Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Νοέμβριος 2012

30 Νοεμβρίου

Όταν τα εφτά χρώματα του ηλιακού φάσματος (ίριδας) ενωθούν, το αποτέλεσμα είναι `μη-χρώμα`, όταν όμως ξεχωρίσουν, μπορούν να αναγνωριστούν. Ο καρπός της πιπεριάς βετέλ έχει καφέ χρώμα, το φύλλο του είναι πράσινο και η ασβεστόσκονη είναι άσπρη, αλλά όταν τα μασήσετε μαζί, η γλώσσα σας γίνεται κόκκινη. Όταν τα τρία πτερύγια ενός ανεμιστήρα περιστρέφονται αρκετά γρήγορα και κανένα από αυτά δεν είναι παρατηρήσιμο, χαρίζουν δροσιά. Ομοίως επίσης, μόνο όταν οι τρεις διαφορετικές ιδιότητες Σάτβας, Ράτζας και Τάμας είναι αδιαχώριστα ενιαίες, μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος. Όταν οι τρεις ιδιότητες εξομοιωθούν κατά την πνευματική άσκηση, το αποτέλεσμα είναι γαλήνη. Το καντήλι είναι Σάτβα, το φυτίλι είναι Τάμας και το λάδι Ράτζας. Όταν ενωθούν και τα τρία, δίνουν το φως της σοφίας, που ακτινοβολεί.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol VI, Ch 27

29 Νοεμβρίου

Εκείνοι που προσπαθούν να χτίσουν την ανθρώπινη κοινωνία επί των θεμελίων του πλούτου είναι σαν τους οικοδόμους που χρησιμοποιούν άμμο ως θεμέλια. Εκείνοι που αναζητούν να την κτίσουν πάνω στον βράχο της Αρετής (Ντάρμα) είναι οι σοφοί. Πάντοτε να θυμάστε ότι η αρετή είναι η πραγματική ρίζα αυτού του κόσμου. Εκείνοι που κάνουν κακό είναι δειλοί, θα κατατρύχονται πάντοτε από φόβο και δεν θα έχουν γαλήνη μέσα τους. Να εφαρμόζετε την αρετή και θα είστε για πάντα ευτυχισμένοι. Το πρώτο μάθημα ορθής συμπεριφοράς είναι να σέβεστε τους γονείς που σας έφεραν σ` αυτό τον κόσμο. Και η ευγνωμοσύνη είναι η πηγή που τροφοδοτεί αυτόν τον σεβασμό.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 3, 1964

28 Νοεμβρίου

Η εκπαίδευση πρέπει να μαθαίνει στα παιδιά να αγαπούν, να συνεργάζονται, να είναι γενναία στη στήριξη της αλήθειας, να βοηθούν, να συμπονούν και να έχουν ευγνωμοσύνη. Αγαπημένα μου παιδιά! Να σέβεστε τους γονείς σας, τους μεγαλύτερους και τους δασκάλους, να είστε ταπεινοί ενώπιόν τους, και να σέβεστε τις εμπειρίες τους και τη βαθιά αγάπη που σας έχουν. Οι εκπαιδευτικοί, οι μεγαλύτεροι και οι γονείς πρέπει επίσης, κατά το μέρος που τους αναλογεί, να εξαγνίσουν την ευφυΐα τους και να εφαρμόζουν τις ίδιες αρετές με ταπεινοφροσύνη και μη-προσκόλληση. Δεν υπάρχει καμιά ωφέλεια στο να διδάσκετε τα παιδιά ένα πράγμα και να επιδεικνύετε παραδείγματα αντίθετα προς τις διδαχές σας. Έτσι, η πραγματική μάθηση συμβαίνει όταν διδάσκονται μεγαλόπνοες αλήθειες και συμπληρώνονται από την διαγωγή των δασκάλων, των γονέων και των μεγαλυτέρων.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol VI, Ch 26

27 Νοεμβρίου

Οι Γραφές μας διδάσκουν ότι το σώμα είναι ο ναός του Θεού. Καταλάβετε ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι μόνο μια μάζα από σάρκα και οστά. Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα ιερό εργαλείο εφοδιασμένο με λογική και συναίσθημα, ικανό να χρησιμοποιείται για τη λύτρωση από τη θλίψη και το κακό. Το έχετε κερδίσει μετά από αγώνες αμνημονεύτων χρόνων. Να το τιμάτε λοιπόν, να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση, έτσι ώστε να μπορεί να υπηρετήσει αυτό τον ύψιστο σκοπό. Να το συντηρείτε ακόμα πιο προσεκτικά από τα τούβλα του σπιτιού σας και ποτέ μην εγκαταλείπετε την πεποίθηση ότι είναι ένα εργαλείο και τίποτε περισσότερο. Να το χρησιμοποιείτε δίκαια, για τον σκοπό για τον οποίο έχει σχεδιαστεί και δοθεί. Εγκαταστήστε τον Θεό στον βωμό της καρδιάς σας και προσκαλέστε Τον να εισέλθει. Ο Θεός αγαπά να κατοικεί σε μια αγνή και γεμάτη προσδοκία καρδιά.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 3, 1964.

