Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Νοέμβριος 2008

30 Νοεμβρίου

Ο Θεός δεν δίνει τη Χάρη Του μεροληπτικά. Χαρίζει τους καρπούς κάθε δέντρου ανάλογα με τον σπόρο που φυτέψατε. Εάν είχατε φυτέψει σπόρο από μια ξινή ποικιλία μάνγκο, γιατί παραπονιέστε πως ο καρπός που δρέψατε δεν είναι γλυκός; Το να κάνετε καλό και να προσβλέπετε στο να λάβετε τον καρπό της καλοσύνης - αυτό είναι κατανοητό. Όμως, είναι παράλογο το να κάνετε κακές πράξεις και κατόπιν να κατηγορείτε τον Θεό για τις συνέπειές τους.


Μπάμπα

29 Νοεμβρίου

Κάθε αναζητητής της αλήθειας που αναζητά το Αιώνιο Ένα μέσα από την οδό της αφοσίωσης, πρέπει να αγωνίζεται να αποκτήσει τα εξής χαρακτηριστικά: 1) Να παραμένει μακριά από τις ταραχές και τις συγκρούσεις, την κακία και τα ψεύδη αυτού του κόσμου, 2) να εφαρμόζει την αλήθεια, την ενάρετη συμπεριφορά, την αγάπη και την ειρήνη, 3) να μη αποδίδει την παραμικρή αξία στον έπαινο ή την μομφή, την εκτίμηση ή τον χλευασμό, την ευημερία ή την κακοτυχία, 4) να έχει ακλόνητη πίστη στην έμφυτη θεϊκή του φύση και, 5) να αφιερώσει τη ζωή του στην πνευματική του εξύψωση του εαυτού του και των άλλων.


Μπάμπα

28 Νοεμβρίου

Τον Θεό δεν μπορεί ο άνθρωπος να Τον γνωρίσει χωρίς πίστη και σταθερή αφοσίωση. Όμως, η πίστη έρχεται μόνο μέσα από την αγάπη . Μετά, μέσα από την πίστη έρχεται η Σοφία. Μέσα από την Σοφία έρχεται η Υπέρτατη Αφοσίωση. Και τέλος, μέσα από την Υπέρτατη Αφοσίωση φτάνει κανείς στον Θεό.


Μπάμπα

27 Νοεμβρίου

Τον Θεό μπορείτε να Τον βιώσετε μόνο μέσω της αγάπης. Ο Θεός δεν αποκαλύπτεται σε μια καρδιά που δεν έχει αγάπη, που είναι στεγνή σαν έρημος. Οι άλλοι δρόμοι αναπτύσσουν έπαρση και διαχωρίζουν τον άνθρωπο από τους συνανθρώπους του και από τα άλλα πλάσματα της δημιουργίας. Δημιουργούν μέσα του περιορισμούς, δεν τον αφήνουν να τείνει την χείρα στον πλησίον και μειώνουν την επίγνωσή του για τον Θεό. Αντιθέτως, η αγάπη είναι διεύρυνση, και η διεύρυνση είναι θεϊκή ζωή. Να σπέρνετε πάντα αγάπη. Οι σπόροι της αγάπης θα δώσουν τους ανθούς της συμπόνιας και της ανεκτικότητας και τον καρπό της  ειρήνης. Μην ξεχνάτε πως ο Θεός  αντανακλάται παντού μέσα στη Φύση, η εικόνα Του μπορεί να ιδωθεί μέσα στα πάντα.


Μπάμπα

26 Νοεμβρίου

Ο Θεός είναι η ενσάρκωση της Αρετής και του Δικαίου (Ντάρμα). Πάντοτε προάγει το Ντάρμα, διότι είναι το Ντάρμα. Γι` αυτό και η Χάρη Του κερδίζεται μέσω της εφαρμογής του Ντάρμα. Οι Βέδες, οι άγιες Γραφές και τα μυθικά έπη (Πουράνας), όλα τους διακηρύσσουν μεγαλόφωνα το μεγαλείο του Ντάρμα. Το ρυάκι της Νταρμικής δηλ. ενάρετης δράσης δεν πρέπει ποτέ να στερέψει. Διότι, όταν τα δροσερά νερά του σταματήσουν να ρέουν, η καταστροφή είναι αναπόφευκτη.


