Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιανουάριος 2022

31 Ιανουαρίου

Οι άνθρωποι πρέπει να ενεργούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τη στιγμή που ξυπνούν μέχρι τη στιγμή που κοιμούνται, από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο. Δεν μπορούν να κάθονται χωρίς να δρουν. Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα! Αλλά ο καθένας πρέπει να έχει σαφή αντίληψη σε ποιο είδος δράσης πρέπει να εμπλακεί. Υπάρχουν μόνο δύο είδη δράσεων: 1) Οι αισθητηριακές ή δεσμευτικές ενέργειες και 2) οι ενέργειες που απελευθερώνουν. Οι πράξεις που δεσμεύουν έχουν αυξηθεί πέρα από κάθε έλεγχο· ως αποτέλεσμα, η θλίψη και η σύγχυση έχουν επίσης αυξηθεί. Μέσω αυτών δεν μπορεί να επιτευχθεί η ευτυχία και η γαλήνη του νου. Από την άλλη πλευρά, οι πράξεις που απελευθερώνουν αποδίδουν προοδευτική χαρά και αγαλλίαση με την κάθε ενέργεια. Προσφέρουν θεία ευδαιμονία και δεν ασχολούνται με την παροδική εξωτερική χαρά! Αν και οι πράξεις μπορεί να είναι εξωτερικές, στρέφουν την προσοχή εσωτερικά. Αυτό είναι το ορθό μονοπάτι, το μονοπάτι της αλήθειας!

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Διαλογισμός – Dhyana Vahini», κεφ 1


30 Ιανουαρίου

Στο στάδιο του ονείρου, οι αισθήσεις αποσύρονται και η διάνοια δεν λειτουργεί. Μόνο ο νους είναι ο κυρίαρχος και δημιουργεί τον δικό του κόσμο. Μια τίγρη κατασπαράζει κάποιον στο όνειρό του ή ένα φίδι δαγκώνει βαθιά το πόδι του. Νιώθει όλο τον πόνο και όλο τον φόβο. Πώς μπορείτε να τον θεραπεύσετε τον δυστυχισμένο; Δεν χρειάζεται να φέρετε γιατρό ή μάγο με τις γητείες του. Απλά ξυπνήστε τον! Και τότε θα θεραπευτεί! Θα γνωρίσει ότι δεν υπήρχε τίγρη ή φίδι ούτε δάγκωμα ή πόνος. Κατά τον ίδιο τρόπο, η Θεία γνώση θα αφαιρέσει αμέσως όλες τις δυαδικές εμπειρίες της χαράς και της θλίψης, που προέρχονται από αυτή την πλαστή πραγματικότητα. Λέτε: «Εγώ είμαι ξύπνιος», «Εγώ ονειρεύτηκα» ή «Εγώ κοιμήθηκα βαθιά». Τώρα, ποιο είναι αυτό το Εγώ; Ποιο είναι αυτό το Εγώ που δεν έχει κανένα από τα τρία στάδια, που επιμένει από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο, που χρησιμοποιεί το σώμα και όλα τα όργανα και τις αισθήσεις, όλα τα διάφορα συναισθήματα, τις παρορμήσεις και τις εμπειρίες ως «δικά του», ως «όργανά του» και ούτω καθεξής; Αυτό το Εγώ είναι που πρέπει να γνωρίσετε· και μόλις το γνωρίσετε, μην επιτρέψετε ποτέ στον νου σας να απομακρυνθεί από αυτό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Απριλίου 1965


29 Ιανουαρίου

Ποιο είναι το αθάνατο μέρος του ανθρώπου; Μήπως είναι ο πλούτος που έχει συσσωρεύσει, οι κατοικίες που έχει χτίσει, η σωματική διάπλαση που έχει αναπτύξει, η υγεία που έχει αποκτήσει ή η οικογένεια που έχει αναθρέψει; Όχι, όλα όσα έχει κάνει, έχει αναπτύξει ή έχει κερδίσει δεν πρόκειται να διαρκέσουν· πρέπει να τα αφήσει όλα στη φθορά του χρόνου. Δεν μπορεί να πάρει μαζί του ούτε μια χούφτα χώμα, το χώμα που αγάπησε τόσο πολύ. Ανακαλύψτε το αθάνατο ‘Εγώ’ και μάθετε ότι είναι η σπίθα του Θεού μέσα σας· ζήστε με τη συντροφιά του άπειρου, απροσμέτρητου Υπέρτατου και θα γίνετε άπειροι, χωρίς όρια και περιορισμούς. Όταν κρατάτε ένα χαρτονόμισμα στο χέρι σας και λέτε περήφανα: «Αυτό είναι δικό μου», το χαρτονόμισμα αυτό σας περιγελά, λέγοντας: «Ω, πόσες χιλιάδες ανθρώπους έχω γνωρίσει, που υπερηφανεύτηκαν έτσι!» Το σώμα δεν είναι παρά μια σκηνή· μην καλλιεργείτε αυτή την αυταπάτη. Ψάξτε για τον Κάτοικο, Εκείνον που κατοικεί μέσα σε αυτό και το κάνει λειτουργικό, του δίνει τη δυνατότητα να συλλογίζεται και σας επιτρέπει να ενεργείτε.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Απριλίου 1965


28 Ιανουαρίου

Ο άνθρωπος προτιμά να καίει τα δέντρα του σανταλόξυλου για να τα πουλήσει ως κάρβουνο, γιατί δεν γνωρίζει την αξία του σανταλόξυλου. Ο στόχος που έχει θέσει είναι η κατάκτηση της ευτυχίας και της ειρήνης· αυτό είναι σωστό. Αλλά μετά από μερικά βήματα σταματάει, συγχέοντας το ψευδές  με το αληθινό· αυτή είναι η τραγωδία. Πιστεύει ότι αν έχει δύο πλήρη γεύματα την ημέρα, μερικά μέτρα ύφασμα για να ντυθεί και μια στέγη πάνω από το κεφάλι του, μαζί με κάποιες περιττές υπερβολές, έχει φτάσει στο στόχο· αλλά η χαρά που αντλεί είναι πενιχρή, αναμεμειγμένη με θλίψη και μετατρέπεται εύκολα σε πόνο, είναι επιβλαβής για τους άλλους και είναι γεμάτη αλαζονεία, φθόνο, κακία, απληστία και άλλα ανεπιθύμητα συστατικά. Πώς μπορεί το σώμα που συντηρείται με τροφή, η οποία δεν μένει φρέσκια ούτε για λίγες ώρες, να παραμένει νεανικό για πολύ καιρό; Αυτό που δημιουργείται και φθείρεται δεν μπορεί να είναι Αλήθεια· διότι, η Αλήθεια δεν μπορεί να δημιουργηθεί ούτε να αλλοιωθεί. Είναι, ήταν και θα είναι, αναλλοίωτη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Απριλίου 1965


