Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Οκτώβριος 2020

31 Οκτωβρίου

Δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από τον Θεό σ’ αυτόν τον κόσμο. Η Θεϊκή Αρχή που υπάρχει σε έναν κόκκο άμμου και σε ένα μεγάλο κομμάτι γλυκίσματος είναι η ίδια. Μόλις συνειδητοποιήσετε αυτήν την αλήθεια, γίνεστε στ’ αλήθεια Θεός. Υποφέρετε από ταλαιπωρίες και βάσανα λόγω του δυαδικού σας αισθήματος. Αντιλαμβάνεστε την ενότητα ως ποικιλομορφία, αντί να βλέπετε την ενότητα στην διαφορετικότητα. Ο αριθμός ‘ένα’ είναι η βάση για όλους τους άλλους αριθμούς. Ομοίως, τα ονόματα και οι μορφές ποικίλλουν, αλλά ουσιαστικά όλα είναι ένα. Δεν υπάρχει δεύτερο άτομο. Εκτός από τον Θεό δεν υπάρχει δεύτερη οντότητα σε αυτόν τον κόσμο. Πολλοί πνευματικοί αναζητητές και γιόγκι έχουν καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για να κατανοήσουν τη Θεϊκή Αρχή. Συνειδητοποίησαν τελικά, ότι η αλήθεια είναι μία, αλλά οι σοφοί αναφέρονται σε αυτή με διάφορα ονόματα. Καθώς δεν έχετε κατανοήσει αυτήν την αλήθεια, πλανάσθε από τη φαινομενική δυαδικότητα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2006


30 Οκτωβρίου

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι όλα συμβαίνουν σύμφωνα με το θέλημά Του. Ό,τι συμβαίνει είναι για το καλό σας. Με μια τέτοια σταθερή πεποίθηση, θα πρέπει να αποδέχεστε την ευχαρίστηση και τον πόνο, το καλό και το κακό, με αταραξία. Μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς να υποφέρετε τις κακοτυχίες. Πρέπει να προσεύχεστε στον Θεό να σας δώσει την απαραίτητη δύναμη ώστε να τις αντέξετε. Οι δυσκολίες είναι σαν τα περαστικά σύννεφα. Σίγουρα θα δώσουν τη θέση τους στην ευτυχία. Ο άνθρωπος προσπαθεί πάντα για ευτυχία. Πώς μπορεί κανείς να την επιτύχει; Η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στην ένωση με τον Θεό. Στην πραγματικότητα, ο Θεός είναι πέρα από την ευτυχία και τη θλίψη. Ό,τι κι αν κάνετε, Εκείνος λέει: «έτσι θα πρέπει να είναι». Σας δίνει τις ευλογίες Του, λέγοντας: «Ας γίνει έτσι  για το καλό σας». Θα απαλλαγείτε από τη θλίψη μόλις συνειδητοποιήσετε τη φύση του Θεού. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες, μην απογοητεύεστε. Έχετε πίστη ότι ο Θεός σας αναγκάζει να περάσετε από δοκιμασίες στοχεύοντας στο δικό σας καλό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2006


29 Οκτωβρίου

Η ανθρώπινη ζωή είναι εξαιρετικά ιερή και μυστηριώδης. Μόνο ο Θεός μπορεί να αποκαλύψει το μυστήριο της. Ο Θεός διαπερνά ολόκληρο το σύμπαν. Είναι πέρα απ’ όλες τις περιγραφές. Είναι παρών εντός σας ως Εαυτός-Άτμα. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για την πραγμάτωση του Εαυτού. Παραιτηθείτε από την αίσθηση του «δικό μου». Λέτε «αυτό είναι δικό μου κι εκείνο είναι δικό μου». Μόλις απαλλαγείτε από την προσκόλλησή σας στον κόσμο, θα αναπτύξετε αγνότητα, σταθερότητα και ανιδιοτέλεια. Θα απαλλαγείτε από την ταλαιπωρία, τις ανησυχίες και το άγχος. Τελικά, θα επιτύχετε την απελευθέρωση. Έχοντας επιτύχει την ύπαρξή σας ως άνθρωπος, πρέπει να καταβάλλετε προσπάθειες για να φτάσετε στο επίπεδο του Θείου. Αυτός είναι ο στόχος σας. Ποια είναι η χρησιμότητα του να παραμείνετε στο επίπεδο του ανθρώπου για πάντα; Πρέπει να αναπτύξετε αγνό νου και να ανεβείτε στο επίπεδο του Θείου. Η ενότητα οδηγεί στην αγνότητα, που με τη σειρά της οδηγεί στη Θεότητα. Ως εκ τούτου, πρέπει όλοι να είστε ενωμένοι. Ανήκετε στο ανθρώπινο γένος. Ανήκετε σε μια οικογένεια.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2006


28 Οκτωβρίου

Στην Γκίτα, ο Κύριος έχει δηλώσει ότι Εκείνος είναι η δύναμη της διάκρισης (buddhi) στους ανθρώπους.  Όλες οι μορφές του πλούτου δεν μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να επιτύχει το μεγαλείο. Είναι η διάνοια που κάνει τον άνθρωπο σεβαστό. Εκείνος που δεν ασκεί τη δύναμη αυτή της διάκρισης δεν διαφέρει από τα πουλιά ή τα θηρία. Είναι για να ανεβάσει τον άνθρωπο σε ένα υψηλότερο επίπεδο που ο Θεός κατεβαίνει ως Αβατάρ. Αβατάρ σημαίνει κάθοδος. Για να σκύψει να σηκώσει το παιδί, για να αγκαλιάσει και για να αναπτύξει τον άνθρωπο, ο οποίος έχει παγιδευτεί σε ασήμαντες επιθυμίες και ρηχές αναζητήσεις, Εκείνος κατεβαίνει στο ανθρώπινο επίπεδο και διδάσκει το πώς μπορεί κανείς να φτάσει στον Θεό. Αυτή είναι η διδασκαλία της Γκίτα. Όλες οι σπουδαίες γραφές, είτε είναι η Βίβλος, είτε το Κοράνι και όλες οι άλλες έχουν δημιουργηθεί για τον ίδιο σκοπό. Οι γραφές από μόνες τους, δεν μπορούν να σας λυτρώσουν. Χρησιμεύουν μόνο ως οδοδείκτες. Δείχνουν τους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να συνειδητοποιήσει το Θείο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Αυγούστου 1983


