Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Οκτώβριος 2008

31 Οκτωβρίου

Αναθέστε στον νου σας το καθήκον να υπηρετεί τον Θεό και τότε θα κατορθώσετε να κυριαρχήσετε πάνω του. Στον χρυσοχόο παραδίδετε μόνο κοσμήματα τα οποία χρειάζονται επισκευή η κάποια τροποποίηση στο σχήμα τους. Παρομοίως, παραδώστε τον νου σας στον Θεό, διότι είναι βέβαιο ότι χρειάζεται επισκευή, αν όχι πλήρη μεταμόρφωση. Εκείνο που κηλιδώνει τον νου είναι η ψευδαίσθηση. Η ψευδαίσθηση μοιάζει με έναν άγριο σκύλο που δεν επιτρέπει σε κανένα να πλησιάσει τον αφέντη του. Ο Κύριος, δηλ. ο ‘αφέντης’ της ψευδαίσθησης είναι ο Θεός, κι έτσι αν Εκείνος την προστάξει να μην σας βλάψει, δεν θα το κάνει. Συνεπώς, ο τρόπος να αποφύγετε τον σκύλο είναι να καλέσετε δυνατά τον Κύριό του, ώστε να έρθει να σας καλωσορίσει. Με άλλα λόγια, πρέπει να προσευχηθείτε στον Θεό να διώξει από μέσα σας την ψευδαίσθηση και να σας πλημμυρίσει με τη Χάρη Του. 


Μπάμπα

30 Οκτωβρίου

Η αγάπη είναι ο ίδιος ο Θεός. Για να είναι μια πράξη σας άξια να προσφερθεί στον Θεό και τόσο αγνή ώστε να κερδίσει τη Χάρη Του, η πράξη αυτή πρέπει να αποτελεί έκφραση αμιγούς αγάπης. Η αγάπη ούτε εξαρτάται, ούτε μεταβάλλεται ανάλογα με την κοινωνική τάξη, τα δόγματα ή τις θρησκείες. Δεν μπορεί να μολυνθεί από τον φθόνο, την κακία ή το μίσος. Να προσέχετε να μη δηλητηριάζεται η αγάπη σας απ’ αυτές τις αρνητικές ιδιότητες. Να φροντίζετε να έχετε μια ευρεία θεώρηση της ζωής και να μην μολύνεστε από μισαλλοδοξία και στενότητα αντιλήψεων. Η πηγή όλων των θρησκειών, η ουσία όλων των γραφών, ο προορισμός όλων των δρόμων είναι η Αρχή της Αγάπης (Πρέμα). Είναι το ακλόνητο θεμέλιο της ζωής του ανθρώπου. Είναι το Φως που εξασφαλίζει στην υφήλιο ειρήνη και ευημερία.


Μπάμπα

29 Οκτωβρίου

Η λαμπρότητα του Θείου Πνεύματος επισκιάζεται από το «εγώ». Γι` αυτό όταν εξαλειφθεί το «εγώ», τότε όλα τα προβλήματα τελειώνουν, οι θλίψεις εξαφανίζονται και αποκτάτε ευδαιμονία. Πρέπει να εφαρμόζετε ακατάπαυστα το μεγάλο δίδαγμα ότι το σώμα και το Θείο Πνεύμα (Άτμα) είναι ξεχωριστά. Αυτή η διάκριση είναι απαραίτητη για όλες τις όψεις της ζωής, τόσο τις εγκόσμιες όσο και τις πνευματικές. Είναι απολύτως απαραίτητη για την πραγμάτωση της Αλήθειας, η οποία είναι ο ίδιος ο Θεός.


