Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιανουάριος 2011

31 Ιανουαρίου

Υπάρχει μια στενή, αμοιβαία σχέση μεταξύ του σώματος  και των συμπεριφορών και συναισθημάτων του νου. Έτσι, τα εσωτερικά συναισθήματα των ανθρώπων γίνονται εμφανή από τα σώματά τους. Ο τρόπος στάσης και η εμφάνιση του σώματος μας βοηθούν να καταλάβουμε τα συναισθήματα των ανθρώπων. Επί παραδείγματι, όταν τα μανίκια του πουκάμισου είναι σηκωμένα, και οι παλάμες σε σχήμα γροθιάς, είναι δυνατόν αυτό να φανερώνει αγάπη ή αφοσίωση; Όταν κάθεται κάποιος στο έδαφος με τα γόνατα λυγισμένα, τα μάτια μισόκλειστα, και τα χέρια πάνω από το κεφάλι με τις παλάμες ενωμένες, είναι ποτέ δυνατόν να δείχνει αυτό θυμό ή μίσος ή ασπλαχνία; Γι` αυτόν τον λόγο οι αρχαίοι σοφοί συμβούλευαν τους πνευματικούς αναζητητές να υιοθετούν την κατάλληλη στάση σώματος κατά τη διάρκεια της προσευχής και του διαλογισμού. Διαπίστωσαν ότι μέσω εκλεπτυσμένων στάσεων του σώματος είναι δυνατόν να ελέγχεται η άστατη φύση του νου.
-Μπάμπα

30 Ιανουαρίου

Οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε, σε οποιαδήποτε χώρα, μην αφήνετε χώρο για θρησκευτικές διαφορές. Μην εγκαταλείπετε τη θρησκεία σας, να εμμένετε στην πίστη και τις παραδόσεις σας. Όταν εγκαταλείψετε τις διαφορές μεταξύ των θρησκειών, τότε η αγάπη θα αναπτυχθεί μέσα σας. Όταν η αγάπη μεγαλώσει, τότε θα αποκτήσετε άμεσο όραμα του Θεού. Χωρίς αγάπη οι προσευχές απλά με λόγια, δεν έχουν καμιά ωφέλεια. Συνειδητοποιείστε ότι η Αγάπη βρίσκεται που μέσα στον καθένα είναι η ίδια. Είναι αυτός ο κοινός δεσμός της Αγάπης του Θεού που συνδέει τους πάντες.

29 Ιανουαρίου

Η Δημιουργία προϋποθέτει τη συνάθροιση συστατικών. Ό,τι συναθροίζεται, με την πάροδο του χρόνου πρέπει να διαχωριστεί και να απελευθερωθεί. Ο άνθρωπος δημιουργείται, κι έτσι κάποια μέρα πρέπει να αφανιστεί. Τώρα, μερικοί γεννιούνται  ευτυχείς, απολαμβάνουν υγιή, ευτυχισμένη ζωή, ενώ κάποιοι άλλοι γεννιούνται  δυστυχισμένοι. Μερικοί άλλοι γεννιούνται  με νοητικές ή σωματικές παραμορφώσεις. Ποιος τους έβλαψε ή τους τραυμάτισε; Δεν είναι ο Θεός η αιτία για αυτές τις διαφορές. Όταν μια ορισμένη πράξη γίνεται ξανά και ξανά, τότε γίνεται συνήθεια, επιδεξιότητα, δεν είναι έτσι; Επομένως, η επιδεξιότητα ή μια συνήθεια που εμφανίζει ένα νεογέννητο πρέπει να είναι εξαιτίας της συνεχούς επανάληψης την οποία έκανε πολύ-πολύ παλιά. Οι δοκιμασίες, οι δυστυχίες, η αναπηρία ή η υγεία, και η ευτυχία είναι οι συνέπειες των πράξεων που έκανε κάποιος σε προηγούμενες ζωές του. Ως εκ τούτου, να απέχετε από τη βία. Όλοι πρέπει να ζουν μαζί με ειρήνη και αρμονία, χωρίς να υποφέρουν οι ίδιοι ούτε να προκαλούν προσβολές ή ζημιές στους άλλους.

28 Ιανουαρίου

Ο απόλυτος σκοπός της επανάληψης του Θείου Ονόματος και του διαλογισμού είναι ο εξαγνισμός του νου και της διάνοιας. Για να το πετύχετε αυτό, το καλύτερο μέσον είναι ο αγνός, γαλήνιος  διαλογισμός. Με την πάροδο του χρόνου, όταν ο νους και η διάνοια γίνουν αγνά, θα ακτινοβολούν με τη λαμπρότητα του Θεϊκού Εαυτού (Άτμα). Όποιος κατανοήσει αυτό πλήρως, αποκαλείται Σοφός. Όπως αναφέρεται στις Γραφές, «Ο γνώστης του Θεού γίνεται ο ίδιος Θεός». Ο σκοπός της ζωής, που την κάνει να αξίζει, είναι η αντίληψη του Θεού και η επίτευξη της ταύτισης μ’ Αυτόν.

