Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Νοέμβριος 2010

30 Νοεμβρίου

Κάθε αίσθηση τρέχει ξοπίσω από τα εξωτερικά αντικείμενα η μία μετά την άλλη, στηρίζοντας η μία την άλλη, ανήσυχα και αξιοθρήνητα. Πρέπει να θέσετε υπό τον έλεγχό σας τον νου, τη φυσική ικανότητα συλλογισμού και τις αισθήσεις που περιπλανώνται ασκόπως ξοπίσω από τις αντικειμενικές απολαύσεις. Πρέπει να τα εκπαιδεύσετε να αναλάβουν το έργο της συγκέντρωσης όλης της προσοχής στη δόξα και το μεγαλείο του Θεού και να ακολουθούν μια συστηματική πορεία καθορισμένης πειθαρχίας. Οδηγείστε τα προς την Ύψιστο Οδό. Η αχαλίνωτη συμπεριφορά τους πρέπει να τιθασευτεί. Πρέπει να εκπαιδευθούν μέσω της απαγγελίας του Ονόματος του Θεού, του διαλογισμού, ή μεγαλοφρόνων πράξεων, ή κάποιας άλλης αφοσιωμένης και εξυψωτικής δραστηριότητας που εξαγνίζει και εξευγενίζει. 
- Μπάμπα

29 Νοεμβρίου

Η διαδικασία του εξαγνισμού της εσωτερικής συνειδητότητας του ανθρώπου στον «βωμό» των εστιασμένων λόγων, συναισθημάτων και πράξεων που στρέφονται προς τον Θεό, ονομάζεται Τάπας (αυστηρές πειθαρχίες). Η εσωτερική συνειδητότητα θα απαλλαγεί έτσι από όλες τις ατέλειες και τα ελαττώματα. Όταν θα έχει γίνει αγνή και ακηλίδωτη, ο Θεός θα κατοικήσει μέσα της. Τελικά, ο άνθρωπος θα βιώσει το όραμα του ίδιου του Θεού, μέσα του.

28 Νοεμβρίου

Σαν δάσκαλοι πρέπει να αναρωτιέστε: «Έχουν κατανοήσει σωστά το μάθημα οι μαθητές; Ποιο θέμα πρέπει να διδαχτεί, με ποιον τρόπο, μέσω ποιας μεθόδου;» Αυτά τα προβλήματα πρέπει να σας απασχολούν ως δάσκαλοι. Επιπλέον πρέπει να συμπεριφέρεστε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο συμβουλεύετε και αναμένετε από τους μαθητές σας να συμπεριφέρονται. Όταν διδάσκονται τα μαθήματα με αγάπη, ο σεβασμός τους προς τον δάσκαλο επίσης θα αυξηθεί. Κάθε δάσκαλος πρέπει να αγωνίζεται να προάγει τη ολοκληρωμένη εξέλιξη του μαθητή. Πρέπει να επεκτείνετε την καρδιά σας μέσω της αγάπης, και να μην χαραμίζετε τα χρόνια της ζωής σας στην εξυπηρέτηση των ατομικών σας συμφερόντων.

27 Νοεμβρίου

Από τα όργανα που χρησιμοποιούνται από τον καθένα, το σώμα με τα χέρια του εκτελεί αμέσως τις σκέψεις που εκφράζονται σε λόγια. Οι πράξεις, τα έργα κι οι ασχολίες που αναλαμβάνουν τα χέρια του ανθρώπου, είναι η πηγή κάθε ευτυχίας ή δυστυχίας για τον καθένα. Ο άνθρωπος ισχυρίζεται ότι είναι ευτυχισμένος, ή ότι ανησυχεί και φοβάται ή ότι έχει προβλήματα. Αποδίδει την αιτία για αυτές τις καταστάσεις σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον εαυτό του. Αυτή η πίστη στηρίζεται σε λανθασμένη βάση. Η ευτυχία και η δυστυχία οφείλονται στις πράξεις που κάνει ο καθένας. Είτε κάποιος αποδέχεται αυτή την αλήθεια είτε την απορρίπτει, θα πρέπει να υποστεί όλες τις συνέπειες των πράξεών του. Αυτός είναι ο νόμος της φύσης.

