Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Οκτώβριος 2018

31 Οκτωβρίου

Καλλιεργήστε στην καρδιά σας την εγγύτητα μαζί Μου και θ’ ανταμειφθείτε. Έτσι θ’ αποκτήσετε κι εσείς ένα κλάσμα της Θείας Αγάπης. Μη χάνετε την επαφή και τη σχέση, γιατί μόνον όταν το κάρβουνο είναι σ’ επαφή με την αναμμένη χόβολη, μπορεί να παραμείνει ζωντανό. Είστε στ’ αλήθεια τυχεροί κι ευλογημένοι κι έχετε μια μεγάλη ευκαιρία. Προσέξτε! Αυτή η ευκαιρία δεν θα ξανάρθει στον δρόμο σας. Εάν δεν διασχίσετε τη θάλασσα της θλίψης τώρα, πότε θα σας ξαναδοθεί μια τέτοια ευκαιρία; Αρχίστε τώρα την πνευματική άσκηση, τις πνευματικές σκέψεις και τις πνευματικές συναναστροφές. Αφήστε το παρελθόν να πάρει τον δρόμο του. Τουλάχιστον από εδώ και στο εξής πάρτε την απόφαση να λυτρωθείτε. Μην υποκύπτετε στην αμφιβολία και την αστάθεια. Μην κλονίζεστε και μην επιτρέπετε στην πίστη σας να φθίνει, γιατί αυτό δεν μπορεί παρά μόνο να προσθέσει στη θλίψη από την οποία ήδη υποφέρετε. Γρηγορείτε, επαγρυπνείτε —αυτή πρέπει να είναι η δέσμευσή σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1964


30 Οκτωβρίου

Τα κοράκια παρενοχλούν τον αετό, όσο αυτός κρατά ένα ψάρι στο ράμφος του. Φτερουγίζουν  από πάνω του κρώζοντας, έτσι ώστε ν’ αρπάξουν το ψάρι από το στόμα του. Τον καταδιώκουν όπου κι αν καθίσει αναζητώντας λίγη ανάπαυση. Τελικά ο αετός εγκαταλείπει την προσκόλλησή του στο ψάρι και το αφήνει να πέσει από το ράμφος του. Τα κοράκια πετούν προς το ψάρι και τον αφήνουν ελεύθερο. Με τον ίδιο τρόπο, παραιτηθείτε κι εσείς από τις απολαύσεις των αισθήσεων  και τα κοράκια της αλαζονείας, του φθόνου, της κακίας και του μίσους θα φτερουγίσουν μακριά, γιατί αναζητούν κουφάρια. Από εδώ και στο εξής υιοθετήστε τη στάση της  απάρνησης, έτσι ώστε να μπορέσετε να ξεκινήσετε για το ταξίδι, όταν έρθει το κάλεσμα, μια και ποτέ δεν ξέρετε πότε αυτό θα συμβεί. Διαφορετικά, εκείνη τη στιγμή θα είστε πνιγμένοι στα δάκρυα, σκεπτόμενοι το σπίτι που χτίσατε, την περιουσία που δημιουργήσατε, τη φήμη που αποκτήσατε και όλα τα μικροπράγματα που κερδίσατε. Να ξέρετε πως όλ’ αυτά δεν είναι παρά φευγαλέες στιγμές. Αφοσιωθείτε αποκλειστικά στον Κύριο, ο οποίος θα είναι μαζί σας, όπου κι αν πάτε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1964


29 Οκτωβρίου

Η αγάπη του Θεού είναι εντελώς ανιδιοτελής. Είναι απολύτως αγνή, συνεχής και αψεγάδιαστη. Η ανθρώπινη αγάπη είναι εγωιστική και νοθευμένη. Μια τέτοια αγάπη δεν μπορεί να συγχωνευθεί με την αγάπη του Θεού. Μόνο όταν είστε απαλλαγμένοι από τον εγωισμό, την υπερηφάνεια, το μίσος και τον φθόνο, ο Θεός θα μείνει μέσα σας. Χωρίς απάρνηση, εάν ένα άτομο βυθίζεται στις κοσμικές απολαύσεις και ζει μια κοσμική ζωή, όλη του η αφοσίωση είναι τεχνητή, ένα είδος αυταπάτης. Αυτή η αφοσίωση δεν θα τον οδηγήσει στον Θεό. Σήμερα ο κόσμος είναι γεμάτος από τέτοια άτομα. Οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι αγαπούν τον Θεό. Αλλά ο καθένας αγαπά τον Θεό για χάρη του και όχι για χάρη του Θεού. Αυτός είναι καθαρός εγωισμός. Ψάχνετε όλα τα πράγματα στον κόσμο για χάρη σας. Ακόμη και τον Θεό τον αναζητάτε για έναν τέτοιο λόγο. Ο Θεός δεν μπορεί να αποκτηθεί τόσο εύκολα. Η καρδιά είναι σαν ένας μονοθέσιος καναπές. Έχει χώρο μόνο για ένα άτομο. Αν εγκαταστήσετε πάνω του κοσμικές επιθυμίες, πώς μπορείτε να περιμένετε από τον Θεό να καθίσει; Ο Θεός θα έλθει να καθίσει μόνο αν τον εκκενώσετε από όλα τα άλλα πράγματα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Αυγούστου 1992


28 Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το μονοπάτι της Ράντα, της Μίρα, του Γκαουράνγκα, και του Τουκαράμ. Πρέπει να νιώσετε μια αδιαχώριστη σχέση με τον Κύριο, τόσο αδιαχώριστη όσο η σχέση του κύματος με τη θάλασσα. Είστε στ’ αλήθεια από την ίδια ουσία, έχετε την ίδια γεύση και την ίδια ποιότητα με τη θάλασσα, αν και έχετε το όνομα και τη μορφή του κύματος. Ο Κύριος που λατρεύετε είναι το υπέρτατο Θείο που διαπερνά όλη την Οικουμένη, με μορφή και ιδιότητες. Το βούτυρο, όταν βρίσκεται στο γάλα, είναι σύμφυτο και δεν έχει διαφορετικό όνομα και ξεχωριστή μορφή, αλλά όταν το γάλα πήζει και το αφαιρείτε απ’ αυτό, τότε αποκτά όνομα και μορφή, τα οποία το κάνουν να διαφέρει από το γάλα. Το καθαρό βούτυρο επίσης, όταν βρίσκεται σε υγρή κατάσταση, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη μορφή την οποία όμως αποκτά, όταν στερεοποιείται. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Θεός παίρνει τη μορφή του Ανθρώπου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1964


