Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Εορτή του Πνευματικού Διδασκάλου (Γκούρου Πούρνιμα)

Μήνυμα του προέδρου του Διεθνούς Οργανισμού Σάτυα Σάι

Σε αυτό το βίντεο 5 λεπτών, ο Δρ. Narendranath Reddy, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πρασάντι, μοιράζεται τις διδασκαλίες του Σουάμι πάνω στη σημασία του εορτασμού της Γκούρου Πούρνιμα.

Για το βιντεοσκοπημένο μήνυμα πατήστε εδώ. Για να δείτε τους υπότιτλους στα αγγλικά, όταν αρχίζει να παίζει το βίντεο, μεταβείτε στην κάτω δεξιά γωνία του βίντεο και κάντε κλικ στο εικονίδιο που μοιάζει με γρανάζι ή τροχό και επιλέξτε "Υπότιτλοι / CC". Στη συνέχεια, κάντε κλικ σε οποιαδήποτε διαθέσιμη γλώσσα: Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά κ.λπ., για να εμφανιστούν οι υπότιτλοι.

Ακολουθεί το κείμενο του μηνύματος στα Ελληνικά:

Με αγάπη, ευγνωμοσύνη και ευλάβεια, υποβάλλω τα σέβη μου στον λατρεμένο και Πανταχού Παρόντα Κύριό μας, Μπαγκαβάν Σρι Σάτυα Σάι Μπάμπα.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Σάι Ραμ σε όλους σας,

Εύχομαι να έχετε μια ευτυχισμένη και άγια Γκούρου Πούρνιμα, γεμάτη με αγάπη και ευδαιμονία. Σε τούτην την ιερή ημέρα, οι πνευματικοί αναζητητές ανά τον κόσμο αποτίουν φόρο τιμής στον Διδάσκαλό τους, ο οποίος τους δείχνει το δρόμο προς τον Θεό. Εμείς, οι πιστοί του Σάτυα Σάι Μπάμπα, είμαστε ευλογημένοι και τυχεροί, καθώς έχουμε τον Μπαγκαβάν Σρι Σάτυα Σάι Μπάμπα όχι μόνον Δάσκαλο αλλά και Θεό.

Σε αυτή την ευοίωνη περίσταση, ας εκφράσουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας στον Μπαγκαβάν αφιερώνοντας για μια ακόμη φορά τη ζωή μας σ’ Αυτόν. Ας θυμηθούμε το μήνυμά Του σχετικά με την Guru Poornima. Ο Σουάμι εξήγησε ότι ο Διδάσκαλος (Γκουρού) μας δείχνει τον σκοπό και τον στόχο (γκούρι). Ο σκοπός και ο στόχος της ζωής είναι να συνειδητοποιήσουμε την έμφυτη θεϊκή μας φύση και να συνειδητοποιήσουμε ότι η ίδια Θεότητα ενυπάρχει στους πάντες και στα πάντα. Και πώς μπορούμε να επιτύχουμε το σκοπό αυτόν; Και γι’ αυτό, ο Σουάμι μας έχει δείξει τον δρόμο —χρειάζεται να έχουμε εστίαση (γκούρι σημαίνει και εστίαση). Πρώτ’ απ’ όλα πρέπει να εστιαστούμε στον Σουάμι. Κι αυτό γίνεται ψάλλοντας το γλυκύτατο Θεϊκό Όνομά Του, διαλογιζόμενοι στην πανέμορφη Θεϊκή Του Μορφή και συλλογιζόμενοι τα Θεϊκά Του Λίλας, τα Θεϊκά Παιχνίδια Του. Επειδή ο Σουάμι μάς έχει διαβεβαιώσει ότι, αν κρατηθούμε από τα Θεϊκά Του Άγια Πόδια με πλήρη πίστη, θα φθάσουμε τον στόχο μας σε τούτην τη ζωή. Είπε:

Μάνασα Μπάτζαρε Γκούρου Τσερενάμ. Ω νου, λάτρεψε τα Άγια Πόδια του Διδασκάλου.

Μα ταυτόχρονα απηύθυνε και προειδοποιητική σύσταση: ABC- Always Be Careful, που σημαίνει να είμαστε αδιάλειπτα προσεκτικοί. Να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην πέσουμε θύματα ψευδοδιδασκάλων, ψευδοπροφητών και ψευδομέντιουμ. Η σχέση μας είναι μόνο με Κείνον, καρδιά με καρδιά. Χρειάζεται, λοιπόν, να ασκήσουμε τη διάκρισή μας και πάντα να κρατιόμαστε από Εκείνον και μόνον. Τούτον τον εστιασμό –γκούρι– πρέπει και μόνον να έχουμε.