Μπάμπα

25 Νοεμβρίου

Γίνεστε αυτό το οποίο σκέπτεστε. Όταν επικεντρώνετε τις σκέψεις σας συνεχώς επάνω στο κακό που κάνουν οι άλλοι, τότε ο νους σας μολύνεται από το κακό. Όταν όμως, αντιθέτως, στρέφετε τον νου σας στις αρετές και το καλό των άλλων, τότε ο νους σας καθαρίζεται από τις αρνητικές σκέψεις και γεμίζει μόνο με θετικές και καλές, στις οποίες επικεντρώνεται διαρκώς. Καμία κακή σκέψη δεν μπορεί να διεισδύσει στον νου ενός ατόμου που έχει δοθεί ολόψυχα στην αγάπη και τη συμπόνια. Συνεπώς, οι σκέψεις σας είναι εκείνες που καθορίζουν τη φύση σας.


Μπάμπα

24 Νοεμβρίου

Πίσω από τα διάφορα ονόματα και τις μορφές που αποδίδονται στον Θεό από τους πιστούς Του,  υπάρχει το Άμορφο και χωρίς Ιδιότητες Ένα, που αναφέρεται ως Μπράμαν (Απόλυτο). Όταν το Μπράμαν εμφανίζεται με ιδιότητες και μορφές, αναφέρεται ως Ράμα, Κρίσνα, Βίσνου ή Σίβα. Όταν ένας πιστός βιώσει την έκσταση της μυστικής ένωσης με τον Θεό, τότε κάθε χωριστότητα  μεταξύ αυτού και του Θεού εξαφανίζεται.


Μπάμπα

23 Νοεμβρίου

Μπορείτε να Με αποκαλείτε Ενσάρκωση της Αγάπης (Πρέμα Σβαρούπα). Η Αγάπη είναι η περιουσία που έχω και την οποία μοιράζω πλουσιοπάροχα σε όλους. Δεν έχω άλλα πλούτη! Η Χάρη του Θεού ρέει πάντοτε, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στο καλώδιο. Τοποθετήστε στην άκρη του έναν λαμπτήρα και το ρεύμα θα φωτίσει το σπίτι σας. Ο λαμπτήρας είναι η πνευματική άσκηση που κάνετε και το σπίτι είναι η καρδιά σας. Ελάτε κοντά Μου γεμάτοι χαρά! Βουτήξτε στη θάλασσα και ανακαλύψτε τα βάθη της! Δεν ωφελεί σε τίποτε το να τσαλαβουτάτε στα ρηχά νερά και να παραπονιέστε ότι η θάλασσα δεν έχει μαργαριτάρια. Βουτήξτε βαθιά και θα εξασφαλίσετε αυτό που ποθεί η καρδιά σας.


Μπάμπα

22 Νοεμβρίου

Η εκπαίδευση είναι το μέσο της εκδήλωσης των ηθικών και πνευματικών δυνατοτήτων του ανθρώπου, διδάσκοντάς του τι είναι ορθό και τι είναι λάθος, τι είναι δίκαιο και τι άδικο. Σήμερα όμως, η εκπαίδευση έχει μοναδικό στόχο το να παρέχει εγκόσμιες γνώσεις, χωρίς να αφήνει θέση και στην πνευματική καλλιέργεια και την ανάπτυξη ηθικών αρχών. Δυστυχώς, έχει υποβαθμιστεί σε μια διαδικασία απόκτησης γνώσεων από τα βιβλία. Αυτό που χρειάζεται όμως σήμερα είναι η ηθική γνώση. Κάθε σπουδαστής πρέπει να αποκτήσει καλό χαρακτήρα, να εμποτιστεί με ανώτερες αξίες και να αναπτύξει έφεση σε πνευματικά θέματα. Αυτά τα τρία συνιστούν την αληθινή μόρφωση.


