Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

Μαθήματα Ανθρωπίνων Αξιών 2016-17

Ο Σάτυα Σάι Μπάμπα, ιδρυτής του Προγράμματος Εκπαίδευσης στις Ανθρώπινες Αξίες, έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει, πως το κύριο χαρακτηριστικό τού αληθινού ανθρώπου είναι η ενάρετη συμπεριφορά και συνεπώς αληθινή εκπαίδευση είναι εκείνη που καλλιεργεί αγνά αισθήματα και υψηλά ιδεώδη.

Ο σκοπός της εκπαίδευσης θα έπρεπε να είναι το "ΕΥ ΖΗΝ" και όχι απλά το ζην. Εάν η εκπαίδευση είχε προοριστεί για τα προς το ζην, δεν θα ήταν απαραίτητο να ιδρύονται σχολεία. Τα πουλιά και  τα ζώα το καταφέρνουν αυτό χωρίς να έχουν φοιτήσει σε κανένα εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ο Αντισθένης, ένας κυνικός φιλόσοφος, έλεγε ότι η πιο αναγκαία μάθηση, είναι το να ξεμάθει κανείς τις κακές του συνήθειες.

Η εκπαίδευση στις Ανθρώπινες Αξίες είναι μάθημα ζωής. Δεν έχει μια συγκεκριμένη διάρκεια, όπως η συνήθης τυπική εκπαίδευση, και πρέπει να αρχίζει από την πολύ μικρή ηλικία του παιδιού, ή ακόμη καλύτερα και πριν ακόμη γεννηθεί το παιδί, από την εμβρυακή ηλικία. Είναι ένα  ταξίδι, που διαρκεί όσο και η ζωή τού ανθρώπου και εμπλέκει την καρδιά, το νου και όλα τα ταλέντα και τις δεξιότητες του ατόμου.

Σε έναν όμορφο χώρο στα Βριλήσσια, ο Οργανισμός Σάτυα Σάι  προσφέρει εδώ και χρόνια μαθήματα Ανθρωπίνων Αξιών σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου. O στόχος του προγράμματος είναι να φέρει στην επιφάνεια όλες τις αρετές που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα στο παιδί. Με την αφήγηση κατάλληλων ιστοριών, την ανιδιοτελή υπηρεσία, τις ομαδικές δραστηριότητες, το ομαδικό τραγούδι, την προσευχή και την σιωπηλή στάση, ενθαρρύνεται η απόκτηση καλών συνηθειών και σιγά-σιγά διαπλάθεται ένας καλός και ενάρετος χαρακτήρας.

Σε ένα απόφθεγμά του ο Σάτυα Σάι Μπάμπα, λέει:

Σπείρε μια σκέψη και θέρισε μια πράξη

Σπείρε μια πράξη και θέρισε μια συνήθεια

Σπείρε μια συνήθεια και θέρισε έναν χαρακτήρα

Σπείρε έναν χαρακτήρα και θέρισε ένα πεπρωμένο

 

Στις 10 Ιουνίου του 2017 τελείωσε ο φετινός κύκλος μαθημάτων, που είχε σαν θέμα την ενότητα των θρησκειών. Μέσα από φιλοσοφικά κείμενα και κατάλληλες ιστορίες, έγινε προσπάθεια να αντιληφθούν τα παιδιά τις ομοιότητες που χαρακτηρίζουν τις διάφορες θρησκευτικές και φιλοσοφικές παραδόσεις, αφού ο εντοπισμός τους βοηθάει στην αλληλοκατανόηση, την αποδοχή και την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων. Στόχος των μαθημάτων ήταν να αντιληφθούν πως η Αλήθεια είναι Μία, αλλά οι σοφοί την έχουν εκφράσει με διαφορετικούς τρόπους.

Έτσι, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τις διδασκαλίες του Χριστιανισμού, του Βουδισμού, του Ζωροαστρισμού, του Κομφουκιανισμού και του Ινδουισμού. Με έκπληξή τους αντιλήφθηκαν ότι όλες οι παραδόσεις προτρέπουν τους πιστούς τους σε προσευχή, αλληλεγγύη, αυτοέλεγχο, προσφορά, και σε έναν ενάρετο τρόπο ζωής. Κατανόησαν την ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα και πως ο Θεός είναι Πνεύμα και Αλήθεια και κατοικεί στις καρδιές όλων των όντων.

Άκουσαν αποφθέγματα διαχρονικής αξίας και κατανόησαν την σημασία τους:

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ

Διάγραψε το εγώ και άσε το να πεθάνει επάνω στον Σταυρό, έτσι ώστε να κατακτήσεις την αιωνιότητα.

Ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΝΔΟΥΙΣΜΟ

Μη βία είναι να μην βλάπτεις τα πλάσματα τούτης της γης, να τα φροντίζεις με αγάπη και μ’όλα αρμονικά να ζεις.

Η Μητέρα και η Πατρίδα είναι πιο ιερές και από τον ίδιο τον Ουρανό.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΔΙΣΜΟ

Να θυμάσαι τον τροχό της αιτίας και του αποτελέσματος που διαμορφώνει το πεπρωμένο, και την αιώνια τάξη που τα ρυθμίζει όλα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΩΡΟΑΣΤΡΙΣΜΟ

Ρίξε στην φωτιά τα κατώτερα ένστικτα και πάθη. Κάψε κάθε αρνητικότητα μέσα στην ιερή φωτιά και πρόβαλε αγνός και θεϊκός.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΦΟΥΚΙΑΝΙΣΜΟ

Η Αρετή είναι η βασική προϋπόθεση για την ευημερία της κοινωνίας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘΑΝΙΣΜΟ

Να είσαι σαν το αστέρι που δεν απομακρύνεται από το μισοφέγγαρο, αλλά παραμένει ακίνητο με σταθερή πίστη. 

Τα αποφθέγματα και οι ρήσεις των μεγάλων σοφών είναι σίγουρα πολύ σημαντικά μαθήματα για την ζωή. Όμως δεν αρκεί απλά να τα διαβάζει κανείς με χαρά. Πρέπει να τα βάλει στην καρδιά του και μετά να πράξει σύμφωνα με αυτά. Γιατί μόνο θέτοντας σε εφαρμογή τα σοφά αυτά λόγια, μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος ευτυχισμένος σε αυτόν τον κόσμο.

Σαν συνέχεια του προγράμματος Εκπαίδευσης στις Ανθρώπινες Αξίες, έρχεται η κατασκήνωση στο Μαρκόπουλο, που φέτος έχει τίτλο «Η Αγάπη είναι Ζωή, η Προσφορά είναι Χαρά!». Η κατασκήνωση αρχίζει στις 24 Ιουνίου 2017 και τελειώνει στις 2 Ιουλίου 2017 και ο κεντρικός άξονας των μαθημάτων θα είναι η ζωή και το έργο του Άλμπερτ Σβάιτσερ.

Να έχετε ένα όμορφο Καλοκαίρι!