Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιανουάριος 2020

31 Ιανουαρίου

Είκοσι κτυπήματα με σφυρί μπορεί να μην επιτύχουν να σπάσουν μια πέτρα, αλλά μπορεί να το επιτύχει το εικοστό πρώτο κτύπημα. Μήπως αυτό σημαίνει πως τα είκοσι κτυπήματα ήταν μάταια; Όχι! Το καθένα συνεισέφερε το μερίδιό του στην τελική επιτυχία. Η τελική κατάληξη υπήρξε αθροιστικό αποτέλεσμα. Έτσι και ο νους εμπλέκεται σ’ έναν αγώνα με τον κόσμο, τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό. Περιττό να πούμε πως η επιτυχία μπορεί να μην είναι το πεπρωμένο σας. Σίγουρα θα επιτύχετε την αιώνια ευδαιμονία, μετέχοντας σε καλά έργα και γεμίζοντας τον νου σας με αγάπη για τον Θεό. Εμβαπτίστε την κάθε στιγμή της ζωής σας στην αγάπη. Τότε οι αρνητικές τάσεις δεν θα παρεμποδίζουν τον δρόμο σας. Εάν ο νους σας συγκατοικεί πάντα με τον Κύριο, θα ελκύεστε από αγαθές πράξεις. Το αντικείμενο όλων των πνευματικών πρακτικών είναι ο αφανισμός του νου και κάποια μέρα, μια καλή πράξη θα καταφέρει να τον αφανίσει, όπως το εικοστό πρώτο κτύπημα. Όλες οι καλές πράξεις, που συντελέστηκαν στο παρελθόν, συνεισφέρουν σ’ αυτόν τον θρίαμβο. Καμιά ευγενική πράξη δεν είναι ανάξια λόγου. Η κάθε μικρή πράξη είναι υπολογίσιμη. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – PremaVahini»


30 Ιανουαρίου

Ο θάνατος αιωνίως παραμονεύει τη ζωή. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν τολμούν ούτε ν’ αναφέρουν τη λέξη ‘θάνατος’. Θεωρείται δυσοίωνο ακόμη και ν’ ακούγεται αυτή η λέξη. Όμως όσο δυσάρεστη κι αν είναι η αναφορά στον θάνατο, το κάθε ζωντανό πλάσμα, την κάθε στιγμή, τον προσεγγίζει όλο και περισσότερο. Aποφασισμένοι για ένα ταξίδι και έχοντας αγοράσει ένα εισιτήριο γι’ αυτό, όταν μπαίνετε στο τρένο, εκείνο σας πηγαίνει θέλοντας και μη μέχρι τον προορισμό σας, είτε κάθεστε ήσυχοι είτε είστε ξαπλωμένοι είτε διαβάζετε είτε διαλογίζεστε. Με τον ίδιο τρόπο, το κάθε ζωντανό πλάσμα έχει λάβει ένα εισιτήριο κατά τη γέννησή του με προορισμό τον θάνατο και έχει έρθει για ένα ταξίδι. Οπότε, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες σας, τα μέτρα προστασίας σας, τις προφυλάξεις σας, κάποια μέρα πρέπει να φθάσετε σ’ αυτόν τον προορισμό. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι αβέβαιο, εν αντιθέσει με την βεβαιότητα του θανάτου. Αυτός ο νόμος είναι αδύνατον ν’ αλλάξει. Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει τα αισθητήρια όργανά τους στην πολυτέλεια των συνεχών νεωτερισμών. Τώρα πρέπει να διδαχθούν το αντίθετο. Ο νους πρέπει να στραφεί προς αυτό που είναι πραγματικά καλό και έχει διάρκεια. Η δράση της κάθε στιγμής πρέπει να εξετάζεται από αυτήν την οπτική γωνία. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – PremaVahini»


29 Ιανουαρίου

Να κρατάτε πάντοτε τη βεβαιότητα του θανάτου, ο οποίος είναι αναπόφευκτος, μπροστά από τα μάτια της μνήμης σας και να μετέχετε στο ταξίδι της ζωής με αγαθές προθέσεις για όλους και αυστηρή προσήλωση στην αλήθεια, αναζητώντας τη συντροφιά των ενάρετων ανθρώπων και με τον νου εστιασμένο πάντα στον Θεό. Να ζείτε αποφεύγοντας τις κακές πράξεις, τις απεχθείς και επιβλαβείς σκέψεις και να μην προσκολλάσθε στον κόσμο. Εάν ζείτε έτσι, η ύστερη στιγμή σας θα είναι ήρεμη, γλυκιά κι ευλογημένη. Για να εξασφαλιστεί αυτή η κατάληξη, απαιτείται πειθαρχημένη προσπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Ο νους πρέπει να στραφεί προς ενάρετες νοητικές στάσεις. Όλοι οφείλετε να εξετάσετε τους εαυτούς σας σχολαστικά, να εντοπίσετε τα ελαττώματα σας και ν’ αγωνιστείτε να τα διορθώσετε. Όταν οι άνθρωποι αποκαλύπτουν και συνειδητοποιούν τα ψεγάδια του χαρακτήρα τους, είναι σαν να γεννιούνται εκ νέου. Τότε ξαναρχίζουν από μια νέα παιδική ηλικία. Αυτή είναι η πραγματική στιγμή της αφύπνισης. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – PremaVahini»


28 Ιανουαρίου

Ένας έμπορος υπολογίζει τις χρεώσεις και τις πιστώσεις στο τέλος μιας εβδομάδας, ενός μήνα, ενός έτους και καταρτίζει τον ισολογισμό για να καταλήξει σε μια τιμή –στο κέρδος του. Με τον ίδιο τρόπο, στην επιχείρηση της ζωής τα πάντα τελειώνουν αφήνοντας κάποιο καθαρό κέρδος, αφού τα πάρε δώσε έχουν πλέον υπολογιστεί. Τα βιώματα που επιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής, οι δύο τρεις εμπειρίες που αναδύονται στη συνείδηση, όταν ανακαλείτε όλα όσα συνέβησαν στη ζωή σας, αυτές αντιπροσωπεύουν όσα πραγματικά έχετε κατορθώσει. Τη στιγμή του θανάτου, αν κάποιος λαχταρά να ικανοποιήσει τη γεύση, αυτό είναι η απόδειξη πως στη διάρκεια της ζωής του, η όρεξη ήταν ο κυρίαρχος. Αν μια γυναίκα θυμηθεί το παιδί της και θελήσει να το χαϊδέψει, σίγουρα η εσώτερη επιθυμία της αγάπης του παιδιού κυριάρχησε σε όλη της τη ζωή. Αυτό αποδεικνύει πως όλες οι άλλες εμπειρίες χάθηκαν στη λησμονιά. Επομένως, κατευθύνετε όλη τη ροή της ζωής προς την απόκτηση της ψυχικής επιθυμίας που θέλετε να έχετε την ύστερη στιγμή. Εστιάστε την προσοχή σας σ’ αυτό μέρα και νύχτα.   

