Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Οκτώβριος 2013

31 Οκτωβρίου

Μερικοί μπορεί να ισχυρίζονται ότι το Κάρμα των προηγούμενων γεννήσεων πρέπει να το υποστεί κανείς σ` αυτή τη γέννηση και ότι καμία χάρη του Θεού δεν μπορεί να τον σώσει. Προφανώς, κάποιος τους έκανε να πιστεύουν έτσι. Η χάρη του Παντοδύναμου δεν έχει περιορισμούς ή όρια! Σας διαβεβαιώνω, δεν χρειάζεται να υποφέρετε από αυτό το Κάρμα. Όταν σας βασανίζει κάποιος ισχυρός πόνος, ο γιατρός σας κάνει μια παυσίπονη ένεση κι έτσι δεν τον αισθάνεστε, παρόλο που εξακολουθεί να υπάρχει στο σώμα. Η χάρη του Θεού είναι σαν το παυσίπονο. Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο της χάρης του Θεού. Αν κερδίσετε τη χάρη Του, δεν θα νιώθετε τον πόνο, παρόλο που περνάτε το Κάρμα. Όπως δηλαδή τα φάρμακα με ληγμένες ημερομηνίες είναι αναποτελεσματικά, ομοίως επίσης, και οι επιπτώσεις του Κάρμα καθίστανται έτσι άκαρπες ή μηδενικές ή κενές.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23, 1964

30 Οκτωβρίου

Πάντοτε να θυμάστε ότι μόνο εκείνους που έχουν ιδανικά θα τους εκτιμούν και θα τους θυμούνται με ευγνωμοσύνη οι επόμενες γενιές. Τιμούμε τον Ράμα και τον λατρεύουμε, αλλά  αποφεύγουμε ακόμα και την αναφορά στον Ράβανα σε ευτυχείς περιστάσεις. Γιατί; Εξαιτίας του χαρακτήρα που επέδειξαν. Γι` αυτό πρέπει να είστε αποφασισμένοι και να προχωρείτε βήμα προς βήμα στην ανοικοδόμηση ενός ισχυρού χαρακτήρα. Να γνωρίζετε τον κίνδυνο της ολίσθησης δύο βημάτων ενώ ανεβαίνετε μόνο ένα μπορείτε να αντισταθείτε στην κάθοδο! Αν έχετε την αποφασιστικότητα και τη λαχτάρα να ανέλθετε, να προοδεύσετε και να κατακτήσετε τις κατώτερες παρορμήσεις και ενστικτα, τότε η κρυφή πηγή δύναμης θα ξεχυθεί από μέσα σας. Η χάρη του Θεού θα εξομαλύνει τον δρόμο σας. Να έχετε ενώπιον σας το ιδεώδες σας και να προελαύνετε!
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 25, 1959

29 Οκτωβρίου

Υπάρχουν ανώτερα πράγματα στη ζωή που χαρίζουν χαρά και γαλήνη προσπαθήστε να τα εξασφαλίσετε. Όλοι σας ανεξαιρέτως έχετε κερδίσει το δικαίωμα να ζείτε με χαρά και να κατέχετε αυτά τα ανώτερα πράγματα – κανείς δεν μπορεί να σας τα πάρει από την κατοχή σας. Εστιάστε την προσοχή σας στις αιώνιες αξίες, και τότε δεν θα παρασύρεστε από τις ριπές πάθους και τα ξεσπάσματα οργής. Στο παρελθόν, σοφοί και άγιοι είχαν θέσει υπό έλεγχο τις ιδιοτροπίες του νου τους και παρέμεναν σε γαλήνη και ευδαιμονία. Κι εσείς επίσης πρέπει να διασφαλίσετε ότι ο ναός του Θεού στην εσώτατη καρδιά σας δεν σαρώνεται από την άμμο της λαγνείας και του θυμού. Όταν όλοι ζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, η κοινωνία θα γίνει ιδανική.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 9, 1959

28 Οκτωβρίου

Θα έχεις πίστη στον Θεό όταν έχεις ανακαλύψει ότι αυτό το σύμπαν πρέπει να έχει έναν Δημιουργό και έναν Προστάτη που διευθύνει το θέαμα. Για να συλλάβεις σταθερά αυτή την ιδέα, πρέπει η καρδιά σου να είναι πολύ αγνή, ο νους να είναι καθαρός. Για να το πετύχεις αυτό, είναι πολύ σημαντικό να κάνεις τα καθήκοντά σου ειλικρινώς. Οι Γραφές περιγράφουν λεπτομερώς τις μεθόδους εκτέλεσης καθηκόντων. Από τα εκατό μέρη των Βεδών, τα 80 είναι για το καθήκον (Κάρμα), 16 για τη λατρεία του Θεού και 4 για τη σοφία. Η σοφία είναι ο τελικός προορισμός στο ταξίδι. Το Κάρμα πρέπει να γίνεται για να καλλιεργήσεις τις παρορμήσεις και τα συναισθήματά σου. Κατόπιν θα αναπτύξεις τη στάση της λατρείας, της ταπεινοφροσύνης ενώπιον του Μεγάλου Αγνώστου, και τελικά, θα αντιληφθείς ότι η μόνη πραγματικότητα είσαι εσύ, που είναι το ίδιο με Εκείνον.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23, 1964