Μπάμπα

28 Οκτωβρίου

Ποια είναι η έννοια της λέξης Μπαγκαβάν; Η συλλαβή `Μπα` αντιπροσωπεύει τη θεϊκή λαμπρότητα. Η συλλαβή `γκα` σημαίνει εξάπλωση και η συλλαβή `βαν` σημαίνει τη δυνατότητα να διαχέεται παντού. Ως εκ τούτου, η λέξη «Μπαγκαβάν» αναφέρεται στον Θεό, που απλώνει και διαχέει τη λαμπρότητά Του παντού. Πράγματι, ο θείος Εαυτός (Άτμα) μέσα μας έχει αυτή τη φύση. Όμως, ο άνθρωπος δεν έχει επίγνωση αυτού του γεγονότος. Γι` αυτό και υπάρχει η προσευχή «Οδήγησέ μας από το σκοτάδι της άγνοιας στο φως της σοφίας» (Tamaso maa Jyotirgamaya). Αυτό το φως της σοφίας είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους ανθρώπους.


Μπάμπα

27 Οκτωβρίου

Ο Θεός, ο οποίος είναι η ενσάρκωση της Αγάπης, μπορεί να βιωθεί μόνο μέσα από την Αγάπη, όπως ακριβώς ο λαμπερός ήλιος μπορεί να ιδωθεί μόνο με το δικό του φως. Δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο σ’ αυτόν τον κόσμο από την αγάπη του Θεού. Ο Θεός είναι υπεράνω όλων των ιδιοτήτων. Συνεπώς, η αγάπη Του είναι επίσης υπεράνω ιδιοτήτων. Αντιθέτως, η ανθρώπινη αγάπη που περιορίζεται από ιδιότητες και χαρακτηριστικά, έχει σαν αποτέλεσμα είτε την προσκόλληση είτε την αποστροφή. Όμως, η αγάπη δεν πρέπει να στηρίζεται σε προσδοκίες ανταμοιβής ή ανταπόδοσης. Η αγάπη που βασίζεται σε τέτοιες προσδοκίες, καταντά επιχειρηματική υπόθεση. Η αγάπη δεν είναι αντικείμενο εμπορίου. Δεν είναι ένα δανεικό ποσό που πρέπει να το επιστρέψετε. Είναι μια αυθόρμητη προσφορά. Αγνή αγάπη αυτού του είδους μπορεί να πηγάσει μόνο από μια αγνή καρδιά. 


Μπάμπα

26 Οκτωβρίου

Τις αισθήσεις πρέπει να τις έχετε υπό τον έλεγχό σας, επειδή κατά κύριο λόγο έλκονται από αρνητικά ερεθίσματα που βλάπτουν τον άνθρωπο και τον οδηγούν στην καταστροφή. Η εσωτερική γαλήνη του χάνεται, όταν οι αισθήσεις δημιουργούν στον άνθρωπο ανώφελες επιθυμίες και ανάγκες που τον διεγείρουν. Ο πνευματικός αναζητητής πρέπει πάντοτε να διαποτίζει τις αισθήσεις του με σαττβικά δηλ. αγνά βιώματα, που προάγουν την ηρεμία, την απλότητα και την ταπεινοφροσύνη. Εάν τα εξωτερικά ερεθίσματα είναι ρατζασικά, τότε ο νους εξάπτεται και γεμίζει πάθη. Εάν είναι ταμασικά, προκαλούν νωθρότητα και τότε ο νους αδυνατεί να αντιληφθεί έστω και τα δικά του ελαττώματα. Μόνο τα σαττβικά ερεθίσματα διατηρούν τον νου αγνό και απόλυτα επικεντρωμένο στον θεϊκό Εαυτό (Άτμα). Η εσωτερική αυτή συγκέντρωση είναι που του χαρίζει γαλήνη και ευτυχία. 


Μπάμπα

25 Οκτωβρίου

Τη σχέση μεταξύ του ατόμου και του Θεού μπορεί να τη συλλάβει και να την κατανοήσει ο άνθρωπος εκείνος που έχει αποκτήσει τρία βασικά χαρακτηριστικά: νου ακηλίδωτο από προσκολλήσεις ή αντιπάθειες, λόγια ακηλίδωτα από το ψέμα και την απάτη και σώμα ακηλίδωτο από τη βία.


