Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Οκτώβριος 2019

31 Οκτωβρίου

Όπως ακριβώς καθορίζονται τα ελάχιστα προσόντα για το κάθε επάγγελμα, έτσι και οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη Χάρη είναι η παράδοση του εγωισμού, η κυριαρχία επί των αισθήσεων και ο έλεγχος της διατροφής και της ψυχαγωγίας. Ένα άτομο προάγεται ή καταστρέφεται από τις συναναστροφές που διατηρεί. Ένας άνθρωπος με αρνητική φύση, που εμπλέκεται σε μια καλή συντροφιά, μπορεί ν’ αποβάλλει γρήγορα τον κακό του εαυτό και στο εξής να διακριθεί ως προς την αρετή. Αντίθετα όμως, ένα ενάρετο άτομο, εμπλεκόμενο σε κακές συντροφιές, υποβάλλεται σε δυσδιάκριτες επιρροές και γλιστρά στο κακό. Το μικρότερο εξουδετερώνεται από το μεγαλύτερο. Μια σταγόνα  από ξινό τυρόπηγμα ξινίζει το γάλα, ξεχωρίζοντας το βούτυρο και μετατρέποντάς το σε τυρόγαλα. Τα ιερά βιβλία είναι εξίσου πολύτιμα σ’ αυτή τη διαδικασία μετασχηματισμού. Όμως δεν είναι αρκετό απλώς το να τα διαβάζετε, να τα απομνημονεύετε και να τα επαναλαμβάνετε. Πρέπει να τα κατανοείτε, να τα στοχάζεστε και να εφαρμόζετε τα διδάγματα και τα συμπεράσματά τους στην καθημερινή σας ζωή.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1965


30 Οκτωβρίου

Το διαμάντι κόβεται με διαμάντι. Το αγκάθι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ν’ αφαιρέσει αγκάθι. Το Κάρμα θεραπεύει το Κάρμα (οι πράξεις που κάνετε θεραπεύουν τα αποτελέσματα των πράξεων που έχετε κάνει στο παρελθόν). Το Κάρμα, που θεωρείται υπεύθυνο για τη δυαδικότητα της θλίψης και της χαράς, του πόνου και της ευχαρίστησης, της γέννησης και του θανάτου, είναι, επίσης, ικανό να σας απελευθερώσει από την αλυσίδα της δυαδικότητας. Το Κάρμα (οι πράξεις σας) είναι το αίτιο και των δύο, τόσο της δουλείας όσο και της απελευθέρωσης. Όταν ο ήλιος ανατέλλει, η ενέργειά του ξεδιπλώνει τα πέταλα του άνθους του λωτού, αλλά κλείνει τα πέταλα του νούφαρου. Όταν ο ήλιος δύει, κάνει τους καλούς ανθρώπους να σπεύσουν στο σπίτι τους, στη συντροφιά της οικογένειάς τους, αλλά κάνει και κάποιους άλλους να τρέξουν στα λημέρια τους, εκεί όπου θα ξενυχτήσουν γλεντώντας. Όταν η παλάμη χτυπάει το τύμπανο, ο ήχος που δημιουργείται είναι ευχάριστος στο αυτί. Όταν όμως πέφτει σ’ ένα άδειο μεταλλικό κουτί, ο ήχος είναι εκνευριστικός. Να ξέρετε πως το Κάρμα καταστρέφει ή σώζει ανάλογα με αυτό που επιλέγετε να κάνετε. Ποια είναι η φύση του Κάρμα που σώζει; Είναι η δράση που βασίζεται στην πίστη στον Θεό, όπως εκείνη που είχε ο νεαρός Μαρκαντέγια. Με αυτόν τον τρόπο ματαιώνετε τα σχέδια του θανάτου και γίνεστε κάτοχος της αιώνιας χαράς.

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1967


29 Οκτωβρίου

Αν δεν παραδώσετε τον εαυτό σας, δεν μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση. Για όσο θα είστε προσκολλημένοι στο στενό ‘εγώ’, οι τέσσερις τοίχοι της φυλακή σας θα σας πνίγουν. Υπερβείτε το ‘εγώ’ και είστε ελεύθεροι. Πώς να εξοντώσετε το ‘εγώ’; Αφήστε το στα πόδια του Κυρίου και πείτε: «Εσύ, όχι εγώ». Έτσι θ’ απελευθερωθείτε από το φορτίο που σας συντρίβει. Να είστε πάντοτε συνδεδεμένοι με το μεγαλειώδες, το απεριόριστο, το Θείο. Οραματιστείτε, σχεδιάστε και εργαστείτε, στοχεύοντας στην ένωση με το Απόλυτο! Υπερβείτε όλα τα εμπόδια, εδραιώνοντας τον νου σας στον δικό σας άπειρο Εαυτό. Μην καταδικάζετε τον νου σας υποβιβάζοντάς τον στο επίπεδο του πιθήκου. Είναι ένα εξαιρετικό όργανο. Μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε την απελευθέρωση ή να σας κρατήσει δέσμιους. Εξαρτάται από το πώς τον χειρίζεστε. Θα εκτελέσει τις εντολές σας μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια και μπορεί να σας κατευθύνει μέσα από τον βασιλικό δρόμο στην πόρτα της Αυτοπραγμάτωσης ή να σας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Χρησιμοποιήστε τον με σύνεση!

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 1962


28 Οκτωβρίου

Δεν υπάρχει καμία αλήθεια χωρίς καλοσύνη και δεν υπάρχει καλοσύνη χωρίς ομορφιά. Μόνον η αλήθεια μπορεί να δημιουργήσει ευοίωνες προοπτικές που αποτελούν από μόνες τους την αληθινή ομορφιά.  Η αλήθεια είναι ομορφιά, η χαρά είναι ομορφιά. Η αναλήθεια και η θλίψη εμφανίζονται άσχημες, διότι είναι αφύσικες. Η λαμπρότητα της Αλήθειας θ’ αποκαλύψει την καλοσύνη. Η δράση σας να είναι τέτοια, ώστε ν’ ανταποκρίνεται στην ύψιστη Γνώση και όχι ν’ αποτελεί γέννημα της άγνοιας. Τότε αυτή θα είναι ευοίωνη, ωφέλιμη κι ευλογημένη. Ένας σκύλος εγκλωβισμένος σ’ ένα δωμάτιο, του οποίου οι τοίχοι είναι καθρέφτες, βλέπει στις χιλιάδες αντανακλάσεις όχι τον εαυτό του, αλλά άλλους σκύλους αντιπάλους και ανταγωνιστές εναντίον των οποίων πρέπει να γαβγίσει. Έτσι καταπονείται πηδώντας επάνω στις αντανακλάσεις και όταν τα είδωλα στους καθρέφτες κάνουν άλματα επίσης, ο σκύλος τρελαίνεται οργισμένος. Ο σοφός άνθρωπος, όμως, παρατηρεί τις αντανακλάσεις του και είναι γαλήνιος. Είναι ευτυχής που υπάρχουν τόσες πολλές απ’ αυτές τριγύρω. Αυτή είναι η στάση που οφείλετε να μάθετε να τηρείτε, γιατί αυτή είναι που θα σας γλυτώσει από περιττό κόπο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιουλίου 1963


