Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Αναγεννητική Γεωργία στην Ελλάδα

Σάι Πρέμα, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Αττική

Αγαπητοί αναγνώστες,

Στο άρθρο αυτό δημοσιεύονται οι εξελίξεις στον χώρο της Αναγεννητικής Γεωργίας στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Αγρόκτημα Σάι Πρέμα στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Αττική, μέσα από τις μηνιαίες ενημερώσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου της Περιβαλλοντικής Επιτροπής του Διεθνούς Οργανισμού Σάτυα Σάι, ελληνικά και αγγλικά. 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε ένα σχετικό άρθρο, στα ελληνικά με τίτλο: ΤΟ ΧΩΜΑ - ΕΝΑ ΥΠΟΓΕΙΟ ΣΥΜΠΑΝ (δημοσιεύτηκε στον Αιώνιο Ηνίοχο του Απριλίου 2020), καθώς και στα αγγλικά με τίτλο: SOIL - THE UNIVERSE UNDERGROUND.

Ενημερώσεις Σεπτεμβρίου

Αγαπητοί συντονιστές Envirocare και Go Green Champions,

Αυτόν τον μήνα, σας παρουσιάζουμε ένα πραγματικά ολιστικό γεωργικό έργο, που βασίζεται στα μαθήματα της Φύσης και αποκαθιστά την υγεία του εδάφους. Η απώλεια βιοποικιλότητας, η υποβάθμιση της γης και η παγκόσμια κλιματική αλλαγή είναι τρεις περιβαλλοντικές καταστροφές που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αυτά τα ζητήματα είναι στην πραγματικότητα μια ενιαία, αδιαίρετη περιβαλλοντική δυσλειτουργία που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος.

Η δημιουργία υγιούς παραγωγικού εδάφους είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για άμεση σωτηρία!

«Ο άνθρωπος πρέπει να επιστρέψει στη Φύση και να ζήσει εκεί με πίστη στη ζωή της Φύσης.» - Masanobu Fukuoka (ιδρυτής της Φυσικής Καλλιέργειας, επιστήμονας, φιλόσοφος, συγγραφέας και πάνω απ` όλα ένας αγρότης).

Επείγουσα Ανάγκη για Φυσική Καλλιέργεια στο Αγρόκτημα Σάι Πρέμα

«Η Φυσική καλλιέργεια είναι ένας πνευματικός δρόμος που ενώνει την επιστήμη, τη θρησκεία και τη φιλοσοφία σε μια ενιαία αντίληψη, όπως κάποτε ήταν αδιαχώριστη στο παρελθόν, και στοχεύει να ενώσει τον Θεό, τη Φύση και τον άνθρωπο» - Πάνος Μανίκης (μαθητής του Masanobu Fukuoka και φυσικός καλλιεργητής).

Το Αγρόκτημα Σάι Πρέμα είναι ένας καταπράσινος παράδεισος στη Ζώνη 6 του Διεθνούς Οργανισμού Σρι Σάτυα Σάι στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας Αττικής, και επικεντρώνεται στην ανάγκη για ένα ολιστικό αγρο-οικοσύστημα - την (Αναγεννητική) Φυσική Καλλιέργεια. Αυτή η προσέγγιση «βελτιώνει τους πόρους που χρησιμοποιεί, αντί να τους καταστρέφει ή να τους εξαντλεί» - σύμφωνα με το Ινστιτούτο Rodale (Rodale Institute).

Το Αγρόκτημα Σάι Πρέμα υιοθετεί γεωργικές αρχές και πρακτικές για την αποκατάσταση και ενίσχυση ολόκληρου του οικοσυστήματος, αυξάνοντας την οργανική ύλη του εδάφους του.

Υγεία εδάφους

Οι μικροοργανισμοί, οι μύκητες και τα βακτήρια είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εδάφους. Όταν το έδαφος δεν οργώνεται οι ευεργετικοί οργανισμοί του εδάφους μπορούν να δημιουργήσουν τις κοινότητές τους και να τροφοδοτήσουν την οργανική ύλη του εδάφους.

