Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Οκτώβριος 2010

31 Οκτωβρίου

Οι Ουπανισάντ γνωστοποιούν συγκεκριμένες πνευματικές ασκήσεις  για την επίτευξη της εσωτερικής ειρήνης. Μια απ` αυτές είναι το να ασχολείστε με ωφέλιμες δραστηριότητες - δηλαδή, με υπηρεσία προς τους ανθρώπους που βοηθάει στην εξάλειψη τις αίσθησης του εγώ, με πράξεις που είναι καλές και θεάρεστες. Όταν οι σκέψεις σας είναι απασχολημένες σε τέτοιες δραστηριότητες, τότε ο νους αποστρέφεται από τον εσωτερικό διάλογο στον οποίο πέφτει συνεχώς. Το άκουσμα πνευματικών συμβουλών, ο συλλογισμός πάνω σε πνευματικά θέματα, και η ανακάλυψη μεθόδων και τρόπων για την εδραίωση της πίστης στον Κύριο, καθώς και η απαγγελία των ονομάτων του Θεού και η απόσυρση του νου από τις εντρυφήσεις των αισθήσεων συνιστώνται από τις Γραφές για τη σίγαση της νοητικής φλυαρίας, του εσωτερικού διαλόγου, ως προετοιμασία για την πραγμάτωση του Υπέρτατου Κυρίου. Διότι μόνο όταν ο νους εξαγνιστεί και καθαριστεί θα μπορέσει να επιτύχει ένα τέτοιο βαθυστόχαστο έργο. Μόνο τότε τα διδάγματα που παίρνετε και οι εμπειρίες που μαθαίνετε μπορούν να είναι αγνές και ακηλίδωτες. 
- Μπάμπα

30 Οκτωβρίου

Δεν είναι δυνατόν να περιορισθεί η ελευθερία του Θεού στο να προσλαμβάνει Μορφές. Επιλέγει απεριόριστες Μορφές για να εκδηλωθεί στον κόσμο, και να τον σώσει. Η ενσάρκωσή Του είναι ανάλογη με τις ανάγκες της κρίσεως εκείνης της εποχής. Όταν η Γη στέναζε υπό την αδικία του δαίμονα Χιρανιάκσα, έπρεπε να εμφανισθεί ως αγριόχοιρος, λαμβάνοντας Μορφή και ιδιότητες, παρόλο που στην ουσία, είναι χωρίς Μορφή και ιδιότητες. Η Θέληση του Θεού δεν μπορεί να εξηγηθεί ως κατηγορίες ή ως συνέπειες. Είναι σύμφωνη με τις ανάγκες της εκάστοτε κατάστασης, λαμβάνοντας τις Μορφές εκείνες που αρμόζουν καλύτερα για τη καταστροφή των κακών και την προστασία των καλών και των θεοσεβών.

29 Οκτωβρίου

Οι συνηθισμένοι άνθρωποι αγωνίζονται να κερδίσουν υλική ευτυχία και επιφανειακές απολαύσεις. Δεν αναζητούν την πνευματική ευδαιμονία, που το Άτμα - η εσωτερική τους πραγματικότητα, μπορεί να τους χαρίσει. Χάνουν τη μεγάλη ευκαιρία να τη βιώσουν, και δεν ακολουθούν τις κατάλληλες μεθόδους γι` αυτόν τον σκοπό. Η προσοχή τους κατευθύνεται συνεχώς προς τον εξωτερικό κόσμο μόνο. Δεν στρέφεται εντός. Η προς τα έξω παρατήρηση είναι χαρακτηριστικό των ζώων, όχι των ανθρώπων. Τα σημαντικά αισθητήρια όργανα αντίληψης στο ανθρώπινο σώμα - δηλαδή τα μάτια, η μύτη, η γλώσσα κ.λπ. - όλα ανοίγονται προς τα έξω για να έρχονται σε επαφή και να αντιλαμβάνονται τα εξωτερικά αντικείμενα. Ο Υπέρτατος Κύριος που είναι η ενσάρκωση της αμείωτης γλυκύτητας, το θησαυροφυλάκιο της ευδαιμονίας, μπορεί να βιωθεί μόνον όταν στρέψετε την προσοχή σας εντός. Οι συνετοί άνθρωποι  προσπαθούν σταδιακά και σταθερά να στρέφουν το βλέμμα μέσα τους και να αποκτήσουν έτσι αυτή τη νίκη της ευδαιμονίας.

