Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

ΜΗ - ΒΙΑ

 
Τα παρακάτω είναι αποσπάσματα από ομιλίες του Σρι Σάτυα Σάι Μπάμπα, 
και αναφέρονται στο βιβλίο Sadhana - Ο Εσωτερικός Δρόμος,
των Ελληνικών Εκδόσεων Σάτυα Σάι.
 
 
Να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους.
Η ανθρωπότητα είναι μια κοινότητα. Όταν βλάπτεις τον εαυτό σου, βλάπτεις όλους.
 
Σήμερα ο νόμος της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι «ο καθένας για τον εαυτό του». 
Αυτό συμβαίνει επειδή δεν γίνεται αντιληπτό ότι όλοι αποτελούν μια ενότητα και είναι «ένα με τον Θεό».
 
Όταν κάποιος υποφέρει από οξύ πόνο στο στομάχι, τα μάτια του δακρύζουν. Γιατί; Γιατί τα διάφορα όργανα, τα μάτια, το στομάχι κ.λ.π. ανήκουν στο ίδιο σώμα. Παρόμοια , όταν ένας άνθρωπος υποφέρει, τα μάτια σου πρέπει να χύνουν δάκρυα και να είσαι έτοιμος να τον ανακουφίσεις. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον όταν νιώσεις ότι και οι δύο είσαστε μέλη του ίδιου θείου σώματος. Τα διαφορετικά συναισθήματα προέρχονται από την άγνοια της Αλήθειας. Ο άρρωστος, ο φτωχός, ο αγράμματος, ο κακός, είναι όλοι μέλη του ίδιου θείου σώματος που είσαι κι εσύ. Όλους μας ενεργοποιεί η ίδια ζωτική ενέργεια. Σκοπός, λοιπόν, της ζωής του ανθρώπου είναι να συνειδητοποιήσει τούτη την αλήθεια και να βυθιστεί μέσα σ’ αυτή την Ενότητα.
 
Εάν ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του ειρήνη, τότε ολόκληρος ο κόσμος θα είναι ειρηνικός.
 
Οι έξι εχθροί του ανθρώπου, καταχωνιασμένοι βαθιά στη συνείδησή του, κατατρώνε τη ζωή του. Η λαγνεία, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση, η υπερηφάνεια και ο φθόνος είναι οι έξι εχθροί που πρέπει να εξοντωθούν. Αυτοί υποβιβάζουν τον άνθρωπο στο επίπεδο του δαίμονα.
 
Δεν κάνετε καμία προσπάθεια και γι’ αυτό δεν υπάρχει ούτε Ειρήνη, ούτε Αγάπη, ούτε Αλήθεια στο σπίτι, στην κοινότητα, στο έθνος και επομένως και στον κόσμο. Ακόμη και τα δίδυμα αδέλφια ακολουθούν διαφορετικό δρόμο, γιατί ζουν σε έναν κόσμο ανταγωνιστικό και αντιμαχόμενο, γεμάτο πάθη και μίση. Μόνο όταν Στόχος και Οδηγός είναι ο Θεός μπορεί να υπάρξει πραγματική Ειρήνη, Αγάπη και Αλήθεια.
 
Άφησε ήσυχους αυτούς που δεν εγκρίνεις και δεν αποδέχεσαι τη συμπεριφορά τους, να ακολουθήσουν το δρόμο τους. Απόκτησε την ικανότητα να μένεις ανεπηρέαστος. Αυτός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τον κόσμο γύρω του ο αναζητητής, όταν ανατείλει η αγάπη του προς το Απόλυτο.
 
Μόνος σου σκέψου και ανακάλυψε τι είναι αυτό που πλαταίνει την αγάπη σου και τι είναι αυτό που σ’ εξοργίζει. Καλλιέργησε το πρώτο και παραιτήσου από το δεύτερο.
 
Μάθε να συγκρατείς το θυμό σου από την αρχή της εμφάνισής του.
 
Ακόμη κι αν κάποιος μιλάει εναντίον σου, εσύ να μένεις ήρεμος, να είσαι πάντα γλυκομίλητος και να λες: «Mε αφήνει κατάπληκτο που η συμπεριφορά μου σου έδωσε αυτή την εντύπωση». Χαμογέλασε και μην το παίρνεις κατάκαρδα. Να χαμογελάς όταν σε συκοφαντούν και να διατηρείς την ηρεμία σου.
 
