Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιανουάριος 2023

31 Ιανουαρίου

Όντας ικανοποιημένος με αυτά που έχει κανείς, αρνούμενος να ανησυχεί από την απουσία πραγμάτων που δεν έχει, προσπαθώντας όσο το δυνατόν περισσότερο να μειώσει και να εξαλείψει τις επιθυμίες, τα πάθη και τα μίση, θα πρέπει να προσπαθεί να καλλιεργεί την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την αγάπη και την υπομονή. Να τα καλλιεργεί και, ταυτόχρονα, να τα εφαρμόζει συστηματικά. Αυτό είναι το πραγματικό καθήκον του ανθρώπου, ο πραγματικός σκοπός της ανθρώπινης γέννησης. Αν οι προαναφερθείσες τέσσερις ιδιότητες καλλιεργούνται και εφαρμόζονται από τον καθένα, δεν θα υπάρχει φθόνος μεταξύ των ανθρώπων, η αρπαγή με εγωιστικά κίνητρα θα σταματήσει, τα συμφέροντα των άλλων θα γίνονται σεβαστά και η παγκόσμια ειρήνη μπορεί να σταθεροποιηθεί. Αντίθετα, αν εσείς οι ίδιοι δεν διακατέχεστε από ειρήνη, πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε την παγκόσμια ειρήνη; Όσοι ενθουσιάζονται με την παγκόσμια ειρήνη πρέπει πρώτα να μάθουν πώς να βιώνουν και να απολαμβάνουν οι ίδιοι την ειρήνη· κι έτσι αργότερα, μπορούν να διαδώσουν αυτή την ειρήνη στον εξωτερικό κόσμο και να συντελέσουν στην προώθησή της.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini», ch. 15


30 Ιανουαρίου

Αν ο Γκάντι, ο οποίος ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος, κατάφερε να επιτύχει το μεγαλείο και την παγκόσμια φήμη, αυτό έγινε εφικτό χάρη στα μαθήματα καλής συμπεριφοράς που πήρε από τη μητέρα του. Η μητέρα του συνήθιζε να τηρεί έναν όρκο: θα έπαιρνε το πρωινό της μόνο μετά το τραγούδι του κούκου την αυγή. Κάποτε, όταν ο Γκάντι ήταν παιδί, η μητέρα του περίμενε για πολλή ώρα να ακούσει το κάλεσμα του κούκου. Παρατηρώντας αυτό, ο Γκάντι βγήκε έξω από το σπίτι, μιμήθηκε τη λαλιά του κούκου, μπήκε μέσα και είπε στη μητέρα του ότι ο κούκος είχε τραγουδήσει και ότι μπορούσε να πάρει το πρωινό της. Η μητέρα, που κατάλαβε το τέχνασμα του γιου της, τον χαστούκισε στο μάγουλο και του είπε: «Κακό παιδί! Τι αμαρτία πρέπει να έχω διαπράξει για να γεννήσω έναν γιο σαν εσένα;» Ένιωσε εξαιρετικά λυπημένη που είχε γεννήσει ένα τέτοιο παιδί. Η θλίψη της άγγιξε την καρδιά του Γκάντι. Από εκείνη τη στιγμή, ο Γκάντι πήρε τη σταθερή απόφαση να μην ξαναπεί ποτέ ψέματα. Για μια τέτοια ζωή αγνότητας και αρετής, οι γονείς ήταν κυρίως υπεύθυνοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαίου 1992


29 Ιανουαρίου

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν άθεοι, αλλά μόνον άνθρωποι σε άγνοια. Δεν γνωρίζουν ότι ο Θεός είναι ο εσώτερος πυρήνας τους. Αρνούνται τον Θεό επειδή δεν γνωρίζουν ότι ο Θεός είναι η ίδια τους η αναπνοή. Είναι σαν τα ψάρια που αρνούνται την ύπαρξη του νερού. Πρέπει να θλίβεστε για την κολοσσιαία άγνοιά τους, όχι να θυμώνετε μαζί τους επειδή λένε πράγματα που δεν σας αρέσουν. Ο Θεός κατοικεί μέσα σας ως θεϊκή ευδαιμονία· γι’ αυτό και αναζητάτε την ευδαιμονία ασυνείδητα, πάντα και σε κάθε αντικείμενο γύρω σας. Για να γίνετε τόσο γεμάτοι από ευδαιμονία όσο η Ράντα, ο Ραμακρίσνα ή ο Βιβεκάναντα, πρέπει να θυσιάσετε το εγώ σας και να εμβαπτίσετε τον εαυτό σας στη συνείδηση της αλήθειας ότι ο Θεός είναι η ίδια σας η ύπαρξη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Αυγούστου 1964


28 Ιανουαρίου

Πρώτα εξαλείψτε όλα τα κακά εντός σας και μετά απορροφήστε όλα τα καλά. Είναι αμαρτία να κατηγορείτε τους άλλους, όταν υπάρχει ένα βουνό κακού μέσα σας. Την ίδια αίσθηση εξέπεμπε η στάση του Ιησού. Ο σημερινός άνθρωπος δεν προσπαθεί να αναγνωρίσει τα αμέτρητα δικά του ελαττώματα· αντίθετα, μεγεθύνει τα πιο μικρά ελαττώματα των άλλων. Στην πραγματικότητα, αναζητά τα λάθη των άλλων με χίλια μάτια. Αυτή είναι η θλιβερή κατάσταση του ανθρώπου σήμερα. Ο άνθρωπος χάνει την αληθινή του ταυτότητα επειδή έχει επιτρέψει στις κακές ιδιότητες να εισέλθουν στην καρδιά του. Οι άνθρωποι στις μέρες μας ενδιαφέρονται περισσότερο να ανακαλύπτουν τα λάθη των άλλων παρά να βλέπουν τα προτερήματά τους. Αυτός που βλέπει μόνο το καλό στους άλλους είναι αληθινός άνθρωπος. Είναι ένας αληθινός Χριστιανός, ένας αληθινός Σιχ, ένας αληθινός Ινδουιστής, ένας αληθινός Μουσουλμάνος, ο οποίος καλλιεργεί την αγάπη στο πεδίο της καρδιάς του. Δυστυχώς, σήμερα κανείς δεν σπέρνει τους σπόρους της αγάπης στην καρδιά του. Τότε πώς περιμένετε τη συγκομιδή της αγάπης; Πώς μπορείτε να αποκαλέσετε ένα άτομο αληθινό πιστό, αν δεν υπάρχει αγάπη μέσα του;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1999


