Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιανουάριος 2021

31 Ιανουαρίου

Μετατρέψτε την κάθε σας σκέψη σ’ ένα λουλούδι, που αξίζει να κρατηθεί ανάμεσα στα δάχτυλά Του. Μετατρέψτε κάθε σας πράξη σ’ ένα φρούτο, γεμάτο από το γλυκό χυμό της αγάπης, κατάλληλο να τοποθετηθεί στο χέρι Του και κάνετε το κάθε σας δάκρυ ιερό και αγνό, κατάλληλο να πλύνει τα λώτινα πόδια Του. Το σύμβολο στη σημαία του Πρασάντι Νίλαγιαμ είναι μια υπενθύμιση αυτού του ιδανικού, το οποίο πρέπει να θέσετε σ’ εφαρμογή. Είναι το σύμβολο της νίκης, που επιτυγχάνεται με τη σταθερή προσπάθεια εναντίον των δαιμονικών εχθρών της λαγνείας και της απληστίας, του φθόνου και του μίσους, της κακίας και της αλαζονείας. Είναι το σύμβολο της σιωπηλής κατάστασης της υπέρτατης Ευδαιμονίας, που κερδίζεται μέσω του αυτοέλεγχου και της αυτοπραγμάτωσης. Μην κρίνετε άλλους, για να αποφασίσετε αν αξίζουν την προσφορά της υπηρεσίας σας. Μάθετε μόνο εάν είναι θλιμμένοι. Αυτό είναι επαρκές διαπιστευτήριο. Μην εξετάζετε πώς συμπεριφέρονται στους άλλους. Μπορούν σίγουρα να μεταμορφωθούν μέσω της Αγάπης. Η Υπηρεσία είναι για εσάς τόσο ιερή όσο ένας όρκος, μια πνευματική άσκηση, ένας πνευματικός δρόμος. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1970


30 Ιανουαρίου

Οι καλές ιδέες πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες και οι κακές να αποφεύγονται. Κάθε ιδέα πρέπει να κρίνεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σοφίας. Και η απόφαση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απαράβατη. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας την προσευχή: «Θεέ μου, δώσε ορθή κατανόηση σε όλους». Και πάλι, το άτομο που γεννιέται στη λίμνη της κοινωνίας πρέπει να κολυμπήσει και να επιπλεύσει στα ήρεμα νερά, και συναντώντας τον ποταμό της προόδου, να συγχωνευτεί με τον ωκεανό της χάρης. Ο άνθρωπος πρέπει να μετακινηθεί από τη στάση του ‘Εγώ’ στη θέση του ‘Εμείς’. Σήμερα, βλέπουμε μόνο τον άγριο χορό των ατόμων που έχουν πληγεί από τον εγωισμό, που μισούν την κοινωνία και συμπεριφέρονται αντικοινωνικά. Το νερό ρέει από υψηλότερο επίπεδο στα χαμηλότερα επίπεδα. Και η Χάρη του Θεού είναι έτσι. Ρέει προς τα κάτω, σε εκείνους που κλίνουν το κεφάλι με ταπεινότητα. Έτσι, εγκαταλείψτε τον εγωισμό σας, ξεπεράστε τη ζήλια και καλλιεργήστε την αγάπη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Μαρτίου 1973


29 Ιανουαρίου

Δεν μπορείτε να είστε ήρεμοι και να νιώθετε καλά, φορώντας μια πλυμένη φανέλα κάτω από ένα άπλυτο πουκάμισο ή μια άπλυτη φανέλα κάτω από ένα πλυμένο πουκάμισο. Και τα δύο πρέπει να είναι καθαρά για να σας προσφέρουν την αίσθηση της χαράς. Κατά τον ίδιο τρόπο επίσης, πρέπει να αναζητήσετε και να κερδίσετε τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική καθαρότητα. Στην πραγματικότητα, η εξωτερική καθαριότητα δεν είναι παρά η αντανάκλαση του εσωτερικού επιτεύγματος. Υπάρχει μια παράξενη λάμψη στο πρόσωπο ενός άδολου ανθρώπου. Η εσωτερική καθαρότητα έχει το δικό της σαπούνι και νερό –το σαπούνι της ισχυρής πίστης και το νερό της σταθερής άσκησης. Ο αληθινός αναζητητής θα έχει ευλαβή στάση απέναντι στα καθήκοντα με τα οποία είναι επιφορτισμένος. Θα εκτελέσει κάθε έργο που του έχει ανατεθεί σαν να είναι μια πράξη λατρείας με την οποία θα ευχαριστήσει τον Κύριο, μέσω της οποίας μπορεί να προσεγγίσει το βάθρο του Θεού. Το καθήκον είναι Θεός. Η εργασία είναι λατρεία –αυτό είναι το μήνυμα. Η λατρεία δεν είναι μια στολή που πρέπει να φοριέται και να βγαίνει σε καθορισμένες ώρες της ημέρας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1970


28 Ιανουαρίου

Σε πολλές χώρες και ανθρώπινες κοινότητες, έχουν μόνο μία πίστη, ένα μονοπάτι, ένα αντικείμενο λατρείας, μια μορφή τελετουργιών, που έχει απλώσει ρίζες και έχει αποδώσει καρπούς. Αυτή η πίστη μπορεί να είναι γηγενής ή εισαγόμενη, αλλά οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές έχουν μάθει να την αφομοιώνουν και είναι αλλεργικοί στις άλλες. Στην Ινδία, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν, εδώ και αιώνες, πολλές θρησκείες και πολλά μονοπάτια, που αντανακλούν όλες τις παρορμήσεις του ανθρώπου που τον οδηγούν προς την εσωτερική αναζήτηση και την ανοδική πορεία. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, από τις οποίες ο άνθρωπος μπορεί να επιλέξει αυτό που ταιριάζει στο στάδιο της πνευματικής του ανάπτυξης· σταθεροποιώντας έτσι το βήμα του, μπορεί να ανυψωθεί σε μεγαλύτερα ύψη. Ο Ινδικός πολιτισμός είναι σαν τον ωκεανό, που περιέχει τα νερά όλων των ποταμών, από όλες τις περιοχές, από σύννεφα που περιφέρονται πάνω απ’ όλες τις ηπείρους. Ο ωκεανός που είναι η πηγή και ο στόχος όλων των ποταμών είναι η κοίτη στην οποία αναπαύεται ο Βίσνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Βίσνου είναι ο Θεός που συμβολίζει την οικουμενική όψη της Θεϊκής Αρχής στο Σύμπαν καθώς και πέρα από αυτό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1970


