Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Νοέμβριος 2014

30 Νοεμβρίου

Μην παρασύρεστε απ’ όλες αυτές τις συζητήσεις που γίνονται σήμερα περί ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών ή μεταξύ όλων των ανθρώπων. Κάθε άνθρωπος έχει ένα ορισμένο απόθεμα ευφυΐας και ένα σύνολο από ένστικτα, παρορμήσεις και βιωματικές εμπειρίες από το παρελθόν του. Στον βαθμό που έχετε δουλέψει πάνω σ` αυτά, θα υπάρχει διαφοροποίηση ως προς τα προσόντα σας και τις επιτεύξεις σας. Να επωφελείστε κάθε ευκαιρίας που σας προσφέρεται για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας, την υγεία σας  και τον χαρακτήρα σας. Αυτό είναι το καθήκον σας σε τούτη τη φάση της ζωής σας. Μην προκαλέσετε με καμία σας πράξη πόνο σε άλλον, ούτε να υποφέρετε εσείς οι ίδιοι εξαιτίας κάποιας ανοησίας σας ή παληκαρισμού σας. Μην ντροπιάσετε ποτέ το όνομα της οικογενείας σας. Καλλιεργήστε το πνεύμα της ανιδιοτελούς υπηρεσίας, μάθετε πώς να παραστέκεστε στους ασθενείς και τους αναξιοπαθείς και να τους υπηρετείτε, και γενικά αξιοποιήστε κάθε ευκαιρία για να βοηθάτε τους συνανθρώπους σας, ή τουλάχιστον να αποφεύγετε να τους προκαλείτε πόνο ή θλίψη. 
Μπάμπα, 3 Μαρτίου 1958

29 Νοεμβρίου

Όταν προσεύχεστε στον Θεό ζητώντας Του να σας ικανοποιήσει ευτελείς και ασήμαντες επιθυμίες, υποβαθμίζετε την τεράστια Θεϊκή Του περιουσία που προορίζει για σας! Δεν εκτιμάτε την πολύτιμη, ιερή και θεία χάρη που μπορεί ο Θεός να ευδοκήσει να χαρίσει στον πιστό που έκρινε άξιό της. Γι` αυτό, ποτέ να μη ζητάτε από τον Θεό, αλλά ούτε και να επιθυμείτε, ούτε να Του προσεύχεστε για τιποτένια μικροπράγματα. Απείρως πολυτιμότερη και πιο επιθυμητή απ’ οτιδήποτε άλλο στον κόσμο είναι η ίδια η Αγάπη του Θεού! Αν επιθυμείτε να ζητήσετε κάτι από τον Θεό, προσευχηθείτε Του ως εξής: «Ω Θεέ μου, είθε να έχω στη ζωή μου Εσένα και μόνο!» Το να Του ζητάτε οτιδήποτε άλλο εκτός από την Αγάπη Του, είναι σαν να ζητάτε λίγο αλεσμένο καφέ από το Καλπατάρου, το μυθικό δέντρο που εκπληρώνει όλες τις ευχές! Διότι, από τη στιγμή που θα κερδίσετε την Αγάπη του Θεού, θα λάβετε, σαν φυσικό επακόλουθο, ό,τι είναι καλό και επιθυμητό για σας! Ενόσω δε προσεύχεστε στον Θεό για την ευλογία και τη χάρη Του, μην επιδίδεστε σε υπερβολικούς αίνους και εγκώμια, επιδιώκοντας να κερδίσετε την ευμένειά Του διότι τότε η προσευχή σας προσλαμβάνει χροιά εμπορικής συναλλαγής! Να προσεύχεστε απλά, ειλικρινά και ολόψυχα μέσα από την καρδιά σας. 
Μπάμπα, 9 Οκτωβρίου 1989

28 Νοεμβρίου

Να έχετε την πίστη ότι η Αλήθεια τελικά θα σας σώσει – μείνετε προσηλωμένοι στην Αλήθεια, ασχέτως του τι προβλήματα ή δυσκολίες σας πλήττουν. Διότι αν είστε ειλικρινείς, δεν θα σας κατατρώγουν αισθήματα ενοχής που προκαλούν στενοχώρια και πόνο. Η δειλία σας είναι η αιτία που αποκρύπτετε την αλήθεια, το μίσος είναι αυτό που ακονίζει τη λεπίδα του ψέματος. Να είστε θαρραλέοι – τότε δεν θα έχετε καμία ανάγκη να καταφεύγετε στα ψέματα. Γεμίστε κάθε μόριο της ύπαρξής σας με αγάπη τότε δεν θα χρειάζεστε ούτε υπεκφυγές, ούτε προσχήματα. Η ευκολότερη συνήθεια είναι το να λέτε την αλήθεια, δηλ. η εντιμότητα. Διότι, αν αρχίσετε να λέτε ψέματα, θα πρέπει να ‘κρατάτε λογαριασμό’ και να θυμάστε πόσα έχετε πει και σε ποιον, κι έτσι θα είστε πάντοτε σε επαγρύπνηση μη τυχόν αναιρέσετε ένα ψέμα σας με κάποιο άλλο! Όταν αισθάνεστε αγάπη για έναν συνάνθρωπό σας, δεν θα θέλετε να τον εξαπατήσετε με κάποιο ψέμα – θα νιώθετε ότι του αξίζει η αλήθεια και τίποτα λιγότερο από την αλήθεια. Η αγάπη σας σώζει από πολλές έγνοιες και μπελάδες! 
Μπάμπα, 3 Μαρτίοιυ 1958

27 Νοεμβρίου

Ο άνθρωπος που είναι γεμάτος αγάπη απολαμβάνει βαθιά γαλήνη του νου, έχει αγνή καρδιά και παραμένει ατάραχος, οποιεσδήποτε αντίξοες περιστάσεις, αποτυχίες, ζημιές ή απώλειες κι αν αντιμετωπίσει. Αυτή την καρτερία την αντλεί από την αγάπη του Θεού, η οποία τον προικίζει με αυτοπεποίθηση, που δεν είναι άλλη από την πίστη στον Θείο Εαυτό που ενοικεί μέσα του. Η πίστη στον Θείο Εαυτό σας, γεννά τεράστια εσωτερική δύναμη. Ο καθένας σας πρέπει ν’ αναπτύξει αυτή τη δύναμη να βιώνει την ευδαιμονία που χαρίζει ο Θείος Εαυτός του (Άτμα-Άναντα). Η αγάπη σας πρέπει να είναι απαλλαγμένη από προσδοκίες για κάποια ανταπόδοση ή ανταμοιβή διότι η αγάπη που πηγάζει από επιθυμία για ανταπόδοση δεν είναι πραγματική αγάπη. Οφείλετε να καλλιεργήσετε την απόλυτα ανιδιοτελή και δίχως κίνητρα αγάπη αυτό είναι επιβεβλημένο καθήκον όλων σας. Επίσης, δεν πρέπει να προσεύχεστε στον Θεό ζητώντας Του τη μια ή την άλλη χάρη, διότι το «πεδίο όρασής σας» είναι περιορισμένο. Κανείς σας δεν μπορεί καν να φανταστεί πόσο ανυπολόγιστα πολύτιμοι, θεϊκοί και μεγαλειώδεις θησαυροί σας αναμένουν, όταν εξασφαλίσετε το θησαυροφυλάκιο που λέγεται Χάρη του Θεού!  
Μπάμπα, 9 Οκτωβρίου 1989