Μπάμπα

24 Οκτωβρίου

Ό,τι βλέπετε δεν είναι τίποτε άλλο παρά δικό σας δημιούργημα. Ο κόσμος όπως τον βιώνετε, δεν είναι παρά η προβολή του νου σας και η αντανάκλαση των σκέψεών σας. Ανάλογα με τις σκέψεις σας είναι και αυτά που βλέπετε. Το χρώμα των γυαλιών που φοράτε προσδιορίζει το χρώμα με το οποίο βλέπετε τα πράγματα. Αν φοράτε κόκκινα γυαλιά, όλα θα τα βλέπετε κόκκινα. Αν φοράτε πράσινα γυαλιά, όλα θα τα βλέπετε πράσινα. Οι αγνές σκέψεις κάνουν τον κόσμο να φαίνεται αγνός. Αν βλέπετε τα πράγματα με ανιδιοτελή αγάπη, με μια καρδιά γεμάτη αγάπη, τότε ολόκληρο τον κόσμο θα τον βιώνετε σαν μία αντανάκλαση Αγάπης.   


Μπάμπα

23 Οκτωβρίου

Στον χώρο της πνευματικότητας, η ανάπτυξη έντονου ενδιαφέροντος αντιπροσωπεύει το στάδιο των αρχαρίων. Όμως, το ενδιαφέρον μόνο δεν επαρκεί. Είναι απαραίτητο ο πνευματικός αναζητητής να καταβάλει τις απαιτούμενες προσπάθειες για να πραγματώσει τον πνευματικό του στόχο. Πρέπει να κατανοήσει τις βασικές αλήθειες της πνευματικής ζωής και να τις εφαρμόσει. Μόνο τότε θα μπορέσει να εξασφαλίσει τον καρπό της γνώσης και την άμεση βιωματική εμπειρία του Θεού. Η αναζήτηση της υπέρτατης γνώσης απαιτεί δέσμευση και αφοσίωση, αλλά η ανταμοιβή της είναι η υπέρτατη ευδαιμονία.


Μπάμπα

22 Οκτωβρίου

Η αγάπη είναι η μορφή του Θεού. Το πρωταρχικό αίσθημα που αναδύεται μέσα από τον άνθρωπο είναι η αγάπη. Όλα τα άλλα εκδηλώνονται αργότερα. Κάθε παιδί που γεννιέται, πριν από καθετί άλλο προσπαθεί ν’ αναγνωρίσει τον πατέρα και την μητέρα του και αμέσως αναπτύσσει αγάπη γι’ αυτούς. Κατά παρόμοιο τρόπο, κάθε άτομο οφείλει να αγαπά τη χώρα γέννησής του και να τιμά τις πολιτισμικές της παραδόσεις. Έχει χρέος να σέβεται την πατρίδα του και τον πολιτισμό της, ακριβώς όπως σέβεται τους γονείς του. Η πατρίδα είναι η μητέρα του. Η πολιτισμική κληρονομία της είναι ο πατέρας του. Αυτή τη μεγάλη αλήθεια διακήρυξε ο Σρι Ράμα όταν είπε: «Η Μητέρα και η Πατρίδα είναι ανώτερες κι από τον ίδιο τον Παράδεισο ακόμη».  


Μπάμπα

21 Οκτωβρίου

Αναλογιστείτε την πραγματικότητα των αντικειμένων από τα οποία αντλεί κάποιος χαρά. Καθένα τους είναι διαποτισμένο με την πεμπτουσία του Θείου. Η βροχή που πέφτει στη γη, ο ήλιος που λάμπει, η σελήνη που δροσίζει με το γλυκό της φως, τα ποτάμια που ρέουν - όλα τους είναι εξίσου προσιτά σε κάθε άνθρωπο. Γι αυτό, κανείς δεν έχει δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι ανήκουν μόνο σ’ αυτόν, ή να στερεί τους άλλους από το να χαίρονται αυτά τα δώρα του Θεού, που είναι το θεμέλιο των πάντων. Ούτε τα μάτια μπορούν να δουν, ούτε τα αυτιά ν’ ακούσουν, εάν δεν υπάρχει μέσα τους η ζωή, από τη Χάρη του Θεού. Ο άνθρωπος θ’ αποκτήσει επίγνωση της αλήθειας του Θείου Πνεύματος (Άτμα) μόνον όταν αποβάλλει τα δεσμά του εγωισμού και της κτητικότητας.   


