Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιανουάριος 2013

30 Ιανουαρίου

Έχετε έρθει στον κόσμο για να πραγματώσετε τον εαυτό σας. Έρχεστε πλήρως εξοπλισμένοι με όλα τα εργαλεία που χρειάζονται γι` αυτή την προσπάθεια δηλαδή διάκριση, μη-προσκόλληση, ικανότητες, καθώς και την παρόρμηση να επεκτείνετε την αγάπη σας, να εμπλουτίσετε τα συναισθήματά σας και να εξευγενίσετε τις πράξεις σας. Αλλά έχετε χάσει τον δρόμο σας. Έχετε πέσει σε βάλτο και έχετε πάθει σύγχυση από αντικατοπτρισμούς και όνειρα που τα θεωρείτε πραγματικά. Τρέχετε ξοπίσω από απατηλές χροιές και `φθηνά` υποκατάστατα. Να θυμάστε ότι όλα είναι υποδεέστερα από αυτό το υπέρτατο έργο. Το σώμα πρέπει να τρέφεται, και να διατηρείται απαλλαγμένο από ασθένειες. Γιατί; Για να είναι κατάλληλο για πνευματικές ασκήσεις. Πνευματικές ασκήσεις για τι; Για την πραγμάτωση της αλήθειας που είστε. Το λεπτοφυές είναι η βάση για το χονδροειδές. Το Θείο είναι η βάση για το Ανθρώπινο.


Μπάμπα, pine Discourse, Feb 20, 1964

29 Ιανουαρίου

Ο ιδιοκτήτης ενός καφενείου πηγαίνει στο διπλανό φαρμακείο για να πάρει χάπι για τον πονοκέφαλό του, αλλά όταν ο φαρμακοποιός έχει πονοκέφαλο πηγαίνει στο καφενείο για καφέ, που νομίζει ότι θα τον θεραπεύσει. Οι προτιμήσεις διαφέρουν ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα που έχει κερδίσει ο καθένας από γενιές δραστηριότητας σ` αυτόν τον κόσμο. Ο σοφός λέει ότι τα πάντα είναι Θεός, ένας γιόγκι, λέει ότι τα πάντα είναι ενέργεια, κάποιος άλλος που είναι πιστός του Θεού, λέει ότι όλα είναι παιχνίδι του Θεού. Ο καθένας διακηρύσσει βάσει της προτίμησης και της προόδου του στον πνευματικό δρόμο. Μην προτρέχετε να διακωμωδείτε κανέναν, γιατί όλοι σας είστε προσκυνητές, που προχωρείτε στον ίδιο δρόμο.


Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol 1, Dasara 1953

28 Ιανουαρίου

Είστε το Άμορφο που έχει έρθει με τη μορφή Ανθρώπου, το Άπειρο που έχει έρθει με τον ρόλο του πεπερασμένου, το Άμορφο Άπειρο που εμφανίζεται ως το έμμορφο απειροελάχιστο, το Απόλυτο που προσποιείται ότι είναι Σχετικό, το Θείο που συμπεριφέρεται ως σώμα, το Μεταφυσικό που έχει μεταμφιεστεί σε απλώς φυσικό. Ο Οικουμενικός Εαυτός είναι η βάση όλων των όντων. Ο ουρανός υπήρχε προτού χτιστούν τα σπίτια υποκάτω του, και τα διαπερνούσε και διέχεε για κάποιον καιρό. Κατόπιν, τα σπίτια κατέρρευσαν και έγιναν σωροί και τύμβοι. Όμως, ο ουρανός δεν επηρεάζονταν καθόλου. Ομοίως επίσης, το Θείο διαχέει το σώμα και εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα κι όταν το σώμα γίνει σκόνη.


Μπάμπα, pine Discourse, Feb 19, 1964

27 Ιανουαρίου

Να ζείτε με την πεποίθηση ότι είστε ο Θεϊκός Εαυτός (Άτμα). Αυτή είναι η αναλλοίωτη αιώνια αλήθεια. Ο Θεϊκός Εαυτός είναι αυτό που βλέπει μέσω των ματιών, που ακούει μέσω των αυτιών, που εργάζεται μέσω των δακτύλων σας και κινείται μέσω των ποδιών σας. Αυτό το πραγματικό `εσύ` δεν χαίρεται από επαίνους ούτε κλονίζεται από κατηγορίες. Αν κάποιος σαν κακολογεί, αναλογιστείτε μέσα σας ως εξής: «Αν κακολογεί το σώμα μου, γιατί πρέπει να ανησυχώ; Ή μήπως οι κατηγορίες του απευθύνονται στον Θεϊκό Εαυτό; Τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει την αγνότητά Του, ή να αμαυρώσει τη δόξα Του. Γι` αυτό παραμένω ήρεμος και ανενόχλητος.» Ίσως όμως ρωτήσετε, τι γίνονται τότε όλες αυτές οι κακολογίες του; Επιστρέφονται στον αποστολέα, όπως ένα γράμμα που στέλνεται με το ταχυδρομείο και δεν το δέχεται ο παραλήπτης.