26 Νοεμβρίου

Ο καθένας σας έχει μέσα του μια ολόκληρη σειρά από ζώα: τον σκύλο, την αλεπού, τον γάιδαρο και τον λύκο. Οφείλετε να καταστείλετε τις τάσεις αυτών των ζώων μέσα σας και στη θέση τους να εκδηλώνετε τη λάμψη των ανθρώπινων ιδιοτήτων της αγάπης και της φιλίας. Πάνω απ` όλα, αρχίστε να καλλιεργείτε τις αρετές – αυτό είναι πιο σημαντικό και πολύ πιο ωφέλιμο από τις γνώσεις που αποκτάτε μέσα από τα βιβλία. Η καλλιέργεια των αρετών θα σας χαρίσει πραγματική θεία ευδαιμονία (Άναντα). Αυτή είναι η πεμπτουσία όλων των γνώσεων, το αποκορύφωμα κάθε μόρφωσης. Να φέρεστε σε όλους τους ανθρώπους σαν να είναι συγγενείς σας, και ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τους κάνετε καλό, αποφύγετε να τους βλάψετε. Ανάψτε τη λυχνία της αγάπης στην φωλιά της καρδιάς σας, τότε τα νυκτόβια πουλιά της απληστίας και του φθόνου θα πετάξουν μακριά, ανήμπορα ν’ αντέξουν το φως. Ένας ανένδοτος και αλύγιστος άνθρωπος είναι μολυσμένος από εγωισμό του χειρότερου είδους. Η αγάπη (Πρέμα) σας κάνει ταπεινόφρονες, σας κάνει να σκύβετε και να υποκλίνεστε όταν βλέπετε μεγαλοσύνη και δόξα. Να αξιοποιείτε αυτήν την ικανότητα, θα αποκομίσετε μέγιστο όφελος απ’ αυτήν.
Μπάμπα, 3 Μαρτίου 1958

25 Νοεμβρίου

Πρέπει να γίνετε ήρωες στα έργα, όχι μόνο στα λόγια. Δεν σας αρμόζει να περνάτε τον χρόνο σας με άσκοπες φλυαρίες, χωρίς να κάνετε κάποια βασική κι εποικοδομητική εργασία που θα ωφελήσει το έθνος μας. Μη διστάσετε να κάμψετε το σώμα σας για να εργαστείτε σκληρά, αν θέλετε να γίνετε δοξασμένοι πολίτες του. Ένας σπόρος που σπέρνουμε στο χώμα, χάνει τη μορφή του, για να γίνει τελικά ένα μεγαλόπρεπο δέντρο αυτό το δέντρο όμως, δίνει γλυκούς καρπούς! Παρομοίως κι εσείς: μόνο όταν χάσετε τον εγωισμό σας και την ιδιαίτερη ατομικότητά σας, θα δώσουν οι πράξεις σας αξιόλογους και ‘γλυκούς’ καρπούς για το έθνος. Συνεπώς, εξαλείψτε την προσκόλληση στο σώμα σας και αναπτύξτε την προσκόλληση στο καλό της χώρας μας! Η αγάπη είναι μια ιδιότητα που διαποτίζει κάθε έμβιο ον. Η Αλήθεια είναι αληθώς ο ίδιος ο Θεός, ο οποίος είναι μέσα σας, στο πλευρό σας, παντού μέσα στο σύμπαν και σάς προστατεύει κάθε σας στιγμή. Δεν χρειάζεται να αναζητείτε τον Θεό σε κάποιο μακρινό μέρος. Η Αλήθεια είναι ο ίδιος ο Θεός. Γι’ αυτό, ποτέ στη ζωή σας μην απομακρυνθείτε από την Αλήθεια. 
Μπάμπα, 22 Νοεμβρίου 2002

24 Νοεμβρίου

Η ζωή σας θα περάσει δίχως να εκπληρωθεί, αν τη ζείτε απλώς αφήνοντας τον χρόνο να κυλάει. Όταν διερευνήσετε σοβαρά αν στη ζωή έρχεται πρώτα το καθήκον ή τα δικαιώματα, μερικοί θα επιμείνουν ότι προηγούνται τα δικαιώματα. Θέστε όμως στον εαυτό σας το ερώτημα: από πού έχουν προέλθει τα δικαιώματα; Όταν κάνετε το καθήκον σας, οι καρποί του ανήκουν σε σας υπό τη μορφή δικαιωμάτων! Π.χ. πώς μπορεί να υπάρξει παιδί χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει μητέρα; Παρομοίως, όταν εκπληρώνετε τα καθήκοντά σας ευσυνείδητα, τα αποτελέσματα αυτών σας των πράξεων επιστρέφουν σε σας ως δικαιώματα. Όταν διερωτηθείτε αν έρχεται πρώτα η βροχή ή η ροή του νερού της, διαπιστώνετε αναμφισβήτητα ότι η ροή του νερού της βροχής ακολουθεί τη βροχή χωρίς βροχή, δεν μπορεί να υπάρξει ροή του νερού! Η ροή μπορεί να συγκριθεί με τα ‘δικαιώματα’ ενός ανθρώπου και η βροχή με τα ‘καθήκοντά’ του. Συνεπώς, στη ζωή σας να δίνετε την ύψιστη προτεραιότητα στα καθήκοντά σας!
Μπάμπα, 20 Νοεμβρίου 2002

23 Νοεμβρίου

Πολλοί από σας ίσως να συλλογίζεστε τι δώρο θα ήταν πιο ταιριαστό να προσφέρετε στον Σουάμι στα γενέθλιά του. Το δώρο προς τον Θεό πρέπει να είναι η αγνή, αταλάντευτη και ανιδιοτελής αγάπη σας. Θα μπορείτε να χαίρεστε για ότι έχετε προσφέρει στον Θεό ένα πραγματικό δώρο, μόνο όταν αγαπάτε τους συνανθρώπους σας, μοιράζεστε τα βάσανά τους, τους παραστέκεστε και τους βοηθάτε. Υιοθετήστε χωριά και μέσω της συμβολής σας μετατρέψτε τα σε ιδανικά χωριά! Οι πλούσιοι και οι ισχυροί διαθέτουν πλήθος υπηρετών. Όμως, οι αναξιοπαθούντες, οι φτωχοί και οι άρρωστοι δεν έχουν κανέναν να τους βοηθήσει και να τους υπηρετήσει. Πηγαίνετε σ` αυτούς και γίνετε οι στενοί φίλοι και συγγενείς τους, κι αυτοί που εύχονται μέσα από αγνή καρδιά το καλό τους. Κάντε μέσω της συμπαράστασης που θα τους προσφέρετε να σας καλωσορίζουν σαν αγαπητούς τους. Μην κουράζετε με πνευματικές διδασκαλίες τα αυτιά εκείνων που τους βασανίζει η πείνα και οι σωματικοί πόνοι. Πρώτα δώστε τους τροφή να χορτάσουν την πείνα τους. Υπηρετήστε τους σαν να υπηρετείτε τον ίδιο τον Θεό, δώστε τους τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα και μόνο κατόπιν μιλήστε τους για την πνευματική οδό ζωής. Σας ευλογώ με μακροβιότητα, καλή υγεία, ευδαιμονία, ψυχική γαλήνη και ευημερία. Είθε ν’ αφιερώνετε τις σωματικές, διανοητικές, ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις και ικανότητές σας στην υπηρεσία των συνανθρώπων σας και ολόκληρου του κόσμου.
Μπάμπα, 20 Νοεμβρίου 2002