27 Ιανουαρίου

Ο Μαρκαντέγια κράτησε σφιχτά το Σίβαλίνγκα  (το σύμβολο του Σίβα) και έτσι, η θηλιά του Γιάμα (του θεού του θανάτου) έδεσε μαζί με αυτόν και τον Σίβα· αυτός ήταν ο λόγος που το αγόρι σώθηκε. Η ιστορία αυτή σας διδάσκει να είστε πάντα σε επαφή με τον Θεό, γιατί δεν ξέρετε πότε ο θάνατος θα σας ρίξει τη θηλιά του. Προσκολληθείτε στον Ύψιστο, επικαλεστείτε Τον με οποιοδήποτε όνομα, συλλάβετε Τον με οποιαδήποτε μορφή. Αλλά να θυμάστε, χωρίς σωστή και δίκαια συμπεριφορά δεν μπορείτε να Τον φθάσετε. Μην παρασύρεστε στους παράδρομους, μείνετε στη λεωφόρο. Αν υποκύψετε σε κατώτερες σκέψεις, θα χάσετε την Οικουμενική Θεία Αρχή. Γνωρίστε τα μέσα για να εξαγνιστείτε και να κερδίσετε τη Χάρη του Θεού, με τη βοήθεια εκείνων που γνωρίζουν και έχουν θέσει τη γνώση τους σε εφαρμογή. Μην απελπίζεστε, μη διστάζετε. Η Χάρη του Θεού μπορεί να σβήσει το παρελθόν και η επαρκής προσπάθεια, η καλή συντροφιά και οι σωστές πρακτικές μπορούν να σας εξασφαλίσουν την ευτυχία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Απριλίου 1965


26 Ιανουαρίου

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε με συνεχή στοχασμό ότι ο κόσμος είναι το σώμα του Θεού κι εσείς δεν είστε παρά ένα κύτταρο σε αυτό το σώμα. Η ευημερία του κόσμου είναι η δική σας ευημερία· νιώστε το, σκεφτείτε με αυτούς τους όρους και ενεργήστε με αυτό το πνεύμα. Αυτή είναι η αληθινή πνευματικότητα. Ο πνευματικός αναζητητής  δεν μπορεί να αποκοπεί από τον κόσμο και να αποδράσει στη μοναξιά, γιατί ο κόσμος θα τον ακολουθεί και στη βαθύτερη σπηλιά και στο πιο σκοτεινότερο δάσος. Ο αναζητητής μπορεί να αξιώσει πρόοδο μόνο όταν έχει εδραιώσει μέσα του την πίστη στην ενότητα της ανθρωπότητας. Τα πάντα και το κάθε ον δεν είναι παρά κύματα στην επιφάνεια του απέραντου, απεριόριστου και άχρονου ωκεανού, που είναι ο Θεός. Τα κύματα ανήκουν στον ωκεανό και εξαρτώνται από αυτόν για την ατομική τους ύπαρξη· αλλά, ο ωκεανός δεν εξαρτάται από τα κύματα. Επομένως, είστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με όλα τα άλλα και όλους τους άλλους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Μαρτίου 1973


25 Ιανουαρίου

Συχνά λέω στους νεαρούς σπουδαστές ότι μπορούν να λατρεύουν μια εικόνα ως Θεό, αλλά δεν πρέπει να λατρεύουν τον Θεό ως εικόνα. Μπορεί να τους περνάει από τον νου η ιδέα ότι μια σκαλισμένη πέτρα είναι ο Θεός ή ότι ένα κομμάτι ξύλο είναι ο Θεός, αφού κατά τη διαδικασία αυτή αναβαθμίζουν το υλικό σε έναν πολύ υψηλό επίπεδο. Αλλά, τους προειδοποιώ επίσης ότι δεν πρέπει να υποβαθμίζουν τον Θεό στο επίπεδο του χαρτιού, του ξύλου ή της πέτρας. Φυσικά, ο Θεός ενυπάρχει σε κάθε άτομο και κύτταρο του σύμπαντος και αν είστε σε θέση να Τον αναγνωρίσετε και να Τον λατρεύετε εκεί, είστε πράγματι ευλογημένοι. Επιβεβαιώστε την πεποίθηση ότι είστε ο Εαυτός, η Θεϊκή Σπίθα μέσα σας, και, στη συνέχεια, κινηθείτε στον κόσμο ως ήρωες, που η επιτυχία δεν μπορεί να τους κακομάθει ή η ήττα να τους αποθαρρύνει. Δεν είναι στις προθέσεις μου να στρέψω τους ανθρώπους προς τον Θεό, διότι έχουν ήδη τον Θεό που κατοικεί μέσα τους. Δεν χρειάζεται να προχωρήσετε προς Αυτόν ή να Τον καλέσετε να έρθει από κάπου έξω από εσάς. Έχετε την επίγνωση της παρουσίας Του, ως το Εσωτερικό σας Κίνητρο  –αυτό είναι αρκετό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Μαρτίου 1973


24 Ιανουαρίου

Ο εγωισμός είναι ο υπ’ αριθμόν ένας εχθρός της πνευματικής σας προόδου. Ο εγωισμός είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εποχής μας. Είναι ο εγωισμός και τα συνακόλουθα δεινά του που στοιχειώνουν τον κόσμο σήμερα. Ο εγωισμός αναπαράγει τις μάστιγες της απληστίας και του μίσους. Ακόμη και οι ηγούμενοι των ασκητικών ταγμάτων και οι επικεφαλής των μοναστικών ιδρυμάτων υποφέρουν από εγωισμό και επιδίδονται στην ενασχόληση του  ανταγωνισμού και τη σύγκρουσης με άλλα τάγματα και ιδρύματα. Ορισμένοι από αυτούς φορούν περίτεχνα εξωτερικά σύμβολα πνευματικής μεγαλοπρέπειας, ιδίως όταν ο φωτογραφικός φακός είναι στραμμένος πάνω τους. Υπάρχει μια γνωστή παροιμία που λέει ότι ένας ασκητής πρέπει να τρώει σαν σκύλος και να περιπλανιέται σαν αλεπού, εννοώντας ότι πρέπει να είναι ευχαριστημένος με ό,τι μπορεί να έχει και να αναπαύεται όπου μπορεί. Ο άνθρωπος δεν είναι παρά ένα όργανο στα χέρια του Θεού· τα σχέδιά του μπορούν να ευοδωθούν μόνο όταν ευθυγραμμίζονται με τα δικά Του!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1965