28 Οκτωβρίου

Ο νους καταπιάνεται με δύο δραστηριότητες: Σχεδιασμό και διάλογο. Και τα δύο αυτά ακολουθούν διαφορετικούς κανόνες. Ο σχεδιασμός έχει σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στον νου. Ο διάλογος πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και ανατρέπει τις λύσεις, προκαλώντας σύγχυση και την επιλογή εσφαλμένων και καταστρεπτικών μέσων για την επίλυση των προβλημάτων. Η εσωτερική συζήτηση και η επικριτική φλυαρία, συνεχίζεται από το πρωί ως το βράδυ, μέχρις ότου ο ύπνος συνεπάρει τον νου. Προξενεί κακή υγεία και πρώιμη εμφάνιση του γήρατος. Τα θέματα επί των οποίων βασίζεται η φλυαρία είναι κυρίως τα λάθη και οι αποτυχίες των άλλων, και οι τύχες και δυστυχίες τους. Αυτός ο αδιάκοπος διάλογος είναι η ρίζα κάθε δυστυχίας του ανθρώπου. Καλύπτει τον νου με πυκνό σκοτάδι. Αναπτύσσεται ξέφρενα με ταχύ ρυθμό και καταπνίγει τη γνήσια αξία του ανθρώπου.

27 Οκτωβρίου

O Yπέρτατος Aνώτατος Κύριος που εκδηλώνεται ως Μπράχμα, Βίσνου και Μαχέσβαρα, επιλαμβάνεται μέσω της παρακίνησης της Πρωταρχικής Επιθυμίας (Μόχα) με τη δημιουργία, τη διατήρηση και την καταστροφή των κόσμων. Σε οτιδήποτε δημιουργείται κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενυπάρχει πάντοτε η αρχή του δυαδισμού. Υπάρχει διαφορά και ανομοιότητα ανάμεσα στα δημιούργηματα. Εάν αυτές οι διαφορές και ανομοιότητες εναρμονιστούν σοφά, τότε ο κόσμος θα έχει ευτυχία και ειρήνη. Εάν, αντιθέτως, τα ζωντανά όντα συμπεριφέρονται λανθασμένα, τότε ο κόσμος θα βυθίζεται στην ανησυχία, τη δυστυχία και την αταξία. Όταν συμβαίνουν αυτά, τότε ο Κύριος προσλαμβάνει τις κατάλληλες Μορφές και παρέχει την αναγκαία προστασία και διόρθωση. Αποκαθιστά τον κατεστραμμένο κόσμο, απομακρύνει τις δυνάμεις του κακού που προξένησαν τη καταστροφή, και καθοδηγεί την ανθρωπότητα στη βαθιά γνώση της προαγωγής του δικαίου και του καλού.

26 Οκτωβρίου

Οι δάσκαλοι που διδάσκουν έχοντας στον νου τους τη χρηματική τους αμοιβή, και οι μαθητές που μαθαίνουν έχοντας στον νου τους τα επαγγέλματα που μπορούν να διασφαλίσουν, ακολουθούν αμφότεροι λανθασμένα μονοπάτια. Στην πραγματικότητα, ο σκοπός του δασκάλου είναι να εκτεθεί το καθήκον του, που είναι η διδασκαλία και η έμπνευση των μαθητών έτσι ώστε να αναπτύξουν τα λανθάνοντα ταλέντα τους και να προοδεύσουν στην τελειότητα των δεξιοτήτων τους. Ο σκοπός του μαθητή είναι να αποκαλύψει το Θείο μέσα του και να εφοδιαστεί έτσι ώστε να υπηρετεί την κοινωνία με το ταλέντο και τη γνώση του.

25 Οκτωβρίου

Όταν κάποιος που έχει δεσμεύσεις, στηρίζεται σε κάποιον που δεν έχει, μπορεί να απαλλαγεί από τα δεσμά του και να προχωράει ελεύθερα. Αυτός που είναι βυθισμένος σε θλίψη πρέπει να αναζητεί καταφύγιο σε κάποιον που πλέει στην πνευματική ευδαιμονία, που είναι γεμάτος χαρά. Οι δεσμεύσεις σας βυθίζουν στη λύπη. Ο  Κύριος είναι η απόλυτη ευδαιμονία προσωποποιημένη. Επομένως, μπορεί κανείς να θεραπευθεί ολοκληρωτικά από τη θλίψη μόνο όταν καταφύγει στην ανεξάντλητη πηγή αγαλλίασης, τον Κύριο. Και τι ακριβώς είναι απελευθέρωση (Μόκσα); Είναι η απαλλαγή από τη θλίψη, η απουσία θλίψης, και η επίτευξη της πνευματικής ευδαιμονίας. Ο υπέρτατος Εαυτός, ο υπέρτατος Κύριος, είναι η ενσάρκωση της αδιαχώριστης γλυκύτητας, είναι το θησαυροφυλάκιο της ευδαιμονίας. Ως εκ τούτου, εκείνοι που αναζητούν και διασφαλίζουν τη χάρη Του κερδίζουν την ίδια την αιωνιότητα.