27 Οκτωβρίου

Ο Άντι Σάνκαρα θέτει τα ερωτήματα: «Ποιος είσαι, ποιος είμαι, από που ήρθα, πού πηγαίνω, ποια είναι η φύση και ο σκοπός όλης αυτής της κίνησης και της μεταβολής, υπάρχει κάποια κατεύθυνση ή κάποιος που κατευθύνει;» Μην αψηφάτε αυτά τα ερωτήματα του νου σας. Όλοι σας διακατέχεστε απ’ αυτά τα ερωτήματα και σας βασανίζουν όταν βρίσκεστε μόνοι σας απέναντι σε κάτι μεγαλειώδες κι εκπληκτικό στη Φύση ή μπροστά σ’ ένα φοβερό ή συγκλονιστικό γεγονός της ζωής σας. Είναι παράλογο να παραιτηθείτε απ’ αυτές τις πολύτιμες στιγμές και να επιστρέψετε στη μονοτονία της ζωής, χωρίς να επιδιώξετε απάντηση στα ερωτήματα στα οποία έχετε υποβληθεί. Ο Διδάσκαλος έρχεται να προειδοποιήσει και να αφυπνίσει. Αποκαλύπτει την αλήθεια και σας ενθαρρύνει να προχωρήσετε προς αυτήν. Εάν δεν έχετε τη λαχτάρα, την ανήσυχη καρδιά, τη διάνοια που αναζητά απαντήσεις, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά. Ο πεινασμένος μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα του. Εκείνος όμως που δεν νιώθει πείνα, θ’ απορρίψει την τροφή ως μια επιβεβλημένη ενόχληση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιουλίου 1965


26 Οκτωβρίου

Μια μοιραία αδυναμία που σας εμποδίζει από το να προσεγγίσετε την εμπειρία του Θεού είναι η έπαρση, ο εγωισμός, η αλαζονεία, η επιθυμία να σας συζητούν και να σας επαινούν. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν το να μιλούν ακούραστα για τα επιτεύγματα και τις ικανότητές τους. Θέλουν το όνομα και οι πράξεις τους να προβάλλονται στις καθημερινές εφημερίδες με μεγάλα έντονα γράμματα! Αυτό πραγματικά τους καθιστά αστείους και αξιολύπητους. Δεν είναι οι εφημερίδες το μέσον δια του οποίου πρέπει να προσπαθήσετε να έλξετε την προσοχή. Κερδίστε κύρος στο βασίλειο του Θεού. Αποκτήστε φήμη στους κύκλους των ενάρετων και ευσεβών ανθρώπων, προοδεύστε στην ταπεινότητα και τον σεβασμό προς τους πρεσβυτέρους και τους γονείς! Αν παραμένετε για πάντα στην πρώτη τάξη, προσπαθώντας να μάθετε την αλφαβήτα, πώς μπορείτε να διακρίνετε τα νοήματα πίσω από εκείνα που διδάσκουν οι επαΐοντες; Η πνευματικότητα και ο Θεός είναι πέρα από τις δυνατότητες των αισθήσεων και οφείλετε ν’ ακούτε, να ασκείτε και να λατρεύετε τα ευγενή ιδεώδη. Εφαρμόζετε τις αρετές και ζήστε στη χαρά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1964


25 Οκτωβρίου

Υπάρχουν τέσσερα είδη ναών: πρώτον ο ναός της γνώσης, δεύτερον ο ναός της τροφής, τρίτον ο ναός της θεραπείας και τέταρτον ο ναός του Θεού. Και οι τέσσερις είναι χώροι λατρείας για τον άνθρωπο. Όταν πηγαίνετε σ’ ένα ξενοδοχείο ή εστιατόριο, τρώτε την καλή και νόστιμη τροφή που προτιμάτε και φεύγετε ικανοποιημένοι. Πηγαίνοντας σ’ ένα νοσοκομείο, συμβουλεύεστε έναν γιατρό και παίρνετε μόνο μια συνταγογραφούμενη θεραπεία για τις ασθένειες από τις οποίες υποφέρετε. Όταν πηγαίνετε σ’ ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, αναζητάτε τη γνώση μόνον για τα αντικείμενα που σας ενδιαφέρουν. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν επισκέπτεσθε έναν ναό, αναρωτηθείτε για το αν συμπεριφέρεστε σωστά. Σ’ έναν ναό θα έπρεπε να ενδιαφέρεστε μόνον για τη λατρεία. Αντί να συγκεντρώνετε τον νου σας στον Θεό, γιατί του επιτρέπετε να περιπλανιέται εδώ κι εκεί και τον απασχολείτε με ανούσιες κοσμικές υποθέσεις; Να θυμάστε, πως μόνον όταν εξασφαλίσετε τη χάρη του Θεού, τα πάντα θα επιτευχθούν χωρίς δυσκολία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Αυγούστου 1988


24 Οκτωβρίου

Οφείλετε να φοβάστε την αμαρτία και όχι τις δυσκολίες. Θα πρέπει να αναπτύξετε φόβο για την αμαρτία, αγάπη για τον Θεό και ηθική στάση για την κοινωνία. Όμως αντί να φοβάστε την αμαρτία, γίνεστε σκλάβοι της. Αντί ν’ αναζητάτε καταφύγιο στον Θεό, παραδίνεστε στις δυσκολίες. Η ηθική στάση στην κοινωνία θα σας οδηγήσει στην αγάπη του Θεού που με τη σειρά της θα σας κατευθύνει στον φόβο της αμαρτίας. Επομένως στηρίξτε την ηθική συμπεριφορά στην κοινωνία και αφιερώστε τους εαυτούς σας στον Θεό. Κάποτε ο Άγιος Τυαγκαράτζα προσευχόταν: «Ω Κύριε, με απασχολεί βαθύτατα ο φόβος της αμαρτίας. Είμαι ανήμπορος να παραδοθώ στην Αγάπη Σου. Σε παρακαλώ χορήγησε μου τη δύναμη που δίνει η βεβαιότητα ώστε να υποκλιθώ μπροστά στη θεϊκή Σου αγάπη και ευλόγησέ με την αντοχή και το σθένος να ξεπερνώ τις δυσκολίες». Κάθε ειλικρινής πιστός του Θεού οφείλει ν’ απέχει από πράξεις που επισύρουν την αμαρτία και να υπερβαίνει τις θλίψεις και τις δυσκολίες. Αγωνιστείτε να κατακτήσετε τον θησαυρό της αγνής αφοσίωσης!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Αυγούστου 2004