27 Ιανουαρίου

Ούτε η ειρήνη ούτε η αφοσίωση μπορούν να αποκτηθούν μέσω κάποιου άλλου· ο καθένας πρέπει να τα δημιουργήσει και να τα αναπτύξει για τον εαυτό του. Παρόλα αυτά, θα πρέπει επίσης να έχει κανείς τη χάρη του Κυρίου, η οποία είναι θεμελιώδης. Όπως λέγεται στις Ουπανισάδες: «Αυτόν που Εκείνος επιλέγει, αυτός την αποκτά». Αλλά ο πνευματικός αναζητητής μπορεί να αμφιβάλλει: «Ποια είναι τότε η ανάγκη για πνευματικές ασκήσεις;». Όσοι σκέφτονται τον Θεό με αφοσίωση, μπορούν να ξεπεράσουν κάθε είδους κάρμα, είτε αυτής της ενσάρκωσης είτε συσσωρευμένο. Με τη χάρη Του, μπορούν να βιώσουν και την πιο απρόσιτη ευδαιμονία. Μην αμφιβάλλετε για τη χρησιμότητα της πνευματικής άσκησης· δεν μπορεί ποτέ να είναι χωρίς αποτέλεσμα - όχι, για κανέναν! Μείνετε σταθεροί σε αυτή την πεποίθηση. Η ακλόνητη αφοσίωση θα κερδίσει τη χάρη του Θεού.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini», ch. 5


26 Ιανουαρίου

Η μεγαλοσύνη δεν έγκειται στην εκτέλεση πράξεων φιλανθρωπίας ξοδεύοντας εκατομμύρια ρουπίες. Οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις σας πρέπει να διαπνέονται από αγάπη. Καταβάλλετε προσπάθειες ώστε να ανακουφίσετε τον πόνο των συνανθρώπων σας. Να αγαπάτε τους πάντες όπως αγαπάτε τον εαυτό σας. Αυτό είναι το καθήκον σας. Καθήκον δεν σημαίνει να εκτελείτε μόνο πράξεις φιλανθρωπίας. Θα πρέπει να γεμίσετε την καρδιά σας με το αίσθημα του δικαίου και να εγκαταλείψετε τον εγωισμό και την απληστία. Να έχετε πάντα κατά νου την ευημερία της κοινωνίας. Μην εκλαμβάνετε τους συνανθρώπους σας ως ‘άλλους’. Μοιραστείτε την αγάπη σας με όλους· ζήστε σε ένα κλίμα φιλίας και αναπτύξτε την ενότητα. Μόνο μέσω της αγάπης μπορείτε να κερδίσετε τις καρδιές των άλλων και να τους μεταμορφώσετε. Ως εκ τούτου, η ανάγκη που ενσκήπτει τώρα είναι να καλλιεργήσετε την αγάπη και να τη μοιραστείτε με τους άλλους. Αναπτύξτε αγάπη για τον Θεό και συμπόνια προς εκείνους που είναι λιγότερο τυχεροί από εσάς! Αυτή είναι η ουσία της εκπαίδευσης. Να υπηρετείτε τους γονείς σας και να τους κάνετε να νιώθουν ευτυχισμένοι. Ποιος ο λόγος να μοιράζεστε την αγάπη σας με τους άλλους, όταν δεν ενδιαφέρεστε για τον πόνο της μητέρας σας στο σπίτι; Το πρωταρχικό σας καθήκον είναι να αγαπάτε τους γονείς σας και να τους υπηρετείτε. Τότε μπορείτε να μοιραστείτε την αγάπη σας με τους άλλους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2004


25 Ιανουαρίου

Όσο έχετε κι ένα μόνον ίχνος εγωισμού μέσα σας, δεν μπορείτε να δείτε τον Θεό καθαρά. Αυτή είναι η κουρτίνα, που ο Άγιος Tιαγκαράτζα προσευχήθηκε στον Κύριο Βενκατέσβαρα να αφαιρέσει από το μυαλό του. Ο εγωισμός θα καταστραφεί αν απευθύνεστε συνεχώς στον εαυτό σας λέγοντας: «Είναι Εκείνος, όχι εγώ», «Εκείνος είναι η δύναμη - εγώ δεν είμαι παρά το όργανο». Έχετε το Όνομά Του πάντα στο στόμα σας, να συλλογίζεστε τη δόξα Του κάθε φορά που βλέπετε ή ακούτε κάτι όμορφο ή σπουδαίο, να βλέπετε σε όλους τον ίδιο τον Κύριο να κινείται με αυτή τη μορφή. Μη μιλάτε άσχημα για τους άλλους, να βλέπετε μόνο το καλό μέσα τους. Καλωσορίστε κάθε ευκαιρία για να τους βοηθήσετε, να τους παρηγορήσετε και να τους ενθαρρύνετε στο πνευματικό μονοπάτι. Να είστε ταπεινοί, μην υπερηφανεύεστε για τον πλούτο, την κοινωνική σας θέση, την εξουσία, τη μόρφωση ή την τάξη σας. Αφιερώστε όλα σας τα υλικά αγαθά, τις πνευματικές σας ικανότητες και τα διανοητικά σας επιτεύγματα στην υπηρεσία του Κυρίου και στις ποικίλες εκδηλώσεις Του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Αυγούστου 1964


24 Ιανουαρίου

Υπάρχει μια ιστορία για τη Ράντα και την πίστη της στον Κρίσνα. Οι γηραιότεροι στο Μπρίνταβαν, που απολάμβαναν να σκανδαλίζουν τον Κρίσνα, υπέβαλαν τη Ράντα σε μια ταλαιπωρία για να δοκιμάσουν την αρετή της. Της έδωσαν ένα πήλινο δοχείο με εκατό τρύπες και της ζήτησαν να φέρει νερό σε αυτό το δοχείο από τον ποταμό Γιαμούνα στο σπίτι της! Η Ράντα ήταν τόσο πλήρης από τη συνείδηση του Κρίσνα που δεν αντιλήφθηκε ποτέ την κατάσταση του δοχείου. Το βύθισε στο ποτάμι επαναλαμβάνοντας το όνομα του Κρίσνα ως συνήθως, με κάθε εισπνοή και κάθε εκπνοή. Κάθε φορά που αναφωνούσε το όνομα του Κρίσνα, έκλεινε μια τρύπα, έτσι ώστε μέχρι να το γεμίσει, το δοχείο ήταν και πάλι ακέραιο! Αυτό ήταν το μέτρο της πίστης της. Η πίστη μπορεί να επηρεάσει ακόμη και άψυχα αντικείμενα. Οι αρχαίοι έχουν χαράξει έναν βασιλικό δρόμο για την καλλιέργεια του πνεύματος και την επίτευξη της αλήθειας με την πίστη ως όργανο. Γιατί να περιπλανιέστε σε ερημιές με αγκάθια ή σε λασπωμένα παράπλευρα μονοπάτια;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Απριλίου 1964


