Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Οκτώβριος 2012

31 Οκτωβρίου

Εκατομμύρια άνθρωποι διαβάζουν και γράφουν, εκατομμύρια έχουν πτυχία και έχουν γίνει ειδικοί και εμπειρογνώμονες. Αυτό σημαίνει απλά και μόνο ότι είναι ικανοί συλλέκτες πληροφοριών ή μεγάλες εγκυκλοπαίδειες γενικών γνώσεων! Κανείς τους όμως δεν μπορεί να πει, ποιός πραγματικά είναι ο ίδιος. Οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν ταξίδια εκατομμυρίων μιλίων στο διάστημα, αλλά είναι ανήμποροι να ταξιδέψουν έστω και μισό πόντο μέσα στον εσωτερικό τους `κόσμο` και να ανακαλύψουν τι υπάρχει εκεί μέσα. Ποια τότε η χρησιμότητα του τεράστιου μόχθου και ενέργειας που έχουν ξοδέψει για την εκπαίδευσή τους; Η πραγματική εκπαίδευση-μάθηση πρέπει να είναι όπως της αρχαίας Ινδίας, όπου η γνώση και ο επιστημονικός χαρακτήρας αναπτυσσόταν και εφαρμοζόταν μαζί με τον έλεγχο των αισθήσεων και του νου, και την ανάπτυξη του χαρακτήρα. Αυτό θα είναι ωφέλιμο για το άτομο και την κοινωνία, και θα οδηγήσει στην βαθμιαία αποκάλυψη του Θείου που υπάρχει σε κάθε ον.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol 6, Ch 25

30 Οκτωβρίου

Πάντοτε να προχωρείτε προς τη δύναμη. Μην πηγαίνετε προς την αναλήθεια, τη μοχθηρία και την ανεντιμότητα που όλα μαρτυρούν ένα βασικό μοιραίο γνώρισμα δειλίας και αδυναμίας. Η αδυναμία γεννιέται όταν αποδέχεστε ως πραγματική, μια κατώτερη εικόνα του εαυτού σας απ` αυτή που αποδεικνύουν τα γεγονότα. Αυτό είναι το κύριο λάθος. Πιστεύετε ότι είστε το περίβλημα, αλλά αληθινά είστε ο πυρήνας. Όλες οι πνευματικές ασκήσεις πρέπει να κατευθύνονται στην αφαίρεση του περιβλήματος και την αποκάλυψη του πυρήνα. Όσο λέτε, «Είμαι ο τάδε ή ο δείνα», θα έχετε σίγουρα φοβίες. Μόλις όμως πείτε και νοιώσετε «Είμαι ο Θεός», θα αποκτήσετε ακατανίκητη δύναμη.
Μπάμπα, pine Discourse, Jan 14, 1964

29 Οκτωβρίου

Η ψευδαίσθηση είναι σαν ένα άγριο σκυλί που δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να πλησιάσει τον Κύριό της, τον Θεό. Μπορείτε εύκολα να την παρακάμψετε προσλαμβάνοντας τη μορφή του Κυρίου της ή καλώντας τον Κύριο τόσο δυνατά ώστε να κατέλθει κάτω και να σας συνοδεύσει στο σπίτι, δηλαδή με άλλα λόγια, κερδίζοντας τη χάρη της εγγύτητάς Του. Η ψευδαίσθηση είναι το κατοικίδιό Του κι έτσι δεν θα σας βλάψει, αν την προστάξει. Η ψευδαίσθηση είναι το `ψεγάδι` που επηρεάζει τον νου. Ο Κύριος έρχεται για να σώσει από την ψευδαίσθηση όχι μόνο έναν καλό άνθρωπο, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Φυσικά, πρέπει να προσλάβει μια μορφή που να μπορεί ο άνθρωπος να την αγαπήσει, να την σεβαστεί και να την εκτιμήσει.
Μπάμπα, pine Discourse, Jan 1, 1964

28 Οκτωβρίου

Τις πράξεις δεν πρέπει να τις αισθάνεστε σαν βάρος. Καμία πράξη που βοηθά την πρόοδό σας δεν θα σας βαραίνει. Μόνο όταν πράττετε αντίθετα προς την εσώτατη φύση σας θα αισθάνεστε την πράξη αυτή σαν βάρος. Εάν εστιάζεστε μόνο σε εγκόσμια κέρδη, θα έρθει κάποια στιγμή όταν αναπολείτε τις επιτεύξεις σας που θα στενάζετε για την ματαιότητά τους. Εμπιστευθείτε τον νου σας στην υπηρεσία του Θεού, πριν να είναι πολύ αργά. Επιτρέψτε Του να τον διαμορφώσει όπως Εκείνος θέλει, και ο νους σας θα δαμαστεί. Δεν χρειάζεται να παραδώσετε στον χρυσοχόο ένα κόσμημα που είναι πολύ όμορφο. Του δίνετε μόνο σπασμένα και παραμορφωμένα, ή αυτά που δεν είναι πια στη μόδα! Ομοίως επίσης να δίνετε πρόθυμα στον Θεό τον νου σας που σίγουρα χρειάζεται επισκευή, εάν όχι πλήρη ανοικοδόμηση!
Μπάμπα, pine Discourse, Jan 1, 1964

