Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιανουάριος 2021

16 Ιανουαρίου

Εξιλέωση δεν σημαίνει το να αποσυρθείτε στο δάσος και να επιβιώνετε με φρούτα και βολβούς. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια ζωή μπορεί να ονομαστεί ζωή νωθρότητας και όχι εξιλέωσης. Η αληθινή εξιλέωση έγκειται στον έλεγχο των συναισθημάτων, των σκέψεων, των λόγων και των πράξεων που προκύπτουν από τις σατβικές, ρατζασικές και ταμασικές ιδιότητες. Να διαλογίζεστε στον Θεό ανά πάσα στιγμή, ώστε να επιτύχετε αρμονία στις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις. Εκείνος μόνο είναι ευγενής ψυχή, του οποίου οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις βρίσκονται σε πλήρη αρμονία. Μην παρασύρεστε από τον πόνο ή την ευχαρίστηση. Η Μπάγκαβαντ Γκίτα διδάσκει: «Να έχετε την ίδια νοητική στάση απέναντι στην ευτυχία ή τη θλίψη, το κέρδος ή την απώλεια, τη νίκη ή την ήττα. Να εκπληρώνετε το καθήκον σας και να υπηρετείτε την κοινωνία χωρίς καμία προσδοκία ανταμοιβής.» Αυτός ο τρόπος σκέψης και η απουσία επιθυμιών συνιστούν την αληθινή εξιλέωση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Αυγούστου 2000


15 Ιανουαρίου

Πρέπει να γεμίσετε τον εαυτό σας με ιερές σκέψεις. Αυτός είναι ο σκοπός των ιερών εορτασμών. Σανκράντι ή Σανκράμανα είναι η στιγμή που γίνεται το εσωτερικό ταξίδι προς μια καθαρή και άσπιλη καρδιά. Ακριβώς όπως ο Ήλιος ξεκινά το ταξίδι του προς τον βορρά, Σανκράντι είναι η ημέρα κατά την οποία ο νους πρέπει να στραφεί προς τον Εαυτό για την Αυτοπραγμάτωση. Οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να αλλάξουν την οπτική τους, τις σκέψεις τους, τα λόγια τους και τη συμπεριφορά τους. Αυτή είναι η έννοια του Σανκράμανα. Αν δεν εξαγνίσετε τον εαυτό σας, τι μπορεί να σημαίνει ο οποιοσδήποτε αριθμός εορτασμών για σας; Η ημέρα αυτή προωθεί τη διανοητική μεταμόρφωση. Φωτίζει τον νου των ανθρώπων. Προκαλεί το ξεδίπλωμα των μύχιων συναισθημάτων. Επιφέρει την εκδήλωση του αόρατου Εαυτού σε όλους. Η ημέρα αυτή κυοφορεί μια τόσο μεγάλη σημασία. Πρέπει να χαιρετιστεί ως ο προάγγελος της ενότητας και της ειρήνης. Αυτό ήταν ένα πανάρχαιο μήνυμα των Βεδών.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1996


14 Ιανουαρίου

Σήμερα είναι η γιορτή Πόνγκαλ στην πολιτεία Ταμίλ Νάντου. Είναι η μέρα που ο Ήλιος αρχίζει τη βόρεια πορεία του (Ουτταράγιανα), καθώς ανατέλλει καθημερινά όλο και περισσότερο προς τον βορρά για μια περίοδο έξι μηνών, η οποία θεωρείται ιερότερη από την περίοδο των άλλων έξι μηνών. Πόνγκαλ σημαίνει το να φουσκώνει και να ξεχειλίζει το γάλα, που σημαίνει πως η καρδιά πρέπει να ξεχειλίζει από χαρά με τα υπέροχα μαθήματα που μας διδάσκει αυτή η περίοδος. Ο Ήλιος είναι η θεότητα των ματιών καθώς και της διάνοιας, και όταν ο Ήλιος γυρίζει προς τον βορά πρέπει κι εσείς επίσης να αποφασίσετε να στραφείτε προς το ιερό μονοπάτι της πραγμάτωσης του Θεού. Όταν ο Aρτζούνα και ο Ντουργιόντανα ήταν μαζί με τον Κρίσνα για να ζητήσουν τη βοήθειά του κατά τη διάρκεια του πολέμου της Kουρουκσέστρα, ο Aρτζούνα επέλεξε το μονοπάτι του Θεού, ενώ ο Ντουργιόντανα προτίμησε το μονοπάτι της υλικής δύναμης. Όσο περισσότερο πλούτο συσσωρεύετε, τόσο πιο πολύ δεσμεύεστε και από τόσο μεγαλύτερη ανησυχία, άγχος και φόβο διακατέχεστε. Όταν έχετε τον Θεό στο πλευρό σας, υπάρχει κάτι που να μην μπορείτε να επιτύχετε;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1979


