Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Οκτώβριος 2011

31 Οκτωβρίου

Υπάρχουν πολλά «φίδια» κακών ιδιοτήτων στην «μυρμηγκοφωλιά» της καρδιάς σας. Όταν όμως απαγγέλλετε το Όνομα του Θεού τότε όλα τα «φίδια» των κακών ιδιοτήτων θα εξέλθουν. Η ενθύμηση ή απαγγελία του Ονόματος του Θεού (Ναμασμάρανα) πρέπει να είναι η πνοή της ζωής σας. Για να απαλλαγείτε από τις κακές ιδιότητες πρέπει να επαναλαμβάνετε το Όνομα του Θεού. Στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί που δεν δίνουν καμιά σημασία σ` αυτό. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Στην Εποχή του Σιδήρου (Κάλι Γιούγκα) μόνο η απαγγελία του Ονόματος του Θεού μπορεί να λυτρώσει τις ζωές σας. Δεν υπάρχει άλλη καταφυγή. Η εξύμνηση της δόξας του Κυρίου είναι ύψιστα ιερή! Να κρατάτε τον νου σας απαλλαγμένο από κακές σκέψεις διότι θα παράγουν κακόφωνες νότες. Μόνο τότε θα γίνετε αποδεκτές της θείας χάριτος και ενέργειας. Πρέπει να εξυμνείτε τη δόξα του Θεού με όλη σας την καρδιά χωρίς καμιά αναστολή. Τότε σίγουρα μπορείτε να βιώσετε τη θεϊκή ευδαιμονία.
- Μπάμπα

30 Οκτωβρίου

Είναι δύσκολο να τους ανθρώπους να απαλλαγούν από την έπαρση και την αγάπη για τον εαυτό τους ή ‘εγώ’, διότι έχουν ζήσει μ’ αυτόν τον τρόπο για πάρα πολύ χρόνο! Ο καθένας άφηνε τον νου του να στρέφεται στην κατεύθυνση που επιθυμεί, εδώ και πολύ καιρό. Γι` αυτό είναι πολύ δύσκολο τώρα να τον στρέψει από τον συνηθισμένο του δρόμο και να κάμψει τα βήματα του προς άλλη κατεύθυνση. Καλλιεργείστε τη συνήθεια να μην προκαλείτε ποτέ πόνο στους άλλους. Πρέπει να αναμορφώσετε τα νοητικά σας γνωρίσματα και συνήθειες. Να προσπαθείτε να καταλαβαίνετε τους άλλους, να τους συμπονάτε και να τους βοηθάτε. Μάθετε να εκλαμβάνετε την προσβολή και την κριτική ως ‘στολίδια’ που σας απονεμήθηκαν. Να είστε φιλικοί με όλους, όποια κι αν είναι η φύση ή η διαγωγή τους. Μια αίσθηση χαράς είναι απαραίτητη για πνευματική πρόοδο, όμως πολλά πράγματα σας στερούν την ατμόσφαιρα της χαράς. Γι` αυτό πρέπει να προσεύχεστε ειλικρινά, για να απαλλαγείτε από τέτοια εμπόδια. Η απαγγελία ή η επανάληψη ιερών λέξεων (μάντρας) θα σας χαρίσουν μεγάλη βοήθεια.

29 Οκτωβρίου

Πρέπει να συνεχίζετε τη μελέτη των Γραφών με μια στάση υπακοής και προσδοκίας. Κάθε κεφάλαιο στην Μπαγκαβάντ Γκίτα καθορίζει τους τρόπους και τις μεθόδους προς τον στόχο της ειρήνης και της αρμονίας, με έμφαση στην πνευματική συμπεριφορά και πρακτικές στη ζωή. Η Γκίτα είναι μια λέμβος που οδηγεί τον άνθρωπο διά μέσου της αυτοεπιβαλλόμενης κατάστασης της δουλείας στην ελευθερία που είναι η φύση του καθενός, τον οδηγεί από το σκοτάδι στο φως. Η Γκίτα ενθαρρύνει τον αναζητητή να προσδοκά, να μην  απελπίζεται. Πρέπει κανείς να επιμένει, να μην διαμαρτύρεται για γρήγορη επιτυχία. Αληθώς σας λέγω, κάθε ον έχει έλθει σε αυτό το πεδίο της δράσης μόνο για να αναλαμβάνει δράση, όχι για να κερδίζει τον καρπό αυτής της δράσης. Αυτό είναι το θεμελιώδες δίδαγμα που διδάσκει η Γκίτα.

28 Οκτωβρίου

Άτομα γεμάτα από ‘εγώ’ αρέσκονται να ασκούν εξουσία επί των άλλων. Βλέπουν τα πάντα μέσω γυαλιών χρωματισμένων από τον καπνό του εγωισμού και της αγάπης για τον εαυτό τους: «Τα λόγια μου είναι αληθινά». «Η γνώμη μου είναι σωστή». «Οι πράξεις μου είναι δίκαιες». Τέτοια συμπεριφορά είναι πολύ βλαβερή για τους πνευματικούς αναζητητές. Οι αναζητητές πρέπει να προσβλέπουν πρόθυμα σε οποιαδήποτε αντικειμενική κριτική, ή υπόδειξη, ή συμβουλή, από όπου κι αν προέρχεται. Επίσης οι αναζητητές πρέπει να ελαχιστοποιούν κάθε συζήτηση και επιχειρηματολογία καθώς αυτές επιφέρουν ένα πνεύμα ανταγωνισμού και τους οδηγούν σε οργισμένα αντίποινα και εκδικητικούς καβγάδες. Μην αγωνίζεστε να κερδίσετε την εκτίμηση του κόσμου. Μην αισθάνεστε ταπεινωμένοι ή θυμωμένοι όταν ο κόσμος δεν αναγνωρίζει εσάς ή την αξία σας. Μάθετέ το αυτό πρώτο και κύριο, εάν είστε αναζητητές για πνευματική επιτυχία. Μη γίνεστε ευτυχισμένοι όταν σας επαινούν. Σ’ αυτό υπάρχει μια θανάσιμη παγίδα, η οποία μπορεί να σας οδηγήσει έξω από τον σωστό δρόμο και να απειλεί την πρόοδό σας.