27 Οκτωβρίου

Η ρίζα της εκπαίδευσης εκπληρώνει τον σκοπό της με τον καρπό της αρετής. Το να κερδίζει κανείς έναν παχυλό μισθό δεν είναι το πρωτεύον πράγμα που προσδοκάται από την εκπαίδευση. Ο σκοπός πρέπει να είναι η καλλιέργεια των αρετών. Η εκπαίδευση είναι η ρίζα του δέντρου της ζωής. Η στοργή την οποία αναπτύσσει ο άνθρωπος προς τους συγγενείς και φίλους του, τα πράγματα του κόσμου, τα ιδανικά και οι στόχοι, η φαντασία και η νεωτερισμοί αυτά αποτελούν τους κλάδους και τα κλαδάκια του δέντρου. Τα λουλούδια που παράγει το δέντρο είναι η διάνοια και οι εκδηλώσεις της. Αυτά τα ανθισμένα μπουμπούκια αποδίδουν τον καρπό της αγαλλίασης. Η γλυκύτητα που απονέμει αυτός ο καρπός είναι ο χαρακτήρας. Η ουσία του χαρακτήρα είναι η αρετή. Με την αρετή δικαιολογεί την ύπαρξή του το δέντρο της ζωής.
Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol 6, Ch 25

26 Οκτωβρίου

Οι άνθρωποι θαμπώνονται από τον αντικειμενικό κόσμο και πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι πραγματικός, γεμάτος νόημα και αξίζει ενασχόληση. Όπως μεγαλώνει ο καταρράκτης στο μάτι και του αποστερεί την αποδοτικότητά του, έτσι και η άγνοια είναι ο καταρράκτης του `εσωτερικού` ματιού. Αποκρύπτει την πραγματική όραση και τυφλώνει τη διάνοια τόσο, ώστε δεν μπορείτε να δείτε ότι το Θείο είναι η πραγματική σας φύση. Η άγνοια σας εξαπατά και σας κάνει να πιστεύετε ότι είστε ένας κανονικός άνθρωπος, ενώ στην πραγματικότητα είστε Θεός. Τι χρησιμότητα έχει το μάτι, όταν η όραση είναι λανθασμένη; Έχετε επικεντρωθεί επί πολύ καιρό στα πλούτη, την κοινωνική θέση, τα παιδιά, τους συγγενείς, τη φήμη και το επίπεδο διαβίωσης. Όλα αυτά είναι ήσσονος ενδιαφέροντος και ελάχιστης και παροδικής αξίας. Να εστιάζετε τις επιθυμίες σας στο Αληθινό, το Αιώνιο, το Πραγματικό, το Αγνό και το Αμετακίνητο δηλαδή στο Θείο που βρίσκεται μέσα σας και γύρω σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Jan 1, 1964

25 Οκτωβρίου

Να πιστεύετε στα δικά σας βιώματα. Να αποδέχεστε με σιγουριά οτιδήποτε σας έχει χαρίσει γαλήνη και χαρά. Αυτή είναι η βάση για την πίστη. Επίσης, να συγκεντρώνετε σοφία από οπουδήποτε μπορείτε να την αποκτήσετε. Να ακούτε τα καλά πράγματα που επεξηγούν οι δάσκαλοι των διαφορετικών δογμάτων. Να σταθμίζετε προσεκτικά στον νου σας, και σύμφωνα με τα δικά σας βιώματα, τις διδασκαλίες που έχετε ακούσει. Το `Άκουσμα` πρέπει να ακολουθείται και να επιβεβαιώνεται από την `Περισυλλογή`, τον `Στοχασμό`. Πρέπει να σκέπτεστε σταθμίζοντας το ιστορικό, τις επιπτώσεις, τις επιφυλάξεις και τους περιορισμούς αυτών που σας έχουν πει. Τέλος έρχεται ο `Διαλογισμός` πρέπει να διαλογίζεστε επί της αλήθειας που με μόχθο σταχυολογήσατε όλα αυτά τα χρόνια και να φυτέψετε αυτή τη σοφία βαθιά μέσα στη συνειδητότητά σας, και να την αφήσετε να γίνει μέρος του εαυτού σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 8, 1966

24 Οκτωβρίου

Συχνά, πολλοί πιστεύουν και δηλώνουν με πνεύμα παράδοσης: "Σου προσφέρω Θεέ μου το σώμα μου, τον νου μου, τα αγαθά μου, τα πάντα μου". Αυτό είναι λάθος και είναι σημάδι άγνοιας, διότι ομολογείτε ότι εσείς και ο Θεός είστε διαφορετικές οντότητες. Ο Θεός δεν είναι ξεχωριστός από σας, γιατί ο Θεός είναι μέσα στα πάντα, παντού, ανά πάσα στιγμή. Πώς τότε μπορείτε να λέτε ότι εσείς ή ο Θεός είστε χώρια; Αληθινή παράδοση είναι το να βλέπετε τον Θεό στα πάντα, παντού, ανά πάσα στιγμή. Μόνο η επανάληψη των μάντρας (ιερών λέξεων) και οι αγορεύσεις των ιερών γράφων, δεν είναι αληθινή αφοσίωση. Πραγματικός πιστός είναι εκείνος του οποίου οι πράξεις είναι σε συμφωνία με τις συμβουλές που δίνει. Η αφοσίωση δεν μπορεί να υπομείνει, σ` έναν πιστό, ούτε το παραμικρό ίχνος φθόνου ή ζήλιας. Κάντε την καθημερινή σας ζωή ιερή και αγνή. Κάντε την να αξίζει προσφέροντας υπηρεσία στους ανθρώπους και την κοινωνία. Αυτή είναι η πιο σημαντική διάσταση της αυτοπαράδοσης.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 8, 1981

