Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Νοέμβριος 2013

30 Νοεμβρίου

Οι πνευματικές ασκήσεις πρέπει να γίνονται με πειθαρχημένο και συστηματικό τρόπο, σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη αρετές. Όπως σε μια μεγάλη αίθουσα οι ανεμιστήρες δροσίζουν την ατμόσφαιρα και παρέχουν ανακουφιστική αύρα, έτσι και οι ανεμιστήρες της αλήθειας, ενάρετης συμπεριφοράς, ειρήνης και αγάπης είναι αναγκαίοι για να μειώνουν την αποπνικτική ζέστη της άγνοιας, του ψεύδους, της αδικίας και της απειθαρχίας. Σ’ έναν κόσμο όπου η ευγενική συμπεριφορά προσβάλλεται και αποκηρύσσεται παντού, η ειρήνη και η μακροθυμία είναι τα μόνα μέσα με τα οποία μπορείτε να σωθείτε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό θέμα που σας ζητώ να καλλιεργήσετε. Σε κάθε πράξη, να έχετε μακροθυμία και υπομονή με μια αμοιβαία διάθεση για βοήθεια. Στην οικογένεια, να καλλιεργείτε την υπομονή και τον αμοιβαίο σεβασμό. Στην κοινότητά σας, να έχετε αρετή και δικαιοσύνη.
Μπάμπα, pine Discourse, Jun 25, 1960

29 Νοεμβρίου

Συχνά νιώθεις ότι υπάρχει κάτι, πίσω και πέραν από κάθε φευγαλέα φαντασία, κάτι που παραμένει εν μέσω κάθε επιτυχίας και κάθε ήττας, εν μέσω δακρύων και χαμόγελων, ευθυμίας και παραπόνου αλλά δεν μπορείς να το ‘συλλάβεις’, και να αντιληφθείς ότι είναι η ίδια Οντότητα που αποτελεί και το θεμέλιο ολόκληρου του Σύμπαντος.  Είσαι πράγματι ένα με το πιο μακρινό αστέρι και το ελάχιστο φύλλο χλόης ακτινοβολείς σαν δροσοσταλίδα πάνω στο πέταλο του τριαντάφυλλου, είσαι ενιαίο και αναπόσπαστο μέρος όλης αυτής της Εκδήλωσης! Οι Γραφές σου διδάσκουν αυτή την αλήθεια με τη βοήθεια πολλών παραβολών, και ακόμα και απευθείας μέσω των βιωμάτων των αγίων και των μυστών. Με τη βοήθεια του διαλογισμού και των πνευματικών ασκήσεων, θα μπορέσεις να αποκτήσεις επίγνωση του εαυτού σου ως όλα αυτά. Ο Χανουμάν μπορεί να είχε μορφή πίθηκου, αλλά δεν παρασυρόταν  από αυτό το εξωτερικό περίβλημα. Ο Θεός ήταν η ίδια του η αναπνοή, το άκρο κάθε τρίχας του αντηχούσε με το Όνομα του Ράμα.
Μπάμπα, pine Discourse, 25 Nov 1964

28 Νοεμβρίου

Υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις για τις οποίες πρέπει να ενδιαφέρεται κάθε άνθρωπος: «Ποιος είμαι;», «από που προέρχομαι;», «που πηγαίνω;» και   «πόσον καιρό θα παραμείνω εδώ;». Αυτές οι ερωτήσεις έχουν απαντηθεί ξεκάθαρα στις Βέδες.  Κάθε πνευματική έρευνα αρχίζει μ’ αυτές τις ερωτήσεις και προσπαθεί να βρει απαντήσεις σ’ αυτές. Αν ρίξετε ένα γράμμα στο γραμματοκιβώτιο χωρίς να γράψετε τις διευθύνσεις του αποστολέα και του παραλήπτη, δεν θα πάει πουθενά, παρά μόνο στα αζήτητα. Στην πραγματικότητα είναι χάσιμο χρόνου αυτό το γράμμα, θα παγιδευτείτε στον κύκλο της γέννησης και του θανάτου, και δεν θα φθάσετε ποτέ στον προορισμό σας. Για να βρείτε απαντήσεις σ’ αυτές τις καίριες ερωτήσεις, πρέπει να αρχίσετε την έρευνα του Εαυτού. Για να βρείτε τις απαντήσεις, πρέπει να κάνετε πνευματική άσκηση. Τότε, θα δείτε ότι οι απαντήσεις γίνονται μέρος των καθημερινών σας βιωμάτων!
Μπάμπα, pine Discourse, June 25, 1960

27 Νοεμβρίου

Ένα κάρο δεν μπορεί να κινηθεί σε σιδηροτροχιές ούτε μια ατμομηχανή στον δρόμο. Κάθε είδος οχήματος έχει το δικό του είδος δρόμου. Αλλά όλα κινούνται εμπρός και φθάνουν τον στόχο στο δικό τους χρόνο. Το ίδιο συμβαίνει και με όποιον λειτουργικό ρόλο έχετε στην κοινωνία. Κάθε ρόλος έχει τους δικούς του κανόνες, κανονισμούς και περιορισμούς. Είτε οι ρόλοι είτε τα διάφορα στάδια της ζωής με τα συγκεκριμένα τους καθήκοντα, είναι απλώς και μόνο οι κατάλληλοι μηχανισμοί για τη διεξαγωγή των εγκόσμιων υποθέσεων, αλλά και δρόμοι που οδηγούν στην υπερκόσμια χαρά. Είτε  στο κεφάλι είτε στις φτέρνες το ίδιο αίμα ρέει μέσα τους, και το ίδιο σώμα τα θεωρεί ως μέλη του. Κάθε μέλος πρέπει να εκτελεί το καθήκον του, το καθήκον για το οποίο έχει ειδικευτεί. Δεν μπορείτε να βαδίζετε με το κεφάλι ή να σκέφτεστε με τα πόδια. Σε οποιοδήποτε μέρος της κοινωνίας κι αν ανήκετε, ο Θεός αποκαλύπτεται όταν η καρδιά είναι αγνή.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 25, 1964.