27 Ιανουαρίου

Το μεγάλο κακό που υπονομεύει τους τομείς αυτής της οργάνωσης είναι η αλαζονεία και η ζήλια. Όταν ένα άτομο εκπέμπει το αίσθημα της αλαζονείας, θεωρώντας ότι αυτός μόνον μπορεί να τραγουδήσει καλά μπάτζανς ανάμεσα στην ομάδα, φυσικά οι άλλοι αναπτύσσουν θυμό, ζήλια, μίσος, κακία και άλλα παρόμοια επιβλαβή συναισθήματα. Η πνευματική υπερηφάνεια είναι η πιο δηλητηριώδης από όλα τα είδη της αλαζονείας. Τυφλώνει και οδηγεί το άτομο που υποφέρει από αυτή, σε καταστροφή. Προσοχή στην έπαρση. Να γνωρίζετε πάντα ότι δεν είστε παρά τα όργανα στη Θεϊκή Αποστολή Μου της Αναβίωσης της Δικαιοσύνης. Προσπαθήστε να είστε όλο και πιο αποτελεσματικοί ως τέτοια εργαλεία. Το χέρι που χειρίζεται το εργαλείο ξέρει πώς και πότε πρέπει να το χρησιμοποιήσει! Να είστε δίκαιοι. Αποφύγετε όλες τις προκαταλήψεις εναντίον των άλλων με κριτήριο την κάστα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, το χρώμα, τον τρόπο λατρείας, την κοινωνική θέση ή τον βαθμό της ευημερίας. Μόνο η αγάπη μπορεί να ξεριζώσει το ζιζάνιο της αλαζονείας από την καρδιά. Αγαπήστε όλους, ως τις πάμπολλες μορφές του Θεού, που εμφανίζονται σε διάφορους ρόλους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1970


26 Ιανουαρίου

Γεμίστε τη δεξαμενή με νερό. Στη συνέχεια, όταν ανοίξετε τη βρύση, οι κάδοι θα γεμίσουν. Κατά τον ίδιο τρόπο, καλλιεργήστε την αγάπη και την αφοσίωση. Τότε οι πράξεις σας θα διακατέχονται από συμπόνια και φιλανθρωπία και θα αποδώσουν τη χρυσή συγκομιδή της χαράς και της ειρήνης. Όπως το νερό πρέπει να είναι καθαρό, έτσι και η αγάπη πρέπει να είναι ανιδιοτελής και οικουμενική. Μπορείτε μόνοι σας να κρίνετε εάν η αγάπη σας είναι περιορισμένη ή πλατιά, είτε η αφοσίωση σας είναι ρηχή ή βαθιά. Είστε ικανοποιημένοι με τα επιτεύγματά σας; Εξετάστε το μόνοι σας, εκδώστε την ετυμηγορία για τον εαυτό σας, χρησιμοποιώντας τη δική σας διάκριση. Η αγνότητα του κινήτρου είναι η καλύτερη εγγύηση ότι θα έχετε ειρήνη. Μια ταραγμένη συνείδηση είναι ένας βασανιστικός σύντροφος. Η ορθή δράση δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις, που διαταράσσουν τον ύπνο ή την υγεία σας. Εάν υπάρχει δικαιοσύνη στην καρδιά, θα υπάρχει ομορφιά στον χαρακτήρα. Εάν υπάρχει ομορφιά στο χαρακτήρα, θα υπάρχει αρμονία στην οικογένεια. Όταν υπάρχει αρμονία στην οικογένεια, θα υπάρχει τάξη στο έθνος. Όταν υπάρξει τάξη στο έθνος, θα υπάρξει ειρήνη στον κόσμο.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1970


25 Ιανουαρίου

Λατρεύετε τον Θεό, προσφέροντάς Του όλα όσα λαχταράτε και αποδίδoντάς Του όλες τις τιμές που θα θέλατε για τον εαυτό σας. Το είδωλο λούζεται και πλένεται, στολίζεται με κοσμήματα, τρέφεται και περιβάλλεται από αρώματα κ.λπ., καθώς αυτά είναι πράγματα που επιθυμείτε. Όμως, ο Θεός είναι ευχαριστημένος μόνο όταν κάνετε πράγματα που ο Θεός επιθυμεί! Πώς αλλιώς μπορείτε να κερδίσετε τη Χάρη Του; Πώς αλλιώς, από το να φροντίζετε και να συντηρείτε, να βοηθάτε και να σώζετε τα παιδιά Του; Πώς αλλιώς παρά βοηθώντας να Τον συνειδητοποιήσουν, ως Κύριο και Προστάτη τους, και καλλιεργώντας πίστη σ’ Αυτόν, μέσω της δικής σας έντιμης και ειλικρινούς ζωής! Πρέπει να βλέπετε τα πάντα ως μέλη του σώματός σας και όπως προσπαθείτε να θεραπεύσετε τυχόν μώλωπες ή πληγές σε οποιοδήποτε μέλος όσο πιο γρήγορα και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, να θεραπεύετε τα δεινά και τους πόνους των άλλων όσο καλύτερα μπορείτε και στο μέτρο που σας επιτρέπουν οι δυνάμεις σας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1970


24 Ιανουαρίου

Μία από τις πρώτες αρχές της σωστής ζωής είναι να ασκήστε τη σιωπή. Διότι, η φωνή του Θεού μπορεί να ακουστεί στο βασίλειο της καρδιάς σας μόνο όταν η γλώσσα είναι βουβή. Τότε η καταιγίδα γαληνεύει και ο κυματισμός είναι γαλήνιος. Οι άλλοι δεν θα μπουν στον πειρασμό να φωνάξουν, όταν εσείς τους μιλάτε ψιθυριστά. Ρυθμίστε μόνοι σας το ύψος του τόνου της φωνής σας: όσο το δυνατόν χαμηλότερα ή υψηλότερα είναι απαραίτητο για να φτάσετε στο εξώτατο όριο του κύκλου στον οποίο απευθύνεστε. Διαφυλάξτε τον ήχο, καθώς είναι ο θησαυρός του στοιχείου του χώρου (ακάσα), μια φωνή από τον ίδιο τον Θεό. Η ορθή κρίση μπορεί να επικρατήσει μόνο όταν τα επιχειρήματα προβάλλονται χωρίς την παρεμβολή του ήχου. Η σιωπή είναι η ομιλία του πνευματικού αναζητητή. Η απαλή γλυκιά ομιλία είναι η έκφραση της γνήσιας αγάπης. Το μίσος ουρλιάζει, ο φόβος στριγκλίζει και η αλαζονεία σαλπίζει. Αλλά η αγάπη τραγουδά νανουρίσματα. Καταπραΰνει και βάζει βάλσαμο. Ασκηθείτε στο λεξιλόγιο της αγάπης. Ξεχάστε τη γλώσσα του μίσους και της απέχθειας!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1970