«Το έδαφος είναι η βάση όλων των μετασχηματισμών και εξελίξεων. Το χώμα είναι η ουσία της τροφής από την οποία γεννιέται ο άνθρωπος και μέσω της οποίας συντηρείται και τρέφεται." Ομιλία Σάτυα Σάι στις 28 Σεπτεμβρίου 1979

Συμβουλές για την υποστήριξη υγιούς εδάφους και γεωργικής παραγωγικότητας

Μια ποικιλία προϊόντων καλλιεργούνται στο Αγρόκτημα Σάι Πρέμα, όπως σύκα, αμύγδαλα, ελιές, καρύδια, εσπεριδοειδή, σταφύλια και κάθε είδους λαχανικά. Η καλλιέργεια διαφορετικών ειδών φυτών επιτρέπει στη Φύση να είναι συνεργατική. Φυτά από την οικογένεια των, ψυχανθών όπως το τριφύλλι, ο βίκος, τα μπιζέλια και τα φασόλια καλύπτουν τη γη ανάμεσα στις κύριες καλλιέργειες και ζουν και ευδοκιμούν σε αρμονία μεταξύ τους. Απορροφούν άζωτο (απαραίτητο στοιχείο για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών) από τον αέρα και το αποθηκεύουν σε κονδύλους στις ρίζες τους, καθιστώντας το έτσι διαθέσιμο σε άλλα φυτά.

Δες (WATCH): Ο Δρ Mercola παίρνει συνέντευξη από τον Gabe Brown (πρωτοπόρο του κινήματος υγείας του εδάφους) σχετικά με τα κλειδιά για την οικοδόμηση υγιούς εδάφους.

 

 - Χωρίς συνθετικά φυτοφάρμακα, εξασφαλίζουμε μειωμένες λοιμώξεις στα φυτά, τα οποία έτσι είναι λιγότερο ευαίσθητα στα παθογόνα, που προσβάλουν τα φυτά. Τα ευεργετικά και αρπακτικά έντομα κρατούν σε έλεγχο τα επιβλαβή. 

- Χωρίς συνθετικά ζιζανιοκτόνα, αλλά με τη χρήση χλωρής λίπανσης  βοηθάμε στην καταστολή των ζιζανίων. Τα ζιζάνια κόβονται με ένα χορτοκοπτικό ή ξεριζώνονται με τα χέρια.

- Όργωμα συντήρησης (Conservation tillage). Αντί για βαθύ και τακτικό όργωμα εφαρμόζουμε μεθόδους μειωμένου οργώματος κι έτσι βελτιώνουμε τη δομή του εδάφους, μειώνουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αυξάνουμε τον οργανικό άνθρακα του εδάφους.

- Καλυπτικές καλλιέργειες (Cover crops),όπως φαγόπυρο, βίκο, τριφύλλι, βρώμη κλπ., φυτεύονται για βελτίωση του εδάφους και όχι για σκοπούς συγκομιδής. Όταν επιλέγονται προσεκτικά, μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητα του εδάφους, να βελτιώσουν την υφή του (δημιουργία των απαραίτητων σβώλων κλπ), να αποτρέψουν τη διάβρωση του εδάφους, να αυξήσουν την κατακράτηση υγρασίας και να σταματήσουν την ανάπτυξη ζιζανίων.

- Εναλλαγή καλλιεργειών (Crop rotation). Η καλλιέργεια διαφορετικών φυτών στο αγρόκτημα, για αρκετές εποχές, μπορεί να σπάσει τους κύκλους παρασίτων και να προσθέσει επιπλέον θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.

- Χωρίς συνθετικά λιπάσματα, η χρήση τους θα αντικατασταθεί με εδαφοκάλυψη,  οργανικό κομπόστ και χλωρή λίπανση.

