Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Νοέμβριος 2009

30 Νοεμβρίου

H ψευδαίσθηση εγείρει στην καρδιά και στον νου κακόβουλα συναισθήματα. Μπορεί κάποιος να είναι κακόβουλος, όμως με τις ευλογίες των γεροντότερων και με την συναναστροφή με μεγαλόφρονες ανθρώπους, μπορεί εύκολα να απαλλαγεί από τις κακές τάσεις και να αναπτύξει αρετές. Οι άνθρωποι αναλαμβάνουν διάφορες πνευματικές πρακτικές για να πραγματώσουν τον Θεό. «Να αποφεύγετε τις κακές συναναστροφές, να αναζητάτε καλές συναναστροφές, να κάνετε πάντοτε ενάρετες πράξεις και να διακρίνετε τι είναι μόνιμο και τι εφήμερο».
- Μπάμπα

29 Νοεμβρίου

Για ποιον λόγο γεννιέται ο άνθρωπος σ’ αυτόν τον κόσμο; Απλά και μόνο για να περιπλανάται από δω κι από κει και να ενδίδει στις απολαύσεις του κόσμου; Κατανοείστε ότι οι εγκόσμιες απολαύσεις δεν είναι μόνιμες. Ό,τι θα σας συμβεί στο μέλλον θα είναι ανάλογο και σύμφωνο με τη σημερινή σας συμπεριφορά. Τα πάντα είναι αντίδραση, αντανάκλαση και αντήχηση. Οι καλές πράξεις που κάνετε σήμερα θα αποδώσουν καλά αποτελέσματα κάποια στιγμή στο μέλλον. Αν κάνετε κακές πράξεις σήμερα, δεν μπορείτε να περιμένετε ότι θα ανταμειφτείτε με καλά αποτελέσματα στο μέλλον. Οι συνέπειες των περασμένων κακών πράξεων σας θα σας κατατρύχουν πάντοτε.
- Μπάμπα

28 Νοεμβρίου

Τα σύννεφα της ψευδαίσθησης (Μάγια) δεν μπορούν να σκοτεινιάσουν την εσωτερική συνειδητότητα των μεγαλοφρόνων ανθρώπων που ανήκουν στις τέσσερις ακόλουθες κατηγορίες: 1) Εκείνων που τέρπονται με τη δόξα και το μυστήριο του Θεού, 2) εκείνων που γνωρίζουν και καθιστούν γνωστό ότι ο Θεός είναι ο κύριος της Μάγια και ελέγχει τις δυνάμεις που διαλύουν την ψευδαίσθηση, 3) εκείνων που ασχολούνται με καλές πράξεις κάνοντάς τις με πίστη και αφοσίωση και 4) εκείνων που πασχίζουν να διατηρήσουν την Αλήθεια και την Αρετή (Ντάρμα).
- Μπάμπα

27 Νοεμβρίου

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με προβλήματα και δυσκολίες δεν πρέπει να αναστατώνεστε και να πέφτετε θύματα κατάθλιψης, που είναι σημάδι αδυναμίας. Σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να εκδηλώνετε ανεκτικότητα και μια στάση συγχώρεσης και δεν πρέπει να ταράζεστε και να δίνετε αφορμή για θυμό, μίσος και εκδικητικότητα. Είστε ενσαρκώσεις της δύναμης και όχι αδυναμίας. Ως εκ τούτου, σε στιγμές απόγνωσης, πρέπει να γεμίζετε με το συναίσθημα της ανεκτικότητας και να είστε έτοιμοι με συγχωρέσετε και να ξεχάσετε. Αυτή η αρετή της συγχώρεσης είναι η μεγαλύτερη δύναμη για έναν άνθρωπο. Αν απωλέσει κανείς αυτή την αρετή, τότε γίνεται δαιμονικός.
- Μπάμπα

