Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Οκτώβριος 2009

31 Οκτωβρίου

Όταν σας κατακλύζουν οι δυσκολίες, να ξέρετε ότι είναι οι συνέπειες των παρελθοντικών σας πράξεων. Μην κατηγορείτε το Θεό και γκρινιάζετε σ’ Αυτόν. Μη δίνετε σημασία στα προβλήματα ούτε καν να τα θεωρείτε ως τέτοια. Αλλά αντίθετα ασχοληθείτε με την υπηρεσία των άλλων και να κάνετε αξιέπαινες πράξεις. Να συνεχίσετε να βασίζεστε στο Όνομα του Θεού για στήριξη. Αυτό είναι το σημάδι της σοφίας.
- Μπάμπα

30 Οκτωβρίου

Ο πραγματικός αναζητητής πρέπει να προσέχει  να μην χάνει την ψυχραιμία του για επουσιώδη και ασήμαντα ζητήματα, γιατί αυτό θα καθυστερήσει την πρόοδό του. Πρέπει να εξιδανικεύσει τον θυμό του με συστηματική προσπάθεια. Πρέπει να αντέχει στον πειρασμό να συμμετέχει σε συζητήσεις και λογομαχίες, γιατί αυτό προξενεί ένα πνεύμα ανταγωνισμού και τον οδηγεί σε συναισθήματα θυμού και εκδικητικότητας. Ο θυμός είναι η ριζική αιτία κάθε εσφαλμένης συμπεριφοράς. Ως εκ τούτου, καλλιεργήστε αγάπη προς όλα τα όντα, ώστε να διατηρείτε έτσι μακριά σας τις ανεπιθύμητες συνήθειες και προδιαθέσεις σας.
- Μπάμπα

29 Οκτωβρίου

Ένας ειλικρινής αναζητητής και πιστός  δεν μπορεί να έχει κανένα ενδιαφέρον για εγκόσμιες απολαύσεις και πάθη. Πρέπει να απαρνηθείτε αυτές τις κατώτερες επιθυμίες, γιατί αυτές είναι η ριζική αιτία για όλα τα δεινά. Τι ακριβώς είναι η απελευθέρωση (Moksha); Είναι η αδιατάρακτη ειρήνη που αποκτά κανείς μέσω της πνευματικής προσπάθειας εξαγνισμού της καρδιάς. Είναι η αποκήρυξη των εντυπώσεων που λαμβάνει από τις  αισθήσεις του.
- Μπάμπα

28 Οκτωβρίου

Πρέπει να καλλιεργήσετε τις ανθρώπινες αξίες. Χωρίς αυτές, είστε άνθρωποι μόνο στην εξωτερική εμφάνιση. Ο άνθρωπος είναι γεμάτος με χαρακτηριστικά όπως θυμός, επιθυμίες, απληστία, ζήλια κ.λπ. Αυτά είναι ιδιότητες των ζώων. Ο θυμός είναι η φύση ενός σκύλου. Ο ασταθής νους είναι χαρακτηριστικό ενός πίθηκου. Δεν είστε ούτε σκύλοι ούτε πίθηκοι. Όταν βρίσκεστε σε μια κρίση θυμού, θυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν είστε σκύλος και ο θυμός σας θα εξαφανιστεί. Πολλές ζωώδεις ιδιότητες μαστίζουν τους ανθρώπους σήμερα. Εκείνο που χρειάζεται να καλλιεργήσετε είναι οι ανθρώπινες ιδιότητες της συμπόνιας, της αλήθειας, της ανεκτικότητας, της κατανόησης κ.λπ.
- Μπάμπα

27 Οκτωβρίου

Η παρούσα κατάσταση των πραγμάτων οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη στους εαυτούς τους και στις Γραφές. Ακόμα και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι έχουν πίστη, δεν συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις Γραφές. Σαν συνέπεια, οι αρετές και η καλοσύνη έχουν μειωθεί στον κόσμο, και η μοχθηρία έχει κερδίσει το πάνω χέρι. Για να αλλάξει το παρόν σενάριο και να απολαύσει ο κόσμος ειρήνη και ασφάλεια, πρέπει όλοι να καλλιεργήσουν πίστη στις Γραφές και να εφαρμόζουν τις οδηγίες που καθορίζονται σ` αυτές.
- Μπάμπα