26 Νοεμβρίου

Ένας άνθρωπος που οδηγεί αυτοκίνητο συγκεντρώνεται στον δρόμο, γιατί ανησυχεί για τη δική του ασφάλεια και των άλλων από ατύχημα. Ο φόβος είναι αυτό που προκαλεί την απόλυτη συγκέντρωση σ` αυτή την περίπτωση. Αλλά η αγάπη είναι μεγαλύτερη δύναμη για τη συγκέντρωση. Με σταθερή και αποφασιστική αγάπη, η συγκέντρωση γίνεται ισχυρή και ακλόνητη. Η πίστη αναπτύσσεται σε αγάπη και η αγάπη καταλήγει σε συγκέντρωση. Η προσευχή γίνεται εφικτή και αρχίζει να αποδίδει καρπούς, υπό τέτοιες περιστάσεις. Να προσεύχεστε χρησιμοποιώντας το Όνομα του Θεού ως σύμβολο του Θεού. Να προσεύχεστε έχοντας ακίνητες όλες τις διακυμάνσεις του νου. Να προσεύχεστε ως εκτέλεση καθήκοντος για την ίδια σας την ύπαρξη, ως τον μόνο λόγο για τον ερχομό σας στον κόσμο ως άνθρωποι.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23, 1961.

25 Νοεμβρίου

Σαν τα ψάρια που μπορούν να ζουν μόνο όταν είναι βυθισμένα στο νερό και νιώθουν το στοιχείο του νερού ολόγυρά τους, έτσι και οι άνθρωποι μπορούν να ζουν μόνο όταν είναι βυθισμένοι σε ευδαιμονία. Πρέπει κανείς να έχει ευδαιμονία όχι μόνο στο σπίτι, στην κοινωνία και στον κόσμο, αλλά πάνω απ` όλα να έχει ευδαιμονία στην καρδιά. Εδώ που τα λέμε, η ευδαιμονία στην καρδιά παράγει πανταχού ευδαιμονία. Η καρδιά είναι η πηγή της χαράς. Πρέπει να αγγίζετε αυτή την πηγή με συνεχή διαλογισμό, απαγγελία του Ονόματος του Θεού και αδιάλειπτο στοχασμό στη δόξα και τη χάρη των ανεξάντλητων εκδηλώσεων του Θεού. Να παραμένετε σταθεροί στον στόχο, ο πιστός δεν πρέπει ποτέ να γυρνάει πίσω. Ποτέ μην αφήνετε χώρο σε αμφιβολία ή απελπισία.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23, 1961.

24 Νοεμβρίου

Πετάξτε το συναίσθημα του ‘δικό μου’ και ‘δικό σου’ αυτά είναι μόνο για πρόσκαιρους προσδιορισμούς. Τα πάντα είναι ‘δικά Του’ αυτή είναι η αιώνια αλήθεια. Να είστε σαν τον διευθυντή ενός σχολείου που φροντίζει προσωρινά τα έπιπλα του σχολείου. Τα μεταχειρίζεται με επιμέλεια και τα παραδίδει όταν μετατίθεται ή συνταξιοδοτείται. Να φέρεστε σε όλους τους ανθρώπους, τους οποίους σας έχει ανατεθεί η φροντίδα τους, με την αρμόζουσα επιμέλεια και φροντίδα όπως μεταχειρίζεται τα έπιπλα και ο διευθυντής σχολείου. Να έχετε πάντοτε την επίγνωση ότι δεν σας ανήκουν! Και πάντοτε να γνωρίζετε ότι ο τελικός έλεγχος είναι επικείμενος. Να έχετε έτοιμους τους απολογισμούς σας για επιθεώρηση και μεταβίβαση, και να είστε έτοιμοι. Να περιμένετε αυτή τη στιγμή με χαρά!
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23, 1961.

23 Νοεμβρίου

Η υπηρεσία είναι η ανώτερη πνευματική άσκηση, και η υπηρεσία προς οποιαδήποτε ζωντανή ύπαρξη είναι υπηρεσία προς τον Θεό. Πολλοί κάνουν πράξεις υπηρεσίας ως ‘κοινωνική υπηρεσία’, όχι ως πνευματική πράξη. Μέσω υπηρεσίας ως πνευματική πράξη ο Χανουμάν πραγμάτωσε την ταύτιση με τον Ράμα, όπως ο ποταμός ενώνεται με τη θάλασσα. Και ο Αρτζούνα επίσης θεωρούσε την κάθε πράξη του ως πνευματική άσκηση για να αποκτήσει τη χάρη του Κρίσνα. Ακολούθησε τη συμβουλή του Κρίσνα, «Να μάχεσαι, κρατώντας πάντα τον νου σου σε Εμένα». Κι εσείς επίσης πρέπει να έχετε πάντοτε τον Θεό στον νου σας ως ‘θέτοντα τα βήματά σας’ για κάθε έργο που κάνετε. Να υπηρετείτε όλους που έχουν ανάγκη με όλη σας την καρδιά και θα βιώσετε την επακόλουθη χαρά. Η υπηρεσία σας μπορεί να είναι μικρή, ίσως και απαρατήρητη από τους άλλους, αλλά να την κάνετε για να ευχαριστείτε τον Θεό μέσα σας. Κάθε πράξη γνήσιας υπηρεσίας έλκει  τη χάρη του Θεού.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 19, 1981.