Μπάμπα, pine Discourse, Feb 19, 1964

26 Ιανουαρίου

H χάρις του Θεού είναι σαν τη βροχή αγνό νερό, που πέφτει εξίσου και με συνέπεια παντού. Όμως, η γεύση αυτού του βρόχινου νερού αλλάζει ανάλογα με το έδαφος επί του οποίου ρέει, και το μέρος που βρίσκεται. Ομοίως επίσης, τα λόγια του Θεού είναι γλυκά για μερικούς, και πικρά για άλλους. Οι τρόποι που ενεργεί ο Θεός είναι μυστηριώδεις. Δεν γνωρίζετε τους πραγματικούς λόγους πίσω από τις πράξεις του Θεού. Ενώ δεν μπορείτε να κατανοήσετε τα κίνητρα ενός άλλου ανθρώπου που όπως κι εσείς έχει προθέσεις, προτιμήσεις και αντιπάθειες, εν τούτοις, κρίνετε με ευκολία τα κίνητρα Εκείνου που είναι πολύ πέραν του επιπέδου σας! Με πόση ευφράδεια μιλάτε και κρίνετε κάτι, που για σας είναι τόσο ξένο όσο η ατμόσφαιρα για ένα ψάρι! Όλοι σας πρέπει να θυμάστε ότι ο Θεός είναι ο Αιώνιος σύντροφος και φύλακάς σας Να ζείτε έχοντας αυτή την ακλόνητη πίστη σ` Εκείνον, να Τον λατρεύετε, και να αναζητείτε αδιάλειπτα την τόσο παρηγορητική και ανανεωτική παρουσία Του.


Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol 1, Dasara 1953

25 Ιανουαρίου

Kάποτε, ο Κρίσνα και ο Αρτζούνα βάδιζαν μαζί σ` ένα όμορφο μονοπάτι. Βλέποντας ένα πουλί στον ουρανό, ο Κρίσνα ρώτησε τον Αρτζούνα, `Είναι περιστέρι;` Ο Αρτζούνα απάντησε αμέσως, `Ναι, είναι περιστέρι.` Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Κρίσνα ρώτησε, `Αρτζούνα, είναι αυτό το πουλί αετός;` Ο Αρτζούνα απάντησε, `Ναι είναι αετός.` Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, ο Κρίσνα ρώτησε, `Αρτζούνα, δεν μοιάζει με αετό μου μοιάζει σαν κοράκι. Έτσι δεν είναι;` Ο Αρτζούνα απάντησε, `Ναι, είναι κοράκι χωρίς αμφιβολία!` Ο Κρίσνα γέλασε και τον παρατήρησε επειδή συμφωνούσε με οτιδήποτε του έλεγε. Ο Αρτζούνα απάντησε, `Κρίσνα, για μένα τα λόγια σου είναι πολύ περισσότερο αξιόπιστα από τις αποδείξεις που βλέπουν τα μάτια μου. Όταν λες κάτι, έχεις τη δύναμή να το κάνεις να είναι έτσι είτε κοράκι, είτε περιστέρι είτε αετό. Συνεπώς, αν είπες ότι είναι κοράκι, πρέπει να είναι έτσι!` Η ανεπιφύλακτη-`τυφλή` Πίστη είναι το μυστικό της πνευματικής επιτυχίας. Πάντοτε να θυμάστε ότι ο Θεός αγαπά όχι τον πιστό, αλλά την αφοσίωση.


Μπάμπα, Sathya Sai Speaks, Vol 1, Dasara 1953

24 Ιανουαρίου

Συχνά, από άγνοια, νιώθετε `μικροί`, νοιώθετε δυστυχισμένοι, νομίζετε ότι οι κακοί, άπληστοι και άσπλαχνοι άνθρωποι είναι όλοι πιο ευτυχισμένοι από σας, και μάλιστα αδικαιολόγητα. Αισθάνεστε πληγωμένοι και ότι είναι άδικο το ότι εσείς, που είστε τόσο ειλικρινείς, τόσο στοργικοί, τόσο ενάρετοι, πρέπει να υποφέρετε. Αναλογιστείτε πάνω σ` αυτό. Είναι άραγε τόσο ευτυχισμένοι όσο φαντάζεστε, και είναι η κατάστασή σας τόσο κακή όσο εσείς την απεικονίζετε; Διερευνήστε το για ένα λεπτό, και θα μάθετε την αλήθεια μόνοι σας. Οι εξωτερικές εμφανίσεις είναι συχνά σαν χρωματιστά δοχεία με δηλητήριο. Οι καρδιές των ανθρώπων που δεν ακολουθούν την Ενάρετη Συμπεριφορά δεν έχουν γαλήνη είναι μάλλον τόσο δυστυχισμένοι όσο εσείς, αν όχι περισσότερο. Πιστέψτε ότι η Αρετή ποτέ δεν εξαπατά. Θα σας διασφαλίσει μεγαλύτερη χαρά από αυτή που μπορεί να κερδίσετε με οποιοδήποτε άλλον τρόπο.