23 Ιανουαρίου

Ο πιστός, εδραιωμένος σε αυτή τη νοητική στάση (το να βλέπει τον Θεό σε όλους), γίνεται ο αφοσιωμένος υπηρέτης όλων (7), χωρίς αίσθηση ανωτερότητας ή κατωτερότητας. Αυτό είναι ένα ζωτικό βήμα, το οποίο προμηνύει μεγάλη πνευματική πρόοδο. 8) Φέρνει τον αναζητητή τόσο κοντά στον Θεό, που νιώθει ότι είναι σύντροφος και φίλος του Θεού, ότι μοιράζεται τη δύναμη και το έλεος Του, τους θριάμβους και τα επιτεύγματα Του· γίνεται φίλος Του όπως είχε γίνει ο Αρτζούνα. 9) Αυτό αποτελεί τον προάγγελο του τελικού βήματος της απόλυτης παράδοσης, όπου ο αναζητητής παραδίδεται πλήρως στη Θέληση του Θεού, την οποία γνωρίζει μέσω της εξαγνισμένης του διαίσθησης. Θα παρατηρήσετε ότι το έβδομο βήμα είναι το στάδιο του υπηρέτη. Αυτό είναι το στάδιο της προσφοράς υπηρεσίας, στο οποίο πρέπει να φτάσει κάθε άτομο που αποκαλείται κοινωνικός λειτουργός ή εθελοντής. Αυτό είναι πιο αποδοτικό από το να απαγγέλλετε το Όνομα ή να μετράτε χάντρες, ή να περνάτε ώρες διαλογιζόμενοι. Η προσφορά υπηρεσίας θα είναι πιο ωφέλιμη και πιο ικανοποιητική, αν γίνεται ως πνευματική άσκηση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1970


22 Ιανουαρίου

Τα (πρώτα έξι από τα εννέα) βήματα κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος του ανθρώπου προς τον Θεό, στο μονοπάτι της αφοσίωσης και της παράδοσης στον Θεό είναι: 1) Ανάπτυξη της επιθυμίας να ακούει ιστορίες για τη δόξα και το μεγαλείο του έργου του Θεού και των διαφόρων θαυμαστών εκδηλώσεών Του. Ακούγοντας για τον Θεό ξανά και ξανά, μπορεί να μετουσιώσει τον εαυτό του σε Θεϊκό. 2) Εξύμνηση του Θεού, της δόξας, του μεγαλείου Του και των πολλαπλών άθλων Του. 3) Εστίαση του νου στον Θεό και άντληση χαράς από τον στοχασμό της ομορφιάς, του μεγαλείου και της συμπόνιας Του. 4) Λατρεία του Κυρίου και προσκύνημα στα ιερά Του πόδια. 5) Αυτό εξελίσσεται σε πλήρη εξευμενισμό του Κυρίου και σε συστηματική τελετουργική λατρεία, με την οποία ο πνευματικός αναζητητής ικανοποιείται εσωτερικά και εμπνέεται. 6) Ο πνευματικός αναζητητής αρχίζει να βλέπει την αγαπημένη μορφή του Θεού, την οποία προτιμά να λατρεύει, σε όλα τα όντα και σε όλα τα αντικείμενα, όπου κι αν γυρίζει, και ως εκ τούτου αναπτύσσει μια στάση σεβασμού και ευλάβειας προς τη φύση και όλη τη ζωή!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1970


21 Ιανουαρίου

Εάν προσκαλούσαμε κάποιο σπουδαίο άτομο, όπως έναν άγιο άνθρωπο ή κάποιον μορφωμένο στο σπίτι μας, θα έπρεπε να κάνουμε κάποιες προετοιμασίες στο σπίτι, για να το καταστήσουμε ευπαρουσίαστο. Θα έπρεπε να καθαρίσουμε το σπίτι και τoν περιβάλλοντα χώρο πριν έρθει ο επισκέπτης. Ένα σπίτι που δεν είναι καθαρό, στερείται ιερότητας και κάποιοι σημαντικοί άνθρωποι δεν θα πήγαιναν σε ένα τέτοιο μέρος. Κατά τον ίδιο τρόπο, εάν προσκαλούσαμε έναν υπουργό ή έναν κυβερνήτη στο χωριό μας, θα καθαρίζαμε τον δρόμο, θα στολίζαμε το μονοπάτι και θα φροντίζαμε να είναι τα πάντα ταιριαστά και κατάλληλα, ώστε να δεχτούμε τον εξέχοντα επισκέπτη. Εάν δίνουμε τόση προσοχή και επιδεικνύουμε τόση φροντίδα, όταν προσκαλούμε ένα άτομο, που έχει μόνο μια προσωρινή θέση, πόσο πιο καθαρή πρέπει να διατηρούμε την καρδιά μας όταν προσκαλούμε τον ίδιο τον Δημιουργό και Προστάτη αυτού του κόσμου να εισέλθει! Ο Κρίσνα είπε: «Αρτζούνα, με όρισες ως ηνίοχο του άρματός σου. Όρισέ με ηνίοχο της ζωής σου. Το κάθισμα στο οποίο κάθομαι σε αυτό το άρμα είναι πολύ καθαρό και ωραία διακοσμημένο. Σκέψου πόσο καθαρή και πόσο μεγαλοπρεπής πρέπει να είναι η καρδιά σου, ώστε να την κάνω μια θέση για μένα, αν γίνω ο ηνίοχος της καρδιάς σου.»

