Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σκέψεις για την ημέρα

Όπως αναγράφονται καθημερινά στον πίνακα του Πρασάντι Νίλαγιαμ

Ιανουάριος 2009

31 Ιανουαρίου

Να τιμάτε τη μητέρα σας και τον πατέρα σας σαν τον ίδιο τον Θεό. Αν κάνετε τους γονείς σας ευτυχισμένους, τότε ολόκληρος ο κόσμος θα είναι ευτυχισμένος. Δεν έχει νόημα να λατρεύετε τον Θεό, αλλά να μην τιμάτε τους γονείς σας. Πρώτα απ` όλα, να λατρεύετε τη μητέρα σας, καθώς είναι εκείνη που σας γέννησε. Χάρη στη μεγαλοψυχία της μητέρας έχουν καλή τύχη τα παιδιά. Οι γονείς σας έχουν δώσει το αίμα τους, τα υπάρχοντά τους και σας έχουν μεγαλώσει με μεγάλη αγάπη και φροντίδα, χωρίς να φείδονται κόπων. Γι` αυτό, πρέπει να αγαπάτε τους γονείς σας και να τους ευγνωμονείτε. Αυτή είναι αληθινή αφοσίωση στον Θεό. Δεν υπάρχει ανώτερη μορφή αφοσίωσης από αυτήν.
- Μπάμπα

30 Ιανουαρίου

Ακόμη και το πιο άνετο σπίτι εξοπλισμένο με όλες τις πολυτέλειες που ποθεί ο άνθρωπος, δεν μπορεί να  του χαρίσει  γαλήνη και ικανοποίηση. Αυτά μπορούν να αποκτηθούν μόνο με την παράδοση στον Θεό, ο οποίος είναι ο πυρήνας της ύπαρξης του κάθε ανθρώπου. Ο Θεός είναι η αληθινή πηγή ικανοποίησης και ευτυχίας. Με την πραγμάτωσή Του, το πνεύμα σας θα βυθιστεί σε αγαλλίαση. Μόνον ο Θεός χαρίζει σε όλους ευδαιμονία. Εάν ο Θεός δεν ακτινοβολεί στο στερέωμα της καρδιάς, πώς μπορεί ακόμη και να ζει κανείς;
- Μπάμπα

29 Ιανουαρίου

Εάν κερδίσετε τον πλούτο της αγνής αγάπης, τότε θα γίνετε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Αυτός που είναι ικανοποιημένος με ό,τι έχει είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και αυτός που έχει πολλές επιθυμίες είναι ο φτωχότερος. Σήμερα, ο άνθρωπος είναι γεμάτος επιθυμίες από την κορυφή ως τα νύχια. Όσο έχει κανείς επιθυμίες, ποτέ δεν θα μπορέσει να είναι ευτυχισμένος και γαλήνιος. Εγκαταλείψτε τις επιθυμίες και δείτε μόνοι σας με πόση αγάπη και αγαλλίαση θα γεμίσετε. Η ευδαιμονία που θα βιώσετε θα είναι πολύ ανώτερη από όλη την ευτυχία που έχετε βιώσει μέχρι σήμερα. Όλη η ευδαιμονία βρίσκεται μέσα σας. Εσείς όμως φαντάζεστε ότι είναι έξω από σας. Ό,τι υπάρχει έξω είναι μόνο η αντανάκλαση, η αντίδραση και η αντήχηση αυτών που υπάρχουν μέσα σας.
- Μπάμπα

28 Ιανουαρίου

Οι πνευματικές ασκήσεις πρέπει να γίνονται με απόλυτη πίστη και χωρίς ίχνος αμφιβολίας. Καλλιεργήστε αγάπη για τον Θεό. Δεν υπάρχει τίποτα ανώτερο από αυτήν. Καθώς η αγάπη σας γίνεται μεγαλύτερη, το Θείο πνεύμα μέσα σας θα φωτίζει λαμπρότερα. Η πνευματική εξέλιξη απαιτεί περιορισμό των επιθυμιών. Επιπροσθέτως, πρέπει συγχρόνως να απαλλαγείτε από προσκολλήσεις και αντιπάθειες. Οι τρεις μεγαλύτεροι εχθροί του ανθρώπου είναι η επιθυμία, ο θυμός και η απληστία. Η επιθυμία καταστρέφει την αφοσίωση, ο θυμός εκμηδενίζει τη σοφία και η απληστία δηλητηριάζει κάθε πράξη. Αυτές οι τρεις επιβλαβείς συνήθειες σπιλώνουν τις καλές πράξεις, την αφοσίωση (Upasana) και την πνευματική σοφία (Jnana). Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτές είναι να τις κάψετε στη φωτιά της Θεϊκής Αγάπης.
- Μπάμπα