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – PremaVahini»


27 Ιανουαρίου

Πολλοί κατακρίνουν τη λατρεία των εικόνων, αλλά η βάση αυτής της λατρείας είναι πραγματικά η ικανότητα του να βλέπει κανείς τον μακρόκοσμο στον μικρόκοσμο. Η αξία της λατρείας των εικόνων μαρτυρείται από την ίδια την εμπειρία. Δεν εξαρτάται από την ευρηματικότητά σας. Αυτό που υπάρχει στη μορφή του Κυρίου, βρίσκεται επίσης αναλλοίωτο και αμιγές στη μορφή της εικόνας. Οι εικόνες υπηρετούν τον ίδιο σκοπό που υπηρετούν οι μεταφορές και οι παρομοιώσεις στην ποίηση. Απεικονίζουν, ενισχύουν και αποσαφηνίζουν. Η χαρά έρχεται όχι μέσα από το σχήμα και τη δομή των πραγμάτων, αλλά μέσα από τη σχέση που έχουμε κτίσει με αυτά. Όχι το κάθε παιδί, αλλά μόνον το δικό της παιδί κάνει μια μητέρα ευτυχισμένη. Κατά τον ίδιο τρόπο, εάν επιλέξετε να εδραιώσετε αυτή τη συγγένεια, αυτή τη θεϊκή αγάπη με το κάθε τι, αλλά  και με όλα στο Σύμπαν, τότε πραγματικά μπορείτε να έχετε την εμπειρία μιας ακατανίκητης χαράς. Εκείνοι που την έχουν νιώσει, σίγουρα αντιλαμβάνονται αυτήν την αλήθεια. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – PremaVahini»


26 Ιανουαρίου

Για κάποιες ασθένειες συνταγογραφούνται φάρμακα για εξωτερική εφαρμογή, ενώ για άλλες δίνονται φάρμακα εσωτερικής χρήσης. Όμως γι’ αυτήν την οικουμενική ασθένεια της ταύτισης του Εαυτού με το περιορισμένο του κύκλου της γέννησης και του θανάτου, η ακρόαση και η μελέτη πνευματικών θεμάτων, η εξύμνηση του ονόματος του Κυρίου και άλλα φάρμακα, συνταγογραφούνται για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Πρέπει να ακούτε αλλά και να επαναλαμβάνετε οι ίδιοι το όνομα του Κυρίου. Ο Θεός τρέφει την ίδια στοργή για όλα τα παιδιά του, όπως ακριβώς η φύση του φωτός είναι να φωτίζει τους πάντες. Χρησιμοποιώντας αυτό το φως, μερικοί μπορεί να διαβάσουν ένα ωραίο βιβλίο και κάποιοι άλλοι μπορούν να εκτελέσουν τα καθημερινά τους καθήκοντα, όποια κι αν είναι αυτά. Κατά τον ίδιο τρόπο, απαγγέλοντας το θεϊκό όνομα μπορείτε να προοδεύσετε στην πραγμάτωση του Θεού, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί ακόμη και να πράξουν το κακό. Όλα εξαρτώνται από το πώς χρησιμοποιείτε το φως. Αλλά το όνομα του Κυρίου είναι αψεγάδιαστο, πάντα και για πάντα.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – PremaVahini»


25 Ιανουαρίου

Το  σώμα είναι ο ναός του ατόμου. Επομένως οτιδήποτε συμβαίνει σ’ αυτό αποτελεί έγνοια του ατόμου. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο κόσμος είναι το σώμα του Θεού και όλα όσα συμβαίνουν σ’ αυτόν, καλό ή κακό, είναι δική Του έγνοια. Εφόσον κατανοήσετε την έκδηλη σχέση μεταξύ σώματος και ατόμου, θα μπορέσετε να συνειδητοποιήσετε την άδηλη σχέση μεταξύ του Θεού και του κόσμου. Η σχέση του ατόμου και του Θεού μπορεί να γίνει κατανοητή απ’ όλους όσους κατέχουν τρία βασικά εργαλεία: 1) Έναν νου αγνό, μακριά από προσκολλήσεις και μίση 2) Έναν λόγο αμόλυντο από το ψέμα και 3) Ένα σώμα καθαρό από τη βία. Η χαρά και η ειρήνη δεν ενυπάρχουν στα εξωτερικά αντικείμενα. Υπάρχουν εντός σας. Αλλά με την απερισκεψία σας, τις αναζητάτε έξω από τον εαυτό σας, σ’ έναν κόσμο από τον οποίο είστε προορισμένοι ν’ αποχωρήσετε σήμερα ή αύριο. Προσπαθήστε να γνωρίσετε την ουσία του παντός, την αιώνια αλήθεια και να βιώσετε την αγάπη που είναι ο Θεός. Να χρησιμοποιείτε τη διάκριση σας σε κάθε μεταβολή, δεχόμενοι ό,τι είναι αληθινό και απορρίπτοντας τα υπόλοιπα. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


24 Ιανουαρίου

Πώς καλλιεργείται η αγάπη; Μέσα από δύο μεθόδους: α) Πάντοτε να θεωρείτε τα λάθη των άλλων, όσο μεγάλα κι αν είναι, ως ασήμαντα κι αμελητέα. Πάντα να θεωρείτε τα δικά σας λάθη, όσο ασήμαντα και ανάξια λόγου κι αν είναι, ως σημαντικά και να λυπάστε και να μετανοείτε ειλικρινά. Μέσω αυτών των μεθόδων βοηθάτε τον εαυτό σας να μη διαπράττει μεγάλα σφάλματα. Επίσης αποκτάτε τις αρετές της αδελφοσύνης και της ανεκτικότητας. β) Ό,τι κι αν κάνετε, μόνοι σας ή με τους άλλους, κάνετέ το, ενθυμούμενοι πως ο Θεός είναι πανταχού παρών. Βλέπει και ακούει τον κάθε σας λόγο και γνωρίζει την κάθε σας πράξη. Ό,τι κι αν λέτε, να θυμάστε πως Εκείνος είναι ακροατής της κάθε σας λέξης. Να διακρίνετε μεταξύ του αληθινού και του απατηλού και να λέτε την αλήθεια. Ό,τι κι αν κάνετε, να ξεχωρίζετε το σωστό από το λάθος και να πράττετε μόνον το σωστό. Προσπαθείτε κάθε λεπτό να ζείτε με την επίγνωση του παντοδύναμου Θεού. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – PremaVahini»


