Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιανουάριος 2010

31 Ιανουαρίου

Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στην Αφοσίωση στον Θεό (Bhakti) και στη Σοφία (Jnana). Όπως ακριβώς η λατρεία του Θεού με Μορφή καταλήγει σε λατρεία του Θεού χωρίς Μορφή, έτσι και η Αφοσίωση «ωριμάζει» και γίνεται τελικά Σοφία. Ένα κομμάτι γλύκισμα, όταν κοπεί σε τρία ίσα κομμάτια, αυτά  έχουν την ίδια γλυκύτητα, βάρος και σχήμα. Οι τρεις αυτές ιδιότητες δεν μπορούν να διαχωριστούν, εφόσον δεν βρίσκεται η γλυκύτητα στο ένα κομμάτι, το βάρος στο άλλο και το σχήμα στο τρίτο. Όταν ένα κομμάτι τοποθετηθεί πάνω στη γλώσσα και αρχίσει να λειώνει, τότε γίνεται αντιληπτή η γεύση του, μειώνεται το βάρος του και ταυτόχρονα τροποποιείται το σχήμα του. Ομοίως επίσης, η ατομική ψυχή και η θεϊκή ψυχή δεν είναι ξεχωριστές. Είναι ένα και το αυτό! Ως εκ τούτου, κάθε έργο που αναλαμβάνετε πρέπει να είναι σύμφωνο με το πνεύμα της υπηρεσίας, της αγάπης και της σοφίας. Αυτός είναι αληθώς ο δρόμος για να φτάσετε στον Θεό.

30 Ιανουαρίου

Οτιδήποτε κάνετε από την ανατολή ως τη δύση πρέπει να είναι καθαγιασμένο, σαν να το κάνετε για τη λατρεία του  Θεού. Όπως φροντίζετε να μαζεύετε μόνο φρέσκα και ευωδιαστά λουλούδια, έτσι πρέπει να προσπαθείτε να κάνετε μόνο καλές και αξιέπαινες πράξεις. Αν έχετε αυτή την ενόραση μπροστά στον νου σας και ζείτε σύμφωνα μ’ αυτή τη ζωή σας, τότε η ζωή σας θα μεταμορφωθεί σε μια ατέλειωτη, αδιάσπαστη υπηρεσία προς τον Θεό. Τα συναισθήματα του «εγώ» και του «δικό μου» θα εξαφανιστούν και κάθε ίχνος του εγώ(ατομικότητα) θα καταστραφεί. Θα επιτύχετε την κατάσταση εκείνη όπου ο Θεός είναι ο κύριος και εσείς ο υπηρέτης, και ο κόσμος είναι η προσφορά σας προς τον Θεό. Το να ζείτε μια ζωή πλημμυρισμένη με αυτή τη χαρά είναι πράγματι ευδαιμονία.

29 Ιανουαρίου

Μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι είναι πιστός του Θεού μόνο όταν τα πάθη και τα συναισθήματά του είναι αγνά και ο χαρακτήρας του ενάρετος. Η γλώσσα μπορεί να προφέρει το Όνομα του Κυρίου, τα αυτιά μπορεί να ακούν τη δόξα Του και τα χέρια μπορεί να σκορπάνε λουλούδια στο εικόνισμά Του. Αλλά η γλώσσα μπορεί να μην απολαμβάνει τη γεύση, τα αυτιά να μη λαχταρούν ν` ακούσουν και τα χέρια να μην έχουν ζήλο για τον Θεό. Αυτά μπορούν να συμβούν μόνο όταν η καρδιά έχει επίγνωση του Υπέρτατου, όταν ο νους συναρπάζεται με την ενθύμηση της δόξας του Θεού. Διαφορετικά, θα μοιάζει κανείς με το κουτάλι που «βουτάει» και στα ξινά και στα γλυκά με την ίδια προθυμία και απάθεια, χωρίς να αρνείται ούτε να απολαμβάνει κανενός είδους γεύση.

28 Ιανουαρίου

Η χάρις του Θεού δεν αποκτάται εύκολα όταν υπάρχει μέσα σας το αίσθημα του «εγώ» (ahamkara) . Είτε μορφωμένος είτε αμόρφωτος είναι κανείς, πρέπει να αισθανθεί μια ακατανίκητη λαχτάρα να γνωρίσει τον Θεό. Ο Θεός αγαπάει εξίσου στοργικά όλα τα παιδιά Του, όπως η φύση του φωτός είναι να φωτίζει χωρίς διάκριση τα πάντα .  Χρησιμοποιώντας το φως, μπορεί κανείς να διαβάσει καλά βιβλία ή να διαπράξει κακές πράξεις. Μη χρησιμοποιείτε λοιπόν το Φως, δηλ. τη Χάρη του Θεού, για ανάρμοστους σκοπούς. Να ψάλλετε το Όνομά Του ώστε να προοδεύσετε στην πνευματική οδό.