27 Οκτωβρίου

Η αγκαλιά της μητέρας είναι σχολείο για τον κάθε άνθρωπο. Είναι ο πρώτος ναός του. Η μητέρα είναι ο πρωταρχικός πλούτος του καθενός. Η αναγνώριση της αλήθειας αυτής που αφορά τη μητέρα, είναι καθήκον κάθε ατόμου. Δεν υπάρχει ανώτερος Θεός από τη μητέρα. Ο πατέρας είναι ο θησαυρός σας, η μητέρα είναι ο Θεός σας. Αντί να εκτιμούν τον τόσο πολύτιμο πλούτο και τη θειότητά τους, οι άνθρωποι ασχολούνται με κάθε είδους δραστηριότητες για να αποκτήσουν πλούτο και θέσεις. Ο πατέρας και η μητέρα είναι αδιαχώριστοι όπως είναι η λέξη και η σημασία της. Οφείλετε να λατρεύετε τους γονείς σας ως ενσαρκώσεις του Θεού. Η μητέρα και ο πατέρας μπορεί να είναι ξεχωριστοί στο φυσικό επίπεδο, αλλά πνευματικά είναι ένα. Οι καλές μητέρες είναι πιο σημαντικές από τις καλές συζύγους. Μια καλή σύζυγος έχει αξία μόνο για τον σύζυγό της. Η καλή μητέρα είναι εθνικό περιουσιακό στοιχείο. Από τα αρχαία χρόνια, οι ινδικές γραφές έχουν εξάρει τα παραδείγματα μεγάλων γυναικών όπως η Μαϊτρέγι, η Σίτα και η Σάβιτρι. Οι ζωές τους συνεχίζουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης μέχρι τις μέρες μας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1983


26 Οκτωβρίου

Οι αναζητητές της ψυχικής γαλήνης πρέπει επίσης να μειώσουν τις αποσκευές τις οποίες έχουν αναλάβει να φροντίσουν. Όσο περισσότερες οι αποσκευές, τόσο μεγαλύτερη η ενόχληση. Η κατοχή των αντικειμένων και οι υποκειμενικές επιθυμίες, και τα δύο είναι εμπόδια στον αγώνα για την πραγμάτωση του αληθινού Εαυτού. Ένα οίκημα που το έχετε κάνει αποθήκη θα είναι σκοτεινό, γεμάτο σκόνη και χωρίς ελεύθερη κυκλοφορία καθαρού αέρα. θα είναι πνιγηρό με αποπνικτική ατμόσφαιρα. Το ανθρώπινο σώμα είναι επίσης ένα οίκημα. Μην το αφήνετε να γεμίζει με διάφορα αντικείμενα, μπιχλιμπίδια, σκουπίδια και περιττά έπιπλα. Eπιτρέψτε στο αεράκι της αγιότητας να πνέει ελεύθερο. Ας μην το βεβηλώνει το σκοτάδι της τυφλής άγνοιας. Η ζωή είναι μια γέφυρα πάνω από τη θάλασσα της αλλαγής. Περάστε πάνω απ’ αυτή, αλλά μη χτίσετε ένα σπίτι επάνω της. Ανυψώστε τη σημαία του Πρασάντι στο ναό που δεν είναι παρά η καρδιά σας. Ακολουθήστε τη συνταγή που σας διδάσκει να υποτάξετε τους έξι εχθρούς οι οποίοι υπονομεύουν την ευδαιμονία που είναι η φυσική κατάσταση του ανθρώπου. Ανεβείτε στο στάδιο της Ένωσης, όπου η αναταραχή παύει και επιτρέπει στη λάμψη της Θεού εντός σας να ακτινοβολήσει, αγκαλιάζοντας τα πάντα για πάντα. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1969


25 Οκτωβρίου

Την ημέρα της Βιτζέγια Ντασάμι ολοκληρώνεται το επταήμερο των Βεδικών τελετουργιών, που πραγματοποιήθηκαν για την προαγωγή της ειρήνης και της ευημερίας ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους σε όλες τις χώρες, με την αποχαιρετιστήρια προσφορά στις Θεότητες που προΐστανται στις διάφορες όψεις της φύσης. Αυτή η τελετουργία ονομάζεται Πουρναχούτι και συνήθως μια σειρά από πολύτιμα αντικείμενα  ρίχνονται  στη θυσιαστική πυρά  που λατρεύτηκε και τροφοδοτήθηκε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εβδομάδας. Η τελική προσφορά είναι  αυτή του εαυτού μας, η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα των θυσιών που έγιναν. Η σημασία του Πουρναχούτι είναι η εκπλήρωση της γήινης ζωής, αφιερώνοντάς την στη Θεία Θέληση. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως Σαρανάγκατι ή απόλυτη παράδοση. Όμως δεν υπάρχει τίποτα που να σας ανήκει, για το οποίο μπορείτε να διατείνεστε ότι είναι δικό σας, ώστε να το προσφέρετε στον Θεό. Τότε, τι σημαίνει η παράδοση του εαυτού; Τι υπονοεί; Το να βιώνετε τον Θεό ως πανταχού Παρόντα, να  μην έχετε κατά νου τίποτε άλλο εκτός από τον Θεό, το να βλέπετε τον Θεό σε όλα, παντού και ανά πάσα στιγμή –αυτό είναι αληθινή παράδοση. Εκείνος δίνει, Εκείνος  απολαμβάνει, Εκείνος  βιώνει. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1975


24 Οκτωβρίου

Οι μαθητές πιστεύουν ότι το καθήκον τους συνίσταται μόνο στο να είναι συνεπείς  κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο κολέγιο ή το σχολείο και να είναι προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των διαλέξεων και των άλλων ακαδημαϊκών ασκήσεων. Οι καθηγητές θεωρούν επίσης ότι έχουν επιτελέσει  το καθήκον τους, όταν παρευρίσκονται κατά τη διάρκεια των καθορισμένων ωρών και εκτελούν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί. Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη πρέπει να ανασκευαστεί. Η εκπαίδευση πρέπει να καλωσορίζεται ως πνευματική άσκηση  για την εδραίωση της ειρήνης τόσο στην καρδιά όσο και στην κοινωνία. Η εκπαίδευση είναι μια πνευματική προσπάθεια, της οποίας προΐσταται η θεά της σοφίας, Σαράσβατι. Η Σαράσβατι είναι η Ενέργεια (Σάκτι) του θεού της Δημιουργίας Μπράμα, και απ’ αυτήν πηγάζουν και τροφοδοτούνται  όλες οι  δημιουργικές  δραστηριότητες. Το Γκάγιατρι, το ζωτικό μάντρα των Βεδών, που απευθύνει προσευχή στην «Πηγή του Φωτός», ώστε να φωτίσει τη διάνοια του πιστού, είναι επίσης μια όψη της Σάκτι. Το Γκάγιατρι μάντρα είναι ένα οικουμενικό αιώνιο κάλεσμα από την καρδιά του ανθρώπου προς την Ενσάρκωση της Αγάπης και του Φωτός. Είναι η ίδια η βάση της εκπαιδευτικής προσπάθειας σε όλες  τις χώρες και σε κάθε χρονική στιγμή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Ιουλίου 1975