23 Οκτωβρίου

Παρόλο που ο Θεός κατοικεί σε κάθε άνθρωπο, η παρουσία Του παραμένει λανθάνουσα όπως το λάδι στον σπόρο του σουσαμιού. Για να εκδηλώσετε το Θείο μέσα σας, πρέπει να περάσετε μέσα από δοκιμασίες και βάσανα. Η αγάπη για τον Θεό μεγαλώνει ως αποτέλεσμα των αντιξοοτήτων της ζωής. Ακριβώς όπως ο χρυσός βελτιώνεται σε καθαρότητα και λάμψη όσο περισσότερο θερμαίνεται στο χωνευτήριο, η αφοσίωσή σας λάμπει μέσα από μια συνεχή διαδικασία εξαγνισμού. Θυμηθείτε, για όλη τη σκληρότητα και τη βία που συναντάμε σήμερα στον κόσμο, η αιτία είναι ο εγωισμός. Αυτός πρέπει να εξαλειφθεί. Ζήστε με αγάπη και απαλλαγείτε από το μίσος. Μόλις πάψει το μίσος, ο κόσμος θα απαλλαγεί από τη βία και τις διαμάχες. Καλλιεργήστε ανιδιοτελή αγάπη και εκδηλώστε την αγάπη σε όλες τις σκέψεις και τις πράξεις σας. Θα βιώσετε ευδαιμονία. Όταν είστε γεμάτοι με αγάπη για τον Θεό, όλες οι ταλαιπωρίες και τα προβλήματα θα ξεχαστούν. Για να διαδώσει την αξία αυτής της Θείας Αγάπης, ο Θεός κατέρχεται από καιρό σε καιρό και παίρνει ανθρώπινη μορφή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Αυγούστου 1992


22 Οκτωβρίου

Μεταξύ των πολλών που δηλώνουν αφοσιωμένοι στον Κύριο, ελάχιστοι μόνον είναι οι αληθινοί πιστοί. Όταν τα στοιχεία της εγωπάθειας και της φιλαυτίας είναι παρόντα σ’ έναν πιστό, ο Θεός δεν θα του δώσει σημασία. Η θεϊκή αγάπη είναι διαρκώς παρούσα, αλλά όπως τα σύννεφα κρύβουν τον ήλιο από τα μάτια σας. η εγωπάθεια και η φιλαυτία μπαίνουν ανάμεσα στην αγάπη του Θεού και τον πιστό. Για να προχωρήσετε από την ανθρώπινη κατάσταση στο θεϊκό στάδιο εντός σας, το μόνο μέσον είναι η Αρχή της Αγάπης. Η κοσμική αγάπη δεν μπορεί να εξισωθεί με την θεϊκή Αγάπη. Ο όρος «αγάπη» χρησιμοποιείται στην κοινή διάλεκτο για να περιγράψει αυτό που στην πραγματικότητα είναι προσκόλληση στα πράγματα του κόσμoυ. Οι άνθρωποι συνδέονται περισσότερο με τα ονόματα και τις μορφές παρά με το εσωτερικό πνεύμα των πραγμάτων. Για να υπερβείτε αυτή τη λανθασμένη προσκόλληση στις εξωτερικές μορφές και ονόματα, είναι σημαντικό να καλλιεργήσετε την αγάπη στην αγνότερη μορφή της. Για να εκδηλώσετε αυτήν την αγνή αγάπη, ο πρώτος αναγκαίος όρος είναι ν’ απαλλαγείτε από τον εγωισμό και την αίσθηση του ιδίου συμφέροντος.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Αυγούστου 1992


21 Οκτωβρίου

Όταν γεμίζετε την καρδιά σας με αγάπη, δεν μπορεί να είστε αρνητικά διατεθειμένος απέναντι σε κανέναν. Καλλιεργήστε την πίστη πως ο Θεός υπάρχει σε όλους. Παραδοθείτε στον Θεό μ’ ένα πνεύμα αφοσίωσης. Η συμβολική έννοια της σχέσης ανάμεσα στον Κρίσνα και τις βοσκοπούλες είναι αυτή: Η καρδιά σας είναι το Μπριντάβαν. Οι σκέψεις σας μοιάζουν με τις βοσκοπούλες. Ο Άτμα είναι ο Κρίσνα. Η ευδαιμονία είναι η φυσική δραστηριότητα του Κρίσνα. Όλοι πρέπει να μετατρέψετε την καρδιά σας σ’ ένα Μπριντάβαν και να θεωρείτε τον ενοικούντα Άτμα ως τον Κρίσνα. Η κάθε πράξη θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως θεϊκό παιχνίδι του Κρίσνα. Τα γενέθλια του Κρίσνα γιορτάζονται προσφέροντας ένα  πιάτο ρύζι, ιδιαίτερα μαγειρεμένο με ζάχαρη. Η αληθινή σημασία αυτής της προσφοράς είναι η συσχέτιση της τροφής με το Υπέρτατο. Η τροφή είναι γλυκιά, όπως γλυκιά οφείλει να είναι και η αγάπη σας. Αυτό που προσφέρετε στον Θεό πρέπει να είναι η γλυκιά αγάπη σας που τείνει ν’ αγκαλιάζει τα πάντα. Αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα του Αβατάρ.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Αυγούστου 1988


20 Οκτωβρίου

Οι κακές πράξεις των ασεβών, οι ενάρετες πράξεις και η λαχτάρα των δικαίων είναι οι αιτίες της έλευσης του Αβατάρ. Ο Αβατάρ Ναρασίμχα (Ο Θεός ενσαρκωμένος κατά το ήμισυ ως άνθρωπος και κατά το άλλο μισό ως λιοντάρι) κατήλθε εξαιτίας της μεγάλης αφοσίωσης του Πραχλάντα και των κακών ποιοτήτων του Χιρανιακασίπου, πατέρα του Πραχλάντα. Ο Θεός κατέρχεται ανταποκρινόμενος στην έντονη επιθυμία και τις ενέργειες των ανθρώπων. Ορίστε δύο απλά παραδείγματα: Τα σπαρτά που καλλιεργούνται στο χώμα κοιτάζουν προς τον ουρανό, περιμένοντας τη βροχή, αφού δεν μπορούν να φθάσουν τα σύννεφα. Έτσι τα σύννεφα χαμηλώνουν και γίνονται βροχή για να ποτίσουν τις καλλιέργειες. Ένα άλλο απλό παράδειγμα: Ένα μωρό μπουσουλάει στο πάτωμα. Θέλει τη μητέρα του , αλλά δεν μπορεί να τη φτάσει. Έτσι η μητέρα σκύβει, παίρνει το παιδί και το χαϊδεύει, ώστε να νιώσει χαρούμενο. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Θεός κατέρχεται ενδεδυμένος την ανθρώπινη μορφή, για να προσφέρει ανακούφιση στους πιστούς, να τους φροντίσει, να τους προστατέψει, να τους ενθαρρύνει και να τους δώσει χαρά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1988


