Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιανουάριος 2018

31 Ιανουαρίου

Οι άνθρωποι γνωρίζουν πως ο χρόνος ο οποίος καθαγιάζεται από την υπηρεσία αποφέρει υψηλές ανταμοιβές, τόσο στους ίδιους όσο και στους αποδέκτες της υπηρεσίας. Όλες οι πράξεις υπηρεσίας δεν είναι εξίσου αγνές και όμοιες ως προς τα ωφελήματα που αποφέρουν. Όταν η υπηρεσία αναλαμβάνεται από ανθρώπους πεινασμένους για εξουσία, ή από εξαναγκασμό, ή υπό την πίεση μιμητικών τάσεων, τα αποτελέσματά της είναι περισσότερο βλαβερά παρά ωφέλιμα. Η αυτοπροβολή ή ο ανταγωνισμός ή η επίδειξη, είναι κίνητρα που μολύνουν την ιερότητα της πνευματικής άσκησης της υπηρεσίας. Οι υποψήφιοι γι’ αυτήν την πνευματική δραστηριότητα πρέπει ν’ αποφύγουν τον εγωισμό, την επίδειξη, τη μεροληψία. Πριν ξεκινήσετε ένα έργο υπηρεσίας, πρέπει να προχωρήσετε σε μια ενδοσκόπηση και εξέταση για το αν η καρδιά σας είναι γεμάτη  από ανιδιοτελή αγάπη, ταπεινότητα και συμπόνια, εάν ο νους σας διαθέτει την ευφυΐα της κατανόησης, της γνώσης και της λύσης του προβλήματος, εάν τα χέρια σας είναι πρόθυμα να προσφέρουν το θεραπευτικό άγγιγμα και τέλος εάν μπορείτε ευχαρίστως να διαθέσετε και να μοιραστείτε τον χρόνο, την ενέργεια και τις ικανότητές σας ώστε να βοηθήσετε άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε δεινή  ανάγκη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1986


30 Ιανουαρίου

Μπορεί ν’ ανήκετε σε οποιαδήποτε χώρα, να είστε οποιασδήποτε ηλικίας να κατέχετε οποιαδήποτε θέση, όμως εκείνο που είναι το σημαντικότερο είναι ο χαρακτήρας και η πειθαρχία σας. Δεν υπάρχει διαφορά στο κώδικα συμπεριφοράς ενός Ινδού, ενός Αμερικανού, ενός Γερμανού ή ενός Ρώσου. Όλοι είστε πρωτίστως ανθρώπινες υπάρξεις και ανήκετε στην φυλή της ανθρωπότητας, στη θρησκεία της αγάπης και έχετε κοινή γλώσσα, τη γλώσσα της καρδιάς. Όταν συνειδητοποιήσετε αυτή την αλήθεια, δεν έχει σημασία  ποιας χώρας είστε πολίτες. Ευρισκόμενοι στη χρυσή περίοδο της νεότητας, θα πρέπει να προστατεύετε τον χαρακτήρα σας όπως την ίδια τη ζωή σας. Στην αρχαία εποχή οι νέοι και οι νέες καλλιεργούσαν σταθερά τις αρχές του χαρακτήρα τους και εξαιτίας αυτού απέκτησαν εξαιρετικά καλή φήμη. Πρέπει να φροντίζουμε το δενδρύλλιο προσεκτικά και με σωστό τρόπο, για να μπορέσει να αναπτυχθεί σε ένα δυνατό δέντρο, ώστε να υπηρετήσει τους ανθρώπους. Εάν θέλετε να κατοικείτε στη μνήμη των ανθρώπων, να προσέχετε τον χαρακτήρα σας. Από δω και στο εξής, εάν φροντίζετε να διατηρείτε έναν καλό χαρακτήρα, οι απόγονοί σας, η κοινότητα στην οποία ζείτε και οι χώρες σας όλες γενικώς θα ευημερήσουν.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιουλίου 1997


29 Ιανουαρίου

Όποια ενέργεια σ’ αυτόν τον κόσμο γίνεται με αγάπη, θα έχει καλά αποτελέσματα. Η καρδιά στην οποία δεν κατοικεί η αγάπη, είναι βέβαιο πως θα καταλήξει ο παράδεισος της κακίας. Ό,τι κι αν κάνετε, να πράττετε με αγάπη. Οι Γκόπικας προσεύχονταν: «Ω Κρίσνα, παίξε γλυκά τη φλογέρα Σου και σπείρε τους σπόρους της αγάπης στην ερημιά των καρδιών που τη στερούνται. Είθε η βροχή της αγάπης να πέσει στη γη και να κάνει τα ποτάμια της να ρέουν διαρκώς». Γι’ αυτό αρχίστε τη μέρα σας με αγάπη, περάστε τη μέρα σας με αγάπη, τελειώστε τη μέρα σας με αγάπη —αυτός είναι ο δρόμος προς τον Θεό. Διαβάζετε τέτοια ιερά και εμπνευσμένα αποσπάσματα κάθε μέρα και τα βλέπετε γραμμένα σε διάφορα μέρη. Όμως, αποτυπώνονται στις καρδιές σας; Μπορεί ν’ ανακουφιστεί η πείνα σας διαβάζοντας απλώς τα ονόματα πολλών διαφορετικών γλυκισμάτων; Με τον ίδιο τρόπο, η απλή ανάγνωση ή το άκουσμα ιερών περικοπών δεν μπορεί να εξαγνίσει τον νου. Ασκηθείτε και βιώστε τα αποτελέσματα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1975


28 Ιανουαρίου

Γεννηθήκατε στην κοινωνία, μεγαλώνετε σ’ αυτήν και στα πλαίσια της κοινωνίας αποκτάτε όνομα και φήμη. Η κοινωνία είναι αυτή που σας εφοδιάζει με δεξιότητες, σας δίνει την ευκαιρία να εξελίξετε τη διάνοιά σας και να κερδίσετε τη φήμη του ευφυούς. Έχετε λάβει όλ’ αυτά τα πολύτιμα δώρα απ’ αυτήν. Έχει κάποιος από εσάς, νέοι και νέες, σκεφτεί να δείξει την ευγνωμοσύνη του προς στην κοινωνία, από την οποία άντλησε όνομα και φήμη; Ποια υπηρεσία παρέχετε στο κοινωνικό σύνολο σε ανταπόδοση των αγαθών που έχετε λάβει; Πώς εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας; Θέσετε αυτά τα ερωτήματα στον εαυτό σας και δεν θα πάρετε παρά επιφανειακές απαντήσεις. Η αγνωμοσύνη είναι λανθασμένη στάση. Ο καθένας σας πρέπει να εμφορείται από ευγνωμοσύνη. Όντας δωρεοδόχοι, η ευγνωμοσύνη είναι υποχρέωσή σας. Η προσφορά ανιδιοτελούς υπηρεσίας προς το κοινωνικό σύνολο είναι έκφραση της αναγνώρισης της ευεργεσίας που λάβατε και το πρώτιστο καθήκον σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 16 Ιουλίου 1997