23 Οκτωβρίου

Η καρδιά σας είναι ο τελετουργικός βωμός. Το σώμα σας είναι ο χώρος που ανάβει η φωτιά. Τα μαλλιά σας η ιερή χλόη. Οι ευχές τα καύσιμα ξυλαράκια που τροφοδοτούν τη φωτιά. Η επιθυμία είναι το γκι που μπαίνει στη φωτιά για την δυναμώσει. Ο θυμός είναι το ζώο που θυσιάζεται. Η φωτιά είναι η εξιλέωση (τάπας) που επιτυγχάνετε. Μερικές φορές οι άνθρωποι μεταφράζουν την εξιλέωση ως ασκητικές πειθαρχίες, όπως το να στέκονται στο ένα πόδι, και ούτω καθεξής. Όχι, η εξιλέωση δεν είναι σωματική στρέβλωση. Είναι η πλήρης και σωστή εναρμόνιση των σκέψεων, των λόγων και των πράξεων. Όταν όλες οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα σας είναι γλυκές, η αναπνοή σας γίνεται η Ριγκ Βέδα. Όταν θέτετε όρια σ` αυτά που ακούτε και επιλέγετε μόνο γλυκά λόγια, τότε όλα όσα ακούτε γίνονται Σάμα Βέδα. Όταν κάνετε μόνο γλυκές πράξεις, τότε όλα όσα κάνετε είναι Γιατζούρ Βέδα. Μ` αυτόν τον τρόπο, θα κάνετε κάθε μέρα την ιεροτελεστία εκείνη που `εξευμενίζει` το Υπέρτατο Ον (που αναφέρουν οι αρχαίες Γραφές-Βέδες).
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 2, 1981

22 Οκτωβρίου

O όρος Γιάγκνα σημαίνει `οποιαδήποτε δραστηριότητα αφιερωμένη στη δόξα του Θεού`. Τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να γίνονται σε όλα τα μέρη της γης, σε όλες τις περιοχές, και απ` όλες τις φυλές. Το κλειδί για την επιτυχία είναι `Αφιέρωση.` Χωρίς αυτή, θα προκύψει αναπόφευκτα ανησυχία, φόβος και φατρίες. Κάθε δραστηριότητα μέσα στον κόσμο κατευθύνεται στον Θεό, είτε το γνωρίζετε είτε όχι. Εάν ο Θεός δεν είναι ο εμπνευστής και ο παρακινητής, πώς μπορεί το Σύμπαν να κινείται με τόση αρμονία, τόσο ομαλά, χωρίς χάος και αναρχία; Εκείνοι που έχουν επίγνωση αυτού του γεγονότος και το αποδέχονται, νιώθουν έκσταση και χαρά όταν το παρατηρούν! Όποιος ζει στην αδιάσπαστη παρουσία του Θεού και κάνει όλες τις πράξεις αφιερωμένες στον Θεό, είναι συνεχώς σε `Γιάγκνα`.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 11, 1972

21 Οκτωβρίου

Εμπόδια που παρουσιάζονται στην πορεία αντιμετωπίζονται συχνά με αρκετή δυσαρέσκεια από τους προσκυνητές της πνευματικής οδού. Αλλά αυτές οι δοκιμασίες πρέπει να εκλαμβάνονται σαν διασφάλιση προστασίας. Π.χ. καρφώνετε ένα καρφί πάνω στον τοίχο για να αναρτήσετε σ` αυτό μια εικόνα. Πριν όμως αναρτήσετε την εικόνα, προσπαθείτε να δείτε εάν το καρφί έχει καρφωθεί γερά, κουνώντας το. Όταν βεβαιωθείτε ότι δεν κουνιέται, ακόμα κι όταν χρησιμοποιήσετε όλη σας τη δύναμη, τότε για σιγουρεύεστε να αναρτήσετε σ` αυτό την εικόνα. Πρέπει να καλωσορίζετε τις δοκιμασίες επειδή σας χαρίζουν αυτοπεποίθηση και επιταχύνουν τη βελτίωσή σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 8, 1966

20 Οκτωβρίου

Δεν είναι όλα τα ύδατα πόσιμα. Οι στάσιμες λίμνες πρέπει να αποφεύγονται, καλύτερα είναι τα ποτάμια. Να διαλέγετε ασφαλές και αγνό νερό για να πίνετε. Να χρησιμοποιείτε κουνουπιέρες, και να προσέχετε να μην μπαίνουν μέσα τα κουνούπια, πριν πάτε για ύπνο. Να απομακρύνετε τα κουνούπια, μην τα κλείνετε μέσα στην κουνουπιέρα. Να ταξιδεύετε μέσα στο πλοίο αλλά να μην αφήνετε να μπει νερό μέσα σ` αυτό. Ομοίως επίσης, να είστε στην εγκόσμια ζωή, αλλά να μην την αφήνετε να μπαίνει μέσα σας. Ο λωτός που γεννιέται μέσα στα λασπόνερα και τα βρώμικα νερά, αναπτύσσεται με τη βοήθεια του νερού και ορθώνει το κεφάλι του ψηλά πάνω από το νερό. Αρνείται να βραχεί παρόλο που το νερό είναι το στοιχείο που του χαρίζει ζωή. Να είστε σαν τον λωτό.
Μπάμπα, pine Discourse, Jan 1, 1964