Μπάμπα πάμε, pine Discourse, Feb 19, 1964.

21 Ιανουαρίου

Πάρτε ένα ραδιόφωνο, επιλέξτε τη συχνότητα του σταθμού που θέλετε να ακούσετε, και συντονίστε το σωστά σ` αυτή τη συχνότητα. Τότε θα ακούσετε το ραδιοφωνικό πρόγραμμα δυνατά και καθαρά, δεν είναι έτσι; Τα αυτιά σας θα σας πουν για την ακρίβεια με την οποία έχετε συντονιστεί. Παρομοίως, πρέπει να ξεκινήσετε μια πορεία πνευματικής άσκησης. Επιλέξτε οποιοδήποτε μάντρα ή επωδό του Θεού που σας ευχαριστεί. Να διαλογίζεστε πάνω σ` αυτό και να το επαναλαμβάνετε συνεχώς με ακριβή επιμέλεια και σταθερή προσοχή. Συντονιστείτε στη φωνή του Θεού μέσα σας. Μην δίνετε προσοχή στα εμπόδια που έρχονται κατά την πορεία, με τη μορφή σάτιρας και κριτικής που οι άνθρωποι γύρω σας δίνουν απλόχερα. Μπορούν να είναι ειδικοί μόνο στις βραχύβιες ασημαντότητες της κοινωνικής ζωής ή των αισθησιακών απολαύσεων. Να εμμένετε στις ασκήσεις σας τα δικά σας βιώματα θα σας πουν για την εγκυρότητα και αξία αυτού του πειράματος!
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 19, 1964.

20 Ιανουαρίου

Η σιωπή που τηρείτε στους ναούς και η Λειτουργία, πρέπει να γίνονται όπου κι αν πηγαίνετε. Πρέπει να τα θεωρείτε ως άσκηση για τον έλεγχο των αισθήσεων γιατί οι αισθήσεις πάντοτε προσανατολίζονται προς τα έξω. Η γλώσσα δεν πρέπει να λέει κακά λόγια. Τα μάτια δεν πρέπει με δίνουν προσοχή στο κακό. Τα αυτιά δεν πρέπει να ψάχνουν το κακό. Η παρουσία του Θεού μέσα σε κάθε ύπαρξη την καθιστά ήδη ιερή. Το να θεωρείτε τους άλλους κατωτέρου επιπέδου, ισοδυναμεί με το να θεωρείτε κατώτερο τον Θεό. Πρέπει πάντοτε να τρέφετε το συναίσθημα ότι ο Θεός είναι ο Πατέρας και ότι όλοι γύρω σας είναι αδελφοί και αδελφές σας. Αυτή η αδελφότητα είναι πιο πραγματική και ενωτική από την αδελφότητα εξ αίματος, γιατί η πατρική περιουσία για την οποία αγωνίζεστε, μπορεί να μοιράζεται χωρίς να μειώνεται καθόλου το μερίδιο των άλλωνΌταν το Πλήρες αφαιρείται από το Πλήρες, αυτό που απομένει είναι ακόμα Πλήρες!
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 19, 1966

19 Ιανουαρίου

Μην έχοντας επίγνωση της Θεϊκής σας Κατάστασης, τέρπεστε σε κατώτερες συναναστροφές, κοπιάζετε και αγωνιάτε ως υπόδουλοι ευτελών παθών, που σας σέρνουν στην ατίμωση. Να είστε οι βασιλικοί κληρονόμοι που πραγματικά είστε! Να είστε σαν τον λωτό, ο οποίος παρόλο που γεννιέται στα λασπόνερα, με απλή δύναμη θέλησης ανέρχεται πάνω από τα νερά, για να δει τον ήλιο και να εμπνευστεί από τις ακτίνες του. Ο λωτός απορρίπτει την επαφή με το νερό, παρόλο που γεννιέται και μεγαλώνει μέσα σ` αυτό το στοιχείο. Ομοίως επίσης, πρέπει να αποφεύγετε την προσκόλληση στα πάθη των αισθήσεων εκ των πέντε στοιχείων! Πόσο ακόμα θα μένετε ικανοποιημένοι με τον κατώτερο ρόλο ενός κλόουν ή ενός κουρελή; Δεν έχετε καμιά φιλοδοξία; Γιατί καταστέλλετε τα αυθεντικά ταλέντα σας κάτω από μια αυτο-επιβαλλόμενη μάσκα; Παρατήστε τους μηδενικούς σας ρόλους σήμερα, και αναλάβετε τον ρόλο του Ήρωα, και διαπρέψτε! Είναι το δικαίωμά σας!
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 19, 1964