27 Ιανουαρίου

Η ζωή είναι γεμάτη αγωνίες. Φαίνεται να έρχονται σε μια ατέλειωτη ακολουθία. Έτσι δεν είναι; Όταν λατρεύετε τον Θεό, βεβαιωθείτε πως έχετε ολοκληρωτική πίστη σ’ Αυτόν. Χωρίς πίστη, σε τι χρησιμεύει η λατρεία; Μόνον η πίστη μπορεί να σας πάρει πέρα  από τις ανησυχίες. Τι είναι εκείνο που δεν προκαλεί ανησυχία; Η γέννηση είναι ένα άγχος, όπως και η ίδια η ύπαρξη. Η οικογενειακή ζωή είναι μια έγνοια, ο θάνατος μια αγωνία, η παιδική ηλικία, τα γηρατειά, ο τρόπος ζωής, η εργασία, ο πόνος, ακόμη και η χαρά προκαλούν ανησυχία και ούτω καθεξής. Άγχη και φόβοι διαρκώς! Σ` αυτόν τον κόσμο, οι δυσκολίες θα έρθουν σίγουρα, όμως εσείς πρέπει να μάθετε να υψώνεστε πάνω από τις ανησυχίες. Αυτό είναι πιθανόν μόνον με την ανεκτικότητα και τη μακροθυμία. Καλωσορίστε τα προβλήματα μ’ ένα χαμόγελο λέγοντας: «Έλα, φίλε μου, είσαι ο προπομπός της χαράς». Όταν είστε ανεκτικοί και διατηρείτε την καλή σας διάθεση σε όλες τις περιστάσεις, θα νιώθετε ευτυχείς και θα μπορείτε να επιτυγχάνετε όλους τους στόχους σας.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 25 Μαΐου 2000


26 Ιανουαρίου

Είναι μέσω των σκέψεων και των ιδεών που εκδηλώνεται ολόκληρη η δημιουργία. Όπως είναι οι σκέψεις έτσι είναι και η ανθρώπινη ζωή. Η ζωή η ίδια αποτελεί μια αλληλεπίδραση σκέψεων, οι οποίες έχουν ζωή και είναι ισχυρές. Υπάρχουν δύο είδη σκέψεων, οι ανόσιες και οι αγνές. Σκέψεις και αισθήματα που σχετίζονται με ιερές ενέργειες όπως η προσφορά βοήθειας σε απόρους, ο στοχασμός πνευματικών αληθειών και της φύσης του Θεού, είναι παραδείγματα αγνών σκέψεων. Οι σκέψεις που οδηγούν κάποιον ν’ αναλαμβάνει υπηρεσία χωρίς ιδιοτέλεια και χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν το προσωπικό του κέρδος, θεωρώντας την ευημερία του έθνους ως δική του ευημερία, είναι όλες ευγενείς σκέψεις. Η ζήλια που αναδύεται στο αντίκρισμα της ευτυχίας των άλλων και οι ενέργειες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ευημερία τους, εστιάζοντας στο κακό τους και καταφεύγοντας στην επίκριση —αυτές είναι μιαρές σκέψεις. Οι άγιοι του παρελθόντος, αν και αρχικά ήταν συνηθισμένοι άνθρωποι, μεταμορφώθηκαν σε μεγάλους αγίους μέσω των ιερών τους σκέψεων. Τέτοιες ήταν οι σκέψεις που μεταμόρφωσαν τον Ρατνάκαρα, που ζούσε ως κλέφτης, στον σοφό Βαλμίκι (που έγραψε τη Ραμάγιανα). 

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1987


25 Ιανουαρίου

Οι άνθρωποι λένε πως ο θεός Γιάμα, ο θεός του θανάτου, παίρνει τις ζωές όλων χρησιμοποιώντας ένα σχοινί που ονομάζεται Γιάμα πάσα. Ποιο είναι αυτό το σχοινί που παίρνει ζωές; Η προσκόλληση και ο εγωισμός είναι τα σχοινιά που φέρνουν το τέλος για όλους. Ο Θεός δεν δημιουργεί ευχαρίστηση ή πόνο από κάπου αλλού! Το να σκέφτεστε πως εξ αιτίας των άλλων ή κάποιων εξωτερικών παραγόντων βρίσκεστε αντιμέτωποι με δυσκολίες ή χαρές, είναι λανθασμένο. Εσείς οι ίδιοι προκαλείτε τη χαρά ή τη θλίψη σας. Εάν το αναγνωρίσετε, δεν χρειάζεται να φοβάστε. Όταν είστε πλήρεις αγνής αγάπης, θα νιώθετε ατρόμητοι. Όπου υπάρχει αμαρτία, ζει ο φόβος. Επομένως μη δίνετε ποτέ περιθώριο σε εσφαλμένες ενέργειες. Όσο ασήμαντη κι αν είναι μια εργασία που πρόκειται να κάνετε, πρώτα φροντίστε να διακρίνετε αν είναι καλή ή κακή. Πάρτε τον χρόνο σας, μην είστε βιαστικοί. Η βιασύνη θα σας οδηγήσει τελικά σε σπατάλη χρόνου και αυτό θα σας δημιουργήσει ανησυχία. Επομένως μη βιάζεστε. Ό,τι κι αν συμβαίνει, να είστε γαλήνιοι. Να προσεύχεστε στον Θεό και να καλλιεργείτε αγάπη γι’ Αυτόν. Αυτή η αγάπη είναι το θεϊκό νέκταρ που θ’ απομακρύνει τη θλίψη.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 20 Ιουνίου 1996


24 Ιανουαρίου

Πολλοί αναβάλλουν την πνευματική άσκηση για τη γεροντική τους ηλικία. Αυτό είναι λάθος. Κερδίστε το πολύτιμο βραβείο όσο είστε νέοι και δροσεροί. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε. Η γλώσσα, τα μάτια, τα αυτιά, τα χέρια και ο νους πρέπει όλα να εκπαιδευτούν από την παιδική ακόμη ηλικία, ώστε ν’ αποφύγετε τα δεινά. Εάν αυτά κρατηθούν καθαρά και αγνά, η χάρη του Θεού μπορεί να κερδηθεί. Όταν η σάρκα σάς προτρέπει να εμπλακείτε στην ψευδαίσθηση, μην υποκύπτετε, μείνετε σταθεροί. Όταν το άτομο είναι δυνατό και σταθερό, η οικογένεια ευτυχεί και η κοινότητα ευημερεί. Όταν η κοινότητα ευημερεί, η χώρα είναι ασφαλής και ισχυρή. Όταν οι χώρες είναι ισχυρές και ασφαλείς, ο κόσμος είναι γεμάτος από ταπεινότητα και σεβασμό, φιλανθρωπία και ειρήνη. Υμνείτε ηχηρά τη δόξα του Θεού και φορτίστε την ατμόσφαιρα με θεϊκή λατρεία. Τα σύννεφα, μέσω της βροχής, θα ράνουν με αγνότητα τα χωράφια. Οι καλλιέργειες θ’ αναπτυχθούν, θα εξαγνίσουν και θα ενδυναμώσουν την τροφή. Η τροφή θα μεταφέρει θεϊκές παρορμήσεις στον άνθρωπο. Αυτή είναι η εξελικτική πορεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένω  στην ομαδική εξύμνηση των Ονομάτων του Κυρίου.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 8 Ιουλίου 1968