22 Νοεμβρίου

Πραγματικός φοιτητής είναι αυτός που στοχάζεται και μέσω του στοχασμού του κατανοεί την αξία της εκπαίδευσης που του προσφέρεται. Η ανώτερη πνευματική γνώση (Vijnana) και η ύψιστη σοφία (Prajnana) δεν είναι απλώς προϊόντα εκπαίδευσης που μπορείτε ν’ αποκτήσετε με την μελέτη ή την ακρόαση μαθημάτων. Όλοι σας μπορείτε ν’ αναπτύξετε αυτές τις ιερές μορφές επίγνωσης μέσω της πνευματικής καλλιέργειας και του εξευγενισμού των πράξεών σας, που αμφότερα τα αποκτάτε μέσω της εκπαίδευσης, καθώς και με τακτική εφαρμογή τους. Ρωτάτε τι είναι πνευματική καλλιέργεια; Είναι η συνειδητή προσπάθεια που κάνει κάθε άτομο να επιτύχει μια μεταμόρφωση της καθημερινής του ζωής από τη μη-αλήθεια στην αλήθεια, από τη μη-συμμόρφωση με τα όσα ορίζουν οι γραφές στη συμμόρφωση προς τις εντολές τους, και από τα εφήμερα πράγματα στα αιώνια. Συνεπώς η πνευματική καλλιέργεια είναι ένα πνευματικό ταξίδι προς τον Θεό. Οι άνθρωποι είναι ενσαρκώσεις της Αλήθειας (Sathya). Γι’ αυτό, κάθε άνθρωπος έχει χρέος να διαφυλάσσει και να προστατεύει ακατάπαυστα την εφαρμογή της Αλήθειας όπως και της Αρετής και Δικαιοσύνης (Dharma), οι οποίες τότε θα προστατεύουν ολόκληρο το Σύμπαν. Αν το κατορθώσετε αυτό, ολόκληρη η υφήλιος θα απολαύσει ειρήνη και ευημερία.
Μπάμπα, 20 Νοεμβρίου 2002

21 Νοεμβρίου

Η σύγχρονη εκπαίδευση συνίσταται απλώς σε γνώσεις μέσα από τα βιβλία, περιορισμένες σ’ αυτά που περιέχονται στα κείμενά τους. Σήμερα, πολλοί ακολουθούν μόνο μία τέτοια, αποκλειστικά εγκόσμια εκπαίδευση, δηλ. μία εκπαίδευση που δεν εμπεριέχει τις ανθρώπινες αξίες. Γι’ αυτό, μόνη η εγκόσμια εκπαίδευση δεν αρκεί πρέπει να συμπληρώνεται με την πνευματική εκπαίδευση. Η πνευματική εκπαίδευση διαπλάθει τον χαρακτήρα και την καρδιά και ονομάζεται ‘Educare’. Το σύστημα πνευματικής εκπαίδευσης ‘Educare’ έχει σαν σκοπό να σας βοηθήσει να εκδηλώσετε την αφανή θειότητα που είναι κρυμμένη στην καρδιά κάθε ανθρώπου και να την εδραιώσετε ως το ιδεώδες ολόκληρης της ανθρωπότητας. Μέσω της πνευματικής εκπαίδευσης Educare πρέπει να καλλιεργήσετε μέσα σας την αγάπη. Επίσης, σεις οι σπουδαστές πρέπει ν’ ακολουθήσετε στη ζωή σας το μονοπάτι της αλήθειας. Πραγματική εκπαίδευση είναι αυτή που είναι διαποτισμένη με αλήθεια και αγάπη. Η εγκόσμια εκπαίδευση σας βοηθά να εξασφαλίζετε τα προς το ζην, η πνευματική όμως σας βοηθά να πραγματώσετε τον ίδιο τον σκοπό της ζωής. Γι’ αυτό, αποτελεί καθήκον τόσο των σπουδαστών όσο και των εκπαιδευτικών να εναρμονίσουν την εγκόσμια εκπαίδευση με την πνευματική. Αυτή είναι η πρωταρχική αναγκαιότητα σήμερα. 
Μπάμπα, 20 Νοεμβρίου 2002

20 Νοεμβρίου

Μην αναζητείτε διαρκώς λάθη στους άλλους. Αν στρέψετε ένα δάχτυλο επίκρισης προς κάποιον, να θυμάστε ότι τρία δάχτυλα θα στραφούν επικριτικά προς εσάς! Να στολίζετε τον λαιμό σας με το πολύτιμο κόσμημα της αλήθειας. Το άλλο πολύτιμο κόσμημα που θα κάνει τα χέρια σας όμορφα και υπέρκομψα είναι η φιλανθρωπία. Κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει ν’ αγιάζετε κάθε μέλος του σώματος σας, ασχολούμενοι με ιερές πράξεις. Τα μάτια σας πρέπει να κοιτάζουν μόνο αγνά και ιερά πράγματα. Έχετε ιδέα τι τεράστια, απροσμέτρητη δύναμη υπάρχει αφανής στα μάτια σας; Μέσα τους υπάρχουν εκατομμύρια ακτίνων φωτός! Τους αρχαίους χρόνους, οι άνθρωποι συνήθιζαν να επικαλούνται τη χάρη του ήλιου, που συμβολίζει το φως του Θείου, για να έχουν καλύτερη όραση. Όταν κάνετε την άσκηση «χαιρετισμό στον ήλιο» (Surya-namaskar), οι ακτίνες φωτός στα μάτια σας θα γίνουν πιο λαμπερές και θα σας εμπνέουν. Οι άνθρωποι λαχταρούν τη λύτρωση και προσπαθούν με κάθε τρόπο να την αποκτήσουν. Τι είναι όμως η λύτρωση; «Πάντοτε να βοηθάτε, ποτέ σας να μην βλάπτετε» αυτή η συμβουλή που σας δίνω κάθε τόσο είναι η πραγματική λύτρωση. Επίσης, το να απαλλαγείτε από τις κάθε λογής εγκόσμιες προσκολλήσεις (moha) αποτελεί πραγματική λύτρωση (moksha).
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2002