26 Νοεμβρίου

Ο δάσκαλος πρέπει να κατέλθει στο επίπεδο του μαθητή. Αυτή η διαδικασία καλείται «κάθοδος». Δεν εννοεί το να κατέλθει από την κορυφή στα χαμηλά. Απλώς σημαίνει την αποδοχή του επιπέδου του μαθητή που πρόκειται να ωφεληθεί. Ένα μωρό δεν μπορεί να πηδήξει από το πάτωμα στα χέρια της μητέρας του, όταν του φωνάξει να σηκωθεί. Εάν η μητέρα αισθάνεται ως: «Είμαι ανώτερο άτομο. Δεν θα σκύψω», δεν μπορεί να πιάσει το παιδί της. Το σκύψιμο δεν καθιστά κάποιον μικρό. Έτσι κι ο δάσκαλος επίσης, δεν ταπεινώνεται όταν κατέρχεται στο επίπεδο του μαθητή με σκοπό να τον διδάξει. Αυτό απλώς είναι ένα αξιέπαινο δείγμα αγάπης.

25 Νοεμβρίου

Ένας άνθρωπος που δεσμεύεται από αντικειμενικές επιθυμίες θα προσπαθεί με διάφορους τρόπους να τις ικανοποιεί. Γίνεται δούλος των αισθήσεών του και των εντρυφήσεών τους. Εάν όμως αποσύρει τις αισθήσεις από τον κόσμο και αποκτήσει έλεγχο του νου που τις εξουσιάζει, και απασχολεί τον νου με πειθαρχίες, τότε θα μπορεί να εδραιωθεί στην αυτοκυριαρχία ή την ανεξαρτησία από τον εαυτό του. Η αιτία για τα δεσμά σας είναι το ότι επιτρέπετε στις αισθήσεις να στρέφονται στα αντικείμενα. Όταν ο νους που, μέσω των αισθήσεων, ρέει προς τον εξωτερικό κόσμο, στραφεί εσωτερικά και τον κάνετε να στοχάζεται και να συλλογίζεται τον Θεό, τότε φθάνει στην απελευθέρωση ή Μόκσα.

24 Νοεμβρίου

Είναι πολύ μεγάλη ευδαιμονία να με αγαπούν τόσοι πολλοί. Το να κερδίζεις τις καρδιές τόσων πολλών είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του Θείου. Αγαπώ τους πάντες και άπαντες Με αγαπούν. Μην πληγώνετε  κανέναν με τις σκληρές σας λέξεις και μην παίρνετε κακούς δρόμους. Αναγνωρίστε την αλήθεια ότι ο Θεός διαπερνά τα πάντα από τον μικρόκοσμο μέχρι τον μακρόκοσμο. Έχοντας ειλικρινή σκοπό και πίστη και αυτοπεποίθηση, μπορείτε να επιτύχετε τα πάντα μέσα στον κόσμο. Να αγαπάτε τον Θεό μέσα από τα βάθη της καρδιάς σας. Να ακολουθείτε τις εντολές του Σουάμι και θα καταφέρετε τα πάντα, και θα βγείτε νικητές σε όλες σας τις προσπάθειες!

23 Νοεμβρίου

Είναι πολύ μεγάλη ευδαιμονία να με αγαπούν τόσοι πολλοί. Το να κερδίζεις τις καρδιές τόσων πολλών είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του Θείου. Αγαπώ τους πάντες και άπαντες Με αγαπούν. Μην πληγώνετε  κανέναν με τις σκληρές σας λέξεις και μην παίρνετε κακούς δρόμους. Αναγνωρίστε την αλήθεια ότι ο Θεός διαπερνά τα πάντα από τον μικρόκοσμο μέχρι τον μακρόκοσμο. Έχοντας ειλικρινή σκοπό και πίστη και αυτοπεποίθηση, μπορείτε να επιτύχετε τα πάντα μέσα στον κόσμο. Να αγαπάτε τον Θεό μέσα από τα βάθη της καρδιάς σας. Να ακολουθείτε τις εντολές του Σουάμι και θα καταφέρετε τα πάντα, και θα βγείτε νικητές σε όλες σας τις προσπάθειες!

22 Νοεμβρίου

Η εκπαίδευση πρέπει να χρησιμοποιείται για να προάγει την ευημερία της χώρας. Η γνώση που αποκτάται μέσω της εκπαίδευσης πρέπει να χρησιμοποιείται ανιδιοτελώς για την ευημερία της ανθρωπότητας. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μεγαλόφρονες και πνευματικοί άνδρες και γυναίκες. Η χώρα θα ευημερήσει μόνο όταν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι με αγνό νου και καρδιά. Τέτοιοι άνθρωποι θα προβάλλουν στην κοινωνία μόνο όταν υπάρχει αγνότητα στον νου και ηθική στην κοινωνία. Μόνο μια κοινωνία με ηθικά θεμέλια μπορεί να προάγει τέτοιους μεγαλόφρονες ανθρώπους. Η πνευματικότητα είναι το μόνο μέσον για λύτρωση.