27 Οκτωβρίου

Κατά την ώρα της γέννησης, δεν έχετε καλές ή κακές ιδιότητες. Αλλαγές συμβαίνουν στη φύση σας εξαιτίας της τροφής που καταναλώνετε, της επιρροής των κοντινών σας κ.λπ. Αναπτύσσετε ‘εγώ’ και προσκόλληση μέσω των συναναστροφών που έχετε. Καθώς εκπαιδεύεστε, αναπτύσσετε έπαρση και τρέφετε ματαιόδοξες σκέψεις για την ανωτερότητά σας έναντι των άλλων. Αυτή η έπαρση μολύνει την καρδιά. Όταν το νερό αναμειγνύεται με γάλα, το γάλα πρέπει να βραστεί για να γίνει αγνό. Παρομοίως, πρέπει να αναλαμβάνετε διάφορες πνευματικές ασκήσεις για να εξαγνίσετε την καρδιά από τους ρύπους. Μόνο όταν η καρδιά λιώσει στη ζέστη της θεϊκής αγάπης, θα επιτύχετε την απομάκρυνση των κακών ιδιοτήτων. Μην έχετε καμία αμφιβολία στο ότι μόνο εσείς είστε η αιτία της τύχης σας, καλής ή κακής. Ο Θεός δεν έχει καμία συμμετοχή στα δεινά σας, και εσείς είστε ελεύθεροι να διαμορφώνετε το μέλλον σας. Έτσι θα προσεγγίσετε τον Θεό με σταθερότερα βήματα και με καθαρότερο νου.

26 Οκτωβρίου

Ο εορτασμός του Ντιπάβαλι διδάσκει μια βαθυστόχαστη πνευματική αλήθεια. Την ημέρα αυτή μια ολόκληρη σειρά από κεριά ανάβει από το φως ενός μόνο κεριού. Aυτή η πράξη υποδηλώνει το Ένα που θέλησε να γίνει τα πολλά. Αυτό το ένα κερί συμβολίζει τον Υπέρτατο Φωτοβόλο Θεό. Τα υπόλοιπα συμβολίζουν το φως των ατομικών εαυτών. Για όσο παραμένουν στον άνθρωπο οι δαιμονικές ιδιότητες, θα παραμένει βυθισμένος στο σκοτάδι. Το Ντιπάβαλι πρέπει να τηρείται ως μια ημέρα για την απαλλαγή των κακών ιδιοτήτων που υπάρχουν μέσα μας, και που συμβολίζονται από τον δαίμονα Ναρακασούρα. Η καταστροφή του Ναρακασούρα συμβολίζει την καταστροφή του κακού και την αποκατάσταση του ό,τι είναι καλό. Αυτή είναι η εσωτερική σημασία του εορτασμού.

25 Οκτωβρίου

ΟΙ πνευματικοί αναζητητές πρέπει να έχουν την ‘εσωτερική’ όραση. Εάν επιτρέπουν τον νου να περιπλανάται εξωτερικά, δεν θα μπορούν να αναγνωρίζουν τα λάθη τους. Είναι δύσκολο να απαλλαγεί κανείς από την αλαζονεία και την αγάπη για τον εαυτό του ή ‘εγώ’. Όλοι επιτρέπουν στον νου τους να τρέχει προς την κατεύθυνση που εκείνος θέλει για πολύν καιρό. Η αλαζονεία εμποδίζει την εσωτερική όραση και συγχέει τον έλεγχο του νου. Εάν θέλει κανείς να επιτύχει, πρέπει να αποδέχεται εκείνους που του υποδεικνύουν τα σφάλματά του. Αυτός είναι ο τρόπος για να προοδεύσει γρήγορα στον δρόμο του διαλογισμού. Και πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια να μην καλλιεργεί πλέον τα σφάλματά του. Όσον αφορά τον θυμό, πρέπει να  επαγρυπνεί περισσότερο ακόμα και για τα πιο ελάσσονα θέματα που μπορεί να τον προκαλέσουν, διότι αν είναι απρόσεκτος, δεν μπορεί να προοδεύσει ούτε ελάχιστο. Τέτοιοι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν ένα ταπεινό και γεμάτο αγάπη ‘πνεύμα’. Τότε θα εξαφανισθούν τα κακά χαρακτηριστικά τους.

24 Οκτωβρίου

Η έπαρση, η ζήλια, ο θυμός, η λαχτάρα να μαθαίνει κανείς τις αδυναμίες των άλλων και τις αποτυχίες τους, η απάτη - όλα αυτά είναι εμπόδια στο πνευματικό δρόμο. Ακόμα κι αν αυτά δεν φαίνονται ολοφάνερα, οι εσωτερικές παρορμήσεις που ωθούν κάποιον σ’ αυτές τις εσφαλμένες κατευθύνσεις βρίσκονται λανθάνουσες στον νου. Όπως ένα δωμάτιο που κρατείται κλειστό για πολύ καιρό και είναι γεμάτο σκόνη και δυσάρεστες οσμές, μπορεί να καθαριστεί και να καταστεί κατοικήσιμο με αρκετό πλύσιμο και ξεσκόνισμα, έτσι και ο νους πρέπει να εξαγνίζεται με διαλογισμό. Οι  πνευματικοί αναζητητές πρέπει, με εσωστρεφή παρατήρηση, να εξετάζουν τον νου, το περιεχόμενο και την κατάστασή του. Με κατάλληλα πειθαρχημένες συνήθειες, η συσσωρευμένη σκόνη θα απομακρυνθεί λίγη λίγη, συστηματικά. Η έπαρση, για παράδειγμα, είναι βαθιά ριζωμένη και ανυποχώρητη. Μπορεί να φαίνεται ότι είναι στείρα και πεθαμένη για κάποιο χρονικό διάστημα, όμως θα φυτρώσει ξανά εύκολα. Στον νου, βγάζει πολλά κλαδιά και εξαπλώνεται σε όλες τις κατευθύνσεις, αμέσως μόλις τύχει κάποια ευκαιρία. Γι` αυτό, να επαγρυπνείτε πάντοτε.