23 Ιανουαρίου

Ακολουθήστε τις επιταγές της δικής σας καθαρής συνείδησης. Μην αντιγράφετε επιθυμίες και αποφάσεις άλλων. Αυτό κάνει ο τυφλός, αλλά πολύ συχνά ακολουθεί έναν εξίσου τυφλό. Ο Θεός είναι εγκατεστημένος στο ιερό της καρδιάς σας· είναι πάντα έτοιμος να σας καθοδηγήσει. Δεν εκτιμά την εξωτερική πομπώδη στάση και την επιδεικτική συμπεριφορά. Δεν υπολογίζει τον αριθμό των ωρών που ψάλλετε ύμνους ή που επαναλαμβάνετε το όνομα Του ή τον αριθμό των χιλιομέτρων που περπατάτε κατά τη διάρκεια των πρωινών ψαλμών. Εξετάζει την καθαρότητα της καρδιάς σας, όπως φαίνεται από τα λόγια και τις πράξεις σας. Μην κηρύττετε, εφαρμόστε! Έχουμε παντού μια πληθώρα από κήρυκες των διδασκαλιών, αλλά μεγάλη έλλειψη αυτών που τις εφαρμόζουν! Οι ήρωες στις εξέδρες αποδεικνύονται ασήμαντοι όταν κατεβαίνουν στο έδαφος. Γι’ αυτό, αποδείξτε μέσα από τη δική σας ζωή, πώς η Αγάπη μπορεί να χαρίσει ειρήνη και χαρά, πώς όλες οι θρησκείες οδηγούν στον ίδιο στόχο και πώς όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια μεταξύ τους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1973


22 Ιανουαρίου

Αρχίστε τη μέρα σας με Αγάπη, περάστε τη μέρα σας με Αγάπη, γεμίστε τη μέρα σας με Αγάπη και τελειώστε τη μέρα σας με Αγάπη –αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στον Θεό. Σε αυτό το μονοπάτι, δεν καραδοκεί ο θυμός, η λαγνεία ή η απληστία· έχετε μόνο τη συνδρομή επαρκούς και κατάλληλης στήριξης για ταχεία πρόοδο. Κάντε το καθήκον σας με Αγάπη, σαν με αυτόν τον τρόπο να λατρεύετε τον Θεό. Πολλοί ηγέτες φωνάζουν σήμερα για την ελευθερία του να ακολουθούν τις δικές τους κλίσεις. Αλλά η πραγματική ελευθερία κερδίζεται μόνο όταν είστε ελεύθεροι από την ολέθρια επιρροή των παθών, όπως η λαγνεία, ο φθόνος, η αλαζονεία, η απληστία και το μίσος. Ελευθερία δεν σημαίνει το να ακολουθείτε κάθε επιθυμία που αναδύεται στον νου σας· σημαίνει την κλίση του αληθινού σας Εαυτού προς τον Θεό. Αν κλίνετε προς τον Θεό, τα πάθη που σας υποδουλώνουν θα καταστούν ανίσχυρα. Τότε, θα κάνετε το καθήκον σας ελεύθερα, γιατί θα το αγαπάτε με όλη σας την καρδιά!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1973


21 Ιανουαρίου

Αν εξετάσετε τη φύση του νου, θα διαπιστώσετε ότι μοιάζει πολύ με το φακό μιας φωτογραφικής μηχανής. Το σώμα είναι η φωτογραφική μηχανή, ο νους είναι ο φακός, η καρδιά είναι η φωτογραφική πλάκα, η σκέψη είναι το φλας και η διάνοια ο διακόπτης. Στρέψτε το φακό προς την πηγή της ευτυχίας, όχι προς το σημείο που εδράζονται το άγχος και ο φόβος· τότε, θα ανταμειφθείτε με μια ωραία εικόνα που θα αποτυπωθεί στην καρδιά σας. Βέβαια, είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να στρέψετε το φακό προς την κατεύθυνση που μας λένε οι άγιοι και οι προφήτες, γιατί ο νους χαρακτηρίζεται, πολύ σωστά, ως πίθηκος! Γιατί, είναι ακόμα πιο αλλοπρόσαλλος από μια μαϊμού, εφόσον πηδάει από το ένα κλαδί στο άλλο που είναι μίλια μακριά στο χώρο και αιώνες μακριά στο χρόνο, σε διάστημα μικρότερο από ένα κλείσιμο του ματιού! Ο νους κάνει άλματα από τη μια επιθυμία στην άλλη και μας μπλέκει στις σπείρες του. Μειώστε τις επιθυμίες, εξορίστε το εγώ, διώξτε το θυμό, και ο νους θα γίνει ο σκλάβος σας, αντί να είναι ο αφέντης σας. Η αγάπη, όντας το κλειδί που ανοίγει όλες τις κλειδαριές, έχει τη δυνατότητα να επιτύχει όλα αυτά.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1973


20 Ιανουαρίου

Φροντίστε ώστε με τα λόγια, τις πράξεις ή τις σκέψεις σας να μην πληγώνετε τους άλλους, σωματικά ή ψυχικά. Όταν βλέπετε αδικία και κακία στους άλλους, εξετάστε πρώτα τη δική σας συμπεριφορά και τον χαρακτήρα· γιατί, αυτό που βλέπετε σ’ εκείνους μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αυτού που υπάρχει μέσα σας! Φορέστε τα γυαλιά της Αγάπης· τότε όλος ο κόσμος θα γεμίσει με Αγάπη. Ο Θεός είναι παρών εκεί όπου μόνο το καλό υπάρχει και επικρατεί. Αν εξετάσετε τη συμπεριφορά των ανθρώπων σήμερα, θα διαπιστώσετε ότι το περιεχόμενο των οπτικών τους εντυπώσεων και των ακουσμάτων τους είναι αρνητικό και οι σκέψεις τους ακάθαρτες, και έτσι, ακόμη και η ανθρώπινη φύση μέσα σας κηλιδώνεται και γίνεται ζωώδης, αν όχι χειρότερη! Όταν ο Θεός εισέλθει στο πεδίο της όρασής σας και σε όλα όσα ακούτε και σε όλα εκείνα που σκέφτεστε, η ζωή σας θα γεμίσει με χαρά και θα αποβεί ωφέλιμη. Ελέγξτε το νου και ρυθμίστε τις παρορμήσεις που πηγάζουν από αυτόν μέσω μιας διάνοιας με απόλυτα σαφείς κατευθύνσεις. Αυτές είναι οι πρωταρχικές προϋποθέσεις για μια ευτυχισμένη ζωή!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1973