26 Νοεμβρίου

Άμμος που έχει κόκκους μίκας (ορυκτό μαρμαρυγίας) είναι πολύτιμη. Η άμμος όμως που έχει φλέβες χρυσού, είναι πολύ περισσότερο πολύτιμη. Έτσι, η άμμος αποκτά αξία σύμφωνα με την πολυτιμότητα του μετάλλου που έχει μέσα της. Παρομοίως, οι ανθρώπινες καρδιές αξιολογούνται από τα περιεχόμενά τους. Να κρατάτε τον Θεό στην καρδιά σας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε την καρδιά σας το πιο πολύτιμο από τα αγαθά σας. Όταν ο Θεός εγκατασταθεί στην καρδιά, θα βλέπετε μόνο τον Θεό παντού, ακόμα και στον αντικειμενικό κόσμο. Η επενέργεια του Θεού είναι τέτοια ώστε όταν Τον σκέπτεστε, κάθε ίχνος φθόνου και απληστίας εξαφανίζεται από τον νου.
Μπάμπα, pine Discourse, Jan 14, 1964

25 Νοεμβρίου

Πάρτε σήμερα την απόφαση να ασχολείστε μόνο με ενάρετες πράξεις, καλές σκέψεις και καλές συναναστροφές. Αφήστε τον νου σας να τρέφει εξυψωτικές σκέψεις. Μην σπαταλάτε ούτε μια στιγμή του χρόνου σας σε άσκοπες συζητήσεις ή ματαιόδοξες καυχησιολογίες ή ποταπές ψυχαγωγίες. Ο θάνατος παρελαύνει πίσω σας για να σας αρπάξει και να σας αποσπάσει. Θυμηθείτε τον πρόεδρο Κένεντι πως ο θάνατος καραδοκούσε τριγύρω του, περιμένοντας τη σωστή στιγμή; Δεν είχε πανίσχυρους αστυνομικούς και σωματοφύλακες να τον φυλάνε; Όλα αποδείχτηκαν μάταια. Κανένα προσωπικό ή μηχανισμός ασφαλείας δεν μπορεί να εμποδίσει να συμβεί ο θάνατος. Γι` αυτό όσο συνεχίζει η ζωή, να κάνετε καλά πράγματα, και να μιλάτε απαλά και γλυκά. Ποτέ μην βλάπτετε ή προσβάλετε τους άλλους, να βοηθάτε αυτούς που έχουν ανάγκη και να έχετε `μπροστά σας` πάντοτε τη Μορφή του Θεού.
Μπάμπα, pine Discourse, Jan 14, 1964

24 Νοεμβρίου

Πολλοί από σας σπαταλούν αρκετό χρόνο σε άσκοπες επιδιώξεις. Σπατάλη χρόνου είναι σπατάλη ζωής. Οι αρχαίοι θεωρούσαν τον Θεό ως ενσάρκωση του χρόνου και των εκθείαζαν ως: Χαιρετίζουμε την Ενσάρκωση του χρόνου, το Ένα που κατακτά και υπερβαίνει τον χρόνο. Μην ξεχνάτε την αλήθεια ότι ο χρόνος είναι αληθώς Θεός. Περιμένετε ανυπόμονα την Κυριακή, επειδή θα μπορέσετε να χαλαρώσετε και να την απολαύσετε. Στην πραγματικότητα, πρέπει να αισθάνεστε λυπημένοι γιατί σπαταλάτε χρόνο χωρίς να κάνετε κάποια εργασία την Κυριακή. Να χρησιμοποιείτε τον χρόνο σας με ορθό τρόπο. Αν δεν έχετε κάποια εργασία, να αναλάβετε κοινωνική υπηρεσία. Όταν τα αισθήματά σας είναι αγνά, και χρησιμοποιείτε τον χρόνο σας καλά για να κάνετε ευγενείς πράξεις, η ζωή σας θα καθαγιασθεί, και όποια εργασία κάνετε θα μεταμορφώνετε σε λατρεία.
Μπάμπα, pine Discourse, 19 Nov 2002

23 Νοεμβρίου

Το μόνο που ζητάω από σας είναι να αγαπάτε τους συνανθρώπους σας, να μοιράζεστε τα δεινά τους, και να τους βοηθάτε. Οι πλούσιοι και εκείνοι που έχουν εξουσία, έχουν άφθονους υπηρέτες. Αλλά οι αναξιοπαθούντες, οι φτωχοί, και αυτοί υποφέρουν δεν έχουν κανέναν να τους βοηθήσει. Να πηγαίνετε σ` αυτούς τους ανθρώπους και να είστε φίλοι τους, γνωστοί και συγγενείς τους, και πιο οι καλοί τους ευχέτες. Αφήστε τους να σας καλωσορίζουν έτσι. Εάν σερβίρετε πνευματικότητα στα αφτιά εκείνων που βασανίζονται από πείνα, δεν θα αφομοιωθεί. Πρώτα `χορτάστε` την πείνα τους. Δώστε τους τον Θεό σε μορφή τροφής και ρούχων. Δώστε τον Θεό σε μορφή γαλήνης σε εκείνους που δοκιμάζονται από αγωνία και σε μορφή φαρμάκου σε εκείνους που υποφέρουν από ασθένεια. Δώστε τον Θεό σε μια μορφή που θα απαλύνει τον πόνο, τον φόβο και τη θλίψη. Μόνο όταν κάνετε αυτά θα μπορέσει η πνευματικότητα να διαποτίσει τις καρδιές τους.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23 1982