23 Οκτωβρίου

Δεν παίρνετε όλα όσα ζητάτε. Ποιος είναι ο λόγος; Δεν είναι ο Θεός συμπονετικός; Το παιδί είναι άρρωστο αλλά ζητά διάφορα γλυκά, που η μητέρα αρνείται να δώσει. Αυτό σημαίνει ότι μισεί το παιδί ή ότι είναι σκληρόκαρδη ή ότι έχει χάσει την τρυφερότητά της; Η άρνηση είναι από μόνη της ένα σημάδι συμπόνιας. Διότι, κάθε άνθρωπος υποφέρει από τις επαναλαμβανόμενες γεννήσεις και θανάτους. Η χορήγηση όλων όσων ζητάτε μόνο τα βάσανα μπορεί να επιμηκύνει. Έτσι προκύπτει η ματαίωση και η άρνηση. Και, επίσης, εσείς δεν ζητάτε αυτό που πραγματικά έχετε ανάγκη! Δεν προσεύχεστε για την ειρήνη που δεν γνωρίζει διακοπή. Εάν το κάνετε, η ευλογία θα σας δοθεί! Ο Θεός ανταποκρίνεται, όταν το κάλεσμα πηγάζει από την καρδιά. Ξέρω ότι χτυπάτε την πόρτα. Αλλά, ποια πόρτα; Κρατώντας την πόρτα της καρδιάς σας κλειστή, πώς μπορεί να καταφέρει η κραυγή σας ν’ ανοίξει την άλλη πόρτα; Χτυπήστε την πόρτα της καρδιάς σας. Ο Θεός, ο Ένοικος της καρδιάς σας, θα εμφανιστεί!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1982


22 Οκτωβρίου

Κατά τη διάρκεια του Ναβαράτρι υπάρχει μια μορφή λατρείας που ονομάζεται anga-arpana puja (αφιέρωση των μελών και των οργάνων στον Θεό). Κατά την τέλεση αυτής της θυσίας, υπάρχει μια μορφή αυταπάτης. Όταν ένας πιστός λέει netram samarpayami (προσφέρω τα μάτια μου στον Κύριο) και Του προσφέρει μόνο ένα λουλούδι, τότε μετέχει σε μια απάτη. Το σωστό θα ήταν να πει ότι προσφέρει ένα λουλούδι. Τα μάντρα όπως το netram samarpayami προορίζονται να δείξουν ότι κάποιος χρησιμοποιεί τα μάτια του μόνο για να βλέπει τον Θεό. Η πραγματική σημασία του μάντρα είναι ότι ο νους σας στρέφεται στον Θεό ό,τι κι αν βλέπετε ή ό,τι κι αν κάνετε. Επομένως, η αληθινή anga-arpana puja είναι το να δηλώσετε ότι προσφέρετε όλα τα μέλη σας στην υπηρεσία του Κυρίου. Αυτό σημαίνει ότι όποια δουλειά κι αν κάνετε, αυτή θα πρέπει να γίνεται ως προσφορά στον Θεό. Το φεστιβάλ Ναβαράτρι θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως ευκαιρία για να εξετάσετε τη φύση σας, το αν δηλαδή είναι ανθρώπινη, ζωώδης ή δαιμονική και να αγωνιστείτε να μετουσιώσετε τη ζωώδη φύση σε ανθρώπινη και τελικά την ανθρώπινη σε θεϊκή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1992


21 Οκτωβρίου

Το φεστιβάλ του Ναβαράτρι εορτάζεται με στοχασμό στον Θεό για δέκα ημέρες και εξαγνισμό του εαυτού σας από όλα τα πάθη, ώστε να μπορέσετε να βιώσετε τη Θεότητα εντός σας. Η προτελευταία ημέρα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη σε αυτό που ονομάζεται Ayuda Puja (λατρεία των όπλων). Τα όπλα που λατρεύονται είναι οι θεϊκές εσωτερικές δυνάμεις. Όταν λατρεύετε τον Θεό με αυτόν τον τρόπο, είστε προορισμένοι να προοδεύσετε πνευματικά. Αντιθέτως, η συνήθης παρούσα  πρακτική  είναι να αντιμετωπίζετε τον Θεό και τον πιστό  ως διαφορετικούς  μεταξύ τους. Αυτό είναι λάθος. Ο Θεός είναι πανταχού Παρών και υπάρχει στους πάντες και στα πάντα. Αποκτώντας συνείδηση  αυτής της ενότητας, όλες οι πράξεις πρέπει να γίνονται ως πράξεις αφιέρωσης στον Θεό. Φανταστείτε την ευδαιμονία που μπορείτε να βιώσετε,  με μια τέτοια κατάσταση του νου! Είναι σημαντικό να γιορτάζετε το φεστιβάλ μέσα σε αυτό το ιερό πνεύμα. Δεν αρκεί να λειτουργείτε έτσι μόνο για δέκα ημέρες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Ναβαράτρι. Αυτή  η στάση θα σας πρέπει να είναι ο κανόνας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας, για όσο αναπνέετε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1994


20 Οκτωβρίου

Έχετε έρθει, οι περισσότεροι από εσάς, να πάρετε από μένα στολίδια και φτηνοπράγματα, ασήμαντες μικρές θεραπείες και προσφορές, χαρές και παρηγοριές. Πολύ λίγοι από εσάς επιθυμείτε να λάβετε από εμένα εκείνο  που έχω έρθει να δώσω –την ίδια την απελευθέρωση. Ακόμη και ανάμεσα σε αυτούς τους λίγους, εκείνοι που παραμένουν στο δρόμο της πνευματικής άσκησης και πετυχαίνουν τον στόχο είναι μια χούφτα. Πολλοί απομακρύνονται, επηρεασμένοι από  τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της αγιοσύνης τη ρόμπα του αναχωρητισμού, τη γενειάδα, τα κομποσκοίνι, τα μπερδεμένα μαλλιά και τα λοιπά. Παρακολουθούν πολλούς από αυτούς που περιπλανώνται σ’ αυτήν τη γη και τους ακολουθούν στις ερημιές. Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσω ξεκάθαρα την εκδήλωση του Θεού, οπότε αναγγέλλω τον Εαυτό Μου και εγώ ο Ίδιος περιγράφω την αποστολή Μου, το έργο, τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες που ξεχωρίζουν τον Αβατάρ  από τους υπόλοιπους. Μη λαχταράτε για άνεση και πλούτη. Να διψάτε για θεία ευδαιμονία. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1963