19 Οκτωβρίου

Ο κόσμος είναι μια εκδήλωση των τριών ιδιοτήτων [σάτβα (αρμονία, γνώση), ράτζας (δράση, επιθυμία), τάμας (αδράνεια, νωθρότητα)]. Όταν ο εγωισμός και το συμφέρον οργιάζουν, οι άνθρωποι ξεχνούν την καλοσύνη και τη συμπόνια. Όταν οι δυνάμεις της αδικίας, της ανηθικότητας και της αναλήθειας αυξάνουν παίρνοντας γιγάντιες διαστάσεις και επιδίδονται σ’ ένα θανάσιμο χορό, η Αρχή του Άτμα, η Θεία Μητέρα Σάκτι προσλαμβάνει τη ρατζασική μορφή για να καταστείλει και να νικήσει τις σκοτεινές δυνάμεις του κακού και να προστατέψει τις σατβικές ιδιότητες. Αυτή είναι η εσωτερική σημασία της εορτής Ντάσαρα. Στη διάρκεια του δεκαήμερου εορτασμού, αναρωτηθείτε για το αν η Θεία Μητέρα έχει εξοντώσει τους δέκα δαίμονες (ρακσάσας) εντός σας. Οι ρακσάσας δεν είναι δαιμονικά όντα, αλλά αρνητικές ποιότητες. Η αλαζονεία, οι κακές σκέψεις, η λαγνεία, ο θυμός, η αυταπάτη, η απληστία, η υπεροψία, ο φθόνος, ο εγωισμός και το μίσος είναι οι δαίμονες που πρέπει να εξολοθρευτούν. Θα πρέπει ν’ αποφασίσετε, αν τώρα ταυτίζετε τους εαυτούς σας με τον Ράβανα ή τον Ράμα, ανάλογα με τις ιδιότητες που σας χαρακτηρίζουν. Ενσαρκώσεις της θεϊκής Αγάπης! Από εδώ και στο εξής πορευθείτε με αγάπη που δεν προσδοκά ανταμοιβές και ζήστε στη γαλήνη και τη χαρά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1991


18 Οκτωβρίου

Τι μπορείτε να επιτύχετε με την ασήμαντη νοημοσύνη σας; Κάποτε ένας άνθρωπος χλεύαζε τον Θεό, γιατί στο μεν μεγαλοπρεπές δέντρο μπάνιαν έδωσε μικροσκοπικούς σπόρους ως καρπούς, ενώ στην νεροκολοκύθα χορήγησε καρπούς τεράστιους. «Καμία αίσθηση αναλογικότητας» σκέφτηκε. Ταξίδευε  και καθώς περνούσε η ώρα, ένιωσε κουρασμένος κι έτυχε ν’ αποκοιμηθεί στη σκιά ενός δέντρου μπάνιαν. Όταν ξύπνησε, είδε πολλούς σπόρους να έχουν πέσει επάνω του. Εάν το δέντρο είχε σπόρους ανάλογους του μεγέθους του, ένας μόνον σπόρος, πέφτοντας από εκείνο το ύψος, θα ήταν αρκετός να σκοτώσει τον επικριτικό αυτόν άνθρωπο σε χρόνο μηδέν. Ευχαρίστησε τον Θεό για την υπέρτατη νοημοσύνη και σοφία Του και συνέχισε το ταξίδι νιώθοντας ασφαλής και προστατευμένος. Να αποδέχεστε τα πράγματα όπως έρχονται και να νιώθετε ικανοποιημένοι. Μην πολλαπλασιάζετε τις επιθυμίες σας προάγοντας έτσι την απληστία και την απογοήτευση. Όταν αρχίζετε να ζεσταίνεστε, βγάζετε τα ζεστά ρούχα. Το επανωφόρι των επιθυμιών πρέπει ν’ αφαιρεθεί, όταν η ζεστασιά της αφοσίωσης αυξάνεται. Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε τη Χάρη. Μην αγωνίζεστε για τίποτα λιγότερο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1962


17 Οκτωβρίου

Οι θεές Ντούργκα, Λάκσμι και Σαράσβατι λατρεύονται κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ντάσαρα μόνο για να μπορέσετε να θέσετε σε εφαρμογή τις ενάρετες σκέψεις σας. Η Ντούργκα δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως μια «άγρια» θεά. Είναι η υπέρτατη θεά που σας προστατεύει. Η Λάκσμι είναι η ενσάρκωση της αφθονίας. Η Σαράσβατι είναι θεά-προστάτιδα των γραμμάτων. Οι ενάρετες σκέψεις, οι ωραίοι λόγοι  και οι καλές πράξεις αντιπροσωπεύουν την ουσία των τριών αυτών θεοτήτων. Εκείνος που σας διδάσκει την αρετή είναι στ’ αλήθεια η ενσάρκωση της θεάς Σαράσβατι. Εκείνος που κηρύττει το κακό είναι στην πραγματικότητα ένας δαίμονας. Η θεά Ντούργκα εξολοθρεύει μόνον τέτοιους δαίμονες. Όμως η Ντούργκα, η Λάκσμι και η Σαράσβατι στην ουσία δεν είναι διαφορετικές από εσάς. Είναι εγκατεστημένες μόνιμα στην καρδιά σας. Σας παροτρύνουν να ζήσετε μια ζωή αντάξια της ανθρώπινης φύσης σας, εφόσον γεννηθήκατε άνθρωποι. Η Ντούργκα, η Λάκσμι και η Σαράσβατι είναι οι τρεις μητέρες κάθε ανθρώπου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2006


16 Οκτωβρίου

Η κάθε τελετουργική θυσία (γιάγκνα) έχει μια αόρατη επίδραση στις ανθρώπινες ζωές, διότι αυτά τα τελετουργικά τυπικά αποτελούν ισχυρούς κραδασμούς φορτισμένους με αδιόρατα μυστήρια. Η γιάγκνα έχει ένα βαθύτερο νόημα. Οι έννοιες που φέρουν τα σύμβολα είναι στ’ αλήθεια πολύτιμες και ουσιώδεις για την ανθρώπινη πρόοδο. Κάθε ιεροτελεστία είναι μια συμβολική πράξη. Η τελετουργική θυσία σχετίζεται με ανθρώπινες απαντοχές και πνευματικές πρακτικές. Βρίσκεται σε συνάφεια με την ανθρώπινη ζωή και τις προσδοκίες στην παραμικρή τους λεπτομέρεια. Το βούτυρο είναι το προϊόν της ανάδευσης των συναισθημάτων, των παρορμήσεων, των εντυπώσεων και των ενστίκτων του ατόμου —η αγνότερη και η πλέον αυθεντική ουσία του θεϊκού στοιχείου του ανθρώπου. Από το βούτυρο, όταν αυτό καθαρίζεται ακόμη περισσότερο, γίνεται το γκι και αυτό είναι που προσφέρεται στου θεούς! Όταν προσεύχεστε, πάντοτε να συγκεντρώνεστε στον αιώνιο καρπό —τον οικουμενικό, τον πνευματικό. Μην προσεύχεστε για την εκπλήρωση ασήμαντων κοσμικών επιδιώξεων. Κατευθύνετε τον νου σας με τέτοιο τρόπο, ώστε ν’ ακολουθείτε τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Κύριο με στόχο ν’ αποκατασταθεί ο Θεϊκός Νόμος στο Σύμπαν.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1962