22 Νοεμβρίου

Τι είναι  εκπαίδευση; Υπάρχουν δυο είδη εκπαίδευσης. Το ένα είδος σχετίζεται με τη συλλογή γεγονότων και γνώσεων που αφορούν τον εξωτερικό κόσμο, προς γνώση των σπουδαστών. Το άλλο είδος εκπαίδευσης είναι το «Educare», της εσωτερικής αφύπνισης. Το «Educare» είναι η βαθύτερη κατανόηση της γνώσης που πηγάζει εκ των έσω και η μετάδοσή της στους σπουδαστές. Όμως το σημερινό σύστημα εκπαίδευσης μεταδίδει στους σπουδαστές μόνο την γνώση που αφορά τον εξωτερικό κόσμο. Μόνο η πνευματική καλλιέργεια ή εξευγενισμός μπορούν να διαπλάσουν μια καλή προσωπικότητα και όχι αυτού του είδους η εκπαίδευση. Επομένως μόνο η εκπαίδευση που παρέχεται μαζί με πνευματική καλλιέργεια, θα ακτινοβολεί ως αληθινή εκπαίδευση. Τι είναι πνευματική καλλιέργεια; Είναι η καλλιέργεια διάκρισης μεταξύ καλού και κακού, αμαρτίας και αρετής, και αλήθειας και αναλήθειας που βιώνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Είναι επίσης η αφαίρεση των κακών σκέψεων, συναισθημάτων και ιδιοτήτων, και η καλλιέργεια καλών σκέψεων, συναισθημάτων και ιδιοτήτων. Όχι μόνο αυτά, αλλά η πνευματική καλλιέργεια μας στρέφει από το ατομικό στο οικουμενικό.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 20, 2001

21 Νοεμβρίου

Είθε όλοι σας να αναπτύξετε θεϊκή αγάπη και να διακριθείτε ως προάγγελοι μιας νέας εποχής, απαλλαγμένης από εγωισμό, απληστία, μίσος και βία. Είθε να γίνετε φως για σας και, ως εκ τούτου, φως για τους άλλους. Δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές ή διενέξεις μεταξύ των πιστών. Όταν είστε ενωμένοι και εργάζεστε για κοινές επιδιώξεις, δεν πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός για δύναμη ή θέση. Αυτό που έχει αξία είναι η αγνότητα, η ένταση και η ειλικρίνεια της αφοσίωσης, και το πνεύμα ανιδιοτελούς αυτοθυσίας με το οποίο κάθε πιστός κάνει υπηρεσία προς τους έχοντες ανάγκη και προς τους δεινοπαθούντες. Ο Θεός είναι πάντα μαζί σας, μέσα σας και γύρω σας. Όταν εξαλειφθούν όλες οι διαφορές και οι πιστοί ενωθούν και συμπεριφέρονται με ανιδιοτελή αφοσίωση, ο καθένας θα αντιληφθεί ότι ο Θεός και αυτός είναι ένα. Σας ευλογώ να αποκτήσετε αυτή την ευδαιμονία. Αυτό είναι το μήνυμα του Σάι προς όλους σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 1981

20 Νοεμβρίου

Έχετε ποτέ οραματιστεί την Κοσμική Μορφή του Θεού; Η γη, τα ύδατα, ο ουρανός, κ.τ.λ. μπορούν να ιδωθούν μέσα σ` αυτήν. Το σύμπαν αποτελείται από πέντε στοιχεία, και τα ίδια πέντε στοιχεία υπάρχουν και σε σάς επίσης. Γι` αυτό, εσείς είστε η Κοσμική Μορφή του Θεού. Ο Θεός είναι μέσα σας και μέσα στον καθένα. Το να πληγώνετε λοιπόν τους άλλους ισοδυναμεί με το να πληγώνετε τον Θεό. Μην επικρίνετε και μην βρίσκετε σφάλματα στους άλλους. Να αγαπάτε όλους, να υπηρετείτε όλους. Πρωτίστως, να σέβεστε και να λατρεύετε τους γονείς σας. Αυτά αποτελούν τον αληθινό πλούτο της ζωής σας. Οι ευλογίες των γονέων σας θα σας χαρίσουν υγεία και ευημερία. Ο Θεός έρχεται ο ίδιος σε σας όταν αγαπάτε και υπηρετείτε τους γονείς σας. Δεν χρειάζεται να πάτε εσείς στον Θεό, αλλά πρέπει να κάνετε τον Θεό να έλθει σε σας. Μπορεί κάποιος να διαλέξει την-τον σύζυγό του, αλλά δεν μπορεί να διαλέξει τους γονείς του. Μόνο ο Θεός (όταν έρχεται σε ανθρώπινη μορφή) επιλέγει τους γονείς Του. Σας εύχομαι να αποκτήσετε τις ευλογίες των γονέων σας και να θέσετε ιδεώδη για τον υπόλοιπο κόσμο.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 19, 1998