27 Ιανουαρίου

Μέχρις ότου η αφοσίωσή σας αναπτυχθεί πλήρως, πρέπει να ακούτε τις Άγιες Γραφές και να τραγουδάτε τη δόξα του Θεού, χωρίς καμία διακοπή. Μερικές φορές, οι πιστοί συναλλάσσονται με τον Θεό με πνεύμα διαπραγμάτευσης ή με πνεύμα ενός επιχειρηματία. Πρέπει να εγκαταλείψετε αυτή τη νοοτροπία. Οποιοσδήποτε και αν είστε, δεν πρέπει να ζητάτε από τον αγαπημένο σας Κύριο τίποτα άλλο εκτός από αφοσίωση ή αγάπη γι’ Αυτόν. Πραγματική παράδοση είναι η ακατάπαυστη ροή αγάπης προς τα πόδια του Κυρίου. Μόνο αυτή η παράδοση μπορεί να εξασφαλίσει γνήσια και παντοτεινή  ειρήνη.

26 Ιανουαρίου

Η αγάπη ενός εγκόσμιου ατόμου είναι κηλιδωμένη επειδή στρέφεται προς υλικά πράγματα. Τουναντίον, η ίδια αγάπη όταν θα στραφεί προς τον Κύριο, θα τον οδηγήσει προς τον ίδιο τον Θεό. Αληθώς, η αφοσίωση στον Θεό είναι η πραγματική τεχνική για την επίτευξη της απελευθέρωσης και είναι η πνευματική άσκηση της τελειότητος. Η αφοσίωση θα συμβάλει στην ανάπτυξη της σοφίας. Η αφοσίωση και το μίσος δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Όταν ένα άτομο γεμίσει αφοσίωση προς τον Θεό, τότε η άγνοια θα εξαφανισθεί βήμα προς βήμα. Η αγάπη που κατευθύνεται προς τον Θεό είναι η πιο ευεργετική και θα παράγει το ύψιστο καλό για όλους. Να καλλιεργείτε την αφοσίωση στον Θεό.

25 Ιανουαρίου

Να λατρεύετε τον Κύριο που ζει στην καρδιά σας, πιο κοντά σας κι απ’ τον πιο στενό σας φίλο, πιο κοντά κι απ’ τον πατέρα, τη μητέρα ή τον δάσκαλό σας. Είναι όλοι αυτοί κι ακόμα περισσότερα για σας. Το φυσικό σώμα και οι απολαύσεις και ανέσεις που λαχταράτε υπόκεινται όλα σε ζημιές και φθορά. Κάποια μέρα το σώμα θα γίνει τροφή για τα σκυλιά και τα τσακάλια. Ο Κύριος, από την άλλη μεριά, σας παρέχει ευδαιμονία και αγαλλίαση παντοτεινά. Ο Κύριος  δεν μπορεί να κερδηθεί από τη μόρφωση, από βαρύγδουπους όρκους ή πομπώδεις τελετουργίες. Παραδώστε την καρδιά σας σε Εκείνον. Δεν επιθυμεί τίποτα άλλο από σας.

24 Ιανουαρίου

Εάν υπάρχει κάτι πιο γλυκό απ` όλα τα πράγματα, πιο ευοίωνο απ` όλα τα ευοίωνα πράγματα, πιο ιερό από το ιερότερο, αυτό αληθώς είναι το Όνομα του Κυρίου, ή ο ίδιος ο Κύριος. Παρατήστε τη συντροφιά των εγκόσμιων ατόμων, και να αναζητείτε πάντοτε τη συντροφιά των σοφών και των καλών. Βρείτε καταφυγή στον Κύριο, Αυτός είναι η ενσάρκωση της Ειρήνης. Θα κατοικεί συνεχώς στο μέρος όπου οι πιστοί τιμούν ειλικρινώς το Όνομά Του, με αφοσίωση και αφιέρωση. Να έχετε σφοδρή αφοσίωση στον Κύριο γιατί αυτό είναι το κλειδί για την επίτευξη της πραγματικής και της μόνιμης ευτυχίας.