27 Ιανουαρίου

Η επίτευξη του Απόλυτου δεν εξαρτάται μόνο από την απόκτηση της πνευματικής γνώσης (Brahma Vidya). Είναι υπεράνω και πέραν της απλής μελέτης, της πνευματικής κατάρτισης ή της διανοητικής ανάλυσης. Το Απόλυτο μπορεί να πραγματωθεί μόνο με τη βοήθεια της αφοσίωσης και της λατρείας του Θεού (Upasana). Αν ένας λόγιος, με όλο το «βάρος» της μόρφωσής του, βυθιστεί στη λατρεία του Θεού, τότε η ζωή του πραγματικά καθαγιάζεται.
- Μπάμπα

26 Ιανουαρίου

Αν θέλετε να επικρατήσει ειρήνη στον κόσμο, τότε πρέπει πρώτα να αναπτύξετε ειρήνη μέσα σας. Που υπάρχει η ειρήνη; Πηγάζει από την καρδιά σας. Η καρδιά είναι η πηγή της ειρήνης, της αλήθειας, της αρετής και της αγάπης. Εσείς όμως παραμελείτε την καρδιά και ψάχνετε για ειρήνη στον εξωτερικό κόσμο. Μόνον όταν γεμίσετε την καρδιά σας με αγάπη θα υπάρξει ειρήνη στον κόσμο. Όποια εργασία κι αν κάνετε, κάνετέ την με αγάπη. Ο κόσμος σήμερα βρίσκεται σε αναταραχή διότι οι άνθρωποι δεν έχουν αγνή αγάπη. Η ειρήνη θα επικρατήσει σ` αυτόν τον κόσμο μόνον όταν οι άνθρωποι αναπτύξουν αγνή αγάπη.
- Μπάμπα

25 Ιανουαρίου

Με την συνεχή ενθύμηση του Θεού πρέπει ο νους να στρέφεται μακριά από τις εγκόσμιες επιθυμίες. Αυτός είναι ο τρόπος για να υπερβεί κανείς τη δυαδικότητα του πόνου και της χαράς. Ο άνθρωπος πρέπει να αφυπνιστεί από τον ύπνο της άγνοιας και να βιώσει τη θεϊκή του υπόσταση. Αντίθετα, οι άνθρωποι σήμερα είναι γεμάτοι φόβο επειδή δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Ένα πουλί μπορεί να νικήσει μια καταιγίδα, επειδή έχει πίστη στη δύναμη των φτερών του. Ο άνθρωπος όμως υποκύπτει και στις μικρότερες αναποδιές της τύχης επειδή δεν στηρίζεται στη δύναμη του Πνεύματος. Οι άνθρωποι πρέπει να στηρίζονται πρώτιστα στη δύναμη του Θεού. Έχοντας εμπιστοσύνη στον θεϊκό Εαυτό, πρέπει να αφιερώνονται σε καλές πράξεις. Αυτός είναι ο σκοπός της ζωής.
- Μπάμπα

24 Ιανουαρίου

Η προσκόλληση στον κόσμο μπορεί να καταστραφεί μόνο με την προσκόλληση στον Θεό. Εάν θέλετε να τηρείτε την Αλήθεια και το Ντάρμα (Δίκαιο και Αρετή), πρέπει να βλέπετε σε κάθε τι την αντανάκλαση της Δόξας του Άτμα. Έτσι, η προσκόλλησή σας στον Θεό θα μετατρέψει την προσκόλληση στον κόσμο σε αγνή  θυσιαστική προσφορά προς Εκείνον.
- Μπάμπα