24 Οκτωβρίου

Αυτοί που επιδιώκουν τις απολαύσεις των αισθήσεων σπαταλούν τις μέρες τους σε ανησυχίες, αγωνίες, πόνους, θλίψεις και δάκρυα για μια μεγάλη περίοδο ζωής τους. Ζευγαρώνουν σαν τα πουλιά και τα ζώα. Τρώνε καλές τροφές και τις πετάνε στα σκουπίδια. Αυτή είναι η άσκοπη ζωή που ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Μπορείτε να το πείτε αυτό ζωή; Τεράστιος αριθμός ζωντανών όντων υπάρχει στη γη. Το να ζει κανείς δεν είναι αρκετό. Δεν έχει καμιά αξία από μόνο του, για τη ζωή. Ένας άνθρωπος μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ζωντανός μόνο εάν τα κίνητρα, τα συναισθήματα, οι σκέψεις και η συμπεριφορά του εκφράζουν τις θεϊκές του ιδιότητες.

23 Οκτωβρίου

Ο καθένας σας χρειάζεται πίστη στον εαυτό του, περισσότερο από όλες τις άλλες αρετές. Η απουσία της αυτοπεποίθησης σημαδεύει την αρχή της παρακμής. Σήμερα, ο κόσμος αντιμετωπίζει ολέθρους και καταστροφές επειδή οι άνθρωποι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Μόνο η αυτοπεποίθηση μπορεί να χαρίσει ειρήνη και ευημερία στον καθένα. Εάν καλλιεργήσετε αυτοπεποίθηση, θα λαμβάνετε από παντού καλοσύνη. Παντού θα σας τιμούν. Ό,τι αγγίζετε, θα γίνεται χρυσός!

22 Οκτωβρίου

Απελευθέρωση είναι η συνειδητοποίηση του Ενός που υπάρχει σε όλα, η επίτευξη  της ταύτισης με το Θείο. Το κάθε ζωντανό πλάσμα πρέπει να επιτύχει αυτή την ολοκλήρωση, αυτόν τον στόχο, το Μπράχμαν. Αυτός είναι ο πραγματικός του προορισμός. Τη μια μέρα ή την άλλη, η λαχτάρα να απελευθερωθεί από τις χειροπέδες της λύπης και της χαράς, και από τα δεσμά του «εγώ» και του «δικό μου» θα αφυπνιστεί και θα αναδυθεί. Ο δρόμος που θα ακολουθήσει τότε, οδηγεί μοιραία στην ελευθερία. Η αναζήτηση αυτού του δρόμου είναι το σημάδι ενός νοήμονα ανθρώπου. Αν όμως κάποιος αντί να κάνει αυτή την αναζήτηση, θεωρεί τον αντικειμενικό κόσμο ως το πιο σημαντικό πράγμα και τον έλκει η γοητεία του, τότε η ζωή είναι άνευ αξίας και δεν έχει καμία σπουδαιότητα.

21 Οκτωβρίου

Μάτια που ψάχνουν το κακό, αυτιά που απολαμβάνουν το κακό, γλώσσα που λαχταρά το κακό, μύτη που απολαμβάνει τις άσχημες μυρωδιές, και χέρια που ευχαριστούνται να κάνουν το κακό - όλα αυτά πρέπει να τα αποφεύγετε τελείως. Όποιος έχει κάποια από αυτά πρέπει να τα διορθώσει αμέσως. Διαφορετικά, το μέλλον του θα είναι καταστροφικό. Τα λάθη των πέντε αισθήσεων θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των πέντε ζωτικών ενεργειών και των πέντε περιβλημάτων (5 κόσας). Βέβαια, οι αισθήσεις αποφέρουν προσωρινά απολαύσεις και χαρές, όμως όπως λέγεται, «τα γηρατειά δεν έρχονται μόνα τους». Οι απολαύσεις των αισθήσεων θα φέρουν πολύ σύντομα μεγάλες θλίψεις.

