Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

ΕΙΡΗΝΗ

 
Τα παρακάτω είναι αποσπάσματα από ομιλίες του Σάτυα Σάι Μπάμπα,
και αναφέρονται στα βιβλία 
Sadhana - Ο Εσωτερικός Δρόμος και Η Ενότητα είναι Θεότητα,
των Ελληνικών Εκδόσεων Σάτυα Σάι.
 
 
Η χαρά που τόσο ψάχνεις υπάρχει μέσα σου. Εσύ, όμως, υποφέρεις σαν αυτόν που έχει άπειρα πλούτη στο χρηματοκιβώτιο και δεν ξέρει πού είναι το κλειδί. Με την κατάλληλη καθοδήγηση και επιμονή και μέσα στη σιωπή του διαλογισμού, θα μπορέσεις να ανακαλύψεις το κλειδί, να ανοίξεις την καρδιά σου και να γεμίσεις με χαρά.
 
Η υπέρτατη συνείδηση δε γνωρίζει ούτε χαρά ούτε θλίψη. Βρίσκεται πάντοτε σε ισορροπία. Δεν επηρεάζεται ούτε από το ένα ούτε από το άλλο. Η υπόστασή της είναι διάνοια σταθερή κι ανεπηρέαστη και αμετάβλητη σοφία.
 
Όταν ο άνθρωπος κυριαρχήσει στις αισθήσεις του και πάψει να ταυτίζεται με το σώμα του, η ευδαιμονία και η ειρήνη γίνονται κτήμα του, γιατί πηγάζουν μέσα από την πηγή της απόλυτης ευδαιμονία και της αιώνιας ειρήνης που είναι η ουσία της υπέρτατης Θεότητας.
 
Η Ευδαιμονία και η Ειρήνη δεν πηγάζουν από τα εγκόσμια.
 
Η γαλήνη βρίσκεται μόνο στην εσωτερική πραγματικότητα.
 
Αν η αίσθηση της ομορφιάς και της αρμονίας δε μεταφέρεται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τότε η ζωή είναι άχρηστη, είναι βάρος, είναι απάτη.
 
Ένα χαμόγελο είναι σαν το τριαντάφυλλο που μεγαλώνει πάνω στο αγκάθι ενός στεναγμού. 
Να χύνεις δάκρυα, αλλά μόνο δάκρυα χαράς, γιατί ελευθερώθηκες από τα δεσμά των επιθυμιών.
 
Πίστεψε πως είσαι το άφθαρτο, το αγνό Πνεύμα. Τότε καμιά απολαβή ή απώλεια δε θα μπορεί να σε επηρεάζει, κανένα αίσθημα απελπισίας δε θα μπορεί να σε βασανίζει.
 
Η γαλήνη και η χαρά είναι ένας κρυμμένος θησαυρός που βρίσκεται βαθιά μέσα στον άνθρωπο. 
Όταν τον ανακαλύψει κανείς, παύει να είναι περίλυπος και αναστατωμένος.
 
Να είσαι σαν τη θαλάσσια χελώνα που μπορεί να ζει και μέσα στο νερό και έξω απ’ αυτό. Με άλλα λόγια, καλλιέργησε την εσωτερική γαλήνη. Αυτό θα σε βοηθήσει να σκέφτεσαι συνεχώς τον Θεό, είτε είσαι ανάμεσα στους ανθρώπους είτε μόνος σου.
 
Όταν θλίβεσαι για κάτι που εσύ θεωρείς απώλεια ή συμφορά, απασχόλησε το νου σου με την ενθύμηση και την επανάληψη των ονομάτων του Θεού. Αυτό θα σου δώσει παρηγοριά, θάρρος και θα σου ανοίξει καινούργιες προοπτικές.
 
Στηρίξου στον Θεό. Μετά την καταιγίδα έρχεται πάντοτε η γαλήνη.
 
Προσευχήσου για τη Χάρη του Θεού, αφιέρωσε λίγο από το χρόνο σου σε πνευματική άσκηση. 
Η Θεία Χάρη θα τακτοποιήσει τα πάντα, με επακόλουθο τη συνειδητοποίηση του Εαυτού.
 