27 Ιανουαρίου

Όπως κάθε άτομο είναι μια μοναδική οντότητα, έτσι επίσης και κάθε κράτος έχει μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός από τους άλλους σε συγκεκριμένα θέματα και είναι προικισμένος  με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έχει μόνο αυτός. Ομοίως επίσης, κάθε κράτος έχει κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά, που δεν υπάρχουν στα άλλα κράτη. Κάθε άνθρωπος πρέπει να υποδύεται έναν ρόλο ως μέρος του οικουμενικού συστήματος. Το δικό του προηγούμενο Κάρμα-πράξεις έχει καθορίσει μια ιδιαίτερη γραμμή ή πορεία για εκείνον. Ομοίως επίσης και με την ιστορία των χωρών. Κάθε χώρα θα παίζει τον ρόλο που έχει ήδη καθοριστεί από το πεπρωμένο της. Κάθε χώρα πρέπει να παραδίδει το δικό της ξεχωριστό μήνυμα στην κοινωνία του κόσμου.

26 Ιανουαρίου

Σήμερα οι άνθρωποι έχουν την λανθασμένη άποψη ότι η πνευματικότητα δεν έχει σχέση με την εγκόσμια ζωή και το αντίθετο. Αληθινή Θειότητα είναι ένας συνδυασμός πνευματικότητας και κοινωνικών υποχρεώσεων. Η εθνική ενότητα και η κοινωνική αρμονία θεμελιώνονται στην πνευματικότητα. Η Θειότητα είναι που συνδέει την πνευματικότητα και τον κοινωνικό βίο. Ο Δημιουργός και η Δημιουργία Του, ο Κόσμος, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Επομένως, ο Θεός δεν πρέπει να θεωρείται ως ξεχωριστός από τη Δημιουργία Του. Να βλέπετε τον Θεό μέσα στον Κόσμο. Παραδείγματος χάρη, εδώ έχουμε ένα ποτήρι φτιαγμένο από ασήμι. Εκείνος που βλέπει το ασήμι στο ποτήρι, συλλογίζεται μόνον το υλικό προέλευσής του κι όχι τη μορφή του ποτηριού. Εκείνος που το βλέπει ως ποτήρι, μπορεί να μην παρατηρήσει το υλικό προέλευσής του. Μόνον εκείνος που αντιλαμβάνεται και το ασήμι και το ποτήρι μπορεί να αναγνωρίσει ότι είναι ασημένιο ποτήρι. Παρομοίως, χωρίς τον Θεό δεν υπάρχει Δημιουργία. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν μόνο τη Δημιουργία. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που αντιλαμβάνονται ότι η Δημιουργία-Κόσμος είναι μια προβολή του Δημιουργού. Είναι βασικό για κάθε άνθρωπο να συνειδητοποιήσει πως χωρίς τον Θεό δεν μπορεί να υπάρξει Κόσμος.

25 Ιανουαρίου

Αν λαχταράτε τους καρπούς των πράξεών σας σε κάθε σας βήμα, τότε έχετε κατακυριευθεί από πάθη. Εάν οι καρποί δεν είναι διαθέσιμοι, τότε, σταδιακά, η ολιγωρία και η αποστροφή καταβάλλουν τον πνευματικό αναζητητή, κι έτσι η Επανάληψη του Ονόματος του Θεού και ο διαλογισμός σιγά-σιγά θα ατονήσουν. Αυτός είναι ο ανήσυχος, γεμάτος πάθη δρόμος της «Ρατζασικής ιδιότητας». Μερικοί, θυμούνται τον Κύριο μόνο σε στιγμές κινδύνου ή σκληρών δοκιμασιών ή όταν χάσουν κάτι πολύτιμο ή σε στιγμές πόνου. Σε τέτοιες στιγμές, ένα τέτοιο άτομο προσεύχεται και ορκίζεται να κανονίσει κάποια τυπολατρία, να προσφέρει κάποια τροφή στον Κύριο για ευλογία ή να χτίσει ένα ναό στον Κύριο, κ.λπ. Θα υπολογίζει την ποσότητα της τροφής που αφιέρωσε, τον φόρο τιμής που προσέφερε στα πόδια Του, πόσες φορές γονάτισε μπροστά Του, πόσες φορές παρακολούθησε τη λειτουργία, και θα ζητά τις ανάλογες ανταμοιβές! Για εκείνους που ακολουθούν αυτή τη  συμπεριφορά κατά τις πνευματικές τους ασκήσεις, και ακολουθούν τον οκνηρό δρόμο της «Ταμασικής ιδιότητας», τότε ο νους και  διάνοια δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αγνά.

24 Ιανουαρίου

Στο αγνό, γαλήνιο (Σατβικό) μονοπάτι του διαλογισμού, πρέπει να θεωρείτε την επανάληψη του Ιερού  Ονόματος του Θεού και τον διαλογισμό ως καθήκον σας, και να υπομένετε οποιαδήποτε προβλήματα και ενοχλήσεις για χάρη του. Θα πειστείτε απόλυτα ότι αυτός ο κόσμος δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση-αυταπάτη, κι έτσι θα κάνετε μόνο το καλό σε όλες τις περιστάσεις και στιγμές. Θα επιθυμείτε μόνο το καλό για όλους, θα αγαπάτε όλους πάντοτε και θα περνάτε τον χρόνο σας αδιάκοπα στην ενθύμηση και τον διαλογισμό του Κυρίου. Δεν θα επιθυμείτε ούτε τους καρπούς της επανάληψης του Ονόματος και του διαλογισμού. Θα αφήνετε τα πάντα στον Κύριο.