23 Ιανουαρίου

Ο Θεός είναι η πηγή όλης της αγάπης. Αγαπήστε τον κόσμο ως το ένδυμα του Θεού, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Αγαπώντας θα μπορέσετε να συγχωνευθείτε με τον ωκεανό της Αγάπης. Η αγάπη γιατρεύει τη μικρότητα, το μίσος, τη θλίψη. Η αγάπη λύνει τα δεσμά και λυτρώνει τον άνθρωπο από το βάσανο της γέννησης και του θανάτου. Ιδωμένες μέσα από τα μάτια της Αγάπης, όλες οι υπάρξεις είναι όμορφες, όλες οι πράξεις είναι αφιερωμένες και όλες οι σκέψεις αθώες. Είστε όλοι φορείς της θεϊκής Αγάπης. Μοιραστείτε την και απλώστε την. Εκφράστε την σε πράξεις υπηρεσίας, σε λόγια συμπάθειας και σκέψεις συμπόνιας. Όπως ακριβώς, όταν ξυπνάτε  από τον ύπνο, ξέρετε πως το όνειρο που είδατε δεν ήταν παρά ζήτημα λεπτών, αν και η σειρά των γεγονότων που διαδραματίστηκαν σ’ αυτό εκτείνονταν χρονικά, έτσι κι αυτή η ζωή θα φανεί ως μία εφήμερη υπόθεση, όταν ξυπνήσετε τον εαυτό σας στη Γνώση, μετά απ’ αυτό το σύντομο «όνειρο ζωής». Επομένως να είστε πάντοτε χαρούμενοι, έτσι ώστε όταν ο θάνατος στείλει το κάλεσμά του, να μπορείτε να φύγετε μ’ ένα φωτεινό χαμόγελο και όχι κλαψουρίζοντας θλιμμένα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιουλίου 1968


22 Ιανουαρίου

Ο Θεός έχει ένα εκατομμύριο ονόματα. Πιστέψτε πως όλα τα ονόματα, σε όλες τις γλώσσες και όλες τις μορφές που μπορεί να διανοηθεί ο άνθρωπος, υποδηλώνουν τον Ένα και μοναδικό Θεό, πως όλες οι καρδιές κινητοποιούνται από τον Ένα και μοναδικό Θεό, πως όλες οι θρησκείες δοξάζουν τον Ένα και μοναδικό Θεό και η λατρεία προς Αυτόν είναι καλύτερη όταν προσφέρεται μέσα από την Αγάπη. Υιοθετήστε αυτήν την στάση της Ενότητας ανάμεσα στους πιστούς όλων των δογμάτων, όλων των χωρών και όλων των ηπείρων. Αυτό είναι το μήνυμα της αγάπης, το οποίο σας φέρνω. Αυτό είναι το μήνυμα που εύχομαι να κλείσετε στην καρδιά σας. Προάγετε την αγάπη, ζήστε στην αγάπη, σκορπίστε αγάπη. Αυτή είναι η πνευματική άσκηση που θα σας αποφέρει το μέγιστο όφελος. Όταν απαγγέλλετε το όνομα του Θεού, ενθυμούμενοι διαρκώς τη συμπόνια Του, τη δόξα Του, τη λαμπρότητά Του και την παρουσία Του, η αγάπη μέσα σας θα μεγαλώσει. Οι ρίζες της όλο και θα βαθαίνουν και τα κλαδιά της θ’ απλώνονται όλο και περισσότερο, δίνοντας δροσερό καταφύγιο στο φίλο και στον εχθρό, στον καθένα ξεχωριστά και σε όλους μαζί. Καλλιεργήστε την αγάπη και μοιραστείτε την με όλα τα πλάσματα.

- Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Ιουλίου 1968


21 Ιανουαρίου

Το ανθρώπινο σώμα, πλήρως εξοπλισμένο με δεξιότητες και ικανό για μεγάλες περιπέτειες, είναι ένα δώρο από τον Θεό προς εσάς. Χρησιμοποιήστε το σαν σχεδία, για να διασχίσετε αυτόν τον παντοτινά ταραγμένο ωκεανό του γίγνεσθαι (σαμσάρα), που βρίσκεται ανάμεσα στη γέννηση και τον θάνατο, στη δουλεία και την απελευθέρωση. Ξυπνήστε μέσα σας αυτό το πρωταρχικό καθήκον, όταν οι φυσικές και οι πνευματικές σας δυνάμεις είναι ακμαίες και η ικανότητα σας της διάκρισης είναι οξεία. Μην αναβάλλετε το ταξίδι με τη σχεδία, διότι αυτή μπορεί να επιβαρυνθεί σύντομα με δυσλειτουργίες και όλη σας η προσοχή θα πρέπει ν’ αναλώνεται στη συντήρησή της. Να σκέφτεστε την ασύγκριτη χαρά που θα πλημμυρίσει το είναι σας, όταν θα φθάσετε στην ακτή της απελευθέρωσης. Να πλέετε με ασφάλεια στα φουσκωμένα κύματα της κοσμικής ζωής. Να είστε ο μάρτυρας, μη λαχταράτε τους καρπούς των πράξεών σας, αφήστε τις συνέπειές τους στο θέλημα του Θεού. Αυτός είναι ο πράττων. Εσείς είστε τα όργανά Του. Να είστε πνευματικά πειθαρχημένοι και να μένετε ανεπηρέαστοι από την ήττα και τη νίκη. Να είστε εδραιωμένοι στην αδιατάρακτη Ειρήνη.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 4 Ιουλίου 1968