15 Οκτωβρίου

Το εορταστικό δεκαήμερο της Ντάσαρα στοχεύει στο να σας ενθαρρύνει να ελέγχετε τις αισθήσεις σας. Ο θρύλος λέει πως η θεά Τσαμούντι σκότωσε τον δαίμονα Μαχίσα στη διάρκεια του εορτασμού της Ντάσαρα. Ποια είναι η εσωτερική σημασία αυτής της ιστορίας; Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδέετε τον εαυτό σας με δαίμονες. Οι σκέψεις σας, τα λόγια και οι πράξεις πρέπει είναι αγνές, άξιες να χαρακτηρίζονται ανθρώπινες κι όχι δαιμονικές. Αποφεύγετε τις κακές συντροφιές  και πάντα να επιδιώκετε καλές συναναστροφές. Μην καλλιεργείτε μίσος για κανέναν. Όποιον κι αν συναντάτε, να τον θεωρείτε ενσάρκωση του Θεού και να του απευθύνετε χαιρετισμό. Να λέτε πάντα την αλήθεια, να τηρείτε τη δικαιοσύνη. Να είστε ειρηνικοί, χαρούμενοι, ευτυχείς. Να συμπεριφέρεστε με αγάπη στα πλαίσια της κοινωνίας. Εγώ είμαι πλήρης Αγάπης. Μοιράζω αυτήν την αγάπη σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά. Δεν τρέφω εμπάθεια για κανέναν. Δεν έχω καθόλου εγωισμό! Η αγάπη Μου είναι ανιδιοτελής. Η Αγάπη είναι η περιουσία Μου και είστε όλοι κληρονόμοι αυτής της περιουσίας. Η Αγάπη είναι Θεός, ο Θεός είναι Αγάπη. Ζήστε, λοιπόν, στην Αγάπη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2006


14 Οκτωβρίου

Στη μεγάλη ρήση από τους Βέδες «Εκείνο Εσύ Είσαι» (Tat Twam Asi), το Εκείνο (Tat) υποδηλώνει εκείνο που βρίσκεται εξωτερικά και το Εσύ (Twam) σημαίνει την εγγενή θεότητα. Σημαίνει πως ο ίδιος ο Θεός είναι παρών τόσο εσωτερικά όσο κι εξωτερικά. Ο Θεός, του οποίου η παρουσία είναι διάχυτη παντού, υπάρχει εντός και εκτός. Αυτό που μπορεί να ιδωθεί, να ακουστεί και να βιωθεί εξωτερικά δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά η αντανάκλαση, η αντήχηση και η αντίδραση της εσώτερης Ύπαρξης. Όταν η αλήθεια υπάρχει εντός σας, γιατί λαχταράτε για την εξωτερική αντανάκλαση; Είναι η απόλυτη παραφροσύνη. Ο άνθρωπος είναι η προσωποποίηση και ο κύριος του χρόνου. Για να κατανοήσετε την πραγματικότητά σας, πρέπει να ελέγξετε τον νου σας. Γι αυτό λέγεται: «Κυριαρχήστε στον νου σας και γίνετε ο αφέντης του». Τα πέντε στοιχεία, που είναι ορατά στον εξωτερικό κόσμο, είναι παρόντα μέσα σας. Είστε ο κύριος των πέντε στοιχείων. Οφείλετε να εξουσιάζετε τον νου σας. Μη γίνεστε σκλάβος του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2001


13 Οκτωβρίου

Όλοι οφείλουν να θεωρούν ως πρωταρχικό τους καθήκον το να σέβονται τη μητέρα τους σαν Θεό και να την υπηρετούν, ανεξάρτητα από τη χώρα ή τις περιστάσεις. Εάν δεν μπορείτε να σέβεστε και να υπηρετείτε τη μητέρα σας, η οποία σας μετέφερε επί εννέα μήνες, σας έφερε στον κόσμο και σας ανέθρεψε επί χρόνια, υπάρχει πιθανότητα να σεβαστείτε κάποιον άλλον; Ο Σρι Ράμα ο ίδιος δήλωνε πως η μητέρα και η πατρίδα είναι σπουδαιότερες και από τον παράδεισο. Η μητρική αγάπη μοιάζει μ’ εκείνη του Δημιουργού, που προστατεύει αυτόν τον άπειρο κόσμο με αμέτρητους τρόπους. Η εορτή Ναβαράτρι διδάσκει αυτήν τη βαθειά αλήθεια. Πρέπει να θυμάστε πως ο σεβασμός στη μητέρα είναι ύψιστο καθήκον. Όταν η μητέρα σας είναι δυστυχής, όλα τα έξοδα στα οποία υπόκεισθε και όλη η λατρεία που προσφέρετε στο όνομα της Ντούργκα, της Λάκσμι και της Σαράσβατι, δεν πρόκειται ν’ αποφέρει κανένα όφελος.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1988


12 Οκτωβρίου

Οι Βέδες θέσπισαν τέσσερα βασικά αξιώματα. Το ένα εξ αυτών είναι: «Η Γνώση είναι Θεός». Τι είναι Γνώση; Είναι η γνώση των βιβλίων; Είναι η Γνώση που ξεχνιέται με την πάροδο του χρόνου; Σχετίζεται με την εμπειρία του σώματος; Όχι. Καθόλου. Η Γνώση είναι η αναλλοίωτη κι αιώνια Αρχή, η οποία υφίσταται εντός σας σε κάθε στιγμή και υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Οι άνθρωποι την αποκαλούν Υπέρτατη Γνώση, αλλά η σωστή ερμηνεία του όρου είναι: «Συνεχής Ολοκληρωμένη Επίγνωση». Αν και ο Θεός είναι παρών εντός σας, οι άνθρωποι τον αναζητάτε, νομίζοντας ότι υπάρχει σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος. Αυτό ισοδυναμεί με κάποιον που ψάχνει τον εαυτό του κάπου αλλού. Πρέπει να αντιληφθείτε πως τα πέντε στοιχεία που είναι παρόντα μέσα σας, είναι τα ίδια τα πρόσωπα του Θεού. Ο Θεός είναι παρών σε κάθε ύπαρξη. Η αρχή της ζωής, που ρέει μέσα από το κάθε νεύρο του σώματος, είναι στ’ αλήθεια θεϊκή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2001