26 Νοεμβρίου

Να εμποτίζεστε πάντοτε με αγάπη. Μη χρησιμοποιείτε φαρμακερές λέξεις εναντίον κανενός, γιατί οι λέξεις είναι πιο ολέθριες και από τα βέλη. Να μιλάτε απαλά και γλυκά. Να σπλαχνίζεστε τους δεινοπαθούντες και τους έχοντες άγνοια. Να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προσφέρετε το βάλσαμο των ηρεμιστικών λέξεων και να δίνετε βοήθεια την ώρα που πρέπει. Μην καταστρέφετε κανενός την πίστη στην αρετή και τον Θεό. Να ενθαρρύνετε τους άλλους να έχουν αυτή την πίστη, αποδεικνύοντας με τον τρόπο ζωής σας ότι η αρετή είναι η ίδια η ανταμοιβή της και ότι ο Θεός είναι πανταχού Παρών και Παντοδύναμος.
- Μπάμπα

25 Νοεμβρίου

Tι υποδηλώνει η μη-βία; Δεν σημαίνει μόνο το να αποφεύγετε να προξενείτε κακό τους άλλους. Υποδηλώνει επίσης το να αποφεύγετε να κάνετε κακό στον εαυτό σας. Όσον αφορά τα λόγια, πρέπει κανείς να εξετάζει εάν οι λέξεις του προκαλούν πόνο στους άλλους. Πρέπει να φροντίζει ώστε η όραση του να μην μολύνεται από κακές προθέσεις ή σκέψεις. Δεν πρέπει επίσης ούτε να ακούει κακές συζητήσεις. Όλα αυτά τα πράγματα προκαλούν κακό στον άνθρωπο. Ως εκ τούτου πρέπει να φροντίζετε να μην βλέπετε κακά πράγματα, να μην ακούτε κακά πράγματα, και να μην έχετε κακά λόγια, κακές σκέψεις ή κακές πράξεις. Και πώς πρέπει να καθορίζετε τι είναι κακό; Με το να συμβουλεύεστε τη συνείδησή σας. Όποτε πράττετε αντίθετα με τις επιταγές της συνείδησής σας, θα ακολουθούν κακές συνέπειες.
- Μπάμπα

24 Νοεμβρίου

Πρέπει  να στοχάζεστε συνεχώς επί της αρχής του Θεού: Πραγματικότητα του Θεού και παροδικότητα του κόσμου. Πρέπει να αποφεύγετε τη συντροφιά των κακών ανθρώπων, αλλά ακόμα και την υπερβολική φιλία με τους καλούς. Η προσκόλληση αυτού του είδους θα σας σύρει μακριά από την οδό του Θεού. Εγκαταλείψτε την προσκόλληση στα προσωρινά. Μόλις πετύχετε αυτή τη στάση του να παραμένετε ανεπηρέαστοι, θα έχετε αδιατάρακτη ειρήνη, αυτοέλεγχο και αγνότητα του νου.
- Μπάμπα

23 Νοεμβρίου

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν το Άμορφο και χωρίς ιδιότητες Απόλυτο. Οι  Θεϊκές Ενσαρκώσεις (Αβατάρς) εμφανίζονται με ανθρώπινη μορφή για να δώσουν τη δυνατότητα στην ανθρωπότητα να βιώσει το Άμορφο Απόλυτο με μια μορφή η οποία είναι προσιτή σ` αυτούς και τους βοηθάει. Ένας Αβατάρ προσλαμβάνει τη μορφή εκείνη η οποία είναι ωφέλιμη και μέσα στα όρια των ανθρώπινων όντων. Πρέπει να κάνετε κάποια προσπάθεια για να κατανοήσετε τη φύση της Θεότητας. Μόνο όταν ο Θεός κατεβαίνει με ανθρώπινη μορφή μπορούν τα ανθρώπινα όντα να έχουν την πλήρη ευκαιρία να βιώσουν και να απολαύσουν το Θείο.
- Μπάμπα