20 Ιανουαρίου

Οι ουράνιες σφαίρες περιστρέφονται και καταλύονται. Ο χρόνος ρέει. Η μία εποχή διαδέχεται την άλλη. Τα σώματα που γεννήθηκαν, μεγαλώνουν και πεθαίνουν. Η λαχτάρα όμως να εξαγνίσετε τη ζωή σας με καλές πράξεις και σκέψεις δεν φαίνεται πουθενά. Το άρωμα της ειλικρινούς πνευματικής άσκησης δεν υπάρχει στην εποχή μας. Μέσα από τη διαδικασία της απάρνησης μπορούν να επιτευχθούν σπουδαία πράγματα. Καλλιεργήστε τη μη προσκόλληση  και ο Κύριος θα εντείνει τον δεσμό Του μαζί σας. Το παρελθόν δεν μπορεί να επανέλθει, εκείνες οι μέρες έφυγαν. Όμως το αύριο είναι μπροστά σας. Αποφασίστε να το εξαγιάσετε με την Αγάπη, την Υπηρεσία και την Πνευματική άσκηση. Αγαπήστε, λατρέψτε και υπηρετήστε τον παντοδύναμο Κύριο, ο οποίος κατοικεί σε όλες τις ανθρώπινες υπάρξεις, και με αυτό τον τρόπο συνειδητοποιήστε την παρουσία Του. Αυτή είναι η ύψιστη πνευματική άσκηση. Υπηρετείτε το κάθε πλάσμα ως Θεό. Δώστε στους πεινασμένους τροφή που είναι το δώρο της θεάς Φύσης. Να την παρέχετε με αγάπη και ταπεινότητα και αφού την έχετε γλυκάνει με το Όνομα του Κυρίου.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Μαρτίου 1968


19 Ιανουαρίου

Η ζωή δεν είναι παρά το μεσοδιάστημα μεταξύ γέννησης και θανάτου, μια πορεία προς τον τάφο που αρχίζει ακριβώς τη στιγμή της γέννησης. Οι τίγρεις παραμονεύουν πίσω από τους θάμνους στο μονοπάτι μέσα από την άγρια ζούγκλα. Όταν εντοπίσουν τη λεία τους, εφορμούν την κατάλληλη στιγμή, την αρπάζουν και τη σέρνουν στη φωλιά τους. Έτσι και ο θάνατος, παραμονεύει πίσω από κάθε ύπαρξη. Σας ακολουθεί με σιωπηλά βήματα και όταν έρχεται η ώρα, χτυπά και σπάει το νήμα της ζωής. Σ’ αυτό το δύσκολο ταξίδι της ζωής, να έχετε τον Θεό ως φάρο να φωτίζει τον δρόμο σας, και  θα φτάσετε στον προορισμό σας με ασφάλεια. Αποφασίστε σήμερα κιόλας να υιοθετήσετε την πνευματική άσκηση της επανάληψης του Ονόματος της Θείας Μορφής που έχετε επιλέξει! Καλωσορίστε τη συνήθεια της ανάγνωσης των ιερών κειμένων, όπως καλωσορίζετε ένα δραστικό φάρμακο! Θεραπεύουν βαθιά ριζωμένες ασθένειες του νου. Αποδεχτείτε τα μάντρα ως ιατρικές συνταγές για να θεραπεύσετε τις φοβίες του νου, τις ανικανότητες της αντίληψης και τα ελαττώματα της συνείδησης. Καθαρίζουν την όρασή σας και σας κάνουν δυνατούς και σταθερούς στο μονοπάτι του Θεού.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Μαρτίου 1968


18 Ιανουαρίου

Η Χάρη του Θεού είναι όπως η δροσιστική βροχή ή η λιακάδα. Είναι απαραίτητο να κάνετε κάποια πνευματική άσκηση για να τη δεχτείτε, την άσκηση του να στρέψετε ένα δοχείο προς τα πάνω για να δεχθεί τη βροχή, ή να ανοίξετε την πόρτα της καρδιάς σας ώστε να τη φωτίσει ο Ήλιος. Είναι όπως η μουσική που εκπέμπεται από το ράδιο και είναι παντού γύρω σας. Χρειάζεται όμως ν’ ανοίξετε τον δέκτη του ραδιοφώνου και να τον συντονίσετε στη σωστή συχνότητα προκειμένου να την απολαύσετε.  Κάνετε έστω και λίγη άσκηση και προσευχηθείτε για τη Χάρη. Η Χάρη θα τα φροντίσει όλα. Θα σας χαρίσει Αυτοπραγμάτωση καθώς και άλλα παράλληλα ωφελήματα, όπως μια ευτυχισμένη ζωή και μια γενναία διάθεση εδραιωμένη στην αδιατάραχτη ειρήνη. Η μπανανιά έχει τα φρούτα ως το κύριο δώρο της. Αλλά και τα φύλλα της, ο μαλακός πυρήνας του κορμού της και τα μπουμπούκια της, είναι δευτερεύοντα είδη που είναι επίσης χρήσιμα. Έτσι είναι και η φύση της θείας Χάρης. Εκπληρώνει μια ποικιλία από ελλείψεις.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 29 Μαρτίου 1968


17 Ιανουαρίου

Αν θέλετε να δείτε τον Θεό, πρέπει να πιστεύετε βαθιά πως δεν είστε το σώμα. Το να ταυτίζετε τον εαυτό σας με το σώμα δεν είναι παρά μια αυταπάτη. Όλα όσα βλέπετε στον εξωτερικό κόσμο είναι μόνο μια αντανάκλαση και όχι πραγματικότητα. Ό,τι αντικρύζετε και όποιον συναντάτε, να θεωρείτε την κάθε μορφή τίποτε περισσότερο από μια εκδήλωση της Θεότητας. Μη δίνετε περιθώρια διαφοροποίησης του ‘εγώ’ από το ‘εσύ’. Όπου κι αν στρέψετε το βλέμμα, τα πάντα στη δημιουργία του Θεού είναι αντίδραση, αντανάκλαση και αντήχηση. Κοιτάζετε σ’ έναν καθρέφτη και νομίζετε πως είστε μέσα σ’ αυτόν. Στην πραγματικότητα δεν είστε στον καθρέφτη. Είναι μόνο το είδωλό σας αυτό που εμφανίζεται εκεί. Όταν σταθείτε πίσω από έναν λόφο και φωνάξετε ‘Γεια’, αμέσως θ’ ακούσετε κάποιον να σας χαιρετάει με την ίδια ένταση. Η αλήθεια είναι πως αυτή η φωνή ανήκει μόνον σε σας και όχι σε κάποιον άλλον. Ό,τι κι αν συλλαμβάνουν οι αισθήσεις σας στην εξωτερική πραγματικότητα δεν είναι παρά η αντανάκλαση της εσωτερικής σας ύπαρξης.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 21 Μαρτίου 2004