11 Οκτωβρίου

Έχετε προέλθει από τον Θεό, είστε μια σπίθα της Δόξας Του, ένα κύμα του Ωκεανού  της Ευδαιμονίας. Θα βρείτε τη γαλήνη μόνον όταν συγχωνευθείτε πάλι μαζί Του. Όπως ένα παιδί που έχει χάσει τον δρόμο του, μπορείτε να βρείτε χαρά μόνον όταν επιστρέψετε στη μητέρα σας. Η σταγόνα του ωκεανού ανεβαίνει στον ουρανό ως ατμός, προσχωρεί στη σύναξη που ονομάζεται σύννεφο, πέφτει στη γη, κυλάει στη ρεματιά και τελικά ενώνεται με τον ωκεανό. Ξεκινήστε αυτό το ταξίδι και ταξιδέψτε γοργά και χωρίς βάρη. Στον Αιώνιο Θεϊκό Νόμο η σπουδαιότητα του νόμου της Δράσης και της Αντίδρασης στη διαμόρφωση του πεπρωμένου του ανθρώπου, το γεγονός της διάβασης μέσα από πολλές γεννήσεις μέχρι το στάδιο της μη επαναγέννησης και η παντοδύναμη Χάρη του ερχομού του Κυρίου ως Αβατάρ για να συγκεντρώσει γύρω Του σε μια ιερή συντροφιά ανθρώπους με σκοπό να τους οδηγήσει στη σωτηρία  και μέσω αυτών να λυτρώσει τον κόσμο, έχει έντονα και με σαφήνεια θεσπιστεί. Η αμφιβολία μπροστά σε κάποια απ’ αυτές τις μεγάλες αλήθειες θα οδηγήσει σε βέβαιη ταλαιπωρία και θλίψη. Όλοι θα πρέπει να λυτρωθείτε, αργά ή γρήγορα, με τη χάρη του Παντελεήμονα Κυρίου. Ας γίνει νωρίτερα και όχι αργότερα. Κρατήστε τον στόχο καθαρό μπροστά στα μάτια σας και πορευθείτε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1966


10 Οκτωβρίου

Το πρόγραμμα της γιορτής Ντάσαρα στο Πουτταπάρτι περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες, όπως Βεδικούς ψαλμούς, τη λατρεία των θείων Μητέρων, τη σίτιση των φτωχών, τις θεατρικές παραστάσεις, τη μουσική, τη διήγηση και την ανάγνωση θρησκευτικών ιστοριών, τις διαλέξεις που αφορούν πνευματικά κείμενα κ.τ.λ. Όλα αυτά είναι σχεδιασμένα για έναν καλό σκοπό, ο οποίος εκ πρώτης όψεως δεν είναι εμφανής. Ίσως νομίζετε πως ολ’ αυτά είναι συνήθη και παραδοσιακά. Όχι! Η κάθε δραστηριότητα έχει μια βαθύτερη σημασία και προορίζεται να αποφέρει ένα συγκεκριμένο όφελος. Οι Βέδες απευθύνονται σε  ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η απαγγελία τους προάγει την ειρήνη του κόσμου και την ανθρώπινη ευημερία, καθυποτάσσοντας την οργή των στοιχείων  και των ανθρωπίνων κοινοτήτων. Επικαλούνται τις δυνάμεις της φύσης ώστε να είναι γαλήνιες κι ευεργετικές. Για εκείνους που αποκομίζουν χαρά, όταν απαγγέλλονται τα ονόματα του Κυρίου, αφού κάθε όνομα φέρνει στον νου και μια όψη του μεγαλείου του Θεού, έχουμε τις τελετουργικές λατρείες. Για εκείνους που διψούν για καθοδήγηση στον δρόμο της άσκησης, έχουμε τις ομιλίες των ειδημόνων. Οι μουσικές απαγγελίες, τα θεατρικά έργα και οι ομιλίες συνδέουν τα ουσιώδη μαθήματα και την πνευματική γνώση με ευχάριστους και ευπρόσδεκτους τρόπους. Όλ’ αυτά ξεδιπλώνουν τα πέταλα της ανθρώπινης καρδιάς.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1966


9 Οκτωβρίου

Όταν κάποιος πεθαίνει, η περιουσία και τα πράγματά του παραμένουν στο σπίτι. Δεν τον ακολουθούν στη μεταθανάτια ζωή. Ούτε καν οι συγγενείς δεν μπορούν να τον συνοδεύσουν. Μόνον το καλό ή κακό όνομα που έχει αποκτήσει, θα διαρκέσει. Επομένως όλοι σας πρέπει να ζείτε μ’ έναν τέτοιο τρόπο ώστε οι επόμενες γενιές να σας θυμούνται μ’ ευγνωμοσύνη και χαρά. Για να ζήσετε μια ενάρετη ζωή, η σταθερή εσωτερική παρακίνηση από τον Θεό είναι μια μεγάλη βοήθεια. Αυτή η έμπνευση μπορεί να επιτευχθεί μόνον με τη συνεχή επανάληψη του Ονόματος του Θεού και την επίκληση των εσωτερικών πηγών της Θεότητας. Να ασκείστε στην αδιάκοπη επανάληψη του Ονόματος. Επίσης να θυμάστε πως με το να ψάλλετε απλώς δυνατά ή να φωνάζετε: «εγώ είμαι ο Σίβα», δεν μπορείτε να γίνετε ο Σίβα. Πρέπει ν’ αναπτύξετε τις θεϊκές ποιότητες του Σίβα, όπως η οικουμενική αγάπη, η απουσία προσκόλλησης κ.λπ. Έπειτα θα δικαιούσθε να αξιώνετε ότι είστε ο Σίβα. Ακόμη κι αν δεν το λέτε καθόλου, θα είστε, διότι δεν θα διακατέχεστε από κανένα αίσθημα εγώ.

- Μπάμπα, από το βιβλίο Sathya Sai Speaks, Vol 6, Ch 27


8 Οκτωβρίου

Ο Ναγκ Μαχασάγια, ο οικογενειάρχης μαθητής του Σρι Ραμακρίσνα Παραμαχάμσα, κατάφερε να δραπετεύσει από τα δεσμά της εγκόσμιας ζωής με το να γίνει ταπεινότερος και μικρότερος με όλο και πιο περιορισμένο εγώ. Έγινε τόσο μικροσκοπικός ώστε κατόρθωσε και πέρασε από μέσα της. Ο Ναγκ Μαχασάγια ένιωσε: «είμαι ο υπηρέτης των υπηρετών του Θεού». Από την άλλη πλευρά ο Βιβεκανάντα, ένας άλλος μαθητής του Σρι Ραμακρίσνα Παραμαχάμσα διεύρυνε τον εαυτό του μέχρι που ταυτίστηκε  με ολόκληρο το Σύμπαν κι έτσι οι αλυσίδες έσπασαν, ανήμπορες να συγκρατήσουν το μεγαλείο του. Ο Βιβεκανάντα ένιωσε πως ήταν ο ίδιος ο Θεός και ήταν πάντα σταθερός στην πεποίθηση πως ήταν Εκείνο. Αυτή είναι η ταύτιση του ατομικού με το Οικουμενικό, του ανθρώπου με τον Θεό, ο αληθινός, ουράνιος γάμος. Όλοι οφείλουν να προσπαθήσουν να θέσουν σ’ εφαρμογή αυτή την επίγνωση και να γιορτάσουν αυτήν την ένωση στη ζωή τους. Επιλέξτε έναν δρόμο, ο οποίος  ταιριάζει περισσότερο στην προσωπικότητά σας και επιμένετε στην άσκηση και την εφαρμογή έως ότου επιτύχετε τη νίκη.

