Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Οκτώβριος 2016

31 Οκτωβρίου

Η λατρεία που έτρεφαν οι βοσκοπούλες στον Κρίσνα ήταν μία γλυκιά αφοσίωση (Μάντουρα Μπάκτι). Οι βοσκοπούλες είχαν τον Κρίσνα αδιάλειπτα στον νου τους και του είχαν παραδώσει την καρδιά τους ολοκληρωτικά. Πίστευαν ότι όλος τους ο πλούτος, όλο τους το σώμα, όλος τους ο νους καθώς και ό,τι άλλο είχαν, ανήκε στον Κρίσνα. Οτιδήποτε έκαναν, έτρωγαν ή έλεγαν, το έκαναν εν ονόματι του Κρίσνα. Αν είχαν ένα λεπτό στη διάθεσή τους, έπρεπε να ανήκει στον Κρίσνα. Αν ο Κρίσνα δεν ήταν κοντά τους έστω και για μια στιγμή, αισθάνονταν ότι η ζωή τις είχε εγκαταλείψει. Όταν ο Κρίσνα έφευγε μαζί με τους αγελαδοβοσκούς, οι βοσκοπούλες αυτές πάντα ανησυχούσαν: αν ήταν αρκετά προστατευμένος, αν είχε σανδάλια, μήπως του έλειπε κάτι, κ.ο.κ. Σκέφτονταν τον θεϊκό ποιμένα τους και το αν είναι καλά, ακόμα και όταν έτρωγαν, αναπαύονταν ή κοιμόνταν. Ακριβώς επειδή ζούσαν όλη την ζωή τους μ’ αυτόν τον τρόπο, με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν ολοκληρωτικά μαζί του.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 14.


30 Οκτωβρίου

Η ζωή είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά, συνεπώς πρέπει να κατορθώσετε ν’ αντλείτε τη ζέστη της δίχως να καίγεστε! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει διαρκώς να δίνετε την εσωτερική μάχη του να χρησιμοποιείτε τις αισθήσεις σας και τη διάνοιά σας σοφά, έτσι ώστε να επιτύχετε την λύτρωση και όχι να αιχμαλωτιστείτε στα πονηρά τερτίπια τους. Η εορτή της Ημέρας του Φωτός (Ντιπάβαλι) μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο τη νίκη των θεϊκών επιρροών ενάντια στις δαιμονικές και τη νίκη της αρετής ενάντια στην κακία, έτσι όπως την συμβολίζει η νίκη του Κρίσνα ενάντια στον δαίμονα Ναρακασούρα. Η ζωή σας στον γήινο τούτο κόσμο είναι ένας αέναος αγώνας ανάμεσα στις ροπές που μας τραβούν προς τα κάτω κι εκείνες που μας εξυψώνουν. Τον δαίμονα Ναρακασούρα μέσα σας μπορείτε να τον κατατροπώνετε έχοντας τον νου σας αδιάλειπτα εστιασμένο στον Κύριο τον Θεό, όπως μας αφηγείται η Μπαγκαβάτα. Μόνον όταν οι έξι εσωτερικοί σας εχθροί, δηλ. η λαγνεία, ο θυμός, η απληστία, η ψευδαίσθηση, η υπεροψία και η ζήλεια που σας τραβούν προς τα κάτω υπερνικηθούν, θα μπορέσετε να εκδηλώσετε από μέσα σας τη φλόγα της σοφίας, διαυγή και λαμπρή! Συμβολισμός τούτου είναι ότι τη σημερινή γιορτή ανάβουμε λυχνίες σε σειρές μέσα σ’ ολόκληρο το σπίτι.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1966. 


29 Οκτωβρίου

Τις εορτές και τις άγιες ημέρες της θρησκείας μας πρέπει να τις τηρούμε με το σωστό πνεύμα, που σημαίνει να κατανοούμε το εσωτερικό τους νόημα. Η καταστροφή του δαίμονα Ναρακασούρα συμβολίζει την κατατρόπωση του κακού και την αποκατάσταση του καλού. Να τηρείτε και να γιορτάζετε την σημερινή Ημέρα του Φωτός, την Ντιπάβαλι, σαν μία εορτή που σας παροτρύνει να λυτρωθείτε απ’ όλες σας τις αρνητικές και κακές ιδιότητες. Πολλές βοσκοπούλες που είχε φυλακίσει ο Ναρακασούρα, ο Κρίσνα την Ημέρα του Φωτός τις απελευθέρωσε. Η συμβολική σημασία τούτου είναι ότι πρέπει να απελευθερώσουμε τις καλές ιδιότητες χαρακτήρα που έχουμε φυλακισμένες μέσα μας και να τους επιτρέψουμε εφεξής να εκδηλώνονται με λαμπρότητα στην καθημερινότητά μας. Όσο οι άνθρωποι αφήνουν να υπάρχουν μέσα τους δαιμονικές ιδιότητες, θα είναι βυθισμένοι στο πνευματικό σκοτάδι. Πρέπει να αποβάλλετε ολοκληρωτικά τις κακές σας ιδιότητες και τις κακές σας σκέψεις. Τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε την προσωρινότητα του σώματός σας και όλων των αισθησιακών βιωμάτων που σας προσφέρει, θ’ απαλλαγείτε από την προσκόλληση. Να εκπληρώνετε τα καθήκοντα της ζωής σας θεωρώντας το σώμα σας ένα δώρο που σας έδωσε ο Θεός γι’ αυτόν τον σκοπό.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1988. 


28 Οκτωβρίου

Καθώς ο μικρός Κρίσνα μεγάλωνε, ολοένα και κάποιος από τους συνομήλικούς του γελαδοβοσκούς τον πλησίαζε και του έλεγε: «Αγαπημένε μου Κρίσνα, τραγούδησε σε παρακαλώ, τραγούδησε ν’ αγαλλιάσει η καρδιά μου! Πάρε την πεμπτουσία των Βεδών, μελοποίησέ την με την φλογέρα σου και παίξε έναν γλυκύτατο ύμνο που θα μαγέψει και θα εξυψώσει την καρδιά μου…» Οι μικροί γελαδοβοσκοί έβλεπαν τον Κρίσνα σαν ωκεανό της αγάπης και τους εαυτούς τους σαν σταγόνες νερού που είχαν βγει απ’ αυτόν τον ωκεανό αγάπης! Μοναδικός σκοπός της ζωής τους ήταν να συγχωνεύσουν την δική τους ζωή με τον άπειρο ωκεανό της αγάπης. Όσο κρατάμε μία σταγόνα νερού στην παλάμη μας, παραμένει μία σταγόνα νερού. Αν όμως πάρουμε αυτήν την σταγόνα και την ενώσουμε με τον ωκεανό, η σταγόνα παύει πια να υπάρχει, εφόσον χάνει την ατομικότητά της και συγχωνεύεται με τον ωκεανό. Τι ωραιότερο σκοπό ζωής μπορεί να έχει κανείς από το να επιθυμεί να ενωθεί με τον Κύριο τον Θεό;

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 14.