22 Νοεμβρίου

Η κατάληξη της σοφίας είναι ελευθερία. Η κατάληξη της πνευματικής καλλιέργειας είναι  τελειότητα. Η κατάληξη της γνώσης είναι αγάπη. Η κατάληξη της μόρφωσης είναι χαρακτήρας. Υπάρχει μέσα σε όλους σας μια επιθυμία να αποκτήσετε αυτές τις τέσσερις ιδιότητες, δηλαδή σοφία, πνευματική καλλιέργεια, μόρφωση και να φτάσετε στις καταλήξεις τους, δηλαδή ελευθερία, τελειότητα, αγάπη και χαρακτήρα. Οι σπουδαστές όμως πρέπει να αντιληφθούν ότι αν δεν χρησιμοποιήσουν αυτές τις ιδιότητες ορθά, τότε δεν μπορούν να αποκαλούνται σπουδαστές. Ως σπουδαστές και μελλοντικοί πολίτες αυτής της χώρας, έχετε την ευθύνη να διαμορφώσετε το μέλλον αυτής της χώρας. Βάλτε τις καρδιές σας στον ορθό δρόμο με το να ακούτε προσεκτικά ανθρώπους που έχουν αριστεύσει και δοκιμασθεί.
- Μπάμπα

21 Νοεμβρίου

Η εξέλιξη του σύμπαντος είναι αλληλοσυνδεδεμένη με την εξέλιξη του ανθρώπου. Όσο μεγάλη κι αν είναι η ανάπτυξη στο επιστημονικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, δεν θα έχει καμία χρησιμότητα χωρίς νοητική μεταμόρφωση. Πώς μπορεί να έρθει αυτή η μεταμόρφωση; Με το να διατηρείτε υπό τον έλεγχό σας τα πάθη και τα συναισθήματά σας. Εφόσον η νοητική υπερένταση είναι άκρως επιζήμια στην υγεία του ανθρώπου, πρέπει ο άνθρωπος να μάθει την τέχνη του ελέγχου των παθών και συναισθημάτων του, τα οποία προκαλούν άγχη και εντάσεις. Ο άνθρωπος πρέπει να κάνει ειλικρινή προσπάθεια να ζήσει μια γαλήνια και αγνή ζωή. Πρέπει να αντιληφθεί την αλήθεια ότι τα προβλήματα και οι αναταραχές είναι προσωρινά, όπως τα περαστικά σύννεφα. Δεν θα αναστατώνεται για τίποτα εάν συνειδητοποιήσει αυτή την αλήθεια. Αυτός που συνειδητοποιεί αυτή την αλήθεια δεν θα επιτρέπει στον νου του να ταλαντεύεται από τα πάθη του θυμού, της ασπλαχνίας, κ.λπ.
- Μπάμπα 

20 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αρετή στον άνθρωπο από την ανιδιοτελή αγάπη, η οποία εκφράζεται μέσω της υπηρεσίας προς τους άλλους. Τέτοια αγάπη μπορεί να είναι πηγή πραγματικής ευδαιμονίας. Η σχέση μεταξύ του Κάρμα και του Κάρμα Γιόγκα πρέπει να κατανοηθεί ορθά. Κάρμα (δράση-πράξεις) που γίνεται με προσκόλληση ή επιθυμία προκαλεί δεσμά. Αλλά η χωρίς επιθυμία ανιδιοτελής δράση γίνεται Κάρμα Γιόγκα (η οδός της δράσης εκείνης που οδηγεί στην απελευθέρωση). Η ζωή σας πρέπει να γίνει Γιόγκα (Θεία επικοινωνία) παρά Ρόγκα (ασθένεια).
- Μπάμπα