19 Ιανουαρίου

Οι γιρλάντες μπορούν να σας διδάξουν ένα μεγάλο πνευματικό μάθημα. Η μία κλωστή που περνάει μέσα τους, έχει δέσει όλα αυτά τα διαφορετικά λουλούδια μαζί σε μια όμορφη αρμονία. Κατά τον ίδιο τρόπο, επίσης, υπάρχει η Μία Θεϊκή Αρχή που περνάει μέσα από κάθε άτομο και τα συνδέει όλα με τον δεσμό του Εαυτού. Καθώς είστε ενσαρκώσεις του Θεϊκού Εαυτού, μη φοβάστε τις θλίψεις και τις απώλειες που μπορεί να έρθουν στο δρόμο σας. Ένα πορτοκάλι περιβάλλεται από πικρή φλούδα. Πρέπει να αφαιρέσετε τη φλούδα και να φάτε το γλυκό φρούτο που αυτή έχει προστατεύσει για τόσο καιρό. Το γλυκό φρούτο, δηλαδή η ζωή σας, είναι τυλιγμένο στο πικρό δέρμα της λαγνείας, του θυμού, της απληστίας, της αλαζονείας, της προσκόλλησης και της ζήλειας. Αφαιρέστε τη φλούδα και πετάξτε την, ώστε να μπορέσετε να γευτείτε τη γλυκύτητα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1973


18 Ιανουαρίου

Ο άνθρωπος πρέπει να δώσει προσοχή σε τρία βασικά καθήκοντα στη διαδικασία της αναζήτησης της ευτυχίας: 1) Να ξεχάσει αυτό που πρέπει να ξεχάσει, δηλαδή τον κόσμο γύρω του και τις δελεαστικές απολαύσεις του. 2) Να φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει, δηλαδή στον Θεό, στην Παρουσία του Παντοδύναμου και 3) Να εγκαταλείψει αυτό που πρέπει να εγκαταλείψει, δηλαδή τις υλικές επιθυμίες και επιδιώξεις. Η βεδική προσευχή: «Οδήγησέ με από την αναλήθεια στην αλήθεια, από το σκοτάδι στο φως, από τον θάνατο στην αθανασία», συνοψίζει πολύ ωραία αυτούς τους στόχους. Προσπαθήστε να απομακρυνθείτε από την αναλήθεια κατευθυνόμενοι προς την Αλήθεια· προσπαθήστε να αποκτήσετε τη γνώση του Εαυτού σας και της προέλευσης όλων των Εαυτών και έτσι να αποβάλλετε τη θεμελιώδη άγνοιά σας. Απομακρυνθείτε από τις σκέψεις και τις ανησυχίες σχετικά με αυτό το σώμα, το οποίο υπόκειται στη φθορά και τον θάνατο, και αποκτήστε επίγνωση του αθάνατου Εαυτού, ο οποίος πραγματικά είστε!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1973


17 Ιανουαρίου

Η αφιέρωση όλων των δραστηριοτήτων στον Θεό και η παράδοση στο θέλημά Του συνιστά το μονοπάτι της αφοσίωσης. Η αφοσίωση πρέπει να βασίζεται στην πεποίθηση, όχι στην τυφλή παράλογη πίστη. Γι’ αυτό τον λόγο τονίζω πάντα τον ρόλο της νοημοσύνης. Η νοημοσύνη είναι ένα ιδιαίτερο δώρο του Θεού στον άνθρωπο· προσδίδει τη δύναμη διάκρισης μεταξύ σωστού και λάθους. Η ειρήνη και η ευτυχία εξαρτάται από την επιλογή των σωστών μέσων και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αποφασιστεί από τη νοημοσύνη. Η ευημερία εξαρτάται επίσης από την ευφυή εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων, ανθρώπινων και άλλων. Η αμφιταλαντευόμενη νοημοσύνη του ανθρώπου, που έχει χάσει τη μονοσήμαντη  κατεύθυνσή της και την αγνότητά της, είναι υπεύθυνη για όλες τις συγκρούσεις και τις διαμάχες που επικρατούν σήμερα. Γι’ αυτό, σας ζητώ να προσεύχεστε στον Θεό να σας χαρίζει την ικανότητα να σκέφτεστε ευθέως και σωστά και να επιμένετε στη σωστή απόφαση, όταν καταλήγετε σ’ αυτήν, χωρίς να επηρεάζεστε από τον εγωισμό, την απληστία ή το μίσος. Προσευχηθείτε για έναν ισορροπημένο νου, ανεπηρέαστο από προκαταλήψεις και πάθη. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1973


16 Ιανουαρίου

Όταν οι φλόγες της έντονης επιθυμίας και του θυμού μαίνονται στην καρδιά, πώς μπορούν να αναδυθούν από αυτήν οι δροσερές ακτίνες της ειρήνης, της αλήθειας, της μη-βίας και της αγάπης; Αυτή η ανθρώπινη γέννηση είναι μια σπάνια ευκαιρία! Χρησιμοποιήστε την για να μεταδώσετε χαρά, όχι θλίψη. Ασφαλώς, είναι φυσικό για τον άνθρωπο να δυσανασχετεί, να θυμώνει. Αλλά δεν θα πρέπει να επιτρέπετε στο θυμό να έχει ελεύθερο και ξέφρενο πεδίο δράσης. Γνωρίζετε ότι πρώτα πρέπει να οργώσετε τη γη και να την ποτίσετε, μετά να σπείρετε τον σπόρο, να ξεριζώσετε τα ζιζάνια, να προστατέψετε την καλλιέργεια με έναν φράχτη από τα πρόβατα και τις κατσίκες και να περιμένετε υπομονετικά την ώρα του θερισμού. Έτσι και η καρδιά, πρέπει να οργωθεί με αρετές που τρέφονται με το νερό της θεϊκής αγάπης, πριν σπαρθούν οι σπόροι του θεϊκού Ονόματος· αργότερα πρέπει να καταστραφούν τα ζιζάνια. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τα κοπάδια της αστάθειας και της αμφιβολίας, είναι να υψώσετε τον φράχτη της πειθαρχίας· τότε, η επανάληψη του θείου Ονόματος θα ανθίσει σε διαλογισμό και θα φέρει την πλούσια συγκομιδή της σοφίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Μαρτίου 1965