23 Ιανουαρίου

Όταν πετύχετε έλεγχο των αισθήσεων, εξαγνισμό του νου, συγκέντρωση και εσωτερική σιωπή, ό,τι αρχικά φαινόταν ως λογική ανάγκη, αργότερα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό στην εξαγνισμένη συνειδητότητα ως η Αδιάσειστη Αιώνια Απρόσωπη Θέληση (Θεϊκή Συνειδητότητα). Μέσω της αδιάλειπτης εφαρμογής της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης και Αρετής, και της Καρτερίας, η ενυπάρχουσα αδρανής Θειότητα στον άνθρωπο θα παρακινηθεί να εκδηλωθεί στην καθημερινή ζωή, μεταμορφώνοντας κάθε ημέρα στη χαρά της αληθινής αγάπης. Γνωρίστε την Υπέρτατη Πραγματικότητα, αναπνεύστε Την, βυθιστείτε μέσα Της, ζείτε μέσα Της. Τότε Αυτή θα γίνει όλοι εσείς, και εσείς θα γίνετε ολοκληρωτικά Θεϊκοί.

22 Ιανουαρίου

Η επανάληψη του Ονόματος του Θεού και ο διαλογισμός δεν πρέπει ποτέ να κρίνονται μόνο από εξωτερικά πρότυπα και κριτήρια. Πρέπει να κρίνονται από τα εσωτερικά αποτελέσματα που επιφέρουν. Εάν κάποιος μεταπίπτει μεταξύ ανυπομονησίας και νωθρότητας, και εάν συνέχεια ανησυχεί και σκέπτεται, «γιατί δεν έγινε ακόμα, γιατί αργεί να τόσο να συμβεί;» τότε η επανάληψη του Ονόματος του Θεού και ο διαλογισμός γίνονται απλά και μόνο με την βλέψη για τους καρπούς που αποφέρουν. Όμως ο μοναδικός καρπός που χαρίζουν είναι η μετατροπή της προς τα έξω εστίασης σε εσωτερική, όπου βλέπει την πραγματικότητα της Ατμικής ευδαιμονίας. Γι’ αυτή τη μεταμόρφωση, πρέπει να είναι πάντοτε ενεργός και αισιόδοξος, ασχέτως του χρόνου που θα χρειαστεί και των δυσκολιών που θα συναντήσει. Δεν πρέπει να υπολογίζει τις θυσίες, τον χρόνο, ή τα προβλήματα. Πρέπει να περιμένει την κάθοδο της Χάρης του Κυρίου. Αυτή η υπομονετική αναμονή είναι μέρος της πειθαρχίας του διαλογισμού. Πειθαρχία είναι το να εμμένει αταλάντευτα στον όρκο αυτόν.

21 Ιανουαρίου

Πώς μπορούν να γνωρίσουν την Υπέρτατη Αλήθεια αυτοί που γνωρίζουν μόνο αισθησιακές απολαύσεις. Η λαχτάρα για αισθησιακές απολαύσεις αποκρύπτει την αλήθεια από το εσωτερικό μάτι. Αυτή η λαχτάρα εκδηλώνεται με πάρα πολλούς τρόπους, δημιουργώντας όλο και περισσότερες επιθυμίες και φέρνοντας όλο και περισσότερες παρορμήσεις για δράση. Αυτές κρύβουν την αλήθεια από τα μάτια σας όπως ένα πυκνό πέπλο-παραπέτασμα. Η αναγνώριση αυτού του πέπλου είναι ένα μεγάλο βήμα στην πνευματική εξέλιξη. Αυτή είναι η Αρχή της Μάγια (Ψευδαίσθηση) που αναφέρεται στα ιερά κείμενα της Βεδάντα. Από αμνημονεύτους  χρόνους, παρόλο που η Αλήθεια ήταν αυταπόδεικτη, αυτό το παραπέτασμα την έκρυβε από τους ανθρώπους. Τυχεροί ήσαν εκείνοι που επέτυχαν μεγάλη δύναμη πνεύματος, και θεωρούσαν τον Θεό ως πατέρα, μητέρα, Δάσκαλο, φίλο και αγαπημένο τους. Λάτρεψαν τον Θεό και τον αγάπησαν περισσότερο από το καθετί και τον καθένα, και σ’ αυτόν και στον άλλον κόσμο.