23 Ιανουαρίου

Οι Καουράβας είχαν όλα τα μέσα για τη νίκη - πλούτο, τη δύναμη των όπλων, συμμάχους, φανατικό μίσος για τον εχθρό, πάθος! Όμως, όλα τους έγιναν σκόνη, γιατί ποτέ δεν έδωσαν σημασία στις ανώτερες αξίες του Νόμου της Δικαιοσύνης· δεν εξοπλίστηκαν με τη Χάρη του Θεού, η οποία προορίζεται για εκείνους που βαδίζουν στο μονοπάτι της ταπεινότητας και της ειρήνης. Ο Κρίσνα δεν ήταν ο οδηγός του άρματός τους· επένδυσαν την πίστη τους σε ευτελή πράγματα. Όταν καταστρώνονται σχέδια από τους κυβερνήτες για την ανύψωση του λαού και την εκπαίδευση των παιδιών της χώρας, θέλω να συμβουλεύονται την αρχαία σοφία αυτής της χώρας, η οποία εξακολουθεί να διατηρείται και να εφαρμόζεται από τους σοφούς. Αυτό θα κρατήσει την καρίνα του πλοίου ίσια. Θέλω η σοφία που ενσωματώνεται στις Ουπανισάδες να μεταδοθεί σε όλους. Η εκπαίδευση με στόχο την αφοσίωση πρέπει να υπερισχύει της εκπαίδευσης με στόχο την απόλαυση, η οποία επικρατεί σήμερα στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Αφοσίωση είναι η λαχτάρα που σας ωθεί στην πνευματική πειθαρχία που θα σας χαρίσει εκείνη τη σοφία. Έχετε και πίστη και σταθερότητα, και θα νικήσετε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Απριλίου 1964


22 Ιανουαρίου

Πρέπει να προσφέρετε στον Κύριο, όχι τα λουλούδια που ανθίζουν στα φυτά· αυτό θα ανταμείψει το φυτό, όχι εσάς! Ο Κύριος θέλει να Του προσφέρετε τον λωτό που ανθίζει στη λίμνη της καρδιάς σας, τους καρπούς που ωριμάζουν στο δέντρο της γήινης πορείας σας, όχι τον λωτό και τους καρπούς που διατίθενται στην αγορά! Μπορεί να αναρωτηθείτε: «Πού μπορούμε να βρούμε τον Θεό;» Λοιπόν, Εκείνος έχει δώσει τη διεύθυνσή Του, στο κεφάλαιο 18, Στροφή 61 της Μπάγκαβαντ Γκίτα. Ανοίξτε σ’ αυτή τη σελίδα και σημειώστε τη: «Ω Αρτζούνα, ο Θεός κατοικεί στην καρδιά όλων των όντων». Τώρα, αφού το ξέρετε αυτό, πώς μπορείτε να κοιτάτε με περιφρόνηση οποιοδήποτε ζωντανό ον ή πώς μπορείτε να απολαμβάνετε το μίσος ή να επιδίδεστε στην ενασχόληση του χλευασμού; Κάθε άτομο είναι γεμάτο από τη Θεία Παρουσία, κινούμενο από Θεϊκές ιδιότητες. Αγάπη, εκτίμηση, φιλική διάθεση –αυτά είναι που αξίζουν ο καθένας από εσάς. Δώστε τα στο ακέραιο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Απριλίου 1964


21 Ιανουαρίου

Ο νους πρέπει πρώτα να ηρεμήσει και να γαληνέψει. Μόνο τότε μπορεί το σώμα να είναι υγιές και η διάνοια σε εγρήγορση. Ο νους προβάλλεται ταυτόχρονα μόνο σε ένα αντικείμενο, όχι σε πολλά. Αλλά εξακολουθεί να είναι ένα συνονθύλευμα σκέψεων, επιθυμιών, οραματισμών, φαντασιώσεων και πολλών άλλων. Στην πραγματικότητα, ο νους έχει μέσα του, σε ένα καρυδότσουφλο, ολόκληρη την ιστορία της δημιουργίας. Αυτή είναι η πλάνη (maya) της ανθρωπότητας. Ο νους είναι το πεδίο μάχης, όπου το καλό και το κακό, το σωστό και το λάθος ανταγωνίζονται για την κυριαρχία. Ο σίδηρος πρέπει να σφυρηλατηθεί από τον σίδηρο και μόνο. Έτσι και ο κατώτερος νους πρέπει να διαμορφωθεί καλύτερα από τον ανώτερο νου. Πρέπει διαμορφώσετε τον νου σας ώστε να γίνει ανώτερος και ισχυρότερος για να υπηρετήσει το έργο της προσωπικής ανύψωσης. Αυτός είναι ο σκοπός αυτού του ποταμού αυτού της Υπέρτατης Ειρήνης (Prasanthi Vahini). Πιείτε αχόρταγα από τα νερά αυτού του ποταμού, τα νερά της πειθαρχίας που ρέουν μέσα του. Βυθιστείτε σ’ αυτόν και εξαγνιστείτε· η δροσιά του ας κατασιγάσει τις θλίψεις και τους πόνους σας και ας σβήσει τις φωτιές της αμαρτίας.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – PrashantiVahini», ch. 3


20 Ιανουαρίου

Αν κάποιος χάσει τον πλούτο του, μπορεί να τον ξανακερδίσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αν χάσει την υγεία του, κάποιος γιατρός ίσως του συστήσει μια θεραπεία ώστε να την αποκαταστήσει. Αν κάποιος χάσει το κύρος και την εξουσία του, μπορεί ενδεχομένως να τα αποκτήσει εκ νέου. Αν όμως χαθεί η αρετή, χάνεται για πάντα· τίποτα δεν μπορεί να αποκαταστήσει την αρχική αγνότητα. Γι’ αυτό, πρέπει κανείς να είναι πάντα σε εγρήγορση και να μην χαλαρώνει ποτέ. Η μεγαλύτερη από όλες τις αρετές είναι η αγάπη. Η αγάπη είναι η βάση του χαρακτήρα. Μπορεί να έχετε όλα όσα επιθυμείτε σε αφθονία, αλλά αν δεν έχετε καλό και ενάρετο χαρακτήρα, θεμελιωμένο στην αγάπη, δεν μπορείτε να έχετε γνήσια ειρήνη. Τα χρήματα έρχονται και παρέρχονται. Αλλά η αρετή έρχεται και αυξάνει! Καλλιεργήστε την αρετή στην καρδιά σας, τρέφοντάς την με αγάπη· μόνο τότε μπορούμε να έχουμε δικαιοσύνη, ασφάλεια, νόμο και τάξη. Αν η αγάπη μειωθεί ανάμεσα στους ανθρώπους, τα έθνη θα αποδυναμωθούν και η ανθρωπότητα θα χαθεί.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1972


