Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Η Αγάπη είναι Ζωή - Η Προσφορά είναι Χαρά

Κατασκήνωση Ανθρωπίνων Αξιών 2017

Κάτι όμορφο έγινε πάλι από τον Ελληνικό Οργανισμό Σάτυα Σάι: Η κατασκήνωση των Ανθρωπίνων Αξιών! 25 παιδιά από 7 ετών, μέχρι 17 με 5 δασκάλους, περάσαμε υπέροχα από το Σάββατο 24/6 μέχρι και την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017.       

Χώρος; Το μοναδικό Σάι Πρέμα. Ένα μεγάλο κτήριο με δροσερά δωμάτια έξυπνης αρχιτεκτονικής, μεγάλους κοινόχρηστους χώρους για τις εσωτερικές δραστηριότητες, τραπεζαρία, πλήρη επαγγελματική κουζίνα, σκεπασμένη με πέργκολα κυκλική αυλή και τεράστιο κατάφυτο κτήμα ολόγυρα. Δηλαδή τι είναι το Σάι Πρέμα; Ένας επίγειος παράδεισος!

Το πρόγραμμα; Πρωί-πρωί προσευχή και ευχαριστίες προς τον Δημιουργό, γυμναστική, παιχνίδι,  παρουσίαση, ανάλυση και συζήτηση πάνω στο έργο ενός μεγάλου ανθρώπου-παραδείγματος μιας αληθινής ζωής: Του Άλμπερτ Σβάιτσερ. Ήταν παράδειγμα ως άνθρωπος πολυτάλαντος, μουσικός, συγγραφέας, μυστικιστής, γιατρός, ανθρωπιστής. Πρόσφερε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην υπηρεσία προς τον συνάνθρωπο ως γιατρός στην Αφρική, έργο για το οποίο βραβεύτηκε με την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 1953. Η ιστορία του Σβάϊτσερ έγινε θέμα καθημερινής μελέτης, χαρούμενων παιχνιδιών και θεατρικής παράστασης την τελευταία μέρα.χέρια που υπηρετούν

Στην κατασκήνωση, που λειτουργεί ως πεδίο υπενθύμισης της εκπαίδευσης στις Ανθρώπινες Αξίες - Αλήθεια, Αρετή, Ειρήνη, Αγάπη, Μη βία - δεν χάθηκε ούτε μια ευκαιρία που να μη γίνει, με κάθε τρόπο, επανάληψη των αξιών σε κάθε δραστηριότητα του καθημερινού προγράμματος: Στη συνέπεια να παρευρίσκονται στους χώρους εκδηλώσεων κάθε φορά που άκουγαν το κουδούνι, στο να καθαρίζουν το δωμάτιό τους και να τακτοποιούν τα πράγματά τους για την “επιθεώρηση” από τους συνομηλίκους τους, στο πως θα παίρνουν το φαγητό τους από τον μπουφέ, στο πώς θα μαζεύουν τα πιάτα τους, στη βοήθεια προς τους μαγείρους, στον καθαρισμό της κουζίνας και των τραπεζιών – όλοι εκ περιτροπής. Πολύ εντυπωσιακή ήταν η αντιμετώπιση μεταξύ των παιδιών διαφορετικών χαρακτήρων. Βέβαια υπήρξαν μικροδιενέξεις. Όμως, η εκπαίδευση των Αξιών κάνει το θαύμα της. Υπενθυμίζοντας τις αξίες της Αγάπης και της Ορθής Συμπεριφοράς οι αντιδικίες κατευνάζονταν με γνώση και ψυχραιμία.

Τι να πούμε για τα μαγειρέματα; Για τους εξαιρετικούς και αφοσιωμένους φίλους- μαγείρους και τους εθελοντές βοηθούς τους. Τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας. Και τι δεν εύρισκαν τα παιδιά στον πάγκο σερβιρίσματος! Πλούσια τα ελέη. Τι πρωινό, τι φρούτα, τι μεσημεριανό, τι βραδινό! Και αν πούμε για το απογευματινό, αυτό ήταν ένα τεράστιο γλυκό καρπούζι που κοβόταν και μοιραζόταν στα παιδιά μετά το απογευματινό κολύμπι. Κολύμπι; Ναι κάθε μέρα σε άλλη παραλία. Αλλά για να πούμε και εδώ την αλήθεια, αυτή που τους άρεσε ήταν εκείνη με τα βράχια από τα οποία πηδούσαν για αμέτρητες βουτιές! Κατά τις 7.30μ.μ. επιστροφή στο Σάι Πρέμα. Ντους και λούσιμο, βραδινό φαγητό στην τραπεζαρία ή στην κυκλική αυλή, γλυκό ή παγωτό. Εκεί ήταν το μεγάλο πανηγύρι. Με τη σειρά τον σωστότερων απαντήσεων – το τηλεπαιχνίδι - πάνω στα θέματα των πρωινών συζητήσεων για γεγονότα από τη ζωή του Σβάϊτσερ και  μηνύματα των Ανθρωπίνων Αξιών, που έδιναν την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να κερδίσουν το παγωτό τους.

Πριν τον ύπνο γινόταν συγκέντρωση στη μεγάλη αίθουσα με ανασκόπηση και αξιολόγηση των δραστηριοτήτων της ημέρας, τραγούδια, βραδινή προσευχή και μια γλυκιά καληνύχτα.

 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ.

 “Ο Θεός είναι Αγάπη. Η Αγάπη είναι Θεός. Ζείτε μέσα στην Αγάπη. Ζείτε μέσα στον Θεό”.

                                                                           Σρι Σάτυα Σάι Μπάμπα