16 Ιανουαρίου

Καλλιεργήστε το αίσθημα της Αγάπης. Μη μισείτε κανένα. Αναπτύξτε την πεποίθηση πως οτιδήποτε συμβαίνει είναι για το καλό σας. Οποτεδήποτε αντιμετωπίζετε κάποια δυσκολία ή υπόκεισθε σε κάποια ταλαιπωρία, εσείς και μόνον είστε υπεύθυνοι γι’ αυτό. Να σέβεστε τους άλλους. Αυτή η στάση από μόνη της θα σας προστατεύσει. Από την άλλη πλευρά, εάν προσβάλλετε κάποιον, αυτή η πράξη θα επισύρει την τιμωρία σας. Η ευχαρίστηση και ο πόνος είναι προϊόντα των δικών σας πεπραγμένων. Το βάρος της αμαρτίας, που έχετε διαπράξει, θα σας ακολουθεί σαν τη σκιά. Οι άνθρωποι στις μέρες μας αρέσκονται στο να κάνουν κηρύγματα στους άλλους. Όμως δεν ακολουθούν τις δικές τους παραινέσεις. Τι αξία μπορεί να έχουν τέτοιες διδαχές; Όλο αυτό δεν είναι παρά μία απάτη. Οποιεσδήποτε διδασκαλίες μπορεί να διαβάζετε ή ν’ ακούτε, δεν μπορούν ποτέ να σας βοηθήσουν, εάν δεν τις θέσετε σ’ εφαρμογή. Βοηθήστε τους συνανθρώπους σας έστω και στο ελάχιστο. Αυτό από μόνο του θα σας βοηθήσει. Μην κατηγορείτε τους άλλους για τις δυσκολίες που μπορεί ν’ αντιμετωπίζετε. Ποτέ μην κακομεταχειρίζεστε κανέναν. Αγαπάτε τους πάντες.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2004


15 Ιανουαρίου

Το Σανκράντι προσφέρει απέραντη χαρά στα ζώα και τα πουλιά, στη φύση και σε όλους τους ανθρώπους, από τον αγρότη μέχρι τον βασιλιά. Σηματοδοτεί την αρχή της ιερής εποχής της Ουταράγιανα (η κίνηση του Ήλιου προς τον Βορρά). Τα ονόματα ποικίλουν, αλλά το Σανκράντι γιορτάζεται με χαρά από τον καθένα χωριστά και από όλους μαζί, ανεξάρτητα από τη χώρα, τη θρησκεία και την εθνικότητα. Κι εσείς επίσης πρέπει να καλωσορίζετε την άφιξη του γενναιόδωρου μήνα Πούσια και να γιορτάζετε το Σανκράντι στο αληθινό του πνεύμα, να εκδηλώνετε την εσωτερική χαρά σας και να τη μοιράζεστε με τους άλλους. Η λέξη κράντι σημαίνει αλλαγή. Εκφράζει τη μετατροπή της δυστυχίας σε ευτυχία, της ανησυχίας σε γαλήνη και του πόνου σε χαρά. Η χαρά δεν μπορεί ν` αγοραστεί στην αγορά ούτε ν’ αποκτηθεί με κοσμικά μέσα. Θα πρέπει να πηγάζει από τον εσωτερικό σας εαυτό. Αρχίστε την ημέρα σας με Αγάπη, τελειώστε την ημέρα σας με Αγάπη - αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στον Θεό. Αν ασκείστε σ’ αυτό θα είστε πάντοτε ευτυχείς και οι θλίψεις και οι δυσκολίες δεν θα σας ταράζουν.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2005


14 Ιανουαρίου

Στις μέρες μας οι άνθρωποι δεν γιορτάζουν το Σανκράντι στο αληθινό του πνεύμα. Το περιορίζουν στην απλή εκτέλεση τελετουργιών, ενώ απουσιάζουν η αγνότητα και η ιερότητα. Στο παρελθόν το Σανκράντι εθεωρείτο το πλέον σημαντικό απ’ όλους τους εορτασμούς. Είναι η ημέρα κατά την οποία οι αγρότες φέρνουν στο σπίτι τη σοδειά, ταΐζουν τους φτωχούς και είναι χαρούμενοι. Οι λόγιοι μελετητές των Βεδών ξυπνούν νωρίς το πρωί και ψάλλουν Βεδικά μάντρα, εξαγνίζοντας τις καρδιές όλων. Αυτός ο εορτασμός έχει επίσης μια ιδιαίτερη σημασία για τους οικογενειάρχες. Προσκαλούν τον νιόπαντρο γαμπρό τους στο σπίτι τους, του χαρίζουν καινούργια ρούχα και μοιράζουν γλυκά και επιδόρπια με ρύζι σε όλους κι έτσι όλο το σπίτι γεμίζει χαρά. Ο δροσερός αέρας, τα μελωδικά τραγούδια των πουλιών και η συγκομιδή του γλυκού ζαχαροκάλαμου κηρύσσουν την άφιξη του Σανκράντι. Αυτή η γιορτή δίνει μεγάλη χαρά και χαρίζει καλοτυχία στους αγρότες, τους οικογενειάρχες, τους ιερείς και τα παιδιά. Πρέπει να διώξει μακριά όλες τις απογοητεύσεις και την απελπισία και να γεμίσει κάθε καρδιά με ελπίδα και ενθουσιασμό.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2004


13 Ιανουαρίου

Στις μέρες μας οι άνθρωποι μιλούν σκληρά πληγώνοντας τα αισθήματα των άλλων. Εάν παρακολουθείτε ακατάλληλα θεάματα, ακούτε άσχημες συζητήσεις και ενδίδετε σε μη ιερές πράξεις, εκείνο που κάνετε είναι να επενδύετε τον χρόνο σας σε δραστηριότητες οι οποίες τελικά σας καταστρέφουν. Όταν χρησιμοποιείτε λανθασμένα τις αισθήσεις σας, πώς μπορείτε να είστε χαρούμενοι και υγιείς; Προκειμένου ν’ απολαμβάνετε τέλεια υγεία, πρέπει να κάνετε ενάρετη χρήση των αισθήσεών σας. Μπορεί να είστε πάμπτωχοι ή εκατομμυριούχοι, όμως ο Θεός έχει δώσει στον καθένα σας πέντε αισθήσεις και μια καρδιά (χρίνταγια). Χρησιμοποιήστε τες σωστά και εξαγνίστε τις ζωές σας. Αυτή η καρδιά που είναι γεμάτη συμπόνια (νταγιά). Τελικά γίνεστε αυτό που σκέφτεστε. Για να εξαγνίσετε τις αισθήσεις σας, πρέπει να τις αξιοποιήσετε στην υπηρεσία προς τους άλλους. Εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να αναλάβετε καμία δράση υπηρεσίας, τουλάχιστον εκφέρετε ήπιο και γλυκύ λόγο. Δεν μπορείτε πάντα να υποχρεώνετε τους άλλους με την προσφορά σας, αλλά μπορείτε να τους υποχρεώνετε με τον λόγο σας.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2002


12 Ιανουαρίου

Η σημαντικότερη δραστηριότητα στην οποία πρέπει να μετέχετε όλοι είναι η υπηρεσία προς τους συνανθρώπους σας. Αντί γι’ αυτό σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο ανησυχώντας είτε για το παρελθόν είτε για το μέλλον.

Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Αυτό το σώμα δεν προορίζεται να ασχολείται απλά και μόνον με το να τρώει και να πίνει δαπανώντας έτσι τον πολύτιμο χρόνο σας. Οφείλετε να συνειδητοποιήσετε την αλήθεια πως ο Θεός σας έχει δώσει αυτό το σώμα για να υπηρετείτε τους άλλους. Όλοι οι σπουδαίοι άνθρωποι καθαγίασαν τη ζωή τους υπηρετώντας την ανθρωπότητα. Κάθε μέλος του ανθρωπίνου σώματος έχει χορηγηθεί από τον Κύριο για να Τον λατρεύετε μέσω της υπηρεσίας. Αυτό είναι το μόνο μέσον δια του οποίου μπορεί να καθαγιαστεί η ανθρώπινη ζωή. Αναλαμβάνετε διάφορες πνευματικές προσπάθειες, όμως αυτές δεν μπορούν παρά να σας παρέχουν  μόνον προσωρινή ικανοποίηση, όχι παντοτινή χαρά. Οι αρχαίοι μας σοφοί κατάφεραν να βιώνουν διαρκή χαρά μέσα από συνειδητή προσπάθεια. Συνεπώς πρέπει ν’ αναπτύξετε σταθερή πίστη στην αλήθεια πως τίποτα δεν μπορεί να παρέχει παντοτινή χαρά εκτός από την υπηρεσία προς τους ανθρώπους.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1 Ιανουαρίου 2004


11 Ιανουαρίου

Οι δημοφιλείς αγώνες κρίκετ και τένις συνεπάγονται τη δαπάνη εκατοντάδων χιλιάδων ρουπιών. Καθώς τα αθλήματα μετατρέπονται σε επιχειρήσεις, όπου ο  χώρος για τις ανθρώπινες αξίες ελλείπει, η ειρήνη καταλήγει να είναι το θύμα. Τα αθλήματα και ο αθλητισμός πρέπει ν’ ασκούνται μέσα σε ένα πνεύμα ενότητας υπερβαίνοντας τις διαφορές της εθνικότητας, της γλώσσας και της θρησκείας, ώστε να βιώνεται η καλή υγεία, η ειρήνη και η ευδαιμονία. Από αμνημονεύτων χρόνων ο αθλητισμός στόχευε κυρίως στην προαγωγή της υγείας και την εμπειρία της χαράς. Σήμερα αυτοί οι στόχοι έχουν ξεχαστεί και αντικατασταθεί από εμπορικά κίνητρα και ιδιοτέλεια. Οι άνθρωποι αγαπούν να προσκολλώνται στο σώμα με αποτέλεσμα οι απόψεις τους να είναι στενόμυαλες και περιορισμένες. Συνεπώς η ειρήνη και η χαρά χάνονται. Σε κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητάς σας, θα πρέπει να αθλείστε και να συνεργάζεστε σε πνεύμα ενότητας και αρμονίας. Πρέπει ν’ αναγνωρίζετε ότι το ενυπάρχον Πνεύμα (Άτμα) είναι ένα και το αυτό σε όλες τις υπάρξεις και προάγει την  ενότητα και την ισότητα. Έτσι η Θεότητα, που είναι παρούσα εντός σας, θα εκδηλωθεί και η ανθρώπινη φύση σας θα γίνει θεϊκή.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1990


10 Ιανουαρίου

Όταν το Όνομα του Κυρίου προφέρεται από τη γλώσσα και η Μορφή Του λατρεύεται από τον νου, αυτό δεν πρέπει να υποβαθμίζεται σε μια μηχανική διαδικασία. Η σημασία του Ονόματος και το περιεχόμενο της Μορφής πρέπει να εμπνέει και ταυτόχρονα να φωτίζει τη συνείδηση. Αποδράστε από τη ρουτίνα. Εμπλακείτε στη διαδικασία της λατρείας πλήρως και ειλικρινά. Αυτός είναι ο τρόπος να κερδίσετε ειρήνη και ικανοποίηση, στόχοι στους οποίους πρέπει να κατευθυνθεί και ν’ αφιερωθεί ολόκληρη η ανθρώπινη δραστηριότητα. Φυτεύοντας ένα δενδρύλλιο βαμβακιού, πώς μπορείτε να ελπίζετε πως θα συλλέξετε μάνγκο; Δραστηριοποιηθείτε τώρα. Αυτός είναι ο επείγων χαρακτήρας του προβλήματος της απόκτησης ειρήνης και ικανοποίησης. Εάν νιώθετε τώρα πεινασμένοι, δεν μπορείτε να περιμένετε το αυριανό γεύμα, ούτε παίρνετε το γεύμα σας τώρα φοβούμενοι πως θα πεινάσετε αύριο. Να τρώτε όταν πεινάτε —ούτε πριν ούτε μετά. Προσπαθήστε τώρα, λατρέψτε τώρα, επιτύχετε τώρα.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 5 Μαρτίου 1968


9 Ιανουαρίου

Ο Τσαϊτάνγια Μαχαπραμπού, ένας σπουδαίος μαθητής του Κρίσνα είπε: «Να σκέφτεστε τον Θεό αδιάκοπα. Να υμνείτε το Όνομά Του. Δεν υπάρχει τίποτα σ’ αυτόν τον κόσμο πέρα από τον Θεό.» Περιφερόταν στους δρόμους τραγουδώντας τη δόξα του Κρίσνα. Κάποιοι κακοί, φθονώντας την αυξανόμενη φήμη του, άρπαξαν τα κύμβαλα από τα χέρια του. Τότε εκείνος άρχισε να παίζει σ’ ένα τύμπανο, ενώ τραγουδούσε το Θείο Όνομα. Οι ίδιοι άνθρωποι έσπασαν και το τύμπανο, αλλά εκείνος ελάχιστα ταράχτηκε. Άρχισε να χτυπάει τα χέρια του και να τραγουδάει μπάτζανς, καθώς ένιωσε πως δεν υπήρχε η ανάγκη του μουσικού οργάνου για να υμνήσει το Όνομα του Κυρίου. Έπειτα αυτοί τον κτύπησαν ανελέητα. Το σώμα του άρχισε να αιμορραγεί, αλλά ο Τσαϊτάνγια συνέχισε να ψάλλει γαλήνια το Θείο Όνομα και ως εκ θαύματος, μέσα σε λίγα λεπτά, όλο το αίμα και ο πόνος εξαλείφθηκαν. Να θυμάστε πως οι δυσκολίες στη ζωή δεν υψώνουν εμπόδια σ’ ένα άτομο που επιδιώκει μια ευγενή πορεία ζωής. Ένα τέτοιο άτομο παραμένει πάντα γαλήνιο και στοχάζεται τον Θεό αδιάκοπα.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 6 Μαΐου 2001