19 Οκτωβρίου

Ο εορτασμός της Ντάσαρα αποσκοπεί στον εξαγνισμό των πράξεων που εκτελούνται από τις πέντε αισθήσεις της δράσης και τις πέντε αισθήσεις της αντίληψης. Κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο πρέπει να εκτελεί κάποιου είδους δράση. Η θεότητα που προΐσταται ως η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτές τις πράξεις  είναι η Ντέβι ή Ντούργκα, η οποία  είναι η προσωποποίηση της ενέργειας. Χορηγεί κάθε είδους ενέργεια προκειμένου να υλοποιηθούν τα διάφορα είδη δράσης. Η θεά Λάκσμι απονέμει τα διαφορετικά είδη πλούτου, όπως χρήματα, τροφή, ποικίλα  είδη αντικειμένων, οχήματα κίνησης κ.λπ., ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή σε αυτόν τον κόσμο. Η τρίτη όψη της Θείας Θηλυκής Αρχής είναι η Σαράσβατι, η θεά της μάθησης και της διάνοιας. Έτσι,  η Τριάδα της Ντούργκα (θεά της ενέργειας), της Λάκσμι (θεά του πλούτου) και της  Σαράσβατι (θεά της μάθησης και της διάνοιας) λατρεύονται κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ντάσαρα

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2008


18 Οκτωβρίου

Η πρόοδος της σύγχρονης τεχνολογίας, που επιφέρει τη ρύπανση  της ατμόσφαιρας με το διοξείδιο του άνθρακα, γίνεται απειλή για τη ζωή στη γη. Αυτό το αέριο έχει ήδη δημιουργήσει μια τρύπα στο στρώμα του όζοντος γύρω από τον πλανήτη, το οποίο χρησιμεύει ως προστατευτικό κάλυμμα για την επιβλαβή ακτινοβολία  του Ήλιου. Εάν το στρώμα του όζοντος καταστραφεί, οι συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας  μπορεί να είναι καταστροφικές. Όλα τα έθνη ανησυχούν πλέον γι’ αυτήν την απειλή. Το μόνο που χρειάζεται για  ν’ αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος είναι να μειωθεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας που προκαλείται από τα αυτοκίνητα και τα βιομηχανικά απόβλητα. Η οικονομία κατά τη χρήση κάθε φυσικού πόρου είναι ζωτικής σημασίας. Η ρύπανση του αέρα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες. Ο εορτασμός του Ναβαράτρι είναι μια ευκαιρία απόδοσης σεβασμού στη Φύση  και επίσης μια ευκαιρία  να σκεφτείτε πώς οι φυσικοί πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά προς το μέγιστο όφελος της ανθρωπότητας. Πόροι όπως το νερό, ο αέρας, η ενέργεια και τα ορυκτά πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά, να μην καταχρώνται  ούτε να σπαταλώνται. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1992


17 Οκτωβρίου

Ναβαράτρι σημαίνει εννέα νύχτες. Το σκοτάδι σχετίζεται με τη νύχτα. Τι είδους είναι αυτό το σκοτάδι; Είναι το σκοτάδι της άγνοιας. Ο σκοπός της γιορτής του Ναβαράτρι είναι να επιτρέψει στον άνθρωπο να απαλλαγεί από τα εννέα είδη σκότους που τον διακατέχουν. Όταν γίνεται αναφορά στη Θεά, αυτό σημαίνει την ενοποιημένη μορφή της Ντούργκα, της Λάκσμι και της Σαράσβατι. Οι τρεις μαζί αντιπροσωπεύουν τη Σάκτι. Η Σάκτι είναι η ενέργεια που ευθύνεται για όλα τα φαινόμενα της Φύσης. Η φύση είναι ενέργεια και ο ρυθμιστής αυτής της ενέργειας είναι ο Κύριος. Η Φύση συντίθεται από τις τρεις ιδιότητες –Σάτβα, Ράτζας και Τάμας. Η Σαράσβατι αντιπροσωπεύει τη σατβική ιδιότητα (γαλήνη). Η Λάκσμι αντιπροσωπεύει τη ρατζασική ιδιότητα (δραστηριότητα) και η Πάρβατι (Ντούργκα) αντιπροσωπεύει την ταμασική ιδιότητα (καταστροφικότητα). Καθώς η Φύση αποτελείται από αυτές τις τρεις ιδιότητες, ο άνθρωπος προκειμένου να πάρει τον έλεγχο της, προσφέρει λατρεία στη Ντούργκα, τη Λάκσμι και τη Σαράσβατι. Δεν είναι θεές, αλλά θεοποιημένα σύμβολα των τριών ιδιοτήτων.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1992


16 Οκτωβρίου

Ο άνθρωπος αγωνίζεται αδιάκοπα και με διάφορους τρόπους να ανυψώσει το επίπεδο και να βελτιώσει την κατάστασή του. Μόλις επιτύχει σε μια προσπάθεια, αναζητά την επιτυχία σε μια άλλη, και έτσι συνεχίζει. Αλλά, ποιο είναι το σήμα κατατεθέν ενός αληθινού ανθρώπου; Η ανθρώπινη ζωή είναι συνδεδεμένη με κέρδη και απώλειες και διαρκείς μεταβολές. Πρέπει να τις αντιμετωπίσετε. Μόνον αυτός που ξεπερνά αυτές τις διακυμάνσεις με ψυχικό σθένος είναι αληθινός άνθρωπος. Ποιος είναι ο λόγος για τα σκαμπανεβάσματα της ζωής; Η αιτία βρίσκεται στις επιθυμίες. Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι οι επιθυμίες δεν μπορούν ν’ αποφευχθούν. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να επιδιώκει να επιτύχει κάποια ιδανικά. Κάποιος άλλος μπορεί να επιδιώκει να τελειώσει επιτυχώς τις σπουδές του και να εξασφαλίσει μια καλή δουλειά. Ένας άλλος μπορεί να επιθυμεί να αποκτήσει ένα καλό όνομα και να δημιουργήσει μια σωστή οικογένεια. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε τέτοιες επιθυμίες. Αλλά αυτό που βλέπουμε στην εποχή της Κάλι είναι η χωρίς όριο ανάπτυξη των επιθυμιών. Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι υιοθετούν αρνητικές συμπεριφορές. Πρέπει να υπάρχουν όρια σε κάθε επιθυμία. Πρέπει να υπάρχει όριο ακόμη και στην επιδίωξη της εξουσίας και της κοινωνικής θέσης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1991