22 Νοεμβρίου

Η ευτυχία που αποκομίζει κανείς από τις αρετές είναι πολύ ανώτερη από την ευτυχία που αποκτά από τα πλούτη. Δυστυχώς, σήμερα πολλοί μορφωμένοι νέοι σήμερα αγωνίζονται για πλούτη, σωματική δύναμη και φιλίες. Όλα αυτά όμως έχουν μικρή αξία χωρίς τον πλούτο του χαρακτήρα. Για άντρες ή γυναίκες, ο χαρακτήρας είναι το θεμέλιο. Αν δεν έχετε χαρακτήρα, είστε αδύναμοι σε όλες τις άλλες απόψεις. Μάθετε ότι η δύναμη έγκειται στον χαρακτήρα και όχι στον πλούτο που κερδίζει κανείς. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα δεν είναι υλικός πλούτος. Ο πλούτος δεν μπορεί ποτέ να χαρίσει πραγματική ευτυχία. Ως εκ τούτου, κερδίστε τον πλούτο των αρετών αναπτύσσοντας καλό χαρακτήρα. Χωρίς καλό χαρακτήρα, όλη η μάθηση θα αποδειχθεί μάταια, αργά ή γρήγορα. Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Να κάνετε όλες σας τις πράξεις με καλό χαρακτήρα και αγνότητα καρδιάς. Μάθετε ότι ακόμα και μια μικρή πράξη που κάνετε με αγνή καρδιά, γίνεται καρποφόρα.
Μπάμπα, pine Discourse, 19 Nov, 2002

21 Νοεμβρίου

Η τύχη ή η ατυχία εξαρτάται από τις πράξεις σας. Επειδή δεν έχετε συνειδητοποιήσει αυτή την αλήθεια, πέφτετε σε κακές πράξεις. Λυπάστε όταν σας κατατρύχουν οι συνέπειες των αμαρτιών σας. Ποιο το όφελος; Πρέπει να προσέχετε ευθύς εξαρχής να μην κάνετε αμαρτίες. Η αλήθεια είναι το κόσμημα για τον λαιμό σας, και η φιλανθρωπία είναι το πραγματικό κόσμημα των χεριών. Τα χέρια σας είναι άχρηστα αν δεν κάνουν πράξεις φιλανθρωπίας. Πρέπει να καθαγιάσετε κάθε μέλος του σώματός σας μέσω ιερών δραστηριοτήτων. Αφήστε τα μάτια σας με κοιτάζουν πάντοτε μόνο ιερά πράγματα. Αυτές οι διδασκαλίες είναι απλές για να τις εφαρμόσετε στην καθημερινή σας ζωή. Μην τις εκλαμβάνετε όμως απερίσκεπτα. Παρόλο που φαίνονται ότι είναι απλές, σας οδηγούν στην απελευθέρωση. Ίσως να μην μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των αξιέπαινων πράξεών σας. Όμως σε εύθετο χρόνο θα σας χαρίσουν κάθε ευτυχία και ευμάρεια.
Μπάμπα, pine Discourse, 19 Nov, 2002

20 Νοεμβρίου

Κάποτε είπαν σ` έναν ηλικιωμένο ότι υπήρχε μια κόμπρα στην άκρη του δρόμου που ήθελε να βαδίσει. Αλλά αυτός είπε, ότι ποτέ δεν είχε δει καμία κι έτσι δεν τους πίστεψε. Δυστυχώς γι` αυτόν, τους πίστεψε αργότερα, αφού τον δάγκωσε. Όμως τότε, ήταν πολύ αργά για να ωφεληθεί από την πληροφορία που του είχαν πει. Μερικοί τότε παραδέχτηκαν ότι υπάρχει πεπρωμένο που καθορίζει τα γεγονότα στις ζωές των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τις ατομικές προσπάθειες. Μάθετε ότι ο καθένας πρέπει να φθάσει σ` αυτό το συμπέρασμα, αργά ή γρήγορα διότι, υπάρχει ένα όριο στις ικανότητες του ανθρώπου στο να ελέγχει τα γεγονότα στον κόσμο. Πέρα απ` αυτό, υπάρχει ένα Αθέατο Χέρι που αναλαμβάνει το `τιμόνι` των γεγονότων. Μπορεί κανείς να το πει Πεπρωμένο, κάποιος άλλος Θεία Πρόνοια και ένας τρίτος να το πει Θεό τα ονόματα δεν έχουν καμιά σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι η ταπεινοφροσύνη σας, η ικανότητά σας να θαυμάζετε, και να νοιώθετε ένα αίσθημα δέους για το μεγαλείο και τη μεγαλοπρέπεια του Θείου.
Μπάμπα, pine Discourse, 14 Jan, 2002

19 Νοεμβρίου

Οι διδασκαλίες της μητέρας παίζουν ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος των παιδιών της. Πρέπει να κάνει κάθε προσπάθεια για να απομακρύνει τις κακές ιδιότητες και να τους εμποτίσει ανθρώπινες αξίες. Ενσαρκώσεις της αγάπης, να ζείτε μια υποδειγματική ζωή. Εγκαταλείψτε κάθε αρνητική σκέψη και αναπτύξτε ιερά συναισθήματα. Να μιλάτε απαλά και γλυκά. Να φροντίζετε επιμελώς το σπίτι σας και να συμπεριφέρεστε με ευχάριστο τρόπο. Να μεταχειρίζεστε εγκάρδια τους καλεσμένους και, όσο είναι δυνατόν, να επεκτείνετε τη βοήθειά σας προς εκείνους που έχουν την ανάγκη της. Να συμμερίζεστε όσους περνούν δυσκολίες. Πρέπει να προσπαθείτε να τους ανακουφίζετε και να τους παρηγορείτε με ήρεμα λόγια. Μάθετε ότι όποιος πληγώνει τα συναισθήματα των άλλων, θα πληγωθεί στο διπλάσιο. Κανένας δεν μπορεί να διαφύγει από τις συνέπειες των πράξεών του. Ως εκ τούτου καθαγιάστε τις ζωές σας βελτιώνοντας τη συμπεριφορά σας για να βοηθάτε πάντοτε και να μην βλάπτετε ποτέ.
Μπάμπα, pine Discourse, 19 Nov, 2002