27 Οκτωβρίου

Για ν’ ανάψετε μία λυχνία χρειάζεστε τέσσερα πράγματα: μία κούπα, λάδι, ένα φυτίλι κι ένα σπίρτο. Εάν ένα απ’ αυτά λείπει, δεν μπορείτε ν’ ανάψετε τη λυχνία. Όμως, αυτή η αναμμένη λυχνία μπορεί ν’ απομακρύνει μόνο το εξωτερικό σκοτάδι –το σκοτάδι μέσα στην καρδιά πώς μπορεί να απομακρυνθεί; Αυτό μπορεί να εξουδετερωθεί μόνο από τη λυχνία που λέγεται φως της σοφίας, για την οποία χρειάζεστε επίσης τέσσερα πράγματα: τη μη-προσκόλληση που είναι το δοχείο, την αφοσίωση που είναι το λάδι, την απόλυτη συγκέντρωση που είναι το φυτίλι και την γνώση της υπέρτατης αλήθειας που είναι το σπίρτο. Δίχως και τα τέσσερα αυτά, το φως της πνευματικής σοφίας δεν μπορεί ν’ αποκτηθεί. Από δε τα τέσσερα, το πρώτιστο απαιτούμενο είναι το πνεύμα της απάρνησης. Η μη-προσκόλληση είναι η απουσία της προσκόλλησης στο σώμα. Επίσης, πρέπει ν’ αποβάλλετε το αίσθημα του ‘εγώ’ που σας κάνει να σκέφτεστε συνεχώς τον εαυτό σας, λέγοντας μέσα σας ‘εγώ, εγώ, εγώ’ όλη την ώρα. Δίχως αυτό το πνεύμα απάρνησης και μη-προσκόλλησης, η γνώση των γραφών και άλλων ιερών κειμένων δεν σας ωφελεί σε τίποτα.

Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1988. 


26 Οκτωβρίου

Εάν δημιουργήσετε μία στενή σχέση με τον Θεό μέσω της αγάπης σας (πρέμα), θα κατορθώσετε να Τον βιώσετε. Η Αγάπη του Θεού είναι σαν έναν άπειρο και ατελεύτητο ωκεανό. Ακριβώς επειδή η Αγάπη Του είναι άπειρη και ατελεύτητη, δεν μπορείτε να την λάβετε όλη. Η ποσότητα που θα είστε σε θέση να λάβετε εξαρτάται, όπως και με το νερό του ωκεανού, από το μέγεθος του δοχείου που έχετε. Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μεγαλώσετε το μέγεθος του δοχείου, δηλ. την αγάπη της καρδιάς σας, κι αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με τη βοήθεια της πνευματικής άσκησης (σάντανα). Το πρώτο βήμα στην πνευματική άσκηση είναι να φέρεστε στην μητέρα σας με σεβασμό. Ο σεβασμός και η αφοσίωσή σας στην μητέρα σας αποτελεί την αναγνώριση εκ μέρους σας της βαθιάς αγάπης και στοργής με την οποία σας ανέθρεψε. Σήμερα είναι η σειρά σας να της εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας εκδηλώνοντάς της την δική σας αγάπη και αφοσίωση. Κι εκείνη θα ανταποκριθεί εκδηλώνοντάς σας την ιδιαίτερη εκείνη αφοσίωση (βατσάλυα) που η κάθε μητέρα έχει για το παιδί της.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 14. 


25 Οκτωβρίου

Όταν αγαλλιάζετε στοχαζόμενοι την λαμπρότητα και το μεγαλείο του Θεού, τίποτε το υλικό δεν μπορεί πια να σας ελκύσει – όλα τα όσα προσφέρει ο υλικός κόσμος θα σας φαίνονται κατώτερα. Το μόνο που θα απολαμβάνετε είναι η συναναστροφή με ανθρώπους ευλαβείς και ταπεινόφρονες. Οι μεγάλοι άγιοι που ύμνησαν με τις συνθέσεις τους την Χάρη του Θεού, Τον πραγμάτωσαν και Τον εβίωσαν μέσα στο ιερό της καρδιάς τους. Η άσπιλη αγάπη και αφοσίωση που μετέδωσαν μέσω των ύμνων τους, έχει δροσίσει και αφυπνίσει τις διψασμένες και απογυμνωμένες καρδιές εκατομμυρίων πιστών. Η απαγγελία του Ονόματος του Θεού και η συνεπής τήρηση των πνευματικών τους ασκήσεων, βοήθησαν άπειρους πνευματικούς αναζητητές να πλησιάσουν τον Θεό γρήγορα και να δημιουργήσουν μία στενή σχέση μαζί Του. Η αγάπη και η αφοσίωσή τους σ’ Εκείνον υπήρξε τόσο δυνατή, τόσο βαθιά, που καμία εγκόσμια απογοήτευση δεν θα μπορούσε να κλονίσει την πίστη τους. Δια μέσου των αιώνων, ο Ράμαντας, ο Τουκαράμ, η Μίρα και πολλοί άλλοι ακόμη είναι θαυμαστά παραδείγματα των παραπάνω και χάραξαν την βασιλική οδό της αφοσίωσης για όλη την ανθρωπότητα. Δικό σας καθήκον σήμερα είναι να ζήσετε την ζωή σας σύμφωνα με το κληροδότημα που σας άφησαν αυτοί οι ευσεβείς πρόγονοί σας για την πνευματική σας πρόοδο.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1966. 


24 Οκτωβρίου

Όταν το φεγγάρι λάμπει στον ουρανό, μπορείτε να το δείτε άμεσα – δεν χρειάζεστε ούτε φανάρι, ούτε λάμπα, ούτε οποιοδήποτε άλλο τεχνητό φως. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι το φως του ίδιου του φεγγαριού μας βοηθά να το δούμε! Κατά τον ίδιο τρόπο, αν θέλετε να είστε πιο κοντά στον Θεό και πιο αγαπητοί Του, ή να κατανοήσετε τον Θεό, ο οποίος είναι η ενσάρκωση της Αγάπης, θα το κατορθώσετε μόνο μέσω της αγάπης, η οποία είναι η ίδια η φύση Του. Ο Θεός, ο οποίος είναι η ενσάρκωση της Αγάπης, δεν περιορίζεται σ’ ένα ορισμένο μέρος, ή μία συγκεκριμένη χώρα. Είναι πανταχού Παρών και τα πάντα Πληρών, έως την τελευταία γωνιά του κόσμου. Επομένως, όλοι οι άνθρωποι, ιδιαιτέρως δε οι νέοι, πρέπει να αγαπάτε όλους, και να θεωρείτε ότι αγαπώντας όλους αγαπάτε τον ίδιο τον Θεό, εφόσον ο Θεός είναι Παρών μέσα σε κάθε έμβιο ον. Επίσης, εφόσον ο Θεός είναι ανιδιοτελής, πρέπει κι εσείς να βοηθάτε και να υπηρετείτε ανιδιοτελώς όλους τους συνανθρώπους σας.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 14.


23 Οκτωβρίου

Όταν καλλιεργήσετε την πίστη και την αυτοπαράδοση στον Θεό, δεν θα ανησυχείτε πια για τους καρπούς των πράξεών σας. Όλες σας οι σκέψεις και πράξεις θα έχουν πια γίνει πάναγνες, διαποτισμένες με αγάπη και ειρήνη, διότι οι πράξεις σας δεν θα είναι πια δικές σας αλλά δικές Του, κι εσείς θα είστε ελευθερωμένοι! Γι’ αυτό, εξαγνίστε την καρδιά σας, κάνετέ την έναν πεντακάθαρο καθρέφτη, έτσι ώστε ο Θεός να μπορεί ν’ αντανακλάται μέσα του, με την πλήρη λαμπρότητα και το μεγαλείο Του. Οι επιθυμίες που προσκολλώνται στον νου δεν είναι παρά λεκέδες που κηλιδώνουν τη συνείδησή σας. Γι’ αυτό, ελέγχετε τις αισθήσεις σας, μην υποκύπτετε στις επίμονες απαιτήσεις τους να τις ικανοποιήσετε. Όταν ένας νεκρός τοποθετηθεί επάνω στην πυρά και αυτή αναφλεγεί, τόσο ο νεκρός όσο και η πυρά εξαφανίζονται: γίνονται στάχτη. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν απαρνηθείτε τις αισθήσεις, τότε και ο νους από τον οποίο προέρχονται εξαφανίζεται. Όταν δε εξαφανιστεί ο νους, πεθαίνει και η ψευδαίσθηση και φθάνετε στην απελευθέρωση. Να θυμάστε: η πίστη στον Θεό είναι η καλύτερη ενίσχυση για την επίτευξη της πνευματικής νίκης.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1966. 