20 Ιανουαρίου

Για να απελευθερωθείτε από την αλληλοδιαδοχή των θανάτων, ο μόνος τρόπος είναι να «Γνωρίσετε Εκείνον». Μην νομίζετε ότι είστε αμαρτωλοί, γιατί είστε κληρονόμοι της αιώνιας Ευδαιμονίας. Είστε η «εικόνα και ομοίωση» του Θεού. Είστε από τη φύση σας άγιοι, πλήρεις. Υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία από του να αποκαλείστε αμαρτωλοί, ενώ είστε τέλειοι; Ατιμάζετε και συκοφαντείτε τον εαυτό σας, όταν ομολογείτε τον τίτλο «αμαρτωλοί». Εγερθείτε! Πετάξτε μακριά την εντύπωση ότι είστε το σώμα. Μην αυταπατάστε μ’ αυτή την ιδέα. Είστε το Θείο Άτμα. Είστε σταγόνες του νέκταρος της Αθανασίας που δεν γνωρίζει ούτε αρχή ούτε τέλος. Όλα τα υλικά πράγματα είναι οι δέσμιοι υπόδουλοί σας, δεν είστε εσείς υπόδουλοί τους.

19 Ιανουαρίου

Ο νους δεν πρέπει να περιπλανάται αδιακρίτως σε όλες τις κατευθύνσεις όπως η μύγα. Η μύγα κατοικεί σε χώρους με ζαχαρωτά και τρέχει ξοπίσω από τα απορριμματοφόρα. Η μύγα-νους πρέπει να διδαχθεί να καταλάβει τη γλυκύτητα του πρώτου χώρου και την ακαθαρσία του δεύτερου, έτσι ώστε να μην εγκαταλείπει τον χώρο με τα ζαχαρωτά και να ακολουθεί τα απορριμματοφόρα. Όταν τέτοιες διδασκαλίες μεταδοθούν στον νου, αυτό ονομάζεται διαλογισμός. Από την άλλη μεριά, κοιτάξτε τη μέλισσα! Προσεγγίζει μόνο με τη γλυκύτητα. Πλησιάζει μόνο λουλούδια που έχουν νέκταρ, δεν την έλκουν άλλα μέρη, δεν πλησιάζει καθόλου εκεί. Παρόμοια κι εσείς, πρέπει να εγκαταλείψετε όλες σας τις επιρρέπειες προς τις έλξεις των αισθήσεων.

18 Ιανουαρίου

Τα κυριότερα πράγματα που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας δεν είναι σε τι βαθμό προσευχηθήκατε στον Κύριο, ή πόσα χρόνια προσευχηθήκατε, ή τους κανόνες και κανονισμούς που ακολουθήσατε, ούτε και πόσες φορές προσευχηθήκατε. Εκείνα που έχουν σημασία είναι: Με τι μυαλό προσευχηθήκατε, με πόση υπομονή περιμένατε το αποτέλεσμα, και πόσο εστιασμένα εκλιπαρούσατε για θεϊκή ευδαιμονία, χωρίς να υπολογίζετε την εγκόσμια ευτυχία ή την καθυστέρηση, χωρίς να σας πειράζει η κόπωση, και με σταθερή προσοχή στον εαυτό σας, στον διαλογισμό σας και στα άμεσα καθήκοντά σας. Όσο μπορείτε, πρέπει να κατευθύνετε τον νου σας σε όλα τα άγια πράγματα που χαρίζουν τη γλυκύτητα και τη χαρά του Θεού.

17 Ιανουαρίου

Όσον καιρό διατηρείτε  την προσκόλληση στο σώμα και τα υλικά αγαθά, είναι απαραίτητη η λατρεία ενός υλικού συμβόλου, όπως οι εικόνες-είδωλα. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μέσον. Όμως πολλοί επικρίνουν τη λατρεία των ειδώλων ως δεισιδαιμονία. Αυτό δεν είναι σωστό. Θα διαπιστώσετε ότι είναι αδύνατον να αγαπήσετε  τον Θεό ή να Τον λατρέψετε χωρίς να διαλογιστείτε σε κάποια Μορφή Του. Αυτό είναι ένα απαραίτητο στάδιο στη διαδικασία της ζωής. Πρέπει να το αποδεχθείτε ως τέτοιο. Η αξία ενός δέντρου φαίνεται από τους καρπούς που αποδίδει. Για το βίωμα της Θεϊκής Αρχής, η λατρεία των εικόνων-ειδώλων έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια σε πολλούς ανθρώπους.

16 Ιανουαρίου

Οι πνευματικοί αναζητητές σε όλον τον κόσμο κατά κανόνα ασχολούνται με την επανάληψη του Ονόματος του Θεού και τον διαλογισμό, όμως πρώτα, πρέπει κανείς να ξεκαθαρίσει μέσα του τον σκοπό για τον οποίο επαναλαμβάνει το Όνομα του Θεού και κάνει διαλογισμό. Μην έχοντας αυτή τη γνώση, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτά έχουν σχέση με τον αντικειμενικό κόσμο, ότι δηλαδή μπορούν να τους ικανοποιήσουν τις εγκόσμιες επιθυμίες τους, και ελπίζουν να επιδείξουν την αξία αυτών των ασκήσεων μέσα από οφέλη των αισθήσεων! Αυτό είναι σοβαρότατο  σφάλμα. Η επανάληψη του Ονόματος του Θεού και ο διαλογισμός γίνονται μόνο για να αποκτήσετε απόλυτη προσοχή και συγκέντρωση στον Θεό.