18 Νοεμβρίου

Οι απολαύσεις των αισθήσεων είναι στιγμιαίες και αφήνουν πίσω τους ένα ίχνος πόνου. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι, από τους μορφωμένους μέχρι τους αμόρφωτους, αναζητούν μόνο τέτοιες φευγαλέες και ονειρικές απολαύσεις. Ως εκ τούτου, αντί γι` αυτές, αναπτύξτε επιθυμία για `πνευματική ευημερία`. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει κάποια ανάγκη μέριμνας για σωματικές ανέσεις. Όπως λένε οι Γραφές `Ακόμα και το σώμα είναι ουσιώδες για την εκπλήρωση του Ντάρμα`. Πρέπει να ικανοποιείτε τις απαιτήσεις του σώματος. Πρέπει να βοηθάτε την κοινωνία. Πρέπει να εκπληρώνετε τις οικογενειακές ευθύνες. Το σώμα είναι η βάση για όλα αυτά. Όμως αυτά δεν πρέπει να είναι ο έσχατος σκοπός της ζωής. Μαζί μ` αυτά, πρέπει να έχετε λαχτάρα για `πνευματική ευημερία`. Όλες οι πράξεις που στοχεύουν στην Πνευματική Ευδαιμονία είναι πράξεις `πνευματικής ευημερίας`, και όταν λαχταράτε για `πνευματική ευημερία` τότε ακόμα και οι φευγαλέες απολαύσεις θα σας οδηγούν στην πληρότητα (ή πραγμάτωση της Πνευματικής Ευδαιμονίας.)
Μπάμπα, pine Discourse, 5 Mar, 1995

17 Νοεμβρίου

Η εκπαίδευση δεν είναι αλόγιστη μελέτη βιβλίων. Πρέπει να περιλαμβάνει τη μελέτη και την αναγνώριση όλων των τεχνών και των επαγγελμάτων. Πρέπει να ενθαρρύνει την αποδοχή του καλού και την απόρριψη του κακού. Η πνευματική εκπαίδευση δεν είναι μια διαφορετική και ξεχωριστή άσκηση. Είναι ενιαίο και αναπόσπαστο μέρος όλων των ειδών και επιπέδων εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα, είναι το ίδιο το θεμέλιο επί του οποίου μπορεί να κτισθεί ένα ανθεκτικό οικοδόμημα. Η κοσμική και η πνευματική εκπαίδευση είναι σαν τα δύο μισά των οσπρίων. Το φύτρο που φυτρώνει είναι ανάμεσα και τρέφεται και από τα δύο. Καλλιεργείτε αγάπη, φυτέψτε τους σπόρους της αγάπης σε κάθε καρδιά. Ποτίστε αγάπη στις ερημωμένες καρδιές και αφήστε την ανθρωπότητα να απολαύσει τα πράσινα βλαστάρια, τα πανέμορφα λουλούδια, τους εύγεστους καρπούς και τη γλυκιά σοδειά του νέκταρος.
Μπάμπα, pine Discourse, 25 Jul, 1975

16 Νοεμβρίου

Η βασική αιτία για την ύπαρξη συναισθημάτων όπως μίσος, ζήλια και θυμός είναι η συναίσθηση του σώματος. Όσο παραμένει αυτή η σωματική συνειδητότητα, το σώμα θα υπόκειται σ` αυτά τα συναισθήματα. Επί παραδείγματι, όλες οι εμπειρίες που προέρχονται από τις αισθήσεις και τον νου συμβαίνουν μόνο κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης. Όταν πηγαίνετε για ύπνο καμιά απ` αυτές τις εμπειρίες δεν υπάρχει. Οι εμπειρίες της ονειρικής κατάστασης είναι πραγματικές όσο διαρκεί το όνειρο. Οι εμπειρίες της εγρήγορσης με πραγματικές σ` αυτή την κατάσταση. Η πραγματικότητα ή η Αλήθεια, είναι το `Εγώ` που παραμένει σε όλες τις καταστάσεις. Επί τόσον καιρό, με το να ταυτίζετε το `Εγώ` με το σώμα, υποτιμάτε χονδροειδώς την πραγματική του φύση. Η αλήθεια είναι, αυτό το `Εγώ` είναι λεπτοφυές και απαράμιλλο. Είναι πέρα από κάθε αλλαγή. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό του Θείου. Πρέπει να το συνειδητοποιήσετε και να κάνετε προσπάθειες να αναγνωρίσετε αυτό το έμφυτο Θείο.
Μπάμπα, pine Discourse, 5 Mar, 1995

15 Νοεμβρίου

Βήμα προς βήμα, θα φθάσετε στο τέλος του δρόμου. Μια πράξη που ακολουθείται από μια άλλη οδηγεί σε μια καλή συνήθεια. Όταν ακούτε κάτι ξανά και ξανά, τότε παρακινείστε σε δράση. Αποφασίστε να δράτε, να διατηρείτε μόνο καλές συναναστροφές, να διαβάζετε μόνο εξυψωτικά βιβλία και να διαμορφώσετε τη συνήθειά της ενθύμησης του Ονόματος του Θεού. Τότε η άγνοια θα εξαφανιστεί αυτομάτως. Η θεϊκή ευδαιμονία που πηγάζει από μέσα σας από τον στοχασμό του Θεού που είναι η Ευδαιμονία Προσωποποιημένη, θα εκδιώξει κάθε λύπη και ανησυχία. Όταν προχωρείτε προς το Φως η σκιά πέφτει πίσω σας, όταν απομακρύνεστε από αυτό θα ακολουθείτε τη σκιά σας. Κάθε στιγμή να πηγαίνετε ένα βήμα πιο κοντά στον Θεό και η Ψευδαίσθηση-Πλάνη (Μάγια), που είναι η σκιά, θα μένει πίσω και δεν θα σας εξαπατά καθόλου.
Μπάμπα, pine Discourse, 11 Feb, 1964