23 Ιανουαρίου

Κάποιοι αναζητητές, εξαιτίας των προβλημάτων, των απωλειών και των δυσκολιών, φοβούνται ακόμη και  το ν’ αρχίσουν την πνευματική τους προσπάθεια και έτσι παραμένουν σε απόσταση. Μερικοί πιστοί, αφού έχουν ξεκινήσει την πνευματική πορεία και έχοντας διανύσει κάποια απόσταση, νιώθουν θλιμμένοι και νικημένοι από τα εμπόδια και τις απογοητεύσεις και εγκαταλείπουν τον δρόμο στη μέση. Ωστόσο, άλλοι ακολουθούν σταθερά το πνευματικό μονοπάτι με γαλήνη και θάρρος, όποιες κι αν είναι οι ταλαιπωρίες, όσο δύσκολος κι αν είναι ο δρόμος –αυτοί ανήκουν στην κατηγορία του υψίστου επιπέδου. Μπορεί να είστε παραπλανημένοι από την προσκόλλησή σας σ’ αυτόν τον απατηλό  κόσμο και γοητευμένοι από τις πρόσκαιρες χαρές, αλλά ποτέ μην ανταλλάξετε τα μέσα για την επίτευξη μόνιμης και πλήρους ευτυχίας με την εφήμερη ευχαρίστηση. Να εκτελείτε τα πνευματικά σας καθήκοντα με πλήρη αφοσίωση. Δεν μπορείτε να έχετε την εμπειρία του Θεού χωρίς πίστη και σταθερότητα. Ο Θεός έρχεται κοντά σας μόνο μέσω της υπέρτατης αφοσίωσης και η υπέρτατη αφοσίωση μόνο μέσω της πνευματικής γνώσης. Η πνευματική γνώση επιτυγχάνεται μέσω της πίστης και η πίστη μόνο μέσω της αγάπης. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – PremaVahini»


22 Ιανουαρίου

Εκείνοι, που επιδιώκουν την ένωση με τον Θεό και την ευημερία του κόσμου, θα πρέπει ν’ απορρίψουν ως άχρηστα τόσο τον έπαινο όσο και την αποδοκιμασία, τόσο την εκτίμηση όσο και τη λοιδορία, τόσο την καλοτυχία όσο και τις αντιξοότητες. Πρέπει θαρραλέα να διατηρούν σταθερή την πίστη τους στη δική τους εγγενή πραγματικότητα και ν’ αφιερωθούν στην πνευματική τους ανέλιξη. Κανείς, ούτε καν μια μεγάλη πνευματική προσωπικότητα ή ο ίδιος ο Αβατάρ, δεν μπορούν να ξεφύγουν από την κριτική και την κατηγορία. Επομένως, αφήστε τους αναζητητές να μένουν μακριά από τους αμφιταλαντευόμενους και τους αγνοούντες και ν’ απέχουν από συζητήσεις που αφορούν την πίστη και τις πεποιθήσεις τους. Αφήστε τους να βυθίζονται στα ιερά βιβλία και να βρίσκονται στη συντροφιά πιστών του Κυρίου. Αργότερα, πλούσιοι με την εμπειρία της πραγμάτωσης και γεμάτοι θάρρος, λόγω αυτής της επαφής με την αλήθεια, μπορούν να εμπλέκονται σε οποιαδήποτε συντροφιά χωρίς κίνδυνο και να καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε να κατευθύνουν άλλους νόες προς την αλήθεια που οι ίδιοι έχουν δει.

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – PremaVahini»


21 Ιανουαρίου

Εάν η αίσθηση της ατομικότητας παράγει την αλαζονική πεποίθηση: «εγώ τα ξέρω όλα», η πτώση είναι αναπόφευκτη. Αυτή η αυταπάτη προκαλεί τον θάνατο. Το μυστικό της σωτηρίας έγκειται στη συνειδητοποίηση αυτού του κινδύνου. Η επαναγέννηση είναι αναπόφευκτη εάν δεν αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος. Αν όμως βυθιστείτε στην πνευματική άσκηση έχοντας επίγνωση όλων αυτών, τότε ο κόσμος και οι αγωνίες του δεν θα σας επηρεάζουν. Μόνον όταν είστε μακριά απ’ αυτήν την αλήθεια, υποφέρετε, νιώθετε πόνο και βιώνετε ταλαιπωρίες. Σε απόσταση από το παζάρι, δεν ακούγεται παρά μόνο μια ακαθόριστη οχλοβοή. Όμως καθώς πλησιάζετε και μπαίνετε σ’ αυτό, μπορείτε να ξεχωρίσετε τις ξεχωριστές συναλλαγές. Κατά τον ίδιο τρόπο, έως ότου γνωρίσετε την Αλήθεια, καταδυναστεύεστε και βρίσκεστε υπό καθεστώς σύγχυσης, εξαιτίας της οχλοβοής του κόσμου. Μόλις όμως εισέλθετε βαθιά στη σφαίρα της πνευματικής προσπάθειας, όλα γίνονται σαφή και η γνώση της αλήθειας ξυπνά εντός σας. Μέχρι τότε, θα είστε παγιδευμένοι στον άσκοπο θόρυβο της επιχειρηματολογίας, των διενέξεων και της φανταχτερής επιδεικτικότητας. 

- Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – PremaVahini»


20 Ιανουαρίου

Ο απλός σχολιασμός είναι εντελώς ανώφελος. Οι Βέδες, οι Ουπανισάδες και όλες οι γραφές είναι δόγματα που έχουν ως προορισμό να βιώνονται στην καθημερινή πρακτική σας. Χωρίς αυτήν την εφαρμογή στην καθημερινότητά σας, όποιος κι αν είναι ο πλούτος των λέξεων ή το επίπεδο των ακαδημαϊκών γνώσεων, η μελέτη είναι μια τεράστια σπατάλη χρόνου. Για να φέρετε αυτές τις διδασκαλίες στην πραγματικότητα σας, πρέπει να εγκαταλείψετε την αίσθηση: «Εγώ ξέρω», ν’ ανοίξετε τα μάτια σας στην αλήθεια και να κάνετε ενδοσκόπηση. Τότε θα είστε σε θέση να επιτύχετε την ευδαιμονία, χωρίς πιθανότητα αποτυχίας. Ο καζαμίας μπορεί να δείχνει πως θα ρίξει δέκα χιλιοστά ύψος βροχής, αλλά κι αν ακόμα διπλώσετε τον καζαμία δέκα φορές και τον συμπιέσετε, δεν θα μπορέσετε να πάρετε ούτε μια σταγόνα νερού. Ο σκοπός αυτού του ημερολογίου δεν είναι να δίνει τη βροχή, αλλά μόνο να παρέχει πληροφορίες γι’ αυτήν. Έτσι και οι γραφές, μπορούν να δίνουν μόνον πληροφορίες σχετικά με τα δόγματα, τ’ αξιώματα, τους κανόνες, τους κανονισμούς και τα καθήκοντα. Δίνουν οδηγίες για τις μεθόδους επίτευξης της ειρήνης και της απελευθέρωσης, αλλά δεν είναι διαποτισμένες με την ουσία της ευδαιμονίας. Πρέπει ν’ ανακαλύψετε το μονοπάτι, την κατεύθυνση και τον στόχο, όπως περιγράφεται σ’ αυτές. Έπειτα οφείλετε να βαδίσετε το μονοπάτι, ν’ ακολουθήσετε την κατεύθυνση και να φθάσετε τον στόχο. 

Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


19 Ιανουαρίου

Κάποιος, ο οποίος είναι αυθεντικός φορέας δύναμης, μπορεί ν’ αναγνωριστεί από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αλήθειας, της καλοσύνης, της αγάπης, της υπομονής, της ανεκτικότητας και της ευγνωμοσύνης. Όπου κατοικούν αυτές οι αρετές, ο εγωισμός δεν μπορεί να υπάρξει, δεν έχει θέση. Επομένως, επιδιώξτε να αναπτύξετε αυτές τις αρετές. Η λάμψη του θεϊκού Εαυτού επισκιάζεται από τον εγωισμό. Επομένως, όταν το εγώ καταστρέφεται, όλα τα προβλήματα τελειώνουν, όλες οι δυσαρέσκειες εξαφανίζονται και εδραιώνεται η ευδαιμονία. Όπως ακριβώς ο ήλιος κρύβεται από την ομίχλη, η αίσθηση του εγώ αποκρύπτει την αιώνια ευδαιμονία. Ακόμη κι αν τα μάτια είναι ανοιχτά, ένα κομμάτι ύφασμα ή χαρτόνι μπορεί να εμποδίσει την όραση να λειτουργήσει αποτελεσματικά και χρήσιμα. Με τον ίδιο τρόπο, το παραπέτασμα του εγωισμού σας εμποδίζει να δείτε τον Θεό, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι πλησιέστερα από οποιονδήποτε και οτιδήποτε στο σύμπαν. 

Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


18 Ιανουαρίου

Οι άνθρωποι αναπτύσσουν εντός τους ένα πλήθος εγωιστικών συνηθειών και συμπεριφορών, προκαλώντας δυσφορία στον ίδιο τον εαυτό τους. Το κίνητρο για όλ’ αυτά είναι η απληστία για εξουσία, κυριαρχία και δύναμη. Η απληστία για τα πράγματα ποτέ δεν μπορεί να είναι διαρκής και κορεσμένη. Στην πραγματικότητα είναι αδύνατον να επιτευχθεί το επίπεδο του κορεσμού. Μπορεί να αισθάνεστε ενθουσιασμό με το να είστε δάσκαλος όλων των τεχνών, ιδιοκτήτης όλου του πλούτου, κάτοχος όλης της γνώσης ή γνώστης όλων των γραφών, αλλά ποιος είναι ο πάροχος όλων αυτών; Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος σπουδαιότερος. Θα μπορούσατε να ισχυριστείτε πως ολ’ αυτά τα κερδίσατε με τη δική σας προσπάθεια, εργασία και μόχθο. Όμως σίγουρα κάποιος τα παρείχε στη μία ή την άλλη μορφή. Αυτό δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί. Η πηγή από την οποία προέρχεται όλη η εξουσία και η δύναμη είναι ο Κύριος του παντός. Το ν’ αγνοείτε αυτήν την παντοδυναμία, ξεγελώντας τον εαυτό σας, πως η μικρή δύναμη που κατέχετε είναι δική σας, είναι πράγματι εγωισμός, έπαρση και αλαζονεία. 

Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


17 Ιανουαρίου

Να διαλογίζεστε στον Θεό ως αλήθεια, ως αγάπη. Μπορείτε να Τον αντιληφθείτε σε οποιαδήποτε μορφή κι αν Τον διαλογίζεστε. Να μετέχετε πάντα στις καλές συντροφιές των πιστών Του. Μέσα από τις καλές αυτές συντροφιές θα ριζώσουν και θ’ αναπτυχθούν εντός σας ή διάκριση και η απάρνηση. Αυτές θα δυναμώσουν το πνεύμα και θα σας προικίσουν με εσωτερική ειρήνη. Έτσι ο νους σας θα συγχωνευτεί με τον Θεό. Σε ό,τι κι αν κάνετε, να μιλάτε και να πράττετε με ειλικρίνεια, χρησιμοποιώντας όλη τη δύναμη και τα ταλέντα με τα οποία είστε προικισμένοι. Αρχικά μπορεί να αποτύχετε σ’ αυτό και να συναντήσετε δυσκολίες και βάσανα. Τελικά όμως, είστε προορισμένοι να επιτύχετε και να κατορθώσετε τη νίκη και την ευδαιμονία. Μόνον η αλήθεια κυριαρχεί, όχι η αναλήθεια. Αυτήν την αλήθεια μπορείτε να τη συνειδητοποιήσετε μέσα από τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής σας. Στ’ αλήθεια μπορείτε να πραγματώσετε τον Θεό. Μόνον ο Θεός είναι αληθινός. Ο Θεός είναι Αλήθεια. Ο Υπέρτατος Κύριος είναι Αγάπη. 

Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


16 Ιανουαρίου

Λατρεία δεν σημαίνει το να κόβεις απλώς ένα λουλούδι και να το βάζεις σε μια όμορφη εικόνα του Θεού. Μην ξεχνάτε τον κηπουρό που κόπιασε να φροντίσει το φυτό, ώστε ν’ ανθίσει. Να θυμάστε, πως κι αυτός είναι ένας προσκυνητής. Αληθινή σοφία είναι η πραγματική κατανόηση, δεν είναι ένα διανοητικό επίτευγμα. Μόνον όταν παρέχεται τροφή, μπορεί να λειτουργήσει το σώμα. Κατά τον ίδιο τρόπο, ακόμα και οι πράξεις που προηγούνται της καθαυτής λατρείας είναι μια προσφορά. Χρησιμοποιήστε τον κόσμο για να λατρέψετε τον Κύριο, για να εδραιώσετε την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στην κοινωνία και για να ελέγξετε και να συντονίσετε τις λειτουργίες του σώματος. Κάθε ενέργεια που γίνεται για χάρη αυτών των τριών σκοπών είναι λατρεία. Ο πρώτος είναι η καθαυτή λατρεία, ο δεύτερος η φιλανθρωπία και ο τρίτος η πνευματική άσκηση. Όλες οι ανθρώπινες πράξεις, απ’ όλους, παντού στον κόσμο, πρέπει να υποβοηθούν αυτές τις τρεις ανάγκες. 

Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


15 Ιανουαρίου

Σήμερα είναι Σανκράντι, ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της Ουτταράγιανα, της ευοίωνης και ιερής αυτής περιόδου κατά την οποίαν ο ήλιος κινείται προς τον βορρά. Τουλάχιστον, από εδώ και στο εξής, αναπτύξτε ευγενή συναισθήματα. Ακολουθήστε το ιερό μονοπάτι. Έτσι το μέλλον σας θα είναι εξασφαλισμένο και ασφαλές. Με προσευχή προς τον Θεό, μπορείτε να επιτύχετε οτιδήποτε στη ζωή. Επιθυμία μου είναι να προσεύχεστε. Είμαι πάντοτε μαζί σας, εντός σας, επάνω και γύρω σας. Προσπαθήστε να ενσταλάξετε αυτήν την πίστη και την αφοσίωση στους συνανθρώπους σας. Αυτό θα Με κάνει ευτυχή. Η ευτυχία έγκειται στην ένωση με τον Θεό. Επομένως να διαλογίζεστε αδιάκοπα σ’ Εκείνον. Ποτέ μην αφήνετε περιθώριο στην αγωνία ή την ανησυχία. «Οι εξετάσεις πλησιάζουν. Πώς θα τις αντιμετωπίσω; Θα περάσω;» Μη δίνετε χώρο στην απόγνωση ή τη μελαγχολία μέσω μιας τέτοιας στάσης. Να έχετε πίστη στον Θεό. Κάνετε το καθήκον σας και αντιμετωπίστε οποιαδήποτε κατάσταση με θάρρος. Τότε είναι βέβαιο πως το αποτέλεσμα θ’ αποβεί θετικό. Η αγάπη είναι τα πάντα. Η αγάπη είναι Θεός. Ζήστε στην Αγάπη. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2006


14 Ιανουαρίου

Η γιορτή του Σανκράντι έρχεται με όλη της την ομορφιά και λαμπρότητα. Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ημέρα. Σηματοδοτεί την απαρχή της ιερής Ουτταράγιανα (βόρεια πορεία του Ήλιου). Μας παρέχει αφθονία, ευημερία και μας βοηθά ν’ αναπτύξουμε αρετές και ν’ αναλάβουμε ιερές δραστηριότητες. Μπορείτε να κατακτήσετε τον κόσμο ολόκληρο όταν οι σκέψεις σας είναι ευγενείς. Όταν γεμίζετε την καρδιά σας με εγκόσμιες σκέψεις και συναισθήματα, δεν θα μπορέσετε ν’ ασκήσετε τις έμφυτες θεϊκές σας ιδιότητες. Ο Χιρανιάκσα, ο Χιρανιακασίπου, ο Ντουριόντανα και ο Κάμσα δεν ήταν με κανέναν τρόπο συνηθισμένοι άνθρωποι. Αν και υπήρξαν ισχυροί ως προς το σώμα και τον νου, κατέληξαν αδύναμοι καθώς βυθίστηκαν σε εγκόσμια συναισθήματα. Μη γεμίζετε την καρδιά σας με κοσμικά συναισθήματα. Είστε όλοι προικισμένοι με μεγάλη δύναμη και ισχυρή διάνοια. Αναπτύξτε αρετές, ευγενείς σκέψεις και άψογο χαρακτήρα και θα επιτύχετε την άνοδο σε μεγάλα ύψη. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2003


13 Ιανουαρίου

Επικεντρωθείτε στην αγάπη του Θεού. Παρόλο που η μητέρα, ο πατέρας και ο διδάσκαλος πρέπει να τιμώνται ως θεϊκές υπάρξεις, δεν είναι θεοί. Ο Θεός πρέπει να λατρεύεται ως μητέρα, πατέρας, διδάσκαλος, συγγενής και φίλος. Όλοι αυτοί κατοικούν ο καθένας στο δικό του σπίτι, αλλά ο Θεός κατοικεί στην καρδιά σας. Όλα τα άλλα αντικείμενα της αγάπης σας είναι παροδικά. Αναπτύσσοντας αγάπη, μπορείτε να βλέπετε τον Θεό σε όλες τις υπάρξεις. Είναι σαν να φοράτε χρωματιστά γυαλιά. Όταν κοιτάτε τον κόσμο μέσα από τα γυαλιά της αγάπης, θα βλέπετε αγάπη παντού. Τα γυαλιά και η οπτική σας θα πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία. Μόνο με την αγάπη μπορείτε να βλέπετε την ομορφιά στον κόσμο. Είναι μέσα από την αγάπη που προάγονται οι ευγενείς ποιότητες όπως η καλοσύνη, η συμπόνια και η κατανόηση. Ενσαρκώσεις της αγάπης! Εκτελείτε διάφορες πνευματικές ασκήσεις. Ο Θεός όμως δεν ζητά από εσάς πνευματικές ασκήσεις. Ούτε καν την αφοσίωσή σας. Αναζητά μόνον την αγάπη σας. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Ιουλίου 1998