Μπάμπα

20 Οκτωβρίου

Ο Αβατάρ (ενσάρκωση του Θείου) έρχεται στη γη με ανθρώπινη μορφή για να οδηγήσει τον άνθρωπο στην οδό της πνευματικής του εξέλιξης. Έρχεται για να εξαλείψει το άγχος και την έλλειψη γαλήνης στην οποία έχουν περιπέσει οι άνθρωποι. Η Μπαγκαβάντ Γκίτα διδάσκει ότι ο Θεός έρχεται στη γη για να προστατεύσει τους ενάρετους και να σώσει τους καλούς από τα πλοκάμια της θλίψης και της ανησυχίας που τους φέρνει η άγνοιά τους σχετικά με την ασημαντότητα των εγκοσμίων πραγμάτων. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει ν’ αποκτήσουν γαλήνη και ευτυχία - αυτή είναι η Αποστολή με την οποία ο Θεός έρχεται στη γη ξανά και ξανά. Προσλαμβάνει ανθρώπινη μορφή έτσι ώστε να μπορείτε να Τον συναντήσετε και να Του μιλήσετε, να Τον ακούσετε και να Τον κατανοήσετε, να Τον βιώσετε, ν’ ακολουθήσετε τη διδασκαλία Του και να ωφεληθείτε.


Μπάμπα

19 Οκτωβρίου

Το βασίλειο του Θεού είναι άπειρο, περιβάλλει το διάστημα και εκτείνεται ακόμα και πέρα απ’ αυτό. Γι αυτό, μην έχετε παρωπίδες ως προς την οικουμενικότητα της λατρείας του Θεού. Μην απορρίπτετε τα άλλα Ονόματα του Θεού ή τις άλλες ενσαρκώσεις του Ενός Υψίστου. Η μισαλλοδοξία γεννά την έχθρα, τον φόβο,  την κατηγόρια και το ψέμα. Στερεί τον νου σας ακόμα κι’ από την τελευταία ρανίδα γαλήνης. Αν δεν έχετε ειρήνη με τον εαυτό σας και τους άλλους γύρω σας, ο νους σας θα είναι συνεχώς ταραγμένος και το αίμα σας θα «βράζει» γεμάτο οργή και μίσος. Μόνη η αγάπη μπορεί να εξουδετερώσει την έχθρα, να κατασιγάσει το άγχος και να εξαλείψει τον φόβο. 


Μπάμπα

18 Οκτωβρίου

Οι άνθρωποι έχουν μεν προοδεύσει πολύ στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της γης για να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο, αλλά δεν έχουν μάθει τον τρόπο να αποκτούν εσωτερική γαλήνη και ικανοποίηση με τα όσα έχουν. Ο φθόνος και η απληστία, με το να απομακρύνουν τον άνθρωπο από την επίγνωση της Ενότητας όλης της Δημιουργίας, έχουν δηλητηριάσει τις σχέσεις όχι μόνο μεταξύ των ανθρώπων αλλά και μεταξύ κρατών. Η κύρια αιτία αυτής της ολέθριας κατάστασης είναι ο  υπερβολικός εγωισμός. Ο καθένας προσπαθεί να αρπάξει για τον εαυτό του οτιδήποτε αυξάνει τη δύναμή του και την καλοπέρασή του. Ο νους είναι ένα σύνολο επιθυμιών. Όταν οι επιθυμίες του επικεντρώνονται στο ατομικό εγώ του, ο άνθρωπος σπαταλά χρόνο και ενέργεια, κάνει κακή χρήση του σώματος και των ικανοτήτων του και παραμελεί το καθήκον του. Για να επανέλθει η ειρήνη μέσα στο άτομο και μέσα στην κοινωνία, ο νους πρέπει να απαλλαγεί από την προσκόλλησή του στον μικρό ατομικό εαυτό.