18 Ιανουαρίου

Να εκλαμβάνετε τα σκαμπανεβάσματα της ζωής ως φυσικά. Είναι συναφή με τον κόσμο των πολλαπλών συνδυασμών και στοιχείων. Όταν κρατάτε στο χέρι σας ένα φύλλο φοινικιάς, έχει την τάση να κινηθεί προς τα πάνω με τον άνεμο και να πετάξει. Όμως, όταν σερβίρετε πάνω του τροφή, η τροφή και το φύλλο θα παραμείνουν ασάλευτα. Ομοίως επίσης, να γεμίζετε τον νου και την καρδιά σας με τις αρετές της πίστης, ακλόνητης πειθαρχίας, αφοσίωσης, μη-προσκόλλησης και αταραξίας αυτά είναι τα συστατικά του πνευματικού μενού. Τότε δεν θα πέφτετε με κάθε φύσημα του ανέμου. Όταν αποκτήσετε αληθινή σοφία, θα δείτε ότι δεν πρέπει να καυχιέστε για την καλή σας τύχη, ούτε να θρηνείτε για την κακή σας τύχη. Ο ήρωας αντιμετωπίζει και τα δύο με την ίδια αμεριμνησία. Οι πόνοι και τα κέρδη είναι το απαλό αεράκι και οι καταιγίδες αντιστοίχως, που όμως δεν μπορούν να επηρεάσουν τα βάθη του Ωκεανού Ευδαιμονίας της καρδιάς ενός αληθινού πιστού.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 19, 1966

17 Ιανουαρίου

Οι επιθυμίες σας κάνουν να λαχταράτε ήχους, επαφές, μορφές, γεύσεις, οσμές δηλαδή τις ιδιότητες των πέντε Στοιχείων που συνιστούν το σώμα. Παρακινείται κανείς από το στοιχείο του Χώρου που υπάρχει μέσα του για να αναζητεί ευχάριστους ήχους που ικανοποιούν τα αυτιά. Από το στοιχείο του Αέρα μέσα του, για να επιδιώκει λεία και απαλά πράγματα που προκαλούν ευχαρίστηση στο δέρμα. Από το στοιχείο της φωτιάς που για να επιδιώκει πράγματα που είναι όμορφα και συμπαθητικά στα μάτια. Το στοιχείο του νερού τον κάνει να επιθυμεί τροφές και ποτά που είναι γευστικά στη γλώσσα, και το στοιχείο της γης τον κάνει να ικανοποιεί τις ανάγκες της μύτης, προσπαθώντας να απολαμβάνει ευχάριστες οσμές. Όπως ελέγχονται οι υψηλές θερμοκρασίες του ήλιου, και ρυθμίζονται και μειώνονται από τα συστήματα του σώματός μας σε μια οικεία θερμοκρασία 36.8 βαθμών, έτσι πρέπει να κρατάτε υπό έλεγχο τα πάθη των πέντε στοιχείων και να τα μειώνετε σε ανεκτά επίπεδα, για ευχάριστη ζωή.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 19, 1964

16 Ιανουαρίου

Μόνο η αγνή αγάπη μπορεί να υλοποιήσει επιτυχώς έργα υπηρεσίας και ευημερίας. Η αγάπη δημιουργεί συμπόνια. Η αγάπη δείχνει τον δρόμο, ενώ το μίσος προκαλεί περιπλοκές. Όταν ένα νήπιο μαθαίνει να βαδίζει, η αγάπη δεν θα φέρει εμπόδια στον δρόμο του. Αντιθέτως, θα το ενθαρρύνει, θα καλωσορίζει κάθε του βήμα προς τα μπρος και θα παραβλέπει κάθε πτώση. Δυστυχώς πολλά ευεργετικά εγχειρήματα κατέστησαν άκαρπα εξαιτίας δριμείας κριτικής και κακόβουλων σχολιασμών. Τα μεγαλοπρεπή έργα πρέπει να γίνονται με πολλή αγάπη. Μόνο η αληθινή αφοσίωση μπορεί να μεταμορφώσει τις καρδιές των ανθρώπων και να τους οδηγήσει στον δρόμο της Αλήθειας και της Ενάρετης Συμπεριφοράς. Κάθε ίχνος πλεονεξίας για κέρδη υποβαθμίζει την αγάπη. Γι` αυτό ένα παιδί είναι γεμάτο αγάπη, γιατί δεν έχει προσκόλληση στα αγαθά του κόσμου.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 19, 1966

15 Ιανουαρίου

Όλοι πρέπει να επιτύχουν την Απελευθέρωση-Μόκσα (Λύτρωση), είτε αγωνίζονται τώρα γι αυτήν, είτε όχι. Είναι το αναπόφευκτο τέλος του αγώνα, ο στόχος προς τον οποίο τα πάντα προχωρούν. Όμως, παρακαλώ μη φοβάστε να φθάσετε τον στόχο της Απελευθέρωσης. Λοιπόν, πώς προετοιμάζεστε γι` αυτό το στάδιο; Η απάντηση βρίσκεται στην ίδια τη λέξη Μό-κσα. Είναι αυτεξήγητη. `Μο` υποδεικνύει την Πλάνη-Ψευδαίσθηση (Μόχα), που σας παραπλανεί με ελκυστικά αλλά παροδικά `σκουπίδια`. Και το `κσα` υποδεικνύει τη λέξη `κσαγια`, εξαφάνιση, φθίση. Με άλλα λόγια, για να αποκτήσει κανείς Απελευθέρωση πρέπει να κρατάει τις εξάρσεις του νου του μακριά από αυτές τις απατηλές έλξεις, και να επικεντρώνεται στον ίσιο δρόμο προς την απελευθέρωση.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 19, 1964