19 Νοεμβρίου

Η Θειότητα είναι έμφυτη μέσα σε κάθε ύπαρξη. Αλλά ποιος ευθύνεται γι’ αυτήν; Η μητέρα, που σας κυοφορούσε επί εννέα μήνες με πολλές δυσκολίες, και είναι πάντοτε έτοιμη να θυσιάσει τη ζωή της για την ευημερία σας. Οφείλετε την ύπαρξή σας στη μητέρα σας. Η ευημερία των παιδιών εξαρτάται από τη μητέρα. Χάρη στην αγάπη της μητέρας διαπρέπουν τα παιδιά. Γι` αυτό το πιο σημαντικό καθήκον κάθε ανθρώπου είναι να είναι ευγνώμων στη μητέρα του, να την σέβεται και να την υπηρετεί. Η γιορτή της γυναίκας μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να σεβόμαστε και να αγαπάμε τη μητέρα μας, και να μην την πληγώνουμε ποτέ. Δεν προστατεύουν μόνο οι κυβερνώντες ένα έθνος, αλλά επίσης ευθύνονται γι` αυτό και γυναίκες μεγάλες αγνότητας. Κάθε ευημερία και καλό που βρίσκουμε σ` αυτή τη χώρα της Ινδίας οφείλεται στη δύναμη των ενάρετων γυναικών.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 19, 1998

18 Νοεμβρίου

Οι ελπίδες από τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν αποδειχθεί φρούδες. Ενώ η επιστήμη έχει υπερβεί τα εμπόδια του χρόνου, της απόστασης και της εθνικότητας, έχει κάνει λίγα για την καλύτερη κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων και των εθνών. Παρόλα αυτά υπάρχουν εμψυχωτικά σημάδια ότι ένθερμοι αναζητητές σ’ όλο τον κόσμο στρέφονται μέσα τους για να βρουν απαντήσεις γι’ αυτή την κρίση. Η ενότητα όλης της δημιουργίας που επιβεβαιώνεται από τους αρχαίους προφήτες, πρέπει να εκφράζεται σε υπερβατική αγάπη, για να υπερνικηθεί αυτή η τεράστια πρόκληση. Ποτέ μην ξεχνάτε ότι η πραγματική πηγή της ευτυχίας και της ευδαιμονίας είναι η ανακάλυψη του αληθινού Εαυτού (Άτμα) μέσα σας. Όλοι σας είστε κατ` ουσία θεϊκοί. Τηρείτε τις βασικές ανθρώπινες ιδιότητες στην καθημερινή ζωή και εξυψωθείτε υπεράνω του επιπέδου των ζώων.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 1981

17 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχει έλλειψη καλών βιβλίων, που να σας λένε πως να ζείτε ευτυχισμένοι και απαλλαγμένοι από θλίψη, και πολλές χιλιάδες απ` αυτά έχουν αγοραστεί. Όμως δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι το περιεχόμενο των βιβλίων έχει διαβαστεί και αφομοιωθεί. Οι συνήθειες, η συμπεριφορά, και ο χαρακτήρας των αναγνωστών τους δεν έχουν δεχθεί καμία αλλαγή προς το καλό. Ο εγωισμός και η απληστία κάνουν ακόμα θραύση. Το μίσος δεν έχει περιοριστεί και ο φθόνος κατατρώει τα ζωτικά όργανα της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, μην αντιμετωπίζετε τους λόγους Μου ελαφρά τη καρδία. Πάρτε την απόφαση να εφαρμόσετε στη ζωή σας, τουλάχιστον μια συμβουλή για την πνευματική σας ανάπτυξη. Ο καθένας σας πρέπει να εξετάσει τη νοητική του συγκρότηση και να δει αν έχει χρησιμοποιήσει τη διάκριση και την ανώτερη σοφία του για να περιβληθεί με αποστασιοποίηση, ώστε να μην υποφέρει από την προσκόλληση στα εγκόσμια πράγματα.
Μπάμπα, pine Discourse, Jan 22, 1960

16 Νοεμβρίου

Μερικές φορές μπορεί να νιώθετε ότι είστε αμαρτωλοί, και κατά κύριο λόγο κακοί. Αλλά αν κάποιος σκεφτόταν σαν εσάς και σας φώναζε «Γεια σου αμαρτωλέ!», θα σας κακοφαινόταν! Γιατί; Διότι η πραγματική σας φύση είναι αγνότητα, γαλήνη και χαρά. Είστε θεϊκοί. Είστε εκδηλώσεις του Θεού! Ο νους σας, η διάνοια, η μνήμη, η αίσθηση εγώ, και οι αισθήσεις είναι σαν τα τούβλα, ράβδοι σιδήρου, τσιμέντο και ξύλα που χτίζουν ένα σπίτι για την ψυχή σας. Δεν είστε αυτά, είστε η Θεϊκή  Ψυχή (Άτμα). Θα το αντιληφθείτε αυτό αληθινά, μόνο με συνεχή διαλογισμό, καλές συναναστροφές, άκουσμα ομιλιών των πραγματωμένων, και ακολουθώντας καθορισμένη μέθοδο πειθαρχίας. Γι` αυτό δίνω τόσο μεγάλη σημασία στην πειθαρχία.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 25, 1964.