19 Νοεμβρίου

Οι γυναίκες οφείλουν να φροντίζουν το σπιτικό τους με ευσυνειδησία και επιμέλεια και να φέρονται σε όλους μέσα κι έξω απ’ αυτό φιλικά και ευχάριστα. Επίσης στους φιλοξενούμενούς σας να φέρεστε όσο πιο εγκάρδια σάς είναι δυνατό. Να συμμερίζεστε τον πόνο αυτών που βιώνουν δυσκολίες κι’ αντιξοότητες, να τους παρηγορείτε και να τους ανακουφίζετε με λόγια που φέρνουν ηρεμία και γαλήνη. Αυτοί που μιλούν απότομα, σκληρά κι επιθετικά είναι όμοιοι δαίμονες. Αν πληγώνετε τα αισθήματα των άλλων, εσείς κατόπιν θα πληγωθείτε διπλάσια και δεν θα είναι δυνατό ν’ απαλλαγείτε από τις συνέπειες αυτών των πράξεών σας. Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Αυτές τις διδασκαλίες είναι απλό να τις εφαρμόζετε στην καθημερινή σας ζωή, αλλά επειδή είναι απλές δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις παίρνετε ελαφρά κι αψήφιστα μπορούν να σας χαρίσουν τη λύτρωση! Να θεωρείτε μεγάλη καλή σας τύχη στα Σανσκριτικά ‘Α-ντρίσταμ’ – το ότι σας δόθηκε η ευκαιρία να τις ακούσατε! Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα του όρου ‘Α-ντρίσταμ’ δηλ. ‘καλή τύχη’; ‘Αντρισταμ’ είναι αυτό που δεν μπορεί να ιδωθεί. Το νόημα του όρου είναι ότι σήμερα ίσως να μην μπορείτε να δείτε τις θετικές κι ευεργετικές για σας συνέπειες της ανώτερης συμπεριφοράς σας καθώς και των αξιέπαινων πράξεών σας, αλλά να είστε βέβαιοι ότι όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα σας χαρίσουν κάθε μορφής ευτυχία και άνετη ζωή. 
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2002

18 Νοεμβρίου

Στις μέρες μας οι άνθρωποι παραπονιούνται ότι ο Θεός τους έχει ξεχάσει. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Πολύ πιο συχνά, ο πιστός είναι εκείνος που, έχοντας ξεχάσει τον Θεό, Τον έχει βγάλει από τη ζωή του. Αυτά τους τα λόγια αντανακλούν μόνο τα δικά τους αισθήματα. Οι άνθρωποι ξεχνούν τον Θεό, βυθίζονται στα εγκόσμια πράγματα και έξαφνα μια μέρα ανακοινώνουν ότι ο Θεός τους έχει ξεχάσει και εγκαταλείψει. Όμως, η βασική αιτία που οι άνθρωποι κυλιούνται στις κάθε λογής απολαύσεις των αισθήσεων, είναι ο αποχωρισμός τους από τον Θεό. Η αιτία τόσο για τις χαρές όσο και τις θλίψεις σας είναι ο νους σας. Πρέπει να τον κατευθύνετε προς τον Θεό για να κερδίσετε την απελευθέρωση και από τα δύο. Εσείς όμως περιπλανιέστε στα του κόσμου τούτου μακριά από τον Θεό, και μετά νομίζετε ότι ο Θεός απομακρύνεται από σας. Ο Θεός ούτε είναι δυνατόν, ούτε πρόκειται ποτέ να λησμονήσει τον πιστό Του. Ο Θεός δεν είναι ποτέ μακριά σας. Είναι πάντοτε στο πλευρό σας, φροντίζοντάς σας και περιμένοντας να επιστρέψετε σ’ Εκείνον.
Μπάμπα, Ομιλία από το βιβλίο ‘My Dear Students’, Τομ 5, Κεφ14. Δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1996.

17 Νοεμβρίου

Νομπελίστες υπάρχουν πολλοί πόσοι όμως τους θυμούνται; Αντιθέτως, τους μεγάλους ευεργέτες, ανθρώπους με εξαιρετικές αρετές, τους θυμάται με αγάπη όλη η ανθρωπότητα. Η Καλκούτα π.χ., έβγαλε πολλούς επιφανείς διανοούμενους, ωστόσο μετά από κάποια χρόνια δεν τους θυμάται πια κανείς ενώ η μνήμη του Ραμακρίσνα Παραμαχάμσα, μιας ανώτερης ψυχής απ’ αυτή την πόλη, παραμένει ζωντανή, ενθρονισμένη στο ιερό της καρδιάς εκατομμυρίων ανθρώπων σ’ ολόκληρο τον κόσμο, κι’ ας ήταν αναλφάβητος. Οφείλεται λοιπόν αυτό στην εκπαίδευσή του; Παρομοίως, σε τι οφείλεται το ότι τόσο πολλοί μεγαλόφρονες άνθρωποι παραμένουν αλησμόνητοι μέσα στις καρδιές όλου του κόσμου; Οφείλεται στο ότι έχουν κερδίσει το καλό τους όνομα από την πίστη τους στον Θεό, τον ακέραιο χαρακτήρα τους, τη μεγαλοψυχία τους και το πνεύμα αυτοθυσίας τους. Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με τα εγκόσμια ενδιαφέροντά σας πρέπει να υπάρχει και η πίστη και αφοσίωσή σας στον Θεό. Είναι ζωτικής σημασίας η εκπαίδευση να συμβαδίζει με την πνευματική καλλιέργεια (Samskara). Όπως διδάσκει η ρήση, «αληθινή καλλιέργεια είναι ο εξευγενισμός των πράξεων»
Μπάμπα, Ομιλία από το βιβλίο «My Dear Students», Τόμ. 5, Κεφ 14. Δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1996.

16 Νοεμβρίου

Η υπέρτατη αρετή κάθε ανθρώπου είναι το να λησμονεί τις ατομικές του διαφορές και να συνυπάρχει με όλους μέσα σ` ένα πνεύμα αρμονίας και ισότητας. Αυτό που χαρίζει ομορφιά στα αγωνίσματα και τις αθλοπαιδιές είναι ακριβώς αυτό το πνεύμα ενότητας. Δυστυχώς όμως, σήμερα πολλοί αποκομίζουν μόνο καλή φυσική κατάσταση και ευρωστία από τα αγωνίσματα και τις αθλοπαιδιές, αλλά όχι και το πνεύμα αγάπης και ενότητας που τα χαρακτηρίζει! Όμως, το αίσθημα εκπλήρωσης της ζωής σας δεν μπορείτε ποτέ να το βιώσετε έχοντας μόνο σωματική υγεία και ευρωστία. Ακόμα και αν έχετε τα προς το ζην σε αφθονία, ευτυχισμένοι θα νιώθετε μόνο όταν τόσο το σώμα, όσο και ο νους σας, χαίρουν άκρας υγείας. Εσείς οι νέοι πρέπει να κατανοήσετε αυτή την αλήθεια και να μην εστιάζεστε μόνο στην καλαίσθητη διάπλαση και ομορφιά του σώματος. Ο Θεός έχει προικίσει τον καθένα σας με σωματικές, νοητικές και πνευματικές δυνάμεις και δυνατότητες δράσης πολλών ειδών. Ο νους σας είναι πηγή άπειρων δυνάμεων. Αν θέλετε να πραγματώσετε τον Θεό, ένας νους πειθαρχημένος και υποταγμένος στο Θέλημά Του θα σας βοηθήσει. Αναγνωρίστε λοιπόν το μέγεθος και τη σπουδαιότητα των εσωτερικών σας δυνάμεων και χρησιμοποιείτε τις σαν μοχλούς στην καθημερινή σας ζωή.
Μπάμπα, Ομιλία από το βιβλίο ‘My Dear Students’, Τόμ. 5, Κεφ.14. Δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1996.