14 Νοεμβρίου

Όταν ακούτε ευχάριστα νέα, η καρδιά σας ευφραίνεται. Αλλά όταν ακούτε κάτι κακό, η καρδιά βυθίζεται σε θλίψη. Παρομοίως, η καρδιά σας εξοργίζεται όταν τα αυτιά ακούνε σκληρά λόγια για σας, και γεμίζετε με χαρά όταν ακούτε επαινετικά λόγια. Τι φταίει γι` αυτές τις ποικίλες αντιδράσεις, παρόλο που τα λόγια ακούγονται από τα ίδια αυτιά; Τα αυτιά είναι αδρανή και από μόνα τους δεν μπορούν να έχουν καμία αντίδραση. Οι αντιδράσεις της χαράς και της λύπης σχετίζονται με τα περιεχόμενα των μηνυμάτων που μεταφέρονται μέσω των αυτιών. Με αυτά ως δεδομένα, αναρωτηθείτε, πώς μπορείτε να πιστεύετε ως αληθινές ή πραγματικές τις λειτουργίες αυτών των αισθήσεων; Όταν οι αισθήσεις είναι αναξιόπιστες, οι αντιδράσεις και οι εμπειρίες που δημιουργούνται απ` αυτές είναι εξίσου αναξιόπιστες. Με διερεύνηση πάνω σ` αυτά, μπορεί κανείς να υπερνικήσει τη λύπη.
Μπάμπα, pine Discourse, 5 Mar 1995

13 Νοεμβρίου

Στις εορτές επιθυμώ να συμμετέχετε, κατανοώντας την εσωτερική τους σημασία. Το Deepavali είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για να απαλλαγείτε από όλες τις κακές ιδιότητες που έχετε. Όσο παραμένουν δαιμονικές ιδιότητες, θα είστε βυθισμένοι στο σκοτάδι. Η καταστροφή του δαίμονα Narakasura συμβολίζει την καταστροφή του κακού και την αποκατάσταση της αρετής. Επίσης, κατά την ημέρα αυτή, ανάβουν μια ολόκληρη σειρά από καντήλια από το φως μόνο ενός. Αυτό το ένα καντήλι συμβολίζει τον Υπέρτατο Ακτινοβόλο Θεό. Τα υπόλοιπα είναι τα φώτα στους ατομικούς εαυτούς. Η αλήθεια του ρητού των Βεδών, «Το Ένα θέλησε να γίνει πολλά», αντιπροσωπεύεται από το άναμμα των καντηλιών από τη φλόγα ενός. Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι ότι, όπου κι αν τοποθετηθεί το καντήλι, η φλόγα πηγαίνει μόνο προς τα πάνω και πότε κάτω. Παρομοίως, η φλόγα της πνευματικής Σοφίας σας οδηγεί πάντοτε σ` ένα ανυπέρβλητο επίπεδο μέσω της οδού της Ενάρετης Συμπεριφοράς.
Μπάμπα, pine Discourse, 9 Nov 1988

12 Νοεμβρίου

Αν θέλετε να ανάψετε ένα καντήλι, χρειάζεστε τέσσερα πράγματα – καντήλι, λάδι, φυτίλι και σπίρτα. Αν δεν έχετε ένα από αυτά, δεν μπορείτε να το ανάψετε. Παρομοίως, για να ανάψετε το καντήλι της πνευματικής σοφίας στην καρδιά σας, χρειάζεστε το καντήλι της μη-προσκόλλησης, το φυτίλι εστιασμένης συγκέντρωσης, το σπίρτο της σοφίας, και το λάδι της αφοσίωσης. Από αυτά, το πνεύμα της μη-προσκόλλησης είναι υψίστης σημασίας. Μη-προσκόλληση σημαίνει απουσία της προσκόλλησης στο σώμα. Η αίσθηση της κτητικότητας και το συναίσθημα του εγώ είναι οι αιτίες γι` αυτή την ασθένεια. Ξεριζώστε αυτή την ασθένεια της προσκόλλησης, με την αυτοέρευνα. Όταν αντιληφτείτε την παροδικότητα το σώματος και όλων των εμπειριών των αισθήσεων, τότε φυσικότατα θα αποκτήσετε μη-προσκόλληση. Να κάνετε όλα σας τα καθήκοντα ως προσφορά στον Θεό και να αντιμετωπίζετε το σώμα σας αποκλειστικά και μόνο ως εργαλείο που σας δόθηκε από τον Θεό για τον σκοπό να βοηθάτε τους άλλους.
Μπάμπα, pine Discourse, 9 Nov 1988