22 Οκτωβρίου

Υπάρχουν τόσα πολλά μονοπάτια που μας βοηθούν να κερδίσουμε τη χάρη του Θεού! Τα μονοπάτια της σοφίας (γκνιάνα), των καλών πράξεων (κάρμα) και της γιόγκα είναι δυσκολότερα από το μονοπάτι της αφοσίωσης (μπάκτι). Η αφοσίωση, δηλαδή η αγάπη για τον Θεό, θα μας βοηθήσει να φθάσουμε στον Θεό, να είμαστε κοντά στον Θεό και να κατανοήσουμε τον Θεό και τα θαύματά Του. Μεταξύ όλων των άλλων οδών, η βραχύτερη και ευκολότερη είναι η οδός της αγάπης! Ο Θεός είναι ενσάρκωση της αγάπης, γι’ αυτό το μονοπάτι της αγάπης είναι η καλύτερη προσέγγιση για φθάσουμε στον Θεό και να κατανοήσουμε την Θειότητά Του. Η Αγάπη του Θεού (πρέμα) δεν είναι επικεντρωμένη ούτε σε ένα συγκεκριμένο άτομο, ούτε σε μία κοινότητα, ούτε σ’ ένα αντικείμενο. Είναι απείρως ευρεία, ανιδιοτελής και συνεχώς διευρύνεται. Μόνο όταν κι εσείς διευρύνετε την αγάπη σας εφαρμόζοντας τα παραπάνω, θα γίνετε ικανοί να κατανοήσετε και να βιώσετε την ιερή αυτή Αγάπη του Θεού.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains, 1976», Κεφ. 14.


21 Οκτωβρίου

Ο άνθρωπος δεν είναι απλώς ένα πλάσμα με χέρια και πόδια, μάτια και αυτιά, κεφάλι και κορμό –είσαστε κάτι το απείρως σημαντικότερο από το σύνολο όλων αυτών των οργάνων και μερών. Τα μέρη στην πραγματικότητα είναι μόνον ακατέργαστα αντίγραφα από το καλούπι: κατόπιν, με τη βοήθεια της διάνοιας, πρέπει να τριφτείτε, να γυαλιστείτε και να γίνετε τρυφεροί και συμπονετικοί! Μόνο τότε θα γίνετε ιδανικοί για να φθάσετε στον Θεό, πράγμα που αποτελεί το πραγματικό πεπρωμένο σας. Όμως, μόνο αν επιλέξετε να αφιερώνετε όλες τις πράξεις, τα λόγια και τις σκέψεις σας στον Θεό, οι παρορμήσεις σας θα γίνουν αγνές και οι προθέσεις σας θα εξυψωθούν σ’ ένα ανώτερο και ευγενέστερο επίπεδο. Για να το επιτύχετε αυτό, ζωτικής σημασίας είναι να πιστεύετε ακλόνητα στη μία Ύψιστη Διάνοια η οποία συνέλαβε, συντηρεί και διέπει αυτό το Σύμπαν. Το επόμενο βήμα είναι να πεισθείτε ότι μόνοι σας δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις δυστυχίες και τα βάσανά σας –τότε θα παραδώσετε εύκολα τον εαυτό σας σ’ αυτήν την Ύψιστη Διάνοια. Γι’ αυτό αναπτύξτε πίστη και παραδοθείτε –τότε η Χάρη του Θεού θα ρέει μέσα από σας σε κάθε πράξη σας!

-       Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1966.


20 Οκτωβρίου

Ο Αβατάρ, ο Θεός δηλαδή που κατέρχεται στη γη με ανθρώπινη μορφή, αποτελεί τον τέλειο πνευματικό διδάσκαλο, ο οποίος είναι απείρως ανώτερος και πιο ευσπλαχνικός απ’ όλους τους πνευματικούς διδασκάλους. Δύναται, απλώς εκδηλώνοντας το Θέλημά Του, να χαρίσει σ’ έναν άνθρωπο την ύψιστη εκπλήρωση της πνευματικής ζωής. Ακόμη και ο πιο ποταπός μεταξύ των ποταπών μπορεί να φθάσει στην ύψιστη πνευματική σοφία αυτοστιγμεί – τέτοια είναι η δύναμη Αυτού, που είναι ο Διδάσκαλος όλων των διδασκάλων. Ένας πραγματικός πνευματικός διδάσκαλος θα κλέψει την καρδιά σας, όχι τον πλούτο σας. Όταν το Θείο έρχεται Πλήρες στη γη με ανθρώπινη μορφή, έχετε χρέος ν’ αναπτύξετε την ανάλογη πνευματική δύναμη, ώστε να ελκύσετε τον Δωρητή της Φώτισης να σας δώσει την Χάρη Του. Πρέπει να επικεντρώσετε τον νου σας στην υπηρεσία προς Αυτόν τον πνευματικό διδάσκαλο και να στοχάζεστε διεξοδικά τις διδασκαλίες Του. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να μετατρέψετε τις διδασκαλίες Του σε πρακτική εφαρμογή στις καθημερινές δραστηριότητές σας. Πρέπει να γεμίσετε την καρδιά σας αφοσίωση και να αφιερώσετε όλες τις δεξιότητες που διαθέτετε στην μετατροπή των συμβουλών Του σε πράξεις. Μόνο ένα τέτοιο άτομο είναι άξιο να ονομάζεται μαθητής Του.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Sathya Sai Vahini», Κεφ. 13: `The Avatar as a Guru`.


19 Οκτωβρίου

Σας φέρνω το μήνυμα που θα σας χαρίσει δύναμη, εσωτερική ειρήνη, ελπίδα και αυτο-εκπλήρωση. Πιθανώς να μην σας είναι ευχάριστο, εξάπαντος όμως θα σας είναι ωφέλιμο! Ο ασθενής πρέπει να παίρνει τα φάρμακα που του έχει ορίσει ο γιατρός και να εφαρμόζει την δίαιτα που θα τον ωφελήσει –δεν μπορεί να ζητά από τον γιατρό μόνο φάρμακα γλυκά στη γεύση ή μία δίαιτα που να τον ευχαριστεί. Ο γιατρός ξέρει τι είναι το καλύτερο και πιο ωφέλιμο για τον ασθενή! Αληθώς, να αντιμετωπίζετε το σώμα σας σαν μία πληγή που πρέπει να την καθαρίσετε, να της βάλετε φάρμακο και μετά να την επιδέσετε, κι αυτό 3 με 4 φορές την ημέρα –αυτός είναι ο πραγματικός σκοπός των όσων τρώτε και πίνετε. Το νερό είναι το φάρμακο για να θεραπεύσετε τη νόσο της δίψας, η τροφή το φάρμακο για να θεραπεύσετε τη νόσο της πείνας. Και η μη-προσκόλληση είναι το φάρμακο για να θεραπεύσετε τη νόσο της ακατάσχετης επιθυμίας σας για απολαύσεις. Για την αγνή λαχτάρα για τον Θεό και για την αναζήτηση στην οποία αυτή η λαχτάρα σας ωθεί, το αναγκαίο πρώτο βήμα είναι μία αυστηρή αυτοέρευνα, για να ξεριζώσετε από μέσα σας όλες τις κακές συνήθειες, ροπές, τάσεις και ιδιότητες χαρακτήρα.

- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966.