19 Ιανουαρίου

Το Όνομα του Θεού μοιάζει με τη λάμψη του ανατέλλοντος Ήλιου που σκορπίζει το σκοτάδι της πλάνης· είναι τόσο φωτεινό, τόσο οικουμενικό και τόσο ιερό. Μην κάνετε κατάχρηση αυτού του ιερού ονόματος ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Μην αφήσετε ούτε δευτερόλεπτο να περάσει χωρίς να φέρετε αυτό το όνομα στο νου σας. Αναλογιστείτε, η γλυκύτητα αυτού του Ονόματος, όταν το επανέλαβε ο Πραχλάντα, κατέβαλε τις καρδιές των δαιμόνων που το άκουσαν· τα παιδιά των δαιμόνων επανέλαβαν το όνομα μαζί με τον Πραχλάντα και, καθοδηγούμενα από αυτόν, άρχισαν να τραγουδούν και να χορεύουν με χαρά, οπλισμένα με τσεκούρια για να υπερασπιστούν τον αρχηγό τους! Το όνομα του Κυρίου, το οποίο μπορεί να μεταμορφώσει τον δαιμονικό χαρακτήρα και να τον εξαγνίσει ώστε να μετατραπεί σε νέκταρ, είναι αληθινά ο παράδεισος της ειρήνης για τον κόσμο. Το να επαναλαμβάνεις αυτό το όνομα χωρίς διακοπή, το να αγαπάς αυτή τη μορφή και αυτό το όνομα με ένταση, η στάση αυτή αξίζει να ονομάζεται αφοσίωση. Αφοσίωση σημαίνει την υψηλότερη και αγνότερη αγάπη που κατευθύνεται προς τον Θεό. Ο καθένας μπορεί να επιτύχει αυτή την αφοσίωση. Η πόρτα της γιόγκα της αφοσίωσης είναι ανοιχτή σε όλους. Το μόνο διαβατήριο που χρειάζεται είναι η επιθυμία για απελευθέρωση. Αυτή η επιθυμία δίνει σε όλους το δικαίωμα στην κληρονομιά τους!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini», ch. 26


18 Ιανουαρίου

Για έναν κόσμο που κυνηγάει την ευτυχία και την ειρήνη, οι οποίες διαρκώς απομακρύνονται, και ως εκ τούτου ο κόσμος αυτός τυφλώνεται από την ομίχλη της απογοήτευσης και της αρρώστιας, ο Θεός είναι ο πυλώνας του φωτός που δείχνει το μονοπάτι προς την πρόοδο. Ο άνθρωπος έχει κληρονομήσει αυτό το πεδίο της άσκησης, αυτόν τον κόσμο που δεν είναι παρά ένα απέραντο εργοστάσιο, όπου ο ίδιος μεταμορφώνεται από άνθρωπος σε Θεό, αρκεί να διοχετεύσει επιμελώς την ενέργεια και την ικανότητά του σε αυτή τη μεταμόρφωση. Ο άνθρωπος πρέπει να εργάζεται κάθε στιγμή της ζωής του· δεν μπορεί να αποφύγει αυτό το βάρος. Η ίδια η ύπαρξή του εξαρτάται από τη δράση, την προσπάθεια και την εργασία. Και η εργασία έχει ως αποτέλεσμα είτε το καλό είτε το κακό, το μεγάλο ή το μικρό, το ισχυρό ή το ασήμαντο. Έτσι, ο άνθρωπος πρέπει να δραστηριοποιείται στις σωστές κατευθύνσεις για να αποφύγει το κακό και τον πόνο. Αυτό είναι το καθήκον που οφείλει στον εαυτό του. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ανθρώπων όσον αφορά τη σωματική δύναμη, την οικονομική κατάσταση ή τη νοητική οξυδέρκεια, αλλά όλοι είναι ίσοι στα μάτια του Θεού· όλοι έχουν το δικαίωμα και τις δυνατότητες να επιτύχουν τον στόχο της συγχώνευσης μαζί Του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1972


17 Ιανουαρίου

Το φυσικό σώμα, για χάρη του οποίου αποζητάτε όλη αυτή την άνεση και την πολυτέλεια, υπόκειται σε βλάβες και φθορά. Μια μέρα, θα γίνει τροφή για τα σκυλιά και τα τσακάλια. Ο Κύριος, από την άλλη πλευρά, προσφέρει τη χαρά και τη συγκίνηση της ιερής αγάπης. Παραδώστε την καρδιά σας σ’ Αυτόν· δεν επιθυμεί τίποτε άλλο από εσάς. Δεν μπορείτε να Τον κερδίσετε με κανένα άλλο μέσο, ούτε με ατέλειωτες σπουδές, ούτε με πομπώδεις όρκους, ούτε με περίτεχνες τελετουργίες. Από τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής, το ένα μισό σπαταλιέται στον ύπνο· το άλλο ξοδεύεται στην ικανοποίηση ανόητων επιθυμιών, στην ανήμπορη άγνοια της παιδικής και νεανικής ηλικίας, στη δυστυχία, τον μόχθο και την αρρώστια και στην ανοησία των γηρατειών. Αφιερώστε τον εαυτό σας σε κάποιες αξιόλογες δραστηριότητες και προσέξτε να μην τις καταχραστείτε για την ανόητη επιδίωξη της αισθησιακής απόλαυσης. Χρησιμοποιήστε τα πολύτιμα χρόνια σας για την ενατένιση της δόξας του Κυρίου, για να εδραιώστε τον νου σας στα λώτινα  πόδια Του όλο και πιο σταθερά, και έτσι μεταφερθείτε πέρα από τον απέραντο ωκεανό της γέννησης και του θανάτου. Γι’ αυτό, να ασκείστε ανά πάσα στιγμή και κάτω από όλες τις συνθήκες, με αγάπη και αφοσίωση, στην ανάμνηση του ονόματος του Κυρίου.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini», ch. 26