Μπάμπα

21 Νοεμβρίου

Ο πανάρχαιος δρόμος της Αρετής και του Δικαίου (Sanathana Dharma - η Ινδική πνευματική παράδοση), διδάσκει την Αλήθεια που περιέχουν όλες οι θρησκείες. Αναγνωρίζει την ενότητα όλων των θρησκειών και αποτελεί μια οικουμενική πνευματική παράδοση, που έχει ισχύ για όλη την ανθρωπότητα. Οι ποταμοί μπορεί να πηγάζουν από  διαφορετικούς τόπους και να ρέουν με διαφορετικές πορείες, στο τέλος όμως καταλήγουν στον ίδιο ωκεανό. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι άνθρωποι, παρ’ όλο που είναι γεννημένοι σε διαφορετικές χώρες και ακολουθούν διαφορετικές πνευματικές παραδόσεις, φθάνουν τελικά στον ωκεανό του Ενός Θεού μέσω διαφορετικών τρόπων λατρείας.


Μπάμπα

20 Νοεμβρίου

Οι επιθυμίες που προσκολλώνται στον νου είναι οι κηλίδες που αμαυρώνουν την εσωτερική συνειδητότητα του ανθρώπου. Ελέγξτε τις αισθήσεις, μην υποκύπτετε στις επίμονες απαιτήσεις τους για ικανοποίηση. Όταν ένα νεκρό σώμα τοποθετείται για καύση επάνω στην πυρά, τόσο το σώμα όσο και τα ξύλα της πυράς μετατρέπονται τελικά σε στάχτη και η φωτιά σβήνει. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν ελέγξετε και κατασιγάσετε τις αισθήσεις που τρέφουν τη δραστηριότητα του νου, τότε  εξαφανίζεται και ο νους. Όταν ο νους εξαφανισθεί, η πλάνη εξουδετερώνεται και έχετε επιτύχει τη λύτρωση.


Μπάμπα

19 Νοεμβρίου

Οι γυναίκες είναι αυτές που διαμορφώνουν το σπίτι, το κράτος και τον κόσμο ολόκληρο. Είναι οι μητέρες που διαπλάθουν την επόμενη γενιά. Γι αυτό πρέπει να ενθρονίσουν στις καρδιές τους την πνευματική λαχτάρα για το Φως και την Αγάπη, τη Σοφία και την Ευδαιμονία. Η θηλυκή αρχή είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί ένας ειρηνικός και ευτυχισμένος κόσμος. Όταν οι γυναίκες είναι ενάρετες, γενναίες, ευγενικές και γεμάτες συμπόνια, τότε ο κόσμος θα ευτυχήσει, ζώντας σε μια εποχή ειρήνης και χαράς.


Μπάμπα

18 Νοεμβρίου

Ο άνθρωπος γεννιέται λόγω των επιθυμιών του και ζει για να εκπληρώσει τις επιθυμίες του. Οι επιθυμίες και οι σκέψεις του είναι εκείνες που καθορίζουν τις πράξεις του. Ως εκ τούτου, το πεπρωμένο του ανθρώπου εξαρτάται από τις σκέψεις του. Η δράση σύμφωνα με τις επιταγές των αισθήσεων είναι ο κώδικας που καθορίζει τη ζωή των ζώων. Αυτό όμως που πρέπει να έχετε εσείς είναι η Θεϊκή Συνειδητότητα. Η Θεϊκή Ενσάρκωση (Αβατάρ) έρχεται για να προειδοποιήσει, να οδηγήσει, να αφυπνίσει, να καθορίσει την οδό και να ρίξει άπλετα το φως της αγάπης πάνω σ` αυτήν. Ο άνθρωπος όμως, πρέπει να είναι ώριμος και έτοιμος να ακούσει τα λόγια του Αβατάρ, να τα κατανοήσει και να τα υπακούσει μετατρέποντάς τα σε πράξη με ελπίδα και πίστη.