18 Οκτωβρίου

Πολλοί άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να συμπεριφέρονται με σεβασμό στους γονείς τους. Ίσως ρωτήσετε για ποιον λόγο οφείλει κανείς να σέβεται τους γονείς του. Πάντα και δίχως εξαίρεση, σε οποιεσδήποτε μορφές δράσης προβαίνετε, στο μέλλον ο αντίκτυπός τους θα επιστρέψει πίσω σε σας. Το να φέρεστε με σεβασμό τους γονείς σας αποτελεί καθήκον σας, σαν ανταπόδοση για όλα όσα οι γονείς σας έκαναν για σας. Αν εσείς σήμερα δείχνετε σεβασμό στους γονείς σας, αργότερα όταν γεράσετε, τα παιδιά σας θα φερθούν με σεβασμό σε σας. Αν όμως σήμερα κάνετε τους γονείς σας να υποφέρουν, το ίδιο ακριβώς θα κάνουν τα παιδιά σας σε σας όταν γεράσετε και τότε θα χύσετε πικρά δάκρυα. Επίσης, αν ένας σπουδαστής επιθυμεί στο μέλλον να ζήσει μία ζωή γεμάτη ασφάλεια και ευτυχία, πρέπει ν’ αρχίσει να ζει μία ζωή αρετής και καλοσύνης ήδη από τώρα. Διότι, αυτό που έχει σημασία είναι η ομορφιά της καρδιάς σας –η εξωτερική σας ομορφιά δεν έχει την παραμικρή σημασία. Όταν εσείς έχετε μία αγνή και καθαρή καρδιά, θα έχετε και τη δύναμη να εξαγνίσετε τον κόσμο.

-        Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ.13.


17 Οκτωβρίου

Ο καθένας σας έχει τα δικά του ισχυρά και ασθενή σημεία, τις ιδιορρυθμίες του και τους φόβους του, τις δεξιότητες και τις ανικανότητές του, οπότε δεν μπορεί να προτείνει κανείς μία και την αυτή συνταγή για όλους σας. Πρέπει να προχωρήσετε από το στάδιο στο οποίο ο καθένας σας βρίσκεται τώρα με τον δικό σας ρυθμό, σύμφωνα με το δικό σας εσωτερικό φως. Αλλά, εφόσον έχετε βιώσει έστω και για μία στιγμή την Πραγματικότητα του Θείου Εαυτού σας, του Άτμα, που είναι η πηγή από την οποία έχετε προέλθει και ο στόχος με τον οποίο πρόκειται να συγχωνευθείτε, αργά ή γρήγορα θα φθάσετε στον τελικό προορισμό του ταξιδιού της ζωής. Ο ενθουσιασμός σας για το σώμα σας και τις αισθήσεις που το εξουσιάζουν, επίσης για τον εξωτερικό κόσμο που τροφοδοτεί τις αισθήσεις σας, καθώς και για τις ματαιόδοξες περιπέτειές σας προς αναζήτηση δόξας και πλούτου – όλα αυτά, σας λέγω, θα χάσουν το νόημά τους για σας και σιγά-σιγά θα ξεθωριάσουν και θα χαθούν, από τη στιγμή που θα βιώσετε έστω και για μία στιγμή την Ατμική Θεία Πραγματικότητα, είτε μέσω της χάρης του Θεού, είτε από έναν πνευματικό δάσκαλο, ή με κάποιον άλλον τρόπο. Τότε, στη θέση της προσκόλλησης στο σώμα που τώρα σας βασανίζει, θα νιώσετε την βαθιά επιθυμία να γνωρίσετε τον Θεϊκό Κάτοικο της καρδιάς σας και να ζείτε εστιασμένοι ακλόνητα σ’ Εκείνον.

Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966.


17 Οκτωβρίου

Ο καθένας σας έχει τα δικά του ισχυρά και ασθενή σημεία, τις ιδιορρυθμίες του και τους φόβους του, τις δεξιότητες και τις ανικανότητές του, οπότε δεν μπορεί να προτείνει κανείς μία και την αυτή συνταγή για όλους σας. Πρέπει να προχωρήσετε από το στάδιο στο οποίο ο καθένας σας βρίσκεται τώρα με τον δικό σας ρυθμό, σύμφωνα με το δικό σας εσωτερικό φως. Αλλά, εφόσον έχετε βιώσει έστω και για μία στιγμή την Πραγματικότητα του Θείου Εαυτού σας, του Άτμα, που είναι η πηγή από την οποία έχετε προέλθει και ο στόχος με τον οποίο πρόκειται να συγχωνευθείτε, αργά ή γρήγορα θα φθάσετε στον τελικό προορισμό του ταξιδιού της ζωής. Ο ενθουσιασμός σας για το σώμα σας και τις αισθήσεις που το εξουσιάζουν, επίσης για τον εξωτερικό κόσμο που τροφοδοτεί τις αισθήσεις σας, καθώς και για τις ματαιόδοξες περιπέτειές σας προς αναζήτηση δόξας και πλούτου – όλα αυτά, σας λέγω, θα χάσουν το νόημά τους για σας και σιγά-σιγά θα ξεθωριάσουν και θα χαθούν, από τη στιγμή που θα βιώσετε έστω και για μία στιγμή την Ατμική Θεία Πραγματικότητα, είτε μέσω της χάρης του Θεού, είτε από έναν πνευματικό δάσκαλο, ή με κάποιον άλλον τρόπο. Τότε, στη θέση της προσκόλλησης στο σώμα που τώρα σας βασανίζει, θα νιώσετε την βαθιά επιθυμία να γνωρίσετε τον Θεϊκό Κάτοικο της καρδιάς σας και να ζείτε εστιασμένοι ακλόνητα σ’ Εκείνον.

Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966.


16 Οκτωβρίου

Κοιτάξτε αυτό το κομμάτι ύφασμα: αληθινά, δεν είναι παρά ένα σύνολο από νήματα, και αν το εξετάσετε προσεκτικότερα, θα πείτε ότι δεν είναι τίποτε άλλο από βαμβάκι. Το πρώτο στάδιο είναι το βαμβάκι, το δεύτερο στάδιο είναι τα νήματα και το τελικό στάδιο είναι η επεξεργασία των νημάτων σε βαμβακερό ύφασμα. Τι θα κάνατε, αν δεν σας αρέσει αυτό το ύφασμα; Δεν έχετε παρά να τραβήξετε τα νήματα το ένα μετά το άλλο και το ύφασμα θα εξαφανιστεί! Παρομοίως, ο νους σας δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο σχήμα – απλά, είναι ένα σύνολο από επιθυμίες. Αυτές οι επιθυμίες γεννιούνται από τις σκέψεις του νου σας, ο οποίος μπορεί να συγκριθεί με το βαμβάκι. Επομένως, σ’ αυτό το παράδειγμα τα τρία στάδια είναι το βαμβάκι ή οι σκέψεις, τα νήματα ή οι επιθυμίες και τελικά οι επιθυμίες που διαμορφώνουν την ποιότητα του νου, ο οποίος είναι το ύφασμα. Βλέπετε λοιπόν ότι πρέπει να προσπαθείτε να μειώνετε αυτές τις επιθυμίες όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι επιθυμίες είναι σαν τις βαριές αποσκευές στο ταξίδι της ζωής σας. Όσο λιγότερες βαριές αποσκευές λοιπόν, τόσο ανετότερο το ταξίδι σας!

-    Μπάμπα, από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ.13.