16 Ιανουαρίου

Η επιθυμία (kama) συνδέεται γενικά με τις κοσμικές επιθυμίες και τις αισθητηριακές απολαύσεις. Αλλά, όταν εξετάζεται ως ένας από τους τέσσερις σκοπούς της ζωής (dharma, artha, kama, moksha – καθήκον, πλούτος, επιθυμία, απελευθέρωση), θα πρέπει να σχετίζεται με τη λαχτάρα για τον Θεό και όχι με τις κοσμικές επιθυμίες. Η απελευθέρωση (moksha), που είναι ο τελικός σκοπός, γίνεται γενικά κατανοητός ως η επίτευξη μιας ευχάριστης παραμονής στον παράδεισο. Στον παράδεισο, όμως, μπορεί να μείνει κανείς μόνο για το χρονικό διάστημα που έχει κερδίσει με τις ενάρετες πράξεις του, μετά θα πρέπει να ξαναγεννηθεί. Η απελευθέρωση, όμως, με την πραγματική έννοια του όρου, αναφέρεται σε μια κατάσταση στην οποία δεν λείπει τίποτα και δεν υπάρχει είσοδος ή έξοδος. Είναι μια κατάσταση χωρίς όνομα ή μορφή. Δεν είναι ένα συγκεκριμένο μέρος στο οποίο πρέπει να πάτε. Είναι η επίτευξη της ενότητας με το Θείο. Για κάθε ανθρώπινο ον, το πρώτο καθήκον, μεταξύ των τεσσάρων σκοπών, πρέπει να είναι ο προσδιορισμός του τι είναι μόνιμο και τι παροδικό, και η αναζήτηση του Αιώνιου Θείου. Ο δεύτερος σκοπός είναι η απόκτηση της Θεϊκής Σοφίας ως πραγματικού πλούτου. Ο τρίτος στόχος είναι η ανάπτυξη της πίστης στον Θεό και η λαχτάρα για την πραγμάτωση, τη συγχώνευση μ’ Εκείνον. Και ο τέταρτος είναι η απελευθέρωση, η κατάσταση της Αυτοπραγμάτωσης, στην οποία δεν υπάρχει καμία μεταβολή και καμία κίνηση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1985


16 Ιανουαρίου

Η επιθυμία (kama) συνδέεται γενικά με τις κοσμικές επιθυμίες και τις αισθητηριακές απολαύσεις. Αλλά, όταν εξετάζεται ως ένας από τους τέσσερις σκοπούς της ζωής (dharma, artha, kama, moksha – καθήκον, πλούτος, επιθυμία, απελευθέρωση), θα πρέπει να σχετίζεται με τη λαχτάρα για τον Θεό και όχι με τις κοσμικές επιθυμίες. Η απελευθέρωση (moksha), που είναι ο τελικός σκοπός, γίνεται γενικά κατανοητός ως η επίτευξη μιας ευχάριστης παραμονής στον παράδεισο. Στον παράδεισο, όμως, μπορεί να μείνει κανείς μόνο για το χρονικό διάστημα που έχει κερδίσει με τις ενάρετες πράξεις του, μετά θα πρέπει να ξαναγεννηθεί. Η απελευθέρωση, όμως, με την πραγματική έννοια του όρου, αναφέρεται σε μια κατάσταση στην οποία δεν λείπει τίποτα και δεν υπάρχει είσοδος ή έξοδος. Είναι μια κατάσταση χωρίς όνομα ή μορφή. Δεν είναι ένα συγκεκριμένο μέρος στο οποίο πρέπει να πάτε. Είναι η επίτευξη της ενότητας με το Θείο. Για κάθε ανθρώπινο ον, το πρώτο καθήκον, μεταξύ των τεσσάρων σκοπών, πρέπει να είναι ο προσδιορισμός του τι είναι μόνιμο και τι παροδικό, και η αναζήτηση του Αιώνιου Θείου. Ο δεύτερος σκοπός είναι η απόκτηση της Θεϊκής Σοφίας ως πραγματικού πλούτου. Ο τρίτος στόχος είναι η ανάπτυξη της πίστης στον Θεό και η λαχτάρα για την πραγμάτωση, τη συγχώνευση μ’ Εκείνον. Και ο τέταρτος είναι η απελευθέρωση, η κατάσταση της αυτοπραγμάτωσης, στην οποία δεν υπάρχει καμία μεταβολή και καμία κίνηση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1985


15 Ιανουαρίου

Η μονοσήμαντη συγκέντρωση του νου είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο ο κάθε άνθρωπος σήμερα. Για την ανάπτυξη της δύναμης της συγκέντρωσης, η γυμναστική και τα αθλήματα είναι πολύ σημαντικά. Χρησιμεύουν επίσης στην ανάπτυξη της καλής φυσικής κατάστασης και της ψυχικής υγείας. Ο άνθρωπος πρέπει να ασκείται προκειμένου το σώμα να διατηρείται υγιές και σε καλή κατάσταση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1988


14 Ιανουαρίου

Η σημερινή ημέρα του Makara Sankranti έχει ιδιαίτερη σημασία. Σηματοδοτεί τη μετάβαση (sankranti ) του ήλιου στον αστερισμό του Αιγόκερω (Makara) και προαναγγέλλει την αρχή μιας μεγάλης αλλαγής. Σηματοδοτεί την είσοδο σε μια Θεϊκή φάση. Δηλώνει την προσπάθεια στροφής του νου του ανθρώπου προς τον Θεό. Είναι μια μέρα που προσευχόμαστε στη Θεία Λαμπρότητα, που συμβολίζεται από τον ήλιο, να κατευθύνει την όρασή μας προς το αγνό και το άγιο, το ιερό και το Θείο. Ο στόχος της ανθρώπινης ζωής είναι η χρήση του χρόνου και των συνθηκών, όπως αυτές προκύπτουν, για να εξαγνίσουν και να δώσουν νόημα στη ζωή. Από σήμερα, πρέπει να σημειώσουμε εμείς οι ίδιοι και να επιφέρουμε στον κόσμο μια σημαντική πνευματική μεταμόρφωση. Μόνο τότε ο εορτασμός του Μάκαρα Σανκράντι θα έχει νόημα. Οι εξωτερικές αλλαγές χωρίς αλλαγή στην προοπτική και τη στάση μας δεν σημαίνουν αλλαγή. Μόνο όταν επιφέρουμε μια μεγάλη πνευματική μεταμόρφωση, τότε θα υπάρξει πραγματική ειρήνη στον κόσμο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2007


13 Ιανουαρίου

Η αφοσίωση δεν πρέπει να είναι μια άσκηση μερικής απασχόλησης. Θα πρέπει να είναι παρούσα διαρκώς, στη χαρά ή τη λύπη, την ευχαρίστηση ή τον πόνο. «Satatam Yoginah - Να είστε γιόγκι, δηλαδή σε κοινωνία με τον Θεό, συνεχώς», δηλώνει η Γκίτα. Το να είναι κανείς γιόγκι το πρωί, μπόγκι (αναζητητής των αισθησιακών απολαύσεων) το μεσημέρι και ρόγκι (θύμα αρρωστημένων συνηθειών) το βράδυ, είναι ο τρόπος ζωής του ανθρώπου σήμερα. Ο αληθινός πιστός έχει συνείδηση της Θείας Παρουσίας συνεχώς και εκτελεί όλες τις πράξεις του ως προσφορά στον Θεό. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, με οποιαδήποτε ιδιότητα κι αν την κάνετε –δάσκαλος, μαθητής ή εργαζόμενος– όταν την κάνετε στο όνομα του Θεού, γίνεται ιερή προσφορά. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να εξαγνιστεί ο νους. Όταν θεωρείτε το σώμα σας δώρο του Θεού, δεν θα κάνετε καμία αμαρτωλή πράξη. Όταν θεωρείτε τον πλούτο σας δώρο από τον Θεό, δεν θα τον καταχραστείτε. Θα τον χρησιμοποιήσετε σωστά. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν θεωρείτε όλα τα ταλέντα σας χορηγία του Θεού, θα τα χρησιμοποιήσετε στην υπηρεσία του Θεού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 24 Μαΐου 1993