21 Νοεμβρίου

Ο κοινός άνθρωπος έλκεται από τα εξωτερικά θεάματα και από επίπλαστα κίνητρα. Έτσι, κρίνει τις Πράξεις του Θεού ως κοινές ή ακόμα και ως χαμηλού επιπέδου. Η εσωτερική σημασία και ο σκοπός τους δεν κατανοείται εύκολα από όλους. Όμως ο Κύριος δεν είναι ποτέ δυνατόν να ασχολείται με άσκοπες και ασήμαντες Πράξεις. Ο ερχομός Του είναι για την εξύψωση του κόσμου από τον βάλτο της κακίας και της αδικίας, για την εκπλήρωση των αναγκών εκείνων που Του είναι αφοσιωμένοι, για την επαναφορά της Αρετής και της ηθικής, και για την αναβίωση των Βεδών. Υπολογίζει την αξία και τις αρετές που έχει αποκτήσει ο καθένας στις προηγούμενες ζωές του και χαρίζει αναλόγως τη Χάρη Του. Οι θεϊκές Του δραστηριότητες είναι αναλόγως διαμορφωμένες ώστε να αρμόζουν στην εποχή, το άτομο, την προσδοκία και τη συμπόνια, τα οποία συμβάλλουν στην πλημμυρίδα Χάριτος!

20 Νοεμβρίου

Για την προστασία του κόσμου, για τη διατήρηση της Αρετής (Ντάρμα), για την εκπλήρωση των επιθυμιών των πιστών, ο Θεός εκδηλώνει τη Θέλησή Του και προσλαμβάνει συγκεκριμένη Μορφή και κινείται μέσα στον κόσμο. Χαρίζει χαρά στους πιστούς με τις θεϊκές Του πράξεις, οι οποίες τους πείθουν για τον Ερχομό Του. Με αυτόν τον τρόπο εδραιώνουν την πίστη τους και παρακινούνται να αφιερώνουν τις δραστηριότητές τους στον Θεό, έτσι ώστε να σωθούν και να απελευθερωθούν (λυτρωθούν). Σε  ορισμένες περιστάσεις, για την επίλυση επειγόντων κρίσεων, ο Θεός έχει ενσαρκωθεί με Μορφές οι οποίες συγκεντρώνουν μόνο ένα μέρος της Θειότητάς Του, με μερικές θεϊκές δυνάμεις και δυνατότητες.

19 Νοεμβρίου

Απ’ τους πανάρχαιους χρόνους, οι γυναίκες της Ινδίας, με την απαρέγκλιτή τους τήρηση στα ιδεώδη, έχουν χαρίσει χαρά σ’ αυτή τη χώρα και ως εκ τούτου κατέχουν πνευματική θέση, που είναι ανώτερη από αυτή των ανδρών. Γυναίκες με τέτοιον ακέραιο χαρακτήρα έχουν θέσει στην Ινδία υψηλά ιδεώδη για τις αρετές των γυναικών. Δεν υπάρχει τίποτα σ’ αυτόν τον κόσμο που δεν μπορούν να επιτύχουν οι γυναίκες. Αναγνωρίζοντας λοιπόν τη φύση τέτοιων γυναικών, πρέπει να τις ενθαρρύνουμε και να τους δίνουμε ίσες ευκαιρίες στην κοινωνία. Όμως, στη σημερινή διεφθαρμένη κοινωνία, δεν υπάρχει καμιά προτροπή για να καλλιεργούν οι γυναίκες υψηλά ιδεώδη. Στους σύγχρονους καιρούς οι τρόποι ζωής έχουν τόσο πολύ διαστρεβλωθεί, ώστε μόνο κακές σκέψεις, κακά συναισθήματα και κακές συμπεριφορές διαφεντεύουν.

18 Νοεμβρίου

Κάθε υλική Εκδήλωση του Θεού είναι βαρυσήμαντη. Δεν μπορεί να υπάρχει ανώτερη ή κατώτερη. Η ιστορία εκάστης εξ αυτών ευφραίνει την καρδιά, και είναι μια τέλεια Εκδήλωση. Όταν τις ακούτε μπορεί να νομίσετε ότι κάποια Εκδήλωσή Του είναι πιο μεγαλειώδης και αξεπέραστη από κάποια άλλη. Θα φαίνεται ότι αντλείτε περισσότερη έμπνευση από μια συγκεκριμένη Θεϊκή Ενσάρκωση (Αβατάρ) από κάποια άλλη. Όμως όλες είναι εξίσου Θεϊκές και αινιγματικές. Η κάθε Εκδήλωση του Θεού είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής, του έργου, των συγκυριών και των αναγκών. Η Μορφή Του είναι σε συμφωνία με τον σκοπό.

