Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιανουάριος 2019

31 Ιανουαρίου

Όλοι σπαταλάτε τον χρόνο. Ο χρόνος είναι ο Θεός. Ο Θεός περιγράφεται ως ο Κύριος του Χρόνου. Επομένως δεν πρέπει να σπαταλάτε τον χρόνο σας σε ανώφελες δραστηριότητες. Για παράδειγμα η υπέρμετρη ομιλητικότητα είναι χαμένος χρόνος. Όταν ανοίγετε το ραδιόφωνο και γίνεστε ακροατές όλων των ανώφελων προγραμμάτων, σπαταλάτε ηλεκτρική ενέργεια. Το σώμα μοιάζει με ραδιοφωνικό δέκτη. Ψάλλοντας το όνομα του Κυρίου και τραγουδώντας του Δόξα Του θα συλλάβετε τα σήματα της χάρης. Αλλά όταν εντρυφάτε σε ανόητους σχολιασμούς, σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο και ενέργεια. Όταν οι πράξεις σας είναι κακές η λάθος και πάλι σπαταλάτε ενέργεια και υφίσταστε τις επώδυνες συνέπειες. Εξαγιάστε τη ζωή σας και αφιερωθείτε στα δίδυμα ιδεώδη της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης. Αντί να τα κηρύσσετε, εφαρμόστε τα. Το κήρυγμα και η διάδοση τους αφορούν την ‘ποσότητα’, ενώ η εφαρμογή τους άφορα την ‘ποιότητα’. Η ποιότητα είναι πάντοτε πολύ σημαντική. Μια κουταλιά γάλα αγελάδας είναι πολύ καλύτερο από ένα βαρέλι γάλα γαϊδούρας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Ιουλίου 1997


30 Ιανουαρίου

Γράφετε σε πινακίδες ή φτιάχνετε πανό με τη φράση: «Η Αλήθεια είναι Θεός». Αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να έχετε αποτυπώσει αυτή τη ρήση στην καρδιά σας. Οι Ουπανισάδες διδάσκουν: «Να λέτε την  Αλήθεια». Αυτή είναι μια λογική διάσταση της οδηγίας. Η άμεση δήλωση που ακολουθεί είναι: «Να μιλάτε με αγάπη». Αυτή είναι μια ισάξια ενάρετη προτροπή, που σημαίνει πως θα πρέπει να λέτε την αλήθεια μ’ έναν τρυφερό και αποδεκτό τρόπο και όχι με σκληρότητα. Το επόμενο στάδιο είναι εκείνη η πνευματική οδηγία που δεν θα πρέπει να παραμελείτε, δηλαδή ότι οφείλετε να είστε σιωπηλοί και ν’ αποφεύγετε να λέτε την αλήθεια όταν δεν είναι ευπρόσδεκτη. Από την άλλη πλευρά, μη λέτε ψέματα ή τη μισή αλήθεια, απλώς και μόνον επειδή αυτό θα ευχαριστήσει κάποιον άλλον. Η Αλήθεια είναι αναλλοίωτη και αιώνια. Η πεποίθηση σ’ αυτήν την αξία δεν είναι ανιχνεύσιμη ανάμεσα στους ανθρώπους του παρόντος. Κάνετε μια ειλικρινή προσπάθεια να συμμετέχετε σε καλές συντροφιές που θα σας βοηθήσουν να φιλοξενείτε ιερές σκέψεις που θα μετατρέπονται σε ενάρετες πράξεις. Ζήστε μια ζωή που θα διακρίνεται από την ηθική και τον καλό χαρακτήρα σας. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 18 Ιουλίου 1997


29 Ιανουαρίου

Η ζωή είναι σαν μια ανώνυμη εταιρεία. Όλες οι πράξεις που εκτελούνται θα πρέπει να διέπονται από τους περιορισμούς που διέπουν την καθεμία απ’ αυτές. Όταν οι επιθυμίες ελέγχονται, βιώνεται η αληθινή ευτυχία. Ακόμη και κατά την άσκηση φιλανθρωπίας, θα πρέπει να τηρούνται τα όρια. Οι δωρεές δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις οικονομικές σας δυνατότητες ούτε όμως να είναι κατώτερες απ’ αυτές. Εάν υπερβείτε τα όρια σας, θ’ αντιμετωπίσετε οικονομικές δυσκολίες αργότερα. Εάν όμως είστε φιλάργυροι, τότε στην ουσία κατακρατείτε αυτά που οφείλετε σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη. Να θυμάστε πάντοτε πως η φιλανθρωπία δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην παροχή χρημάτων και βέβαια δεν μπορεί να γίνεται χωρίς διάκριση. Θα πρέπει να μοιράζεστε τους υλικούς, νοητικούς και πνευματικούς πόρους σας με όσους έχουν ανάγκη στην κοινότητα που βρίσκεστε, με τον σωστό τρόπο. Να βοηθάτε αυθόρμητα, σύμφωνα με την ανάγκη των περιστάσεων. Οι πεινασμένοι θα πρέπει να τραφούν, στους ενδεείς θα πρέπει να δοθούν ρούχα και να παρασχεθεί όποια άλλη ανακούφιση. Είναι μόνο μέσα από το μοίρασμα και τη θυσία που επιτυγχάνεται η Αυτογνωσία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Μαΐου 1984


28 Ιανουαρίου

Οι άνθρωποι νομίζουν πως όσο πιο πολλά αγαθά κατέχει κανείς σ’ αυτόν τον κόσμο, τόσο ευτυχέστερος  είναι. Όμως καθώς οι επιθυμίες πολλαπλασιάζονται, οι απογοητεύσεις και τα προβλήματα αυξάνονται επίσης. Θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο στις επιθυμίες, τις προσκολλήσεις και τις φιλοδοξίες.  Ο κόσμος υποφέρει από χιλιάδες προβλήματα, διότι οι άνθρωποι  δεν οριοθετούν τις επιθυμίες τους. Είναι λάθος να βρίσκεστε σε μια διαρκή αναζήτηση μιας ατέλειωτης σειράς απολαύσεων και ανέσεων στη ζωή.  Δεν μπορείτε να βρείτε την αληθινή ευτυχία μ’ αυτόν τον τρόπο. Αν δεν βιώσετε δυσκολίες και προβλήματα, πώς μπορείτε να εκτιμήσετε την αξία της γαλήνης και της χαράς;  Η ζωή είναι μια διαρκής εναλλαγή μεταξύ ευχαρίστησης και πόνου, χαράς και θλίψης, ζέστης και κρύου. Ο όξινος φλοιός, που καλύπτει τον καρπό του πορτοκαλιού, προστατεύει τον γλυκό χυμό στο εσωτερικό του.  Επομένως να θεωρείτε τον πόνο, το άγχος και τη θλίψη ως το προστατευτικό κάλυμμα της ειρήνης και της ευδαιμονίας που θα βιώσετε σε ύστερο χρόνο. Ο νους είναι η αιτία τόσο των δεσμών όσο και της απελευθέρωσής σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Μαΐου 1984