15 Οκτωβρίου

Η ζωή δεν είναι απλή υπόθεση! Δεν μπορείτε ν’ αποκτήσετε ευτυχία μέσα από την πολυτέλεια και τις ανέσεις – η χαρά μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσα από τις αντιξοότητες και τις δοκιμασίες. Ο πόνος, η θλίψη είναι αυτά που προσδίδουν αξία στην χαρά και την κάνουν ένα πολύτιμο απόκτημα! Μέσα από τον πόνο, η μητέρα αποκτά την χαρά της μητρότητας. Μέσω του μόχθου, ο γεωργός αποκτά τα πολυπόθητα δημητριακά από τον αγρό του. Μετά από αμέτρητες ημέρες και νύχτες σκληρής και αδιάλειπτης μελέτης, ο φοιτητής περνά τις εξετάσεις και αποκτά ένα πτυχίο. Το βαθύ σκοτάδι είναι το κίνητρο του αναζητητή του φωτός, ο θάνατος είναι αυτός που χαρίζει τον ενθουσιασμό για την ζωή! Στερηθείτε τις πολυτέλειες και τις ανέσεις, αποπροσκολληθείτε απ’ όσα λόγω της απόλυτης άγνοιάς σας θεωρείτε αγαπητά σας, κοντινά σας και δικά σας. Να μαραζώνετε από λαχτάρα για λύτρωση, να αγωνίζεστε αδιάλειπτα γι’ αυτήν – μόνο τότε θα ευλογηθείτε με την άφατη Ευδαιμονία της συγχώνευσης της ατομικής ψυχής με την Οικουμενική Ψυχή, μόνο τότε θα κερδίσετε το δώρο της Ένωσης με τον Θεό.

-     Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966.


14 Οκτωβρίου

Η περίοδος της ζωής μεταξύ 16 και 32 ετών είναι μία ‘χρυσή εποχή’. Γι’ αυτό, αποτελεί καθήκον κάθε νέου ν’ αναγνωρίσει κάθε κακή και βλαβερή σκέψη που ξεφυτρώνει στον νου του και να την εξουδετερώσει ριζικά. Ο νους μοιάζει μ’ έναν άστατο και παλαβό πίθηκο και δεν πρέπει να υποκύπτετε σε ό,τι σας υπαγορεύει – μόλις σας έρθει μία σκέψη, πρέπει αμέσως να εξετάζετε αν είναι καλή και θετική ή κακή. Οφείλετε να έχετε τον νου σας υπό τον απόλυτο έλεγχό σας και να τον καθοδηγείτε εσείς, όχι να είστε έτοιμοι να υποκύψετε σε όλες τις επιθυμίες που γεννά εκείνος. Η νεότητα είναι η περίοδος της ζωής σας κατά την οποία έχετε όλη τη δύναμη να υπερνικήσετε τα εμπόδια που σας παρουσιάζονται, καθώς και να ελέγχετε τις πράξεις και τις σκέψεις σας. Σ’ αυτήν την περίοδο, όποτε αισθανθείτε θυμό, ζήλεια ή υπερδιέγερση, να χρησιμοποιείτε όλη τη δύναμη του χαρακτήρα σας για να υπερνικήσετε αυτές τις τάσεις. Αν όμως επιλέξετε να μην κυριαρχείτε στα αισθήματά σας τώρα που είστε νέοι, πού θα βρείτε τις δυνάμεις να το κάνετε αργότερα;

-    Μπάμπα, Ομιλία από το βιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains, 1976», Κεφ. 13.


13 Οκτωβρίου

Έχετε συνειδητοποιήσει τον μεγαλειώδη σκοπό του προσκυνηματικού ταξιδιού σας εδώ στη γη; Μην πλανιέστε σε παράδρομους και λανθασμένες οδούς, διότι θα σας οδηγήσουν μόνο σε καταστροφικούς για σας προορισμούς. Δίνετε πολύ μεγάλη πίστη σε πράγματα έξω από τον εαυτό σας, σχεδιάζοντας να αντλήσετε χαρά απ’ αυτά ή μέσω αυτών. Ξέρετε όμως ότι κάθε χαρά που βιώνετε στη ζωή σας αναδύεται μόνο από την πηγή χαράς που υπάρχει μέσα σας; Εσείς απλώς περιβάλλετε τα εξωτερικά πράγματα με την δική σας εσωτερική χαρά και μετά την βιώνετε σαν να προήλθε απ’ ‘αυτά τα πράγματα’! Η αναγνώριση της έμφυτης θειότητάς σας και η ρύθμιση της καθημερινής ζωής σας σύμφωνα μ’ αυτήν την Αλήθεια, είναι ο αστέρας που καθοδηγεί κάθε πλάσμα αιχμαλωτισμένο μέσα στα ρεύματα και τις δίνες των επίγειων συγκρούσεων και αγώνων. Δίχως αυτό το θεϊκό φως που εκπέμπει ο αστέρας που σας οδηγεί (Άτμαγκνιάνα), η ζωή θα γίνει μία φάρσα δίχως νόημα, μία κοροϊδία, ένα παιχνίδι μεταξύ άκριτων και αφρόνων ατόμων. Η συνειδητοποίηση του Θείου Εαυτού σας είναι αυτή που θα κάνει τη ζωή σας ν’ αποκτήσει αληθινό νόημα και να φέρει καρπούς.

-     Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 16 Μαρτίου 1966.


12 Οκτωβρίου

Σε στιγμές μεγάλης δυστυχίας, οι αδελφοί Πάνταβας έστρεφαν τη σκέψη τους μόνο στον Κρίσνα. Έτσι, μας άφησαν ένα πολύτιμο δίδαγμα για την στενή σχέση τους και την φιλία τους με τον Κρίσνα. Λόγω της αγιασμένης αγάπης που του έτρεφαν, ο Κρίσνα προστάτευε τους Πάνταβας όπως τα βλέφαρα προστατεύουν τα μάτια. Ήταν στο πλευρό τους σαν σύντροφός τους κάθε τους στιγμή, τόσο σε κακές όσο και σε καλές εποχές, ακόμα και όταν έζησαν στην ανωνυμία μέσα στο δάσος για έναν ολόκληρο χρόνο. Αυτό θα πει αληθινή φιλία. Αν εξετάσουμε την ποιότητα της φιλίας στις μέρες μας, δεν θα βρούμε πουθενά αληθινή φιλία. Όταν μία λίμνη έχει άφθονο νερό, μαζεύονται γύρω της ένα σωρό βατράχια – όταν όμως αδειάσει, δεν θα δείτε ούτε ένα! Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όταν είστε εύποροι και όλα σάς πάνε καλά, ο καθένας είναι φίλος σας, όταν όμως χάσετε τα χρήματά σας, όλοι εξαφανίζονται. Γι’ αυτό να θυμάστε: ο μόνος αληθινός φίλος, ο οποίος θα είναι αδιάλειπτα κοντά σας κάθε στιγμή της ζωής σας, είναι ο Θεός.

-    Μπάμπα, από τοβιβλίο «Summer Roses on Blue Mountains 1976», Κεφ. 12.


11 Οκτωβρίου

Η δέκατη μέρα Βιτζέγια Ντάσαμι σηματοδοτεί το τέλος του ιερού εορτασμού Ναβαράτρι. Η ολοκλήρωσή του αυτή  χαρίζει σε κάθε πιστό κάθε ευλογία. Σήμερα σας δίνω την ευλογία μου να κατορθώσετε να γεμίσετε την καρδιά σας ανιδιοτελή αγάπη! Η ανιδιοτελής αγάπη εμπεριέχει όλες τις άλλες ανθρώπινες αξίες: την αλήθεια, την ενάρετη και ορθή συμπεριφορά, την μη-βία και την εσωτερική ειρήνη. Οτιδήποτε κάνετε, να το κάνετε με Αγάπη. Η καρδιά σας είναι σαν μία μεγάλη δεξαμενή και οι αισθήσεις σας σαν βρύσες. Γεμίστε την καρδιά σας με το νερό της Αγάπης! Τότε θα βιώνετε την Αγάπη του Θεού μέσω όλων των αισθήσεών σας. Ήδη από τούτη τη στιγμή αρχίστε να κάνετε καλές πράξεις. Να συμβάλλετε στην ευτυχία όλων. Η πεμπτουσία όλων των ιερών κειμένων είναι «Πάντοτε να βοηθάς, ποτέ σου να μην βλάπτεις.» Να μην βλάπτετε ούτε ένα έντομο, διότι ο Θεός είναι Παρών μέσα σε κάθε ον. Παραδώστε τον εαυτό σας στον Θεό, πείτε Του «Σου ανήκω» και ζήστε σύμφωνα μ’ αυτά σας τα λόγια γεμάτοι πίστη. Τότε ο Θεός θα σας προστατεύει κάθε σας στιγμή, σε όλες τις περιστάσεις της ζωής σας. Σας δίνω την ευλογία μου να έχετε πάντοτε ανώτερα και ευγενή αισθήματα, να κάνετε καλές συναναστροφές, να εξαλείψετε τις κακές σας συνήθειες και έτσι να φτάσετε στον Θεό και ν’ αποκτήσετε την βιωματική εμπειρία Του.