15 Οκτωβρίου

Ένθερμοι αναζητητές έχουν αναζητήσει το κλειδί για όλη τη γνώση, αυτό το ένα που, αν το γνωρίσουμε, όλα τα άλλα γίνονται γνωστά, αυτό που υπάρχει σε κάθε άτομο του Σύμπαντος.  Έχει περιγραφεί ως κάτι που είναι πέρα από τα λόγια, πέρα από την ανθρώπινη φαντασία και κατανόηση. Αυτοί οι ίδιοι έχουν παραδεχθεί πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο Θεός απεικονίζεται με ανθρώπινη μορφή, έτσι ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να Τον κατανοήσει εύκολα, να Τον πλησιάσει και να αντλήσει ευδαιμονία από αυτόν τον στοχασμό. Ο άνθρωπος μπορεί να συλλάβει μόνο ανθρώπινες ιδιότητες και ανθρώπινα επιτεύγματα, αν και μπορεί να τα πολλαπλασιάσει στο μέγιστο και να επιτρέψει στη προκύπτουσα ποσότητα  να γεμίσει και να ξεχειλίσει την καρδιά του. Απελευθερώστε τις δίδυμες πόρτες της λαγνείας και του θυμού, και αφαιρέστε τον σύρτη της απληστίας και τότε, μπορείτε να μπείτε στους ιερούς χώρους της Απελευθέρωσης! Η απληστία είναι το τερατώδες κακό που σύρει τον άνθρωπο προς τα κάτω. Η απληστία προκύπτει από την προσκόλληση στις αισθήσεις και την τροφοδότησή τους. Τοποθετήστε τις αισθήσεις στη σωστή τους θέση. Είναι παράθυρα γνώσης, όχι κανάλια μόλυνσης. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1970


14 Οκτωβρίου

Κάθεστε μπροστά σε μια εικόνα  και υμνείτε, προσφέροντας θυμίαμα λατρείας, αλλά δεν προσπαθείτε να  συλλάβετε την ουσία  του Θεού που βλέπετε στην εικόνα. Διερευνήστε το θέλημα του Θεού, ανακαλύψτε τις εντολές Του, μαντέψτε τι θα Τον ευχαριστήσει περισσότερο και ρυθμίστε τη ζωή σας ανάλογα. Μην παγιδευτείτε στο αδιέξοδο συνονθύλευμα της εξωτερικής φύσης. Μην επιτρέψετε στην καρδιά σας να σκληρύνει μέσω της απληστίας και του μίσους. Για όσο ακόμη κι ένα ίχνος συνείδησης «είμαι το σώμα» επιμένει εντός σας, πρέπει να αναζητάτε τον Θεό. Πρέπει να πλησιάσετε τον καθρέφτη, ο καθρέφτης δεν θα προχωρήσει προς σας για να σας δείξει πώς πραγματικά είστε! Γαληνέψτε την καρδιά σας με αγάπη. Εξαγνίστε τη μέσα από τον ενάρετο τρόπο ζωής και σκέψης. Χρησιμοποιήστε τη ως βωμό, όπου έχετε εγκαταστήσει τον Θεό. Να είστε ευτυχείς  που φέρετε εντός σας την πηγή της δύναμης, της σοφίας και της χαράς. Δηλώστε  ότι είστε ανίκητοι και ελεύθεροι, ότι δεν μπορείτε να μπείτε στον πειρασμό ή να φοβηθείτε για λάθος λόγους! 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1970


13 Οκτωβρίου

Όταν ένα άτομο αποπνέει με τη στάση του την αλαζονεία ότι μόνο αυτός ανάμεσα στην ομάδα μπορεί να τραγουδήσει καλά τα μπάτζανς, φυσικά οι άλλοι αναπτύσσουν θυμό, ζήλια, μίσος, κακία και άλλα τοξικά συναισθήματα. Η αγάπη από μόνη της μπορεί να ξεριζώσει το ζιζάνιο της αλαζονείας από την καρδιά. Να αγαπάτε τους πάντες, θεωρώντας τους ως διαφορετικές μορφές του Θεού, που υποδύονται αυτούς τους ποικίλους ρόλους. Μια καρδιά χωρίς αγάπη είναι τόσο θλιβερή όσο μια πόλη χωρίς ναό. Η πνευματική αλαζονεία είναι η πιο δηλητηριώδης από όλα είδη της αλαζονείας. Τυφλώνει και οδηγεί το άτομο που πάσχει από αυτή σε καταστροφή. Να είστε προσεκτικοί με αυτό το συναίσθημα. Να έχετε πάντα την επίγνωση  ότι δεν είστε παρά τα όργανα στη Θεία Αποστολή Μου της Αναβίωσης της Θείας Δικαιοσύνης. Ως τέτοια όργανα, προσπαθήστε να είστε όλο και πιο αποτελεσματικοί. Το χέρι που κρατά το όργανο ξέρει πώς και πότε πρέπει να το χρησιμοποιήσει. Αν υπάρχει δικαιοσύνη στην καρδιά, θα υπάρχει ομορφιά στον χαρακτήρα. Εάν υπάρχει ομορφιά στον χαρακτήρα, θα υπάρχει και αρμονία στην οικογένεια. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1970


12 Οκτωβρίου

Γεμίστε τη δεξαμενή με νερό. Τότε, όταν ανοίγετε τις βρύσες, οι κουβάδες θα γεμίζουν. Καλλιεργήστε την αγάπη και την αφοσίωση και τότε οι ενέργειές σας θα διαποτιστούν από συμπόνια και φιλευσπλαχνία. Θα σας αποδώσουν τη χρυσή σοδειά της χαράς και της γαλήνης. Το νερό πρέπει να είναι καθαρό. Η αγάπη πρέπει να είναι ανιδιοτελής και οικουμενική. Μπορείτε μόνοι σας να κρίνετε εάν η αγάπη σας είναι περιορισμένη ή ευρεία, ή εάν η αφοσίωση σας είναι ρηχή ή βαθιά. Είστε ικανοποιημένοι με τα επιτεύγματά σας; Εξετάστε το μόνοι σας –ανακοινώστε την ετυμηγορία για τον εαυτό σας, στην οποία καταλήξατε με τη δική σας διάκριση. Η αγνότητα του κινήτρου είναι η καλύτερη εγγύηση ότι θα είστε γαλήνιοι. Μια ανήσυχη συνείδηση είναι ένας βασανιστικός σύντροφος. Η ενάρετη δράση δεν θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις που θα ταράζουν  τον ύπνο ή την υγεία σας. Γι’ αυτό να είστε ενάρετοι και να αποφεύγετε όλες τις προκαταλήψεις εναντίον άλλων που βασίζονται στην κάστα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, το χρώμα, τον τρόπο λατρείας, την κοινωνική τάξη ή το βιοτικό επίπεδο. Μην περιφρονείτε κανέναν. Να βλέπετε τους  πάντες  ως θεϊκούς όπως πραγματικά είστε. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1970