27 Ιανουαρίου

Ο Θεός ανήκει σε όλους και δεν είναι αποκλειστικό κτήμα κανενός. Υπάρχει μόνον ένας Θεός και εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, για να ικανοποιήσει διαφορετικούς ανθρώπους. Η πνευματική άσκηση από μόνη της δεν αρκεί για ν’ αντιληφθείτε αυτήν την αλήθεια. Η έρευνα και η διάκριση είναι επίσης απαραίτητα. Σήμερα, μέσα από την αναζήτηση κοσμικών ενδιαφερόντων και υλικών σκέψεων, αυτό που στην ουσία είναι ένα, διασπάται και εκλαμβάνεται ως πολλά. Σ’ αυτή τη διαδικασία, ο αληθινός Θεός χάνεται. Οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να διακρίνουν ανάμεσα στο πραγματικό και στο απατηλό και είναι ανήμποροι να κατανοήσουν την αληθινή φύση του Θεού. Για να διορθώσετε αυτήν την κατάσταση, το να εδραιώσετε την πίστη είναι πολύ σημαντικό. Να είστε σταθεροί, ειλικρινείς και αγνοί. Η χάρη του Θεού δεν μπορεί ν’ αποκτηθεί εάν αμφιταλαντεύεστε διαρκώς και η καρδιά σας δεν είναι αγνή. Το κριτήριο του Θεού για τον πιστό είναι η αγνότητα της καρδιάς και όχι η επιμελημένη λατρεία που εκτελεί. Ακόμη κι αν τίποτα άλλο δεν κάνετε παρά μόνον την κάθαρση της καρδιάς σας, ο Θεός θα εισέλθει σ’ αυτήν και θα την κάνει να λάμψει.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1986


26 Ιανουαρίου

Αυτή είναι η εποχή της κυριαρχίας της επιστήμης και της τεχνολογίας.  Ο πολιτισμός και η παιδεία είναι δέσμια της γνώσης του φυσικού σύμπαντος. Εκείνο που οι σπουδαστές πρέπει να διδαχθούν σήμερα, είναι ο πολιτισμός της Ψυχής, η  διεύρυνση του Πνεύματος και ο εξαγνισμός της Καρδιάς. Αυτή η γνώση οδηγεί στην ανάπτυξη της πνευματικότητας και τη μετουσίωση της ζωής. Παράλληλα με την ανάπτυξη της διάνοιας, θα πρέπει να δοθεί ώθηση επίσης στην άνθηση της καρδιάς. Η μόνη εκπαίδευση που είναι πλήρης είναι εκείνη που προάγει τη διεύρυνση της πνευματικής Καρδιάς. Αυτή οφείλει να υπηρετήσει την προαγωγή των ηθικών αξιών. Μόνον τότε θα υπάρξει η δυνατότητα να ζήσετε μια σωστά οργανωμένη και πειθαρχημένη ζωή. Τα σημάδια που δηλώνουν την αληθινή εκπαίδευση είναι η ανιδιοτέλεια, η ταπεινότητα και η απλότητα. Το οικοδόμημα της αληθινής εκπαίδευσης θεμελιώνεται επάνω σε τέσσερις πυλώνες: τον αυτοέλεγχο, την αυτάρκεια, την αυτοπεποίθηση και την αυτοθυσία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 23 Ιουνίου 1988


25 Ιανουαρίου

Η ακρόαση ή η προβολή ενός καλλιτέχνη, που τραγουδά στο Δελχί, σε χιλιάδες σπίτια ταυτόχρονα, καθίσταται δυνατή μέσω της τεχνολογίας. Όταν όμως διαβάζετε στην Μπαγκαβάτα πως ο Σρι Κρίσνα εμφανιζόταν στις βοσκοπούλες ταυτόχρονα σε χιλιάδες σπίτια, εγείρετε ερωτήματα για το εάν αυτό είναι αξιόπιστο. Αν οι συσκευές, οι δημιουργημένες από τον άνθρωπο, μπορούν να είναι τόσο ισχυρές, γιατί αμφιβάλλετε για τη δύναμη των μάντρας; Τα ηχητικά κύματα μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα και μεταδίδονται μέσω του αιθέρα. Τα κύματα έχουν μια μόνιμη παρουσία στο διάστημα και μπορούν να ληφθούν  από κάποιον, που μπορεί να συντονιστεί με τις δονήσεις τους. Με τον ίδιο τρόπο, εάν ο πανταχού παρών Θεός συλλαμβάνεται από τον δέκτη της καρδιάς σας, όταν αυτός ο δέκτης συντονίζεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο αφοσίωσης, η ευδαιμονία αυτής της εμπειρίας θα Τον αποκαλύψει σε σας. Επειδή, λοιπόν, οι βοσκοπούλες είχαν εξειδικευθεί σ’ αυτήν την τεχνολογία, μπορούσαν να βιώνουν την πανταχού παρουσία του Κρίσνα. Οι καρδιές τους ήταν γεμάτες με τη μορφή και το όνομα του Κρίσνα, που ήταν ο πιστός τους φίλος σε όλες τις περιστάσεις.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1986


24 Ιανουαρίου

Διδαχτείτε το μάθημα της αυτοπεποίθησης από τα πουλιά. Ένα πουλί που κουρνιάζει στο φύλλωμα ενός δέντρου, δεν επηρεάζεται από το λίκνισμα των κλαδιών του η τον θυελλώδη άνεμο που μπορεί να το παρασύρει, διότι δεν στηρίζει την ασφάλεια του στο κλαδί η στο δέντρο, αλλά στα δικά του φτερά. Ξέρει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να πετάξει για να σώσει τον εαυτό του. Το πουλιά είναι πάντα χαρούμενα και ανέμελα. Δεν νοιάζονται να συσσωρεύσουν. Είναι ικανοποιημένα και κάνουν το καλύτερο την παρούσα στιγμή, αρκούμενα σε ό,τι μπορούν να εξασφαλίσουν για την ημέρα. Δεν ανησυχούν για τη σταδιοδρομία των παιδιών τους η την κατάσταση των τραπεζικών τους λογαριασμών. Δεν έχουν κανένα άγχος για την συντήρηση των ακινήτων τους η τη διατήρηση της περιουσίας τους. Τώρα σκεφτείτε τι κάνετε εσείς; Καθήμενοι στο κλαδί του δέντρου της ζωής, δεν είναι αλήθεια πως ανησυχείτε στο ελάχιστο τρεμούλιασμα της καθημερινότητάς σας, καταναλώνεστε απ’ αυτήν και χάνετε τη γαλήνη του νου σας;