19 Οκτωβρίου

Εξαγνίστε η καρδιά με το νερό της αγάπης και τα καθαριστικά της προσευχής και της μεταμέλειας, έτσι ώστε να αφαιρεθούν οι κηλίδες των επιθυμιών. Τότε ο Θεός θα ρίξει μέσα της τη βροχή της Χάρις Του. Αν λαχταράτε τον Θεό, πρέπει να εγκαταλείψετε την προσκόλληση στον εξωτερικό κόσμο και στο σώμα. Δεν έχετε κανένα όφελος να προσπαθείτε να βάζετε το ένα πόδι σε μια βάρκα και το άλλο σε μια άλλη. Μπορεί να είσαστε πνευματικοί αναζητητές για 20 ή 25 χρόνια, αλλά αν ανησυχείτε περισσότερο για τις σωματικές σας ανάγκες και ανέσεις απ` ότι για τον διαλογισμό και την πνευματική πρόοδο, τότε τα χρόνια της άσκησής σας δεν έχουν καμία αξία, καθώς δεν θα έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Η φλόγα της καμφοράς που καίτε στο τέλος μιας προσευχής ή των θρησκευτικών ύμνων, είναι για να σας υπενθυμίζει ότι οι πόθοι των αισθήσεων πρέπει να συνεχίσουν να καίγονται χωρίς να μείνει στο τέλος ούτε ίχνος τους. Πρέπει να προσφέρετε ολοσχερώς τον εαυτό σας στον Θεό, για να συγχωνευθείτε στη δόξα Του.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 8, 1966

18 Οκτωβρίου

Κάποτε ένας έμπορος βρέθηκε ενώπιον ενός δικαστή επειδή πουλούσε νοθευμένο γκι (λιωμένο βούτυρο). Η απόφαση του δικαστή ως τιμωρία ήταν είτε να φάει ολόκληρη την ποσότητα του χαλασμένου γκι είτε να δεχθεί είκοσι χτυπήματα με το μαστίγιο είτε να πληρώσει ένα πρόστιμο 100 χρυσών νομισμάτων. Αυτός προτίμησε το γκι και άρχισε να το πίνει λίγο-λίγο, αλλά βρίσκοντας τη μυρωδιά ανυπόφορη, επέλεξε τότε το μαστίγωμα. Όμως μετά από λίγο δεν μπορούσε να αντέξει περισσότερο. Γι` αυτό τελικά παρακάλεσε τον δικαστή να τον αφήσει να πληρώσει το πρόστιμο, και έτσι το πλήρωσε. Εάν είχε επιλέξει αυτό από την αρχή, θα είχε αποφύγει το δυσάρεστο γκι και τον βασανιστικό πόνο. Επειδή ταλαντευόταν με την απόφασή του, έπρεπε να υποστεί τα υπόλοιπα βασανιστήρια. Ομοίως επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επιλέγουν τον Θεό απ` την αρχή όταν τους καταβάλλει η θλίψη. Δεν αναγνωρίζουν το αναπόφευκτο, αλλά τελικά έρχονται στον Θεό, αργά ή γρήγορα. Να κάνετε τις επιλογές σας με σοφό τρόπο.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 8, 1966

17 Οκτωβρίου

Όπως ο μεταξοσκώληκας υφαίνει από τον εαυτό του το κουκούλι που αποδεικνύεται ο τάφος του, έτσι και ο άνθρωπος υφαίνει από τον νου του το κλουβί μέσα στο οποίο παγιδεύεται τελικά. Αλλά υπάρχει ένας τρόπος να δραπετεύσετε, τον οποίον μπορεί να σας διδάξει ο πνευματικός δάσκαλος ή να σας αποκαλύψει ο εντός σας Θεός. Να ακολουθείτε πνευματικές ασκήσεις που σας χαρίζουν ανακούφιση. Ξεχάστε το παρελθόν, μην ανησυχείτε για πιθανά λάθη ή απογοητεύσεις. Αποφασίστε και πράξτε. Υποκαταστήστε τις κακές σκέψεις με καλές και εξαγνίστε τον νου από κάθε κακό κάνοντας μόνο ενάρετες πράξεις και έχοντας μόνο ιερές σκέψεις. Ξεχάστε τα πράγματα που δεν θέλετε να θυμάστε, και να φέρνετε στη μνήμη σας μόνο εκείνα που αξίζουν να τα θυμάστε. Αναλάβετε τον ρόλο του `ήρωα` από δω και πέρα, όχι του `μηδενικού` (`hero`-`zero`). Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να επιτύχετε πραγματική πρόοδο.
Μπάμπα, pine Discourse, Jan 1, 1964

16 Οκτωβρίου

Εάν ο άνθρωπος έστρεφε προς τον Θεό την αγωνία και τους κόπους που περνάει τώρα για να συσσωρεύει τα σύμβολα του πλούτου και της δύναμης ώστε να εξασφαλίζει ανέσεις γι` αυτόν και την οικογένειά του, θα μπορούσε να είναι απείρως πιο ευτυχισμένος. Το πέπλο της Ψευδαίσθησης (Μάγια), όμως, του αποκρύπτει το πρόσωπο του Θεού που ακτινοβολεί μέσα από κάθε ύπαρξη και από κάθε πράγμα γύρω του. Η Μάγια δημιουργεί το Σύμπαν και προσελκύει τον νου με τα ατέλειωτα στολίδια και πράγματα του αντικειμενικού κόσμου. Είναι μια χορεύτρια (Ναρτάκι), μια σαγηνεύτρια που δελεάζει τη διάνοια και παγιδεύει τις αισθήσεις. Αυτή η Να-ρτά-κι πρέπει να υποταχθεί μέσω της Κι-ρτά-να (προσέξτε τις συλλαβές που έχουν αντίθετη φορά). Κιρτάνα είναι ο στοχασμός και η συγκεντρωμένη περισυλλογή της δόξας του Θεού.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 8, 1966