Μπάμπα

17 Νοεμβρίου

Ο Αβατάρ (η Θεϊκή Ενσάρκωση) έχει έρθει στη γη με σκοπό να σώσει την ανθρωπότητα, ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις ανώτερων και ευγενών ψυχών. Γνωρίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον όλων των ανθρώπων. Έχει έρθει για να οδηγήσει τους ανθρώπους στην Αλήθεια και να τους λυτρώσει από την άγνοια και τον πόνο. Έρχεται από αιώνα σε αιώνα, όταν ένας μεγάλος αριθμός πνευματικών ανθρώπων αγωνιά για την επιβίωση του Καλού. Ο Θεός ενσαρκώνεται για να εξυψώσει το πεσμένο ηθικό τους και να αναζωογονήσει στις καρδιές τους την πίστη και το θάρρος.


Μπάμπα

16 Νοεμβρίου

Αγνοείτε τη Θεότητα που αποτελεί τον πυρήνα της ύπαρξής σας, ταυτοχρόνως όμως την αναζητείτε στους άλλους - αυτή είναι η τραγωδία. Προσβάλλετε τον εαυτό σας με το να αισθάνεστε ανήμπορος, αδύναμος και κατώτερος. Η δειλία, η αυτοκατηγόρια που ισοδυναμεί με έλλειψη πίστης στον εαυτό σας δεν είναι ιδιότητές σας, εφόσον είστε σπινθήρες της  φλόγας του Θείου.  Μόλις καταστείλετε το εγώ σας, την ίδια ακριβώς στιγμή δύο θετικά αποτελέσματα θα σας συμβούν: λύτρωση από τη θλίψη και λύτρωση από τη χαρά. Για να επιτύχετε όμως αυτή τη μεγαλειώδη ολοκλήρωση, πρέπει να κάνετε το ένα βήμα μετά το άλλο. Οι πρακτικές όπως η τελετουργική λατρεία, ο διαλογισμός, οι ψαλμοί κ.λ.π., είναι τα βήματα επάνω στην πνευματική ατραπό. Οι καλές σκέψεις, όπως το να προσεύχεστε ζητώντας μεγαλύτερη διάκριση και περισσότερες ευκαιρίες να βοηθάτε τους άλλους, επίσης βοηθούν. Αργά, σταθερά, καθαρίστε  τον νου, οξύνετε τη διάνοια, εξαγνίστε τις αισθήσεις – έτσι, θα κερδίσετε τη Χάρη Του.


Μπάμπα

15 Νοεμβρίου

Αγνοείτε τον Θεό που αποτελεί τον πυρήνα και την πεμπτουσία της ύπαρξής σας και Τον αναζητείτε έξω από σας - αυτή είναι η τραγωδία. Προσβάλλετε τον εαυτό σας με το να αισθάνεστε ανήμπορος, αδύναμος και κατώτερος. Η δειλία και η αυτοαπόρριψη δεν είναι ιδιότητές σας, εφόσον είστε σπινθήρες της θείας φλόγας. Μόλις κατασταλεί το ‘εγώ’, δύο πράγματα θα συμβούν: λύτρωση από τη θλίψη και λύτρωση από τη χαρά. Για να επιτύχετε αυτή την ολοκλήρωση, πρέπει να κάνετε το ένα βήμα μετά το άλλο. Οι πνευματικές πράξεις όπως η τελετουργική λατρεία, ο διαλογισμός, η τήρηση πειθαρχιών, είναι τα βήματα πάνω στην πνευματική ατραπό. Οι θετικές σκέψεις όπως το να προσεύχεστε για μεγαλύτερη κριτική ικανότητα, καθώς και για να σας δίνονται περισσότερες ευκαιρίες να βοηθάτε τους άλλους, επίσης βοηθούν. Αργά αλλά σταθερά, καθαρίστε τον νου σας, οξύνετε τη διάνοιά σας, εξαγνίστε τις αισθήσεις σας – έτσι θα κερδίσετε τη Χάρη του Θεού.  


Μπάμπα

14 Νοεμβρίου

Οι τελετουργίες που καθορίζουν οι Βέδες για τη λατρεία του Θεού, υποδηλώνουν έναν δυισμό ανάμεσα στον λάτρη και στο αντικείμενο της λατρείας του. Η Βεδάντα όμως αναλύει την αρχή του Μη-δυϊσμού. Η θεμελιώδης αρχή του Μη-δυϊσμού είναι η γνώση ότι το θείο Πνεύμα (Άτμα) ενυπάρχει μέσα σε όλα τα όντα. «Η σοφία έγκειται στην κατανόηση του Μη-δυϊσμού» (AdvaitaDarshanamJnanam). Οι Ουπανισάντ, που αποτελούν το απόσταγμα των Βεδών, διδάσκουν αυτή την ύψιστη αλήθεια του Μονισμού, δηλ. την Ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα.