27 Οκτωβρίου

Μερικές φορές τα σύννεφα του φθόνου και του μίσους αμαυρώνουν τις σχέσεις. Αυτό οφείλεται κυρίως  στον φόβο, φόβο που προκαλεί θυμό. Η ανάδυση όμως της αφοσίωσης και της ταπεινότητας και της σοφίας που προέρχονται από αυτήν, θα εξαφανίσουν τον φόβο και τον θυμό. Ο θυμός αναλώνει την υγεία, τον χρόνο και τον χαρακτήρα. Ποτέ μη τον αφήνετε να έχει ελεύθερο παιχνίδι. Όπως καλλιεργείτε ένα χωράφι, πρέπει να καλλιεργείτε τα χωράφια των συναισθημάτων, των κινήτρων, των επιθυμιών και των παρορμήσεων. Οι άνθρωποι συχνά καταστρέφονται επειδή δεν μπορούν να ανεχθούν την ευημερία των άλλων. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την έφεση να ‘κατακρημνίζουν’ τους άλλους. Η ζήλια είναι η κύρια αιτία της καταστροφής, και γεννιέται εξαιτίας της υπερβολικής προσκόλλησης στο σώμα, στις αισθήσεις και στη συσσώρευση πραγμάτων που τρέφουν τις αισθήσεις. Αναπτύξτε το πνεύμα της αμοιβαίας βοήθειας. Να βλέπετε τα πράγματα με την ορθή προοπτική τους, και να δίδετε στο κάθε τι την αξία του και τίποτα περισσότερο.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 9, 195

26 Οκτωβρίου

Για να πραγματώσετε την αλήθεια ενός Αβατάρ, πρέπει να καλλιεργήσετε τον νου όπως ο αγρότης προετοιμάζει το χωράφι. Ο αγρότης καθαρίζει τα ακανθώδη χαμόκλαδα, τα αγριόχορτα και τις ισχνές ρίζες από το χωράφι. Κατόπιν, οργώνει το χώμα, το ποτίζει και σπέρνει τους σπόρους. Μετά προστατεύει τα νεαρά και τρυφερά φυτά από τα παράσιτα. Για να εμποδίσει καταστροφές από κατσίκες και γελάδια, χτίζει ένα φράκτη. Ομοίως επίσης, ο πνευματικός αναζητητής πρέπει να αφαιρέσει τον εγωισμό, την αλαζονεία και την απληστία από την καρδιά του. Η αλήθεια, η επανάληψη του Ονόματος του Θεού και ο διαλογισμός είναι το όργωμα και το στρώσιμο. Η αγάπη είναι το νερό που πρέπει να ρέει μέσα στο χωράφι της καρδιά σας για να το κάνει γόνιμο, ήπιο και πλούσιο. Το Όνομα του Θεού είναι ο σπόρος και η αφοσίωση το φύτρο. Προστατέψτε τους σπόρους από τα γελάδια των επιθυμιών και του θυμού, με τον φράχτη της άσκησης. Τότε θα δρέψετε τη σοδειά της ευδαιμονίας.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 23, 1964

25 Οκτωβρίου

Η μητέρα κρατάει το παιδί που έχει λερώσει το πουκάμισό του και του φοράει ένα καινούργιο. Ο θάνατος είναι η αφαίρεση του βρώμικου πουκάμισου και η αντικατάστασή του με ένα καινούργιο. Αφήστε τη θεϊκή Μητέρα να κάνει το Θέλημά Της, να είστε σαν ένα υπάκουο παιδί στα χέρια Της. Να έχετε πλήρη πίστη στην αγάπη και τη σοφία Της. Αυτή θα σας σώσει από τις ανησυχίες και τον πόνο. Μην χάνετε την πίστη σας βλέποντας ανθρώπους που έχουν παραστρατήσει. Είναι σαν να βλέπετε στάσιμα νερά και να λέτε ότι η βροχή είναι βρώμικη. Το νερό της βροχής είναι αγνό, το έδαφος είναι  που το ρυπαίνει. Επίσης να είστε προσεκτικοί να μην επικρίνετε κανέναν. Αυτό ισοδυναμεί με το να επικρίνετε τον Θεό. Να έχετε επίγνωση του Θεού μέσα σας και μέσα στον καθένα. Αν το κάνετε αυτό, δεν υπάρχει τίποτα που να φθάνει τη χαρά και τη γαλήνη με την οποία θα ανταμειφθείτε. Σας ευλογώ να αποκτήσετε αυτή την ευδαιμονία.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 16, 1964

24 Οκτωβρίου

Το ανώτερο εργαλείο με το οποίο διασφαλίζεται η επιτυχία σε όλες σας τις προσπάθειες είναι η αφοσίωση. Αυτή θα σας χαρίσει υγεία, πλούτο καθώς και ευημερία. Θα εξαφανίσει επίσης τα μίση και τις φατρίες, και θα σας δώσει περισσότερη δύναμη. Ένας άνθρωπος με αφοσίωση θα κάνει κάθε πράξη ως λατρεία για τον Θεό, κι έτσι η πράξη ουσιαστικά θα γίνεται χωρίς καμιά υποκρισία ή ανειλικρίνεια. Θα κερδίσει επίσης τη χάρη του Θεού, ώστε ο πιστός θα μπορεί να πετύχει περισσότερα και να απολαμβάνει καλύτερη υγεία και νοητική ευτυχία. Αν όλοι σας ενωθείτε και υμνείτε τη δόξα του Θεού, θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη αρμονία και συνοχή απ’ ότι χιλιάδες άνθρωποι που διαμαρτύρονται και κραυγάζουν ο ένας εναντίον του άλλου. Η θεϊκή αγάπη θα πλημμυρίσει τον χώρο σας και θα γονιμοποιήσει όλες τις προσπάθειες αν όλοι σας υμνείτε μαζί και ομόφωνα το Όνομα του Θεού. Κάντε το για λίγη ώρα και θα γίνετε οι ίδιοι μάρτυρες της γεμάτης αγάπη και γαλήνη ατμόσφαιρας.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 9, 1959