15 Ιανουαρίου

Η γιορτή Σανκράντι θα πρέπει να θεωρείται ως η ημέρα κατά την οποία ο άνθρωπος στρέφει την οπτική του προς τον Θεό. Η ζωή του ανθρώπου μπορεί να συγκριθεί με το κοτσάνι ενός ζαχαροκάλαμου. Όπως το ζαχαροκάλαμο είναι σκληρό και έχει πολλούς ρόζους, έτσι και η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες. Όμως αυτές οι δυσκολίες πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να απολαύσει ο άνθρωπος την ευδαιμονία του Θείου, όπως ακριβώς το ζαχαροκάλαμο πρέπει να συνθλιβεί και ο χυμός του να μετατραπεί σε ζάχαρη ώστε να απολαύσει κανείς τη γλυκύτητα της. Η ευδαιμονία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με το ξεπέρασμα των δοκιμασιών και των θλίψεων. Ο χρυσός δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα ελκυστικό κόσμημα χωρίς να υποβληθεί στη διαδικασία της τήξης σε ένα χωνευτήρι και χωρίς να χτυπηθεί ώστε ν’ αποκτήσει το απαιτούμενο σχήμα. Όταν σας αποκαλώ «χρυσούς μου», είναι γιατί σας θεωρώ πολύτιμες υπάρξεις. Αλλά μόνο αν περάσετε τις αντιξοότητες της ζωής με υπομονή και εγκαρτέρηση μπορείτε να γίνετε ελκυστικά κοσμήματα. Δεν πρέπει να επιτρέπετε στον εαυτό σας να καταβάλλεται από τις δυσκολίες. Να καλλιεργείτε πίστη στον Εαυτό σας και πίστη στον Θεό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1992


14 Ιανουαρίου

Η ημέρα του Σανκράντι σηματοδοτεί την άφιξη στα σπίτια των αγροτών των σιτηρών, που είναι οι καρποί των κόπων τους. Το Σανκράντι είναι μια ιερή γιορτή που τιμά τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα του ανθρώπινου μόχθου. Είναι επίσης μια αγαπημένη ημέρα ξεκούρασης σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα. Ο άνθρωπος χρειάζεται ημέρες ξεκούρασης μετά από μια περίοδο σκληρής εργασίας. Μόνο τότε μπορεί να απολαύσει ψυχική γαλήνη. Το Σανκράντι χαρίζει ειρήνη και προαναγγέλλει μια ευοίωνη και ευπρόσδεκτη αλλαγή. Εκδηλώνει την εσωτερική χαρά του ανθρώπου. Επιφέρει αλλαγές στον τρόπο ζωής και γεννά ιερές σκέψεις. Οι άνθρωποι σήμερα δεν αναγνωρίζουν αυτές τις ιερές αλλαγές. Είναι όλοι βυθισμένοι σε κοσμικά αποκτήματα και δεν έχουν καμία σχέση με ανώτερα πράγματα. Αντίθετα, θα πρέπει να αναζητούν κάθε ευκαιρία για να καλλιεργήσουν καλές ιδιότητες, όπως ο ζήλος, η αποφασιστικότητα, το θάρρος, η διάκριση, η δύναμη και το ψυχικό σθένος.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1997


13 Ιανουαρίου

Το ταξίδι του ήλιου προς το βορρά είναι ένας δείκτης για το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσει ο άνθρωπος για να συνειδητοποιήσει τον Θεό. Ο ήλιος είναι το υπέρτατο παράδειγμα ανιδιοτελούς και ακαταπόνητης υπηρεσίας. Ο κόσμος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τον ήλιο. Η ζωή στη γη είναι δυνατή μόνο χάρη στον ήλιο. Ο ήλιος διδάσκει στον άνθρωπο το μάθημα της ταπεινής αφοσίωσης στο καθήκον, χωρίς καμία έπαρση· είναι το ύψιστο παράδειγμα για όλους, και υποδεικνύει ότι πρέπει να κάνει κανείς το καθήκον του με αφοσίωση και προσήλωση. Το να κάνει κανείς το καθήκον του είναι η ύψιστη γιόγκα, όπως επισημαίνει ο Κρίσνα στη Γκίτα. Οι πράξεις και οι σκέψεις σας ας είναι ενάρετες. Τότε θα βιώσετε τη Θεία Ευδαιμονία. Το Σανκράντι (που σηματοδοτεί την έναρξη της κίνησης του ήλιου προς βορρά)  έχει σκοπό να επιφέρει διάφορες αλλαγές στη στάση του ανθρώπου, ώστε να μπορέσει να εξαγιάσει τη ζωή του. Είναι μια γιορτή που δεν προορίζεται μόνο για τους Ινδούς. Το μήνυμά του έχει νόημα για όλους στον κόσμο. Έχει ένα μήνυμα για τους ανθρώπους όλων των  δογμάτων σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1992


12 Ιανουαρίου

Μόνο όταν ο άνθρωπος ανακαλύψει την απόλυτη αναλλοίωτη φύση του μπορεί να αντλήσει διαρκή ειρήνη. Μέχρι τότε, θα πρέπει και αυτός να αμφιταλαντεύεται στον μεταβαλλόμενο κόσμο, μεταξύ χαράς και θλίψης. Όπως ο Βιβεκανάντα και ο Nαγκαμαχασάγια, οι άνθρωποι πρέπει να ωθούνται από τη δίψα να γνωρίσουν τον Δημιουργό πίσω από τη Δημιουργία, τον Σκηνοθέτη πίσω από τις μαριονέτες. Ο Nαγκαμαχασάγια ξεκίνησε από τη στάση του «Είμαι ο υπηρέτης του Θεού» και έκανε τον εαυτό του τόσο μικρό, συρρικνώνοντας την ατομικότητά του, ώστε μπόρεσε να ξεφύγει από τα δεσμά της πλάνης και να δραπετεύσει στην οικουμενική αιώνια Αλήθεια. Ο Βιβεκανάντα, από την άλλη πλευρά, ξεκίνησε από τη στάση του «Είμαι ο Θεός» (Σο-χαμ) και έκανε τον εαυτό του τόσο τεράστιο και μεγάλο, ώστε έσπασε τα δεσμά και συγχωνεύτηκε με την υπέρτατη κυρίαρχη Αλήθεια. Όταν έχετε κερδίσει αυτή τη γνώση της ταυτότητάς σας με την Αλήθεια πίσω από το φαινόμενο σύμπαν, η ψευδαίσθηση δεν μπορεί να σας επηρεάσει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1965