23 Οκτωβρίου

“Allaho Akbar; La Illah Ill Allah”. Aυτά τα ιερά λόγια σημαίνουν ότι ο Θεός είναι ο υπέρτατος Άρχων. Είναι ο αδιαμφισβήτητος, ο άμεμπτος Κυβερνήτης της Δημιουργίας. Μόνο Αυτός αξίζει να λατρεύεται. Στην Μπαγκαβάντ Γκίτα, ο Κύριος Κρίσνα λέγει: «Δεν υπάρχει τίποτα ανώτερο από Εμένα». Τα ανωτέρω λόγια στο Κοράνι λέγουν το ίδιο. Έτσι, το Ισλάμ και ο Ινδουισμός εκφράζουν το ίδιο μήνυμα. Το Άγιο Κοράνι συμβουλεύει τους πιστούς του Θεού να αποκτήσουν ‘αυτο’-πεποίθηση και να αφήνουν όλα τα βάρη τους στον Θεό. Πρέπει κανείς να έχει απόλυτη/τυφλή πίστη στη δύναμη του Θεού και να την αναγνωρίζει κάθε στιγμή, ώστε να ζει μια ζωή με νόημα. Για να έχει και να φανερώσει κανείς ηθικότητα στο ‘παλάτι’ του Κυρίου όταν πλησιάζει το τέλος του, πρέπει να ακολουθεί τον σωστό δρόμο που καθορίζει ο Κύριος, μέχρι την τελευταία στιγμή. Το Άγιο Κοράνι είναι ο οδηγός του μέχρι το τέλος. Πρέπει να το σέβεται και να το τηρεί κατά γράμμα. Αυτή είναι η πνευματική διδασκαλία που τηρούν οι πιστοί του Ισλάμ.

22 Οκτωβρίου

Θα πετύχετε γρήγορη πρόοδο στον πνευματικό δρόμο εάν υπερνικήσετε τα δύσκολα εμπόδια, δηλαδή, θυμό, αλαζονεία, έπαρση, την τάση να ψάχνετε να βρείτε τα σφάλματα των άλλων, κ.λπ. Αυτά λειτουργούν υποσυνείδητα, όπως τα ρεύματα στα βάθη του ωκεανού. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί να μη χαλάει η διάθεσή σας ούτε από μικρά πράγματα, γιατί αυτό θα παρεμποδίσει την πρόοδό σας. Καλλιεργήστε αγάπη και ταπεινοφροσύνη προς όλους. Τότε, οι ανεπιθύμητες συνήθειες θα φύγουν μακριά σας, εφόσον ο θυμός είναι ο πατέρας κάθε εσφαλμένης συμπεριφοράς. Ο θυμός μπορεί να στρέψει οποιονδήποτε σε κακούς δρόμους, οποιαδήποτε στιγμή, και με οποιαδήποτε μορφή. Γι` αυτό, εξιδανικεύστε τον πρώτα με συστηματική προσπάθεια. Να καλωσορίζετε  με χαρά όποιον σας δείχνει τα ελαττώματά σας. Πράγματι, να είστε ευγνώμονες προς αυτούς. Ποτέ μην τρέφετε μίσος εναντίον τους, γιατί είναι εξίσου κακό όσο το να μισείτε το ‘καλό’. Πρέπει να αγαπάτε το ‘καλό’ και να απορρίπτετε το ‘κακό’. Να θυμάστε, δεν πρέπει να μισείτε το ‘κακό’. Πρέπει να το εγκαταλείπετε, να το αποφεύγετε.

21 Οκτωβρίου

Ο μαστός της αγελάδας έχει γάλα μέσα του. Το γάλα έχει γκι (καθαρό βούτυρο) μέσα του. Όμως το γκι δεν μπορεί από μόνο του να είναι πηγή δύναμης για κάποιον. Το γάλα πρέπει να αρμεχτεί, να προστεθεί μαγιά ώστε να πήξει, να αναδευτεί το βούτυρο και να καθαριστεί (λιώσει) ώστε να παραχθεί το γκι το οποίο, αν καταναλώσει κανείς θα αποκτήσει δύναμη. Ομοίως επίσης, αν και ο Θεός είναι πανταχού παρών, πρέπει να ανακαλυφθεί και να αναγνωριστεί ώστε να βιώσει κανείς ευδαιμονία. Σαν το λάδι στη μουστάρδα, το βούτυρο στο γιαούρτι, το νερό μέσα στη γη, τη φωτιά μέσα στο ξύλο, έτσι κι ο Θεός είναι παρών αλλά όχι εμφανής, μέσα στα πάντα. Ο Θεός είναι μέσα στο ανθρώπινο σώμα και στον ανθρώπινο νου. Για να αποκτήσετε επίγνωσή Του εκεί, είναι αναγκαία η πνευματική προσπάθεια. Όταν την αναλάβετε, θα βιώσετε την ένωση με το Υπέρτατο μέσα σας.