15 Νοεμβρίου

Συνήθως, όταν σας ρωτούν που είναι ο Θεός, δείχνετε στον ουρανό ή σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος λατρείας, και λέτε ότι είναι εκεί, λες και ο Θεός είναι απλώς ένα πρόσωπο-άτομο και έχει συγκεκριμένο και περιορισμένο τόπο κατοικίας. Κάθε άνθρωπος ανεξαιρέτως στον πλανήτη είναι κατ` ουσία θεϊκός. Είναι η ψευδαίσθηση που τον παρακινεί, αφού, ενώ είναι ενσάρκωση του Θεού, φαντάζεται και συμπεριφέρεται σαν να είναι απλώς και μόνο άνθρωπος. Για να βγάλει αυτή την αυταπάτη, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που αρμόζουν στις ανάγκες του κάθε πλανεμένου. Αλλά κάθε μέθοδος και κάθε αγώνας του, είναι για να πετύχει το βίωμα ότι είναι ο Θεός, και να απορρίψει την περιορισμένη, δεσμευτική και σχετική οντότητα τον άνθρωπο. Αυτή είναι η συγκομιδή που θερίζει κανείς από όλες τις ποικίλες διαδικασίες. Μέχρις ότου όμως κατανοήσει τον εαυτό του, η αυταπάτη και η επακόλουθη θλίψη δεν μπορούν να τελειώσουν. Χρησιμοποιήστε αυτή την πολύτιμη ευκαιρία, αφιερώστε χρόνο στο να κατανοήσετε τον εαυτό σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Jan 22, 1960

14 Νοεμβρίου

Τίποτα δεν γεννιέται ποτέ χωρίς τη θέληση του Θεού, τίποτα δεν συμβαίνει ποτέ χωρίς τη θέλησή Του. Αυτό είναι το μήνυμα των Βεδών. Κατανοήστε σωστά τις Γραφές και αυτό το μάθημα θα σας εμψυχώσει. Οι ψύλλοι ρουφούν και γεύονται μόνο το αίμα της αγελάδας, αλλά εμείς τους παίρνουμε το γλυκό θρεπτικό γάλα. Ομοίως επίσης, πρέπει να πάρετε και να μάθετε από τις Γραφές τη δύναμη της θέλησης του Θεού. Αν αναμειχθεί μ’ αυτή την πίστη, θα μπορείτε να αντιμετωπίζετε όλους τους κινδύνους. Στην Ραμάγιανα, δεν έγιναν άνθρωποι όλοι οι βράχοι πάνω στους οποίες πάτησε ο Ράμα. Μόνο ένας βράχος μεταμορφώθηκε στη μορφή του Αχάλυα, γιατί η μεταμέλεια και η μετάνοια είχαν εξευγενίσει αυτόν τον βράχο ώστε να κερδίσει τη χάρη του Θεού. Αν ο Θεός δεν είναι ορατός από σας, το λάθος είναι σε σας, όταν δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε τις ποικίλες εκδηλώσεις Του. Εσείς οι ίδιοι  είστε η εκδήλωσή Του. Διορθώστε την όρασή σας!
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 25, 1964

13 Νοεμβρίου

Η πνευματική γνώση εξαγνίζει τον νου και μας βοηθάει να αναλαμβάνουμε καλές πράξεις. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει και η καρδιά επίσης να είναι αγνή, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει αγνότητα του νου και της διάνοιας. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στα αναρριχητικά φυτά των κακών ιδιοτήτων να περιπλέκονται στην καρδιά. Το αναρριχητικό φυτό καλύπτει όλο το δέντρο, και τελικά το καταπνίγει. Πρέπει κανείς να διασφαλίσει ότι τα αναρριχητικά φυτά της λαγνείας, του θυμού, της απληστίας και του πάθους δεν εμπλέκονται στον Εαυτό του. Η κοινωνία θα εκτιμήσει τελικά την αγνότητα της καρδιάς περισσότερο από όλες τις άλλες επιτεύξεις. Μπορεί κάποιος να γλυτώσει από ένα σπίτι που καίγεται, αλλά δεν μπορεί να γλυτώσει από τις αισθήσεις που ανάβουν από τη φωτιά των κακών ιδιοτήτων. Είναι πρώτιστο καθήκον κάθε ανθρώπου να διατηρεί τις αισθήσεις του υπό έλεγχο.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 19, 1998

12 Νοεμβρίου

Μην υποβαθμίζετε τα ταλέντα σας. Όταν βυθιστείτε μέσα στον εαυτό σας, μπορείτε να ανακαλύψετε την πηγή κάθε δύναμης. Τα μικρά μυρμήγκια που σέρνονται κατά εκατομμύρια πάνω σ` ένα βράχο, μπορούν να χαράξουν ένα βαθύ αυλάκι κατά μήκος του δρόμου τους. Ακόμη και τα μικροσκοπικά πόδια των μυρμηγκιών έχουν αυτή τη δύναμη. Μπορεί να έχετε δει στα χωριά στους τοίχους γύρω από τα πηγάδια, πώς δημιουργούνται κοιλότητες στις γρανιτένιες πλάκες όταν βάζουν πάνω τους πήλινες στάμνες. Παρόλο που οι στάμνες είναι από πηλό, με την πάροδο των ετών εξαλείφουν ακόμα και τους πιο σκληρούς γρανίτες και τους κάνουν κοίλους. Κάθε ενσάρκωση του Θεϊκού Εαυτού είναι μια πανίσχυρη ηλεκτρογεννήτρια, δυναμένη να παράγει τεράστια ισχύ. Ο πνευματικός δάσκαλος (Γκουρού) σας δείχνει τον στόχο, αλλά εσείς πρέπει να παράγετε τη δύναμη, με τις δικές σας πνευματικές προσπάθειες.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23, 1964