17 Νοεμβρίου

Ο όρος «Μπαγκαβάτα»  εμπεριέχει  τρεις τομείς γνώσης: 1) τη δόξα και το μεγαλείο των Ενσαρκώσεων του Θεού, 2) τα ονόματα εκείνων που είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στον Θεό και 3) τη στενή σχέση μεταξύ του Θεού και των θεοσεβών. Οπουδήποτε και οποτεδήποτε αυτά τα τρία συνυπάρχουν, εκεί έχουμε την Μπαγκαβάτα. Οτιδήποτε είναι ορατό δεν είναι πέραν ή έξω από τον Θεό. Για να το θέσουμε συνοπτικά, τα πάντα είναι Μπαγκαβάτα!

16 Νοεμβρίου

Ένας άνθρωπος που οδηγεί ένα αυτοκίνητο συγκεντρώνεται στον δρόμο, γιατί ανησυχεί για τη δική του ασφάλεια και των άλλων από ατύχημα. Ο φόβος είναι αυτό που προκαλεί την απόλυτη συγκέντρωση σ` αυτή την περίπτωση. Η αγάπη είναι η μεγαλύτερη δύναμη για την επίτευξη συγκέντρωσης. Εάν έχετε σταθερή και αποφασιστική αγάπη, η συγκέντρωση γίνεται ισχυρή και ακλόνητη. Η πίστη αναπτύσσεται σε αγάπη και η αγάπη απολήγει σε συγκέντρωση. Η προσευχή αρχίσει να αποδίδει καρπούς κάτω από τέτοιες περιστάσεις. Να προσεύχεστε χρησιμοποιώντας το Όνομα του Κυρίου σαν ένα σύμβολο του Κυρίου. Να προσεύχεστε κρατώντας ακίνητες όλες τις διακυμάνσεις του νου. Να προσεύχεστε σαν εκτέλεση καθήκοντος για την ίδια σας την ύπαρξη, σαν τον μόνο λόγο για τον ερχομό σας στον κόσμο. Να κρατιέστε σταθερά στον Κύριο. Ο πιστός δεν πρέπει ποτέ να υπαναχωρεί. Πότε μην ενδίδετε σε αμφιβολίες ή απελπισία.

15 Νοεμβρίου

Οι ουσίες  των καλών ιδιοτήτων, των καλών σκέψεων και της αγάπης πρέπει να προσφέρονται στον Θεό ως καρποί που έχουν ωριμάσει από τη πνευματική σας άσκηση. Ο ίδιος ο κόσμος θα ωφεληθεί από ένα άτομο που έχει καλή συμπεριφορά. Εάν μια φωτιά ξεκινήσει από ένα δέντρο σ` ένα δάσος, τότε αυτή η φωτιά δεν θα σταματήσει αφού κάψει αυτό το συγκεκριμένο δέντρο. Θα εξαπλωθεί και θα κάψει ολόκληρο το δάσος. Κατά τον ίδιο τρόπο, εάν υπάρχει ένα άτομο που έχει κακές ιδιότητες, θα αμαυρώσει ολόκληρη την κοινότητα εκτός της δικής του καταστροφής. Αφ’ ετέρου, εάν υπάρχει ένα δέντρο που είναι γεμάτο από ευωδιαστά λουλούδια, θα γεμίσει ολόκληρη την περιοχή με γλυκιά ευωδία. Κατά τον ίδιο τρόπο, εάν υπάρχει ένα άτομο με μεγαλόφρονη συμπεριφορά, όχι μόνο θα βελτιώσει τον εαυτό του αλλά θα βελτιώσει επίσης ολόκληρη την κοινωνία γύρω του μέσω της καλής του συμπεριφοράς.