13 Ιανουαρίου

Το όραμα του ανθρώπου δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε εξωτερικά αντικείμενα και υλικά πράγματα, τα οποία είναι παροδικά και φθαρτά. Στον άνθρωπο έχει δοθεί η δυνατότητα να δει την αγνή, ιερή Θεία Συνειδητότητα που κατοικεί στην καρδιά του. Η περίοδος κατά την οποία ο Ήλιος αρχίζει να κινείται προς τον βορά (Uttarayana) είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την ανάπτυξη αυτής της εσωτερικής όρασης. Αυτός είναι ο βασιλικός δρόμος για τον πνευματικό αναζητητή, ώστε να συνειδητοποιήσει το Υπέρτατο. Από αυτήν την ημέρα, ο Ήλιος ενδύεται μια ειρηνική και ευχάριστη όψη. Δεν αρκεί, επομένως, απλώς να αναγνωρίσουμε τη βόρεια κίνηση του Ήλιου σε αυτήν την περίοδο. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να κατευθυνθεί το όραμα εντός σας προς τον αγνό, ιερό ενοικούντα Εαυτό. Αυτή είναι η περίοδος καλλιέργειας ιερών σκέψεων και εκτέλεσης ιερών πράξεων. Οι σοφοί των αρχαίων εποχών περίμεναν την έναρξη της βόρειας κίνησης του Ήλιου για να ξεκινήσουν τα ιερά τους καθήκοντα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1994


12 Ιανουαρίου

Έχοντας γεννηθεί  στην κοινωνία, έχοντας ανατραφεί στην κοινωνία, έχοντας εκπαιδευτεί από την κοινωνία και έχοντας αντλήσει αμέτρητα οφέλη απ’ αυτήν, τι κάνετε εσείς για την κοινωνία; Η υπηρεσία προς το κοινωνικό σύνολο πρέπει να θεωρηθεί ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς στην κοινωνία για ό,τι αυτή έχει κάνει για σας. Χωρίς την κοινωνία δεν μπορείτε να επιβιώσετε. Οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζουν ακόμη και τις καθημερινές δουλειές τους ως μια μορφή εστιασμένης εργασίας. Εάν δεν είναι σε θέση να παρευρεθούν σε πνευματικές συναντήσεις λόγω των οικιακών τους καθηκόντων, δεν θα πρέπει να αισθάνονται δυστυχείς εξαιτίας αυτού. Η εκπλήρωση καθηκόντων στο σπίτι είναι εξίσου ιερή με την συμμετοχή σε μια πνευματική συντροφιά. Μόνο εάν ανταποκρίνεστε σωστά στα οικιακά σας καθήκοντα, θα είστε σε θέση να προσφέρετε σωστά και εκτός του οικογενειακού σας περιβάλλοντος. Όποια δουλειά κι αν κάνετε στο σπίτι, είτε σκουπίζετε το πάτωμα είτε μαγειρεύετε, μεταμορφώστε τη σε μια μορφή πνευματικής άσκησης. Βαπτίστε την κάθε δράση σας στην αγάπη του Θεού και αφιερώστε την σ’ Εκείνον.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1989


11 Ιανουαρίου

Αληθινός σπουδαστής είναι αυτός που πετυχαίνει να διακριθεί στο ηθικό, κοινωνικό και πνευματικό πεδίο. Δεν πρέπει να αγωνίζεστε μόνο για σωματική δύναμη και χαρά. Πρέπει να αγωνιστείτε σκληρά για τον έλεγχο του νου σας. Κάποιος που γίνεται σκλάβος του νου του είναι προορισμένος να καταλήξει αδύναμος, όσο ισχυρός και αν είναι. Λοιπόν, πρέπει να κάνετε τον νου σας σκλάβο σας. Η δύναμη του νου είναι ασύγκριτη. Από τον νου προέρχονται οι πολυτιμότερες αρετές. Εάν χαθεί ο πλούτος, μπορεί να κερδηθεί ξανά. Εάν χαθεί η υγεία, μπορεί να αποκατασταθεί με τη βοήθεια ενός αποτελεσματικού γιατρού. Αλλά αν χαθούν οι ανθρώπινες αξίες, η ανθρώπινη ζωή χαραμίζεται. Οι ανθρώπινες αξίες είναι η ανάγκη του τώρα. Δεν μπορούν να αποκτηθούν αποκλειστικά από ιερά κείμενα ούτε μπορούν να μεταδοθούν από εκπαιδευμένους δασκάλους. Πηγάζουν από μέσα. Όταν αναπτύσσετε ευγενείς σκέψεις και ακολουθείτε το μονοπάτι της αλήθειας στην καθημερινή σας ζωή, οι ανθρώπινες αξίες θα ανθίσουν εντός σας και θα σας προστατεύσουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 14 Ιανουαρίου 2003