23 Οκτωβρίου

Πώς θα καταστρέψετε τον νου; Είναι εύκολο, μόλις γνωρίσετε τι είναι ο νους. Ο νους είναι γεμάτος επιθυμίες, σαν μια μπάλα ποδοσφαίρου γεμάτη αέρα. Τρυπήστε την και δεν θα κινείται από μέρος σε μέρος. Σε ένα τετράγωνο χωράφι γεμάτο με νερό από κανάλι ποτίσματος, το νερό φαίνεται με σχήμα τετραγώνου. Αν το χωράφι είναι κυκλικό ή τριγωνικό, τότε το νερό θα ταιριάξει στο αντίστοιχο γεωμετρικό σχήμα. Και ο νους επίσης παίρνει τη μορφή των επιθυμιών ενός  ανθρώπου. Θεωρήστε και ένα άλλο παράδειγμα ο νους είναι σαν ένα κομμάτι ύφασμα, του οποίου το στημόνι και το υφάδι είναι τα νήματα των επιθυμιών. Η υφή, το χρώμα, η ανθεκτικότητα, η αίσθηση και η λάμψη του υφάσματος εξαρτώνται από τις επιθυμίες που συνιστούν τα νήματα. Αφαιρέστε το νήμα κλωστή-κλωστή, και το ύφασμα αυτόματα εξαφανίζεται. Αυτή είναι η τεχνική της καταστροφής του νου. Ένας σοφός αφανίζει κάθε ίχνος του νου.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 16, 1964

22 Οκτωβρίου

Οι περισσότεροι γεωργοί συντηρούνται με την ελπίδα της επιβίωσής τους. Η ελπίδα τους στηρίζει ενόσω οργώνουν, σπέρνουν και λιπαίνουν τις καλλιέργειες που έχουν. Αυτή η ελπίδα, πρέπει να γίνει μια νοητική συνήθεια όχι μόνο κατά τη διάρκεια της γεωργίας, αλλά αναπόσπαστο μέρος και της καθημερινής σας ζωής, σε όλες τις πολύπλευρες δραστηριότητες. Ποτέ μην δίνετε ευκαιρία σ` αυτό το ποταπό πράγμα, την απελπισία, να κατατρώει τα ζωτικά μέρη της δραστηριότητας και των προσπαθειών σας. Η απελπισία είναι αμαρτία ενώπιον του Θεού. Εφόσον ο Θεός είναι μέσα σας, γιατί χάνετε την ελπίδα; Γι` αυτό ο Θεός λέει: «Γιατί φοβάστε, αφού είμαι εδώ;» Να είστε πάντοτε χαρούμενοι, αισιόδοξοι και θαρραλέοι. Μάθετε ότι η πιο ισχυρή σχέση ανάμεσα σε σας και στο Θείο είναι όταν τα ζωτικά ύδατα του θάρρους και της ελπίδας ρέουν μέσα στην καρδιά σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 9, 1959

21 Οκτωβρίου

Η ευχαρίστηση που παίρνει κανείς από τις σωματικές, νοητικές και διανοητικές επιδιώξεις είναι παροδική. Οι καλές πράξεις μπορεί να σας χαρίσουν τον ουρανό, αλλά είναι μια προσωρινή κατοίκηση, απ’ όπου ο άνθρωπος πρέπει να ταξιδέψει κάτω στη γη για να ξαναζήσει πάλι. Αυτό μοιάζει με το να εκλεγεί σε μια σπουδαία αλλά βραχυπρόθεσμη δημόσια θέση. Μπορεί να απολαμβάνει δόξα και φήμη κατ’ αυτή την περίοδο, χάρη στους ψήφους που πήρε. Όμως, όταν τελειώσει η περίοδος, γίνεται πάλι ένας συνηθισμένος πολίτης! Το παιχνίδι τώρα αρχίζει πάλι από την αρχή επαναλαμβάνοντας λαοφιλή συνθήματα για να γίνει πιο λαοφιλής και παρακαλεί πάλι για ψήφους για να κερδίσει στις εκλογές. Πρέπει να ταξιδέψετε για να φθάσετε στον τερματικό σταθμό όπου πεθαίνει η άγνοια και γεννιέται η σοφία, και σταματάει πια ο κύκλος της γέννησης και του θανάτου. Ο νους είναι γόνιμο έδαφος για άγνοια. Μην ζητάτε όλο και περισσότερες ανέσεις και διευκολύνσεις, αλλά αντιθέτως, να ζητάτε σοφία.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 16, 19

20 Οκτωβρίου

Οι άνθρωποι υποφέρουν από δύο είδη ασθενειών τις σωματικές και τις νοητικές. Οι σωματικές ασθένειες προκαλούνται από τη διατάραξη της ισορροπίας των τριών ιδιοσυγκρασιών αέρας, χολή και φλέγμα, και οι νοητικές ασθένειες προκαλούνται από τη διατάραξη της ισορροπίας των τριών ιδιοτήτων γαλήνη, πάθος και αδράνεια. Μια μοναδική πραγματικότητα των δύο ειδών ασθενειών είναι ότι η καλλιέργεια της αρετής θεραπεύει και τα δύο είδη. Η σωματική και η νοητική υγεία σχετίζονται μεταξύ τους. Η σωματική υγεία είναι προϋπόθεση για τη νοητική, και η καλή νοητική υγεία διασφαλίζει σωματική ευημερία. Η γενναιοδωρία, το ψυχικό σθένος στη λύπη και τις απώλειες, το πνεύμα ενθουσιασμού να κάνετε το καλό και υπηρεσία κατά το μέγιστο των ικανοτήτων σας αυτά οικοδομούν τον νου καθώς και το σώμα. Η αμιγής χαρά που αποκομίζετε από την υπηρεσία αντανακλάται στο σώμα και σας απαλλάσσει από ασθένειες.
Μπάμπα , pine Discourse, Sep 9, 1959