15 Νοεμβρίου

Ένα άνθος έχει πολλά πέταλα. Αυτά τα πέταλα φαίνονται διαφορετικά μεταξύ τους, όλα όμως έχουν ξεφυτρώσει από το ίδιο στέλεχος. Το στέλεχος είναι η έδρα του Θείου Εαυτού σας (Άτμα), από την οποία έχουν προέλθει τα πέταλα. Εσείς όμως βλέπετε το άνθος σαν ένα μεμονωμένο αντικείμενο. Το άνθος είναι ένα, αλλά τα πέταλα είναι πολλά. Η ίδια αναλογία ισχύει για τα αναρίθμητα κύματα του ωκεανού. Τα κύματα είναι πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά από την ίδια ουσία με τον ωκεανό. Από τα κύματα σχηματίζεται και ο αφρός, που έχει τις ίδιες ιδιότητες με τα κύματα και τον ωκεανό, αν και διαφορετικός ως προς τη μορφή και το όνομα. Και τα τρία αυτά έχουν σαν κοινή τους πηγή τον ωκεανό. Αυτή είναι η λογική της φιλοσοφίας του Μη-δυϊσμού (Αντβάιτα). Ο Θείος Εαυτός είναι η πηγή και η βάση των πάντων. Αγνοώντας αυτή την αλήθεια, οι άνθρωποι κυνηγούν τα μύρια εφήμερα πράγματα του φαινομενικού κόσμου, τελικά όμως για όλους φθάνει η στιγμή που συνειδητοποιούν ότι η πηγή και η βάση των πάντων είναι ο Θείος Εαυτός.
Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1996

14 Νοεμβρίου

Έχετε απύθμενες δυνάμεις και δυνατότητες δράσης μέσα σας. Σαν το φως που φωτίζει, το βλέμμα σας πρέπει να είναι αγνό, ιερό και ευχάριστο στους άλλους. Μην κηλιδώνετε ή μολύνετε την ευλογία της οράσεως κοιτάζοντας ποταπά πράγματα, ή κοιτάζοντας κάτι με πονηρές ή κακόβουλες σκέψεις. Μέσα στο σώμα σας κυκλοφορεί μαγνητική ενέργεια. Μολονότι υπάρχει παντού μέσα το σώμα, η παρουσία της είναι πιο αισθητή στα χέρια. Γι` αυτό τα χέρια σας πρέπει να τα χρησιμοποιείτε μόνο για ενάρετους και θετικούς σκοπούς. Ποτέ δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε για να βλάψετε συνανθρώπους σας. Τα αυτιά σας τώρα, ακούν κουτσομπολιά, συκοφαντίες και κακεντρεχή ή κακόβουλα λόγια. Σαν αποτέλεσμα, η δύναμη της ακοής σας μολύνεται και εξασθενεί. Έρχομαι τώρα στη δύναμη του λόγου. Αυτή η δύναμη εκδηλώνεται σαν ηχητικά κύματα, γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγίστη προσοχή. Έχετε χρέος να εξετάζετε τα λόγια που εκστομίζετε και να φροντίζετε να μη εξάπτουν, ταράζουν, προσβάλουν, ερεθίζουν ή εξοργίζουν τους άλλους. Τα αρνητικά, κακεντρεχή λόγια επιστρέφουν σ’ αυτόν που τα εκστομίζει με διπλάσια δύναμη. Γι` αυτό, η ομιλία σας πρέπει να είναι απαλή και γλυκιά.
Μπάμπα, Ομιλία από το βιβλίο ‘My Dear Students’, Τόμ. 5, Κεφ. 14. Δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1996.

13 Νοεμβρίου

Στη ζωή, οι πόθοι, οι επιθυμίες και οι απογοητεύσεις είναι στην ημερησία διάταξη. Των περισσότερων ανθρώπων η ζωή φαίνεται να είναι γεμάτη φόβους. Κατατρύχονται από φόβους κάθε λογής, όπου κι αν βρίσκονται, με ό,τι κι αν ασχολούνται. Ακόμα και οι μικρές περίοδοι ευτυχίας που φαίνεται να βιώνει ο άνθρωπος στη ζωή του, είναι συνδεδεμένες με τον φόβο του, μήπως τυχόν τελειώσουν πολύ γρήγορα! Πώς μπορεί άραγε κανείς ν’ απαλλαγεί από τον φόβο; Συχνά σας τονίζω ότι οι αμαρτίες και οι αξιέπαινες πράξεις, οι χαρές και οι λύπες, τα κέρδη και οι απώλειες, το φως και το σκοτάδι είναι ζεύγη αντιθέτων καταστάσεων που ο καθένας αντιμετωπίζει στη ζωή του. Στην πραγματικότητα, η απουσία του ενός, δηλ. της λύπης, σηματοδοτεί την παρουσία του άλλου, δηλ. της χαράς! Ο άγιος Άντι Σάνκαρα αποσαφήνισε ακόμα περισσότερο: «Όπου δεν υπάρχει προσκόλληση, δεν υπάρχει ούτε φόβος!» Ρωτάτε πώς μπορεί κανείς να φτάσει σ’  αυτή την κατάσταση; Με το ν’ αποκτήσει εγγύτητα με τον Θεό! Συνέχισε δε παροτρύνοντας: «Εξουδετερώστε τον φόβο καλλιεργώντας τη μη-προσκόλληση (Vairagya) και πορευόμενοι πνευματικά προς τον θείο Εαυτό σας. Μέσω της Αυτοπραγμάτωσης μπορείτε να κατανοήσετε την πραγματική φύση του φόβου και να τον υπερνικήσετε.»
Μπάμπα, Απόσπασμα από το βιβλίο ‘My Dear Students’, Τόμ. 3, Κεφ. 17. 

12 Νοεμβρίου

O αγρότης που εργάζεται σκληρά δεν έχει φόβο να πεινάσει. Ο άνθρωπος που ενθυμείται και δοξολογεί το Όνομα του Θεού δεν έχει φόβο ν’ αντιμετωπίσει εγκόσμιες έγνοιες στη ζωή του. Ο λιγομίλητος άνθρωπος δεν θα γνωρίσει εχθρούς. Με το να μιλούν υπερβολικά, οι άνθρωποι εμπλέκονται άθελά τους σε διαπληκτισμούς – γι’ αυτό, ο καθένας πρέπει να καλλιεργεί την εγκράτεια στα λόγια του. Η εγκράτεια στην ομιλία προάγει τα αισθήματα φιλικότητας για τους άλλους. Αυτός που συμπεριφέρεται με φρόνηση και σύνεση, προβαίνοντας σε κάθε του πράξη μετά από την δέουσα περίσκεψη, δεν έχει φόβο ν’ αντιμετωπίσει κινδύνους. Αληθινά μορφωμένος είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει πώς να ζει μία ειρηνική ζωή. Για ν’ αρχίσετε ή να συνεχίσετε να έχετε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία, οφείλετε να επιδιώκετε την ειρήνη στον κόσμο, διότι κι εσείς είστε μέρος αυτού του κόσμου, συνεπώς η ευημερία σας και το γενικό καλό σας είναι στενά συνδεδεμένα με το καλό και την ευημερία όλου του κόσμου. Εγκαταλείψτε λοιπόν όλα τα στενόμυαλα αισθήματα και υιοθετήστε πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης με τους συνανθρώπους σας.
Μπάμπα,  Ομιλία από το βιβλίο ‘My Dear Students’, Τόμ. 5, Κεφ.14. Δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1996.