11 Ιανουαρίου

Η γλώσσα είναι η πανοπλία της καρδιάς, είναι ο φύλακας της ζωής του ανθρώπου. Η δυνατή ομιλία, η πολυλογία, η επιθετική ομιλία, ο λόγος ο γεμάτος θυμό και μίσος –όλα αυτά επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου. Αναπαράγουν θυμό και μίσος στους άλλους· πληγώνουν, διεγείρουν, εξοργίζουν και αποξενώνουν. Γιατί λέγεται ότι η σιωπή είναι χρυσός; Ο σιωπηλός άνθρωπος δεν έχει εχθρούς, αν και μπορεί να μην έχει ούτε φίλους. Έχει τον ελεύθερο χρόνο και την ευκαιρία να βυθίζεται στον εαυτό του και να εξετάζει τα δικά του λάθη και τις δικές του αποτυχίες. Δεν έχει πλέον την τάση να τα αναζητά στους άλλους. Αν γλιστρήσει το πόδι σας,  αποκτάτε ένα κάταγμα –αν γλιστρήσει η γλώσσα σας, ραγίζετε την πίστη ή τη χαρά κάποιου. Αυτό το κάταγμα δεν μπορεί ποτέ να διορθωθεί, αυτή η πληγή θα επιδεινώνεται για πάντα. Επομένως, να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα με μεγάλη προσοχή. Όσο πιο ήπια μιλάτε, όσο λιγότερο μιλάτε και όσο πιο γλυκά μιλάτε, τόσο το καλύτερο για εσάς και τον κόσμο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Μαρτίου 1965


10 Ιανουαρίου

Ανεξάρτητα με το τι γνωρίζετε ή δεν γνωρίζετε, εξοπλίστε τον εαυτό σας με τη δύναμη που είναι απαραίτητη ώστε να είστε ενάρετοι, επιδιώκοντας να αντιστέκεστε στους πειρασμούς και τα θέλγητρα του αντικειμενικού κόσμου. Διάκριση δεν είναι η εξυπνάδα στην οποία  αποδίδεται υπερβολική αξία σήμερα, αλλά η ικανότητα να βλέπετε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις, να αξιολογείτε το εφήμερο και το διαρκές, το ατομικό και το οικουμενικό, το επιφανειακό και το βαθύ. Πρέπει επίσης να έχετε μια στάση σεβασμού απέναντι στο παρελθόν, αλλά και απέναντι στους μεγαλύτερους, που είναι θεματοφύλακες της ιερής πνευματικής σοφίας, καθώς και της απαραίτητης εμπειρίας που πρέπει να αποκτήσετε. Να έχετε πίστη –πίστη στη δική σας εγγενή Θεία φύση, πίστη στις ανώτερες αξίες που μπορούν να επιτευχθούν με την ειλικρινή άσκηση και την εξάσκηση της αποστασιοποίησης. Η ζωή γίνεται πιο γλυκιά και με μια μικρή δόση άρνησης. Διότι αν ικανοποιείτε όλες τις επιθυμίες σας, θ’ αρχίσει να σας ‘λιγώνει’ . Αρνηθείτε πολλά από τα πράγματα που κυνηγάει ο νους σας και θα διαπιστώσετε ότι γίνεστε αρκετά ανθεκτικοί, ώστε να υπομένετε τόσο την καλή όσο και την κακή τύχη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1963


9 Ιανουαρίου

Όταν είστε βυθισμένοι στην ευδαιμονία του Θεού, είστε κύριοι της κάθε μικρότερης ευτυχίας. Όταν βουτάτε στη θάλασσα, πρέπει να αναζητάτε μαργαριτάρια. Όταν πηγαίνετε στο δέντρο που εκπληρώνει τις επιθυμίες, ζητήστε την ύψιστη ευδαιμονία. Μην αποζητάτε το μικρότερο, όταν το μεγαλύτερο είναι διαθέσιμο με λίγη μόνο περισσότερη προσπάθεια. Υπάρχει μια φυσική λαχτάρα στον άνθρωπο να γίνει ένα με το απέραντο, το υπέρτατο, το απεριόριστο, γιατί, στη σπηλιά της καρδιάς του, κατοικεί το ίδιο το Υπέρτατο. Είναι σαν το νεαρό μοσχάρι που λαχταρά για την αγελάδα. Κάθε μοσχαράκι γνωρίζει τη μητέρα του. Μπορεί να έχετε χίλια μοσχαράκια και χίλιες αγελάδες. Αφήστε τα ελεύθερα και το καθένα θα βρει τη μητέρα του. Έτσι κι εσείς, επίσης, πρέπει να ξέρετε από πού παίρνετε τη μητρική σας τροφή και υποστήριξη –είναι ο Θεός, από τον οποίο προέρχεστε!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1966


8 Ιανουαρίου

Να είστε σιωπηλοί εσείς οι ίδιοι. Αυτό θα παρασύρει στη σιωπή και τους άλλους. Απαλλαγείτε από τη συνήθεια να φωνάζετε, να μιλάτε πολύ και δυνατά. Μειώστε τις επαφές σας στο ελάχιστο. Να φέρνετε  μαζί σας μια ατμόσφαιρα ήσυχης περισυλλογής, όπου κι αν βρίσκεστε. Υπάρχουν κάποιοι που ζουν μέσα σε έναν διαρκή θόρυβο, σε μια καταιγίδα θορύβου. Είτε βρίσκονται σε μια έκθεση, είτε σε ένα πανηγύρι, είτε σε ένα ξενοδοχείο, είτε σε ένα ναό, είτε στο Πρασάντι Νίλαγιαμ, δεν ελέγχουν τη γλώσσα τους και δεν σταματούν. Αυτοί δεν θα προχωρήσουν μακριά στον δρόμο προς τον Θεό. Υπάρχουν άλλοι που απολαμβάνουν τις αντιπαραθέσεις και τις λογομαχίες. Δεν αρκούνται ποτέ στα προφανή γεγονότα, πρέπει να δημιουργούν αμφιβολίες εκεί που δεν υπήρχαν πριν και να κλονίζουν την πίστη. Διαφωνούν αν ο Ράμα είναι ανώτερος από τον Κρίσνα ή αν ο Κρίσνα είναι πληρέστερη ή υποδεέστερη ενσάρκωση του Θεού. Άνθρωποι που δεν έχουν πλησιάσει τα περίχωρα της πρωτεύουσας τολμούν να διαφωνούν για την εμφάνιση και τη δόξα του αυτοκράτορα, ο οποίος κατοικεί στο παλάτι στην καρδιά της πόλης!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1965