20 Οκτωβρίου

Το παιχνίδι της ζωής είναι ένα κοσμικό παιχνίδι που ‘παίζει’(υποδύεται) ο Θεός. Οι γυναίκες και άντρες ηθοποιοί, οι διάλογοι, οι ατάκες και τα τραγούδια έχουν όλα συντεθεί από Αυτόν. Αυτός παίζει τους ρόλους, τον σκηνοθέτη, και το ακροατήριο. Ο Θεός εκδηλώνεται και κατευθύνει κάθε ον. Στο έπος Μαχαμπαράτα, έθεσε στη μια πλευρά απέραντη υλική δύναμη ωθούμενη από ανίερη απληστία, και στην άλλη την κατά τα φαινόμενα περιορισμένη δύναμη του Άτμα που έχουν οι πάντα-ενάρετοι. Στην κοσμική αντιπαράθεση και σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο, ο Κύριος έστεκε εμπρός ως κρίνων, που έφερε τη νίκη στους δικαίους επί των ισχυρών. Το κεντρικό δίδαγμα που αποκομίζουμε εμπεριέχεται στην Γκίτα, όπου ο αναζητητής παραδίδεται στον Κύριο, με τις λέξεις, «Θα υπακούσω σε ό,τι μου πεις» και ο Κύριος τον συμβουλεύει, «Στην εκπλήρωση του καθήκοντος που σου αναλογεί, έγκειται η ασφάλεια και η ευημερία σου». Κάθε εργασία που κάνει κανείς κάθε μέρα πρέπει να δοκιμάζεται επ’ αυτού του κριτηρίου.

19 Οκτωβρίου

Η συγκέντρωση, σύμφωνα με τις Γραφές, είναι η εστίαση του νου σε ένα πράγμα, χωρίς καμία απόκλιση. Για να συγκεντρώνεται κανείς ή να διαλογίζεται στον Θεό πρέπει να έχει ως θεμέλιο αγνές ιδιότητες. Ο νους πρέπει να εξαγνιστεί με κατάλληλη διόρθωση του χαρακτήρα μέσω καλών συνηθειών. Όλες οι προσπάθειες για συγκέντρωση χωρίς εξαγνισμό του νου είναι σκέτο χάσιμο χρόνου. Πολλοί άνθρωποι έχουν καταστρέψει τη σταδιοδρομία τους προσδοκώντας πρόωρα για συγκέντρωση, χωρίς να εφαρμόζουν τη μέθοδο των καλών συνηθειών. Μόνο η συγκέντρωση μπορεί να ανατρέψει τον δισταγμό και την απραξία, και να χαρίσει επιτυχία σε κάθε προσπάθεια. Στην πνευματικότητα, το Όνομα του Θεού και η συγκέντρωση είναι ουσιώδη για τον διαλογισμό, διότι μόνο αυτά μπορούν να διασφαλίσουν γρήγορη επιτυχία. Ακόμη κι αν δεν έλθει γρήγορα η ολοκληρωμένη πίστη, δεν πρέπει κανείς να τα εγκαταλείπει ή να τα αλλάζει, διότι η πρακτική εφαρμογή θα αποφέρει σίγουρα τη νίκη. Ο διαλογισμός είναι η πνευματική δύναμη που θα κρατήσει μακριά την αρρώστια της κοσμικότητας και του υλισμού.

18 Οκτωβρίου

Η πνευματική πρόοδος επιτυγχάνεται πάντοτε όταν κάθε βήμα της πνευματικής άσκησης ολοκληρώνεται επιτυχώς. Όταν ακολουθείτε αδιάκοπα κάποια από τα εννέα είδη αφοσίωσης, η πνευματική πρόοδος μπορεί να είναι αργή, όμως είναι σίγουρο ότι θα έρθει. Ο Κύριος έχει τα χέρια, τα πόδια, τα πρόσωπα και τις Μορφές Του παντού, γιατί είναι μέσα στα πάντα. Βλέπει μέσα από όλα τα μάτια. Σκέπτεται, σχεδιάζει και αποφασίζει μέσα σε όλα τα κεφάλια. Τρώει μέσα από όλα τα στόματα, ακούει μέσα από κάθε αυτί. Έστω και αν κάποια μορφή Του μπορεί να σας είναι πιο αγαπητή, μπορείτε να Τον λατρεύετε σε όλες τις μορφές. Αυτό το είδος λατρείας Του ως Παρόντα μέσα στο κάθε ον, είναι το ύψιστο ιδεώδες που αποκαλύπτει την ύψιστη αλήθεια - ότι είναι Άδηλος μέσα σε όλα τα όντα, λειτουργεί αθέατος μέσα και δια μέσου όλων.

17 Οκτωβρίου

Οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν ό,τι τους ευχαριστεί, αλλά δεν μπορούν να διαφύγουν από τις συνέπειες των πράξεών τους. Είτε είναι κάποιος αφελής είτε σημαντικό πρόσωπο, πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των πράξεών του. Κανείς δεν πρέπει να έχει την αυταπάτη ότι μπορεί να διαπράττει αμαρτία και παρόλα αυτά να βγαίνει αλώβητος. Οπουδήποτε κι αν πηγαίνετε, τα αποτελέσματα των πράξεών σας θα σας ακολουθούν σαν την σκιά σας. Ο Θεός είναι πάντοτε δίπλα σας λέγοντας: «Ας γίνει έτσι!», «Ας γίνει έτσι!» . Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτή την αλήθεια και ενδίδουν σε κακές πράξεις. Παρότι γνωρίζουν πολύ καλά τι είναι καλό και τι κακό, αγωνίζονται, ανήμποροι να εγκαταλείψουν τους κακούς δρόμους τους. Οι εμπειρίες σας στη ζωή, καλές και κακές, εξαρτώνται από τις πράξεις σας. Για να αποφύγετε τις επιζήμιες συνέπειες, πρέπει προτού αναλάβετε οποιαδήποτε δραστηριότητα, να αναρωτιέστε πάντοτε εάν είναι καλή και κακή.

16 Οκτωβρίου

Πως μπορείτε να αποκτήσετε γαλήνη; Όταν φυτέψετε τον σπόρο της Αλήθειας στην καρδιά και κάνετε την πίστη σας να ριζώσει, ποτίζοντάς την με το Όνομα του Θεού, θα ανθίσει η γαλήνη, και θα χαρίσει τον καρπό της απελευθέρωσης. Ως εκ τούτου, κάθε άνθρωπος πρέπει να φυτέψει τον σπόρο της αλήθεια στην καρδιά του. Όσο πιο βαθιές είναι οι ρίζες της πίστης, τόσο πιο ισχυρό θα είναι το δέντρο της ζωής. Πρέπει να του παρέχετε νερό με την εξύμνηση και την ενθύμηση του Θεού ώστε το δέντρο της ζωής να μπορέσει να ανθίσει. Μόνο τότε θα ανθίσει το άνθος της γαλήνης και από αυτό θα αποκτήσετε τον καρπό της απελευθέρωσης.