27 Οκτωβρίου

Το Ναβαράτρι εορτάζεται σε ανάμνηση της νίκης του Θεού εναντίον των δαιμόνων με τη μεσολάβηση της Θεϊκής Δύναμης ως Τσάντι, Ντούργκα και Κάλι. Η γιορτή του Ντιπάβαλι μνημονεύει τη νίκη των ουρανίων δυνάμεων επί των δαιμονικών επιρροών, τη νίκη της αρετής επί της ανηθικότητας, και συμβολίζεται με τη νίκη του Κρίσνα και της Σατυαμπάμα επί του Ναρακασούρα, της ανοδικής έλξης προς στον ουρανό επί της καθόδου στην κόλαση. H αλήθεια πάντοτε θα συντρίβει τη δύναμη της αναλήθειας. Αυτή είναι η εσωτερική σημασία της Σατυαμπάμα, που είναι το όργανο το οποίο χρησιμοποιεί ο Κρίσνα για να εξολοθρεύσει τον Ναρακασούρα. Αφού ο Ναρακασούρα εξοντώθηκε, υπονοώντας πως οι έξι εχθροί των ανθρώπων, η λαγνεία, ο θυμός, η απληστία, το πάθος, η αλαζονεία και η ζήλια, που τους ωθούν στην πτώση, εξουδετερώθηκαν, η φλόγα της σοφίας μπορεί πλέον να λάμψει καθαρή, φωτεινή και όμορφη. Είναι για ν’ αποδειχθεί αυτή η αλήθεια, που την ημέρα του Ντιπάβαλι διάφορα φωτιστικά στοιχεία παρατάσσονται και ανάβουν, διαλύοντας το σκοτάδι, που αποτελεί την κατοικία του κακού και της αμαρτίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1966


26 Οκτωβρίου

Τίποτα άλλο σ’ αυτόν τον κόσμο δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το φως. Είναι το φως που σας δείχνει το δρόμο, διαλύοντας το σκοτάδι. Μόνο με τη βοήθεια του φωτός υπηρετείτε τα καθημερινά σας καθήκοντα. Η φλόγα της λάμπας χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικές ιδιότητες. Η μία είναι η ικανότητά της να διώχνει το σκοτάδι και η άλλη η διαρκής ανοδική της κίνηση. Ακόμη κι όταν μια λάμπα βρεθεί σε έναν λάκκο, η φλόγα της πάντα θα κατευθύνεται προς τα πάνω. Όλες οι ινδικές γιορτές έχουν μια ιερή εσωτερική σημασία, για να θυμίζουν στους ανθρώπους τη δική τους εγγενή και ενυπάρχουσα θεότητα.  Η ανοδική κίνηση της φλόγας, όπως έχει ειπωθεί από τους αρχαίους, πρέπει να σας υπενθυμίζει το μονοπάτι προς τη σοφία και την πορεία προς τον Θεό! Η λάμπα διαλύει το εξωτερικό σκοτάδι, όμως για να διαλύσετε το εσωτερικό σκοτάδι της άγνοιας εντός σας, οφείλετε να καλλιεργήσετε την απάρνηση που παριστάνει το δοχείο, την αγάπη που είναι τόσο σημαντική όσο το λάδι, την εστίαση στον στόχο που αντιπροσωπεύει το φιτίλι και την πνευματική σοφία που μοιάζει με το σπίρτο.  Μόνον αν διαθέτετε και τις τέσσερις αυτές ποιότητες, μπορείτε ν’ ανάψετε τη λάμπα της Γνώσης. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Οκτωβρίου, 1998


25 Οκτωβρίου

Να εκτελείτε τις δραστηριότητές σας έχοντας επίγνωση ότι τα πάντα είναι ένα! Ας είναι οι πράξεις σας γεμάτες από αφοσίωση, ταπεινότητα, αγάπη, συμπόνια και μη-βία. Αν η αφοσίωση δεν συνοδεύεται από σοφία, θα είναι ελαφριά σαν ένα μπαλόνι που παρασύρεται από οποιοδήποτε φύσημα του ανέμου. Σκέτη η σοφία θα κάνει την καρδιά σας να στεγνώσει. Η αφοσίωση την κάνει τρυφερή και συμπονετική, ενώ η δράση δίνει στα χέρια κάτι να κάνουν, κάτι που θα εξαγιάσει κάθε λεπτό που ζείτε. Αυτός είναι ο λόγος που η αφοσίωση αναφέρεται ως Ουπάσανα, που σημαίνει: «να είναι κάποιος κοντά, να αισθάνεται την Παρουσία και να μοιράζεται τη γλυκύτητα της Θεότητας». Η λαχτάρα γι’ αυτή την εγγύτητα, σας προτρέπει να πηγαίνετε σε ιερά μέρη, να κατασκευάζετε και να ανακαινίζετε ναούς, να αφιερώνετε εικόνες και να εκτελείτε ιερές λατρευτικές λειτουργίες. Όλα αυτά είναι δραστηριότητες  υψηλού επιπέδου. Οδηγούν σε πνευματική σοφία. Πρώτα, ξεκινάτε με την ιδέα: «Είμαι στο Φως». Μετά αισθάνεστε ότι: «Το φως είναι μέσα μου», και τελικά οδηγείστε στην πεποίθηση: «Εγώ είμαι το Φως». Αυτό είναι υπέρτατη σοφία!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιουλίου 1963


24 Οκτωβρίου

Κάποτε ο Κρίσνα προσποιήθηκε πως υπέφερε από έναν αφόρητο πονοκέφαλο. Με ζεστά υφάσματα τυλιγμένα γύρω από το κεφάλι του και κόκκινα μάτια, κουλουριάστηκε ανήσυχος στο κρεβάτι. Η βασίλισσες Ρουκμίνι και Σατυαμπάμα δοκίμασαν πολλά φάρμακα, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Μαζί με τον Νάραντα, αφού συμβουλεύτηκαν τον Κρίσνα και ακολουθώντας τις οδηγίες Του, έσπευσαν να φέρουν τη σκόνη από τα πόδια ενός αληθινού πιστού! Μέσα σε μια στιγμή, ο Νάραντα φανερώθηκε σε κάποιους περίφημους πιστούς, αλλά αυτοί ήταν πολύ ταπεινοί για να προσφέρουν τη σκόνη των ποδιών τους ως φάρμακο για τον Κύριό τους. Ο Νάραντα επέστρεψε απογοητευμένος. Ο Κρίσνα ρώτησε: «Ζήτησες σκόνη από τις βοσκοπούλες;» Ο Νάραντα έσπευσε με δυσπιστία! Όταν οι βοσκοπούλες το άκουσαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, τίναξαν από τα πόδια τους τη σκόνη και γέμισαν τα χέρια του! Πριν ακόμη φθάσει ο Νάραντα στη Ντβάρακα, ο πονοκέφαλος του Κρίσνα είχε εξαφανιστεί. Ο Κρίσνα έπαιξε αυτόν τον ρόλο επί πέντε ημέρες, για να διδάξει πως η αποδοκιμασία του εαυτού είναι επίσης εκδήλωση εγωισμού και όταν το εγώ απομακρυνθεί, δεν θα νιώθετε ούτε ανώτεροι ούτε κατώτεροι. Ο αφοσιωμένος πρέπει να υπακούει την εντολή του Κυρίου, χωρίς να προβάλλει αντιρρήσεις.       