- Μπάμπα, από το βιβλίο Sathya Sai Speaks, Vol 6, Ch 27


7 Οκτωβρίου

Όταν ένα αεροπλάνο πετάει στον ουρανό, δεν αφήνει κανένα ίχνος σ’ αυτόν, κανένα σημάδι που να διαρκεί, καμία αυλάκωση ή λακκούβα που να μπορεί να προκαλέσει παρεμβολές στην περαιτέρω κυκλοφορία. Το ίδιο κι εσείς, επιτρέψτε σε όλα τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις να διαπερνούν τον νου σας, αλλά μην τους επιτρέπετε να προξενούν εντυπώσεις. Αυτό μπορεί να γίνει περισσότερο μέσ’ από έρευνα, με μια ήρεμη συλλογιστική εντός του εαυτού σας, παρά  με  την ακρόαση διαλέξεων και τη μελέτη βιβλίων. Τα μικρά παιδιά εκπαιδεύονται στο να περπατούν με τη βοήθεια μιας τρίτροχης κατασκευής την οποία κρατούν και σπρώχνουν. Ο κοσμικός ήχος AUM είναι μια τέτοιου είδους κατασκευή με τρεις τροχούς, τον A, τον U και τον M, «τo τρίτροχο του Όμκαρα». Κρατώντας το μπορείτε να μάθετε να χρησιμοποιείτε τα δύο πόδια της αφοσίωσης και της απόσπασης. Όταν πάψετε να συγκρατείστε από το Όμκαρα, καταρρέετε αβοήθητοι. Βαδίζοντας και απαγγέλλοντας καθημερινά τον κοσμικό ήχο ΩΜ, αναμφίβολα θα συνειδητοποιήσετε τη δόξα του Θεού, που είναι η ίδια η ουσία του Σύμπαντος.

- Μπάμπα, από το βιβλίο Sathya Sai Speaks, Vol 6, Ch 27


6 Οκτωβρίου

Μια πράσινη νεροκολοκύθα βυθίζεται στο νερό, όμως μια ξερή επιπλέει. Στεγνώστε, απαλλαγείτε από τις προσκολλήσεις και τις επιθυμίες. Αποφύγετε τα άγχη και τις ανησυχίες. Τότε μπορείτε να πλεύσετε ανεπηρέαστοι στα νερά της μεταβολής και της τύχης. Ακόμη και το νερό, όταν εξατμίζεται, μπορεί ν’ ανέβει ψηλά στον ουρανό. Γίνετε ελαφρείς και απαλλαγείτε από τα βάρη έτσι ώστε να μπορείτε ν’ ανεβαίνετε όλο και ψηλότερα. Η Γιόγκα αποτρέπει τις παρορμήσεις από το ν’ αναστατώνουν την εσωτερική συνειδητότητα του ανθρώπου. Οι παρορμήσεις αυτές προσθέτουν περιττό βάρος. Απαλλαγείτε από τις επιθυμίες που σας σύρουν χαμηλά. Να λαχταράτε να έρθετε αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο με την Αλήθεια. Αυτή η Αλήθεια ακτινοβολεί εντός σας περιμένοντας να την ανακαλύψετε. Ο Θεός είναι ο εσωτερικός ένοικος και όταν  τον αναζητάτε στον εξωτερικό κόσμο δεν μπορείτε να τον εντοπίσετε. Να τον αγαπάτε χωρίς δεύτερη σκέψη, να νιώθετε πως χωρίς Αυτόν τίποτα δεν έχει αξία και πως Εκείνος είναι το παν. Τότε θα είστε δικοί Του κι Εκείνος δικός σας. Δεν υπάρχει συγγένεια στενότερη από αυτή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1966


6 Οκτωβρίου

Μια πράσινη νεροκολοκύθα βυθίζεται στο νερό, όμως μια ξερή επιπλέει. Στεγνώστε, απαλλαγείτε από τις προσκολλήσεις και τις επιθυμίες. Αποφύγετε τα άγχη και τις ανησυχίες. Τότε μπορείτε να πλεύσετε ανεπηρέαστοι στα νερά της μεταβολής και της τύχης. Ακόμη και το νερό, όταν εξατμίζεται, μπορεί ν’ ανέβει ψηλά στον ουρανό. Γίνετε ελαφρείς και απαλλαγείτε από τα βάρη έτσι ώστε να μπορείτε ν’ ανεβαίνετε όλο και ψηλότερα. Η Γιόγκα αποτρέπει τις παρορμήσεις από το ν’ αναστατώνουν την εσωτερική συνειδητότητα του ανθρώπου. Οι παρορμήσεις αυτές προσθέτουν περιττό βάρος. Απαλλαγείτε από τις επιθυμίες που σας σύρουν χαμηλά. Να λαχταράτε να έρθετε αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο με την Αλήθεια. Αυτή η Αλήθεια ακτινοβολεί εντός σας περιμένοντας να την ανακαλύψετε. Ο Θεός είναι ο εσωτερικός ένοικος και όταν  τον αναζητάτε στον εξωτερικό κόσμο δεν μπορείτε να τον εντοπίσετε. Να τον αγαπάτε χωρίς δεύτερη σκέψη, να νιώθετε πως χωρίς Αυτόν τίποτα δεν έχει αξία και πως Εκείνος είναι το παν. Τότε θα είστε δικοί Του κι Εκείνος δικός σας. Δεν υπάρχει συγγένεια στενότερη από αυτή.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1966


5 Οκτωβρίου

Όταν ο δίσκος με τα επτά χρώματα του φάσματος περιστρέφεται, το οπτικό αποτέλεσμα είναι «κανένα χρώμα». Όταν η περιστροφή σταματά, τα επτά χρώματα μπορούν ν’ αναγνωριστούν ξεχωριστά. Όταν τα τρία πτερύγια του ηλεκτρικού ανεμιστήρα περιστρέφονται γρήγορα και κανένα πτερύγιο δεν διακρίνεται στη διάρκεια αυτής της περιστροφής, τότε ο ανεμιστήρας μπορεί να σας προσφέρει μια δροσερή ανάπαυλα. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν οι ποιότητες της αγνότητας, της δράσης  και της αδράνειας αναμειγνύονται, χωρίς δυνατότητα διάκρισης μεταξύ τους, εκείνο που μένει είναι καθαρή ευδαιμονία και τίποτ’ άλλο. Ο καρπός του κοκοφοίνικα είναι καφέ, το φύλλο μπέτελ είναι πράσινο και το μοσχολέμονο λευκό, αλλά όταν αυτά τα τρία μασώνται μαζί, το χρώμα που προκύπτει είναι το κόκκινο. Όταν οι τρεις ποιότητες (γκούνας), συντονίζονται άρτια μέσω της πνευματικής άσκησης, το αποτέλεσμα είναι η ειρήνη. Η λάμπα αντιπροσωπεύει τη σατβική ποιότητα (γνώση, αρμονία), το φιτίλι την ταμασική ποιότητα (αδράνεια, ψευδαίσθηση) και το λάδι την ρατζασική ποιότητα (δράση, πάθος). Όταν αυτές οι ποιότητες ενοποιούνται, προσφέρουν το Φως της Γνώσης, το οποίο ακτινοβολεί μέσα απ’ όλες τις δυσχέρειες.