23 Ιανουαρίου

Το καλό και το κακό, η ευτυχία και η δυστυχία, η αρετή και η αμαρτία εξαρτώνται από τις πράξεις του ανθρώπου. Όπως είναι οι πράξεις σας, ανάλογο θα είναι και το αποτέλεσμα. Ο άνθρωπος όμως σήμερα αγνοεί τον νόμο της δράσης και πράττει όπως τον ευχαριστεί. Είναι εύκολο να ενδώσετε σε αμαρτωλές πράξεις, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπομείνετε τις κακές συνέπειες που θα επιφέρουν. Οι Ουπανισάντ λέγουν, "τα σέβη μου στη δράση". Να προσφέρετε τον σεβασμό-χαιρετισμό σας (Ναμασκάρ) στο έργο που θα εκτελέσετε. Τι είναι σεβασμός-χαιρετισμός; Είναι η εγκατάλειψη τις αίσθησης του εγώ. Πρέπει να προσφέρετε τον σεβασμό σας στο έργο που θα κάνετε ώστε να γίνει ιερό, να σας χαρίσει καλό όνομα και να συμβάλει στην ευημερία του κόσμου. Εκείνος ο οποίος προσδοκεί την ευημερία του κόσμου πρέπει να φροντίζει ώστε οι σκέψεις και πράξεις του να είναι σύμφωνες με τις μεγαλόφρονες προσδοκίες του.
- Μπάμπα

22 Ιανουαρίου

Η προσκόλληση σε ανθρώπους και αποκτήματα είναι η αιτία κάθε θλίψης. Μειώνοντας τις προσκολλήσεις και καλλιεργώντας αγάπη για τον Θεό, θα μπορέσετε να περιορίσετε τη δυστυχία και να νοιώσετε περισσότερη ευτυχία. Όσο περισσότερο αγαπάτε τον Θεό, τόσο μεγαλύτερη ευδαιμονία θα βιώνετε. Οι άνθρωποι είναι βυθισμένοι στη δυστυχία, διότι είναι στραμμένοι στις σωματικές απολαύσεις αντί να λαχταρούν τον Θεό. Αν μεταμορφώσετε τις επιθυμίες που έχετε  για  υλικά πράγματα, σε επιθυμία για το Υπέρτατο Ον, θα βιώσετε απέραντη ευτυχία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βλέπετε τον Θεό στα πάντα. Αυτό είναι αληθινή αφοσίωση. Η εργασία σας τότε θα μεταμορφωθεί σε λατρεία και κάθε σας πράξη θα γίνει ιερή.
- Μπάμπα

21 Ιανουαρίου

Αν χάσει κάποιος την πίστη του στον Θεό (visvasa)ισοδυναμεί με το να χάσει την ίδια του την πνοή (svasa). Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες πρέπει να συνεχίζετε την πνευματική σας άσκηση με ακλόνητη πίστη. Αυτό είναι το σημάδι της αληθινής αφοσίωσης. Η αφοσίωση δεν συνίσταται απλά στο να ψάλλετε λατρευτικούς ύμνους, να τελείτε τελετουργίες και να απαγγέλλετε το Θείο Όνομα. Πρέπει να εδραιώσετε στην καρδιά σας τον Θεό. Πρέπει να φροντίζετε να μην εισέρχονται στον νου σας εγκόσμιες επιθυμίες. Κάψτε ολοκληρωτικά όλες τις επιθυμίες στη φωτιά της σοφίας. Έστω κι αν ένα ίχνος κοσμικότητας απομείνει μέσα σας, αυτό θα υπερπολλαπλασιαστεί και θα σας βγάλει από τον σωστό δρόμο. Για να μπορέσετε να απαλλαγείτε από κακές πράξεις και κακές συνήθειες, σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε ούτε ίχνος επιθυμίας μέσα σας.
- Μπάμπα

20 Ιανουαρίου

Η ουσία όλων των θρησκειών, το μήνυμα όλων των Γραφών και ο τελικός προορισμός όλης της ανθρωπότητας είναι τα ίδια. Εξαιτίας όμως του εγωισμού, της στενοκεφαλιάς και της ιδιοτέλειας, οι θρησκείες χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα για να προωθούνται διαφορές και συγκρούσεις. Η ηθική, η ακεραιότητα, η ενάρετη συμπεριφορά, η φιλανθρωπία, η αλήθεια, η ανεκτικότητα και η μη-βία είναι οι βασικές αρχές όλων των θρησκειών. Αλλά με την πάροδο των χρόνων, οι άνθρωποι έχουν λησμονήσει αυτές τις αλήθειες και στη θέση της ενότητας έχουν αναπτύξει διχαστικές τάσεις. Σαν συνέπεια, η εκτίμηση για τις ανθρώπινες αξίες έχει εξαφανισθεί. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε τη Θεία ενότητα που υπάρχει πίσω από τη φαινομενική ποικιλομορφία της εγκόσμιας ύπαρξης.
- Μπάμπα