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιουλίου 1963


23 Οκτωβρίου

Υπάρχουν τρεις τύποι ανθρώπων: (1) αυτοί που δεν πιστεύουν και θεωρούν τον κόσμο πραγματικό, (2) αυτοί που πιστεύουν σε μια Θέληση που υπάρχει πίσω από όλα όσα βλέπουν και βιώνουν, και υποτάσσονται σε αυτή· που προσπαθούν να καταλάβουν τη φύση αυτής της Θέλησης, και δεν εναντιώνονται αλλά συμμορφώνονται με Αυτήν, και (3) αυτοί που έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο αντικειμενικός κόσμος έχει σχετική μόνο αξία. Οι δύο τελευταίοι δεν  κατηγορούν κανέναν, συμπεριλαμβανομένου του Κυρίου, για τα δεινά και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους. Όσο ο γιος ή η κόρη είναι ανήλικοι, δεν δικαιούνται μερίδιο στη γονική ιδιοκτησία. Όσο οι πνευματικές ασκήσεις σας δεν είναι αρκετά δυνατές για να  σας οδηγήσουν στον προορισμό σας, υποφέρετε και αγωνίζεστε. Όταν λέτε ‘εγώ, εγώ’, είστε μόνοι σας, ίσως ακόμη και να σκοντάψετε και να πέσετε. Πείτε: ‘Όχι εγώ, αλλά Εσύ’, τότε όλα τα άλλα θα σας προστεθούν! Το κάρμα από τις πράξεις του παρελθόντος απλά θα διαλυθεί σαν την ομίχλη από τον ήλιο, όταν επικαλεστείτε τον Κύριο!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1961


22 Οκτωβρίου

Εάν κοιτάξετε τον ήλιο για ένα δευτερόλεπτο και έπειτα στρέψετε το βλέμμα σας σε άλλα πράγματα τριγύρω, θ’ ανακαλύψετε πως τα καλύπτει μια σκοτεινή κηλίδα και δε μπορείτε να τ’ αναγνωρίσετε. Ομοίως, μόλις γίνετε άξιοι του οράματος του Θεού, ο οποίος είναι πιο λαμπερός κι από χίλιους ήλιους, δε θα μπορείτε πλέον ν’ αναγνωρίζετε την πολλαπλότητα που ονομάζεται φύση. Ο κόσμος γίνεται σκοτεινός και έχει πλέον αποκλειστεί. Πράγματι, δεν θα μπορείτε πια ν’ αναγνωρίζετε ή να συνδιαλέγεστε με την ποικιλομορφία, αφού έχετε το όραμα του θεμελιακού Ένα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την οθόνη του κινηματογράφου. Όσο η ταινία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν βλέπετε την οθόνη παρά μόνον το έργο. Όταν τελειώσει η προβολή, βλέπετε μόνο μία οθόνη, που δεν μεταφέρει κανένα μήνυμα, καμία φωνή, καμία μορφή, κανένα χρώμα, καμία πεποίθηση. Ολόκληρη η εικόνα χάθηκε στην οθόνη. Η οθόνη είναι ο Θεός. Ο Θεός είναι Αλήθεια. Το σύμπαν είναι Θεός. Είναι Ύπαρξη, είναι Συνειδητότητα. Η γνώση και η συνδιαλλαγή με αυτά τα δύο είναι Ευδαιμονία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1961

 


21 Οκτωβρίου

Απλά αναλογιστείτε αυτό για λίγο. Πώς και γιατί οι άνδρες και οι γυναίκες ξέχασαν τη θεϊκή τους φύση; Πώς έπεσαν σ’ αυτή την αυταπάτη της μειονεξίας; Ερευνήστε και τότε θα μάθετε, πως αυτό είναι αποτέλεσμα της φύσης του νου, ο οποίος τρέχει πίσω από στιγμιαίες απολαύσεις. Τότε ποια είναι η θεραπεία; Στην εποχή μας η ανθρωπότητα έχει κυριαρχήσει πάνω στα βουνά της πληροφορίας, αλλά η σοφία έχει χάσει έδαφος. Επομένως η ικανότητά σας να ερευνάτε και να προοδεύετε στη σφαίρα του Οικουμενικού και του Απόλυτου πρέπει να αναπτυχθεί. Το μυστικό για την επιτυχία σ’ αυτό το ταξίδι είναι μόνο μία λέξη; Λατρεία! Κάνετε τα πάντα ως λατρεία. «Γίνεστε αυτό που αισθάνεστε». Μπορείτε να γευτείτε το αίσθημα του Θείου, μόνον όταν έχετε δοκιμάσει τη θεϊκή Αγάπη. Ο Θεός ενσαρκώνεται ως άνθρωπος (Αβατάρ), για να σας προσφέρει μια γεύση αυτής της γλυκιάς αγάπης, έτσι ώστε η λαχτάρα για τον Κύριο να εδραιωθεί στην καρδιά σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1975


20 Οκτωβρίου

Δεν μπορεί να υπάρξει γιρλάντα χωρίς το νήμα που διαπερνά τα λουλούδια. Δεν μπορεί να υπάρξει κανείς χωρίς την εσωτερική συγγενική σχέση, που έχει εξασφαλίσει ο Θεός για όλους. Αυτή η σχέση είναι η θεϊκή κλωστή, αόρατη και αναπότρεπτη. Όταν ένα μπαλόνι φουσκώνει υπερβολικά σκάει και ο αέρας που υπήρχε εσωτερικά συγχωνεύεται με τον τεράστιο απέραντο εξωτερικό χώρο. Η διεύρυνση είναι ο πυρήνας της εκπαίδευσης. Η αγάπη σας πρέπει ν’ απλωθεί και να γεμίσει τα σπίτια σας, την κοινωνία και στο τέλος ν’ αποτινάξει αυτούς τους δεσμούς και να συγχωνευτεί με τον κόσμο ολόκληρο. Μια σταγόνα νερό στην παλάμη σας εξατμίζεται σύντομα. Είναι πολύ μοναχική. Ρίξτε την στη θάλασσα και τότε θα επιβιώσει ως μέρος της θάλασσας. Καλλιεργήστε Αγάπη. Σπείρετε τους σπόρους της σε όλες τις καρδιές. Λούστε με Αγάπη την άμμο της ερήμου, αφήστε τα χλωρά βλαστάρια, τα όμορφα λουλούδια, τη γλυκιά σοδειά από το νέκταρ της χαράς, της ειρήνης και της ευδαιμονίας να γίνει κτήμα της κάθε ύπαρξης. Αυτή είναι η Επιθυμία Μου, η Αποστολή Μου, η Υπόσχεσή Μου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Ιουλίου 1975