Μπάμπα

17 Οκτωβρίου

Σκοπός όλων των πνευματικών ασκήσεων είναι η εξάλειψη του νου. Κάποια στιγμή, με κάποια καλή πράξη, θα το επιτύχετε αυτό. Για να σας συμβεί όμως αυτός ο θρίαμβος, θα έχουν συμβάλει όλες οι καλές πράξεις που έχετε κάνει στο παρελθόν. Κάθε μικρό βήμα συνεισφέρει σ` αυτή την επιτυχία. Καμία καλή πράξη δεν πάει χαμένη.


Μπάμπα

16 Οκτωβρίου

Να αντιμετωπίζετε με την ίδια αταραξία τις συγκυρίες καλής τύχης ή κακοτυχίας, την ευτυχία και τη θλίψη, τη ζημιά και το κέρδος. Τα ανεβοκατεβάσματα της ζωής συμβαίνουν για να σας διδάξουν πολύτιμα μαθήματα. Διότι, χωρίς αντιξοότητες στη ζωή σας, δεν θα μπορέσετε να βιώσετε τον Θεό. Δίχως το σκοτάδι, δεν μπορείτε να εκτιμήσετε το φως. Αν δεν περάσετε δυσκολίες, δεν θα μπορείτε να εκτιμήσετε την ευτυχία που σας χαρίζουν οι καλές στιγμές. Η έλλειψη γαλήνης του νου είναι αυτή που σας ωθεί να αναζητήσετε τους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να βιώσετε τη μόνιμη εσωτερική ειρήνη. Οι Ουπανισάντ διδάσκουν ότι μόνο με την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία μπορεί να κερδηθεί η αθανασία. Μόνον όταν ο άνθρωπος μάθει να ζει με αυταπάρνηση, θα ανακαλύψει το μυστικό της αιώνιας ειρήνης και ευδαιμονίας.


Μπάμπα

15 Οκτωβρίου

Δια μέσου των αιώνων ο άνθρωπος ασχολείται με τη διερεύνηση  των θαυμαστών μυστικών της Φύσης σ’ αυτή τη μεγαλειώδη Δημιουργία με όλους τους δυνατούς τρόπους. Όμως, λόγω των αδυναμιών του νου, της διάνοιας και του εγώ του, δεν κατορθώνει  να κατανοήσει το αληθινό, αιώνιο και πνευματικό θεμέλιο που συνέχει και στηρίζει το καθετί μέσα στο Σύμπαν. Έχει χάσει τον εαυτό του εξ αιτίας της ενασχόλησής του με τον εξωτερικό φαινομενικό κόσμο, τον οποίο θεωρεί ως τη μόνη πραγματικότητα. Έτσι δεν κατορθώνει να συνειδητοποιήσει την πραγματική του φύση και έχει διαστρεβλώσει εντελώς τον νου του. Η απλή αλήθεια ότι τα πάντα είναι το Ένα έχει χαθεί από τον ορίζοντα της αντίληψής του.  


Μπάμπα

14 Οκτωβρίου

Η φύση του πνευματικού αναζητητή δεν είναι να αναζητεί τα λάθη των άλλων και να παραβλέπει τα δικά του. Εάν κάποιος σας υποδείξει τα λάθη σας, μην προσπαθήσετε να επιχειρηματολογήσετε για να αποδείξετε ότι έχετε δίκιο. Μην του κρατήσετε κακία γι’ αυτή του την υπόδειξη. Αντιθέτως, αναρωτηθείτε μέσα σας πώς συνέβη να κάνετε αυτά τα λάθη και διορθώστε τη συμπεριφορά σας.