Αναζήτησε: Νεότερη Λευκή Βίβλος του Ινστιτούτου Rodale - «Αναγεννητική γεωργία και εμπλουτισμός εδάφους με άνθρακα», Σεπτέμβριος 2020 (Explore Rodale Institute newest white paper – ‘Regenerative agriculture and soil carbon solution`, September 2020)

Οφέλη από την αναγεννητική γεωργία από την άποψη του αγρότη και του Επιστήμονα

Οι αγρότες έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό πρακτικές «στεγανότητας εδάφους» (‘weather-proofing soils’) με βελτιωμένη ικανότητα απορρόφησης και διείσδυσης νερού, ανακύκλωσης θρεπτικών συστατικών και παραγωγής νέων τύπων καλλιεργειών σε ένα μεταβαλλόμενο, αναπτυσσόμενο περιβάλλον.

Οι επιστήμονες μιλούν για «κλιματικά έξυπνα εδάφη» (‘climate-smart soils’) που επικεντρώνονται στην ισορροπία των αερίων του θερμοκηπίου και ισχυρίζονται ότι το έδαφος μπορεί να συμβάλει στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Αναζήτησε: Τι είναι η αναγεννητική γεωργία και η δέσμευση άνθρακα εδάφους; (WATCH  What is Regenerative Agriculture and soil carbon sequestration?)

Δες το τελευταίο δελτίο SSIO 2020: Ενότητα, αγνότητα και θεότητα στα δέντρα γύρω μας here.

Με την Αγάπη και την φροντίδα του Σάι,
Ομάδα Επιτροπής Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας
Διεθνής Οργανισμός Σάτυα Σάι

 

Ενημερώσεις Οκτωβρίου

Αγαπητοί συντονιστές Envirocare και Go Green Champions,

Αυτό το μήνα, θα σας οδηγήσουμε σε μια περιπέτεια όπου δεν απαιτούνται εργαλεία κήπου για να σκάψετε και να οργώσετε το έδαφος για να δημιουργήσετε έναν μικρό κήπο. Με γνώσεις και δεξιότητες, τα ‘Seedballs,’ ή οι σβώλοι σπόρων μπορούν να κατασκευαστούν από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση σε αργιλόχωμα και σπόρους. Μπορείτε να μετατρέψετε μικρές επιφάνειες γης και αχρησιμοποίητο χώρο σε όαση.

 OctoberImage3

Σβώλοι σπόρων σκορπισμένοι σε ένα κενό χώρο. 
Παρατηρήστε την ανάπτυξή τους!
 

 OctoberImage4

Μασανόμπου Φουκουόκα – ιδρυτής της Φυσικής Καλλιέργειας
και επανεφευρέτης των σβώλων-σπόρων το 1938,
τους ονόμασε Tscuchi dango, ή πιτάκια γης. 
 
«Η Φυσική Καλλιέργεια είναι η συνέχεια της πνευματικής υγείας του ατόμου. Η Φυσική Καλλιέργεια δεν στοχεύει μόνο στην ανάπτυξη σοδειάς, έχει σκοπό την καλλιέργεια και την τελειοποίηση των ανθρώπων.» - Μασανόμπου Φουκουόκα

Μια όμορφη και πιο φυσική δράση προς την Φυσική Καλλιέργεια στο Κτήμα Σάι Πρέμα

Το Κτήμα Σάι Πρέμα στη Ζώνη 6 του Διεθνούς Οργανισμού Σάτυα Σάι στο Mαρκόπουλο Μεσογαίας, στην Ελλάδα, βασίζεται στη δυναμική της Φυσικής Καλλιέργειας  (δες Ενημερώσεις Σεπτεμβρίου: «Μια επείγουσα ανάγκη για φυσική γεωργία») και εφαρμόζει την μέθοδο «σβώλοι σπόρων». Οι «σβώλοι σπόρων» είναι μια μέθοδος πολλαπλασιασμού σπόρων που δεν διαταράσσει την οικολογία και τη δομή του εδάφους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλά είδη σπόρων για βότανα, λουλούδια και βρώσιμες καλλιέργειες.

Στη φύση, οι σπόροι διασκορπίζονται από τον άνεμο ή τη βροχή ή τρώγονται από πουλιά, μυρμήγκια, έντομα και άλλα ζώα. Οι σβώλοι σπόρων είναι η λύση! Αυτοί οι σβώλοι γης μπορούν να αντέξουν ακόμη και σε σκληρές καιρικές συνθήκες. Είναι ανθεκτικοί και ευπροσάρμοστοι.