12 Ιανουαρίου

Κάποτε ο Βιβεκάναντα πήγε στον Ραμακρίσνα Παραμαχάμσα και τον ρώτησε: «Έχεις δει τον Θεό;» «Ναι», είπε ο Ραμακρίσνα. «Με ποια μορφή;» ρώτησε ο Βιβεκάναντα. Ο Ραμακρίσνα απάντησε: «Τον βλέπω, όπως ακριβώς βλέπω εσένα». «Τότε, γιατί εγώ δεν μπορώ να Τον δω;» Ο Ραμακρίσνα του εξήγησε πως εάν λαχταρούσε για τον Θεό με την ίδια ένταση με την οποία λαχταράει για πολλά άλλα πράγματα, θα μπορούσε κι εκείνος να έχει την εμπειρία της θέασης του Θεού. Ο Ραμακρίσνα συνέχισε λέγοντας πως οι άνθρωποι χύνουν δάκρυα για σχέσεις, για πλούτο και για πολλά άλλα, αλλά πόσοι δακρύζουν για τον Θεό; Συμβούλεψε τον Βιβεκάναντα να διψά για τον Θεό με όλη του την καρδιά και όλη του την ψυχή. Τότε ο Θεός υποχρεώνεται να εκδηλώσει την παρουσία Του. Αν ανυπομονείτε να βιώσετε το Θείο πρέπει ν’ αφιερώσετε τον εαυτό σας στον Θεό. Οι άνθρωποι εμπλέκονται σε ποικίλα προβλήματα για να επιτύχουν πλούτο, σχέσεις, κοινωνικές θέσεις και δύναμη. Εάν αφιερώνατε ένα μικρό κλάσμα του χρόνου στο να σκέπτεστε τον Θεό, σίγουρα θα βιώνατε την απελευθέρωση από τον φόβο του θανάτου. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Ιουλίου 1998


11 Ιανουαρίου

Σπουδαστές! Έχετε παρουσιάσει μια ποικιλία αθλητικών προγραμμάτων. Έχετε διακριθεί σε διάφορα παιχνίδια και αθλήματα. Αν και αυτά τα παιχνίδια έχουν μια αξία για το φυσικό επίπεδο, υπάρχει κάτι σπουδαιότερο απ’ όλα τα οφέλη της υγείας. Είναι αυτό το μήνυμα: «Η ζωή είναι ένα παιχνίδι. Παίξτε το!» Πρέπει να μάθετε ν’ αντιμετωπίζετε την ίδια τη ζωή σαν ένα μεγάλο παιχνίδι. Για να μπορέσετε να επιτύχετε σ’ αυτό το παιχνίδι και ν’ αποκτήσετε ένα καλό όνομα, οφείλετε να καλλιεργήσετε καλές συνήθειες. Θετικές σκέψεις, καλά λόγια και ενάρετες πράξεις είναι οι πειθαρχίες που απαιτούνται σ’ αυτό το παιχνίδι. Όταν χρειάζεται τόση πολλή εξάσκηση και προσπάθεια για να επιτύχετε σε παιχνίδια όπως το τένις, πόση περισσότερη προσπάθεια απαιτείται για να επιτύχετε στο παιχνίδι της ζωής! Σ’ αυτό το παιχνίδι, εάν θέλετε να κερδίσετε ένα καλό όνομα, διατηρήστε τα ιδανικά σας και συνειδητοποιείστε το Θείο. Στην καθημερινότητά σας πρέπει να τηρείτε ορθό τρόπο σκέψης, ορθή συμπεριφορά και σωστή στάση. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1992


10 Ιανουαρίου

Το να τρώει κανείς δεν σημαίνει να βάζει την τροφή στη γλώσσα και να τη γεύεται. Αυτή η διαδικασία είναι σημαντική μόνον όταν μασάτε, καταπίνετε, χωνεύετε την τροφή και τα θρεπτικά συστατικά της απορροφώνται από την κυκλοφορία του αίματος και μετατρέπονται σε μύες και οστά, σε δύναμη και σφρίγος. Με τον ίδιο τρόπο, η πνευματική κατανόηση πρέπει να διεισδύει και να αναζωογονεί όλες τις στιγμές της ζωής και να εκφράζεται μέσα απ’ όλα τα όργανα και τις αισθήσεις. Πρέπει να προχωράτε σταθερά για να φθάσετε σ’ αυτό το υψηλό στάδιο. Η απλή συσσώρευση γνώσεων δεν είναι πνευματική σοφία. Η ορθή συμπεριφορά είναι πνευματική σοφία. Για να μπορέσετε να προσφέρετε ανιδιοτελή υπηρεσία, θα πρέπει να  τρέφεστε με μια μικρή ποσότητα τροφής. Ένας τέτοιος τρόπος διατροφής είναι μέρος της θυσίας. Για να λειτουργήσει η μηχανή του ανθρώπινου σώματος, πρέπει να χρησιμοποιηθεί το καύσιμο της τροφής. Η τροφή δεν είναι θυσία, αλλά κάνει τη θυσία δυνατή. Επομένως, η τροφή δεν πρέπει να υποτιμάται ως τροφοδοσία της απληστίας ή ως σίτιση του στομάχου. Πρέπει να εκλαμβάνεται ως μέρος λατρείας. 

Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη - Prema Vahini»


9 Ιανουαρίου

Μπορεί να έρθει καιρός που θα νιώθετε κουρασμένοι και αδύναμοι. Τότε να προσεύχεστε έτσι: «Κύριε, τα προβλήματα ξεπερνούν τις δυνατότητές μου. Νιώθω  πως δεν αντέχω να καταβάλλω περαιτέρω προσπάθεια. Δώσε μου δύναμη, ω Κύριε». Αρχικά ο Θεός στέκεται σε απόσταση, παρακολουθώντας την προσπάθεια σας, όπως ο δάσκαλος που στέκεται μακριά, όταν οι μαθητές του γράφουν ένα διαγώνισμα. Κατόπιν, όταν απαλλαγείτε από τις προσκολλήσεις σας στις αισθησιακές απολαύσεις και στραφείτε προς τις αγαθοεργίες και την ανιδιοτελή υπηρεσία, ο Θεός πλησιάζει. Όπως ο ήλιος-θεός, περιμένει έξω από την κλειστή πόρτα. Περιμένει, όπως ο υπηρέτης που δεν αναγγέλλει την παρουσία του ή δεν χτυπάει την πόρτα, αλλά απλώς περιμένει, γνωρίζοντας τις προτιμήσεις του κυρίου του! Όταν ο κύριος ανοίξει λίγο την πόρτα, ο ήλιος εισέρχεται και διώχνει αμέσως το σκοτάδι από το εσωτερικό του σπιτιού. Με τον ίδιο τρόπο, όταν ζητήσετε την βοήθεια του Θεού, Εκείνος παρουσιάζεται αμέσως, με τα χέρια απλωμένα, έτοιμος να βοηθήσει. Επομένως το μόνο που χρειάζεστε είναι η διάκριση να προσεύχεστε και η πνευματική σοφία να Τον θυμάστε. 

-Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη - Prema Vahini»


8 Ιανουαρίου

Η ποικιλομορφία στον τρόπο λατρείας και τις πρακτικές είναι φυσικές και πρέπει να καλωσορίζονται. Δεν χρειάζεται μια άκαμπτη δογματική πίστη. Η αντιπαλότητα ανάμεσα σ’ εκείνους που ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια δεν μπορεί να φέρει ειρήνη κι ευημερία σε καμία χώρα. Ο κόσμος δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς οι άνθρωποι να έχουν την ελευθερία να ενστερνίζονται την πίστη που τους εμπνέει. Η Ινδία δίδαξε πως μια μικρή ομάδα δεν μπορεί να ελέγξει τους ανεξάντλητους πόρους του κόσμου. Για την αποτελεσματική λειτουργία της κοινωνίας είναι αναγκαίο να διανέμεται το έργο της κοινότητας σε ομάδες ανθρώπων και ν’ ανατεθεί σε κάθε μία το καθήκον να συνεισφέρει το μερίδιο της με στόχο το κοινό καλό. Αυτό διευκολύνει την ποικιλομορφία και την αμοιβαιότητα. Η ποικιλία των απόψεων επικροτείται για την εφαρμογή στην πράξη των πνευματικών δυνάμεων και δυνατοτήτων. Επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για φατριασμό και διαμάχες. Υπάρχει μια γοητευτική αίσθηση μυστηρίου, το οποίο όταν ερευνηθεί θα σας δώσει τη δυνατότητα να σχηματίσετε την εικόνα του Ενός, που βρίσκεται πίσω από τα πολλά. Αυτή είναι η αλήθεια που τα αρχαία κείμενα διακηρύσσουν: «Μόνον το Ένα υπάρχει και οι σοφοί το περιγράφουν με ποικίλους τρόπους». 

Μπάμπα, από το βιβλίο «Ο ποταμός της Αλήθειας του Σάτυα Σάι - Sathya Sai Vahini, κεφ 5»


7 Ιανουαρίου

Μέλη των ομάδων υπηρεσίας! Πριν απ’ όλα, καλλιεργήστε αγάπη στην καρδιά σας. Να μιλάτε με αγάπη σε όποιον κι αν συναντάτε. Ελκύστε κοντά  σας όλους εκείνους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Τότε ο Θεός  θα σας ράνει με την αγάπη του. Πως μπορείτε να ευλογηθείτε με την αγάπη του Θεού, αν δεν αγαπάτε τους συνανθρώπους σας; Αν θέλετε ν’ αξίζετε τη θεϊκή αγάπη, τότε πριν απ’ όλα οφείλετε ν’ αξίζετε την αγάπη των συνανθρώπων σας. Ο Θεός θα σας βοηθά αν βοηθάτε τους άλλους. Πάντα να βοηθάτε, ποτέ να μη βλάπτετε. Μην προκαλείτε προβλήματα σε κανέναν. Αγαπάτε τους πάντες. Ζήστε με καλοσύνη στην καρδιά. Αφήστε την αγάπη να ρέει ελεύθερα ώστε να λιώνει την καρδιά σας. Αγαπημένοι μου! Δεν είστε διαφορετικοί από Εμένα. Είμαι εντός σας και είστε εντός Μου. Να αγαπάτε τους πάντες, όπως Εγώ αγαπώ εσάς. Μπορείτε να μεγαλουργήσετε μόνον όταν αναπτύξετε και μοιράζεστε αγάπη που ρέει από την καρδιά σας. Αυτή είναι η υπηρεσία που οφείλετε να προσφέρετε. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2007


6 Ιανουαρίου

Οι Ουπανισάδες διδάσκουν τα μονοπάτια της δράσης, της αφοσίωσης και της γνώσης (κάρμα γιόγκα, ουπάσανα γιόγκα, γκνιάνα γιόγκα). Η ουσία στο μονοπάτι της δράσης είναι το να πράττετε αφιερώνοντας κάθε πράξη σας ως προσφορά στον Θεό, για την ευχαρίστησή Του. Το μονοπάτι της αφοσίωσης αφορά στο ν’ αγαπάτε τον Θεό ολόψυχα, με αρμονία και αγνότητα στις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις. Το ν’ αγαπάτε τον Θεό απλώς για να επιτύχετε τις εγκόσμιες προσδοκίες σας, δεν είναι αληθινή αφοσίωση. Αληθινή αφοσίωση σημαίνει αγάπη για χάρη της αγάπης. Οι αναζητητές στο μονοπάτι της γνώσης πρέπει να εκλαμβάνουν ολόκληρο το σύμπαν ως εκδήλωση του Θεού. Αληθινή γνώση είναι η σταθερή πίστη πως ο Θεός κατοικεί σε όλα τα πλάσματα ως ο εσώτερος εαυτός τους - Άτμα. Αν αναρωτιέστε, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η Ενότητα ανάμεσα σε τόσες διαφορετικές μορφές, ονόματα, ποικίλους τύπους συμπεριφορών, διαφορετικά δόγματα, αναλογιστείτε τον βαθύ ωκεανό με τα άπειρα κύματά του. Το κάθε κύμα είναι μοναδικό και διαφέρει από τα άλλα ως προς το μέγεθος και το σχήμα, αλλά όλα είναι διαφορετικές εκδηλώσεις του ενός και αυτού στοιχείου, του νερού και βεβαίως δεν είναι διαφέρει από τον ωκεανό. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Μάιο 1990 (Summer Showers, Ch 16)


5 Ιανουαρίου

Η μητέρα φροντίζει τα παιδιά της για όσο έχει τη δύναμη να το κάνει. Τα παιδιά οφείλουν να φροντίζουν τη μητέρα τους με τον ίδιο τρόπο. Ο Θεός μας ευλόγησε με την ανθρώπινη γέννηση για να φροντίζουμε και να συντηρούμε ο ένας τον άλλον. Για ποιον άλλο λόγο υπάρχουν οι σχέσεις όπως αυτές των αδελφών; Όχι απλώς για χάρη της διανομής της περιουσίας και του πλούτου. Αυτές οι σχέσεις υπάρχουν για ν’ αναπτύσσεται η αγάπη  και να την μοιράζονται ο ένας με τον άλλον. Αληθινές είναι εκείνες οι σχέσεις όπου μοιράζεται η αγάπη. Κάποιοι εκφράζουν μεγάλη αγάπη για τους άλλους, άλλα δεν δείχνουν την ίδια αγάπη για τη μητέρα και τον πατέρα τους στο ίδιο τους το σπίτι. Πριν απ’ όλους οφείλετε ν’ αγαπάτε τους γονείς σας. Να θυμάστε πως δεν πρέπει να περιορίζετε την αγάπη σας στον κύκλο των φίλων και των συγγενών. Πρέπει να την απλώνετε σε όλους. Μόνον τότε ο Θεός θα σας ράνει με τη δική Του αγάπη. Όταν δείτε κάποιον τραυματισμένο στον δρόμο, μη δείξετε αδιαφορία. Όσο επείγουσα κι αν είναι η εργασία με την οποία είστε απασχολημένος, πρέπει να κάνετε κάτι για να ανακουφίσετε τον πόνο του. Τότε ο Θεός θα εκδηλωθεί μπροστά σας και θα γεμίσει την καρδιά σας με αγάπη.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2007