15 Ιανουαρίου

Η υπηρεσία είναι μια έκφραση ευγνωμοσύνης προς την κοινωνία. Δεν πρέπει να γίνεται με πνεύμα συγκαταβατικότητας ή για να επιτύχετε κάποια απώτερη εγωιστική επιδίωξη. Πρέπει να την αρχίζετε έχοντας επίγνωση αυτών που οφείλετε στην κοινωνία. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε  ότι καλυτερεύετε  τον εαυτό σας όταν κάνετε υπηρεσία. Το όνομα, η φήμη σας και όλες οι ανέσεις που απολαμβάνετε, προέρχονται από την κοινωνία. Η πραγματική ευγνωμοσύνη υπαγορεύει ότι πρέπει κανείς να υπηρετεί την κοινωνία η οποία είναι η πηγή όλων των αγαθών που απολαμβάνει ο άνθρωπος. Αυτό που χρειάζεται για την υπηρεσία δεν είναι χρήματα και υλικά. Μια καρδιά γεμάτη αγάπη είναι η πρώτιστη ανάγκη. Όποια υπηρεσία κι αν κάνετε χωρίς γεμάτη-αγάπη καρδιά είναι το ίδιο στεγνή όσο και η σκόνη. Γεμίστε τις καρδιές σας με αγάπη. Όταν είστε βυθισμένοι στο πνεύμα της αγάπης και γεμάτοι αγάπη, τότε τα πάντα φαίνονται καλά και όμορφα.

14 Ιανουαρίου

Γεμίζω πράγματι με χαρά όταν βλέπω ανθρώπους που μοχθούν σκληρά και θυσιάζουν τις προσωπικές τους ανέσεις για να κάνουν τους άλλους ευτυχισμένους. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι να γίνονται οι εργασίες μ’ αυτό το πνεύμα. Ο καθένας σας έχει ενσωματωμένη μέσα του τη Θειότητα, καθώς επίσης την αλήθεια και τη γλυκύτητα. Όμως, δεν γνωρίζετε πώς να εκδηλώσετε αυτήν τη Θειότητα, πώς να βιώσετε αυτή την Αλήθεια, πώς να γευτείτε αυτή τη γλυκύτητα. Το θάρρος είναι το τονωτικό για να αποκτήσετε και σωματική και νοητική υγεία και δύναμη. Πετάξτε τις αμφιβολίες, τους δισταγμούς και τους φόβους. Μην δίνετε καμιά ευκαιρία σ’ αυτά τα συναισθήματα να ριζώσουν στον νου σας. Με τη βοήθεια της εσωτερικής θεϊκής δύναμης την οποία διαθέτετε, μπορείτε να επιτύχετε οτιδήποτε, μπορείτε ακόμα και να γίνετε ο Θεός.

13 Ιανουαρίου

Ο αντικειμενικός  σκοπός της εκπαίδευσης είναι η καλλιέργεια του νου και του πνεύματος. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με τη γεωργία, που παρέχει τροφή και ένδυση για τον άνθρωπο. Χρειαζόμαστε σιτηρά για να διατηρήσουμε το σώμα, χρειαζόμαστε διαλογισμό για να διατηρήσουμε το πνεύμα. Στη γεωργία, προετοιμάζετε το έδαφος, φυτεύετε τους σπόρους, εμπλουτίζετε τα φυτά με λίπασμα, και θερίζετε τη συγκομιδή. Για την «καλλιέργεια της καρδιάς», πρέπει να οργώσετε το χωράφι της καρδιάς, να απομακρύνετε τα ζιζάνια και τα άγρια «χόρτα», και να φυτέψετε τους σπόρους. Τα ζιζάνια είναι οι ολέθριες ροπές, οι συμπεριφορές και οι συνήθειες, ενώ τα λιπάσματα είναι η αφοσίωση και η αφιέρωση. Το νερό που βοηθάει την ανάπτυξη του φυτού είναι η αρετή της αγάπης. Οι σπόροι είναι τα Ονόματα του Θεού, που φυτεύονται στην εξαγνισμένη καρδιά. Η συγκομιδή που είναι η ανταμοιβή για όλες αυτές τις πνευματικές πειθαρχίες, είναι η σοφία.

12 Ιανουαρίου

Ο καθένας χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση. Για να αναπτύξετε τις δυνάμεις της συγκέντρωσης, τα αγωνίσματα και οι αθλοπαιδιές είναι πολύ σημαντικά. Βοηθούν στην προαγωγή καλής φυσικής κατάστασης και νοητικής υγείας. Τα αγωνίσματα και οι αθλοπαιδιές πρέπει να εφαρμόζονται κυρίως για τη διατήρηση του σώματος σε καλή φυσική κατάσταση. Παράλληλα όμως μ’  αυτό, είναι εξίσου σημαντικό να προάγετε την αγνότητα του νου και την ανοιχτή προς όλους καρδιά. Η αληθινή ανθρωπιά ανθίζει μόνο όταν το σώμα, ο νους και το πνεύμα αναπτύσσονται αρμονικά. Ο ενθουσιασμός και η προσπάθεια που επιδεικνύουν οι άνθρωποι στα αγωνίσματα πρέπει επίσης να εκδηλώνεται και στον χώρο της ηθικής και της πνευματικότητας. Πρέπει να προσπαθείτε να βιώσετε το Θείο που διαποτίζει την ιερή πνευματική κληρονομιά των  Ινδών. Το ευχετήριο  απόφθεγμα των  Ινδών είναι: «Είθε όλοι οι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι».