26 Οκτωβρίου

Κάθε πράξη που κάνετε έχοντας συναίσθηση του σώματος θα είναι σίγουρα εγωιστική. Η ανιδιοτελής υπηρεσία δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί ενόσω είστε βυθισμένοι στη συναίσθηση του σώματος. Όμως, η συναίσθηση του Θεού αντί του σώματος θα γεννήσει το μεγαλείο της Θεϊκής Αγάπης μέσα από την καρδιά. Με αυτή την ιδέα ως έμπνευση και οδηγό, ο άνθρωπος μπορεί να επιτύχει πολλά καλά. Πρέπει να καλλιεργήσετε τη στάση ότι τα πάντα είναι σύμφωνα με το Θέλημα του Θεού, ότι τα πάντα είναι Θεϊκά Του «παιχνίδια».
- Μπάμπα

25 Οκτωβρίου

Όποτε υπάρξει κενός χώρος σε μια καρδιά, η αγάπη ρέει μέσα του και χαίρεται που μπορεί να γεμίσει αυτή τη κενότητα. Ποτέ δεν διστάζει. Προσφέρεται σε αφθονία χωρίς δολιότητα ή απάτη. Δεν φοράει τον μανδύα του ψεύδους, της κολακείας ή του φόβου. Τα βλαστάρια της αγάπης λαχταράνε να αναρριχηθούν μόνο στα ενδύματα του Θεού. Νοιώθουν ότι ο Θεός κατοικεί με όλη Του τη Δόξα μέσα σε κάθε καρδιά. Το να ανακαλύψετε αυτόν τον Θρόνο του Θεού είναι πραγματική αφοσίωση.
- Μπάμπα

24 Οκτωβρίου

Η ανθρώπινη γέννηση είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Το σώμα είναι σαν ένα πανδοχείο, ο νους είναι ο φύλακας, και η ατομική ψυχή είναι ο προσκυνητής. Έτσι λοιπόν κανένας απ` αυτούς δεν έχει καμία συγγένεια με τους άλλους. Ο προσκυνητής προορίζεται για την πόλη της σωτηρίας. Για ένα ταξίδι χωρίς προβλήματα, δεν υπάρχει τίποτα πιο δοκιμασμένο όσο η Επανάληψη-Ενθύμιση του Ονόματος του Θεού (Namasmarana).
- Μπάμπα

23 Οκτωβρίου

Ο Θεός θα αποφασίσει τι θα δώσει, πότε θα το δώσει, και που. Ως εκ τούτου, όλες οι πράξεις του πιστού πρέπει να αφιερώνονται στον Θεό, και Αυτός θα αποφασίσει τι αρμόζει να λάβει ο πιστός. Όταν αφήνει τα πάντα στον Θεό από αγνή αγάπη και απόλυτη πίστη, τότε ο Θεός θα φροντίσει τον πιστό. Οι άνθρωποι σήμερα δεν έχουν τέτοια ακλόνητη πίστη. Στην οδό της αφοσίωσης, πρέπει να υπερνικήσετε πολλές δοκιμασίες. Μεγάλοι πιστοί του Θεού κατά το παρελθόν αντιμετώπισαν τέτοιες δοκιμασίες με πίστη και ανεκτικότητα. Στο τέλος εξασφάλισαν τη χάρη του Θεού και βίωσαν ευδαιμονία. Για να πετύχετε οτιδήποτε στη ζωή, δύο πράγματα είναι απαραίτητα: Ακλόνητη πίστη και αγνή αγάπη.
- Μπάμπα

22 Οκτωβρίου

Όταν ο εσωτερικός εαυτός ενός ανθρώπου γεμίσει με αγάπη, τότε η ζωή του γεμίζει ευδαιμονία και ο άνθρωπος είναι πάντοτε ευδιάθετος και γεμάτος εγκαρδιότητα. Σήμερα ο άνθρωπος υποφέρει από διάφορες ασθένειες, των οποίων η ριζική αιτία είναι ο νοσηρός νους. Δεν υπάρχει θάνατος για τον νου παρόλο που, όταν το σώμα ευρίσκεται στα πρόθυρα θανάτου,  νομίζει ότι πεθαίνει. Ο νους, έχει λεχθεί, είναι η αιτία είτε για σκλαβιά είτε για απελευθέρωση. Οι κακές σκέψεις επιφέρουν σκλαβιά. Οι καλές σκέψεις οδηγούν στην απελευθέρωση. Για τον λόγο αυτόν, όλοι πρέπει να καλλιεργείτε καλές σκέψεις και να κάνετε καλές πράξεις. Τέτοια καλά αισθήματα μπορούν να εγερθούν μόνο από αγάπη.
- Μπάμπα