23 Ιανουαρίου

Πρέπει να ζείτε  στον κόσμο με «αμεριμνησία» (αδιαφορία για τα αποτελέσματα των πράξεών σας), που είναι η κατάσταση εκείνου ο οποίος έχει συλλάβει την  Αλήθεια. Σ` αυτή την κατάσταση, θα γεύεστε τη γλυκύτητα του Θείου και δεν θα έχετε ποτέ περισπασμούς ή αμφιβολίες, και θα ζείτε χωρίς κανένα βάσανο. Οι μεγάλοι σοφοί – Σούκα, Σάνακα και Σάναντα έζησαν σ` αυτή την ευδαιμονία και βιωματική πίστη της ενότητας με το Θείο. Χρησιμοποίησαν τη διάνοιά τους ως το κύριο εργαλείο, που έλαμψε με την πρωταρχική της λαμπρότητα, εξαγνισμένη από τη σκουριά των θελγήτρων των αισθήσεων. Μπορείτε κι εσείς να το επιτύχετε αυτό μέσω της δικής σας πειθαρχημένης ζωής και ακατάπαυστης προσπάθειας.

22 Ιανουαρίου

Τις Βέδες και τις Πουράνες (Γραφές) αρμόζει να τις διαβάζετε και να τις ακούτε ολόψυχα. Το Όνομα του Θεού πρέπει να Το απαγγέλλετε και να Το ακούτε με ευλάβεια. Για μερικές ασθένειες συνιστώνται φάρμακα είτε για εξωτερική χρήση είτε για εσωτερική (πόση). Εν τούτοις, για αυτή την παγκόσμια ασθένεια του επαναληπτικού κύκλου της γέννησης και του θανάτου, τα φάρμακα που συνιστώνται και για εσωτερική και εξωτερική χρήση είναι το άκουσμα της δόξας του Θεού και η απαγγελία ή εξύμνηση της δόξας Του. Κάθε αναζητητής πρέπει να απαγγέλει καθώς και να ακούει το Όνομα του Θεού (ιστορίες της Δόξας Του) για να δεχθεί τη χάρη Του.

21 Ιανουαρίου

Η συγγένεια με τον Κύριο μπορεί να βιωθεί από το κάθε ένα άτομο, που θα αποκτήσει τα εξής τρία πρωτεύοντα εργαλεία: 1) Έναν νου ακηλίδωτο από προσκολλήσεις και μίση, 2) λόγια ακηλίδωτα από ψεύδη και 3) ένα σώμα που δεν έχει κηλιδωθεί από βία. Να χρησιμοποιείτε τη διάκριση σας σε κάθε στάδιο, να διατηρείτε τα εργαλεία σας αγνά. Να δέχεστε ό,τι είναι αλήθεια και να απορρίπτετε τα υπόλοιπα. Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τη θλίψη εάν έχετε εγκόσμιες επιθυμίες. Η χαρά και η ειρήνη δεν κατοικούν στα εξωτερικά αντικείμενα. Βρίσκονται μέσα σας. Προσπαθήστε να βιώσετε την Αγάπη η οποία είναι ο ίδιος ο Θεός.

20 Ιανουαρίου

Μην «ανταλλάσσετε» τους τρόπους  επίτευξης της μόνιμης και ολοκληρωμένης ευτυχίας, με τις προσκολλήσεις και τις έλξεις των προσωρινών απολαύσεων αυταπατώμενοι απ` αυτές. Πρέπει να τηρείτε τα πνευματικά σας καθήκοντα με πλήρη αφοσίωση. Το Θείο δεν μπορεί να γνωσθεί χωρίς πίστη και αποφασιστικότητα. Μόνο από την αγάπη έρχεται η πίστη και η αφιέρωση. Από την πίστη και την αφιέρωση έρχεται η σοφία. Από την σοφία, αποκτάτε υπερβατική αφοσίωση στον Θεό. Μόνο με μια τέτοια γεμάτη αγάπη αφοσίωση, θα πετύχετε την ένωση με τον Θεό.