11 Ιανουαρίου

Ο Θεός είναι σαν τη φωτιά και εσείς σαν το κάρβουνο. Όταν το κάρβουνο έρθει σε επαφή με τη φωτιά, γίνεται ένα με τη φωτιά. Παρομοίως, όταν έρθετε σε επαφή με τον Θεό γίνεστε ένα με Εκείνον. Ενσαρκώσεις της Αγάπης! Όλοι σας είστε αγγελιοφόροι του Θεού. Μόνο ο Θεός είναι σημαντικός. Το μηδέν (zero) αποκτά αξία μόνο όταν μπροστά του υπάρχει ο αριθμός ένα. Η σελήνη είναι μηδέν, ο ήλιος είναι μηδέν, μόνο Θεός είναι Ήρωας (Hero). Όλα γίνονται μηδενικά εάν απουσιάζει αυτός ο Ήρωας. Να έχετε απόλυτη πίστη στον Ήρωα, Θεό. Ένας ήρωας γίνεται μηδέν αν ξεχνάει τον Θεό. Ποτέ μην αφήνετε χώρο για αμφιβολίες για τον Θεό. Τότε σίγουρα θα πετύχετε.

10 Ιανουαρίου

Αισθάνεστε ευτυχισμένοι  όταν γνωρίζετε ότι αυτό το φυσικό σώμα είναι δικό σας, δεν είναι έτσι; Κατά συνέπεια όταν μάθετε ότι δύο σώματα είναι δικά σας, δεν θα είστε διπλά ευτυχισμένοι; Κατά τον ίδιο τρόπο, με τη γνώση ότι τα σώματά σας αυξάνονται, η εμπειρία της ευτυχίας θα αυξάνει συνεχώς. Όταν συνειδητοποιήσετε ότι ολόκληρο το σύμπαν είναι ένα σώμα, και η οικουμενική συνειδητότητα γίνει μέρος αυτής της επίγνωσης, τότε η ευδαιμονία θα είναι απόλυτη. Για να αποκτήσετε αυτή την οικουμενική συνειδητότητα, πρέπει να καταστρέψετε τους περιοριστικούς τοίχους  της φυλακής του «εγώ». Όταν ο εγώ-εαυτός ταυτιστεί με την ατομική ψυχή ή Άτμα, τότε ο θάνατος θα τερματιστεί. Όταν ο εγώ-εαυτός ταυτιστεί και συγχωνευθεί με την ευδαιμονία του Θεού τότε η λύπη θα σταματήσει. Όταν συγχωνευθεί με την Ύψιστη Σοφία (Γνκιάνα), τότε τα λάθη θα τελειώσουν.

9 Ιανουαρίου

Ο νους αλλάζει γνώμες συνεχώς. Ο διαλογισμός είναι η διαδικασία με την οποία εκπαιδεύεται για να αποκτήσει συγκέντρωση. Όταν γνωρίσει τη βασική του αλήθεια, ο νους δεν θα παραπλανάται από τα εφήμερα, τα μη-αληθινά, και τα μη-ευδαιμονικά. Αντιθέτως, θα καλωσορίζει την άνθηση της χαράς, της ευτυχίας και της αλήθειας, και δεν θα επηρεάζεται από λύπες και θλίψεις. Η ζωή σας επίσης θα αποκτήσει  νέα λαμπρότητα όταν δείτε και αντιληφθείτε την ευδαιμονία που υπάρχει στην συνειδητοποίηση της Υπέρτατης Πραγματικότητας. Η γεύση του φρούτου γίνεται ολοφάνερη όταν το τρώτε ολόκληρο, και δεν μένει κανένα κομμάτι του. Ομοίως επίσης, μόλις ανακαλύψετε τη «γεύση» του διαλογισμού, θα πετάξετε κάθε αμφιβολία και συζήτηση επ’ αυτού, και θα καταπιαστείτε πλήρως με τον διαλογισμό. Ως εκ τούτου, ο καθένας σας, ας αρχίσει διαλογισμό - ακόμα κι απ’ αυτή τη στιγμή!