4 Ιανουαρίου

Όταν κοιτάζετε όλους γύρω σας με αγάπη, ο Θεός σας αγκαλιάζει με βλέμμα αγάπης. Όποια κι αν είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεστε, ποτέ μη θυμώνετε, μη ζηλεύετε, μην υποκρίνεστε. Μη συμπεριφέρεστε με θυμό ή μίσος στους άλλους. Βιώνοντας την ανιδιοτελή αγάπη και οι άλλοι γύρω σας θα μοιράζονται αυτήν την ίδια αγάπη. Όταν συμπεριφέρεστε στους άλλους με αγάπη, αυτή η αγάπη θα επιστρέφει σε εσάς μέσα από τις σκέψεις και τα λόγια τους. Από την άλλη πλευρά, εάν διαλέξετε να εκφέρεστε με θυμό και οι άλλοι θα εκφράζουν θυμό εναντίον σας. Δεν πρέπει να δημιουργείτε αποστάσεις με τα λόγια ή τον τρόπο συμπεριφορά σας. Προσελκύστε τους άλλους κοντά σας με την αγάπη. Τότε όλοι θα είστε ένα και θα αποκτήσετε εγγύτητα με τον Θεό. Ο Θεός είναι η ενσάρκωση της Αγάπης. Προστατεύει όλη την ανθρωπότητα κινούμενος από την αγάπη Του. Επομένως, ενσαρκώσεις της αγάπης, καλλιεργήστε την ανιδιοτελή αγάπη εντός σας, όλο και περισσότερο.  

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2007


3 Ιανουαρίου

Όταν δραστηριοποιήστε, προσφέροντας τη δράση σας στον Θεό, το καλό, το ανώτερο καλό και το ύψιστο καλό, όλα, γίνονται ένα. Αρχικά το ‘εγώ’ και το ‘εσύ’ γίνονται ‘εμείς’ και ύστερα το ‘εμείς’ και το ‘Εκείνος’ ενοποιούνται. Το ‘εγώ’ ή ατομικός εαυτός πρέπει να επιτύχει την ταύτισή του με τη δημιουργία και έπειτα με τον υπέρτατο Εαυτό. Αυτό το ταξίδι είναι η έννοια του ψαλμού Om Tat Sat, που εκφράζει την ενότητα του ατομικού με τον υπέρτατο Εαυτό. Σήμερα, χθες και αύριο είναι ένα. ‘Εκείνος’ κι ‘Εγώ’ και η πνευματική άσκηση είναι ένα. Όπως ακριβώς ο ήλιος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και πάντοτε αχώριστος από τις ακτίνες του, έτσι και ο πνευματικός αναζητητής δεν πρέπει ποτέ να αποχωρίζεται την πνευματική του άσκηση, άσχετα από τις συνθήκες που συμβαίνει να επικρατούν γύρω του. Μόνον με τη σταθερή και αδιάλειπτη πνευματική πειθαρχία, μπορεί να επιτύχει την ταύτισή του με το Ωμ.

-Μπάμπα, από το βιβλίο «Αγάπη – Prema Vahini»


2 Ιανουαρίου

Στην εγκόσμια αυτή ζωή η αγάπη εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, όπως η αγάπη ανάμεσα στη μητέρα και τον γιο, η αγάπη μεταξύ συζύγων ή συγγενών. Αυτή η αγάπη, όντας βασισμένη σε σωματικές σχέσεις, προκύπτει μέσα από εγωιστικά κίνητρα και ιδιοτέλεια. Όμως η αγάπη του Θεού στερείται οιουδήποτε ιδιοτελούς κινήτρου. Είναι αγάπη για χάρη της αγάπης και μόνον, και καλείται αφοσίωση. Ένα χαρακτηριστικό της είναι η προσφορά και όχι η απολαβή. Δεύτερον δεν την αγγίζει κανένας φόβος και τρίτον είναι αγάπη για την αγάπη, τα κίνητρά της δεν είναι ιδιοτελή. Οι τρεις αυτές διαστάσεις της αγάπης συνεπάγονται από κοινού την παράδοση. Όταν απολαμβάνει κάποιος αυτή τη στάση της παράδοσης, βιώνει θεϊκή ευδαιμονία. Αναγκαίος όρος γι’ αυτό είναι η συγχώρεση και η ανεκτικότητα. Μόνον εκείνος που διακρίνεται από αυτές τις ποιότητες μπορεί να θεωρηθεί πως έχει ευλογηθεί με ιερή αγάπη. 

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1994


1 Ιανουαρίου

Σ’  αυτή την πρώτη ημέρα του Νέου Έτους πρέπει ν’  αποφασίσετε πως θ’  αρχίζετε την κάθε ημέρα σας με αγάπη, θα την περνάτε και θα τη γεμίζετε με αγάπη και θα την κλείνετε με αγάπη. Οι άνθρωποι αγωνιούν για το τι θα μπορούσε να συμβεί αυτήν τη χρονιά και για το εάν θα είναι καλύτερη από εκείνη που φεύγει. Δεν είναι το συγκεκριμένο έτος που έχει σημασία. Αναπτύξτε καλές σκέψεις, μιλάτε με όμορφα λόγια, κάνετε καλές πράξεις με την ευρεία αντίληψη πως όλη σ’  αυτόν τον κόσμο πρέπει να είναι ευτυχισμένοι. Παραδώστε τις κακές σας σκέψεις και ποιότητες, καθώς αποτελούν την αιτία για όλα σας τα βάσανα. Ό,τι κι αν κάνετε, έχοντας τον Θεό ως οδηγό σας και σωτήρα, θα καταλήξει σίγουρα σε επιτυχία. Ο Θεός είναι ο μόνος αληθινός φίλος, είναι πάντα μαζί σας, εντός σας, δίπλα σας. Πρέπει να εύχεστε να είναι όλοι χαρούμενοι. Οι καρδιές σας ας γεμίσουν με αγνή αγάπη. Τότε, η χώρα κι ο κόσμος θα ευημερούν και όλοι θα νιώθουν ευτυχείς. 

-Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1994