Οι σβώλοι  παρέχουν ένα θρεπτικό μέσο για την ανάπτυξη των σπόρων, που βλαστάνουν για να είναι οι πρωταγωνιστές μιας πλούσιας αλλαγής. Στο αγρόκτημα συνδυάστηκαν 30 συμβατοί με τη περιοχή σπόροι για την παραγωγή των σβώλων σπόρων. Αυτό ονομάζεται «συντροφική φύτευση», όπου τα φυτά αναπτύσσονται καλά μαζί και αλληλοβοηθούνται με διάφορους τρόπους, όπως η επικονίαση, η αποτροπή των παρασίτων και ο εμπλουτισμός του εδάφους.

«Ας προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους σπόρους στην Μητέρα Γη και ας είμαστε σίγουροι ότι εκείνη θα μας το ανταποδώσει με ατέλειωτη γενναιοδωρία, όπως πάντα.» - Πάνος Μανίκης, μαθητής του Μασανόμπου Φουκουόκα

Κάνοντας σβώλους σπόρων αγάπης και ελπίδας

Ανταλλαγή εμπειρίας, ιδεών και δράσης με τους λάτρεις της Φύσης στο Σάι Πρέμα.

 OctoberImage5

 Εργαστήριο με τα χέρια – Πάνος Μανίκης

  

OctoberImage6

Συνταγή για σβώλους σπόρων σύμφωνα με την πρόταση του Φουκουόκα:

  • 5 μέρη στεγνό κοσκινισμένο αργιλόχωμα
  • 3 μέρη καλά κοσκινισμένο κομπόστ
  • 1 μέρος μίγμα σπόρων

 Αναμιγνύουμε τα παραπάνω υλικά μαζί με νερό είτε με τα χέρια είτε σε μηχανή ανάμιξης κονιάματος. Με το μίγμα σχηματίζουμε σβώλους ή «λουκάνικα» και τα απλώνουμε σε φύλλα νάϋλον για να στεγνώσουν. Με προσοχή και φροντίδα ρίχνουμε τους στεγνούς σβώλους στα παρτέρια ή τις επιφάνειες γης που επιθυμούμε, τα ποτίζουμε και παρακολουθούμε τη διαδικασία βλάστησης.

 Διαβάστε περισσότερα – φτιάχνοντας σβώλους σπόρων με αργιλόχωμα (making clay ‘Seedballs,’)

 Ακολουθούν οι ίδιες ενημερώσεις στα αγγλικά: 

September Updates

Dear Envirocare Coordinators and Go Green Champions,

This month, we present to you a truly holistic agriculture project that draws on the lessons of Nature and restores soil health. Biodiversity loss, land degradation, and global climate change are three environmental catastrophes we are facing. These issues are in fact a single, indivisible environmental malfunction that man has created.

Creating healthy productive soil is the biggest hope for immediate salvation!

“Man needs to return to Nature and live there with faith in the life of Nature.” – Masanobu Fukuoka
(founder of Natural Farming, scientist, philosopher, writer and above all a farmer).

 

An Urgent Need for Regenerative Natural Agriculture
at Sai Prema Farm

“Agriculture – a spiritual path that connects science, religion, and philosophy into a single conception, as it was once inseparable in the past, and aspires to unite God, Nature, and man” – Panos Manikis
(student of Masanobu Fukuoka and pioneer of Natural Farming).

The Sai Prema Farm is a green paradise in Zone 6 of the SSIO in Markopoulo Mesogaias, Greece, and focusses on the need for a holistic agro-ecosystem – the Regenerative Natural Farming. This approach “improves the resources it uses, rather than destroying or depleting them” – according to the Rodale Institute.

Sai Prema Farm adopts agricultural principles and practices to rehabilitate and enhance the entire ecosystem of the farm by increasing soil organic matter.

 

Soil Health

Micro-organisms, fungi, and bacteria are critical to soil health. When soil is left undisturbed, beneficial soil organisms can establish their communities and feed off the soil organic matter.