10 Ιανουαρίου

Όλα τα πράγματα στη φύση είναι παροδικά. Προσελκύουν τον άνθρωπο και τον παραπλανούν. Τα αντικείμενα που είναι προσωρινής φύσης θα σας δώσουν μόνο στιγμιαία ευτυχία. Οι Βέδες μιλούν για τη Θεία Τάξη (Ritam) που διέπει τα πάντα, η οποία είναι εκδήλωση της αναλλοίωτης Αλήθειας. Όλα τα αντικείμενα του κόσμου υφίστανται αλλαγές. Όταν συνειδητοποιήσετε αυτήν την Κοσμική Τάξη, θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε την αμετάβλητη και αιώνια Θεότητα. Μπορεί να ρωτήσετε: «Πώς μπορώ να έχω το όραμα του Θεού;» Ω άνθρωπε! Δεν χρειάζεται να ψάξεις τον Θεό! Όπου κι αν κοιτάξεις, θα Τον βρεις. Ενυπάρχει σε κάθε αντικείμενο. Δεν μπορείτε να Τον δείτε, επειδή είστε παραπλανημένοι από τις εξωτερικές εκδηλώσεις. Στην πραγματικότητα, εσείς οι ίδιοι είστε ο Θεός. Ως εκ τούτου, οι Βέδες προτρέπουν τον άνθρωπο να αναπτύξει την πίστη ότι «Είμαι ο Θεός και ο Θεός δεν είναι άλλος από εμένα». Τα ονόματα και οι μορφές είναι πολλά, αλλά ο Θεός είναι ένας. Στην πραγματικότητα «όλα αυτά είναι ο Θεός». Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η Ενότητα είναι Θεότητα. Η ουσία της πνευματικής συντροφιάς (satsang) είναι η εμπειρία της ενότητας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Μαρτίου 2003


9 Ιανουαρίου

Θυμηθείτε με ποιο πνεύμα ο Χάνουμαν υπηρέτησε τον Σρι Ράμα. Ο Χάνουμαν έχει περιγραφεί ως «ατάραχος, ενάρετος και δυνατός». Ένα τέτοιο άτομο, όταν βρισκόταν πάνω σ’ ένα δέντρο στη βασιλική αυλή της Λάνκα, ρωτήθηκε από τους δαίμονες για το ποιος ήταν και από πού είχε έρθει. Ο Χάνουμαν απάντησε: «Είμαι ο υπηρέτης του Σρι Ράμα, του γιου της Καουσάλια». Δεν καυχιόταν για την ανδρεία ή τη γνώση του. Ήταν ικανοποιημένος να περιγράφει τον εαυτό του ως ταπεινό και αφοσιωμένο υπηρέτη του Ράμα. Έχετε κατά νου το αξίωμα: «Χωρίς πρώτα να είστε αφοσιωμένοι υπηρέτες του Κυρίου, έτοιμοι να εκτελέσετε τις εντολές Του, δεν μπορείτε να γίνετε Θεϊκοί». Πρέπει να μεταμορφώσετε τη ζωή σας μέσω της υπηρεσίας. Μη δίνετε περιθώρια στην αλαζονεία ή στο προσωπικό συμφέρον ούτε κατ’ ελάχιστο. Εδραιώστε στην καρδιά σας την αίσθηση ότι η υπηρεσία που προσφέρετε σε οποιονδήποτε είναι υπηρεσία προς τον Θεό. Μόνον τότε η υπηρεσία προς τον άνθρωπο γίνεται υπηρεσία προς τον Θεό. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1989