7 Ιανουαρίου

Για όλα τα είδη της πνευματικής πειθαρχίας, η πνευματική συντροφιά είναι αναγκαία. Ο άνθρωπος διαμορφώνεται από τις συναναστροφές του. Επομένως, να είστε πάντα σε εγρήγορση ακόμα και για τον αέρα που αναπνέετε –είναι μολυσμένος από τις βρώμικες σκέψεις ανθρώπων ανάμεσα στους οποίους κινείστε. Το καθαρό νερό, που πέφτει ως βροχή από τον ουρανό, αλλάζει  σε εκατοντάδες γεύσεις και χρώματα ανάλογα με το έδαφος στο οποίο καταλήγει. Όμως, ακόμη και το λασπόνερο της υδρορροής έχει κάποια ελπίδα να ξαναγίνει καθαρό νερό. Γιατί, όταν ο ήλιος λάμπει, μπορεί να ανέβει ως ατμός στα σύννεφα και να ανακτήσει την παρθένα φύση του. Για να καθαρίσει ο νους, η προσευχή είναι το νερό και η πνευματική πειθαρχία το σαπούνι. Το νερό ή το σαπούνι  από μόνα τους δεν είναι αποτελεσματικά. Η πνευματική πειθαρχία πρέπει να ακολουθείται από μια ανυποχώρητη αποφασιστικότητα να μην επαναληφθεί το λάθος. Γι’ αυτό, να προσεύχεστε για βοήθεια στην πνευματική σας άσκηση, μέσω της χάρης του Θεού. Φυλάξτε τη σοφία που αποκτήσατε από τις παγίδες της προσκόλλησης και της αποστροφής –αυτό πρέπει να είναι το μέλημά σας. Γιατί, όπου υπάρχει δυαδικότητα, υπάρχει φόβος, παρακμή και θάνατος.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1965


6 Ιανουαρίου

Ο άνθρωπος είναι κατ’ ουσίαν θεϊκός, και έτσι, φυσικά, όσο περισσότερο εκδηλώνει τις θεϊκές ιδιότητες της Αγάπης, της Δικαιοσύνης, της Αλήθειας και της Ειρήνης, τόσο περισσότερη ευδαιμονία είναι σε θέση να απολαύσει και να μεταδώσει. Όσο λιγότερο τις εκδηλώνει, τόσο περισσότερο θα έπρεπε να νιώθει ντροπή, καθώς ζει  ενάντια στην κληρονομιά του. Το δέντρο της ζωής πρέπει να ποτίζεται στις ρίζες, αλλά τώρα, όσοι σχεδιάζουν να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο, ποτίζουν τα κλαδιά, τα φύλλα και τα άνθη. Οι ρίζες είναι οι αρετές –αυτές πρέπει να τραφούν, ώστε τα άνθη των πράξεων, των λόγων και των σκέψεων να ανθίσουν και να ευωδιάσουν και να αποδώσουν τον καρπό της  υπηρεσίας, γεμάτο από τον γλυκό χυμό της ευδαιμονίας. Ο σχεδιασμός για την εξασφάλιση της τροφής, της ένδυσης και της στέγης προάγει μόνο την ευημερία της άμαξας –του σώματος. Σχεδιάστε επίσης για το άλογο –τον νου, που πρέπει να χρησιμοποιήσει την τροφή, την ένδυση, τη στέγη και άλλα υλικά μέσα για την επίτευξη του υψηλού στόχου της διαφυγής από το ατομικό εγώ στο Οικουμενικό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Αυγούστου 1966


5 Ιανουαρίου

Φανταστείτε ένα ροζάριο από διάφορα είδη χαντρών. Ο σπάγκος περνάει μέσα από την κάθε μία και συγκρατεί όλες τις χάντρες μαζί, χωρίς αμφιβολία. Αλλά μόνο στις διαφανείς χάντρες ο σπάγκος είναι ορατός. Έτσι κι εσείς, πρέπει να κάνετε τον εαυτό σας διαφανή, απαλλαγμένο από την επιθυμία και τα θέλω που κρύβουν ή δημιουργούν ασάφεια. Μόνο τότε μπορεί να φανεί ο Εσώτερος Υποκινητής. Δεν μπορείτε να ισχυριστείτε ότι αφού δεν φαίνεται, δεν υπάρχει. Μπορείτε να αποκτήσετε αυτή τη διαφάνεια μέσω της αγνότητας των  προθέσεων, των παρορμήσεων και των ενστίκτων. Αυτό επιτυγχάνεται με συστηματική και ειλικρινή πνευματική πειθαρχία. Μια σκάλα πρέπει να είναι τόσο ψηλή όσο το ύψος που θέλετε να φτάσετε –η πνευματική σας άσκηση πρέπει να είναι έχει τόση διάρκεια όσο ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσετε στο στόχο. Όταν οι τοίχοι ολοκληρωθούν, οι σκαλωσιές απομακρύνονται –όταν δείτε την Αλήθεια, όλες οι μορφές της πνευματικής πειθαρχίας, όπως η επανάληψη του Ονόματος, οι θρησκευτικοί όρκοι, η λατρεία, οι προσφορές, η ακρόαση ιερών κειμένων και οι ψαλμωδίες, μπορούν να καταργηθούν. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1965