12 Ιανουαρίου

Αν υπάρχει κάτι πιο γλυκό από όλα τα γλυκά πράγματα, πιο ευοίωνο από όλα τα ευοίωνα πράγματα, πιο ιερό από όλα τα ιερά αντικείμενα, αυτό είναι το όνομα του Θεού ή ο ίδιος ο Θεός. Εγκαταλείψτε τη συντροφιά των κοσμικών ανθρώπων και τη συναναστροφή με εκείνους που έχουν μολυνθεί από αρνητικές ιδιότητες. Κρατηθείτε μακριά από κάθε είδους επιλήψιμη ενέργεια. Αναζητάτε πάντα τη συντροφιά των σοφών, των ενάρετων. Βρείτε καταφύγιο στον ίδιο τον Θεό. Αυτός, ο πάναγνος, είναι η ίδια η ειρήνη, η ευδαιμονία και η σοφία. Υπάρχει μέσα σε όλους. Βρίσκεται πάντα εκεί όπου οι αφοσιωμένοι τιμούν ειλικρινά και με απόλυτη προσήλωση το όνομά Του. Επομένως, ασκηθείτε πρώτα στην έντονη αφοσίωση στον Θεό. Τότε, μπορείτε σίγουρα να αποκτήσετε πραγματική και μόνιμη χαρά και σοφία. Ποια είναι η χρησιμότητα της επιδίωξης των εφήμερων απολαύσεων των αισθήσεων; Να λατρεύετε τον Θεό που ζει στα βάθη της καρδιάς σας, πιο κοντά σας από τον πιο αγαπημένο σας φίλο, τον πατέρα, τη μητέρα και τον δάσκαλό σας! Ο Θεός είναι όλα αυτά για σας και ακόμη περισσότερα.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini», ch. 26


11 Ιανουαρίου

Ο αληθινός στόχος είναι να διατηρείτε πάντα μια τέλεια κατάσταση αυτοκυριαρχίας και να μην παγιδεύεστε σε λύπες και χαρές. Η χαρά είναι ένα διάλειμμα μεταξύ δύο πόνων. Επομένως, δεν χρειάζεται να βρίσκεστε σε μια διαρκή αναζήτηση της ευχαρίστησης. Η ευδαιμονία βρίσκεται εντός σας. Στην πραγματικότητα, εσείς οι ίδιοι είστε η ενσάρκωση της ευδαιμονίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2003


10 Ιανουαρίου

Τι σημαίνει η έκφραση «να γνωρίσουμε τον Θεό»; Σημαίνει «να αγαπήσουμε τον Θεό». Η γνώση χωρίς αφοσίωση παράγει μίσος· μια τέτοια γνώση οδηγεί σε κακή χρήση της δύναμης που αυτή χαρίζει· δεν είναι γνώση που αξίζει το όνομά της, αντίθετα είναι άγνοια, που συγχέεται με το αντίθετό της. Μόνο μέσω της αφοσίωσης η σοφία εδραιώνεται και ριζώνει βαθιά. Ποιο είναι το σημάδι ενός σοφού ανθρώπου; Είναι η αγάπη, η κατοχή της διαρκώς διευρυνόμενης αγάπης. Όταν η αφοσίωση, ή με άλλα λόγια, η αγάπη προς τον Θεό, ανατείλει, η άγνοια θα εξαφανιστεί βήμα προς βήμα. Η αφοσίωση και το μίσος δεν μπορούν να συνυπάρξουν· είναι αντιφατικά. Η αφοσίωση και η αγάπη, ωστόσο, έχουν την ίδια φύση. Ο κοσμικός άνθρωπος είναι μολυσμένος από αγάπη μόνο προς τα υλικά αντικείμενα, αλλά η ίδια αγάπη, όταν παίρνει τη μορφή της αφοσίωσης ή της αγάπης προς τον Θεό, οδηγεί τον άνθρωπο στην πραγμάτωση του ίδιου του Θεού.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Ειρήνη – Prashanti Vahini», ch. 27


9 Ιανουαρίου

Όλες οι εμπειρίες σας είναι τα αποτελέσματα των πράξεών σας, είτε πρόκειται για ευτυχία είτε για θλίψη, είτε πρόκειται για ευημερία είτε για ανέχεια. Ως εκ τούτου, το καλό και το κακό εξαρτώνται από το πώς πράττετε. Όπως είναι οι πράξεις σας, έτσι είναι και οι καρποί τους. Ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιείτε τον χρόνο σας καθορίζει το αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, αυτό το νέο έτος, το οποίο είναι ένα δώρο του Θεού, θα πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1991


8 Ιανουαρίου

Η εσωτερική γοητεία είναι η γνήσια ομορφιά. Η Σίτα που ήταν φυλακισμένη στους κήπους Ασόκα στη Λάνκα, βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπη με έναν πίθηκο· αλλά αυτό το άσχημο πλάσμα της φάνηκε γεμάτο ομορφιά, όταν της έφερε το πολυαναμενόμενο μήνυμα από τον Ράμα! Η ομορφιά του κήπου, το ελκυστικό τοπίο, τα λαμπερά όμορφα πράγματα, που ο Ράβανα άπλωσε μπροστά της, δεν μπόρεσαν να κερδίσουν την καρδιά της· αλλά η μία λέξη, ‘Ράμα’, την έκανε να αγαπήσει τον παράξενο πίθηκο που ήταν κουλουριασμένος στην κορυφή του δέντρου κάτω από το οποίο ήταν περικυκλωμένη από δράκαινες. Η ομορφιά της φύσης δεν είναι παρά μια αντανάκλαση της ομορφιάς που είναι ο Θεός. Αλλά, όπως όλες οι εικόνες, δεν είναι ουσιαστική. Τα λουλούδια μαραίνονται, τα σύννεφα διασκορπίζονται δημιουργώντας νέα σχήματα, η φυσική γοητεία δεν είναι παρά μια λάμψη που εξαφανίζεται σε μια στιγμή· αλλά, η Θεία Ομορφιά είναι αιώνια, πλήρης και ελεύθερη. Αυτή η Ομορφιά (Sundaram), είναι η Αλήθεια (Satyam), ανεπηρέαστη από τον χρόνο και τον χώρο· αυτή ή Ομορφιά είναι η αληθινή Καλοσύνη (Shivam), το μόνο Αγαθό που υπάρχει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1972