20 Οκτωβρίου

Είναι συνηθισμένο γεγονός ότι οι ιστορίες για τον Θεό αφηγούνται και ακούγονται από χιλιάδες ανθρώπους. Όμως η σοφία μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν έχετε απόλυτη πίστη σε ό,τι ακούτε. Αυτή η πίστη θα φέρει ως αποτέλεσμα εξαγνισμένο νου, αγνή καρδιά. Οποίος ακούει τις εξιστορήσεις για τη ζωή του Κυρίου και διαποτίζεται με το νέκταρ τους, έχοντας μια καρδιά που ξεχειλίζει από λαχτάρα για τον Θεό, και ακλόνητη πίστη στον Θεό, θα αποκτήσει αδιάκοπη αγαλλίαση και Αυτοπραγμάτωση. Αυτό είναι πέρα από κάθε αμφιβολία.

19 Οκτωβρίου

Όταν η αιτία είναι γνωστή, μπορεί κανείς να γνωρίσει όλες τις συνέπειές της. Ολόκληρο το σύμπαν σχηματίστηκε από τα πέντε πρωτογενή  στοιχεία, και είναι μια προβολή της Θέλησης του Θεού. Είναι μια συνέπεια της Θέλησης του Θεού. Ο Θεός είναι η αιτία για όλη τη δημιουργία. Η διορθωμένη όραση θα σας αποκαλύψει την ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα. Όταν όμως έχει κανείς περιορισμένη ευφυΐα δεν μπορεί να τη διαλευκάνει. Όταν έχει κανείς παραμορφωμένη όραση, θα μπορεί να βλέπει μόνο τα ονόματα και τις μορφές, τις εμφανίσεις, και ως εκ τούτου θα παραπλανάται και θα πέφτει σε αμηχανία. Θα παραδέρνει από τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα, από την ευχαρίστηση και τον πόνο, τον ενθουσιασμό και την κατάθλιψη. Θα γνωρίζει μόνο τις πολλές διαφορετικές εναλλαγές των ονομάτων και των μορφών. Η διορθωμένη-ορθή όραση θα σας βοηθήσει να βλέπετε το Ένα στα πολλά. Αποκαλύπτει την ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα και χαρίζει  υπέρτατη αγαλλίαση.

18 Οκτωβρίου

Ο φθόνος ξετυλίγει το σχοινί των σκανδάλων που παίζει με τους ανθρώπους. Μπορεί να κάνει κάποιον να διασκεδάζει σκανδαλίζοντας τους άλλους. Αυτό το κακό σήμερα είναι διαδεδομένο ευρύτατα ανάμεσα τους νέους. Εκλαμβάνεται ως φυσικό, διότι είναι σημάδι άγνοιας. Για να απαλλαγείτε από αυτή τη συνήθεια, πρέπει να αφιερώνετε λίγο χρόνο, νωρίς το πρωί και πριν κοιμηθείτε το βράδυ, στη διερεύνηση του νου και στην εξέταση των σφαλμάτων που έχουν εισχωρήσει μέσα του. Πρέπει να προσεύχεστε στον Θεό για να σας σώσει από αυτή την προδιάθεση. Μόλις κερδίσετε τη χάρη του Θεού, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι δεν θα διαστρεβλώνουν τον χαρακτήρα σας τέτοια ατοπήματα!

17 Οκτωβρίου

Αυτοί που ακούν τις αφηγήσεις της δόξας του Κυρίου με διακαή αφοσίωση (και όχι απλά ακούν), στοχάζονται την αξία και τη σπουδαιότητά τους και πράττουν σύμφωνα με το φως που αναδύεται στον νου τους, θα συγχωνευθούν στην Ευδαιμονία του Κυρίου. Οι καρδιές τους θα γεμίσουν με το γλυκύ νέκταρ της προσωποποίησης της Σαγηνευτικής Του Έλξης. Θα βιώσουν την ευδαιμονία του να είναι ένα με Εκείνον. Για την επίτευξη αυτού του καρπού, η ανώτατη πνευματική άσκηση είναι η απαγγελία του Ονόματος του Θεού έχοντας πλήρη εγρήγορση στη σκέψη, το συναίσθημα και τη φράση, καθώς και η ηχηρή ψαλμωδία της Δόξας Του. Δεν υπάρχει  μεγαλύτερη πνευματική άσκηση από την ψαλμωδία της Δόξας Του.