11 Νοεμβρίου

Στη ζωή σας μπορεί ν’ αντιμετωπίσετε αναρίθμητες ζημιές, απώλειες και δυσκολίες. Μπορεί να περάσετε πολλά βάσανα και δυστυχίες. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείψετε την αλήθεια, την πίστη και την αγάπη. Στον ωκεανό της ζωής, οι απώλειες, τα βάσανα και οι δυσκολίες είναι σαν τα κύματα – έρχονται καταπάνω σας, μετά κυλούν και φεύγουν. Το νερό όμως του ωκεανού, ούτε έρχεται ούτε φεύγει – είναι μόνιμο και αμετάβλητο. Γι` αυτό, αναπτύξτε πίστη στο μόνιμο ‘νερό’, που είναι ο Θεός! Η δύναμη του Ονόματος του Θεού είναι μοναδική, απαράμιλλη μην την παίρνετε στ’ αψήφιστα. Το Όνομα του Θεού είναι ένα πραγματικό διαμάντι, γι’ αυτό να το φυλάτε μέσα σας σαν το πολυτιμότερο κόσμημά σας. Ποτέ μην στενοχωριέστε για τις δυστυχίες και τα βάσανα, τις απώλειες και τις δυσκολίες – αυτές σας οι σκέψεις στενοχώριας είναι σαν τα διαβατικά σύννεφα. Από τη στιγμή που αναζητήσατε και βρήκατε καταφυγή στα όμορφα σαν λωτό πόδια του Θεού, ποτέ πια μην φύγετε από κοντά τους! Όπου κι αν βρεθείτε στη ζωή, τα θεϊκά πόδια θα σας προστατεύουν. Αν φυλάτε το Όνομα του Θεού άγρυπνα μέσα στην καρδιά σας, η ζωή σας θα καθαγιαστεί αυτό είναι πραγματική αφοσίωση (bhakti). Το Όνομα του Θεού είναι η δύναμη σας (shakti). Το Όνομα του Θεού είναι η λύτρωση (mukti).
Μπάμπα, 13 Νοεμβρίου 2007

10 Νοεμβρίου

Ενόσω διεκπεραιώνετε τα καθήκοντά σας, είτε τα οικιακά, είτε τα επαγγελματικά, διαρκώς να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας: «Ό,τι κάνω, σκέφτομαι ή λέω, τα πάντα ανήκουν στον Θεό.» Αυτή είναι η ορθή νοοτροπία ζωής, αυτήν πρέπει να υιοθετήσετε. Πάρτε π.χ. το μαγείρεμα: προσθέτετε τα διάφορα υλικά στις καθορισμένες δόσεις, προσπαθώντας να κάνετε το φαγητό που μαγειρεύετε εύγευστο. Αλλά πραγματικά εύγευστο θα γίνει μόνο, εάν την εργασία του μαγειρέματος την κάνετε σαν προσφορά στον Θεό. Όταν την τροφή την προσφέρετε στον Θεό, αγιάζεται, γίνεται θεϊκή. Αντιθέτως, αν τα διάφορα υλικά τα προσθέτετε με τη νοοτροπία ‘μαγειρεύω για να φάει η οικογένειά μου – είναι μια δουλειά ρουτίνας για μένα’, το φαγητό δεν φτάνει στον Θεό. Συνεπώς, να κάνετε κάθε πράξη στη ζωή σας σαν μία προσφορά στον Θεό, ενθυμούμενοι το Όνομά Του, και δοξολογώντας Τον. Ό,τι κι αν σκέφτεστε, λέτε ή κάνετε, να το θεωρείτε σαν εντολή του Θεού, σαν εργασία του Θεού που σας έγινε η τιμή να διεκπεραιώσετε.
Μπάμπα, 13 Νοεμβρίου 2007

9 Νοεμβρίου

Η ανθρώπινη ζωή είναι άκρως ιερή, ευγενής, ανώτερη και θεϊκή. Δεν πρέπει να την σπαταλάτε κυνηγώντας ευτελή και ανάξια λόγου ή ακόμη και ποταπά πράγματα. Ακολουθήστε την ιερή οδό της ενθύμησης και απαγγελίας του Ονόματος του Θεού και καθαγιάστε τον χρόνο σας! Δεν χρειάζεται να ορίσετε μία συγκεκριμένη ώρα ή ένα ορισμένο μέρος για την πνευματική άσκηση της ενθύμησης του Ονόματος του Θεού (Namasmarana) μπορείτε να την κάνετε όπου κι αν βρίσκεστε και με οτιδήποτε κι αν ασχολείστε. Για το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ. που καταναλώνετε, πρέπει να πληρώνετε φόρο, για την ενθύμηση του Ονόματος του Θεού όμως, κανείς δεν σας ζητάει φόρο επίσης, κανείς δεν μπορεί να σας εμποδίσει να την κάνετε! Είναι μία πνευματική άσκηση πολύ απλή, ωστόσο άκρως αποτελεσματική. Δυστυχώς όμως, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν την απροσμέτρητη αξία της, ακριβώς επειδή είναι τόσο εύκολο να την κάνουν. Έχουν την εσφαλμένη άποψη ότι τον Θεό μπορούν να Τον πραγματώσουν μόνο μέσω αυστηρών ασκητικών πειθαρχιών. Να ψάλλετε το Όνομα του Θεού – αυτή η πνευματική άσκηση ούτε σε σας προκαλεί δυσκολία, αλλά ούτε και στους γύρω σας κάποια ενόχληση. Καλλιεργήστε αγάπη για τον Θεό! Ποτέ μην ασκείτε κριτική για κάποιον ή τον διακωμωδείτε. Αντιθέτως, να κάνετε όλους τους γύρω σας ευτυχισμένους με το να μοιράζεστε την αγάπη σας μαζί τους, χωρίς την παραμικρή προσδοκία ανταμοιβής. Αυτή είναι πραγματική πνευματική άσκηση. Ακολουθήστε αυτή την απλή πνευματική οδό θα βιώσετε θεία ευδαιμονία και θα καθαγιάσετε τη ζωή σας. 
Μπάμπα, 24 Φεβρουαρίου 2002