Κάνε στους άλλους αυτό που θα επιθυμούσες οι άλλοι να κάνουν σε σένα. Μην κάνεις στους άλλους ό,τι δεν θα επιθυμούσες να σου κάνουν.
 
Τα μάτια είναι άπληστα. Απόφευγε να ικανοποιείς την απληστία τους με το να βλέπεις άσχημα, χυδαία, εξευτελιστικά και ποταπά θεάματα όπως και φρικαλέες κινηματογραφικές ταινίες, που δεν παρουσιάζουν παρά τη φαυλότητα και το έγκλημα.
 
Μη χαίρεσαι όταν τα αυτιά σου ακούνε σκάνδαλα, βλασφημίες ή κουβέντες γεμάτες μίσος και απληστία. Μην ακούς συζητήσεις άθεων και μοχθηρών ανθρώπων που δεν έχουν αγάπη στην καρδιά τους και αδελφικότητα στις πράξεις τους.
 
Συγκράτησε τη γλώσσα από την κακολογία και τις μάταιες συζητήσεις. Να μιλάς λίγο. Να μιλάς γλυκά, να μιλάς όταν είναι ανάγκη, να μιλάς μόνον σ΄αυτούς που χρειάζεται. Μη φωνάζεις και μην υψώνεις τον τόνο της φωνής σου πάνω στο θυμό και την έξαψη. Να αποφεύγεις τα λόγια που μπορούν να κηλιδώσουν την υπόληψη του άλλου, να βλάψουν τα συμφέροντά του και να του προξενήσουν πόνο. 
 
Η ομιλία είναι μια εξαιρετικά σημαντική ανθρώπινη ικανότητα, και θα πρέπει να τη χρησιμοποιείς με μεγάλη προσοχή. Ποτέ μη λες κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και ποτέ μην πληγώνεις κάποιον με τα λόγια σου.
 
Να λες την αλήθεια, να μιλάς με ευγένεια και να μην λες αλήθειες που πληγώνουν.
 
Γέμισε τη ζωή σου με αγάπη. Μη μισείς κανέναν. Απόφευγε τη βία. 
Άφησε την καρδιά σου να ξεχειλίζει συμπόνια.
 
Από τη μια μεριά, οι άνθρωποι προσεύχονται στο Θεό και από την άλλη, μπορεί να βλάπτουν τους συνανθρώπους τους. Αυτό δεν είναι καλό. Οι άνθρωποι θ΄ αγαπήσουν το Θεό μόνο όταν θα μπορέσουν να αγαπήσουν τους συνανθρώπους τους.
 
Να σέβεστε το ίδιο όλες τις θρησκείες, διότι όλες διδάσκουν την Αγάπη και τη Μη-βία.
 
Διάλεξε ένα όνομα και μια μορφή του Θεού για να τα φέρνεις στη μνήμη σου και να στοχάζεσαι, όμως, να μην υποτιμάς τα άλλα ονόματα και τις άλλες μορφές τού Θεού.
 
Ο Θεός, ποτέ και σε κανένα, δεν υπαγορεύει ν΄ αφαιρέσει τη ζωή κάποιου άλλου. Κανένας δεν έχει τέτοιο δικαίωμα γιατί η ίδια θεϊκή φλόγα είναι παρούσα σε όλους. Αλλά στο όνομα του Θεού οι άνθρωποι κάνουν ειδεχθή εγκλήματα.
 
Όσο περισσότερο αγαπάς τους άλλους, τόσο περισσότερη χαρά θα βιώνεις. Όσο περισσότερο αναπτύσσεις το μίσος, τόσο πιο δυστυχισμένη θα γίνεται η ζωή σου. 
 
Οι δυνάμεις του μίσους εξοντώνονται από τις ίδιες τους τις φαυλότητες, προδικάζουν την ίδια τους την πτώση, ενώ οι πράξεις τους καταλήγουν στην ίδια τους την καταστροφή.
 
Μόνο όταν οι άνθρωποι εξαλείψουν το μίσος και τη βία, αναπτύξουν την Αγάπη και συνειδητοποιήσουν ότι όλα είναι Ένα, θα μπορέσει η Γη να μεταμορφωθεί σε παραδεισένιο τόπο.