16 Οκτωβρίου

Οι επιθυμίες σας - ανάγκες, πόθοι, αποφάσεις και ευχές - πολλαπλασιάζονται και παρακινούνται από τα έργα (Κάρμα). Η αρχική παρόρμηση για επιθυμίες είναι η άγνοια (μη-επίγνωση) της πραγματικότητας (Ajnana). Απ’ αυτό, φυσιολογικά εγείρεται η αμφιβολία, για το πώς η συνειδητότητα ενός που δεν γνωρίζει μπορεί να μετατραπεί σε συνειδητότητα που γνωρίζει (Jnana); Το σκοτάδι δεν μπορεί να αφαιρέσει το σκοτάδι, δεν είναι έτσι; Ομοίως επίσης, η άγνοια (Ajnana) δεν μπορεί ποτέ να καταστρέψει την άγνοια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πνευματική σοφία (Jnana), που είναι Επίγνωση της Αλήθειας. Αυτό είναι το απόφθεγμα που διακήρυξε ο Σάνκαρα. Λέγεται ότι ο κόσμος χρειάζεται πάρα πολύ να έχει αρμονία.  Όμως χρειάζεται επίσης Επίγνωση της Αλήθειας, στον ίδιο βαθμό.

15 Οκτωβρίου

Να είστε ευτυχισμένοι όταν βλέπετε άλλους να ευημερούν, να μοιράζεστε τη χαρά σας με άλλους.Όταν ο Κύριος  που προστατεύει τα πάντα είναι στο πλευρό σας, πώς είναι δυνατόν τα τεχνάσματα των κακόβουλών ανθρώπων να σας βλάψουν; Οι συνωμοσίες τους θα αποτύχουν ατιμωτικά. Οι αληθινοί πιστοί όπως οι Πάνταβας αναζητούσαν στήριξη, όχι από κάτι ή κάποιον έξω απ` αυτούς, αλλά από τον Κύριο μέσα τους. Τίποτα και κανένας δεν μπορούσε να φθάσει την αφοσίωση και το αίσθημα παράδοσης των Πάνταβας. Ομοίως επίσης, η χάρις του Κυρίου Κρίσνα που τους πλημμύρισε ήταν απερίγραπτη!

14 Οκτωβρίου

Ανακαλύψτε το δικό σας στάδιο πνευματικής εξέλιξης, σε ποια «σχολική τάξη» θα αρμόζατε. Κατόπιν αποφασίστε να προχωρήσετε από αυτή την τάξη στην επόμενη ανώτερη. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε και θα κερδίσετε τη χάρη του Θεού. Μην «παζαρεύετε» ούτε να απελπίζεστε. Ένα βήμα κάθε φορά είναι αρκετό, αρκεί να είναι προς τον στόχο, όχι μακριά απ` αυτόν. Φυλαχτείτε από την αλαζονεία του πλούτου, της μόρφωσης, της κοινωνικής θέσης, τα οποία σας σέρνουν στον εγωισμό. Μην ψάχνετε να βρείτε τα σφάλματα των άλλων, ψάξτε τα δικά σας.

13 Οκτωβρίου

Όταν οι καλοί είναι ευτυχισμένοι και ζουν με ειρήνη, οι κακοί δεν μπορούν να το ανεχθούν, εμφανίζουν έντονο πονοκέφαλο! Οι κακοί πρέπει να σκέπτονται συνεχώς τις απώλειες και τις κακουχίες που υφίστανται οι καλοί, για να είναι ευτυχισμένοι! Οι απώλειες που υποφέρουν οι καλοί είναι το κέρδος του κακόβουλων. Η γλυκύτητα του κελαιδίσματος του κούκου είναι πικρή στα αφτιά μιας κουρούνας. Οι 100 αδελφοί Καουράβας (στη Μπαγκαβάτα) έκαναν ό,τι χειρότερο μπορούσαν για να προξενήσουν διχόνοια ανάμεσα στα πέντε  αδέλφια Πάνταβας και να διαδώσουν αποτρόπαια σκάνδαλα, που προσέβαλαν τον έναν ή τον άλλον εξ αυτών. Όμως οι Πάνταβας σέβονταν και παρέμεναν πιστοί στην αλήθεια, κι έτσι τίποτε δεν μπορούσε να τους χωρίσει. Τίποτα δεν μπορούσε να προκαλέσει έστω και κάποιο πλήγμα στην ευτυχία των πέντε αδελφών Πάνταβας.