Μπάμπα

13 Οκτωβρίου

Ποια η χρησιμότητα του πλούτου και των αξιωμάτων εάν δεν έχετε γαλήνη του νου; Μια ήσυχη συνείδηση είναι ο πολυτιμότερος θησαυρός του ανθρώπου. Για να αποκτήσετε όμως εσωτερική γαλήνη, πρέπει να υποτάξετε τις  επιθυμίες σας και να εστιάσετε όλες τις σκέψεις σας στον Θεό. Να συμμετέχετε σε δραστηριότητες ανιδιοτελούς υπηρεσίας με πνεύμα αφοσίωσης. Αληθινή υπηρεσία είναι το να βοηθάτε τους φτωχούς και τους εγκαταλελειμμένους με ταπεινοφροσύνη και αφοσίωση. Αυτό είναι η υπηρεσία στον Θεό. Να υπηρετείτε με τα χέρια, έχοντας ενθρονίσει τον Θεό στην καρδιά σας, χωρίς καμιά επιθυμία για κέρδος ή δύναμη.


Μπάμπα

12 Οκτωβρίου

Η πεμπτουσία της αφοσίωσης στον Θεό και της σοφίας είναι η υπέρτατη και αδιατάρακτη εσωτερική ειρήνη. Όπως το ξάστερο γαλάζιο του ουρανού δεν επηρεάζεται από τα σύννεφα και τις καταιγίδες, από τις αστραπές και τους κεραυνούς, αλλά παραμένει αναλλοίωτο παρ’ όλες αυτές τις προσωρινές μεταβολές, έτσι και ο νους του ανθρώπου πρέπει να παραμένει διαυγής και γαλήνιος παρ’ όλες τις θύελλες και εντάσεις της ζωής.


Μπάμπα

11 Οκτωβρίου

Ο άνθρωπος μπορεί να επιτύχει την εσωτερική ειρήνη μόνο με την Αγάπη. Η ειρήνη είναι ο καρπός του δέντρου της ζωής που δίχως αυτόν, το δέντρο δεν είναι παρά ένα άκαρπο κούτσουρο χωρίς καμιά αξία. Ο καρπός περιβάλλεται από έναν πικρό φλοιό που προφυλάσσει και προστατεύει τον γλυκό χυμό του. Πρέπει να αφαιρέσετε τον φλοιό για να γευθείτε την εσωτερική γλυκύτητα. Ο πικρός φλοιός συμβολίζει τις έξι κακές ιδιότητες που περιβάλλουν την τρυφερή καρδιά του ανθρώπου: τη λαγνεία, τον θυμό, την πλεονεξία, την προσκόλληση, την υπεροψία και το μίσος. Εκείνοι που μπορούν να αφαιρέσουν αυτόν τον φλοιό και να βιώσουν την εσώτερη γλυκύτητα με τη βοήθεια συστηματικής και σταθερής πνευματικής πειθαρχίας, αποκτούν την αιώνια εσωτερική ειρήνη, που ο κάθε άνθρωπος αναζητεί και ποθεί.


Μπάμπα

10 Οκτωβρίου

Πρέπει να υπερνικήσετε τη δυαδικότητα της χαράς σε στιγμές ευτυχίας και της λύπης σε δυσάρεστες στιγμές της ζωής. Απαλλαγείτε από τη λανθασμένη εκτίμηση ότι οι πόνοι του σώματος και των αισθήσεων είναι δικοί σας. Σταδιακά πρέπει να εγκαταλείψετε την ταύτιση με το σώμα. Αυτό είναι το θεμέλιο της οδού της σοφίας.