8 Ιανουαρίου

Οι ανόητοι  που δεν μπορούν να «συλλάβουν» την Αλήθεια, που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τη Θειότητα  και τη δύναμη του Θεού και δεν έχουν πίστη στον Θεό, ζουν μέσα στην πλάνη ότι τα σχέδιά τους θα τους σώσουν και ότι μπορούν να θριαμβεύσουν μέσω των δικών τους προσπαθειών! Το γεγονός όμως είναι ότι, ακόμα και η πιο μικρή  επιτυχία δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς τη χάρη του Θεού. Παρόλο που αυτό είναι αλήθεια, δεν πρέπει να κάθεστε με σταυρωμένα χέρια, πιστεύοντας ότι τα πράγματα θα πραγματοποιηθούν μόνα τους εάν και όταν ο Θεός Θελήσει. Η ανθρώπινη προσπάθεια είναι απαραίτητη, και ο καθένας πρέπει να κάνει προσπάθειες. Πρέπει να χρησιμοποιείτε τη δύναμη και τις ικανότητες με τις οποίες έχετε προικισθεί, και να αποφασίσετε να κάνετε τις εργασίες σας, αφήνοντας την ευθύνη για επιτυχία στον Θεό. Διότι χωρίς τη χάρη του Θεού, όλες οι προσπάθειες θα αποβούν άκαρπες.

7 Ιανουαρίου

Όταν φτάσετε στην πληρότητα, η ζωή σας θα γεμίσει με αξεπέραστη Θεϊκή ευδαιμονία, και θα βιώσετε ενότητα με όλους στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη γνώση. Θα είστε σε έκσταση, βυθισμένοι στη μία και μοναδική Αιώνια Θεϊκή Αρχή, γιατί μόνο αυτή μπορεί να χαρίσει χαρά. Αυτή είναι η γνήσια χαρά, δεν υπάρχει άλλη. Ο Θεός είναι η ενσάρκωση της αιώνιας, αμείωτης χαράς. Αυτοί που είναι αφοσιωμένοι στον Θεό, ενστερνίζονται το αξίωμα: «Ο Θεός είναι η ανώτατη πηγή χαράς».

6 Ιανουαρίου

Αυτοί που είναι βυθισμένοι μέσα στην ιδιοτέλεια, τον εγωισμό, την απληστία, τη φαυλότητα, τη βία και την αδικία θα υποφέρουν από κακές παρορμήσεις τις τελευταίες μέρες της ζωής τους και θα καταστραφούν. Οι ενάρετοι επιτυγχάνουν την Αυτοπραγμάτωση, οι φαύλοι επιτυγχάνουν μόνο την κόλαση. Κάποιος παρατυχών θα δει την ίδια συντέλεση και στις δύο περιπτώσεις: Τον θάνατο. Όμως το τέρμα στο οποίο έφθασε ο καθένας τους είναι διαφορετικό. Δεν είναι ορατό στους γύρω παρατυχόντες. Αυτό το τέρμα καθορίζεται από τις σκέψεις που εγείρονται στον νου καθενός κατά τη διάρκεια των τελευταίων στιγμών του. Το σταμάτημα της ζωής είναι κοινό για όλους. Η Παρουσία του Θεού είναι κάτι που πρέπει να κατακτηθεί και να κερδηθεί. Αυτό είναι μοναδικό. Γι` αυτό υπάρχει και το ρητό: «Όταν πλησιάζει η καταστροφή, η διάνοια διαστρεβλώνεται!» Μόνο σε εκείνους που πρόκειται να καταστραφούν θα έρθουν κακές προθέσεις και θα τις καλωσορίσουν. Εκείνοι που πρόκειται να ευλογηθούν με το όραμα του Θεού θα μένουν σταθεροί σε ό,τι αγνό και εξυψωτικό, κατά τις τελευταίες σκέψεις της ζωής τους.

5 Ιανουαρίου

H μέθοδος που πρέπει να εφαρμόζει ένα αληθινός αναζητητής είναι να μη σπαταλά χρόνο σε συζητήσεις και ισχυρισμούς σε θέματα πίστης των διαφόρων δογμάτων. Δεν θα ευχαριστείται στο θέαμα άδειων κελυφών στρειδιών που είναι πεταμένα στην ακτή. Θα αναζητά να αποκτήσει τα μαργαριτάρια που βρίσκονται στα βάθη της θάλασσας. Θα βουτά  με  χαρά σ’ αυτά τα βάθη και θα αναζητά με θάρρος τα μαργαριτάρια. Οι Βέδες δείχνουν το ιδανικό, του να ακολουθείτε και να βαδίζετε στον δρόμο που οδηγεί στην Πραγμάτωση. Ο σκοπός σας δεν πρέπει να είναι μόνο κενή πίστη, αυτό που έχει σημασία είναι το στάδιο που θα φθάσετε, και η σοφία που θα αποκτήσετε. Ο σκοπός της ζωής του αναζητητή είναι να φθάσει στην πραγμάτωση, μέσω σταθερής πνευματικής άσκησης. Η συγχώνευση με τον Θείο είναι η επίτευξη της πληρότητας. Αυτή είναι η υπέρτατη νίκη για τον αληθινό αναζητητή.