Ο δεύτερος εστιασμός που πρέπει να έχουμε, είναι στις Θεϊκές Του Διδασκαλίες, που είναι η ουσία όλων των Ιερών Κειμένων και των οποίων η πεμπτουσία είναι η Θεϊκή Αγάπη. Έχει πει: «Η Αγάπη είναι η Πηγή, η Αγάπη το μονοπάτι και η Αγάπη ο στόχος.» Ας ζήσουμε, λοιπόν, «εν Θεία Αγάπη».

Ο τρίτος εστιασμός είναι στη Θεϊκή Αποστολή. Ας συμμετέχουμε ενεργά στη Θεϊκή Αποστολή, συμμετέχοντας στα Εκπαιδευτικά Ινστιτούτα, στα Ιατρικά Ινστιτούτα, στα έργα ανθρωπιστικής βοήθειας και στον Οργανισμό Σάι που φέρει το Ιερό, Θεϊκό Του Όνομα. Αυτά τα ιδρύματα ιδρύθηκαν και αναπτύχθηκαν από τον Ίδιο τον Μπαγκαβάν και συνεχίζουν να καθοδηγούνται και να ευλογούνται από Εκείνον μέχρι και σήμερα. Ας εκμεταλλευτούμε, λοιπόν, κατά τον καλύτερο, κατά τον άριστο τρόπο, την ευκαιρία συμμετοχής σε τούτες τις δραστηριότητες.

Έχοντας, έτσι, αυτόν τον εστιασμό –γκούρι– σε Κείνον, στις διδασκαλίες Του και στη Θεία Του Αποστολή, το επόμενο στάδιο στο οποίο θα μεταβούμε θα είναι ο Γκουρού. Ο Σουάμι λέει: «Τι κάνει ο Γκούρου; Γκου σημαίνει άγνοια και Ρου είναι η διάλυση της άγνοιας. Και για ποιαν άγνοια μιλάμε; Άγνοια είναι η αίσθηση του «αχαμκάρα» και του «μαμακάρα», δηλ. του εγώ και του «δικό μου», η ψευδαίσθηση ότι είμαστε αυτό το σώμα, αυτός ο νους και η πολύπλοκη διάνοια. Μα άγνοια είναι και η κάθε είδους προσκόλληση. Με τον εστιασμό μας στον Σουάμι, στις διδασκαλίες Του και στην Αποστολή Του, τούτη η άγνοια θα διαλυθεί και τότε θα ζήσουμε στο φως, στο φως της Αγάπης και της Σοφίας.

Όταν το εφαρμόσουμε, θα φθάσουμε τελικά και στο τελευταίο στάδιο, αυτό που ο Σουάμι είπε για τον Γκουρού. Γκου σημαίνει Γκουνάτιτα, ο Θεός, δηλ., που είναι πέραν όλων των ιδιοτήτων. Ρου σημαίνει τη Ρουπαράχιτα, δηλ. ο Θεός που είναι πέραν πάσης μορφής. Έτσι, όταν θα εστιαστούμε σ’ Αυτό, θα βιώσουμε τη Θειότητα που είναι πέραν όλων των ονομάτων, όλων των μορφών και όλων των ιδιοτήτων. Τη Θειότητα που είναι πέραν του χρόνου, του χώρου, πέραν του νόμου της αιτίας και του αποτελέσματος. Και τότε θα αποκτήσουμε την επίγνωση ότι το κάθε κύτταρο, το κάθε άτομο, η κάθε στιγμή διαποτίζεται από το Θείο. Θα συνειδητοποιήσουμε και το ότι η Θειότητα διαπερνά κι εμάς τους ίδιους. Και τότε, θα ζήσουμε εν αγάπη και γεμάτοι ευδαιμονία. Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί στον Πολυαγαπημένο μας Κύριο Σάι:

Ασάτο μα Σατ Γκαμάγια, Τάμασο μα Τζγιότιρ Γκαμάγια, Μρίτιορ μα Αμριτάμ Γκαμάγια

Από την αναλήθεια οδήγησέ μας στην Αλήθεια! Από το σκοτάδι οδήγησέ μας στο φως! Από τον θάνατο οδήγησέ μας στην Αθανασία!

Τζέι Σάι Ραμ

Δρ Ναρεντρανάτ Ρέντι, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πρασάντι