14 Νοεμβρίου

Η δύναμη του Ονόματος του Θεού είναι απαράμιλλη. Οι άνθρωποι συχνά μιλούν για αυτό απερίσκεπτα. Αυτό είναι λάθος. Δεν πρέπει κανείς να μπερδεύει ένα διαμάντι σαν ένα λαμπερό κομμάτι γυαλί. Το πραγματικό διαμάντι είναι εντελώς διαφορετικό. Ποιο είναι αυτό το διαμάντι; (diamond= ‘Die mind’= θάνατος του νου). Το πραγματικό διαμάντι είναι το Όνομα του Θεού. Να το διατηρείτε άθικτο και ασφαλές. Ποτέ μην ενοχλείστε από τους πόνους και τις δοκιμασίες, από απώλειες και δυσκολίες. Αυτά απλά έρχονται και φεύγουν. Δεν είναι αυτά η πραγματική σας φύση. Ο έμφυτός σας Εαυτός είναι πανίσχυρος, αιώνιος και πραγματικός. Δεν πρέπει να ακολουθείτε τα φευγαλέα και τα μη πραγματικά, ξεχνώντας τη δική σας αληθινή και αιώνια φύση. Όταν αναζητήσετε καταφυγή στα λώτινα πόδια του Θεού, δεν πρέπει ποτέ να τα εγκαταλείψετε. Οπουδήποτε κι αν πηγαίνετε, τα θεϊκά  Πόδια θα σας προστατεύουν. Εάν εγκαταστήσετε το Όνομα του Θεού ακλόνητα μέσα στην καρδιά σας, τότε η ζωή σας θα καθαγιασθεί. Οι ολοήμεροι Ψαλμοί έχουν καθοριστεί για μια τουλάχιστον ημέρα κατ’ έτος ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιληφθούν αυτή την αλήθεια.

13 Νοεμβρίου

Δυστυχώς, καμιά μεταμόρφωση δεν συμβαίνει στους ανθρώπους παρότι επαναλαμβάνουν το Όνομα του Θεού αρκετές φορές. Πρέπει να υμνείτε το Θείο Όνομα με όλη σας στην καρδιά και με απόλυτη πίστη. Η πίστη αναπτύσσει αγάπη προς τον Θεό και αυτή η αγάπη για τον Θεό χαρίζει τη Χάρη. Αναμφίβολα, οι άνθρωποι σήμερα επαναλαμβάνουν το άγιο Όνομα, αλλά όχι με αγάπη και ακλόνητη πίστη. Ενδιαφέρονται περισσότερο για το πώς απαγγέλουν οι άλλοι και για το αν η ένταση και η μελωδία είναι σωστές, κ.τ.λ. Ψέλνουν ομαδικά με αμφιταλαντευόμενο νου. Δεν μπορεί να συμβεί καμιά μεταμόρφωση μέσα τους με τέτοια ασυνεπή ψαλμωδία, παρόλο που μπορεί να ψέλνουν επί ώρες συνεχώς. Οι ομαδικοί ψαλμοί πρέπει να γίνονται με απόλυτη συγκέντρωση και ακλόνητη πίστη όπως ενός γιόγκι. Αναφέρεται στις Γραφές: «Να παραμένετε συνεχώς σε Γιόγκα (ενωμένοι με τον Θεό)». Μπορεί κανείς να επιτύχει μεγάλη μεταμόρφωση εάν ο νους του είναι ακλόνητα εστιασμένος στο Όνομα του Θεού.

12 Νοεμβρίου

Οι ψαλμοί είναι απόλυτα αναγκαίοι για να λειώσει η καρδιά του Θεού. Όταν ψέλνετε όλοι μαζί το πρωί στον δρόμο, όλοι σηκώνονται για να ακούσουν το Όνομα του Θεού. Aκούγοντας το Όνομα του Θεού αμέσως μόλις ξυπνήσουν θα τους χαρίσει μεγάλη ευδαιμονία και ενθουσιασμό. Να ενθυμείστε συνεχώς το Όνομα του Θεού, ποτέ μην το ξεχνάτε. Αυτή είναι η πιο άξια οδός. Αυτή είναι αληθινή πνευματική άσκηση. Όταν το κάνετε αυτό, θα είστε απείρως ευλογημένοι.

11 Νοεμβρίου

Παράδοση δεν σημαίνει να προσφέρετε το σώμα σας στον Θεό. Η πραγματική παράδοση είναι η απαγγελία του Ονόματος του Θεού και το να κάνετε το Όνομα το θεμέλιο της ζωής σας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Γκουρού Νανάκ, ο πρώτος Γκουρού των Σιχ, ξεκίνησε τους ομαδικούς ψαλμούς. Είπε στους ακόλουθούς του ότι πρέπει να αναζητούν την πραγμάτωση της ζωής στην απαγγελία του Ονόματος του Θεού. Να θεωρείτε αυτή την εξύμνηση ως την πιο σημαντική πνευματική άσκηση. Μπορεί να ξοδεύετε μεγάλα ποσά σε αγαθοεργίες και να κάνετε πράξεις υπηρεσίας, όμως αυτές οι μέθοδοι στην καλύτερη περίπτωση θα σας δώσουν μόνο προσωρινή νοητική ικανοποίηση, εάν δεν συμπληρώνονται από την απαγγελία του Ονόματος του Θεού.