11 Νοεμβρίου

Να έχετε συνεχώς στον νου σας την πρόοδο της χώρας σας, το καθήκον σας (Ντάρμα) και την έμφυτή σας Θειότητα. Αφήστε να μεγαλώνει όλο και περισσότερο η λαχτάρα σας γι’ αυτά τα τρία. Τότε η εκπαίδευσή σας θα υπηρετεί τον σκοπό της και θα σας δώσει μια αίσθηση αποστολής και εκπλήρωσης. Θα αποκτήσετε τελείως φυσικά σεβασμό προς τους μεγαλυτέρους, πίστη στον Εαυτό σας, φόβο για την αμαρτία, και θα φοβάστε να πηγαίνετε αντίθετα από τη φωνή του Θεού που υπάρχει μέσα σας. Ποτέ μην περνάτε αυτή τη γραμμή μην κάνετε τίποτα που φέρνει δάκρυα στα μάτια των γονιών σας. Να τους τιμάτε και να τους υπακούτε. Μην τους απορρίπτετε ως περασμένης εποχής. Να θυμάστε το απόφθεγμα: «Ο παλιός είναι χρυσός.» Οι γονείς σας μπορούν να σας καθοδηγούν, μπορούν να μοιράζονται μαζί σας τις εμπειρίες τους στον κόσμο και τα μυστικά του, και θα ωφεληθείτε απ` αυτούς.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 25, 1959

10 Νοεμβρίου

Η εξύμνηση  της δόξας του Θεού είναι ιερότατη. Όταν απαγγέλλετε το Όνομα του Θεού τότε όλα τα «φίδια» των κακών ιδιοτήτων θα εξέλθουν. Η απαγγελία του Ονόματος του Θεού (Ναμασμάρανα) είναι σαν τα πνευστά μουσικά όργανα, που έλκουν τα φίδια των κακών ιδιοτήτων και τα σέρνουν έξω και μακριά από σας. Για να απαλλαγείτε από τις κακές ιδιότητες πρέπει να επαναλαμβάνετε το Όνομα του Θεού, από τα βάθη της καρδιάς σας, χωρίς αναστολές, με πλήρη αφιέρωση. Μόνο τότε θα βιώσετε θεϊκή ευδαιμονία. Σήμερα η οικουμένη αντιμετωπίζει ένα σωρό προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης αυτής της συνήθειας. Νέοι ή γέροι, πλούσιοι ή φτωχοί, μορφωμένοι ή μη, όλοι πρέπει να κάνουν Ναμασμάρανα. Κάντε αυτή τη συνήθεια πνοή της ζωή σας. Κάντε κάθε-μα-κάθε κύτταρο του σώματός σας να γεμίσει από το θεϊκό Όνομα. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να σας χαρίσει την ευδαιμονία, την ευψυχία, και τη δύναμη που αποκομίζετε από την εξύμνηση  της δόξας του Θεού.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 14, 2002

9 Νοεμβρίου

Ζούσε κάποτε ένας φιλάργυρος σε ένα σπίτι που έσταζε το ταβάνι από τη βροχή κι αυτός καθόταν από κάτω όλη τη νύχτα. Οι γείτονες, βλέποντας τη δοκιμασία του, του πρότειναν  να επισκευάσει την οροφή. Ο φιλάργυρος είπε, «αφήστε να σταματήσει πρώτα η βροχή, πώς μπορώ να φτιάξω τώρα την οροφή;» Και όταν η βροχή σταμάτησε, τους απάντησε, «γιατί να ανησυχώ για τις διαρροές, τώρα που σταμάτησε η βροχή;» Μην ακολουθείτε αυτή την προσέγγιση. Αντί να επιλέξει να υποφέρει όταν έρθουν οι βροχές, γιατί σίγουρα θα έρθουν, δεν θα ήταν σοφό να επισκευάσει τώρα την οροφή; Αυτό το παράδειγμα εκφράζει τη σπουδαιότητα που πρέπει να δίνετε στο να ενημερώνεστε με τα πνευματικά βιβλία χωρίς να το αναβάλετε ούτε για μια στιγμή. Αρχίσετε αμέσως τώρα, με τα πρώτα μαθήματα της σιωπής, της προσευχής και της επανάληψης του Ονόματος του Θεού. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε το πνευματικό ταξίδι.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 25, 1959