7 Ιανουαρίου

Όταν ο ήλιος ανατέλλει, το σκοτάδι, καθώς και τα προβλήματα που προκαλούνται από αυτό, εξαφανίζονται. Παρομοίως, για όσους έχουν πραγματώσει τον Εαυτό, δεν υπάρχουν πλέον δεσμά ούτε και θλίψη που προκύπτει απ’ αυτά. Η πλάνη αφορά μόνον εκείνους που ξεχνούν τον προσανατολισμό τους, και ο εγωισμός είναι ο κυριότερος παράγοντας που κάνει τους ανθρώπους να ξεχνούν την θεμελιώδη τους αλήθεια. Μόλις ο εγωισμός κυριεύσει τους ανθρώπους, γλιστρούν από το ιδανικό και κατακρημνίζονται από την κορυφή της σκάλας, πέφτοντας γρήγορα από σκαλοπάτι σε σκαλοπάτι, μέχρι το υπόγειο. Ο εγωισμός γεννά σχίσματα, μίση και προσκολλήσεις. Μέσω των προσκολλήσεων, του φθόνου και του μίσους, βυθίζεται κανείς στη δράση και προσκολλάται στον κόσμο. Αυτό οδηγεί στην ενσάρκωσή του στο φυσικό επίπεδο και σε περαιτέρω εγωισμό. Για να απελευθερωθεί κανείς από τις δίδυμες έλξεις της ηδονής και του πόνου, πρέπει να απαλλαγεί από τη σωματική συνείδηση και να μείνει μακριά από εγωκεντρικές ενέργειες.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Υπέρτατη Γνώση – Jnana Vahini», κεφ. 4


6 Ιανουαρίου

Γνωρίστε την Αλήθεια (Σάτυαμ) και η Αλήθεια θα σας δυναμώσει, θα αναπτύξει τη συγγένεια με όλους και θα σας απελευθερώσει από τα δεσμά της λαγνείας και του μίσους. Μάθετε το μάθημα της Καλοσύνης (Σίβαμ): Καταπιείτε το δηλητήριο του θυμού και της απληστίας και κάντε το αναποτελεσματικό στην προσπάθειά του να βλάψει τον κόσμο. Μοιράστε παρηγοριά και παρηγορήστε μέσα από τα λόγια και τις πράξεις σας. Ο Σίβα φοράει την ημισέληνο στο στέμμα Του, ώστε το απαλό φως του φεγγαριού να οριοθετεί την πορεία του προσκυνητή προς τον Θεό και να κάνει το ταξίδι λιγότερο επίπονο. Σκορπίζει τη χαρά και την ειρήνη. Όμως, ο Σίβα κρύβει το φλογερό, φοβερό δηλητήριο, πίσω από την μπλε ουλή στο λαιμό Του. Αυτό είναι ένα μάθημα: Κρατήστε υπό περιορισμό, μέσα σας, τις ιδιότητες και τις τάσεις που εναντιώνονται στην κοινωνία, τα μίση που δηλητηριάζουν και την απληστία που δημιουργεί ανταγωνισμούς. Η Καλοσύνη δεν αναφέρεται μόνο στον Σίβα. Περιλαμβάνει όλη την ανθρωπότητα, γιατί ο άνθρωπος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι η ίδια η Καλοσύνη. Στη συνέχεια, η Ομορφιά (Σούνταραμ) είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι η Αλήθεια είναι Ομορφιά και η Ομορφιά είναι Θεία, όχι απλώς η φυσική ομορφιά αλλά η ηθική και η πνευματική Ομορφιά. Εγκαταλείψτε τις αρνητικές σκέψεις, τον δυσάρεστο τρόπο ομιλίας και τις άδικες πράξεις και κρατήστε αυτό το ιδανικό της Ομορφιάς ζωντανό στον νου σας για πάντα!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1972


5 Ιανουαρίου

Ό,τι κι αν κάνετε, με τον εαυτό σας ή με τους άλλους, κάνετέ το, έχοντας κατά νου πως ο Θεός είναι πανταχού παρών. Βλέπει, ακούει και γνωρίζει τα πάντα. Ό,τι κι αν λέτε, να θυμάστε ότι ο Θεός ακούει την κάθε λέξη. Να διακρίνετε ανάμεσα στο αληθινό και το ψεύτικο και να λέτε μόνον την αλήθεια. Ό,τι κι αν κάνετε, να ξεχωρίζετε το σωστό από το λάθος και να κάνετε μόνον το σωστό. Προσπαθήστε την κάθε στιγμή να έχετε την επίγνωση της παντοδυναμίας του Θεού. Το σώμα είναι ο ναός του ατόμου, έτσι ό,τι συμβαίνει σ` αυτόν τον ναό είναι μέλημα του ατόμου. Κατά τον ίδιο τρόπο ο κόσμος είναι το σώμα του Θεού, και όλα όσα συμβαίνουν σ` αυτόν, καλά ή κακά, είναι δικό Του μέλημα! Από το παρατηρήσιμο γεγονός του ατόμου και του σώματος του, μάθετε την αλήθεια του μη παρατηρήσιμου γεγονότος του Θεού και του κόσμου! Η σχέση μεταξύ του ατόμου και του Θεού, η συγγένεια μεταξύ των δύο, μπορεί να γίνει αντιληπτή από όλους εκείνους που κατέχουν τρία κύρια εργαλεία: Έναν νου αμόλυντο από την προσκόλληση και το μίσος, ομιλία αμόλυντη από το ψέμα και σώμα αμόλυντο από τη βία!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini», ch19


4 Ιανουαρίου

Είναι πιο χρήσιμο για τους πνευματικούς αναζητητές να εντοπίζουν τα ελαττώματά τους με σκοπό να τα εξαλείψουν, παρά να αναζητούν τα σημεία υπεροχής τους ώστε να πανηγυρίζουν γι’ αυτά. Έτσι, μπορούν να προοδεύσουν γρήγορα· δεν παρασύρονται από φόβο ή άγχος· προχωρούν με πίστη στον Θεό, στον οποίο έχουν εναποθέσει όλα τα βάρη τους! Φτάνουν σε μια κατάσταση ψυχικής ηρεμίας, η οποία είναι το σημάδι του αληθινού αναζητητή. Ο Αρτζούνα έφτασε σε αυτό το στάδιο, και τότε ο Κρίσνα έδωσε σε αυτόν και, μέσω αυτού, σε όλη την ανθρωπότητα, διδασκαλίες που χαρίζουν την αθανασία. Για ποιον δόθηκε η Γκίτα; Σκεφτείτε το για μια στιγμή! Το γάλα δεν λαμβάνεται από τον μαστό για χάρη της αγελάδας, γιατί οι αγελάδες δεν πίνουν το δικό τους γάλα. Ο Αρτζούνα, το μοσχαράκι, έχει χορτάσει. Ο Κρίσνα είναι πάντα ικανοποιημένος και δεν χρειάζεται τίποτα, πόσο μάλλον γάλα! Για χάρη τίνος ήταν που οι Ουπανισάδες «αρμέχτηκαν» από τον Κρίσνα για να δοθεί η Γκίτα; Ο Κρίσνα εξηγεί: Είναι για τους ανθρώπους των οποίων η διάνοια κυριαρχείται από την καλοσύνη· διάνοια που ελέγχεται από τις αρετές!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Το Θεϊκό Τραγούδι – Gita Vahini», κεφ. 3


