκες πρέπει να εμπνέονται από εκείνες τις μορφές. Πρέπει να προσπαθούν να ζουν όπως εκείνες στον καιρό τους.
Μπάμπα,  από το βιβλίο «Θεία Τάξη» (‘Dharma Vahini’), Κεφ.5.

1 Νοεμβρίου

Να ασχολείστε  πάντα με αγνές δραστηριότητες, με αγνή καρδιά και να κερδίσετε ένα καλό όνομα στην κοινωνία. Αυτό που οφείλετε να μου προσφέρετε είναι το καλό όνομα που έχετε κερδίσει. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη έκφραση της ευγνωμοσύνης σας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μου φέρετε ένα κακό όνομα. Ακόμα κι αν δεν κατορθώσετε να βοηθάτε τους συνανθρώπους σας, τουλάχιστον μην τους βλάπτετε. Τόσο οι σπουδαστές, όσο και όλοι οι πνευματικοί αναζητητές πρέπει να φυλάνε μέσα στην καρδιά τους με ευγνωμοσύνη το καλό που κάποτε τους έκαναν κάποιοι συνάνθρωποί τους και πάντα να θυμούνται τη βοήθεια που έλαβαν με οποιαδήποτε μορφή απ’ αυτούς. Μόνο όσοι ζουν τρέφοντας μέσα τους τέτοια ευγνωμοσύνη θα μπορέσουν να βρουν γαλήνη και ευτυχία στη ζωή τους. Επιθυμώ απ’ όλους σας να αναλογίζεστε αδιάλειπτα τον Θεό, να συνεχίσετε να προσφέρετε κοινωνική υπηρεσία, να έχετε μια ιδεώδη οικογενειακή ζωή και να απολαμβάνετε γαλήνη και ευτυχία. Αυτή είναι η Ευλογία μου σε όλους σας. 
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε την Ημέρα των Χριστουγέννων του έτους 1991.