8 Ιανουαρίου

Η βασική αιτία όλης σας της δυσαρέσκειας είναι ο φθόνος. Θα έχετε τη δυνατότητα να νιώθετε ικανοποιημένοι μόνον όταν ο φθόνος εξαλειφθεί από την καρδιά σας. Το άτομο που νιώθει ικανοποιημένο, απολαμβάνει μια ήρεμη ζωή. Πώς αναδύεται ο φθόνος; Η δυσαρέσκεια για ό,τι στερείστε γεννά τον φθόνο. Για παράδειγμα, όταν συγκρίνετε τους εαυτούς σας με εκείνους που είναι καλύτεροι ή κατέχουν υψηλότερο αξίωμα ή πετυχαίνουν υψηλότερους βαθμούς ή είναι πιο εμφανίσιμοι, υποφέρετε, συνειδητοποιώντας την δική σας κατωτερότητα. Είναι έγκλημα να φιλοξενείτε μέσα σας τον φθόνο. Για ν’ απαλλαγείτε από αυτή την κακή ποιότητα, κοιτάξτε εκείνους που είναι σε χειρότερη κατάσταση από εσάς. Για παράδειγμα, όταν βλέπετε κάποιους που έχουν χαμηλότερους βαθμούς, μπορείτε να παρηγορηθείτε από το γεγονός ότι είστε σε καλύτερη θέση από εκείνους. Επομένως, απαλλαγείτε από τον φθόνο συγκρίνοντας τον εαυτό σας με αυτούς που βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση. Σε εύθετο χρόνο θα πρέπει να αναπτύξετε μια αίσθηση ίσης αντιμετώπισης απέναντι σε όλους εκείνους που είναι είτε καλύτεροι είτε χειρότεροι. Μια τέτοια στάση ίσης αντιμετώπισης είναι Θεϊκή ιδιότητα. 

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1989


7 Ιανουαρίου

Είναι από μια εξαιρετικά καλή τύχη που έχετε έρθει στον Κύριο. Δεν πρέπει ν’ αφήσετε αυτήν την ευνοϊκή συγκυρία να χαθεί. Είναι η ευκαιρία για να εξασφαλίσετε φυσική, νοητική και πνευματική ευημερία. Έχετε λάβει αυτήν την ευλογία χάρη στην αρετή που συγκεντρώσατε σε  παρελθούσες ζωές. Δεν είναι  καρπός αυτής της γέννησης. Να θυμάστε πως δεν υπάρχει καθήκον υψηλότερο από την Αλήθεια. Μόνον η Αλήθεια θριαμβεύει. Ανάμεσα σε όλα όσα χαρακτηρίζουν τον Θεό, η Αλήθεια κατέχει πρωταρχική θέση. Ο Θεός χαιρετίζεται ως ο Προστάτης της Αλήθειας, ως αυτός που στηρίζει τη διάδοσή της και ως η ίδια η ενσάρκωση της Αλήθειας. Η Αλήθεια είναι Θεός. Σπουδαστές! Η νεότητα είναι μια κρίσιμη περίοδος της ζωής σας. Είναι το στάδιο στο οποίο η θεϊκή σας φύση μπορεί ν’ ανθίσει. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσπαθήσετε να εξευγενίσετε την ομιλία σας και να ασκηθείτε τιμώντας τα λόγια σας. Επομένως όταν δίνετε τον λόγο σας μια φορά ή αναλαμβάνετε μια δέσμευση ή δίνετε μια υπόσχεση, να κάνετε κάθε προσπάθεια  ώστε να την εκπληρώνετε.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1989


6 Ιανουαρίου

Αγαπημένοι μου σπουδαστές, αγαπάτε τους γονείς σας. Ακολουθείτε τις εντολές τους. Οι γονείς σας εργάζονται πολύ σκληρά για να σας εξασφαλίσουν την τροφή, να σας μορφώσουν, να σας αναθρέψουν. Αγωνίζονται να σας κρατούν χαρούμενους, χορτασμένους, καλοντυμένους και να σας παρέχουν τη σωστή εκπαίδευση. Εάν δεν σέβεστε τέτοιους γονείς, πως μπορείτε να περιμένετε να γίνετε σεβαστοί από την κοινωνία; Οφείλετε να δίνετε χαρά στους γονείς σας μέσα από τη συμπεριφορά σας. Η επιτυχία υψηλών στόχων προάγει τον εγωισμό και όχι την ταπεινότητα και τον σεβασμό προς τους γονείς και τους πρεσβυτέρους. Επομένως καλλιεργήστε επιμελώς τις αρετές της ταπεινοφροσύνης, του σεβασμού και της ευλάβειας. Μόνον τότε θα γίνετε χρηστοί πολίτες για τη χώρα. Δεν είναι απαραίτητο να επιτύχουν όλοι μεγαλεία. Όμως είναι σημαντικό για όλους να αποδειχθούν καλοί πολίτες. Το όποιο όνομα και η φήμη έρχονται και παρέρχονται. Το καλό όμως όνομα διαρκεί για πάντα. Επομένως φροντίστε να αποκτήσετε καλό όνομα. Έχετε πάντοτε στη σκέψη σας τον Θεό και κερδίστε τη Χάρη Του. Είναι βέβαιο πως με αυτόν τον τρόπο οι ζωές σας θα εξαγιαστούν.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2004


5 Ιανουαρίου

Ενσαρκώσεις της Αγάπης!

Να είστε προσεκτικοί ώστε η αγάπη σας για τον Θεό να μην παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με το εάν οι επιθυμίες σας εκπληρώνονται ή όχι. Να θυμάστε πως αποκομίζετε τους καρπούς των πράξεών σας που είναι ανάλογοι της ποιότητας αυτών των πράξεων. Η Αγάπη για τον Θεό από μόνη της μπορεί να σας παρέχει διαρκή ευδαιμονία. Απέχετε από κακές ιδιότητες όπως το μίσος και ο φθόνος. Αν επιθυμείτε να ζήσετε μια εξαγιασμένη ζωή και να βιώνετε άγιες εμπειρίες θα πρέπει να μετέχετε σε άγιες πράξεις. Το καλό και το κακό στον κόσμο μπορούν ν` αλλάξουν μόνον με την αλλαγή των ανθρωπίνων πράξεων. Ο μετασχηματισμός της κοινωνίας θα πρέπει ν’ αρχίσει με τη μεταμόρφωση των ατόμων. Σπουδαστές! Να θυμάστε πως βρίσκεστε στη ‘χρυσή ηλικία’ της ζωής σας. Μην τη σπαταλάτε. Κάνετε το καθήκον σας. Να αγαπάτε και να σέβεστε τους γονείς σας. Να υπηρετείτε την κοινωνία. Να είστε προσκολλημένοι μόνον στις καλές ιδιότητες. Να είστε χαρούμενοι και να κάνετε και τους άλλους χαρούμενους. Όταν οι σπουδαστές καλλιεργούν την ταπεινότητα, τον σεβασμό στους ηλικιωμένους και την αγάπη προς όλους, νιώθω πολύ ευτυχής.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1998