4 Ιανουαρίου

Για να αποκτήσετε ευτυχία και γαλήνη πρέπει να αναπτύξετε έναν αγνό και άσπιλο νου, αμόλυντο από τον εγωισμό και τους απογόνους του –τη λαγνεία, την απληστία, τον φθόνο, τον θυμό, το μίσος και τα υπόλοιπα. Γι’ αυτό, πρέπει να αναζητάτε καλή παρέα, να πράττετε ενάρετα, να έχετε μόνο θετικές σκέψεις  και να διαβάζετε καλά βιβλία. Μπορεί να δείτε χίλια καλά πράγματα ή να ακούσετε χίλια καλά λόγια ή να διαβάσετε χίλια καλά βιβλία, αλλά εάν δεν θέσετε έστω και ένα από αυτά σε εφαρμογή, οι κηλίδες στον καθρέφτη της καρδιάς σας δεν θα σβηστούν. Ο Θεός δεν μπορεί να αντανακλαστεί σε αυτόν. Η συνεχής άσκηση με πλήρη πίστη θα μεταμορφώσει τον άνθρωπο σε Θεό, γιατί ο Θεός είναι η πραγματική σας φύση, ο Θεός είναι η πραγματική σας ουσία. Είστε κύματα από την ίδια Θάλασσα. Γνωρίστε αυτή την αλήθεια και θα είστε ελεύθεροι!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1966


3 Ιανουαρίου

Αν ο άνθρωπος θέλει να συνειδητοποιήσει την αλήθεια ότι είναι ο Ένοικος του σώματος πρέπει να εγκαταλείψει τη συνείδηση ότι είναι το σώμα. Όταν είστε εδραιωμένοι στη συνείδηση «είμαι ο Ένοικος του σώματος», κανένας πόνος ή θλίψη, αλαζονεία ή εγωισμός δεν θα μπορεί να σας προσβάλει. Μοιάζει με το θαλασσινό νερό. Πάρτε μια μικρή ποσότητα θαλασσινού νερού και κρατήστε την ξεχωριστά σε ένα μπουκάλι –θα βρωμίσει μέσα σε λίγες μέρες. Αλλά, όσο είναι στη θάλασσα, τίποτα δεν μπορεί να τη λερώσει. Να είστε μέσα στη θάλασσα, ως μέρος της –μη διαχωρίζετε τον εαυτό σας, μην αισθάνεστε ότι είστε το σώμα, μη θεωρείτε ότι είστε διαφορετικός από τον πανταχού παρόντα Θείο Ένοικο του σώματος. Αυτή πρέπει να είναι η σταθερή σας επιδίωξη. Και αυτή την επιδίωξη πρέπει να εκδηλώνετε στην πράξη, ως πειθαρχία και εκπαίδευση των αισθήσεων και των συναισθημάτων. Το σώμα πρέπει να είναι υπό τον έλεγχό σας. Το σώμα δεν είναι παρά ένα όργανο για να συνειδητοποιήσετε και να πραγματώσετε τον Θείο Εαυτό που ενοικεί μέσα του.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1965


2 Ιανουαρίου

Τα προβλήματά σας είναι συχνά αυτοδημιούργητα. Αν αναπτύξετε σταθερή πίστη στον Θεό και παραδοθείτε στο θέλημά Του, Εκείνος δεν θα σας απογοητεύσει. Αυτή είναι η έννοια της παράδοσης στο θέλημα του Θεού. Η ευδαιμονία που μπορεί να προκύψει από αυτή την παράδοση δεν μπορεί να αποκτηθεί με κανένα άλλο μέσον. Αντιμετωπίστε ό,τι σας συμβαίνει ως κάτι που στοχεύει στο καλό σας. Ανακαλύψτε την ευδαιμονία που μπορεί να προκύψει από τις δοκιμασίες και τα βάσανα. Ήταν κατά τη διάρκεια της εξορίας τους στο δάσος επί δώδεκα χρόνια, που η αφοσίωση των Πάνταβας αναπτύχθηκε στον υψηλότερο βαθμό. Το να περιμένετε ότι η ζωή θα πρέπει να είναι μια αδιάκοπη αλυσίδα ευτυχίας και άνεσης, δεν είναι σημάδι αληθινής αφοσίωσης. Είναι άραγε αυτό αληθινή ευτυχία; Ο Tιαγκαράτζα αναρωτήθηκε αν η ευτυχία βρίσκεται στην κατοχή πλούτου ή στην υπηρεσία του Θεού. Αλλά δεν βρήκε καμία χαρά στην απόκτηση πλούτου. Αντίθετα, όταν αποκτούσε επίγνωση της πανταχού παρουσίας του Θεού, πλημύριζε από υπέρτατη χαρά. Παρομοίως, όλοι οι αφοσιωμένοι του Θεού πρέπει να έχουν συνείδηση της παρουσίας Του στα πάντα και να εκτελούν τα καθημερινά τους καθήκοντα ως αφιέρωμα σ’ Εκείνον!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιουλίου 1984


1 Ιανουαρίου

Σ’ αυτόν τον κόσμο γινόμαστε μάρτυρες όλων των ειδών των πόνων και των θλίψεων. Αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι μόνιμο. Κάθε περίοδος πόνου ακολουθείται από μια πείοδο ευχαρίστησης. Η εμπειρία της ευχαρίστησης διυλίζεται και ενισχύεται μέσα από την προηγούμενη εμπειρία του πόνου. Όπως ο χρυσός εξευγενίζεται λιώνοντας στο χωνευτήρι, έτσι και ο πόνος εξαγιάζει την ευχαρίστηση που τον ακολουθεί. Ένα νέο έτος ή ένας νέος μήνας δεν φέρνει μαζί του καμία καινούργια χαρά ή λύπη. Κάθε δευτερόλεπτο είναι καινούργιο, γιατί αναγγέλλει τη ροή του χρόνου. Ένας χρόνος είναι στην πραγματικότητα μια διαδοχή δευτερολέπτων που μετατρέπονται σε λεπτά, ημέρες και μήνες. Μόνο όταν η κάθε στιγμή τιμάται ως καινούργια, το νέο έτος εκλαμβάνεται ως καινούργιο. Ο ιερός τρόπος με τον οποίο περνάει η κάθε στιγμή χαρακτηρίζει και όλο το έτος. Αν θέλετε να ζήσετε μια ιερή ζωή και να έχετε ιερές εμπειρίες, πρέπει να ασχοληθείτε με ιερές πράξεις. Το κακό στον κόσμο μπορεί να αλλάξει μόνο με την αλλαγή των  πράξεων των ανθρώπων. Ο μετασχηματισμός της κοινωνίας πρέπει να ξεκινήσει από την μεταμόρφωση των ατόμων.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1998