10 Νοεμβρίου

Η χώρα σήμερα αντιμετωπίζει ένα σωρό προβλήματα επειδή οι άνθρωποι δεν κάνουν αρκετή επανάληψη του Ονόματος του Θεού. Κάντε κάθε δρόμο να αντηχεί από την υμνωδία της δόξας του Θεού. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να σας χαρίσει την ευδαιμονία, το θάρρος και τη δύναμη που αποκομίζετε από τη επανάληψη του Ονόματος του Θεού. Ακόμα και αν μερικοί άνθρωποι σας χλευάζουν, μην ενοχλείστε απ` αυτό. Συνεχίστε την επανάληψη με πλήρη συγκέντρωση και προσήλωση. Μην φοβάστε κανέναν. Να υμνείτε τη δόξα του Θεού με όλη σας την καρδιά χωρίς καμιά αναστολή. Μόνο τότε θα μπορέσετε να βιώσετε θεϊκή ευδαιμονία.

9 Νοεμβρίου

Υπάρχουν πολλά «φίδια» κακών ιδιοτήτων στην «μυρμηγκοφωλιά» της καρδιάς σας. Όταν όμως απαγγέλλετε το Όνομα του Θεού τότε όλα τα «φίδια» των κακών ιδιοτήτων θα εξέλθουν. Η ενθύμηση ή απαγγελία του Ονόματος του Θεού είναι σαν το μουσικό πνευστό όργανο που έλκει τα φίδια και τα κάνει να βγουν από τις μυρμηγκοφωλιές. Αυτό το όργανο (το Όνομα του Θεού) είναι η πνοή της ζωής σας. Για να απαλλαγείτε από τις κακές ιδιότητες πρέπει να επαναλαμβάνετε το Όνομα του Θεού. Στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί που δεν δίνουν καμία σημασία σ` αυτό. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Στην Εποχή του Σιδήρου (Κάλι  Γιούγκα) μόνο η απαγγελία του Ονόματος του Θεού μπορεί να λυτρώσει τις ζωές σας. Δεν υπάρχει άλλη καταφυγή. Η εξύμνηση της δόξας του Κυρίου είναι υψίστως ιερή!

8 Νοεμβρίου

Όταν βρέχει γεμίζετε τη δεξαμενή νερού, έτσι ώστε σε εποχές ξηρασίας, να μπορείτε να ποτίζετε τα χωράφια. Ομοίως, πρέπει να κάνετε έντονη πνευματική άσκηση τώρα, όσο  είστε νέοι και δυνατοί, έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε ειρήνη και χαρά για το υπόλοιπο της ζωής σας. Να κάνετε την πιο επωφελή χρήση της παρούσης περιόδου της ζωή σας. Μην σπαταλάτε τις ώρες σας σε αδιάφορα θέματα, ούτε ανευλαβώς. Αφήστε τις καρδιές σας να αγαλλιάσουν, ενδεδυμένες με καινούργια ιδανικά, καινούργια συναισθήματα και αποφάσεις. Διαπλάστε τη ζωή σας σε γλυκόηχους ύμνους αγάπης.

7 Νοεμβρίου

Ο αγρότης εστιασμένος στην καλλιέργεια της γης, αγνοεί ακόμα και την τροφή και τον ύπνο, γιατί είναι πλήρως απασχολημένος με το όργωμα, το στρώσιμο, τη σπορά, το πότισμα, το ξεβοτάνισμα, τη διαφύλαξη και την ανάπτυξη της σοδειάς. Γνωρίζει ότι η οικογένειά του πρέπει να συντηρηθεί από τη συγκομιδή που φέρνει στο σπίτι και ότι αν χαραμίζει τον πολύτιμο χρόνο σε ανώφελες ασχολίες, τότε η οικογένειά του θα αντιμετωπίσει πείνα και ασθένειες. Γι` αυτό, παραμερίζει ή αναβάλλει άλλες ασχολίες και συγκεντρώνει όλη του την προσοχή μόνο στην καλλιέργεια της γης. Υπομένει όλες τις δυσκολίες και στερήσεις, μοχθεί νύχτα και μέρα, παρακολουθεί την ανάπτυξη της σοδειάς και αποθηκεύει τα σιτηρά. Ως συνέπεια, μπορεί να περνά τους επόμενους μήνες με ειρήνη και χαρά, μαζί με την ευτυχισμένη του οικογένεια. Οι μαθητές και οι πνευματικοί αναζητητές οφείλουν να μάθουν σημαντικά μαθήματα από τον αγρότη. Η περίοδος της νεότητας είναι η εποχή για τη νοητική και διανοητική καλλιέργεια. Αυτά τα χρόνια πρέπει να χρησιμοποιούνται επισταμένως και με ευφυΐα, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Οι διαμαρτυρίες των αισθήσεων πρέπει να σιγάσουν. Η πείνα και δίψα πρέπει να ελέγχεται. Η παρόρμηση για ύπνο και χαλάρωση πρέπει να χαλιναγωγείται.