19 Νοεμβρίου

Εκείνα που πρέπει να διαφυλάσσονται και να προστατεύονται σήμερα είναι η αλήθεια και η ενάρετη συμπεριφορά και όχι το έθνος. Όταν η αλήθεια και η ενάρετη συμπεριφορά προστατεύονται, θα προστατεύσουν και το έθνος. Ως εκ τούτου, η ενάρετη συμπεριφορά πρέπει να καλλιεργείται σε κάθε σπίτι. Το σπίτι δεν είναι ένα ασήμαντο μέρος, είναι η κατοικία της ενάρετης συμπεριφοράς (Ντάρμα) που προστατεύει και διαφυλάσσει τη χώρα. Το σπίτι είναι ο φάρος που φωτίζει τον κόσμο και τον στηρίζει. Οι γυναίκες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι, ανεξάρτητα από τη μόρφωση και τη θέση τους, η πιο σημαντική τους υποχρέωση είναι το να προστατεύουν το σπίτι τους. Όπου τιμώνται οι γυναίκες εκεί υπάρχει ευημερία και ευτυχία. Ποτέ δεν πρέπει να προσβάλλει κανείς τις γυναίκες ή να τις μεταχειρίζεται χωρίς σεβασμό. Ένα σπίτι στο οποίο μια γυναίκα έχει δακρύσει δεν θα έχει καμιά απολύτως ευημερία.
- Μπάμπα

18 Νοεμβρίου

Ο άνθρωπος αναζητά τον Θεό και ερευνά τη φύση της Θεότητας. Εφόσον όμως ο Θεός βρίσκεται μέσα σας, ποιος λόγος υπάρχει να Τον αναζητείτε; Πρωτίστως, ο άνθρωπος πρέπει να προσπαθήσει να κατανοήσει την αληθινή του φύση, η οποία είναι Αλήθεια, Γνώση και Απεραντοσύνη. Ο Θεός έχει χαρίσει στον άνθρωπο τις Βέδες και άλλες Άγιες Γραφές για να τον φωτίσει με την αλήθεια ότι ουσιαστικά είναι θεϊκός. Σ’ αυτόν τον κόσμο, κάθε άνθρωπος έχει προικισθεί με αλήθεια, αρετή και αγάπη. Ο άνθρωπος είναι η ενσάρκωση της Αλήθειας – Συνειδητότητας- Ευδαιμονίας. Αυτές οι ιδιότητες είναι αληθώς θεϊκές.
- Μπάμπα

17 Νοεμβρίου

Σ` αυτή την εγκόσμια ζωή, η αγάπη εκδηλώνεται με διάφορες μορφές όπως αγάπη μεταξύ μητέρας και γιου, μεταξύ συζύγων και μεταξύ συγγενών. H αγάπη η οποία βασίζεται σε σωματικές σχέσεις απορρέει από εγωιστικά κίνητρα και ενδιαφέροντα. Η αγάπη όμως για τον Θεό δεν έχει ούτε ίχνος ιδιοτέλειας. Είναι αγάπη για χάρη της αγάπης και μόνο. Αυτή η αγάπη καλείται αφοσίωση. Ένα χαρακτηριστικό αυτής της αγάπης είναι το να δίνει και όχι να παίρνει. Δεύτερον, δεν γνωρίζει κανένα φόβο. Τρίτον, υπάρχει μόνο για χάρη της αγάπης και όχι για εγωιστικά κίνητρα. Αυτές οι τρεις όψεις αγάπης μαζί υποδηλώνουν την Παράδοση. Όταν κανείς αγαλλιάζει μέσα σ’ αυτή την Παράδοση, βιώνει την ευδαιμονία του Θεού.
- Μπάμπα

16 Νοεμβρίου

Μόνο όταν ακολουθείτε την οδό της αγάπης μπορείτε να βιώσετε ευδαιμονία. Όπως ακριβώς δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε την πείνα σας απλά και μόνο λέγοντας τα ονόματα των εδεσμάτων, ομοίως επίσης, εάν δεν λέτε γλυκά λόγια και δεν κάνετε ιερές πράξεις, δεν μπορείτε να απολαύσετε τη γλυκύτητα της ζωής και να είστε ευτυχισμένοι. Είστε όλοι σας παιδιά της αθανασίας και ενσαρκώσεις της ευδαιμονίας. Επειδή έχετε προέλθει από την ευδαιμονία εξηγεί το γιατί αναζητείτε να επιστρέψετε σ’ αυτή την Πηγή, την ευδαιμονία. Όπως ακριβώς το ψάρι που γεννιέται μέσα στο νερό δεν μπορεί να ζήσει έξω από το νερό, έτσι και ο άνθρωπος ποθεί πάντοτε για ευτυχία, οπουδήποτε ευρίσκεται και σε οτιδήποτε κάνει. Ο άνθρωπος παραμένει ανήσυχος μέχρι να επιστρέψει στην ευδαιμονία από την οποία έχει προέλθει. Η αληθινή ευδαιμονία δεν ευρίσκεται μέσα σ` αυτόν τον κόσμο. Να έχετε τον νου σας πάντοτε στον Θεό - μόνο τότε θα έχετε γαλήνη και ευτυχία.
- Μπάμπα