15 Οκτωβρίου

Ένα μικρό κομμάτι από ατσάλι μπορεί να γίνει ένα όμορφο και λειτουργικό ρολόι μέσω της εφαρμογής ευφυΐας και ικανοτήτων. Δεν μπορεί λοιπόν ένας άνθρωπος να μεταμορφωθεί σε άνθρωπο που έχει πραγματώσει το Υπέρτατο μέσω της εφαρμογής των εργαλείων της διάκρισης και της μη-προσκόλλησης; Να έχετε πίστη τον εαυτό σας, στη δυνατότητά σας να τηρείτε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα πνευματικής άσκησης, στην ικανότητά σας να φτάσετε τον στόχο της πραγμάτωσης. Όταν δεν έχετε πίστη στο κύμα, πώς μπορείτε να έχετε πίστη στον ωκεανό; Μην δίνετε προσοχή σ` αυτά που λένε οι άλλοι. Να πιστεύετε στο δικό σας βίωμα, σ` αυτό που σας δίνει γαλήνη και χαρά, δηλαδή η ευδαιμονία του Εαυτού (Άτμα). Να πιστεύετε σ` αυτό. Αυτό είναι η πραγματική βάση για την πίστη.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 8, 1966

14 Οκτωβρίου

Να διαλογίζεστε στο φλάουτο του Κρίσνα και τη μελωδία που αφύπνιζε στις `φλέβες` της ανθρωπότητας, των ζώων, των πουλιών, των φυτών, ακόμα δε και των λόφων, των ποταμών και των πετρών στους αμμόλοφους. Να στοχάζεστε επίσης την υπέρτατη αγάπη που είχαν οι βοσκοπούλες και που παρέδωσαν τα πάντα, χονδροειδή ή λεπτοφυή, το εγώ και τις εγωιστικές προσκολλήσεις τους στα πόδια της Υπέρτατης Ύπαρξης. Δεν έλεγαν καμιά λέξη εκτός από προσευχή, δεν μετακινούνταν ούτε βήμα παρά μόνο προς τον Θεό, έβλεπαν και άκουγαν μόνο τον Κρίσνα σε κάθε ύπαρξη, κάθε λέξη τους ήταν για Εκείνον, προς Εκείνον, όποιος κι αν ήταν κοντά τους. Ο Κρίσνα γέμισε τις καρδιές τους και μετάλλαξε τις βοσκοπούλες σε πιστούς με τη μεγαλύτερη `εξάλειψη εγωικού-εαυτού` που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Και μάθετε, ότι η διαβεβαίωση του Κυρίου: «Θα μεριμνώ και θα φροντίζω ο Ίδιος για την ευημερία των πιστών Μου», δεν είναι μια κενή δήλωση. Είναι ο όρκος του Κυρίου, και ο Κύριος είναι η καθαυτή ενσάρκωση της αλήθειας.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 7, 1966

13 Οκτωβρίου

Να ευγνωμονείτε τον Κύριο που σας έδωσε τον Χρόνο, καθώς και δραστηριότητες για να τον γεμίζετε. Σας έδωσε τροφή, καθώς και πείνα για να την χορτάσετε. Όμως, αυτό δεν σας εξασφαλίζει το δικαίωμα να εμπλέκεστε σε πράξεις χωρίς διάκριση. Όταν χτίζετε ένα σπίτι, βάζετε μια πόρτα στο εμπρός του μέρος, δεν είναι έτσι; Ποιός είναι ο σκοπός της πόρτας; Έχει δύο σκοπούς να δέχεστε όσους είναι ευπρόσδεκτοι και να μην επιτρέπετε την είσοδο σε όλους όσους δεν είναι, ώστε να μην μπαίνουν όποτε θέλουν. Παρομοίως, εγκαταστήστε μια πόρτα στον νου σας. Να ελέγχετε τις παρορμήσεις και τα κίνητρα που εμφανίζονται στον νου σας και τα καλωσορίζετε. Να κρατάτε έξω τα ταπεινωτικά, τα ευτελή, τα φθοροποιά. Τότε, σταδιακά θα μπορέσετε να δεχθείτε και να βιώσετε την ύψιστη σοφία των ιερών Γραφών, τη σοφία που εξήλθε από την «κάμινο» των βιωμάτων.
Μπάμπα, pine Discourse, Jan 1, 1964

12 Οκτωβρίου

Ο καλύτερος των ανθρώπων είναι αυτός που έχει συμπόνια. Η πιο ευλογημένη ώρα είναι το `παρόν`, αυτό τούτο το δευτερόλεπτο, και η καλύτερη πράξη είναι να απαλύνετε τον πόνο και τη θλίψη των άλλων. Αποφασίζετε να αρχίσετε την ενθύμηση του Ονόματος του Θεού `την επόμενη Πέμπτη`, λες κι ο θάνατος σας έχει διαβεβαιώσει γραπτώς ότι δεν θα σας καλέσει μέχρι εκείνη την ημέρα. Μην αναβάλετε ό,τι μπορείτε να κάνετε σήμερα ή τώρα, αυτή τη στιγμή. Κατευθύνετε τις προσπάθειές σας προς τον στόχο. Ο στόχος θα σας πλησιάζει πιο γρήγορα από τον ρυθμό με τον οποίον τον πλησιάζετε εσείς. Ο Θεός είναι τόσο πρόθυμος να σας σώσει, όσο εσείς διψάτε να σωθείτε. Ο Θεός είναι Αγάπη, είναι Συμπόνια για όλους που παραδέρνουν στα μονοπάτια. Ο Θεός ικανοποιεί τις επιθυμίες κάθε πιστού Του, και ως εκ τούτου έχει κερδίσει το όνομα, Μπάκτα Αμπίστα Πράντα (αυτός που ικανοποιεί τις επιθυμίες των πιστών Του).
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 7, 1966