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 3 Ιουλίου 1986


23 Ιανουαρίου

Στην προϊστορική εποχή Τρέτα Γιούγκα, ο αδελφός του Ράβανα, ο Βιμπίσανα, δεν μπορούσε ν’ ανεχτεί τις λανθασμένες πράξεις που είχαν γίνει από τον Ράβανα. Όντας αντίθετος σ’ αυτές τις ενέργειες, προσπάθησε να διορθώσει τον Ράβανα με όλους τους δυνατούς τρόπους. Όμως όταν οι προσπάθειές του απέτυχαν και δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση, ζήτησε καταφύγιο στα πόδια της ενσάρκωσης της Δικαιοσύνης, του Σρι Ράμα. Ο βασικός δράστης ήταν μόνο ο Ράβανα. Αλλά στον πόλεμο με τον Ράμα, όλοι οι δαίμονες που τον υποστήριξαν ή υπήρξαν σύμμαχοί του, χάθηκαν μαζί του. Πλήρωσαν το αντίτιμο για τη συνενοχή τους στο έγκλημα. Οποιοσδήποτε διαπράξει ένα έγκλημα, είτε είναι ο γιος σας είτε η κόρη σας είτε συγγενής σας είτε κάποιος που έχει στενή σχέση μαζί σας, θα μπορέσετε ν’ απαλλαγείτε από το στίγμα της συνέργειας σε εγκληματική πράξη, μόνον εάν αντιταχθείτε στη λανθασμένη ενέργεια και προσπαθήσετε πραγματικά να διορθώσετε τον δράστη. Αν αντιθέτως, επιτρέψετε ή ενθαρρύνετε την τέλεση του εγκλήματος, θα είστε ένοχοι συνέργειας και θα υποστείτε τις επιπτώσεις των πράξεών σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1986


22 Ιανουαρίου

Το όνομα Ράμα αποτελείται από τρία κύρια γράμματα που σχετίζονται με τη Φωτιά, τον Ήλιο και τη Σελήνη. Συμβολικά αυτό σημαίνει πως εκφέροντας το όνομα του Ράμα, η αρχή της Φωτιάς θα κάψει τις αμαρτίες σας, η αρχή του Ήλιου θα διαλύσει το σκοτάδι της άγνοιας και η αρχή της Σελήνης θα σας δροσίσει από τον πυρετό που αναδύεται από τις επιθυμίες. Εδραιώστε το όνομα σταθερά στην καρδιά σας και τραγουδήστε με θέρμη. Μην εκλαμβάνετε τους ομαδικούς ψαλμούς ως ένα χόμπι. Οι ψαλμοί θα πρέπει να είναι ζωντανοί, εκφραστικοί, συνδυάζοντας το συναίσθημα, τη μελωδία και τον ρυθμό. Δεν θα πρέπει να είναι ανιαροί, μηχανικοί, χωρίς έμπνευση. Όταν ενώνετε τη φωνή σας με δεκάδες και εκατοντάδες άλλους, ψάλλοντας μπάτζανς, να τραγουδάτε με στεντόρεια φωνή, με αγνότητα συναισθήματος και χωρίς ενοχλητικές σκέψεις στον νου σας. Να είστε απόλυτα απορροφημένοι από τη λατρευτική διαδικασία και έτσι θα μπορέσετε να βιώσετε την έκσταση αυτής της εμπειρίας. Απεικονίστε τον Κύριο στην καρδιά σας και αρθρώστε το Όνομά Του –έτσι θα νιώσετε αυτήν την έκσταση και θα μεταδώσετε χαρά στους άλλους. Όταν όλοι τραγουδάτε σε κλίμα τέτοιας ενότητας, θα έχετε την ευλογία να νιώσετε την παρουσία του Θεού.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1986


21 Ιανουαρίου

Μάθετε να ζείτε σε αρμονία και σε ενότητα. Η κοινότητα είναι για τα μέλη της ό,τι είναι το σώμα για τα μέλη του. Το κάθε όργανο στο σώμα λειτουργεί σε συνεργασία με κάθε άλλο μέρος. Εάν το πόδι πατήσει ένα αγκάθι, το μάτι νιώθει τον πόνο και δακρύζει. Όταν το μάτι παρατηρήσει ένα αγκάθι ή μια πέτρα στον δρόμο, προειδοποιεί το πόδι να τα αποφύγει. Τα μέλη μιας κοινότητας θα πρέπει ν’ αναπτύξουν ακριβώς την ίδια αίσθηση ενότητας και να μοιράζονται τις χαρές και τα προβλήματα, όπως συμβαίνει σ’ ένα φυσικό σώμα. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείτε να επιτύχετε με την ενότητα ως τη δύναμή σας. Με αγνότητα και ενότητα μπορείτε να ξεδιπλώσετε τη θεϊκή σας φύση και ν’ αναπτύξετε αφοσίωση στον Θεό. Θα πρέπει να γεμίσετε τις καρδιές σας με αγάπη, να εξαγιάσετε τις ζωές σας και να τους δώσετε νόημα. Όταν όλοι εργάζονται σε πνεύμα ενότητας και φιλανθρωπίας, η κοινότητα θα μπορούσε να γίνει ένα πρότυπο για όλους.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Μαίου 1986


20 Ιανουαρίου

Στα πλαίσια της καθημερινότητάς σας, υπάρχει ένας αριθμός περιπτώσεων, που αποκαλύπτεται η ύπαρξη του Θεού σε κάθε άτομο. Σκεφτείτε έναν κινηματογράφο. Στην οθόνη βλέπουμε πλημμυρισμένα ποτάμια να κατακλύζουν όλη τη γύρω τους περιοχή. Παρά το γεγονός πως η σκηνή είναι γεμάτη από τα νερά της πλημμύρας, η οθόνη δεν βρέχεται ούτε καν από την παραμικρή σταγόνα νερού. Σε κάποια άλλη χρονική στιγμή, στην ίδια οθόνη βλέπετε ηφαίστεια να εκρήγνυνται και να εκτοξεύουν γλώσσες φωτιάς, αλλά η οθόνη δεν καίγεται. Η οθόνη, που αποτελεί τη βάση για όλες αυτές τις σκηνές, δεν επηρεάζεται από καμία σκηνή. Κατά τον ίδιο τρόπο, στη ζωή των ανθρώπων, το καλό ή το κακό, η χαρά ή η θλίψη, η γέννηση ή ο θάνατος έρχονται και παρέρχονται, αλλά δεν ασκούν καμία επιρροή στον Άτμα. Στον κινηματογράφο της ζωής, η οθόνη είναι ο Άτμα. Είναι ο Σίβα, είναι ο Σάνκαρα, είναι ο Θεός. Όταν κατανοήσετε αυτήν την αρχή, τότε θα είστε σε θέση να κατανοήσετε, να χαρείτε και να βρείτε την πραγμάτωση στη ζωή. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1985