19 Ιανουαρίου

Κάθε αναζητητής πρέπει να αγωνίζεται ώστε να παραμένει μακριά από τις αναταραχές, τα ψεύδη και τις  αναλγησίες του κόσμου, και να εφαρμόζει τη αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την αγάπη και την ειρήνη σε όλες τις στιγμές. Αυτός είναι αληθινά ο δρόμος της αφοσίωσης. Αυτοί που αναζητούν την ένωση με τον Θεό πρέπει να απορρίψουν ως άχρηστα και τους επαίνους και τις κατηγορίες, και την εκτίμηση και την κοροϊδία, και την ευημερία και τις αντιξοότητες. Καμία μεγάλη ψυχή ούτε ακόμα και μια Θεϊκή Ενσάρκωση (Αβατάρ) δεν μπορεί να ξεφύγει από τις επικρίσεις και τις μομφές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν λυγίζουν αλλά παραμένουν σταθεροί στην αλήθεια. Έχοντας αυτή τη συνειδητοποίηση, να βυθιστείτε στα ιερά βιβλία, και στη συντροφιά των πιστών του Κυρίου. Να απέχετε από το να συζητάτε τη πίστη ή το φρόνημά σας με αδαή άτομα. Όταν θα έχετε γεμίσει από την εμπειρία της πραγμάτωσης και της αφοσίωσης, τότε θα μπορείτε να συναναστρέφεστε ελεύθερα και ακόμα και να προσπαθείτε να καθοδηγείτε άλλους προς την αλήθεια την οποία έχετε δει και βιώσει.

18 Ιανουαρίου

Μερικοί άνθρωποι είναι συνεχώς βυθισμένοι σε εγκόσμιες σκέψεις. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν τον εαυτό τους πολύ έξυπνο και συσσωρεύουν βιβλιογνωσία. Στην πραγματικότητα αυτού του είδους η μόρφωση είναι σαν μια αλλεργία. Μόλις η αλλεργία αρχίσει να εξαπλώνεται, η ενέργειά τους εξασθενίζει. Δυστυχώς σήμερα, αναπτύσσετε αλλεργία, όχι ενέργεια. Μην σκέφτεστε και εξετάζετε συνεχώς εάν κάτι είναι καλό για σας ή όχι. Τα πάντα είναι καλά. Οτιδήποτε συμβαίνει, να το θεωρείτε ότι είναι καλό για σας. Όταν αναπτύξετε μια τέτοια στάση, τότε το καθετί θα εξελίσσεται σε καλό για σας. Πάντοτε να είστε στοργικοί και πρόσχαροι. Μόνο η αγάπη σας προστατεύει και σας στηρίζει.

17 Ιανουαρίου

Ο Θεός ευρίσκεται παντού. Δεν υπάρχει μέρος όπου να μην είναι Παρών. Δεν υπάρχει μορφή που να μην Του ανήκει. Παρόλα αυτά, εσείς αναζητάτε τον Θεό, νομίζοντας ότι ευρίσκεται σε κάποιο μακρινό μέρος. Ο Θεός όμως είναι μπροστά σας, πίσω σας, στο πλάι σας. Ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά είναι μια ενσάρκωση του Θεού. Αλλά εσείς δεν θεωρείτε τους ανθρώπους γύρω σας ενσαρκώσεις του Θείου. Κοιτάζετε τις μορφές τους και τους θεωρείτε απλά ανθρώπινα όντα. Ξεχάστε τις μορφές. Να έχετε το ακλόνητο συναίσθημα ότι οπουδήποτε κι αν κοιτάτε υπάρχει μόνο Θεός. Εκείνος είναι που παρέχει τα πάντα για την επιβίωσή σας. Βλέπετε δυαδικότητα στον κόσμο επειδή εμμένετε στα ονόματα και τις μορφές. Εάν δείτε πέρα από τα ονόματα και τις μορφές, τότε θα βλέπετε παντού ενότητα. 

16 Ιανουαρίου

Υπάρχει αγάπη σε όλους ανεξαιρέτως. Δεν υπάρχει κανένας χωρίς αγάπη σ` αυτόν τον κόσμο. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να λένε λόγια με άδικες προθέσεις εναντίον σας. Δεν πρέπει να ενοχλείστε από τέτοιες κριτικές. Εάν κάποιος σας κατακρίνει μεγαλόφωνα, θα εξανεμιστούν τα λόγια του στον αέρα. Εάν σας κατηγορούν από μέσα τους, τότε αυτοί οι ίδιοι θα υποφέρουν. Είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, εσείς δεν θα επηρεάζεστε. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, πρέπει να εφαρμόζετε την καλλιέργεια της αταραξίας. Κατόπιν, ούτε θα ενθουσιάζεστε ούτε θα καταθλίβεστε από κατηγορίες και κριτικές. Εάν θέλετε να αποκτήσετε τον Θεό, πρέπει να έχετε αρμονία στις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις σας. Η αρμονία στις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις είναι το σημάδι ενός μεγαλόφρονα ανθρώπου. Αυτοί που στερούνται αυτής της αρμονίας είναι κακόβουλοι.