19 Οκτωβρίου

Η ανοικοδόμηση της ανθρωπότητας επάνω σε ηθικά θεμέλια είναι στις μέρες μας ένα οικουμενικό πρόβλημα. Σε όλες τις χώρες η έμφαση δίνεται στις προδιαγραφές του βιοτικού επιπέδου και όχι στον τρόπο ζωής. Από τη στιγμή που στρέφεστε  προς το μονοπάτι της κοσμικής ευτυχίας, θα οδηγηθείτε σε ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια, ανταγωνισμό, αλαζονεία και ζήλια. Απλά σταματήστε για λίγο και εξετάστε την εμπειρία σας. Σκεφτείτε για το εάν είστε ευτυχέστεροι όταν αυξάνετε τον πλούτο σας και για το εάν νιώθετε περισσότερο γαλήνιοι όταν οι επιθυμίες σας ικανοποιούνται. Τότε θα γίνετε μάρτυρες της αλήθειας, πως ένα βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο δεν αποτελεί εγγύηση ευτυχίας. Να θυμάστε πως η εκπαίδευση ή το άριστο επίπεδο πληροφόρησης και η απόκτηση δεξιοτήτων δεν εγγυώνται την ψυχική γαλήνη. Στην πραγματικότητα, θα βρείτε παντού τους μορφωμένους ανθρώπους περισσότερο δυσαρεστημένους και ανταγωνιστικούς από εκείνους που χαρακτηρίζονται αμόρφωτοι. Επομένως η αποκατάσταση του Θείου Νόμου (Ντάρμα), που είναι η αποστολή του Αβατάρ, είναι το ίδιο επείγουσα σε άλλα μέρη του κόσμου όσο και στην Ινδία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Απριλίου 1961


18 Οκτωβρίου

Όλοι πρέπει να ζήσετε με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην προκαλείτε πόνο σε κανένα ζωντανό πλάσμα. Αυτό είναι το υπέρτατο καθήκον σας. Είναι επίσης πρωταρχικό καθήκον όλων όσων είχαν την ευκαιρία αυτής της ανθρώπινης γέννησης, να διαθέτουν ένα μέρος της ενέργειάς τους, κατά διαστήματα, στην προσευχή, την επανάληψη του ονόματος του Κυρίου, στον διαλογισμό κτλ. Όλοι θα πρέπει να ταυτίσουν τη ζωή τους με την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τις ενάρετες πράξεις, που υπηρετούν τους άλλους. Πρέπει να νιώθετε φόβο μπροστά στο ενδεχόμενο του να εμπλακείτε σε πράξεις επιβλαβείς για τους άλλους ή πράξεις που επισύρουν την αμαρτία, όπως ακριβώς φοβάστε ν’ αγγίξετε τη φωτιά ή να ενοχλήσετε μια κόμπρα. Οφείλετε να έχετε τόση προσήλωση και σταθερότητα στην υλοποίηση καλών πράξεων, στο να κάνετε τους άλλους χαρούμενους και στο να λατρεύετε τον Κύριο, όση κάποιος που αναλώνεται στο να συσσωρεύει χρυσάφι και πλούτη. Αυτό είναι το καθήκον όλων των ανθρώπων. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη» (Prema Vahini), Κεφ. 65.


17 Οκτωβρίου

Η μελέτη των γραφών μπορεί να ενισχύσει τις πνευματικές ροπές που υπάρχουν ήδη εντός σας και να σας εισάγει στην εφαρμογή των πνευματικών αρχών. Μην αντιμετωπίζετε τη γνώση που αντλείτε απ’ αυτές ως τροφή για τον νου. Η γνώση αυτή πρέπει να μετουσιωθεί σε ευδαιμονία. Ο φθόνος, η επίδειξη, ο εγωισμός —τέτοιες αρνητικές ροπές πρέπει να εκριζωθούν από το άτομο. Η πηγή για τη γνώση είναι ο Διδάσκαλος, ο Θεός που είναι σε λανθάνουσα κατάσταση εντός σας. Αυτός ο πνευματικός θησαυρός μπορεί ν’ αποκτηθεί και από άλλους επίσης. Όμως, ο δωρητής θα πρέπει να έχει επιτύχει στον υπέρτατο βαθμό και ο αποδέκτης οφείλει ν’ αξίζει ιδιαιτέρως το επίτευγμα. Ο σπόρος μπορεί να φέρει ζωή εντός του, αλλά το χώμα πρέπει να οργωθεί και να γίνει κατάλληλο, ώστε να τον ενεργοποιήσει. Όταν και οι δύο προϋποθέσεις ικανοποιηθούν, εξασφαλίζεται η συγκομιδή της πνευματικής επιτυχίας. Να θυμάστε, πως ο αληθινός διδάσκαλος κλέβει την καρδιά και όχι τον πλούτο σας.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Ο Ποταμός της Αλήθειας» (Sathya Sai Vahini), Κεφ. 13.


16 Οκτωβρίου

Παρά το ότι ο Θεός κατοικεί σε όλες τις υπάρξεις, το γεγονός αυτό παραμένει κρυμμένο, όπως το λάδι στον σπόρο της μουστάρδας. Για να εκδηλωθεί ο Θεός εντός σας, πρέπει να περάσετε μέσα από κάποιες δοκιμασίες και βάσανα. Η αγάπη για Εκείνον πρέπει να μεγαλώνει ως αποτέλεσμα των δυσκολιών που βιώνετε. Όπως ακριβώς ο χρυσός λάμπει όλο και περισσότερο όσο θερμαίνεται στο χωνευτήρι, έτσι και η αφοσίωσή σας πρέπει να περνάει μέσα από μια διαρκή διαδικασία εξαγνισμού. Στις μέρες μας, όλες οι σκέψεις και οι πράξεις έχουν μολυνθεί με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Οι σκέψεις σας, η οπτική σας και τα λόγια σας είναι μολυσμένα. Οι νέοι οφείλουν να στοχεύουν στο ν’ αποτελέσουν ένα ιδανικό παράδειγμα για τον κόσμο. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να καλλιεργούν καλές φιλίες, που σημαίνει να επιδιώκουν τη συντροφιά ανθρώπων γεμάτων με Θεϊκή Αγάπη. Σε αντίθεση με προηγούμενες γενιές, οι άνθρωποι προσποιούνται αυτό που δεν είναι. Πρέπει ν’ απαλλαγείτε από τα ζωώδη ένστικτα και να προχωρήσετε από το ανθρώπινο επίπεδο στο θεϊκό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Αυγούστου 1992