11 Νοεμβρίου

Όταν πέσει κανείς σ` ένα πηγάδι, τι αξία έχει αν ελέγχει τη φωνή του και τα συναισθήματά του και ψιθυρίζει χαμηλόφωνα, «Έχω πέσει μέσα στο πηγάδι... έχω πέσει μέσα στο πηγάδι... κινδυνεύω... παρακαλώ σώστε με;» και ούτω καθεξής. Κανένας δεν θα μπορεί να τον ακούσει ή να τον σώσει. Πρέπει να φωνάξει με όλη του τη δύναμη, με όλη την αγωνία που νιώθει και με άκρα επιθυμία να σωθεί. Τότε μπορεί να ελπίζει ότι θα τον βοηθήσουν. Παρομοίως, όταν έχετε μπερδευτεί στις δίνες αυτού του κόσμου, όταν έχετε πέσει μέσα σ` αυτό το βαθύ πηγάδι της εγκόσμιας μιζέριας-δυστυχίας, να φωνάζετε με όλη σας δύναμη και όλη σας την καρδιά, ώστε να μπορέσετε να σωθείτε από τον Θεό. Δεν έχει καμία αξία να μουρμουρίζετε ξεψυχισμένα, «Σώσε με... παραδέρνω μέσα σε αυτή την εγκόσμια ζωή.» Όταν η προσευχή βγαίνει μεγαλοφώνως από την καρδιά, η βοήθεια είναι εξασφαλισμένη. Να ψάλλετε με έντονη λαχτάρα για τον Θεό και να απολαμβάνετε το βίωμα της λατρείας Του.
Μπάμπα, pine Discourse, 14 Nov

10 Νοεμβρίου

Πρέπει να διερευνάτε την πραγματική σημασία των samkeerthan (ύμνων) που ψάλλετε. Keerthan σημαίνει `ψάλλοντας μεγαλοφρόνως τη δόξα του Θεού`. Samkeerthan είναι η απαγγελία που εκπηγάζει από την καρδιά, όχι από τα χείλη ή τη γλώσσα. Είναι η έκφραση του χαρμόσυνου ρίγους που πηγάζει από μια καρδιά που θυμάται τη δόξα του Θεού. Είναι η αυθόρμητη εκδήλωση της εσωτερικής έκστασης, χωρίς καμιά σημασία στις κατηγορίες και τους επαίνους που μπορεί να εκφράζουν οι άλλοι. Δεν αναζητά τον θαυμασμό ή την εκτίμηση των ακροατών. Γίνεται μόνο για την εσωτερική χαρά που νιώθει κανείς, την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση. Μόνο τα Keerthan αυτού του υπέρτατου είδους, αξίζουν το όνομα samkeerthan. Το πρόγραμμα των samkeerthan που ψάλλονται σε όλον τον κόσμο καταρτίστηκε γι` αυτόν τον ύψιστο σκοπό. Αυτοί οι λατρευτικοί ύμνοι με τη λαχτάρα για τον Θεό και την τέρψη του βιώματος της λατρείας Του, βοηθούν να εξαγνιστεί το περιβάλλον. Γι` αυτόν τον ύψιστο σκοπό γίνονται τα παγκόσμια Akhanda Bhajan.
Μπάμπα, pine Discourse, 14 Nov 1976

9 Νοεμβρίου

Το πρώτο βήμα για να αγαπάτε και να υπηρετείτε όλους είναι να επεκτείνετε την αγάπη μέσα στα σπίτια σας. Πρέπει να σέβεστε και να ευχαριστείτε τους γονείς σας που σας έδωσαν αυτή την ευκαιρία να ζητεί και να μαθαίνετε. Εάν τους κακομεταχειρίζεστε ή τους προκαλείτε θλίψη, πώς θα μπορέσετε ποτέ να χαροποιήσετε άλλους με υπηρεσία και κατανόηση; Γνωρίζετε ότι όταν σπάσει ένα μπαλόνι, `σκάει` και ο αέρας μέσα του συγχωνεύεται με τον απέραντο απεριόριστο χώρο απ` έξω. Παρομοίως, η αγάπη σας πρέπει να γεμίσει το σπίτι σας, έπειτα την κοινωνία στην οποία ζητεί, και τέλος να `εκραγεί`, να ξεχειλίσει και να απλωθεί στο Σύμπαν. Μια σταγόνα νερού στην παλάμη σας εξατμίζεται γρήγορα. Αλλά ρίξτε την στη θάλασσα και θα επιβιώσει ως μέρος της θάλασσας. Προσλαμβάνει το όνομα και τη γεύση, το μεγαλείο και την ισχύ της θάλασσας! Να καλλιεργείτε αγάπη, να σπέρνετε τους σπόρους της αγάπης σε όλες τις καρδιές, παντού γύρω σας. Αυτή είναι η Επιθυμία Μου, η Αποστολή Μου!
Μπάμπα, pine Discourse, 25 July 1975

8 Νοεμβρίου

Όταν οι σπουδαστές παίρνουν χαμηλούς βαθμούς, οι γονείς νοιώθουν μεγάλη θλίψη. Παρόμοια, όταν ξεπέφτουμε σε σχέση με τις ηθικές και πνευματικές αρετές, η πατρίδα μας θρηνεί για τη μοίρα της δέκα φορές πιο θλιβερά. Πρέπει να καταπραΰνουμε τη θλίψη της φυσικής μητέρας και να προάγουμε την ειρήνη και την ευημερία της πατρίδας μας. Η πατρίδα δεν είναι απλώς μια μάζα γης. Αν επιθυμούμε την πρόοδό θα της, πρέπει να προάγουμε την πρόοδο των ανθρώπων που κατοικούν σ` αυτή. Οι ικανότητες που απαιτούνται για την επαναφορά και την αναμόρφωσή της βρίσκονται στους νέους. Η αναμορφωτική διαδικασία εμπεριέχει την αφαίρεση στην καθημερινή ζωή των κακών συμπεριφορών και κακών συνηθειών, και την εφαρμογή καλής συμπεριφοράς και καλών πράξεων. Πρέπει να εκφράζετε την ταπεινοφροσύνη σας, την καρτερικότητα, τη γαλήνη και την ευγνωμοσύνη σας για την καλοσύνη που δέχεστε, μέσω πράξεων στην καθημερινή σας ζωή, κάθε μέρα.
Μπάμπα, pine Discourse, 22 Nov 1981