15 Οκτωβρίου

Κανένας δεν μπορεί να πάρει τα πλούτη του κόσμου μαζί του όταν πεθάνει. Αυτό είναι ένα γεγονός που έχουμε παρατηρήσει καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας. Πολλοί μεγάλοι βασιλείς, αυτοκράτορες, άγιοι και ενορατικοί έχουν ‘φύγει’ χωρίς να πάρουν τίποτε. Όταν γεννιέστε δεν φέρετε τίποτα μαζί σας. Για να ζήσετε μια γόνιμη και με νόημα ζωή, να προσφέρετε υπηρεσία στην ανθρωπότητα, η οποία θα σας φέρει εγγύτερα στον Θεό. Η ζωή είναι σαν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου. Στο παιχνίδι, έξι παίκτες σε κάθε πλευρά κλωτσούν την μπάλα μέχρις ότου μπει γκολ. Οι έξι κακές ιδιότητες - λαγνεία, θυμός, απληστία, επιθυμία, αλαζονεία και ζήλια βρίσκονται στη μία πλευρά και οι καλές ιδιότητες - αλήθεια, ορθή συμπεριφορά, ειρήνη, αγάπη, μη-βία, και αυτοθυσία είναι στην άλλη πλευρά. Το παιχνίδι είναι μεταξύ αυτών των δύο ομάδων. Πρέπει να παίζετε το παιχνίδι έχοντας ως στόχο-γκολ ότι εφόσον γεννηθήκατε ως άνθρωποι, δεν πρέπει να ξαναγεννηθείτε.

14 Οκτωβρίου

Πρέπει να βλέπετε το Ένα στα πολλά, ή ενότητα στην πολλαπλότητα. Αυτό είναι το σωστό που πρέπει να κάνετε. Δηλαδή: «Πάντοτε να βοηθάτε, ποτέ μην βλάπτετε, βλέποντας τον Θεϊκό Εαυτό μέσα σε όλους». Εάν δεν μπορείτε να προσφέρετε κάποια βοήθεια, τουλάχιστον μην βλάπτετε. Να βλέπετε το Θείο μέσα σε όλους και να κάνετε ιερές δραστηριότητες. Μην αναλίσκετε άσκοπα τα στοιχεία της φύσης ούτε να τα χρησιμοποιείτε κατά εσφαλμένο τρόπο. Το να δεσμεύεστε στον κόσμο με προσκόλληση στα εγκόσμια πράγματα είναι η αρνητική προσέγγιση. Πρέπει να εφαρμόζετε τη θετική προσέγγιση: Να στραφείτε προς το Θείο. Η διαφορά έγκειται μόνο στην αλλαγή κατεύθυνσης του νου σας. «Στρέψτε τον προς τον κόσμο, και θα παραμένετε δεσμευμένοι. Στρέψτε τον προς τον Θεό, και θα απελευθερωθείτε». Ο Θεός δεν έχει γέννηση και θάνατο και είναι αιώνιος παρατηρητής. Πρέπει να αγωνιστείτε σκληρά για να κερδίσετε την αγάπη τους Θεού. Αυτός που δέχεται την αγάπη του Θεού, θα κερδίζει την αγάπη όλων. Αν αντιληφθείτε ότι η αγάπη είναι Θεός, δεν θα προσκολλείστε σε εγκόσμια πράγματα.

13 Οκτωβρίου

Αναφερόμαστε στην λέξη ανθρωπιά ως ανθρωπότητα. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι ως άνθρωποι πρέπει να εκπέμπουμε καλοσύνη; ‘Σατ’ Σημαίνει Θεός. Πρέπει να έχετε τη συντροφιά ή εγγύτητα του Θεού. ‘Τσιτ’ σημαίνει επίγνωση. Ο συνδυασμός των ‘Σατ’ και ‘Τσιτ’ χαρίζει ‘Άναντα’ (Θεϊκή ευδαιμονία. ‘Σατ’ είναι σαν τη ζάχαρη και ‘Τσιτ’ είναι σαν το νερό. Αν τα ανακατέψετε, τα ονόματα της ζάχαρης και του νερού εξαφανίζονται και αποκτάτε το σιρόπι. ‘Σατ’ είναι ο Σίβα (Θεός) και ‘Τσιτ’ η Πάρβατι (Φύση). Έτσι, ο συνδυασμός τους δίνει τη μορφή ή Αρχή του Σίβα ως ‘μισός άρρεν και μισός θήλυ’. Ο καθένας μας έχει αυτή τη Θεϊκή Αρχή μέσα του. Γεμίστε τη δεξαμενή της καρδιάς σας με αγάπη. Τότε θα ρέει διά μέσου όλων των κρουνών των αισθητήριων οργάνων και των πέντε ζωτικών πνοών (Πράνας). Αυτός είναι ο τρόπος να αποκτήσετε χαρά.

12 Οκτωβρίου

Ο Θεός είναι μέσα σας με τη μορφή της συνείδησης. Να ακολουθείτε τη συνείδησή σας. Μερικοί δεν το κάνουν εξαιτίας της προσκόλλησης στο σώμα. Έχετε προικισθεί με το πολύτιμο δώρο του σώματος με τα όργανα των αισθήσεων και τα μέλη του, ώστε να ασκείτε τα καθήκοντά σας μέσα στον κόσμο. Πρέπει όμως να κάνετε καλές πράξεις. Πρέπει πάντοτε να κάνετε πράγματα που είναι αποδεκτά από τον Θεό. Όπως ακριβώς το ίδιο ηλεκτρικό ρεύμα διέρχεται διαμέσου όλων των ηλεκτρικών συσκευών των διαφόρων τύπων και μεγεθών, έτσι επίσης και ο Θεϊκός Εαυτός (Άτμα) είναι κοινός σε όλα τα όντα. Τα αστέρια είναι πολλά, ο ουρανός όμως είναι ένας - οι αγελάδες έχουν πολλά χρώματα, το γάλα όμως είναι άσπρο - τα κοσμήματα είναι πολλά, ο χρυσός όμως ένας - τα όντα είναι πολλά, η αναπνοή όμως μία - οι χώρες είναι πολλές, η γη όμως μία. Συνεπώς, αντιληφθείτε το ένα μέσα στα πολλά, την ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα.