19 Οκτωβρίου

Ο δρόμος της σοφίας είναι πολύ πιο εύκολος από τον δρόμο της αφοσίωσης, γιατί η σοφία έρχεται σ’ ένα κλάσμα δευτερολέπτου σ’ εκείνους που μπορούν απλά να καθίσουν ήσυχοι για λίγα λεπτά και να αναλύσουν τον εαυτό τους. Ένα αυτοκίνητο κινείται πάνω στις τέσσερις ρόδες του και αυτός που το οδηγεί, είναι μέσα, όχι έξω. Ο οδηγός μέσα από το αυτοκίνητο κατευθύνει την ταχύτητα της μηχανής, τα φρένα και την επιτάχυνση. Ομοίως επίσης, αφήστε τη διάνοιά σας, τον νου και τις αισθήσεις να κατευθύνονται από μέσα. Επιβιβαστείτε στο τρένο της συνεχούς ενθύμησης του Ονόματος του Θεού. Αυτό θα σας οδηγήσει στον επόμενο σταθμό της εγγύτητας και της αγάπης για τον Θεό. Η επόμενη στάση θα είναι αυτή όπου αποκτάτε και κερδίζετε θεϊκά χαρακτηριστικά, και τελικά θα φθάσετε στον τερματικό σταθμό όπου συγχωνεύεστε με το Θείο και βιώνετε τον εαυτό σας ως ένα κύμα στον ωκεανό (Παραμάτμα).
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 16, 1964

18 Οκτωβρίου

Κάθε ύπαρξη αναζητεί ανάπαυση, αλλά η σκόνη την επιθυμιών των αισθήσεων που συσσωρεύεται στον νου παράγει ‘σκούριασμα’ και απειλεί να τον σκάσει! Για να αφαιρέσετε τη σκουριά, να ακούτε της ολόψυχες συνθέσεις των μεγάλων ποιητών όπως ο Τυαγκαράτζα. Παραμερίστε τον κυνισμό σας για λίγο και ακούστε τις σαγηνευτικές μελωδίες, και απορροφήστε την ουσία τους. Η επιστήμη της πνευματικής καλλιέργειας και του ελέγχου του νου έχει αναπτυχθεί, εφαρμοστεί και τελειοποιηθεί από χιλιάδες χιλιάδων χρόνων. Η πνευματική καλλιέργεια της Ινδίας έχει αντέξει τους κραδασμούς αιώνων και τη μανία τυφώνων, χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους. Να απαγγέλετε και να ακούτε τη σύνθεση των μεγάλων αγίων, στις παραδοσιακές τους μορφές. Μην θεωρείτε αυτές τις θεϊκές συνθέσεις ως απλούς ύμνους, γιατί είναι πράγματι πολύτιμοι λίθοι, που θα σας οδηγήσουν στον δρόμο του Θεού.
Μπάμπα, pine Discourse, July 11, 1957

17 Οκτωβρίου

Όπως  τα υπόγεια ύδατα είναι αναγκαία για όλα τα δέντρα, ο Άτμα είναι η υποκείμενη πηγή κάθε ευδαιμονίας που βιώνει ο άνθρωπος. Η διαδικασία της γεώτρησης για να ανέλθουν τα υπόγεια ύδατα στην επιφάνεια προϋποθέτει συνεχή κτυπήματα, σκάψιμο, και κρούσεις μέσω ενός σωλήνα που κρατάει και κατευθύνει το τρυπάνι. Οι άνθρωποι που κάνουν τη γεώτρηση παίρνουν μεγάλα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι δεν εισέρχεται αέρας στον σωλήνα, γιατί η εξόρυξη θα αποτύχει. Τελικά μέσω πολλών προσπαθειών έρχονται τα υπόγεια ύδατα στην επιφάνεια για ανθρώπινη κατανάλωση. Ομοίως επίσης, πρέπει να αρχίσετε την επανάληψη του Ονόματος του Θεού εντατικά, φροντίζοντας να μην αφήνετε την προσκόλληση στα εγκόσμια πράγματα να εισέρχονται και να παρεμβαίνουν στη διαδικασία.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 16, 1964

16 Οκτωβρίου

Η προσευχή και η μεταμέλεια είναι οι δύο πειθαρχίες με τις οποίες μπορεί να εξαγνιστεί ο νους από τον εγωισμό και το μίσος. Ο άγιος Τυαγκαράτζα ήταν ένα άριστο παράδειγμα του πώς μπορεί να γίνει αυτό. Οι ύμνοι του είναι αγνά ευωδιαστά άνθη αφοσίωσης. Εξυμνούσε με όλη του την ψυχή τη δόξα του Ράμα, και νοιαζόταν για την ευημερία του ατόμου καθώς επίσης και του κόσμου. Πάντοτε ασχολούνταν με την εξέταση των λόγων και πράξεών του, και τα αξιολογούσε επί του ασφαλούς κριτηρίου της αφοσίωσης. Όπως η μέλισσα αναζητώντας το μέλι περιφέρεται ανάμεσα στα λουλούδια, όπως το αναρριχητικό φυτό αναρριχάται γρήγορα και τρυφερά προς το δέντρο ώστε να μην πέσει, όπως το ρυάκι τρέχει στο ποτάμι και το ποτάμι ορμάει  στη θάλασσα, έτσι και ο άγιος Τυαγκαράτζα μαράζωνε για τον Ράμα. Ο Ράμα έπρεπε να του δώσει προσωπική ακρόαση (Ντάρσαν) και να έρθει να τον σώσει αρκετές φορές. Μέσω της αφοσίωσης, ο Τυαγκαράτζα μπόρεσε να βιώσει τη συνεχή παρουσία του Θεού και παρέμενε πάντοτε σε γαλήνη και χαρά.
Μπάμπα, pine Discourse, July 11, 1957