12 Οκτωβρίου

Το Θείο (Μπράχμαν) δεν μπορεί να γίνει κατανοητό μέσω αποδείξεων ή επιχειρημάτων. Είναι απροσμέτρητο, πέρα από λογική και συμπερασμούς. Είναι απροσδιόριστο (Aprameya), δεν μπορεί να αποφανθεί κανείς ότι είναι αυτό ή το άλλο, ούτε για τον ένα λόγο ή τον άλλο. Δεν είναι δυνατόν να μετρηθεί από χώρο και χρόνο. Οι συνήθεις αποδείξεις για την αλήθεια είναι άμεση αντίληψη (Pratyaksha) και συμπερασματική αντίληψη (Anumaana). Όμως το Μπράχμαν δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό με τους δύο αυτούς τρόπους. Οι σοφοί το εβίωσαν και το εξέφρασαν στις Γραφές. Οι Γραφές καθαυτές είναι η απόδειξη. Ο Λόγος ή Shabdha (Ήχος) είναι η πιο ακλόνητη απόδειξη για την ύπαρξη του Μπράχμαν.

11 Οκτωβρίου

Ο καθένας σας πρέπει να μεταμορφωθεί σε άνθρωπο με καλή ευφυΐα. Πρέπει να αποφεύγετε τη διαστρεβλωμένη, διεφθαρμένη ευφυΐα. Ένας τεράστιος σωρός από καύσιμα μπορεί να μεταμορφωθεί σε στάχτες από έναν μικροσκοπικό σπινθήρα φωτιάς. Μια σταγόνα δηλητήριο μπορεί να καταστήσει ένα δοχείο με γάλα εντελώς μη πόσιμο. Ο φθόνος και το μίσος είναι οι σπινθήρες που καταστρέφουν όσες αρετές υπάρχουν μέσα σας. Φυλαχτείτε!

10 Οκτωβρίου

Ο τυφλός δεν μπορεί να σωθεί από τον τυφλό. Ο πάμπτωχος δεν μπορεί να βοηθηθεί από τον πάμπτωχο. Πώς μπορεί κάποιος που είναι πάμπτωχος και αβοήθητος να απομακρύνει τη φτώχεια, τη δυστυχία και τον πόνο κάποιου άλλου; Ο φτωχός πρέπει να προσεγγίσει τον πλούσιο, τον εύπορο. Ο τυφλός πρέπει να αναζητά την καθοδήγηση ενός ατόμου που μπορεί να βλέπει. Αυτός που είναι δεσμευμένος και τυφλωμένος από τις δυαδικότητες της δημιουργίας πρέπει να αναζητά καταφύγιο στον αστείρευτο θησαυρό της συμπόνιας, της δύναμης και της σοφίας, δηλαδή στον Θεϊκό Άτμα. Τότε, θα μπορέσει να απαλλαγεί από τη μιζέρια της θλίψης, να τέρπεται στον πλούτο της πνευματικής ευδαιμονίας, και να επιτύχει τον σκοπό της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτή η εκπλήρωση κερδίζεται μέσω της Χάρης του Κυρίου.

9 Οκτωβρίου

Ο Θεός  δεν έχει δεσμά χρόνου και χώρου. Γι’ Αυτόν, όλα τα όντα είναι  ίδια. Είναι ο κύριος των έμβιων και μη. Στο τέλος κάθε «Αιώνα», ολοκληρώνεται η διαδικασία της ενέλιξης με την Πράλαγια (Μεγάλη Κοσμογονική Κατάρρευση). Μετά, ξεκινάει πάλι η αντίστροφη διαδικασία της ανέλιξης (εξέλιξης), και ως Κύριος Μπράχμα, δημιουργεί ξανά όντα. Ζωοποιεί το καθένα με έναν σπινθήρα της δικής Του Δόξας και - ως Κύριος Βίσνου - προάγει το καθένα από αυτά στην οδό της πραγμάτωσης. Ο ίδιος - ως Κύριος Σίβα - τερματίζει τη διαδικασία με την καταστροφή των πάντων. Ούτως, μπορείτε να δείτε ότι δεν υπάρχει κανένα όριο στη Θέλησή Του, κανένα τέλος στη δύναμή Του. Δεν μπορεί να υπάρχουν όρια για τις επιτεύξεις Του.