Μπάμπα

13 Νοεμβρίου

Οι άνθρωποι που είναι αφοσιωμένοι σε Μένα είναι γεμάτοι αγάπη και ακολουθούν πάντοτε την οδό της Αλήθειας και της Αρετής. Οι καρδιές τους λειώνουν από συμπόνια για τους άλλους. Δεν παρασύρονται σε λανθασμένες πράξεις, ενεργούν με μετριοπάθεια ακολουθώντας πάντα τη μέση οδό και είναι έτοιμοι να απαρνηθούν το καθετί με χαρά. Ασχολούνται πάντοτε με το να κάνουν καλό στους άλλους, δεν έχουν εγωισμό, δεν ταλανίζονται από αμφιβολίες και δε δίνουν καμία σημασία στις κολακείες.


Μπάμπα

12 Νοεμβρίου

Εάν κερδίσετε τη Χάρη του Θεού, μπορείτε να υπερνικήσετε και ακόμα και το πεπρωμένο σας. Υπάρχουν φάρμακα που έχουν ημερομηνία λήξεως, μετά την οποία χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Το φάρμακο μπορεί μεν να είναι ακόμα σφραγισμένο στο μπουκάλι, αλλά δεν θα είναι πλέον αποτελεσματικό μετά απ’ αυτή την ημερομηνία. Κατά τον ίδιο τρόπο, η Χάρη του Θεού μπορεί να αχρηστεύσει τις προσταγές της μοίρας. Όπως δεν αισθάνεστε τον δυνατό πόνο στο σώμα σας όταν ο γιατρός σας κάνει μια ένεση μορφίνης, έτσι και η Χάρη του Θεού σας επιτρέπει να  υπομένετε τις δυσκολίες της ζωής χωρίς να νιώθετε μεγάλη δυστυχία.


Μπάμπα

11 Νοεμβρίου

Πόσο λυπηρό είναι το ότι την ανθρώπινη ζωή, που είναι πολύτιμη όσο ένα ανεκτίμητο διαμάντι, ο άνθρωπος την μεταχειρίζεται σαν ένα παλιωμένο, άχρηστο νόμισμα. Δεν υπάρχει κανένα όφελος στο να μετανιώνει κανείς για το ότι σπατάλησε τη ζωή του χωρίς να αναλογίζεται τον Θεό και χωρίς να ασκηθεί πνευματικά για να Τον πραγματώσει. Τι ωφελεί να σκάβει κανείς ένα πηγάδι για να βρει νερό όταν το σπίτι του έχει ήδη πιάσει φωτιά; Το να αρχίσει να στοχάζεται τον Θεό κατά το τέλος της ζωής του είναι σαν ν’ αρχίσει να σκάβει το πηγάδι ενώ η φωτιά μαίνεται ήδη.


Μπάμπα

10 Νοεμβρίου

Ο Θεός είν’ Εκείνος που έχει προικίσει τον άνθρωπο με το σώμα, γι’ αυτό ο άνθρωπος έχει χρέος να το χρησιμοποιεί σωστά. Ο νους πρέπει να εξαγνίζει το σώμα μέσω του στοχασμού πάνω στην δόξα Του. Τα αυτιά πρέπει να αγαλλιάζουν όταν βρίσκουν την ευκαιρία να ακούνε τις θαυμαστές αφηγήσεις της ζωής Του. Η γλώσσα πρέπει να αγάλλεται όταν μιλάει για τη δόξα Του. Διαφορετικά, η γλώσσα του ανθρώπου μοιάζει με τη γλώσσα των βατράχων που κοάζουν μέρα  νύχτα στις βαλτώδεις όχθες. Το ανθρώπινο σώμα σάς έχει δοθεί για ένα μεγαλειώδη σκοπό – την πραγμάτωση του ενοικούντος Θεού. Μάθετε πώς να αξιοποιείτε τις ικανότητες του σώματος, των αισθήσεων, του νου και της διάνοιας για να επιτύχετε τον σκοπό αυτό και βαδίστε προς τον σκοπό με αποφασιστικότητα.