15 Οκτωβρίου

Όλοι σας πρέπει να προσαρμοστείτε με το Θεϊκό Σχέδιο. Αγωνιστείτε να γνωρίσετε τις κύριες αρχές του, και  εξοπλιστείτε για τα έργα που σας καταμερίζει. Δώστε ολοκληρωτικά την καρδιά σας στο καθήκον που σας έχει εκχωρηθεί στη ζωή. Να έχετε πάντοτε επίγνωση της φύσης σας και του καθήκοντός σας και να ασχολείστε με ό,τι απαιτεί ο ρόλος σας. Για να πραγματώσετε το Θείο, πρέπει να ανέλθετε από τη ζωική κατάσταση στην ανθρώπινη και από το ανθρώπινο επίπεδο στο θεϊκό. Αυτή η άνοδος είναι δύσκολη εξαιτίας των διαφόρων δυνάμεων που είναι πάντοτε γύρω σας, έτοιμες να σας σύρουν προς τα κάτω. Αν κολλήσει και φθαρεί η μηχανή του αυτοκινήτου, θα θορυβεί και θα τρίζει όταν πρέπει να ανέβει σε έναν απότομο λόφο. Από την άλλη μεριά, αν είναι σωστά συντηρημένη, χωρίς τις σκόνες και τις βρωμιές των αισθησιακών απολαύσεων, τότε θα ανεβαίνει πανεύκολα.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 15, 1964

14 Οκτωβρίου

Πρέπει να εγκαταλείψετε την προσκόλληση, το μίσος και το εγώ. Η προσκόλληση και το εγώ είναι αυτά που σπέρνουν τον όλεθρο στον άνθρωπο και τον ρίχνουν στο βούρκο της ψευδαίσθησης. Το εγώ οδηγεί στην επιδειξιμανία και η επιδειξιμανία ενδυναμώνει το εγώ. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να βιώσει τη θεϊκή ευδαιμονία όσο ταλαντεύεται από το εγώ. Στην Γκίτα ο Κρίσνα αποκαλύπτει στον Αρτζούνα: «Το εγώ, η προσκόλληση και η επιδειξιμανία είναι εμπαθείς (ράτζας) ιδιότητες. Αυτές οι τρεις είναι πολύ επικίνδυνες και φέρνουν την καταστροφή! Αν κάποιος καλλιεργεί αυτές τις ιδιότητες, ενσυνείδητα ή χωρίς να το ξέρει, αυτές δεν προδίδουν τους άλλους, αλλά εξαπατούν αυτόν τον ίδιο!» Πάρτε την απόφαση και νικήστε το εγώ σας. Με ακλόνητη πίστη, κάντε μεγάλη προσπάθεια να απαλλαγείτε από τις κακές ιδιότητες. Σας ευλογώ να υλοποιήσετε με επιτυχία τις πεποιθήσεις σας και να ολοκληρώσετε αυτή τη νίκη με μεγάλη ευκολία!
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 10, 1997

13 Οκτωβρίου

Η μη-προσκόλληση μέσω απάρνησης είναι μια κατάσταση που δεν είναι ούτε εφησυχασμός ούτε αδιαφορία. Σημαίνει απόσπαση και από το καλό και από το κακό. Θα σας το εξηγήσω με ένα παράδειγμα: Όταν ένα αγκάθι μπει στο πόδι, χρησιμοποιείτε ένα άλλο αγκάθι για να βγάλετε το πρώτο. Και τέλος πρέπει να πετάξετε και τα δύο αγκάθια. Δεν πρέπει να κρατάτε το δεύτερο αγκάθι, παρόλο που σας βοήθησε να βγάλετε το πρώτο. Έτσι πρέπει σταδιακά να απαρνηθείτε και το καλό και το κακό. Πρέπει σταδιακά να κόψετε τη σχέση σας με τον κόσμο. Ακόμα δε σπουδαιότερο είναι να μην μπλέκεστε σε δραστηριότητες που επιφέρουν άσκοπες σχέσεις, γιατί αυτό θα αποδειχθεί επιζήμιο για την ευημερία σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 10, 1997

12 Οκτωβρίου

Η λεπτοφυής επίδραση των μάντρας των Βεδών δεν μπορεί να ιδωθεί ή να ακουστεί με τις αισθήσεις. Πρέπει να βιωθούν εντός και δια της εσωτερικής συνειδητότητας. Ο ήχος τους έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει τις παρορμήσεις και τα ορμέμφυτα. Η λέξη μάντρα σημαίνει ‘αυτό που σώνει όταν εισχωρήσει στον νου’. Οι επανάληψη του μάντρα συνεχώς στον νου θα κρατάει μακριά τις αερολογίες, τις άσκοπες συζητήσεις και κουτσομπολιά και τα σκάνδαλα. Να μιλάτε μόνο όταν η ομιλία είναι άκρως αναγκαία, και να μιλάτε τόσο λίγο όσο είναι απαραίτητο. Να μιλάτε γλυκά και χωρίς επιφυλάξεις και αποφυγές. Θέλω όλοι σας να πειστείτε για την τελειότητα αυτών των διδασκαλιών των Βεδών και των Αγίων Γραφών.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 21, 1967