7 Νοεμβρίου

Όλες οι εγκόσμιες απολαύσεις είναι εφήμερες και προσωρινές. Πολύ συχνά καταλήγουν σε λύπη και απογοήτευση. Συχνά βιώνετε απώλειες, κατάθλιψη και σύγχυση, και δεν έχετε ικανοποίηση. Μάθετε ότι η έλλειψη ικανοποίησης είναι η πραγματική απώλεια. Δεν υπάρχει όριο στις επιθυμίες. Κάποιος αισθάνεται πεινασμένος, ένας άλλος είναι διψασμένος. Εάν δώσετε νερό στον διψασμένο, δεν ικανοποιείται, θέλει ένα δροσερό ποτό. Όταν του δώσετε κάτι δροσερό, μετά θέλει παγωτό, και ούτω καθεξής. Δεν ικανοποιείται με τίποτα. Συνειδητοποιήστε ότι δεν υπάρχει τέλος στις επιθυμίες για εγκόσμια πράγματα μέσα στον κόσμο. Για να απαλλαγείτε από αυτές τις επιθυμίες, πρέπει να στρέψετε τον νου σας στον Θεό. Ο σκοπός της ανθρώπινης γέννησης είναι να αντιληφθείτε το έμφυτο Θείο. Αυτός είναι ο τρόπος για να αποκτήσετε ικανοποίηση και ακατάλυτη ευδαιμονία. Μόνο Θεός είναι η πηγή της παντοτινής ευδαιμονίας.
Μπάμπα, pine Discourse, Apr 16, 1988

6 Νοεμβρίου

Ο εγωισμός είναι η πιο επικίνδυνη πλάνη, η οποία πρέπει να καταρριφθεί και να καταστραφεί. Κι ο Αρτζούνα επίσης υπέφερε από αυτό το εγώ. Μια μέρα όταν μετά τη μάχη ο Κρίσνα έφερε το άρμα πίσω στο στρατόπεδο, ο Αρτζούνα ήθελε να κατεβεί από το άρμα πρώτος ο Κρίσνα, όπως κάνουν όλοι οι ηνίοχοι, και να ανοίξει την πόρτα στον Αρτζούνα. Ο Κρίσνα αρνήθηκε, και του επέμεινε ότι θα έπαιρνε φωτιά αν κατέβαινε πρώτος Εκείνος. Τελικά ο Κρίσνα νίκησε και ο Αρτζούνα κατέβηκε πρώτος. Αμέσως μόλις άφησε τη θέση Του ο Κρίσνα και ακούμπησε το έδαφος, το άρμα τυλίχτηκε στις φλόγες! Το γεγονός ήταν ότι τα πύρινα βέλη που είχαν τη δύναμη να κάψουν το άρμα είχαν στην ουσία βρει τον στόχο τους, αλλά χάρη στην Παρουσία του Κρίσνα, η αναφλεκτική τους δύναμη δεν μπορούσε να εκδηλωθεί. Μόλις ο Αρτζούνα το συνειδητοποίησε, ταπεινώθηκε. Ο εγωισμός του υπέστη ένα τρανταχτό σοκ. Συνειδητοποίησε επίσης ότι κάθε πράξη του Θείου ήταν γεμάτη `σημασία`.
Μπάμπα, pine Discourse, Jan 14, 1964

5 Νοεμβρίου

Πρέπει να φροντίζετε το σώμα σας, που είναι το περίβλημα για τον Θεϊκό σπινθήρα, μέχρις ότου εκπλήρωση τον σκοπό του, δηλαδή την ΑυτοΠραγμάτωση. Αλλά η θρέψη και η φροντίδα του δεν πρέπει να επισκιάζει την προσοχή που απαιτείται για τον νου, τον εξαγνισμό και την εξιδανίκευσή του. Τώρα τρέφετε το σώμα με πρόγευμα το πρωί, γεύμα το μεσημέρι, πρόχειρο φαγητό κατά τις 4μμ, και δείπνο το βράδυ. Το σώμα είναι η άμαξα και ο νους είναι το άλογο που τη σέρνει. Δυστυχώς δεν δίνετε καμιά τροφή στο άλογο, που πραγματικά είναι το πιο πολύτιμο από τα δύο. Δώστε στον νου και την καλλιέργειά του, τη σπουδαιότητα που αξίζει, μόνο τότε αποκτά αξία η ζωή. Ο νους πρέπει να είναι ακμαίος και εγκάρδιος, χαρούμενος και γαλήνιος, απαλλαγμένος από αναστατώσεις και ανησυχίες. Μπορείτε να τον διατηρείτε ευτυχισμένο με την απαγγελία των ιερών Ονομάτων του Θεού και κάνοντας ευγενείς πράξεις που βοηθούν την ευημερία όλων. Αυτό θα σας χαρίσει παντοτινή χαρά.
Μπάμπα, pine Discourse, Jan 14, 1964.