19 Ιανουαρίου

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι όπως το σώμα μπορεί να είναι υγιές μόνο όταν το αίμα είναι αγνό, έτσι και η πραγματική ευδαιμονία μπορεί να βιωθεί μόνο όταν ο νους είναι γεμάτος από σκέψεις για τον Θεό. Η Θεότητα δεν μπορεί να ανακαλυφθεί μέσω πειραμάτων. Για να αντιληφθείτε την έμφυτη Θεότητά σας η βασιλική οδός είναι η οδός της πνευματικότητας. Τα εννέα είδη αφοσίωσης που αναφέρονται στις ιερές Γραφές μπορεί να μη σας αποκαλύψουν άμεσα τον Θεό, αλλά σίγουρα θα σας αποκαλύψουν την οδό για την πραγμάτωση του Θεού. Εξ αυτών, η εξύμνηση του Ονόματος του Θεού είναι το απλούστατο. Οποιοδήποτε είδος λατρείας, πειθαρχίας ή διαλογισμού κι αν αναλάβετε, το θεμέλιό του είναι το Όνομα του Θεού. Η εξύμνηση του Ονόματος του Θεού είναι απαραίτητη για να διασχίσετε των ταραχώδη ωκεανό της ζωής.
- Μπάμπα

18 Ιανουαρίου

Στην καθημερινή ζωή, όταν οι πράξεις ωθούνται από τη θεμελιώδη Αρχή της Πραγματικότητας του Άτμα, γίνονται πράξεις Ενάρετης συμπεριφοράς (Ντάρμα). Τέτοιες πράξεις φέρνουν ευλογία και χαρίζουν τον καρπό της Γαλήνης. Όμως όταν στοχεύουν στην ευκολία και το προσωπικό συμφέρον, γίνονται ψευδο-Ντάρμα. Τότε οι πράξεις είναι πλέον δεσμά, όσο ελκτικές κι ευχάριστες κι αν είναι.
- Μπάμπα

17 Ιανουαρίου

Μπορεί να εφαρμόζετε κάποιες πνευματικές ασκήσεις, όμως μην αισθάνεστε υπερήφανοι γι` αυτό. Πρώτα απ` όλα, εξαγνίστε την καρδιά σας. Μην αφήνετε χώρο για την δυσάρεστη οσμή των εγκόσμιων επιθυμιών. Πλημμυρίστε την καρδιά σας με το άρωμα των αρετών. Δεν αποκομίζετε μεγάλο όφελος απλά από την ανάγνωση βιβλίων ή από την παρακολούθηση πνευματικών ομιλιών. Ούτε έχει αξία να απαγγέλλετε το Όνομα του Θεού με έναν ακάθαρτο νου. Σήμερα ο κόσμος δεινοπαθεί από όλων των ειδών τις μολύνσεις. Οι σκέψεις του ανθρώπου, τα λόγια και τα έργα του είναι επίσης μολυσμένα. Κάντε την καρδιά σας αγνή. Αναπτύξτε ακλόνητη πίστη και αφοσίωση, διότι μόνο με την πίστη κατακτάται η σοφία.
- Μπάμπα

16 Ιανουαρίου

Το αληθινό Ντάρμα (ενάρετη συμπεριφορά) έγκειται στο να παραμένει κανείς βυθισμένος στην ευδαιμονία του Άτμα, στην εσωτερική όραση, στην ακλόνητη πίστη της ταύτισης της πραγματικής του φύσης με το Απόλυτο και στην πραγμάτωση ότι τα πάντα είναι Θεός. Αυτά τα τέσσερα συνιστούν το αυθεντικό Ντάρμα. Ο σκοπός του Ντάρμα είναι να κάνει το άτομο να εγκαταλείψει την προσκόλλησή του στην εξωτερική φύση και την ψευδαίσθηση που αυτή προκαλεί. Κάνει το άτομο να βιώσει την Πραγματικότητά του, ή καλύτερα, να απορρίψει όσα μέχρι τώρα νόμιζε πραγματικά, έτσι ώστε να μπορεί να παραμένει  μάρτυρας της αυθεντικής του ταυτότητας.
- Μπάμπα