11 Οκτωβρίου

Η εξωτερική καθαριότητα χωρίς την εσωτερική είναι σκέτη απατηλότητα. Η εσωτερική καθαριότητα είναι πιο σημαντική από την εξωτερική. Παρόλο που ένα φλιτζάνι μπορεί να είναι καθαρό και ελκυστικό απέξω, δεν μπορούμε να πιούμε νερό από αυτό, αν είναι βρόμικο μέσα. Τροφή μαγειρευμένη σε χάλκινα σκεύη γίνεται δηλητηριώδης, αν το σκεύος δεν έχει εσωτερικά κάποιο ασημένιο επίστρωμα. Ως εκ τούτου, να τηρείτε την εσωτερική καθαριότητα με σχολιαστική προσοχή. Να παραμένετε απαλλαγμένοι από τις αρρώστιες του μίσους, των κακών σκέψεων και των φαύλων συνηθειών. Ο Θεός σας έχει χαρίσει αυτό το ανθρώπινο σώμα για την επίτευξη της αρίστευσης στην καθημερινή σας ζωή και της εγγύτητας με το Θείο. Να καλλιεργείτε πνευματικότητα, να αποκτήσετε πνευματικά χαρίσματα, να πετύχετε εγγύτητα με το Θείο και να συγχωνευθείτε μέσα Του. Αυτή πρέπει να είναι η ακλόνητη απόφασή σας. Μπορείτε να την πετύχετε καθαγιάζοντας το σώμα σας με ιερές πράξεις, μέχρι την τελευταία σας πνοή.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 10, 1997

10 Οκτωβρίου

Για έναν άνθρωπο που ζει στον υλιστικό κόσμο, οι απολαύσεις των αισθήσεων είναι μια πηγή μέγιστης ευχαρίστησης. Όμως, οι αισθήσεις είναι πρόσκαιρες και ως εκ τούτου χαρίζουν μόνο παροδική χαρά. Σε αυτόν που υποφέρει από ίκτερο, τα πάντα φαίνονται κίτρινα και έχει πικρή γεύση. Ομοίως  επίσης, οι αισθήσεις που είναι γεμάτες ασθένειες δεν μπορούν να δώσουν πραγματική ευτυχία. Επειδή δεν υπάρχει κανένας που να μην έχει επιθυμίες, και είναι δύσκολο να ζει κανείς μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο χωρίς επιθυμίες, Ο Κρίσνα έδωσε μια εξαιρετική λύση. Είπε, «Να κάνετε όλες τις πράξεις για να ευχαριστείτε τον Θεό χωρίς να προσβλέπετε στους καρπούς τους.» Να σέβεστε τα καθήκοντά σας και να αφιερώνετε όλες τις πράξεις στον Θεό. Να προσέχετε ώστε όλες οι πράξεις σας να ικανοποιούν τη συνείδησή σας και τότε η καρδιά σας θα είναι απαλλαγμένη από όλα τα ψεγάδια. Μόνο αυτές οι πράξεις αρμόζει να ονομαστούν πράξεις που δεν κηλιδώνονται από επιθυμίες.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 10, 1997 

9 Οκτωβρίου

Η υπέρτατη Ενέργεια εκδηλώνεται με τη μορφή της Ντούργκα, Λάκσμι και Σαράσβατι. Η Ντούργκα μας χαρίζει ενέργεια σωματική, νοητική και πνευματική. Η Λάκσμι μας παραχωρεί ευημερία όχι μόνο χρήματα αλλά διανοητική ευημερία, την ευημερία του χαρακτήρα, καλοσύνη και υγεία. Η υγεία είναι επίσης ευημερία! Η Σαράσβατι μας χαρίζει ευφυΐα, την ικανότητα της διανοητικής έρευνας και τη δύναμη της διάκρισης. Συνεπώς, η γιορτή Ναβαράτρι (εννιά νύχτες), εορτάζεται για να διακηρύξει στον κόσμο τη δύναμη της θεϊκής Μητέρας. Η μητέρα σας είναι ο συνδυασμός όλων αυτών των θεϊκών υπάρξεων. Σας εφοδιάζει με υγεία, ευημερία και διάνοια. Συνεχώς επιθυμεί την πρόοδό σας στη ζωή και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει όλες της τρεις Θεότητες. Αφού αναγνωρίσετε τη μητέρα σας ως την ίδια την ενσάρκωση όλων των θεϊκών δυνάμεων, πρέπει να της δείχνετε σεβασμό και να της φέρεστε με αγάπη. Αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα της γιορτής Ναβαράτρι.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 14, 1988