“The soil is the basis of all transformations and developments. Soil is the substance of the food out of which man is born, through which man is sustained and nourished.”

– Sathya Sai Speaks 14:36, 28 September 1979

Tips to promote healthy soil and agricultural productivity

A variety of crops are grown at the Sai Prema Farm, such as figs, almonds, olives, walnuts, citrus fruits, grapes and all sort of vegetables. Growing together different species of plants allows Nature to be collaborative. Plants from the legume family, such as clover, vetch, peas and beans occupy the land between main crops, and live and thrive in harmony with each other. They absorb nitrogen (an imperative element for the proper growth and development of plants) from the air and fix it in nodules at their roots, thereby making them available to other plants.

WATCH: Dr Mercola interviews Gabe Brown (pioneer of soil-health movement) on keys to build healthy soil.

 

No synthetic pesticides – low infections and so plants are less susceptible to plant pathogens. Beneficial and predator insects keep the pests in control.

No synthetic herbicides – green manure helps to suppress weeds. Weeds are cut down with a mower or uprooted by hands.

Conservation tillage –switching from deep, regular tillage to reduced tillage methods improves soil structure, reduces carbon dioxide emissions and increases soil organic carbon.

Cover crops such as buckwheat, hairy vetch, clover, oats etc.. are planted for the soil, rather than for the purpose of being harvested. When chosen thoughtfully they, can enhance fertility of soil,  improve soil texture, prevent soil erosion, increase moisture retention and stop weed growth.

Crop rotation – growing different crops in the farm over several seasons  can break pest cycles and add extra nutrients to soil.

No synthetic fertilisers – substituted by mulching, organic compost and green manure.

 

Explore: Rodale Institute newest white paper – ‘Regenerative agriculture and soil carbon solution`, September 2020.

Benefits of Regenerative farming from a farmer and Scientist`s perspective

Farmers have long leveraged practices to ‘weather-proofing soils’ with an enhanced ability to absorb and infiltrate water, recycle nutrients, and produce new types of crops in a changing, growing environment.

Scientists speak of ‘climate-smart soils’ centred on greenhouse gas balance and they assert that soil can help mitigate carbon dioxide emissions.

WATCH: What is Regenerative Agriculture and soil carbon sequestration?

 

October Updates

Dear Envirocare Coordinators and Go Green Champions,

This month, we will drive you into an adventure where no garden tools are required to dig and plough the soil to establish a green spot. With knowledge and skill, ‘Seedballs,’ or seed bombs, can be made by anyone who has access to clay, soil, and seed. You can turn little pockets of land and unused space into an oasis.

 
 
 
 

“Natural farming proceeds from the spiritual health of the individual. Natural farming is not just for growing crops, it is for the cultivation and perfection of human beings.”

– Masanobu Fukuoka

 

A graceful and more natural touch to regenerative farming at Sai Prema Farm

The Sai Prema Farm in Zone 6 of the SSIO in Markopoulon Mesogaias, Greece, builds on the momentum of regenerative agriculture (Check Out September newsletter: “An Urgent Need for Regenerative Natural Agriculture”) at Sai Prema Farm and applies the seedball culture. Seedball is a seed propagation method which does not disturb the soil ecology and structure. Many types of seeds can be used for herbs, flowers, and edible crops.

In Nature, seeds get dispersed by wind or rain, or they get eaten by birds, ants, insects and other predators. Seedballs are the solutions! These earth dumplings can even withstand harsh weather conditions. They are resilient and versatile.

Seedballs provide a nourishing, growing medium to the seeds, which sprout into life to be the protagonists of a lush change. The farm has put together a combination of 30 compatible seeds to produce seedballs. This is called ‘companion planting’, where plants grow well together and assist each other in a number of ways, such as pollination, deterring pests and soil conditioning.

 “Let us offer as many seeds as possible to Mother Earth and we should be sure that she will give us back as always with infinite generosity!”

– Panos Manikis, student of Masanobu Fukuoka.

Making Clay Seedballs of Love and Hope

‘Exchange of inspiration, ideas and action to Sai Prema Nature lovers’