15 Νοεμβρίου

Η μη-προσκόλληση, η πίστη και η αγάπη - αυτές είναι οι κολόνες πάνω στις οποίες στηρίζεται η ειρήνη. Από αυτές, η πίστη είναι υψίστης σημασίας, γιατί χωρίς αυτή όλες οι πνευματικές πειθαρχίες και ασκήσεις είναι κενές. Μόνο η μη-προσκόλληση μπορεί να κάνει αποτελεσματικές τις πνευματικές σας ασκήσεις, και η αγάπη είναι αυτή που σας οδηγεί γρήγορα στον Θεό. Η πίστη τρέφει την αγωνία του χωρισμού σας από τον Θεό. Η μη-προσκόλληση σας επικεντρώνει στον δρόμο του Θεού, και η αγάπη φωτίζει τον δρόμο σας. Ο Θεός θα σας χαρίσει ό,τι χρειάζεστε και ό,τι αξίζετε. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ζητάτε, κανένας λόγος να διαμαρτύρεστε. Να είστε ικανοποιημένοι. Τίποτα δεν μπορεί να συμβεί ενάντια στο Θέλημά Του.
- Μπάμπα

14 Νοεμβρίου

Ποιος είσαι; Ο Άτμα. Από πού ήρθες; Από τον Άτμα. Που πηγαίνεις; Στον Άτμα. Πόσο καιρό θα είσαι εδώ; Για όσον καιρό ασχολείσαι με τα ενδιαφέροντα των αισθήσεων. Πού βρίσκεσαι; Στον μη-πραγματικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Με ποια μορφή; Ως Anatma (αυτό που δεν είναι Άτμα). Με τι ασχολείσαι; Με εφήμερα έργα. Επομένως τι πρέπει να κάνεις από δω και πέρα;  Παράτησε τα αυτά και αγωνίσου να συγχωνευθείς με τον Άτμα.
- Μπάμπα

13 Νοεμβρίου

Παράδοση του μικρού "εγώ" είναι αυτό που πραγματικά σημαίνει απάρνηση. Σημαίνει την εξιδανίκευση κάθε σκέψης, λόγου και πράξης ώστε να αξίζουν να προσφερθούν στον Θεό, εμποτίζοντας όλες τις ενέργειες με θεϊκή πρόθεση. Η καλλιέργεια της αγάπης είναι η καλύτερη πνευματική πειθαρχία. Η αγάπη δίνει τον εαυτό της για πάντα. Ποτέ δεν ζητά από άλλον να δώσει. Πλημμυρίστε με αγάπη τους άλλους και θα επιστρέψει σε εσάς ως πλημμύρα αγάπης. Σταματήστε να μοιράζετε αγάπη και δεν θα υπάρχει πια καθόλου για να μοιραστείτε. Η αγάπη τρέφεται-μεγαλώνει από την απάρνηση - αληθώς, είναι αδιάσπαστες.
- Μπάμπα

12 Νοεμβρίου

Η ορθή στάση του πιστού πρέπει να είναι αυτή της απόλυτης παράδοσης. Όπως εκείνου του πιστού που αναφώνησε, "Σου προσφέρω την καρδιά που Εσύ μου χάρισες. Δεν έχω τίποτα που να μπορώ να το θεωρήσω δικό μου. Τα πάντα είναι δικά Σου. Σου προσφέρω αυτό που ήδη είναι δικό Σου". Για όσο καιρό αυτό το πνεύμα της απόλυτης παράδοσης δεν έχει αναπτυχθεί, ο άνθρωπος θα πρέπει να γεννιέται ξανά και ξανά. Πρέπει να προσφέρετε την καρδιά σας στον Θεό και να μην μένετε ικανοποιημένοι με προσφορές όπως άνθη και φρούτα.
- Μπάμπα