- Μπάμπα, από το βιβλίο Sathya Sai Speaks, Vol 6, Ch 27


4 Οκτωβρίου

Πρέπει να γίνετε όλοι ήρωες, τολμηροί και ατρόμητοι. Από εδώ και στο εξής να είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτόν τον ρόλο. Εντός σας υπάρχουν πολλά ζώα: ο σκύλος, η αλεπού, ο γάιδαρος, ο λύκος κ.ά. Καταπνίξτε  τις τάσεις όλων αυτών των πλασμάτων και ενθαρρύνετε τις ανθρώπινες ποιότητες της αγάπης και της φιλίας ώστε να λάμψουν. Αρχίστε να καλλιεργείτε τις αρετές. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο και θ’ αποβεί ωφέλιμο προσφέροντάς σας αληθινή ευδαιμονία. Είναι η ουσία όλης της γνώσης, η αποκορύφωση όλης σας της μάθησης. Να συμπεριφέρεστε σε όλους σαν να ήταν δικοί σας άνθρωποι. Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να τους ωφελήσετε, απέχετε από το να τους προκαλέσετε κάποια βλάβη. Ανάψτε το φως της αγάπης στον θόλο της καρδιάς σας και τα νυκτόβια πουλιά της απληστίας και του φθόνου θα πετάξουν μακρυά, ανίκανα ν’ αντέξουν το φως. Η αγάπη σας κάνει ταπεινούς. Γονατίστε και υποκλιθείτε, όταν αντικρίζετε το μεγαλείο και τη δόξα. Ένα αλαζονικό άτομο έχει μολυνθεί από εγωισμό του χειρότερου είδους. Να θυμάστε πως ο άνθρωπος είναι το μοναδικό πλάσμα που μπορεί ν’ αναγνωρίζει και να τιμά το μεγαλειώδες και το ένδοξο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Μαρτίου 1958


3 Οκτωβρίου

Ο ι άνθρωποι υποφέρουν εξαιτίας των παράλογων επιθυμιών τους, τις οποίες λαχταρούν να εκπληρώσουν και αποτυγχάνουν. Προσδίδουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία στον αντικειμενικό κόσμο. Μόνον όταν η προσκόλληση αυξάνεται, υποφέρουν από πόνο και θλίψη. Όταν ατενίζετε τη φύση με την όραση που πηγάζει από την εσωτερική Όραση, τότε η προσκόλληση χαλαρώνει, παρά το γεγονός πως η προσπάθεια παραμένει. Βλέπετε επίσης τα πάντα πιο καθαρά μέσα σ’ ένα μεγαλείο στεφανωμένο με θεϊκή λαμπρότητα. Η προσκόλληση στη φύση έχει όρια, αλλά η προσκόλληση στον Θεό, η οποία αναπτύσσεται όταν το εσωτερικό μάτι ανοίγει, είναι απεριόριστη. Απολαύστε αυτήν την Πραγματικότητα. Ο Θεός είναι η ενυπάρχουσα ενέργεια στο κάθε τι. Το φεγγάρι αντανακλάται σ’ ένα δοχείο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό έχει νερό. Έτσι και ο Θεός, μπορεί να καθρεφτιστεί στην καρδιά σας, υπό την προϋπόθεση πως είναι γεμάτη με το νερό της αγάπης. Όταν ο Θεός δεν αντανακλάται στην καρδιά σας, αυτό σημαίνει πως η αγάπη σας γι’ Αυτόν είναι ελλιπής.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1958


2 Οκτωβρίου

Η μητέρα του Γκάντι ήταν μια αυστηρά πειθαρχημένη γυναίκα με αγνή καρδιά. Λένε: «Όπως είναι ο βασιλιάς έτσι είναι και οι υπήκοοι». Η μητέρα του Γκάντι είχε μια υπηρέτρια που την έλεγαν Ράμπα. Ακολουθούσε τις αξίες της και φρόντιζε τα παιδιά με αγάπη κι ενδιαφέρον. Κάποια μέρα ο μικρός Γκάντι ήρθε τρέχοντας στη Ράμπα και της είπε πως βασανιζόταν από φόβους. Η Ράμπα του είπε: «Αγαπημένε μου, δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να φοβάσαι, όταν ο προστάτης όλων, ο Ραματσάντρα, είναι πάντα μαζί μας. Κάθε φορά που φοβάσαι, να απαγγέλλεις το όνομα του Ράμα». Από τότε ο Γκάντι τραγουδούσε το όνομα του Ράμα και όπως όλοι ξέρουμε το τραγουδούσε μέχρι την τελευταία του πνοή. Μπορεί να βρεθούν τέτοιες ευγενείς γυναίκες σήμερα; Δείτε την επίδραση που  είχε στο μικρό παιδί. Εξαιτίας αυτών των ευγενών γυναικών και μητέρων πολλά μικρά παιδιά πήραν τον δρόμο του Νόμου του Θεού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2000


1 Οκτωβρίου

Να προσέχετε τη σωματική σας υγεία. Εκπληρώστε τις επιταγές της φύσης. Ένα αυτοκίνητο πρέπει να τροφοδοτείται με τα καύσιμα που του είναι απαραίτητα. Εάν δεν είστε προσεκτικοί με την υγεία σας, το κεφάλι σας θα γυρίζει και τα μάτια σας θα θολώνουν  σε μια κατάσταση πλήρους εξάντλησης. Πώς μπορούν οι σκέψεις που αφορούν τον Θεό να εδραιωθούν σ’ ένα αδύναμο πλαίσιο; Όμως, να μην ξεχνάτε τον σκοπό αυτού του σώματος, καθώς το φροντίζετε. Ένας οδοστρωτήρας τροφοδοτείται με πετρέλαιο, άνθρακα και άλλα είδη καυσίμων. Αλλά γιατί φροντίζετε να τον διατηρείτε σε καλή κατάσταση; Για να επισκευάζει τους δρόμους. Έτσι δεν είναι; Κατά τον ίδιο τρόπο, οφείλετε να θυμάστε πως ενσαρκωθήκατε για να αντιληφθείτε την ανάγκη του τέλους αυτού του κύκλου της γέννησης και του θανάτου. Γι’ αυτόν τον λόγο, να χρησιμοποιείτε το σώμα σας ως ένα όργανο. Πετώντας εδώ κι εκεί και όλο και πιο ψηλά, το πουλί πρέπει επιτέλους να κουρνιάσει σ’ ένα δέντρο για ν’ αναπαυτεί. Ομοίως, ακόμα και ο πλουσιότερος και ο ισχυρότερος αναζητούν ανάπαυση και ειρήνη. Η ειρήνη όμως μπορεί ν’ αγοραστεί μόνο σ’ ένα κατάστημα —αυτό της εσωτερικής Πραγματικότητας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1958