11 Οκτωβρίου

Όταν τρέφετε την αγελάδα με `ζυμωμένο` χυλό για να παράγει περισσότερο γάλα, το γάλα αναδίδει μια δυσάρεστη οσμή. Όταν απορροφιέστε πολύ στα ασήμαντα μικροπράγματα του κόσμου, τότε ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά σας θα γίνουν επίσης δυσάρεστα. Θα ήταν πράγματι τραγωδία να βλέπατε το ξεπεσμό ενός `παιδιού της αθανασίας`, να παλεύει μέσα στην απελπισία και τη συμφορά. Αν και μόνο ρωτούσατε τον εαυτό σας: «Ποια είναι τα εφόδιά μου; Ποια είναι η θέση μου; Ποιες ευκαιρίες μου έχουν παραχωρηθεί;», τότε σύντομα θα συνειδητοποιήσετε την πτώση σας και θα κάνετε προσπάθειες να ανακτήσετε. Τρώει ποτέ μια τίγρης καλαμπόκι ή φιστίκια, όσο κι αν πεινάει; Να παραμένετε εστιασμένοι στον στόχο εκαίνο που είναι αντάξιος της καταγωγής σας. Ποτέ μην χαλαρώνετε τις προσπάθειες, όποια κι αν είναι τα εμπόδια, όσο μακρύ κι αν είναι το ταξίδι. Να συνεχίζετε τις προσπάθειές σας, σε συμφωνία με την μεγαλοπρέπεια των ευγενών σας στόχων.
Μπάμπα, pine Discourse,Sep 7, 1966

10 Οκτωβρίου

Πρέπει να γίνετε το Θείο από το οποίο έχετε προέλθει. Γι` αυτό μειώστε την προσκόλλησή σας στον κόσμο, όχι με το να αποκοπείτε από τον κόσμο, αλλά με το να είστε μέσα στον κόσμο ως εργαλείο στα χέρια Του. Για να αντιληφθείτε το παντοδύναμο Θείο μέσα σας, αναγνωρίστε τη συγγένειά σας με το Σύμπαν. Να διατηρείτε το σώμα σε καλή κατάσταση, ελαφρύ και λαμπερό. Μην του προσθέτετε το φορτίο της προσκόλλησης σε διάφορα πράγματα. Καθυποτάξτε μέσα σας τα `ξεμυτίματα` όλων των παρορμήσεων που σας οδηγούν σε εγωισμό. Να έχετε εστιασμένη προσοχή στις υπαγορεύσεις του Θεού και να εφαρμόζετε την ενάρετη συμπεριφορά. Ο Έντισον, ο μεγάλος επιστήμονας συγκεντρωνόταν τόσο πολύ στη λύση των προβλημάτων που τον απασχολούσαν, ώστε μερικές φορές επί πολλές συνεχόμενες μέρες δεν έτρωγε το φαγητό που του έδιναν από τις πόρτες του εργαστηρίου του. Πρέπει να έχετε αυτή την ίδια συγκέντρωση και ζήλο, όταν ασχολείστε με πνευματικές ασκήσεις.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 4 1965

9 Οκτωβρίου

Ο Θεός, λέγεται, ενσαρκώνεται για να προάγει τους πνευματικούς αναζητητές (σαντού). Ο όρος σαντού δεν αναφέρεται μόνο σε εκείνους τους αναχωρητές που ζουν στα δάση. Σαντού είναι ο ενάρετος εκείνος, που αποτελεί την εσωτερική πραγματικότητα του καθενός σας. Κάθε ον είναι ένας σαντού, διότι όλη η ανθρωπότητα είναι μια ενσάρκωση της αγάπης, της ειρήνης και της ευδαιμονίας. Με το να αφήνετε τον φλοιό-κρούστα του `εγώ` να γίνεται όλο και πιο πυκνός και στέρεος, αμαυρώνετε την πραγματική σας φύση. Με την συναναστροφή όμως με τους μεγαλόφρονες και θεοσεβείς, και συστηματική προσοχή στον αυτοέλεγχο και την αυτοβελτίωση, μπορείτε να υπερνικήσετε την αυταπάτη που σας κάνει να ταυτίζεστε με το σώμα, τις ανάγκες και τους πόθους του.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 7, 1966

8 Οκτωβρίου

Εάν οι σκέψεις σας επικεντρώνονται γύρω από το σώμα, θα έχετε ανησυχίες για πόνους και ασθένειες, πραγματικές ή φανταστικές. Αν επικεντρώνονται στα πλούτη, θα ανησυχείτε για κέρδη και απώλειες, φόρους και απαλλαγές. Αν περιφέρονται γύρω από τη φήμη, τότε, θα υποφέρετε σίγουρα από τα σκαμπανεβάσματα σκανδάλων, συκοφαντιών και ζήλιας. Γι` αυτό να τις επικεντρώνετε στη έδρα δύναμης και αγάπης που αξίζει πρόθυμη υποταγή το Όνομα του Θεού. Αφήστε ολόκληρη την ύπαρξή σας να παραδοθεί σ` Αυτό. Τότε θα είστε για πάντα ευτυχισμένοι. Για τους σοφούς των Βεδών, το Όνομα του Θεού ήταν η ίδια τους η αναπνοή. Ζούσαν από τη `στήριξη` που τους παρείχε ο στοχασμός της δόξας του Θεού. Ο Θεός είναι η αληθινή ενσάρκωση της Αγάπης. Μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσω Αγάπης.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 3, 1965