-     Μπάμπα, ομιλία που δόθηκε την 1η Οκτωβρίου 1998.


10 Οκτωβρίου

Η ολοκλήρωση της λατρευτικής τελετουργίας (Γιάγκνα) σηματοδοτείται από την τελική προσφορά (Πούρναχούτι) στην τελετουργική πυρά. Όμως, αυτό που όλοι σας έχετε χρέος να προσφέρετε σήμερα στην τελετουργική πυρά είναι οι κακές σας σκέψεις, επιθυμίες και πράξεις – αυτό είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο, ιδιαιτέρως διότι οι επιθυμίες σας μοιάζουν να αυξάνονται ακατάπαυστα! Αυτό είναι σαφέστατη ένδειξη του ότι το πνεύμα αυταπάρνησης (Τιάγκα) μέσα σας δεν έχει αναπτυχθεί ούτε στο ελάχιστο. Τουλάχιστο σήμερα, δεν πρέπει να προσπαθήσετε να μειώσετε κάπως τις επιθυμίες σας; Εάν δια μέσου των ετών δεν έχετε επιτύχει καμία πνευματική μεταμόρφωση στον τρόπο ζωής σας, θα είσαστε ένοχοι για το ότι σπαταλήσατε όλες σας τις ενέργειες, τον χρόνο και τις ευκαιρίες σας! Αργά ή γρήγορα, κάθε άνθρωπος θα χρειαστεί να εγκαταλείψει τα υλικά του αποκτήματα – ήρωας λοιπόν είναι εκείνος που έχει αποστασιοποιηθεί απ’ αυτά προτού φύγει! Το αληθινό νόημα της ολοκλήρωσης της λατρευτικής τελετουργίας είναι η πραγμάτωση του Θείου Εαυτού σας, δηλ. το να πραγματώσετε το Υπέρτατο Θείο που ενοικεί μέσα σας όπως και μέσα σε όλα τα όντα.

-     Μπάμπα, ομιλία που δόθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1987.


9 Οκτωβρίου

Ο δεκαήμερος εορτασμός της Ντάσαρα συμβολίζει τη νίκη των δυνάμεων του καλού ενάντια στις αρνητικές και κακές ενέργειες. Ο Θεός έχει εκδηλώσει Εαυτόν υπό την μορφή των πέντε στοιχείων της δημιουργίας. Ολόκληρη η δημιουργία δεν είναι παρά ένας συνδυασμός των στοιχείων αυτών σε διαφορετικές αναλογίες. Αυτούς τους πόρους της Φύσης λοιπόν, έχετε χρέος να τους χρησιμοποιείτε με σεβασμό, ταπεινοφροσύνη και ευγνωμοσύνη. Γνωρίζετε από προσωπική σας πείρα ότι οι υπερβολικές ποσότητες αέρα, φωτιάς ή νερού είναι βλαβερές για την υγεία. Αν πιείτε περισσότερο νερό απ’ ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός σας, θα είναι βασανιστικό για σας. Εάν εισπνεύσετε περισσότερο αέρα, θα αισθανθείτε ασφυξία και θα σας κάψει η υπερβολική θερμότητα που θα προκαλέσει μέσα σας. Ο δυνατός θόρυβος πέραν ενός ορισμένου ορίου καταστρέφει την εσωτερική γαλήνη σας. Συνεπώς, συνειδητοποιήστε ότι η μετρημένη χρήση των φυσικών πόρων αποτελεί μία μορφή λατρείας του Θεού. Η Φύση (Πράκριτι), είναι στην ουσία ο ίδιος ο Θεός. Ολόκληρο το σύμπαν είναι θείο. Γι’ αυτό, να κάνετε χρήση των φυσικών πόρων με αγάπη και σεβασμό. Να τους αξιοποιείτε με σύνεση και μέτρο για να προάγετε τόσο τη δική σας ευημερία όσο και αυτήν των άλλων, προσφέροντας ανιδιοτελή υπηρεσία γεμάτη αγάπη και ευφυΐα στην κοινότητα στην οποία ζείτε.

-     Μπάμπα, ομιλία που δόθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1966.


8 Οκτωβρίου

Οι άνθρωποι ασχολούνται ακατάπαυστα με τα περιουσιακά τους, την οικογένειά τους και τα παιδιά τους και σπανίως στρέφουν τις σκέψεις τους στον Θεό. Υπάρχουν μεν στην καθημερινότητά τους φευγαλέες στιγμές πίστης και αφοσίωσης, αλλά αυτές είναι περισσότερο για επίδειξη και όχι γνήσια έκφραση της αφοσίωσής τους. Αν η πίστη και αφοσίωση στον Θεό δεν εκδηλώνεται σαν ένας ευλαβής και θεοσεβούμενος τρόπος ζωής, δεν είναι παρά σκέτη υποκρισία. Δεν μ’ ενδιαφέρει να μάθω πόσες πνευματικές ομιλίες έχετε ακούσει – μ’ ενδιαφέρει να μάθω εάν, σαν αποτέλεσμά τους, έχετε μεταμορφώσει ολοκληρωτικά τον εαυτό σας. Αυτή η μεταμόρφωση είναι το σημάδι της αληθινής αφοσίωσης. Διότι, αν το έδαφος δεν είναι μουσκεμένο, σε τι ωφελεί να λέτε ότι πριν από λίγο έγινε μια νεροποντή; Ο δοξαστικός χαιρετισμός ‘Σάι Ραμ’ στα λόγια σας και η έλλειψη τιμιότητας και αλήθειας στις πράξεις σας αποτελεί μία ξεδιάντροπη απάτη. Το ‘Σάι Ραμ’ πρέπει να βγαίνει από τα βάθη της καρδιάς σας. Καλλιεργήστε αισθήματα αδελφοσύνης προς όλους! Οι διαφορές απόψεων μπορούν να επιλύονται με συμβιβασμό. Εάν αποβάλλετε την εγωιστική υπεροψία σας, θα μπορέσετε να υπερνικήσετε κάθε δυσκολία. Ήδη από τούτη τη στιγμή, ρίξτε σε μία μεγάλη πυρά όλη σας την πνευματική άγνοια μαζί με τον εγωισμό σας και αναπτύξτε μέσα στην καρδιά σας την αγάπη! Αρχίστε να ζείτε σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Σουάμι –  μόνο έτσι θα λυτρώσετε τη ζωή σας.

-       Μπάμπα, ομιλία που δόθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1987.