Μπάμπα

9 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ ενός ατόμου που έχει κατορθώσει να φθάσει στην αυτoπραγμάτωση και ενός πιστού του Θεού, διότι και οι δύο έχουν λυτρωθεί από το «εγώ». Οι καρδιές τέτοιων ατόμων  είναι γεμάτες συμπόνια, καθώς και λαχτάρα να κάνουν καλό στον κόσμο. Ένας τέτοιος πιστός δεν έχει καθόλου επιθυμίες, διότι οι επιθυμίες είναι προϊόντα των συναισθημάτων του «εγώ» και του «δικό μου». Μόνο αφού ξεριζώσει κανείς αυτά τα αισθήματα από μέσα του γίνεται πιστός του Θεού.


Μπάμπα

8 Νοεμβρίου

Αυτό που σας χρειάζεται είναι η μεταμόρφωση της καρδιάς. Όλες οι κακές σκέψεις και συναισθήματα πρέπει να τα εκδιώξετε από μέσα σας. Πρέπει να συμμετέχετε στα Μπάτζαν με όλη σας την καρδιά. Τους ψαλμούς αυτούς δεν πρέπει να τους κάνετε σαν μια τυπική και μηχανική μορφή λατρείας. Όταν η καρδιά σας γεμίσει με αγνές σκέψεις και συναισθήματα, τότε αυτά θα εκδηλώνονται και στους ύμνους που ψάλλετε. Μέσα από την ψαλμωδία σας πρέπει να δίνετε χαρά σε όλους όσους συμμετέχουν.


Μπάμπα

7 Νοεμβρίου

Η φύση είναι ένας μεγάλος κατηχητής και η ζωή ένας μεγάλος δάσκαλος. Τη  γνώση δεν πρέπει να την αντλείτε μόνο από τα βιβλία. Η φύση σάς διδάσκει πιο πολύτιμα μαθήματα. Με την ανεκτικότητά της, την ανιδιοτελή  γενναιοδωρία της, την υπομονή και τη γαλήνη της, η φύση συνεχώς φανερώνει τον εγγενή και αληθινό της ρόλο ως διδασκάλου πνευματικών αληθειών. Πάρτε, για παράδειγμα ένα δέντρο: προσφέρει σκιά και χαρίζει τους καρπούς του σε οποιονδήποτε το πλησιάζει. Δεν κρατάει μέσα του αισθήματα μίσους ή εκδικητικότητας ούτε και εναντίον εκείνων που του προκαλούν τραύματα. Δεν ζητάει καμιά ανταμοιβή απ’ όσους ωφελούνται απ’ αυτό. Όλοι πρέπει να διδαχθείτε αυτό το μάθημα ανιδιοτελούς υπηρεσίας που μας δίνει το δέντρο.   


Μπάμπα

6 Νοεμβρίου

Η γεύση του απέραντου ωκεανού βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε κάθε σταγόνα των υδάτων του. Παρ’ όλο που οι σταγόνες και ο ωκεανός θεωρούνται διαφορετικές οντότητες, εν τούτοις η φύση και η γεύση τους είναι πανομοιότυπες. Παρομοίως, το άμορφο πανταχού Παρόν Θείο Πνεύμα και η μορφή και το όνομα που προσλαμβάνει, και διά των οποίων λατρεύεται και πραγματώνεται, δεν είναι διαφορετικά - είναι ένα και το αυτό.