8 Νοεμβρίου

Τα ‘Ακάντα Μπάτζαν’, οι 24ωροι ύμνοι εις δόξαν του Θεού, είναι ένας συνεχής στοχασμός του Θεού το πρωί, το απόγευμα, ακόμα και κατά τη νύχτα. Δίχως αμφιβολία, πολλοί άνθρωποι σήμερα επιδίδονται στην πνευματική αυτή άσκηση της επανάληψης των άγιων ονομάτων του Θεού, το κάνουν όμως χωρίς αγάπη και σταθερή πίστη. Την ώρα της ψαλμωδίας π.χ., μερικοί ασχολούνται με το πώς ψάλλουν οι διπλανοί τους, αν η μελωδία τους είναι σωστή κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι συμμετέχουν με νου που περιπλανιέται εδώ κι εκεί. Έτσι όμως, καμία μεταμόρφωση δεν θα τελεσθεί μέσα τους, ακόμη κι αν ψάλλουν επί ώρες. Για να επιτύχετε την εσωτερική μεταμόρφωση προς το καλύτερο, πρέπει να προσφέρετε στον Θεό την ψαλμωδία της εξύμνησής Του με απόλυτη συγκέντρωση και σταθερή πίστη. Για ν’ αποκτήσετε την ύψιστη αγνότητα που εξαλείφει κάθε αρνητικότητα, δεν αρκεί το να δοξολογείτε το θείο όνομα μόνο για μία περιορισμένη χρονική περίοδο. Γι` αυτό τα οικουμενικά ‘Ακάντα Μπάτζαν’ τελούνται επί 24 ώρες σε όλη την υδρόγειο κάθε χρόνο. Να θεωρείτε τον εαυτό σας πολύ τυχερό που λαμβάνει μέρος σε μία διεξαγωγή ‘Ακάντα Μπάτζαν’. Αν αξιοποιήσετε αυτή την σπάνια ευκαιρία και συμμετάσχετε με ευλάβεια και αυτοσυγκέντρωση, η ζωή σας θα καθαγιαστεί. Να κάνετε την ενθύμηση του Ονόματος του Θεού (Namasmarana) διαρκή πνευματική σας άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας.
Μπάμπα, 13 Νοεμβρίου 2007

7 Νοεμβρίου

Στην Γκίτα ο Σρι Κρίσνα μάς διδάσκει: «Είστε όλοι σας μέρος της θεϊκής Φύσης Μου. Γι’ αυτό πρέπει να ακολουθείτε τις εντολές Μου. Η αγάπη Μου είναι θεϊκή και ιερή. Το ίδιο όμως είναι και η δική σας!» Αν ακολουθήσετε αυτή Μου τη διδασκαλία με ειλικρίνεια, θα αποκτήσετε αυτομάτως αγνότητα. Και όπου υπάρχει αγνότητα, εκεί υπάρχει ο Θεός. Από αμνημονεύτων χρόνων, όλοι σας ανεξαιρέτως είστε μέρος του Εαυτού Μου, είστε ολόδικοί Μου. Ποτέ μην λησμονήσετε αυτή την αλήθεια. Αν καλλιεργήσετε βαθιά πίστη σ` αυτή την αλήθεια, αυτό θα ισοδυναμεί με το να έχετε μελετήσει όλες τις γραφές. Κάθε άνθρωπος ακολουθεί την Αρετή και το Δίκαιο, το Ντάρμα. Από πού εκπηγάζει το Ντάρμα; Εκπηγάζει από μια καρδιά που είναι γεμάτη πίστη. Όπου υπάρχει πίστη, εκεί υπάρχει και το Ντάρμα! Το Ντάρμα είναι αληθώς η ενσάρκωση του Θεού. Η Αλήθεια, η Πίστη και η Αγάπη είναι όψεις του Θεού. Μόνο όταν καλλιεργήσετε την αλήθεια, την πίστη και την αγάπη, θα μπορέσετε στη ζωή σας να επιτύχετε τα πάντα.
Μπάμπα, 13 Νοεμβρίου 2007

6 Νοεμβρίου

Πάντοτε να διεκπεραιώνετε τα καθήκοντά σας με ευχάριστο και χαμογελαστό πρόσωπο. Δεν έχει κανένα νόημα το να έχετε κατσουφιασμένο και δύσθυμο ύφος. Όταν ο άνθρωπος νιώθει ευτυχισμένος, είναι ενωμένος με τον Θεό αυτή είναι η πραγματική θειότητα. Όταν αντιμετωπίζετε δύσκολες καταστάσεις, μην αναστατώνεστε και ανησυχείτε διαρκώς, συλλογιζόμενοι: «Ωχ τι έπαθα, πώς θ’ ανταπεξέλθω σ` αυτό το πρόβλημα;» Τέτοια συνεχής έγνοια κι ανησυχία απλώς θα επιδεινώσει την κατάσταση. Εναποθέστε την πίστη σας στον Θεό! Να πιστεύετε ότι οι δυσκολίες στην πραγματικότητα είναι ευκαιρίες για την πρόοδό σας. Αν αναπτύξετε αυτή τη νοοτροπία, η ζωή σας θα καθαγιαστεί. Όποιος απαγγέλλει το Όνομα του Θεού, οποιοδήποτε Όνομά Του και όπου κι αν βρίσκεται, η ζωή του θα καθαγιαστεί. Θα λυτρωθεί από τις αμαρτίες του. Μη νοιάζεστε και μην ανησυχείτε τόσο πολύ για το αν είναι απόλυτα σωστή η μελωδία και ο ρυθμός. Υπάρχει μόνο ένας ρυθμός, ο ρυθμός της καρδιάς σας (Hridayaraga) κι αυτός είναι το «Σο… Χαμ’ (‘I… am I’) δηλ. ‘Εγώ… Ειμί». Εναρμονίστε τη ζωή σας με τις εντολές του Θεού. Τότε, όποια δραστηριότητα κι αν αναλαμβάνετε, θα στέφεται με επιτυχία. 
Μπάμπα, 13 Νοεμβρίου 2007

5 Νοεμβρίου

Ο κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει άπειρα προβλήματα κάθε λογής, επειδή οι άνθρωποι δεν σκέπτονται τον Θεό και δεν εξυμνούν το όνομά Του. Κάνετε κάθε δρόμο και δρομάκι να πάλλεται και ν’ αντηχεί από την εξύμνηση της δόξας του Θεού! Κάνετε επίσης και το τελευταίο κύτταρο του σώματός σας να γεμίζει με το Όνομά Του! Τίποτε άλλο δεν μπορεί να σας χαρίσει την ευδαιμονία, το θάρρος και τη δύναμη που αντλείτε από την ενθύμηση και την επανάληψη του Ονόματος του Θεού (Namasmarana). Ακόμα κι αν οι άλλοι σας περιγελούν, αγνοήστε τους, αδιαφορήστε τελείως γι’ αυτό! Κάθε άνθρωπος ανεξαιρέτως, νέος ή ηλικιωμένος, φτωχός ή πλούσιος, οφείλει να επιδίδεται στην επανάληψη του Ονόματος του Θεού. Κάνετέ την με απόλυτη συγκέντρωση του νου και με ολοκληρωτική αφοσίωση. Υμνείτε τον Θεό χωρίς κανένα δισταγμό ή αναστολή, διότι μόνο τότε μπορείτε να βιώσετε τη θεϊκή ευδαιμονία. Δεν χρειάζεστε κανένα μουσικό όργανο είναι αρκετό αν Τον καλείτε από τα βάθη της καρδιάς σας. Προσέξτε μόνο να μην υπάρχουν μέσα σας αρνητικές και κακές σκέψεις, διότι παράγουν παράτονες νότες. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές θα λάβετε θεϊκή Χάρη και ενέργεια. 
Μπάμπα, 14 Απριλίου 2002