11 Νοεμβρίου

Το σανταλόξυλο αναδίδει όλο και περισσότερη ευωδία όσο περισσότερο υπόκειται σε κατεργασία. Το ζαχαροκάλαμο δίδει χυμό όσο περισσότερο μασιέται. Ο χρυσός εξευγενίζεται όταν λιώσει μέσα στη φωτιά. Ομοίως επίσης, η αγάπη ενός αληθινού πιστού για τον Θεό δεν θα κλονιστεί ακόμα κι όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες και εμπόδια στη ζωή του. Ο Θεός δοκιμάζει τους πιστούς Του μόνο και μόνο για να τους εξυψώσει σε ένα ανώτερο επίπεδο της πνευματικής κλίμακας.
- Μπάμπα

10 Νοεμβρίου

Ο άνθρωπος είναι ένα μέρος της ανθρώπινης κοινωνίας. Η ανθρώπινη κοινωνία (ανθρωπότητα) είναι ένα μέρος της φύσης. Η φύση είναι μέλος του Θεού. Ο άνθρωπος δεν έχει αναγνωρίσει αυτές τις αλληλένδετες σχέσεις. Οι άνθρωποι σήμερα λησμονούν τις υποχρεώσεις τους. Ο Κόσμος είναι ένας ενιαίος οργανισμός από συσχετιζόμενα μέρη. Όταν έκαστο απ` αυτά εκπληρώνει το καθήκον του, τότε τα οφέλη θα είναι διαθέσιμα σε όλα. Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα μόνο να εκτελεί τα καθήκοντά του και όχι να δρέπει τους καρπούς των. Ο άνθρωπος είναι ένα είδος σκηνοθέτη γι’ αυτά που συμβαίνουν στη Φύση. Όμως λησμονώντας τις ευθύνες του, μάχεται για τα δικαιώματα του. Είναι ανόητο το να αγωνίζεστε για τα δικαιώματά σας χωρίς να εκπληρώνετε τα καθήκοντά σας. Όλο το χάος και οι συγκρούσεις στον κόσμο οφείλονται στο ότι οι άνθρωποι λησμονούν τα καθήκοντά τους. Εάν ο καθένας εκτελεί τα καθήκοντά του με επιμέλεια, τότε ο κόσμος θα γίνει ειρηνικός και θα ευημερήσει.
- Μπάμπα

9 Νοεμβρίου

Πλούτη, μόρφωση, κοινωνική θέση, κ.λπ. δεν έχουν καμιά χρησιμότητα χωρίς χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας είναι όπως η ευωδιά του λουλουδιού. Προσδίδει χρησιμότητα και αξία. Οι ποιητές, οι ζωγράφοι, οι καλλιτέχνες και οι επιστήμονες μπορεί να είναι σπουδαίοι στο δικό τους πεδίο ο καθένας, αλλά χωρίς χαρακτήρα δεν μπορούν να έχουν πραγματική υπόσταση. Στην απορία τινός εάν όλοι εκείνοι που αντιμετωπίζονται τώρα με σεβασμό από την κοινωνία, έχουν τέτοιο χαρακτήρα που τους τιτλοδοτεί ως σπουδαίους, ισχύει το ότι η κοινωνία υπόκειται σε νέες ιδέες που αλλάζουν από ημέρα σε ημέρα. Η θεμελιώδης όμως φύση ενός αψεγάδιαστου χαρακτήρα είναι αιώνια, και παραμένει η ίδια σε οποιεσδήποτε μεταπτώσεις της κοινωνίας. Ανάμεσα στις αρετές εκείνες που συγκροτούν έναν αψεγάδιαστο χαρακτήρα είναι η αγάπη, η υπομονή, η ανεκτικότητα, η σταθερότητα χαρακτήρα, η φιλανθρωπία - αυτές είναι οι ύψιστες αρετές, αυτές πρέπει να τιμώνται.
- Μπάμπα