8 Οκτωβρίου

‘Μάντρα’ σημαίνει αυτό που σώνει, όταν διαλογίζεται κανείς σ` αυτό. Το Όνομα του Θεού, οποιοδήποτε από τα αναρίθμητα Ονόματά Του, χρησιμεύει γι’ αυτόν τον σκοπό. Το Όνομα του Θεού είναι σαν την βουκέντρα που μπορεί να δαμάσει έναν ελέφαντα, να τον κάνει να γονατίσει και να σηκώσει έναν κορμό δέντρου στους χαυλιόδοντές του. Η Απελευθέρωση δεν είναι ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, ή ένα πολυτελές σπίτι. Είναι απλώς η επίγνωση της πραγματικότητάς σας και η απόρριψη όλων των αντίθετων ιδεών. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τον Εαυτό σας γρήγορα και ξεκάθαρα, αν εξαγνίσετε την καρδιά σας με ένα Μάντρα ή υμνώντας τη δόξα του Θεού. Και τα δύο θα σας χαρίσουν αυτό το δώρο. Να υμνείτε από την καρδιά σας, γνωρίζοντας κάθε σημασία που έχει η κάθε λέξη. Αυτοί είναι οι σίγουροι τρόποι για να εγκαταστήσετε  τον Θεό σταθερά στον θρόνο της καρδιάς σας, και θα λυτρώσουν τη ζωή σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 6, 1970

7 Οκτωβρίου

Η άνοδος στην ανθρώπινη μορφή έχει καταστεί δυνατή για όλους, αλλά θα αξίζετε πραγματικά αυτή την ανώτερη κατάσταση μεταξύ των ζώων, μόνο με την τελική συγχώνευση με το Θείο. Αυτός είναι ο σκοπός που έχει το ταξίδι της εξέλιξης από όταν άρχισε η ζωή στη γη με τη μορφή της αμοιβάδας στη θάλασσα. Η πίστη σ’ αυτόν το σκοπό και η σταθερή πορεία προς αυτόν, είναι τα σημάδια εκείνου που έχει επίγνωση της ευθύνης του ότι είναι άνθρωπος. Το Κάλεσμα του Θείου αντηχεί σε κάθε καρδιά, και προκαλεί την αντίδραση δέους, σεβασμού, στοργής, αγάπης και αυτοθυσίας όλων των συστατικών της αφοσίωσης. Μεταφράζεται σε πράξεις λατρείας, εγκωμίων, και τελετουργιών. Μέσω αυτών ο νους εμποτίζεται με θεϊκές σκέψεις και αναπλάθεται στο θεϊκό καλούπι, μέχρις ότου η ροή της ευδαιμονίας είναι αμείωτη.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 6, 1970

6 Οκτωβρίου

Ο Αρτζούνα μπήκε στο πεδίο της μάχης, πλήρως εξοπλισμένος και φανατικά αποφασισμένος να καταστρέψει τους εχθρούς του. Όμως, ενώ στεκόταν στο άρμα που οδηγούσε ο Κρίσνα, άρχισε να τους βλέπει ως «οι δάσκαλοί μου, ο παππούς μου, οι συγγενείς μου, και τα ξαδέλφια μου». Συγκινήθηκε τόσο πολύ από αυτή την αίσθηση του «εγώ» και του «δικό μου» ώστε άφησε κάτω το τόξο και ήθελε να γυρίσει πίσω, ανεπιτυχής και νικημένος. Το «εγώ» δεν έχει στην πραγματικότητα καμιά σχέση με τα εγκόσμια αγαθά, αλλά  ο Αρτζούνα όντας παραπλανημένος, ταυτιζόταν με εγκόσμιες συγγένειες. Αυτή είναι η πλάνη, η αυταπάτη από την οποία σώθηκε, με τη βοήθεια της Μπαγκαβάντ Γκίτα. Να παραμένετε ασυγκίνητοι από την δυαδικότητα, αυτό είναι το μάθημα. Μην αφήνετε την ήττα ή την επιτυχία να επηρεάζουν την εσωτερική σας γαλήνη και ηρεμία. Να βλέπετε τον εαυτό σας ως τον Εαυτό σας, χωρίς καμία συγγένεια με τους άλλους ή τον αντικειμενικό κόσμο. Όταν γνωρίσετε τον πραγματικό σας Εαυτό, είστε απελευθερωμένοι: Αυτό είναι η απελευθέρωση-λύτρωση (Μόκσα).
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 6, 1970

5 Οκτωβρίου

Να θεωρείτε ως πιο σημαντικό σας καθήκον το να σέβεστε τη μητέρα σας σαν Θεό και να την υπηρετείτε. Αν δεν μπορείτε να σέβεστε τη μητέρα σας, που σας υπέμενε στην κοιλιά της επί 9 μήνες, σας έφερε στον κόσμο και σας φροντίζει, ποιον άλλον θα σεβαστείτε; Η μητρική αγάπη είναι παρόμοια για την αγάπη του Δημιουργού που προβάλλει και προστατεύει αυτόν τον απέραντο κόσμο με αμέτρητους τρόπους. Μπορεί να επιλέξετε να λατρεύετε τον Θεό με τη μορφή μιας θεότητας. Κάποιος άλλος μπορεί να επιλέξει άλλη μορφή. Πρέπει να δώσετε προσοχή στο ότι οι μορφές με τις οποίες λατρεύεται ο Θεός από τους άλλους είναι τόσο σημαντικές όσο η δική σας. Αν, αντιθέτως, επικρίνετε ή σπιλώνετε τις θεότητες που λατρεύουν οι άλλοι, διαπράττετε βαρύτατη αμαρτία. Παρομοίως, να σέβεστε και να δείχνετε την ίδια εκτίμηση και σεβασμό προς όλες τις μητέρες (γυναίκες), όπως και στη μητέρα σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 14, 1988