14 Ιανουαρίου

Να περνάτε τον χρόνο σας σε στοχασμό της γενναιοδωρίας και ομορφιάς της Φύσης που απλώνεται ολόγυρα σας σε γη και ουρανό οι καταπράσινες καλλιέργειες, η δροσερή αύρα που μεταφέρει ικανοποίηση και χαρά, το πανόραμα των πολύχρωμων σύννεφων, η μουσική των πουλιών και τόσα άλλα. Να υμνείτε τη δόξα του Θεού καθώς βαδίζετε μέσα στα χωράφια, στις όχθες των ποταμών και τους πλωτούς διαύλους. Μην μιλάτε με απέχθεια όταν είστε στη μέση όλων αυτών των αποδείξεων αγάπης. Μην θυμώνετε, όταν βρίσκεστε μέσα σ` αυτά τα γαλήνια περιβάλλοντα. Μην ενοχλείτε τον ουρανό με τις φωνές και βλαστήμιες σας. Μην μολύνετε τον αέρα με μνησίκακες περιαυτολογίες. Ένα νεαρό φυτό χρειάζεται νερό και κοπριά για να αναπτυχθεί και να αποδώσει πλούσια σοδειά. Για το μικροσκοπικό δενδρύλλιο της πνευματικής λαχτάρας για απελευθέρωση επίσης χρειάζεται να κάνετε τα εξής να διορθώσετε τις συνήθειές σας, και να εξαγνίσετε τη διαγωγή και συμπεριφορά σας.
Μπάμπα, pine Discourse, Sep 2, 1958

13 Ιανουαρίου

Για να παρατηρήσετε ένα πολύ μικρό σωματίδιο, χρειάζεστε μικροσκόπιο. Για να δείτε καθαρά ένα απομεμακρυσμένο αντικείμενο, χρειάζεστε τηλεσκόπιο. Τα εργαλεία που σας βοηθούν να συλλάβετε νοερά τον Θείο Πυρήνα που έχει τέτοιες αντιφατικές ιδιότητες όντας μικρότερος από το πιο μικροσκοπικό και πιο μεγαλοπρεπής από το πιο μεγαλοπρεπές, καλούνται Μάντρας δηλαδή λέξεις, φράσεις που σας σώνουν όταν διαλογίζεστε σ` αυτές. Καλούνται επίσης Τάντρας (τελετουργικά και θρησκευτικές τελετές) όταν πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρακτική τους εφαρμογή. Η πίστη στην αποτελεσματικότητα αυτών των Μάντρας, στη χρησιμότητα της καθορισμένης διαδικασίας, και στην ύπαρξη του Θεϊκού Πυρήνα όλα αυτά είναι ουσιώδη για την επιτυχία στη μεγάλη περιπέτεια της απόκτησης της Εσχάτης Γνώσης. Όπως ακριβώς είναι ουσιώδης για έναν επιστήμονα η πίστη στην αποτελεσματικότητα του εργαλείου, στην ορθότητα της διαδικασίας, και στην ύπαρξη του υλικού που αναζητεί να γνωρίσει περισσότερο.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 19, 1964

12 Ιανουαρίου

Κάθε ον χρειάζεται αγάπη, κάθε ον εισπνέει και εκπνέει αγάπη. Η αγάπη είναι η ίδια η πνοή της ζωής. Όλοι σας είστε ενσαρκώσεις της αγάπης. Η αγάπη δεν γνωρίζει φόβο, κι έτσι η αγάπη δεν χρειάζεται το ψεύδος για να την στηρίζει. Μόνο ο φόβος είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να διαστρεβλώνουν την αλήθεια, ώστε να την κάνουν ευχάριστη για εκείνους που φοβούνται. Η αγάπη δεν ζητά ανταμοιβή, η ανταμοιβή της είναι η αγάπη. Ακόμα κι ένα μικρό ίχνος απληστίας για οφέλη υποβαθμίζει την αγάπη σε παζάρι ενός πάγκου εμπορευμάτων. Η αγάπη απομακρύνει κάθε εγωισμό. Ο εαυτός υπερβαίνεται, ξεχνιέται και παραγκωνίζεται όταν υπάρχει αγάπη. Όταν τέτοια αγνή αγάπη κατευθύνεται προς τον Θεό, καλείται Αφοσίωση.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 19, 1966