7 Οκτωβρίου

Το σώμα δεν είναι παρά μια βάρκα για να διασχίσετε τη `θάλασσα` των γεννήσεων και των θανάτων, που έχετε κερδίσει με τη συσσωρευμένη αξία πολλών ζωών. Το πέρασμα της `θάλασσας` συμβαίνει για να αντιληφθείτε τον Ένοικο στην Κατοικία του σώματος, και ο σκοπός της ύπαρξης του σώματος είναι για να αντιληφθείτε τον Ένοικό του. Γι` αυτό, όσο το σώμα είναι εύρωστο και επιδέξιο, η διάνοια οξεία και ο νους σε εγρήγορση, τότε πρέπει να κάνετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναζητήσετε τον Ένοικο. Γι` αυτό να κρατάτε το σώμα ικανό, εύρωστο και απαλλαγμένο από προβλήματα. Όπως η βάρκα πρέπει να είναι αξιόπλοη, έτσι και το σώμα πρέπει είναι κατάλληλο και ικανό για τον σκοπό του. Πρέπει να το φροντίζετε σωστά.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 3, 1966

6 Οκτωβρίου

Όταν η λατρεία στον Θεό προσφέρεται με σκοπό την εκπλήρωση και επίτευξη επιθυμιών, τότε θα χαθεί το πολύτιμο έπαθλο. Η λατρεία πρέπει να εξαγνίζει την καρδιά, ώστε ο Θεός, ο Ένοικος, να μπορεί να λάμψει με όλη Του τη δόξα. Μάθετε ότι οι επιθυμίες αμαυρώνουν την καρδιά, αντί να την εξαγνίζουν. Προσκαλέστε έναν πρίγκιπα, που είναι ακόμα παιδί, να καθίσει στον θρόνο – θα αρχίσει να κλαίει, επειδή δεν θα μπορεί να παίζει στον θρόνο με τα παιχνίδια και τα ζωάκια του. Οι μεγαλύτεροι θα χλευάζουν τη στοργή του παιδιού για τα παιχνίδια, αποκαλώντας την παιδαριώδη. Ομοίως επίσης, όλοι εκείνοι που απομακρύνονται από τον θρόνο της `Κυριαρχίας στον εαυτό τους` και προτιμούν να παίζουν με τα `παιχνίδια και τα ζωάκια` των υλικών πραγμάτων, είναι εξίσου παιδαριώδεις όποια κι αν είναι η ηλικία ή η θέση τους!
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 3, 1965

5 Οκτωβρίου

Το δέντρο της ζωής μπορεί να αποδώσει τον καρπό της ευδαιμονίας μόνο όταν ποτίζεται με αρετή και τρέφεται με πίστη. Η παροχή τροφής, ένδυσης, και στέγης δεν θα σας διασφαλίσει γαλήνη και χαρά. Αυτές μπορούν να έλθουν μόνο με την αρετή και την πίστη. Μόνο η αρετή μπορεί να χαρίσει αγάπη και συμπόνια. Εσείς τώρα τοποθετείτε την άμαξα (σώμα) μπροστά από το άλογο (νου) και φροντίζετε μόνο για την ασφάλεια και την αντοχή της άμαξας. Το άλογο (νους) το αφήνετε αχαλίνωτο ή να λιμοκτονεί. Η αρμονία στο σπίτι και στην κοινωνία μπορεί να έλθει μόνο με την αναγνώριση της Ταύτισης των πάντων. Μόνο οι αρετές μπορούν να χαρίσουν αγάπη και συμπόνια, γαλήνη και χαρά σε άπαντες τους ανθρώπους .
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 3, 1966

4 Οκτωβρίου

Η επανάληψη του Ονόματος του Θεού έσωσε τον Πράλαντα από τα μαρτύρια των βασανιστηρίων. Έμαθε το Ιερό Όνομα και κατάλαβε τη γλυκύτητά του. Το υμνούσε ασταμάτητα και ενσωμάτωσε μέσα του τη σαν νέκταρ γεύση του. Όταν ο οργισμένος ελέφαντας όρμησε πάνω του, δεν φώναξε τους γονείς του για να τον βοηθήσουν, αλλά στη στιγμή φώναξε δυνατά τον Κύριο. Ο Κύριος είναι η πηγή δύναμης και για τους αδύναμους και για τους ισχυρούς. Είναι η Υπέρτατη Δύναμη. Όταν ο Πράλαντα είπε το Όνομά Του, αμέσως οπισθοχώρησαν οι οργισμένοι ελέφαντες, καμία φωτιά δεν μπορούσε να τον ακουμπήσει και κανένα δηλητήριο δεν μπορούσε να τον βλάψει. Το Όνομα του Κυρίου ήταν η πανοπλία του, η ασπίδα του, η αναπνοή του, και στην πραγματικότητα η ίδια του η ζωή. Για την απαγγελία του δεν απαιτούνται ούτε έξοδα, ούτε κάποια υλικά, ούτε συγκεκριμένο μέρος ή ώρα. Η μόρφωση, η κοινωνική τάξη, ή το θρήσκευμα δεν έχουν καμιά σημασία. Όταν τρίβετε ένα κομμάτι σίδερο πάνω σε μια πέτρα, παράγεται θερμότητα. Ομοίως επίσης, για να παραχθεί ικανοποιητική ζεστασιά για να λειώσει η μαλακή καρδιά του Κυρίου, να επαναλαμβάνετε το Θείο Όνομα εντατικά και ασταμάτητα. Τότε ο Κύριος θα σας κατακλύσει με τη χάρη Του.
Μπάμπα, pine Discourse,Oct 3, 1965