15 Ιανουαρίου

Πρώτα απ` όλα, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η Θεότητα ευρίσκεται παντού. Όλες σας οι πράξεις πρέπει να είναι ευάρεστες στον Θεό. Έχετε έρθει από τον Θεό και ζείτε μέσα στον Θεό. Ως εκ τούτου πρέπει να αφιερώνετε όλες σας τις πράξεις στον Θεό. Όταν ακολουθείτε έναν τέτοιο ιερό δρόμο, θα συγχωνευθείτε τελικά στον Θεό. Ο  Θεός αγαπά τα εσωτερικά συναισθήματα, όχι τις εξωτερικές εμφανίσεις. Βλέπει το συναίσθημα πίσω από τις πράξεις. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για το «επιφανειακό» θέαμα, αλλά ο Θεός ενδιαφέρεται για το συναίσθημα σας. Ως εκ τούτου, πρώτα απ` όλα εξαγνίστε τα συναισθήματά σας.

14 Ιανουαρίου

Κάθε άνθρωπος  πρέπει  ουσιαστικά να κατέχει τρεις αρετές - σταθερότητα, αγνότητα και απόσπαση. Όποιος έχει αυτές τις τρεις αρετές είναι αληθινά ο ίδιος ο Θεός. Δεν χρειάζεται να ζητάτε να μάθετε από άλλους, για το αν είστε καλοί ή όχι. Η συνείδησή σας είναι ο κριτής σας. Πρέπει πάντοτε να σκέπτεστε τον Θεό. Οι άνθρωποι λατρεύουν τον Θεό και τραγουδούν τη δόξα Του, νομίζοντας ότι ευρίσκεται σε κάποιο μακρινό τόπο. Έχουν υπάρξει Θεϊκές Ενσαρκώσεις στο παρελθόν, αλλά η έμφυτη Θεϊκή Αρχή σε όλες αυτές τις Ενσαρκώσεις είναι μία και η ίδια. Η καρδιά σας είναι ο πραγματικός ναός του Θεού. Ως εκ τούτου, γεμίστε την καρδιά σας με αγάπη.

13 Ιανουαρίου

Η Θεότητα είναι Μία. Τα ονόματα και μορφές μπορεί να ποικίλλουν, η έμφυτη όμως Θεϊκή Αρχή είναι Μία και η Ίδια. Για παράδειγμα, σε μια αίθουσα μπορεί να υπάρχουν πολλοί λαμπτήρες. Το ηλεκτρικό όμως ρεύμα που λέει διά μέσου αυτών είναι το ίδιο. Παρομοίως, τα γλυκίσματα μπορεί να είναι πολλά, αλλά το ουσιώδες συστατικό σε αυτά, δηλαδή η ζάχαρη που τους προσδίδει τη γλυκύτητα, είναι η ίδια. Συχνότατα πορεύεστε και παρασύρεστε από τα ονόματα και τις μορφές, λησμονώντας την πραγματικότητα.

12 Ιανουαρίου

Συχνά λέγεται: «Ο Θεός ενσαρκώνεται με τις μορφές ανθρώπινων όντων». Ο Θεός δεν είναι μια ξεχωριστή οντότητα. Είναι συμφυής στην ανθρώπινη φύση. Ο Θεός ενσαρκώνεται σαν άνθρωπος για να υπενθυμίσει αυτό στην ανθρωπότητα και να την σώσει. Γι` αυτό η ανθρώπινη γέννηση θεωρείται  ύψιστα ιερή. Η ανθρώπινη μορφή είναι ένα συνονθύλευμα πέντε στοιχείων, δηλαδή γη(χώμα), νερό, φωτιά, αέρας και αιθέρας. Η Θεϊκή Δύναμη που κάνει να λειτουργούν τα πέντε στοιχεία ονομάζεται Άτμα, ο Υπέρτατος Εαυτός. Ο Άτμα δεν έχει μορφή. Υπερβαίνει όλα τα ονόματα και όλες τις μορφές. Ως εκ τούτου, μην έχετε την λανθασμένη εντύπωση ότι ο Θεός περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη μορφή. Πάντοτε να θυμάστε, ο Θεός είναι Αγάπη και η Αγάπη είναι Θεός!