15 Οκτωβρίου

Κάποιος μπορεί ν’ αυτοαποκαλείται σπουδαίος πιστός ή σπουδαίος επιστήμονας, αλλά χωρίς το πνεύμα της θυσίας δεν υπάρχει κανένα μεγαλείο. Η υπηρεσία είναι το αλάτι που δίνει γεύση στη ζωή. Το πνεύμα της υπηρεσίας προσδίδει άρωμα στην ύπαρξη. Μπορεί να ζήσετε για 60, 70 ή 80 χρόνια, αλλά δεν θα έχει κανένα νόημα, εκτός κι αν η ζωή σας αφιερωθεί στον εξευγενισμό του χαρακτήρα σας και στην προσφορά υπηρεσίας στους άλλους με αφοσίωση. Αυτό για το οποίο πρέπει να λαχταράτε δεν είναι τα ακίνητα, οι θέσεις και οι επιχειρήσεις. «Ένας καλός χαρακτήρας είναι ο μεγαλύτερος πλούτος που μπορείτε ν’ αποκτήσετε. Σημαντικότερες και από τις πέντε ζωτικές ενέργειες είναι η Αλήθεια, η Δικαιοσύνη, η Ειρήνη, η Αγάπη και η Μη-βία. Αυτές αποτελούν τη ζωογόνο πνοή ζωής για όλους. Ανάμεσά τους, σπουδαιότερη είναι η Αγάπη. Γεμίστε με αγάπη. Η αγάπη πρέπει να εκδηλώνεται ως υπηρεσία στην κοινωνία. Να έχετε κατά νουν, πως υπάρχετε για την κοινωνία και η κοινωνία υπάρχει για το καλό όλων. Εξαγιάστε τη ζωή σας προσφέροντας υπηρεσία και χαρίζοντας χαρά και παρηγοριά σε όλους γύρω σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1985


14 Οκτωβρίου

Η πραγματική ισότητα μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να επιτευχθεί όχι μέσω της ίσης κατανομής των υλικών αγαθών, αλλά με την καλλιέργεια της ανιδιοτελούς αγάπης, η οποία προάγει το θεϊκό συναίσθημα, που είναι εγγενές σε όλες τις υπάρξεις. Να κοιτάζετε πίσω από την υλική πραγματικότητα, στην Υπέρτατη Ύπαρξη, η οποία είναι ο πάροχος των πάντων. Όταν αναγνωρίζετε το Ένα ως παρόν σε όλες τις υπάρξεις και σέβεστε τους πάντες ως εκδηλώσεις του Θεού, θα επιτύχετε την ισότητα με την αληθινή σημασία της λέξης. Συνειδητοποιήστε το γεγονός, πως αυτό το σώμα σας δόθηκε για να υπηρετείτε με ανιδιοτέλεια και κατανοήστε, πως τίποτα στη Δημιουργία δεν προορίζεται για την αποκλειστική χρήση ενός και μόνον ατόμου. Οφείλετε λοιπόν να απορρίψετε την άποψη: «Αυτά τα αγαθά μου έχουν δοθεί για αποκλειστική χρήση, είναι δικά μου». Ο αρχαίοι σοφοί υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα της Κάρμα Γιόγκα, που είναι η εκτέλεση των καθηκόντων της ζωής σ’ ένα πνεύμα αφοσίωσης. Μέσω της Κάρμα Γιόγκα πρέπει να επιτύχετε έλεγχο των αισθήσεων  και ν’ αναπτύξετε τις ποιότητες της οικουμενικής αγάπης, της ανεκτικότητας και της συμπόνιας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1985


13 Οκτωβρίου

Οι ψαλμοί-μπάτζανς προσφέρουν πάντοτε χαρά και γαλήνη. Να προσέχετε να μη συμμετέχετε σ’ αυτά για τη διόγκωση του εγώ σας ή για την καλλιέργεια αντεγκλήσεων, φθόνου ή αλαζονείας, όπως συχνά συμβαίνει. Να είστε ταπεινοί, γαλήνιοι, ανεκτικοί. Να συνεργάζεστε με όλους και ν’ αντιμετωπίζετε τους πάντες με ευγένεια και καλοσύνη. Η αφοσίωση δεν είναι μια φορεσιά για τα βράδια της Πέμπτης, όταν συγκεντρώνεστε για τα μπάτζανς, την οποία στη συνέχεια αφήνετε στην άκρη, όταν αυτά τελειώσουν. Πρέπει να σημαίνει την προώθηση μιας στάσης ταπεινότητας, σεβασμού των γονέων, των δασκάλων, των πρεσβυτέρων. Είναι μια νοητική θεώρηση, μια στάση ζωής πάντοτε παρούσα.  Είναι αυτή που δυναμώνει την καρδιά, όπως ακριβώς η τροφή δυναμώνει και συντηρεί το σώμα. Όπως η βελόνα της πυξίδας δείχνει πάντοτε προς τον βορρά, χωρίς ποτέ να αποκλίνει απ’ αυτή την κατεύθυνση και επιστρέφει σ’ αυτήν εύκολα, πρόθυμα και γρήγορα οποτεδήποτε μετακινείται απ’ αυτήν τη θέση, έτσι και ο πιστός πρέπει να είναι πάντοτε στραμμένος προς τον Κύριο και να είναι χαρούμενος, μόνον όταν είναι εστιασμένος σ` Εκείνον.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1963


12 Οκτωβρίου

Ο θάνατος έρχεται χιμώντας σαν το γεράκι στο κοτόπουλο που βόσκει στο έδαφος. Πώς μπορώ να σας παραλάβω; Μήπως δεν γνωρίζω το παρελθόν και το παρόν σας, τα παραπτώματα και την τιμωρία σας, τα επιτεύγματα και τις ανταμοιβές σας; Δεν επηρεάζομαι με κανέναν τρόπο από την άφιξη ορισμένων στον κόσμο  ή την αναχώρηση κάποιων άλλων απ’ αυτόν. Εκτελώ αυτό που είναι θεμιτό και δίκαιο, που μπορεί να τροποποιείται κάποιες φορές από τη χάρη Μου. Ζήστε την αληθινή φύση του Εαυτού. Αυτό θα σας εξασφαλίσει τη γαλήνη. Με το δηλητήριο της προσκόλλησης και του μίσους εντός σας, πώς μπορείτε να είστε υγιείς; Όταν βιώσετε την αληθινή φύση του Εαυτού, θα ταυτιστείτε με τον Θεό. Αυτός είναι ο λόγος που σας απευθύνομαι ως θεϊκές ενσαρκώσεις. Όλοι σας οφείλετε να μεταμορφωθείτε ώστε να γίνετε θεϊκοί, συγχωνεύοντας τον ξεχωριστό ατομικό εαυτό σας με τον Ωκεανό του Οικουμενικού Εαυτού. Η φύση μου είναι Αιώνια Ευδαιμονία. Πρέπει να βιώστε την ευδαιμονία ακολουθώντας τις εντολές Μου και εφαρμόζοντας τη διδασκαλία Μου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1963