21 Οκτωβρίου

Μάθετε ότι ο Θεός είναι ο σκοπός του ανθρώπου. Κατευθύνετε όλη σας την προσοχή προς αυτόν τον σκοπό. Να ελέγχετε τον νου σας που περιπλανάται μακριά απ` αυτόν. Αυτή είναι η ουσία των διδασκαλιών όλων των Ιερών Γραφών. Να είστε ενωμένοι με τον Θεό μέσα σας. Βρείτε καταφύγιο σ’ Αυτόν. Να διαλογίζεστε στον Θεό χωρίς διακοπή. Τότε τα εγκόσμια δεσμά θα λυθούν από μόνα τους, γιατί ο δεσμός με τον οποίον συνδέεστε με τον Κύριο έχει τη δύναμη να αποδεσμεύει όλους τους άλλους δεσμούς.
- Μπάμπα

20 Οκτωβρίου

Εάν επιθυμείτε να ζήσετε μια ζωή με ιδανικά, πρέπει να ακολουθείτε το παράδειγμα των Αβατάρ (Ενσαρκώσεων του Θεού). Οι Αβατάρ μπορεί να παρουσιάζονται με ανθρώπινη μορφή, αλλά δεν πρέπει να Τους εξισώνετε με κοινούς θνητούς. Στη σωματική μορφή μπορεί να φαίνονται ίδιοι. Υπάρχει όμως ουσιώδης διαφορά. Δεν πρέπει να συγχέετε τον καρπό του βαμβακόδενδρου (ευδοκιμεί στην Ινδία) με το μάνγκο. Όταν ο άνθρωπος ξεφεύγει από το δρόμο της ενάρετης συμπεριφοράς, ο Θεός έρχεται με ανθρώπινη μορφή για να τον επαναφέρει. Τα πτηνά, τα ζώα και τα έντομα ζουν τη ζωή τους σύμφωνα με την ανάλογη ανά είδος φύση τους. Μόνο ο άνθρωπος είναι εκείνος που έχει εγκαταλείψει κάθε ηθική αρχή, λησμονώντας την θεϊκή του υπόσταση και καταισχύνοντας την ανθρωπιά του. Ο Αβατάρ οφείλει να προστατέψει τους καλούς, να επανορθώσει τους σφάλλοντες και να τιμωρήσει τους κακούς.
- Μπάμπα

19 Οκτωβρίου

Το σχοινί λανθασμένα εκλαμβάνεται σαν φίδι(στο ημίφως) κι αυτός που το αντιλαμβάνεται έτσι, γεμίζει φόβο. Από αυτό συνεπάγεται ότι τα μάτια δεν είναι παρά ένα παράθυρο μέσα από το οποίο η ψυχή βλέπει τον εξωτερικό κόσμο. Η ψυχή είναι η κινητήριος δύναμη όλων των αισθήσεων. Τι χρησιμότητα έχουν τα μάτια εάν δεν διαθέτετε Σάμα-ντρίστι; Σάμα σημαίνει Μπράχμαν, η Απόλυτη Πραγματικότητα. Σάμα-ντρίστι σημαίνει να βλέπετε μόνο το Μπράχμαν - το Ένα, σε όλα τα πράγματα, πάντοτε. Αυτή η Ενότητα είναι η θεμελιώδης αλήθεια. Όλες οι άλλες εμπειρίες είναι απατηλές. Να στοχάζεστε συνεχώς σ` αυτό κατά τον διαλογισμό σας. Παγιώστε το στην εσώτερη συνειδητότητά σας. Αυτή είναι η οδός της Απελευθέρωσης.
- Μπάμπα

18 Οκτωβρίου

Το Ντιπάβαλι είναι μια εορτή κατά την οποία εορτάζεται η καταστολή του «εγώ» από τον Ανώτερο Εαυτό. Ο άνθρωπος είναι βυθισμένος στο σκοτάδι της άγνοιας και έχει χάσει τη δύναμη της διάκρισης ανάμεσα στο μόνιμο και το εφήμερο. Όταν το σκοτάδι της άγνοιας που προκαλείται από την αίσθηση του «εγώ» διαλυθεί από το φως της Θεϊκής Γνώσης, τότε βιώνει κανείς τη λαμπρότητα του Θεού.
- Μπάμπα