4 Οκτωβρίου

Η προσευχή είναι η αναπνοή της θρησκείας, διότι φέρνει όλο και εγγύτερα μεταξύ τους τον άνθρωπο και τον Θεό. Ο διαλογισμός είναι η διαδικασία του ακούσματος του Ουράνιου Άσματος, του φλάουτου του Κρίσνα, με τα αυτιά του νου να αγρυπνούν στη μελωδία. Όπως ασχολείστε κάθε μέρα με ασκήσεις και καταναλώνετε τονωτικά, μετράτε τις θερμίδες και τις βιταμίνες που τρώτε, δίνετε σχολαστική προσοχή στη θρεπτική αξία της τροφής, να δίνετε εξίσου προσοχή και στις εντυπώσεις που εισέρχονται στον νου, στο αν τον εξασθενούν ή τον ενδυναμώνουν, και στο αν βοηθούν στην αντίσταση του νου κατά των ιών της απληστίας, του φθόνου, του μίσους, της αλαζονείας, της κακίας, κ.λπ. Να έχετε ένα γεύμα καλών πράξεων υπηρεσίας, θεϊκών σκέψεων, και να πίνετε τον χυμό της θεϊκή Αγάπης, ώστε να μπορούν να καθαριστούν και να χωνευτούν καλά. Τότε, μπορείτε να ακτινοβολείτε από νοητική υγεία, ευτυχία και ευεξία.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 6, 1970

3 Οκτωβρίου

Σήμερα ενώ η επιστήμη κάνει γρήγορα βήματα, ηθικώς οι άνθρωποι καταρρέουν. Ο εγωισμός και η ιδιοτέλεια υπερισχύουν σε κάθε δραστηριότητα. Ο απεριόριστος πολλαπλασιασμός των επιθυμιών είναι η ριζική αιτία της δυστυχίας των ανθρώπων και της καταστροφής. Αν ακολουθείτε δύο κύριες αρχές, μπορείτε να φθάσετε τον σκοπό της ανθρώπινης ζωής, ήτοι: «Ο σεβασμός προς κάθε ύπαρξη φτάνει τον Θεό». και παρομοίως «η προσβολή προς οποιαδήποτε ύπαρξη ισοδυναμεί με προσβολή του Θεού». Κατανοήστε και ενσωματώστε την πανταχού παρουσία του Θεού. Στην Γκίτα, ο Κρίσνα διακηρύσσει ότι ο καλύτερος και ευκολότερος δρόμος για την πραγμάτωση του Θεού είναι η θυσία-απάρνηση των καρπών των πράξεων. Η αυταπάρνηση είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη της απελευθέρωσης. Να υπηρετείτε την κοινωνία, να βοηθάτε τους φτωχούς και τους άπορους, και να εκδηλώνετε την ανθρώπινη ιδιότητα της συμπόνιας.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 4, 1994

2 Οκτωβρίου

Τι ακριβώς είναι η Αλήθεια; Είναι η περιγραφή ενός ‘πράγματος που μπορεί να ιδωθεί’ όπως ακριβώς το έχει δει κάποιος χωρίς να το υπερβάλει ή  υποβαθμίζει; Όχι. Ή, μήπως είναι η αφήγηση ενός γεγονότος με τα ίδια λόγια που κάποιος το άκουσε ή του διηγήθηκαν; Όχι. Η Αλήθεια εξυψώνει, βαστάζει ιδανικά, εμπνέει το άτομο και την κοινωνία. Είναι το Φως που φωτίζει τον δρόμο σας προς τον Θεό. Μια ζωή που εμπνέεται από Αλήθεια καθιστά τον άνθρωπο ικανό να ζει σαν άνθρωπος όχι να αυτο-υποβαθμίζεται στο επίπεδο των κατώτερων ειδών. Ό,τι υπάρχει οπουδήποτε είναι  Θεός, και δεν υπάρχει δεύτερη οντότητα. Ο Θεός είναι η Αλήθεια, η μόνη Αλήθεια. Ο Θεός είναι μέσα στο κάθε τι, ως βάση, ως κατανόηση και ικανότητα κατανόησης, ως πηγή του Θεϊκού φωτός, ως Άτμα. Η Αλήθεια είναι η Μία και μόνη Επίγνωση, η Μία Θεϊκή Ενέργεια που ενεργοποιεί κάθε ζωντανή  ύπαρξη, ή μάλλον, κάθε μόριο ύλης.
Μπάμπα, pine Discourse, Dec 8, 1979

1 Οκτωβρίου

Αναπτύξτε πίστη στον εαυτό σας, ώστε να μπορείτε να στέκεστε σαν βράχοι, αψηφώντας τα ορμητικά νερά της πλημμύρας της άρνησης. Αυτή η πίστη θα σας κάνει να υπερνικήσετε τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του εξωτερικού κόσμου. Να διατηρείτε αναμμένη τη φλόγα της μη-προσκόλλησης με μικρά ξυλάκια μέχρις ότου γίνει μεγάλη πυρά καύσης. Να καλωσορίζετε όλες τις ευκαιρίες για να αναπτύξετε διάκριση. Να επαναλαμβάνετε πάντοτε το Όνομα του Θεού. Να υμνείτε τον Θεό με πίστη και ενθουσιασμό. Κάντε ολόκληρο το περιβάλλον σας να αντηχεί με την αφοσίωση που έχετε στο κάθε Όνομα που υμνείτε. Το Όνομα του Θεού προάγει συντροφικότητα και εδραιώνει την αρμονική συμβίωση. Κατευνάζει όλες τις καταιγίδες και χαρίζει γαλήνη. Να γίνετε ένα μπουμπούκι που διαχέει το άρωμα της ανιδιοτελούς υπηρεσίας και της αγάπης, και τότε θα βρείτε κάποια θέση στην γιρλάντα που στολίζει τον Κύριο.
Μπάμπα, pine Discourse, Jul 10, 1959