11 Οκτωβρίου

Πολλοί άνθρωποι κάνουν πνευματικές ασκήσεις με σκοπό να βιώσουν τη Θειότητα. Όμως αν δεν κατανοήσουν τις ανθρώπινες ιδιότητες, όλες οι προσπάθειες αποβαίνουν άκαρπες. Αν δεν μάθει κανείς το αλφάβητο, πώς μπορεί να μάθει την έννοια και χρήση των λέξεων, φράσεων και προτάσεων; Οι ανθρώπινες αξίες είναι το βασικό αλφάβητο της πνευματικότητας. Αναπτύξτε  ανθρώπινες αξίες και απτόητη πίστη στον Θεό. Αν τα πετύχετε αυτά, θα είναι αποτελεσματικές και οι πνευματικές σας ασκήσεις. Πρέπει επίσης να κατανοήσετε ότι δεν υπάρχει απόλαυση χωρίς πόνο και ο πόνος είναι μόνο ένα διάστημα μεταξύ δύο απολαύσεων. Όποτε σας συμβαίνει κάποια οδυνηρή εμπειρία πρέπει να έχετε την ακλόνητη πίστη ότι συμβαίνει για κάτι καλό που θα το χαρείτε στο εγγύς μέλλον. Σταματήστε να ανησυχείτε. Να διακρίνετε μεταξύ του καλού και του κακού. Μην βλάπτετε κανέναν. Τότε θα μπορείτε να έχετε πάντοτε γαλήνη.

10 Οκτωβρίου

Να ακολουθείτε τη συνείδησή σας. Ο Θεός είναι στην καρδιά σας. Όπου κι αν πηγαίνετε και ό,τι κι αν κάνετε, ο Θεός το γνωρίζει, ακόμα κι αν νομίζετε ότι κανένας δεν το έχει προσέξει. Οι άνθρωποι αρχίζουν να ανησυχούν για ασήμαντα πρόσκαιρα πράγματα που είναι σαν περαστικά σύννεφα, και μερικές φορές κλονίζεται η πίστη και η αφοσίωσή τους. Αυτό δεν σωστό. Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε την αφοσίωση. Τα καλά σας έργα θα επιφέρουν τη χάρη του Θεού οπωσδήποτε. Η αμαρτία ή η αξία σας έρχεται μόνο από τις δικές σας πράξεις, όχι έξω από σας. Να περνάτε τον χρόνο σας σκεπτόμενοι τον Θεό και απαγγέλλοντας το Όνομά Του. Ποτέ δεν θα παθαίνετε συμφορά. Να ακολουθείτε το ρητό: «Να λέτε την αλήθεια, να έχετε ενάρετη συμπεριφορά». Τότε σίγουρα θα έχετε πάντοτε επιτυχία. Η αλήθεια είναι  κοινή σε όλες τις χώρες και όλες τις εποχές. Αν ακολουθείτε την αλήθεια, η οποία είναι Θεός, τότε αναμφίβολα θα κάνετε ενάρετα έργα. Η θεϊκή αγάπη θα ρέει από σας και θα διασφαλίζει ότι πάντοτε κάνετε ιερά έργα.

9 Οκτωβρίου

Όλοι σας είστε ενσαρκώσεις του Θεού. Οι μορφές σας είναι θεϊκές. Εσείς και ο Θεός είναι ένα. Δεν είστε διαφορετικοί από τον Θεό. Βιώστε αυτή την ενοποίηση-ταύτιση. Η ταύτιση αυτή είναι η αλήθεια. Η ταύτιση είναι Θεός. Ο Θεός είναι εκδηλωμένος σε σας. Δυστυχώς ξεχνάτε αυτή την αλήθεια. Αν ξεχνάτε τη φύση σας, αυτό ισοδυναμεί με το να ξεχνάτε όλα τα άλλα. Ποτέ μην ξεχνάτε την πραγματικότητά σας, και να διαλογίζεστε σ’ αυτή. Πάντοτε να ενθυμείστε αυτό το γεγονός: «Οπουδήποτε κι αν είμαι, είμαι πάντοτε Θεός». Να παραμένετε ακλόνητοι σ` αυτή την εδραία πίστη. Ποτέ και σε καμιά περίσταση μην αφήνετε αυτή την πίστη και αγάπη σας για τον Θεό. Ποτέ μην επιτρέπετε να διαταράσσεται αυτή η πίστη σας από εγκόσμια πράγματα. Διατηρείτε την αγάπη σας απρόσβλητη. Εάν διαλογίζεστε μ’ αυτόν τρόπο στην έμφυτή σας Θειότητα, θα βιώσετε την ταύτισή σας με τη Θειότητα. Στην πραγματικότητα, αυτή η ταύτιση-ενοποίηση είναι Θειότητα.