8 Ιανουαρίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Όπου κι αν βρίσκεστε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες κι αν ζείτε, μην ξεχνάτε ποτέ τον Θεό. Πάντοτε, σε όλους τους καιρούς, κάτω από  όλες τις περιστάσεις, να διαλογίζεστε στον Θεό. Όποια δραστηριότητα κι αν έχετε αναλάβει να διεκπεραιώσετε, αφιερώστε την στον Θεό. Όλες οι δυνάμεις στο σώμα σας είναι τα δώρα του Θεού. Όντως, ο Θεός διαπερνά κάθε ίντσα, κάθε κύτταρο και κάθε άτομο του σώματός σας. Εάν σπαταλάτε μια τέτοια θεϊκή δύναμη, αυτό ισοδυναμεί με ιεροσυλία. Αφιερώστε το σώμα, τον νου, τη διάνοια σας. Στην πραγματικότητα, αφιερώστε τα πάντα, στο Θεό! Το παιχνίδι που παίζετε δεν πρέπει να περιορίζεται σε μία μέρα. Πράγματι, η ζωή είναι ένα παιχνίδι. Παίξτε το. Η ενότητα είναι θεότητα. Σε ό,τι κι αν κάνετε, ό,τι κι αν λέτε, ό,τι κι αν σκέπτεστε –στην κάθε πτυχή της ζωής σας– πρέπει να αντικατοπτρίζεται αυτή η ενότητα. Αυτός είναι ο αληθινός πολιτισμός των Ινδών.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2003


7 Ιανουαρίου

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στις ανθρώπινες αξίες είναι το θεμέλιο του μεγάλου κινήματος για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στον κόσμο. Οι μεγαλύτεροι έχουν απομακρυνθεί από τον ιδανικό τρόπο ζωής και είναι δύσκολο να περιμένουμε αλλαγή στις συνήθειες και τις στάσεις τους. Τα παιδιά πρέπει να οδηγούνται σε ενάρετους τρόπους ζωής, στην απλότητα, την ταπεινότητα και την πειθαρχία. Μέσω του παραδείγματος των φωτεινών, χαρούμενων και συνεργάσιμων παιδιών από τις τάξεις των ανθρωπίνων αξιών, πολλοί γονείς πρέπει να πειστούν με αγάπη να στείλουν και τα δικά τους παιδιά σε αυτές τις τάξεις. Όπως γνωρίζετε, δεν μπορείτε να προσελκύσετε τα παιδιά προς το μέρος σας, εάν κρατάτε ένα ραβδί στο χέρι σας. Θα πρέπει αντίθετα  να κρατάτε μερικά γλυκά. Έτσι, οι δάσκαλοι πρέπει να είναι ενσαρκώσεις της αγάπης και της υπομονής. Το ιδανικό της εκπαίδευσης στις ανθρώπινες αξίες είναι να μεγαλώσει μια γενιά αγοριών και κοριτσιών που έχουν καθαρή και ειλικρινή συνείδηση. Το τρέχον πρόγραμμα σπουδών δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας, όπου οι ευγενείς συνήθειες και τα ιδανικά μπορούν να αναπτυχθούν και να αποδώσουν καρπούς. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Ιουνίου 1978


6 Ιανουαρίου

Οι άνθρωποι φαίνεται να αναζητούν τον Θεό. Δεν συνειδητοποιούν ότι όλα όσα βλέπουν διαπερνώνται από τον Θεό. Όλες οι μορφές είναι θεϊκές. Αλλά επειδή η όρασή τους κατευθύνεται προς τα έξω, δεν μπορούν να έχουν το εσωτερικό όραμα του Θείου. Ο άνθρωπος λαχταρά την ειρήνη. Αν και η πηγή της ειρήνης και της ευδαιμονίας είναι μέσα του, τις αναζητά στα εξωτερικά πράγματα , σαν να κυνηγά έναν αντικατοπτρισμό. Λόγω της αδιάκοπης δραστηριότητας, της διαρκούς ανησυχίας και των απεριορίστων επιθυμιών, ο άνθρωπος έχει χάσει την γαλήνη του και έχει γίνει θύμα της δυσαρέσκειας και της δυστυχίας. Κατ’ αρχάς, η ειρήνη πρέπει να καλλιεργηθεί εντός σας. Κι έπειτα αυτή η ειρήνη πρέπει να επεκταθεί στην οικογένεια. Από την οικογένεια πρέπει να εξαπλωθεί στην κοινότητά σας. Έτσι, η ειρήνη οφείλει να αρχίζει με το άτομο και να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την κοινωνία. Πρέπει να ασχοληθείτε με την υπηρεσία, αποφεύγοντας κάθε ίχνος αλαζονείας. O ξεπεσμός σας είναι το αποτέλεσμα της λησμοσύνης του Θεού. Όταν στοχάζεστε τον Θεό, η ζωή σας θα γεμίσει με γαλήνη και χαρά!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1989