7 Οκτωβρίου

Στις μέρες μας οργιάζει ο εγωισμός μεταξύ των πιστών - αγαπούν τον Θεό όχι για τον ίδιο τον Θεό, αλλά μόνο για εκπληρωθούν οι εγωιστικές τους επιθυμίες. Όσο όμως κυριαρχεί μέσα τους ο εγωισμός, δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν και να κατανοήσουν τον Θεό. Τον εορτασμό του Ναβαράτρι πρέπει να τον αξιοποιείτε σαν ευκαιρία να εξετάσετε την φύση σας και να διερευνήσετε αν είναι ανθρώπινη, ζωώδης ή δαιμονική, και αμέσως ν’ αρχίσετε να προσπαθείτε με όλες σας τις δυνάμεις να μεταμορφώσετε την ζωώδη φύση σας σε ανθρώπινη και την ανθρώπινη να την μετατρέψετε σε θεϊκή. Κατά τη διάρκεια των τελετουργιών του Ναβαράτρι απαγγέλλετε το Μάντρα ‘Νέτραμ Σαμαρπαγιάμι’ που σημαίνει «Προσφέρω τα μάτια μου στον Θεό.» Σημαίνει μήπως ότι πρέπει να Του προσφέρετε τα υλικά σας μάτια; Όχι βέβαια! Η πραγματική σημασία αυτής της προσευχής είναι ότι υπόσχεστε να στοχάζεστε τον Θεό σε οτιδήποτε βλέπετε, ή οποιαδήποτε εργασία κάνετε. Επίσης, το αληθινό νόημα της τελετουργίας ‘Ανγκαάρπανα πούτζα’ κατά την οποία προσεύχεστε ότι προσφέρετε όλα τα μέλη του σώματός σας τον Θεό, είναι ότι δηλώνετε ότι προσφέρετε όλο το σώμα σας στην υπηρεσία του Θεού. Επομένως, ήδη από σήμερα, όποια εργασία κάνετε, αρχίστε να την κάνετε σαν προσφορά στον Θεό.

-   Μπάμπα, ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1992. 


6 Οκτωβρίου

Για να κερδίσετε τη χάρη του Θεού, πρέπει να έχετε επιτύχει την ‘τριπλή αγνότητα’: αγνότητα της καρδιάς σας, αγνότητα των λόγων σας και αγνότητα των έργων σας. Οι Βέδες αποκαλούν αυτήν την τριπλή αγνότητα ‘Τριπουρασούνταρι’. Η καρδιά εκπροσωπείται από τη θεότητα Λάκσμι που συμβολίζει κάθε μορφή ευημερίας. Η ομιλία εκπροσωπείται από τη θεότητα Σαράσβατι και η αγνότητα των πράξεων (Κρίγια Σούντι) από τη θεότητα Ντούργκα. Συμμετέχοντας στον εορτασμό του Ναβαράτρι, πρέπει να προσπαθήσετε ν’ απαλλαγείτε από σκοτάδι της άγνοιας μέσα σας, καλλιεργώντας αυτήν την τριπλή αγνότητα. Ο εορτασμός του Ναβαράτρι δίνει επίσης την ευκαιρία στον άνθρωπο να εκφράσει τον σεβασμό του στην Φύση. Πρέπει να εξετάσετε πώς οι φυσικοί πόροι της μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά, ώστε να υπηρετούν την ανθρωπότητα με βέλτιστο τρόπο. Φυσικούς πόρους όπως το νερό, τον αέρα, την ενέργεια και τα ορυκτά πρέπει να τα χρησιμοποιείτε με σύνεση και σοφία και να μην τα σπαταλάτε ή κάνετε αλόγιστη χρήση τους – η οικονομία στην χρήση κάθε φυσικού πόρου είναι ζωτικής σημασίας. Π.χ. η ρύπανση του αέρα έχει πολλές κακές επιπτώσεις. Το βαθύτερο νόημα της τήρησης λατρευτικών εθίμων όπως οι περιπατητικές δοξολογίες (Νάγκαρασανκίρταν) και η ψαλμωδία ύμνων μπάτζαν είναι για να γεμίζουν την ατμόσφαιρα με ιερές δονήσεις και άγιες σκέψεις.

-   Μπάμπα, ομιλία που δόθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1992. 


5 Οκτωβρίου

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι τηρούν τις εξωτερικές μορφές λατρείας του Θεού, δίχως όμως να κατανοούν το βαθύ εσωτερικό νόημά τους. Όλες οι εορτές και τελετουργίες του Ινδουισμού έχουν ένα ιερό νόημα κι έναν ιερό σκοπό. Το πνευματικό νόημα της εορτής Ναβαράτρι μας το διδάσκει η Φύση (Πράκριτι), διδάσκοντάς μας ότι ολόκληρο το σύμπαν είναι ένας ναός, τον οποίο διαπερνά και διαποτίζει ο Θεός! Πραγματώστε την Αγάπη του Θεού μέσω της πνευματικής άσκησης (σάντανα). Σάντανα δεν σημαίνει το να λατρεύετε τον Θεό σ’ ένα συγκεκριμένο μέρος, όπως ο ναός, ή με μία συγκεκριμένη μορφή τελετουργίας – σημαίνει το να έχετε στην σκέψη σας τον Θεό σε όλα τα όσα κάνετε, οπουδήποτε και αν βρίσκεστε. Ίσως ρωτήσετε εάν αυτό είναι δυνατό – σας απαντώ ότι είναι δυνατό, εάν αφιερώνετε κάθε πράξη σας, κάθε μορφή δραστηριότητάς σας στον Θεό. Ο εορτασμός του Ναβαράτρι συμπεριλαμβάνει μία τελετουργία που ονομάζεται ανγκαάρπανα πούτζα κατά την οποία ο πιστός προσφέρει νοερά όλα τα μέλη του σώματός του (άνγκα) στον Θεό με πνεύμα αυτοπαράδοσης. Αυτοπαράδοση σημαίνει ότι ο άνθρωπος προσφέρει με την σκέψη του τα πάντα στον Θεό και απαρνείται την ιδέα της χωριστότητας μεταξύ του εαυτού του και του Θεού. Να έχετε την πεποίθηση ότι ο ίδιος Θεός ενοικεί μέσα σε όλα τα όντα.

-       Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1992.

 


4 Οκτωβρίου

Η λέξη ‘Ναβαράτρι’ σημαίνει 9 νύχτες. Η νύχτα είναι αλληλένδετη με το σκοτάδι. Τι είναι το σκοτάδι μέσα σ’ έναν άνθρωπο; Είναι το πνευματικό σκοτάδι. Σκοπός του εορτασμού του Ναβαράτρι είναι  να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το πνευματικό σκοτάδι. Η Θεία Μητέρα (Ντέβι), η οποία τιμάται κατά τον εορτασμό, αποτελεί την ενοποιημένη μορφή των τριών θεοτήτων Ντούργκα, Λάκσμι και Σαράσβατι, που μαζί εκπροσωπούν τη Θεία Ενέργεια (Σάκτι) που έχει εκδηλωθεί ως Φύση (Πράκριτι). Η Φύση είναι δομημένη πάνω σε τρεις ιδιότητες (γκούνας): την αγνή και γαλήνια ή σάττβα, τη δραστήρια ή ράτζας και την αδρανή και νωθρή ή τάμας. Η Σαράσβατι συμβολίζει τη σαττβική ιδιότητα, η Λάκσμι τη ρατζασική και η Ντούργκα την ταμασική. Εφόσον ολόκληρη η Φύση είναι δομημένη πάνω σε αυτές τις τρεις ιδιότητες, οι άνθρωποι, για να κυριαρχήσουν στην εσωτερική φύση τους, λατρεύουν αυτές τις τρεις θεότητες που τις συμβολίζουν. Επομένως, για ν’ αποκτήσετε τη χάρη της Θείας Μητέρας, πρέπει ν’ αποκτήσετε την ‘τριπλή αγνότητα’: αγνότητα της καρδιάς σας, αγνότητα των λόγων σας και αγνότητα των έργων σας.

-        Μπάμπα, ομιλία που δόθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1992.