8 Νοεμβρίου

Ο νους χαρακτηρίζεται μερικές φορές σαν φίδι. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν κινείται ευθέως. Αρέσκεται σε στρεβλά τεχνάσματα και πονηρές επινοήσεις. Αποφεύγει το ευθύ μονοπάτι της ειλικρίνειας και της ακριβολογίας. Όμως ο «φιδίσιος» νους μπορεί να σαγηνευθεί προς την αθωότητα. Όταν ο γητευτής φιδιών παίζει τη φλογέρα του, τότε το φίδι λικνίζεται μαγεμένο. Κατά τον ίδιο τρόπο, και ο νους θα λικνίζεται και θα κινείται σύμφωνα με τη μουσική που αναδύεται από την απαγγελία του Ονόματος του Θεού!
- Μπάμπα

7 Νοεμβρίου

Όταν  τραγουδάτε ύμνους-ψαλμούς (Μπάτζανς), αντί να δίνετε προσοχή στη μελωδία, στο μέτρο, στον ρυθμό και στον τόνο, πρέπει να προσπαθείτε να τους εξυψώνετε σε πνευματικό επίπεδο με το να τραγουδάτε με πραγματικά αισθήματα και έκσταση από αφοσίωση στον Θεό. Τα τραγούδια πρέπει να ρέουν όχι από τα χείλη αλλά από την καρδιά. Όταν τα τραγούδια βγαίνουν από την καρδιά σας, θα είναι ευχάριστα και στα αφτιά. Να συμμετέχετε στους ψαλμούς με αγνή, ακηλίδωτη καρδιά που αγνοεί  όλες τις εγκόσμιες επιθυμίες. Όταν υμνείτε το Όνομα του Κυρίου με αγνή καρδιά, θα βιώσετε το Θείο.
- Μπάμπα

6 Νοεμβρίου

Ο πνευματικός αναζητητής πρέπει να έχει μια νοοτροπία δέους ότι ο Κύριος βρίσκεται παντού και βλέπει τα πάντα, να έχει πάντα μια ανησυχία μήπως ολισθήσει στην αμαρτία. Πρέπει να έχει μια φυσική κλίση προς την αλήθεια και την ενάρετη συμπεριφορά. Πρέπει να κατευθύνει τον νου του προς την ευημερία όλης της ανθρωπότητας. Το Ντάρμα (Αρετή) θα λάμψει και θα φωτίσει μόνον αυτόν που υπηρετεί όλους και χαρίζει χαρά σε όλους. Ένα τέτοιο άτομο δεν θα λάβει μόνο τη χάρη του Κυρίου, αλλά επίσης θα αποκτήσει τον υπέρτατο στόχο της συγχώνευσης σ’ Αυτόν.
- Μπάμπα

5 Νοεμβρίου

Λέτε ότι για ο ουρανός και ο ωκεανός έχουν μπλε χρώμα, αλλά αυτό είναι λάθος. Ούτε ο ουρανός ούτε ο ωκεανός δεν είναι στην πραγματικότητα μπλε. Είναι η απεραντοσύνη του διαστήματος και το βάθος του ωκεανού αυτά που δημιουργούν τη ψευδαίσθηση του μπλε χρώματος. Αν πάρετε λίγο νερό του ωκεανού στην παλάμη σας, θα δείτε ότι στη πραγματικότητα είναι άχρωμο. Παρομοίως, το καλό και το κακό εξαρτώνται από τις δικές σας σκέψεις και αισθήματα.
- Μπάμπα