8 Νοεμβρίου

Να είστε  ενθουσιώδεις και ένθερμοι για να μαθαίνετε όλο και περισσότερα για την τέχνη της χαρούμενης ζωής, την τέχνη του να είστε πάντοτε ευτυχισμένοι. Οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι όταν ντύνονται καλά, φοράνε πλούσια ρούχα και περιφέρονται περήφανα στους δρόμους. Μερικές φορές, αυτό μπορεί να προκαλέσει φθόνο σε μικρά παιδιά που δεν μπορούν να τα αποκτήσουν, και μπορεί κανείς ακόμη και να ενθουσιαστεί με αυτή την αντίδραση! Αλλά μπορείτε να είστε θεμιτά περήφανοι, μόνο όταν μπορείτε να ελέγχετε τις ιδιοτροπίες του νου σας και να κατευθύνετε τα συναισθήματά σας σε έντιμες και πρέπουσες διόδους, αψηφώντας ακόμα και τη χλεύη των δήθεν φίλων σας. Αυτή είναι πραγματική ελευθερία, αυτή είναι πραγματική επιτυχία. Αν φτάσετε αυτή την κατάσταση, τότε θα γίνετε έμπειροι οδηγοί και θα μπορούν να σας εμπιστευθούν στον δρόμο, και με οποιοδήποτε φορτίο, όσο πολύτιμο κι αν είναι. Τώρα εκπαιδεύεστε να μην προκαλείτε βλάβες ούτε σε σας ούτε στους άλλους. Αυτό το στάδιο είναι όταν πραγματικά αξίζετε να γίνετε ηγέτες.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 25, 1959

7 Νοεμβρίου

Το σώμα είναι το εργαλείο για την εκτέλεση των καθηκόντων σας-Κάρμα και η διάνοια διαμορφώνεται από το Κάρμα σας. Η προσευχή και ο διαλογισμός θα εξαγνίσει τη διάνοιά σας και θα την κάνει αποτελεσματικό εργαλείο για να κερδίσει τη χάρη του Θεού και την αυτοπραγμάτωση. Η θαλπωρή της χάρης του Θεού θα λιώσει και θα απομακρύνει κάθε άγνοια. Μπορείτε να την κερδίσετε κάνοντας καλές πράξεις. Να κάνετε τα καθήκοντα που σας αρμόζουν καλύτερα, αυτά για τα οποία έχετε εντεταλθεί. Ο Θεός ενσαρκώνεται για να διδάξει τους ανθρώπους να κάνουν τα καθήκοντα-Κάρμα που τους αρμόζουν (δηλ. να πράττουν σύμφωνα με το Ντάρμα τους). Διορθώνει τη διάνοια με συμβουλές και εντολές, μερικές φορές με απόρριψη, αλλά επίσης όντας κοντινός φίλος και ευχέτης σας, ώστε οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν με τη θέλησή τους τις κακές ροπές και να αναγνωρίσουν τον  ίσιο δρόμο. Να ακολουθείτε τον αγνό δρόμο και θα πετύχετε την αυτοπραγμάτωση.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23, 1964

6 Νοεμβρίου

Όλοι τώρα αναζητούν ανέσεις και απολαύσεις, που θεωρούνται ότι είναι το άλφα και το ωμέγα. Αν πείτε σε κάποιον ότι μπορεί να φάει ό,τι θέλει και όσο θέλει, θα κατευχαριστηθεί. Αν όμως του πείτε ότι μπορεί να εκδηλώσει αρρώστια, ως φυσική συνέπεια, και του περιγράψετε τα δεινά που σχετίζονται με αυτή, αμέσως θα γίνει ο εχθρός σας! Καμιά θεραπευτική αγωγή ή αυτοέλεγχος δεν ήταν ποτέ δημοφιλής. Παρόλα αυτά, μάθετε ότι η δύναμη αποκτάται μόνο από αυτοέλεγχο, μόνο από συγκράτηση και κάποιους κανόνες. Μόνο αν καλωσορίζει κανείς τις δυσκολίες μπορεί να γίνει ανθεκτικός και να έχει αντοχή. Να αγωνίζεστε, και θα βρείτε τη δύναμη να πετύχετε. Να αναζητείτε τη βάση των παρατηρούμενων στο Απαρατήρητο. Ο πανύψηλος ουρανοξύστης έχει βαθιά θεμέλια θαμμένα βαθιά μέσα στη γη.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23, 1964

5 Νοεμβρίου

Πάντοτε να σέβεστε τη γνώμη του άλλου και την άποψή του. Μην αρχίσετε διαπληκτισμούς με την παραμικρή διαφορά απόψεων. Μπορεί να έχει δίκιο ο άλλος κι εσείς να είστε λανθασμένοι. Σκεφτείτε λίγο πάνω σ` αυτό, μπορεί ο άλλος να έχει το πλεονέκτημα να γνωρίζει περισσότερο το θέμα ή μπορεί να είστε προκατειλημμένοι είτε υπέρ είτε εναντίον του θέματος. Ή πιθανόν ο άλλος να μην το γνωρίζει τόσο καλά όσο εσείς. Να θυμάστε ότι όλες οι διαφορές γνωμών δεν οφείλονται σε προσωπικά μίση. Το μίσος είναι άσχημο, αφύσικο και απάνθρωπο. Σας λέγω ότι είναι εναντίον του πυρήνα της αγάπης που είναι μέσα στον καθένα.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 25, 1959