3 Οκτωβρίου

Λέγεται ότι το ίδιο Θείο ενοικεί μέσα σε όλα τα πλάσματα (Ekatma sarva bhutantaratma). Μερικοί όμως εκφράζουν αμφιβολίες γι’ αυτό, ρωτώντας: «Αν αυτό ισχύει, τότε γιατί δεν πρέπει να κάνω παρέα με τον τάδε και τον τάδε;» Η απάντηση είναι ότι όταν η ηλικία, η συμπεριφορά, ο τρόπος ζωής και η ιδεολογία ενός ατόμου δεν συμβάλλουν στην δική σας ηθική και πνευματική πρόοδο, δεν πρέπει ν’ αναπτύξετε φιλία μαζί του. Εάν το κάνετε, θα γίνετε ακριβώς σαν εκείνον. Γι’ αυτό, το ρητό μας λέει «Πες μου με ποιόν κάθεσαι, να σου πω ποιος είσαι!» Επομένως να συναναστρέφεστε ευλαβείς, καλούς και ανώτερους, ευγενείς ανθρώπους. Ο σοφός Άντι Σάνκαρα στο διάσημο ποίημά του με τίτλο Bhaja Govindam δηλ. «Υμνείτε το Θείο», δίδαξε: «Οι καλές συναναστροφές οδηγούν στην μη-προσκόλληση, η μη-προσκόλληση σας λυτρώνει από την πλάνη, η λύτρωση από την πλάνη σάς οδηγεί στη σταθερότητα του νου και η σταθερότητα του νου σάς χαρίζει την απελευθέρωση.» Επομένως, ας πάρει ο καθένας σας την ακλόνητη απόφαση να κάνει συναναστροφές που είναι καλές για την πνευματική του πρόοδο, να λέει μόνο καλά και θετικά λόγια, να βλέπει μόνο καλά πράγματα και έτσι να γίνει ένας καλός άνθρωπος.

- Μπάμπα, ομιλία που δόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 200


3 Οκτωβρίου

Λέγεται ότι το ίδιο Θείο ενοικεί μέσα σε όλα τα πλάσματα (Ekatma sarva bhutantaratma). Μερικοί όμως εκφράζουν αμφιβολίες γι’ αυτό, ρωτώντας: «Αν αυτό ισχύει, τότε γιατί δεν πρέπει να κάνω παρέα με τον τάδε και τον τάδε;» Η απάντηση είναι ότι όταν η ηλικία, η συμπεριφορά, ο τρόπος ζωής και η ιδεολογία ενός ατόμου δεν συμβάλλουν στην δική σας ηθική και πνευματική πρόοδο, δεν πρέπει ν’ αναπτύξετε φιλία μαζί του. Εάν το κάνετε, θα γίνετε ακριβώς σαν εκείνον. Γι’ αυτό, το ρητό μας λέει «Πες μου με ποιόν κάθεσαι, να σου πω ποιος είσαι!» Επομένως να συναναστρέφεστε ευλαβείς, καλούς και ανώτερους, ευγενείς ανθρώπους. Ο σοφός Άντι Σάνκαρα στο διάσημο ποίημά του με τίτλο Bhaja Govindam δηλ. «Υμνείτε το Θείο», δίδαξε: «Οι καλές συναναστροφές οδηγούν στην μη-προσκόλληση, η μη-προσκόλληση σας λυτρώνει από την πλάνη, η λύτρωση από την πλάνη σάς οδηγεί στη σταθερότητα του νου και η σταθερότητα του νου σάς χαρίζει την απελευθέρωση.» Επομένως, ας πάρει ο καθένας σας την ακλόνητη απόφαση να κάνει συναναστροφές που είναι καλές για την πνευματική του πρόοδο, να λέει μόνο καλά και θετικά λόγια, να βλέπει μόνο καλά πράγματα και έτσι να γίνει ένας καλός άνθρωπος.

- Μπάμπα, ομιλία που δόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 200


2 Οκτωβρίου

Ο Μαχάτμα Γκάντι που ήταν ένας απλός, συνηθισμένος άνθρωπος, κατόρθωσε να μεγαλουργήσει και ν’ αποκτήσει παγκόσμια φήμη, χάρη στα μαθήματα αρετής και ακέραιου χαρακτήρα που του έδωσε η μητέρα του. Η μητέρα του τηρούσε απαρέγκλιτα ένα τάμα της: το πρωί να μην αγγίξει τροφή προτού ακούσει το λάλημα του κούκου. Μια μέρα λοιπόν, όταν ο Γκάντι ήταν ακόμα μικρός, η μητέρα του έτυχε να έχει πολύωρη αναμονή για το λάλημα του κούκου. Ο μικρός Γκάντι στενοχωρήθηκε βλέποντάς την να μένει νηστική τόσες ώρες, γι’ αυτό βγήκε κρυφά έξω από το σπίτι και αφού μιμήθηκε το λάλημα του κούκου, ξαναμπήκε μέσα και είπε στην μητέρα του ότι ο κούκος είχε λαλήσει, οπότε μπορούσε να πάρει το πρωινό της! Η μητέρα του όμως, που  κατάλαβε την πονηριά του μικρού της, του έδωσε έναν μπάτσο λέγοντας: «Ω, κακό παιδί! Τι αμαρτίες πρέπει να έχω κάνει για να γεννήσω έναν γιο σαν εσένα;» Και η μεγάλη θλίψη της ήταν φανερή. Αυτή της η θλίψη άγγιξε βαθιά την καρδιά του Γκάντι. Από κείνη τη στιγμή πήρε την ακλόνητη απόφαση να μην ξαναπεί ένα ψέμα στη ζωή του.

-        Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 1992. 


1 Οκτωβρίου

Την ευτυχία και την εσωτερική ειρήνη δεν πρόκειται να τις βρείτε στον πλούτο, στην κοινωνική θέση ή στην εξουσία – όλα αυτά γεννούν μόνο φόβους και ανησυχίες, όχι γαλήνη και ευτυχία. Σήμερα, ακόμα και εξαιρετικά μορφωμένοι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν αυτήν την αλήθεια, αλλά απλώς υποδύονται τον ρόλο του πιστού του Θεού. Ο αυτοκράτορας Χιρανυακασίπου δοκίμασε όλες τις μεθόδους για να απομακρύνει τον μικρό γιο του Πραχλάντα από την βαθιά αφοσίωσή του στον Θεό. Τον υπέβαλλε σε ασύλληπτα βασανιστήρια και δοκιμασίες. Εκείνος όμως, άφοβος, αψηφώντας τον διεστραμμένο πατέρα του, έμεινε σταθερά προσηλωμένος στον Θεό και αυτή του η αφοσίωση τον έσωσε απ’ όλα τα βασανιστήρια. Ο Πραχλάντα διακήρυξε: «Αληθινός πατέρας είναι μόνο εκείνος που οδηγεί το παιδί του προς τη συνειδητοποίηση και πραγμάτωση του Θεού!» Δεν είναι και κάτι το σπουδαίο το να γίνει κανείς πατέρας. Κανένας πατέρας δεν πρέπει να πανηγυρίζει όταν γεννιέται ένα παιδί του – μόνο όταν οι άνθρωποι επαινούν τις αρετές του παιδιού του έχει βάσιμο λόγο να χαίρεται που το παιδί του ήρθε στον κόσμο. Ένα παιδί αφοσιωμένο στην αρετή και το δίκαιο λυτρώνει και τον εαυτό του και όλη την οικογένειά του. Αληθώς σας λέγω, καλοί γονείς είναι μόνο εκείνοι που ανατρέφουν τα παιδιά τους έτσι ώστε να εφαρμόζουν στη ζωή τους την αρετή και τη δικαιοσύνη.

- Μπάμπα, Ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 1992