Μπάμπα

5 Νοεμβρίου

Οι νέοι κάνουν πολύ κόπο και μεγάλες προσπάθειες για ν’ αποκτήσουν πανεπιστημιακά διπλώματα που θα τους εξασφαλίσουν καλές θέσεις εργασίας. Όμως, καταβάλλουν ελάχιστη προσπάθεια για να καλλιεργήσουν τον χαρακτήρα τους και την προσωπικότητά τους.  Η καλή συμπεριφορά και ο καλός χαρακτήρας είναι τα πιο χρήσιμα εφόδια του ανθρώπου. Είναι οι βάσεις για την πνευματική ζωή. Αν η πνευματική πλευρά παραμεληθεί, ο άνθρωπος γίνεται ένα μηχανικό όν χωρίς κανένα αυθεντικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό μέσα του. Πολλοί άνθρωποι σήμερα δεν κατανοούν τι σημαίνει πνευματικότητα. Πνευματικότητα είναι η γνώση πως ο Θεός αποτελεί την πραγματική φύση του ανθρώπου. Η πνευματικότητα αποκαλύπτει την αιώνια θεϊκή Ουσία που ενυπάρχει σε καθετί και συντηρεί ολόκληρο το Σύμπαν.  


Μπάμπα

4 Νοεμβρίου

Ρωτάτε πώς  μπορείτε να καλλιεργήσετε και να αυξήσετε μέσα σας την  αγάπη; Με δύο μεθόδους: 1) Να θεωρείτε τα ελαττώματα και τα  λάθη των άλλων, όσο μεγάλα κι αν είναι, ασήμαντα και αμελητέα, ενώ αντιθέτως να θεωρείτε τα δικά σας, όσο μικρά κι αν είναι, σημαντικά, και να μετανιώνετε γι’ αυτά. 2) Οτιδήποτε κάνετε μόνοι σας ή μαζί με άλλους, να το κάνετε ενθυμούμενοι ότι ο Θεός είναι πανταχού Παρών. Βλέπει, ακούει και γνωρίζει τα πάντα. 


Μπάμπα

3 Νοεμβρίου

Όταν κάποιος αναζητά την ολοκλήρωση έξω από τον εαυτό του, αποτυγχάνει. Εάν όμως την αναζητήσει μέσα του, θα κατορθώσει να την αποκτήσει. Ο Θεός μέσα σας είναι πάντα προσιτός και πάντα ανταποκρίνεται. Τον πόνο τον νοιώθετε μόνο όσο παραμένει η προσκόλληση ή η αποστροφή σας από τις εξωτερικές μορφές του κόσμου. Η λύτρωση από τον πόνο μπορεί να έρθει μόνο με την εξάλειψη του ‘εγώ’, το οποίο αντιδρά σε κάποια πράγματα με θλίψη και σε κάποια άλλα με χαρά. Οι μνήμες και οι συνήθειες αυτού του περιορισμένου ‘εγώ’ διατηρούν την δυαδικότητα χαράς-λύπης. 


Μπάμπα

2 Νοεμβρίου

Ο Θεός είναι η μόνη Αληθινή Πραγματικότητα. Να διαλογίζεστε σ` Αυτόν ως Αλήθεια και Αγάπη. Να βρίσκεστε πάντοτε μαζί με καλές συναναστροφές, τις συναναστροφές των πιστών Του. Μέσω αυτών των συναναστροφών θα ριζώσουν και θα αυξηθούν μέσα σας η κριτική ικανότητα ή διάκριση και η απόσπαση. Αυτές κατόπιν θα ενδυναμώσουν το πνεύμα σας και θα σας προικίσουν με εσωτερική γαλήνη. Τότε ο νους σας θα συγχωνευθεί με τον Θεό.


Μπάμπα

1 Νοεμβρίου

Οι άνθρωποι, μολονότι έχουν διαφορετικά ονόματα και μορφές είναι σαν τα κύματα στον ωκεανό της «Ύπαρξης – Συνειδητότητας - Ευδαιμονίας». Η φύση τους είναι η ίδια η «Ύπαρξη - Συνειδητότητα -  Ευδαιμονία». Η πεμπτουσία τους είναι η ίδια πίσω από όλα τα ονόματα και τις μορφές. Η συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας είναι η πραγματική έννοια της πνευματικότητας. Αυτό είναι το μήνυμα των Ουπανισάντ. Δεν πειράζει αν δεν μπορείτε να καταλάβετε κάθε λέξη των ιερών αυτών κειμένων. Είναι αρκετό το να συνειδητοποιήσετε την αλήθεια ότι είστε ενσαρκώσεις του Θεού.


Μπάμπα