11 Οκτωβρίου

Ο Κύριος νοιάζεται για τη συγκέντρωση και την αγνότητα του νου. Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε μακριά από Εκείνον. Γι` Αυτόν δεν υπάρχει «κοντά» και «μακριά». Εφόσον η διεύθυνση είναι σαφής και σωστή, η επιστολή σας θα παραδοθεί, είτε στον επόμενο δρόμο είτε στην Καλκούτα είτε στη Βομβάη με το ίδιο γραμματόσημο. Η ενθύμηση  είναι το γραμματόσημο, ο διαλογισμός είναι η διεύθυνση. Να έχετε το Όνομα για την ενθύμηση, τη Μορφή για τον διαλογισμό, αυτό είναι αρκετό. Επιλέξτε ένα Όνομα και μία Μορφή γι’ αυτόν τον σκοπό. Όμως, μη μιλάτε άσχημα για άλλα ονόματα και μορφές. Να συμπεριφέρεστε σαν τη γυναίκα σε μια οικογένεια. Σέβεται και υπηρετεί τους πρεσβύτερους της οικογένειας, όπως τον πεθερό και τ’ αδέρφια του και τον δικό της γαμπρό, αλλά η καρδιά της είναι αφιερωμένη στον άντρα της, τον οποίο αγαπά και σέβεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Εάν κριτικάρετε την πίστη των άλλων, η αφοσίωσή σας είναι ψεύτικη. Εάν είστε ειλικρινείς, θα εκτιμήσετε και την ειλικρίνεια των άλλων. Βλέπετε ελαττώματα στους άλλους επειδή εσείς οι ίδιοι έχετε αυτά τα ελαττώματα, όχι για κάποιον  άλλο λόγο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Αυγούστου 1964


10 Οκτωβρίου

Κάποιοι που φοβούνται την κυνική κριτική ανθρώπων που δεν πιστεύουν, διστάζουν να συμμετέχουν στα νάγκαρα σανκίρταν (μπάτζανς που γίνονται νωρίς το πρωί περπατώντας στους δρόμους). Όταν έχετε την ίδια την Ενσάρκωση της Αφοβίας εδραιωμένη στην καρδιά σας, γιατί θα πρέπει να σας επηρεάζει το παραμικρό τρέμουλο φόβου; Εάν κάποιοι από εσάς δεν συμμετέχουν για τον φόβο της γελοιοποίησης, πορευθείτε μόνοι, ψάλλοντας το Όνομα. Ήρθατε σε αυτόν τον κόσμο μόνοι, χωρίς συντρόφους, έτσι δεν είναι; Κατά τη διάρκεια των χρόνων της ζωής σας,  συναντήσατε όλους αυτούς τους συγγενείς και φίλους και γνωστούς που συνδέθηκαν μαζί σας. Όταν επιστρέψετε στο βασίλειο από το  οποίο προέρχεστε, θα περάσετε τις πύλες μόνοι, χωρίς κανείς να σας κρατάει συντροφιά. Αφήστε λοιπόν να γίνει το ίδιο με το ταξίδι που ονομάζεται νάγκαρα σανκίρταν. Μπείτε στο δρόμο μόνοι σας, πάρτε μαζί σας φίλους και συγγενείς, αν θέλουν να σας ακολουθήσουν. Περπατήστε μαζί τους, ήρεμοι και ανεπηρέαστοι. Απολαύστε τη γλυκιά γαλήνη του εαυτού σας και τελικά επιστρέψτε στο σπίτι σας, με την ικανοποίηση ότι όλα έγιναν καλά. Οι άνθρωποι μπορεί να σας περιγελούν, θεωρώντας σας παράφρονες, αλλά αυτή η παραφροσύνη είναι ‘μολυσματική’ και πολύ σύντομα, ακόμη και οι ασεβείς θα ενταχθούν σ’ αυτή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1970


9 Οκτωβρίου

Αναμορφώστε το σώμα, αναδομήστε τον νου και ρυθμίστε τον τρόπο ζωής σας. Τότε, η χώρα θα γίνει αυτόματα ισχυρή κι ευημερούσα. Μη θρηνείτε για το πήλινο δοχείο, εάν αυτό περιέχει νέκταρ. Είναι απείρως καλύτερο από το να έχετε ένα χρυσό δοχείο με δηλητήριο. Η γη μπορεί να είναι πλούσια, αλλά αν η ζωή είναι μίζερη, αυτό είναι  λυπηρό. Δεν έχει σημασία αν το βιοτικό  επίπεδο είναι χαμηλό, υπό τον όρο ότι ο τρόπος ζωής είναι αγνός, γεμάτος από αγάπη και ταπεινότητα, φόβο της αμαρτίας και σεβασμό προς τους ηλικιωμένους. Είναι εύκολο να επανέλθει αυτός ο τρόπος ζωής, υπό την προϋπόθεση ότι μελετώνται και ακολουθούνται  οι επιταγές των Βεδών. Σαν στοργική μητέρα, η σοφία των Βεδών θα προάγει εντός σας την αγάπη και την καλοσύνη. Έχετε πίστη. Μην πετάτε ένα διαμάντι, απορρίπτοντάς το ως κομμάτι γυαλιού. Το Ντάρμα που θεσπίζεται στους Βέδες είναι η καλύτερη πανοπλία που θα σας προστατεύσει από τη θλίψη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Αυγούστου 1964