4 Ιανουαρίου

Η ζωή είναι σαν μια εφημερίδα· διαβάστε ανέμελα λίγες στήλες και μερικούς τίτλους που τραβούν την προσοχή σας και μετά πετάξτε την. Μην την θεωρείτε πιο σημαντική. Να θυμάστε ότι η εφημερίδα είναι εφήμερη. Έτσι και η ζωή αυτή, αξίζει μόνο ένα απλό διάβασμα! Μια γέννηση είναι αρκετή· ας είναι ο θάνατος που θα συναντήσετε σ’ αυτή τη ζωή ο τελευταίος. Να θεωρείτε ότι το σώμα σας είναι σαν φέρετρο που μέσα του περιέχει Θεία Αγάπη. Μοιραστείτε αυτή την Αγάπη, διαδώστε την. Εκδηλώστε την σε πράξεις υπηρεσίας, λόγια αγάπης και σκέψεις συμπόνιας. Όπως όταν ξυπνάτε από τον ύπνο, καταλαβαίνετε ότι το όνειρο που είδατε διήρκεσε λίγα λεπτά, παρόλο που τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν σε ένα εύρος πολλών χρόνων, το ίδιο και αυτή η ζωή, θα σας φανεί μια υπόθεση περαστική όταν ξυπνήσετε στη θεία Γνώση μετά από αυτό το σύντομο όνειρο της ζωής. Να είστε πάντα γεμάτοι χαρά, έτσι ώστε όταν ο θάνατος σας καλέσει να μπορέσετε να αποχαιρετίσετε με ένα χαμόγελο, χωρίς καμιά σκέψη θλίψης. Σας ευλογώ να μεταμορφώσετε τη ζωή σας κατά τέτοιον τρόπο ώστε να φθάσετε σ’ αυτήν την αιώνια θεία ευδαιμονία!

Μπάμπα, ομιλία που δόθηκε στις 7 Ιουλίου 1968


3 Ιανουαρίου

Ο Αρτζούνα αποκαλείται επίσης Πάρτα —ένα όνομα που μπορεί ν’ αποδοθεί στον καθένα, γιατί σημαίνει γήινος ή γέννημα της γης. Ο αγώνας του αποτελεί μια υπόμνηση προς όλους. Ο Αρτζούνα κυριεύτηκε από αγάπη χρωματισμένη από εγωισμό και ψευδαίσθηση. Ένιωσε πως θα ήταν λάθος να σκοτώσει τους συγγενείς του κατατροπώνοντας τις στρατιές που παρατάχθηκαν απέναντί του. Θα προτιμούσε να ζήσει μια ζωή ζητιάνου παρά να κυβερνήσει μια αυτοκρατορία κατακτημένη με το σπαθί. Αυτή η άστοχη συμπόνια, βασισμένη σε μια ψευδή αίσθηση αξιών, προσήλκυσε την προσοχή του Κυρίου, ο οποίος αποφάσισε να τη μεταμορφώσει σε απάρνηση· απάρνηση της προσκόλλησης στη δράση και στα  αποτελέσματα της δράσης. Μόνον εάν καλλιεργήσετε μια βαθιά λαχτάρα για να πάρετε καθοδήγηση ως προς το ποιο είναι το κατάλληλο Ντάρμα για σας, και παραδώσετε τη θέληση, τη διάνοια, τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις σας στον Θεό, Εκείνος θα σας οδηγήσει στον Εαυτό Του και θα σας ευλογήσει με την Υπέρτατη Ευδαιμονία. Να ασκείστε  στην καθημερινότητά σας εξαγνίζοντας τα συναισθήματά σας και επαναπροσδιορίζοντας τη στάση σας και την πορεία σας προς την τελική ολοκλήρωση. Αυτό θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στο κέντρο της άγρυπνης προσοχής του κάθε αναζητητή.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε τον Ιούλιο του 1970


2 Ιανουαρίου

Η πιο αποδοτική μέθοδος για την πνευματική σας πρόοδο είναι η ανιδιοτελής δράση (νισκάμα κάρμα), οι πράξεις δηλαδή που γίνονται χωρίς καμία προσοχή και προσκόλληση στο αποτέλεσμα. Δράση ως καθήκον, ως αφοσίωση, ως λατρεία. Όμως η πράξη και το αποτέλεσμα δεν είναι δύο διαφορετικές οντότητες. Το αποτέλεσμα είναι η ίδια η δράση, είναι βασικά η δράση στο τελικό της στάδιο. Είναι η κορύφωση, η κατάληξη. Το άνθος είναι ο καρπός και ο καρπός είναι το άνθος. Το ένα είναι η αρχή, το άλλο είναι το εύλογο τέλος. Το άνθος γίνεται καρπός. Με τον ίδιο τρόπο η δράση ταυτίζεται με το φυσικό της επακόλουθό. Το καθήκον σας είναι να δράτε. Να ενεργείτε με αρετή και με φόβο Θεού. Ενεργείτε μέσα στα όρια της ηθικής, ενεργείτε με αγάπη και συνεχίστε τη δράση σας. Οι συνέπειες θ’ ακολουθήσουν φυσικά, όπως ακριβώς οι καρποί έπονται του άνθους. Δεν χρειάζεται ν’ ανησυχείτε ή να πανηγυρίζετε. Δράτε με ενθουσιασμό και πίστη  και η επιτυχία θα είναι δική σας.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 27 Μαρτίου 1968


1 Ιανουαρίου

Όλοι λαχταρούν να είναι χαρούμενοι. Θέλουν να εργάζονται λιγότερο και να κερδίζουν περισσότερα, να δίνουν λίγα και να παίρνουν πολλαπλάσια. Αλλά κανείς δεν δοκιμάζει τον άλλο δρόμο, ο οποίος συνίσταται στο να επιθυμείς λίγα και να δίνεις πολλά. Κάθε σας ‘θέλω’ είναι μια αλυσίδα που επιβραδύνει την πρόοδο. Ένας νεαρός σπουδαστής μπορεί να περιφέρεται ελεύθερα στα δύο του πόδια. Όταν παντρεύεται τα πόδια γίνονται τέσσερα. Με τον ερχομό ενός παιδιού, τα πόδια γίνονται έξι. Το εύρος των κινήσεών του περιορίζεται. Όσο περισσότερα πόδια, τόσο μικρότερη η ταχύτητα. Μια σαρανταποδαρούσα μπορεί μόνο να έρπει! Το να συσσωρεύετε καναπέδες, καρέκλες, κρεβάτια και τραπέζια, δεν κάνετε τίποτε περισσότερο από το να φορτώνετε τον χώρο, καθιστώντας τις κινήσεις σας αργές και ριψοκίνδυνες. Μειώστε τα ‘θέλω’ και ζήστε απλά. Αυτός είναι ο δρόμος προς την ευτυχία. Η προσκόλληση ακολουθείται από θλίψη. Τελικά, όταν ο θάνατος απαιτεί όλα και όλοι να μείνουν πίσω, τότε σας κατακυριεύει η θλίψη. Να είστε σαν τον λωτό που ζει στο νερό —επάνω στο νερό, όχι μέσα σ’ αυτό. Το νερό είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη του λωτού, όμως δεν επιτρέπει ούτε σε μια σταγόνα απ’ αυτό να τον υγράνει.

Μπάμπα, από ομιλία που δόθηκε στις 15 Μαΐου 1969