11 Ιανουαρίου

Να είστε αδιάφοροι και με τις αποτυχίες και με τις νίκες. Το δεύτερο βέβαια είναι πολύ δύσκολη νοητική άσκηση. Σ` έναν αγώνα δρόμου, όταν οι ηττημένοι βρίσκονται `στήθος με στήθος` με τους νικητές αυτό παρακινεί τους νικητές να τρέξουν γρηγορότερα. Τους δίνουν έτσι το σθένος , ώστε να βρουν αυτόν τον επιπλέον ρυθμό που θα τους φέρει τη νίκη. Ως εκ τούτου, οι νικητές πρέπει στην πραγματικότητα να ευγνωμονούν τους ηττημένους για τη νίκη τους. Σε εκείνους που δεν νίκησαν, τους ζητώ να μη χάνουν την αυτοπεποίθησή τους. Ποτέ μην δίνετε μεγάλη αξία στη νίκη και την ήττα. Όλοι σας έχετε γεννηθεί για πολύ ανώτερα πράγματα από το να νικάτε σε πεζούς αγώνες δρόμου και αγωνίσματα. Το πεπρωμένο σας δεν εξαρτάται από ένα παιχνίδι ή έναν διαγωνισμό εξαρτάται περισσότερο από τον χαρακτήρα σας, τη δύναμη της θέλησή σας και από τη χάρη του Θεού.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 25, 1959

10 Ιανουαρίου

Να έχετε λαχτάρα και ζήλο να μαθαίνετε όλο και περισσότερα για την τέχνη της γαλήνιας ευτυχισμένης ζωής. Πρέπει να προχωρείτε μόνο βήμα-βήμα, αν και υπάρχει κίνδυνος να οπισθοχωρείτε δύο βήματα ενώ ανεβαίνετε ένα. Αυτό που έχει σημασία είναι η αποφασιστικότητα να ανεβείτε, η αντίσταση με την οποία αντιμετωπίζετε την τάση ολίσθησης, η λαχτάρα να ανυψωθείτε, να προοδεύσετε, να κατακτήσετε τις κατώτερες παρορμήσεις και ένστικτα. Αν τις έχετε, η αφανής πηγή δύναμης θα ξεχυθεί μέσα σας, και η χάρις του Θεού θα εξομαλύνει τον δρόμο σας. Να έχετε μπροστά σας το ιδανικό και να προχωράτε. Μόνο εκείνοι που έχουν ιδανικά γίνονται σεβαστοί και τους θυμούνται οι επόμενες γενιές με ευγνωμοσύνη.
Μπάμπα, pine Discourse, Nov 25, 1959

9 Ιανουαρίου

Έχετε τεράστιες δυνατότητες λανθάνουσες μέσα σας, που περιμένουν να τις αξιοποιήσετε. Έχετε πολλά ταλέντα που πρέπει να έρθουν στο φως. Νιώθετε την παρόρμηση να αγαπάτε όλες τις υπάρξεις, να μοιράζεστε τη χαρά και τη λύπη σας με τους συνανθρώπους σας, να μάθετε περισσότερα και να ικανοποιήσετε την περιέργειά της διάνοιάς σας, και να `δείτε` πέρα από το δέος και τον θαυμασμό που εγείρει η φύση μέσα σας. Μπορείτε να συγκεντρώνετε πληροφορίες για όλα τα πράγματα από κάθε γωνιά του κόσμου, αλλά δεν έχετε επίγνωση τι συμβαίνει στις γωνιές του δικού σας νου. Γνωρίζετε τι είναι το καθένα από όλα τα υπόλοιπα, αλλά δεν γνωρίζετε την απάντηση στην απλή ερώτηση, «Ποιος είμαι;» Μη γνωρίζοντας την απάντηση, οι άνθρωποι περιφέρονται απερίσκεπτα κρίνοντας, χαρακτηρίζοντας, ακόμα και δυσφημώντας τους άλλους! Ο κάθε ένας πρέπει να ρωτήσει τον εαυτό του και να αναζητήσει οτιδήποτε του δώσει λύση σ` αυτό το αίνιγμα της πραγματικότητάς του.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 19, 1964

8 Ιανουαρίου

Οι μεγάλοι σοφοί του παρελθόντος, γεμάτοι απέραντη συμπόνια για τους συνανθρώπους τους, καθόρισαν κανόνες, κανονισμούς, όρια και κατευθύνσεις για την καθημερινή ζωή και συμπεριφορά, έτσι ώστε τα χέρια και το `μυαλό` των ανθρώπων, τα ένστικτα και οι παρορμήσεις να μην στρέφονται εναντίον άλλων, αλλά να μπορούν να στραφούν προς τα ιδεώδη της Αλήθειας, της Αρετής, της Ειρήνης και της Αγάπης. Διακήρυξαν ότι κάθε πράξη πρέπει να `ζυγίζεται` και να εγκρίνεται μόνο αν εξαγνίζει τα συναισθήματα και τα πάθη. Πρέπει να απορρίπτεται αν τα τονίζει ή τα ρυπαίνει. Ο εξαγνισμός της νοητικής ιδιοσυγκρασίας πρέπει να είναι ο καρπός κάθε πράξης. Η λατρεία των ειδώλων, οι τελετουργίες, οι όρκοι και οι νηστείες, οι εορτές και οι άγιες μέρες όλα αυτά υπάρχουν για να τιθασεύουν την αγριότητα, και να μαθαίνουν τους ανθρώπους να βαδίζουν στον ευθύ δρόμο της αυτοπραγμάτωσης.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 17, 1966