19 Ιανουαρίου

Η ειρήνη ή η αναταραχή, η ηρεμία ή το άγχος που βιώνετε σήμερα είναι το προϊόν των σκέψεων και των πράξεών σας και της στάσης ή της συμπεριφοράς σας απέναντι στον εαυτό σας και τους άλλους. Πολλοί ξεκινούν τη διαδικασία του τακτικού διαλογισμού στο όνομα και τη μορφή του Θεού κι έτσι μπορούν να κατευνάσουν την αναστάτωση της καρδιάς και ν’ ανοίξουν τον δρόμο για την εσωτερική ειρήνη και αυτοπραγμάτωση. Κατά τον διαλογισμό δεν πρέπει να ταλαντεύεστε από το ένα ιδεώδες στο άλλο ούτε και θα πρέπει ο διαλογισμός να υποβιβάζεται σε μία απλή τυπική διαδικασία ή σ’ ένα άκαμπτο ωρολόγιο πρόγραμμα αναπνοών ή σ’ ένα ανούσιο βλέμμα καρφωμένο στην άκρη της μύτης. Είναι μια αυστηρή πειθαρχία και έλεγχος των αισθήσεων, των συγκινήσεων και της φαντασίας. Γι’ αυτό εύστοχα ελέχθη πως ο διαλογισμός είναι η κοιλάδα της ειρήνης που κείται στην άλλη πλευρά μιας τεράστιας οροσειράς με κορυφές που αντιπροσωπεύουν τους έξι εχθρούς –τη λαγνεία, τον θυμό, την απληστία, την προσκόλληση, την αλαζονεία και τον φθόνο. Πρέπει ν’ αναρριχηθείτε πάνω στις κορυφές της οροσειράς και να φθάσετε στην κοιλάδα πέρα απ’ αυτές.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 9 Ιουνίου 1970


18 Ιανουαρίου

Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας που να είναι απαλλαγμένος από το ελάττωμα της ζήλιας. Η ζήλια μπορεί να προκύψει έχοντας ως αφορμή ακόμα και εξαιρετικά ασήμαντα θέματα και από τη ζήλια εκπορεύεται το μίσος. Για ν’ απαλλαγείτε από το μίσος, θα πρέπει να λειτουργείτε σταθερά με αγάπη. Όταν υπάρχει αγάπη, δεν υπάρχει χώρος για ζήλια και μίσος και όπου δεν υπάρχει ζήλια και κακία, υπάρχει αληθινή χαρά. Αυτή η χαρά αποκαλύπτει τον εαυτό της στην Ομορφιά. «Ένα αντικείμενο ομορφιάς είναι μια παντοτινή χαρά». Όταν βλέπετε την ομορφιά στο κάθε τι, μπορείτε ν’ αποκομίζετε χαρά απ’ αυτό. Αλλά τι είναι αυτή η  ομορφιά; Είναι ο κόσμος όμορφος; Είναι η ύλη και τ’ αντικείμενα όμορφα; Όμως είναι πρόσκαιρα και η ομορφιά τους δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή. Μόνον ο Θεός είναι  παντοτινός, επομένως μόνον ο Θεός μπορεί να λεχθεί πως είναι Ωραίος. Το πρωταρχικό καθήκον του πνευματικού αναζητητή είναι ν’ αναζητήσει το νέκταρ της ευδαιμονίας, το οποίο πρέπει ν’ αντληθεί από τον στοχασμό της ωραιότητας του Θεού. Τα μέσα για να βιώσετε μια τέτοια χαρά είναι η καλλιέργεια  καλών ποιοτήτων και η απαλλαγή από τ’ αρνητικά στοιχεία.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1984


17 Ιανουαρίου

Όταν υπάρχει ένα οίδημα στο σώμα, βάζουμε κάποια αλοιφή και το καλύπτουμε μ’ έναν επίδεσμο, έως ότου θεραπευθεί εντελώς. Εάν δεν βάλετε την αλοιφή και δεν εφαρμόσετε τον επίδεσμο στο οίδημα, είναι πιθανόν να καταστεί σηπτικό  και να προκαλέσει αργότερα μεγάλη βλάβη. Σε τακτά διαστήματα, θα πρέπει να το καθαρίζετε με καθαρό νερό, να βάζετε πάλι την αλοιφή και να εφαρμόζετε έναν καινούργιο επίδεσμο. Κατά τον ίδιο τρόπο, στη ζωή σας επίσης υπάρχει το οίδημα που έχει εκδηλωθεί στο σώμα σας με τη μορφή της αίσθησης του «εγώ, εγώ, εγώ». Εάν πραγματικά θέλετε να θεραπεύσετε αυτό το οίδημα του «εγώ», πρέπει να το πλένετε καθημερινά με το νερό της αγάπης, ν’ απλώνετε επάνω του την αλοιφή της πίστης και να το καλύπτετε με τον επίδεσμο της ταπεινότητας. Ο επίδεσμος της ταπεινότητας, η αλοιφή της πίστης και το νερό της αγάπης θα μπορέσουν να θεραπεύσουν την ασθένεια αυτή που εκδηλώθηκε με το οίδημα του «εγώ».

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1985


16 Ιανουαρίου

Η ζήλια εκδηλώνεται με πολλές μορφές συμπεριλαμβανομένης  κι εκείνης του να βρίσκει κανείς λάθη ακόμα και στον Θεό. Οι άνθρωποι ζηλεύουν, όταν κάποιος κερδίσει ένα καλύτερο όνομα στην κοινωνία. Κάποιοι ζηλεύουν αυτούς που είναι πιο εμφανίσιμοι από τους ίδιους. Οι σπουδαστές ζηλεύουν εκείνους που εξασφαλίζουν καλύτερη βαθμολογία στις εξετάσεις. Κάποιος που ζηλεύει, δεν αντέχει να βλέπει τον άλλο άνθρωπο, ο οποίος κατέχει μια καλύτερη θέση, διαθέτει καλύτερη εξωτερική εμφάνιση ή είναι πιο επιτυχημένος. Αυτό είναι σημάδι ανθρώπινης αδυναμίας. Από τη στιγμή που η ζήλια ριζώσει στο νου σας, θα έρθει η στιγμή που θα καταστρέψει όλα σας τα επιτεύγματα. Η ζήλια προάγει δαιμονικές ποιότητες, καταλύει την ανθρωπιά και υποβιβάζει το άτομο στην κατάσταση του ζώου. Εξαιτίας της εξόχως κακής φύσης αυτής της τάσης, η ζήλια θα πρέπει να εκριζωθεί από την αρχή. Οφείλετε να μάθετε να χαίρεστε με την ευημερία και την ευτυχία των άλλων. Αυτή είναι μια σπουδαία αρετή.  

