Ελληνικός Οργανισμός Σάτυα Σάι
Ζώνη 6, Νότια Ευρώπη, Περιοχή 6.2

ΑΡΕΤΗ (Ντάρμα - Σωστή Συμπεριφορά)

 
Τα παρακάτω είναι αποσπάσματα από ομιλίες του Σρι Σάτυα Σάι Μπάμπα, 
και αναφέρονται στο βιβλίο Sadhana - Ο Εσωτερικός Δρόμος,
των Ελληνικών Εκδόσεων Σάτυα Σάι. 
 
Ποια ακριβώς είναι τα καθήκοντά σου; Θα σου τα συνοψίσω: Πρώτον, να φροντίζεις τους γονείς σου με αγάπη, σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Δεύτερον, να λες την αλήθεια και οι πράξεις σου να είναι αγνές. Τρίτον, στον ελεύθερο χρόνο σου να επαναλαμβάνεις το όνομα του Θεού, φέρνοντας στο νου σου και τη μορφή Του.Τέταρτον, μην κατακρίνεις ποτέ τους άλλους και μην προσπαθείς να ανακαλύψεις τα λάθη τους. Πέμπτον, μην προκαλείς πόνο σε κανέναν.
 
Να θεωρείς την πατρίδα σου ιερή και, ζώντας στο έδαφός της, να συμπεριφέρεσαι ανάλογα. Να διαπνέεσαι από πατριωτισμό για το έθνος σου, χωρίς, όμως, να περιφρονείς ή να κατηγορείς τα άλλα έθνη. Ποτέ, ούτε στο χειρότερό σου εφιάλτη, δεν πρέπει να σχεδιάζεις κάτι που μπορεί να βλάψει την πατρίδα σου.
 
Η αρετή είναι η καλύτερη συνταγή για την ευτυχία.
 
Η μεγαλοσύνη κάθε ανθρώπου εξαρτάται από την διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Δεν εξαρτάται από τη δύναμη, τα πλούτη ή την κοινωνική του θέση. Πρώτα απ’ όλα, λοιπόν, προίκισε τον εαυτό σου με αρετές και καλές ιδιότητες.
 
Ο καθένας έχει το ρόλο του στην παράσταση που έχει σχεδιαστεί από τον Παντοδύναμο. Μην περιφρονείς, μην προσβάλλεις και μην πληγώνεις κανέναν, γιατί Εκείνος είναι η κάθε ύπαρξη και η περιφρόνησή σου είναι ιεροσυλία.
 
Ο Θεός ήρθε ανάμεσά μας με ανθρώπινη μορφή για να εδραιώσει ξανά τη Θεία Δικαιοσύνη, τους θείους νόμους, να δυναμώσει τις ρίζες της πίστης στον Θεό, και να κάνει γνωστή στον άνθρωπο την ύπαρξή Του. Είναι στη φύση του ανθρώπου να εξυψώνεται με την πνευματική πειθαρχία, την ηθική καλλιέργεια, την εκδήλωση αγάπης και με διάφορους άλλους τρόπους, για να φτάσει, τελικά, στην ένωση με τον Θεό.
 
Καταπολέμησε το φθόνο και τη ζήλια που υπάρχει μέσα σου, διεύρυνε την ενόραση και βελτίωσε τον τρόπο ζωής σου. Συμπεριφέρσου στους συνανθρώπους σου ισότιμα, χωρίς να επηρεάζεσαι από την κοινωνική τάξη ή τη θρησκεία τους.
 
Να φυλάγεσαι από την αλαζονεία του πλούτου, της ευρυμάθειας και της κοινωνικής προβολής, γιατί σε οδηγούν στον εγωκεντρισμό. Μην ψάχνεις για λάθη των άλλων. Να αναζητάς μόνο τα δικά σου λάθη. Να είσαι ευτυχής με την ευημερία των άλλων και να χαίρεσαι με τη χαρά τους.
 
Να ενεργείς σύμφωνα μ’ αυτά που λες, και να λες αυτά που σκέφτεσαι. Μην εξαπατάς την ίδια σου τη συνείδηση, και μην την περιορίζεις υποχρεώνοντάς την να συμμετέχει σε πράξεις που δεν τις εγκρίνει.
 
Μη λες κακίες για τους άλλους, κοίταζε μόνο το καλό μέσα τους. Να καλωσορίζεις κάθε ευκαιρία που σου δίνεται για να βοηθάς, να παρηγορείς και να ενθαρρύνεις τους άλλους στην πνευματική τους πορεία. Να είσαι ταπεινός και να μην υπερηφανεύεσαι για τα αγαθά, την κοινωνική σου θέση, το κύρος σου, τη μόρφωσή σου ή για την τάξη στην οποία ανήκεις.
 
Το χρήμα έρχεται και φεύγει, ενώ η αρετή έρχεται και αναπτύσσεται.
 
Η συμβουλή μου είναι: Να ζεις τη ζωή σου έχοντας αφοσίωση στον Θεό. Δείχνε με πράξεις στο περιβάλλον σου πόσο πειθαρχημένος είσαι, πόσο ειλικρινά υπακούς τους γονείς σου και πόσο βαθιά σέβεσαι τους δασκάλους σου. Γίνε φως, γίνε το λυχνάρι που θα ακτινοβολεί την αρετή και τον αυτοέλεγχο. Μην ξεγλιστράς προς την απειθαρχία, την ανάρμοστη συμπεριφορά, την ανευθυνότητα και τις κακές συνήθειες. Να συμπεριφέρεσαι σωστά όπου κι αν βρίσκεσαι.
 
Η αρετή δεν ασκείται στην απομόνωση. Αν ζεις σε περιβάλλον θυμού και καταφέρνεις να τον ελέγχεις, αυτό είναι ένα αξιόλογο επίτευγμα. Αν, όμως, ζεις μέσα στο δάσος όπου δεν υπάρχει αιτία για θυμό, κι εσύ λες ότι τον δάμασες, τότε αυτό δεν έχει νόημα. Γι’ αυτό, λοιπόν, να παραμείνεις στο περιβάλλον σου, εκεί όπου υπάρχουν όλες οι πιθανότητες να προκληθεί το αίσθημα του θυμού και του μίσους και να μάθεις να τα υπερνικάς. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα.
 
Πλούτισε αποκτώντας αρετή, αυταπάρνηση και αφοσίωση στην Ανώτερη Δύναμη. Αυτό ευχαριστεί το Θεό και λυτρώνει εσένα.
 
Πρώτα ο Θεός, μετά ο κόσμος και τελευταίος εσύ.
 
Η ευχαρίστηση που νιώθεις όταν είσαι σωστός και κάνεις το καλό, είναι αρκετή εμψύχωση και ανταμοιβή για σένα. Εναντιώσου σε κάθε πειρασμό που σε σπρώχνει προς τις κακές συναναστροφές. Αυτό θα δυναμώσει τον αυτοσεβασμό σου και θα μεγαλώσει την εκτίμηση για τον ίδιο σου τον εαυτό. Αν ζεις με αυτό τον τρόπο, η ίδια σου η ζωή είναι για το Θεό η καλύτερη προσευχή. Την ψευτιά και την κακία να τις αντιμετωπίζεις σαν δοκιμασία της αρετής σου.