Μπάμπα

9 Οκτωβρίου

Οι Ινδοί εορτάζουν το Ναβαράτρι (Ντάσαρα) από τους αρχαίους χρόνους, αποδίδοντας λατρεία στο Θείο υπό τη μορφή της θείας μητέρας. Κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα ημερών τιμούνται οι τρεις μορφές της θείας μητέρας: Ντούργκα, Λάκσμι και Σαράσβατι. Οι τρεις αυτές μορφές συμβολίζουν τα τρία είδη δυνάμεων του ανθρώπου: τη δύναμη της θέλησης, τη δύναμη της δράσης, και τη δύναμη της γνώσης. Η Σαράσβατι εκδηλώνεται στον άνθρωπο ως δύναμη του λόγου και της γνώσης, η Ντούργκα είναι παρούσα με τη μορφή της δημιουργικότητας και του δυναμισμού, ενώ η Λάκσμι εκδηλώνεται με τη δύναμη της θέλησης. Το σώμα είναι το όργανο της δράσης, ο νους είναι η έδρα της δύναμης της θέλησης και η ψυχή είναι η έδρα της διάκρισης και της γνώσης.


Μπάμπα

8 Οκτωβρίου

Τι πρέπει να κάνουν οι πνευματικοί αναζητητές; Πρώτον, να αναπτύξουν την ικανότητα διάκρισης μεταξύ του αιώνιου και του εφήμερου, κατανοώντας ποιο απ` τα δύο είναι αληθινό, άρα έχει αξία. Δεύτερον, να κάνουν ειλικρινή προσπάθεια να βιώσουν αυτό που έχουν επιλέξει ως πραγματικά αληθινό. Τρίτον, να μην εγκαταλείψουν αυτή την προσπάθεια, οποιαδήποτε εμπόδια κι αν συναντήσουν. Αυτά τα τρία συνιστούν τη γνήσια πνευματική πειθαρχία. Μόνο από αυτή την πειθαρχία μπορούν να γεννηθούν η γαλήνη και η ευδαιμονία.


Μπάμπα

7 Οκτωβρίου

Όλες οι θρησκείες διδάσκουν το καλό και βάσει αυτής της γνώσης ο καθένας πρέπει να ζει μια ενάρετη ζωή. Αν ο νους του ανθρώπου είναι αγνός, πώς μπορεί οποιαδήποτε θρησκεία να είναι κακή; Οι θρησκείες δεν είναι παρά διαφορετικά μονοπάτια που οδηγούν σε ένα και μοναδικό προορισμό. Οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν αυτόν τον προορισμό και να ζουν την καθημερινή τους ζωή σύμφωνα μ’ αυτόν. Πρέπει να ζουν ενάρετα, έτσι ώστε να βιώνουν διαρκή ευδαιμονία. Μόνο τότε η πνευματική τους προσπάθεια θα καρποφορεί. Να ακούτε τα λόγια των σοφών, να κρατάτε τις σκέψεις σας αγνές και να επικεντρώνετε τον νου σας στον Θεό. Ο Θεός αποκαλύπτεται μόνο σε μια αγνή καρδιά. Σκοπός όλων των πνευματικών ασκήσεων είναι ο εξαγνισμός της καρδιάς.


Μπάμπα

6 Οκτωβρίου

Κάθε ανιδιοτελής πράξη που προετοιμάζει το έδαφος για την ένωση της ατομικής ψυχής με την Οικουμενική Ψυχή και που μας ανοίγει τα μάτια για να βλέπουμε τον Θεό που ενυπάρχει στα πάντα, είναι μια ενάρετη (Νταρμική) πράξη. Κάθε τέτοια πράξη είναι σαν ένα μικρό ρυάκι που τρέχει γοργά προς τη θάλασσα της Γνώσης του Θεού. Οτιδήποτε κάνετε με πνεύμα αφιέρωσης και αυτοπαράδοσης είναι μια ενάρετη πράξη που οδηγεί στην Αυτοπραγμάτωση.


Μπάμπα

5 Οκτωβρίου

Σε όλες τις εγκόσμιες δραστηριότητές σας, πρέπει να προσέχετε να μην παραβιάσετε την ευπρέπεια και τους κανόνες της καλής συμπεριφοράς. Δεν πρέπει να παρακούτε τις προτροπές της Εσωτερικής Φωνής. Πρέπει να είστε πάντοτε έτοιμοι να σεβαστείτε τις επιταγές της συνείδησής σας. Πρέπει να προσέχετε τα βήματά σας, ώστε να μην παρεμποδίζετε τον δρόμο κάποιου άλλου. Πρέπει πάντοτε να αγρυπνείτε για να ανακαλύψετε την Αλήθεια πίσω από αυτή την πολύχρωμη ποικιλομορφία του κόσμου.