5 Ιανουαρίου

Ο Θεός είναι παρών σε όλους σε μια ανεκδήλωτη μορφή. Κάθε άνθρωπος είναι ενσάρκωση του Θεού, που είναι Ύπαρξη-Συνειδητότητα-Ευδαιμονία. Αυτό έχει περιγραφεί κατηγορηματικά στην Μπάγκαβαντ Γκίτα. Καθώς ο Θεός είναι η ίδια η αγάπη, ο άνθρωπος είναι επίσης μια ενσάρκωση της αγάπης. Όμως ο άνθρωπος σήμερα δεν το εκδηλώνει πλήρως και σωστά λόγω του ατομισμού και του εγωκεντρισμού του. Αν και η ανθρωπότητα έχει προχωρήσει σημαντικά στον υλικό και επιστημονικό τομέα, έχει υποχωρήσει θλιβερά στο ηθικό και πνευματικό πεδίο. Ο εγωισμός κυριαρχεί σε κάθε δράση. Πίσω από κάθε σκέψη και κάθε λέξη, το συμφέρον είναι εμφανές. Μόνο όταν εξαλειφθεί αυτός ο εγωισμός, μπορεί να αποκαλυφθεί ο Θεός. Κατά την προσφορά της υπηρεσίας, θα πρέπει να υπάρχει η αναγνώριση της παρουσίας του Θεού σε όλα τα ανθρώπινα όντα. Οι άνθρωποι δεν έχουν αναπτύξει το πνεύμα της θυσίας ή την αποστροφή στις αισθησιακές απολαύσεις. Η αληθινή υπηρεσία απαιτεί πνεύμα θυσίας. Η θυσία έχει χαρακτηριστεί ως το μόνο μέσο για την επίτευξη της αθανασίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1989


4 Ιανουαρίου

Ενώ ο Θεός είναι πάντα  στο πλευρό σας, απασχολείστε  αναζητώντας Τον σε όλο τον κόσμο! Ερευνώντας το εξωτερικό, δεν μπορείτε ποτέ να εξαγνίσετε το εσωτερικό. Είναι σημαντικό να μεταμορφώσετε τη συνείδησή σας. Διορθώστε τη συμπεριφορά και τις ενέργειές σας, επειδή όλα εξαρτώνται από τις πράξεις σας. Ακολουθώντας πιστά το σωστό μονοπάτι με μια αγνή καρδιά, πρέπει να εξαγιάσετε τη ζωή σας. Όλες οι προσευχές, η επανάληψη του Ονόματος και η λατρεία  που προσφέρονται, προορίζονται μόνο για τον εξαγνισμό της καρδιάς. Όλοι όσοι πέτυχαν το μεγαλείο σε οποιοδήποτε πεδίο, είτε αυτό είναι η εκπαίδευση είτε η επιστήμη, κατάφεραν να το κάνουν αποκλειστικά  και μόνο λόγω της συμπεριφοράς τους. Ούτε η φυσική δύναμη ούτε ο πλούτος, ούτε καν η πνευματική ικανότητα μπορούν να κάνουν κάποιον σεβαστό και διακεκριμένο. Είναι ο τρόπος που ζει κανείς αυτός που του  προσδίδει τιμή και αξιοπρέπεια. Εάν φιλοξενείτε ορθές σκέψεις, θα συνειδητοποιήσετε ότι όλοι βρίσκεστε στο σπίτι του Θεού. Όλο το σύμπαν είναι το αρχοντικό του Θεού! Όταν συνειδητοποιήσετε αυτήν την αλήθεια, πώς μπορούν να ανακύψουν διαφορές;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1989