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1984


15 Ιανουαρίου

Κατά τον εορτασμό του Σανκράντι, υπάρχει το έθιμο να προσφέρεται ένα μείγμα ζάχαρης και σουσαμιού σε όλους. Η ζάχαρη είναι γλυκιά και είναι ένα σύμβολο αγάπης. Το σουσάμι είναι επίσης γνωστό ως σνέχα που σημαίνει φιλία. Επομένως, η προσφορά αυτού του μείγματος σημαίνει προσφορά αγάπης επιφορτισμένης με φιλία. Το μήνυμα του Σανκράντι είναι η προαγωγή της αγάπης ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους, όταν έρχονται όλοι μαζί να γιορτάσουν αυτήν τη γιορτή. Καλλιεργήστε αρμονική στάση προς όλους. Πολλά απ’ αυτά, που σήμερα εκλαμβάνονται ως φιλία, δεν είναι παρά σχέσεις με εύπορους ανθρώπους με κύρια επιδίωξη τις ωφέλειες που προκύπτουν από τον πλούτο τους. Όταν αυτοί οι εύποροι άνθρωποι βρεθούν σε δυσχερή θέση, τα ίδια άτομα δεν θα διαθέτουν ούτε ένα τους βλέμμα γι’ αυτούς. Αυτό δεν είναι αληθινή φιλία. Η αληθινή φιλία πρέπει ν’ αναδύεται από την καρδιά και να παραμένει ανεπηρέαστη από την ευημερία ή την ανέχεια. Στην πραγματικότητα, ο Θεός μόνον μπορεί να είναι σταθερός φίλος κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Είναι μαζί σας, επάνω και κάτω από εσάς, δίπλα και γύρω σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1992


14 Ιανουαρίου

Το Makara Sankramana (που εορτάζεται σήμερα), σηματοδοτεί την κίνηση του Ήλιου από τα νότια προς τα βόρεια. Η βόρεια κίνηση του Ήλιου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, τόσο πνευματικά όσο και επιστημονικά. Η σημαντική αυτή εσωτερική πνευματική έννοια του βόρειου ταξιδιού του Ήλιου πρέπει να γίνει σωστά κατανοητή. Ο Βορράς αντιπροσωπεύεται από τα Ιμαλάια-Himachala. Hima σημαίνει χιόνι. Είναι καθαρό, άχρωμο και εξαιρετικά δροσερό. Achala σημαίνει αυτό που είναι σταθερό και αμετακίνητο. Η λέξη Himachala δεν αναφέρεται στη φυσική περιοχή των Ιμαλαΐων. Αντιπροσωπεύει αυτό που είναι δροσερό, ειρηνικό και σταθερό. Μέσα στον άνθρωπο είναι η ποιότητα της τέλειας ειρήνης (Πρασάντι). Από σήμερα ο Ήλιος κινείται προς μια τέτοια κατάσταση. Ο ήλιος συμβολίζει την όραση του ανθρώπου. Η βόρεια κίνηση του Ήλιου είναι ένα κάλεσμα προς τους ανθρώπους να στρέψουν την όρασή τους  σε αυτό που είναι δροσερό, ειρηνικό και αμετάβλητο -στην τέλεια ειρήνη που βρίσκεται μέσα τους. Επομένως, το μάθημα που πρέπει να πάρετε σήμερα, είναι να κατευθύνετε την όρασή σας προς τα μέσα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1994


13 Ιανουαρίου

Στην εποχή μας τα νεαρά άτομα έχουν μεγάλη ανάγκη από καλές συναναστροφές. Σχετιζόμενοι με ανθρώπους που χρησιμοποιούν άσχημους τρόπους έκφρασης και ενδίδουν σε ασεβείς πράξεις, οι νέοι αρχίζουν να αρέσκονται σε αρνητικούς τρόπους συμπεριφοράς. Θα πρέπει ν’ αποφεύγετε εντελώς τις κακές παρέες κάθε είδους. Χρειάζεται μια λάμπα, για να μπορέσετε να βρείτε τον δρόμο μέσα σε μια σκοτεινή ζούγκλα. Κατά τον ίδιο τρόπο, στη ζούγκλα της ζωής, χρειάζεστε το φως και την καθοδήγηση ενάρετων ανθρώπων, για να σας κρατούν συντροφιά στο σωστό μονοπάτι και να σας οδηγούν στον σωστό στόχο. Ακόμη κι ένα κακόηθες άτομο, σχετιζόμενο μ’ ένα ενάρετο, μεταμορφώνεται. Όμως ένας ενάρετος άνθρωπος, εμπλεκόμενος σε μια κακή συντροφιά, γίνεται κακοήθης. Εάν προσθέσετε ένα λίτρο γάλα σε δέκα λίτρα νερό, το γάλα αραιώνεται σε τέτοιο βαθμό που καθίσταται άνευ αξίας. Αλλά ένα λίτρο νερό, προστιθέμενο σε δέκα λίτρα γάλα, αποκτά μεγαλύτερη αξία. Όταν καλλιεργείτε φιλίες, βεβαιωθείτε πως συμμετέχετε στην ομάδα εκείνων που είναι ευγενείς στον λόγο, στη συμπεριφορά και στις πράξεις τους. Με τους άλλους να διατηρείτε μόνον τυπικές σχέσεις.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1987


12 Ιανουαρίου

Οι μεγάλοι πνευματικοί δάσκαλοι, όπως ο Ραμακρίσνα Παραμαχάμσα, ο Βιβεκανάντα, ο Τούλσιντας κ.ά, έζησαν μια θεία ζωή, πλήρεις κι ικανοποιημένοι. Υπήρξαν πολυάριθμες περιπτώσεις όπου δεν είχαν να φάνε καν. Θεωρούσαν τέτοιες περιπτώσεις ως προσκλήσεις από τον Θεό, που σκοπό είχαν να Τον πλησιάζουν περισσότερο μέσω της νηστείας. Όποτε είχαν την ευχαρίστηση να απολαύσουν ένα πλούσιο γεύμα, το θεωρούσαν και αυτό ως δώρο προερχόμενο από τον Θεό επίσης. Είτε επρόκειτο για νηστεία είτε για ένα πλουσιοπάροχο γεύμα αντιμετώπιζαν και τα δύο με την ίδια αίσθηση ικανοποίησης και αποδοχής. Δεν απογοητεύονταν από το πρώτο ούτε συναρπάζονταν από το δεύτερο. «Η νοητική στάση ίσης αντιμετώπισης των πραγμάτων είναι γιόγκα» λέγεται στην Μπάγκαβαντ Γκίτα. Οι αρχαίοι σοφοί διακρίνονταν γι’ αυτήν την αρετή. Η στάση αυτή της ίσης αντιμετώπισης είναι δείκτης ικανοποίησης και πληρότητας και αυτό θα έπρεπε να διδάσκεται στους νέους μας και να καλλιεργείται από αυτούς. Κάποιος που έχει επιτύχει την πληρότητα, μπορεί να απολαμβάνει την ευδαιμονία της θείας Χάρης.  