8 Οκτωβρίου

Να προσφέρετε στον Κύριο όχι τα λουλούδια που γεννώνται από τα φυτά, γιατί αυτό θα ανταμείψει το φυτό, όχι εσάς! Ο Κύριος θέλει να προσφέρετε τον λωτό που ανθίζει στη λίμνη της Καρδιάς σας, τον καρπό που ωριμάζει στο δέντρο της γήινης πορείας σας, όχι τον λωτό και τα φρούτα που διατίθενται στην αγορά! Μπορεί να ρωτήσετε: «Πού μπορούμε να βρούμε τον Κύριο;» Λοιπόν, έχει δώσει τη διεύθυνσή Του, στο Κεφάλαιο 18, στη στροφή 61 της Μπάγκαβαντ Γκίτα. Προστρέξετε εκεί και σημειώστε: «Ω Aρτζούνα, ο Κύριος κατοικεί στην καρδιά όλων των όντων». Τώρα, αφού το γνωρίζετε, πώς μπορείτε να περιφρονείτε οποιοδήποτε ζωντανό ον εκδηλώνοντας την απέχθεια σας, ή πώς μπορείτε να απολαμβάνετε το να μισείτε ή να μιλάτε υποτιμητικά γι’ αυτό; Κάθε άτομο είναι φορέας της Θείας Παρουσίας, ωθούμενο από Θεϊκές ιδιότητες. Αγάπη, σεβασμός, φιλική διάθεση –αυτά αξίζει να δεχθούν όλοι από εσάς. Προσφέρετέ τα πλήρως, ανεπιφύλακτα, χωρίς περιορισμούς.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Απριλίου 1964


7 Οκτωβρίου

Είναι δύσκολο να γνωρίσετε τον Εαυτό σας. Πάρτε την περίπτωση των τροφών που τρώτε με το ίδιο σας το στόμα. Τις νιώθετε στο στομάχι σας, αλλά μετά από αυτό δεν μπορείτε να έχετε την αίσθηση του τι συμβαίνει σε αυτές σε κάθε στάδιο. Πώς μπορείτε λοιπόν να ξέρετε, χωρίς να έχετε αποκτήσει τα ειδικά μέσα για αυτό, την Αλήθεια που βρίσκεται πίσω από τα περιβλήματα που σας καλύπτουν και σας περιβάλλουν –τα περιβλήματα της ύλης, της ζωτικής ενέργειας, του νου, της διάνοιας και της ευδαιμονίας; Εξαγνίστε τη διάνοια ή την πνευματική σας δύναμη από τους ιστούς της αράχνης του εγωισμού, τη σκόνη της επιθυμίας, την αιθάλη της απληστίας και του φθόνου και έτσι θα γίνει ένα κατάλληλο εργαλείο για την αποκάλυψη της εσώτερης Αλήθειας, της πραγματικής σας φύσης. «Γνωρίστε τον εαυτό σας, γνωρίστε την κινητήρια δύναμη εντός σας» –αυτή είναι η προτροπή των γραφών όλων των θρησκειών. Διότι, εάν δεν είστε οπλισμένοι με αυτήν τη γνώση, μοιάζετε με πλοίο, που χωρίς πυξίδα πλέει σε φουρτουνιασμένη θάλασσα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Απριλίου 1964


6 Οκτωβρίου

Ο πειρασμός να αγνοείτε το Ντάρμα ενισχύεται  από τον εγωισμό και την αποδοχή εσφαλμένων αξιών. Η επιθυμία να ικανοποιείτε  κατώτερες επιθυμίες είναι η ρίζα του Αντάρμα, της αδικίας. Αυτή η επιθυμία σας κρατάει ύπουλα και σιωπηλά, όπως ο κλέφτης τη νύχτα, όπως ο φίλος που φθάνει προς σωτηρία σας  ή σαν ένας υπηρέτης που έρχεται να σας φυλάξει ή, όπως ένας σύμβουλος που έρχεται να σας προειδοποιήσει. Ω, η κακία στήνει χίλιες παγίδες για να αιχμαλωτίσει την καρδιά σας. Πρέπει να είστε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στον πειρασμό. Η επιθυμία ανοίγει μια χαραμάδα στη συνείδησή σας, μπαίνει και εδραιώνεται και στη συνέχεια πολλαπλασιάζει τα γεννήματά της και κατατρώει την προσωπικότητα που έχετε δημιουργήσει με επίπονη φροντίδα. Το φρούριο δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχό σας. Έχετε υποβαθμιστεί σε μια μαριονέτα που χειραγωγείται  από αυτούς τους εσωτερικούς εχθρούς. Κάθε φορά που προσπαθείτε να αναδομήσετε τους εαυτούς σας, αυτοί οι εχθροί  υποσκάπτουν την προσπάθεια αυτή της αναδόμησης και πρέπει να αρχίσετε πάλι από την αρχή. Αυτή είναι η έκταση της βλάβης που προκαλούν. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Απριλίου 1964


5 Οκτωβρίου

Το κάθε τι  έχει το δικό του Ντάρμα. Το νερό έχει ως Ντάρμα την κίνηση, η φύση του είναι να κινείται. Η φωτιά έχει το Ντάρμα της καύσης και ο μαγνήτης να έλκει αντικείμενα προς τον εαυτό του. Κάθε ένα από αυτά ακολουθεί το Ντάρμα του χωρίς καμία μεταβολή, συμπεριλαμβανομένου και του ηλιακού συστήματος και των αστεριών του ουράνιου θόλου. Μεταξύ των όντων που είναι προικισμένα με συνείδηση –τα φυτά και τα δέντρα, τα έντομα και τα πουλιά, που γεννιούνται από αυγά ή από θηλαστικά– όλα έχουν καταφέρει να κρατήσουν, ως κάτι πολύτιμο, το δικό τους συγκεκριμένο  Ντάρμα, χωρίς να επηρεάζονται από το πέρασμα του χρόνου. Αλλά ο άνθρωπος, του οποίου η νοημοσύνη εκτείνεται από το αδρανές και το απειροελάχιστο  έως το Υπερσυνείδητο και το Οικουμενικό, είναι το μόνο ζωντανό ον που έχει ολισθήσει, και ολισθαίνει συνεχώς προς τα κάτω. Η εμπειρία πολλών γενεών πνευματικών  αναζητητών, οι οποίοι αναζήτησαν τα μέσα της εσωτερικής πληρότητας και της χαράς, ενσωματώθηκε στις αρχές της πρακτικής ζωής που ονομάζονται συλλογικά Σάστρας (ιερές γραφές). Αυτές οι αρχές παραμελούνται, ενώ  συνιστώνται και δοκιμάζονται νέες μέθοδοι ως πανάκεια σε πολύ μεγάλη κλίμακα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Απριλίου 1964