11 Οκτωβρίου

Η πίστη είναι η ίδια η αναπνοή της νίκης! Η πίστη στον Εαυτό, η πίστη στην ενάρετη δράση στην οποία εμπλέκεστε και  η πίστη στην επιτυχία της παρά τα σημάδια μιας επερχόμενης αποτυχίας. Να είστε ενάρετοι, χρήσιμοι, ευγενείς, να σέβεστε τον Θεό και τότε θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη όλων! Η προσκόλληση και το μίσος είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της προόδου σε οποιονδήποτε σχεδιασμό δράσης. Αν κάποιοι παραπλανηθείτε πιστεύοντας πως σώζετε άλλους, τότε αλίμονό σας, γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος απολύτως! Όλοι είναι ένα. Η θλίψη του ενός είναι θλίψη όλων. Η άγνοια που διακατέχει τους ανθρώπους είναι το θεμελιώδες ελάττωμα. Στην περίπτωση που κατείχατε τη σοφία, θα γνωρίζατε πως όλες οι ατομικές υπάρξεις είναι κύματα στην επιφάνεια του ίδιου ωκεανού. Η ανιδιοτελής δράση είναι το ιδεώδες στο οποίο οφείλετε να στοχεύετε. Η επιθυμία του κέρδους, η προσδοκία για ανταπόδοση, μοιάζει με τους δηλητηριώδεις κυνόδοντες. Όταν τους ξεριζώσετε, το φίδι του κάρμα καθίσταται αβλαβές και οι πράξεις σας γίνονται μια άξια προσφορά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1963


10 Οκτωβρίου

Η ιστορία του γάμου της Ρουκμίνι δεν είναι απλώς η ιστορία ενός γάμου. Είναι η ένωση του Υπέρτατου Πνεύματος με τη Δημιουργία, τον αντικειμενικό κόσμο. Η Ρουκμίνι είναι ο ατομικός εαυτός και ο Κρίσνα ο Υπέρτατος Εαυτός. Η Ρουκμίνι υπέφερε από τους κανόνες και τους περιορισμούς τους επιβεβλημένους από τον αντικειμενικό κόσμο. Ο εγωισμός είναι ο αδελφός της και η εμπλοκή της με τον υλικό κόσμο είναι ο πατέρας της.  Απλά σκεφτείτε το εξής: Η Ρουκμίνι ποτέ πριν δεν είχε συναντήσει τον Κρίσνα, αλλά η ψυχή της λαχταρούσε για τον Κύριο. Με ειλικρινή και ενάρετη συμπεριφορά, αναζήτησε καταφύγιο στον Θεό. Οι γονείς της, ο αδερφός της και όλοι οι συγγενείς αντέδρασαν, αλλά ο κάθε άνθρωπος γεννιέται για να κατανοήσει και να διαχειριστεί το δικό του πεπρωμένο και όχι για να υποδυθεί έναν ρόλο στο έργο κάποιων άλλων. Όλοι γεννιέστε για να εκτίσετε τη δική σας ποινή, ώστε τελικά ν’ απελευθερωθείτε. Κανείς δεν μένει στη φυλακή με το πρόσχημα πως ένας αγαπητός του σύντροφος είναι ακόμα μέσα! Οι προσευχές της Ρουκμίνι, η μεταμέλεια, η λαχτάρα και η σταθερότητα ανταμείφθηκαν πλουσιοπάροχα και ο Κύριος έσπευσε να την δεχτεί!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1963


9 Οκτωβρίου

Πολλοί θεωρούν τις πράξεις λατρείας ως «δικές Του» ενώ τις δράσεις που στοχεύουν στο κέρδος και την κατανάλωση ως «δικές τους». Όμως αυτό το σκεπτικό είναι λανθασμένο! Δεν υφίσταται τέτοια διάκριση μεταξύ των πράξεων. Όλες σας οι δράσεις είτε σας οδηγούν  προς τον Θεό είτε σας απομακρύνουν απ’ Αυτόν! Όλες οι πράξεις είναι δικές Του! Όταν λέτε πως είστε άρρωστοι ή πως είστε υγιείς, έχετε τη αίσθηση ότι το σώμα είστε «εσείς», ενώ στην πραγματικότητα είστε μόνον ο θείος Εαυτός-Άτμα, με τα πέντε περιβλήματα που τον επικαλύπτουν. Πού ωφελεί ο σύγχρονος πολιτισμός, όταν ωθεί τους ανθρώπους να πλέουν με το ρεύμα που τους βυθίζει στον φόβο, στην αγωνία και την απελπισία; Η σύγχρονη εκπαίδευση διδάσκει πως ευτυχία είναι μόνον ό,τι πηγάζει από τις αισθήσεις. Δεν εκπαιδεύει στην τέχνη της απόκτησης ψυχικής γαλήνης. Δεν είναι πια καιρός ν’ αρχίσετε να μαθαίνετε πως η αιώνια πηγή της ευδαιμονίας είναι παρούσα εντός σας;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1963

 


8 Οκτωβρίου

Μπορεί να έχετε μελετήσει πολλά ιερά κείμενα και να έχετε ακούσετε πολλές ομιλίες. Μπορεί επίσης να είχατε το ντάρσαν αγίων και ευσεβών ψυχών. Ποια είναι η ωφέλεια όμως που αποκομίσατε; Λόγω της επίδρασης μη ιερής τροφής και κακών συναναστροφών, όλες οι καλές σκέψεις σας έχουν εξασθενίσει. Οι καλές σκέψεις μπορούν να εκφραστούν μόνο όταν απαλλαγείτε από τις κακές σκέψεις. Ο καθένας από εσάς πρέπει να καταβάλει συνειδητές προσπάθειες για να διαλύσει τις κακές σκέψεις. Όπως μπορείτε να ανοίξετε την πόρτα του σπιτιού σας μόνο στα μέλη της οικογένειας και στους φίλους σας και όχι στα αδέσποτα σκυλιά, κατά τον ίδιο τρόπο δεν πρέπει να επιτρέπετε να εισέρχονται στο νου σας κακά συναισθήματα και κακές σκέψεις. Σήμερα γιορτάζουμε την ευοίωνη ‘Ημέρα της Νίκης’  (Vijaya Dashami). Αυτή είναι η ολοκλήρωση του εορτασμού του ιερού Navaratri. Αυτή είναι που καταξιώνει όλες τις προηγούμενες από κάθε άποψη. Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Σε αυτή την ιερή και άγια περίσταση επιθυμώ ο καθένας σας να υποσχεθεί ότι θα βρει και θα εγκαταλείψει όλες τις κακές τάσεις που γνωρίζει ότι υπάρχουν μέσα του!