8 Οκτωβρίου

Η αγάπη είναι πιο σημαντικός παράγοντας στη ζωή. Εάν προσεύχεστε στον  Θεό με έντονη αγάπη και αφοσίωση, οι προσευχές σας σίγουρα θα απαντηθούν. Αυτή είναι η δύναμη της αγάπης. Χωρίς αγάπη, τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και σ` αυτόν τον πεζό κόσμο. Ο Θεός είναι αγάπη, να ζείτε με αγάπη! Ολόκληρος ο κόσμος γίνεται ένα κενό χωρίς αγάπη. Αυτή η αγάπη είναι που παίρνει μορφή. Συνειδητοποιήστε αυτή την αλήθεια. Δεν υπάρχει δύναμη μεγαλύτερη από την ανθρώπινη ιδιότητα σ’ αυτόν τον κόσμο. Στη Δημιουργία του Θεού, τα πάντα είναι αντίδραση, αντανάκλαση και αντήχηση. Ό,τι βιώνουμε στον εξωτερικό κόσμο είναι μόνο αντίδραση, αντανάκλαση και αντήχηση της εσωτερικής ύπαρξης. Κάντε τη φλόγα της αγάπης σας ακλόνητη, να μην τρεμοσβήνει. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πνευματική άσκηση από την αγάπη. Αυτή είναι η πνευματική άσκηση που πρέπει να ακολουθείτε όλες τις στιγμές. Η Θειότητα είναι πανταχού παρούσα. Καλλιεργήστε τη θεϊκή αγάπη για να μπορέσετε να βιώσετε την πανταχού παρούσα Θειότητα και μέσα στον εαυτό σας.

7 Οκτωβρίου

Ο όρος ‘Devi’ αναπαριστά τη θεϊκή δύναμη που προσλαμβάνει πανίσχυρη (Rajasic) μορφή για να καταστείλει τις δυνάμεις του κακού και να προστατεύσει το καλό (Sathwic). Όποτε οι δυνάμεις της αδικίας, της ανηθικότητας, και της αναλήθειας παίρνουν τερατώδεις διαστάσεις και χορεύουν τον χορό του θανάτου, όποτε εξαπλώνονται ο εγωισμός και η ιδιοτέλεια, όποτε οι άνθρωποι χάνουν κάθε αίσθηση καλοσύνης και συμπόνιας, τότε η Θεϊκή(Ατμική) Αρχή - ο Θεός, αφού προσλάβει τη μορφή Ενέργειας, θα καταστρέψει τα κακά στοιχεία. Αυτή είναι η εσωτερική σημασία της εορτής Ντάσαρα. Αναπτύξτε καλές ιδιότητες. Καλλιεργήστε την αγάπη μεταξύ όλων των ανθρώπων. Όλες οι εορτές έχουν σκοπό να προάγουν τη θεϊκή αγάπη σε άπαντες. Για να χαρίσει αυτή την αγάπη στους ανθρώπους ενσαρκώνεται ο Κύριος πάνω στη γη. Αυτός ο Ίδιος δείχνει πώς πρέπει να εκφράζεται η αγάπη. Κατακλύζει τα πάντα με την αγάπη Του και διδάσκει τους πάντες πώς να αγαπούν. Ως εκ τούτου, βιώστε αυτή την αγάπη και χαρά στη ζωή σας, και ζείτε με ειρήνη.

6 Οκτωβρίου

Κατά διαστήματα, ο νους σας μπορεί να πετάει και να ‘στρογγυλοκάθεται’ σε όλα τα πράγματα του κόσμου. Μπορεί να αρνείται να παραμένει μόνο σε μια σκέψη, τον Θεό. Όπως η μύγα που κάθεται και στα καθαρά και στα βρώμικα πράγματα, και ο νους μπορεί να πετάει μακριά από όλες τις σκέψεις για τον Θεό. Όπως η μύγα θα καταστραφεί αν πέσει στη φωτιά, έτσι και ο αμφιταλαντευόμενος νους καταστρέφεται όταν εμμένει σε σκέψεις για τον Θεό. Αφήστε το Όνομα του Θεού να εισέλθει στον νου σας, και τότε η επιθυμίες, θα πετάξουν μακριά. Οι επιθυμίες παύουν, όταν ο Θεός καταλάβει τον νου σας. Κάντε την καρδιά σας Κατοικία Γαλήνης (Prasanthi Nilayam). Η μεταμόρφωση πρέπει να αρχίσει από αυτή τούτη τη στιγμή. Αναλύστε τα λόγια, τις πράξεις, και τις σκέψεις σας και απαλλαγείτε από τις κακές που βλάπτουν εσάς και τους άλλους, και αντ’ αυτών καλλιεργείστε την καρτερικότητα, την ακλόνητη γαλήνη και την αλήθεια.

5 Οκτωβρίου

Kατά τη διάρκεια των δέκα ημερών της Ντάσαρα, καταστρέφονται οι δαίμονες με τη μορφή κακών ιδιοτήτων. Η λέξη δαίμονες δεν σημαίνει δαιμονικά όντα. Οι κακές ιδιότητες στους ανθρώπους είναι οι δαίμονες. Η αλαζονεία είναι ένας δαίμονας. Οι κακές σκέψεις είναι δαίμονες. Όταν ο Κύριος επιβάλλει μια τιμωρία, μπορεί να φαίνεται σκληρή. Εξαρτάται από τον χρόνο, τον τόπο και τις περιστάσεις στις οποίες ενεργεί ο Κύριος. Το βούτυρο μπορεί να κοπεί με ένα δάχτυλο. Για να σπάσει όμως ένα κομμάτι σίδηρο χρειάζεται ένα πανίσχυρο σφυρί. Ο Κύριος μεταχειρίζεται τους γαλήνιους ανθρώπους με γαλήνιο τρόπο (Σάτβα), και χρησιμοποιεί το όπλο του εγωισμού και ιδιοτέλειας (Ράτζας) εναντίον εμπαθών ανθρώπων. Άθελά τους, οι άνθρωποι αποδίδουν φοβερές μορφές και ιδιότητες στο Θείο. Αυτό δεν είναι σωστό. Το Θείο έχει μόνο μία ιδιότητα, αγάπη. Η αγάπη είναι Θεός. Η αγάπη διαπερνά όλο το Σύμπαν. Να βλέπετε τον κόσμο μέσα από τα μάτια της αγάπης και θα βιώσετε ευδαιμονία.