3 Οκτωβρίου

Στο στερέωμα της καρδιάς, η διάνοια (ήλιος) και ο νους (σελήνη) περιστρέφονται με την τακτική τους πορεία. Εάν ο φθόνος, η απληστία, το μίσος, ή η κακία θολώνουν τη λαμπρότητα, πρέπει να αποβληθούν ως υπεραστικά σύννεφα ώστε να μην μπορούν να αποκρύπτουν την πηγή του φωτός. Όσο περισσότερο αναλύετε τα πράγματα με τη λογική, τόσο πιο ευκρινής θα γίνεται η πραγματικότητα. Η δύναμη της λογικής ποτέ δεν θα δυσχεράνει την ανακάλυψη της Αλήθειας. Μόνο που πρέπει να προχωρήσετε τόσο όσο μπορεί να σας φθάσει η λογική, και τότε θα μπορέσετε να δείτε τους απέραντους ορίζοντες πέραν αυτής. Ο άνθρωπος έχει προικισθεί με τεράστια, ακαταμέτρητα ταλέντα, ικανότητες και δυνάμεις, αλλά τα χρησιμοποιεί όλα μόνο για να ταξιδεύει στη σελήνη, αντί να ταξιδέψει προς τη χώρα των θαυμάτων της δικής του εσωτερικής `επικράτειας`, όπου μπορεί να έλθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Θεό που είναι η εσωτερική πραγματικότητα ολόκληρου αυτού του φαινομενικού κόσμου.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 3, 1966

2 Οκτωβρίου

Μια αναμμένη ηλεκτρική λυχνία μπορεί να παρομοιαστεί με την Αγάπη. Για να ανάψει η λυχνία της αγάπης, πρέπει να υπάρχει μια λάμπα, που είναι η Γαλήνη. Το ηλεκτρικό καλώδιο που συνδέεται στην λάμπα είναι η Αρετή. Το ρεύμα που ρέει στο καλώδιο είναι η Αλήθεια. Έτσι, η λυχνία της αγάπης ακτινοβολεί και διαχέει το φως της, χρησιμοποιώντας όλες τις ανθρώπινες αξίες. Η Αλήθεια, η Αρετή, η Γαλήνη και η Αγάπη συγκροτούν ένα μοναδικό όλον και όχι ξεχωριστές αξίες. Όλες οι τέσσερις αξίες πρέπει να τηρούνται εξίσου. Η αγάπη πρέπει να εκφράζεται και στην επαγγελματική ζωή επίσης. Αναπτύξτε το συναίσθημα ότι όλοι στον χώρο εργασίας σας διευθυντές, εργάτες και άλλοι, είναι μέλη μίας οικογένειας. Αναπτύξτε αδελφικά συναισθήματα προς όλους. Με αμοιβαία αγάπη και εκτίμηση, μπορεί να επιτευχθεί αρμονία ακόμα και στο επάγγελμά σας.
Μπάμπα, pine Discourse,Feb 10, 1990

1 Οκτωβρίου

Βλέπετε και ακούτε διάφορα πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν όμως πάτε για ύπνο και βλέπετε όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου, δεν έχετε καμιά επίγνωση από τα πράγματα της ημέρας. Βλέπετε τότε και βιώνετε μια νέα σειρά γεγονότων, που σας φαίνονται τόσο πραγματικά, τόσο εντυπωσιακά, και τόσο σημαντικά όσο κι εκείνα που βλέπατε όταν ήσασταν ξύπνιοι. Και, όταν κοιμάστε βαθιά, τίποτα δεν υπάρχει, εκτός βέβαια από την εσωτερική συνειδητότητα που είστε. Όταν βλέπετε όνειρο, το όνειρο είναι πραγματικό. Όταν λοιπόν ξυπνάτε, αυτά που ζείτε είναι τόσο πραγματικά όσο ήταν και το όνειρο. Το γεγονός είναι, ότι όλα είναι ένα όνειρο, μια δημιουργία του νου, όταν ο αληθινός Εαυτός (Άτμα) καθρεφτίζεται στον νου. Αφαιρέστε αυτόν τον νου, και τότε δεν θα υπάρχει τίποτα για να καθρεφτίζεται το Άτμα. Τότε, το Άτμα θα λάμπει με τη δική του λαμπρότητα. Η Υπέρτατη Γνώση μπορεί να `έλθει` από τη μετάβαση από το στάδιο του ονείρου στο στάδιο της εγρήγορσης, και στο να αντιληφθείτε ότι το όνειρο της εγρήγορσης είναι μη-πραγματικό. Ψάξτε τις πηγές της ευδαιμονίας μέσα σας και η ευτυχία θα είναι το `ριζικό` σας, εδώ και για πάντα. Πιστέψτε ότι η ευδαιμονία μέσα σας προέρχεται από τον Θεό ο οποίος είναι η πραγματικότητά σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Aug 3, 1966