11 Ιανουαρίου

Πρέπει να κατανοήσετε τη διαφορά ανάμεσα στις λέξεις Education( εκπαίδευση) και Educare. Η Education εστιάζεται στην πληροφορία. Η Educare εστιάζεται στη μεταμόρφωση. Η Education περιορίζεται στο σωματικό και νοητικό επίπεδο. Η Educare σχετίζεται με τα εσωτερικά συναισθήματα και την αγνότητα της καρδιάς. Τα λόγια σας, τα τραγούδια και ο τρόπος ζωής σας πρέπει να εκπορεύονται από την καρδιά. Αυτή η είναι η ουσία της Educare. Μόνο αυτοί που είναι προικισμένοι με πρακτική γνώση και σοφία θα μπορέσουν να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την έννοια της Educare. Ακόμα και να αποκτήσετε κάμποσα πτυχία, εάν δεν έχετε αγνότητα στην καρδιά σας, δεν μπορείτε να αποκαλείστε πραγματικά μορφωμένοι.

10 Ιανουαρίου

Πάντοτε να απολαμβάνετε τη γαλήνη που είναι το αποτέλεσμα της παύσης όλων των νοητικών διαταραχών. Μην αφήνετε τον νου να τρέχει από δω κι από κει. Εκπαιδεύστε τον να παραμένει σιωπηλός. Κρατήστε σε απόσταση και μακριά σας τις νοητικές μεταπτώσεις που προκαλούνται από τις επαφές με τον εξωτερικό κόσμο. Τότε θα γίνετε  αμιγής Ύπαρξη, Σατ. Αυτή είναι η κατάσταση πέρα από τον κόσμο των αισθήσεων. Αυτή είναι η πραγματική Αυτοπραγμάτωση, ο Σκοπός της Ζωής.

9 Ιανουαρίου

Απλά με τη δύναμη της πρόθεσης, μπορεί κανείς να φανταστεί μέσα σε μια στιγμή ένα στιγμιότυπο στην Αμερική. Όμως, μπορεί αυτό να το βιώσει και στην πραγματικότητα, την ίδια στιγμή; Όχι, δεν μπορεί! Δεν υπάρχει κανένα όφελος να φαντάζεστε και να κατασκευάζετε φαντασιώσεις. Πρέπει να το βιώνετε στον νου, τα λόγια και το σώμα. Παρομοίως, η αληθινή ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί απλά και μόνο γνωρίζοντας και μαθαίνοντας για τον Θεϊκό Εαυτό. Μπορεί μεν να το πιστεύετε ακλόνητα ότι η χαρά βρίσκεται σ’ αυτό, αλλά μόνο αυτό είναι ανώφελο. Πρέπει να αφιερώσετε τη ζωή σας να κερδίσετε αυτή τη χαρά και να τη βιώσετε, και να ακολουθήσετε την πειθαρχία που απαιτείται για να την αποκτήσετε. Μόνο τότε αξίζετε τη χάρη του Κυρίου και απ` αυτή, θα λάβετε αιώνια αγάπη και ειρήνη.

8 Ιανουαρίου

Θα μπορέσετε να πραγματώσετε τον Θεϊκό Εαυτό μόνο όταν κατέχετε τη διάκριση να απελευθερωθείτε από τα δεσμά. Πρέπει να μεταμορφώσετε τη διάνοιά σας για να γίνει αγνή και οξυδερκής. Οι αδαείς άνθρωποι, για τους οποίους η κατανόηση του Θεϊκού Εαυτού είναι ασύλληπτη, αυταπατώνται πιστεύοντας ότι μπορούν να αποκομίσουν χαρά από τον αντικειμενικό κόσμο που μπορούν να βιώσουν οι αισθήσεις τους. Εάν έστω και μόνο για λίγο συλλογιζόντουσαν, θα τους γινόταν τελείως ξεκάθαρο ότι ακόμα και αυτή η χαρά που βίωσαν είναι ένα δώρο του Θεού. Το Θεϊκό νέκταρ υπάρχει σε όλα τα μέρη και όλες τις στιγμές. Ως ώριμοι αναζητητές βρείτε την επιδεξιότητα να εγκαταλείψετε το απαστράπτον μύθευμα του υλικού κόσμου και απολαύστε τη χαρά του Θεού, και αποκτήστε ειρήνη. Θα πιεί ποτέ ξανά μια μέλισσα τον πικρό χυμό;

7 Ιανουαρίου

Αυτός που βλέπει ένα δοχείο μπορεί ο ίδιος να γνωρίζει ξεκάθαρα ότι είναι ένα δοχείο, δεν είναι έτσι; Εφόσον είναι έτσι, πώς γίνεται να ταυτίζει κανείς τον εαυτό του με το σώμα, μόνο και μόνο επειδή η προσκόλληση τον κάνει να αισθάνεται ότι είναι δικό του; Αυτή η προσκόλληση ονομάζεται «άγνοια» ή  «αίσθηση - δικό μου». Ο Άτμαν είναι άμορφος και απαλλαγμένος από κάθε μεταλλαγή. Δεν έχει επιθυμίες, παρορμήσεις ή  προθέσεις. Ως εκ τούτου, οι δοκιμασίες του κόσμου δεν τον επηρεάζουν. Πάντοτε γνωρίζει ότι δεν είναι ο πράτων, και παραμένει ένας παρατηρητής, όπως ο  λωτός που ζει πάνω στην επιφάνεια του νερού, ανεπηρέαστος και αδέσμευτος.