Μπάμπα

4 Οκτωβρίου

Να ζείτε διαλογιζόμενοι συνεχώς τη συγγένειά σας με τους άλλους και με το Σύμπαν. Να κάνετε καλό στους άλλους, να συμπεριφέρεστε προς όλη τη Φύση με σεβασμό και αγάπη, να έχετε γλυκιά και ήρεμη ομιλία, να γίνετε σαν ένα παιδί που δεν γνωρίζει ζήλια, μίσος ή απληστία. Όταν η αγάπη σας βγει από τα στενά όρια της οικογένειας και της κοινότητάς σας και εξαπλωθεί σε κείνους που βρίσκονται πιο μακριά, θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα για να απαλλαγείτε από την Πλάνη (Μάγυα).


Μπάμπα

3 Οκτωβρίου

Ο καλύτερος τρόπος να απαλλαγείτε από τις αδυναμίες σας είναι να τις χτυπήσετε στην ίδια τους τη ρίζα - την εσφαλμένη πίστη ότι είστε το σώμα με αυτό το όνομα και τη μορφή, τις αισθήσεις, τη διάνοια και τον νου. Όλα αυτά είναι το φορτίο που σηκώνετε. Δεν λέτε «ο νους μου», «το χέρι μου», όπως ακριβώς λέτε «το βιβλίο μου», «η ομπρέλλα μου»; Ποιος είναι αυτό το «εγώ» που αποκαλεί όλα αυτά «δικά μου»; Αυτό το «εγώ» στην πραγματικότητα είστε σεις. Υπήρχε όταν γεννηθήκατε και υπάρχει όταν κοιμάστε λησμονώντας τα πάντα, λησμονώντας ακόμα και το σώμα και τα όργανά του, εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτό το «εγώ» είναι άφθορο. Δεν μεταβάλλεται, δεν γνωρίζει ούτε θάνατο ούτε γέννηση. Γνωρίστε αυτή τη μεγαλειώδη αλήθεια και θα είστε για πάντα ελεύθεροι και δυνατοί. Αυτή η αλήθεια είναι η αληθινή γνώση, δηλ. η γνώση του Θεϊκού σας Εαυτού (Άτμα).


Μπάμπα

2 Οκτωβρίου

Έχετε χρέος να θυσιάζετε τις εγωιστικές σας τάσεις. Οφείλετε να προσπαθείτε διαρκώς να κάνετε καλό στους άλλους. Επιθυμία σας πρέπει να είναι η ευημερία του κόσμου. Με τέτοια αισθήματα στην καρδιά σας, πρέπει να διαλογίζεστε στον Θεό. Αυτός είναι ο ορθός δρόμος.


Μπάμπα

1 Οκτωβρίου

Όλα τα πλάσματα είναι τέκνα του Θεού που είναι ο μοναδικός Κύριος της ανθρωπότητας. Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν ως προς το όνομα και τη μορφή, τις απόψεις και τις συνήθειές τους. Η κοινή πηγή τους όμως είναι μόνο ο Ένας Θεός. Η συνειδητοποίηση αυτής της θεμελειώδους αλήθειας ότι τα πάντα είναι Ένα, αναφέρεται ως «Μπράμαγκνιάνα» δηλ. Γνώση του Θεού. Αυτή η γνώση δεν μπορεί να αποκτηθεί με την απλή μελέτη των ιερών γραφών και με τη συμμετοχή σε φιλοσοφικές συζητήσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι η αλήθεια ότι κάθε πλάσμα μέσα στο Σύμπαν αποτελεί ενσάρκωση του Ύψιστου. Η επίγνωση της Ενότητας που βρίσκεται πίσω από την πολλαπλότητα αποτελεί την ύψιστη γνώση.


Μπάμπα