17 Οκτωβρίου

Αυτός που σκέφτεται τον Κύριο με αφοσίωση μπορεί να υπερνικήσει κάθε είδος Κάρμα (συνέπειες των παρελθοντικών του πράξεων). Με τη χάρη του Κυρίου, μπορεί κανείς να βιώσει ακόμα και την ανέφικτη διαφορετικά ευδαιμονία. Μην αμφιβάλλετε για τη χρησιμότητα των πνευματικών ασκήσεων. Η αδιάσπαστη αφοσίωση θα κερδίσει τη χάρη του Θεού. Εάν έχετε απόλυτη πίστη στον Θεό σε όλες τις στιγμές, γιατί τότε θα πρέπει Εκείνος να σας αρνηθεί τη χάρη Του; Γενικά οι άνθρωποι δεν στηρίζονται ολοκληρωτικά και απαρέγκλιτα στον Θεό. Η πίστη είναι το αποτέλεσμα ειρήνης και υπομονής, όχι βιασύνης και αδημονίας.
- Μπάμπα

16 Οκτωβρίου

Ο αναζητητής πρέπει να διασχίσει και να πάει πέρα από τους απέραντους ερημότοπους των εγκόσμιων επιθυμιών, να υπερνικήσει την πυκνή λασπώδη βλάστηση του θυμού και του μίσους και να υπερβεί τους γκρεμούς του εγώ και της μοχθηρίας, έτσι ώστε να μπορέσει να ξαποστάσει στα πλούσια πράσινα βοσκοτόπια της αρμονίας και της αγάπης. Έτσι όταν έχει γίνει κυρίαρχος των εσωτερικών του εχθρών, πρέπει να αναπαυθεί στη σιωπή της καρδιάς του, έχοντας κατασιγάσει τις αναταραχές του εσωτερικού του κόσμου. Όταν ο αναζητητής είναι έτσι εδραιωμένος στην αδιατάρακτη ηρεμία της ενδότερης συνειδητότητάς του, θα φωτοβολήσει  η φλόγα της σοφίας. Εκείνη τη στιγμή ο αναζητητής συνειδητοποιεί ότι είναι ένα με το Σύμπαν, ότι είναι το Aδιαίρετο Μπράχμαν.
- Μπάμπα

15 Οκτωβρίου

Γνώση(Γκνιάνα) δεν σημαίνει απλά εξοικείωση με βιβλία. Ούτε είναι εγκόσμια γνώση. Μόνο εκείνος ο οποίος έχει αντιληφθεί ότι το άτομο δεν είναι διαφορετικό από το οικουμενικό σύνολο, είναι αληθινά άνθρωπος της σοφίας(Γκνιάνι). Η αληθινή σοφία συνίσταται στην επίγνωση της ενότητας του ατόμου και του συλλογικού όλου. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει επίγνωση της ανθρώπινης ιδιότητάς του να αναγνωρίσει το εντός του Θείο; Γι` αυτόν τον λόγο η πρώτιστη ανάγκη για καθέναν είναι η αναγνώριση της ανθρώπινης υπόστασής του.
- Μπάμπα

14 Οκτωβρίου

Το σώμα και ο νους είναι πολύ στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους και κεφαλαιώδη για την εξέλιξη του ανθρώπου. Ολοκληρωμένος άνθρωπος είναι αυτός ο οποίος έχει και αγνό νου και υγιές σώμα. Το σώμα πρέπει ασφαλώς να έχει την απαιτούμενη προσοχή και φροντίδα, αλλά καμιά προσκόλληση δεν πρέπει να υπάρχει προς αυτό. Ο Άτμα που βρίσκεται στο σώμα είναι το πιο ουσιώδες. Ενώ το σώμα θα φθαρθεί κάποτε, ο Άτμα εντός του είναι αιώνιος. Ένα υγιές σώμα και ένας αγνός νους αλληλο-εναρμονίζονται για να χαρίσουν πραγματική ομορφιά. Πραγματική ομορφιά είναι αυτή του χαρακτήρα και όχι του σώματος. Αυτή είναι που χαρίζει σε κάποιον ένα διαρκές νεανικό παρουσιαστικό και αγαλλίαση.
- Μπάμπα