4 Ιανουαρίου

Είστε όλοι σας προικισμένοι με απεριόριστες δυνάμεις. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να μη τις έχει! Για να κερδίσετε την επίγνωση αυτών των δυνάμεων, πρέπει να συναναστρέφεστε με αγίους, πρέπει να τηρείτε αδιάκοπα πνευματικές ασκήσεις, και να εφαρμόζετε την επανάληψη του Ονόματος του Θεού και τον διαλογισμό. Τι ωφέλεια έχει, να έχετε όλα τα τρόφιμα σε αφθονία στην κουζίνα σας, όταν δεν γνωρίζετε πως να τα μαγειρέψετε σε γευστικά φαγητά; Παρομοίως, όταν έχετε στην κατοχή σας όλα όσα χρειάζεστε για τη συντήρηση και την πρόοδό σας, αλλά τα απορρίπτετε απερίσκεπτα και τα αφήνετε αχρησιμοποίητα, πώς θα ωφεληθείτε; Πρέπει να προσπαθήσετε να δείτε και να κατανοήσετε την Οικουμενική Δύναμη, η οποία είναι η βάση όλων των πολυποίκιλων εκδηλώσεων των ονομάτων και μορφών που υπάρχουν στον κόσμο.

3 Ιανουαρίου

Μπορεί να νομίζετε ότι όλοι εκείνοι που γνωρίζουν ότι το τέλος τους πλησιάζει, θα χρησιμοποιούν - όπως ο βασιλιάς Παρικσίτ - τον χρόνο που τους απομένει, στην αναζήτηση της πραγμάτωσης του οράματος του Θεού. Ωστόσο, μια τέτοια λαχτάρα μπορεί να εγερθεί στον νου, μόνο ως συνέπεια πλεονάζουσας συσσωρευμένης αξίας που απέκτησαν κατά τη διάρκεια πολλών ζωών, δεν θα προκύψει έτσι ξαφνικά. Σκεφτείτε την τεράστια διαφορά σ’ αυτά που έκανε ο Παρικσίτ - όταν έμαθε ότι η καταμερισμένη διάρκεια ζωής του έφτανε γοργά στο τέλος της (7 μέρες) - και σ’ αυτά που έκανε ο δαιμονικός βασιλιάς Κάμσα, όταν έμαθε ότι έφτανε το τέλος του! Αυτές οι δύο συμπεριφορές καλούνται  θεϊκές και δαιμονικές αντιστοίχως. Μόνο εκείνοι που είναι εφοδιασμένοι με θεϊκές αρετές έχουν τον ζήλο να κάνουν καλές πράξεις, και να έχουν καλές σκέψεις, πίστη στον Θεό, συμπόνια προς όλα τα πλάσματα, αλήθεια, μη-βία, αγάπη και μεταμέλεια για τυχόν παρεκκλίσεις τους από τον «ίσιο» δρόμο. Μόνο σ` αυτούς, θα αναδυθούν κατά τις τελευταίες ημέρες της ζωής τους σκέψεις για τον Θεό και παρορμήσεις να κάνουν καθαγιασμένες πράξεις.

2 Ιανουαρίου

Μόνο ένας αληθινός πιστός μπορεί να καταλάβει και να βιώσει την ευδαιμονία της ενότητας με τον Θεό. Η ζάχαρη φαίνεται πικρή σε κάποιον που υποφέρει από ελονοσία. Αυτό το μειονέκτημα οφείλεται στη γλώσσα του, όχι στη ζάχαρη. Το ίδιο είναι με την περίπτωση ενός ατόμου που είναι βυθισμένο στις εγκόσμιες επιθυμίες. Εάν βυθιστείτε μέσα τους, δεν μπορείτε να βιώσετε τη γλυκύτητα του Θείου. Να έχετε την ακλόνητη πεποίθηση «Ο Θεός είναι μέσα μου, μαζί μου, γύρω μου, πίσω μου». Εάν σκέπτεστε έτσι, θα γίνετε θεϊκοί. Ποτέ μην τρέφετε τη σκέψη ότι είστε ξεχωριστοί από τον Θεό.

1 Ιανουαρίου

Μην σπαταλάτε τον χρόνο σας εικάζοντας τι θα συμβεί αυτή τη νέα χρονιά. Εάν οι πράξεις σας είναι καλές, τότε το μέλλον σας θα είναι σίγουρα καλό. Το μέλλον της χώρας εξαρτάται από τις πράξεις σας. Ο Θεός είναι ένας παρατηρητής. Ούτε σας προστατεύει ούτε σας τιμωρεί. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για την ευχαρίστηση ή τον πόνο που νιώθει. Σ` αυτή τη νέα χρονιά, αναπτύξτε νέα και ιερά αισθήματα και να κάνετε όλους ευτυχισμένους. Μην αγωνίζεστε για χρήματα, να αγωνίζεστε για αγάπη. Όταν αναπτύξετε αγάπη, δεν θα υπάρχει πεδίο για κακές ιδιότητες όπως ο θυμός, η ζήλια κ.λπ. Εάν οι σκέψεις και οι πράξεις σας είναι καλές, τότε το μέλλον σας θα είναι σίγουρα καλό. Τότε ολόκληρη η χώρα, ή μάλλον, ολόκληρος ο κόσμος θα ευημερήσει. Να προσεύχεστε για την ειρήνη και την ευημερία ολόκληρου του κόσμου. Η ειρήνη μπορεί να αποκτηθεί μόνο εάν εφαρμόζετε τις ανθρώπινες αξίες.