8 Οκτωβρίου

Το  να επαινείτε τον εαυτό σας και να κατηγορείτε τους άλλους είναι εξίσου ολέθρια. Επίσης φαρμακερά ελαττώματα είναι το να προσπαθείτε να κρύβετε την κακία και τη μοχθηρία σας φορώντας τη μάσκα της καλοσύνης, δικαιολογώντας τα λάθη σας και μεγαλοποιώντας  τις επιτεύξεις σας. Εξίσου φαρμακερή είναι η συνήθεια του να αγνοείτε το καλό που υπάρχει στους άλλους και να ασχολείστε επιμελώς να βρίσκετε μόνο τα λάθη τους. Ποτέ μην λέτε λόγια που ταπεινώνουν τους άλλους. Όταν είμαστε φιλικοί με κάποιον και τον συμπαθούμε πάρα πολύ, οτιδήποτε κι αν κάνει είναι σίγουρο ότι θα το εκλάβουμε ως καλό. Όταν όμως κάτι συμβεί και το ίδιο πρόσωπο δεν το συμπαθούμε πια, ακόμα και το καλό που κάνει μας φαίνεται κακό. Και οι δύο αυτοί τρόποι αντιδράσεων είναι εσφαλμένοι. Δεν ενδείκνυνται καθόλου.

7 Οκτωβρίου

Το εμφανώς κινούμενο και το ακίνητο, ή το ενεργό και το αδρανές, και τα δύο τα έχει θελήσει το Θείο. Η Θεία Θέληση είναι μια συνειδητή πράξη (Τσετάνα), δεν είναι πράξη άνευ-συνείδησης (Ατσετάνα). Οποιαδήποτε επιχειρήματα και αντι-επιχειρήματα κι αν προωθεί κανείς, η αλήθεια, ότι η Θεία Θέληση είναι η ρίζα για τα πάντα, παραμένει ακλόνητη. Οι άνθρωποι που αμφισβητούν τα ανωτέρω είτε πλανώνται από τα φαινόμενα είτε απλά προσπαθούν να τονώσουν τις προσφιλείς τους φαντασιώσεις, αποφεύγοντας βαθύτερες διερευνήσεις.

6 Οκτωβρίου

Ο Θεός δεν ενσαρκώνεται μόνο για την καταστροφή των κακών. Στην πραγματικότητα, ο Θεός ενσαρκώνεται πρωτίστως για την στήριξη των αφοσιωμένων, των πιστών, των ενάρετων και των καλών. Όμως ακόμα και άπιστοι και οι κακοί, χρησιμοποιούν αυτή την ευκαιρία για τους δικούς τους σκοπούς. Στη Μπαγκαβάτα, υπάρχουν ιστορίες διαφόρων κακών ανάμεσα στις αφηγήσεις της δόξας και της Χάριτος του Θεού. Αυτές οι ιστορίες δεν κάνουν την Μπαγκαβάτα λιγότερο ιερή. Όταν βγαίνει ο γλυκός χυμός από τη συμπίεση του ζαχαροκάλαμου, το ινώδες υπόλοιπο απορρίπτεται. Όταν γευθεί κανείς τη γλυκύτητα του Θεϊκού Μεγαλείου, απορρίπτει το «ινώδες» υπόλοιπο. Το ζαχαροκάλαμο έχει και ίνες και ζάχαρη, δεν μπορεί να είναι μόνο ζάχαρη. Ομοίως επίσης, οι πιστοί πρέπει να είναι ανάμεσα στους άπιστους. Δεν γίνεται να είναι χωρίς αυτούς.

5 Οκτωβρίου

Πρέπει να μάθετε να είστε ευτυχισμένοι και να γεμίζετε χαρά όταν μαθαίνετε ότι οι άλλοι είναι καλοί και τους σέβονται για τις αρετές τους και τα ιδανικά που τρέφουν. Πρέπει να καλλιεργείτε ευρεία προοπτική και αγνότητα στα κίνητρά σας. Πρέπει να είστε πάντοτε πολύ προσεκτικοί να μη σας κυριεύσει ο δαίμονας του φθόνου. Ο δαίμονας του φθόνου είναι σίγουρο ότι θα καταστρέψει ό,τι πολύτιμο έχετε μέσα σας. Θα καταστρέψει ακόμα και την υγεία σας και θα κάνει ζημιά στο πεπτικό σας σύστημα. Θα σας στερήσει  και τον ύπνο. Θα εξαντλήσει τη σωματική και νοητική σας αντοχή και θα σας υποβιβάσει σε κατάσταση χρόνιας ασθένειας. Ως εκ τούτου, εάν εγκωμιάζουν κάποιον και το επιθυμείτε, πρέπει, αφού είναι καλύτερος από σας, να αποφασίσετε να τον φτάσετε και να κερδίσετε ίση εκτίμηση. Πρέπει να αγωνίζεστε να αποκτήσετε γνώση, εμπειρία και ικανότητες όσες έχει και εκείνος. Αυτή είναι η ορθή φιλοδοξία που πρέπει να έχετε.