-  Μπάμπα, από την ομιλία που δόθηκε την 1η Οκτωβρίου 1998)


7 Οκτωβρίου

Δεν υπάρχει κανένας καταναγκασμός ότι πρέπει να έχετε έναν εξωτερικό βωμό για να τελείτε την ιερή θυσία-γιάγκνια, όπως εδώ. Αυτό που χρειάζεται είναι μόνο να προσέχετε για την αγνότητα των λόγων που προφέρετε ή ακούτε και για τις πράξεις που κάνετε. Αληθινά, η καρδιά σας είναι ο βωμός της τελετουργίας. Το σώμα σας είναι η φωτιά, τα μαλλιά σας το ιερό γρασίδι, οι ευχές σας το καύσιμο που τροφοδοτεί τη φωτιά και η επιθυμία είναι το γκι που ρίχνετε στη φωτιά για να ξεσπάσει σε φλόγες. Ο θυμός είναι το ζώο που θυσιάζετε και η φωτιά είναι η πνευματική πειθαρχία που εκτελείτε. Οι άνθρωποι ερμηνεύουν μερικές φορές τον όρο ‘πνευματική πειθαρχία’ (τάπας) ως δύσκολες ασκητικές πρακτικές, όπως το να στέκεται κανείς σε ένα πόδι ή ανάποδα στηριζόμενος στο κεφάλι. Όχι, η ‘πνευματική πειθαρχία’ δεν έχει σχέση με κάποιον σωματικό εξαναγκασμό. Είναι ο πλήρης και αρμονικός συντονισμός των σκέψεων, των λόγων και των πράξεων. Όταν επιτευχθεί αυτό, θα εκδηλωθεί το μεγαλείο της θυσιαστικής πυράς.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1981, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ντάσαρα


6 Οκτωβρίου

Η γιορτή του Ναβαράτρι εορτάζεται για να διαλαλήσει στον κόσμο τη δύναμη της Θείας Μητέρας. Η υπέρτατη θεία Ενέργεια (Σάκτι) εκδηλώνεται με τη μορφή της Ντούργκα, της Λάκσμι και της Σαράσβατι. Η Ντούργκα είναι η χορηγός της φυσικής, νοητικής και πνευματικής ενέργειας. Η Λάκσμι μας απονέμει πλούτο πολλών ειδών και όχι μόνον χρήματα, αλλά πλούτο, χαρακτήρα και πολλά άλλα. Η υγεία επίσης είναι πλούτος. Η Σαράσβατι μας χορηγεί τη νόηση, την ικανότητα της πνευματικής αναζήτησης και τη δύναμη της διάκρισης. Η μητέρα σας είναι συνδυασμός όλων αυτών των θεϊκών Όντων. Σας παρέχει ενέργεια, πλούτο κι ευφυΐα. Επιθυμεί αδιάκοπα την πρόοδό σας στη ζωή. Έτσι εκπροσωπεί όλες τις τρεις θεές που λατρεύουμε στη διάρκεια της γιορτής του Ναβαράτρι. Η ζωή εκείνου που δεν σέβεται και δεν αγαπά τη μητέρα του είναι άθλια. Αναγνωρίζοντας την μητέρα σας ως την ενσάρκωση όλων των θεϊκών δυνάμεων, πρέπει να δείχνετε ευλάβεια προς αυτήν και να την αντιμετωπίζετε με αγάπη. Αυτό είναι το σπουδαίο μήνυμα που το Ναβαράτρι, η γιορτή των εννέα νυχτών, σας μεταφέρει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1988


5 Οκτωβρίου

Το Ναβαράτρι εορτάζεται προς τιμήν της νίκης της Θείας Μητέρας, η οποία επετεύχθη εναντίον των αρνητικών δυνάμεων, όπως περιγράφεται στη Ντέβι Μαχάτμιαμ και στη Ντέβι Μπαγκαβάταμ. Η αρχέγονη Θεϊκή Δύναμη, όταν εκδηλώνεται με την αγνή και ευγενή μορφή της, περιγράφεται ως ο μέγας διδάσκαλος και εμπνευστής, είναι η Μάχα Σαράσβατι. Όταν είναι δραστήρια και ισχυρή, είναι ο μεγάλος πάροχος και υποστηρικτής, η Μάχα Λάκσμι και όταν είναι νωθρή και αδρανής αλλά  σε λανθάνουσα κατάσταση, όπως ο μέγας μυστηριώδης καταστροφέας που παραπλανεί, τότε πρόκειται για τη Μάχα Κάλι. Μέσω της συστηματικής πνευματικής άσκησης, είναι δυνατόν ν’ αξιοποιήσετε τους εσωτερικούς σας πόρους, με τους οποίους σας έχει προικίσει ο Θεός και ν’ ανυψώσετε τον εαυτό σας στην αγνότερη κι ευτυχέστερη σφαίρα της Πραγματικότητας. Η Παρασάκτι υπάρχει σε όλους ως άδηλη πνευματική ενέργεια, που έχει τη δυνατότητα να εξολοθρεύει τις κακές ροπές του νου, όταν αυτές εγείρονται. Επομένως αφιερώστε αυτό το Ναβαράτρι στον κατευνασμό της πάνσοφης Θείας Μητέρας και ζήστε με ειρήνη και χαρά. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1967


4 Οκτωβρίου

Ενσαρκώσεις της θεϊκής Αγάπης! Μη δίνετε περιθώριο σε αμφιβολίες, που μπορούν να ανακύψουν εξαιτίας της τροφής που καταναλώνετε, των φίλων που σας συντροφεύουν ή του περιβάλλοντος στο οποίο ζείτε. Αντιμετωπίστε τις αμφιβολίες με θάρρος και πίστη. Καταρχάς απαλλαγείτε από τα ελαττώματά σας, ενισχύοντας την αφοσίωσή σας, την οποία πρέπει να καταστήσετε σταθερή και ακλόνητη. Αυτή είναι η προσπάθεια που πρέπει όλοι να καταβάλλετε. Τότε, αυτομάτως, θα κερδίσετε τη Χάρη του Θεού. Μην προσεύχεστε στον Μπάμπα να σας αλλάξει τον τρόπο σκέψης. Είναι δικό σας καθήκον να μεταμορφώσετε το νου σας και να μείνετε εστιασμένοι στον στόχο. Εάν περιμένετε από τον Μπάμπα να κάνει τα πάντα, τότε ποια είναι η δική σας συμβολή; Να ασκείστε πνευματικά με σταθερή πίστη, τακτικά και με έντονη αφοσίωση. Η βοήθεια του Θεού θα έρθει αυτόματα, όταν αναλαμβάνετε το μέρος της δικής σας ευθύνης. Κάνετε το καθήκον σας και αφήστε τα αποτελέσματα στον Θεό. Βαδίζοντας σε αυτό το μονοπάτι της αλήθειας και διασχίζοντας τον δρόμο της πνευματικής σοφίας, δεν πρέπει να σταματήσετε, έως ότου ενωθείτε  με τον Θεό. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1992