15 Ιανουαρίου

Εκείνος που δεν έχει πίστη στην ενάρετη συμπεριφορά, δεν μπορεί να νιώσει τη χαρά που χαρίζει η τήρησή της. Το να αναλύετε την αξία της ενάρετης δράσης σε ένα τέτοιο άτομο είναι τόσο ανώφελο όσο και το να φωνάζετε με έναν τηλεβόα σε κάποιον που είναι τελείως κουφός. Όταν λοιπόν μιλάτε για την αρετή και την ηθική σε κάποιον, να εξετάζετε πρώτα αν έχει πίστη, ζήλο και προθυμία να τις εφαρμόσει. Μόνο με τέτοια άτομα έχει νόημα να συζητάτε για τις αρχές αυτές.
- Μπάμπα

14 Ιανουαρίου

Η ημέρα του Σανκράντι (δηλ. του χειμερινού ηλιοστασίου) χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση των σιτηρών στα σπίτια των αγροτών. Είναι μια χαρούμενη ημέρα ανάπαυσης έπειτα από μια περίοδο σκληρής εργασίας, κατά την οποία οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους. Η λέξη Σανκράντι σημαίνει κυριολεκτικά "ορθή πορεία", γι` αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή στον τρόπο ζωής και στον τρόπο σκέψης του ανθρώπου. Μια αλλαγή που φέρνει γαλήνη και εσωτερική χαρά. Να προσεύχεστε με όλη σας την καρδιά για την ευημερία της ανθρωπότητας. Θα μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι μόνο όταν ο κόσμος είναι ευτυχισμένος. Υπάρχει μια στενή και αδιαχώριστη σχέση μεταξύ του ατόμου και του κόσμου.  Να προσεύχεστε για την ευημερία του κόσμου, να απαγγέλλετε το Όνομα του Θεού και να συμμετέχετε σε δραστηριότητες υπηρεσίας.
- Μπάμπα

13 Ιανουαρίου

Αυτός που έχει υποτάξει τον νου του θα παραμένει ανεπηρέαστος και σε καλές στιγμές και σε κακές. Η λύπη και η χαρά δεν είναι παρά διαφοροποιήσεις του νου. Ο νους επηρεάζεται μόνο όταν στρέφεται προς τις αισθήσεις και το σώμα. Οι τάσεις και οι επιθυμίες σας πρέπει να στραφούν προς ανώτερα  ιδεώδη για να μπορέσετε να επιτύχετε κυριαρχία επί του νου σας. Οι επιθυμίες είναι που εξάπτουν τον νου και τον κάνουν να τρέχει προς τις αισθήσεις. Δεν αρκεί το να κατακτήσετε μόνο μια αίσθηση, πρέπει να κυριαρχήσετε σε όλες ολοκληρωτικά.
- Μπάμπα

12 Ιανουαρίου

Με το φυλαχτό της πνευματικής σοφίας στην κατοχή του, ο άνθρωπος μπορεί να αποφύγει τις αρνητικές επιρροές των αισθησιακών έλξεων που τον μειώνουν. Οπλισμένος με τη δύναμη που αποκτά από τη πνευματική Γνώση, δεν πρέπει να αφήνει  ελεύθερη δίοδο στις αισθήσεις. Πρέπει πάντοτε να επαγρυπνεί σε σχέση με τις έλξεις του εξωτερικού κόσμου. Ή καλύτερα, πρέπει κάθε στιγμή να είναι βυθισμένος στον στοχασμό της εσωτερικής του Πραγματικότητας. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του γνώστη της Ύψιστης Αλήθειας.
- Μπάμπα

11 Ιανουαρίου

Ο άνθρωπος χρειάζεται ένα υγιές σώμα για να έχει έναν υγιή νου γεμάτο με καλές σκέψεις. Ο σκοπός του αθλητισμού και της μουσικής είναι να χαρίσει υγεία και ευτυχία στον άνθρωπο. Υπάρχουν τρία οφέλη από τους αθλητικούς αγώνες και τις αθλοπαιδιές: ομαδικό πνεύμα, αμοιβαία κατανόηση και χαρά. Ακόμη και αν οι άνθρωποι μιλούν διαφορετικές γλώσσες και διαφέρουν στα ήθη και τα έθιμά τους, στο πεδίο του αθλητισμού έχουν έναν κοινό δεσμό, ένα πνεύμα συντροφικότητας. Η αληθινή εκπαίδευση συνίσταται στην καλλιέργεια καλών σκέψεων και στην απόκτηση αρετών όπως ειλικρίνεια, αφοσίωση, πειθαρχία και προσήλωση σε ανώτερα ιδανικά. Αυτές είναι και οι αρετές που πρέπει να καλλιεργούνται μέσα από τους αθλητικούς αγώνες και τις αθλοπαιδιές. Αυτές οι αρετές χαρίζουν στην ψυχή του ανθρώπου υγεία και χαρά.
- Μπάμπα