Μερικές φορές, ενώ θεωρούμε μια εμπειρία θλιβερή, μπορεί αργότερα να αποδειχτεί ευχάριστη. Και αντίστροφα, μια εμπειρία που τη θεωρούμε ευχάριστη, να αποδειχτεί, τελικά, μια εμπειρία θλίψης και αγωνίας.
 
Μην αντιπαραθέτεις το ασήμαντο εγώ σου στον Παντοδύναμο, παράδοσέ το στη θέλησή Του και θα νιώσεις παντοτινή γαλήνη.
 
Η γαλήνη του νου δε θα σου χαριστεί επειδή διαθέτεις δροσερό δωμάτιο ή καναπέ με μαλακά μαξιλάρια. Ούτε εξαρτάται από τις καταθέσεις σου στην τράπεζα ή από τα διπλώματα που έχεις πάρει. Θα την αποκτήσεις μόνο όταν αρνείσαι τον υπάνθρωπο που έχεις μέσα σου, όταν επωφελείσαι απ’ όλες τις ευκαιρίες που σε παρακινούν, και όταν υποκινείς το Θείο που υπάρχει μέσα σου, να σου φανερωθεί.
 
Ο νους είναι το φόντο του κόσμου. Αν οι σκέψεις και οι δραστηριότητες του νου είναι υγιείς, χωρίς βία, γεμάτες αγάπη και εναρμονισμένες με την αρετή, τότε η Ειρήνη βρίσκεται κοντά και μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει το Θείο Πνεύμα, το Υπέρτατο Ον.
 
Θα ήθελα να σας πω ποια είναι τα πρώτα βήματα στην πνευματική άσκηση. Να μένετε σιωπηλοί. Τότε θα μπορείτε πιο εύκολα να διακρίνετε τον καλπασμό του νου πίσω από τις υλικές απολαύσεις. Περιορίστε τις δραστηριότητές του, στρέψτε τον εσωτερικά, προς την ήρεμη λίμνη της ευδαιμονίας που βρίσκεται βαθιά μέσα στην καρδιά. Ξεπεράστε το φόβο προσηλώνοντας το νου στο «Ένα», γιατί ο φόβος εμφανίζεται μόνο όταν υπάρχει και «το άλλο».
 
Tα Ιερά Βιβλία όλων των θρησκειών βοηθούν τον άνθρωπο να φτάσει στην αιώνια κατοικία του, την κατοικία της Γαλήνης.
 
Το μυστικό είναι να ανακαλύψεις την πηγή της χαράς που έχεις μέσα σου. 
Αυτή είναι αστείρευτη και πάντοτε δροσερή γιατί πηγάζει από τον Θεό.
 
Οι προσευχές σας για ειρήνη πρέπει να συμπεριλαμβάνουν ολόκληρο τον κόσμο. Διευρυνθείτε! Μην περιορίζεστε στη μικρή ατομικότητά σας. Διευρυνθείτε μέσα στην Οικουμενική Αγάπη, την ακλόνητη ψυχική γαλήνη και την αρετή. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εκδηλωθεί ολοκληρωτικά η Θεότητα που βρίσκεται μέσα σας.
 
Ο άνθρωπος αποζητά τη γαλήνη, την ευτυχία και την ευδαιμονία. Μπορεί να τις αποκτήσει αν διαλογίζεται πάνω στη γαλήνη, αν προσεύχεται για την ευτυχία και την ευδαιμονία και αν ακολουθεί διάφορες άλλες πνευματικές ασκήσεις για παρόμοια αγαθά.
 
Δέξου από τα βάθη της καρδιάς σου  πως ό,τι κάνεις το χρωστάς στη Χάρη του Θεού, και τότε θα έχεις οπωσδήποτε την ανταμοιβή του Κυρίου. Δοκίμασε και θα την έχεις.
 
Ο Θεός είναι ο Οδηγός. Παραδόσου σ’ Αυτόν και απαλλάξου από κάθε άλλη έννοια. Να ταξιδεύεις ασφαλής και να φτάνεις ευτυχισμένος.