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1987


11 Ιανουαρίου

Η τήρηση του κώδικα ηθικής στην καθημερινή ζωή, η ιερότητα των πράξεων και σκέψεων και η εμμονή στα ιδανικά –όλ’ αυτά συγκροτούν την έννοια του πολιτισμού. Ο ινδικός πολιτισμός είναι ένας συνδυασμός αγνότητας, αγιότητας, μεγαλείου και ομορφιάς. Αυτός ο συνδυασμός αντανακλάται με τον καλύτερο τρόπο στις αθλητικές δραστηριότητες. Αν και μπορεί να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα έθνη, στις συνήθειες του φαγητού ή της ψυχαγωγίας, το πνεύμα της αρμονίας και της ενότητας που αναδεικνύονται μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες, είναι ένα παράδειγμα ευχάριστο για όλους. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του αθλητισμού το γεγονός πως όλες οι διαφορές ξεχνιούνται και τα άτομα εμπλέκονται στα διάφορα αθλήματα σ’ ένα θεϊκό πνεύμα φιλίας και συντροφικότητας. Η άθληση βοηθά τους συμμετέχοντες, όχι μόνον να βελτιώσουν την υγεία τους, αλλά επίσης να νιώσουν χαρά. Οι σπουδαστές δεν πρέπει ν’ αρκούνται μόνο στην αντίληψη αυτών των ωφελημάτων. Το ίδιο σημαντικό είναι να προάγουν την αγνότητα του νου και την καλλιέργεια της μεγαλοθυμίας. Ο αληθινός ανθρωπισμός ανθίζει μόνον όταν το σώμα, ο νους και το πνεύμα αναπτύσσονται αρμονικά. Λειτουργείτε με τέτοιον τρόπο, ώστε ο ενθουσιασμός και η προσπάθεια που επιδεικνύετε στα αθλήματα, να αντικατοπτρίζονται στο πεδίο της ηθικής και της πνευματικότητας επίσης.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1990


10 Ιανουαρίου

Η μακροθυμία σας προικίζει με δύναμη, ώστε ν’ αντιμετωπίζετε τα τόξα και τα βέλη της σκληρής μοίρας. Κάποιος χωρίς μακροθυμία υποκύπτει εύκολα στις ανατροπές και τις δυσκολίες της ζωής. Παράλληλα με την καλλιέργεια της αλήθειας και της μακροθυμίας, πρέπει να προσπαθήσετε ν’ απελευθερωθείτε από το αίσθημα της ζήλιας. Η ζήλια μοιάζει με το παράσιτο που προσβάλλει τη ρίζα ενός δέντρου. Μπορεί να σας καταστρέψει ολόκληρη τη ζωή. Χαιρόσαστε πολλά πράγματα στη ζωή —τη γνώση, τον πλούτο, την κοινωνική θέση, τη δύναμη κ.λπ. Αλλά εάν το μικρόβιο της ζήλιας εισέλθει στον νου σας, θα μολύνει τα πάντα. Ποτέ μη δίνετε χώρο στη ζήλια, ακόμη κι αν πρόκειται για τα πιο ασήμαντα ζητήματα. Όταν ένας συμμαθητής σας επιτυγχάνει καλύτερη βαθμολογία από εσάς, μη νιώθετε ζήλια. Εάν κάποιοι άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα, να νιώθετε χαρούμενοι γι’ αυτούς και να μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να κατατρώγεται από τη ζήλια. Αν κάποιοι είναι πιο καλοντυμένοι ή πιο πλούσιοι από εσάς, θα πρέπει να νιώθετε πως αυτοί απολαμβάνουν αυτά που έχουν κι εσείς θα πρέπει να είστε ικανοποιημένοι και ευτυχείς με ό,τι εσείς έχετε. Το να είστε ελεύθεροι από τα δεσμά της ζήλιας είναι πραγματικά θεϊκό.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1983


9 Ιανουαρίου

Αγαπητοί δάσκαλοι!

Όταν διδάσκετε τα παιδιά, πρέπει να θυμάστε πως έχετε εμπλακεί σ’ ένα ευγενικό καθήκον για το καλό των παιδιών που σας έχουν εμπιστευθεί να φροντίζετε. Πρέπει να αισθάνεστε πως όταν εκπαιδεύετε τα παιδιά, εκπαιδεύετε τους εαυτούς σας. Για παράδειγμα, όταν τους μεταδίδετε κάποια γνώση, η δική σας κατανόηση του θέματος βελτιώνεται. Ακόμη κι όταν μελετάτε βιβλία για να μπορέσετε να διδάξετε, αντλείτε χαρά απ’ αυτή τη μελέτη. Επομένως, οφείλετε πάντα να έχετε την αίσθηση, πως ό,τι κι αν κάνετε για τους άλλους, είναι στην πραγματικότητα μια υπηρεσία που γίνεται για τον Θεό που κατοικεί σε όλους. Όταν οι δάσκαλοι  κάνουν το καθήκον τους με αυτή την αντίληψη, θα μπορέσουν να διαποτίσουν τα παιδιά με το πνεύμα της Οικουμενικής Αγάπης. Να θυμάστε πως τα παιδιά έχουν τρυφερή καρδιά και αθώο νου. Μόνον αν γεμίσετε τις καρδιές τους με αγάπη, ο κόσμος  θα πορεύεται με ειρήνη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1983


8 Ιανουαρίου

Για ν ανταποκριθείτε στα υψηλά πρότυπα ηθικής, που η ινδική παράδοση προάγει, πρέπει να καλλιεργήσετε αγάπη, μη-βία, ψυχικό σθένος και αυτοκυριαρχία. Τα τρία τελευταία προστατεύουν και υποθάλπουν το πρώτο. Πολλοί άνθρωποι έχουν επιτύχει με τη βοήθεια των τριών τελευταίων ποιοτήτων, να εδραιώσουν τον νου τους στην οικουμενική αγάπη! Είναι αλήθεια πως ένας μεγάλος αριθμός πνευματικών αναζητητών έχουν εγκαταλείψει την ανοδική πνευματική τους πορεία στα μέσα του δρόμου, διότι έχασαν την εμπιστοσύνη στον αληθινό τους εαυτό. Ο πρώτος ανεπαίσθητος ψίθυρος αμφιβολίας τους αποκαρδιώνει και γλιστρούν πίσω σε μια ζωή αισθησιακών ικανοποιήσεων. Χάνουν την πίστη τους στον Θεό που είναι η Ενσάρκωση της Αγάπης και το αληθινό τους στήριγμα. Μόνον η πνευματική άσκηση μπορεί να χαλυβδώσει τους ανθρώπους, ώστε να προχωρήσουν αποφασιστικά στο πνευματικό μονοπάτι. Οι σοφοί υποστηρίζονται εσωτερικά από την ευδαιμονία που αναδύεται από την επίγνωση της αυθεντικής Αλήθειας. Περιμένετε, επιμείνετε στην πνευματική σας άσκηση, έχετε πίστη στον εαυτό σας και αντλείστε δύναμη και χαρά μόνον από τον Θεό!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Ιουνίου 1978