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1984


20 Ιανουαρίου

Ο Σρι Κρίσνα εξήγησε στην Γκίτα ότι η θλίψη είναι ο καρπός της παθιασμένης δραστηριότητας. Έδειξε επίσης ότι μόνο το άτομο που αναγνωρίζει αυτήν την αλήθεια και απομακρύνει τις ποιότητες της δραστηριότητας, της νωθρότητας και αδράνειας από την καρδιά του, μπορεί να είναι ευτυχισμένο. Καθώς ο άνθρωπος έχει και τις τρεις ιδιοτητες στην καρδιά του, είναι δεσμευμένος. Ένας αγρότης που θέλει ν’ αναπτύξει μια καλλιέργεια, πρέπει εξαρχής να αφαιρέσει τα ζιζάνια από το χωράφι του. Εάν αναπτυχθούν διάφορα είδη ζιζανίων, η καλλιέργεια θα επηρεαστεί αρνητικά. Η αφαίρεση των ζιζανίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια καλή σοδειά. Με τον ίδιο τρόπο, ένας πνευματικός αναζητητής, που θέλει να συνειδητοποιήσει την ευδαιμονία του Υπέρτατου Εαυτού, πρέπει να αφαιρέσει από την καρδιά τις διάφορες εκδηλώσεις των ιδιοτήτων της υπερδραστηριότητας και της αδράνειας με τη μορφή της κακίας, της επιθυμίας, της απληστίας, του θυμού, του μίσους και της ζήλιας. Αυτοί οι έξι τύποι εχθρών του ανθρώπου είναι τα παιδιά των συγκεκριμένων ιδιοτήτων. Όσο αυτά τα ζιζάνια υπάρχουν, δεν θα μπορείτε να βιώσετε τη χαρά του Εαυτού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1984


19 Ιανουαρίου

Είναι αλήθεια ότι η υγεία είναι πλούτος. Η υγεία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των τεσσάρων στόχων της ανθρώπινης ζωής, δηλαδή, της δικαιοσύνης, της ευημερίας, της επιθυμίας και της απελευθέρωσης. Ωστόσο, από τη στιγμή που θα φτάσετε στην ευδαιμονία, μπορείτε πάντα να απολαμβάνετε καλή υγεία. Ο άνθρωπος εξαπατάται με την αίσθηση ότι μπορεί να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή αποκτώντας πλούτο και θέσεις εξουσίας. Ούτε ο πλούτος ούτε οι θέσεις εξουσίας μπορούν να σας παρέχουν ευδαιμονία. Η ευδαιμονία μπορεί να να γίνει βίωμα μόνο όταν διακρίνετε την ενότητα πίσω από την πολυμορφία. Εάν δεν αντιλαμβάνεστε την αρχή της ενότητας και δεν φτάνετε στη κατάσταση της ευδαιμονίας, όλες οι δράσεις προσφοράς υπηρεσίας, όπως η ίδρυση νοσοκομείων, θα έχουν μικρή σημασία. Όλοι όσοι εργάζονται σε ένα νοσοκομείο, είτε είναι γιατροί, νοσοκόμες, παραϊατρικό προσωπικό ή τεχνικοί, θα πρέπει να διακατέχονται από το πνεύμα της ενότητας. Αυτό το νοσοκομείο καταδεικνύει το ιδανικό της ενότητας. Όλοι όσοι ανήκουν στο προσωπικό αυτού του νοσοκομείου εργάζονται με την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια οικογένεια.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Αυγούστου 2000


18 Ιανουαρίου

Οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν πολύ, ώστε οι αισθήσεις τους να μην ξεστρατίζουν και να φτάνουν έτσι να διαπράττουν αδικήματα. Το να σκέφτεστε το κακό, να λέτε το κακό και να βλέπετε το κακό μπορεί πάντα να οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή. Για παράδειγμα, στη Mαχαμπάρατα, ο Ντουργιόντανα είχε κακές σκέψεις για τους Πάνταβας και τελικά έφερε την καταστροφή σε ολόκληρη την οικογένειά του. Στη Ραμάγιανα υπάρχει η ιστορία της Καϊκέγι, η οποία άκουσε την κακή συμβουλή της Mάνταρα και έτσι έχασε όχι μόνο τον σύζυγό της, αλλά και τον σεβασμό και την αγάπη του γιου της Μπάρατα. Σε κανέναν δεν αρέσει σήμερα να ταυτίζεται με αυτούς τους περιβόητους χαρακτήρες του Ντουργιόντανα ή του Ράβανα. Όμως, αν και τα ονόματά τους δεν είναι δημοφιλή, οι κακές ιδιότητες που σχετίζονται με αυτά δεν έχουν εγκαταλειφθεί από τους ανθρώπους. Προσπαθήστε να εγκαταλείψετε την αρνητική οπτική, τα πικρόχολα σχόλια και την αδυναμία να ενδίδετε σε κακές συμβουλές και συκοφαντικές φλυαρίες.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Μαΐου 1986


17 Ιανουαρίου

Ο καθένας από εσάς έχει πέντε συμβούλους στη ζωή. Αυτοί είναι: ποιος, πότε, τι, πού και πώς. Πριν αναλάβετε οποιαδήποτε ενέργεια, πρέπει να λάβετε απαντήσεις γι’ αυτές τις πέντε ερωτήσεις. Όταν ληφθούν οι σωστές απαντήσεις, οι ενέργειες που βασίζονται σε αυτές θα είναι σωστές. Οι άνθρωποι ενεργούν σήμερα χωρίς να νοιάζονται γι’ αυτούς τους παράγοντες. Σε αυτήν την περίπτωση ο καθένας μπορεί να βασιστεί στη δική του κρίση, χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις παρατήρησης και της ικανότητας διάκρισης. Όλα τα εργαλεία γι’ αυτόν τον σκοπό είναι διαθέσιμα σε όλους στα όργανα αντίληψης και δράσης. Σε κάθε μέλος και όργανο υπάρχει μια θεϊκή δύναμη. Αυτή η θεϊκή δύναμη ονομάζεται «Ανγκιράσα». Το όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι ο Θεός υπάρχει σε κάθε Άνγκα (μέλος) ως Ράσα (ουσία). Δεν χρειάζεται να αναζητήσετε τον Θεό έξω από τον εαυτό σας. Είστε Θεϊκοί. Όλες οι δυνάμεις σας είναι θεϊκές δυνάμεις! Η ζωή σας πρέπει να θεμελιώνεται στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Αναπτύξτε την πεποίθηση πως ό,τι σας συμβαίνει είναι για το καλό σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1997