4 Οκτωβρίου

Ο νόμος της Δικαιοσύνης (Ντάρμα) επιτάσσει: «Να λέτε  την αλήθεια» και «να πράττετε δίκαια» (Satyam vada - Dharmam chara). «Δεν υπάρχει αποτελεσματικότερος σταθεροποιητικός παράγοντας στην κοινωνία, ούτε μεγαλύτερη υποστήριξη για την ατομική πρόοδο από την Αλήθεια» (Sathyannasti paro dharma). Η απόκρυψη της αλήθειας ή η διαστρέβλωση της, η άρνηση ή η παραμόρφωση της είναι όλα σημάδια δειλίας. Κανένα θαρραλέο  άτομο δεν θα υποκύψει στον πειρασμό να καλύψει το πρόσωπο της Αλήθειας. Άλλωστε, η εντολή των Βεδών είναι: «να πράττετε δίκαια». Δεν αρκεί να γνωρίζετε, πρέπει και να πράττετε, να γεμίζετε κάθε στιγμή με λόγια, πράξεις και σκέψεις που αντανακλούν την επίγνωσή σας του νόμου της Δικαιοσύνης. Αυτός ο τρόπος ζωής είναι το σήμα κατατεθέν αυτού που ονομάζεται ‘χαρακτήρας’. Γι’ αυτό λέγεται ότι: «Ο χαρακτήρας είναι το πολυτιμότερο κόσμημα». Πρέπει να εξετάζετε την κάθε στιγμή του χρόνου σας, ώστε  να ελέγχετε εάν τηρείτε τις αρχές του Ντάρμα ή απομακρύνεστε από αυτές!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Απριλίου 1964


3 Οκτωβρίου

Πηγαίνετε από τόπο σε τόπο, όπως τα ταχυδρομικά δέματα, μαζεύοντας εντυπώσεις για το εξωτερικό περιτύλιγμα και όχι για τον πυρήνα της ύπαρξής σας. Ένας τυφλός που ταξιδεύει δεν ανησυχεί αν είναι νύχτα ή μέρα. Έτσι κι εσείς, δεν ξεχωρίζετε το ένα μέρος από το άλλο. Συμπεριφέρεστε εξίσου αδιάφορα, εξίσου επικεντρωμένοι στις αισθήσεις, σε όλους τους τόπους. Δεν επιτρέπετε στην ιερότητα του τόπου να δράσει στον νου σας. Ως αποτέλεσμα των προσκυνημάτων, οι συνήθειές σας πρέπει να αλλάζουν προς το καλύτερο, η οπτική σας πρέπει να διευρύνεται και η εσωτερική σας ματιά πρέπει να γίνεται βαθύτερη και πιο σταθερή. Οφείλετε να συνειδητοποιήσετε την Παντοδυναμία του Θεού και την Ενότητα της Ανθρωπότητας. Πρέπει να μαθητεύσετε στην ανοχή και την υπομονή, τη φιλανθρωπία και την υπηρεσία. Αφού τελειώσει το προσκύνημα, καθισμένος στο σπίτι σας, πρέπει να αναλογιστείτε τις εμπειρίες σας και να αποφασίσετε να αναζητήσετε την υψηλότερη, την πλουσιότερη και την πιο αληθινή εμπειρία της πραγμάτωσης του Θεού. Σας ευλογώ να μπορέσετε να διαμορφώσετε αυτήν την αποφασιστικότητα, και να αγωνιστείτε βήμα προς βήμα, ώστε να επιτύχετε αυτόν τον Στόχο. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1964


2 Οκτωβρίου

Όταν η δεξαμενή είναι γεμάτη, το νερό ρέει στις βρύσες. Όταν η καρδιά είναι δεξαμενή αγάπης, συμπόνιας και πίστης, οι πράξεις,  τα λόγια και οι σκέψεις θα προάγουν την ειρήνη και τη χαρά. Ωστόσο, κάποιοι πολιτικοί δεν αναγνωρίζουν αυτές τις ανάγκες. Γεμίζουν τις νεαρές καρδιές με μίσος, φθόνο και απληστία και παρακινούν τους νέους στην επίκριση και τη βία. Τους σύρουν μακριά από την σχολική τάξη, τη βιβλιοθήκη και το εργαστήριο και τους κάνουν να περιφέρονται στους δρόμους. Τους εξωθούν στο να επιτίθενται σε αθώους, να καταστρέφουν περιουσίες και να συμπεριφέρονται  οργισμένα, με μανία. Η Ινδική παράδοση ποτέ δεν ενεθάρρυνε τη χρήση βίας για την πραγματοποίηση αλλαγών στους νόμους ή τις κοινωνικές συνθήκες ή τη στάση των ανθρώπων. Ο Γκάντι καθοδήγησε το κίνημα για την Ινδική Ανεξαρτησία μέσα από πνευματικές κατευθύνσεις  που ενέπνευσαν θάρρος και αυτοπεποίθηση και οδήγησαν τους ανθρώπους στην απαγγελία και τον τον στοχασμό των Ονομάτων του Θεού. Εξάγνισε την καρδιά του έθνους, από το μίσος και τον φθόνο, από τον φόβο και την αμφιβολία. Ταυτίστηκε με το ιδεώδες και το πνευματικό μονοπάτι. Κι εσείς πρέπει να κάνετε το ίδιο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 31 Μαΐου 1972


1 Οκτωβρίου

Αυτοαποκαλείστε πιστοί, οπότε θα σας μιλήσω για το καθήκον των ανθρώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν αφοσίωση. Κανείς δεν μπορεί να γίνει πιστός επειδή έτσι ονομάζει τον εαυτό του, ούτε επειδή κάποιοι άλλοι μπορεί να τον αποκαλούν έτσι. Η αφοσίωση συνεπάγεται αφιέρωση, χωρίς κανείς να κρατάει τίποτα για τον εαυτό του, ούτε καν ένα ίχνος εγωισμού. Μόνο η εντολή Του μετράει. Το θέλημά Του κυριαρχεί. Όπως ένας μεθυσμένος, ο πιστός  δεν έχει καμία αίσθηση τιμής ή αξιοπρέπειας, υπερηφάνειας ή αλαζονείας. Ο πιστός  είναι ένας μεθυσμένος, ένας τρελός, που δεν ενδιαφέρεται για όλα όσα δεν σχετίζονται με το ιδανικό. Ο πιστός είναι κουφός στο κάλεσμα της πείνας και της δίψας, αστοχεί στους  λογικούς συλλογισμούς και κάνει λάθος υπολογισμούς ενώ διαπραγματεύεται στην αγορά. Ο Nάραντα λέει ότι εκείνοι που έχουν πιει από το ποτό της άγνοιας σκοντάφτουν στις σκιές του κόσμου, ενώ όσοι μέθυσαν με το νέκταρ της σοφίας δεν απομακρύνονται ποτέ από το Ύψιστο, έχοντας ανακαλύψει την ταυτότητα μαζί Του. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1963