7 Ιανουαρίου

Οι δάσκαλοι πρέπει να κρατούν τα συναισθήματά τους υπό έλεγχο και να μην εκδηλώνουν μελαγχολία, δυσθυμία και αμφιταλαντευόμενη θέληση. Η ποιότητα της εργασίας σας είναι σημαντικότερη από την ποσότητα της. Επομένως μην αναλαμβάνετε να κάνετε περισσότερα απ’ όσα μπορείτε να φέρετε εις πέρας ικανοποιητικά. Αφήστε τη συνείδησή σας να είναι ο κριτής και αποφασίστε ότι θα εκτελέσετε επαρκώς το καθήκον σας απέναντι στα παιδιά και την κοινωνία. Μπορεί να βρεθείτε μπροστά σε ποικίλα προβλήματα στη διαδικασία καθοδήγησης και διεύθυνσης των διαφόρων τάξεων. Λύστε αυτά τα προβλήματα με διάκριση και βαθιά αγάπη. Αντιμετωπίστε τα, παρακινούμενοι από την επιθυμία να υπηρετήσετε τα παιδιά με τον καλύτερο τρόπο και θα είστε σε θέση να υπερβείτε τις δυσκολίες με ευκολία. Σταδιακά, θα συνειδητοποιήσετε πως το πρόγραμμα της πνευματικής εκπαίδευσης μπαλβίκας έχει σχεδιαστεί με στόχο όχι απλώς την εκπαίδευση των παιδιών αλλά και των δασκάλων. Τα καθήκοντα που προκύπτουν στα πλαίσια αυτής της εκπαίδευσης θα ανυψώσουν και θα μετουσιώσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα των δασκάλων περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πνευματική πειθαρχία. Να θυμάστε, πως κι εσείς επίσης ως δάσκαλοι, έχετε έναν διδάσκαλο να σας καθοδηγεί και να επιβλέπει την Υπηρεσία σας. Οι δάσκαλοι είναι ταυτόχρονα και μαθητές που διδάσκονται τα μαθήματα της ισονομίας, της αυτοκυριαρχίας και της ανιδιοτελούς αγάπης από τον πάνσοφο Διδάσκαλό τους. 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Ιουνίου 1978


6 Ιανουαρίου

Οι Βέδες διδάσκουν πως θα πρέπει να λατρεύετε και να δοξολογείτε τον Θεό, ευγνωμονώντας Τον για τις ευλογίες Του. Η Βίβλος διδάσκει πως χρειάζεται να προσεύχεστε για την ειρήνη και να συμμετέχετε σε φιλάνθρωπες πράξεις. Το Κοράνι επισημαίνει πως οφείλετε να δείχνετε έλεος σ’ εκείνους που υποφέρουν και να παραδίδετε τη θέλησή σας στον Υπέρτατο. Τα βουδιστικά κείμενα διδάσκουν το μάθημα της απόσπασης και τον έλεγχο των αισθήσεων. Η Ζεντ Αβέστα σας προτρέπει ν’ απαλλαγείτε από τις αρνητικές σας τάσεις και να λάμψετε μέσα από την δική σας εσώτερη δόξα. Επομένως, όλοι θα πρέπει ν’ αντιληφθείτε πως οι διδασκαλίες όλων θρησκειών είναι Ένα και πως η προσευχή, η απευθυνόμενη σε οποιοδήποτε Όνομα, σε οποιαδήποτε γλώσσα, φθάνει στον ίδιο Θεό. Κατανοήστε πως μπορείτε να επικαλεστείτε τον Θεό, μέσω οποιασδήποτε μορφής σας είναι αγαπητή, για να σας εκπληρώσει την ειλικρινή σας επιθυμία, υπό την προϋπόθεση πως η εκπλήρωσή της θ’ αποβεί ωφέλιμη τόσο για τους άλλους όσο και για σας. Ο διδάσκαλος, ο οποίος καθοδηγεί παιδιά, οφείλει ν’ αφομοιώσει όλες αυτές τις διδαχές και να τις διδάσκει με τρόπο κατανοητό αλλά και με το ίδιο του το παράδειγμα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Ιουνίου 1978


5 Ιανουαρίου

Όλοι σας πρέπει να αποκτήσετε αυτές τις τέσσερις πολύ σημαντικές ιδιότητες: ειρήνη, αλήθεια, απουσία εγωισμού και απουσία φθόνου. Και οι τέσσερεις αυτές ιδιότητες διαποτίζονται από την αγνή αγάπη. Αυτές οι ιδιότητες δεν μπορούν να αποκτηθούν στην αγορά, ούτε μέσω σπουδών, ούτε από δάσκαλο, ούτε ως δώρο από κάποιον. Μπορείτε να τα αποκτήσετε μόνο μέσω της δικής σας προσπάθειας. Καλλιεργήστε και αναπτύξτε αυτές τις ευγενείς ιδιότητες από την παιδική ηλικία. Από το φόβο τιμωρίας από τους γονείς ή τους δασκάλους, τα παιδιά καταφεύγουν στα ψέματα αποφεύγοντας νε λένε την πλήρη αλήθεια. Αυτή η τάση, σε εύθετο χρόνο, έχει ως αποτέλεσμα να φθείρει ολόκληρη τη ζωή τους κάνοντάς τους να ζουν διπλή ζωή. Από την παιδική ηλικία, τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται να λένε την αλήθεια και να παραδέχονται τα λάθη τους. Δεν υπάρχει τίποτα λανθασμένο στο να τιμωρούνται και να διορθώνονται για τα λάθη τους. Αυτό θα τους βοηθήσει να μάθουν να συμπεριφέρονται καλά ως ενήλικες. Το να λένε την αλήθεια, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσουν, πρέπει να εντυπωθεί βαθιά και σταθερά στον νου και την καρδιά των μικρών παιδιών, που είναι ακόμα αγνά και αμόλυντα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1983