4 Νοεμβρίου

Πολλοί ανησυχούν από απορίες για την πολλαπλότητα του Θείου. Το ίδιο ηλεκτρικό ρεύμα ενεργοποιεί τον ανεμιστήρα και παρέχει αέρα, φωτίζει τη λάμπα και δίνει φως, θερμαίνει τον φούρνο και μαγειρεύει, κινεί τους τροχούς σε ένα τρένο. Τα όργανα μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά ο εσωτερικός ενεργοποιητής είναι ο ίδιος. Μερικές λάμπες είναι 40 βατ και άλλες 60, 100 ή 1000. Ως εκ τούτου, παρόλο που το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα, η ένταση του φωτισμού ποικίλλει. Τα ονόματα και οι μορφές δεν είναι ουσιώδη, να εστιάζεστε στην εσωτερική αλήθεια. Πάρτε για παράδειγμα το ίδιο σας το σώμα το χέρι είναι ένα μέλος του σώματος, έχει δάχτυλα, τα δάχτυλα έχουν νύχια και ούτω καθ` εξής. Μέσα από κάθε μέρος και μέλος του σώματος, ρέει η ίδια ζωτική δύναμη. Ομοίως επίσης, μέσα σ` αυτό το σύμπαν, που είναι το σώμα του Θεού, κάθε ον είναι μέρος του, που συντηρείται από την ίδια θεϊκή ουσία. Γι` αυτό να τιμάτε τους πάντες, να σέβεστε το ουσιώδες και θεμελιώδες Θείο.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol 6, Ch 25

3 Νοεμβρίου

Το πρώτο-πρώτο μάθημα που έδωσα, όταν διεκήρυξα ποιος Είμαι, στην Ουραβακόντα, ήταν: «Πρώτα αντιληφθείτε ότι είσαστε σ` αυτόν τον κύκλο της γέννησης και του θανάτου, τον ωκεανό της εγκόσμιας ζωής, και κατόπιν αποφασίστε να τον διασχίσετε. Έπειτα να συγκεντρωθείτε στη διδασκαλία ενός δασκάλου (Γκουρού) ή στο Όνομα και τη Μορφή του Θεού η οποία σας ελκύει. Τελικά, να παραμένετε στη δόξα Του, να απαγγέλλετε ύμνους, αλλά να το κάνετε με όλον σας τον νου». (Maanasa Bhajare Gurucharanam, Dusthara Bhava Saagara Tharanam). Αυτός που παραπλανάται από αυτή τη σχετική πραγματικότητα είναι εγκόσμιο άτομο, αυτός όμως που έχει επίγνωση ότι ο κόσμος είναι μόνο σχετικά πραγματικός, είναι πνευματικός αναζητητής.
Μπάμπα, pine Discourse, Jan 14, 1964

2 Νοεμβρίου

Ο καλύτερος τρόπος για να είστε σε συνεχή επαφή με τον Ανώτερο Εαυτό, είναι η απλή άσκηση της επανάληψης ενός οποιουδήποτε από τα Ονόματα του Κυρίου (Ναμασμάρανα), ενός Ονόματος που υποδηλώνει τη δόξα που βρίσκεται `ενσωματωμένη` σε κάθε ον. Οι άνθρωποι ενδίδουν σε όλων των ειδών τις άσκοπες συζητήσεις, `κουτσομπολιά` και σκάνδαλα. Πολλοί βρίσκουν χρόνο και ενδιαφέρον γι` αυτές τις ταπεινωτικές ενασχολήσεις. Όμως δεν έχουν καμιά προδιάθεση να αφυπνίσουν το Θείο μέσα τους δια της συνεχούς ενθύμησης του Δημιουργού και της Λαμπρότητάς Του. Να βλέπετε μόνο θεάματα τέτοια που θα σας ενισχύουν αυτή την πειθαρχία. Να ομιλείτε μόνο για θέματα που εξυψώνουν. Να ακούτε μόνο θέματα που εξευγενίζουν. Να σκέπτεστε και να αισθάνεστε μόνον αγνές σκέψεις και συναισθήματα. Αυτός είναι ο τρόπος για να αναπτύξετε το Θείο που είναι έμφυτο στον καθένα σας.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol 6, Ch 25

1 Νοεμβρίου

Είναι αλήθεια ότι το γάλα περιέχει βούτυρο, οι σπόροι του σουσαμιού περιέχουν λάδι, και το ζαχαροκάλαμο παράγει ζάχαρη. Αλλά μόνο με το να κρατάτε το γάλα στο χέρι, δεν μπορείτε να αποκτήσετε βούτυρο. Αν γεμίσετε το καντήλι με σπόρους σουσαμιού δεν θα μπορεί να ανάψει το φιτίλι, και κουνώντας το ζαχαροκάλαμο δεν θα `βρέξει` ζάχαρη. Βάζοντας γλυκά σ` ένα πιάτο μπροστά σας και απαγγέλλοντας 108 φορές: «γλυκά, γλυκά...», μπορεί γλώσσα σας να τα ευχαριστηθεί; Ομοίως, μελετάτε πολλά ιερά βιβλία, και απαγγέλετε μάντρας και ύμνους. Βεβαίως, ο χρόνος που περνάτε σ` αυτές τις δραστηριότητες καθαγιάζεται απ` αυτές. Όμως αυτές δεν σας βοηθούν να μετατρέψετε την εργασία που ασχολείστε σε προσφορά αποδεκτή από τον Θεό. Βάζετε σ` εφαρμογή τουλάχιστον 1% από αυτά που διαβάζετε ή απαγγέλλετε; Το διάβασμα και η απαγγελία από μόνα τους, δεν θα σας να απελευθερώσουν από τον κύκλο της γέννησης και του θανάτου. Πρέπει να `εμφυτέψετε` τον Θεό ακλόνητα στον νου σας, να φυλάξετε τον παντοδύναμο Θεό μέσα στην καρδιά σας. Ο Θεός πρέπει να κυλάει με το αίμα στις φλέβες σας. Πρέπει να `βλέπετε` τον Θεό με τα εσωτερικά σας μάτια.
Μπάμπα