10 Ιανουαρίου

Ακόμη και οι αγνές επιθυμίες είναι δέσμευση. Η αγνότερη των επιθυμιών, δηλαδή η λαχτάρα για απελευθέρωση, πρέπει κι αυτή επίσης να εξαφανιστεί με το πέρασμα του χρόνου. Μόνον τότε θα μπορέσετε να γίνετε ένα με τον Θεό. Θα φθάσετε τότε σε ένα επίπεδο, όπου ούτε το καλό ούτε το κακό θα σας έλκει ή θα σας απωθεί.
- Μπάμπα

9 Ιανουαρίου

Η γνήσια γαλήνη μπορεί να κερδηθεί με τον έλεγχο των αισθήσεων. Μπορεί να αποκτηθεί και να διατηρηθεί όταν καταλαγιάσετε τις διαταράξεις του νου που φουσκώνουν  όπως τα κύματα, όταν εξομαλύνετε τις δίνες και τις αναταράξεις της αρέσκειας και της απαρέσκειας, της αγάπης και του μίσους, της λύπης και της χαράς, της ελπίδας και της απελπισίας. Για να αποκτήσετε γαλήνη, η αγάπη είναι το μόνο μέσον. Το «καύσιμο» της αγάπης παράγει τη θεϊκή φλόγα της γαλήνης. Η αγάπη φέρνει την ενότητα σε όλη την ανθρωπότητα, και αυτή η ενότητα όταν συνδυαστεί με την πνευματική γνώση θα φέρει την πολυπόθητη γαλήνη.
- Μπάμπα

8 Ιανουαρίου

Φιλοσοφία που δεν μπορεί να κατανοηθεί, Ιερές Γραφές που δεν εφαρμόζονται - ο σημερινός κόσμος είναι γεμάτος από αυτές. Είναι χάσιμο χρόνου απλώς να μιλάτε γι’ αυτές. Η πραγματική αλλαγή πρέπει να επιτευχθεί στην καθημερινή διαγωγή και συμπεριφορά του ανθρώπου. Οι φιλοσοφικές και θρησκευτικές παραδόσεις βρίσκονται μέσα στην καθημερινή εμπειρία καθενός και μπορεί εύκολα να τις εφαρμόσει και να αντιληφθεί τον σκοπό τους. Σε κάθε πράξη και λόγο πρέπει κανείς να κρίνει ορθά και να επιλέγει το καλύτερο. Αυτό είναι το γνώρισμα του γνήσιου  πνευματικού αναζητητή.
- Μπάμπα

7 Ιανουαρίου

Ο Άτμα (ο Θείος Εαυτός) δεν έχει μορφή. Είναι ξεχωριστός από το σώμα στο οποίο κατοικεί. Το σώμα υπόκειται σε γέννηση, ανάπτυξη και φθορά, όμως ο Άτμα είναι ελεύθερος από όλες αυτές τις μεταβολές. Δεν έχει επιθυμίες, ορμές ή πάθη. Είναι υπεράνω και πέραν κάθε ιδιότητας ή χαρακτηριστικού. Η δημιουργία (prakriti) είναι ο ωκεανός. Ο Δημιουργός (Purusha) όμως, που είναι ένα με τον Άτμα, είναι όπως ένας λωτός πάνω στο νερό, ανεπηρέαστος, αδέσμευτος και ατάραχος.
- Μπάμπα

6 Ιανουαρίου

Το να γνωρίζετε απλά και μόνο θεωρητικά τον Θεό (Μπράχμαν-Απόλυτο) δεν σας οδηγεί πουθενά. Μπορεί ακόμα να γνωρίζετε ότι υπάρχει ευδαιμονία σ’  Αυτόν. Όλα αυτά δεν έχουν καμιά χρησιμότητα. Πρέπει να αφιερώσετε τη ζωή σας στο να κερδίσετε αυτή την ευδαιμονία. Βυθιστείτε στην πειθαρχία που απαιτείται για να την αποκτήσετε και να τη βιώσετε. Μόνον τότε θα αξίζετε τη χάρη του Θεού και την πραγμάτωση του Απόλυτου. Μόνον τότε θα μπορέσετε να βιώσετε αληθινή ευδαιμονία.
- Μπάμπα