4 Νοεμβρίου

Κάποιος σ` ένα χωριό προετοίμαζε έναν γάμο. Επειδή τα δικά του μαγειρικά σκεύη δεν έφταναν, πήγε σ’ έναν πλούσιο συγχωριανό του να δανειστεί κι άλλα για την περίσταση. Ο πλούσιος του τα δάνεισε γενναιόδωρα, και τα σκεύη χρησιμοποιήθηκαν για το γαμήλιο γεύμα που προσφέρθηκε στους καλεσμένους. Μετά τον γάμο όμως, είναι ποτέ δυνατόν να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη τους τα σκεύη που του δάνεισε λερωμένα και άπλυτα; Όχι βέβαια! Πρέπει πρώτα να τα πλύνει επιμελώς μέσα κι έξω και μετά να του τα επιστρέψει. Το ίδιο ισχύει και για το σκεύος που υπάρχει μέσα σας και που σας το έχει δανείσει ο Θεός την καρδιά σας! Όλοι σας πορεύεστε σαν προσκυνητές στο ταξίδι που λέγεται ζωή. Ακριβώς όπως δεν μπορείτε να κακομεταχειρίζεστε ένα δανεικό σκεύος ή να το επιστρέψετε ακάθαρτο, το ίδιο και την καρδιά σας: έχετε χρέος να τη διατηρήσετε άφθαρτη και να την επιστρέψετε στον Θεό αγνή και αμόλυντη. Μην χρησιμοποιείτε αυτά τα δώρα του Θεού που είναι η καρδιά σας και το σώμα σας για να κάνετε ανίερες πράξεις και να εμπλέκεστε σε άσκοπες σχέσεις, οι οποίες αυξάνουν τα εγκόσμια δεσμά σας. Να ζείτε μία αγνή ζωή. 
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 17, `Sri Adi Shankaracharya: His Message`.

3 Νοεμβρίου

Ο Σρι Άντι Σάνκαρα επεσήμανε στους μαθητές του ότι οι νέοι ενδιαφέρονταν πολύ περισσότερο για τις απολαύσεις των αισθήσεων παρά για την διερεύνηση του Θείου Εαυτού τους (Άτμα). Και, συνέχισε, είναι θλιβερό το ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο προσκολλημένοι στο σώμα, το οποίο δεν είναι παρά ένα σκεύος που περιέχει πολλούς ρύπους. Ενθουσιάζονται από τις εξωτερικές σαρκικές έλξεις, δίχως να κατανοούν πόσο εφήμερο είναι το σώμα. Διότι, πόσο μπορεί να διαρκέσει η νεότητα; Το μήνυμά του είναι μια έντονη προειδοποίηση στους νέους να είναι πολύ εγκρατείς στη ζωή τους και τους παροτρύνει να βρουν το θάρρος να αποβάλουν την αίσθηση ότι η ύπαρξή τους συνίσταται μόνο σ’ ένα σώμα. Πρέπει να ασκηθείτε πνευματικά στο να αναγνωρίζετε τον Θεό που ενυπάρχει σε όλα τα πλάσματα, μολονότι μπορεί να έχουν διαφορετικά ονόματα και διαφορετική όψη το καθένα. Οι νέοι πρέπει να έχουν σταθερή, ακλόνητη πίστη στον Θεό και να Τον θεωρούν τον μοναδικό αληθινό τους Φίλο και Προστάτη. Όταν η πίστη σας γίνει ακλόνητη, ο Θεός αμέσως θα εκδηλώσει Εαυτόν μέσα σας, αποκαλύπτοντάς σας το μεγαλείο Του. 
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 17, `Sri Adi Shankaracharya: His Message`.

2 Νοεμβρίου

Σήμερα πολλοί γονείς, ακόμα και οι πολύ μορφωμένοι, δρουν χωρίς αίσθηση διάκρισης: αποθαρρύνουν τα παιδιά τους από το να λατρεύουν τον Θεό και από το να συμμετέχουν στην ομαδική εξύμνηση του ονόματός Του. Τους λένε ότι θα έχουν άφθονο χρόνο να Τον σκεφτούν, μετά τη συνταξιοδότησή τους. Αυτό είναι βαρύτατο σφάλμα. Θα κατορθώσετε να θυμηθείτε τον Θεό στα γεράματά σας, μόνο όταν έχετε αποκτήσει τη συνήθεια να Τον σκέπτεστε από τα πρώτα χρόνια της ζωής σας. Η παιδική ηλικία είναι πολύ ιερή, είναι η χρυσή φάση της ανθρώπινης ζωής μην τη χρησιμοποιείτε εσφαλμένα! Η προσευχή Γκάγιατρι είναι η ενσάρκωση της Μητρικής Αρχής. Να την λέτε κάθε μέρα – πρωί, απόγευμα και βράδυ. Όταν η πλάτη σας είναι στραμμένη προς τον ήλιο, η σκιά σας θα είναι μπροστά σας. Θα πέφτει πίσω σας μόνο όταν στέκεστε μπροστά στον ήλιο. Παρομοίως, η ψευδαίσθηση (Maya), που είναι σαν τη σκιά σας, θα σας κυριεύει μόνο όταν στρέφετε τον νου σας μακριά από τον Θεό. Όταν στρέφετε τον νου σας στον Θεό, μπορείτε εύκολα να υπερνικήσετε την ψευδαίσθηση.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 2, Ch 19, Feb 10, 2000

1 Νοεμβρίου

Το σώμα αποτελείται από τα πέντε στοιχεία της δημιουργίας και σε καμία χρονική στιγμή δεν είναι πραγματικό. Το σώμα είναι σαν μια φυσαλίδα νερού. Η φυσαλίδα γεννιέται μέσα στο νερό, συντηρείται μέσα στο νερό και τελικά συγχωνεύεται με το νερό. Παρομοίως ο ‘Θείος Εαυτός’ (Άτμα) γεννιέται από τη Θεϊκή Συνειδητότητα (Satchitananda) και τελικά συγχωνεύεται με τον Θεό. Η γέννηση και ο θάνατος δεν είναι παρά σκηνές του θεατρικού έργου που λέγεται ζωή, μην τα θεωρείτε αληθινά. Στον ύπνο σας μπορεί να βλέπετε πολλά μεγαλοπρεπή κτίρια, αλλά όταν ξυπνήσετε δεν βλέπετε κανένα απ’ αυτά! Επίσης, τα κτίρια που βλέπετε κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν τα βλέπετε όταν κοιμόσαστε. Συνεπώς αμφότερα είναι μη πραγματικά στην καλύτερη περίπτωση, όνειρα ημέρας και όνειρα νύχτας! Το μόνο πραγματικό γεγονός μέσα σ` αυτά είναι ότι ‘εσείς’ υπάρχετε και στις δύο χρονικές περιόδους. Παρομοίως, μολονότι έχετε ανθρώπινη μορφή, η πραγματικότητά σας είναι θεϊκή. Γι` αυτό καθαγιάστε αυτή σας τη γέννηση ζώντας μια αγνή και ιερή ζωή. Μη συσσωρεύετε τους ρύπους της εγκόσμιας ζωής.
Μπάμπα, My Dear Students, Vol 3, Ch 17, `Sri Adi Shankaracharya: His Message`