3 Ιανουαρίου

Ο ορών δεν πρέπει να προσκολλάται στο αντικείμενο της όρασης –αυτός είναι ο τρόπος για να απελευθερωθεί. Η επαφή των αισθήσεων με τα αντικείμενα εγείρει επιθυμία και προσκόλληση· αυτό οδηγεί στην προσπάθεια και εν τέλει καταλήγει είτε σε ενθουσιασμό είτε σε απελπισία· στη συνέχεια, υπάρχει ο φόβος της απώλειας ή της θλίψης για την αποτυχία και η σειρά των αντιδράσεων επιμηκύνεται. Με πολλές πόρτες και παράθυρα ανοιχτά σε όλους τους ανέμους που πνέουν, πώς μπορεί να επιβιώσει η εσωτερική φλόγα; Αυτή η φλόγα είναι ο νους, ο οποίος πρέπει να καίει σταθερά ανεπηρέαστος από τις επιτακτικές απαιτήσεις του εξωτερικού κόσμου. Η πλήρης παράδοση στον Θεό είναι ένας τρόπος, ώστε να κλείσετε τα παράθυρα και τις πόρτες, γιατί, τότε, με αυτή τη στάση της πλήρους παράδοσης στον Θεό, απαλλάσεστε από το εγώ και επομένως, δεν σας ταλανίζει η χαρά ή η θλίψη. Η πλήρης παράδοση σας κάνει να αντλείτε από τη χάρη του Θεού για την αντιμετώπιση όλων των κρίσεων στην ζωή σας και έτσι, σας καθιστά ηρωικούς, περισσότερο αφοσιωμένους και καλύτερα προετοιμασμένους για τη μάχη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1965


3 Ιανουαρίου

Από τις έμφυτες επιθυμίες της ζωής, μερικές είναι ισχυρότερες από τις υπόλοιπες και ξεχωρίζουν μέχρι τέλους. Έτσι είναι η ζωή· αυτό πρέπει να το μάθετε. Το καθαρό αποτέλεσμα όλης αυτής της ζωής και του μόχθου είναι οτιδήποτε έρχεται στη μνήμη την τελευταία στιγμή της ζωής. Επομένως, κατευθύνετε ολόκληρο το ρεύμα της ζωής προς την απόκτηση της νοητικής τάσης που θέλετε να έχετε κατά την τελευταία στιγμή! Εδραιώστε την προσοχή σας σε αυτό, μέρα και νύχτα. Το συναίσθημα που κυριαρχεί τη στιγμή του θανάτου λειτουργεί με μεγάλη δύναμη στην επερχόμενη ζωή. Αυτή η αλήθεια πρέπει να καθοδηγεί το άτομο και για το ταξίδι αυτής της ζωής, διότι οι έμφυτες επιθυμίες είναι το εφόδιο γι’ αυτό το ταξίδι καθώς και για το ταξίδι μετά από αυτό. Ως εκ τούτου, από αύριο κιόλας, να έχετε πάντα τον θάνατο, που είναι αναπόφευκτος, μπροστά από τα μάτια της μνήμης σας και να μετέχετε στο ταξίδι της ζωής με καλές προθέσεις για όλους, με αυστηρή προσήλωση στην αλήθεια, αναζητώντας πάντα τη συντροφιά των ενάρετων και με τον νου πάντα προσηλωμένο στον Θεό!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini», ch 27


2 Ιανουαρίου

Αυτή την Πρωτοχρονιά, πρέπει να αποφασίσετε ότι θα ξεκινάτε την κάθε ημέρα με αγάπη, θα περνάτε την ημέρα με αγάπη, θα γεμίζετε την ημέρα με αγάπη και θα τελειώνετε την ημέρα με αγάπη. Δεν θα πρέπει να κάνετε κανέναν διαχωρισμό που να αφορά την κοινωνική τάξη, το δόγμα, το χρώμα, τη θρησκεία ή την εθνικότητα. Η αγάπη δεν γνωρίζει κανενός είδους διάκριση. Να εύχεστε σε όλους να είναι ευτυχισμένοι. Γεμίστε την καρδιά σας με αγάπη. Η χώρα θα ευημερήσει, ο κόσμος θα ευημερήσει, και όλοι θα νιώθουν χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1994

 

 


1 Ιανουαρίου

Σήμερα, είναι η αρχή της νέας χρονιάς. Με ιερά συναισθήματα και θεϊκές σκέψεις, καλλιεργήστε μέσα σας το πνεύμα της αγάπης. Ο Θεός δεν βρίσκεται απομονωμένος σε ναούς ή σε άσραμ. Η αλήθεια είναι ο Θεός. Η αγάπη είναι ο Θεός. Η δικαιοσύνη είναι ο Θεός. Όταν λατρεύετε τον Θεό ακολουθώντας αυτές τις αρχές, Εκείνος θα εκδηλωθεί άμεσα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αγαπήστε τον Θεό ολόψυχα. Προσευχηθείτε στον Θεό και γίνετε φίλοι μαζί Του. Μπορείτε να επιτύχετε τα πάντα αν έχετε τον Θεό ως φίλο σας. Μάθετε σήμερα να γεμίζετε την καρδιά σας με αγάπη και να στολίζετε το χέρι σας με το δαχτυλίδι της θυσίας. Η θυσία είναι το κόσμημα για τα χέρια. Η αλήθεια είναι το περιδέραιο που πρέπει να φορά κανείς. Πρέπει να αναπτύξετε τη συνήθεια να στολίζεστε με αυτά τα κοσμήματα κατά το νέο έτος. Σε αυτό το νέο έτος, αναπτύξτε τη θεϊκή αγάπη και προάγετε την ειρήνη στον κόσμο. Προσευχηθείτε με συναισθήματα που αγκαλιάζουν τα πάντα: Είθε όλος ο κόσμος να είναι ευτυχισμένος (loka samastha sukhino bhavantu)! Ξεκινήστε το νέο έτος με αυτή την προσευχή. Τότε, θα ζήσετε μια ευτυχισμένη και ειρηνική ζωή γεμάτη ενθουσιασμό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Μαρτίου 1999