16 Ιανουαρίου

Εξιλέωση δεν σημαίνει το να αποσυρθείτε στο δάσος και να επιβιώνετε με φρούτα και βολβούς. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια ζωή μπορεί να ονομαστεί ζωή νωθρότητας και όχι εξιλέωσης. Η αληθινή εξιλέωση έγκειται στον έλεγχο των συναισθημάτων, των σκέψεων, των λόγων και των πράξεων που προκύπτουν από τις σατβικές, ρατζασικές και ταμασικές ιδιότητες. Να διαλογίζεστε στον Θεό ανά πάσα στιγμή, ώστε να επιτύχετε αρμονία στις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις. Εκείνος μόνο είναι ευγενής ψυχή, του οποίου οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις βρίσκονται σε πλήρη αρμονία. Μην παρασύρεστε από τον πόνο ή την ευχαρίστηση. Η Μπάγκαβαντ Γκίτα διδάσκει: «Να έχετε την ίδια νοητική στάση απέναντι στην ευτυχία ή τη θλίψη, το κέρδος ή την απώλεια, τη νίκη ή την ήττα. Να εκπληρώνετε το καθήκον σας και να υπηρετείτε την κοινωνία χωρίς καμία προσδοκία ανταμοιβής.» Αυτός ο τρόπος σκέψης και η απουσία επιθυμιών συνιστούν την αληθινή εξιλέωση.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Αυγούστου 2000


15 Ιανουαρίου

Πρέπει να γεμίσετε τον εαυτό σας με ιερές σκέψεις. Αυτός είναι ο σκοπός των ιερών εορτασμών. Σανκράντι ή Σανκράμανα είναι η στιγμή που γίνεται το εσωτερικό ταξίδι προς μια καθαρή και άσπιλη καρδιά. Ακριβώς όπως ο Ήλιος ξεκινά το ταξίδι του προς τον βορρά, Σανκράντι είναι η ημέρα κατά την οποία ο νους πρέπει να στραφεί προς τον Εαυτό για την Αυτοπραγμάτωση. Οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να αλλάξουν την οπτική τους, τις σκέψεις τους, τα λόγια τους και τη συμπεριφορά τους. Αυτή είναι η έννοια του Σανκράμανα. Αν δεν εξαγνίσετε τον εαυτό σας, τι μπορεί να σημαίνει ο οποιοσδήποτε αριθμός εορτασμών για σας; Η ημέρα αυτή προωθεί τη διανοητική μεταμόρφωση. Φωτίζει τον νου των ανθρώπων. Προκαλεί το ξεδίπλωμα των μύχιων συναισθημάτων. Επιφέρει την εκδήλωση του αόρατου Εαυτού σε όλους. Η ημέρα αυτή κυοφορεί μια τόσο μεγάλη σημασία. Πρέπει να χαιρετιστεί ως ο προάγγελος της ενότητας και της ειρήνης. Αυτό ήταν ένα πανάρχαιο μήνυμα των Βεδών.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1996


14 Ιανουαρίου

Σήμερα είναι η γιορτή Πόνγκαλ στην πολιτεία Ταμίλ Νάντου. Είναι η μέρα που ο Ήλιος αρχίζει τη βόρεια πορεία του (Ουτταράγιανα), καθώς ανατέλλει καθημερινά όλο και περισσότερο προς τον βορρά για μια περίοδο έξι μηνών, η οποία θεωρείται ιερότερη από την περίοδο των άλλων έξι μηνών. Πόνγκαλ σημαίνει το να φουσκώνει και να ξεχειλίζει το γάλα, που σημαίνει πως η καρδιά πρέπει να ξεχειλίζει από χαρά με τα υπέροχα μαθήματα που μας διδάσκει αυτή η περίοδος. Ο Ήλιος είναι η θεότητα των ματιών καθώς και της διάνοιας, και όταν ο Ήλιος γυρίζει προς τον βορά πρέπει κι εσείς επίσης να αποφασίσετε να στραφείτε προς το ιερό μονοπάτι της πραγμάτωσης του Θεού. Όταν ο Aρτζούνα και ο Ντουργιόντανα ήταν μαζί με τον Κρίσνα για να ζητήσουν τη βοήθειά του κατά τη διάρκεια του πολέμου της Kουρουκσέστρα, ο Aρτζούνα επέλεξε το μονοπάτι του Θεού, ενώ ο Ντουργιόντανα προτίμησε το μονοπάτι της υλικής δύναμης. Όσο περισσότερο πλούτο συσσωρεύετε, τόσο πιο πολύ δεσμεύεστε και από τόσο μεγαλύτερη ανησυχία, άγχος και φόβο διακατέχεστε. Όταν έχετε τον Θεό στο πλευρό σας, υπάρχει κάτι που να μην μπορείτε να επιτύχετε;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1979


13 Ιανουαρίου

Το όραμα του ανθρώπου δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε εξωτερικά αντικείμενα και υλικά πράγματα, τα οποία είναι παροδικά και φθαρτά. Στον άνθρωπο έχει δοθεί η δυνατότητα να δει την αγνή, ιερή Θεία Συνειδητότητα που κατοικεί στην καρδιά του. Η περίοδος κατά την οποία ο Ήλιος αρχίζει να κινείται προς τον βορά (Uttarayana) είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την ανάπτυξη αυτής της εσωτερικής όρασης. Αυτός είναι ο βασιλικός δρόμος για τον πνευματικό αναζητητή, ώστε να συνειδητοποιήσει το Υπέρτατο. Από αυτήν την ημέρα, ο Ήλιος ενδύεται μια ειρηνική και ευχάριστη όψη. Δεν αρκεί, επομένως, απλώς να αναγνωρίσουμε τη βόρεια κίνηση του Ήλιου σε αυτήν την περίοδο. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να κατευθυνθεί το όραμα εντός σας προς τον αγνό, ιερό ενοικούντα Εαυτό. Αυτή είναι η περίοδος καλλιέργειας ιερών σκέψεων και εκτέλεσης ιερών πράξεων. Οι σοφοί των αρχαίων εποχών περίμεναν την έναρξη της βόρειας κίνησης του Ήλιου για να ξεκινήσουν τα ιερά τους καθήκοντα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1994


12 Ιανουαρίου

Έχοντας γεννηθεί  στην κοινωνία, έχοντας ανατραφεί στην κοινωνία, έχοντας εκπαιδευτεί από την κοινωνία και έχοντας αντλήσει αμέτρητα οφέλη απ’ αυτήν, τι κάνετε εσείς για την κοινωνία; Η υπηρεσία προς το κοινωνικό σύνολο πρέπει να θεωρηθεί ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς στην κοινωνία για ό,τι αυτή έχει κάνει για σας. Χωρίς την κοινωνία δεν μπορείτε να επιβιώσετε. Οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζουν ακόμη και τις καθημερινές δουλειές τους ως μια μορφή εστιασμένης εργασίας. Εάν δεν είναι σε θέση να παρευρεθούν σε πνευματικές συναντήσεις λόγω των οικιακών τους καθηκόντων, δεν θα πρέπει να αισθάνονται δυστυχείς εξαιτίας αυτού. Η εκπλήρωση καθηκόντων στο σπίτι είναι εξίσου ιερή με την συμμετοχή σε μια πνευματική συντροφιά. Μόνο εάν ανταποκρίνεστε σωστά στα οικιακά σας καθήκοντα, θα είστε σε θέση να προσφέρετε σωστά και εκτός του οικογενειακού σας περιβάλλοντος. Όποια δουλειά κι αν κάνετε στο σπίτι, είτε σκουπίζετε το πάτωμα είτε μαγειρεύετε, μεταμορφώστε τη σε μια μορφή πνευματικής άσκησης. Βαπτίστε την κάθε δράση σας στην αγάπη του Θεού και αφιερώστε την σ’ Εκείνον.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1989