6 Νοεμβρίου

Μην  ενθουσιάζεστε από τα πλούτη, την κοινωνική θέση, την εξουσία, την ευφυΐα κ.λπ., τα οποία τυχόν διαθέτετε. Να θεωρείτε ότι αυτά σας έχουν δοθεί υπ’ ευθύνη σας, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε προς όφελος των άλλων. Όλα αυτά είναι σημεία της Χάρης Του, ευκαιρίες για υπηρεσία, σύμβολα ευθύνης. Ποτέ μην θριαμβολογείτε για τα λάθη και τα σφάλματα των άλλων, αλλά να τα αντιμετωπίζετε καλοπροαίρετα. Να ψάχνετε να βρείτε το καλό τους άλλους. Να ακούτε μόνο τα καλά μαντάτα γι’ αυτούς. Μην δίνετε προσοχή στα κουτσομπολιά. Αυτή την ημέρα του Φωτός (Ντιπάβαλι), πάρτε την απόφαση να ανάψετε το λυχνάρι της Ενθύμησης του Ονόματος του Θεού και να το θέσετε στο κατώφλι σας, δηλαδή στα χείλη σας. Να το φροντίζετε με το λάδι της αφοσίωσης, και να έχετε σταθερότητα όπως το φιτίλι. Αφήστε το λυχνάρι να φωτίζει κάθε λεπτό της ζωή σας. Η λαμπρότητα του Ονόματος θα διώξει το σκοτάδι και έξω αλλά και από μέσα σας. Θα σκορπά χαρά και ειρήνη ανάμεσα σε όλους που έρχονται κοντά σας.

5 Νοεμβρίου

Η εορτή του Φωτός (Ντιπάβαλι) πρέπει να τηρείται ως η ημέρα για την απαλλαγή από όλες τις κακές ιδιότητες που υπάρχουν μέσα σας, που συμβολίζονται από τον δαίμονα Ναρακασούρα. Η εσωτερική σημασία της εορτής πρέπει να κατανοηθεί ορθά. Μια ολόκληρη σειρά από κεριά μπορεί να ανάψει από το φως ενός μόνο κεριού. Αυτό το ένα κερί συμβολίζει τον Υπέρτατο Φωτοβόλο Θεό. Τα υπόλοιπα συμβολίζουν το φως στους ατομικούς εαυτούς. Η αλήθεια του αποφθέγματος των Βεδών, «Το Ένα  Θέλησε να γίνει πολλά» εξηγείται από το άναμμα πολλών κεριών από τη φλόγα ενός. Ως εκ τούτου η εορτή  του Φωτός εκφράζει την πιο εμβριθή πνευματική αλήθεια. Το κερί συμβολίζει ένα άλλο σημαντικό γεγονός. Όπου κι αν τοποθετηθεί, η φλόγα ανέρχεται μόνο προς τα άνω και ποτέ δεν στρέφεται κάτω. Παρομοίως, η φλόγα της Πνευματικής Σοφίας (Γκνιάνα) σας οδηγεί σε ένα μεγαλειώδες επίπεδο μέσω της οδού της Ενάρετης συμπεριφοράς.

4 Νοεμβρίου

Η Μία Θεϊκή Αρχή λειτουργεί μέσω πολλών μορφών ώστε να ρυθμίζει και να ολοκληρώνει τη διαδικασία της Δημιουργίας. Όλες οι μορφές είναι θεμελιωδώς η ίδια ουσία. Δεν υπάρχει ανώτερη ή κατώτερη. Όλες είναι εξίσου θεϊκές. Όταν ο Θεός κατέρχεται λαμβάνοντας κάποια ιδιαίτερη μορφή σε ιδιαίτερες περιστάσεις για έναν συγκεκριμένο σκοπό, είναι γνωστός ως Αβατάρ. Ο κάθε Αβατάρ γεννιέται ως συνέπεια της Θείας Θέλησης και με σκοπό την αποκατάσταση της αρετής και δικαιοσύνης (Ντάρμα) και της ηθικής ζωής.