3 Ιανουαρίου

Ποια είναι η χρησιμότητα ενός βουνού γνώσεων, που περιέχονται στα βιβλία, εάν δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε πραγματική ευτυχία ως άνθρωποι; Δεν θα φροντίσει ο Θεός τον άνθρωπο αν εναποθέσει  την πίστη του σ’ Εκείνον; Τι είναι αυτό που επιτυγχάνεται με την αδιάκοπη έγνοια του να κερδίζετε τα προς το ζην και να ξεχνάτε τον πανταχού παρόντα Κύριο; Η ουσία της εκπαίδευσης συνίσταται στην καλλιέργεια καλών ιδιοτήτων και στην ανάπτυξη σωστών αξιών για μια ουσιαστική ζωή. Όλοι επιζητούν την ειρήνη λέγοντας «Εγώ θέλω ειρήνη». Αλλά μπορεί να βρεθεί η ειρήνη (peace) στον εξωτερικό κόσμο που είναι γεμάτος μόνο με κομμάτια (pieces); Η ειρήνη πρέπει να βρεθεί εντός σας με το να απαλλαγείτε από το «εγώ» και το «θέλω». Η ειρήνη καταστρέφεται από τον εγωισμό  και από τις ακόρεστες επιθυμίες. Περιορίστε τις επιθυμίες σας. Ο άνθρωπος στοιχειώνεται από ατελείωτες ανησυχίες πολλών ειδών. Μόνο στρέφοντας τον νου σας προς τον Θεό, μπορείτε να απαλλαγείτε από τις αγωνίες σας. Οι άνθρωποι πρέπει να μειώσουν τις επιθυμίες και να καλλιεργήσουν τη μη-προσκόλληση, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πραγματική γαλήνη. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1989


2 Ιανουαρίου

Το κάθε δευτερόλεπτο αποτελεί τη γέννηση ενός νέου έτους. Τα δευτερόλεπτα αθροίζονται στα λεπτά, τα λεπτά στις ώρες, οι ώρες στις ημέρες, οι  ημέρες στους μήνες και οι μήνες στα χρόνια. Έτσι, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ιερότητα  σε σχέση με την αρχή ή το τέλος ενός έτους. Υπάρχουν άνθρωποι που αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την ημέρα και κάνουν εικασίες για κάποια εκπληκτικά ή τρομερά  γεγονότα που θα συμβούν. Ο χρόνος ή η ημερομηνία δεν είναι η αιτία της ευτυχίας ή της δυστυχίας σας. Οι δικές σας πράξεις (κάρμα) στο παρελθόν είναι η αιτία της χαράς και της θλίψης σας. Το φυτό και ο καρπός είναι ανάλογα με τον σπόρο. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Μη σπαταλάτε την ψυχική σας ενέργεια σε εικασίες για εκείνο ή το άλλο γεγονός! Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Όταν οι πράξεις σας είναι σωστές και αγνές, θα προκύπτουν  μόνο καλά αποτελέσματα! Ο Θεός είναι ο κύριος του χρόνου. Υπερβαίνει τον χρόνο. Ο Θεός πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα! Στην νέα χρονιά, καλλιεργήστε την αγνή, σταθερή και ανιδιοτελή αγάπη!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2000


1 Ιανουαρίου

Σπείρετε τον σπόρο της αγάπης σε όλες τις άδειες από αγάπη καρδιές. Ποτίστε τον με αγάπη. Αφήστε την αγάπη να ρέει σαν την πλημμύρα που κατακλύζει τα πάντα. Ο σύγχρονος άνθρωπος κατευθύνει την αγάπη του προς τα κοσμικά αντικείμενα και εμπλέκεται στην πολλαπλότητα του κόσμου. Η αγάπη ζει δίνοντας και συγχωρώντας. Ο εγωισμός επιβιώνει παίρνοντας και ξεχνώντας. Καλλιεργήστε την ανιδιοτελή αγάπη. Να αγαπάτε τους πάντες. Αφήστε τους άλλους να σκέφτονται ό,τι τους ευχαριστεί. Δεν χρειάζεται να φοβάστε κανέναν. Ας είναι η αγάπη σας αγνή. Τότε ολόκληρος ο κόσμος θα γίνει αγνός. Να προσεύχεστε για την ευημερία όλων και να ζείτε με ιδανικά. Η ανθρώπινη ζωή δεν σας  δόθηκε  για να αναλώνεται στο κυνήγι των κοσμικών αντικείμενων. Ζήστε την βασισμένη σε ένα ιδανικό, ώστε να είναι υπόδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο. Ποιο είναι αυτό το ιδανικό; Να βοηθάτε όλους, εξαντλώντας το μέγιστο των δυνατοτήτων σας. Ο καλύτερος τρόπος να αγαπάτε τον Θεό είναι να αγαπάτε όλους και να υπηρετείτε όλους. Υιοθετώντας την υπηρεσία και την αγάπη ως ιδανικά σας, ξεκινήστε μια νέα ζωή από αυτή τη στιγμή –αυτή είναι η ευχή και η ευλογία Μου προς εσάς!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2000