6 Ιανουαρίου

Η πνευματική καλλιέργεια πρέπει να στρέφεται προς την αναμόρφωση του χαρακτήρα του ανθρώπου. Παράλληλα με αυτή την αναμόρφωση και αναλόγως του βαθμού που θα επιτευχθεί, θα μπορέσουν επίσης να ρυθμιστούν και τα εξωτερικά δεδομένα του οικονομικού βίου. Ο καθένας πρέπει να εκπαιδεύεται στις μεθόδους επίτευξης της ειρήνης και της ευτυχίας. Αυτές δεν εξαρτώνται από τον εξωτερικό, τον ορατό  αντικειμενικό  κόσμο. Γι` αυτό δεν έχετε κανένα όφελος να ανησυχείτε η να αντιπαρατίθεστε για αυτά τα θέματα. Πρέπει να βρίσκετε στέγη στον στοχασμό του Θεού όλες τις στιγμές. Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι το σώμα υποβάλλεται σε αλλαγές, είναι προσωρινό, και υποκείμενο σε φθορά. Μόνο όταν ο κάθε ένας αναζητητής γνωρίσει αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια, θα εδραιωθεί στη γη η γαλήνη, η ισότητα και η ευφροσύνη.

5 Ιανουαρίου

Σ` αυτή τη Δημιουργία η σοφία περιβάλλεται από άγνοια. Όσο ανάβει μια λυχνία, θα υπάρχει σκιά από κάτω της. Αυτό απλά είναι αναπόφευκτο. Ομοίως επίσης, όταν η φλόγα της σοφίας είναι αναμμένη, η σκιά της άγνοιας εξακολουθεί να παραμένει ακριβώς από κάτω της! Όμως, η Γνώση του Εαυτού καταστρέφει τη σκιά της  άγνοιας και κάνει τη σοφία να λάμψει τόσο, όπως το ξημέρωμα του ήλιου που φωτίζει ολόκληρο τον κόσμο και χαρίζει  ειρήνη και ευημερία. Για να πετύχετε αυτό το αποτέλεσμα της ειρήνης, η προσπάθεια είναι άκρως κρίσιμη. Ο νους επηρεάζεται καθοριστικά προς το καλό ή το κακό, από το περιβάλλον. Οι μεταρρυθμιστές της σημερινής εποχής δεν αγωνίζονται να μεταμορφώσουν τις ιδιότητες των ανθρώπων. Προσπαθούν να επιφέρουν ισότητα στα οικονομικά θέματα, στην εξωτερική ζωή. Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης μόνο δεν θα επιφέρει διαρκή ειρήνη. Η διαρκής ειρήνη μπορεί μόνο να επιτευχθεί, όταν πλάθεται και αναπτύσσεται ο χαρακτήρας. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναμορφωθεί ο χαρακτήρας μέσω της Γνώσης του Εαυτού. Μόνο αυτή η αναμόρφωση θα φέρει καρπούς, τους καρπούς της ειρήνης και της αιώνιας ευδαιμονίας.

4 Ιανουαρίου

Άθελά σας, μπορεί να δημιουργήσετε και να αναπτύξετε ατέλειωτη ποικιλία από εγωιστικές συνήθειες και συμπεριφορές που σας προκαλούν μεγάλη δυσαρέσκεια. Η ώθηση για αυτό προέρχεται από το ισχυρό κόμπλεξ της απληστίας για δύναμη και πλούτη. Μπορεί να αισθάνεστε χαρούμενοι ότι είστε πολύ πλούσιοι, ταλαντούχοι και ικανοί γνώστες. Από που όμως τα αποκτήσατε αυτά; Εσείς μπορεί να ισχυρίζεστε ότι τα κερδίσετε όλα με τις δικές σας προσπάθειες, αλλά σίγουρα, τα έχετε λάβει από κάποιον. Η πηγή από την οποία κάθε δύναμη προέρχεται είναι ο Κύριος των πάντων. Η παντοδυναμία ανήκει μόνο στον Κύριο όλων των όντων. Το να αγνοεί κανείς την παντοδυναμία και να αυταπατάται ότι η μικρή δύναμη που έχει αποκτήσει είναι δική του, αυτό είναι πράγματι «εγώτητα» ( εγωισμός, έπαρση). Αυτή η«εγώτητα» προκαλεί θλίψη και πρέπει να ξεριζωθεί από μέσα σας. Δεν θα μπορεί να επιβιώσει σε ένα άτομο που είναι γεμάτο από γνήσια αφοσίωση, χαρακτηριζόμενη από τις αρετές της καλοσύνης, αγάπης, υπομονής, ανεκτικότητας και ευγνωμοσύνης. Γι` αυτό να επιδιώκετε να αναπτύξετε αυτές τις αρετές μέσα σας.