7 Ιανουαρίου

Σήμερα είστε σαν το ποντίκι που έχει πιαστεί μέσα σ` ένα μουσικό όργανο. Όταν ο μουσικός το κρούει στα δεξιά, το ποντίκι τρέχει αριστερά όταν κρούει αριστερά, τρέχει φοβισμένο δεξιά. Έτσι κι εσείς, τρέχετε ανάμεσα στον Θεό και τον κόσμο, απρόθυμοι να παραμείνετε στον Θεό, και συγχρόνως οπισθοχωρείτε προσωρινά στις αντικρούσεις και απογοητεύσεις των εγκόσμιων δραστηριοτήτων. Η Ενθύμηση του Ονόματος του Θεού θα σας κάνει να παραμένετε στον Θεό διαρκώς. Ένα χαμένο παιδί, ξανακερδίζει χαρά μόνο όταν βρει τη μητέρα του έτσι κι εσείς θα αποκτήσετε χαρά μόνο όταν βρείτε τον Θεό μέσα σας και συγχωνευθείτε μέσα Του. Η σταγόνα του ωκεανού που εξατμίστηκε, ενώνεται με την ομάδα που καλείται σύννεφο, πέφτει πάλι πάνω στη γη, ρέει στα φαράγγια, και στο τέλος φθάνει στον ωκεανό. Έτσι και εσείς φθάστε στον ωκεανό που έχετε χάσει.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 17, 1966.

6 Ιανουαρίου

Κάποτε ένας ερημίτης συνάντησε στο διάβα του τη θεότητα της χολέρας, που επέστρεφε από ένα χωριό που το είχε `χτυπήσει`. Τη ρώτησε πόσους είχε πάρει στην αγκαλιά της, και αυτή του απάντησε, μόνο δέκα. Αλλά στην πραγματικότητα τα θύματα ήταν εκατό. Οπότε του εξήγησε, «Εγώ σκότωσα μόνο δέκα, οι υπόλοιποι πέθαναν από φόβο!» Ο άνθρωπος είναι ο Θεός ενσαρκωμένος, δηλαδή η Αφοβία ενσαρκωμένη. Αν γνωρίζατε την αληθινή σας φύση, δεν θα νιώθατε ούτε αδυναμία ούτε δειλία. Αυτός είναι ο κύριος σκοπός της πνευματικής καλλιέργειας να καλλιεργήσει νοητική γαλήνη και θάρρος, να κάνει όλους να νιώθουν συγγενείς μεταξύ τους. Γεννιέστε με το κλάμα του `Κόχαμ` (ποιος είμαι;). Όταν αποχωρήσετε από αυτή τη ζωή, πρέπει να εκφράζετε στο χαμογελαστό σας πρόσωπο τη δήλωση `Σόχαμ` (Είμαι Αυτός).
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 17, 1964

5 Ιανουαρίου

Ένα μικρό ανεξόφλητο χρέος σύντομα θα πάρει μεγάλες διαστάσεις από τους υψηλούς τόκους. Μια πράξη (Κάρμα) όσο κοινότυπη κι αν είναι, όταν γίνεται με την πρόθεση να ωφεληθεί κανείς από τους καρπούς της, θα επιφέρει μελλοντικές γεννήσεις για την ανάλωση των καρπών αυτών. Οι Γραφές συνιστούν το σβήσιμο όλων των εκκρεμών υπολοίπων του Κάρμα μέσω τριών σαφών βημάτων: Πρώτον, την εκτέλεση των πράξεων με ηθικό τρόπο, και ορθή νοητική στάση. Δεύτερον, την τήρηση των ηθικών κανόνων για τη διατήρηση της κοινωνίας, και την εκπλήρωση των καθηκόντων και υποχρεώσεων του ανθρώπου. Και τέλος, την απαγγελία του Ονόματος του Θεού (Ναμασμάρανα), να εκλαμβάνεται δε ως η πρωτεύουσα πνευματική άσκηση. Επιλέξτε οποιοδήποτε Όνομα του Θεού σας ευχαριστεί η εξαγνιστική αξία και γλυκύτητα είναι σε όλα ακριβώς η ίδια. Η απαγγελία του Ονόματος του Θεού θα σας κάνει να εδραιωθείτε στη σκέψη του Θεού.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 17, 1966

4 Ιανουαρίου

Κάθε καρδιά είναι ένα πεδίο πολέμου του Ντάρμα (Αρετής), όπου υπάρχει μια συνεχής μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις του καλού και του κακού. Διότι, ολόκληρος ο κόσμος είναι ένα πεδίο πολέμου του Ντάρμα. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό κάθε παιδί και κάθε μητέρα, και ο καθένας σας να είστε αφοσιωμένοι στο Ντάρμα. Η Μπάγκαβαντ Γκίτα αρχίζει με αυτές τις λέξεις «πεδίο πολέμου του Ντάρμα)», και στο τελευταίο κεφάλαιο υπάρχει η φράση: «Εγκαταλείψτε κάθε Ντάρμα». Η σημασία αυτής είναι ότι, μέσω του Ντάρμα πρέπει να υπερβείτε το Ντάρμα. Αυτό που χρειάζεται είναι μια αταλάντευτη εφαρμογή του Ντάρμα. Η πνευματική κατάρτιση και η ευημερία συχνά είναι βάρη, είναι πράγματι εμπόδια. Μόνο η εφαρμογή έχει αξία στα πραγματικά θέματα.
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 18, 1964