13 Οκτωβρίου

Να έχετε στον νου σας αυτή τη σκέψη: «Δεν είμαι ένας απλός άνθρωπος, είμαι η ενσάρκωση του Θεού». Να έχετε αυτή την πεποίθηση αμετάβλητη στον νου σας και θα βιώσετε αυτή την αλήθεια. Όπως λέγεται: «Ο γνώστης του Μπράχμαν(Θεού) γίνεται όντως Μπράχμαν». Εάν βλέπετε τον εαυτό σας σαν Θεό, θα γίνετε Θεός. Εάν θεωρείτε τον εαυτό σας ένα ανθρώπινο ον, θα παραμείνετε έτσι. Παρόλο που η μορφή σας είναι ενός ανθρώπινου όντος, υπάρχει μέσα σας η Αρχή του Άτμα. Για να αναγνωρίσετε αυτόν τον Άτμα, πρέπει να διατηρείτε την καρδιά σας αγνή και χωρίς αρνητικότητα.
- Μπάμπα

12 Οκτωβρίου

Να λατρεύετε τον Θεό με οποιαδήποτε Μορφή και οποιοδήποτε Όνομα. Στην πραγματικότητα ο Θεός έχει χιλιάδες ονόματα κι αναρίθμητες μορφές. Ο Ένας Θεός έχει πολλά ονόματα. Ενώ όμως λατρεύετε τον Θεό με χιλιάδες ονόματα, πρέπει συγχρόνως να έχετε πλήρη επίγνωση ότι απευθύνεστε στον ίδιο Θεό. Ράμα, Κρίσνα, Αλλάχ, Ιησούς, κ.λπ., όλα αυτά τα ονόματα αναφέρονται στον ίδιο Θεό. Μόνο η ενότητα είναι πραγματικότητα. «Η Αλήθεια είναι μία, αλλά οι σοφοί αναφέρονται σ’ αυτήν με πολλά ονόματα». Κρατήστε ακλόνητη αυτή την πίστη μέσα στην καρδιά σας και κάντε τη ζωή σας να αξίζει, και παραμένετε πάντα σ’ ευδαιμονία.
- Μπάμπα

11 Οκτωβρίου

Ποιος είναι ο σκοπός της ανθρώπινης γέννησης; Δεν γεννηθήκατε απλά για να τρώτε, να πίνετε και να διασκεδάζετε. Το ανθρώπινο σώμα είναι προορισμένο να υπηρετεί τους άλλους. Ο άνθρωπος πρέπει να αφιερώνεται στην υπηρεσία της κοινωνίας. Ο Θεός έχει προικίσει τον άνθρωπο με όλες τις δυνάμεις. Όμως, αυτός περιορίζεται από τις αισθήσεις, οι οποίες τον οδηγούν και σε καλούς και σε κακούς δρόμους. Ως εκ τούτου, είναι πρώτιστο καθήκον του ανθρώπου να χρησιμοποιεί με ορθό τρόπο τις αισθήσεις του. Αυτός που δεν κρατεί υπό έλεγχο τις αισθήσεις του είναι χειρότερος κι από ένα ζώο. Πρώτα απ` όλα πρέπει κανείς να απαλλαγεί από τις ζωικές του ιδιότητες. Μόνο τότε θα μπορέσει να ανέλθει στο επίπεδο του Θείου.
- Μπάμπα

10 Οκτωβρίου

Η αιτία για όλες τις λύπες και χαρές, αρέσκειες και απαρέσκειες που βιώνει ο άνθρωπος είναι το δυαδικό αίσθημα του "εγώ" και "δικό μου". Αυτή η δυαδικότητα έχει τις ρίζες της στον εγωισμό, ο οποίος κάνει κάποιον να νομίζει ότι όσο αυτός είναι μια χαρά, τότε δεν έχει σημασία τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Ένα τέτοιο εγω-κεντρικό πρόσωπο, το οποίο ενδιαφέρεται μόνο για το σώμα του, την περιουσία του και την οικογένειά του, αυταπατάται, διότι εκλαμβάνει την αλήθεια ως μη αλήθεια και το ψευδές ως αληθινό. Για να απαλλαγούν από αυτή την βαθιά ριζωμένη ασθένεια, οι άνθρωποι πρέπει να απασχολούνται με την προσφορά υπηρεσίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το σώμα δεν τους έχει δοθεί για την εξυπηρέτηση των δικών τους αναγκών αλλά για να βοηθούν τους άλλους!
- Μπάμπα