4 Νοεμβρίου

Ένας άνθρωπος ή ένα ίδρυμα κρίνονται σύμφωνα με την ακεραιότητά τους, δηλαδή αν οι πράξεις τους είναι σύμφωνες με τις αρχές που διδάσκουν. Ο νους, το σώμα και ο κόσμος αυτά τα τρία πρέπει να συνεργάζονται. Όταν η εργασία (Κάρμα) είναι έτσι πειθαρχημένη και ρυθμισμένη, τότε οι αισθήσεις σας αυτόματα θα εξιδανικευτούν και θα αποκτήσετε ασταμάτητη γαλήνη. Από αυτή θα αναδυθεί το μέγα φως, και από αυτό η υπέρτατη φώτιση. Αυτή η φώτιση θα αποκαλύψει την εντός σας Θειότητα! Πρέπει να πετύχετε αυτή την έκβαση ακολουθώντας την οδό που έχει χαραχθεί για σας – κατακτήστε τον θυμό και την επιθυμία και αποκτήστε αγάπη μέσω συνεχούς διαλογισμού που θα φέρει την άνθηση του λωτού της καρδιάς και την ανάδειξη της Θειότητας από μέσα σας!
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23, 1964

3 Νοεμβρίου

Το ολοφάνερο σημάδι της βροχής είναι η υγρασία του εδάφους. Ομοίως επίσης, το σημάδι ενός καλλιεργημένου που έχει αρκετά χρόνια σχολική εκπαίδευση είναι οι καλοί τρόποι. Ένα τέτοιο άτομο θα είναι ταπεινό, γνωρίζοντας ότι το πεδίο της γνώσης είναι τόσο απέραντο ώστε ακόμα και μετά από τόσα χρόνια μάθησης, μετά δυσκολίας αγγίζει την παρυφή του. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε τη συγγένειά σας με όλα τα πλάσματα και πρέπει να δείχνετε ενθουσιασμό στο να βοηθάτε με χαρά τους άλλους, πάντοτε, χωρίς καμιά επιθυμία για δημοσιότητα. Ένα καλλιεργημένο παιδί πρέπει να συμπεριφέρεται φιλικά προς όλους, χωρίς αναστολές, γνωρίζοντας ότι ο Θεός είναι η κινητήρια δύναμη μέσα στον καθένα. Ο Θεός είναι πίσω από όλες τις καλές παρορμήσεις και τις χρήσιμες νοοτροπίες. Όλοι σας είστε ξεχωριστές χάντρες, που έχετε τοποθετηθεί μαζί σε ένα κοινό νήμα, που είναι που ο Θεός.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 25, 1959.

2 Νοεμβρίου

Συχνά ακούμε για την έννοια της ισότητας, ότι κάθε πλάσμα είναι ίσο με τα υπόλοιπα. Αυτή όμως είναι συχνά μια παρερμηνευμένη αντίληψη. Για παράδειγμα, όλοι δικαιούνται φάρμακα σ` ένα νοσοκομείο. Αλλά αυτά που δίνονται σε κάποιον δεν πρέπει να δίνονται σ’ έναν άλλον. Δεν μπορεί να υπάρχει ισότητα στη χορήγηση φαρμάκων! Ο καθένας δικαιούται το φάρμακο που θα θεραπεύσει την ασθένειά του. Αυτός ο αγώνας στο όνομα της ισότητας είναι ένας μόνο από τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος προσπαθεί να αποκτήσει ευτυχία. Σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου, οι άνθρωποι σήμερα επιδιώκουν πολλές τέτοιες παρακάμψεις και λανθασμένους δρόμους για να επιτύχουν ευτυχία. Βεβαίως όλοι δικαιούνται εξίσου αγάπη και συμπόνια, και τη χάρη του Θεού. Αλλά Εγώ σας λέω, αν δεν αναμορφώσετε τη συμπεριφορά σας, ακόμα και τις πιο μικρές πράξεις της καθημερινής ζωής σας, η ευτυχία θα είναι μακριά. Η διαγωγή είναι το πιο σημαντικό πράγμα.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23, 19643

1 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχει μίσος στη φύση του Θεού. Ο Θεός είναι γεμάτος έλεος και αγάπη. Ο Κρίσνα πήγε στο ανάκτορο των αδελφών Καουράβα ως αγγελιοφόρος ειρήνης με συμβιβαστικές προτάσεις, για να δείξει πως μπορεί κανείς να είναι υπομονετικός και να έχει αυτοέλεγχο όταν τον προκαλούν, ή βρίσκεται σε δύσκολες περιστάσεις. Ο Θεός δεν έχει ευνοούμενους ή αντιπάλους. Σαν τη φωτιά, σκορπίζει  θαλπωρή σε όλους γύρω Του. Αν δεν νοιώθετε τη θαλπωρή, μην κατηγορείτε Αυτόν, αντιθέτως να κατηγορείτε τον εαυτό σας που είναι μακριά Του! Ο Ιρανιακασίπου έλεγε ότι ο Θεός δεν είναι πουθενά, κι έτσι, πράγματι δεν ήταν πουθενά γι` αυτόν. Ο γιος του, ο Πράλαντα, διέτεινε ότι ο Θεός είναι παντού, κ έτσι εμφανίστηκε μέσα από τον κολόνα για τον επαληθεύσει. Ο Θεός δεν χρειαζόταν να τρέξει να μπει στην κολόνα, για να μπορέσει να βγει έξω απ` αυτή για να ανταποκριθεί στην πρόκληση του πατέρα του Πράλαντα. Ήταν εκεί ανέκαθεν, όπως είναι και μέσα σε κάθε τι. Απλώς έκανε τον εαυτό Του ορατό! Πάρτε τον Θεό ως ηνίοχό σας. Θα σας καθοδηγεί, ακόμα και μέσω των πιο παράδοξων καταστάσεων.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23, 1964