11 Ιανουαρίου

Αληθινός σπουδαστής είναι αυτός που πετυχαίνει να διακριθεί στο ηθικό, κοινωνικό και πνευματικό πεδίο. Δεν πρέπει να αγωνίζεστε μόνο για σωματική δύναμη και χαρά. Πρέπει να αγωνιστείτε σκληρά για τον έλεγχο του νου σας. Κάποιος που γίνεται σκλάβος του νου του είναι προορισμένος να καταλήξει αδύναμος, όσο ισχυρός και αν είναι. Λοιπόν, πρέπει να κάνετε τον νου σας σκλάβο σας. Η δύναμη του νου είναι ασύγκριτη. Από τον νου προέρχονται οι πολυτιμότερες αρετές. Εάν χαθεί ο πλούτος, μπορεί να κερδηθεί ξανά. Εάν χαθεί η υγεία, μπορεί να αποκατασταθεί με τη βοήθεια ενός αποτελεσματικού γιατρού. Αλλά αν χαθούν οι ανθρώπινες αξίες, η ανθρώπινη ζωή χαραμίζεται. Οι ανθρώπινες αξίες είναι η ανάγκη του τώρα. Δεν μπορούν να αποκτηθούν αποκλειστικά από ιερά κείμενα ούτε μπορούν να μεταδοθούν από εκπαιδευμένους δασκάλους. Πηγάζουν από μέσα. Όταν αναπτύσσετε ευγενείς σκέψεις και ακολουθείτε το μονοπάτι της αλήθειας στην καθημερινή σας ζωή, οι ανθρώπινες αξίες θα ανθίσουν εντός σας και θα σας προστατεύσουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 14 Ιανουαρίου 2003


10 Ιανουαρίου

Όλα τα πράγματα στη φύση είναι παροδικά. Προσελκύουν τον άνθρωπο και τον παραπλανούν. Τα αντικείμενα που είναι προσωρινής φύσης θα σας δώσουν μόνο στιγμιαία ευτυχία. Οι Βέδες μιλούν για τη Θεία Τάξη (Ritam) που διέπει τα πάντα, η οποία είναι εκδήλωση της αναλλοίωτης Αλήθειας. Όλα τα αντικείμενα του κόσμου υφίστανται αλλαγές. Όταν συνειδητοποιήσετε αυτήν την Κοσμική Τάξη, θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε την αμετάβλητη και αιώνια Θεότητα. Μπορεί να ρωτήσετε: «Πώς μπορώ να έχω το όραμα του Θεού;» Ω άνθρωπε! Δεν χρειάζεται να ψάξεις τον Θεό! Όπου κι αν κοιτάξεις, θα Τον βρεις. Ενυπάρχει σε κάθε αντικείμενο. Δεν μπορείτε να Τον δείτε, επειδή είστε παραπλανημένοι από τις εξωτερικές εκδηλώσεις. Στην πραγματικότητα, εσείς οι ίδιοι είστε ο Θεός. Ως εκ τούτου, οι Βέδες προτρέπουν τον άνθρωπο να αναπτύξει την πίστη ότι «Είμαι ο Θεός και ο Θεός δεν είναι άλλος από εμένα». Τα ονόματα και οι μορφές είναι πολλά, αλλά ο Θεός είναι ένας. Στην πραγματικότητα «όλα αυτά είναι ο Θεός». Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η Ενότητα είναι Θεότητα. Η ουσία της πνευματικής συντροφιάς (satsang) είναι η εμπειρία της ενότητας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Μαρτίου 2003


9 Ιανουαρίου

Θυμηθείτε με ποιο πνεύμα ο Χάνουμαν υπηρέτησε τον Σρι Ράμα. Ο Χάνουμαν έχει περιγραφεί ως «ατάραχος, ενάρετος και δυνατός». Ένα τέτοιο άτομο, όταν βρισκόταν πάνω σ’ ένα δέντρο στη βασιλική αυλή της Λάνκα, ρωτήθηκε από τους δαίμονες για το ποιος ήταν και από πού είχε έρθει. Ο Χάνουμαν απάντησε: «Είμαι ο υπηρέτης του Σρι Ράμα, του γιου της Καουσάλια». Δεν καυχιόταν για την ανδρεία ή τη γνώση του. Ήταν ικανοποιημένος να περιγράφει τον εαυτό του ως ταπεινό και αφοσιωμένο υπηρέτη του Ράμα. Έχετε κατά νου το αξίωμα: «Χωρίς πρώτα να είστε αφοσιωμένοι υπηρέτες του Κυρίου, έτοιμοι να εκτελέσετε τις εντολές Του, δεν μπορείτε να γίνετε Θεϊκοί». Πρέπει να μεταμορφώσετε τη ζωή σας μέσω της υπηρεσίας. Μη δίνετε περιθώρια στην αλαζονεία ή στο προσωπικό συμφέρον ούτε κατ’ ελάχιστο. Εδραιώστε στην καρδιά σας την αίσθηση ότι η υπηρεσία που προσφέρετε σε οποιονδήποτε είναι υπηρεσία προς τον Θεό. Μόνον τότε η υπηρεσία προς τον άνθρωπο γίνεται υπηρεσία προς τον Θεό. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1989