5 Ιανουαρίου

Τι σημαίνει Σιωπή; Όχι απλά το να κρατάει κανείς το στόμα του κλειστό! Σημαίνει το να πηγαίνει πέρα από την επιρροή όλων των αισθήσεων και να είναι πάντοτε εδραιωμένος στην συνειδητότητα της Πραγματικότητάς του. Όταν ο νους αποσυρθεί από τον εξωτερικό κόσμο, τότε και η γλώσσα επίσης σιωπά. Όλες οι άλλες αισθήσεις ακολουθούν πιστά. Αυτή είναι γνήσια Σιωπή.
- Μπάμπα

4 Ιανουαρίου

Όταν είστε βυθισμένοι σε βαθύ ύπνο, τι συμβαίνει με τις χαρές και τις λύπες σας, τα κέρδη και τις απώλειες σας; Δεν έχουν καμία πραγματικότητα τότε. Ούτε έχουν καμία πραγματικότητα αργότερα. Και στις δύο περιπτώσεις (χρόνους) δεν είναι τίποτα άλλο παρά δημιουργήματα της φαντασίας σας. Εκείνος που γνωρίζει αυτό το μυστικό θα αγάλλεται πάντοτε μέσα στη χαρά του εσωτερικού του Εαυτού.
- Μπάμπα

3 Ιανουαρίου

Όλοι προσβάλλονται από την ασθένεια της γέννησης και του θανάτου, και ως εκ τούτου δικαιούνται το φάρμακο που ονομάζεται πνευματική γνώση, που είναι η αποτελεσματική θεραπεία γι’ αυτή την ασθένεια. Ανάλογα με το στάδιο της πραγμάτωσης και το πόση πνευματική πειθαρχία έχει εφαρμόσει έκαστος, καθώς και από το πόσο έχει αφομοιώσει το φάρμακο της γνώσης, θα βελτιώσει την υγεία του, δηλαδή τη γαλήνη και την αταραξία του.
- Μπάμπα

2 Ιανουαρίου

Η απαρέγκλιτη  τήρηση της Αλήθειας και η εφαρμογή της Ενάρετης Συμπεριφοράς (Ντάρμα) μπορεί να συνεπάγονται μεγάλες δυσκολίες, αλλά έχοντας κανείς υπόψη την ευδαιμονία που τον περιμένει στο τέλος, μπορεί να τις αντέχει και να τις  υπομένει μέρα χαράς. Μόνον  οι έχοντες οξεία διάκριση μπορούν να γνωρίσουν την Αλήθεια και να απελευθερωθούν. Οι υπόλοιποι θα παραμένουν δέσμιοι.
- Μπάμπα

1 Ιανουαρίου

Αληθώς σας λέγω, τίποτα καινούργιο δεν έχει συμβεί σήμερα. Μην περιμένετε τον κατάλληλο χρόνο για να γιορτάσετε κάτι νέο, μέχρι δηλαδή τα λεπτά, οι ώρες, οι μέρες και οι μήνες να ολοκληρώσουν μια χρονιά. Για να νιώσετε αμείωτη χαρά πρέπει να γιορτάζετε την αμέσως επόμενη στιγμή από μια ειλικρινή σας προσπάθεια. Δεν υπάρχει ίχνος κακίας στο να προσπαθείτε να αποκτήσετε χαρά ή ευδαιμονία. Τα μέσα όμως που χρησιμοποιείτε είναι που μπορεί να την κάνουν άνευ αξίας και μάταια. Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος έχει έρθει στον κόσμο εφοδιασμένος με λόγο, νου, διάνοια και συνείδηση για να γεμίσει τον εαυτό του με ευδαιμονία. Μόνον ο άνθρωπος ανάμεσα σε όλες τις ζωντανές υπάρξεις έχει την ευκαιρία αυτή αλλά και τις ικανότητες. Όμως, έχει λησμονήσει τον σκοπό του και περιπλανάται στην έρημο των κενών και ασήμαντων απολαύσεων των αισθήσεων.
- Μπάμπα