9 Οκτωβρίου

Η οικογένεια είναι η πιο σημαντική λειτουργική μονάδα στον κόσμο. Εάν η οικογένεια λειτουργεί στις ορθές κατευθύνσεις τότε κι ο κόσμος επίσης θα λειτουργεί ομαλά. Εάν η ενότητα ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας έχει διασπαστεί έστω και κατά ένα μικρό ποσοστό, τότε ο κόσμος θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις. Κάθε οικογένεια πρέπει να αγωνίζεται για να επιτύχει ενότητα και αρμονικές σχέσεις μεταξύ των μελών της. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να επιτευχθεί με την ενότητα. Θεωρήστε για παράδειγμα τα πέντε δάχτυλα του χεριού. Όταν τα πέντε δάχτυλα εργάζονται μαζί, μπορούν να φέρουν εις πέρας οποιοδήποτε έργο. Να μοιράζεστε την αγάπη σας με τους πάντες. Μόνο η αγάπη χαρίζει αγνότητα και ιερότητα στη ζωή.
- Μπάμπα

8 Οκτωβρίου

Δεν χρειάζεται να πάτε πουθενά προς αναζήτηση του Θεού. Ο Θεός είναι μέσα σας. Όπως ακριβώς υπάρχουν πολλά μέλη στο σώμα τα οποία διατηρούνται εν ζωή από μία καρδιά, έτσι ακριβώς ο ίδιος Θεός είναι η ζωτική δύναμη για όλα τα όντα. Ολόκληρο το σύμπαν είναι η αντανάκλαση του Υπέρτατου Όντος. Η όρασή σας καθορίζει το πώς σας φαίνεται η Δημιουργία. Όταν βλέπετε τον κόσμο φορώντας έγχρωμα γυαλιά, θα βλέπετε τα πάντα όπως είναι το χρώμα των γυαλιών που φοράτε. Οτιδήποτε συμβαίνει, πρέπει να το εκλαμβάνετε σαν δώρο Θεού. Η αγάπη είναι Θεός. Ζείτε με αγάπη. Αυτός είναι ο ορθός τρόπος για να λατρεύετε τον Θεό.
- Μπάμπα

7 Οκτωβρίου

Εστιάστε τον νου σας πάνω σε ένα στόχο και μην τον αφήνετε να ταλαντεύεται. Πρέπει να παραμείνετε σ’ αυτόν μέχρι το τέλος. Υπάρχει ένας μόνο Θεός. Προσκολληθείτε σε οποιαδήποτε Μορφή του Θεού έχετε επιλέξει και κρατηθείτε σταθερά από αυτήν. Εάν μεταφυτεύετε ένα δενδρύλλιο από το ένα μέρος στο άλλο συχνά, τότε πως μπορεί αυτό να αναπτυχθεί σε υγιές δέντρο; Πρέπει να το φυτέψετε σε ένα μέρος και να το ποτίζετε τακτικά μέχρις ότου αναπτυχθεί και γίνει ανθεκτικό δέντρο. Αυτή είναι αληθινή αφοσίωση. Εάν αλλάζετε συνεχώς τους πνευματικούς σας οδηγούς, τότε η αφοσίωσή σας νοθεύεται. Μην προσφεύγετε σε τέτοιες τακτικές. Επιλέξτε όποιον επιθυμείτε, έχοντας ακλόνητη πίστη ότι ο Θεός ευρίσκεται στους πάντες.
- Μπάμπα

6 Οκτωβρίου

Όλοι πρέπει να αναγνωρίσετε την ενότητα της Αρχής του Άτμα που υπάρχει σε όλα τα όντα. Οι καλές συναναστροφές (Σάτ σανγκ) είναι πολύ σημαντικές για την κατανόηση αυτής της ενότητας. Καλές συναναστροφές δεν είναι οι σχέσεις με καλούς ανθρώπους, πιστούς ή πνευματικούς αναζητητές. Οι άνθρωποι συναθροίζονται σε τέτοιες ομάδες και πιστεύουν έτσι ότι διατηρούν καλές συναναστροφές. Αυτό όμως δεν αντιπροσωπεύει την αληθινή σημασία του όρου, διότι κάποιοι άνθρωποι που πιστεύετε ότι είναι καλοί μπορεί κάποια στιγμή αργότερα να γίνουν κακοί. Είναι αναπόφευκτο να συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές. Πώς είναι δυνατόν τέτοιες παροδικές σχέσεις να χαρίσουν παντοτινή ευτυχία; Σατ είναι αυτό που δεν μεταβάλλεται και στις τρεις περιόδους του χρόνου - παρελθόν, παρόν και μέλλον. Αναφέρεται στην Αρχή του Άτμα (Θεού). Το πραγματικό Σάτσανγκ (καλή συναναστροφή) είναι το να ζείτε πάντοτε με τη «συντροφιά» του Θεού.
- Μπάμπα