4 Οκτωβρίου

Ενσαρκώσεις την θεϊκής Αγάπης! Μη δίνετε περιθώριο σε αμφιβολίες, που μπορούν να ανακύψουν εξαιτίας της τροφής που καταναλώνετε, των φίλων που σας συντροφεύουν ή του περιβάλλοντος στο οποίο ζείτε. Αντιμετωπίστε τις αμφιβολίες με θάρρος και πίστη. Καταρχάς απαλλαγείτε από τα ελαττώματά σας, ενισχύοντας την αφοσίωσή σας, την οποία πρέπει να καταστήσετε σταθερή και ακλόνητη. Αυτή είναι η προσπάθεια που πρέπει όλοι να καταβάλλετε. Τότε, αυτομάτως, θα κερδίσετε τη Χάρη του Θεού. Μην προσεύχεστε στον Μπάμπα να σας αλλάξει τον τρόπο σκέψης. Είναι δικό σας καθήκον να μεταμορφώσετε το νου σας και να μείνετε εστιασμένοι στον στόχο. Εάν περιμένετε από τον Μπάμπα να κάνει τα πάντα, τότε ποια είναι η δική σας συμβολή; Να ασκείστε πνευματικά με σταθερή πίστη, τακτικά και με έντονη αφοσίωση. Η βοήθεια του Θεού θα έρθει αυτόματα, όταν αναλαμβάνετε το μέρος της δικής σας ευθύνης. Κάνετε το καθήκον σας και αφήστε τα αποτελέσματα στον Θεό. Βαδίζοντας σε αυτό το μονοπάτι της αλήθειας και διασχίζοντας τον δρόμο της πνευματικής σοφίας, δεν πρέπει να σταματήσετε, έως ότου ενωθείτε  με τον Θεό. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1992


3 Οκτωβρίου

Όταν οι δυνάμεις της αδικίας, της ανηθικότητας και της αναλήθειας αυξάνονται και παίρνουν τεράστιες διαστάσεις και παραδίδονται σ’ έναν χορό θανάτου, όταν άνδρες και γυναίκες έχουν χάσει κάθε αίσθηση καλοσύνης και συμπόνιας, η αρχή του Άτμα, παίρνοντας μορφή θεϊκή, αναδύεται για να εξολοθρεύσει τα αρνητικά στοιχεία. Αυτή είναι η εσωτερική σημασία της γιορτής Ντάσαρα. Ο καθένας σας πρέπει ν’ αποφασίσει, εάν ταυτίζει τον εαυτό του με τον Ράβανα ή τον Ράμα, ανάλογα με τις ποιότητες που εκδηλώνετε στην καθημερινή σας ζωή. Ποιος είναι ο Ράβανα και τι αντιπροσωπεύουν τα δέκα κεφάλια; Τη λαγνεία, τον θυμό, την ψευδαίσθηση, την απληστία, την αλαζονεία, τον φθόνο, τον νου, τη διάνοια, τη θέληση, τον εγωισμό. Αυτά τα δέκα αποτελούν τα δέκα κεφάλια. Η υπεροψία είναι ένας δαίμονας. Οι αρνητικές σκέψεις είναι δαίμονες. Ο Ράμα είναι ο καταστροφέας των αρνητικών ποιοτήτων. Στη διάρκεια των δέκα ημερών της Ντάσαρα πρέπει να προσεύχεστε στον Θεό να καταστρέψει όλα τα στοιχεία του κακού που είναι παρόντα εντός σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1991

 


2 Οκτωβρίου

Η ζωή κάθε παιδιού επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των γονέων. Η στοργική φροντίδα της μητέρας Τζιτζαμπάι έκανε τον Σίβατζι έναν μεγάλο πολεμιστή. Ο Γκάντι έγινε Μαχάτμα χάρις στη θεοσεβούμενη μητέρα του Πουτλιμπάι. Η Πουτλιμπάι τηρούσε έναν αυστηρό όρκο, σύμφωνα με τον οποίο περίμενε το κελάηδημα ενός κούκου πριν το φαγητό. Κάποια ημέρα περίμενε για πολύ το κάλεσμα του κούκου και φυσικά δεν άγγιζε το φαγητό της. Ο νεαρός Γκάντι, μην αντέχοντας να βλέπει τη μητέρα του νηστική για τόση πολλή ώρα, βγήκε από το σπίτι και μιμήθηκε τη φωνή του κούκου. Έπειτα μπήκε μέσα και είπε: «Μητέρα, σε παρακαλώ φάε κάτι τώρα, αφού ο κούκος ακούστηκε». Ανίκανη να συγκρατήσει τη θλίψη της για το γεγονός πως ο γιος της της είπε ψέματα, χαστούκισε τον Γκάντι και φώναξε:  «Ποια αμαρτία έχω κάνει, ώστε έπρεπε να γεννήσω έναν ψεύτη!» Ο Γκάντι μετανιωμένος προσευχήθηκε αμέσως για τη συγχώρεσή της. Υποσχέθηκε πως ποτέ δεν θα έλεγε ψέματα και έζησε για την αλήθεια μέχρι το τέλος.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2003


1 Οκτωβρίου

Η γιορτή Ντάσαρα τιμά τη νίκη των θεϊκών δυνάμεων επί των δαιμόνων, τη νίκη των δυνάμεων της δικαιοσύνης ενάντια στις δυνάμεις του κακού. Νικούν διότι η ενεργός πλευρά του Θείου, που έχει αναλυθεί σε όλη αυτήν την ποικιλομορφία και την ομορφιά, ήρθε για να βοηθήσει και να πολεμήσει για λογαριασμό των δυνάμεων του καλού. Αυτή η ιερή συντροφιά βοηθά να διεγερθεί η επιθυμία της αυτογνωσίας, η επιθυμία να γνωρίσετε την αληθινή φύση του κόσμου γύρω σας και να μάθετε το πώς θ’ ανακαλύψετε και θα βιώσετε την ενότητα και των δύο, όπως εκφράζεται στο βεδικό απόφθεγμα: «Εκείνο είσαι εσύ». Εξαιτίας της λεπτής επίδρασης της συντροφιάς στην οποία μετείχε ο Νάραντα, ο γιος μιας υπηρέτριας, μεταμορφώθηκε στον σημαντικότερο πιστό και υπέρμαχο του δρόμου της αφοσίωσης. Επίσης ο Βαλμίκι, ένας ληστής των δρόμων, μεταλλάχθηκε σ’ έναν μεγάλο σοφό και τον σημαντικότερο ανάμεσα στους ποιητές. Και πολλοί αμαρτωλοί ευλογήθηκαν με την αποκάλυψη του δρόμου της μεταμέλειας και της εξιλέωσης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1965