8 Ιανουαρίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Όπου κι αν βρίσκεστε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες κι αν ζείτε, μην ξεχνάτε ποτέ τον Θεό. Πάντοτε, σε όλους τους καιρούς, κάτω από  όλες τις περιστάσεις, να διαλογίζεστε στον Θεό. Όποια δραστηριότητα κι αν έχετε αναλάβει να διεκπεραιώσετε, αφιερώστε την στον Θεό. Όλες οι δυνάμεις στο σώμα σας είναι τα δώρα του Θεού. Όντως, ο Θεός διαπερνά κάθε ίντσα, κάθε κύτταρο και κάθε άτομο του σώματός σας. Εάν σπαταλάτε μια τέτοια θεϊκή δύναμη, αυτό ισοδυναμεί με ιεροσυλία. Αφιερώστε το σώμα, τον νου, τη διάνοια σας. Στην πραγματικότητα, αφιερώστε τα πάντα, στο Θεό! Το παιχνίδι που παίζετε δεν πρέπει να περιορίζεται σε μία μέρα. Πράγματι, η ζωή είναι ένα παιχνίδι. Παίξτε το. Η ενότητα είναι θεότητα. Σε ό,τι κι αν κάνετε, ό,τι κι αν λέτε, ό,τι κι αν σκέπτεστε –στην κάθε πτυχή της ζωής σας– πρέπει να αντικατοπτρίζεται αυτή η ενότητα. Αυτός είναι ο αληθινός πολιτισμός των Ινδών.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2003


7 Ιανουαρίου

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στις ανθρώπινες αξίες είναι το θεμέλιο του μεγάλου κινήματος για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στον κόσμο. Οι μεγαλύτεροι έχουν απομακρυνθεί από τον ιδανικό τρόπο ζωής και είναι δύσκολο να περιμένουμε αλλαγή στις συνήθειες και τις στάσεις τους. Τα παιδιά πρέπει να οδηγούνται σε ενάρετους τρόπους ζωής, στην απλότητα, την ταπεινότητα και την πειθαρχία. Μέσω του παραδείγματος των φωτεινών, χαρούμενων και συνεργάσιμων παιδιών από τις τάξεις των ανθρωπίνων αξιών, πολλοί γονείς πρέπει να πειστούν με αγάπη να στείλουν και τα δικά τους παιδιά σε αυτές τις τάξεις. Όπως γνωρίζετε, δεν μπορείτε να προσελκύσετε τα παιδιά προς το μέρος σας, εάν κρατάτε ένα ραβδί στο χέρι σας. Θα πρέπει αντίθετα  να κρατάτε μερικά γλυκά. Έτσι, οι δάσκαλοι πρέπει να είναι ενσαρκώσεις της αγάπης και της υπομονής. Το ιδανικό της εκπαίδευσης στις ανθρώπινες αξίες είναι να μεγαλώσει μια γενιά αγοριών και κοριτσιών που έχουν καθαρή και ειλικρινή συνείδηση. Το τρέχον πρόγραμμα σπουδών δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας, όπου οι ευγενείς συνήθειες και τα ιδανικά μπορούν να αναπτυχθούν και να αποδώσουν καρπούς. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Ιουνίου 1978


6 Ιανουαρίου

Οι άνθρωποι φαίνεται να αναζητούν τον Θεό. Δεν συνειδητοποιούν ότι όλα όσα βλέπουν διαπερνώνται από τον Θεό. Όλες οι μορφές είναι θεϊκές. Αλλά επειδή η όρασή τους κατευθύνεται προς τα έξω, δεν μπορούν να έχουν το εσωτερικό όραμα του Θείου. Ο άνθρωπος λαχταρά την ειρήνη. Αν και η πηγή της ειρήνης και της ευδαιμονίας είναι μέσα του, τις αναζητά στα εξωτερικά πράγματα , σαν να κυνηγά έναν αντικατοπτρισμό. Λόγω της αδιάκοπης δραστηριότητας, της διαρκούς ανησυχίας και των απεριορίστων επιθυμιών, ο άνθρωπος έχει χάσει την γαλήνη του και έχει γίνει θύμα της δυσαρέσκειας και της δυστυχίας. Κατ’ αρχάς, η ειρήνη πρέπει να καλλιεργηθεί εντός σας. Κι έπειτα αυτή η ειρήνη πρέπει να επεκταθεί στην οικογένεια. Από την οικογένεια πρέπει να εξαπλωθεί στην κοινότητά σας. Έτσι, η ειρήνη οφείλει να αρχίζει με το άτομο και να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την κοινωνία. Πρέπει να ασχοληθείτε με την υπηρεσία, αποφεύγοντας κάθε ίχνος αλαζονείας. O ξεπεσμός σας είναι το αποτέλεσμα της λησμοσύνης του Θεού. Όταν στοχάζεστε τον Θεό, η ζωή σας θα γεμίσει με γαλήνη και χαρά!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1989


5 Ιανουαρίου

Ο Θεός είναι παρών σε όλους σε μια ανεκδήλωτη μορφή. Κάθε άνθρωπος είναι ενσάρκωση του Θεού, που είναι Ύπαρξη-Συνειδητότητα-Ευδαιμονία. Αυτό έχει περιγραφεί κατηγορηματικά στην Μπάγκαβαντ Γκίτα. Καθώς ο Θεός είναι η ίδια η αγάπη, ο άνθρωπος είναι επίσης μια ενσάρκωση της αγάπης. Όμως ο άνθρωπος σήμερα δεν το εκδηλώνει πλήρως και σωστά λόγω του ατομισμού και του εγωκεντρισμού του. Αν και η ανθρωπότητα έχει προχωρήσει σημαντικά στον υλικό και επιστημονικό τομέα, έχει υποχωρήσει θλιβερά στο ηθικό και πνευματικό πεδίο. Ο εγωισμός κυριαρχεί σε κάθε δράση. Πίσω από κάθε σκέψη και κάθε λέξη, το συμφέρον είναι εμφανές. Μόνο όταν εξαλειφθεί αυτός ο εγωισμός, μπορεί να αποκαλυφθεί ο Θεός. Κατά την προσφορά της υπηρεσίας, θα πρέπει να υπάρχει η αναγνώριση της παρουσίας του Θεού σε όλα τα ανθρώπινα όντα. Οι άνθρωποι δεν έχουν αναπτύξει το πνεύμα της θυσίας ή την αποστροφή στις αισθησιακές απολαύσεις. Η αληθινή υπηρεσία απαιτεί πνεύμα θυσίας. Η θυσία έχει χαρακτηριστεί ως το μόνο μέσο για την επίτευξη της αθανασίας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Μαρτίου 1989