4 Οκτωβρίου

Γνωρίζετε ότι βγαίνει φωτιά όταν τρίψετε ένα κλαρί με ένα άλλο. Η φωτιά παράγεται απλά και μόνο από το πλησίασμα των δύο κλαριών; Όχι. Γίνεται κατανοητό ότι η φωτιά υπάρχει ήδη λανθάνουσα και στα δύο. Η φωτιά αναδύεται από το τρίψιμο των κλαριών επειδή βρίσκεται ήδη σ’ αυτά ανεκδήλωτη. Η φωτιά είναι ανεκδήλωτη και μη αντιληπτή. Η φωτιά που κρύβεται μέσα στο ξύλο μπορεί να εκδηλωθεί με πνευματική άσκηση (η διαδικασία του τριψίματος των κλαριών). Αυτά τα κλαριά συμβολίζουν το ανθρώπινο σώμα. Μέσα στο  σώμα, που είναι αδρανές, και απ’ άκρου σε άκρο του υπάρχει η φωτιά της Γνώσης σε λεπτοφυή μορφή. Η Θεϊκή δύναμη είναι διάχυτη σε κάθε μέρος του σώματός σας. Πρέπει όμως να το χρησιμοποιείτε ορθά και να αναπτύξετε καλές ιδιότητες. Πρέπει να γίνετε ένα θησαυροφυλάκιο καλής συμπεριφοράς. Τότε, ανάλογα με την κατάσταση της αγνότητας του ναού, του σώματός σας, θα εκδηλώσετε τη δύναμη του Θείου.

3 Οκτωβρίου

Σ` αυτή την Εποχή της Κάλι (σιδήρου), οι άνθρωποι κινούνται εδώ και εκεί σαν άγρια ζώα. Η συμπόνια και η αγάπη έχουν εξαφανιστεί. Ο επιδεικτικός τρόπος ζωής είναι σε ημερήσια διάταξη. Ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι αγαπάει τον Θεό. Όμως μετά δυσκολίας ένας στο εκατομμύριο αγαπάει αληθινά τον Θεό. Το να χλευάζετε τον Θεό σε καιρούς δοκιμασιών και να εκθειάζετε τον Θεό σε συνθήκες ευημερίας δεν μπορεί να ονομαστεί αληθινή αγάπη και τον Θεό. Η θεϊκή αγάπη είναι αυτή που δεν δοκιμάζεται στις δυσκολίες και δεν θριαμβολογεί στην ευημερία, αλλά παραμένει το ίδιο γαλήνια σε όλες τις περιστάσεις. Η ζωή είναι γεμάτη μεταπτώσεις, που είναι παροδικές. Η αληθινή αγάπη πρέπει να παραμένει ανεπηρέαστη στην ευτυχία και τη δυστυχία. Όσο είστε γεμάτοι μίσος, ο κόσμος θα φαίνεται γεμάτος μίσος. Μόνο όταν αναπτυχθεί η αγάπη μέσα σας μπορείτε να υπερβείτε τον δυαδισμό του καλού και του κακού και να βιώσετε την αγαλλίαση της ενότητας με το Θείο.

2 Οκτωβρίου

Ο Γκάντι θεωρούσε την Ινδία ως μία χώρα. Φύτεψε τον σπόρο της ενότητας σε όλες τις δοξασίες και σε όλες τις κοινότητες, ο οποίος υπό την καθοδήγηση του αναπτύχθηκε γρήγορα σε μεγάλο δέντρο. Έκτισε ένα μεγάλο κίνημα πάνω  στη βάση της δύναμης του Άτμα που ενδυνάμωσε την ενότητα και την αυτοπεποίθηση. Υπήρχαν πολλά δεινά ενόσω συνέχιζε το κίνημα της ελευθερίας. Τα δεινά όμως είναι το προοίμιο της επιτυχίας. Ο δρόμος του ήταν ο δρόμος της αλήθειας και της αγάπης, και τα μέσα του τόσο αγνά τόσο και οι σκοποί του. Αυτός που δέχεται με χαρά τις επικρίσεις και ευχαριστεί τον επικριτή για τις παρατηρήσεις του είναι πραγματικά άνθρωπος. Επειδή ο Γκάντι ήταν πρόθυμος να διδαχτεί και είχε την ταπεινοφροσύνη να αναγνωρίζει τις επικρίσεις, μπόρεσε να διαπλάσει τους ανθρώπους της χώρας του και να χαιρετιστεί ως ο Πατέρας του Έθνους.

1 Οκτωβρίου

Μπορεί να νομίζετε ότι απολαμβάνετε τις απολαύσεις. Όμως αληθινά μιλώντας, οι απολαύσεις είναι αυτές που σας απολαμβάνουν. Απομυζούν τις ενέργειές σας, στερεύουν τη διάκρισή σας, κατατρώγουν τα καταμερισμένα σας χρόνια και κατακλύζουν τον νου σας με εγωισμό, φθόνο, κακία, μίσος, απληστία και λαγνεία. Πολλοί που ισχυρίζονται ότι σέβονται τις Βέδες και τις Γραφές, δεν εφαρμόζουν αυτά που διδάσκουν. Οι Γραφές διδάσκουν ότι είναι σημαντικό να απομακρύνετε τα αγριόχορτα της λαγνείας και της απληστίας, του μίσους και της αλαζονείας από τον κήπο της καρδιάς σας. Στα χώματα που θα έχουν καθαριστεί, φυτέψτε τα ευωδιαστά ανθισμένα λουλούδια της αγάπης και καλλιεργήστε τα γεμάτα γευστικούς καρπούς δέντρα της αρετής. Ποτέ μην κάνετε κάτι ωθούμενοι από στιγμιαίες παρορμήσεις. Να μελετάτε σε βάθος τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, να σταθμίζετε τα αναμενόμενα οφέλη έναντι πιθανών ζημιών, και κατόπιν να δράτε, έτσι ώστε να γλιτώσετε τον πόνο και να μην προκαλέσετε πόνο στους άλλους. Αυτό ισχύει και για τα εγκόσμια θέματα όπως επίσης και στο πνευματικό πεδίο.