3 Ιανουαρίου

Για να αναπτύξετε την πνευματικότητα, το θεμέλιο είναι η ηθική ζωή. Αυτή η ηθική ζωή βασίζεται στη διάκριση ανάμεσα στην αλήθεια και το ψεύδος. Όπως κρατάτε το μαργαριτάρι, ενώ πετάτε το κέλυφος, έτσι πρέπει να δεχθείτε την αλήθεια και να απορρίψετε τα μη ουσιώδη. Για να το επιτύχετε αυτό, πρέπει να συνυπάρχουν η ατομική προσπάθεια και η Θεία Χάρις. Πρέπει αδιάκοπα να εφαρμόζετε το μεγάλο μάθημα ότι το σώμα και ψυχή είναι ξεχωριστά. Αυτή είναι μια άκρως ωφέλιμη άσκηση. Θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε την Αλήθεια - την Αλήθεια ότι η Θεότητα κατοικεί στα πάντα.

2 Ιανουαρίου

Πρέπει να ξεπλύνετε τα ψεγάδια της καρδιάς ζώντας μια ηθική ζωή και κάνοντας το καθήκον σας. Μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που θα είστε κουρασμένοι ή αδύναμοι, τότε πρέπει να προσευχηθείτε έτσι: «Ω Κύριε, τα πράγματα έχουν φτάσει πέρα από τις δυνάμεις μου. Νιώθω ότι μου είναι πολύ δύσκολη κάθε περαιτέρω προσπάθεια. Σε παρακαλώ δώσε μου δύναμη». Στην αρχή, ο Θεός στέκεται σε μια απόσταση, παρατηρώντας τις προσπάθειές σας όπως ένας δάσκαλος που κάθεται μακριά όταν ο μαθητής γράφει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις του. Αργότερα, όταν αποβάλλετε την εμμονή σας στις απολαύσεις και αρχίσετε να ασχολείστε με καλές πράξεις και υπηρεσία, τότε ο Θεός έρχεται κοντά σας να σας εμψυχώσει. Διότι, είναι σαν τον θεό Ήλιο, που στέκεται έξω από μια κλειστή πόρτα. Ο Θεός δεν γνωστοποιεί την παρουσία του ούτε χτυπάει την πόρτα. Απλά περιμένει! Όταν ανοίξετε την πόρτα έστω και λίγο, τότε το φως του ήλιου εισχωρεί μέσα και διώχνει αμέσως από μέσα το σκοτάδι. Κατά τον ίδιο τρόπο επίσης, όταν αναζητήσετε τη βοήθεια του Θεού, είναι (ήδη) παρών στο πλευρό σας, με το χέρι Του απλωμένο για να σας χαρίσει βοήθεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σοφία να Τον ενθυμείσθε και η διάκριση να προσεύχεστε και να Τον ζητάτε.

1 Ιανουαρίου

Σε  ό,τι κάνετε να χρησιμοποιείτε όλες σας τις δυνάμεις και τα ταλέντα με τα οποία έχετε προικιστεί, μιλώντας και πράττοντας με ειλικρίνεια. Στην αρχή, μπορεί να αποτύχετε σ` αυτό και μπορεί να συναντήσετε δυσκολίες και βάσανα. Τελικά όμως, θα τα καταφέρετε και θα επιτύχετε νίκη και αγαλλίαση. Ο καθένας από σας πρέπει να δίνει αδιάκοπη προσοχή στις συνήθειές του και στα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του. Πάντοτε να θυμάστε το ρητό: « Μόνο η  αλήθεια θριαμβεύει». Μέσα από τη συμπεριφορά σας, μέσα από τον τρόπο ζωής σας, θα μπορέσετε να βιώσετε την αλήθεια και τον Αιώνιο Εαυτό.