4 Νοεμβρίου

Η καλοσύνη, η συμπόνια, η ανεκτικότητα - μέσω αυτών των αρετών μπορεί κανείς να αντιληφθεί τον Θεό μέσα του καθώς και στους άλλους. Η τρυφερότητα της καρδιάς συχνά αποδοκιμάζεται σαν αδυναμία, δειλία και έλλειψη εξυπνάδας. Λέγουν ότι η καρδιά πρέπει να σκληραίνει εις βάρος του οίκτου και της φιλανθρωπίας, όμως έτσι θα έρθει πόλεμος, καταστροφή και ξεπεσμός. Μόνο η αγάπη χαρίζει ακατάλυτη ευτυχία και ειρήνη. Μόνο το να μοιράζεστε με τους άλλους μπορεί να μειώσει τη θλίψη και να πολλαπλασιάσει τη χαρά. Οι άνθρωποι γεννιούνται για να μοιράζονται, να βοηθούν και να δίνουν, όχι για να αρπάζουν.
- Μπάμπα

3 Νοεμβρίου

Οποιοσδήποτε έλθει ζητώντας κάποια υπηρεσία-βοήθεια από σας, είναι εκείνος στον οποίον πρέπει να στρέψετε την προσοχή σας εκείνη την ώρα. Είναι καθήκον σας να ικανοποιήσετε τις ανάγκες αυτού του ατόμου μέσω της υπηρεσίας σας, και αυτή θα είναι η καλύτερη εργασία που θα μπορούσατε να κάνετε εκείνη τη στιγμή. Το παρόν, που μπορείτε να κάνετε κάτι, είναι ο πιο ιερός χρόνος. Το μέλλον δεν το βλέπετε, γιατί τα μάτια σας δεν μπορούν να το αντιληφθούν. Το παρελθόν έχει φύγει και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείτε να κάνετε γι` αυτό. Έτσι, το παρόν είναι ο καλύτερος χρόνος στον οποίον μπορείτε να εκπληρώσετε το καθήκον σας και να βοηθήσετε το άτομο που σας ζητάει βοήθεια.
- Μπάμπα

2 Νοεμβρίου

Εάν κερδίσετε τη χάρη του Κυρίου, ακόμα και οι προσταγές της μοίρας μπορεί να υπερνικηθούν. Όταν αγοράζετε ένα μπουκάλι φάρμακο, πάνω στην ετικέτα αναγράφεται μια ημερομηνία, τυπωμένη από τον κατασκευαστή του φαρμάκου, η οποία φανερώνει τη λήξη του. Το φάρμακο χάνει την αποτελεσματικότητά του πέρα από αυτή την ημερομηνία. Παρόλο που θα παραμένει φάρμακο μέσα στο μπουκάλι, δεν θα είναι πια αποτελεσματικό. Παρόμοια, η χάρις του Θεού μπορεί να λειτουργεί όπως μια ημερομηνία λήξεως, και να καθιστά άκαρπα τα αποτελέσματα του πεπρωμένου (φαρμάκου). Η χάρη του Θεού δεν μπορεί να αποκτηθεί από κάποιον που ταλαντεύεται από τη μια στιγμή στην άλλη και του οποίου η καρδιά δεν είναι αγνή. Ακόμα και αν δεν εφαρμόζετε λατρευτικές πρακτικές ή διαλογισμό, είναι αρκετό το αν έχετε εξαγνίσει την καρδιά σας. Τότε ο Θεός θα εισέλθει μέσα της.
- Μπάμπα

1 Νοεμβρίου

Οι άνθρωποι φαντάζονται ότι πνευματικότητα σημαίνει το να διαλογίζονται στον Θεό, να λούονται σε ιερά ύδατα και να επισκέπτονται ιερούς τόπους. Δεν είναι όμως αυτή η ορθή έννοια της πνευματικότητας. Πνευματικότητα σημαίνει το να καταστρέψει ο άνθρωπος τη ζωώδη φύση του και να αφυπνιστεί στη θεϊκή του συνειδητότητα. Πνευματικότητα σημαίνει το να αναγνωρίσει κανείς ότι οι πολύπλευρες ικανότητές του πηγάζουν από το Θείο Πνεύμα και όχι από τον νου, και να τις χρησιμοποιεί τότε για την επίτευξη πνευματικού σθένους. Σημαίνει το να αναγνωρίσει ότι όλες οι δυνάμεις προέρχονται από τον Θεό.
- Μπάμπα