3 Ιανουαρίου

Όσο παραμένουν οι συνέπειες του Kάρμα, θα γεννιέστε ξανά και ξανά για να ολοκληρώσετε την ανάλωσή τους. Πρέπει να σβήσετε το Kάρμα ώστε να διευθετηθεί ο λογαριασμός της γέννησης και θανάτου και να κλείσει χωρίς υπόλοιπο. Το Όνομα του Θεού μπορεί να ανάψει τον σπινθήρα της αγάπης μέσα σας που θα προκαλέσει την ανάφλεξη της πνευματικής σοφίας, και θα καθοδηγήσει τον νου σας προς αυτόν τον στόχο. Όπως όταν τρίβονται μεταξύ τους δύο κλαδιά ενός δέντρου για αρκετή ώρα, δημιουργείται αρκετή θερμότητα για να πάρει φωτιά το δέντρο, ομοίως επίσης, η συνεχής και ειλικρινής επανάληψη του Ονόματος του Θεού θα ανάψει τον σπινθήρα της σοφίας μέσα σας. Η Μπαγκαβάντ Γκίτα λέει: «Οι φλόγες της σοφίας κάνουν στάχτη τις συνέπειες όλων των πράξεων. Δεν σας επηρεάζουν πλέον, όπως ένα σχοινί που έχει γίνει στάχτη δεν μπορεί πλέον να δέσει κανέναν.
Μπάμπα, pine Discourse, Oct 17, 1966

2 Ιανουαρίου

Ο Θεός δεν έλκεται από τη μόρφωση, την ευημερία ή τα υλικά αγαθά. Ο Θεός έλκεται μόνο από την αφοσίωση. Αφήστε Του όποια προβλήματα κι αν έχετε θα τα δεχτεί όλα και θα σας γεμίσει με χαρά. Ο Θεός αγαπά κάθε πιστό. Σας δέχεται όπως είστε. Γνωρίζει όλες τις δύσκολες καταστάσεις, τις δοκιμασίες και τις ταλαιπωρίες που περνάτε, καθώς και την αφοσίωσή σας σε Εκείνον που σας χαρίζει τόση ευτυχία. Παρόλα αυτά, η αφοσίωση μόνο δεν είναι αρκετή. Αυτό που χρειάζεται είναι η `ρύθμιση` αυτής της θεϊκής αγάπης, με τη μορφή αρετών και υπηρεσίας. Μην κρίνετε τους άλλους, καλύτερα να κρίνετε τον εαυτό σας. Να έχετε το Όνομα του Θεού στη γλώσσα σας και τη Μορφή Του μπροστά στα μάτια σας. Αν διαμορφώσετε έτσι τη ζωή σας, ο τόπος που ζείτε θα είναι ο αγιότερος όλων. Κατευθύνετε όλες σας τις δραστηριότητες μόνο προς αυτόν τον εξαγνισμό της καρδιάς σας. Ευλογώ τον καθένα σας με επιτυχία, σ` αυτή την ευγενή προσπάθεια!
Μπάμπα, pine Discourse, Feb 3, 1964

1 Ιανουαρίου

Σήμερα προσφέρουμε τον αποχαιρετισμό στη χρονιά που πέρασε και καλωσορίζουμε το νέο έτος. Προσευχόμαστε να χαρίσει σε όλα τα όντα μακροζωία, υγεία και καλοσύνη. Οι ευχάριστες εμπειρίες και οι δυσάρεστες αναμνήσεις της περασμένης χρονιάς που εναπομένουν στον νου, περιέχουν πολλά καλά μαθήματα. Όταν ένας ανασκοπεί μέσα του την περασμένη χρονιά, μπορεί να συνειδητοποιήσει πόσοn χρόνο σπατάλησε εγωιστικά και πόσον σε υπηρεσία. Δεν είναι καλό να παραμένουμε σιωπηλοί όταν υπάρχουν άνθρωποι στην κοινωνία γύρω μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Εάν υπάρχει ανάγκη, πρέπει να εγκαταλείπετε τις πνευματικές σας ασκήσεις, και να στηρίζετε τέτοιους ανθρώπους μέσω υπηρεσίας και αυτοθυσίας. Πρέπει να νιώθετε ότι «η υπηρεσία προς τους ανθρώπους είναι υπηρεσία προς τον Θεό». Αυτοί που αναζητούν τη χαρά της απελευθέρωσης πρέπει να κάψουν τον εγωισμό στη φωτιά της πνευματικής σοφίας.
Μπάμπα, pine Discourse, Mar 28, 1979