4 Ιανουαρίου

Ενώ ο Θεός είναι πάντα  στο πλευρό σας, απασχολείστε  αναζητώντας Τον σε όλο τον κόσμο! Ερευνώντας το εξωτερικό, δεν μπορείτε ποτέ να εξαγνίσετε το εσωτερικό. Είναι σημαντικό να μεταμορφώσετε τη συνείδησή σας. Διορθώστε τη συμπεριφορά και τις ενέργειές σας, επειδή όλα εξαρτώνται από τις πράξεις σας. Ακολουθώντας πιστά το σωστό μονοπάτι με μια αγνή καρδιά, πρέπει να εξαγιάσετε τη ζωή σας. Όλες οι προσευχές, η επανάληψη του Ονόματος και η λατρεία  που προσφέρονται, προορίζονται μόνο για τον εξαγνισμό της καρδιάς. Όλοι όσοι πέτυχαν το μεγαλείο σε οποιοδήποτε πεδίο, είτε αυτό είναι η εκπαίδευση είτε η επιστήμη, κατάφεραν να το κάνουν αποκλειστικά  και μόνο λόγω της συμπεριφοράς τους. Ούτε η φυσική δύναμη ούτε ο πλούτος, ούτε καν η πνευματική ικανότητα μπορούν να κάνουν κάποιον σεβαστό και διακεκριμένο. Είναι ο τρόπος που ζει κανείς αυτός που του  προσδίδει τιμή και αξιοπρέπεια. Εάν φιλοξενείτε ορθές σκέψεις, θα συνειδητοποιήσετε ότι όλοι βρίσκεστε στο σπίτι του Θεού. Όλο το σύμπαν είναι το αρχοντικό του Θεού! Όταν συνειδητοποιήσετε αυτήν την αλήθεια, πώς μπορούν να ανακύψουν διαφορές;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1989


3 Ιανουαρίου

Ποια είναι η χρησιμότητα ενός βουνού γνώσεων, που περιέχονται στα βιβλία, εάν δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε πραγματική ευτυχία ως άνθρωποι; Δεν θα φροντίσει ο Θεός τον άνθρωπο αν εναποθέσει  την πίστη του σ’ Εκείνον; Τι είναι αυτό που επιτυγχάνεται με την αδιάκοπη έγνοια του να κερδίζετε τα προς το ζην και να ξεχνάτε τον πανταχού παρόντα Κύριο; Η ουσία της εκπαίδευσης συνίσταται στην καλλιέργεια καλών ιδιοτήτων και στην ανάπτυξη σωστών αξιών για μια ουσιαστική ζωή. Όλοι επιζητούν την ειρήνη λέγοντας «Εγώ θέλω ειρήνη». Αλλά μπορεί να βρεθεί η ειρήνη (peace) στον εξωτερικό κόσμο που είναι γεμάτος μόνο με κομμάτια (pieces); Η ειρήνη πρέπει να βρεθεί εντός σας με το να απαλλαγείτε από το «εγώ» και το «θέλω». Η ειρήνη καταστρέφεται από τον εγωισμό  και από τις ακόρεστες επιθυμίες. Περιορίστε τις επιθυμίες σας. Ο άνθρωπος στοιχειώνεται από ατελείωτες ανησυχίες πολλών ειδών. Μόνο στρέφοντας τον νου σας προς τον Θεό, μπορείτε να απαλλαγείτε από τις αγωνίες σας. Οι άνθρωποι πρέπει να μειώσουν τις επιθυμίες και να καλλιεργήσουν τη μη-προσκόλληση, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πραγματική γαλήνη. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1989


2 Ιανουαρίου

Το κάθε δευτερόλεπτο αποτελεί τη γέννηση ενός νέου έτους. Τα δευτερόλεπτα αθροίζονται στα λεπτά, τα λεπτά στις ώρες, οι ώρες στις ημέρες, οι  ημέρες στους μήνες και οι μήνες στα χρόνια. Έτσι, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ιερότητα  σε σχέση με την αρχή ή το τέλος ενός έτους. Υπάρχουν άνθρωποι που αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την ημέρα και κάνουν εικασίες για κάποια εκπληκτικά ή τρομερά  γεγονότα που θα συμβούν. Ο χρόνος ή η ημερομηνία δεν είναι η αιτία της ευτυχίας ή της δυστυχίας σας. Οι δικές σας πράξεις (κάρμα) στο παρελθόν είναι η αιτία της χαράς και της θλίψης σας. Το φυτό και ο καρπός είναι ανάλογα με τον σπόρο. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Μη σπαταλάτε την ψυχική σας ενέργεια σε εικασίες για εκείνο ή το άλλο γεγονός! Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Όταν οι πράξεις σας είναι σωστές και αγνές, θα προκύπτουν  μόνο καλά αποτελέσματα! Ο Θεός είναι ο κύριος του χρόνου. Υπερβαίνει τον χρόνο. Ο Θεός πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα! Στην νέα χρονιά, καλλιεργήστε την αγνή, σταθερή και ανιδιοτελή αγάπη!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2000


1 Ιανουαρίου

Σπείρετε τον σπόρο της αγάπης σε όλες τις άδειες από αγάπη καρδιές. Ποτίστε τον με αγάπη. Αφήστε την αγάπη να ρέει σαν την πλημμύρα που κατακλύζει τα πάντα. Ο σύγχρονος άνθρωπος κατευθύνει την αγάπη του προς τα κοσμικά αντικείμενα και εμπλέκεται στην πολλαπλότητα του κόσμου. Η αγάπη ζει δίνοντας και συγχωρώντας. Ο εγωισμός επιβιώνει παίρνοντας και ξεχνώντας. Καλλιεργήστε την ανιδιοτελή αγάπη. Να αγαπάτε τους πάντες. Αφήστε τους άλλους να σκέφτονται ό,τι τους ευχαριστεί. Δεν χρειάζεται να φοβάστε κανέναν. Ας είναι η αγάπη σας αγνή. Τότε ολόκληρος ο κόσμος θα γίνει αγνός. Να προσεύχεστε για την ευημερία όλων και να ζείτε με ιδανικά. Η ανθρώπινη ζωή δεν σας  δόθηκε  για να αναλώνεται στο κυνήγι των κοσμικών αντικείμενων. Ζήστε την βασισμένη σε ένα ιδανικό, ώστε να είναι υπόδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο. Ποιο είναι αυτό το ιδανικό; Να βοηθάτε όλους, εξαντλώντας το μέγιστο των δυνατοτήτων σας. Ο καλύτερος τρόπος να αγαπάτε τον Θεό είναι να αγαπάτε όλους και να υπηρετείτε όλους. Υιοθετώντας την υπηρεσία και την αγάπη ως ιδανικά σας, ξεκινήστε μια νέα ζωή από αυτή τη στιγμή –αυτή είναι η ευχή και η ευλογία Μου προς εσάς!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2000