5 Οκτωβρίου

Ο άνθρωπος είναι αποθήκη κάθε ορυκτού, μετάλλου και ενέργειας που περιέχονται στη γη. Έχει μέσα του ηλεκτρική, μαγνητική και διάφορες άλλες μορφές ενέργειας. Δυστυχώς όμως δεν το αντιλαμβάνεται. Υπάρχει η ασύλληπτη δύναμη του Θεού λανθάνουσα μέσα του η οποία τον καθιστά ικανό να κάνει οτιδήποτε θελήσει. Όλες οι επιτεύξεις του ανθρώπου είναι απλά φευγαλέες εκφράσεις του ύψιστου δυναμικού το οποίο ευρίσκεται λανθάνον μέσα του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποκτήσει τη θέληση και την αποφασιστικότητα να βιώσει αυτή τη δύναμη και δυνατότητα.
- Μπάμπα

4 Οκτωβρίου

Ο άνθρωπος είναι αποθήκη κάθε ορυκτού, μετάλλου και ενέργειας που περιέχονται στη γη. Έχει μέσα του ηλεκτρική, μαγνητική και διάφορες άλλες μορφές ενέργειας. Δυστυχώς όμως δεν το αντιλαμβάνεται. Υπάρχει η ασύλληπτη δύναμη του Θεού λανθάνουσα μέσα του η οποία τον καθιστά ικανό να κάνει οτιδήποτε θελήσει. Όλες οι επιτεύξεις του ανθρώπου είναι απλά φευγαλέες εκφράσεις του ύψιστου δυναμικού το οποίο ευρίσκεται λανθάνον μέσα του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποκτήσει τη θέληση και την αποφασιστικότητα να βιώσει αυτή τη δύναμη και δυνατότητα.
- Μπάμπα

3 Οκτωβρίου

Η εκπαίδευση πρέπει να διαχωρίζεται από την εργασία. Ο σκοπός της πρέπει να είναι η απόκτηση της ύψιστης γνώσης. Αυτή είναι η αντίληψη που στηρίζει η κουλτούρα της Ινδίας. Οι σπουδαστές θα γίνουν ιδανικοί πολίτες του κράτους μόνο όταν αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αίσθημα της πνευματικής ενότητας. Καλλιεργήστε το πνεύμα της αυτοθυσίας και γίνετε υπέρμαχοι της ακεραιότητας και της τιμής του κράτους. Πρέπει να αγωνίζεστε να προωθείτε την ευημερία της κοινωνίας. Κρατηθείτε μακριά από τα "εγώ" και "δικό μου". Τότε θα γίνετε ένα με τον Θεό. Όταν ταυτίζετε τον εαυτό σας με όλους, θα αποκομίσετε απέραντη αγαλλίαση.
- Μπάμπα

2 Οκτωβρίου

Σήμερα οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να μάθουν ποιος είναι ο σκοπός της ζωής τους. Αντί γι` αυτό, ενδιαφέρονται κι ανησυχούν για την εγκόσμια ζωή τους. Μα και τα ζώα και τα έντομα ενδιαφέρονται για την εγκόσμια ύπαρξή τους. Πρέπει να αγωνίζεστε να κερδίσετε την ευδαιμονία του Άτμα από την παιδική σας ηλικία. Αυτή πρέπει να είναι η μόνη σας προσπάθεια κι ενδιαφέρον. Οι σκέψεις τα λόγια και οι πράξεις σας πρέπει να στοχεύουν σ` αυτό. Οι εγκόσμιες εμπειρίες-βιώματα, όσο καιρό και αν τις απολαμβάνετε, δεν μπορούν να σας χαρίσουν παντοτινή ευδαιμονία. Μπορείτε να βιώσετε παντοτινή ευδαιμονία μόνο όταν ζείτε με τη «συντροφιά» του Θεού. Όλες οι εγκόσμιες δραστηριότητες και βιώματα υπόκεινται αναπόφευκτα σε αλλαγές. Μόνο ο Άτμα είναι αμετάβλητος.
- Μπάμπα