Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Σο - Χαμ

Συχνά ο Μπάμπα μας υπενθυμίζει την πραγματική μας ταυτότητα, που είναι θεϊκή. Και για να μην το ξεχνάμε μας προτείνει να επαναλαμβάνουμε αδιαλείπτως «Σο-Χαμ» με τη διαδικασία της αναπνοής μας. Σα σημαίνει Εκείνος, δηλαδή ο Θεός. Αχάμ σημαίνει εγώ, δηλαδή η ατομική ψυχή, η οντότητα που εμφορείται από τη συνειδητότητα του πράττοντα. Οι δυο λέξεις, Σα και Αχάμ, συναιρούνται σε Σοχάμ, που στην κυριολεξία σημαίνει «Εγώ είμαι ο Θεός».

«Με κάθε αναπνοή να επαναλαμβάνετε «Σο-Χαμ». «Σο» στην εισπνοή και «Χαμ» στην εκπνοή. «Σα» σημαίνει Εκείνος, ο Θεός, και «Αχάμ» σημαίνει εγώ. Νιώστε μετά από κάθε αναπνοή ότι Εκείνος και εσείς είστε Ένα. Αργότερα, μετά από μακρόχρονη πρακτική εξάσκηση, η ιδέα Εκείνου και του εαυτού σας, σαν δυο ξεχωριστές οντότητες, θα εξαφανιστεί και θα πάψουν να υπάρχουν πια ως ξεχωριστοί ήχοι, «Σο» και «Χαμ». Αυτοί οι ήχοι θα συγχωνευτούν σε Ο και Μ, δηλαδή «ΟΜ», στον πρωταρχικό ήχο της δημιουργίας… Η επανάληψη του «Σο-χαμ» είναι μια εξαιρετική τεχνική για να εμποδίσετε το νου σας να πηγαίνει αλλού. Κάντε τον να είναι συνεχώς προσκολλημένος στον Κύριο, έτσι δεν θα κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις ανάλογα με τις ιδιοτροπίες του. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της προτροπής του Κρίσνα: «Εγκαταλείποντας κάθε άλλη δραστηριότητα, αφοσιώσου πλήρως σε Μένα» (Μπάγκαβαντ Γκίτα, VVIII:57). Αφιερώστε το νου σας στην υπηρεσία του Κυρίου κι Εκείνος θα σας προστατεύσει από κάθε κακό».

-Σάτυα Σάι Μπάμπα, 22/5/1965

«Πριν από το διαλογισμό να επαναλαμβάνετε «Σο-Χαμ». «Σο» κατά την εισπνοή και «Χαμ» κατά την εκπνοή. «Σο-Χαμ» σημαίνει «Εγώ είμαι Εκείνος». Με την επανάληψη του Σο-Χαμ ταυτίζετστε με το Άπειρο. Διευρύνετε τη συνειδητότητά σας καθώς εναρμονίζετε την αναπνοή σας με τις σκέψεις σας. Να αναπνέετε ήσυχα και φυσιολογικά χωρίς να πιέζετε την αναπνοή σας. Ο αέρας πρέπει να εισπνέεται και να εκπνέεται απαλά. Η γρήγορη αναπνοή έχει σαν αποτέλεσμα τη συντόμευση της ζωής σας, ενώ μια αναπνοή πιο αργή ασκεί μια καταπραϋντική επίδραση στις σκέψεις και στα συναισθήματά σας. Η κατάσταση χαλάρωσης, προϊόν της επανάληψης του «Σο-Χαμ», είναι απαραίτητη προκειμένου να αποβεί ο διαλογισμός γόνιμος».

- Σάτυα Σάι Μπάμπα, 10/5/1969