4 Οκτωβρίου

Η αγάπη για τον Θεϊκό Εαυτό είναι πρωταρχική. Η αγάπη για τα άλλα  εγκόσμια πράγματα ή πρόσωπα είναι δευτερεύουσα. Η εγκόσμια αγάπη για ένα άλλο πρόσωπο δεν μπορεί να ονομασθεί γνήσια αγάπη. Ο κόσμος ή -ο συνδυασμός των πέντε στοιχείων- απορρέει από τον Θεό. Δεν υπάρχει κανένα σημείο στο σύμπαν όπου να μην είναι εκδηλωμένο το Θείο. Η Δημιουργία είναι πάντοτε σε κίνηση και ο Κύριος της Δημιουργίας είναι ο υποκινητής. Η αγάπη για τον Θεϊκό Εαυτό είναι η πηγή κάθε εγκόσμιας αγάπης. Οι Ουπανισάντ διακηρύσσουν εμφανώς ότι όταν αγαπάτε τον Θεϊκό Εαυτό, αυτό θα κάνει τον καθένα πιο κοντινό και πιο αγαπητό σε σας.

3 Οκτωβρίου

Η ιστορία του Κυρίου είναι ένας μαγευτικός θησαυρός. Φυλάτε την ιστορία Του στη μνήμη σας και σωθείτε από την ψευδαίσθηση και τη θλίψη. Μπορεί να έχετε ακούσει τις εξιστορήσεις όλων των θρησκειών και να κατέχετε όλες τις πνευματικές ασκήσεις. Όμως η μέγιστη όλων αυτών είναι το ιερό Όνομα του Κυρίου και η γλυκύτητα που ενσταλάζει. Όταν τα αφτιά ακούν το Όνομά Του, η καρδιά σας θα γεμίζει με αγαλλίαση. Όποτε θυμάστε το Όνομά Του, ένας χείμαρρος Αγάπης θα αναβλύζει από την καρδιά σας.

2 Οκτωβρίου

Κανένας εχθρός δεν μπορεί να είναι πιο ύπουλος από τη ζήλια. Όταν κανείς βλέπει κάποιον πιο ισχυρό, ή που γνωρίζει περισσότερα, ή με μεγαλύτερη φήμη ή περισσότερο πλούτο ή πιο όμορφο, ή ακόμα και να φοράει ωραιότερα ρούχα, τότε γεμίζει από ζήλια. Μπορεί να του είναι δύσκολο να παραδεχθεί και να αποδεχθεί την κατάσταση. Ο νους του μπορεί να ζητά τρόπους να τον ταπεινώνει και να τον υποβιβάζει στην υπόληψη των άλλων ανθρώπων. Τέτοιες ροπές και προδιαθέσεις δεν πρέπει ποτέ να ριζώνουν στον νου σας. Πρέπει να είστε τόσο προσεκτικοί ώστε να μην διαφθείρεται ο χαρακτήρας σας.

1 Οκτωβρίου

Σήμερα, οι εμπειρίες και η σοφία των αρχαίων σοφών που απεκάλυψαν το μυστήριο του Κόσμου και τα συναισθήματά τους της οικουμενικής αγάπης δεν εκτιμώνται, δεν γίνονται αποδεκτά ούτε σεβαστά. Όλες οι θρησκευτικές δοξασίες, με εξαίρεση μερικών, μπορούν εύκολα να εναρμονιστούν και να μονοιάσουν. Ο ίδιος Θεός εξυμνείται και λατρεύεται με διάφορα ονόματα μέσω των τελετουργιών πολλών θρησκειών. Σε κάθε εποχή, για κάθε φυλή ο Θεός έχει στείλει προφήτες για να εγκαθιδρύσουν  την ειρήνη και την καλή πρόθεση. Τώρα, πολλές θρησκείες έχουν εξαπλωθεί απανταχού σε όλο τον κόσμο και έχουν χαθεί τα αδελφικά συναισθήματα με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αρμονία. Όλοι οι μεγάλοι άνθρωποι είναι εικόνες του Θεού. Υπάρχει μία μόνο και μοναδική κοινωνική τάξη στην επικράτεια του Θεού και όλοι ανήκουν σε ένα έθνος, τη Θεϊκή Αδελφότητα. Πρέπει να ενδιαφέρεστε να κατανοήσετε τις πρακτικές και τα φρονήματα των άλλων. Μόνο τότε θα μπορέσετε, με εξαγνισμένο νου και καρδιά γεμάτη αγάπη, να πραγματώσετε  τη Θεϊκή Παρουσία.