3 Νοεμβρίου

Ο λόγος είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο που έχει δωριστεί στον άνθρωπο για την εξύψωσή του. Ο λόγος είναι γεμάτος με τεράστια δύναμη. Μέσω της επιλογής των λόγων μας, μπορούμε να εκφράσουμε στους άλλους  κάτι που αναστατώνει την ισορροπία τους ή που να τους συγκλονίσει. Τα λόγια μας έτσι απομυζούν τελείως τη φυσική τους δύναμη και το νοητικό τους σθένος. Πέφτουν κάτω, ανήμποροι να σταθούν. Από την άλλη μεριά όμως, εάν μέσω των λόγων μας, μπορούμε να τους μεταδώσουμε κάτι χαρούμενο, ή να τους εμψυχώσουμε, τότε αποκτούν τη δύναμη ενός ελέφαντα. Τα λόγια δεν στοιχίζουν τίποτα, αλλά είναι ανεκτίμητα. Γι` αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για κουτσομπολιό, που είναι άνευ αξίας, αλλά για αγνούς και παραγωγικούς σκοπούς μόνο. Οι αρχαίοι συνιστούσαν τον όρκο της σιωπής ώστε να εξαγνίσουν τον λόγο από τα αρνητικά του. Νους που στρέφεται εσωτερικά για ενόραση του Θεού και λόγια που στρέφονται προς τα έξω, προάγουν πνευματική δύναμη και επιτυχία.

2 Νοεμβρίου

Ενυπάρχω μέσα σε κάθε ζωντανό πλάσμα. Οι άνθρωποι λησμονούν Εμένα, που είμαι και μέσα και έξω τους. Είμαι η εσωτερική ουσία-πυρήνας κάθε πλάσματος, όμως δεν το γνωρίζουν. Γι` αυτό, τείνουν να πιστεύουν ότι ο αντικειμενικός κόσμος είναι πραγματικός και αληθινός, και ακολουθούν τις αντικειμενικές απολαύσεις των αισθήσεων, και πέφτουν σε θλίψη και πόνο. Εάν όμως αντιθέτως, συγκεντρώσουν όλη τους την προσοχή μόνο σε Εμένα, πιστεύοντας ότι ο Κύριος Θέλησε τα πάντα και τον καθένα, τότε τους ευλογώ και τους αποκαλύπτω την αλήθεια ότι αυτοί είναι Εγώ και Εγώ είμαι αυτοί. Χιλιάδες έχουν ευλογηθεί με αυτή την αποκάλυψη.

1 Νοεμβρίου

Η βροχή που πέφτει σε ένα βουνό κυλάει από τις πλαγιές, φθάνει σε πολλές κοιλάδες και γίνεται θολωμένα ρεύματα. Η ίδια βροχή που πέφτει πάνω στο καθάριο νερό των λιμνών ή στα κρυστάλλινα ποτάμια παραμένει αγνή και διάφανη. Οι σοφοί που έχουν επίγνωση της Ατμικής τους πραγματικότητας μεταμορφώνονται στην αγνότητα, την αταραξία και την ευσπλαχνία που αυτή παριστά. Έχουν πάντοτε πλήρη επίγνωση του Άτμα, της εσωτερικής τους ουσίας. Στην εξαγνισμένη συνειδητότητα εκείνων των ανθρώπων υπάρχει το βίωμα της ταύτισης με το Άτμα. Προτιμήσεις και αντιπάθειες, η αίσθηση του «εγώ» και του «δικό μου», ανησυχία και ηρεμία, αγαλλίαση στους επαίνους και κατάθλιψη στις κατηγορίες - αυτά δεν μπορούν να μολύνουν ή να ταράξουν εκείνον που έχει φθάσει σ’ αυτή την κατάσταση. Αυτά τα αντίθετα απολήγουν σε ισορροπημένα και εισδέχονται με αταραξία σαν  κύματα επί της Ατμικής του συνειδητότητας. Αυτή είναι η αυθεντική Ατμική συμπεριφορά, η Θεϊκή εσωτερική εμφάνιση, η μονιστική όραση.