4 Ιανουαρίου

Η Πνευματική Εκπαίδευση Σάτυα Σάι είναι η πρωταρχική βάση του μεγάλου κινήματος για την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης στον κόσμο. Το ιδανικό της Εκπαίδευσης αυτής είναι να δημιουργήσει μια γενιά αγοριών και κοριτσιών που να έχουν καθαρή και αγνή συνείδηση. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να ζουν με καλούς τρόπους, με απλότητα, ταπεινότητα και πειθαρχία. Όπως γνωρίζετε, δεν μπορείτε να έλξετε τα παιδιά εάν κρατάτε ένα ραβδί στο χέρι σας. Αντ’ αυτού θα πρέπει να κρατάτε κάποια γλυκά. Γι’ αυτό οι δάσκαλοι πρέπει να είναι υποδείγματα αγάπης και υπομονής. Το τυπικό πρόγραμμα των μαθημάτων δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας όπου μπορούν να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν ευγενείς συνήθειες και ιδανικά. Οι μαθητές ακολουθούν την πειθαρχία και το πρόγραμμα της Πνευματικής Εκπαίδευσης μόνο για μία ημέρα την εβδομάδα, ενώ τις άλλες μέρες παρακολουθούν τα συνηθισμένα μαθήματα του σχολείου τους.  Γι’ αυτό, η επίδραση του δασκάλου πρέπει να είναι ιδιαίτερα ισχυρή εάν θέλουμε να δράσει ως καταλύτης στη διαδικασία μεταμόρφωσης των προτύπων συμπεριφοράς αυτών των παιδιών.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 25η Δεκεμβρίου 1970


3 Ιανουαρίου

Οι τομείς της βιομηχανίας, της γεωργίας, του εμπορίου, της πολιτικής και της διοίκησης είναι σαν τις πέντε ζωτικές πνοές που στηρίζουν την ανθρώπινη ζωή. Πρέπει να λειτουργούν από κοινού, με βάση την αγάπη και τον αμοιβαίο σεβασμό. Μόνον τότε η κοινότητα μπορεί να έχει ειρήνη, ασφάλεια και ευτυχία. Αυτή η συνεργασία δυστυχώς δεν είναι ορατή σήμερα. Από την άλλη πλευρά, τα επί μέρους συμφέροντα και ο σκληρός ανταγωνισμός κυριαρχούν σε όλους τους τομείς. Η επιθυμία τυφλώνει τη λογική. Το πάθος, η βία και η σκληρότητα δημιουργούν ακόμη περισσότερα προβλήματα, που μένουν άλυτα. Όλα αυτά έχουν πάρει διαστάσεις κατακλυσμού. Άτομα χωρίς κατάρτιση και ειλικρινή θέληση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις εξουσίας. Η ικανότητα, η προθυμία να εκπληρώνει κάποιος τα καθήκοντά του και να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του —αυτά είναι τα μόνα προσόντα που επιτρέπουν σε κάποιον να κατέχει θέσεις εξουσίας πάνω σε άλλους. Η εξουσία που παρέχει ένα γραφείο πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευγνωμοσύνη και ευλάβεια. Αν αυτό γίνεται σεβαστό  και ακολουθείται από κάθε εργαζόμενο και αξιωματούχο, το έργο που επιτελούν θα δίνει ευτυχία, ικανοποίηση και ειρήνη, τόσο στον εαυτό τους όσο και στην κοινωνία της οποίας είναι μέλη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1971


2 Ιανουαρίου

Είτε βλέπετε τον Θεό είτε όχι, ο Θεός είναι πανταχού Παρών. Είναι στο παρελθόν, στο παρόν, και στο μέλλον! Ο Θεός υπάρχει και είναι μόνο ένας, όχι πολλοί! «Υπάρχει μόνο ένας Θεός και είναι πανταχού Παρών. Υπάρχει μόνο μία θρησκεία, η θρησκεία της αγάπης. Υπάρχει μόνο μία γλώσσα, η γλώσσα της καρδιάς.» Αυτός ο Θεός πρέπει να γίνει ορατός μέσω της συνεχούς πνευματικής άσκησης. Μην εμπλέκεστε σε αμφιβολίες και δισταγμούς. Αν τηρείτε πνευματική πειθαρχία και εξαγνίζετε τη συνειδητότητά σας, σίγουρα θα δείτε τον Θεό εγκατεστημένο στην καρδιά σας. Υπάρχει ζάχαρη σ’ ένα φλυτζάνι, αλλά το νερό είναι άνοστο γιατί δεν το έχετε αναδεύσει καλά. Ομοίως, υπάρχει το Θείο μέσα στον κόσμο, και αναδεύοντας καλά το Θείο σε κάθε σταγόνα ή μόριο του κόσμου, μπορείτε να κάνετε τον κόσμο ένα πολύ γλυκό μέρος για να ζει κανείς. Η διάνοια είναι το κουτάλι, η πνευματική άσκηση είναι η διαδικασία του ανακατέματος. Διαποτίστε κάθε στιγμή της ζωής σας με τον Θεό και τότε η καθημερινή σας ζωή θα γίνει πιο γλυκιά!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1970


1 Ιανουαρίου

Κάθε χρόνο, από την αρχή της ιστορίας της ανθρωπότητας, οι άνθρωποι αποχαιρετούν με μεγαλοπρέπεια τον παλιό τον χρόνο, και καλωσορίζουν τον νέο! Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του έτους; Μόνο απελπισία και αγωνία, άγχος και παράλογοι φόβοι, έτσι δεν είναι; Χρησιμοποιήστε αυτό το έτος για να διερευνήσετε και να ανακαλύψετε πως μπορείτε να κερδίσετε την αιώνια ειρήνη! Μπορείτε να την κερδίσετε μόνο μέσω της αγάπης! Η Ειρήνη είναι ο καρπός του δέντρου της ζωής! Χωρίς αυτόν τον καρπό, το δέντρο θα παραμένει ένα άγονο κούτσουρο χωρίς καμία αξία. Αυτός ο καρπός περιβάλλεται από πικρό φλοιό, μέσα στον οποίον φυλάσσεται και διατηρείται ο γλυκός χυμός. Αφαιρέστε τον φλοιό και θα μπορέσετε να γευτείτε τη γλυκύτητα που υπάρχει εντός, και να δυναμώσετε. Ο παχύς φλοιός είναι το σύμβολο των έξι παθών που περιβάλλουν τη γεμάτη αγάπη καρδιά του ανθρώπου —λαγνεία, θυμός, απληστία, προσκόλληση, αλαζονεία και μίσος. Όσοι απομακρύνουν τον φλοιό και έρχονται σε επαφή με τη γλυκύτητα, μέσα από σκληρή και σταθερή πειθαρχία, επιτυγχάνουν την πολυπόθητη απ’ όλους ειρήνη. Αυτή η ειρήνη είναι αιώνια, αμετάβλητη και κατακλύζει τα πάντα!

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1971